kończenie aukcji przed czasem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zamieszczone przez maczkus
    Podaj jakieś konkrety - chodzi mi o wycofywanie aukcji i sprzedaż poza Allegro - czy jest to niezgodne z polskim prawem?
    Tak, jest niezgodna.
    - wycofanie z innego powodu niż dozwolony - złamanie "regulaminu", który funkcjonuje jako umowa (akceptowana przez każdego, kto zakłada konto na allegro) - Kodeks Cywilny
    - podanie fikcyjnego powodu wycofania ofert kupujących - poświadczanie nieprawdy - Kodeks Karny
    I biorąc pod uwagę wyrok w sprawie z samochodem (który teraz będzie funkcjonuje jako wykładnia) taka interpretacja jest jak najbardziej do obronienia w sądzie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• maczkus
      Bywalec
      • 2006
      • 138

Zamieszczone przez Merde
      Ach, dopiero teraz zauważyłem tamten wątek... Ironia losu? Jak się czujesz w nowej roli?
      Ironia losu? Czyżbyś sugerował, że ja kogoś oszukałem?
      Najlepsza strona o łowiectwie podwodnym w Polsce!

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Możliwość wycofania ofert przed zakończeniem aukcji musi być dostępna dla sprzedającego bo raz na 1000 faktycznie komuś sprzedawany obiektyw "upadł na podłogę" albo "rybka zdechła" przed końcem licytacji :-). To jest konsekwencja systemu sprzedawania przez internet bez żadnej rzetelnej weryfikacji sprzedawcy i całkowicie na jego zasadach. Wynika to z faktu że najpierw się wysyła pieniądze a dopiero potem dostaje towar więc sprzedawca jest panem sytuacji i dyktuje warunki.
        Digart

Komentarz

• Asiorek
          • 2007
          • 10

... a najgorsze to to że myślisz że wszystko jest cacy...
          www.rzeszutek.com

Komentarz

• trolluch
            Bywalec
            • 2009
            • 100

Nie, nikt nie sugeruje, że kogoś oszukałeś - sam to zrobiłeś:
            Ja też zawsze kontaktuje się ze sprzedawcą i proponuję mu cenę za zakończenie aukcji. Śmiać mi się chce jak widzę ciułaczy ...
            Bo zachowuje się nie w porządku nie tylko ten, co odwołuje aukcję (i okłamuje licytujących), by zarobić na sprzedaży poza Allegro, ale także ten, kto mu takie propozycje (kosztem innych już licytujących) składa.
            coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Sam siebie oszukałeś. Stałeś się sprytnym i frajerem w jednej osobie, dlatego pytałem jak się w tej nowej roli czujesz. Dalej ci jest do śmiechu?
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• TIX
                Coś już napisał
                • 2009
                • 55

Zamieszczone przez MacGyver
                I biorąc pod uwagę wyrok w sprawie z samochodem (który teraz będzie funkcjonuje jako wykładnia) taka interpretacja jest jak najbardziej do obronienia w sądzie.
                pierwsze słysze ! od kiedy w RP jest prawo precedensowe ? interpretacja należy do każdego sądu i tamten wyrok nie ma wpływu na inne wyroki.
                /sig w budowie/
                40D, Pancolar 50mm 1.8, C50 1.8 MkII, C35-105, Granit 80-200 mm , Jupiter 85/2.0 , 135mm, walizka różności

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Zamieszczone przez TIX
                  pierwsze słysze ! od kiedy w RP jest prawo precedensowe ? interpretacja należy do każdego sądu i tamten wyrok nie ma wpływu na inne wyroki.
                  Dlatego nie napisałem że temat jest w 100% ewidentny, bo nie jest. Niemniej uważam że rzecz jest do udowodnienia (teoretycznie oczywiście, nie sądzę aby komukolwiek opłacało się procesować o niekupione szkło za 2 kzł).
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• maczkus
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 138

Zamieszczone przez Merde
                    Sam siebie oszukałeś. Stałeś się sprytnym i frajerem w jednej osobie, dlatego pytałem jak się w tej nowej roli czujesz. Dalej ci jest do śmiechu?
                    Gdyby ktoś odwołał aukcje, w której licytowałem, to trudno - na pewno nie nazwałbym go oszustem ani nie płakałbym nad rozlanym mlekiem, bo zwyczajnie szkoda na to czasu (a czas to pieniądz). Staram się kupować tylko poza Allegro. Dokonałem transakcji z kilkoma użytkownikami z tego forum i zawsze byłem zadowolony (i często sami proponowali sprzedaż poza Allegro - nie będę tu wymieniał nicków bo nie o to chodzi). Teraz kupiłem aparat w sklepie, który przywłaszczył sobie moje pieniądze. Podejrzewam, że jakbym zalicytował w aukcji to skończyłoby się tak samo. Stawiacie na równi te oszustwa, ale one równe nie są. Nigdy nikogo nie okradłem.

Odwoływanie ofert bez ważnej przyczyny jest niezgodne z regulaminem. Ale duża część ludzi robi tak dlatego, że traktują Allegro jako portal z ogłoszeniami. Poza tym, jeśli sprawa trafiłaby do sądu to jak ustalić pokrzywdzonego? Kto nim jest? Wszyscy licytujący? Na pewno nie, bo umowa kupna-sprzedaży zawierana jest w momencie zakończenia aukcji. A wcale nie ma pewności, że osoba, która w danej chwili ma najwyższą złożoną ofertę wygra aukcję. Na odwoływaniu aukcji NIKT nie traci, a Allegro nawet zarabia, bo wystawienie też kosztuje.

Widzę, że są tutaj sami prawi ludzie. Dlatego obiecany wcześniej mega szacun dla Was i całego Onan Board za stuprocentową uczciwość w każdej dziedzinie życia. Jak będziecie tak robić dalej to pójdziecie żywcem do Nieba, czego z całego serca Wam życzę

EOT
                    Najlepsza strona o łowiectwie podwodnym w Polsce!

Komentarz

• subleo
                      • 2005
                      • 14

Zamieszczone przez Merde
                      Będę pisał powoli, bo wiem że nie umiesz biegle czytać:
                      Dymanie Allegro to jedno, ale dymanie uczestników aukcji to już zupełnie inna sprawa. Nikt (no, może prawie nikt) tutaj nie rozczula się nad losem "biednego" Allegro, urzędu skarbowego czy amerykańskich korporacji.
                      To jest właśnie schizofrenia. Zbudujmy sobie system wartości moralno-etycznych, który nam odpowiada i powiedzmy sobie JESTEŚMY UCZCIWI.

Czymże różni się oszukanie Allegrowiczów od oszukania amerykańskiej korporacji? Korporacja to są nie tylko wartości materialne ale także intelektualne, czyli pracownicy. Zatem de facto oszukujemy nie korporacje ale ludzi.

Co gorsza, w wątku tym znalazłem forumowiczów, którzy wypowiedziami jawili się jako 'krynica cnót i mądrości'. Kojarząc fakty, okazało się, że te same osoby, które w tak radykalny sposób się wypowiadały, przes(y)łały mi podczas aukcji Allegro.pl oferty 'kupna poza Allegro'.

Czy zdarzyło mi się wycofać aukcje wcześniej: TAK (wiele dni przed końcem).
                      Czy oszukałem Allegro: TAK.
                      Czy oszukałem Allegrowiczów: TAK (na pewno jednego z nich).

Mea maxima culpa.
                      Zoom or not to zoom...

Komentarz

• terminator
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 325

Zamieszczone przez subleo
                        Mea maxima culpa.
                        Pociągnijmy to do Wielkiego Piątku... A potem po rozgrzeszenie i zmieniamy temat.
                        __________________________________________________ ____
                        " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                        chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• hekselman
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 568

Zamieszczone przez subleo
                          Czy zdarzyło mi się wycofać aukcje wcześniej: TAK (wiele dni przed końcem).
                          Czy oszukałem Allegro: TAK.
                          Czy oszukałem Allegrowiczów: TAK (na pewno jednego z nich).

Mea maxima culpa.
                          I ja też! JA TEŻ :-);-)
                          ...posypuję głowę popiołem i biczuję do krwi ciało grzeszne... hihi
                          Sprzedając - zawsze chciałem WIĘCEJ!!!
                          czy znajdę rozgrzeszenie?

Komentarz

• dyskowiec2

Ci co odwołują aukcje na Alegro [w celu osiągniecia wiekszego zysku ] to aukcyjne śmieci

Komentarz

• Jerry_R
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 722

Odwoływanie ofert bez ważnej przyczyny jest niezgodne z regulaminem. [...] jeśli sprawa trafiłaby do sądu to jak ustalić pokrzywdzonego? Kto nim jest?
                              Pokrzywdzonym jest osoba, ktora byla najwyzej na liscie oraz Allegro.
                              Pozdrawiam!

Komentarz

• caveman
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 239

Wszystkiemu winien jest tak na prawdę cennik prowizji za sprzedany przedmiot na allegro. Spotkałem się jeszcze z inną opcją, mianowicie wystawiono na allegro przedmiot za kwotę "kup teraz" równą 100zł i założono aukcję prywatną. Zainteresowałem sie taką aukcją i sprzedający w mailu powiadomił mnie, że za przedmiot chce 1499zł. W taki sposób można obejść cennik prowizji.

Komentarz

Pracuję...