kończenie aukcji przed czasem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fahrenheit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

kończenie aukcji przed czasem

właśnie dostałem maila od człowieka od którego chciałem kupić body. Pisze mi że coś się stało i musi odwołać aukcję. Mająć w pamięci te aukcje samochodów czy mieszkania, gdy w przypadku skończenia przed czasem wygrywał ten, który wylicytował najwięcej może mi ktoś powiedzieć co może zrobić żeby uniknąć takiego sytuacji sprzedający. Co się stanie jeżeli teraz poprostu kliknie koniec. Czy mogę dochodzić swoich spraw przez allegro czy tylko policja wchodzi z grę.

Pozdrawiam
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

problem jest znany w internecie, powstała specjalna strona mająca na celu identyfikację tego typu zachowań:

jednak w mojej ocenie nie jest to dyskusja na nasze forum, ponieważ nie dotyczy w jakiś szczególny sposób wyłącznie sprzętu fotograficznego, zatem proponuję podyskutować tutaj:
    http://www.allegro.pl/phorum/list.php?f=298
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Zamieszczone przez daddylonglegs
      Zgłosił się do mnie facet, który zaproponował mi satysfakcjonującą mnie cenę. Dogadaliśmy się na zaufanie ze strony kupującego i wpłata na konto należytej kwoty.
      Ale nie o to chodzi. Chodzi natomiast o to iż sprzedałeś obiektyw poza aukcją (do czego sam się przyznałeś) a oferty osób licytujących na aukcji odwołałeś pod pretekstem uszkodzenia sprzętu, który to według tego co napisałeś wcale nie uległ uszkodzeniu tylko został sprzedany poza aukcją.

Mam prawo zrezygnować ze sprzedaży nie podając przyczyny.
      Jeżeli chodzi o giełdę CB to tak, jeżeli chodzi zaś o aukcje Allegro to nie - tam powody odwołania ofert są wyszczególnione i trzeba się do nich odnieść, natomiast kwestia "prawdomówności" sprzedającego to zupełnie inna bajka.
      Ostatnio edytowany przez axk; 16601. Powód: Automerged Doublepost
      EOS + Speedlite

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Mam prawo zrezygnować ze sprzedaży nie podając przyczyny. Przepraszam tych, których boli fakt, że znalazł się sprytniejszy.
        Owszem, niby masz prawo:
        Zamieszczone przez Regulamin Allegro
        6.12. Sprzedający może w każdym czasie zamknąć Aukcję, wówczas zwycięzców Aukcji ustala się według stanu na chwilę zamknięcia Aukcji. Jeżeli w trakcie Aukcji nastąpiła kradzież lub zniszczenie Towaru, Sprzedający w drodze wyjątku może zamknąć Aukcję bez ustalania jej wyniku (tj. nie ustala się zwycięzcy Aukcji), uprzednio odrzucając wszystkie złożone przez Licytantów oferty.
        Ale czy uważasz że podawanie nieprawdziwej przyczyny jest w porządku i zgodnie z regulaminem (o aspektach prawnych nie pomnę). To że sporo osób tak robi i uchodzi im to na sucho nie znaczy że jest to działanie właściwe i godne pochwały (tak samo jak jeżdżenie 120 km/h w obszarze zabudowanym, czy ściąganie empetrójek z torrentów). No ale skoro Ty uważasz to życzę powodzenia
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• dariog
          Coś już napisał
          • 2005
          • 55

Mam prawo zrezygnować ze sprzedaży nie podając przyczyny. Przepraszam tych, których boli fakt, że znalazł się sprytniejszy.
          A skad wywodzisz to prawo? Bo raczej nie z regulaminu allegro, ktory mowi jasno:

6.9.
          Oferty złożone w licytacji są wiążące dla uczestników Aukcji (Sprzedającego i Licytantów) do momentu zamknięcia Aukcji albo do odrzucenia ich przez Sprzedającego. Odrzucenie oferty może nastąpić wyłącznie przed zamknięciem Aukcji:

a. na prośbę Licytanta albo

b. z powodu braku kontaktu z Licytantem (np. z powodu niepoprawnych danych) lub

c. z powodu dużej liczby komentarzy negatywnych wystawionych Licytantowi lub

d. z innych uzasadnionych przyczyn, dla których Licytant nie budzi zaufania Sprzedającego,

e. w związku z zamknięciem Aukcji bez ustalania jej wyniku w trybie określonym w art. 6.12.

(...)

6.12.
          Sprzedający może w każdym czasie zamknąć Aukcję, wówczas zwycięzców Aukcji ustala się według stanu na chwilę zamknięcia Aukcji. Jeżeli w trakcie Aukcji nastąpiła kradzież lub zniszczenie Towaru, Sprzedający w drodze wyjątku może zamknąć Aukcję bez ustalania jej wyniku (tj. nie ustala się zwycięzcy Aukcji), uprzednio odrzucając wszystkie złożone przez Licytantów oferty.

zrodlo:
          http://www.allegro.pl/country_pages/..._agreement.php

jedyna forma aukcji jaka mogles zastosowac jest aukcja z cena minimalna i do momentu jej osiagniecia masz prawo zakonczyc aukcje (jednak rowniez bez odwolywania ofert, mimo iz i tak nie sa wiazace)

pozdrawiam,
          dario

ps. odwolanie wszystkich ofert podajac FALSZYWY powod jest niedopuszczalne i jednoznacznie wskazuje na sprzedaz poza allegro za co grozi zawieszenie konta!
          Ostatnio edytowany przez dariog; 3673.

Komentarz

• Jerry_R
            Uzależniony
            • 2008
            • 722

FAŁSZERSTWO i OSZUSTWO.
            Powodzenia w budowaniu marki...
            Pozdrawiam!

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

No tak, każdy ma prawo być kłamcą i krętaczem. Dobrze że takie rzeczy wychodzą na jaw - przynajmniej wiadomo z kim interesów nie należy robić.
              Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• GhostRider
                Początki nałogu
                • 2008
                • 335

Ja raz odwołałem aukcję bo gość zadzwonił, że weźmie bo pilnie potrzebuje i cenę dał bardzo dobrą (nie miał konta na allegro - dziwne, że są tacy ludzie ) i aukcję odwołałem - to co - jestem ten zły i przeklęty ?? Także zawsze trzeba patrzeć na sprawę z kilku stron.
                Moje zdjęcia na forum
                7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
                http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• trolluch
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 100

Zamieszczone przez GhostRider
                  Ja raz odwołałem aukcję ...
                  Złamałeś regulamin (a więc umowę między Tobą a Allegro), na przestrzeganie którego się zgodziłeś. Odpowiedź na pytanie o złego i przeklętego zostawiam już Tobie...
                  coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Komentarz

• Chris_11
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 572

Odwoływanie aukcji jeśli znajdzie się chętny kupić od ręki jest w porządku tylko w jednej sytuacji... Jeśli nie ma licytujących.

Zawsze robię tak, że jeśli coś sprzedaję i pisze do mnie Klient, że chciałby to kupić poza aukcją, bo Mu się spieszy i daje dobrą cenę to dlaczego nie?? Ale tylko pod warunkiem, że nie mam licytujących.

Jeśli już są licytujący to cóż... Bądźmy fair w stosunku do wszystkich.
                    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• terminator
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 325

Dużo osób Allegro traktuje jako słup ogłoszeniowy. Przy okazji każdej aukcji mam telefony i maile, z propozycjami zakończenia aukcji przed czasem. Na moje odpowiedzi, że chcę być w porządku w stosunku do wszystkich kupujących, oddźwięk jest mniej więcej taki: FRAJER. Więc może kupujący chcą być tak traktowani?
                      __________________________________________________ ____
                      " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                      chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• basala
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 615

Zamieszczone przez Chris_11
                        Zawsze robię tak, że jeśli coś sprzedaję i pisze do mnie Klient, że chciałby to kupić poza aukcją, bo Mu się spieszy i daje dobrą cenę to dlaczego nie?? Ale tylko pod warunkiem, że nie mam licytujących.
                        A co z takimi licytującymi jak np. ja, którzy wiedząc o terminie zamknięcia aukcji, specjalnie wyczekują do samego końca, traktując to po prostu jako element gry (chodzi o nierobienie "zbędnego zamieszania")? Przez kilka dni obserwują aukcję, z zamiarem pierwszego zalicytowania na godzinę przed zakończeniem aukcji, a tu klops...

Komentarz

• irekaro
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 262

ja też co nieco na allegro sprzedaję lub kupuję i powiem, że miałbym 3 razy więcej produktów na koncie - ale STARAM się dogadywać poza allegro. wtedy każdy ma zysk, nie uważam tego za zło - przecież inni też mogą się dogadać. co zaś tyczy się postu BOSALA to dogaduję się zanim ktoś zalicytuje, oraz nigdy nie zamykam pod koniec aukcji. nie zdażyło mi się jeszcze zakończyć wcześniej dlatego, że mnie cena nie satysfakcjonowala.
                          canon

Komentarz

• basala
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 615

Zamieszczone przez irekaro
                            [...]co zaś tyczy się postu BOSALA to dogaduję się zanim ktoś zalicytuje, oraz nigdy nie zamykam pod koniec aukcji.
                            Czy pod koniec, czy w środku trwania aukcji -nie ma znaczenia. Wystawiasz towar, określasz termin i jeśli nie nastąpi jakiś kataklizm, powinieneś go dotrzymać. W innym przypadku jest to coś w rodzaju zmieniania zasad gry w trakcie jej trwania.

Komentarz

• Max78
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 172

Jesli tak robicie, to pozdrawiam - to jest dokladnie to samo, kiedy idziesz to sklepu, widzisz na polce towar za 100PLN, wkladasz do koszyka, a w kasie mowia Ci - psikus: placi Pan 600PLN! albo (zeby nie bylo watpliwosci): psikus: Panu tego towaru nie sprzedamy!!!
                              Przepraszam, ale badzmy konsekwentni - sprzedajesz przez allegro lub inny serwis (niekoniecznie aukcyjny) - postepuj zgodnie z zasadami. Zaoszczedzisz sobie klopotow, nie stracisz dobrego imienia jako sprzedajacy, a kupujacym zaoszczedzisz czasu straconego na licytacje u Ciebie - nie beda tracic nerwow i czasu na Twoje aukcje i kupia ze spokojem u kogos innego - RZETELNEGO.
                              Pozdrawiam
                              ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

Pracuję...