UWAGA oszuści na Allegro.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1jac
    Bywalec
    • 2008
    • 214

Może warto popatrzeć z innej strony. Zawsze mówi się o nieuczciwym sprzedawcy, lub kimś kto się pod niego podszywa. Ale na co oni łapią? Na absurdalnie niską cenę! Moim zdaniem kupujący, mając świadomość ceny i warunków, ponosi 50% odpowiedzialności za sytuację. Bo to on dał się oszustowi wrobić w nadziei kupienia czegoś po super atrakcyjnej cenie. Znacznie poniżej wartości. Kto tu jest tak na prawdę nieuczciwy?

Komentarz

• Chris_11
      Uzależniony
      • 2006
      • 572

Nieuczciwy - sprzedający.
      Naiwny - kupujący.

Zawsze mnie to śmieszy jak czytam (szczególnie w ogłoszeniach o sprzedaży samochodów): "niska cena bo mi się spieszy z powodu wyjazdu/ślubu/narodzin dziecka... itp"
      Jeśli o mnie chodzi to omijam szerokim łukiem ogłoszenia pt.: "wielka okazja". OKAZJE NIE ISTNIEJĄ, bo dlaczego sprzedający miałby sprzedać coś taniej o niekiedy nawet 50% skoro ze spokojem mógłby to równie dobrze sprzedać 20% taniej?
      Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• Misiaque
        Początki nałogu
        • 2007
        • 392

Zamieszczone przez 1jac
        Moim zdaniem kupujący, mając świadomość ceny i warunków, ponosi 50% odpowiedzialności za sytuację. Bo to on dał się oszustowi wrobić w nadziei kupienia czegoś po super atrakcyjnej cenie. Znacznie poniżej wartości. Kto tu jest tak na prawdę nieuczciwy?
        To, że w jakiś tam sposób przyczynił się swoją naiwnością do tego co się stało (przyczynił się też tym, że w ogóle się na świecie pojawił itd. itp.), nie czyni go w żaden sposób odpowiedzialnym. Przewrotne bardzo myślenie, a już pointa naprawdę boska Dałeś się oszukać, chciałeś okazyjnie kupić? Tak naprawdę to Ty jesteś nieuczciwy!

Komentarz

• greg7878
          Bywalec
          • 2007
          • 219

Akurat aukcją http://www.allegro.pl/item341506351_...e_idealny.html byłem zainteresowany , miałem go licytować , niestety dla mnie , obiektyw poszedł za 950 zł poza aukcją Allegro i to akurat w chwili gdy oglądałem przysłane przez sprzedającego sample z niego , przez dwa dni chodziłem wściekły. Dopiero gdy kupiłem C 85 1.8 to mi przeszło.
          Ostatnio edytowany przez greg7878; 9202. Powód: Automerged Doublepost
          6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Komentarz

• 1jac
            Bywalec
            • 2008
            • 214

[QUOTE=Misiaque;455324]...a już pointa naprawdę boska ...QUOTE]

Gdzie tam boska - po prostu bliższa prawdy, dlatego tak szokująca. Czy istniał by rynek kradzionego sprzętu gdyby nie masa chętnych na "okazyjny" zakup? Chyba nie! Popyt rodzi podaż. I tyle.

Komentarz

• bakulik
              Uzależniony
              • 2005
              • 767

Zamieszczone przez HuleLam
              Klasyczne dziadostwo w stylu żal D4 ściska. Można próbować złapać typa na powtarzaniu takiego numeru i wtedy zgłosić abuse do Allegro.
              http://www.wycofa.pl/ - można sprawdzić, czy potencjalny sprzedający nie figuruje w bazie.
              Pozdrawiam
              Łukasz Bakuła
              „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• HuleLam
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1641

Zamieszczone przez bakulik
                http://www.wycofa.pl/ - można sprawdzić, czy potencjalny sprzedający nie figuruje w bazie.
                Fajna strona!
                Fotograf platoniczny

Komentarz

• towersivy
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 992

bakulik - świetna informacja!

Dzięki!

Komentarz

• Max78
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 172

Krotko i rzeczowo:

Raz na ebay.pl (na samym poczatku jego istnienia) zapomnialem, ze to nie ebay.com/de/fr/jp itd. kupilem kilka komorek od 'firmy' w przyzwoitej cenie...
                    Spieszylem sie, bo wyjezdzalem na jakis czas.
                    Dalem sie porobic i poszlo w las niemalo gotowki :/
                    Potem maile i telefony do ebay.pl do innych kupujacych (z innych aukcji sprzedajacego) itd.
                    Szybko pisemko do prokuratury, wydruk blisko 120 stron z moich aukcji, dowody przelewow, korespondencja moja i innych ludzi oraz moja z innymi ludzmi, wszelkie inne mozliwe papiery swiadczace o wyludzeniu/oszustwie.
                    Posortowalem, zapakowalem, priorytetem poleconym na adres prokuratury lokalnej i czekam.
                    W miedzyczasie postraszylem bank, ze wiem, ze padlem ofiara oszustwa i jesli nic nie zrobia w kwestii sledzenia tego typa, ktory kontem zawiaduje, to naglosnie temat w prasie, ze ulatwiaja oszustwa! Pomoglo, bo bardzo szybko odsylali odp. na zapytania prokuratury i sadu.
                    Trwalo pol roku, ale 'moi' sie postarali (kiedy innych oszukanych osob 'prokuratury' sledztwa zamknely bez wykrycia sprawcy!!) - znaleziony cwaniak i kasa.
                    Gosc siedzi w pierdlu i juz innych nie oszukuje!

Zatem w takich przypadkach NIE CZEKAJCIE! ZGLASZAJCIE SPRAWE NA POLICJE!
                    Ja to zrobilem pisemnie i poszlo gladko i mniej mnie wkur..li sami policjanci (rok wczesniej okradziono mnie w pociagu - koszmar z przesluchaniem, bezczelni policjanci, w koncu postraszeni powiedzieli wprost, ze sprawe zaraz zamkna, bo maja takie tematy w d...!!!)...
                    Niemniej - ZGLASZAJCIE WSZYSTKO do PROKURATURY!
                    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• Tanto
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 94

Też powiem ZGŁASZAJCIE, kosztuje to trochę czasu przy spisywaniu protokołu. Ale nawet najbardziej beznadziejnej sprawy nie powinno się odpuszczać. Też miałem 'przyjemność' dać się wyrolować, jak się okazało gość podał fałszywe dane itd. Jedyne co było prawdziwe to nr konta.
                      Dziś odebrałem pismo z prokuratury z informacją o dołączeniu mojej sprawy do postępowania przeciwko ......(tu imię i nazwisko złodzieja), z pisma dowiedziałem się rónież że gość w ciągu 2 miesięcy założył prawie 30 kont, naciągnął ponad 200 osób na około 80 000 zł.
                      Dobrze że internetowi złodzieje nie mogą tak do końca czuć się bezkarnymi.

Komentarz

• 1jac
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 214

Zamieszczone przez Max78
                        Krotko i rzeczowo:

Raz na ebay.pl ... zapomnialem ... kupilem ... w przyzwoitej cenie...
                        Spieszylem sie ... Dalem sie porobic i poszlo w las niemalo gotowki ....Szybko pisemko do prokuratury... papiery swiadczace o wyludzeniu/oszustwie.
                        ... W miedzyczasie postraszylem bank ... naglosnie temat w prasie... w koncu postraszeni powiedzieli wprost, ze sprawe zaraz zamkna, bo maja takie tematy w d...!!!)...
                        Właściwie to powinienem to puścić bez komentowania. Ale... czy nie jest to przykład jak dać zrobić się w łosia, a później wszystkich o swoją głupotę oskarżać? Ludzie... szanujcie swoje pieniądze!

Komentarz

• Max78
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 172

1jac - nie rozumiem dlaczego powtarzasz to co jasno i wyraznie napisalem?
                          Przeciez napisalem wyraznie, ze to MOJA WINA, ze z pospiechu w zwiazku z wyjazdem TEN JEDEN RAZ nie sprawdzilem kontrahenta i akurat trafilem na oszusta.
                          I do nikogo innego oprocz siebie samego nie mam o to zalu
                          Nie wiem takze gdzie w mojej wypowiedzi znalazles, ze 'oskarzam wszystkich o swoja glupote'? Nic takiego w moim poscie nie zostale napisane!
                          Jak sam napisales - Twoj komentarz jest tutaj zbedny

Dorobek tak na allegro jak i na ebay mam nie maly (na ebay zaczynalem kiedy jeszcze nikt nie myslal o powstaniu Ebay.pl, kwoty transakcji przekraczaly wielokrotnie wartosc tej pechowej).
                          W opisanym przeze mnie przypadku cena nie byla 'atrakcyjna' a rozsadna, a to roznica
                          ZAWSZE sprawdzam dorobek kontrahenta i w miare mozliwosci jego wiarygodnosc

Nie wszyscy to oszusci, ale niestety czasami ktos z nas padnie ofiara takiej osoby i nie musi to byc - zaznaczam - od razu zakup 'wyjatkowo atrakcyjnej cenie'.

W moim poscie prosze tylko o to, by wszyscy, ktorzy mieli przykrosc pasc ofiara oszustwa niezaleznie z jakiej przyczyny nie pozostawiali szans na dalsze oszustwa poprzez zgloszenie sprawy do prokuratury.

Ja szanuje i swoj czas i pieniadze, a takze dostawcow i odbiorcow.
                          Bledy zdarza sie popelnic kazdemu.

Przyklad: sprzedalem ostatnio cos przez allegro.
                          Nabywca poprosil o wysylke Poczta, przesylka Priorytetowa.
                          Doplacilem roznice i wyslalem listem Priorytetowym Poleconym.
                          Okazalo sie, ze przesylka nie dotarla i teraz nabywca moze mnie uwazac za OSZUSTA!
                          Dzieki temu, ze mam dowod nadania (list polecony!), moge ten fakt udowodnic.
                          Wysylajac przesylke zgodnie z zyczeniem nabywcy mogl bym teraz byc posadzony o machlojki. Zrobilem inaczej i oszczedzilem nam obu niepotrzebnych scysji.
                          Za godzine ide na Poczte zlozyc reklamacje :/

A Ciebie prosze - przeczytaj dokladnie post, zanim kogos nazwiesz LOSIEM.

Pozdrawiam i jesli bedziesz w okolicy zapraszam na browara

PS: w razie pytan o papiery do prokuratury - piszcie na priv. W miare mozliwosci pomoge.
                          ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• 1jac
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 214

Twój post był dla mnie bardzo charakterystyczny, ilustrujący pewne zjawisko. Otóż ktoś daje się zrobić, zostaje oszukany a później z ogromną energią walczy i oczywiście wygrywa. Gdyby choć część tej energii objawił przed...

A za "łosia" bardzo, bardzo przepraszam. Nie miałem intencji dotykać Twojej osoby.

Komentarz

• towersivy
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 992

Kolegi sprawa trwa......choć podobno trafił na jakąs grupe zawodowców nad która policja pracuje od dłuższego czasu......badzcie czujni i ostrożni, sam zaczynam sprawdzać ludzi od których kupuje coś za większe sumy czego nigdy wczesniej nie robiłem.

Pzdr.

Komentarz

• marek808
                                Dopiero zaczyna
                                • 2007
                                • 48

Zamieszczone przez 1jac
                                Właściwie to powinienem to puścić bez komentowania. Ale... czy nie jest to przykład jak dać zrobić się w łosia, a później wszystkich o swoją głupotę oskarżać? Ludzie... szanujcie swoje pieniądze!
                                Zgadzam się z Tobą w 100%, dodatkowo w przypadku złapania przez policję takich oszustów , sąd powinien ich uniewinniać a poszkodowanym wlepiać wysokie grzywny ,za to ,że są tacy głupi i dali się oszukać...

... to jest ironia, jakby co

chcesz doprowadzić do tego ,że ludzie będą się wstydzić tego ,że zostali oszukani ?

dzięki temu ,że opisują tutaj historię następni nie złapią się na te same schematy oszustw.

Ja jestem im za to wdzięczny bo wcale nie jestem pewien czy też będąc w ich sytuacji również nie dałbym się oszukać.
                                300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Komentarz

Pracuję...