Lightsphere wersja chińska - lista
Zwiń
X
-
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf
tylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl -
Propi mozesz napisac czy dostales kase odemnie?-40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)Komentarz
-
Kupiłem wersje bardziej przeźroczysta niż mleczną, do tego dostałem miskę mleczna, żółtą, pomarańczową i niebieską.
Bez najmniejszych oporów daje się założyć na 580EX II, nie spada, ale według mnie mogłoby się ciaśniej zakładać. Po postawieniu lampy do pionu robi się już dość wysoki zestaw. Majtając na lewo i prawo lampa nie ma tendencji do złożenia się z pozycji pionowej do poziomej.
Sam dyfuzor wykonany jest z miękkiego tworzywa, bardziej mu do gumy niż do plastiku, ale jest dość sztywny i ciężki.
Miseczki mają zaczepy, a więc nic nam nie wyskoczy w trakcie pracy.
W trakcie testowania interesowało mnie czy skierowanie palnika w sufit nie spowoduje zmniejszenia światła.
Zachowawczo wszystkie testy robiłem na +1 EV na lampie, ISO 400 AWB, 1/60, f=6,3.
Przy kadrach poziomych Lightsphere clear był ustawiony pionowo w górę zaś porównanie było do stoffena pod kątem 60 i 45 stopni, bo według mnie to właściwe porównanie.
1. palnik pionowo w górę z biała nakładką
2. palnik ze stoffenem 60 stopni w górę
3. palnik ze stoffenem 45 stopni w górę (przy pochylaniu w dół widać, że cienie sią bardziej ostre, ale mamy wiecej światła)
4. palnik ze stoffenem 90 stopni ( prawie tak samo jak wynalazek Garego)
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę umieścić opisów popd zdjęciami, kadry pionowe w nastepnym poście.Komentarz
-
Porównanie w kadrach pionowych stoffena z kątami 60 i 75 stopni do pionowego z białą nakłądka wynalazku chinskiego Garego.
1. palnik ze stoffenem 60 stopni
2. palnik ze stoffenem 75 stopni
3. palnik z nakładką białą 90 stopni
Według mnie są to subtelne różnice, na korzyść Lightsphere.
Wszystkie testy były robione w mieszkaniu, więc nie dają pełnego obrazu możliwości jakie Lightsphere ma do zaoferowania na otwartej przestrzeni z wysokim sufitem. Mnie chodziło jedynie o rozkład cieni i ilość światłą, prezentowane kady są jedynie przykładem. Podejrzewam jedynie, że w kościele sprawdzi się jako sztuczny sufit.Komentarz
-
a może trzeba było zrobić portreciki na przesłonach rzędu 2,8 - 4 na dłuższych ogniskowych i prawdopodobnie zauważylibyśmy różnicę a przy szerokich kadrach, a ponadto przy dziecku dosuniętym do ściany różnica jest prawie żadna, jedynie przy kadrze pionowym jest duży plus na rzecz lightsphere
tylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.plKomentarz
-
Nie mam szkła poniżej 4, więc portreciki nie wchodzą w grę. Odległość dziecka od ściany to jakieś 0,5 metra, na większe przestrzenie nie mialem szans.
Gary swoje foty opisuje f=2,8-3,5 wiec to zabarwka dla tych co mają takie szkła, ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa, najważninejsze jak się sprawdzi w kościele.Komentarz
-
no to nie tylko przy takich przesłonach wyciągniesz więcej światła zastanego, i w pewnym sensie efekt może być przybliżonyNie mam szkła poniżej 4, więc portreciki nie wchodzą w grę. Odległość dziecka od ściany to jakieś 0,5 metra, na większe przestrzenie nie mialem szans.
Gary swoje foty opisuje f=2,8-3,5 wiec to zabarwka dla tych co mają takie szkła, ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa, najważninejsze jak się sprawdzi w kościele.dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf
tylko tyle potrzeba
-
Dobra, najnowsze wieści są takie.
Mój Chinol jest tymczasowo niepłynny i zamówienie musi poczekać. W związku z tym, żeby nie przeciągać, lista zostaje rozwiązana.
Żeby jednak nie było tak dramatycznie, to powiem, że mam jeszcze zapas dyfuzorów dla prawie wszystkich
Z moich informacji wynika, że po dzisiejszej wysyłce zostają poniższe osoby:
07. BelYaal 580ex II - POBRANIE
08. Alx_80 580EX - PRZELEW
09. irQ 580Ex II
10. Krasuski do 580 EX II - PRZELEW
11. dickhead do 430 EX - PRZELEW
12. solti do 580 EX II - PRZELEW
Czyli 580ex w ilości sztuk pięciu oraz jeden 430ex.
Dobra wiadomość jest taka, że 580ex mam wszystkie
Zła jest taka, że 430ex nie ma ani jednego. Kolejna dobra wieść jest taka, że 430tkę można dosztukować. Proszę zainteresowanego o kontakt i podesłanie mi zdjęć palnika lampy z przystawioną linijką. Znajdziemy jakiś dyfuzor o podobnym rozmiarze i będzie gites 
Zasady finalizacji są następujące:
- obowiązuje płatność z góry, w kwocie 110zł (już z przesyłką)
- wysyłka z mojej strony w ciągu 24h od wpłynięcia przelewu
- osoby, które rezygnują, proszę o jasny i zauważalny komunikat w tym temacie, nie na PW
- listę chętnych i niechętnych zamykam za 48h, czyli w środę o 18:00
- niewykorzystane dyfuzory wędrują na Allegro, w romantycznej cenie 145zł
- dla chętnych w promocyjnej cenie dostępne filtry WB Cap, wietrzymy magazyny
Komentarz
-
juz sie niemoge mojego doczekac;-)-40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)Komentarz
-
Na dzień dzisiejszy jestem na bieżąco z wysyłkami - czyt. każdy kto zapłacił, ten dostał
. Właśnie piszę maila do Dickheada odnośnie jego 430ex. Poza jedną wtopą (przepraszam za nią z całego serca), póki co chyba wszyscy otrzymali/otrzymają to, co zamawiali.
Pracuję nad LS w wersji Cloud oraz z srebrną nakładką. WhaleTaile dostępne od ręki i bez pytania, dla kolegów z forum oczywiście sowity rabat
Komentarz
-
zamówiłem wersje cloud - z białą i srebrną nasadką - to co Kolaj
czekam na przesyłkę a potem testydobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf
tylko tyle potrzeba
-
-
Bylem podczas przymiarki Tomusiowej 380EX do LS "580EX" i ... niestety - nasadka jest zbyt duza :-(
Tomus porobil fotki z wymiarowaniem to podesle do Ciebie.
Druga lampa - testy jutro, moja 430EX - jest ok, choc delikatnie moglby trzymac sie mocniej - ale jestem zadowolony - dziekuje pieknie.
PozdrowkaKomentarz
-
tylko tyle potrzeba
-
jak pisal KrzychK, 580-tka nie pasuje do 380-tki, niestety.
Umowimy sie na ew. wymiane lub zwrot. chyba, ze jest ktos z Wawy , Kto chcialby nabyc to cudo
(wyszlo 106PLN z przesylka). Nie musialbym odsylac.
Pozdr.
T.Komentarz
Komentarz