Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy jeszcze ludzie się nie nauczyli, że podróbek gripów nie kupuje się ??
Nie nauczyli sie i nie nauczą, chyba że bedą mieć kupę kasy, a podróbki nie będą połowę lub więcej tańsze. Względy ekonomiczne są najsilniejszą motywacją, a komu nie przyda się parę stówek zaoszczędzonych w kieszeni. Ja zreszta zrobiłem podobnie i kupiłem podróbkę firmy Delta. Nie miałem w rękach orginału, więc nie mogę ocenić ewentualnych różnic, ale muszę przyznać, że działa i spełnia wszystkie swoje funkcje prawidłowo. A że nie ma napisu canon, trudno, nie zależy mi na tym.
Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
A ja, zaglądałem na aukcje, zagladałem i też myślałem co z tymi "innymi", aż trafiła się aukcja na której gośc wystawił org. za 300zł kup teraz i w licytacji, tylko w momencie, gdyby ktoś zacząłby licytowac opcja kup teraz znikłaby.. No i obeszło się bez podróbki..
W sumie to myślałem nad phottixem, ale udało się..
ja np. sprzedałem koledze z forum oryginał do 40d praktycznie bez śladów używania za 300zł - bo mi został i jak miał leżeć to niech chociaż pracuje.. a co do oryginału czy zamiennika - jak jakość będzie taka jak starych typu delta to sorry ale to wyrzucanie kasy, jakby było porównywalne to wtedy nie warto przepłacać.. ale to co do tej pory widziałem skłaniało mnie zawsze do canona.. nie widziałem tej chwalonej alfy - a z drugiej strony - jak kogoś stać na aparat za 10 000 to i na gripa za 1000 też
ja mam phottixa w 40d i nie moge zlego slowa powiedziec.
prawda jest, ze na poczatku musialem wyciagac baterie bo padaly. ale wyczyscilem styki w gripie, podciagnalem je troche i na chwile obecna aparat pracuje juz ponad tydzien z non stop wlaczonym gripem i nic a nic nie wyczerpuja sie baterie.
fotografia to moje hobby, niekiedy wpadna jakies pieniadze ale nie sa to kokosy.
nie potrzebuje 100% pewnosci dzialania (oryginalny grip da mi 100% pewnosci? pewnie nie) - zdjecia, ktore robie nie wymagaja tego.
jeslibym zaczal zajmowac sie fotografia na powaznie, zaczal sie z tego utrzymywac, to moj sprzet MUSIALBY byc niezawodny i pierwsze co bym zrobil to siegnal po oryginala. tu dla mnie sprawa jest jasna.
nie zarabiam - moge sobie pozwolic na zamiennik (w tym przypadku calkiem niezly zamiennik)
"Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"
A jakiego gripa polecacie do 450/500d?Wiadomo - oryginał ale może jest jakiś bdb zamiennik?
Jak masz kasę to bierz orginał, zawsze to pewnośc,że wszystko bedzie OK. Ja osobiście kupiłem 2x tańszą Deltę i na razie sprawuje się dobrze, ale używam dopiero od paru miesięcy. (No żeby być uczciwym,to powiem,że guma odkleiła się lekko na jednym rogu, ale kropelka super glu i trzyma.Aha, kółko nastaw działa troszke ciężej,ale nie jest to żaden problem w użytkowaniu.Poza tym OK).
Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
Jak masz kasę to bierz orginał, zawsze to pewnośc,że wszystko bedzie OK. Ja osobiście kupiłem 2x tańszą Deltę i na razie sprawuje się dobrze, ale używam dopiero od paru miesięcy. (No żeby być uczciwym,to powiem,że guma odkleiła się lekko na jednym rogu, ale kropelka super glu i trzyma.Aha, kółko nastaw działa troszke ciężej,ale nie jest to żaden problem w użytkowaniu.Poza tym OK).
A tak szczerze to warto kupić gripa?A dokładnie mi chodzi o to czy naprawdę polepsza wygodę podczas fotografowania?
7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam
Polepsza. I to znacznie. Ja bez gripa nie umiem trzymać aparatu teraz. Trochę cięższy jest, ale stabilniejszy, masz pewniejszy chwyt. A z praktycznych rzeczy to możesz dwie baterie wrzucić i się nie martwisz o prąd dłuższy czas, a i pionowe kadry się lepiej robi.
Ja zakupiłem Deltę w Foto-Tip miesiąc temu do 5d - totalna porażka
Jeśli chodzi o budowę to raczej nie narzekałem jednak po 1 dniu użytkowania działał jedynie guzik migawki po odesłaniu gripa do sklepu otrzymałem rzekomo nowego, w którym spust migawki działał jak również reszta klawiszy jednak po zmianie aparatu na zdjęcia w trybie serii aparat zaczynał fixować i się wyłanczał. Odradzam każdemu tego Gripa kto choruje na serce lub ma problemy z ciśnieniem - totalna porażka
Ps. po odesłaniu gripa do firmy oraz wypisaniu świstka o zwrot kosztów do dziś nie otrzymałem żadnego maila,nowego towaru ani pieniędzy
pozdrawiam usatysfakcjonowanych posiadaczy Delty!!!
Ja mam dwa 10D i 5D z gripami oryginalnymi i zero jakichkolwiek problemów odkąd zostaly kupione. Także jak ktoś jest w stanie dołożyć, to polecam oryginalne.
Czy zamocowanie grip'a do body (450D) wpłynie na jakość zdjęć -(ostrość,poruszenie) -czy warto obciążać szyję,ramię - jeżeli nie zależy mi na dodatkowym prądzie - nie mam z tym problemów.
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
Komentarz