GRIP - czy warto przepłacać??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Zamieszczone przez Adamszum
    Może i wygląda paskudnie ale jeśli chodzi o ergonomię to jest moim zdaniem lepszy niż w jedynkach, bo one mają dość "płytki uchwyt do pionu a gripu zazwyczaj mają głęboki
    Hmm.. jak zwykle kwestia ergonomii jest dość dyskusyjna. Dla mnie uchwyt w jedynce jest dużo wygodniejszy niż grip przy 40-tce.

BTW: weź do ręki D3 tam to jest dopiero masakra - nie wiem dla kogo to było projektowane :rolleyes:.

BTW2: dla mnie wzorem to jest grip do Pentaxa K10 - świetne rozwiązanie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Michał Świerkot
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 48

Zamieszczone przez mrtnz
      a ja mam phottixa do 40d i ...leży w szufladzie, jak dla mnie totalnie zbędny gadżet. Owszem, do kadrów pionowych może i by się przydał ale to też kwestia przyzwyczajenia. Z gripem aparat jest dla mnie tak nieporęczny, że tam a nie gdzie indziej to ustrojstwo skończyło :-D
      Życzę sukcesów z 70-200 2.8 , bez gripa rączka lata jak u alkoholika
      Canon 5d MarkII, Canon 50d, Canon 50mm/1.4, Canon 24mm/1.4II, Canon 70-200/2.8 USM, Canon 580 EXII i dużo innych śmieci.
      Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• foggy_lad
        Bywalec
        • 2009
        • 127

hehe, spoko, ten problem wystepuje do pierwszej 50-ki, potem juz pelna koncentracja
        R8, 35, 50, 85

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Ja właśnie nabyłem nieorginalny grip do 550 Alpha Digital (Meike) i jestem w pełni zadowolony. W przyapdku gripa uważam, że nie warto przepłacać....
          A tak na marginesie to po podpięciu byłem w dużym szkoku, nareszcie wygodnie się trzyma ten aparat i nie ucika mi mały palec Jak ktoś się zastanwia to niech kupuje naprawdę jest bardzo duża różnica w trzymaniu, zdecydowanie.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• oswald
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 45

U mnie grip też ostatnio leżakuje. Podpinam go tylko wtedy gdy zakładam tele albo lampę, czyli stosunkowo rzadko. Najwygodniejsze dla mnie rozwiązanie to samo body + stałka.
            celuloid warrior

Komentarz

• kołaj
              Bywalec
              • 2005
              • 123

Witam!
              Prosiłbym użytkowników o opinię, jak współpracuje Wam grip DELTA BG-E4 z Canonem 5d.
              http://allegro.pl/canon-5d-battery-p...435361107.html
              K.M.Ż

Komentarz

• radek-postawa
                • 2007
                • 9

160zł?
                to musi być niezłe ścierwo.

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

FOTO-TIP raczej byle czego nie sprzedaje. Za tą cenę pewnie odbiega wykonaniem od oryginału i zapewne trwałością, ale coś za coś Sprzedawca jest dość solidny ( sam korzystam z zakupów ) więc i gwarancja dość solidna. IMHO zakup ma sens jeśli grip używany sporadycznie.
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Lulu1988
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 522

Ja kupowałem grip ALPHA do 5DII i narzekać nie mogę. Kosztuje 30% tego co oryginał, a jakość wykonania najgorsza nie jest. Jak się rozleci to kupi się nowy i tyle...
                    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Zamieszczone przez Lulu1988
                      Ja kupowałem grip ALPHA do 5DII i narzekać nie mogę. Kosztuje 30% tego co oryginał, a jakość wykonania najgorsza nie jest. Jak się rozleci to kupi się nowy i tyle...
                      Jest w tym jakaś logika, nie powiem, ale co zrobić jak się rozsypie w trakcie pstrykania jakiś ważnych ceremonii
                      Nieoryginalnego gripa, to ja bym może nabył, gdybym potrzebował go tak 2-3 razy w roku
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Miało być "jakichś" ale klawiatura szwankuje
                      Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181. Powód: Automerged Doublepost
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Lulu1988
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 522

Zamieszczone przez Bolek02
                        Jest w tym jakaś logika, nie powiem, ale co zrobić jak się rozsypie w trakcie pstrykania jakiś ważnych ceremonii
                        Rozwiązanie jest banalnie proste: należy zabierać ze sobą klapkę od baterii :-D Jak padnie grip to go odczepiasz i robisz bez.

Jeśli ktoś jest nastawiony na całoroczne maltretowanie uchwytu pionowego - btw. co za nazwa - to kupi oryginał. Chociaż osobiście wolałbym kupić nawet 2 zamienniki - jeden można wozić w samochodzie

Jest jeszcze jeden plus gripa ALPHA - 2 letnia gwarancja.
                        Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• Heilsberg
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 274

Klapkę od baterii to się i tak ze sobą nosi w gripie. Zawsze można grip odpiąć, klapkę przypiąć, baterię przełożyć do body i dzida dalej fotki robić. Operacja nie powinna trwać dłużej jak minutę.
                          EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

Teraz, kiedy oryginalne gripy potaniały i np nowy BG -E2N można nabyć za ok 300zł kombinacja z zamiennikami wydaje się pozbawiona sensu. Nabyłem właśnie nowiutki oryginał z 2-letnią gwarancją za 306zł

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez Heilsberg
                              Klapkę od baterii to się i tak ze sobą nosi w gripie. Zawsze można grip odpiąć, klapkę przypiąć, baterię przełożyć do body i dzida dalej fotki robić. Operacja nie powinna trwać dłużej jak minutę.
                              Pod warunkiem że się jej nie zgubi :cool:.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• Heilsberg
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 274

To już trzeba być wybitnie zdolnym by zgubić klapkę z gripa w czasie jego odpinania. Ona tam dosyć ciasno siedzi i jak się gripa odpina z myślą, że zaraz się zapnie klapkę to by zgubić klapkę to się trzeba mocno postarać. A inaczej zgubić się przecież nie da.
                                EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

Pracuję...