GRIP - czy warto przepłacać??
Zwiń
X
-
-
Ja kupiłem 2 m-ce temu grip Alpha do 40D.
Grip jak we wcześniejszych postach napisano jest bardzo dobrze wykonany i spasowany.
Niestety grip "żre" baterie.
Po pełnym naładowaniu aku i włożeniu go do gripa, po 2-3 tyg nieużywania sprzętu, body wskazuje 1 kreskę na ikonce baterii.C40D, T17-50/2.8VC, T70-300/4-5.6USD/VC, Marumi DHG SLP, Metz 58AF2, BC700, Kata3N1-30
photo of dried tomatoesKomentarz
-
Także posiadałem Deltę ale z 350D a odczucia miałem te same co kolega. Brak jakichkolwiek problemów.był 350D, 4D, 7D - jest 5DKomentarz
-
Tyle że wiesz, przy 5DII grip za kafla da się w miarę spokojnie przeżyć, bo samo body kosztuje 8 kafli. Kupiłem oryginalny bez wahania. W przypadku 500D, płacenie 500 zł mi się nie uśmiecha, bo sama pucha kosztuje koło dwójki.5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
Jednemu się uśmiecha innym nie. Każdemu wg. potrzeb jak mówią :-D
Do 400D, 40D, 50D, 5d2 zawsze kupowałem oryginalne gripy i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Nie rozumiem tylko jak można zachwalać towar, który działa (bangla) tak jak wiele postów wyżej - dla mnie to niedopuszczalne i już.Komentarz
-
Miałem Phottixa - wytrzymał pół roku.
Na święta dostałem grip MK Alpha - na 1 rzut oka jak dla mnie wykonany nawet lepiej niż Phottix. Zobaczymy ile wytrzyma.
Jeżeli i ten padnie szybciej niż bym się spodziewał kolejny będzie Canon BG-E2N.Komentarz
-
Kupiłem około 2 m-ce temu Alphę do 5mkII i jestem zadowolony - nic się na razie nie dzieje
Za różnicę w cenie to można sporo kupić np. Zenitar 16mm lub drugą lampę zewnętrzną szczególnie że gripy Canona to tragedia w porównaniu do Sony i szlag mnie trafia na myśl ile liczą sobie za taki klocek.
Jak się popsuje to i tak mogę sobie kupić za te pieniądze jeszcze trzy kolejne :-DKomentarz
-
Pytanie tylko kiedy się popsuje. Mój padł w najgorszym momencie bo podczas zlecenia na ślubie...Kupiłem około 2 m-ce temu Alphę do 5mkII i jestem zadowolony - nic się na razie nie dzieje
Za różnicę w cenie to można sporo kupić np. Zenitar 16mm lub drugą lampę zewnętrzną szczególnie że gripy Canona to tragedia w porównaniu do Sony i szlag mnie trafia na myśl ile liczą sobie za taki klocek.
Jak się popsuje to i tak mogę sobie kupić za te pieniądze jeszcze trzy kolejne :-D
Przy puszce za grubą kasę jak dla mnie nie warto oszczędzać na gripie (jeżeli naprawdę uważa się go za niezbędny element). Sam chwaliłem zamienniki ale jakoś zdanie zmieniłem. No i bądź co bądź racja - za co oni sobie życzą tyle kasy to sam się zastanawiam ;/Komentarz
-
Też się spotkałem z takim problemem. Kolega ma jakiegoś wynalazka doczepionego do trzydziestki i pomijając tandetne wykonanie i dziwny paten z bateriami umieszczonymi na sankach wkładanych z boku grip zwiększa zużycie prądu. Rozkręcałem go, czyściłem wszystkie styki, ale to nie pomogło.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Ja mialem od poczatku zamienniki. Do 400D skusilem sie na produkt firmy Ownuser(zakup przez neta) i byla to totalna porazka. Trzeszczy, zle spasowany, sliski, wycierajacy sie gumoplastik.
50D kupilem od razu z gripem (uzywany, rowniez zamiennik, ale za Chiny nie moge sobie firmy przypomniec, a nie mam go przy sobie. Ta polska firma. Delta chyba?). Tym razem jestem bardzo zadowolony.
Moja rada - lepiej kupic zamiennik i pozostala kase zainwestowac w jakies dodatki, a moze nawet na 50 1.8 by starczylo. Wazne zeby wiedziec co sie kupuje. Albo wczesniej pomacac, albo wziac jakis sprawdzony przez innych zamiennik.Komentarz
-
Miał ktoś w dłoniach ten wynalazek za 105zł Jenisa z wyświetlaczem?
http://allegro.pl/grip-jenis-wersja-...388091140.html500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkIIKomentarz
-
Jedni mówią szkoda przepłacać a drudzy kupić bo oryginalne jest lepsze. A ja jestem zdania, że warto kupić oryginał. Kiedyś będziesz chciał sprzedać zestaw zawsze będzie większa wartość. A zamiennik to zawsze schodzi w dół na cenie.Komentarz
-
Komentarz
-
sam mam zamiennik do 1000d i juz nigdy wieej ma 3 miesiace a juz sie husta i buja mimo ze jest dokrecony na maxa kosztowal 300 a orginal 500zl powtarzam nigdy juzKomentarz
-
Miałem przez chwilę zamiennik kupiony o towersa, do 50D. Używałem go niedługo bo chyba tylko niespełna 2 miesiące, ale w tym czasie nie mogłem narzekać na stabilność i pewność mocowania. Jakoś wykonania na co najmniej czwórkę! Elektrycznie też pracował poprawnie. Nie pasowała mi tylko praca kółka, chciałem to na własną rękę poprawić i zacząłem w nim dłubać, przy okazji czego mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że i wykonanie, i montaż wewnątrz budziły zaufanie. Reasumując nie miałem żadnych przykrych doświadczeń z tym zamiennikiem.
Ostatecznie jednak poszedł na sprzedaż, dziś mam oryginał i ciężko byłoby obronić tezę, że jest dużo lepszy. Owszem, wykonanie i spasowania troszkę na korzyść oryginału, ale jakichś drastycznych różnic nie zauważyłem. Można jednak domniemywać, że tak na prawdę różnica jest w trwałości i niezawodności pracy przez lata.piątka, trochę szkła i gadżetyKomentarz
Komentarz