Gary Fong Light Sphere

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_sokolowski
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

Zamieszczone przez pank
    Ja tego używam od roku, świetna sprawa jak nie ma od czego odbić światła a trzeba błyskać.
    używasz na 430 ex czy 580 ?
    wystarcza mocy ?
    masz dokładnie ten z mojego linka ?
    palnik masz w górę czy pod kątem ?
    nasadka pomarańczowa przez Ciebie używana ?

odbiór.

;-)
    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• pank
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1502

Mam wersję cloudy na 580Ex, jak używam to głównie z pomarańczową nakładką bo wtedy wystarczy balans bieli na żarówkę ustawić i jest gites. Palnik zawsze w górę, pod kątem to trochę bez sensu bo ten dyfuzor rozprasza na boki.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Lampa zazwyczaj +0,5-1,5 Ev.
      Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost
      Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• michal_sokolowski
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

Zamieszczone przez pank
        Mam wersję cloudy na 580Ex, jak używam to głównie z pomarańczową nakładką bo wtedy wystarczy balans bieli na żarówkę ustawić i jest gites. Palnik zawsze w górę, pod kątem to trochę bez sensu bo ten dyfuzor rozprasza na boki.
        Lampa zazwyczaj +0,5-1,5 Ev.
        jedna rzecz mnie zastanawia - nasadka pomarańczowa jest na górze - więc jak wali błysk to część światła idzie górą - przez nasadkę a część bokiem..... ale bok nie jest pomarańczowy, więc światło jest mieszane.....

???

Komentarz

• pank
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

Ta nasadka jest po to żeby odbiło się od niej światło, odbite rozchodzi się na boki i ma taką barwę że przy WB na żarówę jest ok, nie wiem jak to dokładnie działa ale działa.
          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• michal_sokolowski
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

Zamieszczone przez pank
            Ta nasadka jest po to żeby odbiło się od niej światło, odbite rozchodzi się na boki i ma taką barwę że przy WB na żarówę jest ok, nie wiem jak to dokładnie działa ale działa.
            to ja jak "blądynka" myślałem że górą przez nasadkę idzie.....

Komentarz

• pank
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1502

Trochę idzie ale mało.

Komentarz

• michal_sokolowski
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1159

Zamieszczone przez pank
                Trochę idzie ale mało.
                skoro większość światła idzie bokiem, to można spokojnie pionowe kadry walić bez przekręcania lampy do góry ? czy raczej przekręcasz przy pionowych tak, żeby lightsphee celował zawsze w sufit ?

Komentarz

• pank
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1502

Zawsze w sufit.

Komentarz

• michalab
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1580

Ja używam czasem, żeby uzyskać efekt "bare bulb" (czy jakoś tak to się nazywa) - światło, we wszystkich kierunkach, ale teraz zawsze z lampą na statywie - niestety duża strata mocy, ale jako dodatkowe wypełnienie może być w niektórych sytuacjach. Próbowałem tego używać z lampą na aparacie i słabo to wychodziło.
                    Zapraszam

Komentarz

• donald7000
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 382

Hehe, jeszcze ktoś tego używa ?
                      Według mnie to strata czasu i energii z akku na zabawę z tym czymś.
                      I wygląda się z tym jak.... dziwak. Duże, nieporęczne, strasznie obciąża palnik lampy (może uszkodzić zaczepy blokujące), olbrzymie straty energii z akku, a na dodatek nie widziałem różnicy między stofenem a Light Sphere. Więc... wybór należy do Ciebie.

Komentarz

• pank
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

Ciekawe co Ci da soften na otwartej przestrzeni.

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

Zamieszczone przez pank
                          przynajmniej doswietli prawidlowo w sloncu np, bo ten wynalazek nie da rady, za duzo mocy traci
                          Moje wątki na forum: sport | fashion
                          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• donald7000
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 382

Zamieszczone przez pank
                            Wszystko to czego potrzebuję. Trzeba sobie radzić, a nie czekać na kolejne wynalazki skośnookich amerykanów.
                            Masz, używasz, jesteś zadowolony, jest git.
                            Miałem, używałem i nie byłem zadowolony, chyba mi wolno ?

Komentarz

• pank
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1502

Zamieszczone przez sebcio80
                              przynajmniej doswietli prawidlowo w sloncu np, bo ten wynalazek nie da rady, za duzo mocy traci
                              Do doświetlania w słońcu jedna lampa systemowa? Tu nic słabego sobie nie radzi.
                              Zamieszczone przez donald7000
                              Wszystko to czego potrzebuję. Trzeba sobie radzić, a nie czekać na kolejne wynalazki skośnookich amerykanów.
                              Masz, używasz, jesteś zadowolony, jest git.
                              Miałem, używałem i nie byłem zadowolony, chyba mi wolno ?
                              Oczywiście że Ci wolno, z tym że z softenem też przydało by się odbić światło, z lightsphere już nie trzeba.
                              Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ::ART::
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 142

Jako, że od dłuższego czasu zastanawiam się nad tym dyfuzorem prosiłbym o jakiś przykład.

Komentarz

Pracuję...