problem z serwisem canona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rev
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 41

problem z serwisem canona

Witam,

Czy ktos z was ma jakies doświadczenia z serwisem canona na żytniej w wa-wie?

Bo własnie wórciła stamtąd znajoma i z jej relacji wynika ze leca sobie w preta po całosci:

Znajoma kupiła ostatnio zestaw 20D (z euro gwarancją) i szkła 17-40L, 70-200 f4L, 50 f1,4 plus dodatki... Niestety gdy podpieła nowe szkła (wczesniej miała 24-85) okazało sie ze jest wyrazny front focus, na wszystkich szkłach... poszła wiec do serwisu

... odbierając dzis aparat usyszała ze niestety jest to wina szkieł (wszytskich!!!) pan ustawił body do swojego obiektywu (cieawe jakie ma szkło) i podobno działa super a ona jak chce zeby działało z jej szkłami moze to zrobic za odpłatnością...

Ja sie grzecznie pytam O CO CHODZI??? czy ludzie w ty serwisie sa normalni?
    ... macie jakies pomysły na rozwiazanie tej sytuacji? moze sa jakies lepsze serwisy w polsce?
    www.sztybel.pl
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Re: problem z serwisem canona

Zamieszczone przez rev
    Witam,

Czy ktos z was ma jakies doświadczenia z serwisem canona na żytniej w wa-wie?
    ... odbierając dzis aparat usyszała ze niestety jest to wina szkieł (wszytskich!!!) pan ustawił body do swojego obiektywu (cieawe jakie ma szkło) i podobno działa super a ona jak chce zeby działało z jej szkłami moze to zrobic za odpłatnością...
    Dzięki za ostrzeżenie. Trza się trzymać z daleka od takich expertów. Smutne, bo to jedyne autoryzowany w Polsce serwis.
    the silence is deafening

Komentarz

• tygryssssss
      Dopiero zaczyna
      • 2004
      • 38

... Smutne, bo to jedyne autoryzowany w Polsce serwis.
      A znasz jakieś inne nie autoryzowane ???

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez rev
        Ja sie grzecznie pytam O CO CHODZI??? czy ludzie w ty serwisie sa normalni?
        Z powyższego opisu - nie, nie są I nie ma na to rady.

Ja w serwisie .ch przez ponad godzinę ustawiałem swoje trzy obiektywy razem z serwisantem tak długo, aż byłem zadowolony z efektu.
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• rev
          Dopiero zaczyna
          • 2004
          • 41

dziwny jest ten swiat, podobno dodatkowo obsługa była wyjatkowo chamska... znajoma zaraz wybiera sie do centrali na mołdawską moze tam cos wskóra

jesli nie... to ma eurogwarancję, moze w niemczech, na litwie maja lepsze serwisy
          www.sztybel.pl

Komentarz

• p13ka
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1013

Zamieszczone przez rev
            Obawiam się, że serwis na Żytniej jest jedynym autoryzowanym serwisem Canona w Polsce.
            Byłem na Żytniej z 10D i 50 f/1.4. FF na całej linii. Sprawdzają poprawność działania AF w body posługując się swoim egzemplarzem 70-200 f/2.8 i softem. Wszystko było OK więc nic nie ruszali i odradzali dociągania AF, bo z pozostałymi szkłami się rozjedzie (jeśli z innymi ostrzy dobrze - a u mnie tak było). W sumie mogli mi skalibrować i skasować mnie na parę złotych (sprzęt nieobjęty gwarancją) jednak tego nie zrobili. Sprawdzenie było za darmo. Ostatecznie wymieniłem szkło i pomogło.
            U Ciebie sprawa jest inna - wszystkie szkła do wymiany
            Mało prawdopodobne aby były walnięte. Skoro w serwisie powiedzieli, że wszystko jest OK to może znajoma robi jakieś błędy techniczne i/lub ma nieprawidłowo poustawiane parametry w 20D

Komentarz

• rev
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 41

hmm, nie wiem czy mozna cos przestawic w aparacie... jest tam funkcja "zrób nieostre zdjęcie"

a tak serio to własnie dostałem fotki, przed wizyta w serwisie aparat ostrzył przed punktem (cykałem osobiscie a po wizycie... prosze... jak dla mnie za

200mm f4 ostrzone na 10cm http://sztybel.w.interia.pl/200mm.jpg
              50mm f1,4 ostrzone na 40cm http://sztybel.w.interia.pl/50mm.jpg

skala 1:1

pozdrawiam...
              www.sztybel.pl

Komentarz

• p13ka
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1013

Zamieszczone przez rev
                hmm, nie wiem czy mozna cos przestawic w aparacie... jest tam funkcja "zrób nieostre zdjęcie"
                Oczywiście takiej funkcji nie ma, chodziło mi raczej o ustawienie AF One Shot z punktem centralnym (bo można np. pozostawić automatyczny wybór AF).

Zamieszczone przez rev
                a tak serio to własnie dostałem fotki, przed wizyta w serwisie aparat ostrzył przed punktem (cykałem osobiscie a po wizycie... prosze... jak dla mnie za
                To w końcu coś zrobili z AF? Nie rozumiem...
                A te fotki to robione na pełnej dziurze ze statywu z ew. mirror lockup?

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez rev
                  a tak serio to własnie dostałem fotki, przed wizyta w serwisie aparat ostrzył przed punktem (cykałem osobiscie a po wizycie...
                  A może to właśnie w serwisie przestawili AF na centralny?
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• rev
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 41

tak - pełna dziura,
                    statyw - mam nadzieję ze - tak (nie napisali w extifie

mirror - raczej watpie by kolezanka na to wpadła, ale w wypadku tych fot chyba nie ma to większego znaczenia, bo ewidentnie widac ze ostrzy za punktem i zadna blokada lustra tego nie zmieni

ps. punkty ostrzenia raczej wybierała ręcznie...

pozdrawiam

[ Dodano: 28-01-2005 ]
                    A może to właśnie w serwisie przestawili AF na centralny?
                    a mogli se przestawic, na zdjeciach tak czy siak ostrosc była mierzona centralnym punktem - sprawdziłem
                    www.sztybel.pl

Komentarz

• p13ka
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1013

Zamieszczone przez rev
                      tak - pełna dziura,
                      statyw - mam nadzieję ze - tak (nie napisali w extifie
                      mirror - raczej watpie by kolezanka na to wpadła, ale w wypadku tych fot chyba nie ma to większego znaczenia, bo ewidentnie widac ze ostrzy za punktem i zadna blokada lustra tego nie zmieni
                      ps. punkty ostrzenia raczej wybierała ręcznie...
                      W takim razie najbardziej prawdopodobnym winowajcą może być AF w body bo trudne do uwierzenia jest, aby te wszystkie 3 szkła były spartolone.
                      Pozostaje wojna z serwisem ale obawiam się, że będzie długa

Komentarz

• kavoo
                        Zablokowany
                        • 2004
                        • 1173

Zamieszczone przez rev
                        Powiedz znajomej, zeby poszla tam jeszcze raz i poprosila tego pana, zeby to jej powtorzyl w obecnosci swojego przelozonego i przy wlaczonym dyktafonie ;-)

Komentarz

• DarekSzu
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 170

Ale kanał ......... ja płaciłem więc testowali do mojego 50 mm
                          Analog i cyfra

Komentarz

• TomekD
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 171

ja tam byłem 2,5 roku temu z paprochem w nowym obiektywie.
                            Panna z obsługi była wyjatkowo hamska, ale serwisanci ok, zrobili w ramach gwarancji bo sprzęt miał kilka dni... Chociaz musiałem przekonywać że tak jest od nowości i nigdzie jeszcze nie chodziłem z tym szkłem żeby samo się samo zabrudzić.
                            20D, 6D

Komentarz

• Shadow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1572

Zamieszczone przez rev

200mm f4 ostrzone na 10cm http://sztybel.w.interia.pl/200mm.jpg
                              50mm f1,4 ostrzone na 40cm http://sztybel.w.interia.pl/50mm.jpg

skala 1:1

pozdrawiam...
                              Nie no tak się nie testuje AF. Zobacz jak to powinno wyglądać, aby wyniki były wiarygodne:

Komentarz

Pracuję...