Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
sorry ale co róznica czy płaszczyzna fotografowana bedzie pod katem 45 do osi pionowej czy poziomej? dla mnie jeden pies...
... równie dobrze mógłbym to wyczaic na klawiaturze kompa czy innym zywym modelu, nie ostrzy tam gdzie powinno/ostrzy dalej niz powinno na wszytskich szkłach i dla mnie to jasne i wystarczy...
Kiedy czytam te skargi przychodzi mi tylko jedno do głowy: nie wiem jaka jest struktura przedstawicielstw Canona, ale pewnie jest jakiś Canon Europa. Proponuję poszukać i napisać jakąś skargę, jak przyjdzie takich kilkadziesiąt to może kogoś na tej Żytniej opierniczą, raz drugi, trzeci i może coś się zmieni. Najważniejsze, żeby nie popuszczać tylko pisać do przełożonych. Bo takie skargi na forum mogą nic nie pomóc.
Ja dzisiaj tam zanioslem moja 20d z zacinajacym sie spustem, ktora odebralem pare dni wczesniej. To moja czwarta (!) wizyta tam z tym samym problemem. Serwisant - pan Krzysio - jest bardzo mily i wszystko byloby OK gdyby umial naprawic usterke w moim aparacie... Raz juz nawet doszedl do tego co sie stalo ale nie mial czesci, jak przyszedlem po swietach to juz nie pamietal o co chodzilo... Obsluga ujdzie, jest mily brodaty pan, wszystko zalatwia bezproblemowo, gorzej jak sie trafi na wasatego babochlopa - ta juz robi problemy i sprawia wrazenie jakby sie jej nie chcialo... Generalnie nie umywa sie do serwisu np. Della. Jak ktos mial przyjemnosc to wie o co chodzi :wink:
Cześć, właśnie odwiedziłam główna centralę w Warszawie na Mołdawskiej w sprawie canona 20D, o który pytał rev. Uważam, że to wszystko są żarty pomijając chamskie uwagi, jakie można usłyszeć na żytniej pod tytułem "może sobie Pani nareperować usterkę odpłatnie, lub do redukcji takich błędów są programy graficzne, lub, co spowodowało, że zamarłam 'jak sie Pani nie podoba może Pani kupić sobie inny lepszy sprzęt". Jak by to usłyszeli producenci canona to chyba, od jutra, Panowie wygłaszający rady i opinie tam by już nie pracowali. Jestem oburzona, wściekła, i oczywiście z nienaprawionym aparatem.
Cóż począć,Panowie na żytniej chyba czuja się monopolistami w Polsce i mogą mówić wszystko, co im ślina na język przyniesie. Jestem tylko ciekawa, co na to góra? Zgodnie z prośba złoże pismo i będę czekała z niecierpliwością .... nie mając, na czym pracować........
Nie wiem, czy to najlepsza rada, ale ja bym próbował tu:
Rüdiger März GmbH
Kurfürstendamm 102
10711 Berlin
Tel.: 0 30 / 3 41 69 93
Fax: 0 30 / 34 70 98 18
to autoryzowany serwis w Berlinie, wiem, że Tobie to nie po drodze. Serwis masz w Warszawie i jesteś z Warszawy. Ale do Berlina jechać nie musisz (kurierzy), a pewnie obsługa tam na zdecydowanie wyższym poziomie
Tych na zytniej to ja znam od baaardzo dawna W tygodniu wysylam srednio 10 aparatow do nich
Nie zawsze jest tak zle jak by sie wydawalo czesto naprawili mi nawet sprzet porzadnie rozjechany i to na gwarancji Tak wiec ogolnie powiedzmy ze za kilka baboli jakie im sie trafialo zrobic nie bylo tak zle (czasem przeciagaja troche z naprawami ale to robia wszystkie serwisy).
Sam nei wiem, wydaje mi sie ze lepiej powinni wlasnei szanowac takiego malego detaliste/usera ktory przyjdzie z problemem.
Jak ja im wysle w ciagu miesiaca 35 aparatow to jak maja poslizg w naprawie 10 to mnie to nie zrobi specjalnie bo wiem o tym ze oni tak pracuja i z tym sie licze. Jak uzytkownik jakis pojdzie z aparatem do serwisu i nie zrobia na czas lub zrobia jakos go "zaocznie" nie zagladajac naprawde do niego, to ma wielki zal i zadaje sobie pytanie "czemu mnie to spotyka" dla takiej osoby wali sie swiat nagle Moze dlatego ze mam inne podejscie to widze ten serwis inaczej
Na pocieszenie powiem ze z innymi serwisami jest jeszcze gorzej, a z niektorymi to jest tragicznie tak wiec w swetle innych serwisow i nas w Polsce to canon wypada nawet niezlem, powiedzialbym ze w czolowce tych lepszych
Panowie jastem przerażony tym co piszecie Po waszych wypowiedziach wygląda na to że każdy ma jakis problem ze sprzetem Canona !! Co to może znaczyć ? Ja mam od nie dawna D20 i jestem pełen obaw ze tez spotkają mnie takie kłopoty ! czy to jest reguła że trzeba naprawiać nasze Canony ? Przecież ten sprzet nie jest taki tani i jest najwyszszej klasy do cholery! A po waszych wypowiedziach wyglada na to ze czesto co s nie działa tak jak powinno !!! Napiszcie czy taka jest prawdziwa rzeczywistość z Canonami czyli problemy problemy problemy !!!
wiesz co, mysle ze nie ma reguły, wszystko sie psuje...
canon dość czesto wypuszcza do sprzedazy nowe modele, na tyle czesto ze tak naprawde nie ma dosc czasu na nalezyte przetestowanie, stąd moze coraz więcej problemów z nowymi konstrukcjami,
kiedys apart był urzadzeniem strikte mechanicznym, dzis coraz wiekszy procent konstrukcji opanowuje elektonika a znią i nowe problemy typu np. nieszcesne błedy w oprogramowniu...
reasumując,myslę ze nie ma co demonizowac, ot postęp
...wygląda na to że każdy ma jakis problem ze sprzetem Canona !! Co to może znaczyć ?
... to znaczy, że czytasz tylko tych co mają problemy, ja o problemach nie piszę (jak i wielu, wielu innych) bo ich nie mam.
Pozatym to wysoko zaawansowane technicznie urządzenia i więcej kłopotów sprawia ich prawidłowa obsługa, czytanie i stosowanie sie do instrukcji itd, a że czasem się psują? Takie jest życie, a im urządzenie ma więcej elementów tym jest większe prawdopodobieństwo, że coś nie zadziała...
jest tam napisane ze od 1989 są autoryzowanym serwisem canona
miesci sie na ul. Nowogrodzkiej
widziałem pracownika tej firmy który naprawiał aparaciki
we Wrocławiu podczas targów pod koniec zeszego roku
coz moge powiedziec z reka na sercu ze sprzet canona psuje sie o wiel wiel wiel wiel razy rzadziej niz innych firm. Znam to z doswiadczenia. Zebyscie wiedzieli jak sypia sie aparaty HP czy Kodaka O olympusach nie wspomne bo to standard chyba
Komentarz