Co robić z kalibracją 30D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Zamieszczone przez ripek
    Ja musiałem zrobić rundkę Kraków->Warszawa->Katowice (oddac sprzęt który pożyczyłem na ślub) -> Kraków. Ćwierć tysiąca kilometrów żeby cofnąć kilka cm FF
    Wspolczuje. Masz calkowita racje - tez bym oddal i domyslam sie, ze on tez to zrobi. Poradze mu tylko aby zostawil samo szklo bez body, bo jak mu w korpusie poprzekrecaja, to okaze sie, ze wszystkie szkla bedzie musial kalibrowac.

Komentarz

• Pikczer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2578

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
      EDIT: Jutro (30.10.2007) jadę do serwisu ze szkłami i będziemy razem kalibrować. Jestem pełen nadziei, że się uda!
      No i? Cos jakos nie piszesz a my wszyscy czekamy

Komentarz

• ErnestPierwszy
        Uzależniony
        • 2006
        • 734

Zamieszczone przez Pikczer
        No i? Cos jakos nie piszesz a my wszyscy czekamy
        No tak...

Siedziałem tam 2 godziny. 3 razy podkręcali body. Nie było mowy o justowaniu pod tokinę lub tamrona.

Kalibrowali pod 70-200 f4L. Za trzecim podkręcenim trafia dobrze, tyle, że moim zdaniem za dużo jest GO przed celem a za mało za...

Jestem w fazie testów, gdyż zdecydowałem się na 17-55 więc 30D zostaje. Muszę sprzedać tokinę i tamrona, aby dołożyć do EFS-a.
        Nie mam jak sprawdzić szkla 2.8, bo akurat święta i nie ma skąd pożyczyć na chwilę...

Może ktoś z Wawy miałby 15 minut piątek lub w weekend (do 13 potem ciemno się robi).

Ogólnie nie jestem zadowolony z kalibracji. Szkła bardzo dziwnie ostrzą. Upór serwisu, że jest OK i brak zdjęc z ich wzorca trochę mnie zastanawia...

Odezwał się Canon Polska, bo dostali cynk z Canon Europe (gdzie wysłałem fax), że klient nie jest zadowolony. Panuje przemila atmosfera, mnóstwo zapewnień przez telefon i nic z tego nie wynika...

Do 9 listopada mam gwarancję a potem rok rękojmi (jak pani z federacji konsumentów mnie poinstruowała). Gdyby coś źle poszło z CP zostaje opcja sądu polubownego przy PIH. Mam nadzieję, że ktoś się przyłoży do ustawienia aparatu.

Może jest dobrze, ale mój tamron i tokina się z tym nie zgadają. Miałem ciut FF a mam duży FF na tych szkłach. Coś jedna gmernęli, bo tokina nie ostrzyła wcale, a teraz już tak

Dziwi mnie to cofanie AF w moim body. Kurka to jak kalibrowali pod wzorzec? Toć nie miałem metrowego BF/FF, żeby teraz cofać i cofać i dalej źle...

Przydałoby się sprawdzone i nie kombinowane szkło np. 28 1.8 i test na pełnej dziurze.

No to tyle. Dam znać w przyszłym tygodniu.
        Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.

Komentarz

• ripek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1486

Też mam wrażenie że ta ich cudowna wypasiona 85tka ma FF
          Bo to już nie pierwsza sytuacja kiedy po kalibrowaniu do niej wszystko sie posypało :/
          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Pikczer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2578

Sluchajcie - ja chyba zrobie tak. Wezme ta 85 f/1.8 kumpla i zrobie kilka zdjec z ok. metra okreslajac ile cm ostrzy zle. Na dowod wezme kilka wydrukow zdjec. Przyjde do nich i poprosze aby mi "przesuneli" ostrzenie w obiektywie o konkretna wartosc np. 2 cm (w zaleznosci ile mi wyjdzie).
            Kurcze - to chyba powinni zrobic dobrze, nie?

Komentarz

• heniek
              Uzależniony
              • 2004
              • 614

teoretycznie tak a praktycznie się przekonasz po kalibracji :-)
              ja mam matówke (chyba) do wyczyszczenia i tak zwlekam z oddaniem do serwisu, może same odpadną.. strach się tam pokazać.
              Heniek

Komentarz

• dzekoo

Zamieszczone przez ripek
                Też mam wrażenie że ta ich cudowna wypasiona 85tka ma FF
                Bo to już nie pierwsza sytuacja kiedy po kalibrowaniu do niej wszystko sie posypało :/
                Chyba tak. Miałem BF w moim 400D, po kalibracji na Żytniej mam FF. Tak duży, że praktycznie nie da się zdjęć robić.

Pozdrawiam
                Jacek.

Komentarz

• ErnestPierwszy
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 734

Zamieszczone przez dzekoo
                  Chyba tak. Miałem BF w moim 400D, po kalibracji na Żytniej mam FF. Tak duży, że praktycznie nie da się zdjęć robić.

Pozdrawiam
                  Jacek.
                  Trzeba się chyba zebrać, napisać list do Canon Polska, że ich jedyny serwis nie pomaga a wręcz przeszkadza. Chętnie bym się na takim liście podpisał wraz z innymi użytkownikami.
                  Może coś by się ruszyło.

Jak byłem w serwisie to wprost powiedziałem, że ich wzorcowy obiektyw jest zwalony...

Teraz zaczynam się zastanawiać, czy wogóle isnieje ten obiektyw? Nie chcieli pokazać, zrobić zdjęcia przy mnie... Może go wcale nie ma???

Jedna zwykła ściema!

Komentarz

• BelYaal
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 387

Nie wiem czy maja takowy, ale u mnie bylo tak, ze wyregulowano mi pod wzorcowy i faktycznie FF, potem oddalem obiektywy aby pod puche wyregulowali i bylo wtedy juz ok. Niemniej niedawno zakupilem 70-200 przywieziona z USA i myslalem, ze czeka regulacja... a tu... jest w punkt, wiec albo farcior i dostalem obiektyw z idealna przeciwwaga BF i sie wyrownuje, albo moze jednak maja ok.
                    Dodatkow po regulacji obiektywow dostalem do nich wydruki, zdjecie i jakies wykresy na nich, do kazdego osobno... ale jak czytac to, to za cholere nie wiem.

Komentarz

• m_o_b_y
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1095

Czytam o tych wszystkich perypetiach z lekkim przerażeniem.
                      Czy to tylko ta nasza marka tak ma, że wszystko do wszystkiego trzeba kalibrować i regulować bez końca i - jak czytam - czasem bez rezultatu ?
                      Przedtem miałem Olympusa i w ogóle nie słyszałem o żadnych kalibracjach i regulacjach i na tamtejszym forum w ogóle takie tematy nie istniały.
                      Jak to interpretować ?
                      Pozdrówka
                      m_o_b_y
                      --------------------------------------------------------

Komentarz

• 1507
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 327

po twoich doświadczenia doszedłem że pogodzę się z mydłem w moim 40D i nauczę się dobrze PSa, i niedam sobie spieprzyć sprzętu do reszty
                        http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• ErnestPierwszy
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 734

Ja się przekonałem, że nie ma sensu kupować do body za ok 4-5 kzł szkieł innych producentów niż Canon. W przypadku jakichkolwiek problemów z puszką, stoję od razu na przegranej pozycji z serwisem, dla którego body WCALE nie musi pracować z nieoryginalnym szkłem.
                          Dokladnie tak. Canon Polska nie bierze odpowiedzialności za współpracę szkieł innych producentów z body. Nie ma znaczenia jak było PRZED kalibracją a jak jest teraz.

Ja cały czas testuję i chyba już do serwisu nie zaniosę. Poczekam na nowe szkło, oczywiście Canona i wtedy będę narzekać. Póki co EF50 f1.4 i EFS17-85IS ostrzyły gdzie popadnie

Tu jest >>>fota<<< ilustrująca moje nastawienie do serwisu Canona Jest EXIF można zerknąć-duży plik 1:1. Zrobione 70-200 f4L bez żadnego kolmbinowania i bez wyostrzania z RAW-a.
                          Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.

Komentarz

• resu

Ja 2 razy wysyłałem na Żytnią swoją 350'tke do kalibracji (jest FF) i nic to nie pomogło. Przy ostrzeniu na szerokim kącie oraz na dalsze odległości jest FF. Problem dotyczy 70-200 f/4 przy 70 mm, 400 5.6 L, kita na szerokim kącie oraz 50 1.8.

Dodatkowo jest jeszcze jeden ciekawy problem: przy ostrzeniu manualnym też jest FF co wg. mnie świadczy o problemie w układzie optycznym (lustro).
                            Na Żytniej nie chcieli tego wziąć pod uwagę

Chętnie dołączę się do jakiejś akcji

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Ernest, na Żytniej dalej świecą halogenem 150W w tablicę testową? Bo jak tak to cała ta kalibracja jest bez sensu. 30D i pewnie też cała seria xxD i xxxD mają przesunięcie punktu na który ustawia ostrość AF, w zależności od tego w jakim rodzaju światła się odbywa ostrzenie. Gdzieś widziałem tekst bodaj o K10D, który cierpi na tę samą przypadłość.
                              Jak ktoś nie wierzy to proponuję samemu zrobić test z linijką ze statywu oczywiście, zostawić wszystko do rana i to samo już w świetle dziennym.

Z tego co pamiętam to w ich testach jest mały front focus w przypadku testowania aparatu który idealnie ostrzy w świetle dziennym. To nie żart. Skuteczność ich kalibracji wynika z pory dnia o której to robią. Jak jest wcześnie to światło dzienne z okna jest na tyle silne że wpływ halogenu robi się niewielki. Jak skalibrują już po zmroku to od razu wiadomo że będzie źle.
                              A ten ich 85/1.8 widziałem na własne oczy. Ma przyklejoną jakąś nalepkę żeby się nie zgubił.
                              Digart

Komentarz

• ErnestPierwszy
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 734

Zamieszczone przez MMM
                                Ernest, na Żytniej dalej świecą halogenem 150W w tablicę testową? Bo jak tak to cała ta kalibracja jest bez sensu. 30D i pewnie też cała seria xxD i xxxD mają przesunięcie punktu na który ustawia ostrość AF, w zależności od tego w jakim rodzaju światła się odbywa ostrzenie. Gdzieś widziałem tekst bodaj o K10D, który cierpi na tę samą przypadłość.
                                Jak ktoś nie wierzy to proponuję samemu zrobić test z linijką ze statywu oczywiście, zostawić wszystko do rana i to samo już w świetle dziennym.
                                Może i racja? W domu mam loterię, a jak testowałem dziś tamrona w pracy to ostrzył w sumie dobrze... Trochę się gubi, ale to tamron i trzeba trochę mu pomóc doostrzaniem (kilka razy naciskam do połowy spust).
                                Nie wiem czym świecą na Żytniej. Szkła wzorcowego nie pokazali mi, nie zrobili mi zdjęcia w recepcji, o co ich prosiłem. Ogólnie odniosłem wrażenie, że NIE MA żadnego szkła wzorcowego i kalibrują czymś innym.
                                Ostatnio kalibrowali mi przy lekko pochmurnej pogodzie i na moje życzenie przesunęli jeszcze raz do tyłu.
                                Teraz 70-200 jest bardzo dobry, bardzo. Zdjęcie w poprzednim poście robiła mi żona, tak po prostu pstryk i już, więc jest chyba ok?
                                Na danich zamówię EFS60 macro, serwis twierdzi, że w razie problemów łatwiej dostroić szkło do body niż odwrotnie. Zostaję przy swojej 30-stce, więc mogę szkła stroić do body

Komentarz

Pracuję...