Matówka do 40D - ile kosztuje

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartolomic
    Bywalec
    • 2005
    • 164

Cieszę się

Tutaj jeszcze link z instrukcją do zmiany:

40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Komentarz

• krzypol
      Bywalec
      • 2005
      • 174

Czy jest jeszcze możliwość kupienia tek matówki? Może znajdzie się kilku chętnych?

Komentarz

• bartolomic
        Bywalec
        • 2005
        • 164

Mam jeszcze 4 szt., więc jeżeli tylko ktoś reflektuje, proszę o info.
        40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Komentarz

• arthur71

Zamieszczone przez bartolomic
          Mam jeszcze 4 szt., więc jeżeli tylko ktoś reflektuje, proszę o info.

Czy to ta matówka z trójpodziałem i czy pasuje do 40D i w jakiej cenie?

Komentarz

• bartolomic
            Bywalec
            • 2005
            • 164

tak. wszyscy płacili 410 PLN, więc ta cena pozostaje aktualna.

PS do wszystkich: nieźle się stresowałem przed jej wymianą, ale okazała się banalna i jestem teraz maksymalnie zadowolony

Komentarz

• Marek69
              Bywalec
              • 2008
              • 111

Kurcze nawał pracy zapomniałem całkiem o niej musimy się umówić na odebranie jej. Wybierasz się do Dąbrowy może przy okazji moją byś wymienił
              Pozdrawiam
              Marek

Komentarz

• bartolomic
                Bywalec
                • 2005
                • 164

Zamieszczone przez Marek69
                Kurcze nawał pracy zapomniałem całkiem o niej musimy się umówić na odebranie jej. Wybierasz się do Dąbrowy może przy okazji moją byś wymienił
                Szczerze to i ja o Tobie zapomniałem Będę w pt wieczorem w DG i w niedzielę wieczorkiem... a potem co weekend, więc problemu pewnie nie będzie...

Komentarz

• Syne

Witam serdecznie (tak, to moj pierwszy post na forum i nie "bijcie" jak przez niedopatrzenie zdublowalem istniejacy i aktualny, podobny temat )

Pozwole sobie odgrzebac troche ten temat i zapytac o pare spraw zwianych z matowkami do 40d. Mianowicie, jako ze uzywam na ogol szkiel "m42", poszukuje matowki do manualnego ostrzenia w szerokim zakresie przyslon i w zwiazku z tym kilka pytan.

Z tego co sie orientuje, zakup canonowskiej matowki ef-s nie ma sensu (moze sie myle) i w zwiazku z tym prosilbym o informacje, czy ktos w Polsce wykonuje matowki wspomnianego wczesniej typu (oprocz Andee`go, ktory jak widze chyba juz zaniechal ich wytworstwa)? Jesli nie, to czy jedynym wyjsciem jest zakup Katz`owych? Jakiej sa one jakosci? I ostatnie pytanie: czy istnieje matowka od innego eos`a pasujaca do 40tki (pewnie nie, no ale... w koncu nadzieja jest jak "tradycja, to jest cos... ekstra")?

Komentarz

• padidar

Matówka EF-S do 40d

Witam

Mam pytanko, czy ktoś może używał matówki EF-S do 40d, zamiast oryginalnej EF-A. Chodzi mi o wasze opinie, podobno jest w niej o dużo łatwiej ustawić ostrość przy makro??, jak tak to na jakiej zasadzie, czy są tam jakieś kreski, które należy zgrać, czy może jakoś inaczej??.
                    Pytam się bo fotografuję w studiu tylko makro, przedmiotów 1-4mm i czasami mam problem z ustawienie ostrości ,oczywiście w MF.

Będe wdzięczny za wasze opinie, nie chę wyrzucać 150 zł bez potrzeby.
                    A jeszcze jedno, czy punkty AF 9 są umieszczone na matówce???, czy po zmianie matówki już ich nie będzie.

Dzięki
                    PADI

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez padidar
                      Mam pytanko, czy ktoś może używał matówki EF-S do 40d, zamiast oryginalnej EF-A. Chodzi mi o wasze opinie, podobno jest w niej o dużo łatwiej ustawić ostrość przy makro??, jak tak to na jakiej zasadzie, czy są tam jakieś kreski, które należy zgrać, czy może jakoś inaczej??.
                      Pytam się bo fotografuję w studiu tylko makro, przedmiotów 1-4mm i czasami mam problem z ustawienie ostrości ,oczywiście w MF.
                      Z ciekawości - czemu nie użyjesz LV?
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• padidar

Witam
                        Właśnie na dzień dzisiejszy używam LV + 10% zoom, całkiem OK, ale może przy pomocy tej matówki będzie łatwiej????????

Komentarz

• irekaro
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 262

LV jest najlepszy. matówka do nastaw ręcznych jest jaśniejsza ale szybciej się ściemnia. czyli jeśli robisz makro używając pierścieni lub mieszka to będziesz miał za ciemno i nic nie zobaczysz.
                          canon

Komentarz

• padidar

Dzieki za Odp. czyli wiem, że już nic nie poprawię, Uzywam LV+10% zoom, obiektyw mam tez do makro.
                            Dzieki za rozjasnienie sprawy, nie chciałem wyrzucac nastepnych 150 zł w błoto.
                            NARA

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Używał ktoś z was matówki EF S z ciemniejszymi obiektywami (4-4,5)?
                              Wiem, że będzie ciemniej, ale czy na tyle, że zakup nie ma sensu?
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• wiktor2323
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1290

Ja moge powiedzieć na podstawie zenita, że do 5,6 spokojnie moge ostrzyć a później zaczyna się robić zbyt ciemno.
                                Facebook

Komentarz

Pracuję...