Canon EF 24-105 f/4 L IS USM gdzie kupić

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • borkomar
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1083

Hmm ja też za jakiś czas planuje zmienić troszkę swoja konfigurację ze względu na brak dołu w T.
    Myślałem o sprzedaniu tego co mam T28-75 i C 70-210 dokładce $ i zakupie C 24-105.
    Brałem kilka wariantów pod uwagę i jest to jeden z nich - ale czy najlepszy .
    Ostatnio dość często brakowało mi szerokiego a ciągła zmiana szkieł jest lekko powiedziałbym irytująca.
    Myślałem też o dokupieniu czegoś szerokiego - ale to w chwili obecnej niewiele zmieni.
    Jestem tylko ciekaw czy jest spora różnica pomiędzy 28mm u T i 24mmw C.
    Myślę, że wtedy rzadziej sięgałbym po coś jeszcze szerszego.
    Mętlik w głowie mam jak nie jeden z Was.
    To wszystko przez te cropy :wink: .Mimo to na FF przyjdzie mi jeszcze troche poczekać.

Ps.Może ktoś uprzejmy zapodałby sample porównujące szerokość w/w przeze mnie szkiełek na krótkim końcu
    5D +

Komentarz

• elvis700
      Bywalec
      • 2006
      • 107

Tak sobie przemyślałem co do kupna 24-105 patrząc w necie np. u madfoto(allegro) to można ją nabyć za 3700zł z VAT jak ktoś może se odliczyć to wyjdzie mu za 2900+/-.
      W niemcowni wychodzi troche taniej (poj. względne) 830-900 E czyli koło 3200zł nie jestem pewny ale jak sie ma firme to też można VAT odliczyć u nich 19%.
      Jak się wszystko policzy to można teoretycznie szkło kupić za 2600zł+/-
      Gwarancja europejska na 2 lata, no i chyba mają ciutke lepszy sprzęt ?

Jak się myle to poprawcie
      Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 II; Canon 70-200 2.8 ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Komentarz

• JAH-EL
        Bywalec
        • 2006
        • 109

Niektóre z Canona 24-105, a niektóre z Sigmy...

Ostatnio edytowany przez JAH-EL; 8705.
        Canon 5D; 135L

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez JAH-EL
          Hmmm... znalazłem chyba najlepszą stronę ilustrującą działanie 24-105... tylko dziwi mnie jedno... niektóre portale są nastawione pozytywnie na 24-70 albo na 24-105... i albo 24-70 robi mniej ostre zdjęcia (autor pisze coś w rodzaju KATASTROFA, TO SIĘ DO NIECZEGO NIE NADAJE), albo mówi tak o 24-105. Zdjęcia identycznych kart pomiarowych na tej samej ogniskowej itd. są w Necie przedstawione różnie... hmm... czemu?
          Ale uwaga! Niektóre z Canona 24-105, a niektóre z Sigmy...

http://search.pbase.com/search?q=24+105&begin=0
          Wiesz to by było bardzo dziwne gdyby 24-70 był gorszy albo równy optycznie temu 24-105. po prostu są to inne szkła do innych celów. Prawdę rzekłszy gdybym miał kupować to wziąłbym oba . Natomiast znam człowieka, który zmienił system właśnie z powodu tego szkła. A to że nie jest to szkło idealne. No cóż jak się chce ideału to tylko stałki.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez borkomar
            Jestem tylko ciekaw czy jest spora różnica pomiędzy 28mm u T i 24mmw C.
            Myślę, że wtedy rzadziej sięgałbym po coś jeszcze szerszego.
            Ja sie przesiadalem z Tamrona 28-75 na Canona 24-105 i bylem BARDZO mile zaskoczony WYRAZNIE widoczna roznica w szerokosci 24mm a 28mm. 24-105 naprawde na wiele pozwala pod wzgledem szerokosci na cropie i po 17-40 siegam tylko w specyficznych sytuacjach (glownie budynki i krajobrazy).

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

No bo to 24mm z 24-105 to chyba jest nieco szerzej w praktyce, no chyba, że 24-70 na 24mm ma więcej... Ciekawe swoją drogą, jakie są faktyczne te wartosci.
              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• borkomar
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1083

Zamieszczone przez Vitez
                Ja sie przesiadalem z Tamrona 28-75 na Canona 24-105 i bylem BARDZO mile zaskoczony WYRAZNIE widoczna roznica w szerokosci 24mm a 28mm. 24-105 naprawde na wiele pozwala pod wzgledem szerokosci na cropie i po 17-40 siegam tylko w specyficznych sytuacjach (glownie budynki i krajobrazy).
                Jedyny problem jest taki, iż mój T jest przy f4 bardzo ostry a po 24-105 nie wiem czego się spodziewać.
                Jest to sporo kaski jak dla mnie na taka zabawkę i muszę sobie to przemysleć8) .
                Gdzieś w Wawce można sobie gdzieś pomacać - znacie jakąś dobrą miejscówkę - prócz niestety Stodoły, gdyż w najbliższym czasie większość niedziel mam zajętych.
                5D +

Komentarz

• SebaWolf
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 324

Gdzieś w Wawce można sobie gdzieś pomacać - znacie jakąś dobrą miejscówkę - prócz niestety Stodoły, gdyż w najbliższym czasie większość niedziel mam zajętych.
                  sam się przymierzam do tego szkiełka, myślę że w FotoIt nie powinno być problemu a i cena całkiem przyzwoita

Komentarz

• borkomar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1083

Zamieszczone przez SebaWolf
                    sam się przymierzam do tego szkiełka, myślę że w FotoIt nie powinno być problemu a i cena całkiem przyzwoita
                    Jest ono dla mnie jednym z wariantów, ale czy najlepszym to się jeszcze zastanawiam.
                    Wybierając 24-105 muszę coś dokupić z szerokiego(jakiś T 17-35) i razem wyjdzie to spokojnie 4K.
                    W tej cenie można mieć 17-40 i 70-200f4 i tu pojawia się następna wątpliwość.
                    Jak będę miał kaskę gotową do wydania to się będę bił z myślami
                    5D +

Komentarz

• SebaWolf
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 324

Wybierając 24-105 muszę coś dokupić z szerokiego(jakiś T 17-35) i razem wyjdzie to spokojnie 4K.
                      W tej cenie można mieć 17-40 i 70-200f4 i tu pojawia się następna wątpliwość.
                      Jak będę miał kaskę gotową do wydania to się będę bił z myślami
                      niewiem jak dokonales tego obliczenia ale zakladajac ze mowimy o nowym sprzecie to C24-105 + T17-35 to spokojnie 5k i podobnie w przypadku C17-40 + C70-200 f/4

Komentarz

• borkomar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1083

Zamieszczone przez SebaWolf
                        niewiem jak dokonales tego obliczenia ale zakladajac ze mowimy o nowym sprzecie to C24-105 + T17-35 to spokojnie 5k i podobnie w przypadku C17-40 + C70-200 f/4
                        Mówię o nowym Canonie + używka Tamrona.
                        Natomiast 17-40 + 70-200 mówię o kupieniu tego gdzieś gdzie mają lepsze ceny .Np USA
                        5D +

Komentarz

• SdoubleU
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 437

Miałem Tamronka i C 70-200 i stale mieszałem szkłami. Od kiedy zmieniłem na 24-105, święty spokój - to szkło jest o wiele bardziej uniwersalne. Jak dla mnie jakość w pełni zadawalająca. I tak jak napisał Vitez różnica na szerokim końcu jest dość spora.
                          SdoubleU
                          ---------------------------
                          Canon :-D

Komentarz

• MARANTZ
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 928

Jak ktoś chce kupić tanio i solidnie COKOLWIEK to polecam pewien sklep z Pabianic. Jest też facet na allegro. Ksywka to fotoaparaciki_pl Kupiłem u niego swoje 5D, znajomi kupowali D80, D200, 400D i jeszcze kilka pomniejszych wynalazków. Wszystko bardzo ok.
                            FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• JAH-EL
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 109

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Wiesz to by było bardzo dziwne gdyby 24-70 był gorszy albo równy optycznie temu 24-105. po prostu są to inne szkła do innych celów. Prawdę rzekłszy gdybym miał kupować to wziąłbym oba . Natomiast znam człowieka, który zmienił system właśnie z powodu tego szkła. A to że nie jest to szkło idealne. No cóż jak się chce ideału to tylko stałki.
                              Gorszy... równy... nie o to chodzi. Chodzi o to, że przy IDENTYCZNYCH parametrach, również oświetleniu różnie obrazują obraz... uf... jeden 24-105 jest bardziej ostry przy f4, a drugi dopiero przy f8. Ten sam obiekt (w studio), ten sam korpus... wszystko...! tak samo jest z 24-70. czemu?
                              I podobno były jakieś problemy z flarami w 24-105. Potem podobno coś poprawili, ale jak nie trafić na te mniej atrakcyjne? tylko test...
                              też bym kupił dwa i najlepiej z pięć stałek
                              Canon 5D; 135L

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

Zamieszczone przez JAH-EL
                                I podobno były jakieś problemy z flarami w 24-105. Potem podobno coś poprawili, ale jak nie trafić na te mniej atrakcyjne? tylko test...
                                Mój jest ostry ;-)
                                Problemy były w bardzo specyficznych warunkach tylka na początku zaraz jak wypuścili to szkło - od numeru seryjnego 1000 jest już ok.
                                Pozdr
                                Artur
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...