eos 300D - czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Driver
    Zablokowany
    • 2005
    • 786

Zamieszczone przez Iza
    Zdążyłam zauważyć. Tym bardziej, że w ciągu kilku godzin wątek rozbudował się na 5 stron (a to pewnie jeszcze nie koniec)

Noooo
    tak to już jest :-D Facet dostałby zdawkowa odp "użyj szukaj" albo co bardziej uczynny podesłałby mu ze 2 liniory

To całkiem nie głupi pomysł, zarejestrowac sobie drugie "damskie" konto i jak trzeba będzie o coś spytac, to bach, z tego drugiego konta, i odpowiedzi aż sie sypią jak z rękawa Panowie, polecam !!

Komentarz

• snow
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1145

Jak sie któremuś forumowiczowi spodobasz to się z nim na randke umówisz ? :razz:

Komentarz

• Driver
        Zablokowany
        • 2005
        • 786

Jaaaa ??

Eeeee, bede sie umawaił jak bede miał 9 lat

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Jeśli zakupu chcesz dokonywać za kilka miesięcy to rzeczywiście celuj raczej w 350D, do tego czasu oba modele powinny jeszcze bardziej zbliżyć się cenowo a nie da się ukryć że 300D ma nieco mniejsze możliwości. Ja, co prawda, wybrałem "trzysetkę" (kupowałem, kiedy na rynku pierwotnym dostępne były oba modele), ale decydującym argumentem za jej zakupem była wielkość i ergonomia puszki, które dla Ciebie nie będą mieć aż takiego znaczenia.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• orte
            Bywalec
            • 2006
            • 172

Zamieszczone przez Iza
            350 lepiej pasuje do kobiecych dłoni, sami powiedzieliście.
            Iza, ja jednak na twoim miejscu pomyślałbym bardziej o 400d.
            Skoro zakup jeszcze nie teraz, to tym bardziej.
            Ja swoje body kupiłem za 2150 zł, a obiektyw tzw. "kitowy" to 100-150 zł.
            Więc nie odbiega to znacznie od twojej ceny maksymalnej, a za miesiąc czy dwa tym bardziej
            Body kupił mi kolega w Szwajcarii, z przesyłkami do niego i do mnie taka cena była.

Komentarz

• Iza

Na razie 350d z kitem znalazłam w cenie 2 000 - 2 400 (zależnie od tego, czy nowy, czy używany - nad tym się jeszcze zastanawiam), więc w ciągu kilku miesięcy powinno być jeszcze lepiej.

400d natomiast (nowy) oscyluje w granicach 2 700 - 3 000. Między 2 a 3 tys. rozpiętość jest spora, więc najpewniej na 350d się zatrzymam.

To będzie moja pierwsza lustrzanka, więc na pewno nie zauważę wielu wymienianych przez Was mankamentów. Z pewnością dopiero po pewnym czasie jej użytkowania będę mogła ocenić, czy dokonałam dobrego wyboru.

Na początek liczy się dla mnie, aby obiektyw kitowy był w miarę dobry, a aparat nie za wolny (jak to mówicie o 300d). Często cykam sekwencje i przy karcie high speed 150 przyzwyczaiłam się, że na nic nie muszę czekać. Zaawansowane makro, zabawa z portretami, a także inne tego typu rzeczy przyjdą z czasem.

(Pytanie na marginesie: Czy jeśli średnica obiektywu kitowego w 350d wynosi 58mm, to będą pasowały do niego filtry, w które zamierzałam wyposażyć swojego a610, zakładając je na tuleję o średnicy również 58mm?)

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez Iza
                Czy jeśli średnica obiektywu kitowego w 350d wynosi 58mm, to będą pasowały do niego filtry, w które zamierzałam wyposażyć swojego a610, zakładając je na tuleję o średnicy również 58mm?
                Da się przykręcić. Jakość filtrów od kompaktów to inna sprawa.
                Digart

Komentarz

• thorin
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1990

szukaj dobrze, dwa miesiace temu zalatwilem znajomej uzywana 350tke, ale z pelna roczna gwarancja za 2100. Fakt, teraz juz tylko lepiej moze byc.

Komentarz

• Delorian77
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 68

fakt faktem 300d ma bardzo wolny zapis który potrafi zirytować najtwadszego! ale poki co nie dorobiłem sie lepszego. Ja bym jednak mimo wszystko na Twoim miejscu kupił 300d - bo na allegro można go wyrwać za śmieszną cene!
                    300d+BG-E1 | A2E | 50/1,8 | 70-200/4L| 18-55 | arl zeiss sonnar 135 |

Komentarz

• snow
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1145

Zamieszczone przez MMM
                      Nie ma takiej tuleji na świecie której nie można.... przykręcić

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Ja pod koniec lata tego roku mojej małżonce kupiłem 350-tkę (body + kit) za 2200 z przebiegiem 2100 zdjęć. Po sprzedaniu kita za stówkę też wyszło 2100. Także teraz dobra cena to powinno być poniżej 2 kzł z kitem za prawie nówkę .
                        Co prawda ostatnio mi powiedziała, że zaczyna dostrzegać braki w tym aparacie . Nie wiem na razie co ma na myśli ale się zobaczy .
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• thorin
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1990

ja swojego kupowalem w sierpniu, dalem 2250, ale w zestawie byl kit polar wezyk ale przede wszystkim grip, przebieg 6k fot, uzywany rok, sadzac po dzisiejszych cenach gripow, duzo bym dzis przy odspredazy nie stracil, jednak zobaczymy jak ceny beda sie za pare miesiecy ksztaltowac. Choc i tak na lustrzankach traci sie najwolniej. Przez te 4 miesiace pstryknalem 5000 zdjec, niestety u mnie to sobie ta 350tka nie odpocznie

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez thorin
                            (...) Przez te 4 miesiace pstryknalem 5000 zdjec, niestety u mnie to sobie ta 350tka nie odpocznie
                            U mojej ślubnej też nie . Zwłaszcza że jej podbieram od czasu do czasu .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• matka_Wariatka
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 120

Zamieszczone przez kanonier
                              Ktos nazwal 300D, 350D, 400D Trabantami Canona.
                              Ja je nazywam Canony dla Kowalskiego - podazajac za swiatla linia Wodzow -
                              Fiat 126p samochod dla Kowalskiego.
                              kolega niezle teorie glosi...
                              pokaz swoje portfolio ciekawosc mnie zjada!
                              matka
                              ((((()))))

Komentarz

• Iza

Zamieszczone przez MMM
                                W takim razie ostatnie tego typu pytanie: Czy przy wstępnej nauce obsługi lustrzanki wchodzi w grę używanie soczewek makro (do obiektywu np. kitowego) zamiast całego makro obiektywu? Liczę się z utratą jakości. Pytam jedynie o fizyczną możliwość i efekt (żeby był przynajmniej mierny).

Komentarz

Pracuję...