Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pragne Was ostrzec przed Panem <wymoderowano-dane-osobowe> - wspolpracownikiem Gazety Olsztynskiej. CanonBoard login-adrisim ......
Wplacilem mu zaliczke na obiektyw 24-70 eLke i nie wywiazuje sie z zlozonego zamowienia.... ociaga sie i odmawia zwrotu pieniedzy....
Kase przelalem na jego konto 08-08-2006 termin realizacji mial byc do 10 dni.... dzisiaj mamy 29-08-2006.
Aktualnie odmawia przeslania obiektywu lub zwrotu pieniedzy, ignorujac moje telefony lub tlumaczac sie trudna sytuacja materialna.....
Zarejestrowalem wtope na 2400PLN.... W piatek skladam pozew do Sadu przeciwko Panu Adrianowi jesli do czwartku niewywiaze sie ze zobowiazan.
Jakie macie doswiadczenie w tym zakresie?
Moze czytajac ten watek Pan <wymoderowano-dane-osobowe> zrozumie ze takie postepowanie z jego strony to "smierc zawodowa" dla fotografika ....
Jak mozna tak sobie nie szanowac swojego nazwiska w tej branzy????
Ostatnio edytowany przez fomag; 39482.
Powód: wymoderowano-dane-osobowe
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Pragne Was ostrzec przed Panem <wymoderowano-dane-osobowe> - wspolpracownikiem Gazety Olsztynskiej. CanonBoard login-adrisim ......
Wplacilem mu zaliczke na obiektyw 24-70 eLke i nie wywiazuje sie z zlozonego zamowienia.... ociaga sie i odmawia zwrotu pieniedzy....
Kase przelalem na jego konto 08-08-2006 termin realizacji mial byc do 10 dni.... dzisiaj mamy 29-08-2006.
Aktualnie odmawia przeslania obiektywu lub zwrotu pieniedzy, ignorujac moje telefony lub tlumaczac sie trudna sytuacja materialna.....
Zarejestrowalem wtope na 2400PLN.... W piatek skladam pozew do Sadu przeciwko Panu Adrianowi jesli do czwartku niewywiaze sie ze zobowiazan.
Jakie macie doswiadczenie w tym zakresie?
Moze czytajac ten watek Pan <wymoderowano-dane-osobowe> zrozumie ze takie postepowanie z jego strony to "smierc zawodowa" dla fotografika ....
Jak mozna tak sobie nie szanowac swojego nazwiska w tej branzy????
Pozew do sadu od razu ? Zglos najpierw kradzierz na policje niech oni zajma sie facetem a w przypadku stwierdzenia nieprawidlowosci zloza sprawe do sadu z urzedu.
Ostatnio edytowany przez fomag; 39482.
Powód: wymoderowano-dane-osobowe
Taak... zwyzywaj teraz gościa, napisz jakim jest złodziejem, a za dwa tygodnie poprosisz o skasowanie wątku "bo wszystko się wyjaśniło", jak to już się na forum zdarzało Może tak więcej umiaru?
Taak... zwyzywaj teraz gościa, napisz jakim jest złodziejem, a za dwa tygodnie poprosisz o skasowanie wątku "bo wszystko się wyjaśniło", jak to już się na forum zdarzało Może tak więcej umiaru?
21 dni oczekiwania na obiektyw ktory sprzedajacy ma w domu i za ktory wzial zaliczke to juz jest chyba "wiecej umiaru".
Poza tym jesli faktycznie facet jest nie w porzadku to sygnal na forum uniemozliwi mu naciaganie kolejnych uzytkownikow. Jesli nie ma sobie nic do zarzucenia to sie nie przejmie wyjasni sprawe i dokonczy transakcje.
A jaki mam miec umiar facet wie ze ma zwrocic pieniadze i zwodzi mnie od 2 tygodni.... to ile ma czekac....? Robie zdjecia dla orkiestry na koncertach... i potrzebny mi jasny zoom.... popchnalem Tamrona ..bo mial mi szybko bo w terminie 10 dni podeslac obiektyw....
muflon, masz jakies doswiadczenie gdy ktos cie ignoruje....w takim biznesowym przypadku.....
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
muflon, masz jakies doswiadczenie gdy ktos cie ignoruje....w takim biznesowym przypadku.....
Nie mam doświadczenia i nie neguję potrzeby poinformowania innych. Natomiast mam doświadczenie w odbieraniu prośb o skasowanie takiego wątku po jakimś czasie, kiedy wszystko się wyprostuje, a teksty pisane pod wpływem emocji zostają. Mnie się rozchodzi o formę nie o treść.
Pozew do sadu od razu ? Zglos najpierw kradzierz na policje niech oni zajma sie facetem a w przypadku stwierdzenia nieprawidlowosci zloza sprawe do sadu z urzedu.
Na Policje...hmm... a gdzie u siebie czy tak jak z sadem ze wzgledu na siedzibe...Pana <wymoderowano-dane-osobowe>...?
Zamieszczone przez muflon
Nie mam doświadczenia i nie neguję potrzeby poinformowania innych. Natomiast mam doświadczenie w odbieraniu prośb o skasowanie takiego wątku po jakimś czasie, kiedy wszystko się wyprostuje, a teksty pisane pod wpływem emocji zostają. Mnie się rozchodzi o formę nie o treść.
To jak Twoim zdaniem powienienem to przeprowadzic.....???
Podziel sie wskazowkami....
Zawiadomić policję i prokuraturę o domniemaniu popełnienia przestępstwa z Art. 286. § 1 KK. To tylko od 6 miesięcy do 8 latek.
Jeśli masz dowody: ofertę, zamówienie, dowód wpłaty to sprawa jest wzdlędnie prosta. Pamiętaj o złożeniu wniosku o naprawienie wyrządzonej szkody, bo inaczej trafisz do Sądu Cywilnego, a tam ...
jeśli to faktycznie prawda, to chyba najłatwiej będzie zgłosić sprawę w Gazecie Olsztyńskiej - na spokojnie, rzeczowo i z dowodami (lub choćby jakimś rodzajem uwierzytelnienia). Na pewno dojdzie do dyskusji u niego w pracy, i myślę, że jeśli faktycznie chce cię naciąć, to średnio mu wyjdzie taka operacja, gdyby miał stracić pracę lub szacunek w pracy.
jeśli to faktycznie prawda, to chyba najłatwiej będzie zgłosić sprawę w Gazecie Olsztyńskiej - na spokojnie, rzeczowo i z dowodami (lub choćby jakimś rodzajem uwierzytelnienia). Na pewno dojdzie do dyskusji u niego w pracy, i myślę, że jeśli faktycznie chce cię naciąć, to średnio mu wyjdzie taka operacja, gdyby miał stracić pracę lub szacunek w pracy.
pozwodzenia
Powiadomilem go ze to zrobie.... zignorowal mnie...dalem mu tydzien na wyjasnienie i do konca czyli do wczoraj klamal ze wysle obiektyw....dzisiaj przyznal sie ze go nie ma.... nawet nie chcial podac numerow seryjnych.... wiec porozmawialem w GOlsztynskiej, a oni powiedzieli ze mieli juz takie sygnaly, a teraz maja dowod...pokazalem im caly material ...
wiec teraz juz nie mam innego wyjscia tylko starac sie odzyskac kase...
Doniesienie na policje skladasz u siebie. Pamietaj tylko zeby zabrac wszystkie dowody: potwierdzenie przelewu, maile, wydruk z oferta sprzedawcy, cokolwiek tam masz nawet billingi z telefonow. Reszte napisal TomaszQ.
wiec porozmawialem w GOlsztynskiej, a oni powiedzieli ze mieli juz takie sygnaly, a teraz maja dowod...pokazalem im caly material ...
IMO to błąd.
Taki desperat jak znam życie nie ma nic materialnego, czym mógłby się zająć komornik. Pozbawienie go pracy zamknie drogę do zajęcia wynagrodzenia, a nie sądzę by dostał odsiadkę. Sądy w takich wypadkach często zawieszają wykonanie kary pozbawienia wolności więc pracować mógłby.
Czyli za Twoje 2400 możesz dostać od komornika postanowienie .... w skrócie o nieściągalności.
Panowie prosze o wstrzymanie sie z komentarzami na temat adrisim do czasu do poki sie on nie ustosunkuje do tego watku, Ja wyslalem od siebie PM i @ do niego i teraz czekam az on sie do tego ustosunkuje, mysle ze brak reakcj bedzie skutkowal banem
prosze sie ograniczyc do udzielania rad tdf tak zeby mo pomoc - bez komentowania.
jednoczesnie od siebie dodam ze tdf postopiles wlasciwie wbrew zasadom "bezpiecznych zakupow" w sieci
adrisim zrejestrowal sie miesiac temu i od tamtej pory nie byl na forum ani razu! napisal jedne post - "[sprzedam] Nowy 350d Kit!!!" ktory wlasnie profilaktycznie usunolem - do czasu wyjasnienia sprawy
nie powinienes z takimi niesprawdzonymi sprzedawcami handlowac, no ale stalo sie, moim zdaniem masz jedno wyjscie, wyjscie z domu na policje (zabierz wszytkie kwity i dowody)
Komentarz