[Sergiusz] Moja droga

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • G11
    Zablokowany
    • 2011
    • 43

Podobno jeden obraz zastępuje tysiąc słów więc...

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

To zacznijmy od tego tysiąca. Pewne rzeczy, zjawiska trudno jest pokazać na zdjęciach. Jakie? Takie jak chociażby basen olimpijski w Sobótce, do którego nigdy nie doprowadzono wody czy tajemnicze siły powodujące, że samochód na luzie zamiast w dół ciągnie pod górę. Są też pewne rzeczy, które dzisiaj nie mieszczą się w głowie. Czy można wybudować zaporę aby powstał zbiornik retencyjny w celu tylko i wyłącznie ...rekreacyjnym? I to bez żadnego powodu mistrzostw, olimpiady lub jakiegoś innego. Nie da się ukryć, że było można. Dlaczego? Bo tak. Bo taką ktoś miał fanaberię i skoro lubił zaczepić na czymś oko to wybudował sobie fontannę co dawała wodę na 33 metry, 14 metrową spiżową Nike a jak by było mało to podłogi i ściany pod sufit swojego skromnego pałacu wyłożył marmurem sprowadzonym z Mauretanii. Marmuru tego starczyło potem na Pałac Kultury w Warszawie, URM i skapnęło trochę do Katedry w Katowicach. Pozostał asfalt bo komu przyda się asfalt, nawet jeśli jest to pierwszy asfalt w Europie sprowadzony z Abisynii? I kogo może obchodzić, że konie jeździły windą do stajni na 4 piętrze ( piętro może było drugie, dokładnie już nie pamiętam ) tylko dlatego aby ich odchody wymieszane ze słomą mogły grawitacyjnie przemieścić się do elektrowni jako paliwo? A w sumie była to tylko letnia rezydencja zimową porą nikt w niej nie mieszkał i była udostępniana do zwiedzania. Była. Ponieważ większość z tego co znajduje się na moich pamiątkowych zdjęciach raczej już było. I oczywiście zdaję sobie sprawę, że to co dla nielicznych jest zabytkiem klasy zero dla większości jest kupą gruzu z domieszką zmurszałych cegieł zupełnie nie wartą uwagi. Nie mniej nie każdemu musi być ze mną po drodze...
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• namoamo
        Uzależniony
        • 2009
        • 928

Sergiusz, wrzuć jakieś jeszcze tego pałacu.
        Flickr

Komentarz

• Sergiusz
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2708

Zdjęć tego pałacu w sieci są miliony. Nawet na naszym forum. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75388 To trochę tak jakbym zamieścił w wątku zdjęcie Sfinksa lub piramid. Pod powyższym linkiem temat jest raczej wyczerpany. Ja zacznę od bardziej banalnego obiektu położonego w największej niemieckiej wsi, w której były kawiarnie, kino, teatr, sklep z rowerami i trzy pałace. Jak się później okazało jeden z pałaców to była zmyła wyglądająca na zawaloną pięciopiętrową stodołę. Budowla ta jest najmniejszą twierdzą obronną średniowieczną zachowaną w tak dobrym stanie. Znajduje się tam pierwsza kaponiera, sień obronna, tajemne przejście z pomieszczenia A do pomieszczenia B całkowicie drożne wybudowane w celu sprawnej ewakuacji aby znaleźć się za plecami przeciwnika, pokój sędziego, który sądził sprawiedliwie wczuwając się w jęki i zapachy umierających śmiercią głodową wcześniej skazanych znajdujących się w lochu poniżej jego pokoju czy pomieszczenie dzisiaj nazywane czytelnią gdzie bez względu na porę roku panuje taki sam równomierny rozkład światła. Taki średniowieczny namiot bezcieniowy. Jest też legenda, która głosi, że miejsce to odwiedzał bębniarz z EL&P...

Komentarz

• PrzemQs
            Bywalec
            • 2008
            • 117

Sergiuszu
            Moim skromnym nic nie znaczącym zdaniem bo przecież to Ty masz na tablicy blisko 2200 postów. Mogę z czystym sumieniem bo długo analizowałem Twoje zdjęcia powiedzieć że robisz takie gnioty (chciałem użyć innego określenia ale niestety nie mogę bo pewnie i bym bana dostał) że głowa mała... Do tego podpisami, tytułami i innymi opowieściami na siłę dorabiasz do nich ideologię... Myślę że w fotografii odbiorca powinien samemu jak sztukę/obraz interpretować dzieło (no chyba że zdjęcie ma być reklamówką przedstawiającą doskonałość szminki) i samemu "czytać" historię bądź przesłanie

To tylko taka moja dygresja bo szczerze jestem chyba 2 raz w tym temacie i nie mogłem "przejść" koło tego obojętnie
            Enter the Workshop

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

@PrzemQs - bo to jest Jego Droga, nie musi ci być tu po drodze. Każdy tworzy jak moży. This is Sergiusz Style!.

Dla niewtajemniczonych - rzadko które zdjęcie pojawia się tu bez przyczyny. Tym razem poszło o : Wieloplany. Czasami jednak mam ochotę się podroczyć i wejsć na Sergiuszową drogę i też pobawić się w docinki.
              Autopole (a tu : Geneza)

Komentarz

• Sergiusz
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2708

Zamieszczone przez PrzemQs
                Sergiuszu
                Moim skromnym nic nie znaczącym zdaniem bo przecież to Ty masz na tablicy blisko 2200 postów. Mogę z czystym sumieniem bo długo analizowałem Twoje zdjęcia powiedzieć że robisz takie gnioty (chciałem użyć innego określenia ale niestety nie mogę bo pewnie i bym bana dostał) że głowa mała... Do tego podpisami, tytułami i innymi opowieściami na siłę dorabiasz do nich ideologię... Myślę że w fotografii odbiorca powinien samemu jak sztukę/obraz interpretować dzieło (no chyba że zdjęcie ma być reklamówką przedstawiającą doskonałość szminki) i samemu "czytać" historię bądź przesłanie

To tylko taka moja dygresja bo szczerze jestem chyba 2 raz w tym temacie i nie mogłem "przejść" koło tego obojętnie
                Przynajmniej w tym jednym muszę się zgodzić. Tyle, że nie jest to tajemnicą co podkreśliłem na początku tego wątku. Śmiałe wypowiedzi są też ozdobą tego miejsca dlatego czasem może warto poświęcić dwa tygodnie absencji aby coś napisać? Zresztą aby tego uniknąć wystarczy zerknąć na regulamin.

micles- gratuluje pomysłu, podoba mi się.
                Ostatnio edytowany przez Sergiusz; 14465.

Komentarz

• MC_
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3444

Cóż, zdjęcie jak w 98% przypadków w tym albumie jest w mojej ocenie bardzo kiepskie.

I niestety nie zmieni tego przydługa historia i wyjaśnienia.

Komentarz

• Sergiusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2708

Małymi krokami zbliżamy się do sedna. Jak się wkrótce okaże to ostatnie nie będzie takie złe. Mam zamiar wkrótce zamieścić znacznie gorsze.

Komentarz

• G11
                      Zablokowany
                      • 2011
                      • 43

Sergiusz fotografuj więcej. Może kiedyś nauczysz się fotografować.

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Zamieszczone przez G11
                        Pokaż swoje foty.
                        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Sergiusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2708

Zamieszczone przez G11
                          Nie sądzę. Ale fotografuję codziennie. A Ty?

Komentarz

• jacek_73
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2587

Zamieszczone przez Sergiusz
                            ...
                            Wieloplanowość...
                            Normalnie dokonałeś przełomu w moim postrzeganiu rzeczywistości Osobiście to bym się pozbył tych gałęzi zasłaniających pomnik (tam chyba jest pomnik?). Może sekator, ciemną nocą aby nie narażać się na mandat, a może gumeczka w PS i domalować braki
                            Jestę fotografę
                            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• mc_iek
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 790

Ależ tu dokładnie widać, że zdjęcie zostało wykonane z wyłączonym AF-em. Nie wiem o co ta walka. Sergiusz pokazał, że tak też można fotografować. Temat zdjęcia nie jest tu istotny. To zdjęcie obrazujące możliwości sprzętu... Chyba...
                              Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• Sergiusz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2708

Raczej jego niemożliwości. Nikon D100 z założenia robił nieostre zdjęcia. Raz tak a raz siak. Tak miał. Ale za to fajnie się gumy odklejały od obiektywu. Ja miałem wczesny model za niecałe 13tyś to pewnie dlatego.

Komentarz

Pracuję...