[Zigi] moje boje z fotografią

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotosc
    Coś już napisał
    • 2006
    • 72

A , lampa dopalales , brzydko wyglada a i ten kadr ...
    B , za mocne swiatlopadalo w niektore miejsca i ten kadr ..
    D, zdjecie D to chyba nie z natury ??
    E , najlepszy to chyba kormoran , choc odlatuje , ale kadr mi pasuje

NO I JAK PONTON SIE SPISAL ?
    Sylwester

www.sylwestercwalinski.com

Komentarz

• Zigi
      Uzależniony
      • 2005
      • 532

a) i b) nie lampą tylko promieniem światła który wpadał między drzewami (czapla siedziała w lesie jakieś 15m od brzegu wyspy z mocno zarośniętymi brzegami.
      d) jak najbardziej z natury - widać komuś zwiała.

Co do pontonu to spisał się bardziej jako atrakcja turystyczna niż pomoc fotograficzna. Acz ze względu na stosunkowo szybką "awarie" pagajka szybko poszedł w odstawkę.
      Wnioski są takie: za duży (2,7m długości) i za żółty (sama siatka nie pomaga).
      Trzeba też mieć sporo światła dla uzyskania dobrych czasów ewentualnie zupełnie bezwietrzną pogodę.
      W warunkach jeziornych w większości przypadków o wbijaniu statywu w dno można zapomnieć bo przy końcu pasa trzcin jest już głębiej niż 2m.
      Do cichego podpływania nadaje się bardzo średnio - tu prędzej spisałby sie kajak. Może z silniczkiem elektrycznym byłoby lepiej ale pewny też nie jestem.
      40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
      Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• fotosc
        Coś już napisał
        • 2006
        • 72

a jakbys tak sie roztawil i czekal , dobrze zakamuflowal ponton i czekal ?
        Sylwester

Komentarz

• Zigi
          Uzależniony
          • 2005
          • 532

Zamieszczone przez fotosc
          a jakbys tak sie roztawil i czekal , dobrze zakamuflowal ponton i czekal ?
          Mogłoby przynieść efekty ale to wszystko zależy od konkretnego miejsca i warunków. Spore znaczenie ma pogoda i fala która jest sporym utrudnieniem na brzegach nawietrznych. Niby będziesz miał czasy wystarczając, ale już np złapanie ostrości tam gdzie chcesz będzie kłopotliwe przy dłuższych ogniskowych.
          U mnie akurat, czaple na które polowałem przesiadywały na opuszczonym pomościku dla wędkarzy (mam kilka zdjęć ale chwilowo nie mam do nich dostępu), mała platforma bez dojścia od lądu i jaki taki widok był na nie jedynie z wody. Trzeba by wycinać trzcinę aby przygotować miejsce polowania a mimo napalenia na zdjęcia wolałem tego uniknąć.
          Niestety późniejsza awaria pagajka, o której juz wcześniej wspomniałem (rozleciał się w drugim dniu użytkowania ale i tak okazał sie lepszy od pompki która rozleciała sie podczas pierwszego pompowania w terenie - nie ma jak solidny chiński plastik) uniemożliwiła mi dalsze eksperymenty.
          Z tego co wiem to i Kubaman doposażył sie w ponton - ciekawe jak jemu udało się sprzęt wykorzystać?
          Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.
          40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

cześć

ponton bardzo fajny, dobrze się na nim pływa.
            Niestety tegoroczne wakacje upłynęły pod zupełnie innym znakiem niż myślałem - pod znakiem mojego dziecka

Na pontonie straszliwie buja, bardziej chyba niż na łódce i próby zastosowania 500mm + TC spaliły na panewce, ustawienie ostrości czy kadru jest po prostu niemożliwe. Planowałem wersję z cumą i statywem w wodzie ale dziecko nie pozwoliło. Ale jest to wykonalne, tam gdzie obserwowałem bieliki woda jest stosunkowo płytka.

Acha, no i na pewno kupie silnik elektryczny, na Mazurach trzeba jednak przemieszczać się na duże dystanse, a wiosłowanie zupełnie zakłóca możliwość obserwacji i fotografowania.
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Pitek
              Coś już napisał
              • 2007
              • 68

:-D a tak przy okazji zapytam, czy ktoś z Was podpinał do stałki 400 Tc 1,4 i jakie były efekty?
              Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Komentarz

• Zigi
                Uzależniony
                • 2005
                • 532

Zamieszczone przez Pitek
                :-D a tak przy okazji zapytam, czy ktoś z Was podpinał do stałki 400 Tc 1,4 i jakie były efekty?
                Tak przy okazji to Ci powiem że śmiecisz mi w galerii a wszystko już zostało napisane w wątkach technicznych.

PS: Af działa tylko po zaklejeniu styków i to działa dość słabo (z body 3 i 2 cyfrowymi), optycznie tracisz jakość nieco na skraju kadru poza tym ok.

Komentarz

• fotosc
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 72

Kuba , to jednak warto bylo by zainwestowac w pontonik ?
                  Pitek , mi na jednym pkt ostrosci pracuje 400mn + tc i nie narzekam
                  Zigi , ty nie marudz , tylko dawaj nastepne fotki
                  Sylwester

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

warto
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Zigi
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 532

Zamieszczone przez fotosc
                      Zigi , ty nie marudz , tylko dawaj nastepne fotki

Ok już wrzucam.. (2 pierwsze zrobione z pontonu)
                      Pliszka środowiskowo
                      Odlot 2
                      Kolejne ujęcie z wyspy opanowanej przez czaple
                      Na pieńku
                      W niesprzyjających warunkach

Komentarz

• Pitek
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 68

Zamieszczone przez Zigi
                        Tak przy okazji to Ci powiem że śmiecisz mi w galerii a wszystko już zostało napisane w wątkach technicznych.

PS: Af działa tylko po zaklejeniu styków i to działa dość słabo (z body 3 i 2 cyfrowymi), optycznie tracisz jakość nieco na skraju kadru poza tym ok.
                        sorry, już nie śmiecę

fajne fotki, mnie najbardziej podoba się czapla i kormorany:grin:
                        Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

pierwsze dwie i ostatnia niestety słabe
                          kormorany nieźle, ale od dołu i od tyłu
                          mewa za daleko
                          czaple bardzo fajne
                          najlepsze mogło być to z pliszką, ale jak dla mnie jednak nieco za małe zbliżenie

pozdro
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Zigi
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 532

Zamieszczone przez Kubaman
                            pierwsze dwie i ostatnia niestety słabe
                            kormorany nieźle, ale od dołu i od tyłu
                            mewa za daleko
                            czaple bardzo fajne
                            najlepsze mogło być to z pliszką, ale jak dla mnie jednak nieco za małe zbliżenie

pozdro
                            Pierwsze dwa zamieszczam w sumie jedynie dla zilustrowania dyskusji na temat pontonu. Co do zbliżeń to zgaduję iż 100mm + konwertera Ci brakuje .
                            Ale już zupełnie serio choć w tym roku było już chyba lepiej niż w zeszłym, to nadal nie bardzo mogę pogodzić dwutygodniowy wypad żeglarski z poważniejszym foceniem. Ot trzeba by wyszukać miejsce dobre fotograficznie i się zaszyć na dzionek, dwa a to tu, a to tam a wiaterek ładnie duje, wzywa do pływania, a dziś ładnie a wczoraj padało, no i w rezultacie nocleg codziennie w innym miejscu bo dni szybko uciekają. A przez całe jeziora przepłynąć trzeba, dziury boczne poodwiedzać a i ze znajomymi posiedzieć przy ognisku. Taka tradycja. W rezultacie focę to co spotkam po drodze właściwie bez przygotowań, najczęściej z ręki i sterując do tego łajbą. Chlubnym wyjątkiem są czaple - zlazłem na wyspę i pokręciłem się nieco po lesie .
                            Ale my tu gadu gadu, w garze pusto a Qń głodny:

Komentarz

• matmak
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 90

kilka zdjęć ptaków jest do pozazdroszczenia.

Możesz zdradzić jaką klasą i od kiedy pływasz?

Pozdrawiam
                              :razz:

Komentarz

• Zigi
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 532

Zamieszczone przez matmak
                                Możesz zdradzić jaką klasą i od kiedy pływasz?
                                Od kiedy.. toż to prościej policzyć ile nie pływam - od 7 czy 8 roku życia wakacje na wodzie. Tak to bywa jak sie ma staruszka "wariata". Wszystkie wakacje za młodu na Mazurach. W domu jego ciągłe hobby a i od jakiegoś czasu i zawód to zabudowa kolejnych łajb. Chcąc nie chcąc jak podrosłem to odrobina tego wariactwa na mnie przelazła - szkutnictwem sie nie zajmuję ale po kilku latach przerwy już z własną żoną tez na Mazurach spędzam wakacje. A co do klasy.. to nie wiem czy można o tym mówić przy turystycznym pływaniu (pegaz800).
                                Pozdrawiam
                                Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.

Komentarz

Pracuję...