[Zigi] moje boje z fotografią

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zigi
    Uzależniony
    • 2005
    • 532

Zamieszczone przez Przemo(c)
    A ja mam pytanie dotyczące zdjęcia z czajnikiem na pierwszym planie. Jak się robi taki efekt kolorowego "czegoś" na zdjęciu i całej reszty w sepii bądź czerni i bieli? (o ile to nie zawodowa tajemnica ;-)
    A będziesz mi bałagan w wątku robił zamiast opiniować zdjęcia .
    Jaka tam tajemnica, prosta sprawa.
    Efekt jest wynikiem obróbki na kompie. Generalnie zrobisz to dowolnym programem, który obsługuje warstwy i maskowanie (GIMP, PS, itp). Otwierasz obrazek -> powielasz tło jako warstwę -> spodnią zamieniasz na sepię, B/W czy dowolną inną -> na górnej tworzysz maskę warstwy gumując to co ma być w kolorkach warstwy spodniej. Podobną technike można zastosować do wyostrzania tylko wybranych elementów zdjęcia. Tyle że wtedy wyostrza się na warstwie górnej - zakresem ostrości wyznacza maska.
    W obu przypadkach efekt końcowy zależy od dokładności wykonania maski, dlatego na jej brzegach warto zastosować gumke o nie pełnym kryciu albo np wtapianie itp efekty.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Zigi
      Uzależniony
      • 2005
      • 532

Pan Kulczyk - właściwie miałem nie zamieszczać ze wzgledu na słabą jakość ale jakoś żal mi sie zrobiło tej ptaszyny (to krewniak kanarka).
      40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Komentarz

• Il fuoco
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Kulczyk to spoko "ziom"
        ostatnio przyjechał, zrobił wykład po czym zasponsorował darmowy browar ( w każdej ilości ) na juwenaliach na mojej uczelni
        | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• Zigi
          Uzależniony
          • 2005
          • 532

Kaczy konkurs

Ze względu na marną pogodę pogrzebałem deczko w szufladzie i ...
          niniejszym ogłaszam, iz otwieramy kaczy konkurs (bez skojarzeń proszę).
          Które kaczki najbardziej się wam podobają?
          1) Kaczor o dźwięcznie brzmiącym imieniu ... KaczorX

2) Dobijająca do brzegu Kaczusia

3) Kaczusia w czerni...

4) Co jest doktorku ...
          niestety gdzieś przepadło...
          5) Portret Kaczusi nieśmiałej

Oprócz wskazania zdjęcia najlepszego prosze o opinię o tych zdjęciach.
          Pozdrawiam
          Zigi
          Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.

Komentarz

• perqsista
            Początki nałogu
            • 2005
            • 429

Cyzyli battle Zigi vs Zigi
            Co do tych kaczek to IMO spróbuj do tematu podejść o innej porze dnia przy łagodniejszym świetle ( na dzień dzisiejszy np. godz 5.00-7.00 ). W tych fotkach, które zaprezentowałeś są tak duże kontrasty, że poznikały kolory i wszelkie szczegóły w cieniach. Najbardziej mi jeszcze pasuje 3 wersja.
            Do tego wszystkie wyglądają na nieostre, nie wiem czy to kwestia złego materiału źródłowego (poruszenie, wina obiektywu) czy też braku wyostrzenia po zmniejszeniu. No i jeszcze jedna ważna sprawa : podczas robienia w/w serii skupiałeś się wyłacznie na modelu a zapomniałeś o tym, że są to zdjecia, które zawierają jeszcze inne elementy. Poza 3-ką brakuje mi zupełnie kompozycji (zaplanowania kadru-niekoniecznie centralne, ładnego tła), a w 2 ostatnich IMO nic nie uzasadnia perspektywy z jakiej są robione.
            www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• Zigi
              Uzależniony
              • 2005
              • 532

Zdjęcia to jedne z pierwszych jakie wykonałem sigmą. W jakiś miesiąc, półtora po zakupie aparatu . Godziny specjalnie nie mogłem wybrać gdyz zdjęcia robione na dalekim wyjeździe. Do tego doszedł domyslny kontrast na +1 czy nawet 2, ostrość tez w aparacie wyciągana i wyszło jak wyszło. Ostrość to zaś wynik panującego w mojej głowie do niedawna przeświadczenia :rolleyes: iż przy 300mm i 1/500 zawsze uzyskam ostre zdjęcie. Jak to się człowiek może na własnych przekonaniach przejechac
              Pozdrawiam
              Zigi

Komentarz

• Ptaku
                • 2006
                • 14

Zamieszczone przez perqsista
                Cyzyli battle Zigi vs Zigi
                Co do tych kaczek to IMO spróbuj do tematu podejść o innej porze dnia przy łagodniejszym świetle ( na dzień dzisiejszy np. godz 5.00-7.00 ). W tych fotkach, które zaprezentowałeś są tak duże kontrasty, że poznikały kolory i wszelkie szczegóły w cieniach. Najbardziej mi jeszcze pasuje 3 wersja.
                Do tego wszystkie wyglądają na nieostre, nie wiem czy to kwestia złego materiału źródłowego (poruszenie, wina obiektywu) czy też braku wyostrzenia po zmniejszeniu. No i jeszcze jedna ważna sprawa : podczas robienia w/w serii skupiałeś się wyłacznie na modelu a zapomniałeś o tym, że są to zdjecia, które zawierają jeszcze inne elementy. Poza 3-ką brakuje mi zupełnie kompozycji (zaplanowania kadru-niekoniecznie centralne, ładnego tła), a w 2 ostatnich IMO nic nie uzasadnia perspektywy z jakiej są robione.

Perqsista...skad wiedziałes co miałem zamiar napisac

pozdr
                rafal gawełda

Komentarz

• perqsista
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 429

Zamieszczone przez Ptaku
                  Perqsista...skad wiedziałes co miałem zamiar napisac

pozdr
                  rafal gawełda

Po prostu chciałem Cię wyręczyć, żebyś się wyspał i jakieś nowe zdjecia porobił bo na ostatnich, które wstawiłeś, to jeszcze śnieg było widać
                  www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• Ptaku
                    • 2006
                    • 14

Zamieszczone przez perqsista
                    Po prostu chciałem Cię wyręczyć, żebyś się wyspał i jakieś nowe zdjecia porobił bo na ostatnich, które wstawiłeś, to jeszcze śnieg było widać
                    Przepraszam, przepraszam, a rdzawoszyje to co ? a Klaskawka w moim wątku to co ? gdzie tam jaki snieg widac

A co do wstawania to moze jutro beda cieplutkie foteczki , wychodze do pracy 2.45 am

Pozdr
                    Rafał gawełda

Komentarz

• Zigi
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 532

Dziś rano wybrałem się nad okoliczne stawy. Wyprawa miała na celu sprawdzenie nowych woderów i fotografowanie ptaków trzcinowych. O ile wodery sprawiły sią jak należy to niestet z ptaszków zamierzonych nici.
                      Coś tam jednak udało mi się złapać. Jednoczęśnie utwierdziłęm się w przkonaniu iż bez zasiadki to specjalnych rezultatów nie będzie tymbardziej przy obniektywie 300mm.
                      1) Błotniak stawowy

2) Błotniak II

3) Pisklaki Błotniaka (zrobione z drogi, przy której samica założyła gniazdo)

4) Kaczki w locie

5) Łabdziądź pospolity

Tradycyjnie już proszę o opinię o zdjęciach.
                      Pozdrawiam
                      Zigi

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

zigi, pierwsze dwa fajne, choć za mocno szopowane w cieniach i wyostrzaniu. NIe wiem jak rbisz, ale przy zdjęciach ptakó na tle nieba ja zawsze daję EV +1 a czasami nawet +2

Za trzecie możesz mieć sprawę w sądzie

Kaczuchy niestety nieostre, a łabądź bez pomysłu - fotka jakich bardzo wiele.
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Zigi
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 532

Zamieszczone przez Kubaman
                          zigi, pierwsze dwa fajne, choć za mocno szopowane w cieniach i wyostrzaniu. NIe wiem jak rbisz, ale przy zdjęciach ptakó na tle nieba ja zawsze daję EV +1 a czasami nawet +2
                          Za trzecie możesz mieć sprawę w sądzie
                          Nie są szopowane w cieniach (robione włąśnie na EV +1). To niestety kropowane ujęcia.
                          Co do trzeciego to sprawa nie jest wcale taka oczywista bo samica błotniaka na gdniazdo wybrała sobie miejsce oddalone o 3-4 metry od grobli między stawami gdzie biegnie droga prowadzaca do domku stawowego. Po tej grobli od czasu do czasu przejeżdza traktor, auto, że o przechodzącym (wykonującym swe obowiązki) stawowym nie wspomnę. Wystarczyło przechodząc drogą, unieść aparat i zrobić zdjęcie, a za to chyba nie powinno się karać.
                          Swoją drogą pewna ingerencja sądu by sie przydała bo stawowy opowiedział mi o tym jak to kiedyś rozgarnięci myśliwi zamiast do kaczek postrzelali sobie do błotniaków dzięki czemu ubili sześć sztuk.

Pozdrawiam
                          Zigi
                          PS: Kubaman - dysponujesz LCD-kiem?

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

Zamieszczone przez Zigi
                            Swoją drogą pewna ingerencja sądu by sie przydała bo stawowy opowiedział mi o tym jak to kiedyś rozgarnięci myśliwi zamiast do kaczek postrzelali sobie do błotniaków dzięki czemu ubili sześć sztuk.
                            wiadomo, głupków jest sporo, znajdą się wszędzie.
                            PS: Kubaman - dysponujesz LCD-kiem?
                            tak

co do tych cieni, to pewnie crop + mocne wyostrznie.
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Zigi
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 532

i jeszcze ciepła czajka w trawie maskującej
                              Pozdrawiam
                              Zigi

Komentarz

• mattnick
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1735

bardzo ładne fotki. Ja dzisiaj walczyłem z ptakami ale wśród drzew...Sigma 300 tv 1/60 s ... maaaaaaaaaaaaaaaaaazy
                                30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                                CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

Pracuję...