Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 7d mk2 zaprezentowany

Strony : [1] 2 3

scooter
13-09-2014, 22:26
No to mamy nowy aparat dla fotografow sportu.... Specyfikacja na canonrumuors.com

Kolekcjoner
13-09-2014, 22:53
http://www.dpreview.com/articles/3373094259/canon-announces-long-awaited-eos-7d-mark-ii?utm_campaign=internal-link&utm_source=related-news&utm_medium=text&ref=related-news#press

crasta
15-09-2014, 14:37
Canon EOS 7D Mark II [pierwsze wrażenia] (http://digitalcamerapolska.pl/strefa-sprzetu/1423-canon-eos-7d-mark-ii-pierwsze-wrazenia)

RomanS
15-09-2014, 15:01
Może jeszcze tu,

Unveiled: Canon EOS 7D Mark II | explora (http://www.bhphotovideo.com/explora/photography/news/unveiled-canon-eos-7d-mark-ii?cm_mmc=EML-_-NewAnnouncement-Canon7D2-_-140915-_-Body_Explora_Canon-7D-MarkII_Video#video)

xxkomarxx
15-09-2014, 15:05
Co rzec. Mocna rzecz. Zobaczymy jak bedzie sie spisywal.

igor58
15-09-2014, 15:14
Canon długo nie wypuści czegoś podobnego z matrycą APS-C
to już chyba "łabędzi śpiew" C jeśli chodzi o modele wyższej klasy z taką matrycą

jotes25
15-09-2014, 15:39
Aparat ma kilka przydatnych dla mnie drobiazgów np. powiązanie pomiaru punktowego z punktem AF czy ostrzenie centralnym punktem dla f/8. Z drugiej strony 70d jako ersatz poprzedniej wersji 7d zdążył już mnie przyzwyczaić do korzystania z ruchomego ekranu czy Wi-Fi, nie wspominając o mniejszym ciężarze samego korpusu.

dj_exon
15-09-2014, 15:55
Z drugiej strony 70d jako ersatz poprzedniej wersji 7d zdążył już mnie przyzwyczaić do korzystania z ruchomego ekranu czy Wi-Fi, nie wspominając o mniejszym ciężarze samego korpusu.

Dokładnie !

mkamelg
15-09-2014, 16:01
A tutaj znajdą coś dla siebie wszyscy ci, którzy nie lubią suchego tekstu:

Canon U.S.A. : EOS 7D Mark II Feature (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/standard_display/eos_7dmkii_feature)

Kolekcjoner
15-09-2014, 16:08
No ciekawie to wygląda. Trochę mnie zaskoczyli przyznam.

zanussi
15-09-2014, 16:11
A t wciąż mała matryca..... Ptasiarze się ucieszą

Cichy
15-09-2014, 16:18
Canon EOS 7D Mark II First Impressions Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-7d-mark-ii)

Patrząc po tabeli porównawczej można dojść do wniosku, że dziś w fotografii tak naprawdę ciężko o jakieś spektakularne innowacje.

zdebik
15-09-2014, 16:20
Najlepsza propozycja od czasow 5D3 :). Na papierze wyglada obiecujaco, mam nadzieje, ze tak tez bedzie w praktyce.

jotes25
15-09-2014, 16:24
Canon EOS 7D Mark II First Impressions Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-7d-mark-ii)

Patrząc po tabeli porównawczej można dojść do wniosku, że dziś w fotografii tak naprawdę ciężko o jakieś spektakularne innowacje.

Mam wrażenie, że to zdanie dotyczy głównie Canona. To mistrzowie w przepakowywaniu istniejącej technologii w nowe produkty. Tymczasem inni producenci dwoją się i troją, żeby zrobić coś nowego. Zobacz choćby Samsunga NX-1, tam jest sensor z ISOCELL i BSI, o innych atrakcjach nie wspominając (np. 4K)...

adawro
15-09-2014, 16:28
Canon Professional Network - Canon launches the stunningly fast EOS 7D Mark II DSLR (http://cpn.canon-europe.com/content/news/canon_launches_the_eos_7d_mark_ii.do)

jinks
15-09-2014, 16:40
Mam wrażenie, że to zdanie dotyczy głównie Canona. To mistrzowie w przepakowywaniu istniejącej technologii w nowe produkty.
Nie dość, że potrafią wpakować ponownie to samo to jeszcze tak dawkują rozwiązania technologiczne na przestrzeni czasu, że i tak wszyscy to chętnie kupują. Mimo, że zazwyczaj mamy różne "ale" to każdy nowy model rozchodzi się jak ciepłe bułeczki:)

banan82
15-09-2014, 16:57
Nie dość, że potrafią wpakować ponownie to samo to jeszcze tak dawkują rozwiązania technologiczne na przestrzeni czasu, że i tak wszyscy to chętnie kupują. Mimo, że zazwyczaj mamy różne "ale" to każdy nowy model rozchodzi się jak ciepłe bułeczki:)

Mam wrażenie, że to zdanie dotyczy głównie Canona. To mistrzowie w przepakowywaniu istniejącej technologii w nowe produkty. Tymczasem inni producenci dwoją się i troją, żeby zrobić coś nowego. Zobacz choćby Samsunga NX-1, tam jest sensor z ISOCELL i BSI, o innych atrakcjach nie wspominając (np. 4K)...

Spokojna glowa. Nie tylko Canon ale i Apple robi tak samo w sensie hardware'owym. A jak sie sprzedaje?:) Sam bede stal w kolejce pod Apple Store w piatek:)

jotes25
15-09-2014, 17:02
Canon i Apple to diametralnie różne firmy pod każdym względem. Jeśli miałbym konserwatyzm i cwaniactwo Canona porównać z jakąś inną firmą, to wybrałbym Toyotę. Tyle, że Ci ostatni mają napęd hybrydowy i za moment (2015) ogniwa paliwowe. A gdzie jest innowacyjność Canona w ciągu ostatnich np. 5 lat? Dual Pixel? :lol:

Kolekcjoner
15-09-2014, 17:02
Ja myślę że zdecydownanie powinieneś sobie odpuścić wszelkie wyroby tej zacofanej firmy, po co się męczyć z tymi "istniejącymi technologiami"? 8-)

jotes25
15-09-2014, 17:05
Ja myślę że zdecydownanie powinieneś sobie odpuścić wszelkie wyroby tej zacofanej firmy, po co się męczyć z tymi "istniejącymi technologiami"? 8-)

Takie postępowanie ma swoje dobre strony dla mnie jako klienta. Bo 7d mark II jest niczym innym jak serią 1d za połowę ceny. Zmartwienie mogą mieć akcjonariusze, bo zarobią połowę mniej...

xxkomarxx
15-09-2014, 17:07
Gdybym tylko uzywal cropa. Swietna puszka. Ciekawi mnie teraz 5dmk4 pytanie kiedy, bo plotek nawet jak na lekarstwo.

olycan
15-09-2014, 17:12
Potwór z Loch Ness i 7D mark II sorry ale nie mogłem się powstrzymać :)

https://www.youtube.com/watch?v=OAJBbrGs6JY#t=192

jotes25
15-09-2014, 17:13
Gdybym tylko uzywal cropa. Swietna puszka. Ciekawi mnie teraz 5dmk4 pytanie kiedy, bo plotek nawet jak na lekarstwo.

Prawdopodobnie 5d III pozostanie na rynku dłużej niż mogłoby się to wydawać. Żeby nie było off-topu: nie tak długo jak 7d I... ;)

Cichy
15-09-2014, 17:29
Canon i Apple to diametralnie różne firmy pod każdym względem. Jeśli miałbym konserwatyzm i cwaniactwo Canona porównać z jakąś inną firmą, to wybrałbym Toyotę. Tyle, że Ci ostatni mają napęd hybrydowy i za moment (2015) ogniwa paliwowe. A gdzie jest innowacyjność Canona w ciągu ostatnich np. 5 lat? Dual Pixel? :lol:

Zapomniałeś o Wifi czy odchylanym ekranie. Na razie dodali ino GPS, przecież coś musieli zostawić na mk3...

Kolekcjoner
15-09-2014, 17:43
Mnie bardziej interesuje ile toto będzie kosztowało u nas? To że ma clean HDMI to już wiem, teraz czy przerywa nagrywanie po 30 minutach bez karty? Jak wygląda skalowanie w video? W sumie zastanawiam się czy sobie nie zrobić prezentu?

kaindox
15-09-2014, 18:32
teraz czy przerywa nagrywanie po 30 minutach bez karty?

"Ograniczenie długości pliku wideo w aparatach nie jest związane z przegrzewaniem się czegokolwiek, ale z ITA (Information Technology Agreement), czyli porozumienie w sprawie technologii informatycznych. To „Oni” nałożyli takie ograniczenie i nie za bardzo chcą z tego rezygnować.
Dokładniej rzecz ujmując ITA ustala, że jeśli dane urządzenie elektroniczne jest w stanie zapisać materiał dłuższy niż 29 minut i 59 sekund to automatycznie staje się kamerą, a nie aparatem fotograficznym. Co za tym idzie taki sprzęt musi być droższy gdyż na kamery obowiązuje inna – wyższa stawka celna na produkty trafiające do Unii Europejskiej, czyli również Polski. W związku z tym producenci aparatów fotograficznych, jeśli chcą się posługiwać nazwą aparat fotograficzny i tak naprawdę dostarczając nam go taniej muszą wprowadzać to ograniczenie"

Ograniczony czas nagrywania wideo w lustrzankach (http://dslry.pl/news/ograniczony-czas-nagrywania-wideo-w-lustrzankach/)

mkamelg
15-09-2014, 18:35
USA $1799 (http://shop.usa.canon.com/shop/en/catalog/eos-7d-mark-ii-body), przewidywany termin rozpoczęcia wysyłki do klienta został ustalony na 17 listopada 2014.

No to u nas tak z 7200 PLN jak nic. Jak znam życie to niektórzy sprzedawcy pewno jeszcze tę cenę podbiją.

Bardzo dobra relacja prosto z targów Photokina:

Canon EOS 7D Mark II - specyfikacja i pierwsze wrażenia | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/1007,canon-eos-7d-mark-ii-specyfikacja-i-pierwsze-wrazenia)

centur
15-09-2014, 19:28
czy ja dobrze widzę ???? cwanon w końcu umożliwił nagrywanie 50 klatek w full hd ??????? :shock: :shock::shock:

Fotopstryczek
15-09-2014, 20:23
czy ja dobrze widzę ???? cwanon w końcu umożliwił nagrywanie 50 klatek w full hd ???????
Ja bym się jeszcze tak nie cieszył, rozdzielczość może być interpolowana.
Tak samo nie wiadomo czy w wideo piksele są uśredniane (patrz 5D3) czy pomijane linie (pozostałe tańsze puszki).

Do póki puszka nie trafi w odpowiednie ręce, nie dowiemy się wiele na jej temat.
Z aktualnych sampli na optycznych wynika, że ma problemy z AF :lol:

Bolek02
15-09-2014, 20:27
To było do przewidzenia, że w obliczu premiery cena będzie z kosmosu. Nadeszła chwila kiedy nowy crop jest droższy od nowego FF . Masakra :(

xxkomarxx
15-09-2014, 20:36
To było do przewidzenia, że w obliczu premiery cena będzie z kosmosu. Nadeszła chwila kiedy nowy crop jest droższy od nowego FF . Masakra :(
Nie przesadzajmy. Porzadny crop. Mozna rzec nastepca apsh. Moze byc drozszy od taniego FF :-) z takimi parametrami jestem sklonny zaakceptowac taka sytuacje

Kosmo
15-09-2014, 20:42
Unveiled: Canon EOS 7D Mark II | explora (http://www.bhphotovideo.com/explora/photography/news/unveiled-canon-eos-7d-mark-ii?cm_mmc=EML-_-NewAnnouncement-Canon7D2-_-140915-_-Body_Explora_Canon-7D-MarkII_Video#video)

zysk
15-09-2014, 20:51
Podoba mi się ten aparat.Szkoda,że nie potrzebuję 2 body :? .

5pirit
15-09-2014, 21:07
Trochę lipnie, że nie dali ruchomego ekranu, bo to w obecnej chwili powinien być standard według mnie, tym bardziej w aparacie tej klasy.

Powiem szczerze, że trochę mam mieszane uczucia, bo z jednej strony pewnie w tej cenie w której będzie sprzedawany kupimy spokojnie 6D a jak będzie nawet droższy niż 6D to nawet wolałbym dołożyć do 5D III, albo znowu z drugiej strony jeżeli ma być APS-C to 70D by styknął.

Poczekamy do pierwszych testów jak się sprawuje na wyższych ISO.

Ciężki będzie orzech do zgryzienia.

Kolekcjoner
15-09-2014, 21:15
Trochę lipnie, że nie dali ruchomego ekranu.

Dla mnie to też w sumie wada. Natomiast jak priorytetem była wytrzymałość i niezawodność no to nie ma rady :(.
Co do ceny to bardzo bym się nie sugerował tym co wiemy w tej chwili. Docelowo stawiam że jednak będzie poniżej 6D. Ja bym sobie najchętniej zrobił prezent pod choinkę ;). Mam nadzieję że do tego czasu cena się ustatkuje.

centur
15-09-2014, 21:24
Ja bym się jeszcze tak nie cieszył, rozdzielczość może być interpolowana.
Tak samo nie wiadomo czy w wideo piksele są uśredniane (patrz 5D3) czy pomijane linie (pozostałe tańsze puszki).

przy dwóch prockach Digic 6 to byłaby po prostu farsa !!!! niech w końcu zaczną się uczyć w tej materii od nikona ....

Kolekcjoner
15-09-2014, 21:27
przy dwóch prockach Digic 6 to byłaby po prostu farsa !!!! niech w końcu zaczną się uczyć w tej materii od nikona ....

Jeśli chodzi o video to wolałbym nie ;).
Natomiast obawiam się że to nie jest kwestia możliwości przetwarzania tylko konstrukcji matrycy i księgowych ;). I tu może być poważny problem.

Przemasl1985
15-09-2014, 21:51
Specyfikacja bajeczna, ale jeśli obrazek będzie taki jak poprzednicy to moim skromnym zdaniem nie ma sensu ta premiera.
Po co super szybkość i inne bajery jak obraz końcowy będzie kiepskiej jakości.

RTSiak
15-09-2014, 21:52
niech se wsadza w.... szafe ta matryce, niestety nie widze sensu zmiany mk1, chyba ze kogos jara szybsza seria i nie wiadomo poki co czy lepszy AF... (pewnie lepszy ale czy bedzie przepasc?)

jotes25
15-09-2014, 22:09
niech se wsadza w.... szafe ta matryce, niestety nie widze sensu zmiany mk1, chyba ze kogos jara szybsza seria i nie wiadomo poki co czy lepszy AF... (pewnie lepszy ale czy bedzie przepasc?)

Ano właśnie, rzekłbym, że zmiany są bardziej natury ilościowej niź jakościowej...

jas_r
15-09-2014, 22:51
Nie przesadzajmy. Porzadny crop. Mozna rzec nastepca apsh.
:shock:
Właśnie.. nie przesadzajmy. APS-H Canona to zupełnie inne matryce.

Peter87
15-09-2014, 22:56
Ciekawe jaką cenę rzucą w Polsce... W USA w przed premierze (odbiór w listopadzie) $1800, czyli +/- 5850zł... Myślę, ze mogą 6,5K zaśpiewać

cobalt
15-09-2014, 22:59
Cenę nowego 7D mkII obstawiałem na 2 000$. Jest 1 800. Za 700$ oszczędności można się pomęczyć z 70D, który nie ma tak wypasionego AF i gałkologii, ale matryca pewnie jest identyczna. A to podstawa w aps-c.
Gdyby 6D miał 7kl/s, to odpowiedź jest prosta :).

1glider
15-09-2014, 23:00
Sugerowana cena oraz specyfikacja Canon'a tutaj. (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d_mark_ii)

jinks
15-09-2014, 23:01
Świetny dla ludzi fotografujących profesjonalnie, niejednokrotnie w bardzo trudnych warunkach i używających głównie teleobiektywów. Do przyrody i sportu crop w takiej postaci ma sens. Jeśli chodzi o dslr Video sprawa wygląda podobnie i mam wrażenie, że canon znowu namiesza na tym polu podobnie jak po wejściu filmowania w 5dmkII :) W ogóle odnoszę wrażenie, że firma najbardziej rozwija się w tą stronę - matryce Dual-Pixel, wiekszość nowych obiektywów z IS a niektóre nawet z silniczkiem STM. Jeśli ktoś foci głównie ludzi, reportaż, portret, fashion, krajobraz, reklamę itp. to moim zdaniem crop już dawno nie ma sensu. Stąd ogólne zdziwienie w necie, że wypuścili tak zaawansowany aparat z matrycą APS-C w 2014r.

Choć w nowych premierach canona niestety nie znajduję nic dla siebie na pewno nie mam odwagi krytykować. W przeszłości poczynania tej firmy mimo, że często wydawały się bezsensowne wyznaczały całkowicie nowe trendy na rynku.

Peter87
15-09-2014, 23:18
ale matryca pewnie jest identyczna
No właśnie ponoć nie identyczna :D

cobalt
15-09-2014, 23:19
... W przeszłości poczynania tej firmy mimo, że często wydawały się bezsensowne wyznaczały całkowicie nowe trendy na rynku.
Np ostatnio 650D i 700D :).
7 to szczęśliwa liczba i wszystko musi mieć w nazwie "siedem" na koniec roku.

Pawel_G
15-09-2014, 23:41
Bardzo fajna puszka na którą wiele osób długo czekało. Widzę tu nadal sami piewcy FF ale zrozumcie, że są ludzie którzy potrzebują takiego af i szybkostrzelności nawet kosztem jakości obrazka. W końcu to 60% ogniskowej gratis w stosunku do FF i to w takiej fotografii przytody czy sportu jest bardzo ważne. Stosowanie TC na FF to rozwiązanie gorsze niż właśnie konkretny crop.

centur
15-09-2014, 23:50
W końcu to 60% ogniskowej gratis w stosunku do FF i to w takiej fotografii przytody czy sportu jest bardzo ważne.
takie rzeczy to tylko w Erze...

jas_r
16-09-2014, 00:12
[...] ale zrozumcie, że są ludzie którzy potrzebują takiego af i szybkostrzelności nawet kosztem jakości obrazka.
Jeśli ktoś tego potrzebuje i nie robi zdjęć tylko raz w tygodniu w niedziele po obiedzie to wybiera któryś z 1D ;)

la tour
16-09-2014, 02:06
Już są zapisy w UK na nowego Canona 7II jak i Nikona D 750

Cena Canona 7II 1599 funtów
Nikon D750 1799.00 funtów

Kolekcjoner
16-09-2014, 02:21
No nie zapędzałbym się. Niektóre z nich są rzeczywiście "inne" ale nie wiem czy w stronę która by mi odpowiadała.

xxkomarxx
16-09-2014, 03:44
A czy aparat to tylko matryca. napisałemm ze jest to puszka ktora specyfikacja dorównuje serii 1. Jako ze aps-h zostal pozegnany jakis czas temu, to wlasnie 7dII jest jego godnym nastepca (to ze mniejsza matryca to chyba jest oczywiste).

jaś
16-09-2014, 08:01
aps-h to ślepa gałąź ewolucji od bardzo dawna.
specyfikacja 7DII mocna, teraz tylko poczekać na jakieś testy testy "nowej" matrycy żeby zobaczyć "postęp" technologiczny w wykonaniu naszej ukochanej firmy, ale nawet jeśli nic się nie wydarzyło w kwestii postępu (jak mniemam i chciałbym się mylić) to i tak będzie to niezły korpus.

Sunders
16-09-2014, 08:17
aps-h to ślepa gałąź ewolucji od bardzo dawna.
specyfikacja 7DII mocna, teraz tylko poczekać na jakieś testy testy "nowej" matrycy żeby zobaczyć "postęp" technologiczny w wykonaniu naszej ukochanej firmy, ale nawet jeśli nic się nie wydarzyło w kwestii postępu (jak mniemam i chciałbym się mylić) to i tak będzie to niezły korpus.

Jeśli "nic się nie wydarzyło w kwestii postępu" technologicznego matrycy 7DII, to format APS-C "naszej ukochanej firmy" też chyba stanie się ślepą gałęzią jej ewolucji i pozostanie jej tylko FF :?

Bolek02
16-09-2014, 08:33
A czy aparat to tylko matryca. napisałemm ze jest to puszka ktora specyfikacja dorównuje serii 1. Jako ze aps-h zostal pozegnany jakis czas temu, to wlasnie 7dII jest jego godnym nastepca (to ze mniejsza matryca to chyba jest oczywiste).

Wysunąłeś bardzo śmiałą tezę :) Szkoda tylko, że brak faktów na jej poparcie. Takich wniosków nie buduje się na podstawie garści niesprawdzonych informacji :(

jotes25
16-09-2014, 08:36
Jeśli "nic się nie wydarzyło w kwestii postępu" technologicznego matrycy 7DII, to format APS-C "naszej ukochanej firmy" też chyba stanie się ślepą gałęzią jej ewolucji i pozostanie jej tylko FF :?

Nic się nie wydarzyło, ale kiedyś wydarzyć się musi. Bo również FF jest w tej chwili ślepą uliczką technologii Canona o czym świadczy brak korpusu z matrycą o dużej rozdzielczości...

xxkomarxx
16-09-2014, 08:38
Wysunąłeś bardzo śmiałą tezę :) Szkoda tylko, że brak faktów na jej poparcie. Takich wniosków nie buduje się na podstawie garści niesprawdzonych informacji :(
Poki co tylko wg tego co widac na papierze, bo w rekach jeszcze go nie mialem. Ale to ze canon potrafi zrobic dobra puche to wiadomo, teraz tylko poczekac na potwierdzenie.

Bolek02
16-09-2014, 08:57
Canon już wiele razy obiecywał a życie weryfikowało wszystkie te informacje w praktyce. IMHO zapłacić za cropa 7kPLN to lekka przesada.

jotes25
16-09-2014, 09:32
Trochę sampli Canon?EOS 7D Mark II ?Sample Images & Movies (http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos7dmk2/)
Niektóre słabiutkie, np. wiewiór wyprany z detali pozwala się domyślać zbyt mocnego odszumiania w puszce?

xxkomarxx
Canon już wiele razy obiecywał a życie weryfikowało wszystkie te informacje w praktyce. IMHO zapłacić za cropa 7kPLN to lekka przesada.
Dla jednych przesada dla innych nie. Wszystko zalezy od priorytetów.

jinks
Jeśli ktoś tego potrzebuje i nie robi zdjęć tylko raz w tygodniu w niedziele po obiedzie to wybiera któryś z 1D ;)
Tylko, że seria 1D przechodzi do lamusa. Teraz jest 1D-X a nie zawsze jest potrzeba i budżet na taki sprzęt. Myślę, że canon wie co robi. Jest zapotrzebowanie na taki aparat i ludzie to będą kupować.

jaś
16-09-2014, 09:33

myślę że aps-c pociągnie jeszcze jakiś czas, nawet długi czas, w końcu na czymś trzeba zarabiać a ......... tutaj cytat ze znanego polityka, aps-h był właściwie martwy w momencie swoich urodzin.

krolewicz
16-09-2014, 09:40
a co Ci się tak nie podoba w aps-h? jakoś tysiące reporterów używało i dalej używa takich matryc i byli zadowoleni ;)

namoamo
16-09-2014, 10:06
A mieli jakiś wybór?

akustyk
16-09-2014, 10:10
A mieli jakiś wybór?

w pewnym momencie mieli. mogli pojsc do Nikona i zamiast 300mm taszczyc 400mm rurki. chociaz to akurat maly pikus - wiekszy problem mieli fotoedytorzy, ktorzy potem godzinami rzezbili w w szopie, zeby kolory z tych D3 wyprowadzic z grubsza na ludzi. gdzie w zasadzie tylko "z grubsza" jest prawda ;)

jaś
16-09-2014, 10:20
a co Ci się tak nie podoba w aps-h? jakoś tysiące reporterów używało i dalej używa takich matryc i byli zadowoleni ;)

to tylko stwierdzenie faktu, na chłodno, nie mam związku emocjonalnego z tą matrycą

Demonos
16-09-2014, 10:49
Myślę, że canon wie co robi. Jest zapotrzebowanie na taki aparat i ludzie to będą kupować.

Tu się zgodzę - oni raczej mają globalny ogląd na to, co i w jakich ilościach się sprzedaje. A my tylko mamy jakies wyobrażenie oparte na własnych preferencjac/marudzeniach :lol:

Usjwo
16-09-2014, 10:55
Tu się zgodzę - oni raczej mają globalny ogląd na to, co i w jakich ilościach się sprzedaje. A my tylko mamy jakies wyobrażenie oparte na własnych preferencjac/marudzeniach :lol:

Nasze cele i ich sa zuplnie inne, chociaz jest jeden motyw wspolny, i my i oni chcemy to zrobic tanio.
My chcemy robic dobre zdjecia tanio, oni chca zarobic kase tanio :mrgreen:

wain
16-09-2014, 11:08
Trochę sampli Canon?EOS 7D Mark II ?Sample Images & Movies (http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos7dmk2/)
Niektóre słabiutkie, np. wiewiór wyprany z detali pozwala się domyślać zbyt mocnego odszumiania w puszce?

Wg mnie sample obiecujące. Z ACR i procesem 2012 powinno być fajnie do 3200 włącznie (przyroda bo wymagane drobne detale). Reszta pewno i 6400 będzie używać.
Rewolucji nie ma ale ciała nie dali. (Pamietajmy że to crop i 20Mpix)

la tour
16-09-2014, 11:56
Przydał by się teraz taki 6II z lepiej działającym AF , podobną obudowa jak 7 II a nie jak 60d :)
Trzeba będzie chyba troszkę poczekać .
Za to cenę za 7 II wystrzelili jak z kosmosu :)

namoamo
16-09-2014, 12:02
Przydał by się teraz taki 6II z lepiej działającym AF , podobną obudowa jak 7 II a nie jak 60d :)
Trzeba będzie chyba troszkę poczekać .
Za to cenę za 7 II wystrzelili jak z kosmosu :)
Przecież jest !

Usjwo
16-09-2014, 12:03

Przeciez jest taki. Nazywa sie 5mk3. :)

winiarro
16-09-2014, 12:06
Czekałem na to body, ale mam mieszane uczucia, bo liczyłem na wyraźną poprawę w obrazowaniu. W kwestii matrycy prawdopodobnie niewiele się zmieniło, cena też jest ostro wywalona i imho za duża o 1k jak na cropa, pomimo na pewno bardzo dobrego af-u i magnezu w obudowie. Coraz bardziej skłaniam się w kierunku 6D jako puszki do wszystkiego, a kolejny sezon lotniczy będzie można oblecieć jakąś używką 50D za niewielką kasę.

Kolekcjoner
16-09-2014, 12:21
Nic się nie wydarzyło, ale kiedyś wydarzyć się musi. Bo również FF jest w tej chwili ślepą uliczką technologii Canona o czym świadczy brak korpusu z matrycą o dużej rozdzielczości...
Najpewniej co się wydarzy to ban za trollowanie które tu uprawiasz.

No ale chodziłoby o to zapewne żeby jeszcze kosztował tyle co 6D ;).
Tak to nawet u konkurencji nie ma.

banan82
16-09-2014, 12:35
Czekałem na to body, ale mam mieszane uczucia, bo liczyłem na wyraźną poprawę w obrazowaniu. W kwestii matrycy prawdopodobnie niewiele się zmieniło, cena też jest ostro wywalona i imho za duża o 1k jak na cropa, pomimo na pewno bardzo dobrego af-u i magnezu w obudowie. Coraz bardziej skłaniam się w kierunku 6D jako puszki do wszystkiego, a kolejny sezon lotniczy będzie można oblecieć jakąś używką 50D za niewielką kasę.

Tak, ale 6D to puszka z natury do "wolniejszej" fotografii. Tam gdzie jest akcja, wlasnie 7D super by sie sprawdzil albo 5Dmk3.

la tour
16-09-2014, 12:57

Dla zawodowca może tak dla zaawansowanego amatora nie .
Cena 5III jest bardzo wysoka natomiast porównując 6d do bezpośredniego konkurenta czyli nikona to canon wychodzi słabo przynajmniej jeśli chodzi o szybkość AF.
AF jest tak szybki jaki był w 5II w 2008 r to lekceważenie klienta .
Przecież można było by zrobić aparat z dużo sprawniejszym AF choć nie takim samym jak 5 III

banan82
16-09-2014, 13:03
Dla zawodowca może tak dla zaawansowanego amatora nie .
Cena 5III jest bardzo wysoka natomiast porównując 6d do bezpośredniego konkurenta czyli nikona to canon wychodzi słabo przynajmniej jeśli chodzi o szybkość AF.
AF jest tak szybki jaki był w 5II w 2008 r to lekceważenie klienta .
Przecież można było by zrobić aparat z dużo sprawniejszym AF choć nie takim samym jak 5 III

To jest kwestia marketingu, kasy itp itd. Chcesz AF dobry - placisz albo zadowalasz sie 7D w cropie (jesli crop jest tym czym chcesz).

Prawda jest rzeczywiscie taka ze Nikon oferuje puszki z lepszym AF w mniejszej cenie jak Canon.

happytommy
16-09-2014, 14:59
Trochę lipnie, że nie dali ruchomego ekranu, bo to w obecnej chwili powinien być standard według mnie, tym bardziej w aparacie tej klasy.

W pełni się zgadzam...

Dodam jeszcze że brak Wi-Fi i 4K również jest nieporozumieniem, to powinien być standard w tej klasie sprzętu!
Tłumaczenie Canona że magnezowa obudowa uniemożliwia działanie Wi-Fi brzmi dla mnie mało przekonująco, Samsung NX1 jakoś sobie z tym poradził...
Możliwość nagrywania w 4K maja już kompakty... np. Lumix dmc-lx 100

Jak dla mnie to tylko ewolucja 7D.
Do zakupu tego aparatu Canon mnie nie przekonał.

Nieznany
16-09-2014, 18:07
Kupując aparat funkcje filmowania powinno się traktować jak opcję na doczepkę. Jedna firma zrobiła w aparacie możliwość rejestrowania filmu .
I inne firmy zaczęły kopiować. Wszystko po to żeby nie stracić klientów. Po co mam kupić aparat jak konkurencja sprzedaje tej samej klasy aparat który w dodatku rejestruje film.
Daje to przecież pełniejszy obraz niż zdjęcie. Jak widać po forach fotograficznych moda została do dziś.

Po co 4k ? Nie lepiej było wsadzić 8k ? Jak Canon zrobi 7d Mark III za 5 lat. A inne firmy za dwa lata będą wsadzać do swoich zabawek rejestrowanie filmów w 8k.
Znowu będzie marudzenie nie kupię 7d Mark II bo nie ma 8k. :mrgreen: Niektórzy powinni poważnie się zastanowić co kupują aparat czy kamerę.

Co do odchylanego ekranu miałem i bym ponownie do tej samej wody nie wszedł. Tu zapewne będą zdania podzielone.

xxkomarxx
16-09-2014, 18:22
Dla mnie video moze nie istniec. Nigdy tego nie uzywalem.

salas
16-09-2014, 18:23
7mka byla i jest pancerna i teraz 7 mkII też chyba ma taka być, imo dlatego nie ma obrotowego ekraniku, który mimo wszystko jest mniej trwały niż normalny wbudowany.

krakał
16-09-2014, 18:29
@ Nieznany,
No widzisz, a ja w 60D mam i nie wyobrażam sobie focenia w pewnych warunkach (w tłumie, albo na sali tanecznej na weselu albo jakichś obiektów na ziemi - motyli, jaszczurek, grzybów i czego tam jeszcze) - bez tego. Dla jasności - odchylany ekran służy mi tylko do focenia w sytuacjach wyżej wymienionych, normalnie używam wizjera a filmu lustrzanką jeszcze nigdy nie kręciłem.

pan.kolega
16-09-2014, 18:44
I inne firmy zaczęły kopiować. Wszystko po to żeby nie stracić klientów.

No tutaj chyba jednak przesadzasz. Zacne firmy jak Canon nie działaja z tak niskich pobudek - żeby nie stracić klientów i pewnie jeszcze na tym zarobić kasę. Ohyda. :roll:

cobalt
16-09-2014, 19:01
... Co do odchylanego ekranu miałem i bym ponownie do tej samej wody nie wszedł. Tu zapewne będą zdania podzielone.
Odchylany ekranik używałem (w 650D) tylko do makro. Dla robienia sportu, reportażu, przyrody itd. można bez niego żyć. Grzybki i biedronki lepiej fotografować FF.
Jak dla mnie przyciski w 7D mkII mogły zostać bez zmian jak w mkI.

RobertON
16-09-2014, 19:37
Zacne firmy jak Canon nie działaja z tak niskich pobudek

Rozumiem, to zdanie z przekąsem.

Zacne i firmy (czytaj korporacje) nie idą ramię w ramię.

Co do gibanego ekraniku, to faktycznie trudno byłoby to technicznie rozwiązać, aby był tak wytzrymały jak cała reszta reporterskiego aparatu.

zoomi
16-09-2014, 20:28
pozostaje mieć nadzieję że nieruchomy ekran będzie także w następcy 5d3 :D bezdotykowy :D
wracając do tematu - podobieństwo w ergonomii do 5d3 wydaje mi się sensowne

Nieznany
16-09-2014, 21:05
7D Mark II To odpowiednik 5D Mark III tylko że na APS-C. Dlatego w ergonomii powinien 7D Mark II być PRO.

Sprawa jest prosta..
Omijam tutaj niedzielnych miłośników przyrody którzy wybierają się do lasu w pantoflach.. A jak już coś ustrzelą pierwszej kolejności zdjęcie ląduje na sracebooka.

Jak siedzimy w czatowni to pół biedy. Za bardzo nie ma jak uszkodzić odchylanego ekranu.
Jeśli jednak pstrykamy zdjęcia z podchodu, czołgamy się etc. Ekran nam się uchyli czy zrobimy to sami i zapomnimy o tym.
Wyrośnie przed nami gałąź i ekran dostanie za swoje. Jeżeli wywrócimy się z rozłożonym ekranem też to nie będzie dla niego miłe.
Jednak uważam że większość osób będzie woleć jednolitą konstrukcje. Canon dobrze o tym wie i dlatego zastosował taki ekran.

Fotopstryczek
16-09-2014, 21:20
Ekran nam się uchyli czy zrobimy to sami i zapomnimy o tym.
Jest na to rada, 7D III z uchylanym ekranem, 7D IV z blokadą ruchomego ekranu (tak jak koło nastaw) :lol:

Nieznany
16-09-2014, 21:33
Dobra sprawa ;) Jednak to dodatkowa ingerencja w sprzęt.
A to ma być proste i skuteczne.

Kolekcjoner
16-09-2014, 22:14
7mka byla i jest pancerna i teraz 7 mkII też chyba ma taka być, imo dlatego nie ma obrotowego ekraniku, który mimo wszystko jest mniej trwały niż normalny wbudowany.
Mojemu znajomemu odchylany ekran w Nikonie się urwał i to w pozycji złożonej - tak jakoś nieszczęśliwie zaczepił o klamrę torby - efekt - stracone zlecenie, stracony klient. Teraz mówi że do sytuacji kiedy musi mieć zdjęcia z jakiejś imprezy to nigdy więcej takiego sprzętu.
Co do mnie to ja myślę o tym aparacie też w kategorii kamery i odchylany ekran byłby się przydał.

zoomi
16-09-2014, 22:54
rozwiązaniem ewentualnych problemów z odchylanymi ekranami jest dwuskładnikowy klej epoksydowy
przykleja się ekran po zakupie body i po kłopocie :mrgreen:

Merde
17-09-2014, 08:38
rozwiązaniem ewentualnych problemów z odchylanymi ekranami jest dwuskładnikowy klej epoksydowy
przykleja się ekran po zakupie body i po kłopocie :mrgreen:

Wyświetlaczem do wewnątrz.

zdebik
17-09-2014, 08:57

Tak old school ^^

akustyk
17-09-2014, 09:44

a potem, zeby jednak miec LV:

https://canon-board.info/imgimported/2014/09/phonemounted2copy-2.jpg
źródło (http://petapixel.com/assets/uploads/2013/03/phonemounted-2-copy.jpg)
za: Give Your DSLR a Brain by Connecting an Android Phone (http://petapixel.com/2013/03/21/give-your-dslr-a-brain-by-connecting-an-android-phone/)

krakał
17-09-2014, 10:20
Jeśli jednak pstrykamy zdjęcia z podchodu, czołgamy się etc. Ekran nam się uchyli czy zrobimy to sami i zapomnimy o tym.
Wyrośnie przed nami gałąź i ekran dostanie za swoje. Jeżeli wywrócimy się z rozłożonym ekranem też to nie będzie dla niego miłe.
Jednak uważam że większość osób będzie woleć jednolitą konstrukcje. Canon dobrze o tym wie i dlatego zastosował taki ekran.

Eeeee, przesadzasz.
Ekran sam się nie uchyli. To nie są, excuzez le mot, drzwiczki od sławojki, co to nimi wiatr trzaska. Żeby go otworzyć, trzeba pokonać pewien opór, zadziałać intencjonalnie.

Również chodzenie z rozłożonym ekranem to byłaby głupota i proszenie się o kłopoty. Jak mam zamiar zrobić zdjęcie z użyciem LV i odchylanego ekranu, to otwieram ekranik, robię co mam zrobić i zamykam, fini. Żadnego przemieszczania się z rozłożonym wyświetlaczem. Kwestia przyzwyczajenia i wyćwiczenia/wyrobienia pewnych nawyków.

crasta
17-09-2014, 10:44
.

"A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był, to wy byście staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!"

To juz jest dosc duze gdybanie nie sadzisz?

akustyk
17-09-2014, 11:04
mysle, z to w jakich warunkach kto foci jest kwestia osobista i nie nalezy wlasnych spostrzezen zanadto ekstrapolowac.

prawda jest, ze gibanym ekranikiem mozna przydzwonic w galezie, i prawda jest, ze wsrod targetu 7D sporo uzytkownikow w takich warunkach moze focic.
prawda jest tez, ze 7D to nie jest aparat dla przecietnego uzytkownika, a taki czesto wybierze aparat wlasnie z gibanym ekranikiem, dla jego praktycznych zalet.

osobiscie nie mam zadnego aparatu z gibancem (6D, X-E1), wczesniej mialem 600D i mi sie ten pomysl podoba, choc nie w wykonaniu takim jak 600D. chcialbym miec aparat wielkosci +/- 6D ze "zsuwanym" ekranem, na ktory mozna patrzyc z gory (nie takim delikatnym zawiasem jak w 600D). od czasu do czasu robie foty z niskiej perspektywy a w moim wieku plecy raczej zginaja sie mniej niz wiecej :) z braku takiego rozwiazania czasem posilkuje sie LV na komorce (jak na zalaczonym wyzej obrazku), ale to jest cos co mozna robic z dala od ludzi, bo w srodku miasta jednak wstyd...

miki450
17-09-2014, 11:24
Jakoś dziwnie jestem przekonany, że wszyscy narzekacze na odchylany ekran, radykalnie zmienią zdanie w momencie, kiedy 5dIV, 6dII i 7dIII taki ekran będą mieć.
Wtedy nagle się okaże, że to jest świetne i przydatne rozwiązanie i wcale nie amatorskie, tylko jak najbardziej pro.

RTSiak
17-09-2014, 12:18
Jest zapotrzebowanie na taki aparat i ludzie to będą kupować.

Właśnie zastanawia mnie kto to będzie kupował, pierwszy lepszy Kowalski prędzej połasi się na odchylany ekranik niż 10kl/s, świadomy amator (sory ale nie widzę żeby jakikolwiek zawodowiec to kupił... bo po co?) bez problemu wykombinuje ze nie warto przepłacać i weźmie 7d mk1,

Świetny dla ludzi fotografujących profesjonalnie, niejednokrotnie w bardzo trudnych warunkach i używających głównie teleobiektywów.

Co w nim niby takiego świetnego? Oczywiście na tle poprzednika.

namoamo
17-09-2014, 12:36
Matryca..

RTSiak
17-09-2014, 13:00
Matryca..

Twierdzisz, że matryca na tle mk1 jest świetna czy to jakaś odpowiedź do innego posta ? :D

kulek855
17-09-2014, 13:01
Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości.

Canon EOS 7D Mark II Sample Images & Movies | Camera News at Cameraegg (http://www.cameraegg.org/canon-eos-7d-mark-ii-sample-images-movies/)

namoamo
17-09-2014, 13:09
Twierdzisz, że matryca na tle mk1 jest świetna czy to jakaś odpowiedź do innego posta ? :D
Taak.

Merde
17-09-2014, 13:16
Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości.

Canon EOS 7D Mark II Sample Images & Movies | Camera News at Cameraegg (http://www.cameraegg.org/canon-eos-7d-mark-ii-sample-images-movies/)

Ciekawe kiedy Canon nauczy się wyostrzania zdjęć.
Za każdym razem jak oglądam jpegi nie mogę się oprzeć wrażeniu że obrazek jest interpolowany z przynajmniej dwukrotnie mniejszej rozdzielczości...

akustyk
17-09-2014, 13:42
sample Canon zawsze byly mierne, wiec poczekalbym az Adobe wypusci nowa wersje LR/ACR, zeby rozmawiac o szczegolach.

matryca nie powinna byc gorsza od 70D, zapewne tez niewiele lepsza. jak ktos foci FF-em, to to na pewno nie bedzie urywalo d*, ale do docelowych zastosowan moze byc co najmniej wystarczajace...

krakał
17-09-2014, 13:48
Za każdym razem jak oglądam jpegi nie mogę się oprzeć wrażeniu że obrazek jest interpolowany z przynajmniej dwukrotnie mniejszej rozdzielczości...

Kudy mnie tam do wiedzy i doświadczenia szanowengo przedpiścy, ale mam wrażenie, że się czepiasz...

briho
17-09-2014, 14:07
Mam 7D i zastanawiam się na ile (i czy w ogóle) matryca nowej "siódemki" została poprawiona. Sample, które ktoś podlinkował wyżej nie specjalnie mnie przekonują, tzn. nie widzę różnicy na plus w porównaniu z 7D. Sam aparat ciekawy, ale posiadacze pierwszej wersji raczej go nie kupią, bo i po co? ;) No chyba, że rzeczywiście matrycę mocno ulepszyli. Użytecznym ISO powyżej 3200 na pewno bym nie pogardził :)

Usjwo
17-09-2014, 14:14
Ciekawe kiedy Canon nauczy się wyostrzania zdjęć.

A co Ci powiedza wyostrzone zdjecia? Przeciez wiekszosc zaawansowanych amatorow wyostrza w postprocesie, a tu sposobow i programow jest sporo. Majac niewyostrzone zdjecia sam mozesz ocenic na ile je jestes w stanie podciagnac, a nawet sprobowac.

Matryca napewno bedzie lepsza od mkI, w koncu tamta byla dosc slaba.
Ja sie spodziewam ze i AF bedzie lepszy od mk1. Gdyby nie 6D, to 7mk2 moglby zsotac nastepca mojej starej czterdziestki (oczywiscie jak cena troche spadnie :))

--- Kolejny post ---

a odchylany ekran ja bym chetnie zaadoptowal do swojej puszki.

RTSiak
17-09-2014, 14:33
Bo canon ogólnie ma słabe matryce aps-c i tu jest podobnie, przynajmniej patrząc na te zdjęcia powyżej (ISO 1600 dla mnie bez większej różnicy niż w mk1, 6400 tak samo tragiczne :P). Dla mnie to kolejny odgrzany kotlet. W aps-c od canona wyraźny progres skończył się na 7d mk1 i 50d...

Merde
17-09-2014, 14:41
Kudy mnie tam do wiedzy i doświadczenia szanowengo przedpiścy, ale mam wrażenie, że się czepiasz...

Przyglądnij się zatem obrazkowi:

http://canon-premium.webcdn.stream.ne.jp/www09/canon-premium/eosd/samples/eos7dmk2/downloads/11.jpg

i powiedz - czy ta woda nie wydaje ci się jakaś taka mdła?
Niestety - nie udostępniono rawów, na których można by pokazać różnicę w algorytmach wyostrzania.

Sam mam leciwy aparat z niskorozdzielczą matrycą, ale ja tam i tak widzę sporą różnicę.

Najlepiej oglądać przełączając tam i z powrotem oba cropy:

https://www.dropbox.com/s/nzknsygx6oqpfq9/acr-vs-dpp-01.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/4eydmbf1km9ie10/acr-vs-dpp-02.jpg?dl=0

Szczególnie zwracam uwagę na:
- gałęzie
- detal na pudle kartonowym w lewym dolnym rogu
- detal na tablicy reklamowej prawo-dół

Nie posiadam jpega, zasymulowałem go w DPP. W ACR wsio na default, z wyjątkiem profilu kolorystycznego (camera standard) zmienionego w oczywistym celu.

Kolekcjoner
17-09-2014, 15:01
No jednak lajki by się przydały ;).

Właśnie zastanawia mnie kto to będzie kupował, pierwszy lepszy Kowalski prędzej połasi się na odchylany ekranik niż 10kl/s, świadomy amator (sory ale nie widzę żeby jakikolwiek zawodowiec to kupił... bo po co?) bez problemu wykombinuje ze nie warto przepłacać i weźmie 7d mk1,

Co w nim niby takiego świetnego? Oczywiście na tle poprzednika.
AF, matryca, gps, dwie karty, no i dla mnie filmy ;). Myślę że wielu wolnych strzelców szczególnie z internetowych portali skusi się na tę jedynkę dla ubogich. ;). Sam nie byłem przekonany do tego aparatu ale ostatnio rozmawiałem z kilkoma takimi osobami i to jest aparat dla nich. Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi reporterskiego sprzętu do takich celów za przeszło dwadzieścia tysięcy.
Co do obrazka to ja bym był jednak ostrożny z wyciąganiem jakichkolwiek ostatecznych wniosków zanim się nie pojawią produkcyjne egzemplarze u użytkowników. Zawsze, zawsze było tak że na początku były biadolenia jaki to syf kiła i mogiła, a najbardziej mnie śmieszą Ci co przywołują tutaj 50D jako przykład magicznej jakości. Pamiętam jak została zjechana ta puszka zaraz po premierze.

Usjwo
17-09-2014, 15:06
przywołują tutaj 50D jako przykład magicznej jakości. Pamiętam jak została zjechana ta puszka zaraz po premierze.

To wtedy czterdziestka stala sie kultowa, tak jak 50D po premierze 60D :mrgreen:

Merde
17-09-2014, 15:18
A co Ci powiedza wyostrzone zdjecia? Przeciez wiekszosc zaawansowanych amatorow wyostrza w postprocesie, a tu sposobow i programow jest sporo.
Przepraszam, trochę mało precyzyjnie się wypowiedziałem. Chodzi mi o to, że kulawe algorytmy wyostrzania (i odszumiania) stosowane przez Canona czynią (oczywiście dla mnie) jpegi prosto z puszki bezużytecznymi.

Powyższe ciekawie brzmi w zestawieniu z:

Bo canon ogólnie ma słabe matryce aps-c i tu jest podobnie, przynajmniej patrząc na te zdjęcia powyżej (ISO 1600 dla mnie bez większej różnicy niż w mk1, 6400 tak samo tragiczne :P). Dla mnie to kolejny odgrzany kotlet. W aps-c od canona wyraźny progres skończył się na 7d mk1 i 50d...

Dla mnie matryca w 50D poza rozdzielczością nie różniła się od poprzednich generacji (20D, 30D i 40D konkretnie, bo resztę słabo znam).
Te same wady pt. szum i banding przy wyciąganiu z cienia.

Dopiero 7D coś w tym temacie zmieniło, ale sukces był połowiczny (IMHO), bo wprawdzie udało się lepiej kontrolować banding, ale za to dodano niespotykany wcześniej szum na niskich czułościach.

Na razie powstrzymam się od wyrażania jednoznacznych opinii o matrycy 7D MkII, bo do prawidłowej oceny potrzebuję rawów.
Na podstawie dostępnych jpegów mogę jedynie szacować, że jest całkiem przyzwoicie (jak na Canona) i iso 6400 powinno być jeszcze używalne.

Usjwo
17-09-2014, 15:30
Przepraszam, trochę mało precyzyjnie się wypowiedziałem. Chodzi mi o to, że kulawe algorytmy wyostrzania (i odszumiania) stosowane przez Canona czynią (oczywiście dla mnie) jpegi prosto z puszki bezużytecznymi.

Powyższe ciekawie brzmi w zestawieniu z:

Ja spodziewam sie ze matryca 7mk2, bedzie conajmniej taka jak 70D, a nawet lepsza.

Merde
17-09-2014, 15:51
Ja spodziewam sie ze matryca 7mk2, bedzie conajmniej taka jak 70D, a nawet lepsza.
Brałem "na warsztat" tylko parę rawów z 70D, więc jej praktycznie nie znam.
Ale był tu niedawno wątek o szumiącym niebie na niskim iso (czyli powtórka z rozrywki).
Ale możliwe, że to jednostkowy przypadek, bo autor tych zdjęć nie opanował światłomierza.

Kolekcjoner
17-09-2014, 15:55
Te matryce mają rozdzielczość przeszło 40 mln pikseli więc tu cudów się nie ma co spodziewać. Po tym co wychodzi z 70D można ekstrapolować że będzie przyzwoicie. Natomiast do kotleta pewnie nie wystarczy i osoby które mają takie aspiracje nie mają co się oglądać na tę puszkę.
....A bym zapomniał to przecież jest nawet nie całe pół klatki, tym się "ambitnych" zdjęć schabowego nie zrobi ;):mrgreen:.

jotes25
17-09-2014, 16:09
7d mark II ma podrasowaną matrycę z 70d. Spodziewam się, że w zakresie 1600-6400 może się pojawić różnica (na korzyść mark II) max. ok. 1 EV w stosunku do 7d I. Natomiast w zakresie najniższych czułości może nawet być gorzej niż w starej siódemce. Ogólnie rzecz biorąc takie rozwiązanie wydaje się być dobrze zorientowane na potrzeby fotografii sportu czy przyrody. Problem w tym, że w nich też czasami pojawiają się sceny o dużej rozpiętości lub nie zawsze jest czas by prawidłowo dobrać ekspozycję. I wtedy na krańcach histogramu będzie nieciekawie...
W sumie (jak już pisałem) otrzymujemy korpus o możliwościach podobnych np. do 1d mark IV za dużo mniejsze pieniądze (50% ?). I to jest pozytyw.

Iroslav
17-09-2014, 16:48
Dla mnie matryca w 50D poza rozdzielczością nie różniła się od poprzednich generacji (20D, 30D i 40D konkretnie, bo resztę słabo znam).
Te same wady pt. szum i banding przy wyciąganiu z cienia.

Dopiero 7D coś w tym temacie zmieniło, ale sukces był połowiczny (IMHO), bo wprawdzie udało się lepiej kontrolować banding, ale za to dodano niespotykany wcześniej szum na niskich czułościach.

No, w 50D microjustowanie bylo duza zaleta.
Co do nastepcy 7D specyfikacja wyglada naprawde swietnie, oby matryca byla znaczaco lepsza, bo przeciez 18mpix do 20mpix to bardzo mala roznica. Przez te szumy wlasnie na niskim ISO przeszedlem na '' ciemna strone mocy '' ale i tez od razu na FF. Jednak mile wspominam 7Dmk1 i te wspaniala budzetowa 400/5.6L.
Chcialbym, aby matryca pokazala wrescie pazur, bo marzy mi sie ten zestaw piechura-7Dmk2+400/5.6L:D

RTSiak
17-09-2014, 17:02
AF, matryca, gps, dwie karty, no i dla mnie filmy ;). Myślę że wielu wolnych strzelców szczególnie z internetowych portali skusi się na tę jedynkę dla ubogich. ;). Sam nie byłem przekonany do tego aparatu ale ostatnio rozmawiałem z kilkoma takimi osobami i to jest aparat dla nich. Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi reporterskiego sprzętu do takich celów za przeszło dwadzieścia tysięcy.
Co do obrazka to ja bym był jednak ostrożny z wyciąganiem jakichkolwiek ostatecznych wniosków zanim się nie pojawią produkcyjne egzemplarze u użytkowników. Zawsze, zawsze było tak że na początku były biadolenia jaki to syf kiła i mogiła, a najbardziej mnie śmieszą Ci co przywołują tutaj 50D jako przykład magicznej jakości. Pamiętam jak została zjechana ta puszka zaraz po premierze.

Zamiast gps dużo lepszą opcją byłoby wifi, AF na razie nie wiadomo jak będzie sobie radził, w sumie to samo z matrycą, dostępne sample na wyższych ISO są słabe. Filmy czy karty to marginalne tematy (no głównie karty... :P ). Sam jestem ''wolnym strzelcem'' i dla mnie, posiadacza 7d mk1 przesiadka na mk2 to nawet nie pół kroku na przód. Fajnie, miałbym trochę szybszą serie ale co mi po niej jak przy większości zleceń potrzebne jest mi wysokie ISO, które nie zrobi ze zdjęcia papki? Ja nie mam zamiaru kupować 1dX chyba, ze nastąpi jakieś tąpnięcie w branży i ceny zdjęć podskoczą tak z 15x :twisted: Są zdecydowanie tańsze i niekoniecznie dużo gorsze opcje, czy to w canonie czy nikonie...

A co do przywołanego przykładu 40d vs 50d to wg mnie dobre porównanie w kontekście siódemek. Tam zmiany były konkretne w wielu aspektach, ''innowacyjne'' względem starszej wersji - a tu? dla mnie póki nie wiem czy AF jest super wypasiony i matryca wyraźnie lepsza od mk1 to tych ''innowacyjności'' w sumie nie ma.

Dla mnie jakość zdjęć jest bardzo ważna, jeśli miedzy mk1 a mk2 nie będzie wyraźnej różnicy to po co w ogóle interesować się mk2? Dla gps? Dla mnie to dreptanie w miejscu i bezmyślne wydawanie kasy na nowy gadżet. To moje zdanie, każdy zrobi co chce, nikomu w portfel nie zaglądam. Znam i takich którzy wydaja 5 cyfrowe sumy na sprzęt na 2 wypady w wakacje więc w sumie nie powinno mnie tu już nic zdziwić...

Iroslav
17-09-2014, 17:21
A co do przywołanego przykładu 40d vs 50d to wg mnie dobre porównanie w kontekście siódemek. Tam zmiany były konkretne w wielu aspektach, ''innowacyjne'' względem starszej wersji - a tu? dla mnie póki nie wiem czy AF jest super wypasiony i matryca wyraźnie lepsza od mk1 to tych ''innowacyjności'' w sumie nie ma.

Dla mnie jakość zdjęć jest bardzo ważna, jeśli miedzy mk1 a mk2 nie będzie wyraźnej różnicy to po co w ogóle interesować się mk2? Dla gps? Dla mnie to dreptanie w miejscu i bezmyślne wydawanie kasy na nowy gadżet.

Nie wierze, ze nie widzisz roznic innowacyjnych w mk2?
Modul AF byl 19 pkt - teraz jest 65 pkt
Procek byl 2X DIGIC 4 - teraz jest 2X DIGIT 6
I wez pod uwage niewielki przyrost Mpix z 18 na 20, i teraz procki beda zdecydowanie szybciej i predzej przerabiac prawie taka sama mase danych.

Juz same te innowacje wskazuja na lepiej, szybciej i dokladniej.

Co do matrycy, niech ISO 800 bedzie jak dupcia niemowlaka i bedzie git:D

krakał
17-09-2014, 17:51
Przyglądnij się zatem obrazkowi:

http://canon-premium.webcdn.stream.ne.jp/www09/canon-premium/eosd/samples/eos7dmk2/downloads/11.jpg

i powiedz - czy ta woda nie wydaje ci się jakaś taka mdła?

No coś w tym jest :)
Ja patrzyłem głównie na portrety:
http://canon-premium.webcdn.stream.ne.jp/www09/canon-premium/eosd/samples/eos7dmk2/downloads/04.jpg
http://canon-premium.webcdn.stream.ne.jp/www09/canon-premium/eosd/samples/eos7dmk2/downloads/05.jpg
i samolot
http://canon-premium.webcdn.stream.ne.jp/www09/canon-premium/eosd/samples/eos7dmk2/downloads/12.jpg,
tam wrażenia były pozytywne.

Kolekcjoner
17-09-2014, 17:58
Zamiast gps dużo lepszą opcją byłoby wifi, AF na razie nie wiadomo jak będzie sobie radził, w sumie to samo z matrycą, dostępne sample na wyższych ISO są słabe. Filmy czy karty to marginalne tematy (no głównie karty... :P ).
No ale co, bo Ty tak twierdzisz? Jednak weź pod uwagę że są też inne oczekiwania i potrzeby.

A co do przywołanego przykładu 40d vs 50d to wg mnie dobre porównanie w kontekście siódemek. Tam zmiany były konkretne w wielu aspektach, ''innowacyjne'' względem starszej wersji - a tu?
Tijaa... szczególnie AF w 50D był niezwykle "innowacyjny" w stosunku do poprzednika, normalnie rewolucja :lol:.

BTW: jeśli chodzi o parametry AF to ta puszka jest poza konkurencją z jakimkolwiek innym dslr. Nawet jedynka tu wysiada.

Póki co to odnoszę wrażenie że spora część osób które udzielają się w tym wątku zachowuje się zupełnie jak człowiek, który zgłasza się na rozmowę o pracę w celu wyjaśnienia dlaczego tej pracy nie podejmie 8-).

RTSiak
17-09-2014, 18:12
No ale co, bo Ty tak twierdzisz? Jednak weź pod uwagę że są też inne oczekiwania i potrzeby.

eee no tak, ja tak właśnie twierdze co kilka razy podkreśliłem... :D

Pewnie juz niedługo będą pojawiały się rawy, pierwsze ''rączki-na'' :P itd, pożyjemy zobaczymy, na mnie po prostu ta premiera nie zrobiła wrażenia, może za wiele oczekiwałem i przez to trochę się zawiodłem.

Kolekcjoner
17-09-2014, 18:18
eee no tak, ja tak właśnie twierdze co kilka razy podkreśliłem... :D

Pewnie juz niedługo będą pojawiały się rawy, pierwsze ''rączki-na'' :P itd, pożyjemy zobaczymy, na mnie po prostu ta premiera nie zrobiła wrażenia, może za wiele oczekiwałem i przez to trochę się zawiodłem.

Jakoś sobie nie przypominam żeby jakakolwiek premiera spotkała się na tym forum z czymkolwiek innym jak zawodzeniem i jękami jaki to Canon jest zły i wredny i jak to wszyscy są zawiedzeni. To jest nawiasem mówiąc trochę szerszy temat i zapewne przyczyna dla której większość z moich znajomych canonierów nie chce nawet słyszeć o tym żeby zaglądać na to forum.

zysk
17-09-2014, 18:43
Jakoś sobie nie przypominam żeby jakakolwiek premiera spotkała się na tym forum z czymkolwiek innym jak zawodzeniem i jękami jaki to Canon jest zły i wredny i jak to wszyscy są zawiedzeni. To jest nawiasem mówiąc trochę szerszy temat i zapewne przyczyna dla której większość z moich znajomych canonierów nie chce nawet słyszeć o tym żeby zaglądać na to forum.
Zgodze sie z Tobą.Malkontenctwo ,narzekania i żądania nie poparte uzasadnionymi pretensjami dominuja fara,nie tylko te.
Ktoś, gdzieś ogladnie słabe sample ( czy to z body czy z obiektywu)na słabym monitorze i od razu staje się expertem :roll: mocno narzucajacym swoją opinię.
A najgorsze ,ze tego sprzetu nie użytkowali.Ja napisałem kilka opinii o obiektywach i body,ale wszystkie miałem,użytkowałem .
Po macance w sklepie ,to zadna opinia.A co do wymagań :
wszyscy je mają ,tylko niktórzy nie chca płacic za ich spełnienie :lol: .

xxkomarxx
17-09-2014, 19:17
A ja wrecz przeciwnie. Na mnie ta puszka zrobila wrazenie, i to duze. Pierwszymi samplami nawet nie zamierzam sie sugerowac bo to bez sensu. Brak wifi. W tym modelu jestem sklonny zrozumiec. Poczekam.az bedzie oficjalnie w sprzedazy by go sobie obejrzec. To narzekanie przypomina troche spory systemowe nikon canon. Canon beznadziejna matryca, sonowskie zjadaja go na starcie. Tylko niektorzy tego nie wiedza i robia tymi slabymi sprzetami niesamowite zdjecia.

zysk
17-09-2014, 20:08
Na mnie ta puszka zrobila wrazenie, i to duze
Na mnie też.7Dii nie było ,wtedy gdy kupowałen 5D3 ,
to po pozytywnych doświaczeniach z K-5 APS-C ,bez wahania kupiłbym te body C.

grissley
17-09-2014, 21:05
Mnie aż zazdrość w dołku ścisnęła po paru (?) latach czekania na D400, jak zobaczyłem specyfikację 7dmk2, a tutaj (prawie) samo zrzędzenie...
Zupełnie jak u nas po premierze D750 ;)

Kolekcjoner
17-09-2014, 21:16
Mnie aż zazdrość w dołku ścisnęła po paru (?) latach czekania na D400, jak zobaczyłem specyfikację 7dmk2, a tutaj (prawie) samo zrzędzenie...
Zupełnie jak u nas po premierze D750 ;)
W Waszym przypadku to jest tym dziwniejsze że to uzupełnienie oferty właśnie dla marudów którym ciągle coś nie pasowało albo w 600 albo w 800.......
.... no ale wiadomo że nawet gdyby Nikon rozdawał puszki na rogu każdej ulicy to i tak pewnie robiliby to bez należytej czci :lol:.

RTSiak
18-09-2014, 00:05
Brak wifi. W tym modelu jestem sklonny zrozumiec. Poczekam.az bedzie oficjalnie w sprzedazy by go sobie obejrzec. To narzekanie przypomina troche spory systemowe nikon canon. Canon beznadziejna matryca, sonowskie zjadaja go na starcie. Tylko niektorzy tego nie wiedza i robia tymi slabymi sprzetami niesamowite zdjecia.

Jako sprzęt ''reporterski'' wifi to jednak znaczne ułatwienie. Dobre zdjęcia to i telefonem z przed paru lat można robić ale nie kosztuje on tyle co 1/3 nerki :P

Ja czekam na rawy, jakość obrazka zweryfikuje produkt.

zysk
18-09-2014, 00:19
A ty znowu swoje :roll: .
Chcesz weryfikować sprzęt cudzymi rękoma ?
- fotografujacy moze być lejkiem fotograficznym i i fotki wyjdą parszywe
-fotografujacy będzie profi i fotki wyjdą cacy a i PP trochę się doda.
Jakie wnioski wyciagniesz ,nie znając jakosci fotografa,a ogladając jakies przypadkowe RAW ?
btw
WiFi w body to żałosny gadget taki sam jaki picture bridge,
czyli pułapka na leszcze.GPS -troche sensu jest.Miałem.Akceptuję .

1glider
18-09-2014, 00:35
Zgadzam się co do nastrojów malkontenctwa panujących w tym poście.
Do tekstu :

Nie wierze, ze nie widzisz roznic innowacyjnych w mk2?
Modul AF byl 19 pkt - teraz jest 65 pkt
Procek byl 2X DIGIC 4 - teraz jest 2X DIGIT 6
małe uzupełnienie:
1.Punktów AF jest rzeczywiście 65 plus taki "drobiazg" - wszystkie są typu krzyżowego dla obiektywów do f8 co umożliwia podłączenie nawet teleconvertera 2,0.
Tego nie ma nawet w 5DIII;).
2. W trybie filmowania wprowadzono ciągłe śledzenie ostrości - tego też nie ma w 5DIII (i w kilku innych korpusach też nie, z 7D włącznie).
Jeżeli jeszcze testy pokażą lepszą jakość matrycy niż w 7D to właściwie będzie to kompletny korpus do focenia sportu, wszystkiego co lata {z piórami lub bez}i innych sytuacji mocno dynamicznych.
3. A cena? Hmm, jak kupowałem 7D w 2010r. (Styczeń) to zapłaciłem w Polsce 5,3kPLN przy cenie Canona 1 699,- USD. Cena 7DII sugerowana przez Canona to 1799,-USD.
Różnica kosmetyczna, co wcale nie znaczy, że tanio.
Takiego wyposażenia nie uświadczy się w przypadku 6D a cena 5DIII to dwa razy tyle co za 7DII.
Wybór oczywiście należy do kupującego. A tak przy okazji wyboru, to nie należy porównywać ziemniaków z pomarańczami. To są jednak różne produkty.

Kolekcjoner
18-09-2014, 01:26
Krzyżowe są ztcp od 5,6. Natomiast pokrycie kadru tymi punktami jest też imponujące.

xxkomarxx
18-09-2014, 03:24
O detekcji -3ev nie wspominajac.

Demonos
18-09-2014, 07:32
Zgadzam się co do nastrojów malkontenctwa panujących w tym poście.

I ja też nie rozmimem tego narzekania - przecież było wiadomo, że Canon nie pokaże niczego rewolucyjnego :-)
Nikoniarze narzekają na D750, u nas na 7DII :D.

Aparat na pewno znajdzie spore grono odbiorców - wygląda, jakby chcieli faktycznie uzupełnić lukę powstałą po scaleniu serii 1D i 1Ds w 1D-X.

xxkomarxx
18-09-2014, 08:35
Jest tez szansa ze canon nie zrobil zadnej rewolucji w matrycach a trzeba cos wypuscic po 5 latach. Af i inne rzeczy ma juz dostepne od lat. Wystarczylo to zebrac i wladowac w jedna puszke. Powstala bardzo ciekawa propozycja na ktora wielu psioczy bo oczekiwano albo matrycy ktora pobije te od sony i da nadzieje na cos super w FF. Albo zle bo 7d moglo do tej specyfukacji dostac FF. Tylko wowczas cena pod serie 1

michael_key
18-09-2014, 08:45
Widzieliście?

https://www.youtube.com/watch?v=OAJBbrGs6JY&list=UUdBQyug-E_cYaBJA3OxGyNA

xxkomarxx
18-09-2014, 08:54
Widzieliście?

Juz chyba wszedzie gdzie sie dalo.

wain
18-09-2014, 09:05
O detekcji -3ev nie wspominajac.

Z tego co czytalem na dpreview wynikalo że tylko centralny. Reszta nie wiadomo.
Może ktoś potwierdzić?

xxkomarxx
18-09-2014, 09:11
Z tego co czytalem na dpreview wynikalo że tylko centralny. Reszta nie wiadomo.
Może ktoś potwierdzić?
Centralny podwojnie krzyzowy na pewno.

miszaj
18-09-2014, 09:12
Maszyna wygląda super jak dla mnie! FF już mi sie znudził nieco, chętnie bym przygarnął znów aps-c - zwłaszcza w takim wydaniu! Do tego Tokina 11-16/2.8 II, Sigmy 18-35/1.8 i 50-150/2.8 OS i jazda! Nie widzę powodów do narzekań - no chyba, że cena;) ale ta mam nadzieje spadnie troche za jakiś czas po wejsciu aparatu do sprzedaży.

Eberloth
18-09-2014, 09:25
Jaka szkoda że porzuciłem 7D MK1 i poszedłem w ślepą uliczkę FF :D Niemniej rodzaj uprawianej przeze mnie amatorsko fotografii przesądził o wyższej użyteczności (ISO) złomu 6D ;) Zazdroszczę Koledzy - przyszli posiadacze! Nie ględźcie za dużo w tym wątku, tylko pokazujcie nam wspaniałe zdjęcia w galeriach!

1glider
18-09-2014, 09:32
Widzieliście?

Psiakość nie wiem co bardziej podziwiać, sprawność urządzenia hydro-odrzutowego czy 7DII.

Wygląda na to, że 7DII ma punktowy pomiar światła najmniejszy z rodziny. Pole spot'a to 1,8% w puszce.
Daje to:
1. ~5x mniej niż w 6D
2. ~3,6 x mniej niż w 1Dx
3. ~2x mniej niż w 5DIII
4. ~ 25% mniej niż w 7D
Czyżby dalszy ciąg braku postępu?8-)
Mnie się to podoba:!:

cobalt
18-09-2014, 09:35
Jaka szkoda że porzuciłem 7D MK1 i poszedłem w ślepą uliczkę FF :D Niemniej rodzaj uprawianej przeze mnie amatorsko fotografii przesądził o wyższej użyteczności (ISO) złomu 6D ;) ...
Z tym złomem 6D to oczywiście żart?
Po wczorajszym meczu na ciemnej hali sportowej bliski jestem porzucenia 7D mkI. Tylko na co zamienić jak 6D jest taki zły :).

Merde
18-09-2014, 09:40
Krzyżowe są ztcp od 5,6. Natomiast pokrycie kadru tymi punktami jest też imponujące.
Taak, Canon dorównał tym korpusem do D300 (po siedmiu latach) :-)

Eberloth
18-09-2014, 09:50
Z tym złomem 6D to oczywiście żart?
Po wczorajszym meczu na ciemnej hali sportowej bliski jestem porzucenia 7D mkI. Tylko na co zamienić jak 6D jest taki zły :).

Oczywiście żart :) A na co zamienić? Poczekaj - może na 7DMKII właśnie? Choć i tu można zobaczyć wspaniałe galerie sportowe popełnione 6D z nienajlepszym przecież AF. Masz kłopot - współczuję ;)

kulek855
18-09-2014, 10:42
Fajna maszynka nowe 7d mkII. Jeżeli cena będzie znacząco niższa po kilku miesiącach od wspomnianego wyżej 6d to do przyrody nowa siódemka pasuje mi bardzo dobrze. Czas pokaże co i jak.

RTSiak
18-09-2014, 10:49
A ty znowu swoje :roll: .
Chcesz weryfikować sprzęt cudzymi rękoma ?

Szum i straty detali i to co się da wycisnąć z takich rawów (o ile będą w miarę dobrze naświetlone)...

Kolekcjoner
18-09-2014, 12:04
Jaka szkoda że porzuciłem 7D MK1 i poszedłem w ślepą uliczkę FF :D Niemniej rodzaj uprawianej przeze mnie amatorsko fotografii przesądził o wyższej użyteczności (ISO) złomu 6D ;) Zazdroszczę Koledzy - przyszli posiadacze! Nie ględźcie za dużo w tym wątku, tylko pokazujcie nam wspaniałe zdjęcia w galeriach!
No to nie ględź i wklejaj 8-).

Taak, Canon dorównał tym korpusem do D300 (po siedmiu latach) :-)
Wiesz na zasadzie takich dziecinnych przepychanek to możnaby niejedno i Nikonowi wytknąć tylko jaki to ma sens?

Eberloth
18-09-2014, 14:15
No to nie ględź i wklejaj 8-).

Współcześni nie pojmują mojej tfurczości :mrgreen:

zdebik
18-09-2014, 18:48
Osobiscie, chetnie przytulilbym 7D2 z 400mm.

Z tego co podali, jak dla mnie - sprzet bez wad.

Kolekcjoner
18-09-2014, 19:39
Osobiscie, chetnie przytulilbym 7D2 z 400mm.

Z tego co podali, jak dla mnie - sprzet bez wad.
No w sumie czemu nie ;). Jednakowóż wahałbym się jeszcze nad T 150-600 - tyle że mam mieszane uczucia co do jego trwałości.

Kapuhy
18-09-2014, 19:56
Mówią, że nowy 7D ma korekcję dystorsji w aparacie dla JPEGów.

Fotopstryczek
18-09-2014, 20:30
Mówią, że nowy 7D ma korekcję dystorsji w aparacie dla JPEGów.
Kompakty to od dawna mają :lol:

KrZyChUM
18-09-2014, 22:00
No w sumie czemu nie ;). Jednakowóż wahałbym się jeszcze nad T 150-600 - tyle że mam mieszane uczucia co do jego trwałości.
Za tę cenę może rozpaść się po 3-4 latach.

pan.kolega
18-09-2014, 22:33
Psiakość nie wiem co bardziej podziwiać, sprawność urządzenia hydro-odrzutowego czy 7DII.

Wygląda na to, że 7DII ma punktowy pomiar światła najmniejszy z rodziny. Pole spot'a to 1,8% w puszce.
Daje to:
1. ~5x mniej niż w 6D
2. ~3,6 x mniej niż w 1Dx
3. ~2x mniej niż w 5DIII
4. ~ 25% mniej niż w 7D
Czyżby dalszy ciąg braku postępu?8-)
Mnie się to podoba:!:

Nie wiem skad te dane wyciagnałeś (domyślam się) :mrgreen: ale sa oczywiście nieprawdziwe przynajmniej w połowie.
Spróbuj jeszcze raz.:idea:

1glider
18-09-2014, 23:46
Nie wiem skad te dane wyciagnałeś (domyślam się) :mrgreen: ale sa oczywiście nieprawdziwe przynajmniej w połowie.
Spróbuj jeszcze raz.:idea:
Wszystko jest w najlepszym porządku. Spot jest najmniejszy fizycznie. Pole spota w 1Dx to 21,6mm2 (2,5% kadru FF), w 6D 30,24mm2 (3,5% kadru FF) a w 7DII tylko 6,04mm2 (1.8% powierzchni z cropa). 5DIII ma spot 1,5% kadru FF dający pole 12,96mm2.
W przeliczeniu i zaokrągleniu wychodzi jak w poście.

mkamelg
18-09-2014, 23:48

7D Mark II raw samples: Canon EOS 7D / 10D - 70D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/54395106)

Na ten czas chyba jako jedyny łyka je bezproblemowo RawTherapee (http://rawtherapee.com/downloads) w najnowszej wersji dla danego systemu operacyjnego. Zainstalowałem u siebie 64 bitową wersję RT 4.1.63 pod OS X 10.8.5 i RAWy wczytywały się bez problemu. Próbowałem je wcześniej ugryźć metodą konwersji Re: 7D Mark II raw samples: Canon EOS 7D / 10D - 70D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/54396149) ale pod DPP RAWy wyświetlały się jako czarno-białe, a pod LR dało się je podejrzeć w kolorze tylko w trybie podglądu przed importem. Po zaimportowaniu LR nakładał na RAWy jakiś jednokolorowy filtr (czy coś w tym stylu).

Kapuhy
19-09-2014, 09:18
7D Mark II raw samples: Canon EOS 7D / 10D - 70D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/54395106)

Czyli nie mamy postępu jeśli chodzi o szumy na niskich ISO, ale przynajmniej nie ma bandingu.

jaś
19-09-2014, 09:57
Czyli nie mamy postępu jeśli chodzi o szumy na niskich ISO, ale przynajmniej nie ma bandingu.

chłopcy z działu rozwoju naszej ukochanej firmy zamknęli oczy więc nie widzą problemu, nie widzą konkurencji, jak nie widzisz to możesz twierdzić że jest dobrze.

Kapuhy
19-09-2014, 10:54
chłopcy z działu rozwoju naszej ukochanej firmy zamknęli oczy więc nie widzą problemu, nie widzą konkurencji, jak nie widzisz to możesz twierdzić że jest dobrze.
Zastanawia mnie to, co powiedział Iliah w cytowanym wątku z PD - że w przypadku Canona podstawowe ISO nie zawsze daje majmniejszą ilość szumów (w cieniach), że czasem ISO 200 czy 400 daje lepszy rezultat...

Eberloth
19-09-2014, 11:17
Zastanawia mnie to, co powiedział Iliah w cytowanym wątku z PD - że w przypadku Canona podstawowe ISO nie zawsze daje majmniejszą ilość szumów (w cieniach), że czasem ISO 200 czy 400 daje lepszy rezultat...

Gdzieś na forum, najprawdopodobniej w wątku o 7D był film z YT, że aparat ten radzi sobie z szumami lepiej na ISO 160 niż 100, lepiej na ISO 320 niż 200 itd. Próbowałem sprawdzać kiedy jeszcze miałem tę puchę. Albo byłem zasugerowany wnioskami z filmu, albo rzeczywiście coś w tym było...

jaś
19-09-2014, 11:54
to prawdopodobnie cecha wszystkich matryc canona (słowo w cieniach jest słowem kluczem)

Kolekcjoner
19-09-2014, 12:25
Pojawiają się pierwsze porównania filmowe. Wstępne wnioski są takie że w porównaniu z 70D jest dużo lepiej jeśli chodzi o morę i aliasing, bliżej zdecydowanie do 5D pod tym względem. Także jeśli chodzi o szumy i szczegóły jest lepiej. Za wcześnie na fanfary ale jest nadzieja że coś poprawili.

Fotopstryczek
19-09-2014, 13:46
o 7D był film z YT, że aparat ten radzi sobie z szumami lepiej na ISO 160 niż 100
ISO 160 to cyfrowo "przyciemnione" ISO 200, szum może jest i mniejszy ale dynamika też maleje. Efekt taki można zaobserwować w każdej puszce która ma pośrednie wartości ISO.

Zysk jest żaden, to samo możesz uzyskać w ACR/LR.

Pobrałem rawy z 7D2, punkt czerni taki sam jak 70D i pozostałe nowe puszki (2048).
Rozjaśnianie cieni na ISO 100 wygląda bardzo podobnie (papka w cieniu). Nie ma co liczyć na jakiś większy postęp pod tym względem.

ISO 25600, raw z 7D2 jest lepiej naświetlony więc sprawia wrażenie mniej szumiącego.
Gdyby ktoś tak samo naświetlił rawy, myślę, że nie odróżniłbym, który jest z 7D2 a który 70D.

Oto postęp ;)

RTSiak
19-09-2014, 14:45
Sample Images From the EOS 7D Mark II ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/09/sample-images-from-the-eos-7d-mark-ii/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+canonrumors%2Frss+%28Canon+Ru mors%29&utm_content=FaceBook)

5pirit
19-09-2014, 15:16
Jeżeli tak to ma wyglądać na 3200 to całkiem cacy!

mkkaczy
19-09-2014, 15:20
Nie wiem czy już było
Imaging Resource "Comparometer" ™ Digital Camera Image Comparison Page (http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM)

Merde
19-09-2014, 15:39
Jeżeli tak to ma wyglądać na 3200 to całkiem cacy!

"This is straight from the camera JPEG. For journalists who need to send pictures immediately, and do not have time to process RAW files, 7D Mark II look like a decent substitute for 1D Mark IV. :o ::)"

Lepiej się nie napalać, tylko poczekać na soft do odrawiania od Adobe.

Kolekcjoner
19-09-2014, 19:00
"This is straight from the camera JPEG. For journalists who need to send pictures immediately, and do not have time to process RAW files, 7D Mark II look like a decent substitute for 1D Mark IV. :o ::)"

Lepiej się nie napalać, tylko poczekać na soft do odrawiania od Adobe.

Ale na co się mam napalać?

Fotopstryczek
19-09-2014, 19:38
Porównując rawy 7D2 vs D3300 w RawTherapee (wyłączone odszumiania i inne ulepszacze). ISO 25600, odnoszę wrażenie przewagi D3300.
Od 6D bardzo wyraźnie odstaje, pod kątem wysokiego ISO nawet nie zastanawiałbym się nad 7D2.

Wygląda na to, że ta super jakość to w jpg ;)

pan.kolega
19-09-2014, 20:29
Od 6D bardzo wyraźnie odstaje, pod kątem wysokiego ISO nawet nie zastanawiałbym się nad 7D2.

To cenna obserwacja :lol:
Kto by się spodziewał.

zysk
19-09-2014, 20:32
Porównując rawy 7D2 vs D3300 w RawTherapee (wyłączone odszumiania i inne ulepszacze). ISO 25600
A nie lepiej porównywać na ISO 125 600 ? :roll: .Albo interpolować do 1256000 ?

pan.kolega
19-09-2014, 20:37
Wszystko jest w najlepszym porządku. Spot jest najmniejszy fizycznie. Pole spota w 1Dx to 21,6mm2 (2,5% kadru FF), w 6D 30,24mm2 (3,5% kadru FF) a w 7DII tylko 6,04mm2 (1.8% powierzchni z cropa). 5DIII ma spot 1,5% kadru FF dający pole 12,96mm2.
W przeliczeniu i zaokrągleniu wychodzi jak w poście.

Aha, więc porównałeś absolutny rozmiar spota w klatce....:?
Jeżeli takich rekordów trzeba szukać, to nie jest dobrze. :p Niestety tutaj 7d2 i tak nie bije żadnego rekordu - w byle kompakcie spot jest mniejszy niż te 6 mm2. Np. W C s100 to jest 15% matrycy....

Fotopstryczek
19-09-2014, 20:37
To cenna obserwacja
Kto by się spodziewał.
W folderach reklamowych pisali o dobrej jakości na wysokich ISO. W praktyce tego nie widzę.

A nie lepiej porównywać na ISO 125 600 ? .Albo interpolować do 1256000 ?
Co masz na myśli?

Niech ktoś mi zrobi D3300 na bagnet EF/EF-S, obiecuję wyniosę się z tego forum i przestanę marudzić :lol:

1glider
19-09-2014, 20:56
Aha, więc porównałeś absolutny rozmiar spota w klatce....:?
Jeżeli takich rekordów trzeba szukać, to nie jest dobrze. :p Niestety tutaj 7d2 i tak nie bije żadnego rekordu - w byle kompakcie spot jest mniejszy niż te 6 mm2. Np. W C s100 to jest 15% matrycy....

Czepiasz się. Nic nie pisałem o żadnych rekordach. Stwierdziłem po prostu fakt. I tyle. Dużo używam spota i zmniejszenie jego pola po prostu mi się podoba8-)

Kolekcjoner
19-09-2014, 21:06
Niech ktoś mi zrobi D3300 na bagnet EF/EF-S, obiecuję wyniosę się z tego forum i przestanę marudzić :lol:
To się da załatwić bez konieczności projektowania nowego body :mrgreen:.
BTW: w folderach pisali prawdę 8-).

Fotopstryczek
19-09-2014, 21:10
To się da załatwić bez konieczności projektowania nowego body
Jak zadziała jeszcze AF w LV, jestem gotów zapłacić kilka stówek za przeróbkę ;)

pan.kolega
20-09-2014, 03:22

Gdyby szum na niskich ISO był mniejszy, to DR byłaby większa, bo to jest to samo. Matryce Sony usuwaja szum przy bardzo małym naświetleniu hardwarowo, czego matryce Canona ciagle nie robia i stad właśnie dodatkowe EV rozpiętości tonalnej na niskich ISO. Natomiast na wysokich ISO ten gatunek szumu nie ma już znaczenia (bo ginie w innym szumie) i tam Canon jest już tak samo dobry jeśli nie lepszy.

Przemasl1985
20-09-2014, 21:41
Super hiper AF i szybkość to nie wszystko, myślę że Canon ładuje takie ficzery bo to dobrze na papierze wygląda. Obraz z puszki jest w pewnym sensie niemierzalny.
Swego czasu miałem 5d c i 7d. Przyrodę fotografowałem z powodzeniem 5dc kiedy siódemka w plecaku była. To jest niepojęte żeby niby profesjonalny aparat dawał jakość zdjęć kompaktu (nie wliczając w to tych z matrycami sony bo one są lepsze)

PoulN
22-09-2014, 16:00
Fajny bo;
- solidny
- szybki
- mocno personalizowalny
- ma AF servo przy filmowaniu

Ciekaw jestem;
- jak wygląda spraw z wizjerem/ podświetleniem czy poprawili w stosunku do 7d/ 5d3
- jak wygląda wysokie ISO i DR

Moim zdaniem Canon powinien skonsolidować APS-C z FF, już najwyższa pora. Starczyły by dwa semi-profi body, np z opcją cropa jak to ma miejsce u Nikona.

RHJG
22-09-2014, 17:18
A dlaczego ma być tak jak u Nikona ?

Kolekcjoner
22-09-2014, 19:53
Moim zdaniem Canon powinien skonsolidować APS-C z FF, już najwyższa pora. Starczyły by dwa semi-profi body, np z opcją cropa jak to ma miejsce u Nikona.
A po co?

Ernest_DLRS
23-09-2014, 05:53
Żeby było uczciwie.

cobalt
23-09-2014, 08:19
.... To jest niepojęte żeby niby profesjonalny aparat dawał jakość zdjęć kompaktu (nie wliczając w to tych z matrycami sony bo one są lepsze)
Canon 7D nigdy nie był profesjonalną lustrzanką.
Co najwyżej był aparatem używanym przez zawodowych fotografów.
Seria pro zaczyna się od 5D. Canon nie produkuje lustrzanek aps-c w segmencie profesjonalnym. I to powinno już wystarczyć wszystkim zwolennikom dobrego obrazka z gęstych małych sensorów.
W celu polepszenia jakości zdjęć przejście na FF jest nieuniknione. Albowiem od 36x24mm wszystko się zaczęło - pierwsze aparaty Canon EOS :).

Kolekcjoner
23-09-2014, 10:46
Żeby było uczciwie.

Ale co ma być "uczciwie"?

1glider
23-09-2014, 11:37
Canon 7D nigdy nie był profesjonalną lustrzanką.
Co najwyżej był aparatem używanym przez zawodowych fotografów.
Seria pro zaczyna się od 5D. Canon nie produkuje lustrzanek aps-c w segmencie profesjonalnym. I to powinno już wystarczyć wszystkim zwolennikom dobrego obrazka z gęstych małych sensorów.
W celu polepszenia jakości zdjęć przejście na FF jest nieuniknione. Albowiem od 36x24mm wszystko się zaczęło - pierwsze aparaty Canon EOS :).

Zgodnie z aktualnym pozycjonowaniem Canon'a korpus 7DMkII umieszczony jest w grupie "dla entuzjastów" (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/enthusiasts/index.aspx) (6D również), w grupie "dla profesjonalistów" (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/professional/index.aspx) tylko trzy puszki, reszta to puszki dla amatorów.

cobalt
23-09-2014, 11:47
Z dwojga "złego" wolałbym 6D.

Merde
23-09-2014, 12:04
Ale co ma być "uczciwie"?
Po równo. Pełna klatka dla każdego (nawet dla u4/3 i Nikon 1!).

krakał
23-09-2014, 12:41
Przecież jest dla każdego. Kupić FF nikt nikomu nie zabrania...

Kolekcjoner
23-09-2014, 13:42
Po równo. Pełna klatka dla każdego (nawet dla u4/3 i Nikon 1!).

No chyba tak, jeszcze w hasselbladzie też powinna być ;).

PoulN
23-09-2014, 15:32
A po co?

Żeby się nogi w nocy pociły ;)

uczciwie.

Widać że szanse na to marne, szczególne z dzisiejszym podejściem pospólstwa...

Kolekcjoner
23-09-2014, 18:53
Żeby się nogi w nocy pociły ;)
....
No cóż szkoda że używasz takich "argumentów", widocznie tych prawdziwych brak 8-).

PoulN
24-09-2014, 10:33
Nie brak, nie brak.. są tak oczywiste że każdy wydaje mi się je zna...

--- Kolejny post ---

Nie brak, nie brak.. są tak oczywiste że każdy wydaje mi się je zna.

trothlik
24-09-2014, 10:50
Bo 7d mark II jest niczym innym jak serią 1d za połowę ceny.
No jasne...

PoulN
25-09-2014, 07:55
Za jedna trzecia ceny i z lekka niepelnosprawnoscia... mowa o Xsie oczywiscie.

jotes25
26-09-2014, 15:17
Są już instrukcje obsługi, przynajmniej anglojęzyczne.

1glider
26-09-2014, 17:30
Są już instrukcje obsługi, przynajmniej anglojęzyczne.

Gdzie leży taka instrukcja?

zysk
26-09-2014, 17:44
Canon U.S.A. : Support & Drivers : EOS 7D Mark II (http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer/eos_slr_camera_systems/eos_digital_slr_cameras/eos_7d_mark_ii#BrochuresAndManuals)

1glider
26-09-2014, 18:38
Canon U.S.A. : Support & Drivers : EOS 7D Mark II (http://www.usa.canon.com/cusa/support/consumer/eos_slr_camera_systems/eos_digital_slr_cameras/eos_7d_mark_ii#BrochuresAndManuals)
Byłem już tam wcześniej jak i teraz i jest informacja:"There are no - guides and manuals listed for this product".
Może miałeś akurat szczęście i instrukcja była dostępna.:(

zysk
26-09-2014, 18:56
Nie ,istrukcji nie było,ale najwazniejsze informacje są.Zraeszta
1/manuala i tak nikt nie czyta
2/wiekszość fuknkji jest do opanowania po krótkiej zabawie z menu

1glider
26-09-2014, 19:18
Nie ,istrukcji nie było,ale najwazniejsze informacje są.Zraeszta
1/manuala i tak nikt nie czyta
2/wiekszość fuknkji jest do opanowania po krótkiej zabawie z menu

Tak się dziwnie składa, że ja czytam instrukcje obsługi. Zawsze i do wszystkiego.
W poście informujesz wyłącznie na temat dostępności instrukcji obsługi. Jeżeli wiesz, że ich tam nie ma to po co ten post?

Ale jest tam instrukcja używania nowego systemu AF.

zysk
26-09-2014, 19:41
W poście informujesz wyłącznie na temat dostępności instrukcji obsługi. Jeżeli wiesz, że ich tam nie ma to po co ten post?

Ale jest tam instrukcja używania nowego systemu AF.
Własnie dlatego,bo do zmiany accu lub karty instrukcja nie jest potrzebna.

xxkomarxx
26-09-2014, 20:01
Własnie dlatego,bo do zmiany accu lub karty instrukcja nie jest potrzebna.
Moglbys sie mocno zdziwic :-)
Niektorym to przydaloby sie nagrac film jak to zrobic.

jotes25
27-09-2014, 08:23
http://gdlp01.c-wss.com/gds/5/0300016615/01/eos7d-mk2-im-en.pdf

Dowiedziałem się już z instrukcji paru ciekawych rzeczy, których nie ma gdzie indziej. Przyjemnej lektury ;)

1glider
27-09-2014, 08:49
http://gdlp01.c-wss.com/gds/5/0300016615/01/eos7d-mk2-im-en.pdf

Dowiedziałem się już z instrukcji paru ciekawych rzeczy, których nie ma gdzie indziej. Przyjemnej lektury ;)

Dzięki za link. Polecam również instrukcję o AF (http://www.usa.canon.com/CUSA/assets/app/pdf/brochures/EOS_7D_Mark_II_AF_guide_CUSA_9-2014.pdf).:!:

mkamelg
30-09-2014, 15:37
Canon EOS 7D Mark II: Real-world samples (beta)
Published Sep 29, 2014 | dpreview staff (http://www.dpreview.com/articles/8990609305/canon-eos-7d-mark-ii-real-world-samples-beta)

Tutaj bezpośredni link do galerii:

Canon EOS 7D Mark II (beta) real-world samples: dpreview review samples: Galleries: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-7d-mark-ii-beta-real-world-samples)

Zdjęcia w przeważającej większości były wykonywane przy użyciu obiektywów Canon EF 16-35mm f/4L IS USM oraz Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM, jedynie ostatnie zdjęcie w galerii zostało wykonane przy użyciu obiektywu Canon EF 24-70mm f/2.8L USM.

Wyszedł też już najnowszy update DPP z obsługą 7D Mark II:

http://www.canon-europe.com/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_7D_Mark_II.aspx?type=download&language=EN&os=

PoulN
30-09-2014, 15:43
Nic, absolutnie nic te zdjęcia nie mówią, równie dobrze mogły by być wykonane C 350D...

Kolekcjoner
30-09-2014, 16:50
Czy coś wiadomo na temat dostępności u nas tego wynalazku?

jotes25
30-09-2014, 17:01
Czy coś wiadomo na temat dostępności u nas tego wynalazku?

Pod choinkę :lol: A na poważnie, amazon i inne duże sklepy mają dostępność na koniec listopada, więc u nas pewnie właśnie w grudniu.

RTSiak
08-10-2014, 21:46
https://www.youtube.com/watch?v=CAckPcKK76U

a na blogu kilka zdjec z futbolu amerykanskiego 7d2

http://scottkelby.com/

mkamelg
10-10-2014, 19:16
Przed chwilą zajrzałem do Proclub na ich stronę internetową gdzie natrafiłem na info o pewnej imprezie (http://proclub.pl/pl/fotografia_podroznicza_z_canon_eos_7d_mk_ii.html) która odbyła się dzisiaj a jednym z jej punktów było:

Dodatkową atrakcją tego wieczoru będzie spotkanie z Robertem Woźniakiem, który jako przedstawiciel firmy Canon Polska zaprezentuje najnowszy model lustrzanki Canon EOS 7D MK II.

No to może wiadomo już też jaka będzie dokładna oficjalna cena tego modelu aparatu na polskim rynku?

Canon EOS 7D Mark II body - Lustrzanki cyfrowe - Aparaty - Proclub (http://proclub.pl/pl/canon_eos_7d_mark_ii_body.html)

6 549 PLN

Eberloth
10-10-2014, 22:29
Więcej niż entry level FF? Może jakiś kubeł z wodą na głowę marketingowca? Polewanie ostatnio bardzo popularne...

mkamelg
11-10-2014, 00:02
Może nie powinno porównywać się oficjalnej ceny premierowej aparatu niedostępnego jeszcze w sprzedaży na polskim rynku z ceną aparatu dostępnego w sprzedaży na tymże rynku bodajże od 22 miesięcy? Dla przypomnienia, oficjalna cena premierowa w przypadku 6D wynosiła 7779 zł. Źródło informacji: Canon EOS 6D – znamy oficjalne, polskie ceny! | FotoManiaK.pl (http://www.fotomaniak.pl/59501/canon-eos-6d-polska-cena/)

scooter
11-10-2014, 02:11
7dmk2 to nastepca serii1 z matryca apsh wiec cena jest calkiem przyzwoita.....

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Kolekcjoner
11-10-2014, 10:32
Może nie powinno porównywać się oficjalnej ceny premierowej aparatu niedostępnego jeszcze w sprzedaży na polskim rynku z ceną aparatu dostępnego w sprzedaży na tymże rynku bodajże od 22 miesięcy? Dla przypomnienia, oficjalna cena premierowa w przypadku 6D wynosiła 7779 zł. Źródło informacji: Canon EOS 6D – znamy oficjalne, polskie ceny! | FotoManiaK.pl (http://www.fotomaniak.pl/59501/canon-eos-6d-polska-cena/)
Dokładnie, sądzę że zejdzie poniżej 6 i to niedługo.

tomfoot
11-10-2014, 10:38
Cena 7d mk II oczywiście spadnie. To bardzo przyzwoite body i nie rozumiem dlaczego miałoby z zasady być tańsze od amatorskiego 6d.

Eberloth
11-10-2014, 11:21
Bo też jest na półce amatorskiej wg Canona?

pan.kolega
11-10-2014, 12:02
Tak w ogólności światowo, nie bawiąc się w drobiazgi to wejściowa cena 7d2 jest mniej wiecej taka sama jak obecna cena 6d.
Gdybym był Canonem wyceniłbym go dokładnie tak samo. Za tyle kiedyś kupiłem 20d który obecnie słuzy mi jako przycisk do papieru.

Albo ktoś potrzebuje tych ficzerów i płaci, albo nie i kupuje 70d. Ja akurat zupełnie nie jestem zainteresowany tym wyrobem, ale doceniam.8-)

namoamo
11-10-2014, 12:58
A dlaczego miałby być tańszy od 6d?

Kolekcjoner
11-10-2014, 13:09
Bo to crop ;).

tomfoot
11-10-2014, 16:11
7d mkII to quasi odpowiednik 5d mkIII w cropie. Podobnie jak 70d jest cropowym odpowiednikiem 6d. I tak chyba należy na linie produktów canona patrzeć, a wówczas i pozycjonowanie cen się zgadza.

zysk
11-10-2014, 16:16
7d mkII to quasi odpowiednik 5d mkIII w cropie
Czy jest już jakieś bezpośrednie porównanie,bo to ciekawe :D .

jaś
11-10-2014, 17:29
A dlaczego miałby być tańszy od 6d?

dlatego :mrgreen: bo jest tańszy

7D | B&H Photo Video (http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=7D&N=0&InitialSearch=yes&sts=ma&Top+Nav-Search=)
6D | B&H Photo Video (http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=6D&N=0&InitialSearch=yes&sts=ma&Top+Nav-Search=)

ale ogólnie to fajny korpus (może z wyjatkiem mało innowacyjnej matrycy :mrgreen:) więc każda cena może być łatwo uzasadniona, podatek od nowości trzeba zapłacić

zysk
11-10-2014, 17:41
7D | B&H Photo Video
6D | B&H Photo Video

To nie jest porównanie,tylko zlepek różnych ocen w różnych linkach.
Leniwym ( np. mnie)potrzeba zestawienia , jak dla prostych ludzi:
lewa strona -ten
prawa strona -ten drugi
a po drodze parametry .

busz
11-10-2014, 18:08
To nie jest porównanie,tylko zlepek różnych ocen w różnych linkach.
Leniwym ( np. mnie)potrzeba zestawienia , jak dla prostych ludzi:
lewa strona -ten
prawa strona -ten drugi
a po drodze parametry .
Dla ultraleni: 7Dmk2 jest 100$ tańszy niż 6D. Zrozumiałem, że Jaś odnosił się tylko do ceny.

Nie musisz dziękować. :P

zysk
11-10-2014, 18:11
7Dmk2 jest 100$ tańszy niż 6D.

Dzięki a poza tym : jakie sa wskazania typu:ten lepszy a ten gorszy ?
albo coś w tym stylu ? ,bo cena ,to raczej zależy od sprzedawcy.

busz
11-10-2014, 18:33
albo coś w tym stylu ? ,bo cena ,to raczej zależy od sprzedawcy.A to... ja też jestem leniwy i poczekam aż ktoś da 2 linki. ;)

jaś
11-10-2014, 19:52
albo coś w tym stylu ? ,bo cena ,to raczej zależy od sprzedawcy.

1. eee nieprawda funkcjonuje coś takiego jak cena sugerowana, i producent za pomocą tej ceny pozycjonuje aparat
2. ten duży sklep pozycjonuje zgodnie z zaleceniami producenta (i pewnie ceny zakupu) ktoś pytał dlaczego tańszy - odpowiedź jest prosta tak go wycenia producent
3. tak naprawdę :mrgreen: to 6D jest tańszy pomimo wyższej ceny - ze względu na ciągłe promocje - teraz wacoma dają i adobiego w chmurze :mrgreen: jeszcze niedawno adobi był fizyczny, a nie wirtualny - cóż takie podłe czasy nastały
4. niestety te aparaty są słabo porównywalne, więc zaryzykuję stwierdzenie że porównanie ma mały sens ale oczywiście można porównywać wszystko ze wszystkim a i tak wyjdzie że najlepsze fotki trzaska ajfon :mrgreen:

busz - dziękuję za wyjaśnienie mojego posta dokładnie to miałem na myśli - tylko cenę

pan.kolega
12-10-2014, 07:55
dlatego :mrgreen: bo jest tańszy

7D | B&H Photo Video (http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=7D&N=0&InitialSearch=yes&sts=ma&Top+Nav-Search=)
6D | B&H Photo Video (http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=6D&N=0&InitialSearch=yes&sts=ma&Top+Nav-Search=)

Jak tańszy jak droższy: popatrz dokładniej -- na 6d jest teraz $200 rabatu.:mrgreen:
Czyli jak napisałem wyzej, kilka procent w te czy wewte , ta sama cena.8-)

jaś
12-10-2014, 10:35
Jak tańszy jak droższy: popatrz dokładniej -- na 6d jest teraz $200 rabatu.:mrgreen:
Czyli jak napisałem wyzej, kilka procent w te czy wewte , ta sama cena.8-)

pisałem w następnym poście że jest droższy ale tańszy bo ciągle coś dają, porównamy jak zniknie podatek od nowości, lub z następcą 6D :mrgreen:

mkamelg
12-10-2014, 22:04
Znalezione pod Canon EOS 7D Mark II na wieczorze fotografii w Warszawie - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7553-news-Canon_EOS_7D_Mark_II_na_wieczorze_fotografii_w_War szawie.html#komentarz)

cyrylo | 2014-10-07 23:25:14

dziś się bawiłem :)
AF robi wrażenie. Pokrycie punktami AF niemal pełne :) Stary USM przyspiesza do szybkości STM-a. Nowa przydatna dźwignia do zmiany obszaru AF.

1glider
14-10-2014, 10:43
Polska instrukcja obsługi do pobrania z tego linku: http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/0300016958/01/EOS_7D_Mark_II_Instruction_Manual_PL.pdf

PoulN
26-10-2014, 22:09
Krycie i info w wizjerze - fajna sprawa, no to wyglada na to ze 5D4 bedzie kozak...

happytommy
26-10-2014, 22:34
cena w Niemczech 1699 euro, dostępny od 30 Października. To w przeliczeniu jakieś 7150 zł na starcie, a potem już tylko taniej :mrgreen:

--- Kolejny post ---

Dwa lata temu tyle dałem (7100 zł) za 5d Mark II.

mkamelg
27-10-2014, 11:57
No to Niemcy z tych bardziej cierpliwych zaoszczędzą trochę pieniędzy kupując sobie ten model aparatu w Polsce. Dla poszerzenia swojej wiedzy zajrzyj sobie tutaj (http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/7d-mk2-zaprezentowany-97280/index22.html#post1244569).

"Z tych bardziej cierpliwych" ponieważ zgodnie z informacją jaką otrzymałem z jednego ze sklepów posiadających status Canon PRO Partner "Aparat będzie dostępny w połowie listopada."

1glider
27-10-2014, 22:52
DPP w wersji 4.1.0 będzie obsługiwał 7DmkII:)

mkamelg
28-10-2014, 02:10
DPP obsługuje 7DmkII już od teraz czyli od najaktualniejszej na ten czas wersji 3.14.41.

mkamelg
28-10-2014, 02:42
DPReview has added studio samples to their EOS 7D Mark II first impressions write-up. They samples are in both .jpg and RAW.

Canon EOS 7D Mark II First Impressions Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-7d-mark-ii/8)

Źródło: DPR Adds Studio Samples for EOS 7D Mark II ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/10/dpreview-adds-studio-samples-for-eos-7d-mark-ii/)

1glider
28-10-2014, 07:29
DPP obsługuje 7DmkII już od teraz czyli od najaktualniejszej na ten czas wersji 3.14.41.

Od niedzieli najaktualniejszą wersją DPP dla 7DmkII jest wersja 4.1.0 możliwa już do pobrania ze strony Canon'a (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/slr_cameras/eos_7d_mark_ii#DriversAndSoftware). EOS Utility w wersji 3.1.0 również:)

chrislab
28-10-2014, 07:53
ja bym się nie podniecał, canon wypuścił kolejnego gniota. Na samplach widać, że szumi niewiele mniej od poprzednika, a szkoda, bo przydałby się porządny szybki aparat w tej klasie :( Nikon z matrycą Sony niestety na razie wygląda na to, że bije wszystko na łeb i dopóki Canon nie zrobi jakiejś rewolucji to może im buty czyścić...

jotes25
28-10-2014, 09:50
Kiedyś się mówiło, że papier wszystko przyjmie :lol:

Canon EOS 7D Mark II Is Sharper And Has Less Noise Than EOS 5D Mark III - CanonWatch (http://www.canonwatch.com/test-4/)

chrislab
28-10-2014, 10:19
hehehe...niezła manipulacja. Założę się, że robili w JPG z odszumianiem wbudowanym w aparat ;) po prostu 7D2 ma lepsze algorytmy, bo jest nowszy i stąd różnice - popatrz na porównanie raw'ów... poza tym 5Dmk3 nie jest mistrzem nieszumienia niestety - dużo lepiej wypada 1Dx, czy choćby 6D ;)
Inna sprawa, że na koniec dnia chodzi o finalny obrazek, więc to są czysto filozoficzne dywagacje

Demonos
28-10-2014, 10:59
Poza tym, żeby prawidłowo porównać szumy powinni byli 7DII ustawić na ISO640

jotes25
28-10-2014, 11:32
Poza tym, żeby prawidłowo porównać szumy powinni byli 7DII ustawić na ISO640

Chyba nie jesteś w stanie udowodnić tego twierdzenia ;)

namoamo
28-10-2014, 11:36
hehehe...niezła manipulacja. Założę się, że robili w JPG z odszumianiem wbudowanym w aparat ;) po prostu 7D2 ma lepsze algorytmy, bo jest nowszy i stąd różnice - popatrz na porównanie raw'ów...
Wyjeżdżasz z manipulacją po czym tłumaczysz dlaczego nowszy aparat ma lepsze jotpegi.
Jeszcze kwitujesz przecząc sam sobie

Inna sprawa, że na koniec dnia chodzi o finalny obrazek, więc to są czysto filozoficzne dywagacje
Niesamowite jak nowości sprzętowe wyzwalają w ludziach frustrację. Zdania typu "canon wypuścił kolejnego gniota" można wklejac jak szablon przy każdej kolejnej premierze, no szok że ta firma jeszcze istnieje :lol:

Demonos
28-10-2014, 11:41
A racja, pomerdało mi się. To działa odwrotnie :-D To 5DIII powinien być na iso 640 :-) Czyli wyszłoby, że piątka jeszcze bardziej szumi.
I nagle okazuje się, że 5DmkIII już nie da się robić zdjęć :twisted:

jotes25
28-10-2014, 12:01
A racja, pomerdało mi się. To działa odwrotnie :-D To 5DIII powinien być na iso 640 :-) Czyli wyszłoby, że piątka jeszcze bardziej szumi.

Tego też nie jesteś w stanie obronić ;) Zacznij od ustalenia co działa w pierwszej potędze a co w kwadracie...

--- Kolejny post ---

A wracając do tekstu, do którego zamieściłem linka, to jedyny w miarę sensowny wniosek jaki można z niego wysnuć jest taki, że 600/4 L IS II to bardzo fajny obiektyw i da się go używać z TC 2x III, a nawet z APS-C. Dalej idących wniosków raczej bym nie wyciągał :lol:

rojo
28-10-2014, 14:45
Kiedyś się mówiło, że papier wszystko przyjmie :lol:

Canon EOS 7D Mark II Is Sharper And Has Less Noise Than EOS 5D Mark III - CanonWatch (http://www.canonwatch.com/test-4/)

tak, tak, porównajmy jakość obrazka na animowanym gifie, litości :D

a tak poza tym to po co perdylion iso w aparacie, który jest ewidentnie przeznaczony do sportu, ptaków i samolotów. Tzn pierdylion iso jest oczywiście fajne, ale użytecznie 3200 myślę że styknie w zupełności w tej puszcze. Poważniejszym strzałem w okolice kolan jest brak połączenia pomiaru światła na spocie z wybranym punktem ostrości. Nie kumam czemu nie można było. Tzn kumam, żeby kupić 1Dx, ale kogo na to stać...