Zobacz pełną wersję : 7d mk2 zaprezentowany
pan.kolega
18-11-2014, 00:31
jak dla mnie to mogli dac po prostu 7d mk1 z wyraznie lepsza matryca i juz bylbym zadowolony :D
Polecam zmodyfikowana stopkę becek.pl:
Odpowiedź Canona: Nie mamy pańskiej wymarzonej matrycy i co nam Pan zrobi? [Taki niedoszły nabywca] się uprze i mu daj... A skad mamy wziać jak nie mamy? Mamy kupić od Sony żeby Panu dać? To niech Pan sobie sam kupi od Sony!:p8-)
chrislab
18-11-2014, 00:32
dobrze powiedziane ;)
RobertON
18-11-2014, 00:45
Lepsza matryca bedzie w 7d mk3
O ile taki kiedykolwiek będzie.
Może się okazać, że bezlusterkowce opanują świat, a FF i APS-C zostaną dla dinozaurów z balkonikami.
To takie swobodne myślenie...
Canon EOS 7D Mark II AF System Compared to the 1D X and 5D III (http://www.the-digital-picture.com/Comparisons/Canon-EOS-7D-II-1D-X-5D-III-AF-Comparison.aspx)
chrislab
18-11-2014, 09:41
ten link bardzo dobrze pokazuje, że AF w 5DIII i w 1Dx są zupełnie różne ;) Co do 7DII - AF jest fajny, bo mała matryca. Wiadomo, że ma szanse być dobry.
AF z 7D2 zapewne pojawi sie w 6D2 :)
xxkomarxx
18-11-2014, 10:20
AF z 7D2 zapewne pojawi sie w 6D2 :)
Z pewnością nie.
Dokładnie, bo to by zabiło 5d4.
adam1004a
18-11-2014, 13:54
raczej w 70d mk2, 6d będzie taką protezą między aps-c, a FF, no chyba, że nikon zrobi coś ciekawego z dobrym AF, taniego i FF.
jak by 6d miał taki af jak 70d (7d) to już by było OK.
Spirala się nakręca a Canon zaciera ręce :)
Dokładnie, bo to by zabiło 5d4.
W nikonie istnieje cos takiego jak D610 i D750 jakos D810 to jeszcze nie zabilo.
6D2 bedzie mial 61 punktowy AF, punkty umieszcza gesto w srodku. User bedzie wiedzial, ze potrzeba mu szerszego rozstawienia szybszej migawki, wiekszego bufora itd. ale typy ktore zyja tylko specka na papierze, beda w niebie.
Kolekcjoner
18-11-2014, 16:35
W nikonie istnieje cos takiego jak D610 i D750 jakos D810 to jeszcze nie zabilo.
Tego nie wiemy.
BartasPL
18-11-2014, 17:51
Nikon D810 ma kilka ficzerów za które niektórzy dopłacą. Prze wszystkim matryca 36mln pix zamiast 24mln pozbawiona filtra AA, czas 1/8000, większe w pełni magnezowe body, prawdziwy tryb cichy, AF-ON, ergonomia, karty CF+SD, natywne ISO 64.
Czy 6D2 z dobrym AF zagroziłby 5D4 - na pewno wielu użytkowników wybrałoby 6D2 bo główną bolączką 6D jest wykastrowany AF, a pozostałe parametry są bardzo dobre, ma świetny stosunek jakość/cena itd. Jeśli 5D4 miałby inne super-ficzery np. super matryca 40-50 mln to pewnie sporo osób by jednak go kupiło. Plotki krążą, że obie te puszki mają być upgrade'owane i celować w ciut wyższy segment niż jest obecnie więć dobry AF w 6D2 jest bardzo prawdopodobny, tym bardziej że jest dostepny u konkurencji.
chrislab
18-11-2014, 18:12
a ja robię zdjęcia tym co mam i jakoś muszę z tym żyć ;) ludzie! opanujcie się - wszystkim da się robić foty - zajmijcie się ich robieniem zamiast dyskutować o pierdołach ;)
Kolekcjoner
18-11-2014, 19:30
A ja myślę że forum jest po to żeby dyskutować i w żadnym stopniu nie przeszkadza w robieniu zdjęć 8-).
Nikon D810 ma kilka ficzerów za które niektórzy dopłacą. Prze wszystkim matryca 36mln pix zamiast 24mln pozbawiona filtra AA, czas 1/8000, większe w pełni magnezowe body, prawdziwy tryb cichy, AF-ON, ergonomia, karty CF+SD, natywne ISO 64.
A jaki to problem dla Canona przeciez oni to robia to samo, no moze nie do konca bo instaluja jeden punkt ktorego mozna uzywac w 6D (choc pewnie boczne tez sa ok).
A jesli chodzi o 7D2 chetnie bym przytulil jedna sztuke. Niestety ta lepsza polowa mialaby duuuzo do powiedzenia.
Na zagramanicznym forum jest sporo zgłoszeń użytkowników o rozstrzelonym AF ;/ Zresztą jest dużo najróżniejszych postów / opinii nie tylko o AF i nie tylko negatywów...: http://photography-on-the.net/forum/forumdisplay.php?f=9
Można tam wygrzebać tez mase zdjęć z najróżniejszych akcji. Ja kończę moje marudzenie bo już wiem na 99%, że nie zmienię mk1 na mk2. W każdym innym przypadku przejścia z niższych/starszych aps-c będą pewnie sporym krokiem naprzód.
pan.kolega
18-11-2014, 22:56
A 7d1 to w ogóle jeszcze zdjęcia robi? :shock: Bo poważny sprzęt to już nie jest, można go kupić za < $1000, tyle co 70d.:p
2 świeze informacje od użytkowników 7DII
na lotnictwo.net.pl (http://lotnictwo.net.pl/6-spotting/35-sprzet_i_obrobka/66759-nastepny_aparat_czyli_7dmk_ii_vs_70d_vs.html)
a ja robię zdjęcia tym co mam i jakoś muszę z tym żyć ;) ludzie! opanujcie się - wszystkim da się robić foty - zajmijcie się ich robieniem zamiast dyskutować o pierdołach ;)
Nawet mnie nie ........ Gdybym miał 1Dx też bym nie szukał nic lepszego :).
Tak sobie czytam i widzę, że trwa koncert życzeń: C6DII, C5DIV. Tylko Canon ma to wszystko w głębokim poważaniu.
Faktycznie trzeba nauczyć się robić zdjęcia aparatem, który się obecnie posiada. No może do czasu, kiedy sprzęt na tyle nas ogranicza, że drastycznie na tym cierpią foty. Tylko w wielu przypadkach to sprawa szklarni, a nie puchy.
milsa666
22-11-2014, 22:35
Poniżej materiał video/"test"/odczucia jak 7DmII zachowuje się przy fotografii sportowej.
Gość trochę postrzelony i z tego co kojarzę zakochany w Nikonach.
Może potencjalnym kupcom się przyda.
filmik
https://www.youtube.com/watch?v=UX6gK0bkq3g&list=UUZG-C5esGZyVfxO2qXa1Zmw
treść
http://froknowsphoto.com/canon-7d-markii-review/]Canon 7D Mark II Real World Review | Fro Knows Photo
Jak ktoś się napalił na 1080/50/60 to niech uważa. Dual Pixel wtedy NIE działa. I Servo AF tym samym też nie.
tkosiada
24-11-2014, 23:44
https://photographylife.com/canon-7d-mark-ii-first-impressions
Cholera tam z video :roll: ,fotki i szczególnie obiecywany szybki AF jest ważniejszy ważniejszy :D .
chrislab
25-11-2014, 00:08
https://photographylife.com/canon-7d...st-impressions
z ostrością i szumami słabo. na 1/2000 tak nieostre zdjęcie to się trzeba postarać... nie wiem czyja to wina, ale foty słabe
Waham się z zakupem 7d mk2 czy 5d mk3. Jutro bede testował obydwa. W 7d mk2 kusi AF a w 5d lepsza jakość zdjęć. Niestety nie znalazlem jeszcze testów zakresu tonalnego 7d mk2 - mam obawy czy nie okaże sie tak samo slaby jak w 7d mk1
Porównując Rawy z 7D mkI do mkII jest o wiele lepiej zdecydowanie zwłaszcza w cieniach! Nie wiem czy było: jest już aktualizacja Adobe do camery RAW.
Porównując Rawy z 7D mkI do mkII jest o wiele lepiej zdecydowanie zwłaszcza w cieniach! Nie wiem czy było: jest już aktualizacja Adobe do camery RAW.
Nie wiem czy będziesz w stanie odpowiedzieć (ze względu na porę roku i pogodę), ale jak wygląda niebo na iso 100?
Nie wiem czy będziesz w stanie odpowiedzieć (ze względu na porę roku i pogodę), ale jak wygląda niebo na iso 100?
a w Polsce nie ma w grudniu nieba? :) :) :)
w kraju wiatrakow jest. szare az d* piszczy, ale jury uznaje z braku alternatyw ;)
a w Polsce nie ma w grudniu nieba? :) :) :)
Ponoć jest, gdzieś za tą warstwą chmur... :-)
właśnie wyszło słońce! ROBIĆ FOTY SZYBKO :D
Marek Kowal
03-12-2014, 12:02
do Volvo - porównywać FF do cropa to, ... sorrry...?
jedyna, zresztą wątpliwa "zaleta" 7D to mnożnik 1,6, sam przymierzałem się do nowej 7-ki, ale po efektach u kolegi spottera, już mi przeszło. Różnice w jakości obrazka po między siódemkami jest mz minimalna.
Sporo zdjęć z 5D mk3 znajdziesz na polskich galeriach lotniczych, a z 7D mk 2 na "skrzydłach.pl" autorstwa kolegi Pawła Cieplaka.
pozdr,MK.
Mogę podzielić się z wrażeń 1,5 tyg. użytkowania nowej puchy. Sam przesiadłem się ze starej 7D na nową i znaczącego postępu jeżeli chodzi o obrazek to nie ma. Jest minimalnie więcej szczegółów, w takiej pogodzie jak dziś czyli chmury szumi nawet przy ISO100, jest to co prawda trochę innych szum niż w 7D, ale jest. W stosunku do 7D jest postęp ale minimalny i to są niuanse, dla jednych pewnie dostrzegalne dla innych nie. Rozpiętość tonalna jest ciut lepsza.
AF działa pewniej i szybciej, na zrobionych ponad 600 zdjęć w żadnym wypadku nie spudłował i jest więcej możliwości konfiguracji. Sam aparat działa szybciej, ciszej i jakoś tak bardziej miękko, dla mnie to zaleta.
Cały czas to są różnice typu "ciut" lepiej, a nie znacznie lepiej czego wszyscy by oczekiwali. Jeżeli ktoś nie potrzebuje działającego AF przy filmowaniu (tylko przy 24/25/30 kl/s - przy 50 kl/s nie działa) czy przy LV to może darować sobie zmianę z 7D. Z innych starszych puszek z małą matrycą być może warto.
Ja wiem jedno czekam na 5D MK IV.
"Różnice w jakości obrazka po między siódemkami jest mz minimalna."
odp dot cyt - Bzdura totalna, ale nie będę polemizował, bez sensu.(raczej rzadko się wypowiadam na forach tym razem robię wyjątek i na tym poście kończę :) ) Wynik finalny czyli wołając rawa ze starej i nowej siódemki jasne że będzie taki sam zwłaszcza jak ktoś to prawidłowo zrobi. Różnica polega natomiast na rawach prosto z puszki, z nową siódemką mamy mniej pracy bezapelacyjnie (mniejsze szumy od samego dołu + wyższe iso użytkowe) Reasumując z rawa z nowej siódemki szybciej sprawniej i więcej wyciągamy. Niebo wychodzi ładnie bez upierdliwej gradacji na niebieskim jak to miało miejsce na mk I.
Wynik finalny czyli wołając rawa ze starej i nowej siódemki jasne że będzie taki sam zwłaszcza jak ktoś to prawidłowo zrobi. Różnica polega natomiast na rawach prosto z puszki
Chyba jednak nie kończ, bo powinieneś wyjaśnić co miałeś na myśli :-)
greenhorn
03-12-2014, 13:33
z ostrością i szumami słabo. na 1/2000 tak nieostre zdjęcie to się trzeba postarać... nie wiem czyja to wina, ale foty słabe
Czy ja widzę jakiś inny link? Oko ptaka na każdym zdjęciu brzytwa.
Marek Kowal
03-12-2014, 15:05
kolega aroaro o ile dobrze zrozumiałem, sugeruje, że obrazki po wywołaniu raw-a są takie same z każdej puszki, i kto tu pisze bzdury?
Pozdrawiam Paweł, też czekam na mkIV, ale bez ciśnienia.
Informacji ,testów tego body do analizy nigdy za dużo :D (https://momentscapturedondigital.wordpress.com/tag/7dii/)
@Ciepły
Mialem 7d i 5d2 - oba jednocześnie do roznych zastosowań. Chce ich zalety połączyć kupujac jeden aparat (w 7d przeszkadzała mi niska jakość zdjęć a w 5d2 beznadziejny AF, wolne zdjecia seryjne i duże opóźnienie przycisku migawki).
Udalo mi się dzisiaj pobawić 7d2 i 5d3 jednocześnie w sklepie. Wrażenia?
7d2: do ISO 800 podobna jakość jak w 7d1, powyżej jest poprawa ale nieznaczna; AF, zdj. seryjne i reakcja na spust migawki błyskawica! Bardzo pozytywnie odbieram jakość wykonania body, prace mechaniki i dźwięk migawki.
5d3: Jakość zdjęc pod każdym względem o klase wyzej - jednak roznica się nie zmniejszyła. AF jest wystarczajaco szybki i celny. Zdj. seryjne - tu mam najwieksze obawy bo 8/s w 7d bylo super i w sam raz a 6/s obawiam się że może być troche za mało chociaż kiedys mialem taki sam parametr w Nikonie d300 i nie narzekałem. Reakcja na spust migawki nieco gorsza niż w 7d2.
Z chęcią zaczekal bym na 5d4 ale wiem że nie bedzie go w 1 ani 2Q 2015 a potrzebuje aparatu na już więc raczej kupię 5d3
Marek Kowal
04-12-2014, 10:50
Mała uwaga co do 5D mk3 - 6 kl/s zwykle wystarczają, ale jest drobny problem z buforem, który potrafi się szybko zapełniać, używam szybkich kart, przy cf jest lepiej, ale przy sd strzelając raw-y jest zwykle problem. W 7D mk2 pewnie jest podobnie/?/
Mała uwaga co do 5D mk3 - 6 kl/s zwykle wystarczają, ale jest drobny problem z buforem, który potrafi się szybko zapełniać, używam szybkich kart, przy cf jest lepiej, ale przy sd strzelając raw-y jest zwykle problem. W 7D mk2 pewnie jest podobnie/?/
5d3 nie dostał po prostu obsługi UHS.
7d2 zapisuje na SD znacznie szybciej niż 5d3.
https://www.youtube.com/watch?v=7g9EMqiTxy0
Eberloth
04-12-2014, 12:26
Ale po co mi tyle fps? Skąd ja takiego gościa biegającego po ścianach wytrzasnę? :mrgreen:
Zauwazylem testujac 5d3 na karcie SD. Jak strzelilem serie w rawach to troche go zwieasilo :]
Jak oceniacie AF z 5d3 w dynamicznych scenach? Mam na mysli glownie sledzenie szybkich obiektow korzystając ze wszystkich pól AF?
ale to jest watek o 7D mkII???
Od kilku dni testuje 7dmk2 i co jak co ale AF jest ostatnią rzeczą do której można się doczepić. Ze szkłami 135l. 35l 24-70l bardzo dobra celność. Wprawdzie kupiłem ten korpus do filmowania i tu widzę kilka niedociągnięć. Porównywałem szumy na iso 3200 do 5d mk2 i tu 7dmk2 mnie miło zaskoczył...tak jakby mniej szumiał na pierwszy rzut oka, choć plastyka obrazka z 5d jest lepsza. Obawiałem się trochę o brak ekranu dotykowego podczas filmowania ale joystickiem ustawianie stref AF nie stwarza żadnego problemu. Szkoda tylko że nie ma ciągłego AF przy 50p
To może teścik
Fotopolis â Canon EOS 7D Mark II - test aparatu (http://www.fotopolis.pl/n/20046/canon-eos-7d-mark-ii-test-aparatu/)
kupiłem ten korpus do filmowania
Body dedykowane jest do sportu,scen dynamicznych i zwierzaków.
Dobre cechy przy filmowaniu to bonuas ,a nie główna zaleta tego body .
najlepszy wypatrzony minus wg fotopolis....
- krzykliwy pasek na ramię
:shock: :mrgreen:
szkoda ze sportu nie robili na f2.8 ciekawe ile wtedy szczegolu by zostalo i ile zdjec byloby w celu
szkoda ze sportu nie robili na f2.8 ciekawe ile wtedy szczegolu by zostalo i ile zdjec byloby w celu
Tutaj jakis koleś próbował na f=2.8:
Jeff Cable's Blog: Another "real world" test of the Canon 7D Mark II - Shooting a high school football game at night (http://blog.jeffcable.com/2014/10/another-real-world-test-of-canon-7d.html)
Pliki testowe (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-7d-mark-ii/canon-7d-mark-iiA7.HTM) z RAW'ami do pobrania.
Może się przydadzą;).
tomek1961
07-12-2014, 12:19
Jestem szczęśliwym ( mam nadzieję ) posiadaczem 7D Mark2 od 4 dni. Wcześniej przerabiałem Nikony: D70,D200,D300,D300s. Canony: 20D , 40D , 1D mark III i ostatnie 2 lata 7D.
Fotografuję w 99,99 % dziką przyrodę ( głównie ptaki) i uważam ze 7dmk2 świetna maszyna i jak na razie nie ma się czego "czepnąć".
Genialny AF z dużymi możliwościami personalizacji , trafia w punkt szybko i cicho. Szybkość 10 kl/sek dla mnie bomba.
Na razie nie miałem możliwości przetestowania aparatu w terenie , fotografując ptaki ale mam nadzieje ze niedługo będzie taka możliwość.Czekam jeszcze na zamówiony grip BG-E6 i dodatkowa baterię i w teren.
Jak zrobię materiał to wrzucę na forum pod ocenę.
Zdecydowanie zamiast teoretyzować wole sam sprawdzić sprzęt w terenie.Jak dla "ptasiarza" to IMHO świetna puszka
Pozdrawiam
KrZyChUM
07-12-2014, 14:15
Genialny AF z dużymi możliwościami personalizacji , trafia w punkt szybko i cicho. Szybkość 10 kl/sek dla mnie bomba.
A to puszka może hałasować podczas ostrzenia?
Pewnie niekoniecznie o ostrzenie chodziło ;) A przy okazji ciekaw jestem na ile seria z nowej 7 jest cichsza od starej? Niestety 7d w trybie seryjnym przypomina karabin maszynowy i potrafi wystraszyć wszystko co żywe w promieniu wielu metrów. To taki przyczynek do tematu bezlusterkowców, których wielkość jest mi obojętna, za to doceniam możliwość użycia elektronicznej migawki (na razie jeszcze nie wszędzie) i brak kłapiącego lustra nie tylko jako źródła hałasu ale również ograniczającego szybkostrzelność.
Migawka w tym również seria zdjęć jest odczuwalnie cichsza niż w 7d mk1
tomek1961
08-12-2014, 00:21
Tak , zdecydowanie jak napisał "volvo" jest zdecydowanie ciszej niż w 7D a jest jeszcze coś takiego jak seria cicha ( co prawda tylko 4kl/s) ale to jest naprawdę bardzo cichutko!
Nie wiem czy bylo wiec linkuje : http://youtu.be/FTuBr0W0Zhw
tomek1961
12-12-2014, 15:50
A to puszka może hałasować podczas ostrzenia?
z pewnością może być troszkę głośniej lub ciszej
Kolekcjoner
12-12-2014, 21:16
Ale z jakiego powodu?
Fotopstryczek
13-12-2014, 16:06
Taka DR ciekawostka ;)
12 i 13 strona
Canon EOS 7D Mark II Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-7d-mark-ii/12)
Taka DR ciekawostka
Czy dobrze, z grubsza, zrozumiałem te(k)st? Wskazuje on na różnice w jakości obrazu generowanego (w pewnych okolicznościach) przez matrycę (Sony) w staruszku d7000 oraz przez nowość Canona 7d2?
Fotopstryczek
13-12-2014, 19:27
Pobrałem rawy ze strony nr 13, zachód słońca.
Bardziej pasuje mi obrazek z D7000.
Oglądając zdjęcia publikowane dotychczas (testowe?) m.in. na Optyczne.pl czy Fotopolis.pl subiektywnie stwierdzam, że mój 40d, pomimo tylko 10mpix i archaicznej technologii, daje lepszy obrazek - w tym odwzorowanie szczegółów - w porównaniu do ww. zdjęć. Może się mylę.
Egzaltujemy się nowszymi modelami, a Canon uprawia coś w rodzaju zabawy w kotka i myszkę; do kolejnego modelu (tzw. semi-pro) wrzuci trochę wodotrysków, jedno poprawi, coś innego popsuje, byle zarobić swoje... a my będziemy nadal czekać na 7d5, 5d8 itd. itp. licząc, że w kolejnym korpusie semi-pro doczekamy się sprawnego AF i super obrazka i to w jednym body. Taki korpus już jest - 1DX!
Póki co muszę więc zadowolić się tym co mam.
Bardziej pasuje mi obrazek z D7000.
Ciekawy jestem co zaoferuje następca d7100 (d7200 ?), który będzie bezpośrednim rywalem 7d2?
My się egzaltujemy nowszymi modelami,
Mam nadzieję ,ze mówisz za siebie,tylko dlaczego w liczbie mnogiej ?
Ja mam zamiar kupić bo lubie fotografować to co sie rusza a ten aparat w tej sprawie ma trochę zalet.
--- Kolejny post ---
7d2 nie mam i nie kupię.
Lepiej brzmiałoby: miałem,fotografowałem ,pokazuję Wam ,że zdjęcia robi do d... ,
A tak:nie bo nie :roll:
Też mi opinia :? .
Fotopstryczek
13-12-2014, 23:41
Jak masz zamiar większość zdjęć robić na ISO powyżej 800 to dobry wybór ;)
Mam nadzieję ,ze mówisz za siebie
Mówię to na podstawie tego co czytam na różnych forach, niemal od czasu ukazania się 7d1. Duża część z nas (Forumowiczów - stąd My), czy chce kupić, czy też nie, ten czy inny korpus, obiektyw, itp. pisząc posty angażuje się w dyskusję, co świadczy o tym, że w jakiś sposób ''podnieca się'' tą nowością (ja też, chociaż nie jestem zainteresowany jej zakupem).
bo lubie fotografować to co sie rusza
... ja również, a mając to co mam (AF, ilość klatek/s i ISO) w zupełności mi wystarczy i nie dostrzegam racjonalnych argumentów za wymianą... A jeżeli miał bym dzisiaj wydać 6,5k na 7d2, to wolę dołożyć i kupić używkę 1d4, za niewiele drożej :)
miałem, fotografowałem, pokazuję Wam ,że zdjęcia robi do d... ,
Aby uniknąć takich kosztownych (bolesnych) doświadczeń - mnie na to nie stać, wolę jakieś szkiełko - są m.in. testy i zdjęcia (już dostępne - linki m.in. w tym wątku), a wkrótce będą też kolejne (dotychczasowe jakie są każdy widzi), a z czasem opinie użytkowników.
Miłych snów. Ja będę dzisiaj śnił o 1dx ;)
Duża część z nas ............................. poniekąd podnieca się
hehee ,
-ja sie podniecam czym innym a nie 7DII ani żadnym niczym innym mechanicznym
-nie jestem miłośnikiem używek
-moje zakupy są przemyslane,nie chaotyczne
-to ,że nie widzisz argumentów za wymiana swojego sprzętu ,nie oznacza ,że ktos inny moze mieć taka potrzebę
-niepotrzebnie poruszasz kwiestię kosztów (dla niektórych nawet 1 k to wydatek masakryczny) i to nie powinno być kryterium
a najwazniejsze:
ocena mozliwosci sprzętu po przegladnięciu fotek w sieci ,to dopiero kompletna głupota.
Przeciez nic nie wiadomo o zamiarach fotografujacego,obróbce czy ustawieniach w body o przekalowaniu nie mówiac.
bober5264
14-12-2014, 01:15
mialem to cacko w czwartek w rekach i moze mnie zlinczujecie ale moje odczucia sa negatywne
wydaje mi sie ze albo ten korpus niedomaga albo mialem wadliwy egzemplarz
1. podczas fotografowania piłki - af prezentował sie słabo, 6d spisywal sie lepiej a do 1d2 to jest 100 lat za murzynami
2. podczas zdjeć statycznych (portret) na 6 zdjec 2 nieostre i to bardzo (czas 1/250sek przy ogniskowej 70mm wiec nie ma mowy o poruszeniu)
3. szczegoly.... lipa, w porownaniu do 6 siega mu do klapki od baterii
szumy, no szumi ale nie jest zle w porownaniu do 7 normalnej jest poprawa ale do nowszych pelnych klatek sie nei umywa
podsumowujac, jak trafi to ostro, ale czy trafi? druga polowe robilem juz 6 poniewaz nie balem sie ze nie trafi kiedy chce..
fajnie ze ma chyba z 10 kl/s migaweczka zapiernicza ladnie i dosc cicho ale co z tego skoro na tych 10 zdjec polowa jest do kosza..
szczerze mowiac mam nadzieje ze mialem trefny egzemplarz bo byloby to bardzo nieudolne ze strony c jezeli ta puszka jest taka naprawde
Albo miałeś wadliwy egzemplarz albo źle skonfigurowales AF
adam1004a
14-12-2014, 09:59
ten 6D jest jakąś magiczną puszką, przypuszczam że jego AF może być lepszy od 1Dx. Podobne pochlebne opinie można odszukać na tym forum o AF 5Dc, że można robić nim foty w ruchu itp bzdety. ja mam 2 puszki 70d i 5Dc. jak foce 70d mojego dzieciaka to mam 10 fot na 10 ostrych, jak foce 5Dc to mam wrażenie, że spust wcisnę do korpusu, bo ten zajmuje się szukaniem AF-u.
nie miałem 6D i 7Dmk2, ale coś mi się wydaje, że ten af z 6D zaczyna być tzw. urban legend.
7dmk2 jest puszką wg. specyfikacji z świetnym AF. 6D jest kastratem w sprawie AF. ja nie rozumiem peanów userów 6d którzy tak chwalą tą puszkę w każdym aspekcie jak by wad nie miała. dla mnie wada 6D to właśnie AF, skupiony poszukiwacz ostrości dlatego mam dwie puszki - szybką do spacerów i wolną do innych zastosowań
zresztą w moim zdaniem wywalenie lustra i migawki jest przyszłością. ja nie rozumiem po co canon i nikon umieszczają migawki w swoich aparatach? żeby się psuły?
7D2 jest szybki i celny jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej to znaczy że to zbyt skomplikowany sprzet dla niego i nie potrafi go skonfigurować lub używać.
6D ma wolniejsza reakcje na spust migawki i faktycznie skuteczne tylko centralne pole AF
tomek1961
14-12-2014, 10:44
Ale z jakiego powodu?
Chodziło mi "o całość" , tzn. body + szkło i szybkość działania i cicha seria zdjęć w porównaniu do C7.
Pozdrawiam
7D2 jest szybki i celny jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej to znaczy że to zbyt skomplikowany sprzet dla niego i nie potrafi go skonfigurować lub używać.
Akurat to nie musi być prawdą, wystarczy poczytać zagraniczne fora gdzie wypowiadają się ludzie na codzień zajmujący się np sportem różnego typu i odsyłali swoje 7d2 bo AF świrował.... a canon wymieniał je na nowe sprawne modele!
odsyłali swoje 7d2 bo AF świrował.... a canon wymieniał je na nowe sprawne modele!
No i do czego by się tu jeszcze przyczepić :roll: .
Nie ma to jak sobie poteoretyzować :)
No i do czego by się tu jeszcze przyczepić :roll: .
ze strony canona to spoko ze wymienia na sprawne ale mimo wszystko swiadczy to o tym ze pewna partia musiala sie trafic z uwalonym AF
bober5264
14-12-2014, 21:46
no racja, pewnie zle go wlaczylem zamiast spustu migawki naciskalem przycisk info i nie podpialem obiektywu,
1dx - puszka miod a moje 6d w porownaniu z tamta 7 poprostu bylo skuteczniejsze wzgledem af, nie spisuje tej puszki na straty tylko napisalem o mozliwosci wadliwej serii
zawsze jednak znajdzie sie ktos kto powie ze zapewne zazdroszcze ze go nie mam wiec go oczernie...
z mojej strony rada dla kupujących: sprawdzcie dokladnie puszke przed zakupem
Kolekcjoner
14-12-2014, 22:49
Akurat to nie musi być prawdą, wystarczy poczytać zagraniczne fora gdzie wypowiadają się ludzie na codzień zajmujący się np sportem różnego typu i odsyłali swoje 7d2 bo AF świrował.... a canon wymieniał je na nowe sprawne modele!
Zapodasz jakieś linki?
Jest i test: Canon EOS 7D Mark II - szybki, wytrzymały i bez konkurencji [test] | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/1323,canon-eos-7d-mark-ii-test)
robson999
15-12-2014, 22:21
Jest i test: Canon EOS 7D Mark II - szybki, wytrzymały i bez konkurencji [test] | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/1323,canon-eos-7d-mark-ii-test)
Z testu wynika, że jest to rewelacyjny aparat, który ma tylko jedną wadę...generuje słabą jakość zdjęć:shock:
robson999
Potwierdzam! Testowałem osobiście i jak już pisałem wcześniej do ISO 800 praktycznie bez różnicy w stos. do 7D1 a powyżej ISO 800 nizsze szumy niż w 7D1 ale szału nie ma.
Matryca ma niestety nadal niski zakres tonalny.
Nie kupiłem go tylko z powodu słabej matrycy.
Jedna sprawa mnie zastanawia - żywotność baterii. Canon deklaruje około 700 zdjęć. Jakim cudem facet zrobił prawie 3 000?
W 7D Canon mówi o około 800 strzałach. Robię seriami i wyciągam spokojnie około 1 000 zdjęć. A niestety bateria jest już do wymiany (czarne kwadraciki w nenu).
Ale 3 000? Chyba go poniosło :).
--- Kolejny post ---
...Nie kupiłem go tylko z powodu słabej matrycy.
Matryca to popierduchy :).
Jak dla mnie 8kl/s jest już OK. Po 5 latach czekania mogli się trochę bardziej postarać.
No raczej! Jeśli by zużyć baterie zaraz po naładowaniu do pełna i nie używać dodatkowych funkcji jak podglad na LCD, LV itp. to ok 2000 klapniec jest realne ale nie wierze w 3000
Zgadza sie! Dla mnie szybkość 7D1 była również wystarczająca
8 kl/s to wystarczająco do wielu zastosowań
No raczej! Jeśli by zużyć baterie zaraz po naładowaniu do pełna i nie używać dodatkowych funkcji jak podglad na LCD, LV itp. to ok 2000 klapniec jest realne ale nie wierze w 3000
Jestem człowiekiem małej wiary i nie wierze nawet w 2 000. Chyba, że ktoś naładuje akumulatorek i trzyma wciśnięty spust migawki przez kilka minut w jednej serii.
Co za różnica ,czy bateria wytrzyma 500 czy 1500 klapnięć.
Kazdy ma przecież 2-4 baterei.Nawet na ciekawym evencie robi się góra 2000 sensownych klapnięć.
No chyba ,że twardziele lecą seirami i godzinami :roll: .
bober5264
15-12-2014, 23:38
na jakim evencie robisz az 2000 klapniec? ;o
apropo baterii jeszcze też moge dopisać swoje obserwacje, wzialem body na mecz, miało 64% baterii, zrobiłem chyba 234zdjecia (przed meczem i pierwsza polowa) i ikonka baterii zaczęła mrugać na czerwono
na jakim evencie robisz az 2000 klapniec? ;o
airshow
No tak, na airshow ostrość cały czas ustawiona na nieskończoność wiec silnik się nie nakręci zbytnio :]
na airshow ostrość cały czas ustawiona na nieskończoność
Niezupełnie :mrgreen: .
Ciekawe krótke akrobacje lotnicze liczone tylko w minutach i próby sfotografowania tylko najciekawszych elementów
to dziesiatki katek,a airshow trwa kilkanaście godzin ... .
Sądzę, że redaktor nie ściemnia.
7D w czasie pokazów lotniczych w Krakowie w 2010r zrobiłem na jednej baterii 1850 RAW'ów i zabrakło mi kart. Było tego razem 40GB. Prądu zostało jeszcze na około 100 zdjęć. Bez LV, dużo seryjnych ale nie tylko. Dużo AI Servo. Wystarczyło prawie na cały dzień. 7DII ma nieco większy akumulator i być może mniejszy apetyt na prąd.;). Dane Canona są jednak dosyć asekuracyjne i do końca nie są podane zasady testowania.
Bateria w 7d1 była bardzo dobra, u mnie średnio trzymała do 1500 strzałów, z podglądem itd..
Zapodasz jakieś linki?
Canon EOS Digital Cameras, photography-on-the.net Digital Photography Forums (http://photography-on-the.net/forum/forumdisplay.php?f=9)
Można znaleźć kilka różnych tematów o 7d2 (w tym ten o AF - 75stron...)
Kolekcjoner
16-12-2014, 19:37
o
Canon EOS Digital Cameras, photography-on-the.net Digital Photography Forums (http://photography-on-the.net/forum/forumdisplay.php?f=9)
Można znaleźć kilka różnych tematów o 7d2 (w tym ten o AF - 75stron...)
A nie możesz podać konkretów? Napisałeś to wyżej tak jakby to było masowe zjawisko, wygląda to na bardzo poważną sprawę, szczególnie jeśli "canon wymieniał je na nowe sprawne modele"? To jest bardzo istotna wiadomość, bo oznacza że można trafić na taki egzemplarz. Druga sprawa to gdzie Canon ogłosił taką akcję serwisową?
o
A nie możesz podać konkretów? Napisałeś to wyżej tak jakby to było masowe zjawisko, wygląda to na bardzo poważną sprawę, szczególnie jeśli "canon wymieniał je na nowe sprawne modele"? To jest bardzo istotna wiadomość, bo oznacza że można trafić na taki egzemplarz. Druga sprawa to gdzie Canon ogłosił taką akcję serwisową?
czemu już piszesz o AKCJI SERWISOWEJ skoro nikt o takiej nie mówił?
jak coś jest zwalone i serwis nie da rady pomóc (a sprzęt jest na gwarancji) to wymieniają na nową sztukę i to jest normalne :> przynajmniej w innych państwach
pan.kolega
16-12-2014, 20:08
Możesz podać choć jeden przykład, kiedy Canon wymienił komuś 7d2 na nowy, bo mu AF nie trafiał/szwankował?
To by był jakiś historyczny precedens. Z tego co w tym forum wyczytałem, ktoś tam po prostu zwrócił do sklepu w terminie na jaki sklep pozwala, np. 30 dni, i kupił drugi egzemplarz w tym samym albo nawet innym sklepie.
To właśnie jest ten "swap", ale Canon nie miał z tym nic wspólnego.
--- Kolejny post ---
jak coś jest zwalone i serwis nie da rady pomóc (a sprzęt jest na gwarancji) to wymieniają na nową sztukę i to jest normalne :> przynajmniej w innych państwach
Nie znam przykładu, kiedy serwis uznał, że coś jest zwalone i stwierdził, że nie jest w stanie pomóc. Można wymienić cały system AF w puszce.
Kolega RTSiak podpisany jako:Pentalib(czyli uzytkownik/miłośnik/sympatyk Pentaxa),
stara się usilnie zniechęcić potencjalnych kupców 7DII wynajdujac na siłę rózne takie tam g ..... w tym temacie .
Przypomnę koledze
RTSiak ,ze gdy wszedł do sprzedaży Pentax K-5 ,to na całym świecie,dosłownie,na wszystkich forach
sympatyków Pentaxa rozgorzała dyskusja i wieszanie psów na producencie ,
bo na matrycach pojawiały sie/ były plamy ,róznie nazywane:
kamienie,kamyczki,gronkowce , itd.
7DII ma swoje wady i zalety.Ale wyszukiwanie dodatkowych wad (subiektywnie) niczemu nie słuzy.
Ani nie jest obiektywną oceną ani tez opinią doradczą.
Nie mam powodów aby szczególnie bronić 7DII ,bo go jeszcze nie mam,ale bezinteresowne zohydzanie tego body przez nieposiadaczy,
zwyczajnie mnie irytuje.
Ja stosuję w ocenie przed zakupem przewaznie metodę :0 lub 1 .
Mnie się sprawdza.
Kolekcjoner
16-12-2014, 21:27
To podaj przykłady ....konkretne. Ja pierwsze słyszę że Canon jak jest coś zepsute to wymienia na nowe. Nawet jak był przypadek kiedy była konkretna akcja z 1D mkIII to wymieniali tylko wadliwe części a nie całe aparaty. Stąd moje wątpliwości...
....ale jeśli jest inaczej to proszę o przykłady?
Wklep sobie w google "wymiana na nowy a gwarancja" czy cos podobnego, jak nigdy nie slyszales o takich przypadkach to troche dziwne, bo mi sie o uszy obilo sporo razy. Konkretow nie bede szukal, bo mi sie nie chce i pisze z telefonu, wiec nawet nie bardzo mam jak.
A fakt moja wina, nie jestem w 100% pewny czy to sam Canon jako Canon wymieniał na nowe czy sklep w którym były kupowane (na zasadzie iluś tam dni na zwrot/wymiane). Co do tematów chodziło mi o ten który akurat był pierwszy od góry:
7D Mark II - Focus Issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1406704&page=1)
Tam też były wzmianki o wymianach ''wadliwych'' modeli.
A kolega zysk niech się uprzejmie odstosunkuje od moich wyznań :twisted: jestem miłośnikiem pentaxa... matko na niebie :D Zaraz zmienie na Canon forever! Cisne po 7d2 tylko zw na matryce która jest g***, do AF się nie czepiam bo go nie używałem więc jak mam się niby do niego odnieść? Nadmieniam tylko, ze na innych forach pojawiła się taka a nie inna informacja. ehhh juz ciśnienie zeszło?
Fotopstryczek
16-12-2014, 23:13
Cisne po 7d2 tylko zw na matryce która jest g***
Czemu g***, 3 lata temu w 650D/EOS M to bym kupił ;)
Kolekcjoner
16-12-2014, 23:23
Wklep sobie w google "wymiana na nowy a gwarancja" czy cos podobnego, jak nigdy nie slyszales o takich przypadkach to troche dziwne, bo mi sie o uszy obilo sporo razy. Konkretow nie bede szukal, bo mi sie nie chce i pisze z telefonu, wiec nawet nie bardzo mam jak.
Jak Ci się nie chce to po co w ogóle się tu udzielasz?
A fakt moja wina, nie jestem w 100% pewny czy to sam Canon jako Canon wymieniał na nowe czy sklep w którym były kupowane (na zasadzie iluś tam dni na zwrot/wymiane). Co do tematów chodziło mi o ten który akurat był pierwszy od góry:
7D Mark II - Focus Issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forum (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1406704&page=1)
Tam też były wzmianki o wymianach ''wadliwych'' modeli.
No to zacytuj te "wzmianki". Cały czas brak konkretów. Na stronie którą zalinkowałeś nic nie ma na ten temat.
Panowie jak padają jakieś zarzuty albo konkretne informacje jakoby Canon wymieniał wadliwe puszki to piszcie gdzie. Przecież to jest bardzo istotna informacja /jeśli jest prawdziwa/ dla osób które mają zamiar kupić ten sprzęt, rzekłbym wręcz kluczowa. Po pierwsze na czym polega ta wada i co z tym i gdzie robią.
Za duzo wymagasz :D Nie pamiętam czy to było na 15 str czy 55... jak ktoś jest zainteresowany zakupem i mu zależy to niech wertuje forum. Jak ktoś woli sobie nie zawracać tym głowy niech nie wertuje :D
jak Ci się nie chce wpisać w google to co Ci powiedziałem to po co sie czepiasz?
Nigdzie nie napisałem, ze canon wymienia na nowe puszki, bo z tym się nie spotkałem ani o czymś takim nie słyszałem.
jak padają jakieś zarzuty albo konkretne informacje jakoby Canon wymieniał wadliwe puszki to piszcie gdzie. Przecież to jest bardzo istotna informacja /jeśli jest prawdziwa/ dla osób które mają zamiar kupić ten sprzęt, rzekłbym wręcz kluczowa.
Za jeżdżą mi to tutaj jakąś kryptoreklamą.
Za duzo wymagasz Nie pamiętam czy to było na 15 str czy 55...
I wszystko w temacie.
Kolekcjoner
17-12-2014, 04:23
Za duzo wymagasz :D Nie pamiętam czy to było na 15 str czy 55...
Nawet jednego przykładu? :?
Nigdzie nie napisałem, ze canon wymienia na nowe puszki, bo z tym się nie spotkałem ani o czymś takim nie słyszałem.
To dla przypomnienia kilka postów wyżej:
jak coś jest zwalone i serwis nie da rady pomóc (a sprzęt jest na gwarancji) to wymieniają na nową sztukę i to jest normalne :> przynajmniej w innych państwach:lol:
Za jeżdżą mi to tutaj jakąś kryptoreklamą
Znaczy się?
Fotopstryczek
17-12-2014, 06:12
Panowie, ktoś musi bronić Canona. Gdyby tak wszyscy tylko narzekali, byłoby nudno 10-20 stron i wątek skończyłby się stwierdzeniem, że 7D2 nie nadaje się do niczego. Mamy już 61 ;)
Na szczęście nie czytałem tego wątku (w sumie to staram się omijać na tym forum wszystkie te dot. nowych body :). Od dzisiaj stałem się posiadaczem 7d mkII, duży przeskok zwłaszcza w ergonomii body (moje "najnowsze" canonowskie to 5D classic sprzed bodajże 4-5 lat i leciwy 10D, który działa bez zarzutu, jedynie baterie po 10 latach w tym roku padły).
Co zadecydowało o wyborze? Hm, chyba suma doświadczeń z tą marką. Pod koniec września podczas trzy tygodniowego urlopu jedynie 5D nie zawiódł i spisywał się świetnie przez cały czas. Kamera typu gopro (Drift HD) przegrzewała się, to samo się działo z OMD EM-5 i jego hiper ********ą 5osiową stabilizacją, która powodowała przegrzewanie i zacinanie się migawki do czasu schłodzenia (straciłem mnóstwo ujęć przez to).
Zważywszy na to, że kocham latanie rekreacyjne (szybownictwo) i chciałbym rozbudować swoje portfolio o fotografię lotniczą nie mogłem wybrać nic innego. W najbliższych miesiącach pewnie do kompletu dojdzie TC i supertele.
Aby nie było tak pięknie, to powiem tyle, że od dłuższego czasu (5d mkII) czekam na body, które będzie posiadało nowy sensor i będzie tym samym odpowiednim zamiennikiem dla mojej 5Dc, mam nadzieje, że to się spełni w 5D mkIV, lub zbliżonej serii, ponoć dochodzą słuchy o nowym sensorze (50mpx), którego premiera ma odbyć się w 2015.
Gdyby ktoś szukał 7d2 to w Saturn Gliwice jest dobra cena i do tego raty 0% :D
Bylem widzialem i chyba kupie :D
Gdyby ktoś szukał 7d2 to w Saturn Gliwice jest dobra cena (...)
Czyli jaka?
Panowie jak padają jakieś zarzuty albo konkretne informacje jakoby Canon wymieniał wadliwe puszki to piszcie gdzie. Przecież to jest bardzo istotna informacja /jeśli jest prawdziwa/ dla osób które mają zamiar kupić ten sprzęt, rzekłbym wręcz kluczowa. Po pierwsze na czym polega ta wada i co z tym i gdzie robią.
Canon sam z siebie nie wymienia wadliwych puszek, to leży w gestii sklepu w którym dokonało się zakupu. A że sklep zacny to i podejście do klienta odpowiednie.
To z tego wątku co to niejaki RTSiak podrzucił ale nie pamiętał na których podstronach widział jakieś wzmianki, wszystkie posty pochodzą od użytkownika foxbodychris:
Debating if i should return mine as well. Shoot some Fri night football and had terrible results. My 7d gets better results. Then sat i decided to take some photos at my local airport with shutter in range of 1/1600 with about 50 percent keepers. Then I went to shoot a soccer game and still wasn't satisfied with results even when using a high shutter speed. Oh and I bought mine from bh photo.
Read more at: 7D Mark II - Focus Issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?p=17274617)
Well I'll be sending it back to BH photo and they will send me out another one. I did some static tests and all seemed ok. So I returned to a soccer game again today and decided to shoot at 1/2500 as to be sure to stop the action and again out of 70 or so I may have gotten 5 that were good and not blurry. It is very inconsistent from shot to shot. One shot would be ok and the next totally OOF!! BTW this is viewing everythin 1:1 on lightroom 5 as I do everything. I am totally disappointed right now.
Read more at: 7D Mark II - Focus Issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?p=17274617)
I just sent mine back to BH photo today. Wasn't happy with numerous OOF shots this morning. Tried adjusting the AF but nothing really helped. I know I was dead on target alot of times and none and I mean none were all that sharp and most were way out in left field. My 7D would have nailed these shots one after another./
Read more at: 7D Mark II - Focus Issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?p=17285403)
Returned my first copy due to focus issues and received my second one last friday and man what a difference. I'm keeping this one and had much better luck with keepers.
Read more at: 7D Mark II - Focus Issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?p=17316233)
A w tym poście użytkownik foxbodychris pokazał przykłady swoich zdjęć z których nie był zadowolony co zapewne spowodowało u niego chęć dokonania wymiany swojego egzemplarza aparatu na inny:
7D Mark II - Focus Issues -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?p=17276750)
Kolekcjoner
27-12-2014, 12:58
Czyli to zupełnie tak jak w tym kawale że:
"W Moskwie, na Placu Czerwonym, rozdają samochody.....
....i sprostowanie:
nie w Moskwie tylko w Petersburgu, nie na Placu Czerwonym tylko na Newskim Prospekcie, nie samochody tylko rowery, i nie rozdają tylko kradną" :lol:
Nowe świetne fotki z 7DII - 17 gudzień 2014 (http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1336299)
chrislab
28-12-2014, 11:06
Nowe świetne fotki z 7DII - 17 gudzień 2014
90% nieostre - nie wiem czy to body, czy obróbka, ale słabo jest
Całe szczęście,że nie mam takich wymagań jak Ty :roll: .Ja bym się baaadzo cieszył z takich fotek ;) .
też mam takie wrażenie.
imo większość tych fotek jest delikatnie mydlanych tak jakby minimalnie nietrafionych ;o miałem podobne wrażenie jak oglądałem swoje z tamrona 70-300 vc usd.
Jest i test optycznych:
Test Canon EOS 7D Mark II - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=293)
I znów niestety aparat nie został zjechany przez testujacych,to na pewno zmowa Canona ze wszystkimi testerami i blogerami :mrgreen:
Ma wiele wad ,więc niezadowoleni z tej konstrukcji nieposiadacze nie powinni wydawać 6500 pln za 7Dii tylko wybrać K-3 lub 7100 za 3500-3800 pln .
Świeże,bo zamieszczone wczoraj ptasie fotki z 7DII (http://www.pbase.com/smacomber/7dii_test_shots)
Szkoda, że są one wyprane z EXIFÓW.
Szkoda, że są one wyprane z EXIFÓW.
Nie wszystkie, część ma.
Część zdjęć na moje oko może nie tyle nietrafiona co za mocno odszumiona i przez to nieostra.
Niestety na ISO 3200 kończy się fotografowanie: https://www.flickr.com/photos/dcstep/15943589959/in/photolist-pTZpJm-pAiBL6-pBqy7c-oX7PyH-pTZfnW-pTZi3A-pSyyaV-pDWM76-pAp6im-oKAm5v-pBCejP-pFGMRF-pDEroS-pAiG8c-p3N26J-qhT4Q4-qroN9U-pZ4ria-pTT1ai-pfAT6f-qAp8DS-qCvDP2-qq1bcj-qsMDGs-q2Sq2Y-pUh2EU-qhKY6m-qvqxVV-pCBMCS-pCG8jJ-qApbQ1-qCBE7A-qmg55t-qCvDsv-qm7KfS-pFUQjg-qm7K1U-qCBwbA-qmeDuk-qmg4aT-qApg4S-qmg6SM-qCBCzY-qApf3d-pFUTeV-qmg5Fi-pFFGaC-qmgb3F-qCvwok-qm7LFY
Mam nadzieje, że jak ktoś używa 500mm, to ma już jakiś staż w foto. A może to wina C x1,4 III?
W słoneczny dzień może będzie lepiej, ale i ISO 1600 jest takie sobie.
To zdjęcie jest fatalne. Przy tak niewymagającej scenie na pewno 7dII wypadnie znacznie lepiej nawet na 25 600. Lepszy efekt można uzyskać przecietną komórką albo wyjmując klatkę z Full HD. Jak widać posiadanie szkła 500mm nie gwarantuje nawet podstawowych umiejętności obróbki (bo pewnie tu jest wilk pogrzebany).
To zdjęcie jest fatalne.
Uzasadnisz tą fatalność?
I pokażesz przy okazji, podobne foto zrobione smartfonem?
Fatalne, to nawet jest delikatnie powiedziane. Nie robiłeś nigdy scen o niskiej dynamice swoim 7d na wysokich ISO? Na 3200 odpowiednio naświetlony obrazek z 7d odszumia się prawie bez strat detalu. 7d II jest pod tym względem absolutnie rewelacyjny. Na pokazanym zdjęciu praktycznie nie ma detalu i dodatkowo jest monstrualny szum w tle. Oglądałeś je na 2048? Tam są różne rozdzielczości dostępne.
Niestety na ISO 3200 kończy się fotografowanie: https://www.flickr.com/photos/dcstep...-qCvwok-qm7LFY
Myślę ,że ktoś celową zamieściła tak nędzną fotkę albo oszpecił w PP :roll: .
Fatalne, to nawet jest delikatnie powiedziane.
Też tak uważam. Wygląda na wyostrzone bez maski a potem odszumione. Na pewno nic nie mówi o możliwościach 7DII ale za to wiele o kompetencjach obróbkowych autora.
No celowo. Gość ma pełną galerię takich celowych fot, pod tym konkretnym zdjęciem chwali ziarno(słusznie, bo to "robi" to zdjęcie) i łatwość usuwania koloru w szumach.
Na dziś dobrą cenę oferuje MM :6499 pln(byłem ,widziałem) ,nawet w ratach bez oprocentowania( tylko do 11 stycznia ).Cena internetowa jest wyzsza: 6639 ,tyle samo co w Saturnie na półce.
Cena z cyfrowych 6549 oprocentowaniem 1% na 36 rat ,daje sumę :8906 pln .
Jeśli ktoś chce kupić na raty,warto roważyć zakup w tym nielubianym markecie :D .
Tylko sprawdźcie najpierw przebieg bo te sztuki z MM lubią być nieźle przelatane... :D :D może nawet czyjaś karta trafi się w gratisie razem z prywatnymi zdjęciami... kto ich tam wie ;]
Tylko sprawdźcie najpierw przebieg bo te sztuki z MM lubią być nieźle przelatane.
Już widzę jak sprzedawca instaluje EOSMSG na życzenie klienta :roll:, czy aby teorie spiskowe nie sa Twoim hobby ? .
Niedotykany sprzęt w sklepie to chyba tylko typu suszarka do włosów leżaca na palecie w tzw : promocji.
Zakup w sklepie niternetowym też niczego nie gwarantuje,tzn :czy nie pochodzi ze zwrotu lub wystawki.
IMHO: w tym przedziale cenowym raczej niewielu macaczy się znajdzie.
Ja j***.... zwyczajnie nabijam się z MM............. przepraszam już nie będę..........
ps. proponuje troche dystansu.......
zwyczajnie nabijam się z MM
Mnie to nie przeszkadza,ale kogoś może przestraszyć takie przedstawianie sprawy(kupno zmaltretowanego sprzetu jako nowego w sugestii: często)
--- Kolejny post ---
ps. proponuje troche dystansu.......
Dystans ,żart,informacja to różne sprawy,wykluczające się.
Potencjalny klient ,może ich nie rozróżnić :lol: .
Szczególnie ,jeśli jest pod presją finansową .
Dystans ,żart,informacja to różne sprawy,wykluczające się.
Potencjalny klient ,może ich nie rozróżnić .
Szczególnie ,jeśli jest pod presją finansową .
Nie tylko potencjalny klient może ich nie odróżnić - może ich także nie odróżnić "ten" sprzedający. Uwierz mi - korporacje mają naprawdę dobrych prawników.
Tylko sprawdźcie najpierw przebieg bo te sztuki z MM lubią być nieźle przelatane... :D :D może nawet czyjaś karta trafi się w gratisie razem z prywatnymi zdjęciami... kto ich tam wie ;]
Ty się smiej ale ja w euro kupiłem swoj pierwszy aparat cyfrowy- po rozpakowaniu okazało się że w aparacie znajduje sie karta z zdjeciami.... bardzo prywatnymi....
Win7 x64, DXO 9, ACDSee, CS6 nie widzi mi rawów, tylko DPP?
PS AF i ogólne wrażenia z puszki w połączeniu z nowym 70-200 zamiatają, już 7D pierwszy zrobił małą przepaść użytkowo do 5D2, nowa 7ka dla mnie bajka, oby 5D4 poszło w tym kierunku bo będzie dylemat co zatrzymać.
tomek1961
06-01-2015, 16:51
Nie wiem może mam "coś ze wzrokiem" ale jak dla mnie ostre!
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Mam 7DMK2 od 01.,12 i jak na razie jestem b.zadowolony.
Fotografuję ptaki , przesiadłem się z 7D i różnica na korzyść 7DMK2 jest duża.
Poniżej kilka fotek robionych w bardzo kiepskich warunkach na ISO 6400.W puszcze odszumianie na "0" i w post procesie także nie odszumiane.
Oczywiście ja to małe pliki pod potrzeby www ale takie głownie w sieci pokazujemy.
1.
https://canon-board.info/imgimported/2015/01/_MG_0564_zps0c0fc7d1-1.jpg
źródło (http://s1066.photobucket.com/user/tkkubis/media/_MG_0564_zps0c0fc7d1.jpg.html)
2.
https://canon-board.info/imgimported/2015/01/_MG_0599_zpsa58fe731-1.jpg
źródło (http://s1066.photobucket.com/user/tkkubis/media/_MG_0599_zpsa58fe731.jpg.html)
3.
https://canon-board.info/imgimported/2015/01/_MG_0613_zps01a268d8-1.jpg
źródło (http://s1066.photobucket.com/user/tkkubis/media/_MG_0613_zps01a268d8.jpg.html)
Bechamot
06-01-2015, 17:00
Nie wiem może mam "coś ze wzrokiem" ale jak dla mnie ostre!
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Mam 7DMK2 od 01.,12 i jak na razie jestem b.zadowolony.
Fotografuję ptaki , przesiadłem się z 7D i różnica na korzyść 7DMK2 jest duża.
Poniżej kilka fotek robionych w bardzo kiepskich warunkach na ISO 6400.W puszcze odszumianie na "0" i w post procesie także nie odszumiane.
Oczywiście ja to małe pliki pod potrzeby www ale takie głownie w sieci pokazujemy.
]
przyklady zdjec o wielkosci 900 px sa kompletnie nieprzydatne do oceny pracy aparatu.
szkoda fatygi - ten sam wynik dostajesz z kazdego aparatu.
Gdybys pokazal oryginaly w skali 100 % - bylyby bardziej pomocne w wyrobieniu sobie opini n.t. mozliwosci aparatu.
ciekawe - optyczni podaja , ze jakosc wprost identyczna jak z c70d - o ile dobrze przeczytalem w pospiechu.
czyzby efekt placebo?
nigdy nie wylozylbym 6500 zl po to , zeby robic / pokazac zdjecia w wielkosci 900 px, skoro to samo da sie osiagnac za parestet zlotych.
@tomek1961
Gdybyś mógł wrzucić te zdjęcia w rozmiarze 3200÷3000px na np Flickr lub inną stronę i podać do nich tylko linki byłoby super.
tomek1961
06-01-2015, 17:27
To co napisałem w poprzednim poście to moje subiektywne odczucia.Jakość obrazka jest bardzo dobra lecz bez "szału" , ale nie tylko to się liczy- AF bardzo szybki , celny i o ogromnych możliwościach personalizacji, 65 punktów AF (wszystkie krzyżowe) , 10 kl/sek , 2 karty pamięci , użyteczne wysokie czułości - to jak dla mnie w fotografii ptasiej bardzo dużo.
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać ze "powinien kupić ten aparat" i to czy wyda 6500 zł to jego prywatna sprawa skoro to samo co C7DMK2 oferują aparaty po paręset złotych.
Nie miałem niestety do tej pory wielu okazji sprawdzenia nowego nabytku w terenie ale jak na razie jestem zadowolony i nie żałuję wydanych pieniędzy.
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Postaram się wrzucić takie fotki w najbliższym czasie.
Pozdrawiam
A może by złożyć całkiem nowy temat: np 7D2 w praktyce,bo ten
IMHO się zużył.
Ja jeszcze 7D2 nie mam ,więc nie mam"legitymacji" do jego założenia :D .
To co napisałem w poprzednim poście to moje subiektywne odczucia.Jakość obrazka jest bardzo dobra lecz bez "szału" , ale nie tylko to się liczy- AF bardzo szybki , celny i o ogromnych możliwościach personalizacji, 65 punktów AF (wszystkie krzyżowe) , 10 kl/sek , 2 karty pamięci , użyteczne wysokie czułości - to jak dla mnie w fotografii ptasiej bardzo dużo.
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać ze "powinien kupić ten aparat" i to czy wyda 6500 zł to jego prywatna sprawa skoro to samo co C7DMK2 oferują aparaty po paręset złotych.
Nie miałem niestety do tej pory wielu okazji sprawdzenia nowego nabytku w terenie ale jak na razie jestem zadowolony i nie żałuję wydanych pieniędzy.
Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Pozdrawiam
Jesli mozesz, to wstaw zdjecia na ISO od 400 do 3200 z cropami. A jak jest z szumami gdy jeszcze nie wzejdzie slonce?
przyklady zdjec o wielkosci 900 px sa kompletnie nieprzydatne do oceny pracy aparatu.
szkoda fatygi - ten sam wynik dostajesz z kazdego aparatu.
to przeslij mu pieniadze na konto, wydruk 1x2 metry, sala gdzie będziemy mogli je obejrzeć i postaw piwo
albo moze zapodaj 10 wzorow matematycznych ze aparat jest do d##y, tak lubisz najbardziej
tomek fajne zdjęcia, dla tych co się zastanawiają bardzo pomocne
miałem 7d wiec mam porównanie
tomek1961
07-01-2015, 15:53
Jak jest z szumami gdy jeszcze nie wzejdzie słonce nie mam pojęcia i z pewnością na razie nie będę miał okazji tego sprawdzić.
Jak znajdę czas to zrobię jeszcze jakieś fotki i wstawię na forum.
Pozdrawiam
Jesli mozesz, to wstaw zdjecia na ISO od 400 do 3200 z cropami. A jak jest z szumami gdy jeszcze nie wzejdzie słońce?
--- Kolejny post ---
Wstawiłem te fotki właśnie z myślą o tych którzy zastanawiają się nad ew.zakupem 7DMK2 . Oczywiście zdjęcia małe bo pod www ale przy okazji wrzucę 'coś większego"
Dzięki za zainteresowanie
Pozdrawiam
to przeslij mu pieniadze na konto, wydruk 1x2 metry, sala gdzie będziemy mogli je obejrzeć i postaw piwo
albo moze zapodaj 10 wzorow matematycznych ze aparat jest do d##y, tak lubisz najbardziej
tomek fajne zdjęcia, dla tych co się zastanawiają bardzo pomocne
miałem 7d wiec mam porównanie
Dzisiaj miałem okazję zobaczyć to cudo na własne ręce (znajomy stał cały mecz po drugiej stronie hali i ujawnił się dopiero przy wyjściu z obiektu). Pomacałem sobie na szybko. W sobotę na meczu pstryknę na swojej karcie kilka zdjęć i porównam mkI z mkII jak jest na ISO 1600, 3200.
Jeśli się da, zrób również porównanie na niższych czułościach.
Jeśli się da, zrób również porównanie na niższych czułościach.
Wszystko zależy od tego ile czasu będziemy mieć przed meczem. Czyli, czy kumpel się nie spóźni, bo ja będę czekał 20 min. przed :).
Trzeba sformatować kartę, bo jak mu licznik przeskoczy na 7899, to podziękuje mi jak wszyscy diabli.
ISO 1600,lekko muśnięte w LR.Reszta w exif.
https://canon-board.info/imgimported/2015/01/zielsko-1.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/p1k1un1gbsh2pzd/zielsko.jpg?dl=0)
Eberloth
08-01-2015, 18:50
W dobrym świetle wysokie ISO zazwyczaj w oczy nie kłuje.
Bechamot
08-01-2015, 19:09
wrzucam na google c7mk2 sample i goole wyrzucaja wszystko co trzeba
np na iso 800:
http://www.letsgodigital.org/images/producten/3550/gallery/eos-7d-mark-2.jpg
szum . jakosc obrazu jak dla aps , do ff nie podskoczy
tutaaj wiecej sampli na roznych iso - i wszystko jasne , nie ma sie co podniecac i czarowac - glowa muru nie przebije.
swietny aparat reporterski , gdzie jakosc nie stanowi priorytetu:
Canon EOS 7D Mark II sample pictures | LetsGoDigital (http://www.letsgodigital.org/en/39060/canon-eos-7d-mark-ii/)
pokazywanie sampli o wielkosci 900 px jak to w tym watku robia koledzy nie wprowadza zadnych ionformacji.
takie zdjecia robil moj c450 na 3200 iso 7 lat temu po redukcji do 900 px.
Z lampą zewnętrzną.
https://canon-board.info/imgimported/2015/01/polka2-1.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/8neloxs6ghpt2lj/polka2.jpg?dl=0)
tutaaj wiecej sampli na roznych iso - i wszystko jasne , nie ma sie co podniecac i czarowac - glowa muru nie przebije.
swietny aparat reporterski , gdzie jakosc nie stanowi priorytetu: Canon EOS 7D Mark II sample pictures | LetsGoDigital
pokazywanie sampli o wielkosci 900 px jak to w tym watku robia koledzy nie wprowadza zadnych ionformacji.
Nie trzeba było szukać tak głęboko.Podany link nie jest żadnym oryginalnym opracowaniem LetsGoDigital.
Fotki są ściągnięte ze strony sampli 7DmkII Canona Canon?EOS 7D Mark II ?Sample Images & Movies (http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos7dmk2/)
i na dodatek jeszcze przeskalowane i niektóre również dodatkowo przekadrowane. W sumie taka sterowana antyreklama. Ale za to jaka wiarygodna!:(
DUŻO sampli siedzi w tym temacie:
-= 7D2 owners unite! Discuss and post photos! -- Camera Sample Photo Archive in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1397980&page=227)
Robione przez normalnych, żywych użytkowników :D Jest co oglądać.
Porównanie AF 1Dx,5DIII i 7DII (http://www.the-digital-picture.com/Comparisons/Canon-EOS-7D-II-1D-X-5D-III-AF-Comparison.aspx)
słowiczek
10-01-2015, 23:25
... i próby z naszego podwórka. Na stronie podany jest też link do pobrania surówek.
7D MKII -próby z iso - Technika - Fotoprzyroda.pl (http://www.fotoprzyroda.pl/topic/4266-7d-mkii-pr%C3%B3by-z-iso/)
słowiczek
11-01-2015, 00:20
wrzucam na google c7mk2 sample i goole wyrzucaja wszystko co trzeba
np na iso 800:
http://www.letsgodigital.org/images/producten/3550/gallery/eos-7d-mark-2.jpg
szum . jakosc obrazu jak dla aps , do ff nie podskoczy
swietny aparat reporterski , gdzie jakosc nie stanowi priorytetu:
Canon EOS 7D Mark II sample pictures | LetsGoDigital (http://www.letsgodigital.org/en/39060/canon-eos-7d-mark-ii/)
...jednak z jakiegoś bliżej nieokreślonego powodu canon wciąż produkuje aparaty z matrycą aps-c, a ludzie je kupują zarówno nowe, jak i używane i uzyskują bardzo dobre obrazki. Nawet c450 d, w którym rozdzielczość tonalna obrazu w testach okazała się porażką w dobrych rękach potrafił jednak pokazać pazur. W ogóle ciągłe porównywanie ff i aps-c jest bez sensu, to dwie różne matryce i tyle. 5dmkl zebrał baty, mimo tego że to ff, ale matryca w aparacie to nie wszystko, użytkownicy narzekali na układ af. Po prostu w szybkiej akcji wymiękał. Narzędzia mają swoje przeznaczenia, równie dobrze mógłbyś krytykować gumowy młotek za to,że nie nadaje się do wbijania gwoździ.
Czy ktoś miał możliwość pracy z AF w 7dmk2 w świetle "żółtym" (np. wieczór w pomieszczeniu, sala "bankietowa", miasto wieczorem oświetlone latarniami) i mogłby wypowiedzieć się nt. celności (ostrości) i powtarzalności celności własnie w takich warunkach?
Oraz ew. wypowiedzieć się porównująć pracę z 6d lub innym APSC?
Ostatnio miałem możliwość porównania wiekowego ale wciąż celnego 350d oraz 5dmk1 (tak wiem: APSC i FF) i zdecydowanie celniejszy w takich warunkach okazał się wiekowy 5d.
350d trafiał ale wyraźnie przeszkadzało mu takie światło. 5d nie miał żadnych problemów.
... Ostatnio miałem możliwość porównania wiekowego ale wciąż celnego 350d oraz 5dmk1 (tak wiem: APSC i FF) i zdecydowanie celniejszy w takich warunkach okazał się wiekowy 5d ...
Oba aparaty sprzed 10 lat. Widzę, że urządziłeś sobie olimpiadę emerytów. A jak jest ze śledzeniem ruchomych celów (Al Servo) w tych puchach?
Czy ktoś miał możliwość pracy z AF w 7dmk2 w świetle "żółtym" (np. wieczór w pomieszczeniu, sala "bankietowa", miasto wieczorem oświetlone latarniami) i mogłby wypowiedzieć się nt. celności (ostrości) i powtarzalności celności własnie w takich warunkach?
Oraz ew. wypowiedzieć się porównująć pracę z 6d lub innym APSC?
Ostatnio miałem możliwość porównania wiekowego ale wciąż celnego 350d oraz 5dmk1 (tak wiem: APSC i FF) i zdecydowanie celniejszy w takich warunkach okazał się wiekowy 5d.
350d trafiał ale wyraźnie przeszkadzało mu takie światło. 5d nie miał żadnych problemów.
Robiłem zdjęcia podczas wigilii firmowej, świetlówki w dużym pomieszczeniu. Robiłem też przy okazji 5D mk I, obiektywy jakie były w użyciu (naprzemiennie) 24-70/2.8 i 50/1.2 z minimalnymi przysłonami. ISO na 7D dochodziło momentami do 3200 i przy tak niewielkiej GO efekty były zadowalające jednak AF siódemki był zdecydowanie szybszy, nie mówiąc o bocznych pktach. To był tak naprawdę pierwszy tydzień od kiedy miałem body więc jeszcze nie grzebałem w ustawieniach i robiłem na defaultowych. Od tego momentu pozmieniałem trochę w AFie. Robiłem jeszcze wigilię rodzinną przy ciepłych żarówkach ale już tylko 7D mk II - bez problemu.
Czekam na mecze siatkówki dziecka, wtedy potestuję go z 70-200/2.8 mkI na sali i będę miał prawidziwe rozeznanie. Takie warunki typu lampy w pokoju czy świetlówki to są masakryczne warunki (zwłaszcza przy próbie odzyskania kolorów) ale nie jestem zawiedziony zakupem.
cobalt
Ta, oba body sprzed lat, ale oba z podobnego okresu. Akurat takie miałem pod ręką. AI Servo nie sprawdzałem, nie o to mi chodziło. Wiem, że sprawne 5dmk1 nie powoduje marudzenia przy foceniu ;)
LukasS
Twoja opinia jest dla mnie przydatna, bo akurat też używałem 24-70/2.8 z f2.8. O wysokie ISO mi nie chodzi (nie interesuje mnie szum), bo 350d w ISO3200 "rozmywa" szumem ostrość tak, że niewiele można się wypowiedzieć nt. łapania ostrości i każdorazowej celności (procent zdj. nieudanych do udanych).
Z tego co mi wiadomo i zauważyłem, większość body może mieć kłopot przy kiepskim świetle (poza oczywiście body z FF, które jakoś nie powodują marudzenia przy łapaniu ostrości, nawet na ulicy bez światła.
Gdybyś miał jeszcze coś do dodania w tej kwestii, to chętnie wysłucham. Jeśli inni użytkownicy mogą się też wypowiedzieć w tym temacie (dokładnie jak napisałem post wcześniej), będę wdzięczny.
Oraz ew. wypowiedzieć się porównująć pracę z 6d lub innym APSC?...
Czyli interesuje Cię porównanie AF 7D mkII z 6D. Pomimo, że to inna półka sprzętowa. Tu raczej trzeba porównywać AF 7D2 do modelu 1DX (tak przynajmniej twierdzi producent) lub minimum 5D3.
A z innymi APS-C (pod kątem) AF nie ma sensu, bo żaden dotychczasowy aparacik z małą matryca nie miał 65 krzyżykowych punktów.
Oczywiście zawsze można bić pianę i udowadniać wyższość FF w porównaniu z APS-C. Tylko może na dzień dzisiejszy więcej z małej matrycy Canon nie jest już w stanie wycisnąć.
Widzę, że u kolegi @zysk pojawił się pod nickiem Canon 7D2 oprócz 5D3. Może mógłby się z nami podzielić wrażeniami co do pracy AF w tych dwóch aparatach. A może już to zrobi tylko nie zauważyłem :).
cobalt,
Interesuje mnie czy 7dmk2 pod względem celności w łapaniu ostrości i powtarzalności takiego łapania (chodzi o ostrość na zdjęciu, a nie stricte sam mechanizm ostrzenia i jego szybkość) zachowuje się w świetle wieczornym/żółtym/żarówkowym (czy jak to zwał) tak samo jak stare xxxD i obecne xxD z rzędu <4tyś. PLN, czy też dochowuje celności na równi z xD jak 5d/5dmk2/6d/...
Bo, jak pisałem wcześniej, 5d i 350d dzieli nieprzekraczalna i ogromna różnica. Nie miałem do tej pory możliwości sprawdzenia innych body w takim świetle. Ale chwilę bawiłem się 450d i miało poziom celności ostrzenia na poziomie xxxD (350d) a nie np. 50d.
A mnie nadal nurtuje pytanie
- jak wygląda sprawa z celnością przy całej serii, tzn czy np waląc seria w cos ruchomego, najlepiej kierujacego sie w nasza strone (powiedzmy 10 sztuk) czy wszystkie foty są 100% w celu czy np 7 ostre tak jak trzeba a resztą już mniej lub bardziej chybiona ?
Niewłasciwie zadane pytanie. Czy na świecie istnieje aparat o 100% celności w serii? Nasuwa się kolejne, dlaczego tak dobry mialby być w 7d..
ad.1 1d X ? D4?
ad.2 bo ma af jak 1d X ? :D
Tak na szybko, z google Nikon D4s – sportowy test(opis i porównanie z D4 i D3s) âš Piotr Bławicki fotoblog / photo blog (http://piotrblawicki.com/nikon-d4s-sportowy-testopis-i-porownanie-z-d4-i-d3s/)
Taki stuprocentowy aparat nigdy nie powstanie.
Nie mam nic ze sportem związanego ale ja chcąc ogarnąć AF szukałem recenzji konkretnych ustawień, poprawiąjących % celności.
7d2 vs 5d3
https://www.youtube.com/watch?v=7H4uEXqCtI4
Panowie, podzielę się swoim doświadczeniem w kwestii EOSów 50D, 6D i 7D mk2.
Posiadam 50D. Kupiłem 6D i tak jak szybko go kupiłem, tak szybko go sprzedałem! Może to wina egzemplarza, ale mój niedoświetlał jakieś 1,5-2 EV. Dodam, że nie wynika to z mojej niewiedzy albo ze złych ustawień aparatu - po prostu tak miałem. Co jeszcze zauważyłem? Centralny punkt AF zdecydowanie słabszy jeżeli chodzi o trafiania niż w 50D! Byłem w szoku! Nie potrafił na przykłąd wyostrzyć obrączek w pudełku, leżących na stole, pod kątem ok 30 stopni. Musiałem wziąć 50D i zrobił to od pierwszego strzału. Może ten typ tak miał.
Boczne punkty dają radę jak jest jasno.
Naprawdę rzadko się czepiam, ale myślałem, że ten centralny punkt jest zdecydowanie lepszy! Eosa 6D odesłałem i dostałem zwrot pieniędzy.
Kupiłem 7D mk2 - wcześniej wybierałem między nimi. Pobawiłem się nim trochę i w porównaniu do 6D - nie licząc przejścia z FF na APS-C - to kilka poziomów wyżej jeżeli chodzi o wygodę obsługi, możliwości pracy i wyboru AF, szybkości łapania ostarości AF. W 6D wyglądało to mniej więcej tak, że dokładnie było czuć kiedy AF zmierzył, potwierdził i strzelił. Przyłapałem się na tym, że mocno przyciskałem spust migawki tak jakbym sam chciał to przyspieszyć. EOS 50D jak i 7D mk2 działa tak szybko, że ledwo pomyślisz, a on już złapał fotę!
Myślałem, że "dam sobie radę" z tym 6D, ale z uwagi na pomiar światłą - a próbowałem różnych ustawień - pracę centralnego AF, oddałem moje 6D.
PS. Jeżeli 5D mk3 ma taki AF jak 7d mk2 to już dziś zbieram kasę!
A jeszcze jedno. Szumy. Przyznam, że ISO w 7D mk2 jest powiedzmy jeden stopień gorsze niż w 6D, tzn w 6D przy 6400 porónywalnie jak w 7D przy 3200. Wiadomo, im ciemniej tym gorzej, ale ja nie narzekam.
Miłego dnia :-)