Zobacz pełną wersję : Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Canon 70D Photos and Specs Spotted in Leaked Advertisement (http://petapixel.com/2013/06/27/canon-70d-photos-and-specs-spotted-in-leaked-advertisement/)
a ja sie strasznie ''jaram'' 70d, oby nie dali ciala :D
Fotopstryczek
01-07-2013, 22:56
Na papierze wygląda ciekawe, a jak będzie? Pewnie tak jak zawsze :mrgreen:
Kolekcjoner
02-07-2013, 01:05
a ja sie strasznie ''jaram'' 70d, oby nie dali ciala :D
Nie tylko Ty się "jarasz" ;).
Na Japońskich forach piszą że AF zastosowany w 70D to pierwszy poważny krok do posłania do grobu AF-a z uchylnym lustrem. Może być ciekawie jeśli to prawda :).
Na Japońskich forach piszą że AF zastosowany w 70D to pierwszy poważny krok do posłania do grobu AF-a z uchylnym lustrem. Może być ciekawie jeśli to prawda :).
Możesz rozwiną swoją myśl ? Mnie trochę przypomina 7D.
A co sądzicie o cenie ? 1200$ ?
Fotopolis.pl: Canon EOS 70D (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17219&canon-eos-70d)
Już jest
Będzie na co narzekać :p
No to czekamy na testy, matryca rzeczywiście nowa po dwie fototodiody na piksel, ciekawe jak to wpłynie na DR i szumy.
strideer
02-07-2013, 08:06
Canon pokazał nową lustrzankę EOS 70D dla wymagających amatorów z matrycą Dual Pixel CMOS AF, będącą jednocześnie jednym wielkim czujnikiem fazowym - co ma ułatwić ostrzenie w trybie Live View i podczas filmowania.
Garść materiałów informacyjnych:
Canon Professional Network - EOS 70D: faster levels of performance and groundbreaking AF (http://cpn.canon-europe.com/content/product/cameras/eos_70d.do)
Canon Professional Network - EOS 70D: Dual Pixel CMOS AF explained (http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/eos_70d_technology.do)
Canon Professional Network - Canon launches EOS 70D with groundbreaking AF technology (http://cpn.canon-europe.com/content/news/eos_70d_launches_with_brand_new_af_technology.do)
Hands-on preview:
Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-70d)
Dodam, że wróciła mikroregulacja AF, natomiast joystick już nie...
Korpus wydaje się mieć uszczelnienia na poziomie podobnym do 7d.
--- Kolejny post ---
Wg Chucka Westfalla szumy podobne do 60d, natomiast JPG-i wyjątkowo wyczyszczone z szumów. To zdjęcie (ISO 3200) zdaje się potwierdzać:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos70d/downloads/07.jpg
czym on się różni od 7D bo jeśli ma uszczelnienia i AF z 7D to jesli tylko cena spadnie do 1000$ będzie to całkiem przyzwoita maszyna.
Parę rzeczy pewnie ma gorszych od 7d. Przede wszystkim na myśl przychodzi mi tryb zdjęć seryjnych, wolniejszy i z mniejszym buforem. I trochę gorsza guzikologia (wg mnie do przeżycia).
No to czekamy na testy, matryca rzeczywiście nowa po dwie fototodiody na piksel, ciekawe jak to wpłynie na DR i szumy.
Czy te dwie fotodiody są na każdym pixelu czy tylko na wybranych. Na stronie canona nie ma takiej informacji...
Zaczynam mieć mieszane uczucia...
Canon do tej pory nie dorobił się porządnego CDAF w aparatach, które tylko taki mają (M!), pozwolę sobie zatem pozostać niewiernym Tomaszem.
7 fps to wystarczająco (przynajmniej dla mnie). nie bylem nigdy fanem joy-a (a wręcz przeciwnie - chyba jako jeden z nielicznych) wiec i to mi nie przeszkadza.
Obawiam się trochę tej nowej matrycy. Czemu ona jest robiona pod filmowanie ? czy to nie wpłynie negatywnie na szumy ?
Trzeba poczekać na testy. Wydaje mi się że możliwe że ten 70D będzie mógł stanąć w konkury z d7100 (choć 59 punktowy AF brzmi dumnie ;) )
poprzenosilem czesc dyskusji z watku o spekulacjach i plotkach.
strideer
02-07-2013, 09:07
Od 7D różni się przede wszystkim mniej pancerną obudową. Siódemka była zdaje się cała magnezowa jak 50D, 70D przypomina bardziej 60D. Mnie ciekawi jak te podwójne piksele po pierwsze wpłyną realnie na poziom szumów, a w następnej kolejności jak cały mechanizm będzie pracował w trybie Live View (bo jeśli te piksele są na całej powierzchni i mają wszystkie działać równocześnie z podglądem obrazu/filmowaniem, to jak to faktycznie będzie). Z niecierpliwością czekam na szerszy opis.
O obudowie nie pisałem, wszak niewielu fotografów używa aparatu do wbijania gwoździ ;)
--- Kolejny post ---
Czy te dwie fotodiody są na każdym pixelu czy tylko na wybranych. Na stronie canona nie ma takiej informacji...
Zaczynam mieć mieszane uczucia...
Są na każdym na 80% matrycy.
--- Kolejny post ---
Canon do tej pory nie dorobił się porządnego CDAF w aparatach, które tylko taki mają (M!), pozwolę sobie zatem pozostać niewiernym Tomaszem.
I pewnie się już nie dorobi. Powodem mógł być właśnie przygotowywany Dual Pixel.
za fotopolis:
"Tradycjonaliści mogą kadrować za pomocą wizjera optycznego..." - gdzie to wszystko zmierza...
niestety po raz kolejny nie dorobili się 100% pokrycia kadru.
Migawka 1/8000 - w świetle 6D bardzo ciekawe. ciekawe czy będzie gwarancja na przebieg.
7D mkII chyba rzeczywiście nie będzie.
7D mkII chyba rzeczywiście nie będzie.
Będzie, będzie :)
strideer
02-07-2013, 09:27
Wątpliwe. Po co miałby być?
14 fps i 60 punków AF ;) ?
a tak na poważnie to wydaje mi się że jeśli będzie, to tylko jako sprzęt specjalistyczny - dla tych co lubią focić sobie ptaszki.
No chyba że nowa matryca okaże się bardzo kontrowersyjna to wtedy 7DII będzie na tradycyjnej - tak dla równowagi i możliwości wyboru.
Co już mi się podoba to to że spięli razem przełącznik foto/wideo z włącznikiem nagrywania/lifeview. Można w końcu będzie nagrywać w trybach av/tv etc.
Rozumiem, że nie bawimy się we wróżenie polskiej ceny? Jednak obawiam się, że zbliży się do obecnej ceny 7D. Również w tym kontekście (i kontekście cen 6D i 5D mkII) 7D mkII wydaje się wątpliwy (bo 7D mkII musiałby zbliżyć się ceną do 6D i 5D MKII, a ilu da tyle za cropa).
pancernik12
02-07-2013, 10:12
Zastanawia mnie jedna rzecz. Producent chwali się "gładką" współpracą nowego systemu AF z firmowymi szkłami.
"Producent chwali się też, że Dual Pixel AF działa ze 103 modelami obiektywów Canon EF." za optyczne.pl
Kop w krocze dla Tamrona, Tokiny i Sigmy?
Pozdrawiam
Rozumiem, że nie bawimy się we wróżenie polskiej ceny? Jednak obawiam się, że zbliży się do obecnej ceny 7D. Również w tym kontekście (i kontekście cen 6D i 5D mkII) 7D mkII wydaje się wątpliwy (bo 7D mkII musiałby zbliżyć się ceną do 6D i 5D MKII, a ilu da tyle za cropa).
" Aparat Canon EOS 70D dostępny będzie w sprzedaży od końca sierpnia bieżącego roku. Jego cena sugerowana w USA wynosi 1199 dolarów za body, natomiast w Europie będzie to 1099 euro lub 1079 funtów brytyjskich (a więc nie zalecamy zakupów w Wielkiej Brytanii z uwagi na wyraźnie wyższą cenę sugerowaną). Wersja z obiektywem EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM kosztować ma odpowiednio 1349 dolarów, 1249 euro oraz 1199 funtów. Natomiast pakiet z obiektywem EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM będzie wydatkiem na poziomie 1549 dolarów, 1499 euro lub 1399 funtów. Cena aparatu w złotówkach (body) ustalona została przez oficjalnego dystrybutora na 4390 złotych."
o 60D pisano: "Aparat na rynku zadebiutuje w okolicach października tego roku. Sugerowana cena samego korpusu lustrzanki wyniesie 1309,99 EUR (około 5230 PLN), podczas gdy za zestaw z jednym z kitowych obiektywów zapłacimy od 1199,99 GBP do 1999,99 GBP (zależnie od dołączonej optyki)."
dziś jest to poniżej 3tys. PLN. Gdy 70D zbliży się do tego poziomu to nie wykluczone że będzie to moje następne body ;) (zakładając że nie skusi mnie FF)
Piotr_0602
02-07-2013, 11:19
To popchnie do przodu rozwój canonowych bezlusterkowców. W końcu szybki AF, bo na razie to co oferują w bezlusterkowcach (w porównaniu do konkurencji) jest kiepska. A tu za jednym ruchem szybki AF i opcja podpięcia całej gamy obiektywów z luster (choć to pokracznie wygląda).
Bezlusterkowa konkurencja musi jakoś dopracować się podobnego rozwiązania - Sony, Panasonic, Olympus, Samsung, Fuji... Olympus od lat kombinował jak tu dać sensowny AF PENom z lustrzankowymi obiektywami z 4/3 i nie wykombinował do dziś (AF jest dobry tylko z dedykowanymi obiektywami micro43) a tu Canon, ostatni wszedł w bezlusterkowy rynek, ale pierwszy opracował takie coś. Sony też ma jakieś rozwiązania które pewnie wkrótce wyjdą (Olympus też dostanie takie matryce), ale o ile pamiętam u Sony były tylko niektóre pixele dedykowane do AF.
Teraz brakuje Canonowi sensownego bezlusterkowego body (z EVF) semi-profi z tym AF-em i dużej gamy małych obiektywów.
Nie mów hop puki nie przeskoczysz.
Sony były tylko niektóre pixele dedykowane do AF.
Teraz brakuje Canonowi sensownego bezlusterkowego body (z EVF) semi-profi z tym AF-em i dużej gamy małych obiektywów.
Z czegoś to pewnie wynika. Obawiam się że ucierpi na tym IQ.
Swoją drogą mam nadzieję że się mylisz, że Canon nie pójdzie za innymi i nie skupi się na segmencie pokrak zwanych bezlusterkowcami, aby przypinać do nich EOSy. Niech lepiej skupi się na pracy nad ceną.
szpak121
02-07-2013, 11:51
kolejny produkt drenujący kieszeń, wszystkie oh i ah są po to aby typowy konsument kupił to "cacko" a refleksja czy będzie robił lepsze zdjęcia od dotychczas posiadanego sprzętu przyjdzie później. Jako posiadacz 350D i 7D, jak dla mnie jest to produkt zbędny, gdyż jest mało prawdopodobne abym osiągnął lepsze rezultaty w stosunku do tego co mam, lepiej zainwestować w lepszy obiektyw
kolejny produkt drenujący kieszeń, wszystkie oh i ah są po to aby typowy konsument kupił to "cacko" a refleksja czy będzie robił lepsze zdjęcia od dotychczas posiadanego sprzętu przyjdzie później. Jako posiadacz 350D i 7D, jak dla mnie jest to produkt zbędny, gdyż jest mało prawdopodobne abym osiągnął lepsze rezultaty w stosunku do tego co mam, lepiej zainwestować w lepszy obiektyw
Zgadzam się z tobą w pełni, ale jako nie posiadacz 7D chciałbym upatrywać w tym modelu tańszej alternatywy dostarczającej pożądanych przeze mnie funkcji czyli szybkiego 19 polowego AF i mikroregulacji. Wszystko inne mogą wywalić i zdegradować do poziomu 600D.
Na początek narzekano że XXD jest za blisko XXXD, teraz jak się odbił to narzekacie (niektórzy oczywiście ;) ) że za blisko 7D... :D
Moja historia na tym forum nie jest jakas dluga, ale od kiedy tu jestem to jeszcze zadne pojawienie sie nowej puszki nie obylo sie bez narzekania.
Fotopstryczek
02-07-2013, 13:06
Ciekawe czy teraz pojawia się problemy FF/BF w live view.
Na początek narzekano że XXD jest za blisko XXXD, teraz jak się odbił to narzekacie (niektórzy oczywiście ;) ) że za blisko 7D... :D
Odpowiedź jest prosta ;) 7D w cenie XXXD i wszyscy będą zadowoleni (no może 90%).
Osobiście nie narzekam, wręcz patrzę na dzisiejszą premierę z optymizmem.
ja również wyjątkowo zgasiłem moje standardowe niezadowolenie, brzmi ok, cenowo jak zwykle, bez rewelacji po prostu jak zwykle. czekam na testy matrycy - dodam ze szumy w jotpegach mnie nie interesują po prostu nie robię jotpegów.
Narzekania zaczną się w momencie, gdy okaże się, że szumy i dynamika są na poziomie naszej ulubionej matrycy 18MPix. Niestety moje źródła twierdzą, że tak jest w istocie...
Kolekcjoner
02-07-2013, 14:58
Niech lepiej skupi się na pracy nad ceną.
Nad tym już pracują od dłuższego czasu :mrgreen:.
Nad tym już pracują od dłuższego czasu :mrgreen:.
Źle się wyraziłem, chodzi mi oczywiście o obniżanie ceny ;)
Ciekawe czy taki 70d umie robić redukcję szumów w trybie multi-shot ale tylko z JEDNEJ ekspozycji tzn. korzystajac z dwu grup po 20MPix. Podejrzewam, że stąd mogą się brać zapowiadane "czyste" JPGi...
Kolekcjoner
02-07-2013, 16:26
Narzekania zaczną się w momencie, gdy okaże się, że szumy i dynamika są na poziomie naszej ulubionej matrycy 18MPix. Niestety moje źródła twierdzą, że tak jest w istocie...
No cóż matryca ma realnie ponad 40 mln pikseli więc podejrzewam że cudów nie będzie.
AF na matrycy działa podobno od f11 :).
a jeszcze z innej beczki:
dobra wiadomosc - powrocil cyfrowy zoom w video, dotad dostepny tylko w 600d :)
morlight
02-07-2013, 18:00
Patrząc na sample na canon.jp ,to na iso 3200 i 1600 d.... nie urywa niestety :/ Czyli miało być pięknie, a wyszło jak zwykle.
czytam se i tak głośno myślę, jest jeden tryb custom - jeden? dwa miałyby większy sens jak nie ma miejsca na pokrętle to można spokojnie wyrzucić ten SCN jakoś nigdy nie użyłem żadnego trybu typu landscape, sport itp ... :) nie wiem po co marnują miejsce (ponoć to ma używać ktoś średnio-kumaty, a od poziomu średnio-kumaty tryby są niepotrzebne), a dwa customy przy takim korpusie mają sens, jeden ma sens taki sobie, znaczy znacznie mniejszy (chyba że to jakoś inaczej działa). rzeczywiście napisali że af działa (może działać?) do f11 - pytanie tylko czy ich firmware będzie o tym wiedział? czy iso daje się obniżyć do 50? właściwie nie mam takich potrzeb (mam wystarczająco gęste filtry) ale byłoby miło, w końcu się braketingu dorobili, moja minolta co ją kupiłem dwadzieścia lat temu miała taką kartę z programem do braketingu robiła to samo (na filmie) w końcu osiągnęli podobny poziom. zaślepki wbudowanej się nadal nie dorobili akustyk będzie niepocieszony :). 98% powiem tak tragicznie nie jest ale nadal czasami będzie można nie rozpoznać kadru który się robiło :). z dobrych wiadomości to chyba nie dali softu do bezpośredniego przesyłu zdjęć na mordoksiążkę ale nigdy nie wiadomo czy nie zrobią cichego upgradu :). 1/8000s :) no ba pisałem że dla średnio-kumatych jest to takie czasy to oczywista-oczywistość. podsumowując bardzo dobrze znaczy dostatecznie, a teraz czekam na testy matrycy.
Eberloth
02-07-2013, 21:40
Już 5 stron wylanej wody... :)
Kwapiszon
02-07-2013, 22:00
Szambo wszędzie.
Szambo wszędzie.
Co się dziwisz? Większość użytkowników 7d i 60d stwierdziła, że ich aparaty przestały robić zdjęcia.
Kolekcjoner
02-07-2013, 22:16
Raczej dopiero ;).
Co się dziwisz? Większość użytkowników 7d i 60d stwierdziła, że ich aparaty przestały robić zdjęcia.
No ale kiedyś muszą się stać kultowe 8-).
a ja myślałem, że kultowy jest tylko 50d;p
a ja myślałem, że kultowy jest tylko 50d;p
przeciez 50D to g*. kultowy jest 10D. foty mozna bylo robic, gwozdzia przybic, do obrony koniecznej wykorzystac...
pan.kolega
02-07-2013, 23:00
Pięć stron, ale wszystko o nieistotnych bajerach, a ja chciałbym się dowiedzieć o czymś bardziej istotnym, np. kiedy wreszcie będzie obudowa z kompozytowego stopu magnezu z tytanem wzmocnionego włóknami kevlarowymi.:roll:
Czy wyglada na to, że dla niekanonicznych szkieł jedyny AF w Live View to tylko ten niedokładny tradycyjny PD z machaniem lustrem?
strideer
02-07-2013, 23:08
Pięć stron, ale wszystko o nieistotnych bajerach, a ja chciałbym się dowiedzieć o czymś bardziej istotnym, np. kiedy wreszcie będzie obudowa z kompozytowego stopu magnezu z tytanem wzmocnionego włóknami kevlarowymi.:roll:
I chciałbyś się tego dowiedzieć z informacji prasowej na temat 70D w obudowie plastikowej? To polecam fusy z kawy, mogą być skuteczniejsze w pozyskaniu tej wiedzy :-D
przeciez 50D to g*. kultowy jest 10D. foty mozna bylo robic, gwozdzia przybic, do obrony koniecznej wykorzystac...
Eeetam. Kultowy to był EOS d60. Robiłem fotkę i odpalałem papierosa żeby miała czas się na karcie zapisać :-)
Na optycznych są pierwsze wrażenia z testami AF w trybie LV. Wygląda to naprawdę nieźle.
Niestety dla mnie Canon wypuścił ciekawą dla mnie puszkę o wiele za późno.
Decyzja o zmianie systemu już dawno zapadła, więc 70D sobie nie kupię :P
Fotopstryczek
02-07-2013, 23:29
Na optycznych są filmiki pokazujące AF (LV), prędkość wystarczająca, ciekawe jak wygląda precyzja ;)
Eeetam. Kultowy to był EOS d60. Robiłem fotkę i odpalałem papierosa żeby miała czas się na karcie zapisać :-)
w tamtych czasach mialem Minolte D7i gdzie jeden MRW zapisywal sie 20 sekund i w tym czasie nie dalo rady zrobic kolejnego zdjecia...
piekne czasy... :)
PS. odczyszcze ten OT jutro rano. poki co mozna sobie folgowac ;)
strideer
02-07-2013, 23:52
Na optycznych są filmiki pokazujące AF (LV), prędkość wystarczająca, ciekawe jak wygląda precyzja ;)
Na pewno będzie miał problem z BF/FF, przynajmniej w szerokich gremiach Canon Board :-)
pan.kolega
03-07-2013, 00:43
Ponieważ to jest PD, problemy FF/BF z niektórymi szkłami będa na pewno, ale niekoniecznie gorsze niż z dedykowanymi czujnikami AF.
Fotopstryczek
03-07-2013, 01:05
Patrząc na to od tej strony, że AF bazuje na informacjach z matrycy, nie mamy innego toru optycznego. Powinno to działać precyzyjniej niż AF przez wizjer.
Ponieważ to jest PD, problemy FF/BF z niektórymi szkłami będa na pewno, ale niekoniecznie gorsze niż z dedykowanymi czujnikami AF.
No ale w 70D będzie mikroregulacja więc spoko ;)
Kolekcjoner
03-07-2013, 02:55
Czy wyglada na to, że dla niekanonicznych szkieł jedyny AF w Live View to tylko ten niedokładny tradycyjny PD z machaniem lustrem?
Z ok. 50-ma starszymi szkłami Canona będzie tylko na kontrast więc pewnie z zamiennikami to samo.
Skądinąd Canon mnie nie przestaje fascynować - znaleźli prawdopodobnie kolejny sposób na szkła niesystemowe 8-).
Niestety dla mnie Canon wypuścił ciekawą dla mnie puszkę o wiele za późno.
Decyzja o zmianie systemu już dawno zapadła, więc 70D sobie nie kupię :P
Straszne - jesteśmy zdruzgotani tą informacją ;).
PS. odczyszcze ten OT jutro rano. poki co mozna sobie folgowac ;)
Musiałbyś wywalić cały wątek ;).
pan.kolega
03-07-2013, 05:12
Z ok. 50-ma starszymi szkłami Canona będzie tylko na kontrast więc pewnie z zamiennikami to samo.
Skądinąd Canon mnie nie przestaje fascynować - znaleźli prawdopodobnie kolejny sposób na szkła niesystemowe 8-).
Posa,dziłem Canona o pominięcie CD zupełnie na rzecz nowego wspaniałego Dual Pixel, ale jednak nie, nierychliwy ale sprawiedliwy CD pozostaje.
jellyeater
03-07-2013, 07:59
Skądinąd Canon mnie nie przestaje fascynować - znaleźli prawdopodobnie kolejny sposób na szkła niesystemowe .
Muszą z czegoś żyć. Łatwiej reglamentować niż stanąć w szranki z konkurencją. Chociaż były np. kolejne ploty o 35 II.
BTW to totalnie nie rozumiem jak to tam działa, że nie może działać z każdym szkłem. Czy aparat ma po prostu zapisany w pamięci przelicznik, że jak taka różnica z czujnika fazowego, to poślij taki impuls sterujący do obiektywu dla każdego szkła oddzielnie? Normalnie to widziałbym to tak, że leci do momentu aż przestanie być ostrzej i wtedy się lekko cofa. A jak zaczyna ruch i jest coraz gorzej to zmienia kierunek na przeciwny. Ale tak działa właściwie detekcja kontrastu.
strideer
03-07-2013, 08:28
Widzę, że powstaje kolejna teoria spiskowa na temat hegemonii Canona. Osobiście wątpię, by projektantom nowej matrycy przyświecały tak szlachetne cele, jak wykazywane w tym wątku (czyli udupienie konkurencji). Tak na logikę, to ograniczanie użyteczności sprzętu firm trzecich jest po prawdzie Canonowi nie na rękę, ponieważ to również dostępność dodatkowych zabawek wzmacnia cały system.
Jeśli przyjrzeć się liście szkieł, to są na niej modele w większości stare, można więc przypuszczać, że pracujące z dawnymi wersjami protokołu komunikacyjnego: być może nie dopuszczającymi precyzji pracy silnika wymaganej przez system DAF, być może nie raportującymi ustawionej odległości przedmiotowej, być może z innych powodów. Sprzęt jest rozwijany i Canon jako projektant i producent ma prawo wprowadzać stosowne zmiany (pamiętajmy, że jest to firma, która w połowie lat 80-tych nie bała się całkowicie zmienić bagnet, aby umożliwić w pełni elektryczną komunikację między korpusem a obiektywem). Szczerze mówiąc nie mam pojęcia na jakich zasadach Canon udostępnia (i czy w ogóle udostępnia) innym producentom licencję na protokoły EF, ale jeśli faktycznie istnieją jakieś rodzaje umów, to najwyraźniej nie ma w nich konieczności stałego aktualizowania protokołu w najnowszych szkłach bądź po prostu Canon daje dostęp do starszych wersji (ma do tego prawo).
Jeśli miałbym coś sugerować, to wstrzymałbym się od komentowania rzeczy, która nie została sprawdzona. Jak będzie ze szkłami Sigmy, Tamrona, etc to dopiero się o tym przekonamy. Póki co wiadomo jedynie, że DAF nie działa z (bardzo) starą optyką Canona. I tyle.
--- Kolejny post ---
Jeszcze gwoli uzupełnienia trochę dodatkowego materiału na temat DAF do poczytania: http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/standard_display/daf
Piotr_0602
03-07-2013, 08:45
Sposób na Sigmę 18-35mm f/1.8?
Sposób na Sigmę 18-35mm f/1.8?
Oby nie... Szkoda aby takie szkło nie działało do końca..
Widzę, że powstaje kolejna teoria spiskowa na temat hegemonii Canona. Osobiście wątpię, by projektantom nowej matrycy przyświecały tak szlachetne cele, jak wykazywane w tym wątku (czyli udupienie konkurencji). Tak na logikę, to ograniczanie użyteczności sprzętu firm trzecich jest po prawdzie Canonowi nie na rękę, ponieważ to również dostępność dodatkowych zabawek wzmacnia cały system.
w tym wypadku moze chodzic o efekt uboczny projektu tej matrycy. ale watpie, zeby to byl efekt nieporzadany.
co do tego, ze oferta firm trzecich wzbogaca system Canona to i nawet ten ostatni nie ma watpliwosci. sek w tym, ze tutaj mowimy
o czesciowej kompatybilnosci i jest to wrecz perfekcyjne dla Canona. stare szkla Tamrona czy Tokina nadal mozna sobie podpinac,
no problem, ale jak sie chce szybkiego AF w LV to juz trzeba sobie bedzie zamienic na nowy obiektyw Canona. w zwiazku z czym
w dylematach startowych "kupic 70D w kicie z 18-55 czy z Tamronem 17-50" Canon potencjalnie sprzedaje wiecej wlasnych szkiel
z polki i potem jako uzupelnienie/zamiennik (wszelkie 55-250, 18-135, itp.) ;)
a sprzet firm trzecich przeciez nie jest bezuzyteczny, bo nadal dziala...
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia na jakich zasadach Canon udostępnia (i czy w ogóle udostępnia) innym producentom licencję na protokoły EF, ale jeśli faktycznie istnieją jakieś rodzaje umów, to najwyraźniej nie ma w nich konieczności stałego aktualizowania protokołu w najnowszych szkłach bądź po prostu Canon daje dostęp do starszych wersji (ma do tego prawo).
Sigma i Tamron zalatwiaja AF w Canonie i Nikonie przez inzynierie wsteczna. tzn. ze to faktycznie nie dziala wedlug protokolu,
ale "jakos nastawia ostrosc".
z braku lepszych zrodel zacytuje taki fragment:
Forcing everyone to reverse engineer all your protocols and tolerances is tantamount to "limiting the system." But the Japanese companies are bastions of NIH (not invented here) and like keeping a fortress around the information that would be needed by others to help make a better system
za: http://www.bythom.com/2010%20Nikon%20News.htm
Canon EOS 70D - pierwsze wrażenia - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5979-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_70D_-_pierwsze_wra%C5%BCenia.html)
Wspominal juz ktos, ale bez linka to wstawie. Jak dla mnie calkiem ok. W koncu mozna sobie ladnie ostrzyc z AF w czasie filmowania - bo fazowy nie sciemnia/rozjasnia sobie obrazu aby zlapac ostrosc (albo mi sie wydaje).
Ciekawe czy matryca przypakowana tylko po to, aby dwojka z przodu w mpix byla, czy beda zmiany na lepsze w cieniach/dr. Chyba watpie.
Fajnie, ze 70D nie stalo sie tym dla 60D co 700D dla 650D.
pan.kolega
03-07-2013, 11:02
Widzę, że powstaje kolejna teoria spiskowa....
Jeżeli widzisz teorie spiskowe, albo zastanawiasz się nad wpływem "projektantów matrycy" na decyzje o współpracy z innymi firmami japońskimi albo jej braku, bądź też dziwi Cię dlaczego Tamronowi czy Sigmie Canon pozwala, ale nie na wszystko, to dlatego, że nie rozumiesz japońskiej filozofii biznesu. Są to niepisane zasady, które różnia się od zachodnich zasad konkurencji (też regulowanej, ale w stylu "command and control"). Firmy japońskie nie wykańczają sie wzajemnie, ale współpracują, a zarazem współzawodniczą w (docelowo) pełnej harmonii.
Nie usłyszysz skarg Tamrona na postępowanie Canona. Ani też Canon nie odetnie Sigmie ryja od koryta. Oni mają własne zasady co jest fair a co nie i mają za cel ogólny postęp całego kraju, czy całej gałęzi przemysłu. Taka kolektywna mentalność, którą nie wszyscy wyznawcy "indywidualizmu" rozumieją.
Jeszcze zauważę, że twoja sugestia powstrzymania dyskusji jest niezgodna z zasadami Kaizen. Japończycy uwazaja,żę zdanie każdego jest istotne i dyskusja prowadzi do postępu w zrozumieniu problemu.
Skoro ten nowy autofocus nie działa z niektórymi szkłami Canona to chyba znaczy, że to jednak nie jest sprawa chytrości inżynierów ale jakiś problem techniczny. Możliwe, że w algorytm AF fazowego z matrycy wpisane są jakieś charakterystyki tych obiektywów, które będą działały, a pozostałe nie. Możliwe, że wymagane jest inne sterowanie obiektywem, niż przy czujniku tradycyjnym, co potrafią robić tylko niektóre obiektywy. Ja bym nie wieszał psów na Canonie póki co.
rafal1980
03-07-2013, 17:34
Czuję, że 60D nadal będą miały wzięcie .. po premierze 70D jeszcze większe niż przed ;)
Czuję, że 60D nadal będą miały wzięcie .. po premierze 70D jeszcze większe niż przed ;)
Ja bym nie bral, puszki na DiGICu 5 maja jednak lepszy af. Chocby 650d ;)
W tym świetle to 60D jawi się jak taka Vista - coś w oczekiwaniu na 70D - jak 50D był pewnym krokiem milowym (w sensie pierwsza taka upakowana matryca Canona) to 60D jest trochę nijaki :-D
Oczywiście w duuużym skrócie myślowym.
Kolekcjoner
03-07-2013, 23:26
Muszą z czegoś żyć. Łatwiej reglamentować niż stanąć w szranki z konkurencją.
Oczywiście w końcu robią takie dziadostwo, że powinno im być wstyd :lol:.
Inteligentny wizjer z 98% pokryciem kadru
Pole widzenia aparatu jest większe, a obraz jest bardziej przybliżony — wszystko dzięki inteligentnemu wizjerowi z 98% pokryciem kadru, punktem ocznym wynoszącym 22 mm, co umożliwia komfortowe obserwowanie obrazu, i funkcją wyświetlania parametrów pracy i poziomicy elektronicznej. Całość ułatwia uzyskiwanie optymalnych zdjęć i filmów.
Znalazłem to na stronie Canona... Rozumiem że to pomyłka, chyba że już wymyślili jak używać wizjera optycznego podczas filmowania? o.O
grzegorzki
04-07-2013, 00:45
Pięć stron, ale wszystko o nieistotnych bajerach, a ja chciałbym się dowiedzieć o czymś bardziej istotnym
Ustaw sobie 50 postów na stronę, szybciej się przelatuje przez tę jakże pasjonującą dyskusję.
Skoro ten nowy autofocus nie działa z niektórymi szkłami Canona.............
Działa na pewno z wszystkimi obecnie produkowanymi.
grzegorzki
04-07-2013, 01:22
Patrząc na to od tej strony, że AF bazuje na informacjach z matrycy, nie mamy innego toru optycznego. Powinno to działać precyzyjniej niż AF przez wizjer.
AF przez wizjer oznaczany jest generalnie jako MF.
Fotopstryczek
04-07-2013, 02:12
AF przez wizjer oznaczany jest generalnie jako MF.
System automatycznego ustawiania ostrości posługujący się czujnikami, które znajdują się w dolnej części aparat pod lustrem.
Już Ci lepiej? :p
- 20 Mpix
- Procesor DIGIC 5+
- ISO 100 - 12800
- 19 pkt. AF
- Wizjer VLCD
- 7kl/ sec.
- Dual Pixel CMOS AF LV
i zaraz się okaże że 5D3 przestanie robić dobre zdjęcia ;)
Eeeetam...za duża kobyła. Gdzie toto dźwigać w plenerze lub na wycieczce /posiadacz NEXa-6/:D
pan.kolega
05-07-2013, 08:56
Skoro ten nowy autofocus nie działa z niektórymi szkłami Canona to chyba znaczy, że to jednak nie jest sprawa chytrości inżynierów ale jakiś problem techniczny. Możliwe, że w algorytm AF fazowego z matrycy wpisane są jakieś charakterystyki tych obiektywów, które będą działały, a pozostałe nie. Możliwe, że wymagane jest inne sterowanie obiektywem, niż przy czujniku tradycyjnym, co potrafią robić tylko niektóre obiektywy. Ja bym nie wieszał psów na Canonie póki co.
Ja jestem daleki od wieszania psów, bo wydaje mi się, że Double PIxel AF to genialny wynalazek. Żeby zrozumieć problem techniczny z niektórymi szkłami to trzeba by najpierw zrozumieć jak to działa. Niestety ja nie rozumiem jak to działa, chociaż wydaje mi się, że rozumiem dobrze zwykły AF na dedykowanych czujnikach.
Chodzi o to, że czujniki zwykłego AF widzą przez tor optyczny AF tylko mały wycinek światła z obiektywu, blisko krawędzi przysłony (np. f/5.6 albo f/2.8) . Tak, jakby przez dodatkowy mały otwór, np. f/11. Dlatego obraz na czujniku AF jest (dość) ostry, nawet kiedy na matrycy jest piękne boke jak śmietana. Natomiast każdy z pół-pixeli musi widzieć obraz z całej połowy obiektywu żeby funkcjonować jak normalny pixel. Czyli obraz zupełnie nieostry nie nadawałby się do AF. Jak to jest zrobione, że każdy pixel może funkcjonowac jako czujnik AF i jak normalny pixel -- to jest jakiś tajemniczy trick Canona.
Mnie ciekawi jedno - czy w AF LV skazani jestesmy na ogromny prostokat AF, czy bedzie mozna bedzie ustawic jakis maly punkcik AF (powiedzmy kopia tego z wizjera, ale na ekranie LV) w dowolnym z tych 80% miejsca na matrycy.
Mnie ciekawi jedno - czy w AF LV skazani jestesmy na ogromny prostokat AF, czy bedzie mozna bedzie ustawic jakis maly punkcik AF (powiedzmy kopia tego z wizjera, ale na ekranie LV) w dowolnym z tych 80% miejsca na matrycy.
Raczej nadal na ogromny, wszak o filmowanie głównie się rozchodzi...
Z innych nowości:
wygląda niestety na to, że Canon nie poszedł za obecną modą i zostawił filtr AA, za to reklamuje się nowym materiałem na filtry koloru (lepsza transmisja) i ulepszonymi fotodiodami.
Na to czekałem od dawna. Jeśli dynamika i wysokie ISO choć trochę zbliży się do mojej starej alfy 580 to kupuję Canona :)
wojciech794
05-07-2013, 12:48
Trochę filmików na YT już jest , jakby ktoś chciał to np: Handmade - Canon EOS 70D (First Look) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Tf0BBNr6Epk)
Mam nadzieje że nowa matryca pokaże pazur :D
Ok 200 gram ( z baterią ) lżejszy od 7D więc raczej odświeżony 60D i bajery z 650D jak dotykowy ekran. Widać że brak już pomysłów co można ulepszyć.
Nie bardzo widzę żeby coś wskazywało że będzie robił lepsze foty od 50D itp . I raczej zmiany w kierunku video idą i LV .
Nie bardzo widzę żeby coś wskazywało że będzie robił lepsze foty od 50D itp ..
Przecież jest nowa matryca. Może poczekaj na sample i wstrzymaj się z marudzeniem.
Kolekcjoner
05-07-2013, 15:59
Nie bardzo widzę żeby coś wskazywało że będzie robił lepsze foty od 50D itp .
Doświadczenie pokazuje, że największe znaczenie będzie tu miało kto go trzyma przy oku ;).
Nawet biorąc pod uwagę to, że żadna z reklamowanych funkcji nie będzie działać tak jak powinna, ten aparat może dobrze namieszać. Raz, że to idealna puszka na backup do 6D (guzikologia, ilość mpix, zasilanie, rodzaj kart) to pod warunkiem dobrej pracy na wysokich ISO w przypadku filmu spokojnie przebije tandemik 6D + 50L. W końcu będzie się można bez większych problemów bawić w video na fotograficznych szkłach.
Jaram się, definitywnie zgarnę sobie do kręcenia zestawik 70D + 24L + glidecam :-)
SkowronWro
07-07-2013, 10:34
iso3200 http://canon-premium.webcdn.stream.ne.jp/www09/canon-premium/eosd/samples/eos70d/downloads/07.jpg
flankerp
07-07-2013, 21:09
No to teraz się zastanawiam czy warto dokładfać do FF :D
Mam dylemat czy zostać z tymi szkłami co mam, dokupić 10-22 i 70D, czy sprzedać i kupić 6D z 24-105L
GEneralnie najbardizej mi w moim przeszkadzał szumik a tu widzę przepaść...
Fotopstryczek
07-07-2013, 21:22
No to teraz się zastanawiam czy warto dokładfać do FF
Zależy czego oczekujesz od aparatu (do portretu wolał bym 5D I niż najnowszy crop). Patrząc na te sample omijał bym 70D szerokim łukiem zwłaszcza na ISO 100, ale te wyplute jpg przez digica zawsze takie są ;)
flankerp
07-07-2013, 22:35
Ja to nie rozumiem, jezeli puszka pluje takimi dobymi zdjeciami, to LR moze juz tylko lepiej? Mam racje?
hmm... Wg mnie puszka generuje naprawde dobry obrazek i to lepszy niz poprzednik, nie wiem skad te negatywne opinie... Zobaczymy jak bedzie naprawde bo sample to zawsze sample...
Fotopstryczek
08-07-2013, 13:01
Sample np z 5D III wyglądały podobnie jeśli chodzi o detale, z rawa można jeszcze dużo wyciągnąć.
grzegorzki
08-07-2013, 16:25
System automatycznego ustawiania ostrości posługujący się czujnikami, które znajdują się w dolnej części aparat pod lustrem.
Już Ci lepiej? :p
Absolutnie. To gdzie ten wizjer ?
--- Kolejny post ---
Ok 200 gram ( z baterią ) lżejszy od 7D więc raczej odświeżony 60D i bajery z 650D jak dotykowy ekran. Widać że brak już pomysłów co można ulepszyć.
Nie bardzo widzę żeby coś wskazywało że będzie robił lepsze foty od 50D itp . I raczej zmiany w kierunku video idą i LV .
Niestety gniazdo SIM najpierw wprowadzą w FF.
Ernest_DLRS
08-07-2013, 16:29
Muszę powiedzieć, że zapowiada się chyba 1szy świetny crop - nigdy bym nie przypuszczał...
Muszę powiedzieć, że zapowiada się chyba 1szy świetny crop - nigdy bym nie przypuszczał...
Swojego czasu 40-tka lub 7-ka też zapowiadały się jako świetne cropy i sądzę, że spełniły oczekiwania większości swoich nabywców.
Kolekcjoner
08-07-2013, 20:55
Swojego czasu 40-tka lub 7-ka też zapowiadały się jako świetne cropy i sądzę, że spełniły oczekiwania większości swoich nabywców.
Ja to chyba w ogóle dziwny jestem bo 40-tka do dzisiaj spełnia u mnie swoją rolę i jakoś nie czuję potrzeby wymieniania jej na 70D. Dla mnie ten korpus nic nie wnosi istotnego.
No to teraz się zastanawiam czy warto dokładfać do FF :D
Mam dylemat czy zostać z tymi szkłami co mam, dokupić 10-22 i 70D, czy sprzedać i kupić 6D z 24-105L
GEneralnie najbardizej mi w moim przeszkadzał szumik a tu widzę przepaść...
Jeśli chodzi o mnie to też widzę niezły obrazek (chociaż jotpegi z puszki są całkowicie poza moimi zainteresowaniami chciałbym rawa tego zdjęcia zobaczyć) ale przed zakupem kolejnego korpusu mam szczery zamiar sprawdzić wszystko sam, właściwie to nie testuję kupowanego sprzętu (ani obiektywów ani korpusów) po prostu robię zdjęcia i oceniam sprzęt na podstawie tego co otrzymuję, jakoś leniwy jestem a sprzęt ani jego testowanie mnie nie ekscytuje, tym razem mam zamiar zrobić dokładnie odwrotnie najpierw testy potem kasa - jak zobaczę to uwierzę w ten cud.
Ernest_DLRS
09-07-2013, 07:43
W sumie fakt. Dla każdego co innego jest ważne, dlatego napisałem, że wreszcie widzę pierwszy ciekawie zapowiadający się crop ;)
Ja tak tylko tak nieśmiało przypomne, że fotografii nie wykonuje aparat lecz fotograf ;) przy pomocy aparatu.
W końcu będzie się można bez większych problemów bawić w video na fotograficznych szkłach.
Jaram się, definitywnie zgarnę sobie do kręcenia zestawik 70D + 24L + glidecam :-)
Bawić to tutaj bardzo trafne określenie bo do nawet średnio zaawansowanych produkcji fimowych AF odpada ;) nawet taki jak ten nowy w tej puszce.
Ja to chyba w ogóle dziwny jestem bo 40-tka do dzisiaj spełnia u mnie swoją rolę i jakoś nie czuję potrzeby wymieniania jej na 70D. Dla mnie ten korpus nic nie wnosi istotnego.
Popieram
Ja na 30`tce siedziałem 7lat, dalej go mam i nie zamierzam sie pozbywac.
Nigdy nie przesiadłbym sie z niego na kolejego xxD AP-C, bo co by mi to dało, tzn. dzięki czemu popełniał bym lepsze fotografie? (spotu czy przyrody nie uprawiam).
to jest wyjscie z blednego zalozenia, ze ten aparat ma zachecic posiadaczy ww. modeli do zmiany.
a to tak nie dziala przy 1.5, 2 czy nawet 3-letnim cyklu produktowym. normalni ludzie nie wymieniaja korpusu tak czesto.
mozna by od biedy kontemplowac czy 7D jest na tyle stary, ze ktos sie bedzie rozgladal za zmiana, ale 70D nie jest pomyslany
jako sciezka "rozwoju" dla obecnych posiadaczy 7D.
jesli sie zastanawiac to nad roznicami pomiedzy:
50D a 70D (5 lat)
550D/600D a 70D (1-2 lata, ale model oczko wyzszy, czyli upgrade dla pasjonata)
i tutaj juz mozna znalezc powody do zmiany.
600D robi wyraznie lepsze foty niz 50D (duzo lepsza matryca) i ma uchylny ekranik, dzieki ktoremu swietnie sie robi foty z perspektywy zaby.
a 70D doklada do tego dzialajacy AF, wiec mozna z tej perspektywy zaby robic foty dzieciakom (600D - kawe idzie zaparzyc zanim korpus
zlapie ostrosc)... plus lepszy akumulator (LP-E6 jest wyraznie mocniejszy niz BP-511, a nad LP-E8 sie nawet nie bede znecal)...
nikt nie zmusza do zakupu 70D, ale nie robmy sobie jaj z pogrzebu, ze nie ma roznic miedzy nim a chocby 50D.
Kolekcjoner
09-07-2013, 14:09
nikt nie zmusza do zakupu 70D, ale nie robmy sobie jaj z pogrzebu, ze nie ma roznic miedzy nim a chocby 50D.
Zupełnie nie rozumiesz 8-).
To nie o to chodzi że nie ma różnic ale dla niektórych są one pomijalne (jakość zdjęć też się w to wlicza).
SkowronWro
09-07-2013, 14:19
600D robi wyraznie lepsze foty niz 50D (duzo lepsza matryca) i ma uchylny ekranik, dzieki ktoremu swietnie sie robi foty z perspektywy zaby. moj ulubiony markingowy tekst... 600d ma duzo gorszy af od 50d
Zupełnie nie rozumiesz 8-).
To nie o to chodzi że nie ma różnic ale dla niektórych są one pomijalne (jakość zdjęć też się w to wlicza).
ale miales produkcyjny egzemplarz juz i porownywales?
to tak nawiasem mowiac, bo ja nadal upieram sie, ze poki co aparatu nie ma i porownywanie jakosci zdjec z niego jest jakby... ciut przedwczesne ;)
mozna sie jeszcze pomodlic nt ficzerow i ergonomii, ale ruszac temat jakosci obrazu to bym sie jednak bal :D
kwestia czy roznice sa i na ile sa wazne to juz rzecz indywidualna. moja osobista malzonka, blondynka wprawdzie nie bedac, ale nieodmiennie uwaza,
ze miedzy moimi "torebkami" foto nie ma roznic ("wszystkie sa czarne i duze. no dobra, ta jedna ma jeden pasek czerwony i ladne zolte w srodku"),
a z kolei jej torebki to kazda inna, a "ta na wystawie to jest w ogole super i takiej jeszcze nie mialam i musze ja miec"... i sie wez kloc... :D
Fotopstryczek
09-07-2013, 14:34
Teoretycznie, zakładając, że jeden piksel składa się z 2 i informacje są sumowane, w światłach powinniśmy mieć zapas 1EV ;)
Kolekcjoner
09-07-2013, 14:36
ale miales produkcyjny egzemplarz juz i porownywales?
Ale po co. Znaczy czego się mam spodziewać - kolory będą bardziej kolorowe czy co? Na co mam liczyć 8-)?
Do moich potrzeb puszki które posiadam robią zdjęcia super jakości. Największe ograniczenie dla nich stanowię ja sam niestety ;).
Ale po co. Znaczy czego się mam spodziewać - kolory będą bardziej kolorowe czy co? Na co mam liczyć 8-)?
nie mam oczekiwan wzgledem 70D, bo go raczej nie kupie, ale...
niech sie okaze ze w tej puszce swiatla maja charakterystyke taka jak w matrycach FF - w sensie, ze jak naswietlasz do prawej to tam miedzy
biela a srednia szaroscia jest potezny zapas tonalny, a nie tak jak w cropowych sensorach od razu srodek. rzecz jest do zrobienia a stanowilaby
gigantyczna roznice jakosciowa miedzy 70D a innymi puszkami cropowymi, bo nagle daloby sie poprawnie naswietlone foty przy ISO 100/200
ciagnac tonalnie za uszy i zachowac plynne przejscia... z 600D/40D/450D/30D rzecz nie do zrobienia (wymieniam matryce, ktore przerabialem,
zakladam ze inne Canon nie odstaja wyraznie)...
ze przy ISO 3200 prawdopodobnie jest papa i/lub brak detalu (zapewnie predziej "i" niz "lub")... to akurat logiczne, to jest fizyka i wyzej tylka
nie podskoczysz...
Do moich potrzeb puszki które posiadam robią zdjęcia super jakości. Największe ograniczenie dla nich stanowię ja sam niestety ;).
ja raczej zwalam na pogode... ale generalnie zgadzam sie ;)
nieodmiennie sa rzeczy w puszkach, ktore odbieram jako silnie mnie ograniczajace. szybkosc (tzn. jej brak) AF w LV w 600D, szybkosc AF w ogole
w 5D mkII, brak sensownego MLU w obu. Albo tez rzeczy, ktore chcialbym miec kiedys: GPS, wifi (chocby po to, zeby puszki automatycznie synchronizowaly
czas z serwerem)... jak kiedys przyjdzie do wymiany korpusu to jak najbardziej chcialbym miec wybor lepszej puszki za mozliwie mniejsze pieniadze...
Tak sobie myśle że gdybyście przeczytali swoje obecne komentarze 10-7lat temu dotyczące lustrzanek, "uchylny ekranik - dla lepszego robienia zdjęć", "świetnie działający AF LiveView", "Wi-fi, "GPS" to byście mieli sami z siebie niezły ubaw ;)
pan.kolega
09-07-2013, 17:23
Tak sobie myśle że gdybyście przeczytali swoje obecne komentarze 10-7lat temu dotyczące lustrzanek, "uchylny ekranik - dla lepszego robienia zdjęć", "świetnie działający AF LiveView", "Wi-fi, "GPS" to byście mieli sami z siebie niezły ubaw ;)
Ubaw to jest kiedy się dzisiaj czyta komentarze sprzed lat, kiedy zaprawieni w bojach fotografowie na ciężkie tereny pogardliwie nazywali wyświetlacze większe od znaczka pocztowego "telewizorami". A w ogóle po co komu ten telewizor kiedy można patrzyć przez dziurkę?:!: Albo ramkę z drutu.:shock:
A w ogóle to austryjacke gadanie, bo zamiast gorzej i drożej jest znowu lepiej i taniej. Wyglada na to, że DAF to będzie rewolucja. Wkrótce pojawi się M z DAF i wtedy ostatni będa pierwszymi, jak przepowiedziało Pismo.
Hurra.:|
Jeśli mowa o sprawach technicznych, a nie o "dobroci zdjęcia" (bo to rzeczywiście zależy od osobnika trzymającego), to wierzę że nasza ulubiona firma ma sporo miejsca na aparat z matrycą formatu APS-C produkujący lepsze jakościowo zdjęcia :) i to nie zależy od osobnika trzymającego aparat, jakość materiału produkowanego przez matrycę daje się mierzyć mierzalnymi i fizycznymi parametrami (które mogą być lepsze albo gorsze) można porównywać korpusy stare, nowe, różnych producentów.
luck1985
09-07-2013, 18:48
Canon EOS 70D body - Fotoelektro.pl - aparaty cyfrowe i lustrzanki cyfrowe, cyfrówki canon, nikon, olympus (http://fotoelektro.pl/canon-eos-70d.html)
5900 LOL
Po co podali cene jak jeszcze nie jest znana w kraju.
4000 i wezme. Powyzej sie wstrzymam.
Ta cena jest idiotyczna. W zapowiedziach było podawane 4399 zł o ile dobrze pamiętam.
Hahahaha! Przecież to jest od 7D droższe... :D
Bo 7D ma już kilka lat i dosyć kiepską matrycę.
Canon EOS 70D body - Fotoelektro.pl - aparaty cyfrowe i lustrzanki cyfrowe, cyfrówki canon, nikon, olympus (http://fotoelektro.pl/canon-eos-70d.html)
5900 LOL
Po co podali cene jak jeszcze nie jest znana w kraju.
4000 i wezme. Powyzej sie wstrzymam.
w tej cenie to kupię nikona 600D (i jeszcze mi zostanie) :) i zapomnę z ulgą o naszej najdroższej firmie :). wydaje się że widziałem już gdzieś sugerowaną trochę powyżej 3 tysięcy, w sklepie powinno być mniej, a "zniemiec" jeszcze mniej
no dobra 1099 OJRO za korpus ale to cena sugerowana w handlu zawsze jest taniej :).
Kolekcjoner
09-07-2013, 21:26
... jak kiedys przyjdzie do wymiany korpusu to jak najbardziej chcialbym miec wybor lepszej puszki za mozliwie mniejsze pieniadze...
Jak kiedyś przyjdzie do wymiany korpusu to już nie kupię cropa.
Crop interesuje mnie jedynie w wersji "kieszonkowej", a nie klocowej ;).
Co do ceny to moim zdaniem nie ma się co w ogóle na to patrzeć bo było wiele razy już tak że zaraz po premierze ceny były idiotyczne.
Na japońskiej stronie Canona zamieszczono przewodnik po najważniejszych funkcjach 70D:
Canon?EOS 70D Master Shooting Guide (http://web.canon.jp/imaging/eos70dshootingguide/index.html)
Jest też już manual do 70d, przynajmniej angielski. Można sobie tam wyczytać co kogo interesuje. Np. że multiekspozycje są zapisywane w RAW-ie i inne ciekawostki.
mamy już specyfikację na polskiej stronie Canona Canon EOS 70D - Cyfrowe aparaty z wymienną optyką - Canon Polska (http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_70D/?WT.ac=SS_EOS70D_Poland)
i instrukcjcę obsługi PL EOS 70D (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_70D.aspx?DLtcmuri=tcm:125-1070670&page=1&type=download)
Bawić to tutaj bardzo trafne określenie bo do nawet średnio zaawansowanych produkcji fimowych AF odpada ;) nawet taki jak ten nowy w tej puszce.
Tak naprawdę to w tym momencie sobie troszkę gdybamy, bo tak naprawdę nie wiadomo jak ten korpus sobie radzi z szumem, DR, morą, rolling shutterem, niemniej jednak otwiera to spore możliwości do przesiadki z foto na foto+video.
Jestem fotografem, mam kilka szkieł, które lubię i sprawdzają mi się w fotografi, jednak do filmu są bardzo ciężkie do ostrzenia - zwłaszcza ts-e24 i 135L. Jestem w momencie, gdzie chcę trochę zainwestować w narzędzia, żeby później nie mieć z tym problemów, mając nadal w pamięci że video może nie wypalić. Mogę zainwestować w rozwiązania stricte pod video - blackmagic z obiektywami pod film, jednak ceny za kamerę plus komplet trzech stałek Zeissa, glidecam, porządny statyw video, żuraw, follow focus, zewnętrzny monitor i resztę gratów mogę kupić puszkę do dynamicznych scen, kilka ładnych obiektywów klasy L, graty video i nie dość, że zostaje mi z tego sporo pieniędzy, to jeszcze mam zestaw którego spokojnie mogę użyć przy sesjach fotograficznych. Boli 4.2.0, mora, limity nagrywania, jednak sama uniwersalność, masa konfiguracji i brak konieczności zatrudniania focus pullera do każdej roboty przemawiają zdecydowanie na plus.
To tak jak z fotografią, gdzie teoretycznie nie powinno się podchodzić do zlecenia portretowego bez pełnej klaty i jasnej eLki, jednak szybko okazuje się że gruz foto to fajna sprawa, jednak nie to nam zrobi dobrą robotę.
A jestem realistą i widzę, że dobrze działający AF w trybie video na moim poziomie da lepszy efekt, niż Zeiss CP.2, follow focus i monitor. :-)
Kolekcjoner
11-07-2013, 16:23
A jestem realistą i widzę, że dobrze działający AF w trybie video na moim poziomie da lepszy efekt, niż Zeiss CP.2, follow focus i monitor. :-)
To nie do końca tak, bo ostrość jest częścią kreacji obrazka w filmie (czasem nieostrość) i zdawanie się na automat nie jest dobrym wyjściem. W filmie na ogół AF się nie sprawdza - szczególnie że nie jest dobrze jak zmiany ostrości później widać.
strideer
11-07-2013, 16:28
To nie do końca tak, bo ostrość jest częścią kreacji obrazka w filmie (czasem nieostrość) i zdawanie się na automat nie jest dobrym wyjściem. W filmie na ogół AF się nie sprawdza - szczególnie że nie jest dobrze jak zmiany ostrości później widać.
Jak robisz coś powiedzmy artystycznego i masz na podorędziu jakąś ekipę pomocników, to jak najbardziej tak. Natomiast do filmowania dokumentalnego (od filmowania rodziny po autorskie ambitne dokumenty) autofokus ma jakiś sens, nawet mimo efektów ubocznych, jakie się wiążą z tym mechanizmem w wideo.
Kolekcjoner
11-07-2013, 18:39
Ja nie robię nic wielce artystycznego (reportaże, koncerty i spektakle teatralne) i mnie AF wręcz przeszkadza - czasem włączam wspomagająco żeby zafiksować, a tak to focus peaking i heja 8-).
Co do dokumentacji rodzinnej to jak najbardziej tak.
pancernik12
15-07-2013, 00:51
Canon 70D Review + Sigma 18-35mm f1.8 lens preview - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=8H-X4vJXbkU)
70D z Sigmą 18-35. AF działa :)
Pozdrawiam
luck1985
20-07-2013, 12:01
4600 na cyfrowe za samo body.
Wybieram N7000 ktory w tej chwili kosztuje 2800 za body.
Fotopstryczek
20-07-2013, 13:53
A ja 40D, używany jest tańszy :mrgreen:
Jeśli chcesz porównać cenowo C z N to raczej 70D z D7100, ale też nie do końca bo 70D jeszcze nie ma a D7100 już troszkę jest ;)
Ja nie robię nic wielce artystycznego (reportaże, koncerty i spektakle teatralne) i mnie AF wręcz przeszkadza - czasem włączam wspomagająco żeby zafiksować, a tak to focus peaking i heja .
Co do dokumentacji rodzinnej to jak najbardziej tak.
Na koncertach w ciemnych klubach bez af?
Też bym chciał...
Który Canon ma focus peaking?
Nex ma, ale i tak nie korzystam; jak się artysta giba, to i tak nic z tego
luck1985
20-07-2013, 15:26
A ja 40D, używany jest tańszy :mrgreen:
Jeśli chcesz porównać cenowo C z N to raczej 70D z D7100, ale też nie do końca bo 70D jeszcze nie ma a D7100 już troszkę jest ;)
D7100 drogi, a D7000 kosztuje teraz fajne pieniadze- jak swego czasu 50D. Bralbym 50D zamiast tego 40D.
Ale chcialbym juz kupic cos nowszego. Ew skoncze z 700D.
Tego 70D odpuszcze, nie ta cena. A cena z kitem, to juz w ogole smiech na sali. Musze poczytac testy i poczekac na 1 relacje osob z forum np. 60D odpuscilem, bo to byl downgrade. A 7D tez sie ceni jak na swoj wiek.
Kolekcjoner
20-07-2013, 20:41
A ja żadnego - po kiego grzyba mam taskać takie klamoty 8-).
luck1985
20-07-2013, 23:38
A co masz w plecaku?
Kolekcjoner
21-07-2013, 13:38
znalezionego grzyba?
Jesteś bardzo blisko 8-).
myslidar
21-07-2013, 19:59
Na koncertach w ciemnych klubach bez af?
Też bym chciał...
Który Canon ma focus peaking?
Nex ma, ale i tak nie korzystam; jak się artysta giba, to i tak nic z tegoJest w Magic Lantern.
Fotopstryczek
25-07-2013, 14:16
Jakieś sample są - Canon EOS 70D - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/6029-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_70D_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html)
Szkoda, że nie zrobili rawów ;)
CANON EOS 70D CORPO - su Il Fotoamatore (http://www.ilfotoamatore.it/Scheda_Avanzata.asp?art=CN159)
CANON EOS 70D+EF-S 18-55 IS STM - su Il Fotoamatore (http://www.ilfotoamatore.it/Scheda_Avanzata.asp?art=CN160)
CANON EOS 70D+EF-S 18-135 IS STM - su Il Fotoamatore (http://www.ilfotoamatore.it/Scheda_Avanzata.asp?art=CN161)
Witam, ceny z terenu Toscany, ale jeszcze aparat nie macany:)
Kilka rawów jest tutaj,wprawdzi to nie jest plener,ale zawsze można porównać z konkurencją.
Canon 70D Review: First Shots - Samples (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-70d/canon-70dA7.HTM)
kurczeblade
03-08-2013, 11:40
Kilka rawów jest tutaj,wprawdzi to nie jest plener,ale zawsze można porównać z konkurencją.
Canon 70D Review: First Shots - Samples (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-70d/canon-70dA7.HTM)
Jak dla mnie i jak na apsc Canona do iso 3200 bardzo dobrze wyglądają sample :-)
może być ciekawy zestaw z sigma 18-35 1.8 :)
Fotopstryczek
04-08-2013, 17:50
Canon 70D Review: First Shots - Samples
Nie wygląda to zbyt dobrze. Nikon nadal będzie miał lepsze APS-C :)
Fotopstryczek
04-08-2013, 20:32
I gdzie te 14bit ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img196/8272/dyia.png)
Pewnie u Ciebie na Twoich fotkach zdolny kolego znajdziemy ???
jacek_73
04-08-2013, 21:56
Pewnie u Ciebie na Twoich fotkach zdolny kolego znajdziemy ???
Z niecierpliwością, ale i pewną nieśmiałością... obgryzam paznokcie.
Fotopstryczek
04-08-2013, 23:55
Przykro mi, ale na tym forum nie wolno wrzucać komercyjnych linków.
Im nowsza puszka Canona APS-C tym mniej informacji w światłach.
Przecież tyle tutaj fotografów ślubnych a w kościele jest potrzebna bardzo wysoka DR, by okna nie przepalić :mrgreen:
Na zaprzyjaźnionym żółtym forum mam kolegę totalnego teoretyka gawędziarza pozdrawiam p.G.Widzę ,że masz ochotę na ten zasłużony tytuł tutaj na forum.jak okna przepalisz to dzwoń po straż pożarną...
Fotopstryczek
05-08-2013, 00:43
Na zaprzyjaźnionym żółtym forum mam kolegę totalnego teoretyka gawędziarza pozdrawiam p.G.Widzę ,że masz ochotę na ten zasłużony tytuł tutaj na forum.jak okna przepalisz to dzwoń po straż pożarną...
Nie jestem fotografem ślubnym :p
Kończę OT, nie ma sensu dalej tego tutaj ciągnąć. Jak chcesz wal na PW, pogawędzimy sobie ;)
pan.kolega
05-08-2013, 01:39
Kończę OT, nie ma sensu dalej tego tutaj ciągnąć. Jak chcesz wal na PW, pogawędzimy sobie ;)
E tam gawędzić nie bedę, bo nie ma o czym, to już jest przegawedzone ale jak już wrzuciłeś to niedorozumienie, to trzebaby posprzątać.
Nie rozumiesz o co chodzi z tymi bitami. Poczytaj te linki; zajmie troche czasu.:idea::idea::idea:
12bit vs 14bit RAW and compressed vs uncompressed… Does it matter? | francoisMalan (http://francoismalan.com/2011/10/raw-12bit-or-14bit-lossy-or-lossless/)
Noise, Dynamic Range and Bit Depth in Digital SLRs -- page 3 (http://theory.uchicago.edu/~ejm/pix/20d/tests/noise/noise-p3.html#bitdepth)
Wyjasniam: jak taki histogram będzie wygladał zależy od naświetlenia. Canon naświetla konserwatywnie żeby nie "popalic okien" jak mówisz. Naswietl sobie o pół EV bardziej i też dobijesz do +3 jak w histogramiach Nikonów. Ale zauważ jak u Nikona cienie rozpadają się o wiele wcześniej... juz nawet od -4, a u Canona dopiero od -6. LOL ROLL LOL ROLL :lol::roll::lol::roll:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/821/d76y.png/)
Fotopstryczek
05-08-2013, 02:30
Naswietl sobie o pół EV bardziej i też dobijesz do +3 jak w histogramiach Nikonów.
Cudów nie osiągniesz, nadal będzie tam wartość 11-12K :p
Oczywiście mówimy o tej sztuce 70D, którą zostały wykonane rawy (zakładamy, że ruszysz tylko przysłonę, nie dotkniesz ISO lub czasu migawki, bo to może już wpłynąć na wartość).
Te rawy są chyba z przedprodukcyjnego egzemplarza, punkt bieli jest źle zdefiniowany na ISO 100.
kurczeblade
05-08-2013, 07:55
To powiedź jakim fotografem jesteś ?:) w ogóle jesteś ? ksywka "fotopstryczek" dała dużo do myślenia :confused:
Nic mi nie mówią te wykresiki ... czekam na premierę aparatu i wypowiedzi osób które będą fizycznie posiadały ten sprzęt - mam nadzieje że w końcu APS-C w canonie skoczy do przodu. Pentax potrafi, teraz nikon swoim 7100też pokazał klasę. Zatem czekamy na Canona :)
źródło (http://desmond.imageshack.us/Himg245/scaled.php?server=245&filename=trol.jpg&res=landing)
wallander
05-08-2013, 12:31
co waszym zdaniem bardziej warto kupić dla zaawansowanego amatora, głównie aparat do podrózy, krajobraz, architektura..nowego 70d czy pełną klatke 6D?
strideer
05-08-2013, 12:37
co waszym zdaniem bardziej warto kupić dla zaawansowanego amatora, głównie aparat do podrózy, krajobraz, architektura..nowego 70d czy pełną klatke 6D?
A jakie masz szkła?
Fotopstryczek
05-08-2013, 13:15
http://desmond.imageshack.us/Himg245/scaled.php?server=245&filename=trol.jpg&res=landing
ok! ;)
wallander
06-08-2013, 10:34
A jakie masz szkła?
nie mam szkieł, bedzie to przesiadka z nikona d3100 którego sprzedałem
kurczeblade
06-08-2013, 10:46
nie mam szkieł, bedzie to przesiadka z nikona d3100 którego sprzedałem
Jeszcze tego Canona "70D" nie ma, ciężko określić jak będzie to wyglądało w praktyce. Ale matryca będzie tak dobra jak w nikonie D7100 to warto zwrócić uwagę na 70D
ps: nie lepiej Nikona d7100 jak od początku? Bardzo dobry sprzęt, Nikoniarze porównują do nawet swoich FX .
nikoniarze są w bardziej komfortowej sytuacji niż my; na FF mogą używać obiektywów pod DX i starych manuali (b. dobrych optycznie)
podobnie jest w Pentaksie
gdybym jeszcze raz zaczynał, pewnie wszedłbym w Nikona
nikoniarze są w bardziej komfortowej sytuacji niż my
dokładnie, nikoniarze mają też większy wybór dobrych, stabilizowanych, cropowych kitowych zoomów:
18-55 -105 - 140 -200 -300 a wymieniłem tylko te z 18mm na wide, w rzeczywistości wybó jest jeszcze większy, na pewno większy niż w cwanonie...
cohontes
06-08-2013, 22:15
Canon w przypadku apsc strasznie odstaje z oderta obiektywow w porownaniu do Nikona ;/
E: literowka
Sent from my iPad using Tapatalk
kurczeblade
06-08-2013, 22:26
Canon w przypadku apsc strasznie osataje z oderta obiektywow w porownaniu do Nikona ;/
ale z matrycami też lepiej o nikonów :-) w apsc
Kolekcjoner
07-08-2013, 00:29
W ogóle to powinni pomyśleć o zmianie branży, bo na polu foto są chyba skończeni 8-).
kurczeblade
07-08-2013, 16:32
W ogóle to powinni pomyśleć o zmianie branży, bo na polu foto są chyba skończeni 8-).
Canon chcę być PRO i robić tylko dobry sprzęt dla PRO
a poniżej co jest PRO - chcą wsadzić byle co w bebechy, byle z zewnątrz było dużo zabawek (wifi, gps, odchylane wyświetlacze, super-funkcje do nagrywania filmów, dotykowe lcd) itp itp. Oby teraz nie przesłodzili tego Canona 70D bo jeśli się okaże że matryca nie dorówna do Nikonowskich to śmiech na sali ! :)
kurczeblade
07-08-2013, 17:48
High ISO Comparison: Canon EOS 70D Vs. 60D Vs. 7D Vs. Nikon D7100 | Camera News at Cameraegg (http://www.cameraegg.org/high-iso-comparison-canon-eos-70d-vs-60d-vs-7d-vs-nikon-d7100/)
Fotopstryczek
07-08-2013, 17:59
High ISO Comparison: Canon EOS 70D Vs. 60D Vs. 7D Vs. Nikon D7100 | Camera News at Cameraegg (http://www.cameraegg.org/high-iso-comparison-canon-eos-70d-vs-60d-vs-7d-vs-nikon-d7100/)
Lepiej na rawy popatrzeć ;)
Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-70d/9)
Czy tylko mi się wydaje czy nie ma jakiś wielkich różnic? W sensie może chwilami leciutko na korzyść D7100 ale bez przesady...
Fotopstryczek
07-08-2013, 18:21
Czy tylko mi się wydaje czy nie ma jakiś wielkich różnic? W sensie może chwilami leciutko na korzyść D7100 ale bez przesady...
Odnoszę podobne wrażenie HIGH ISO na podobnym poziomie.
Szumy w cieniu nadal większe niż u nikona, ale jak na canona to jakaś tam poprawa jest ;)
pan.kolega
07-08-2013, 20:21
A właśnie chciałem zachęcić do porównania sampli zamiast tego co pisza "entuzjaści" w sieci i powtarzaja jak echo, albo naiwnych interpretacji histogramów.
Jak już próbowałem na darmo sz. Kolegów przekonać, nie ma różnicy na niekorzyść Canona w szumach między nowszymi kropami a Nikonem czy czymkolwiek innym. Kropka.
Jest różnica w DR --- czyli dla scen z duża różnica EV między światłami i cieniami Nikon zbierze więcej informacji i będzie się dało odtworzyć więcej szczegółów na krańcach skali EV. To dzięki sztuczce z naświetleniem jakby na dwóch iso jednocześnie -- proszę się zwrócić do Nikona albo Sony o wyjaśnienie jak to się robi. To nie jest żadna fundamentalna cecha matrycy -- Canon powiedziałby: mogiem, ale na razie nie chcem albo nie muszem. A szkoda.
W każdym razie nie ma to żadnego pozytywnego wpływu na szum w granicach DR -- może negatywny. Reszta to algorytmy odszumiania czyli wygładzania. Tu też nie ma żadnej wyraźnej różnicy, bo to nie jest trudne. Proszę też nie zapomnieć, że Nikon 7100 ma trochę więcej pikseli, co widać na samplach. Jednak nie widziałem żadnego porównania które pokazuje więcej szczegółów na wysokim ISO w porównaniu z Canonem. A różne opisy słowne to owszem, czytałem.
wallander
07-08-2013, 23:14
szkoda ze w d70 nie wrzucili GPS , jednak niby gadzet a sie przydaje,,,
ja ciagle nie moge pojac jaki ma sens posiadanie GPS w lustrzance. Ludzie za przeproszeniem o****i z tymi bajerami w aparatach. Juz bardziej WIFI by sie przydalo niz jakis GPS.
kurczeblade
08-08-2013, 10:00
Pewnie będzie w 7dmk2 jeśli chcą zachęcić nabywców kupnem nowej siódemki, muszą wstawić jakiś kolejny gadżet w ten aparat, bo przecież ta sama matryca będzie co w 70D :) Zaczyna mnie irytować marketing Canona. Jakiś ten Nikon sympatyczniejszy mi się wydaje :)
7D Mark II another specs list | Camera News at Cameraegg (http://www.cameraegg.org/7d-mark-ii-another-specs-list/)
nie ma różnicy na niekorzyść Canona w szumach między nowszymi kropami a Nikonem czy czymkolwiek innym. Kropka.
W kwestii tego "czymkolwiek innego" to proponuję sprawdzić z pentaxem... najlepiej z K-5 IIs, może się kolega zdziwić.
Canon w przypadku apsc strasznie odstaje z oderta obiektywow w porownaniu do Nikona ;/
czy ja wiem... pod korpus typu 70D mozna kupic wyraznie lepszy optycznie niz nikorrowski odpowiednik 15-85. albo 17-55, ktory nie dosc ze w ogole ma stabilizacje, to jeszcze oprocz tego jest lzejszy i znacznie tanszy... wiec jakby nie patrzyc na obiektywach, od ktorych zaczyna sie dyskusja o optyce, jest wyrazna przewaga dla Canona.
a ze jest ich mniej... ujme to tak: nie robi mi wiele sam fakt napierniczenia stu tysiecy dewiacji przez Nikona (18-55, 18-70, 16-85, 18-105, 18-135, 18-140, 18-200 - cos pominalem?)...
tam gdzie jest roznica to istnienie stalki 35/1.8 i dosc fajnej w miare budzetowej opcji 70-300 VR w Nikonie (canonowski 70-300 IS niestety d* nie urywa).
wydaje mi sie, ze w czasach kiedy Nikon wypuszczal D70 konsumenci mysleli o GPS sie wylacznie w kontekscie nawigacji samochodowej...
a jesli chodzi o Canona 70D - moim zdaniem bezwzglednie powinien miec GPS. to cos kosztuje grosze, a powinno byc standardem w aparacie juz AD 2010 :/
ja ciagle nie moge pojac jaki ma sens posiadanie GPS w lustrzance. Ludzie za przeproszeniem o****i z tymi bajerami w aparatach. Juz bardziej WIFI by sie przydalo niz jakis GPS.
dla fotografa podrozujacego GPS ma ta zalete, ze potem nie trzeba sleczec nad mapa i szukac jak sie nazywal liczacy 3domy przysiolek, w ktorym zrobilo sie dane zdjecie. dla mnie fantastyczna sprawa, chcialbym miec w swoich aparatach. nie wiem jak LR4/5 sobie radza z wyszukiwaniem lokalizacji (kraj/region/miejscowosc) po kordynatach, bo z braku aparatu z GPS-em nie upgradowalem jeszcze LR3, ale jak kiedys do tego dojdzie i LR bedzie to robil poprawnie - to mi oszczedza kilkadziesiat godzin rocznie. za w sumie psie pieniadze i kosztem jakiejs tam zywotnosci akumulatora, gdzie na chwile obecna taki LP-E6 jest na moje potrzeby potezny...
akurat wifi mi powiewa. jedyne sensowne zastosowanie jakie widze to automatyczna kordynacja czasu aparatu z serwera. oszczedzaloby zachodu przy koordynowaniu dwoch puszek i/lub zmianach strefy czasowej. poza tym, to ja nie wysylam sweetfoci mailem ani nie uzywam fejsbusia (taki relikt epoki dinozaurow, ale mi z tym dobrze...)
kazdy system ma swoje wady i zalety. wg mnie nikon juz sie pogubil w numeracji swoich nowych lustrzanek, nie ma tu nigdzie ladu i skladu.
canon tez lekko odszedl juz, np 7D nie pasuje do 5D, 6D wogole bo to nie FF.
akustyk - to co napisales o GPS to ma jakis tam sens w sumie.
pan.kolega
08-08-2013, 11:19
W kwestii tego "czymkolwiek innego" to proponuję sprawdzić z pentaxem... najlepiej z K-5 IIs, może się kolega zdziwić.
Nie.kupię sobie pentaxa żeby to sprawdzić. Na podstawie sampli w internecie ( a jest sporo i to całkiem wyczerpujacych pracowicie wykonanychn) nie widzę tego. Wskaż takie konkretne systematyczne porównanie pokazujace wyższošč Pentaxa pod względem szumów.
Ale jakby był gps to musieli by dac gdzieś plastikową obudowę (a w każdym razie nie metalową) a to przecież miała być jedna z głównych zalet 7demki... Ja na canonrumors znalazłem kiedyś news o 8D który miałby mieć 16mpx i 40 pare pól af... i taki crop miałby moim zdaniem sens ;)
Fotopstryczek
08-08-2013, 13:17
Pentax ingeruje w rawy, więc nie tak łatwo to porównać.
Nie.kupię sobie pentaxa żeby to sprawdzić. Na podstawie sampli w internecie ( a jest sporo i to całkiem wyczerpujacych pracowicie wykonanychn) nie widzę tego. Wskaż takie konkretne systematyczne porównanie pokazujace wyższošč Pentaxa pod względem szumów.
Zassij sobie raw (z K-5 IIS i z 70D) z dpreview i sam się przekonaj... najlepiej dla ISO>=1600
Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-70d/9)
nie trzeba się specjalnie wpatrywać żeby zobaczyć przewage pentaxa....IMHO canon ze swoimi matrycami APS-C daje ciala od dawna (DR, szumy).
Kolekcjoner
08-08-2013, 18:57
Canon chcę być PRO i robić tylko dobry sprzęt dla PRO
a poniżej co jest PRO - chcą wsadzić byle co w bebechy, byle z zewnątrz było dużo zabawek (wifi, gps, odchylane wyświetlacze, super-funkcje do nagrywania filmów, dotykowe lcd) itp itp.
Jasne, bo takie dajmy na to 650D to już w ogóle zdjęć nie robi - wstydzić się powinni Ci co pokazują się z czymś takim na ulicy 8-).
Zresztą sprzęt PRO też robią do niczego - wystarczy poczytać wiele komentarzy - szczególnie na opiniotwórczych forach typu onet albo inne opaczne gdzie wypowiadają się sami specjaliści, którzy przetestowali stosy sprzętu - wniosek może być wyłącznie jeden nie ma sobie co zawracać głowy tym przestarzałym systemem :mrgreen:.
pan.kolega
08-08-2013, 22:08
Zassij sobie raw (z K-5 IIS i z 70D) z dpreview i sam się przekonaj... najlepiej dla ISO>=1600
nie trzeba się specjalnie wpatrywać żeby zobaczyć przewage pentaxa....IMHO canon ze swoimi matrycami APS-C daje ciala od dawna (DR, szumy).
Świetny przykład. Jeśli się nie przyznasz do błędu w tej opinii, zamieszczę tu wycinki z tegi linku żeby było to oczywiste. Np. przy ISO 6400 (moje ulubione) ciemny obszar na prawo od spinaczy biurowych. Ale może być każdy inny, po prostu 70d pokazuje mniej szumu. (Żeby było jasne, to jest groźba).
Fotopstryczek
08-08-2013, 23:56
Aż specjalnie chciałem sprawdzić kto ma rację.
źródło (http://imageshack.us/a/img163/1041/tch3.jpg)
Ten po prawo wygląda jakby odszumiany ;)
pan.kolega
09-08-2013, 01:21
Aż specjalnie chciałem sprawdzić kto ma rację.
http://imageshack.us/a/img163/1041/tch3.jpg
Ten po prawo wygląda jakby odszumiany ;)
Wszstkie sa odszumiane, już hardwarowo, i jeszcze softwarowo. Bez odszumiania byłaby okrutna kaszanka na każdej matrycy.
Ale właśnie; czy to pasuje do opisów tragedii, przestarzałości, dawania ciała, przepaści, itp. Itd?
Pytanie 2: jak trzeba było powiększyć żeby jakakolwiek różnicę dostrzec? W jakim przypadku taka różnica w którakolwiek stronę cokolwiek znaczy?
Pytanie 3 : a inne parametry, np. kolor?
Pytanie 4 : czy 60d wiele się röżni?
Pytanie 5: a co z Nikonem 7100? Inaczej?
Pytanie 6: czy da się te obrazki zrobić zupełnie nierozróżnialnymi via minimalne softwarowe wygładzanie?
Pytanie 7: czy mogę podać przykład gdzie pentax jest wyraźnie gorszy?
Fotopstryczek
09-08-2013, 01:59
Pytanie 7: czy mogę podać przykład gdzie pentax jest wyraźnie gorszy?
Podaj, nie jestem fanem pentaxa, nie obrażę się, ale z nikonem uważaj :mrgreen:
pan.kolega
09-08-2013, 06:35
Podaj, nie jestem fanem pentaxa, nie obrażę się, ale z nikonem uważaj :mrgreen:
Proszę bardzo, tutaj widać jak Pentax totalnie eksterminuje wzór na czerwonej próbce. Canon 60D, (żeby nie było, że dopiero 70D może się równac ze znakomitą konkurencją) Pentax K-5 iis, Nikon D7100. ISO 6400, bez NR, jpeg. Jeżeli ktoś chce wierzyć , że w rawie bedzie inaczej....:roll:
Akurat na czerwonym Nikon wychodzi świetnie. Ale w różowym już nie tak bardzo. Ogólnie, na mniej wymagajacych motywach szumy na wszystkich trzech są podobne, i żeby zobaczyć różnice trzeba się dobrze przyjrzec na dużym powiekszeniu.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/163/hufe.jpg/)
"Np. przy ISO 6400 (moje ulubione) ciemny obszar na prawo od spinaczy biurowych."
Proponuje dla takich obszarów podciągnąć trochę ekspozycje... i porównać co wychodzi z matrycy APS-C Canona i Pentaxa K5 - może się kolega bardzo zdziwić.
Bardzo długo zastanawiałem sie (obrabiałem RAW z różnych puszek) na jakiego Canona wymienić swoje 20d i wyszło mi że w kwesti jakości obrazka Canon ze swoimi APS-C nie ma wiele do zaoferowania... niestety.
Nie mam zamiaru niczego na siłę udowadniać jak ktoś się upiera przy swoim.
Dla mnie EOT.
photogambler
10-08-2013, 18:54
Czy ktos moze napisac,jak nowa pucha bedzie ostrzyla (fotki/wideo) na "starych" szklach t.zn.nie stm-ach.Czy tylko wolniej i z hałasem?To dosc istotne dla posiadajacych szklarnie.
pozdrawiam :-)
facestock
15-08-2013, 18:45
Straszna cisza na temat nowości Canona. A podobno gdzieś już pojawiają się pierwsze zdjęcia/sample z tego aparatu.
Kwapiszon
15-08-2013, 19:08
tutaj widać jak Pentax totalnie eksterminuje wzór na czerwonej próbce. Canon 60D, (żeby nie było, że dopiero 70D może się równac ze znakomitą konkurencją) Pentax K-5 iis, Nikon D7100. ISO 6400, bez NR, jpeg. Jeżeli ktoś chce wierzyć , że w rawie bedzie inaczej...
Na tym przykładzie widać doskonale, że "psy szczekają", a Canon daje i tak najlepszy obrazek. Dobrze widać ile warta jest matryca np. na zdjęciach scenki na Optycznych. Nie patrzę już na wykresy. Ingerencja softu puszek w RAW powoduje zafałszowanie wyników. Zawsze zaczynam oglądanie zdjęcia scenki od zielonego liścia. Matryce Canona dają tam najlepszy detal. Co ciekawe, właśnie Pentax najbardziej się tam wykłada.
Na tym przykładzie widać doskonale, że "psy szczekają", a Canon daje i tak najlepszy obrazek. Dobrze widać ile warta jest matryca np. na zdjęciach scenki na Optycznych. Nie patrzę już na wykresy. Ingerencja softu puszek w RAW powoduje zafałszowanie wyników. Zawsze zaczynam oglądanie zdjęcia scenki od zielonego liścia. Matryce Canona dają tam najlepszy detal. Co ciekawe, właśnie Pentax najbardziej się tam wykłada.
Podnieś ekspozycję o 1EV w górę na takim zdjęciu, a zobaczysz "kolorową sraczkę" jaką generuje canon. Na obrazku konkurencyjnych firm "kolorowa sraczka" nie pojawi się przy korekcji o 3-4EV. Tylko błagam nie pisz że trzeba dobrze naświetlać bo nie o tym mowa.
facestock
15-08-2013, 20:55
Podnieś ekspozycję o 1EV w górę na takim zdjęciu, a zobaczysz "kolorową sraczkę" jaką generuje canon. Na obrazku konkurencyjnych firm "kolorowa sraczka" nie pojawi się przy korekcji o 3-4EV. Tylko błagam nie pisz że trzeba dobrze naświetlać bo nie o tym mowa.
Z tego co mi wiadomo, pentax ma auto-odszumianie rawów, powyżej jakiejś wartości. To już troszkę przekombinowana sprawa. Ale wracając do tematu podobno d7100 ma tak dobrą matryce apsc że można już naprawdę pokombinować z korekcją EV. 70D teoretycznie będzie nowszym aparatem niż 7100 - także może coś z niego będzie. Nie ma nigdzie rawów z 70d?
Fotopstryczek
16-08-2013, 04:36
Jeżeli ktoś chce wierzyć , że w rawie bedzie inaczej....
Jednak jest inaczej ;)
Trudno porównywać JPG, nawet z canonów digic IV vs V.
Myślę, że ten aparat to dobry wybór dla kogoś kto przesiada się ze starszej matrycy od 18MPx (oczywiście mówimy o APS-C Canona).
facestock
16-08-2013, 08:54
Jednak jest inaczej ;)
Trudno porównywać JPG, nawet z canonów digic IV vs V.
Myślę, że ten aparat to dobry wybór dla kogoś kto przesiada się ze starszej matrycy od 18MPx (oczywiście mówimy o APS-C Canona).
Na jakiej podstawie tak uważasz? dlatego że ma więcej MPx niż inne aparaty apsc które mają poniżej 18 ?
photogambler
16-08-2013, 12:30
Chyba sie nie dowiem,jak pracuje nowe cudo siedemdziesiąte de na innych szklach canona niz esteem-y.Mam niezla "stara" szklarnie i podejrzewam,ze bedzie halasowala w opcji wideo.Wielka tajemnica jak bedzie pracowal AF! Ktos cos wie na ten temat?
Pozdrawiam :-)
Fotopstryczek
16-08-2013, 13:16
Na jakiej podstawie tak uważasz? dlatego że ma więcej MPx niż inne aparaty apsc które mają poniżej 18 ?
Porównując 50D vs 70D widać różnicę w cieniu na iso 100 oraz różnicę na wysokich iso o jakiś 1 EV. Pod względem obrazka zmiana 60D na 70D dla mnie osobiście nie miała by sensu.
ktoś, kto dziś używa 50D lub 60D, powinien raczej pomyśleć o pełnej klacie (ale to tylko m. zdanie)
Fotopstryczek
16-08-2013, 16:10
ktoś, kto dziś używa 50D lub 60D, powinien raczej pomyśleć o pełnej klacie (ale to tylko m. zdanie)
To już zależy od zastosowania. Ja tam lubię mieć 2 puszki jedną APS-C drugą FF ;)
Zmienię zdanie jak zrobią FF z upakowaniem jak APS-C, wtedy będę mógł sobie to samo wykadrować.
To już zależy od zastosowania. Ja tam lubię mieć 2 puszki jedną APS-C drugą FF ;)
Zmienię zdanie jak zrobią FF z upakowaniem jak APS-C, wtedy będę mógł sobie to samo wykadrować.
Przenieś się do N :mrgreen:
pan.kolega
16-08-2013, 19:25
Przenieś się do N :mrgreen:
No nie, Nikon jeszcze nie ma 52 Mpix w FF. A żeby dorównać ich własnemu d7100 trzeba ponad 56.
Fotopstryczek
16-08-2013, 21:54
No nie, Nikon jeszcze nie ma 52 Mpix w FF. A żeby dorównać ich własnemu d7100 trzeba ponad 56.
Niestety :(
photogambler
17-08-2013, 00:52
no jak :-) n ma kropa w kropie, juz mozesz sie bawic. 52 mpx to juz dla mnie za ciezki plik,chociaz pewnie kiedys zrobia,niestety. Pewnie masz kompa potwora,wiec nie zniecheca Cie megaupakowanie.
photogambler
17-08-2013, 17:01
Męczyło mnie w koncu znalazlem.Nie wszystko ale jakies info jest.
Chyba tego linka tu nie bylo :o
Canon U.S.A. : Dual Pixel CMOS AF (http://consumer.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/standard_display/daf_compatible)
jan pawlak
17-08-2013, 17:54
czy mógłbyś to jakoś bliżej wyjaśnić na przykładzie ?
Zmienię zdanie jak zrobią FF z upakowaniem jak APS-C, wtedy będę mógł sobie to samo wykadrować
jp
rostek andrzej
19-08-2013, 22:42
Nie wiem czy było?
Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-70d/7)
Było.
Tymczasem puszka nam się opóźnia. Wygląda na to, że będę zmuszony ją nabyć, bo potrzebuję do pewnego projektu możliwie mały korpus z Wi-Fi. Idealny byłby Rebel albo EOS M...
--- Kolejny post ---
czy mógłbyś to jakoś bliżej wyjaśnić na przykładzie ?
Zmienię zdanie jak zrobią FF z upakowaniem jak APS-C, wtedy będę mógł sobie to samo wykadrować
jp
To może zamiast kolegi, który słusznie zauważył, że zamiast całej tej ogłupiającej dyskusji o cropach (w której niewielu tak naprawdę dokładnie wie o co chodzi - dziękujemy Ci Olympusie za ogłupianie tłumów "ekwiwalentem" 140-600mm :D), najistotniejsze jest upakowanie matrycy czy też wielkość fotodiody, jak kto woli.
Innymi słowy z korpusu 5d II czy 6d (20MPix) możemy sobie wyciąć obrazek równoważny puszce (abstrahując od dyskusji o szumach, filtrach AA itp.) 20d czy 30d (8Mpix). Podobnie moglibyśmy zrobić w przypadku 70d (20MPix), gdyby tylko Canon oferował FF z matrycą ca. 50MPix (pewnie już niedługo ;) ). Wtedy APS-C staje się zbędne, oczywiście przy założeniu, że mamy odpowiednio gruby portfel :D
jan pawlak
20-08-2013, 13:13
jotes25
1.
Gdyby abstrahować od dynamiki, szumów itd. to również można by uznać, że FF jest na zbędne, bo przecież są już APS-C które mają tyle samo pikseli (albo nawet więcej) niż FF, no i są tańsze, możemy mieć cieńszy portfel
2.
Wykadrowywanie z FF rozmiaru APS-C powoduje (na ogół) potrzebę 1,6 razy "silniejszego" powiększania ze wszystkimi tego skutkami.
jp
jotes25
1.
Gdyby abstrahować od dynamiki, szumów itd. to również można by uznać, że FF jest na zbędne, bo przecież są już APS-C które mają tyle samo pikseli (albo nawet więcej) niż FF, no i są tańsze, możemy mieć cieńszy portfel
Nie.
W drugą stronę to nie działa z oczywistych względów - większy sensor daje większy kąt widzenia. Wyciąć się da, "pogrubasić" już nie... Konsekwencje są wielorakie - ot, choćby konieczność stosowania innych ogniskowych i wynikająca stąd osławiona inna głębia ostrości.
2.
Wykadrowywanie z FF rozmiaru APS-C powoduje (na ogół) potrzebę 1,6 razy "silniejszego" powiększania ze wszystkimi tego skutkami.
jp
Nie rozumiem. Co i dlaczego chcesz powiększać?? Przez powiększenie nie uzyskasz przecież tego samego kadru.
z tym ze nie zapominajmy ze
1. crop ma szerzej rozlozone punkty tego samego ukladu AF. co w zasadzie jest zaleta
2. FF ma duzo wiekszy celownik optyczny ;) i mam na mysli naprawde duzo wiekszy. dla robienia zdjec ma to ogromne znaczenie!
3. od dynamiki i szumow, przynajmniej mnie osobiscie, nie udaje sie abstrahowac. cropowe 18Mpix urywa tylek poziomem detalu, ale tylko na ISO 100 i ISO 200. a pelnoklatkowe 21Mpix jakies tam ISO 1600 zauwaza, ale nie przejmuje sie nim zanadto. o wywolywaniu swiatel i poteznym zapasie pelnej klatki w jasnych partiach nie wspominam - crop pod tym wzgledem co najmniej kuleje.
4. nie widze sensu rozwazania roznic czy ich braku miedzy 20Mpix cropa z 50Mpix pelnej klatki. poki co mozna sobie kupic 22Mpix w FF i 20Mpix w APS-C, jesli mnie pamiec nie myli. a to zupelnie inne porownanie...
z tym ze nie zapominajmy ze
1. crop ma szerzej rozlozone punkty tego samego ukladu AF. co w zasadzie jest zaleta
Owszem, ale za chwilę FF będzie mieć EVF i APS-C straci przewagę ;)
2. FF ma duzo wiekszy celownik optyczny ;) i mam na mysli naprawde duzo wiekszy. dla robienia zdjec ma to ogromne znaczenie!
Owszem, ale za chwilę APS-C będzie mieć EVF i FF straci przewagę ;)
3. od dynamiki i szumow, przynajmniej mnie osobiscie, nie udaje sie abstrahowac. cropowe 18Mpix urywa tylek poziomem detalu, ale tylko na ISO 100 i ISO 200. a pelnoklatkowe 21Mpix jakies tam ISO 1600 zauwaza, ale nie przejmuje sie nim zanadto. o wywolywaniu swiatel i poteznym zapasie pelnej klatki w jasnych partiach nie wspominam - crop pod tym wzgledem co najmniej kuleje.
Owszem, tyle, że nie chodziło o to, żeby porównywać zupełnie różne matryce, ale o tym samym upakowaniu. Wtedy będzie prawdopodobnie identycznie.
4. nie widze sensu rozwazania roznic czy ich braku miedzy 20Mpix cropa z 50Mpix pelnej klatki. poki co mozna sobie kupic 22Mpix w FF i 20Mpix w APS-C, jesli mnie pamiec nie myli. a to zupelnie inne porownanie...
No właśnie, patrz pkt 3.
Tak sobie tutaj tylko teoretyzujemy ;)
Owszem, ale za chwilę FF będzie mieć EVF i APS-C straci przewagę ;)
wlozenie EVF w ogole niweluje cala przewage. jesli o mnie chodzi ;) przynajmniej o ile to nie jest naprawde, ale to naprawde dobrze zrobione.
i mam na mysli rowniez do zdjec nie w dzien...
Owszem, ale za chwilę APS-C będzie mieć EVF i FF straci przewagę ;)
niewatpliwie
Owszem, tyle, że nie chodziło o to, żeby porównywać zupełnie różne matryce, ale o tym samym upakowaniu. Wtedy będzie prawdopodobnie identycznie.
zapewne tak, chociaz w FF w rogach pewnie gorzej.
Tak sobie tutaj tylko teoretyzujemy ;)
do tego tez juz doszedlem... tylko nie wiem czemu w tym temacie :D
jan pawlak
20-08-2013, 20:04
akustyk
zgoda pełna, ale mowa była o zasadzie :
a Ty mówisz o polityce producentów aby nie konkurowały produkty pomiędzy sobą
--- Kolejny post ---
Nie.
W drugą stronę to nie działa z oczywistych względów - większy sensor daje większy kąt widzenia. Wyciąć się da, "pogrubasić" już nie... Konsekwencje są wielorakie - ot, choćby konieczność stosowania innych ogniskowych i wynikająca stąd osławiona inna głębia ostrości.
Nie rozumiem. Co i dlaczego chcesz powiększać?? Przez powiększenie nie uzyskasz przecież tego samego kadru.
ad. 1
W obu przypadkach zmieni się głębia ostrości, zarówno gdy wykadrowywujesz z klatki FF rozmiar APS-C jak i gdy zrobisz zdjęcie APS-C ten sam kadr jak FF
ad.2
Zdjęcia rejestruje sią na matrycach/klatkach ale ogląda na monitorze/wydruku, trzeba więc powiększać.
jp
pan.kolega
21-08-2013, 01:12
akustyk
ad.2
Zdjęcia rejestruje sią na matrycach/klatkach ale ogląda na monitorze/wydruku, trzeba więc powiększać.
jp
Tak, to prawda, ale ma zastosowanie do robienia zdjęć obiektywami ekwiwalentnymi na różnych rozmiarach klatki.
Tutaj mowa o zdjęciach zrobionych kropem albo FF tym samym obiektywem i wyciętych tak, że sa taki same rozmiary klatki. Powiększenie identyczne, wszystko absolutnie i totalnie identycxne z wyjatkiem jednego nomen omen detalu: a mianowicie UWAGA! gęstości pkseli.
Niestety po tylu latach kropów i "pełnych klatek" ten temat zawsze pozostanie dla wielu tajemniczy, bo widocznie jest to po prostu trudne do pojęcia.
jan pawlak
21-08-2013, 03:42
Tutaj mowa o zdjęciach zrobionych kropem albo FF tym samym obiektywem i wyciętych tak, że sa taki same rozmiary klatki. Powiększenie identyczne, wszystko absolutnie i totalnie identycxne z wyjatkiem jednego nomen omen detalu: a mianowicie UWAGA! gęstości pkseli.
-----------------------------------------------------------------------------
Czyli :
Producent stworzył nowy typ matrycy o dużej gęstości pikseli i z wafli wycina zarówno rozmiar FF jak i APS-C.
Produkuje 2 typy body z tą samą technologią ( AF, ....) ale w APS-C "wolniejsze" procesory i mniejszy bufor RAM aby w obu body były takie same ilości zdjęć/sec i długości serii
I teraz nie ma sensu kupowanie 2 body, FF i APS-C, lecz tylko body FF, bo w FF ma się zarówno FF jak i APS-C.
Taki jest sens Twojej wypowiedzi ?
jp
Fotopstryczek
21-08-2013, 04:20
Widzę, że dyskusja nadal trwa.
Aparat mógłby mieć np 56MPx i kilka trybów :
studio - FF 56MPx,
repo - FF 14MPx (robiąc z 4 pikseli 1),
crop - APS-C,
crop - APS-H,
Wsadzić to do 5D III dodać wifi i każdy powinien być zadowolony.
Teraz moglibyśmy zacząć dyskusję nad sensem APS-C w puszcze do której nie można podpiąć szkła EF-S. Osobiście mam same szkła EF i nie widzę problemu ;)
jan pawlak
21-08-2013, 07:44
Widzę, że dyskusja nadal trwa.
Aparat mógłby mieć np 56MPx i kilka trybów :
studio - FF 56MPx,
repo - FF 14MPx (robiąc z 4 pikseli 1),
crop - APS-C,
crop - APS-H,
Wsadzić to do 5D III dodać wifi i każdy powinien być zadowolony.
Teraz moglibyśmy zacząć dyskusję nad sensem APS-C w puszcze do której nie można podpiąć szkła EF-S. Osobiście mam same szkła EF i nie widzę problemu ;)
Abstrahując już od rozdzielczości obiektywu,
przy drukarce w labie (254ppi), najlepszy rozmiar wydruku przy matrycy
- (studio) 56Mpix ( 9000pix x 6222pix) to rozmiarze 90cm x 62cm,
- (repo) 14Mpix (4500pix x 3100pix) to rozmiar 45cm x 31cm
Każde zmniejszenie lub zwiększenie tych rozmiarów wydruku spowoduje pogorszenie ostrości oraz zmniejszenie głębi ostrości.
Tryb repo to lepsza dynamika, mniejsze szumy itd. od trybu studio
jp
zgoda pełna, ale mowa była o zasadzie :
nie zrobia.
a Ty mówisz o polityce producentów aby nie konkurowały produkty pomiędzy sobą
albo po prostu: o realiach :)
jan pawlak
21-08-2013, 11:32
nie zrobia.
albo po prostu: o realiach :)
No i tu się zgadzamy.
jp
Jestem przed zmianą puszki i zastanawiam się nad 7D lub 70D. Aktualnie mam 600D. Za 70D przemawia wifi które by mi się przydało. Dużo osób na tym forum pisze że z 60D i 50D nie ma sensu przesiadać na 70D. A co jeśli przesiadka jest z 600D ? warto czekać na konkretne testy 70D? czy lepiej brac odrazu 7D?
cohontes
21-08-2013, 18:42
A czego Ci brakuje w obecnej najbardziej? Ergonomii, czy takiego bajeru jak ten wifi ;p
Dobre pytanie. I wiesz ze nawet nie wiem co odpowiedziec! Ja robie fotki glownie portrety, fashion, beauty i wifi by mi bardzo sie przydalo aby miec podglad na wiekszym ekranie odrazu po zrobidniu fotki , ale nie chce po kablu. kolejna sprawa to taka ze wszedzie czytam ze bez pelnej klatki lepiej nie podchodzic do portretow. Pelna klatka jak dla mnie jest za droga wiec pomyslalem o wymianie na cos lepszego, szybszego od tego 600d
Dobre pytanie. I wiesz ze nawet nie wiem co odpowiedziec!
znaczy że marketing i piar cwanona działa ;)
jan pawlak
21-08-2013, 19:46
znaczy że marketing i piar cwanona działa ;)
Przecież wiele osób kupuje emocjami a nie tylko czy głownie rozumem, nie tylko zresztą w fotografii ale także np. motoryzacji.
Po prostu chce wymienić, ma trochę kasy...i nie może znaleźć sensownego argumentu. Ja to rozumiem.
Moja rada : pożycz, "dopracuj", sprzedaj, ... i kup pełną klatkę.
Jeśli tego nie zrobisz teraz to :
- nie będziesz w pełni zadowolony z nowego zakupu
- i tak skończy się na pełnej klatce w przyszłości, a więc strata czasu i kasy
jp
Kolekcjoner
21-08-2013, 21:34
Dużo osób na tym forum pisze że z 60D i 50D nie ma sensu przesiadać na 70D.
I jesteś pewien że te osoby swoje opinie opierają na gruntownej znajomości tych puszek - szczególnie tej ostatniej ;).
kurczeblade
22-08-2013, 10:45
Jestem przed zmianą puszki i zastanawiam się nad 7D lub 70D. Aktualnie mam 600D. Za 70D przemawia wifi które by mi się przydało. Dużo osób na tym forum pisze że z 60D i 50D nie ma sensu przesiadać na 70D. A co jeśli przesiadka jest z 600D ? warto czekać na konkretne testy 70D? czy lepiej brac odrazu 7D?
Między 50D a 70D będzie jakieś 5lat różnicy - a nie muszę pisać, co robi 5lat w technologii
To jakbyś porównał w FF 5Dmk1 i 5dmk2 i napisał że między tymi body nie ma różnicy
Popatrz na takiego APSC nikona d7100 - to jest crop, a Nikoniarze mówią że matryca w tym aparacie jest lepsza/podobna niż w FF Nikonie D700 jeśli chodzi o rozpiętość tonalną i szum.
Może być pod jednym względem gorzej, z ergonomią, bo Canon lubi zaskakiwać, ale to kwestia przyzwyczajenia, w ostateczności liczy się wypluty obraz no i dobre AF ! :) W każdym razie, mam nadzieje że zrobią krok w przód z matrycami apsc i wybiją z głów absurdalne myśli że APSC powoli umiera :) moim zdaniem apsc dopiero rozwija skrzydełka, np. mając takiego Nikona d7100 + sigma 18-35 1.8 ( 3stałki w jednym ) dokładając jakąś 50mm albo 85mm można mieść ciekawy zestaw, nawet pod trzepanie kotletów, i zarazem trzepanie ptaków :) - jak się ma jakiś jakiś tele :D
kolejna sprawa to taka ze wszedzie czytam ze bez pelnej klatki lepiej nie podchodzic do portretow. Pelna klatka jak dla mnie jest za droga wiec pomyslalem o wymianie na cos lepszego, szybszego od tego 600d
Widzisz na tym forum tak się już przyjęło, że tylko FF można robić zdjęcia, ale jak chcesz się przekonać, że i APS-C nadaje się do zdjęć to zajrzyj do galerii użytkownika kurczeblade , zobaczysz, że można robić portrety bez pełnej klatki i to nie byle jak. Poczekaj jeszcze parę dni na 70D, coś czuję, że warto.
pancernik12
22-08-2013, 19:25
Za jakiś rok, może półtorej mam zamiar się przesiąść na 70D.
Pozdrawiam
Fotopstryczek
24-08-2013, 15:24
Żeby w PL taka cena była, to już bym zamówił :D
(no może poczekał bym ze 2 miesiące, aż ktoś sprawdzi czy nie ma radioaktywnej gumy)
Canon EOS 70D 20 2MP DSLR Camera Body 1 Year Warranty D0282 | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Canon-EOS-70D-20-2MP-DSLR-Camera-Body-1-Year-Warranty-D0282-/380699334195?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item58a372d633)
Żeby w PL taka cena była, to już bym zamówił :D
(no może poczekał bym ze 2 miesiące, aż ktoś sprawdzi czy nie ma radioaktywnej gumy)
Canon EOS 70D 20 2MP DSLR Camera Body 1 Year Warranty D0282 | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Canon-EOS-70D-20-2MP-DSLR-Camera-Body-1-Year-Warranty-D0282-/380699334195?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item58a372d633)
a przecież nic na przeszkodzie nie stoi aby z HK zamówić.
Fotopstryczek
24-08-2013, 19:48
a przecież nic na przeszkodzie nie stoi aby z HK zamówić.
A kto zapłaci cło i vat? ;)
są sprzedawcy, którzy "pomagają" nie wspomagać kasy państwa i prawie w każdym przypadku się to udaje.
Kiedyś, kursując często między Wa-wą a Szczecinem, zjeżdzałem sobie z krajówki, żeby się poszwędać po dziurach. Trafiłem w ciekawe miejsce, zrobiłem parę fotek. W domu obejrzałem je i stwierdziłęm, że przydałoby się poprawić to i tamto w kadrowaniu. Próbowałem wiele razy i nie trafiłem tam. Żałuję, że nie miałem GPSa w moim 30D :)
Kotwica we wodzie
28-08-2013, 23:04
http://www.youtube.com/watch?v=btaesOmA_ro
Ernest_DLRS
30-08-2013, 09:55
Widzisz na tym forum tak się już przyjęło, że tylko FF można robić zdjęcia, ale jak chcesz się przekonać, że i APS-C nadaje się do zdjęć to zajrzyj do galerii użytkownika kurczeblade , zobaczysz, że można robić portrety bez pełnej klatki i to nie byle jak. Poczekaj jeszcze parę dni na 70D, coś czuję, że warto.
Jak chcesz jeszcze popatrzeć na portrety z apsc to i do mnie wpadnij, gdzieś tam mój temat w dziale portrety się znajduje :)
70D pojawiła się na stronie z DxOMark można sobie porównać z innymi matrycami
wnioski nasuwają się same - po pierwsze primo (jak to u mnie na wsi gadają) rewolucja w kanonie już była, po drugie primo wydaje się że canon obraca się wokół spraw drugorzędnych jeśli nie trzeciorzędnych dla fotografii, po trzecie primo kasy nie wydam :) i to jest jedyna dobra wiadomość, a kibicowałem temu korpusowi.
Na www.canon-board.info (http://www.the-digital-picture.com/News/) zaczęły się testy. Tu pierwsze wyniki - image quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=458&Camera=845&Sample=0&FLI=0&API=3&LensComp=458&CameraComp=736&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=3).
a kibicowałem temu korpusowi. Na podstawie jednego testu skreślasz go? ;) daję głowę, że będzie mnóstwo testów wychwalających go pod niebiosa. A tak swoją drogą to jakiej rewolucji się spodziewałaś? Co musiałby mieć żebyś go kupił?
photogambler
30-08-2013, 11:33
Canon 70D Review: First Shots (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-70d/canon-70dA.HTM)
tu masz drugi,niezły test ;) Nie zwracaj uwagi na tytul,to jest obszerny,wyczerpujacy material...
pozdro
Tu pierwsze wyniki - image quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=458&Camera=845&Sample=0&FLI=0&API=3&LensComp=458&CameraComp=736&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=3).
Jakieś to dziwne - chyba do 60D mieli podpięte trefne szkło, albo im nie ostrzyło bo jakieś mydło na wszystkich przysłonach. Nie mówiąc o tym, że takie porównania, MSZ, nic nie wnoszą w kontekście oceny nowej matrycy. No, może nie zupełnie nic, ale niewiele.
Jakieś to dziwne - chyba do 60D mieli podpięte trefne szkło, albo im nie ostrzyło bo jakieś mydło na wszystkich przysłonach. Nie mówiąc o tym, że takie porównania, MSZ, nic nie wnoszą w kontekście oceny nowej matrycy. No, może nie zupełnie nic, ale niewiele.
W porównaniu do 7d 70d też wypada lepiej w tym teście.
Kolekcjoner
30-08-2013, 15:18
70D pojawiła się na stronie z DxOMark można sobie porównać z innymi matrycami
wnioski nasuwają się same - po pierwsze primo (jak to u mnie na wsi gadają) rewolucja w kanonie już była, po drugie primo wydaje się że canon obraca się wokół spraw drugorzędnych jeśli nie trzeciorzędnych dla fotografii, po trzecie primo kasy nie wydam :) i to jest jedyna dobra wiadomość, a kibicowałem temu korpusowi.
A miałem przez chwilę nadzieję że przestaniesz już tu biadolić i przeniesiesz się na inne forum 8-). Może warto rozważyć taką opcję. Skoro tutaj mowa o zupełnie przestarzałym i zacofanym technicznie sprzęcie, bez widoków na zmianę stanu rzeczy to po kiego grzyba tu jeszcze bijesz pianę.
A miałem przez chwilę nadzieję że przestaniesz już tu biadolić i przeniesiesz się na inne forum 8-). Może warto rozważyć taką opcję. Skoro tutaj mowa o zupełnie przestarzałym i zacofanym technicznie sprzęcie, bez widoków na zmianę stanu rzeczy to po kiego grzyba tu jeszcze bijesz pianę.
nadzieja umiera ostatnia, nadal przecież jestem dumnym użytkownikiem canona, miałem ochotę kupić ten korpus w przeciwieństwie do większości użytkowników do mojej amatorskiej fotografii nie potrzebuję pełnej klatki.
Fotopstryczek
30-08-2013, 18:50
Ciekawe kto zmieni 60D na 70D widząc tą dużą poprawę obrazka :lol:
Dostępny miał być pod koniec sierpnia a narazie cisza...
Dostępny miał być pod koniec sierpnia a narazie cisza...
....... Nie do końca cisza ..... sklep cyfrowe.pl właśnie w dniu dzisiejszym, tj 30 sierpnia zaczął dystrybucję wcześniej złożonych zamówień na ten aparat :D
Jesli ktos fotografuje tabelki...
Fotopstryczek
31-08-2013, 01:48
Patrzcie na tą magię pełnej klatki :lol:
Canon EF 200mm f/2 L IS USM Lens Image Quality 70D vs 6D (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=458&Camera=845&Sample=0&FLI=0&API=2&LensComp=458&CameraComp=819&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=2)
że niby nie widać różnicy?
Spokojnie. Trochę czasu minie, to przestanie trollować onanizując się tabelkami i tablicami testowymi.
jacek_73
31-08-2013, 09:39
70D pojawiła się na stronie z DxOMark można sobie porównać z innymi matrycami.
czy wiesz dlaczego tańsze proszki nigdy nie dopierają?
Fotopstryczek
31-08-2013, 14:23
Spokojnie. Trochę czasu minie, to przestanie trollować onanizując się tabelkami i tablicami testowymi.
Nie wiem po co takiego posta tworzysz. Może Ci smutno, że twój 6D ma tyle samo MPx co 70D?
Jeśli ktoś nie potrzebuje mega super GO, a potrzebuje aparat z dużą ilością detali od Canona, nie zauważy na co dzień w pracy różnicy między 6D a 70D.
Dziekuje za psychoanalize, ale jestes w bledzie.
Nie ukrywam jednak, ze dla AF w LV bym 70D kupil.
Kolekcjoner
31-08-2013, 14:35
Nie wiem po co takiego posta tworzysz. Może Ci smutno, że twój 6D ma tyle samo MPx co 70D
Kolego albo zakończysz to trollowanie i dziecinne personalne zaczepki albo się pożegnamy.