Zobacz pełną wersję : Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
To moje gratulacje.
Jak narazie nie uzupełnili zapasów i niemożna zamówić towaru ;/
Witam!
Od pewnego czasu posiadam 70D i ogólnie jestem z niego zadowolony. Wiadomo, w czymś jest dobry w czymś słabszy, jako aparat bardzo dobry. Interesuje mnie jedna Wasza opinia o funkcji filmowania a zwłaszcza o o trybie 720 50p gdzie bardzo silnie występuje efekt mory i aliasingu. Objawia się to poszarpanymi liniami np parkanów zamienionymi jakby w sznurek oraz migoczącą trawą czy chodnikami. W 1080 25p efekt ten jest mocno ograniczony ale w 720 50p jest tak silny, ze dyskwalifikuje właściwie wg mnie ten tryb z użytku i zastanawiam się dlaczego go Canon zaimplementował w 70D z taką jakością w takiej postaci...
Pozdrawiam
N Optycznych już jest test M3:
Test Canon EOS M3 - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/308.1-Test_aparatu-Canon_EOS_M3_Wst%C4%99p.html)
Zamierzałem zmienić swojego starego 1000D na 760D z taką sama matrycą jak M3. Ale z testu wynika, że 70D jednak wypada lepiej mimo starszej matrycy. Tylko rozdzielczość będzie lepsza. Ale tu akurat nie ma wysokich wymagań, nawet 10MPx było wystarczające. Szumy są w 70D widocznie mniejsze a dynamika ciut lepsza (Optyczni zmienili metodykę pomiarów ale z rozjaśniania fragmentu zdjęcia o 4EV można wywnioskować niewielką przewagę 70D).
Cóż, kolejną przewagą M3 sa rozmiary i ciężar. Ale biorąc pod uwagę inne wielorakie zalety 70D zdecydowanie nie żałuje tego zakupu. Rodzina M3/750D/760D mimo nowej matrycy pod względem foto nie jest lepsza a może nawet minimalnie słabsza. Zaś pod względem funkcjonalności i ergonomii 70D przewyższa te aparaty.
No dobrze...ale co z tego wynika?
@Lutek - dla mnie już nic. A dla innych, którzy czekali na 750/760D wynikać może to, że być może lepiej zainwestować w 70D.
marie21mk
19-06-2015, 10:43
Przymierzam się do zakupu 70d, ale mam wątpliwości po tym jak poczytałam tu i tam o problemach z af na jasnych szkłach. Moim podstawowm obiektywem jest Canon 28 mm 1.8. Planuję zakup w Cyfrowe.pl, czy są tu może osoby, które kupiły tam 70d i mogą napisać czy występuje u nich problem z af np. na przysłonie 1.8 ? Myślę, że problem wstępuje w pewnych egzemplarzach i mam nadzieję, że nowsze egzemplarze może nie mają problemu z af. Nie jestem też pewna czy w sklepie pozwolą mi zrobić kilka zdjęć aparatem, bo licznik to zarejestruje przecież. Chyba, że to zależy od sklepu?
Ja na 50mm/1.8 nie mam żadnych problemów z AF a wręcz przeciwnie, na 350D trafione było ok 50% zdjęć zwłaszcza w nieskończoności a tu nie wiedzę takiego problemu.
Pozdrawiam
Ja kupiłem w cyfrowe.pl i nie narzekam. W porównaniu z 600D trafień jest zdecydowanie więcej.
Witam!
Znalazłem ciekawy artykuł i eksperyment. Rzadko sie mówi o natywnych ISO. A z eksperymentu wygląda, ze to niebagatelna sprawa. Eksperymentu dokonano na Canonie 60D. Wynika z tego, ze mniejsze są szumy przy ISO 1250 niż przy 125. 60D to podobna konstrukcja. Ciekaw jestem róznic...
Kilka moich prób w trybie foto (np ISO 1250 i ISO 125) jakoś nie za bardzo to potwierdza...chyba, ze w 70D inne są wartości....chyba, ze w trybie video jest inaczej....
The best ISO settings for Canon Video DSLRs - Sebastian Wiegärtner (http://wiegaertnerfilms.com/blog/2011/05/01/the-best-iso-settings-for-canon-video-dslrs/)
EDIT: a tu poniżej test dla 70D. Wygląda na to, ze to najbardziej spektakularnie sprawdza na 70D do ISO 640
http://www.paulkagawa.com/blog/2013/09/08/canon-eos-70d-iso-noise-test/
Pozdrawiam
Jako posiadacz 70d muszę przyznać, że jakość filmów z tego korpusu razi mnie trochę brakiem detalu. Zresztą podobnie jest nawet w przypadku 5d3.
Jeśli komuś zależy na jakości, to przyjrzałbym się M3/750d/760d. Doszły mnie słuchy, że w tych korpusach poprawiono tę kwestię. Uprzedzam, że nie miałem jednak okazji sprawdzić.
luck1985
05-09-2015, 21:35
Pytanie mam. Za ile można sprzedać EOS 70D z kitem 18-135? W maju kupiony, igła stan. Około 300 zdjęć na migawce.
Witam!
Dziwny jest ten pomiar matrycowy w 70D. Jak miałem 350D to matrycowy był zawsze matrycowy czyli zbierał jasnośc z całego kadru a tu 70D matrycowy jest ścićle powiązany z punktem ostrzenia (czyli matrycowy- niematrycowy). Widać to szczególnie robiąc zdjęcia wieczorem w mieście gdzie np przy automatycznym wyborze punktów ostrzenia każde zdkęcie ma inną jasność a różnice to nawet 300%! A nawet jak ustawia się ściśle ustawiony na sztywn jeden punkt ostrzenia to nie sposób przewidzieć jasności zdjęcia i trzeba używać LV bo przesuwając punkt ostrzenia o kilka cm jasnośc zdjęcia może być o 200% inna...
Pozdrawiam
Pytanie mam. Za ile można sprzedać EOS 70D z kitem 18-135? W maju kupiony, igła stan. Około 300 zdjęć na migawce.
Tylko 300 zdjęć? Czemu sprzedajesz, źle działa? Teoretycznie jest nówka sztuka, w praktyce niestety sporo taniej, bo nikt nie da tyle samo za używany co może mieć za nowy - nie macany.
Strasznie się napaliłem na ten aparat a teraz mi popsuliście zajawkę tym problemem z AF. Od kilku lat siedzę na Pentaksie K10 i właśnie tam mi denerwuje AF - na bliskie odległości mam korekcję i do portretów 50 1.7 łapie OK, ale na szersze plany AF daje ciała.
Poczytam jeszcze o Nikonie D7100/7200.
Ewentualnie czy jest ktoś z Łodzi kto ma 70d i jasny obiektyw? Może chciałby się spotkać na piwo i dać pomacać aparat
PS. Tu nie można edytować własnych postów? Chciałem to dopisać do poprzedniego, żeby nie spamować dwóch, ale nie widzę takiej opcji.
A co jest nie tak w AF w tym aparacie?
Mam go od kilku miesięcy i nie zauważyłem problemów...
Dużo w tym wątku wcześniej było narzekania na układ AF 'przez wizjer', że z jasnymi szkłami jest niedokładny. Wrzucali linki, filmy, etc.
Może tak być, że trafiłeś na dobry egzemplarz (albo nie masz jasnych szkieł). Problem głównie się pojawia przy ostrzeniu na obiekty znajdujące się dalej od obiektywu. AF przez wizjer jest dużo gorszy niż matrycowy w LV. Mikroregulacja ponoć nie pomaga, bo rozrzut jest losowy.
https://www.youtube.com/watch?v=E9fqWcgtHWA
https://www.youtube.com/watch?v=cA6JnzYSDJE
https://www.youtube.com/watch?v=sLULGDFb6BM
Używam tylko jasnych szkieł 85 1.8 USM, 50 1.4 USM, 35 2.0 IS USM. Jasne stałki trzeba wiedzieć do czego wykorzystywać i wtedy problemów nie ma. Zdarzają się fotki niecelne, ale mam też 600D i tam jest zdecydowanie więcej nie trafionych ujęć. Kupisz aparat, nakręcony, że są problemy z AF i będziesz pstrykał w nieskończoność karty testowe i szukał problemu na siłę. Kupisz Nikona D7100 i będzie szukał w kółko plam oleju. Nie ma się co nakręcać. Kupić nowy w porządnym sklepie z możliwością zwrotu i tyle.
Dużo w tym wątku wcześniej było narzekania na układ AF 'przez wizjer', że z jasnymi szkłami jest niedokładny.
To kompletny absurd...
spox
na tym forum każdy nowy canon ma problemy z AF, iso, gumami,farba,plastykiem i co tylko ktoś tam sobie wymyśli
wszystkie te problemy urywają się w momencie wyprodukowania następcy rzeczonego aparatu a ten wtenczas okazuje się całkiem udanym poprzednikiem nowego bubla
natomiast normalni ludzie , którzy ot tak po prostu kupują nowego canona w sklepie, cieszą sie nim, robiac fajne foty
a tobie moge tylko poradzic jedno;
kup ciemne szkla:mrgreen:
O to, to, to..."kup ciemne szkła"!!!!
Też bym się nie przejmował marudzeniem na forum, ale znawcy tematu na YT potwierdzają (linkowałem filmy w poprzednim poście).
Ponawiam pytanie, czy może ktoś z Łodzi ma 70D i dałby pomacać?
Nie czytałam całego wątku, ale te problemy z ostrzeniem przez wizjer to raczej niedokładnie zamontowana matówka, czy w ogóle niedokładna matówka (pamiętajmy, że w standardzie montują matówkę EF-a, która 'woli' ciemniejsze szkła, do bardziej precycyjnego ostrzenia służy matówka EF-s, bo do 70d chyba nie ma takich porządnych matówek do precycyjnego ostrzenia) a nie układ AF sam w sobie.
Ciesz się cerfes, że 60d nie zamierzasz kupić, to byś się dopiero naczytał i naoglądał ;)
sebcio80
07-10-2015, 17:00
we wszystkich nowych body, w tym w 70D matówka nie jest wymienna,
wymienne matówki do precyzyjnego ostrzenia dotyczyły tylko manualnego ustawiania ostrości, na AF nigdy nie miały pozytywnego wpływu, jeżeli już to negatywny
O czym Wy piszecie, jakie praobemy??? :shock:
A to sorka, nie wiedziałam, 60d ma jeszcze wymienną. I wiem, że precyzyjne matówki są do manualnego ostrzenia, ale jeśli matówka będzie niedokładna to dojdzie do przekłamań pomiędzy tym co widzimy w tym jak ostrzy AF.
Edit: Lutek, nie wiem jakie ;) Ja w swoich aparatach nie mam żadnych problemów z niczym.
Edit: Lutek, nie wiem jakie ;) Ja w swoich aparatach nie mam żadnych problemów z niczym.
Ja też :)
Nie, to nie matówka, bo na zdjęciach wychodzi. Serio, przeczytajcie poprzednie 5-10 stron tego tematu, dużo ludzi pisze i linkuje różne filmy z przykładami. Aczkolwiek możliwe, że to dotyczy tylko niektórych egzemplarzy w niektórych krajach. Chciałem sprawdzić przed zakupem jak to działa, a w sklepie to pewnie jasnego szkła nie będą za bardzo mieli. Może mi się uda kogoś*z Łodzi złapać.
Btw. gdzie warto kupować, w dużych sklepach sieciowych czy macie jakieś sprawdzone albo kogoś z forum?
Z forum to Tamrony u Cichego :) Korzystałam i pochwalam :)
W PL zakupy puszkowo-obiektywowe robiłam internetem na cyfrowe.pl i zawsze wszystko było git. Przy dużych zakupach typu puszka dzwonią, potwierdzają, informują etc. Popierdółki typu wężyk spustowy u fripersa i też spoko. No dawno dawno temu 400d kupiłam w sklepie stacjonarnym, ale to było w 2006 roku, więc tam się sto razy mogło pozmieniać już :D Ogólnie to kieruję się zasadą, że lepiej zapłacić parę groszy więcej (bo w tych dużych sklepach typu cyfrowe.pl bywa ciut drożej niż gdzie indziej), ale być pewną, że w razie kłopotów nie będzie problemu ze zwrotem czy reklamacją, czy w ogóle z jakimiś dziwnymi sytuacjami.
Co do awarii, niedziałających autofocusów, spadków rozdzielczości i nie wiem co tam jeszcze ludzie mają za problemy, to wiesz, masz wybór - albo marnować migawkę na fotografowanie tablic testowych i dostawać gorączki i palpitacji serca, jeśli wynik będzie pół promila gorszy od wyniku ze stronki x czy od jutubera y, albo wziąć ten sprzęt i robić nim foty. Czasem tak czytam te rózne wątki (tego akurat mi sie nie chce) i się zastanawiam czy to ja jestem takim farciarzem, czy ludzie naokoło mają same kłopoty ze sprzętem? Mam ponad 20 aparatów, różnych różnistych. Najpoważniejszą awarią i dysfunkcją jaka mi się w nich zdarzyła to latające kółko w piątce, ale to kółko to każdemu prędzej czy później zacznie latać. :D Albo mam farta, albo co?
70d to zaawansowana dobra pucha, którą możesz robić zdjęcia albo kijowe albo zarąbiste. To już od Ciebie zależy jakie będą, a nie kurde od tego, że af po ciemku nie trafia czasem albo że w słońcu nie widać nic na wyświetlaczu. To normalne, że się martwisz, bo to niemały wydatek, ale zluzuj, kup i rób foty i zobaczysz, że będzie okej.
Edit: A jeśli nawet coś będzie niedokładnie ostrzyło z jakimś szkłem, to masz mikrokalibrację przecież. Takie rzeczy są po to, żeby z nich korzystać, to się zdarza też w hi-endowych puchach, więc naprawdę nie bój żaby :)
Kolekcjoner
07-10-2015, 23:14
spox
na tym forum każdy nowy canon ma problemy z AF, iso, gumami,farba,plastykiem i co tylko ktoś tam sobie wymyśli
wszystkie te problemy urywają się w momencie wyprodukowania następcy rzeczonego aparatu a ten wtenczas okazuje się całkiem udanym poprzednikiem nowego bubla
Jednak muszę kolegę uzupełnić ponieważ zapomiał dodać niezwykle ważną rzecz. Mianowicie jak się z kolei pojawi następca następcy to ten aparat, który na początku miał te wszystkie straszne wady wykluczające go w zasadzie z jakiegokolwiek użycia poza przyciskiem do papieru staje się kultowy :mrgreen:.
Czekam na wpis na jakimkolwiek forum, kiedy to 60d zostanie okrzyknięty kultowym aparatem. To będzie wiekopomna chwila. Czekam z utęsknieniem :)
Moj kultowy eos 60Dc nie mial zadnych problemow. A jesli jakis nowy aparat ma, polecam kalibracje w serwisie.
Odrobina teorii tez sie przydaje, nie wspomne o takiej herezji jak czytanie instrukcji obslugi.
Również kupowałem na cyfrowe.pl i szczerze polecam ten sklep. Po około tygodniu dostałem telefon z pytaniami. Czy jestem zadowolony z zakupu? Czy wszystko działa jak powinno? itd. co bardzo dobrze świadczy o sprzedającym. W razie czego problemów ze zwrotem nie ma żadnych, sam z tego prawa skorzystałem przy zakupie obiektywu. Kupować i się za dużo na zapas nie przejować :) .
A jak w Waszych 70d/60d sprawują się kółka tylne? Ja mam już trzecie, a aparat jest już po gwarancji. Naprawa pewnie słona, bo polega na wymianie całej ścianki tylnej (bez LCD). Przeciętnie wytrzymują u mnie rok, a nie używam jakoś super intensywnie...
U mnie po pół roku kółko trzyma.
pan.kolega
08-10-2015, 10:57
Po ponad 3 i pół roku kółko bez problemu.
Opowiem tu małą anegdotkę ponoć autentyczną na 90% - słyszałem o człowieku, który na gwarancji w Fiacie Bravo 2.0 JTD (auto seryjne ale wersja Sport) 3x załatwił koło zamachowe dwu-masowe i to nie tak, ze działało głośno ale wręcz pozrywał śruby mocujące koło zamachowe (wiadomo, ze Diesel ma duże momenty ale jak on to zrobił, że przekroczył momenty w aucie seryjnym? :)). Podobno na forach tłumaczył się tym, że "to przecież wersja Sport" - a to była wersja Sport bo miała dodatkowe listwy progowe czy siedzenia kubełkowe. Sprawa zakończyła się ponoć tym, ze po 3 razie serwis odmówił naprawy w ramach gwarancji, ze względu na niewłaściwe użytkowanie.
No a teraz wróćmy do naszej sytuacji, może kolega, który ma te 3 kółko popełnia jakiś błąd? Może używa zbyt dużego nacisku na nie, może powinien przekręcać je dotykając nie w jednym punkcie ale w dwóch? No bo jeśli "siedzi" tu na Forum wiele osób, które także robią tysiące zdjęć i ani razu nie miały takiej usterki a inna ma już trzecie kółko to może jest jakiś błąd w obsłudze tego elementu???
Z drugiej zaś strony każdy sprzęt/urządzenie ma jakiś element, który jest delikatniejszy i wymaga bardziej "czułego" traktowania i może w aparatach Canona to kółko a wiadomo, ze nie każdy ma tak samo duże/silne dłonie i niekiedy dla kogoś może być trudne może delikatne obchodzenie się z elementami bardziej wrażliwymi?
Tak czy siak współczuję problemu.
Pozdrawiam
Moje wszystkie tylne kółka we wszystkich aparatach jakie mam działają pięknie bez żadnych problemów a używane są ciągle. Tylko wspomniane kółko nastaw w piątce latać zaczeło któregos dnia (w starej analogowej piątce, po jakichś 12 latach mojego użytkowania plus wcześniej trzy przez pro fotografa, od którego została kupiona).
Zdebik, a kto by tam instrukcję czytał ;) przecież instrukcje są dla niekumatych hłe hłe ;)
70d to moja ...nasta puszka Canona i niestety pierwsza, która sprawia drobne problemy wynikające prawdopodobnie z redukcji kosztów. Po reakcji serwisu domniemywam, że wada kółka jest znanym problemem. Z innych drobiazgów, to wypadła mi jeszcze okrągła płytka z oznaczeniami na pokrętle zmiany trybów. To pewnie konsekwencja ulepszenia w postaci przycisku blokady :lol:.
--- Kolejny post ---
Po ponad 3 i pół roku kółko bez problemu.
Najwyraźniej sprzed redukcji kosztów ;) Dbaj o nie, bo nowe nie będzie już takie fajne...
.... To pewnie konsekwencja ulepszenia w postaci przycisku blokady :lol:.
nie wiem bo w ogóle nie używam tej blokady i nie mam pojęcia jak ona działa bo jest mi niepotrzebna....
nie wiem bo w ogóle nie używam tej blokady i nie mam pojęcia jak ona działa bo jest mi niepotrzebna....
Blokada, jak mowi nam nazwa blokuje kolo ;)
Po co? Aby nie przestawic przypadkiem ustawien (czasem musze blokowac ;()
Powinni zrobić blokadę do kółka dioptrii we wszystkich Eosach :D To ciągle przestawiam niechcący, kółka nastaw natomiast nigdy mi sie nie zdarzyło (nawet w piatce, w której lata ono praktycznie luzem), a używam tych aparatów od lat 90 :) Coś ten Canon ma problem z kółkami, haha.
chester_jds
09-10-2015, 10:13
I od razu blokadę kółka trybów. Używam na ogół Av, a ile to razy przy wyciąganiu aparatu "się przestawiło" na M...
I od razu blokadę kółka trybów. Używam na ogół Av, a ile to razy przy wyciąganiu aparatu "się przestawiło" na M...
W nowych korpusach xd i xxd jest blokada pokrętła trybów. Również w 760d.
Jak to możliwe? Przecież w 70D jest przycisk na pokrętle trybów?
chester_jds
09-10-2015, 14:04
Odnosiłem się akurat a propos do wcześniejszych modeli, nieco późno to wprowadzili w porównaniu z dużo wcześniej "wymyśloną" blokadą tylnego kółka.
witam jakie macie przebiegi migawki w swoich 70d ;)
Witam serdecznie, po 450D zdecydowałam się na 70D. Ale przed zakupem mam odnośnie niego parę pytań:
- czytałam ze z Wifi jest sporo problemów - jak to jest u was? wszystko działa jak powinno?
- czy da się wyłączyć dotykowy ekran? tzn aby działał jak normalny, tylko poprzez przyciski?
Z góry dziękuję za odpowiedź ;)
witam jakie macie przebiegi migawki w swoich 70d ;)
Dawno nie sprawdzałem. Podejrzewam, że około 50 000. Gdyby nie fakt, że puszka jest używana do testowania różnych rzeczy pewnie byłoby to poniżej 10 000 (a korpus ma ponad dwa lata).
--- Kolejny post ---
Witam serdecznie, po 450D zdecydowałam się na 70D. Ale przed zakupem mam odnośnie niego parę pytań:
- czytałam ze z Wifi jest sporo problemów - jak to jest u was? wszystko działa jak powinno?
- czy da się wyłączyć dotykowy ekran? tzn aby działał jak normalny, tylko poprzez przyciski?
Co do przydatności Wi-Fi i sposobu implementacji mam mieszane odczucia. Zależy co kto potrzebuje. Na pewno daleki jestem od zachwytów.
Ekran dotykowy można wyłączyć. Można też podnieść jego czułość tak, aby możliwa była obsługa w rękawiczkach. Przydaje się podczas filmowania w zimie.
Polecam też przyjrzeć się 760d, zwłaszcza, jeśli różnica w cenie wystarczy na jakiś fajny obiektyw.
Dawno nie sprawdzałem. Podejrzewam, że około 50 000. Gdyby nie fakt, że puszka jest używana do testowania różnych rzeczy pewnie byłoby to poniżej 10 000 (a korpus ma ponad dwa lata).
--- Kolejny post ---
Co do przydatności Wi-Fi i sposobu implementacji mam mieszane odczucia. Zależy co kto potrzebuje. Na pewno daleki jestem od zachwytów.
Ekran dotykowy można wyłączyć. Można też podnieść jego czułość tak, aby możliwa była obsługa w rękawiczkach. Przydaje się podczas filmowania w zimie.
Polecam też przyjrzeć się 760d, zwłaszcza, jeśli różnica w cenie wystarczy na jakiś fajny obiektyw.
Ja mam od czerwca i mam coś ok 2800 zdjęć. Dużo z tego to testy bo miałem problem z obiektywem.
A gdzie ustawia się czułość ekranu dotykowego?
Ja mam od czerwca i mam coś ok 2800 zdjęć. Dużo z tego to testy bo miałem problem z obiektywem.
A gdzie ustawia się czułość ekranu dotykowego?
Trzecia zakładka menu z kluczem francuskim. Pozycja Touch control ma trzy opcje: Standard, Sensitive i Disable.
Panowie to mam prosbe, jezeli to nie problem napiszcie jaki macie poczatek serial numberu na aparacie/pudelku. Cztery pierwszy cyfry wystarcza.
Ludzie z ML przy probie okreslenia ktore sa "nowsze", a ktore "starsze" zawezili krag serial numberow do:
0620 i nizsze - stare
1000 i wyzsze - nowe
Ciekawi mnie czy te sprawy nie sa ze soba powiazane. Np. Canon po cichu poprawil AF w pewnym momencie produkcji, ale ze nie chcieli sie przyznawac do bledu to nie zmienili numeracji wersji oprogramowania, ale pogrzebali w nim na tyle, że wyszlo na jaw przy probie uruchomienia Magic Lantern.
Moj miesci sie w puli pierwszej czyli starych i to by pasowalo.
Gdzie jest serial number? (https://www.usa.canon.com/app/html/where_is_my_serial_number.html)
Super, właśnie to przeczytałem i już wiem skąd problemy z moją Sigma, zganiałem winę na Sigmę, a się okazuje że winny jest aparat, ostrzy idealnie na wszystkich punktach obok centralnego, a centralny trafia mega rzadko i obiekt musi być blisko aparatu i to też nie gwarantuje dobrego ostrzenia.
Tylko dziwne bo pod aparatem na tym białym polu mam serialnumber zaczynający się od 0830.
Co ja mam z tym teraz zrobić? roczna gwarancja się skończyła, a Canon nie wypuścił żadnych łatek.
Super, właśnie to przeczytałem i już wiem skąd problemy z moją Sigma, zganiałem winę na Sigmę, a się okazuje że winny jest aparat, ostrzy idealnie na wszystkich punktach obok centralnego, a centralny trafia mega rzadko i obiekt musi być blisko aparatu i to też nie gwarantuje dobrego ostrzenia.
Tylko dziwne bo pod aparatem na tym białym polu mam serialnumber zaczynający się od 0830.
Co ja mam z tym teraz zrobić? roczna gwarancja się skończyła, a Canon nie wypuścił żadnych łatek.
Poszukaj obiektywu (i sprawdź przed kupnem!), który ostrzy dobrze z 70d (np. EF-S 17-55/2.8) a Sigmę sprzedaj...
Kilkanaście razy używałem WiFi i nie miałem żadnych problemów. Wszystko śmiga jak nalezy ☺
adam1004a
17-11-2015, 22:12
kurcze, czytam i czytam i się dziwie. mam 70d od ponad dwóch lat. 0 probelmów z af i sigma 17-35 i sigma 50 1.4, rewela jest też z tamronem 90 2.8 vc, problem bywa z tamronem 70-200 2.8 macro, ale to szkło ma słaby af i myli się też na 5d. jakaś legenda. mój numer koło 830 seria.
Ludzie z ML przy probie okreslenia ktore sa "nowsze", a ktore "starsze" zawezili krag serial numberow do:
0620 i nizsze - stare
1000 i wyzsze - nowe
W takim razie mój z numerem 0630... jest stary czy nowy ?
adam1004a
18-11-2015, 00:18
o też mam 630 sprawdziłem, masz jakieś niepokojące efekty?
o też mam 630 sprawdziłem, masz jakieś niepokojące efekty?
Czy istnieje mozliwość odpięcia od pomiaru matrycowego pomiaru punktowego by matrycowy był matrycowym???
Czy istnieje mozliwość odpięcia od pomiaru matrycowego pomiaru punktowego by matrycowy był matrycowym???
Rece opadaja jak sie czyta takie pytania.
RTFM!
Rece opadaja jak sie czyta takie pytania.
RTFM!
Dlaczego?
W Canonia sa 4 tryby:
1) Wielosegmentowy
2) Skupiony
3) Punktowy
4) Centralnie wazony
poczytaj o nich to sie dowiesz jak mierzone jest swiatlo.
W Canonia sa 4 tryby:
1) Wielosegmentowy
2) Skupiony
3) Punktowy
4) Centralnie wazony
poczytaj o nich to sie dowiesz jak mierzone jest swiatlo.
Czytałem i znam na pamięć. Wielosegmentowy nie jest wielosegmentowym tylko ale połączenie wielogegmentowego z punktowym w punkcie ostrzenia - i o to mi chodzi.
Takie sa i innych nie ma.
Takie sa i innych nie ma.
To do kitu z tym wielogegmentowym bo wystarczy o kilka cm zmienić punk ostrzenia np z włosów na węzeł krawata osoby fotografowanej a expozycja zmienia się nawet o 1,5 pozycji...choć globalnie w kadrze jest to samo. Wcześniej jak miałem 350d to nie było takich jaj.....
Kup seconic'a i problem z glowy.
Jeśli tobie chodzi o odłączenie powiązania punktu pomiaru ostrości od algorytmu pomiaru matrycowego to się da ale chyba tylko w serii EOS 1D
Spodziewam się, że być może Canon będzie chciał pozostawić 70d na rynku znacznie dłużej niż wskazywałby dotychczasowy kalendarz serii xxd. Aby uatrakcyjnić model potrzebny będzie upgrade firmware'u. Można spekulować co się w nim znajdzie (mam pewne podejrzenia). Jeśli chodzi o udoskonalenie metod pomiaru (np. powiązanie pomiaru punktowego z punktem AF), to byłby kandydat 100% gdyby nie fakt, że dotychczas Canon stosował możliwości pomiaru do dywersyfikacji produktów. Więc osobiście nie sądzę, ale kto wie...
P.S. Oczywiście taki upgrade będzie składać się wyłącznie z niewielkich ulepszeń/udogodnień, a nie zupełnie nowych możliwości. Jako skrajny nierealny przykład podam video 4K, którego nie będzie w 70d ze względów czysto technicznych.
Cześć wszystkim. Mam pytanie z innej beczki. Czy jest taka możliwość, aby czas ekspozycji w czasie fotografowania w trybie BULB był wyświetlany na dużym ekranie, a nie tylko na małym?
Cześć wszystkim. Mam pytanie z innej beczki. Czy jest taka możliwość, aby czas ekspozycji w czasie fotografowania w trybie BULB był wyświetlany na dużym ekranie, a nie tylko na małym?
Kombinowałem jak i pewnie Ty, ale tak na 90% się nie da, wyświetlacz podczas naświetlania zawsze się wygasza.
Kombinowałem jak i pewnie Ty, ale tak na 90% się nie da, wyświetlacz podczas naświetlania zawsze się wygasza.
Szkoda, podgląd na małym ekranie nie jest wygodny.[emoji20]
Jeśli tobie chodzi o odłączenie powiązania punktu pomiaru ostrości od algorytmu pomiaru matrycowego to się da ale chyba tylko w serii EOS 1D
To niedobrze. Wcześniej miałem przez wiele lat 350D i tam matrycowy był matrycowym tylko a nie hybrydą matrycowego i punktowego.
Tu przed to połączenie, bez LV poziom naświetlenia jest nieprzewidywalny....
PabloClavo
26-11-2015, 21:13
To niedobrze. Wcześniej miałem przez wiele lat 350D i tam matrycowy był matrycowym tylko a nie hybrydą matrycowego i punktowego.
Tu przed to połączenie, bez LV poziom naświetlenia jest nieprzewidywalny....
Oj tam, oj tam, zaraz tam nieprzewidywalny. Trzeba trochę pokombinować. Cztery tryby pomiaru plus manualny, to i tak z nadmiarem do dobrego zdjęcia. A tutaj przystępnie o trybie matrycowym:
Canon metering modes: how to get perfectly exposed images in any situation | Digital Camera World (http://www.digitalcameraworld.com/2014/04/16/canon-metering-modes-how-to-get-perfectly-exposed-images/)
Witam wszystkich serdecznie. Od kilku dni też jestem posiadaczem 70D. Przesiadłem się ze starego Pentaksa K10D. Szczerze mówiąc spodziewałem się większej różnicy w szczegółowości obrazu między 10 a 20 mpix, ale może po prostu w tej kwestii stary Pentax był bardzo dobry (szczególnie ze stałką 50mm f1/1.7). Natomiast jeśli chodzi o szum, rozpiętość tonalną to jest ogromna różnica (i to głównie dlatego przesiadłem się z Pentaksa na Canona).
Na minus muszę zaliczyć np. ustawianie balansu bieli, w Pentaksie było znacznie bardziej wygodne, można było sobie zrobić fotkę w menu i zmieniać ustawienia widząc od razu efekt bez konieczności wychodzenia z menu, tutaj z tego co widzę trzeba zatwierdzić zmiany i zrobić kolejne zdjęcie. Wiem, że w RAW można balans bieli zmienić w obróbce, ale ja lubię mieć od razu dobry ustawiony, bo potem nie zawsze się pamięta jakie było danego dnia naturalne światło).
Trochę dziwi mnie np. wyciąganie ustawień samowyzwalacza jako dedykowany przycisk (ja prawie nigdy nie korzystam z tej funkcji, a jeśli potrzeba, to w Pentaksie była łatwo dostępna w szybkim menu fn + strzałka i już).
W Canonie dziwią takie drobiazgi np. brak możliwości zatwierdzenia zmian w menu przez spust (bo zawsze na nim się trzyma palec). Tutaj wychodzi z menu nie zatwierdzając zmian, zatwierdza tylko przycisk set.
AF bardzo dobrze działa, aczkolwiek trzeba było wprowadzić lekką korekcję (ale to może być wina obiektywu Sigma 17-50 f1/2.8). Na pewno na plus możliwość korekty z menu bez cudowania (w Pentaksie trzeba czarować żeby wejść do menu serwisowego a w Nikonie chyba w ogóle nie ma).
Myślałem, że Pentax K10D jest duży i ciężki, ale Canon 70D pokazał mi jak bardzo się myliłem :)
Mam nadzieję, ze razem z masą idzie w parze wytrzymałość taka jak w Pentaksie, który tyle lat w trudnych warunkach nigdy mnie nie zawiódł.
Ergonomia użytkowania to kwestia indywidualna, to co dla jednego będzie zaletą dla innego będzie wadą, ogólnie jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam.
AF bardzo dobrze działa, aczkolwiek trzeba było wprowadzić lekką korekcję (ale to może być wina obiektywu Sigma 17-50 f1/2.8).
Z Sigmą to wszystko możliwe :)
Pewnie tak, ale Canon o podobnych parametrach kosztuje 1500zł więcej, więc nie rzucałem się na markę.
...Przesiadłem się ze starego Pentaksa K10D. Szczerze mówiąc spodziewałem się większej różnicy w szczegółowości obrazu między 10 a 20 mpix, ale może po prostu w tej kwestii stary Pentax był bardzo dobry (szczególnie ze stałką 50mm f1/1.7).
Po prostu zaletą matryc CCD była czytelność mikrodetali, trawa czy liście na drzewach wyglądały jak powinny, podczas, gdy na CMOSach to zawsze była taka substancja gąbczasta ;)
Po prostu zaletą matryc CCD była czytelność mikrodetali, trawa czy liście na drzewach wyglądały jak powinny, podczas, gdy na CMOSach to zawsze była taka substancja gąbczasta ;)
Pewnie masz rację, faktycznie Pentax naprawdę daje radę jeśli ogląda się w 100% crop, ale jeśli oglądasz całe zdjęcie Canon 70D miażdży (rozpiętość tonalna, szum). Nie wiem, czy ja mam po prostu spaczenie po latach z Pentaksem, ale jak na razie, to zmniejszam saturację przy obrabianiu rawów, bo jak dla mnie kolory są zbyt intensywne.
Jedyne co mnie boli w tym aparacie to ustawianie balansu bieli z palca. Lubię mieć WB ustawiony jak należy (tak, wiem że w RAW to można potem zmienić, ale nie lubię po czasie ustawiać przy obróbce, bo nie pamiętam dokładnie jakie światło było albo jaki chciałem efekt uzyskać.
W Pentaksie można zmieniać predefiniowane tryby i na podglądzie jest ostatnie zdjęcie z zastosowanym ustawieniem, tyczy się też manualnej korekcji własnych ustawień. Tutaj wszystko robi się w ciemno. Masakra, ale chyba nie da się inaczej.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.cameralabs.com/reviews/PentaxK10D/images/menus/PentaxK10D_WB_preview.jpg)
Mam Pytanie jak mogę najduszniej nagrać wywiad zęby nie zepsuć aparatu ;) bo mam zlecenie na kilka wywiadów ok 20-30 min
najduszniej
To chyba przy zamkniętych oknach, wyłączonej klimie i ogrzewaniu na maksa! Sorka, ale nie mogłem się powstrzymać:mrgreen:
A tak poważnie, to wszystkie aparaty mają limit najwyżej na 30 minut nagrania, gdyż takie są uregulowania prawne. Coś, co pozwala na dłuższe nagranie w świetle przepisów jest już kamerą i podlega innemu opodatkowaniu. Czy jakoś tak to szło;) Poza tym limitem chyba nie musisz się niczego obawiać. W końcu matryce w aparatach i matryce w kamerach to z punktu widzenia technologii coś bardzo zbliżonego.
Witam ponownie. Dawno mnie na forum nie było. Niestety nagła przygoda z wodą morską skończyła możliwość korzystania z mojego 50d. Wystarczyło chlapnięcie na aparat w okolicach dolnych przycisków z tyłu i strzeliła płyta główna. Aparat odpala, ale wywal błąd i wskazuje, że mu za ciepło. nie da się nim focić obecnie. Na Żytniej mu nie pomogli, bo za droga to zabawa. Jakby kto chciał to wystawię na sprzedaż jako uszkodzony. Ogólnie body w stanie idealnym. Z pewnością na części takiej jak lustro i inne spokojnie do wykorzystania. Przebieg niecałe 10000.
Ale do rzeczy. Kupiłem 70d, bo bez aparatu jak bez ręki. Ja używam aparatu amatorsko, wycieczki, krajobrazy, rodzina. Jak dal mnie ten aparat w pełni pokrywa moje potrzeby. Zaleta dla nie jest np. to, że jest trochę lżejszy od 50d. Czasem już miałem dość noszenia przez cały dzień torby z aparatem. Wiem, że jak chciałem coś lekkiego to trze było kupić bezlustrkowca, ale to jednak nie wchodziło w grę. Niemniej w czasie pracy niższa waga jest odczuwalna. Kwestię obudowy i jakości plastyki i nie przeszkadzają. Pewnie jest drobna różnica w stosunku do 50d, ale dla amatora sięgającego co jakiś czas po aparat, a nie nim pracującego to różnica bez większego znaczenia. Jeśli chodzi o klawiszologię to jak dla nie jest nawet poręczniej z guzikami w okolicy kciuka, bo można jednym ruchem przeglądać zdjęcia, wybrać i je pokasować. Ogólnie brak joysticka mi nie przeszkadza, z kolei można się błyskawicznie przestawić na trochę innych układ przycisków. Ruchomy ekran jest super, ale o tym już dużo było. Na razie trudno mi wypowiadać się o jakości zdjęć, ale z pierwszych oglądów wynika, że w stosunku do 50d nie będzie gorzej. Fotoamator nawet zaawansowany na pewno nie dostrzeże żadnych różnic na niekorzyść, co najwyżej na plus. Poza tym ten aparat ma takie dodatki, o kt. tu się mniej pisze, ale n. możliwość wyzwalania lamy dodatkowej w trybie slave. Wczoraj sprawdzał i superowo to działa. Czasem taka funkcja się przydaje.
W moje ocenie, jeśli ktoś się waha to niech przestanie i idzie kupować, bo za chwilę tych aparatów nie będzie, no chyba że ma kasę i idzie kupić 80d, ale ja po rozważeniu za i przeciw uznałem, że nie będę dodatkowo wydawał 1500 zł, żeby mieć nowość w torbie. Po prostu jako amator z pewnością i tak nie wykorzystam wszystkich możliwości jakie mi daje 70d, a co dopiero 80d, skoro w zupełności starczało mi przecież 50d, którego bardzo żałuję:( Aha faktycznie AF lata jak trzeba w 70d, kręcenie filmów też fajna sprawa. Można się tym dobrze pobawić:):):)
Nota serwisowa w sprawie Canona EOS 70D - chodzi o błędy 70 i 80
https://www.optyczne.pl/12475-news-Nota_serwisowa_w_sprawie_Canona_EOS_70D_-_chodzi_o_b%C5%82%C4%99dy_70_i_80.html
Ktoś miał w EOS 70D błedy Err70 lub Err80 ?
Miałem 70D przez 1,5roku, był ostro katowany i żadnych błędów nie było. Ale zdaje się, że możliwość ich wystąpienia dotyczy tylko kilku serii aparatów i tylko w bardzo specyficznych warunkach.
mateuszw3
11-02-2020, 01:58
No właśnie. Podobno wyszła notka serwisowa od Canona, jakoby błąd error 70, spowodowany wadliwą płytą główną, miał być naprawiany (wymiana płyty głównej) za darmo w autoryzowanych serwisach Canona. Z czystej ciekawości zadzwoniłem na Żytnią zapytać się, czy faktycznie wykonują taką usługę, na co Pani zamilkła na dłuższą chwilę i odpowiedziała, że pierwszy raz o czymś takim słyszy. Czy jest tutaj ktoś, kto miał przyjemność naprawiać ten błąd na Żytniej i może potwierdzić, że zrobili to na koszt Canona, a nie użytkownika?
Jaką lampę automatyczną polecicie ze rozsądne pieniądze do tego aparatu? Pytam bo ta, ktróą miałem skończyła się miałem manualną Yongnuo YN-560 II, leżała 2 lata nieużywana i teraz po uruchomieniu nie ładuje... tylko piszczy i nie reaguje na przyciski poza ON/OFF
Baterie daj nowe :P Ale zwykłe, alkaliczne, nie akumulatorki.
Akumulatory naładowane. Każda z nich ma prąd zwarcia ponad 10A. Z resztą nowe alkaliczne też próbnie wkładałem i ten sam efekt. Piszczy i nic się nie dzieje... :-(
No właśnie. Podobno wyszła notka serwisowa od Canona, jakoby błąd error 70, spowodowany wadliwą płytą główną, miał być naprawiany (wymiana płyty głównej) za darmo w autoryzowanych serwisach Canona. Z czystej ciekawości zadzwoniłem na Żytnią zapytać się, czy faktycznie wykonują taką usługę, na co Pani zamilkła na dłuższą chwilę i odpowiedziała, że pierwszy raz o czymś takim słyszy. Czy jest tutaj ktoś, kto miał przyjemność naprawiać ten błąd na Żytniej i może potwierdzić, że zrobili to na koszt Canona, a nie użytkownika?
https://www.usa.canon.com/support/canon-product-advisories/service-notice-eos-70d-error-70-or-error-80
https://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos_70d.html?type=important&faqdetailid=tcm:125-1676508
W czerwcu tego roku wyszła aktualizacja tej noty serwisowej, która brzmi tak:
Uwaga: Bezpłatne naprawy tego produktu przestaną być realizowane od 31 grudnia 2022 r.