PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF

Strony : 1 [2] 3 4

jellyeater
31-08-2013, 15:23
Patrzcie na tą magię pełnej klatki

Canon EF 200mm f/2 L IS USM Lens Image Quality 70D vs 6D
Po pierwsze. Większy przetwornik to większy wizjer. Milej się pracuje. Po drugie, mniejsze upakowanie pikseli daje większe dostępne ISO. Po trzecie mniejsza GO (jak potrzeba, czasem przeszkadza, ale lepiej mieć niż nie mieć). Po czwarte nie ma przelicznika ogniskowych 1.6 (łatwiej kupić obiektyw 50 mm 1.4 niż 35 mm 1.4). Po piąte to w tym przykładzie lepiej wygląda zdjęcie z 6D. Bardziej kontrastowe na brzegu. Mimo iż APS-C wycina wszystko co najlepsze z obrazu, to i tak musi to bardziej powiększyć, przez to nawet najlepszy środek może nie wyrobić z rozdzielczością.

Aczkolwiek po wyjściu Sigmy 18-35 1.8 pojawił się poważny atut dla aparatów z APS-C. Zawsze coś. :)

Kuba1
31-08-2013, 16:20
[...]
Jeśli ktoś nie potrzebuje mega super GO, a potrzebuje aparat z dużą ilością detali od Canona, nie zauważy na co dzień w pracy różnicy między 6D a 70D.Szczęśliwi ci, co nie widzą różnicy pomiędzy obrazem z obiektywu, a wycinkiem obrazu z tego samego obiektywu. Oni mają taniej.

Różnica ta jednak istnieje i jest bardzo wyraźna - coś tak jak z przysłowiowymi klapkami na oczach i bez.

jaś
31-08-2013, 17:22
czy wiesz dlaczego tańsze proszki nigdy nie dopierają?

nie piorę, nic nie wiem o proszkach, nawet pralki nie umiem włączyć, robię zdjęcia zupełnie amatorsko (tak to określę żeby nie pisać że fotografuję ;) )

Kwapiszon
31-08-2013, 18:43
Jak zwykle kłótnie i zamęt. Tyle jest aparatów, formatów i szkiełek, że każdy coś dla siebie odpowiedniego wybierze. Publiczne udowadnianie wyższości jednego modelu nad innym nie ma sensu.

PMP
31-08-2013, 19:01
Po przeczytaniu testu w DFV utwierdziłem się w postanowieniu o zakupie tego modelu :) Czekam teraz aż trafi do sklepów.

--- Kolejny post ---

Po przeczytaniu testu w DFV utwierdziłem się w postanowieniu o zakupie tego modelu :) Czekam teraz aż trafi do sklepów.

bravd
31-08-2013, 19:09
Cameralabs - pełny test 70d (http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_70D/)

PMP
02-09-2013, 20:44
Na Optycznych pojawiły się przykładowe zdjęcia z 70D. Jak je oceniacie?

kurczeblade
02-09-2013, 23:21
Na Optycznych pojawiły się przykładowe zdjęcia z 70D. Jak je oceniacie?

**** nie urywa, spodziewałem się czegoś lepszego.

Kwapiszon
03-09-2013, 06:26
Klasyczny tekst. Może napisz, jak wygląda to "lepsze".

krzyssp
03-09-2013, 07:09
Nie jest źle, iso 3200 ujdzie, 6400 na bardzo wszelki wypadek też.

kurczeblade
03-09-2013, 10:50
Klasyczny tekst. Może napisz, jak wygląda to "lepsze".

Po kampanii reklamowej tego aparatu, i gwizdaniu o rewolucyjnej matrycy nakręciłem się na ten aparat myśląc że Canon zrobi w końcu skok górę ( nie tylko jeśli chodzi o skok ceny sprzętu C ) jeżeli skupić się na fotografowaniu, nie na filmowaniu !! to u konkurencji w dużo starszych modelach aparatów wciąż mamy lepsze matryce (Lepsze używalne iso, lepsze DR ) Fajnie tutaj mamy nowoczesny system AF z poziomu LCD no wręcz cudowna sprawa, o której tak głośno - ale po co? skoro i tak w większości ludzie będą używać wizjera optycznego, a najbardziej zależy nam na obrazku i efekcie końcowym, a póki co sam osobiście przeglądając sample nie tylko z optyczne trochę się rozczarowałem.

- 4600zł ? dobra cena ? dla mnie i dla moich potrzeb nie! a teraz czas powsadzać tą piękną matrycę w 7dmk2, zrobić dobrą kampanie reklamową, dopisać do sprzętu przydomek "PRO" i sprzedawać po 7000 zł albo drożej ... :)

lokowaty
03-09-2013, 11:54
Kurczeblade ma rację! Canon w matrycach, jeśli chodzi o jakość obrazka stoi w miejscu....:(

strideer
03-09-2013, 12:12
Kurczeblade ma rację! Canon w matrycach, jeśli chodzi o jakość obrazka stoi w miejscu....:(

Taaaak, tak stoi w miejscu, że na 6D na 6400 i 12800 ISO można robić zdjęcia z takim poziomem szumów jak na 5D Mark II na 3200 ISO...

--- Kolejny post ---

Taaaak, tak stoi w miejscu, że na 6D na 6400 i 12800 ISO można robić zdjęcia z takim poziomem szumów jak na 5D Mark II na 3200 ISO...

akustyk
03-09-2013, 12:46

wszystko rozbija sie o to jakie sa priorytety. mnie osobiscie szumy na ISO powyzej 800 totalnie zgrzewaja, bo 80% czasu uzywam ISO 100 a kolejne 15% to ISO 200.
pod tym wzgledem Canon osiagnal w cropie maksimum na 600D, a matryca 70D jest uwstecznieniem, bo nie daje nawet porownywalnego poziomu szczegolow co 600D.

z drugiej strony, dla kogos kto foci przy wyzszych ISO i patrzy na szum to wlasnie 600D (pomijajac nawet jego aspekty funkcjonalne) moze byc gorszy a 70D lepszy...

FF to juz zupelnie inna kategoria jesli mowimy o szumach. badzmy uczciwi...

co do nowego AF w 70D - IMHO bardzo mocny punkt aparatu. taki, ze zdecydowanie kupie 70D zamiast 60D w momencie gdy cena zejdzie ciutke w dol. w kazdym razie na tyle przekonujacy, ze poki co wstrzymuje sie ze zmiana 600D i nie bedzie to 60D tylko wlasnie 70D. jako drugi aparat w plecaku do roslinek czy zdjec familijnych taka kombinacja lekkiego cropa z uchylnym ekranikiem i szybkim AF w LV jest perfekcyjna...

kurczeblade
03-09-2013, 13:06

--- Kolejny post ---

Super BRAWO ! rozumiem że FF kończy się tylko na aparatach Canona i na 6D bo w konkurencji jest gorzej z obrazkiem, w kategorii tego samego sprzętu ? :)

Z resztą, nie omawiamy aparatów FF, tylko APS-C . a w tym wypadku nawet starsze konstrukcje pentaxa wypluwają ładniejsze obrazki :)

Akustyk to też mam na myśli, aparat jest ok. Fajny bajer do robienia zdjęć z ruchomym wyświetlaczem. Ale moim zdaniem warto poczekać aż cena spadnie, bo nie ma aż takiej rewolucji żeby się napalać za taką kwotę :-)

michalab
03-09-2013, 14:37
Ciekawe czy ten aparat w trybie LV może wykazywać FF/BF?

strideer
03-09-2013, 16:29
Super BRAWO ! rozumiem że FF kończy się tylko na aparatach Canona i na 6D bo w konkurencji jest gorzej z obrazkiem, w kategorii tego samego sprzętu ? :)

Z resztą, nie omawiamy aparatów FF, tylko APS-C . a w tym wypadku nawet starsze konstrukcje pentaxa wypluwają ładniejsze obrazki :)

Akustyk to też mam na myśli, aparat jest ok. Fajny bajer do robienia zdjęć z ruchomym wyświetlaczem. Ale moim zdaniem warto poczekać aż cena spadnie, bo nie ma aż takiej rewolucji żeby się napalać za taką kwotę :-)

Obalam jedynie Twój argument, że Canon stoi w miejscu. Nie stoi. Nie wspominałem nic o konkurencji, jedynie że nowe przetworniki są lepsze o przynajmniej 1 EV od poprzednich. Do tego 70D ma czujnik fazowy wielkości 80% matrycy - jaki inny producent oferuje taką funkcjonalność?

Możemy jedynie podyskutować o tym, czy rozwija swoje produkty w taką stronę, jakiej byś oczekiwał. Natomiast zupełnie nieprawdziwe jest twierdzenie, że Canon nie robi nic. Między bogiem a prawdą to chyba dość jasno widać, że matryce CMOS Canona są teraz opracowywane w taki sposób, żeby świetnie sprawdzały się w filmowaniu - co nie oznacza, że nie nadają się przy tym do zdjęć czy też są gorsze do fotografowania od konkurencji. Według mnie, w obecnej generacji aparatów (5D Mark III, 6D, potencjalnie 1D X, prawdopodobnie 70D) Canon oferuje najlepszy na rynku kolor na zdjęciach i bardzo dobrą szczegółowość obrazu. Oczywiście, że inni dają matrycę o większej rozdzielczości, z których cienie można ciągnąć nawet o 3 EV. Tylko co z tego, jak mi nie leży kolorystyka, ergonomia czy inne czynniki, a nie mam problemu z w miarę prawidłowym naświetlaniem i skorygowanie RAWów o 1-2 EV nie jest żadnym problemem. Jako pakiet wszystkich cech Canon ma dla mnie najlepszą obecnie ofertę.

--- Kolejny post ---

Ciekawe czy ten aparat w trybie LV może wykazywać FF/BF?

A przepraszam, któryś wykazuje? Na poziomie teoretycznym jest to przecież niemożliwe :-)

Kolekcjoner
03-09-2013, 16:50
**** nie urywa, spodziewałem się czegoś lepszego.

Realnie ta matryca ma ponad 40mln pikseli i jak na tak drobne piksele wyniki są całkiem znośne.

jellyeater
03-09-2013, 20:02
Canon EOS 70D Hands-on Review (filmed with a Canon 70D) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=btaesOmA_ro)

Jak dla mnie to średnio to się sprawdza przy filmowaniu (chyba, że ostrość była ustawiana na tło). Czyli generalnie cały pomysł można o kant zadka potłuc. Aczkolwiek miło, że ma tradycyjny AF z 7D.

sv
03-09-2013, 20:54
Jak dla mnie to średnio to się sprawdza przy filmowaniu (chyba, że ostrość była ustawiana na tło). Czyli generalnie cały pomysł można o kant zadka potłuc. Aczkolwiek miło, że ma tradycyjny AF z 7D.

Jak dla mnie sprawdza się świetnie przy filmowaniu:
#1047 PCM Canon EOS 70D Liveview AF Test - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=qJTuUx_jn1w)

i nie tylko:
Canon 70D, 650D Live View Focus Test - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2LFe_idGvPA)

PMP
03-09-2013, 23:32
Realnie ta matrycy ma ponad 40mln pikseli Nie rozumiem. Jak to ponad 40mln? Czy to nie jest tak, że te 20mln to już są te "dual" piksele?

Kolekcjoner
04-09-2013, 01:22
Każdy z 20 mln jest złożony z dwóch subpikseli - tu masz to wyłożone: Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-70d/3)

malibu
04-09-2013, 07:10
Ten nowy autofocus w trybie filmowym działać będzie tylko z obiektywami stm czy z dowolnym ?

PMP
04-09-2013, 09:37
Każdy z 20 mln jest złożony z dwóch subpikseli Canon tak wyjaśnił swoją nową technologię żeby nie było wiadomo do końca o co chodzi. Wydaje mi się, że gdyby mogli to nie omieszkaliby napisać, że jest to matryca 40mln. Tymczasem w specyfikacji wyraźnie napisali: "Liczba efektywnych pikseli Około 20,20 megapiksela
Łączna liczba pikseli Około 20,90 megapiksela"

Piotr_0602
04-09-2013, 09:58
(...) argument, że Canon stoi w miejscu. Nie stoi. Nie wspominałem nic o konkurencji, jedynie że nowe przetworniki są lepsze o przynajmniej 1 EV od poprzednich. Do tego 70D ma czujnik fazowy wielkości 80% matrycy - jaki inny producent oferuje taką funkcjonalność?

Wszyscy softwarowo wyciągają coraz więcej z matryc (głównie coraz lepesze odszumianie). Każdy poprawia jak może, kwestia jak się w danym momencie ma do poziomu konkurencji. Ale już dawno poziom praktycznie wszystkich aparatów (szczególnie ISO, DR nie koniecznie) jest taki że powinien wystarczać 80% użytkownikom, i dawno przekracza to co dawał analog.

Co do detekcji fazy z matrycy - świetnie. Tylko po co w takim razie lustro? Po co ten starożytny, kłapiący, spowalniający i generujacy drgania mechanizm? Dziś już AF po kontraście (przynajmniej na S-AF) śmiga nawet szybciej niz AF na detekcji fazy. Dodanie detekcji fazy do matrycy, albo użycie hybrydowego AF (detekcja kontrastu + detekcja fazy) przyśpieszy jeszcze bardziej (szczególnie C-AF). Detekcję fazy na matrycy oferuje teraz także Sony na swoich matrycach (choć pixeli pełniących tą funkcję jest mniej niż u Canona), a nowe produkty z tymi matrycami mają także hybrydowy AF (Olympus EM-1 który będzie miał premierę 10 września, a także zdaje się nowe modele bezlusterkowców Sony).
Po co w takim razie jeszcze robić lustra? Dla wizjera optycznego? Najnowsze elektroniczne mają już naprawdę wysoki poziom, a do tego mnóstwo funkcjonalności której nie ma optyczny. Ostatni produkt Epsiona (używany choćby przez Olympusa - jako doczepiany VF-4 lub zamontowany na stałe w EM-1) daje obraz rozmiarów takich, jak optyczne we flagowych lustrzankach (większy od wszystkich APS-owych, większy od flagowców FF Nikona, tylko nieco mniejszy niż w najnowszej "jedynce" Canona).

michalab
04-09-2013, 10:45
A przepraszam, któryś wykazuje? Na poziomie teoretycznym jest to przecież niemożliwe :-)
A czemu? Z tego co zrozumiałem, to w trybie LV ten aparat używa detekcji fazy, więc czemu nie ... Poprzednie tego nie miały.

Kolekcjoner
04-09-2013, 13:15
Ten nowy autofocus w trybie filmowym działać będzie tylko z obiektywami stm czy z dowolnym ?
Ze wszystkimi za wyjątkiem niektórych starszych konstrukcji. Jest podana liczba kompatybilności.

Canon tak wyjaśnił swoją nową technologię żeby nie było wiadomo do końca o co chodzi. Wydaje mi się, że gdyby mogli to nie omieszkaliby napisać, że jest to matryca 40mln. Tymczasem w specyfikacji wyraźnie napisali: "Liczba efektywnych pikseli Około 20,20 megapiksela
Łączna liczba pikseli Około 20,90 megapiksela"

To chyba czytamy różne opisy, bo w linku który Ci podałem jest wszystko przedstawione dość precyzyjnie.

Merde
04-09-2013, 13:30
Po co w takim razie jeszcze robić lustra?

Jeśli powstanie jakikolwiek system z pełnoklatkową matrycą i jasnymi stałkami i nie będzie kosztował przy tym tyle, co dobrej klasy samochód, to z przyjemnością się przesiądę.

Dla wizjera optycznego? Najnowsze elektroniczne mają już naprawdę wysoki poziom

A które to te najnowsze elektroniczne? Czy SLT-A65 to już ten wysoki poziom?
Jeśli tak, to zaprawdę powiadam ci - dalej ta technologia jest w ciemnej, murzyńskiej d...

PMP
04-09-2013, 17:25
To chyba czytamy różne opisy, bo w linku który Ci podałem jest wszystko przedstawione dość precyzyjnie. Dzięki za ten link. Jednak ja ten opis rozumiem tak, że każdy piksel przypadają dwie fotodiody, które działają niezależnie przy ustawianiu ostrości, natomiast podczas rejestracji obrazu, sygnał z obu jest łączony w jeden na wyjściu. Zatem jak by nie patrzeć to jest jednak 20mln :)

Kolekcjoner
04-09-2013, 19:43

Dzięki za ten link. Jednak ja ten opis rozumiem tak, że każdy piksel przypadają dwie fotodiody, które działają niezależnie przy ustawianiu ostrości, natomiast podczas rejestracji obrazu, sygnał z obu jest łączony w jeden na wyjściu. Zatem jak by nie patrzeć to jest jednak 20mln :)
Praktyka pokazuje że obraz z łączonych pikseli to zupełnie nie to samo co z pojedynczych. Dlatego ma znaczenie że to nie są pojedyncze piksele.

Tak jak ktoś wyżej napisał Canon idzie własną drogą i nie ma zupełnie powodu żeby siedzieć tu i biadolić jak to powinni gonić konkurencję, bo najwyraźniej nie mają takiego zamiaru. Podejrzewam że DR marketingowo w ogóle się "nie sprzedaje" i nie jest to kwestia na którą w puszkach amatorskich będzie kładziony nacisk.

Fotopstryczek
04-09-2013, 22:52
Podejrzewam że DR marketingowo w ogóle się "nie sprzedaje" i nie jest to kwestia na którą w puszkach amatorskich będzie kładziony nacisk.
5D III i 1Dx amatorskie puszki :mrgreen:

Ligo
04-09-2013, 23:18
Praktyka pokazuje że obraz z łączonych pikseli to zupełnie nie to samo co z pojedynczych.
To znaczy co? Pytam, bo w ogóle nie siedzę w temacie. Czy jest szansa, że obraz będzie szedł w kierunku Foveona?

Piotr_0602
04-09-2013, 23:57
A które to te najnowsze elektroniczne? Czy SLT-A65 to już ten wysoki poziom?
Jeśli tak, to zaprawdę powiadam ci - dalej ta technologia jest w ciemnej, murzyńskiej d...

Epsona choćby. Sprzedaje go Olympusowi jako VF-4, ale pewnie sprzeda też innym.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://m43blog.com/wp-content/uploads/2013/05/olympus_vf4_comparison.jpg)

tu trochę więcej o tym:
Olympus VF-4: nowy, rewelacyjny wizjer (http://www.m43.eu/nowosci/olympus-vf-4-nowy-swietny-wizjer/)

VF-4 można przypiąć do większości modeli bezlusterkowców Olympusa, a nawet niektórych kompaktów. A najnowszy model (premiera 10 września) ma mieć taki wbudowany (i jeszcze zmodernizowany). Może kupią go od Epsona także inni, bo czemu by nie (Samsung, Fuji). Sony ma zdaje się swoje, z każdym modelem coraz lepsze.

Kolekcjoner
05-09-2013, 00:43
5D III i 1Dx amatorskie puszki :mrgreen:
A co ta uwaga ma do rzeczy - kto pisze że są amatorskie?

To znaczy co? Pytam, bo w ogóle nie siedzę w temacie. Czy jest szansa, że obraz będzie szedł w kierunku Foveona?

Bardzo prawdopodobne że będą próbowali z matrycami warstwowymi (zresztą nawet nie tak dawno Canon i Panas zarejestrowali jakieś patenty tego typu).

michalab
05-09-2013, 12:21
Podejrzewam że DR marketingowo w ogóle się "nie sprzedaje" ...
Ale wyniki w testach jednak trochę tak, a w tych ostatnio Canon strasznie dostaje właśnie ze względu na DR. Można oczywiście zamówić testy, w których to nie jest wcale brane pod uwagę.

Merde
05-09-2013, 12:44
Epsona choćby. Sprzedaje go Olympusowi jako VF-4, ale pewnie sprzeda też innym.

No to rozdzielczość podobna jak w P-SLT-ation.
Może za 10 lat będzie się to do czegoś nadawało...

PMP
10-09-2013, 12:18
Czy któryś z Forumowiczów jest już w posiadaniu tego cuda? Miało być w sierpniu, a mamy prawie połowę września i nic.

jotes25
10-09-2013, 12:52
Kupić przecież już chyba można? Najwyrazniej na razie nikt nie uznał, że to atrakcyjna propozycja (czemu sie nie dziwie).

PMP
10-09-2013, 13:22
Można? Gdzie?

jotes25
10-09-2013, 13:38
Ano fakt. Jak sie sprawdza oferty sklepow to jest, ale w praktyce niedostepny.
Jak ktos rozwaza, to polecam się dwa razy zastanowić nad 7d. Cena podobna, za to AF nie jest wykastrowany...

--- Kolejny post ---

PS. Jak przestana robic 7d to będzie kultowa puszka :lol:

flankerp
10-09-2013, 22:59
U nas jest dostepny od ręki w sklepach photo... 1099 Euro :(

G@wron
10-09-2013, 23:27
Obecnie cena 7D to ~ 4400, tylko brać. W tej samej cenie jest 70D; podobno przyszły do jednego sklepu w ilości 4 sztuk i się rozeszły na pniu ;)

emi89
11-09-2013, 09:06
w saturnie mi powiedzieli, że będzie w sklepie zaraz po polskiej premierze...
to kiedy ta premiera? :P

emi89
11-09-2013, 09:50
Ano fakt. Jak sie sprawdza oferty sklepow to jest, ale w praktyce niedostepny.
Jak ktos rozwaza, to polecam się dwa razy zastanowić nad 7d. Cena podobna, za to AF nie jest wykastrowany...

--- Kolejny post ---

PS. Jak przestana robic 7d to będzie kultowa puszka :lol:

odrazu mówię że totalnie się nie znam, ale
w porównywarkach niby minimalnie lepsze parametry ma 70D ;)
no i AF w 70D taki niby full-wypas, szczególnie do filmów amatorskich
w zdjęciach pewnie za dużych różnic nie ma

zastanawiam się nad 70D, więc chętnie usłyszę co by było lepsze a w podobnej cenie
jak już mam kupować sprzęt za taką kasę nie chcę później żałować :)

kurczeblade
11-09-2013, 19:46

zastanawiam się nad 70D, więc chętnie usłyszę co by było lepsze a w podobnej cenie

Kup Nikona D7100

Matryca w d70 jest sto lat za ...

Merde
11-09-2013, 20:30
Kup Nikona D7100

Zgadza się. CCD 6 Mpix w 2013 roku to już mocny przeżytek.

bartek0590
11-09-2013, 20:39

Może istotnym argumentem będzie dla Ciebie informacja że obecne Canon UK prowadzi akcję Autumn Cashback i za 7D masz 85 funtów zwrotu. Nie wiem jak Cashback UK ma się do "sprawy polskiej" ale może warto pokombinować ?

Sam również stoję przed wyborem nowego body z zastosowaniem przyroda/sport, w planach było 50D vs 7D ewentualnie 70D, na stan dzisiejszy na 50D nie liczę bo cena używanych jest dla mnie nie do zaakceptowania, na placu boju pozostaje 7D który spełnia wszystkie moje wymagania, ale z racji że zakup planuję początkiem 2014 roku, poczekam aż 70D przetestują użytkownicy, teraz w ciemno bałbym się wydać takiej kasy.

johan
11-09-2013, 22:21
Canon EOS 70D Review (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-70D.aspx)

Kolekcjoner
11-09-2013, 22:40
Zgadza się. CCD 6 Mpix w 2013 roku to już mocny przeżytek.
Może i przeżytek ale dawała bardzo naturalne kolory i ostrość - w przeciwieństwie do tego co Nikon później montował w swoich korpusach.

Kwapiszon
11-09-2013, 22:45
Może i przeżytek ale dawała bardzo naturalne kolory i ostrość - w przeciwieństwie do tego co Nikon później montował w swoich korpusach.

O rety, chyba Kolegę poniosło.

Ligo
11-09-2013, 23:04
Nie poniosło. Prawdę pisze. Tam była porządna, nieprzepakowana, matryca CCD.

maciek12ss
11-09-2013, 23:22
Mi tam o dziwo do tej pory podobają sie zdjęcia z Panasonica Lumix DMC-FZ8. Mój ojciec do dziś nim pstryka fajne zdjęcia na wycieczkach, wakacjach itd. A zachody słońca wychodza wrecz pieknie . A to tyko zwyky mega zoom z chyba 8mpx

pan.kolega
12-09-2013, 00:37
D70 to puszka zasłużona. To właśnie ta konstrukcja była inspiracja dla wynalazcy najpopularniejszej w dziejach ludzkości tablicy do testowania FF/BF, która ściagnęły milionowe rzesze właścicieli lustrzanek.

http://www.dphotojournal.com/focus-test-chart.pdf

emi89
12-09-2013, 09:26
Kup Nikona D7100

Możliwe, że gdybym miesiąc temu nie kupiła słoiczka 10-22, była by to jakaś opcja, ale bardzo pokochałam ten obiektyw i ciężko było by mi się z nim rostać,
pozatym odkąd pamietam mieliśmy "w domu" canony i tak jakoś z przyzwyczajenia... miałam chwilę w ręku Nikona d7000 i jakoś nie poręczny był, mam nim zrobione zdjęcia ślubne - problem z ostrością i kolory jakieś wyprane, możliwe że to brak umiejętności fotografa lub brak photoshopa ale brakuje tym zdjęciom "tego czegoś"

więc zmiana systemu raczej nie wchodzi w grę

Może istotnym argumentem będzie dla Ciebie informacja że obecne Canon UK prowadzi akcję Autumn Cashback i za 7D masz 85 funtów zwrotu. Nie wiem jak Cashback UK ma się do "sprawy polskiej" ale może warto pokombinować ?

Sam również stoję przed wyborem nowego body z zastosowaniem przyroda/sport, w planach było 50D vs 7D ewentualnie 70D, na stan dzisiejszy na 50D nie liczę bo cena używanych jest dla mnie nie do zaakceptowania, na placu boju pozostaje 7D który spełnia wszystkie moje wymagania, ale z racji że zakup planuję początkiem 2014 roku, poczekam aż 70D przetestują użytkownicy, teraz w ciemno bałbym się wydać takiej kasy.

mam kumpla w pracy z Ukrainy i chcę wziąść aparat na niego z tax free :)
w saturnie wiem, że na bank zwracają 23%

jotes25
12-09-2013, 10:08
Filmowanie z AF-em to jedyna zaleta 70d, którą "na siłę" da się znaleźć. W każdym innym przypadku kupowanie tej puszki raczej nie ma sensu...

akustyk
12-09-2013, 10:27
Filmowanie z AF-em to jedyna zaleta 70d, którą "na siłę" da się znaleźć. W każdym innym przypadku kupowanie tej puszki raczej nie ma sensu...

focenie makro z niskiej perspektywy. ostrzy sie przez ekranik (bo zeby uzyc celownika optycznego trzeba by sie okopac w ziemii) a szybkosc AF w LV jak do tej pory w Canonie
zdecydowanie nie urywala tylka...

jotes25
12-09-2013, 10:36
focenie makro z niskiej perspektywy. ostrzy sie przez ekranik (bo zeby uzyc celownika optycznego trzeba by sie okopac w ziemii) a szybkosc AF w LV jak do tej pory w Canonie
zdecydowanie nie urywala tylka...

Kto używa AF do makro? ;) 600d będzie równie dobry.
Ale niech będzie, faktycznie zdjęcia z niskiej perspektywy z użyciem AF to kolejna zaleta 70d :) Dość teoretyczna moim zdaniem ;)

akustyk
12-09-2013, 11:00
Kto używa AF do makro? ;)
no wlasnie w takich ujeciach z zabiej perspektywy AF ma bardzo duzo sensu. ostrzenie manualne grozi zwichnieciem nadgarstka, bo to juz jest "wyginam smialo cialo" nie na kosci 35-letniego faceta...
dochodza jeszcze czynniki takie jak latwosc oceny ostrosci (ekranik odbija swiatlo sloneczne!) a przede wszystkim zdolnosc do trzymania aparatu nieruchomo, bo to w pozycji przykucnietej tez wymaga wiekszego zachodzu. lewa reka, jesli juz, sprawdza sie do podpierania aparatu (tzn. mozna na niej polozyc podstawe aparatu). wiec wolna nie jest...

last but not least... ostrzenie manualne mozna sobie ogolnie wsadzic w odwlok w momencie kiedy wieje wiaterek. w PL problem moze nieznany, ale w NL nie zdarza sie, zeby pogoda byla calkiem bezwietrzna...

600d będzie równie dobry.

tu mam watpliwosci. AF 600D w LV jest mizerny. a 70D wlasnie to powinien miec poprawione

Dość teoretyczna moim zdaniem ;)
zgadzam sie w calej rozciaglosci. bo widze, ze dokladnie nie wiesz o co w tym chodzi, wiec ta roznica dla ciebie jest wylacznie teoretyczna :)

cybertoman
12-09-2013, 12:46
Jak bylo to sorry.

Canon 70D vs Nikon D7100 Epic Shootout Comparison (http://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs)

dr11
12-09-2013, 13:43
To jest chyba nowa scenka. Ciekawa jest możliwość zmiany rodzaju oświetlenia, rozmiaru zdjęcia i fulscreen ;)
Canon EOS 70D Hands-on Preview: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-70d/9)

Eberloth
12-09-2013, 13:49
ostrzenie manualne grozi zwichnieciem nadgarstka, bo to juz jest "wyginam smialo cialo" nie na kosci 35-letniego faceta... [...] zdolnosc do trzymania aparatu nieruchomo, bo to w pozycji przykucnietej tez wymaga wiekszego zachodzu. lewa reka, jesli juz, sprawdza sie do podpierania aparatu (tzn. mozna na niej polozyc podstawe aparatu). wiec wolna nie jest...

Bo makro to sport dla twardzieli jest. Nigdy nie wybierałem się na takie sesje bez spędzenia wcześniej cojamniej dwóch miesięcy na siłowni :mrgreen:

akustyk
12-09-2013, 14:04
Bo makro to sport dla twardzieli jest. Nigdy nie wybierałem się na takie sesje bez spędzenia wcześniej cojamniej dwóch miesięcy na siłowni :mrgreen:

az tak bym nie przesadzal. grywam regularnie, zreszta ligowo, we floorballa (polska wersja: unihokeja), wiec plecy nawykle do schylania mam i kolana tez sa niby przyzwyczajone. ale focenie makro z przykleku mimo wszystko daje w kosc... ;)

Kotwica we wodzie
16-09-2013, 10:27
http://www.youtube.com/watch?v=WHhvvN4_RTk

A ja sie głupi zastanawiałem czy nie sprzedać 7D na rzecz 70d. Tfu Tfu.

italy
17-09-2013, 20:20
ha , wszyscy przyczajeni i poustawiani w kolejkach po aparat:) bo coś zamilkły rozmowy :lol:, pozdrawiam szczęśliwego 1-ego posiadacza 70 -ki

jotes25
17-09-2013, 20:38
ha , wszyscy przyczajeni i poustawiani w kolejkach po aparat:) Owszem, po d7100. Też tak zrobiłem :)

pozdrawiam szczęśliwego 1-ego posiadacza 70 -ki

To taki istnieje? Pewnie się nie ujawnił, bo filmowanie wciąga :lol:

darekc
20-09-2013, 10:33
Canon EOS 70D vs 7D - Head-to-Head - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=WHhvvN4_RTk)

Kolego napisz coś więcej dlaczego 7D a nie 70D. Stoję przed zakupem i waham się właśnie między tymi dwoma aparatami.

Kotwica we wodzie
20-09-2013, 11:46
Kolego napisz coś więcej dlaczego 7D a nie 70D. Stoję przed zakupem i waham się właśnie między tymi dwoma aparatami.

Witaj.

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co chcesz robić. Czy zdjęcia czy filmy. Jeśli wolisz filmować to wziąłbym 70d bo tryb filmowy i AF podczas filmowania w 70 jest lepszy i szybszy niż w jakimkolwiek innym canonie.I to jest fakt, ta nowa matryca dual pixel robi robote jeśli chodzi o filmowanie. Ja jestem z tych osób ktore uważają że zdjęcia to aparat a filmy to kamera. I tutaj nie ma już takiej kolosalnej różnicy w jakości obrazka między tymi dwoma, jest znikoma. Jasne że 70 to nowsza matryca i troszke lepiej sobie radzi ale jeśli nie jesteś nerdem który oglada z kazdego zdjecia cropy 100 i 200 procent, to różnicy nie zauważysz. O 7D można tu i ówdzie poczytać że bardzo szumi. Bawiłem się dwoma egzemplarzami siódemki - najpierw u kumpla a pózniej kupiłem sobie swój. Na obydwu można robić fotki w iso do 1600 bez zastanowienia sie, a przy odszumianiu z rawów mozna nawet 3200. Radziłbym jednak sprawdzić to na własnej skórze i porobić testy bo wiesz, różnie to bywa, są na tym forum ludzie którzy widzą szumy już na iso 100 i taki to bedzie sie dziwił ze canon w ogole wypuscil 7D. Zobacz jakieś sample i sam odpowiedz czy to akceptujesz. Banding w cieniach ? hmm moze jest ale ja go nie zauważyłem, albo podświadomie nauczyłem się tak robić zdjęcia tak żeby go nie było.
Dla mnie osobiście, 7D ponieważ: jest solidny (magnezowe body), cięższy niż plastikowe puszki (dla mnie to akurat plus), ma duży i bardzo wygodny grip, rozmieszczenie przycisków jest w 7D bajeczne a joystick jest tak mi0dny że nie wyobrażam sobie obsługi aparatu bez niego, w 70D masz malutkie kółko i ośmio-kierunkowy pad z 60D na który wszyscy użytkownicy 60D narzekali.Ja równiez miałem wcześniej 60D i potwierdzam.
Ceny nowych są podobne ale używke 7D możesz kupić używany w cudownym stanie z niewielkim przebiegiem za około 3-3,5k i reszte kasy (zakłądając że miałeś 4,5k na nowe 70D) dołożyć do jakiegoś fajnego słoika.

Krótko mówiąc wszystko zależy od tego co planujesz robić aparatem. Dla przykładu: jeśli zupełnie nie planujesz filmować a wi-fi i gps są ci zbędne to poszedłbym w 7D.

lokowaty
21-09-2013, 23:01
Jeszcze zapomniałeś dodać o ważnej różnicy, dla mnie chociażby to jest ważne, że wizjer w 7d do 100% a w 70d to 98% a w 60d jest 96%

Myślałem nad 7d, ale podjąłem decyzje że na wiosnę sprzedaje 650d i zakupie jednak 70d

darekc
22-09-2013, 19:26
To teraz dałeś mi do myślenia z używką 7D i jakimś dodatkowym słoikiem... Aparat dla mnie też jest narzędziem do robienia zdjęć, reszta to bajery zbędne, przyciągające nowych klientów. Muszę mocno przemyśleć ten zakup, nowy 70D czy używany 7D + obiektyw :)

michael_key
22-09-2013, 20:08
Muszę mocno przemyśleć ten zakup, nowy 70D czy używany 7D + obiektyw :)
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy obiektywy, które posiadasz ograniczają Cię.

PoulN
24-09-2013, 13:23
Witaj.

... Jeśli wolisz filmować to wziąłbym 70d bo tryb filmowy i AF podczas filmowania w 70 jest lepszy i szybszy niż w jakimkolwiek innym canonie.I to jest fakt, ta nowa matryca dual pixel robi robote jeśli chodzi o filmowanie. Ja jestem z tych osób ktore uważają że zdjęcia to aparat a filmy to kamera.

Moim zdaniem wszystko zależy od przeznaczenia sprzętu (ambicji też) do jakich celów ma służyć bo jeśli do filmowania bardziej "na poważnie" (wyłączając wesela, komunie itd) to AF nawet ten świetny z 70D wówczas na niezawiele się zda, przyda się natomiast dobra matryca, zasobnik z jasnymi stałkami, w tej kwestii świetnie na początek potrafią się sprawdzić tanie M42. A w późniejszym trochę etapie "zabawy" - folow-focus, slider + ogólnie reszta filmowych "gratów" oraz oczywiście dobra książkowa jak i praktyczna wiedza.

Jestem też zdania że twierdzenie iż kamera - tylko film, aprat - tylko zdjęcia jest trochę nie fair, bo wg niego np 5D2/ 5D3 nie nadają sie do filmowania, a wiadomo doskonale że tak nie jest - bo nie tylko się nadają, ale nadają się świetnie.

darekc
24-09-2013, 19:08
Przespałem się z tematem, obiektyw zawsze kupię a stara puszka mi już nie wystarczała. Bawię się trochę z macro i "gibany" wyświetlacz przeważył szalę :D Dziś zamówiłem 70D :D

tkosiada
30-09-2013, 20:08
chyba nie było https://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs
i nie ukrywam,że dowiedziałem sie kilku ciekawych rzeczy w praktyce
bardzo fajne porównanie 70D vs D7100

fro
30-09-2013, 20:51
Post 309 na tej samej stronie :cool:

ileszek
01-10-2013, 20:22
Witam
Mam zamiar zmienić system na Canon, a konkretnie na 70D. Czytam różne publikacje i fora wiem że z dedykowanymi obiektywami USM i STM działa pomiar Dual Pixel. Ale nigdzie nie czytałem o współpracy z obiektywami Sigma i Tamron. Czy ktoś z forumowiczów przetestował współpracę w Live View z Sigmą lub Tamronę. Proszę o info.

Kolekcjoner
01-10-2013, 20:45
Czy ktoś zwrócił uwagę czy 70D ma może nieskompresowane wyjście HDMI?

rostek andrzej
01-10-2013, 22:50
Póki co jeszcze żaden użytkownik tego body się nie ujawnił, więc na organoleptyczne wrażenia i uwagi odnośnie współpracy z nie canonowskimi obiektywami będziesz musiał poczekać ;)

--- Kolejny post ---

Witam
Mam zamiar zmienić system na Canon, a konkretnie na 70D. Czytam różne publikacje i fora wiem że z dedykowanymi obiektywami USM i STM działa pomiar Dual Pixel. Ale nigdzie nie czytałem o współpracy z obiektywami Sigma i Tamron. Czy ktoś z forumowiczów przetestował współpracę w Live View z Sigmą lub Tamronę. Proszę o info.

Póki co jeszcze żaden użytkownik tego body się nie ujawnił, więc na organoleptyczne wrażenia i uwagi odnośnie współpracy z nie canonowskimi obiektywami będziesz musiał poczekać ;)

Soviet
02-10-2013, 08:20
70D mam dopiero od wczoraj. Niestety posiadam tylko canonowskie szkiełka. Na youtube możesz znaleźć kilka recenzji z Sigmą. Jeśli chodzi o HDMI to zerknij do instrukcji obsługi, którą możesz ściągnąć w pdfie.

emi89
02-10-2013, 11:28
70D mam dopiero od wczoraj. Niestety posiadam tylko canonowskie szkiełka. Na youtube możesz znaleźć kilka recenzji z Sigmą. Jeśli chodzi o HDMI to zerknij do instrukcji obsługi, którą możesz ściągnąć w pdfie.

no to czekamy na jakieś opinie, jak to się spisuje w praktyce :)

chyba dziś pojdę do fotojokera pomacać bo widziałam, że już tam mają... i czekam aż będzie w saturnie 8-) bo tam lepsze tax free ;)

rostek andrzej
02-10-2013, 17:48
Test na optycznych 8-)
Test Canon EOS 70D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=242)

rostek andrzej
02-10-2013, 19:22
Po przeczytaniu testu nasuwa się stwierdzenie "Na zachodzie, bez zmian"

MC_
02-10-2013, 19:29
Matryca niestety bez zmian. Za to AF w LV całkiem ciekawy.

Kwapiszon
02-10-2013, 22:21
Znowu lament o braku zmian. Zastój i to poważny to ja niestety widzę w zupełnym braku uszczelek. To jest to, co by spowodowało w moim przypadku przejście z xxxD na xxD, inaczej nie widzę powodu.

jotes25
02-10-2013, 22:43
Znowu lament o braku zmian. Zastój i to poważny to ja niestety widzę w zupełnym braku uszczelek. To jest to, co by spowodowało w moim przypadku przejście z xxxD na xxD, inaczej nie widzę powodu.

A ogladales 70d? Z materialow Canona wynika, ze to jeden z lepiej uszczelnionych korpusow...

źródło (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-70d/images/sealing.jpg)

abir
03-10-2013, 07:57
Canon EOS 70D vs 7D - Head-to-Head - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=WHhvvN4_RTk)

witam wszystkich kolegów i koleżanki na forum.:)
z uwagi na to że jestem żywo zainteresowany tym porównaniem, a nie znam dobrze j. angielskiego proszę napiszcie krótką sentencję tego filmu. wnioskuję tylko z tekstu Kotwicy w wodzie, że 7d wypadł lepiej, ale nie wiem czy na pewno
mój dylemat nie jest zbyt skomplikowany. jestem ptasiarzem, posiadam aparat innego systemu, jednak brakuje w nim dłuższych dobrych ogniskowych. chcę kupić obiektyw canona 300mm f4+konwerter x1,4 lub 400mmf5,6 i do tego puszkę. z rozeznania jakie zrobiłem to 7d jest super (używany). a teraz zastanawiam się jeszcze czy nie pokusić się o nowe 70d.

Kwapiszon
03-10-2013, 08:07
A ogladales 70d? Z materialow Canona wynika, ze to jeden z lepiej uszczelnionych korpusow...

Przeczytałem teraz w materiałach Canona, że uszczelniony jest na poziomie EOS-1N. Co to oznacza ? Czy po zapięciu 17-40L będę mógł z tą puszką robić zdjęcia w czasie deszczu ? Miałem kiedyś 1D2N i wody się nie bał. Jeśli tu jest tak samo dobrze, to może być aparat dla mnie.

Eberloth
03-10-2013, 12:56
Po przeczytaniu testu nasuwa się stwierdzenie "Na zachodzie, bez zmian"

Każda z ostatnich premier cropowych podbija kultowość 50D czy 7D ;)

PMP
03-10-2013, 13:20
Każda z ostatnich premier cropowych podbija kultowość 50D czy 7D No popatrz, a jak dzisiaj czytam opinie tuż po premierze 50 i 7 to sie zastanawiam jak można było taki szajs kupić ;)

kurczeblade
03-10-2013, 14:10
Wcześniej posiadając 50D wraz z dobrą optyką i dzięki 70D zamierzałem zostać na troszkę dłużej z APSC, ale teraz cieszę się że tego nie zrobiłem:) Lubie fotografować, fajnie mieć z kolejnym kupowanym aparatem, coraz lepszy obrazek, dr, mniejszy szum ! Tutaj miałbym dotykowy ekranik itp itp. ahhhh ten Canon, a podobno smieją się z Sony że to gadżeciarska firma - hmm ale tam chociaż idą w przód z obrazkiem ! :D

Dzięki temu, że tak słabo ten aparat się zapowiadał, jestem w FF i dziękuje Ci Canonie za brak możłiwości wyboru w apsc i pochnięcie mnie w FF :)

rostek andrzej
03-10-2013, 20:31
Wcześniej posiadając 50D wraz z dobrą optyką i dzięki 70D zamierzałem zostać na troszkę dłużej z APSC, ale teraz cieszę się że tego nie zrobiłem:) Lubie fotografować, fajnie mieć z kolejnym kupowanym aparatem, coraz lepszy obrazek, dr, mniejszy szum ! Tutaj miał

Dzięki temu, że tak słabo ten aparat się zapowiadał, jestem w FF i dziękuje Ci Canonie za brak możłiwości wyboru w apsc i pochnięcie mnie w FF :)

A najlepsze jest to, że Twój FF (jaki by nie był) jest ostatnim świetnym modelem Canona.
Później będą wypuszczać coraz to słabsze puszki z podobnym obrazkiem i nikomu niepotrzebnymi ficzerami:mrgreen:

krzyssp
03-10-2013, 21:21
Ale zauważcie że slot na kartę pamięci jest nieuszczelniony :?

Kwapiszon
04-10-2013, 09:46
Patrzę sobie na wykresy zakresu tonalnego na Optycznych i widzę, że 70D ma identyczny DR jak qltowy FF 5D. Jak tu można pisać, że nie ma postępu.

adam1004a
04-10-2013, 12:08
a ja mam inna opinie i mi się 70d podoba jako amatorowi nie zarabiającemu na foto. mam obecnie 40d i przesiadka na 70d jest w moim odczuciu sensowna. foce głównie dziecko i czasem filmuje(kameruje). na wycieczkę muszę ze sobą targać dodatkowo kamerę video, a tu w jednym urządzeniu mam wszystko, czego potrzebuje. Jakość obrazka mi styka, może tylko DR marny. Ciekawy jak wyglądało by porównanie 40D i 70D w zobrazowaniu identycznej sceny. Ciekawy jestem, czy zauważyłbym różnicę. faktem jest, że cena 70d jest odjechana dosyć mocno. co do ficzerów to WIFI mi bardzo leży, bo mam sieć w domu i ułatwi mi to zrzucanie materiału. Nie znoszę kabli.
W 70d podoba mi się, że canon dodał nowe punkty AF, czego nie było w 60d. W mojej opinii to jest duży skok miedzy 50d a 70d. A testy to nie wszystko. Upałów na fotach nie znoszę i dlatego jestem ciekawy jak by wyszło porównanie w scenach życiowych DR 50d i 70d.

Bart
04-10-2013, 12:35
Mnie osobiście nie spodobał się poniższy fragment testu na Optycznych:
"Podczas testowania aparatu automatyczne czyszczenie było aktywne. Pod koniec testu zauważyliśmy jednak na matrycy kilka niewielkich drobin kurzu, z którymi automatyczne czyszczenie nie było w stanie sobie poradzić."
I w podsumowaniu:
"Nie do końca skuteczny okazał się jednak automatyczny system czyszczenie matrycy. W trakcie testowania EOS-a na matrycy znalazło się kilka niewielkich drobin kurzu, których czyszczenie nie było w stanie usunąć."

Wiadomo, że można przedmuchać, ale dotąd jakoś nie narzekałem na systemy automatycznego czyszczenia matrycy. Nie sądzę, żeby zastosowali jakiś gorszy system niż w dotychczasowych puszkach, więc nie wiem dlaczego tutaj nie wyrabiał - na tyle, że zostało to podkreślone.

jotes25
04-10-2013, 12:51
Zawsze pozostaje kwestia odniesienia. Właśnie musiałem przerobić nieco RAW'ów z 40d sprzed kilku lat. Ależ te pliki są niefajne! (kolory, rozdzielczość, szumy). Jednak RAWy z jakiejkolwiek współczesnej matrycy choćby z 600d obrabia się dużo przyjemniej!

Co do zrzucania plików (zwłaszcza RAW) przez Wi-Fi to nie jest chyba dobry pomysł. Dobry czytnik na USB 3 i szybka karta będą pewnie z 20x szybsze...

adam1004a
04-10-2013, 13:47
raw 40d nie fajny???? to mnie zaskoczyłeś. kolory nie pasuja? szumy w iso 100-400? rozdzielczość??? (która styka spokojnie do wydruku a3) nie rozumiem. W moim odczuciu 10-12mln pix jest wystarczające, a i plik nie waży 20mb, kolory - chyba jestem ślepy bo z 40d mi pasują, nie ogarniam twojej wypowiedzi. 600d i 40d wybacz to inne aparaty i inne zastosowanie. jak podpiąłem sigme 18-35 do 350d to dało się robić foty, ale nadgarstki trzeba było mieć stalowe.

Soviet
04-10-2013, 18:15
Przesiadłem się z 40D i po jednym dniu focenia i "kamerowania" jestem zadowolony. Jak na razie znalazłem jedną upierdliwą rzecz, z którą można żyć (przy pewnym ustawieniu kątowym obraz na LCD jest wyświetlony do góry nogami). Plastik użyty do obudowy przypomniał mi stare dobre czasy spędzone z 350D. Tak poza tym same plusy. WiFi i możliwość zdalnego sterowania aparatem - super sprawa! :-)

Jago
05-10-2013, 09:37
Jak na razie znalazłem jedną upierdliwą rzecz, z którą można żyć (przy pewnym ustawieniu kątowym obraz na LCD jest wyświetlony do góry nogami)

Sprawdziłem na moim - nie ma takich objawów, tzn obraz jest wyświetlany cały czas tak jak powinien.

lokowaty
05-10-2013, 10:55
Sprawdziłem na moim - nie ma takich objawów, tzn obraz jest wyświetlany cały czas tak jak powinien.

Kolego mam prośbę, bo widzę w stopce C450D, czy mógłbyś wrzucić dwie fotki tej samej sceny na takich samych ustawieniach z 450d i 70d?
Bardzo bym prosił....

Soviet
07-10-2013, 23:16
Ja również mam prośbę do posiadaczy 70D. Nagrałem zachowanie się mojego LCD, o którym wspomniałem wcześniej. Jak by ktoś mógł sprawdzić swój będę wdzięczny.
http://youtu.be/LKvnGiBxoro

PMP
07-10-2013, 23:32
Ja również mam prośbę do posiadaczy 70D. Nagrałem zachowanie się mojego LCD, o którym wspomniałem wcześniej. Jak by ktoś mógł sprawdzić swój będę wdzięczny.
70D LCD - YouTube (http://youtu.be/LKvnGiBxoro)

u mnie jest dokładnie tak samo jak na załączonym filmie, ale to chyba jest OK. Pozdrawiam.

Soviet
08-10-2013, 08:19
Moim zdaniem nie jest ok bo w niektórych sytuacjach obraz z LCD można sobie w d... wsadzić.

centur
08-10-2013, 09:19
u mnie jest dokładnie tak samo jak na załączonym filmie, ale to chyba jest OK. Pozdrawiam.

jest ok, dokładnie tak samo mam w 650d i tak powinno być no chyba że ktoś filmując z dołu a patrząc na aparat z góry z monitorem odchylonym o 90 st chciałby mieć odwrócony obraz...

Soviet
08-10-2013, 10:08
Może być taka sytuacja, że ze względu na brak miejsca będziesz musiał trzymać aparat tak jak na moim klipie, poniżej swojej głowi. Wtedy podgląd na LCD będziesz miał do góry nogami... Ostatnio miałem taką sytuację.

Adam71
08-10-2013, 10:12
A nie da się wyłączyć tego w menu ( tak jak w komórkach ) ?

Soviet
08-10-2013, 10:19
Nie znalazłem ale może ślepy jestem :-)

centur
08-10-2013, 10:46
Może być taka sytuacja, że ze względu na brak miejsca będziesz musiał trzymać aparat tak jak na moim klipie, poniżej swojej głowi. Wtedy podgląd na LCD będziesz miał do góry nogami... Ostatnio miałem taką sytuację.

nie da się każdemu dogodzić w kontekście niezliczonych kombinacji trzymania aparatu...

Soviet
08-10-2013, 12:04
Oczywiście, że się da. Wystarczy kilka ścieżek kodu i przycisk flip.

Fotopstryczek
08-10-2013, 13:15
To jest specjalna funkcja, jak nie ma kto ci zrobić zdjęcia, a potrzebujesz zdjęcie na fejsa :p

Cyk rybim okiem, i po wifi prosto na fb :lol:

Soviet
08-10-2013, 14:17
Nie mam fejsa. I wszystko jasne :-)

adam1004a
08-10-2013, 14:52
Przesiadłem się z 40D i po jednym dniu focenia i "kamerowania" jestem zadowolony.

zdziwiłbym się jak by było inaczej. ja uważam 70d za bardzo ciekawy model canona. idę podobną drogą ;) 350d, 40d i następny będzie 70d. tylko ta cena, trochę jeszcze za wysoka. przeskok z 40d na 70d uważam za sensowny i mam podobna opinię odnośnie wifi. Może profi nie będą się tym bawić, ale dla amatora hobbysty to ciekawy ficzer jest. Patrząc na profi to oni by chcieli USB3, matrycy FF z iso 10^6 wagi 100g, duży grip, i obudowa tytanowa lub z włókien węglowych. 70d jest imho skierowana do tagiego targetu jak ja zaawansowany fotoamator, nie zarabiający foceniem, a czerpiący przyjemność z naciskania spustu migawki.
nie bawiłem się 70d wiec trudno mi ocenić lepszość raw-a. Między 350d a 40d w raw nie zauważyłem jakiegoś specjalnego skoku w jakości i łatwości obróbki. odbitki robię 13x18 czasem 15x21 i z efektów jestem raczej zadowolony.

70d to dla mnie głównie filmowanie i nowy AF. w 40d brakuje mi punktów ustawiania ostrości. 9AF to mało.

jan pawlak
11-10-2013, 10:09
Canon EOS 70D Dual Pixel AF: for better or for worse?: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/2013/10/11/canon-eos-70d-dual-pixel-af-for-better-or-for-worse?utm_campaign=internal-link&utm_source=news-list&utm_medium=text&ref=title_0_0)

Pojawił się test AF 70D i porównanie do rozwiązania tradycyjnego.
Jest nieźle, myślę że za 2-3 lata nie będzie już w lustrzankach AF w dzisiejszym rozwiązniem

jp

emi89
11-10-2013, 11:14
nie miałam jeszcze możliwości dorwania w sklepe 70d i pomacania go,

za to macałam 700d i trasznie mnie razi tworzywo obudowy, jakby kurz się tego strasznie czepiał :roll:
i takie w dotyku, że aż nieprzyjemnie iskrzy (coś jak ubranie czy posciel z megasztucznego materiału vs. bawełna)

miał ktoś podobne odczucia? :confused: czy 70d jest trochę lepiej wykonany?

--- Kolejny post ---

porównanie AF w trybie video z innymi lustrzankami canona
Canon 70D Camera Review (vs 7D, 5D Mark III, 5D Mark II): Video Recording, Dual Pixel CMOS AF - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=NjR2OztuXtA)

jotes25
11-10-2013, 16:32
nie miałam jeszcze możliwości dorwania w sklepe 70d i pomacania go,

za to macałam 700d i trasznie mnie razi tworzywo obudowy, jakby kurz się tego strasznie czepiał :roll:
i takie w dotyku, że aż nieprzyjemnie iskrzy (coś jak ubranie czy posciel z megasztucznego materiału vs. bawełna)

miał ktoś podobne odczucia? :confused: czy 70d jest trochę lepiej wykonany?

Plastik jest ten sam.

krakał
13-10-2013, 18:10
Byłem bardzo ciekaw, jaki ten 70D będzie, bo krótko przed jego wejściem na rynek wybierałem nowy korpus, i w końcu padło na 60D. Ale kłuły mnie wątpliwości, czy dobrze robię biorąc starszy model tuż przed wejściem nowego... Po przeczytaniu testu siedemdziesiątki na Optycznych trochę się wyleczyłem z zachwytu nad tym korpusem... Zastanawiałem się, czy robię dobry interes kupując sześćdziesiątkę w czerwcu. No i teraz już wiem - zrobiłem nie dobry, a doskonały interes. Kupiłem nowego 60D za za niecałe 2500 zł, zamiast czekać na nowego 70D za 4400. Z mojego punktu widzenia (nie używam aparatu do kręcenia filmów) 7 klatek na sekundę + 19-polowy autofokus + WiFi nie są warte 2000 złotych. A zdjęcia ta nowa matryca z nowym prockiem robią takie same, jak mój 60D. Zainwestuję te zaoszczędzone dwa klocki w 15-85 i będę szczęśliwy :)

Nie żebym twierdził, że 60D jest kultowy, nie. Ale w relacji koszt-efekt bije 70D na głowę...

emi89
14-10-2013, 11:27
wreszcie 60d zacznie się im sprzedawać :lol:

ale 70d leci z ceny, na ceneo body za 3850 :p
po nowym roku może bedzie za 3500 8-)

dmoch
16-10-2013, 01:28
Witam!
Niestety złodzieje dość kompleksowo pozbawili mnie sprzętu foto i muszę złożyć sobie nowy zestaw. Wstępnie zdecydowałem się właśnie na 70D i chciałbym do niego dokupić Tamrona 17-50 2.8 ze stabilizacją.
No i tu pytanie (wiem, że już było ale na razie bez odpowiedzi) - czy ostrzenie w LiveView będzie działało na Tamronie i czy silnik AF nie będzie przy tym zanadto słyszalny? Może ktoś ma takowy zestaw i chciałby się pochwalić wrażeniami?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Dmoch

Adam71
16-10-2013, 09:16
Ja tylko z własnego doświadczenia wiem że Tamrony w wersji VC są zawsze bardziej mydlane niż ich odpowiedniki bez VC. Nie wiem tylko dlaczego tak jest bo nawet obudowa w wersji VC jest dużo solidniejsza.

A co do filmowania z AF to jednak polecam Sony albo bezlusterkowce. Nie licz na cuda w 70D.

miki450
16-10-2013, 11:49
To nie tylko Tamron tak ma.
Miałem podobnie z poprzednią Sigmą, w której obraz po włączeniu OS (stabilizacji), przeważnie stawał się bardziej mydlany (w powiększeniu 1:1).
To może być kwestia jakości zastosowanego układu stabilizacji.
Mam teraz też Sigmę, w której nie widać różnic w jakości tego samego obrazka, przy stabilizacji włączonej i wyłączonej.

Kolekcjoner
16-10-2013, 18:41
A co do filmowania z AF to jednak polecam Sony albo bezlusterkowce. Nie licz na cuda w 70D.
W Sony i bezlusterkowcach też lepiej na cuda nie liczyć pod tym względem. W testach wychodzą może i dobrze ale do żadnych poważniejszych zastosowań tamtejszy AF się nie nadaje (myślę o filmowaniu oczywiście).

PoulN
17-10-2013, 22:40
Ileż to razy można pisać że do poważniejszego filmowania to manual, a do reszty (z małymi wyjątkami) AF.

Kolekcjoner
19-10-2013, 00:50
Nawiązując do tematu. ...... Dodaja jakies *******y, zmienia lcd, a obrazek dalej ten sam...
Koniec tematu.

To jest stan z którym należy się stopniowo oswajać.
Aparaty cyfrowe zaczęły powoli osiągać jakość znacznie przekraczającą potrzeby większości fotografujących. Detaliczne różnice są na tyle mało istotne że nie decydują o zakupie bądź nie. Przełom już się odbył.

jellyeater
19-10-2013, 10:11
Chyba, że wymyślą jakiś inny rodzaj matryc niekoniecznie oparty na krzemie. Bo w krzemie to już chyba osiągnęli wszystko co się dało. Albo mogli foveony rozwijać. Ale widać się nie da (problem z szumami na czerwonym kanale).

W sumie to samo jest w FF. Skok pomiędzy 5D a 5D II jest duży. Pomiędzy 5D II i 5D III w obrazie już jakby mniejszy.

italy
26-10-2013, 18:01
co za snoby;) kupili nie chcą chwalić się, a tak miało być pięknie:)

emi89
28-10-2013, 18:32
co za snoby;) kupili nie chcą chwalić się, a tak miało być pięknie:)

albo boją się, że zostaną zjechani, że przepłacili za nowość, że mogli poczekać aż stanieje itp... ;)

jotes25
28-10-2013, 18:57
Używam niewiele od dwóch tygodni (ca. 50 zdjęć). Ogólnie korpus bardzo przypomina 7d w działaniu. Na minus brak spota w AF, na plus tryb cichej migawki (w 7d był tylko w LV chyba?). Wybierak precyzyjniejszy od joysticka w 7d, za to gorzej umiejscowiony. Tyle w kwestiach użytkowo-ergonomicznych. Obrazek jak z 7d, wiele więcej (jeśli w ogóle) raczej się nie wyciągnie.

emi89
12-11-2013, 12:13
no dobra zaczyna mnie coraz bardziej wiercić w brzuchu do kupna :p

to teraz jaką kartę pamieci do tego najlepiej?

do filmów nadaje się tylko na SDHC/SDXC? ktora lepsza?

i ile GB brać, żeby na trochę starczało? lepiej jedną wielką karte czy dwie mniejsze? prędkosć 45mb/s czy to za duzo styknie 30?

np
1) Secure Digital (SDHC) 16GB Sandisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I - 85zł x2 szt
2) Secure Digital (SDHC) 32GB Sandisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I - 139 zł
3) Secure Digital (SDXC) 64GB SanDisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I - 276 zł

jotes25
12-11-2013, 12:48
32 GB 45 MB/s wydaje się być optymalnym wyborem.
Nie wiem tylko dlaczego już drugi Sandisk z rzędu mi się rozkleja (dwie połówki obudowy)...

Z ciut innej beczki: wydaje mi się, że RAW-y z 70d są przetwarzane (DPP) wyraźnie wolniej niż z 7d. Sprawdzę jeszcze dokładnie. Więc jeśli ktoś ma słaby komputer...

emi89
12-11-2013, 13:50
32 GB 45 MB/s wydaje się być optymalnym wyborem.
Nie wiem tylko dlaczego już drugi Sandisk z rzędu mi się rozkleja (dwie połówki obudowy)...

dzięki za odpowiedź:)
to troche niepokojące :( chociaż ja do tej pory nie miałam problemów z kartami ani Sandisk ani Kingstone
tylko te drugie ciut droższe (po szybkim przejrzeniu allegro)

jotes25
12-11-2013, 15:59
Z przydatnych drobiazgów cenię sobie w 70d pokrętło trybów z blokadą. Ponieważ plecak mam zawsze wypchany, to często zdarzało mi się w poprzednich korpusach przestawić przy wyciąganiu...

kanonier_roku
15-11-2013, 19:23
Coś się chyba słabo spisuje bo komentarzy uzytkowników jak na lekarstwo....

krzyssp
17-11-2013, 14:08
Czemu? Jak by im nie działało, to by się tu działo :D

Soviet
24-11-2013, 09:57
Napiszę w kilku zdaniach. Przesiadłem się z 40D więc spory skok. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Jedyne co mnie boli do materiał z jakiego został wykonany korpus. Czuję się cały czas jak bym wrócił do 350D. Mam wrażenie wydmuszki, zwłaszcza jak kręcę tylnym pokrętłem.

jotes25
24-11-2013, 10:48
Coś dużo mamy tych wątków o 70d. W innym ktoś chciał przykłady, ale będę się trzymał tego wątku.

źródło (http://imageshack.us/a/img401/6221/7kkf.jpg)

--- Kolejny post ---

I crop 50%:

źródło (http://imageshack.us/a/img834/7708/2ott.jpg)

--- Kolejny post ---

Wołane DPP, ostrość ustawiona na 5, odszumianie wyłączone zupełnie (a dla RAW'ów 70d działa wyjątkowo dobrze). ISO 1600. 400/5.6 L.

jotes25
24-11-2013, 17:13
Na tę wiewiórę patrzy się dość przyjemnie, w tym sensie, że niewielka rozpiętość dynamiki kadru nie obnaża aż tak mocno słabości matrycy Canona. Za chwilę pokażę jednak inny przykład, na którym tak dobrze już nie będzie...

źródło (http://imageshack.us/a/img33/8463/bkno.JPG)

I crop 50%:

źródło (http://imageshack.us/a/img801/6458/n0tu.jpg)

Parametry jak poprzednio.

CrazyHorse
24-11-2013, 18:07
Canon EOS 70D to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, przed nim był leciwy klasyczny EOS 3. Powiem szczerzę, że moje dotychczasowe wrażenia są takie, że gdybym miał decydować jeszcze raz nie kupiłbym tego aparatu. Wolałbym, aby Canon poświecił czas włożony w projektowanie funkcji filmowych na poprawę jakości obrazu i jakiś dodatkowych funkcji fotograficznych. Zamiast WiFi wolałbym z kolei GPS. WiFi w lustrzance...psu na budę... Odchylany wyświetlacz to coś bez czego można się obejść i mniej zapłacić za aparat.

igor58
24-11-2013, 18:20
jotes25, po kiego ustawisz ostrość aż na 5?
jakiego trybu pomiaru użyłeś?

--- Kolejny post ---

jotes25, po kiego ustawisz ostrość aż na 5?
jakiego trybu pomiaru użyłeś?

Soviet
24-11-2013, 18:56
Canon EOS 70D to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, przed nim był leciwy klasyczny EOS 3. Powiem szczerzę, że moje dotychczasowe wrażenia są takie, że gdybym miał decydować jeszcze raz nie kupiłbym tego aparatu. Wolałbym, aby Canon poświecił czas włożony w projektowanie funkcji filmowych na poprawę jakości obrazu i jakiś dodatkowych funkcji fotograficznych. Zamiast WiFi wolałbym z kolei GPS. WiFi w lustrzance...psu na budę... Odchylany wyświetlacz to coś bez czego można się obejść i mniej zapłacić za aparat.

Kolejny dobry przykład na to, że nigdy się wszystkim nie dogodzi. WiFi bardzo sobie chwalę. Nie muszę wydawać na pilota, nie mówiąc już, że nie jestem ograniczony kablem. Wystarczy mi mój smartphone, który daje sporo możliwości w terenie. Również w studiu jak ulał z wykorzystaniem laptopa czy stacjonarki. Odchylany wyświetlacz? Świetna sprawa. Już nie raz z niego skorzystałem przy robieniu zdjęć chociażby z żabiej perspektywy, nad taflą wody robiąc zdjęcia ptakom wodnym (oczywiście nie widać takich szczegółów jak podczas korzystania z celownika kątowego) czy przy kręceniu filmów. To samo się dotyczy dotykowego LCD i AF, kiedy sytuacja jest dynamiczna i nie ma opcji powtórki. Mam pewność, że ostrość będzie ustawiona szybko i precyzyjnie (jeśli warunki oświetleniowo-sprzętowe pozwolą). Nawigacja satelitarna była by dla mnie miłym dodatkiem ale obejdę się. Nie zależy mi na mapce na, której będą naniesione miejsca, w których zrobiłem poszczególne zdjęcia. W razie czego biorę tel. i zaznaczam punkt.

Fotopstryczek
24-11-2013, 18:59
Na tę wiewiórę patrzy się dość przyjemnie, w tym sensie, że niewielka rozpiętość dynamiki kadru nie obnaża aż tak mocno słabości matrycy Canona. Za chwilę pokażę jednak inny przykład, na którym tak dobrze już nie będzie...

To nie słabość matryc tylko Canona, przy ISO 1600 czy to Canon/Nikon/Pentax, dynamika jest podobna.

Kolekcjoner
24-11-2013, 19:42

Bardzo wątpię żeby zależności o których piszesz w ogóle istniały.

CrazyHorse
24-11-2013, 19:43
@Soviet Pilot do Canona kosztuje 10 zł, połączenie z komputerem za pomocą kabla jest proste i szybkie, ja w zwyczajnym laptopie mam czytnik kart, więc nawet kabla nie używam. Co, do odchylanego wyświetlacza zgoda, są sytuacje, w których może być potrzebny. Nie o to jednak mi chodziło w mojej wypowiedzi. Chciałem powiedzieć, że za bardzo skupiono się na dodatkach, a za mało na jakości obrazu.

emi89
24-11-2013, 19:46
WiFi bardzo sobie chwalę. Nie muszę wydawać na pilota, nie mówiąc już, że nie jestem ograniczony kablem. Wystarczy mi mój smartphone, który daje sporo możliwości w terenie.

mógł byś bardziej szczegółowo dla ciamniaka takiego jak ja?
zamiast pilota można strzelać zdalnie foty przez telefon?
masz jakąś konkretną apkę na androida?
z góry dzięki:)

MC_
24-11-2013, 19:50
Jest stosowna aplikacja Canona.

jotes25
24-11-2013, 19:56
To nie słabość matryc tylko Canona, przy ISO 1600 czy to Canon/Nikon/Pentax, dynamika jest podobna.

Fakt, trochę przesadziłem ;) Nic, będzie trzeba pokazać kiedyś podobną sytuację dla ISO 100...

krzyssp
24-11-2013, 19:57
https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.co.canon.ic.eos.eosremote
Po wpisaniu EOS w sklepie Play...

Soviet
24-11-2013, 19:59
mógł byś bardziej szczegółowo dla ciamniaka takiego jak ja?
zamiast pilota można strzelać zdalnie foty przez telefon?
masz jakąś konkretną apkę na androida?
z góry dzięki:)

Tak jak MC_ napisał, są canonowskie appki do zdalnego sterowania aparatem :-)

jaś
24-11-2013, 20:33
Fakt, trochę przesadziłem ;) Nic, będzie trzeba pokazać kiedyś podobną sytuację dla ISO 100...

to ciekawy aparat, obraz nie odbiega jakościowo od tych prezentowanych przez canona w ostatnich trzech-czterech latach, dla matryc canona czas się zatrzymał.

Kolekcjoner
24-11-2013, 21:50
Chciałem powiedzieć, że za bardzo skupiono się na dodatkach, a za mało na jakości obrazu.

Znaczy się nie da się nim robić zdjęć. To dobrze że zostałem przy moich zabytkach 8-).

CrazyHorse
25-11-2013, 08:44
Znaczy się nie da się nim robić zdjęć. To dobrze że zostałem przy moich zabytkach 8-).

Tego też nie napisałem. Po prostu widzę pewne niedoskonałości i z tego co czytam/słyszę od posiadaczy innych aparatów, także EOSów zauważalnego postepu w zakresie jakości obrazu nie ma. Zdjęcia nim jak najbardziej robię ;)

Kolekcjoner
25-11-2013, 11:46
Ja jestem ciekaw jaka "zauważalna zmiana w obrazie" zaspokoi oczekiwania i spowoduje że powstanie masa pięknych zdjęć - bo chyba o to chodzi - czy się mylę?

CrazyHorse
25-11-2013, 12:18
Oczywiście, że tak, ale chodzi też o to, że kupując nowszy (znacznie droższy) model masz prawo oczekiwac, że nowszy bedzie lepszy od poprzedniego (znacznie tańszego). Główną cechą aparatu fotograficznego jest produkowanie obrazu - czy się mylę?

piast9
25-11-2013, 12:53
Tego też nie napisałem. Po prostu widzę pewne niedoskonałości i z tego co czytam/słyszę od posiadaczy innych aparatów, także EOSów zauważalnego postepu w zakresie jakości obrazu nie ma. Zdjęcia nim jak najbardziej robię ;)
Nie zgadzam się z tym. Zmieniłem aparat z 350D na 650D i jak najbardziej widzę postęp.

CrazyHorse
25-11-2013, 13:04
Nie zgadzam się z tym. Zmieniłem aparat z 350D na 650D i jak najbardziej widzę postęp.

Tematem watku jest EOS 70D, a jego poprzednik to EOS 60D i w tym kontekście pisałem (o jakości obrazu).

piast9
25-11-2013, 13:07
Nie będziesz widział zauważalnej różnicy pomiędzy kolejnymi modelami aparatów. Aż tak szybko to nie idzie. I na pewno nie powinno to być powodem do narzekań. Porównaj np 70D z 30D.

jotes25
25-11-2013, 15:21
Z dzisiejszego poranka: ekran dotykowy można obsługiwać w grubych, skórzanych rękawiczkach.

Kolekcjoner
25-11-2013, 18:04
Oczywiście, że tak, ale chodzi też o to, że kupując nowszy (znacznie droższy) model masz prawo oczekiwac, że nowszy bedzie lepszy od poprzedniego (znacznie tańszego). Główną cechą aparatu fotograficznego jest produkowanie obrazu - czy się mylę?
Nigdy nie miałem takich oczekiwań, zresztą wymiana na następny model to raczej czysty onanizm sprzętowy. Zawsze było tak że wymiana w ramach tej samej klasy modeli miała co najmniej sens co drugą generację, a najlepiej z przeskokiem na model wyższy.
Spodziewanie się rewolucyjnych zmian w modelach po sobie następujących to naiwność, bo producenci muszą zarabiać choćby po to żeby mieć za co wymyślać te nowe zabawki.

CrazyHorse
25-11-2013, 19:12
A kto tu mówi o oczekiwaniu rewolucyjnych zmian? Po drugie jaki onanizm sprzętowy - to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Poprzednika analizowałem, kupiłem następce i okazuje się, że poprzednik robiłby tak samo dobre zdjęcia.
Nie wydaje mi się, aby naiwnością było oczekiwanie, że przez 3 lata od premiery poprzednika nie będzie zmian w jakości obrazu.

piast9
25-11-2013, 21:20
Niestety wygląda na to, że technologia matryc światłoczułych dojrzała. Już nie jest tak łatwo o poprawę jakości obrazka jak to było np. 10 lat temu. Pewnie przeszkadza trochę temu pęd za megapikselami. Gdyby zrobić cropa z taką gęstością pikseli jak np w 5D mk III to np jakość obrazu w wysokich ISO i rozpiętość tonalna byłyby tak samo rewelacyjne jak w 5D ale aparat kupiłaby garstka entuzjastów. Rozwój matryc wielowarstwowych też jakoś ucichł a podobnoż to nie tylko Sigma próbuje ale również Canon pracował (pracuje?) nad taką.

A różnice są. Popatrz na pomiary robione przez Optyczne.pl. Zarówno szumy jak i zakres tonalny są lepsze w 70D. Różnica jest jednak na tyle niewielka, że wychodzi w pomiarach, gołym okiem, jak piszesz, niespecjalnie ją widać. Dodatkowo masz bajer z pomiarem fazowym na całej powierzchni matrycy. Może do niczego Ci to akurat nie jest potrzebne ale jest.

jaś
25-11-2013, 21:35
No co drugą generację powinny być jakieś konkretne zmiany na lepsze :), a moim skromnym amatorskim zdaniem od czasu 50D/500D w cropach czas się zatrzymał - jak to jest z tymi generacjami 500D-550D-600D-650D-700D - raz, dwa, trzy, cztery, pięć? generacji - niech co druga daje jakiś zauważalny skok w DR np. o 1EV (ale się rozpędziłem) to pomiędzy 500D a 700D powinna być jakaś mierzalna i zauważalna gołym okiem różnica 2EV (wolałbym 3ev ale niech stracę) a co jest - nico, null lub zero.

Kolekcjoner
25-11-2013, 21:48
A kto tu mówi o oczekiwaniu rewolucyjnych zmian? Po drugie jaki onanizm sprzętowy - to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Poprzednika analizowałem, kupiłem następce i okazuje się, że poprzednik robiłby tak samo dobre zdjęcia.

No i tak właśnie jest. Oczekujesz zbyt dużo, jak zresztą wiele osób tutaj, a realia są takie że technologia musi się zwrócić i jeszcze na siebie zarobić. Nie ma dobrych wujków którzy dla dobrego samopoczucia użytkowników będą co chwila wrzucać nowinki. Pomijam już fakt że ciągle klepiemy g... młotkiem, bo dawno matryce osiągnęły poziom co najmniej zadowalający, a że są marudy wiecznie niezadowolone szukające nie wiadomo czego no to na to już się nic nie poradzi.
Piast9 zresztą bardzo dobrze to opisał i nie bardzo jest co dodawać.

krakał
25-11-2013, 22:52
Poszli głównie w filmowanie i to widać. Jaś, zrób takie porównanie, jakie zrobiłeś, dla możliwości w zakresie video - porównaj 50D z 70D albo 650D z 700D. W obszarze foto postęp jest już faktycznie znacznie wolniejszy.

centur
25-11-2013, 23:02
a jaki postep w filmowaniu zrobił 700d w stos. do 650 ???...

Kolekcjoner
26-11-2013, 00:42
Ekhmmmm.... . Tu problem jest taki że jakiegokolwiek postępu ciężko się dopatrzeć. A pamiętam jak wieszano psy na Canonie po premierze 30D. W porównaniu do 650D->700D to tam zmiany były epokowe 8-).

Fotopstryczek
26-11-2013, 01:27
Próbował ktoś AF dual pixel, z 50 1.8 II?
Ciekawi mnie jak wygląda celność z niecelną jasną stałką.

krakał
26-11-2013, 01:42
Centur, Kolekcjoner - miało być 550D :oops:

Soviet
08-12-2013, 12:48
Próbował ktoś AF dual pixel, z 50 1.8 II?
Ciekawi mnie jak wygląda celność z niecelną jasną stałką.
Nie zauważyłem problemów.

jaś
08-12-2013, 15:12
Poszli głównie w filmowanie i to widać. Jaś, zrób takie porównanie, jakie zrobiłeś, dla możliwości w zakresie video - porównaj 50D z 70D albo 650D z 700D. W obszarze foto postęp jest już faktycznie znacznie wolniejszy.

Niestety nie zajmuję się filmowaniem :), z mojego punktu widzenia tych funkcji mogłoby nie być, wolałbym nawet żeby ich nie było bo płacę za coś czego nie używam :).

Kolekcjoner
08-12-2013, 15:23
.......wolałbym nawet żeby ich nie było bo płacę za coś czego nie używam :).

A może gdyby ich nie było to Canon by na tym nie zarabiał i nie byłoby wielu innych funkcji przydatnych w foto. Być może nawet zaczęliby np. wytaniać korpusy żeby jakoś wyjść na swoje lub bez nich korpusy z samym foto byłyby droższe - nie wiem ale nie byłbym pewien czy te funkcje filmowe to samo zuo ;).

jotes25
16-12-2013, 11:33
Na razie największą rewelacją dla mnie w tym korpusie jest cicha migawka. Praktycznie brak jakiegokolwiek wstrząsu podczas wyzwalania pozwala uzyskiwać wyjątkowo dobre czasy przy fotografowaniu teleobiektywami.

Największą porażką jest blokada pokrętła. Jest zbyt miękka i już parę razy zdarzyło mi się chwycić za nią korpus i bezwiednie przekręcić pokrętło.

Co do Dual Pixel, to nie wyrobiłem sobie zdania, za mało używam.

Fotopstryczek
23-12-2013, 21:41
Od kilku dni trwa walka cenowa między sklepami na 70D. Aktualna cena 3799zł.
Jeśli cena zejdzie do poziomu 3300-3400zł będzie można się zastanowić (o ile mój stary rebel do tego czasu dociągnie, już ma 70K :shock:).

luckym
24-12-2013, 01:50
Ja swoje za 1400$ przytargalem z kit 18-135...ale to tak nie ma co gadac...a jak tanio 7D jest teraz ;) ogolnie dla mnie rewelka puszka...kropka mi styka i to dla mnie max jesli chodzi o apsc...ps.przt okazji sobie pokrece na wyjazdach i kamery brac nie musze drugiej

Ernest_DLRS
24-12-2013, 01:51
Mój ma ze 100K i tak się zastanawiam, ile jeszcze wytrzyma? :D
Również powoli zaczynam myśleć nad nowym body ale czekam aż to padnie...

jeju
27-12-2013, 10:56
Interesuje mnie czy do reporterki wydajne jest korzystanie z Live View - Flexi Zone - Single Canona 70D (szybkość, celność, jak można sobie poradzić z wyostrzeniem na punkt z dużym prostokącikiem)?
Proszę o podanie zauważalnych zalet w fotografowaniu z użyciem pomiaru przesunięcia fazy (nie interesuje mnie filmowanie, chciałbym pozbyć się nieostrych zdjęć z powodu FF/BF lub niedoskonałości systemu pomiaru kontrastu) ?
Przeczytałem inny wątek na forum, w którym po świeżym zakupie 70D, ktoś chce go wymienić na pełną klatkę. Czy naprawdę jest tak fatalnie z szumami dla wysokich ISO w odniesieniu do pełnej klatki (robię zdjęcia wyłącznie w RAW)?

Fotopstryczek
31-12-2013, 14:45
Napisałem do Canon Polska odnośnie gwarancji na migawkę 70D, odesłali mnie do CSI. CSI odpisało, że nie mają żadnych informacji od producenta na ten temat i żeby pytać jego.

Skoro producent nie wie (Canon Polska) to kto ma wiedzieć?
Odpowiedź powinna być prosta tak lub nie.

Jago
31-12-2013, 15:46
Największą porażką jest blokada pokrętła. Jest zbyt miękka i już parę razy zdarzyło mi się chwycić za nią korpus i bezwiednie przekręcić pokrętło.

Ale w sumie dobrze, że ona jest ..... gorzej gdyby jej nie było.

jotes25
11-02-2014, 19:02
Ależ tu cicho...

Po paru miesiącach użytkowania pokuszę się o stwierdzenie, że 70d to najlepsza dotąd lustrzanka Canona. I nie chodzi tu o jakieś tam dual-pixele tylko o jakość obrazka. Nominalnie różnica względem 60d czy 7d jest może z 1/3 EV, ale w praktyce RAWy z 70d odszumiają się wyraźnie lepiej. W stosunku do 50d różnica jest już bardzo wyraźna.

Co do dual-pixa, próbuję tego jakoś używać do robienia zdjęć ale z miernym skutkiem. Może jak zrobi się cieplej, to potrenuję na statywie w czatowni. Póki co wkurza mnie pykanie palcem po ekranie, aby ustawić ostrość za pomocą wielgachnego prostokąta. Czyli w praktyce rzadko tam gdzie rzeczywiście chciałem. Jak już się czasami uda, to pstryk i... ciemnica przez pewnie 0,5 sekundy na ekranie. Oj, Canonie, weź się do roboty... Potencjał LV z PDAF może i jest, ale od strony użytkowej to niewiele się zmieniło od czasów bodaj 40d....

PoulN
11-02-2014, 20:09
Po paru miesiącach użytkowania pokuszę się o stwierdzenie, że 70d to najlepsza dotąd lustrzanka Canona. I nie chodzi tu o jakieś tam dual-pixele tylko o jakość obrazka.

Jeśli chodzi tylko o jakość obrazka na APS-C i nie biorąc pod uwagę w ogóle ergonomii/ budowy... to jestem skłonny się z tym zgodzić ;)

luckym
11-02-2014, 22:11
jotes - a czym odszumiasz? DPP/LR/PS czy inne ?
generalnie nie robie na wysokich ISO wiec nie wnikalem az tak bardzo...

czy wgrywaliscie sobie nowe colorprofile-poza video czy polecacie profile do uzytku foto-czy jest ich sens stosowana przy LR/PS itp?

jotes25
11-02-2014, 22:55
jotes - a czym odszumiasz? Dpp/lr/ps czy inne ?

dpp :)

Radagast
15-02-2014, 01:14
Hmm. No właśnie tak się zastanawiam czy z 60D przechodzić na 70D. Robię raczej w ciemnych miejscach np koncerty, sale sportowe często ciemnawe. Często też krajobrazy nocne. Czasem mam duże szumy i zdecydowanie czuję w swoim 60D potrzebę niższych szumów lub lepszego ich odszumiania bo ta 18Mpx matryca szału nie robi z ziarnem :-/ I AF też by się przydał czulszy i lepszy taki np jak w 7D. Docelowo planuję 6D. Niemniej ta cena dłuuugo mi nie pozwoli na zakup. Natomiast 70D jest osiągalny :-) Tak więc: czy uważacie że faktycznie szumy są mniej uciążliwe w 70D niż w 60D i łatwiej je usunąc ? I czy jakość obrazka jednak lepsza wyraźnie? po tym co widziałem na pixel peeper to mam subiektywne wrażenie że obrazowanie 70D jest jednak lepsze od 60D. Co na to użytkownicy? Przesiadać się na 70D czy czekać rok albo i 2 na możliwość finansową przesiadki na 6D ?

Fotopstryczek
15-02-2014, 02:30
No właśnie tak się zastanawiam czy z 60D przechodzić na 70D.

Nie jestem użytkownikiem 70D.
Szkoda kasy na półśrodki, kupisz 70D popatrzysz na samlple z 6D, będziesz chciał zmienić i stracisz kilka stówek na sprzedaży 70D (może nawet 1000zł). Wszystko zależy od tego jak ukształtuje się cena tej nowości za rok.

Popatrz tutaj 70D vs 6D :
Image comparison: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eos70d&attr13_1=canon_eos6d&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&normalization=full&widget=10&x=-0.21080533987831743&y=-0.5729419138891204)

jotes25
15-02-2014, 09:11
Jako użytkownik 70d potwierdzam, że obrazek 70d jest lepszy od 60d w kwestii szumów i efektywnej rozdzielczości. Natomiast nie wydaje mi się, aby była ona warta obecnej różnicy w cenie. W ujęciu procentowym, bo kwotowo to dla jednego dużo, dla innego grosze. Jeśli liczy się tylko obrazek, to rzeczywiście warto próbować dozbierać do 6d.

Tamiyo
19-02-2014, 14:51
Ja natomiast mam inny problem a nie chcę zakładać nowego tematu.
Obecnie mam staruszka 350D i jak to z czasem bywa, zaczyna mi czegoś brakować. Postanowiłam sprzedać 350D i kupić coś nowszego. Mark II niestety nie jest w moim zasięgu cenowym, więc szukałam czegoś do 3-4k zł. Robię głównie zdjęcia krajobrazowe plus zdjęcia kotów (moja pasja). I teraz: czy warto dopłacić do 70D czy też zadowolić się 60D (od czasu do czasu zamierzam tez kręcić filmy)? Dodam jeszcze, że obecnie używam obiektywu Sigma 24-70mm/2.8L a z czasem mam zamiar kupić Sigmę 18-35mm/1.8L.

Radagast
19-02-2014, 21:31
Krajobrazy+ koty+ filmowanie ? hmm. Do krajobrazów mówią że lepsze 50D. ale brak filmowania tam jest. 60D było by ok ale jednak to już przestarzała konstrukcja. więc albo weź 60D na przeczekanie i za rok dwa przerzuć się na 5D markII jak jeszcze potanieją albo zainwestuj teraz w 70D jako w aparat docelowy i już na długo długo Ci wystarczy :-) Ja osobiście dzięki uwagom kolegów z tego tematu podjąłem decyzję że poczekam aż moje 60D samo się rozpadnie a potem zanabędę drogą kupna 6D

krzys.d
19-02-2014, 22:01
Posiadam 60d i wydanie na dzień dzisiejszy +1000zł na 70d mnie nie interesuje... Z obecnego sprzętu jestem bardzo zadowolony, a posiadane skromne nadwyżki finansowe wydałem na szkła, gdyż moim zdaniem to szkło jest najważniejsze po drugiej stronie fotografa. Mam typowego "zawistnika" sąsiada, który zawsze musi mieć coś lepszego ode mnie. Ja mam nowy TV, on musi mieć choć o cal większy, ja kupiłem 60d, on kupuje już 70d i szkiełko 18-55... jego sprawa. Wracając do mnie - następnym zakupem będzie FF, a kiedyś, kiedyś kiedy będę już starym i bogatym emerytem (przy naszym ZUSie - co jo godom, co jo godom???), zrobię "upgrade" szkieł :)

PoulN
21-02-2014, 14:36
Krajobrazy+ koty+ filmowanie ? hmm. Do krajobrazów mówią że lepsze 50D. ale brak filmowania tam jest.

Po instalacji ML filmowanie jest ;)
Magic Lantern install Canon 50D - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=3k81wbtyATI)
i to nawet w RAW
Canon 50D RAW Magic Lantern - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=rg8qMV68an4)

Yaru
21-02-2014, 15:08
Posiadam 60d i wydanie na dzień dzisiejszy +1000zł na 70d mnie nie interesuje... Z obecnego sprzętu jestem bardzo zadowolony, a posiadane skromne nadwyżki finansowe wydałem na szkła, gdyż moim zdaniem to szkło jest najważniejsze po drugiej stronie fotografa. Mam typowego "zawistnika" sąsiada, który zawsze musi mieć coś lepszego ode mnie. Ja mam nowy TV, on musi mieć choć o cal większy, ja kupiłem 60d, on kupuje już 70d i szkiełko 18-55... jego sprawa. Wracając do mnie - następnym zakupem będzie FF, a kiedyś, kiedyś kiedy będę już starym i bogatym emerytem (przy naszym ZUSie - co jo godom, co jo godom???), zrobię "upgrade" szkieł :)

Jak kupisz 1dx to sąsiad będzie miał zagwozdkę. :mrgreen:

krzys.d
21-02-2014, 15:22
Kupił tego 70d, oglądałem, szczerze pochwaliłem... Fajny aparat, na rynku są przecież różne modele, wedle potrzeb. Jedna z córek moich Klientek robi świetne portrety budżetowym 1100d, ale ona nie wie, że jest budżetowy i mało ją to interesuje. Za moją namową kupiła szkło (stałkę 50/1.8) i trzaska foty aż miło, a sąsiad... bez złośliwości napiszę, że wrzucił do szafy i czeka na "wenę" :)

adam1004a
24-02-2014, 10:49
mało informacji o 70d to może dodam swoje 3 grosze jako, że aparat mam już koło 2-3 tygodni
z cyfrowych canonów miałem 350d, 40d. 40d używałem koło roku i z niego przesiadłem się na 70d
o zaletach 70d pewnie wszyscy czytali wiec zacznę od wad

dla mnie wadą jest inny akku niż bp511 - chipy itp w "nowym" są w mojej opinii bajerem który miał uniemożliwić stosownie zamienników
aparat nie przepada za szkłami tamrona - testowałęm z 70-200 2.8 macro i lubi wywalić błąd error 1, podczas filmowania lub trybu servo (tylko w przypadku gdy szkło jest ustawione na AF) Błąd pojawia się różnie, czasem jest, a czasem jest OK. Nie wiem od czego to zależy. Z 40d nie miałem takich errorów z tym szkłem.
W mojej opinii przez to, że puszka ma mikroregulacje canon olał precyzję ustawienia AF (wszystkie moje szkła wymagały dodania koło 10 punktów), na poprzednich korpusach trafiały w punkt. Podobną rzecz można zaobserwować na teście dpreview.
focenie w LV, nigdy wcześniej tym się nie bawiłęm (40d) w 70d jest potężny lag od naciśnięcia spustu do zarejestrowania obrazu. Fakt miałem włączoną opcję cichej migawki tryb 1. teraz zdezaktywowałem i jak będzie okazja to sprawdzę. zmiana sposobu ostrzenia na nie "matrycowy" nic nie zmieniła
matówka jest ciemniejsza niż w 40d (fakt że miałem ef-s), ale "judasz" wydaje mi się ciemny w 70d mimo to

zalety:
AF - bajeczka, 40d był szybki, ale 70d bije go na głowę, mam dużo mniej nietrafionych fotek, a robię głównie syna 1,5 roku, także AF ma co robić
AF - matrycowy, jest działa, szybkością dorównuje mojemu staremu fujis602z (tak na oko) da się używać, ale Lag od naciśnięcia spustu do wykonania fotki jest dla mnie nieakceptowalny
tryb VIDEO - rewela, mam jeszcze kamerę m46 canona, i 70d bije ją na łeb, AF działa sprawnie w trybie filmowania, nie ma problemu z rozoogniskowaniem
elektroniczna matówka - super sprawa
sposób wybierania aktywnej strefy/punktu af. canon dodał jeden klawisz koło spustu - rewelacyjne udogodnienie. W 40d dłubałem dżojstikiem, który był mało precyzyjny, w 70d jest duuużo łatwiej i szybciej - obsługuje się kołami nastaw osobno pion, osobno poziom (lub krzyżakiem jak kto woli). Automatyczny wybór strefy Af działa bardzo sprawnie, praktycznie nie używam punktowego AF - tylko w dynamicznym scenach z F1.8
dodatkowe punkty AF względem 40d
gibany ekran - wreszcie wyraźny - porównuje z 40d
aparat zapamiętuje tryb i strefe/punkt AF w zależności od orientacji aparatu - pion/poziom - rewelacyjna rzecz

sprawy dyskusyjne:
brak joya - w 40d był mało precyzyjny, a w 70d nowy klawisz AF obok spustu, spowodował, że nie mam potrzeby używania joya lub "krzyżaka"
jakoś obudowy. 40d można było gwoździe wbijać, 70d to jest plastik, ale nie robi złego wrażenia. Jest ciut lepszy niż 350d, ja go bardzo szybko polubiłem, a byłem sceptycznie do tego nastawiony. Jedyne co przewiduje, to to, że za jakiś czas odlepi mi się guma z prawej strony, ponieważ w mojej opinii jest niedokładnie docięta
szumy matrycy - ja i tak śmigam głównie między iso 100-400 więc nie ma to dla mnie większego znaczenia. ISO 400 jest bardziej gładkie niż z 40d.
ISO 3200 lepsze niż w 40D
70d ma potężny BANDING, pierwszy raz się z tym spotkałem, w 40d i 350d nie miałem z tym problemów. Fakt, że problem pojawia się przy iso 6400 (w moim przypadku)
wydaje mi się, że raw-y z 70d lepiej się zachowują, dają się łatwiej obrabiać w porównaniu do 40d. trudno mi to wytłumaczyć, ale wprowadzanie korekt o 1ev nie powoduje negatywnych efektów
matryca 20mln punktów, czy nam tego potrzeba? rawy po 29mb, gdzie ja to będę magazynować? mRAW jest tylko ciut mniejszy
iso 25600 bajer, w mojej ocenie mogło by go nie być, nie używalne
iso 12300 dla odbitki 13x18 może być, ale wyciąganie czegoś w postprocesie - mordęga
WIFI ? dali więc jest, odpaliłem raz, pobawiłem się androidem i zapomniałem, że mam. Może się przydać w specyficznych sytuacjach, ale czy to taki wypas?
Brak GPS - jak wyżej, nie czuje braku
APS-C - ten segment rynku tak ma, szkoda, że nie APS-H - żeby 7d mk2 był APS-H, to za 3-4 lata zmienię puszkę, a szkła będą pasować
APS-C - cena szkieł i ich gabaryt/ masa dla mnie zaleta. FF jest za drogi w szkłach, na samą puszkę można uzbierać drobniaki, ale słoiki to już trzeba sprzętem pracować
cena korpusu - to się z czasem zmieni.

do body podpinam:
Sigme 18-35 1.8
Sigme 50 1.4
Tamron 70-200 2.8 macro
Samyang 8mm
Sigme 17-70 DC macro - tylko do testu z ciekawości

za jakiś czas dojedzie canon 10-22 - jedyny systemowy jaki będę mieć ;)

aparat dobrze współpracuje z yn 568exII i z yn622C. ja nie przepadam za systemem e-ttl canona i zawsze muszę wprowadzać korekty ev. jeszcze trochę i przejdę na manual flash, niezależne od puszki, czy 350d czy 70d.
z C 380ex też OK

W mojej opinii 70d jest skierowany do takich klientów jak jak. Zaawansowany amator, podpatrujący profi, lubiący poeksperymentować z obrazem, szkłami itp. nie posiadający specjalnych preferencji jeśli chodzi o styl fotografowania, cykający głównie kotleta i rodzinę, aparat na spacery, czasem potrzebujący opcji video przy ujęciach do 2 minut- np dziecko jedzące banana ;) Sprzęt w miarę lekki mający wygodną obsługę. Wydaje mi się, że canon serię xxD kieruje obecnie do takiego klienta jak ja.

Czemu nie 60d, przesiadka z 40d w mojej opinii bez sensu. Różnica w pixelach matrycy i w ekranie nie warta wymiany. Skok, między 40d, a 70d warty uwagi

Merde
24-02-2014, 11:04
70d ma potężny BANDING, pierwszy raz się z tym spotkałem, w 40d i 350d nie miałem z tym problemów.

Albo bandingiem nazywasz jakieś inne zjawisko (jakie?), albo nigdy nie robiłeś 40D zdjęć na iso 1600 i wyżej...

Fakt, że problem pojawia się przy iso 6400 (w moim przypadku)

Której to czułości nie ma w obu wymienionych wcześniej aparatach :-)

adam1004a
24-02-2014, 11:55
no fakt iso 3200 nie stosowałem w 40d ze względu na fatalną jakość

adam1004a
24-02-2014, 12:49
ktoś wcześniej wspomniał, że lepiej kupić 6d a nie 70d. Ja powiem, że lepiej kupić 1dx niż 6d ;)

czemu wybrałem 70d, a nie 6d (opinia subiektywna)
nowy AF w trybie filmowania i LV. Faktycznie działa.
gibany ekran
więcej punktów AF, co miało dla mnie duże znaczenie
w mojej opinii 70d ma lepszą klawiszologie - dodatkowy przycisk koło spustu
pstrykam głównie do iso 400 i max odbitki 15x21 (szumy niestraszne)
niższa cena
miałem już dobre szkła aps-c (np. sigma 18-35 f1.8)
szkła FF są dużo droższe od aps-c np. odpowiednik sigmy 18-35 1.8 w FF dużo droższy, a to podstawowy zoom, pomijam koszt UWA dla FF i aps-c (canona 10-22 można wyrwać już za 1400-1500zł)
waga zestawu - aps-c ze szkłami będzie lżejszy
Profi canonierzy pozbywają się APS-C na rzecz 6d, 5d MKII i MKIII, dzięki temu szklarnia dobrej jakości na APS-C potaniała (drugi obrót)
tryb VIDEO

plusy 6d nad 70d w mojej opinii
na moje oko przewaga 2EV w szumach - znika przy pomniejszeniu do odbitki 13x18 (dla mnie nie jest to kluczowy parametr)
FF i ładniejsze rozmycie tłą - tego mi mocno brakuje i wiem, że tu nic nie pomoże - to jest to dla czego warto wybrać FF. To faktycznie widać na fotkach.
brak przelicznika na szkłach 1.6 - nie mogę się do tego przyzwyczaić
wielkość wizjera i jego jasność
szkła 50mm i 85mm (brak cropu 1.6), normalna ogniskowa

czemu nie 5d mkII - argument ceny odpada (nie mam problemu z zakupem używek), zostaje kwestia szkieł, które mam APS-C.

70d uważam za udany model, pewnie jak bym był profi to bym się nim nie zainteresował, ale dla zaawansowanego fotoamatora uważam, że to dobry wybór.

czemu nie seria xxxD - jedno słowo ergonomia xxD. przesiadka z 350d na 40d spowodowała, że nie potrafię focić bez 2 kół nastaw ;)

co do ergonomii 40d i 70d to uważam, że 70d jest wygodniejszy przy foceniu - szczególnie wybór aktywnego punktu AF.

Dla mnie potężnym mankamentem 70d jest brak informacji na małym wyświetlaczu czy robie raw, czy jpg (tylko dla spokoju sumienia, bo nie robię jpg, ale lubię wiedzieć, czy czegoś nie pozmieniałem)

zapomniałem o dużej wadzie 70d
AWB w trybie Video przy moim świetle żarowym (halogeny i tradycyjne żarówki), źle ustawia BB. Trzeba z ręki. Potem trzeba pamiętać, żeby przestawić. No i BB jest zdefinowany dla video i fotek (uważam, że powinny być osobno ustawiane)

Eberloth
24-02-2014, 14:35
adam1004a - amatorzy też używają 6D. Fajnie, że znalazłeś jakieś przewagi 6D nad 70D :mrgreen:

Fotopstryczek
24-02-2014, 14:51
focenie w LV, nigdy wcześniej tym się nie bawiłęm (40d) w 70d jest potężny lag od naciśnięcia spustu do zarejestrowania obrazu
Jesteś tego pewny?
Nigdy nie miałem 70D w ręce, ale większość puszek na LV ma mniejszy lag (lub zbliżony) niż robiąc przez wizjer. Jest to spowodowane tym, że startuje z elektronicznej migawki kończąc mechaniczną.

Canon 70D Review - Performance (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-70d/canon-70dA6.HTM)

Lag time :
Prefocused - 0.059 second
Prefocused Live View - 0.059 second

Kolekcjoner
24-02-2014, 21:32
Jesteś tego pewny?
Nigdy nie miałem 70D w ręce, ale większość puszek na LV ma mniejszy lag (lub zbliżony) niż robiąc przez wizjer. Jest to spowodowane tym, że startuje z elektronicznej migawki kończąc mechaniczną.

Canon 70D Review - Performance (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-70d/canon-70dA6.HTM)

Lag time :
Prefocused - 0.059 second
Prefocused Live View - 0.059 second

Dokładnie, coś tu jest nie tak z ustawieniami.

adam1004a
24-02-2014, 23:40
adam1004a - amatorzy też używają 6D. Fajnie, że znalazłeś jakieś przewagi 6D nad 70D :mrgreen:

dlatego napisałem, że ocena jest subiektywna i inna być nie może. nadal twierdze, że wygoda obsługi 70d góruje nad 6d, a 6d wygrywa szumami i obrazkiem. jak było by mnie stać na 6d + drogie szkła FF (nie na protezy) to pewnie bym go sobie sprawił, a co ;)

dla jednych mniej szumu i obrazek FF to podstawa, a dla innych nie. 6d jest skierowany do innego klienta, bardziej zasobnego finansowo. ja nie zarobiłem na foeceniu ani złotówki także 6d uważam za zbyt drogi sprzęt.

a jakie zalety których nie znam ma 6d nad 70d w twojej opinii oprócz tych co wymieniłem?

co do focenia w LV to musze sprawdzić -pobawić się ustawieniami, zawsze używałem tylko wizjera, a teraz ekran i to gibany.

jotes25
25-02-2014, 17:03
Dzisiaj wypuściłem dual-pixa na "szerokie wody".
Dosłownie i w przenośni.
Od dawna w ptasiej fotografii modne są kadry "z żabiej perspektywy". Technicznie rozwiązać można to na wiele sposobów, leżenie w błotku, wizjer kątowy czy fototratwa. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. 70d teoretycznie oferuje jeszcze jedną możliwość: uchylny ekranik + dual pixel PDAF.
No więc postawiłem dzisiaj na lodzie kilka zestawów. Niestety, początki nie są zbyt obiecujące. Mimo, że warunki idealne (f/8, 1/800s, ISO 100). Na 400/5.6 + 1.4 TC (czyli f/8) na kilkadziesiąt strzałów żadnego trafionego. Może jednak f/8 to trochę ciemno (choć Canon obiecywał działanie do f/11).
Zatem wziąłem w obroty kolejny zestaw 500/4 + 1.4 TC. Tutaj już trafionych dobre 80%, AF działa wyraźnie szybciej (potem wziąłem jeszcze szkło f/2.8 i rzeczywiście tam dopiero zasuwa). Ale to i tak za wolno, obiekt ucieka z kadru i potem muszę przycinać, żeby cokolwiek pokazać.
To tyle, lód stopi się pewnie do jutra, a mnie już odeszła ochota dalszego testowania dual pixa. Na razie można go raczej traktować w kategoriach ciekawostki niż praktycznego narzędzia. No chyba, że mamy statyw i statycznego modela. Ale o tym będzie może kiedyś w innym odcinku.

--- Kolejny post ---

I na zachętę (może komuś uda się osiągnąć lepsze rezultaty tą metodą) ze dwa "kadry":

źródło (http://imageshack.com/a/img585/2263/amqp.jpg)

i gągoł skropowany 50% bo uciekł z kadru zanim DP wyostrzył...

źródło (http://imageshack.com/a/img703/9589/9827.jpg)

--- Kolejny post ---

Następnym razem żadnych uchylnych ekraników, tylko wąchanie błotka :lol:

adam1004a
25-02-2014, 17:44
to mój ptaszek, ustrzelony dla próby. nigdy ptaków nie fociłem i nie czuje klimatu. szkło tamron 70-200 2.8 macro. Af ai servo tradycyjny 200mm f2,8 iso 100 tv 1/1600
z serii 5 wyszły 4.

źródło (http://imageshack.com/a/img854/2256/bbou.jpg)

źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/2000x1238q90/823/mfo7x.jpg)

jotes25
25-02-2014, 17:47
"Tradycyjny" PDAF w 70d jest oczywiście bardzo dobry, kto wie czy nie lepszy nawet niż w 7d.

adam1004a
25-02-2014, 17:53
jeszcze młodego. Fakt tradycyjny AF wymiata, 40d miała w mojej opinii szybki, ale ten pomyka jeszcze lepiej
a tu mój młodzian

źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/958x1438q90/541/0qfi.jpg)

qrko
25-02-2014, 19:10
Witam.
Mam gorącą prośbę - gdyby ktoś był tak miły i w srednio oswietlonym pokoju cyknal 4 fotki jednej sceny z ISO odpowiednio 1600-3200-6400-12800 to bylbym bardzo wdzieczny.
Chcialbym przesiasc sie na 70D z 450D i wysokie uzyteczne ISO to druga obok krecenia filmow rzecz na ktorej bardzo mocno mi zalezy.

Z gory serdecznie dziekuje.

adam1004a
25-02-2014, 20:00
oświetlenie 3 żarówki 60 wat w karniszu
ISO 1600

źródło (http://imageshack.com/a/img812/9181/yh4l.jpg)
ISO 3200

źródło (http://imageshack.com/a/img856/6932/4hit.jpg)
ISO 6400

źródło (http://imageshack.com/a/img163/1203/qsm2.jpg)
ISO 12800

źródło (http://imageshack.com/a/img845/4484/5fh4.jpg)

RAWy leżą tu https://drive.google.com/folderview?id=0B41ZIXkWrZyBSzVBd2hkSXVPRFk&usp=sharing

iso 1600 poruszone. koło 22 zrobie ze statywu i wrzuce na serwer

qrko
25-02-2014, 21:03
Dziekuje bardzo. Tak jak myślałem, jest super. Jeszcze bardziej sie napalilem :)

jotes25
25-02-2014, 21:30
Dziekuje bardzo. Tak jak myślałem, jest super. Jeszcze bardziej sie napalilem :)

Jeśli chodzi o obrazek (szumy), to z 450d może warto zamienić. Z 500d już bym się zastanawiał, a z 550d raczej bym nie zamienił. Ale każdy ma różne preferencje. Pamiętaj, że poziom szumów zależy też mocno od sposobu naświetlenia i dynamiki sceny. Najlepiej porównaj sobie na portalu testowym, gdzie mają te same kadry dla 450d i 70d.

adam1004a
25-02-2014, 21:47
tu masz cropy 1:1 wyciagane o 1.2ev w LR dodatkowo cienie +47, rawy do pobrania. fotki strzeliłem ze statywu z f4 oświetlenie jw - 3 lampy 60w w "lamie kloszowej"
1600

źródło (http://imageshack.com/a/img571/8154/4y68.jpg)
3200

źródło (http://imageshack.com/a/img600/3268/ou52.jpg)
6400

źródło (http://imageshack.com/a/img59/2285/rn6h.jpg)

12800

źródło (http://imageshack.com/a/img40/328/yir3.jpg)

25600 (H)

źródło (http://imageshack.com/a/img30/9858/v6tk.jpg)

5pirit
25-02-2014, 21:48
"adam" dzięki za sample. Jak na mój gust to do max 3200 jest jeszcze znośnie, bo powyżej już się kicha robi totalna. Chociaż pewnie max do 1600 bym używał.

Ciekawa sprawa z tym 25600 H.

darkon
25-02-2014, 22:11
fotki strzeliłem ze statywu z f4 oświetlenie jw - 3 lampy 60w w "lamie kloszowej"

a zrób to samo z 1 lampą 60W, niech nastanie ciemność, może być tylko iso 1600 i 3200

adam1004a
25-02-2014, 22:45
to jest 6400 pełen kadr - jak na moje ok

źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/2000x1334q90/691/hk37.jpg)

--- Kolejny post ---

i tu z jedną żarówką. pomiar światła punktowy - af centralny. crop f4
1600

źródło (http://imageshack.com/a/img850/7271/kxu3.jpg)
3200

źródło (http://imageshack.com/a/img163/980/9k8f.jpg)
6400

źródło (http://imageshack.com/a/img534/3623/kifo.jpg)
12800

źródło (http://imageshack.com/a/img41/9433/abpv.jpg)
H

źródło (http://imageshack.com/a/img208/5417/qwzi.jpg)

--- Kolejny post ---

i pełen kadr 12800 odszumiony.

źródło (http://imageshack.com/a/img585/5719/6vlk.jpg)

Rawy się ładują na google drive

adam1004a
26-02-2014, 00:25
adres do raw https://drive.google.com/folderview?id=0B41ZIXkWrZyBUjZqWGNrTi1EQlE&usp=sharing fatalnie sie laduja - bardzo wolno

jotes25
28-02-2014, 13:46
Raczej tutaj pasuje niż do plotek, więc przenioslem.

Canon Dual Pixel CMOS AF: Autofocus secrets of the Canon 70D explained (http://www.imaging-resource.com/news/2014/02/27/canon-dual-pixel-cmos-af-autofocus-secrets-of-the-canon-70d-explained)

Ten artykuł potwierdza moje obserwacje. Dual Pixel działa do f/11, ale im jaśniejsze szkło, tym zdecydowanie lepiej. Przy f/5.6 miałem zupełnie przyzwoite rezultaty, przy f/8 już bardzo kiepskie (choć do video z pewnością by się nadały). Niemniej trzeba wziąć jakąś poprawkę na brak doświadczenia w korzystaniu z DP, więc może jeszcze się poprawię ;)

PoulN
28-02-2014, 15:10

Jestem biednym amatorem - używam 5D3 wziąłem część na kredyt bo część miałem z odsprzedaży szkieł, właśnie kończę spłatę kredytu z trudem...
Także pisanie że coś jest dla profi a coś dla amatora to fanaberia... znam osoby które mają 1dynki (nie są posłami ani nie wygrali w totka) są amatorami którzy w wolnej chwili robią świetne kadry, znam też profi tzn. takich którzy posiadają jednocyfrówki i ich jedynym źródłem dochodu jest foto - produkują nieporównywalnie dużo gorsze kadry niż "Ci" amatorzy...

Także...

Foto może być jako: zawód, hobby, pasją, sposobem na spędzanie wolnego czasu, lub poprostu przysłowiowym konikiem, lub wszystkim na raz,... nie mieści się w żadnej z szuflad.

adam1004a
28-02-2014, 15:28
może i racja wszystko jest dla ludzi ;) amator faktycznie wyda każdą kasę na swoją pasję, ale ja mam żonę ;), która pilnuje wydatków

perian
04-03-2014, 20:32
Będzie 70D tanieć, czy dopiero po wakacjach może? Bo nie wiem, czy jest sens czekać, czy kupić już teraz (przed majowym weekendem i tak pewnie kupię). Jest tu wróżek/wróżka?

Fotopstryczek
04-03-2014, 21:44
Będzie 70D tanieć, czy dopiero po wakacjach może? Bo nie wiem, czy jest sens czekać, czy kupić już teraz (przed majowym weekendem i tak pewnie kupię). Jest tu wróżek/wróżka?
Moja szklana eLka mówi, że 70D jest wart max 3300-3500zł. Nie powiedziała kiedy osiągnie tą cenę.

adam1004a
04-03-2014, 21:55
pewnie potanieje jak wyjdzie nikon 7200 albo 7d mk2, ew jak dolar spadnie do 2zł ;)

Edera
05-03-2014, 09:14
W związku z tym że też zamierzam nabyć 70D to mam pytanie. Z jakimi obiektywami Canon 70D lepiej współpracuje z Sigmą czy z Tamronem? Rozchodzi mi się o 17-50 f/2.8, najchętniej bym kupił Canon 17-55 mm f/2.8 EF-S IS USM ale kasy brak.

RobertON
05-03-2014, 10:18
Myślę, że współpracuje z każdym z wymienionych.

Ostatnio był wątek Sigma 17-50/2,8 i jest polecana. Ja tam jestem zadowolony ze swoich sigm.

http://www.canon-board.info/obiektywy-21/uniwersalny-zoom-w-okolicach-1500zl-94908/

perian
05-03-2014, 20:52
pewnie potanieje jak wyjdzie nikon 7200 albo 7d mk2, ew jak dolar spadnie do 2zł ;)

Po cichu liczyłem na wpływ 7D mk2, ale poziom plotek o premierze tego aparatu od dawna mnie śmieszy ;). Trudno, przepłacę.

adam1004a
06-03-2014, 10:26
obojętnie kiedy kupisz, zawsze przepłacisz, dodam jeszcze, że nigdy nie będziesz zadowolony w 100% i pewny prawidłowości swojego wyboru itd.. normalny dysonans pozakupowy.
do tego canona odpuść sobie tamrona. mam 70-200 2.8 macro i przy stosowaniu AF z matrycy wali errorami, raz też mi wywaliło errora przy servo. Mam też dziwne odczucie, że mikroregulacja nie działa z tamronem i tym body, albo ten AF jest taki losowy w moim 70-200. Co ciekawe na tamronie z ręki wyostrzę lepiej niż LV, a to daje do myślenia. Serwis tamrona - na forach jadą po nim jak po burej suce. Wg. producenta tamron z fabryki wychodzi lux poezja i żyleta, a wszyscy dookoła łącznie z Zeissem OTUS ;) są be i to ich wina, że tamron wychodzi źle lub średnio nawet na stronie serwisu umieścili informację w tym tonie. Co do testów na optycznych i innych serwisach to się zastanawiam czasem czy nie dostają wybranych szkieł do testów, takich gdzie kontrola jakości pracowała mocniej. Co do tamrona 70-200 to muszę jeszcze potestować. Fakt, że matryca 20mln jest bardziej wymagająca dla szkła, to widać. Ten tamron na 40d był ostry jak żyleta w cropie 1:1 a w 70d już widzę dużą różnicę między f4 a resztą przysłon w cropie 1:1. na optycznch f4=f5.6 a u mnie tak nie jest. najlepszą jakość mam od f3.2 do f4. Jak ustawiam mikroregulacje -20, a potem +20 to nie widzę specjalnej różnicy w ostrzeniu, w przypadku szkieł sigmy była miazga i u canona 10-22 też to widać. Tamron fajnie wygląda w specyfikacjach i w testach, ale jego AF to masakra jest jakaś - mówię o moim szkle na wiertarce.

Co do dobrego szkła to mam sigme 50 f1.4, która też jest raczej dobrym szkłem, jak nie bardzo dobrym. Na canonie 40d było lux, praktycznie nie aberrował (Cropy 1:1),a przy 70d widać tę wadę. Wydaje mi się, że wynika to z wielkości pixela na matrycy i możliwości rozdzielczej szkła. Przy tak gęstej matrycy szkło musi być naprawdę lux, żeby dać radę. Oczywiście po przeskalowaniu fot, nie widać już wad itp. dupereli. Nikt nie ogląda fot 1:1, jednak 20mln pix dla tej sigmy to już za dużo.

W mojej opinii lepiej brać model niżej i lepsze szkło. Kup 50d za grosze teraz chodzą i do tego canona 2.8 is 17-55 lub sigme 18-35 1.8, będziesz mieć foty dużo lepsze niż z canona 70d z przeciętnym szkłem i do tego z marnym AF (a to potrafi zirytować jak szkło trafia Panu Bogu w Okno).

jak sobie porównałem foto z 40d + sigma 18-35 1.8 i canon 70d+sigma 17-70 - wbrew pozorom wygrywa pierwszy zestaw jeśli chodzi o ilość szczegółów w obrazku, a to daje do myślenia.

jak jesteś na kupnie i nie masz nic wspólnego z aps-c, szkieł itp to pomyśl o FF i 5d mk1 + najlepsze szkło na jakie ciebie stać. jak bym nie miał soczewek aps-c to pewnie bym w tym segmencie szukał. Widziałem na popularnym serwisie aukcyjnym za kup teraz canona 24-70L 2.8 do ff za 3 tysie i do tego 5d mk1 za 2tysie i masz 5tysi za piękny sprzęt, a jak kupisz 70d + kiepskie/przeciętne szkło to będziesz mieć nowy sprzęt, ale źle zestawiony. to jest tak jak by do malucha wsadzić alusy 17" i z profilem 230 i oczekiwać osiągów Porche- przecież maluch ma silnik zaprojektowany przez F. Porche (o ile pamięć mnie nie myli)

także kombinuj. Myślę, że wielu się ze mną zgodzi że 5d mk1 i 24-70 to wypas zestaw - no chyba, że robisz sport itp dynamiczne ujęcia gdzie AF to podstawa, ale 70d + tamron/ew. przeciętna sigma wcale nie będzie szybszy w AF niż FF (do do szybkości dochodzi jeszcze precyzja AF, gdzie szkła tamrona i tanie sigmy maja dużo do zrobienia.)

sigmy 17-50 2.8 nie miałem i nie wiem jak chodzi af.
sigma 18-35 AF to bajeczka
sigma 50 f 1.4 AF akceptowalny i w miarę celny i szybki
Canon 10-22 USM AF lux - ale to ciemne i UWA szkło
Canon 70-300 USM af kiszka, wolny maksarycznie, a czy trafia kto wie, szkło optycznie tak kiepskie, że nie widać różnicy
tamron 70-200 2.8 AF macro - af może być, ale trzeba zrobić kilka fot, zeby coś wybrać na 70d wali errorami
sigma 17-70 na wiertarce AF obleci, ale d. nie urywa, jakość optyczna żenująca i nie adekwatna do testu na optycznych
canon kit 17-55 AF, szkło tak ciemne, że af nie ma problemu z trafieniem w punkt
canon 17-55 2.8 is AF b. dobry - tylko lubią się flexy psuć (przerabiane)

to są moje subiektywne odczucia, mój typ jak zaczynasz to i tak 5d mk1 + b. dobre szkło.

igor58
06-03-2014, 12:09
a czemu nie 60D?
te dwie puszki niewiele się różnią, a 60D ma w tej chwili b. dobrą cenę
mikroregulacja (70D) jest ok, ale sprawdza się głównie w stałkach
jak bym teraz kupował, to już tylko 6d (na razie w planach)

Edera
06-03-2014, 17:28
a czemu nie 60D?
te dwie puszki niewiele się różnią, a 60D ma w tej chwili b. dobrą cenę
mikroregulacja (70D) jest ok, ale sprawdza się głównie w stałkach
jak bym teraz kupował, to już tylko 6d (na razie w planach)

Może masz rację 60D + canon 17-55 f/2.8 i to by było rozwiązanie na jakiś czas.

adam1004a
06-03-2014, 17:37
oj 60d od 70d bardzo się różni,inny af lepsza matryca temat video pomijam.

RobertON
06-03-2014, 17:37
canon 17-55 f/2.8

Bardzo kosztowny obiektyw, ten Canon.

Fotopstryczek
06-03-2014, 18:34
lepsza matryca temat video pomijam
Gdzie jest ta lepszość matrycy, pomijając video i live view?

perian
06-03-2014, 18:46
Jeśli te wszystkie uwagi były odnośnie mojego zakupu, to dziękuję za opinie. Zdania jednak nie zmieniam, bo:
1. z założenia ma być crop
2. aparat ma także służyć filmowaniu (coś nowego w moim życiu artystycznym ;) ).
3. odnośnie obiektywów, to zapewne kupię w zestawie z 18-135, bo leniwy jestem i ten zakres będzie fajny, do zadań tele mam 70-200, które uwielbiam (a w środowisku fotografów w którym się obracam to tą elką szpanuję).
4. wymieniam body z 350D, mającego 9 lat (bez kilku miesięcy), zatem można zaszaleć, choć każdy grosz liczę
5. prawdopodobnie będzie to moja ostatnia lustrzanka, kolejne body to raczej seria M :P

Zatem chyba nie ma sensu czekać, odczekam jedynie do przejścia okresu rozliczeniowego kredytówki i kupuję ;). Fajno się było odezwać na forum po kilku latach ;).

adam1004a
06-03-2014, 18:52
no ja też się z 350d przesiadłem, z krótkim mariażem z 40d. 18-135??? ciemne szkło. może popatrz na panasonica jak nie jesteś ortodoksem, chociaż coś tam ze szkiełek już masz jak wnioskuje ze stopki.

perian
06-03-2014, 18:55
Gdzie jest ta lepszość matrycy, pomijając video i live view?

Moje ślepe oko ocenia, że szum jest ładniejszy (okrąglejszy) i zaczyna się o działkę wyżej.

perian
06-03-2014, 19:53
no ja też się z 350d przesiadłem, z krótkim mariażem z 40d. 18-135??? ciemne szkło. może popatrz na panasonica jak nie jesteś ortodoksem, chociaż coś tam ze szkiełek już masz jak wnioskuje ze stopki.

No bez przesady, canon musi być. Z tym ciemnym 18-135, to doskonale zdaję sobie sprawę, nadal mam i używam kita 18-55. Lepsze iso i utrzymam czasy, jeszcze IS. Jakoś to będzie. Bo o jakości to niestety mój budżet decyduje.

qrko
07-03-2014, 13:35
Ktos sie orientuje czy jest jakis ciekawy alternatywny soft do 70D? Bo z tego co widze Magic Lantern jeszcze nie wyszedl do tego modelu...

Fotopstryczek
07-03-2014, 17:31
Ktos sie orientuje czy jest jakis ciekawy alternatywny soft do 70D? Bo z tego co widze Magic Lantern jeszcze nie wyszedl do tego modelu...
Nie ma. Jedną z przyczyn jest brak nowszego firmware do 70D.
Później dochodzi kwestia zapotrzebowania ML w 70D. Najtrudniej będzie znaleźć kogoś, kto chętnie straci setki godzin na znalezienie wszystkich rejestrów w 70D.

Taniej kupić 5D3 niż samemu robić port do 70D.

Moje ślepe oko ocenia, że szum jest ładniejszy (okrąglejszy) i zaczyna się o działkę wyżej.
Moje nie ;)

mizuno82
17-03-2014, 13:11
zastanawiam się mocno nad 70d i 60d, z lekką przewagą nad 70d. w gre wchodzi kupno samego body i sigmy 17-50 2.8 i tutaj pytanie czy sa jakies problemy 70d ze wspolpracą z sigmami i tamronami?

adam1004a
17-03-2014, 13:37
z sigmami działa b. dobrze
z tamronami w LV czasem wali errorami, w normalnym trybie OK - jest trochę info na necie i w tym topicu

kakikow
09-04-2014, 18:08
witam czy 70d ma możliwość automatycznej zmiany punktów af z orientacją aparatu

qrko
09-04-2014, 18:35
Tak, ma taką możliwość, pion dodatkowo podzielony jest na dwa - ze spustem u gory i na dole.
Jeżeli interesują Cię szczegóły to jest o tym na str. 373 w instrukcji dostępnej na stronie Canona.

kakikow
09-04-2014, 19:14
dzięki ;)

redart
11-04-2014, 13:50
zastanawiam się mocno nad 70d i 60d, z lekką przewagą nad 70d. w gre wchodzi kupno samego body i sigmy 17-50 2.8 i tutaj pytanie czy sa jakies problemy 70d ze wspolpracą z sigmami i tamronami?

No to mam D70 i sigmę 17-50Ex i szczerze mówiąc to przy punktowym pomiarze AF nie do końca jest ostro - mydelko :( . Nie wiem czy to wina korpusu czy obiektywu ale jak podepnę jakiegoś EF-Sa z Canona to ostrość jest OK.
Z SIGMĄ lub TAMRONEM przy automatycznym pomiarze ostrości gdy aparat chwyta trzy lub cztery punkty jest ostrzej niż przy jednopunktowym pomiarze. Przesiadłem się na Canona z NIKONA D80 i tam było ostro i przy Sigmach i Tamronach i obiektywach Nikona.

Fotopstryczek
11-04-2014, 14:04
No to mam D70 i sigmę 17-50Ex i szczerze mówiąc to przy punktowym pomiarze AF nie do końca jest ostro - mydelko . Nie wiem czy to wina korpusu czy obiektywu
Sprawdź kilka razy powtarzalność ze statywu. Jeśli błąd jest powtarzalny ciesz się tym i wprowadź mikrokalibracje.
Jaja to są jak AF za każdym razem trafia w inne miejsce (przypadłość każdej puszki Canona w mniejszym lub większym stopniu) :D

redart
11-04-2014, 14:34
Sprawdź kilka razy powtarzalność ze statywu. Jeśli błąd jest powtarzalny ciesz się tym i wprowadź mikrokalibracje.
Jaja to są jak AF za każdym razem trafia w inne miejsce (przypadłość każdej puszki Canona w mniejszym lub większym stopniu) :D

Dzięki za odpowiedź ale już sprawdziłem. Przy 5 fotkach to zwykle 2 są nieostre. Mikroregulacja zrobiona.
W Canonie mówią, że nie odpowiadają za obiektywy innych firm, ale wg mnie powinni poinformować wcześniej o tym, że w D70 nowa matryca Dual-Pixel nie jest kompatybilna z niektórymi obiektywami nawet Canona (ok. 50 różnych obiektywów).
Wyłożyłem około 4k PLN i właściwie powinienem je wystawić na aukcję i kupić oryginalne co nie znaczy zawsze lepsze.
Jestem rozgoryczony :(

MC_
11-04-2014, 14:42
Ale pretensje mogłeś mieć tylko do siebie, bo info o ograniczeniach jest ogólnodostępne.

becekpl
11-04-2014, 14:48
wzruszyłeś nas

crasta
11-04-2014, 14:49
Dzięki za odpowiedź ale już sprawdziłem. Przy 5 fotkach to zwykle 2 są nieostre. Mikroregulacja zrobiona.
W Canonie mówią, że nie odpowiadają za obiektywy innych firm, ale wg mnie powinni poinformować wcześniej o tym, że w D70 nowa matryca Dual-Pixel nie jest kompatybilna z niektórymi obiektywami nawet Canona (ok. 50 różnych obiektywów).
Wyłożyłem około 4k PLN i właściwie powinienem je wystawić na aukcję i kupić oryginalne co nie znaczy zawsze lepsze.

Dlaczego inna firma ma brac odpowiedzialność za inna firme?
I jaki ty model kupiles aparatu ?
D70 czy 70D?

redart
11-04-2014, 14:57
Ale pretensje mogłeś mieć tylko do siebie, bo info o ograniczeniach jest ogólnodostępne.

Ano tak. Tylko jak kupowałem D70 to w sekcji o ograniczeniach było pusto.
Wypada zmienić szkła i zabrać się do focenia.

- becekpl - chusteczkę :)

--- Kolejny post ---

D70 czy 70D?

Nowe 70D

MC_
11-04-2014, 14:57
Ano tak. Tylko jak kupowałem D70

Kupiłeś Nikona?

redart
11-04-2014, 15:03
Kupiłeś Nikona?

70D - CANON pełną gębą :) - miałem poprzednie N D80 i tak mi się literka przestawiła.

--- Kolejny post ---

D70 czy 70D?

Ogólnie się nie skarżę - tylko dla informacji dla tych co chcą kupować 70D napisałem o moich problemach. Po co ktoś inny ma żałować kupna obiektywów.
Poza tym Canon 70D jest super. Wybierałem długo i tylko w szkła nie trafiłem.
Nie chcę również robić wojenki - na pewno będę liczył czasem na Waszą pomoc w wyborze szkieł.
pozdrawiam.

marlo
11-04-2014, 19:34
A sprawdź jak ostrzy w trybie Live AF - powinien trafiać w punkt idealnie tzn. czasem nie doostrzy i powtarza ostrzenie (jak kompakty) ale w tym trybie żadne FF czy BF nie występują nawet jeśli występują na normalnym AFie!

Ale powyższego jestem pewien ze szkłami Canonowskimi inne firmy to nie wiem.

Pozdrawiam

redart
15-04-2014, 17:40
A sprawdź jak ostrzy w trybie Live AF - powinien trafiać w punkt idealnie tzn. czasem nie doostrzy i powtarza ostrzenie (jak kompakty) ale w tym trybie żadne FF czy BF nie występują nawet jeśli występują na normalnym AFie!

Ale powyższego jestem pewien ze szkłami Canonowskimi inne firmy to nie wiem.

Pozdrawiam

To była wina obiektywów, od dzisiaj mam Canona 18-135 IS STM - i jest git :)

dj_exon
15-04-2014, 19:54

A można jakiś link?

redart
16-04-2014, 12:45
A można jakiś link?

Bardzo proszę: Canon Polska - Dual Pixel CMOS AF - EF Lens Compatibility (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/Dual_Pixel_CMOS_AF_EF_Lens_Compatibility/)

dj_exon - a Tamrona dawałeś do kalibracji z aparatem czy od strzału zagrał?

dj_exon
16-04-2014, 13:42
dj_exon - a Tamrona dawałeś do kalibracji z aparatem czy od strzału zagrał?

zagrał, ale martwi mnie coś innego:
gdy wybiorę szerokie pole AF ( 19 pól ) AF łapię wiele bliżej niż czujniki wykrywają !
Czyli mam rozmazane foto!
Gdy ustawię pojedyncze pole jest idealnie !
Myślałem że to kwestia Tokiny 11-16, ale z C 18-135 mam to samo na szerokim.

Jakieś pomysły ??

Adam71
16-04-2014, 15:14
Jak tu poczytasz to wynika że 70D ma zwalona matryce i Canon ma z tym duży problem:

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1354075