Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki statyw

Strony : 1 [2] 3 4 5

lon
08-05-2009, 12:49
Nie ukrywam, że zastanawiam się nad manfrotto z serii 190, ale przeczytałem kilka dobrych opinii na temat tego Benro, no i właśnie z powodu wygody w noszeniu postanowiłem go nabyć drogą kupna. Mam nadzieję, że i do cięższych szkieł będzie odpowiedni. Generalnie ci, którzy go posiadają są bardzo zadowoleni z tego statywu - szczególnie ze względu na stosunek jakości do ceny.
Benro C-268M8 jest zrobiony z karbonu, który ponoć ma lepsze właściwości amortyzujące (stabilność), ale rozważam też jego odpowiednik aluminiowy A-268M8. Różnica w ciężarze nie jest duża, a cena i owszem. Czy ktoś go używa? Czy poza wagą jest w czymś gorszy? Bo jeśli ie to "po co przepłacać". No i jak mówisz będzie też czy przywalić dresiarza, jakby trza było:mrgreen:
Kubak82 - co do poziomicy to fajny patent , nawet nie wiedziałem, że coś takiego robią. Rozumiem, że jednak niekoniecznie poziomice w statywach zdają egzamin.
dzięki za odpowiedzi
lon

dr11
08-05-2009, 13:08
U mnie poziomice zdaja egzamin tylko przy panoramach sferycznych. W pozostalych przypadkach nie uzywam.

Opa_Apo
08-05-2009, 13:31
Wybierz statyw jaki Ci pasuje bez poziomnicy, a dorób sobie taką jak tu w trics&tips jest LINK (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=10017)

Kubak82
08-05-2009, 14:11
Nie ukrywam, że zastanawiam się nad manfrotto z serii 190,

MZ to przeplacania za czerwony znaczek.. 5kg udzwigu MF 190 do 12kg wspomnianego benro - tu nie ma nawet czego porownywac :lol:

co do benro - wersje aluminiowe tez sa ok - uzywam 457n6 i jest rewelacyjny :-)

mamut9
08-05-2009, 16:20
co do benro - wersje aluminiowe tez sa ok - uzywam 457n6 i jest rewelacyjny :-)

potwierdzam też używam 457n6:-D -STABILNOŚĆ REWELACJA:!:

toshimitsu
08-05-2009, 17:23
Ja tam wole ten statyw manfrotto co mam. Mozliwosc "lamania" ramienia i umiesczania go odwrotnie sprawila ,ze sprawdza sie w kazdej sytuacji wlacznie z ustawiniemy nad barierka na przyklad czy fotografii makro.

Naprawde sprawdza sie w kazdej pozycji ;)

Jago
13-06-2009, 17:40
Dlaczego bardzo wielu forumowiczów poleca Velbon Sherpa 600R :?: Mam wrażenie, że Velbon Sherpa 750R jest modelem niedocenionym :!: Czyżby fakt, że ten ostatni model posiada korbkę do podnoszenia głowicy za tym przemawiał ;)

greg606
26-06-2009, 09:09
Ja właśnie kupuję Manfrotto i waham się miedzy 190 a 055. Myślę sobie że przy moim 190cm wzrostu to jednak ten wyższy będzie wygodniejszy? Tyle że nosić taki ciężar...?
Na razie nie mam żadnych ciężkich szkieł ale to w końcu zakup "na lata"
Z kolei czytam jak krytykujecie głowice 486 :((( Niestety już ją kupiłem...
Co radzicie?

sirlukas
26-06-2009, 12:54
Mam 055 ale CXPRO3, wysokość dla Ciebie będzie idealna, jeśli nie za wysoka wraz z głowicą. Statyw jest bardzo fajny, co do głowicy zawsze możesz sprzedać, ja też popełniłem ten pochopny błąd i kupiłem 488rc2.

greg606
26-06-2009, 13:14
Tak się zastanawiam nad tą głowicą bo 50D + 100-400 to ok 2kg nośność 486 to 6kg a cytując z innego wątku "przyjmuje się, że stabilność można osiągnąć stosując głowicę, której nośność wynosi 3x waga utrzymywanego zestawu" więc po co więcej? A jak będę kupował szkło za 30tyś to i tak kupię głowicę hydrostatyczną :) A dla mojego obecnego zestawu (stopka) to 100x za dużo ;)

siudym
26-06-2009, 14:33
Greg to ja Ciebie zaskocze. Mialem kupic do mojego Benro B-3 nogi wlasnie 055, bo takowe mial znajomy na sprzedanie (okazyjnie). Podpinam je do B-3, zakladam 20D+400 5.6 i niestety daleko do idealu - zwlaszcza jak myslisz o rozkladaniu nóg. Bez wstepnego podnoszenia lustra wszystko drga przez klapanie lustra. Nie wiem dlaczego ale moja podrobka goldphoto jest stabilniejsza... Dziwne.
Do 400mm zdecydowanie cos innego polecam jesli chodzi o nogi :/

dr11
26-06-2009, 15:35
Właśnie, ach te nogi... ;) O ile 486RC2 jest całkiem fajna, nawet ze 100-400, to nogi mogą się okazać słabym punktem. Tak też jest u mnie z nogami 190CXPRO4. Priorytetem była mała waga zestawu i tu jest OK, ale o ile nie mam zastrzeżeń do głowicy to stojak mógłby być stabilniejszy i mniej podatny na rezonans :|

greg606
26-06-2009, 15:37
to super bo 400 to może ja kupię za 3 lata :D
A tak serio to trudno się nie pogubić w opiniach ;)
Przed chwilą zła była głowica, teraz nagle nogi :D
Generalnie to chyba 055 jest stabilniejsze od 190?
Bo tu jedynie się poruszam...

siudym
26-06-2009, 16:36
Czytajac Twoj post wydawalo mi sie, ze masz 100-400, dlatego odpisalem :)

szuler
26-06-2009, 20:27
Mam zamiar kupić Benro A-350EX+BH-0 http://www.allegro.pl/item652148811_benro_a_350ex_bh_0_superzestaw_dla_p rofesjonalisty.html Co o nim sądzicie ? Główne jego zalety dla mnie to waga i rozmiar oraz wystarczające (dla mnie) obciążenie. Będę go używał z 70-200/2.8, którego chcę kupić oraz z tym co posiadam.

y4k
26-06-2009, 20:55
Swego czasu napalony byłem na statyw GIOTTOS'a ... nie miałęm niestety możliwości zmacania go, a nadarzyła się okazja by kupić frotkę 190 w miarę przystępnej cenie to się skusiłem.
Froto bardzo dobry nie narzekam, ale jeśli wierzyć w parametry giottosa to wydaje mi się że to może jest konkretny sprzęt, lecz musiałbym go najpierw zobaczyć i pomacać.
Tak czy owak polecam Manfrotto, posłuży na pewno długo. A głowica kulowa, eh jakoś w nią nie wieżę.

kris75
26-06-2009, 23:02
Ja właśnie kupuję Manfrotto i waham się miedzy 190 a 055. Myślę sobie że przy moim 190cm wzrostu to jednak ten wyższy będzie wygodniejszy? Tyle że nosić taki ciężar...?
Na razie nie mam żadnych ciężkich szkieł ale to w końcu zakup "na lata"
Z kolei czytam jak krytykujecie głowice 486 :((( Niestety już ją kupiłem...
Co radzicie?

może krytykują Ci co jej nie mają - ja mam i nie narzekam
190 jest stabilna, 055 to duży statyw raczej do studia, niż na plecy - najlepiej idz z glowica i aparatem i przymierz sobie obydwa statywy, 190 może być dla Ciebie za niska

pablitko84
02-07-2009, 14:20
Witam...
Chce kupic jakiś tani statyw....
Jakie jest wasze zdania na temat tanich statywów. Mozna kupic statyw o nazwie hama star za 150 zł lub na allegro wygladajacy identycznie ale z jakąś mało znaną nazwą za 40-50 zł....
Wydaje mi sie ze te "hama" to są takie same jak te na allegro tylko róznią się tym ze posiadają nadruk "hama" . Wieć płacimy tylko za nadruk hama a dostajemy statyw wart 50 zł? czy to prawda?

x-mac
02-07-2009, 14:28
http://canon-board.info/showthread.php?t=834
http://canon-board.info/showthread.php?t=4260
http://canon-board.info/showthread.php?t=1593
http://canon-board.info/showthread.php?t=144
i trochę więcej:)

qb4hkm
02-07-2009, 16:26
za 150zł do lustrzanki to sobie odpuść...

Kolekcjoner
02-07-2009, 16:29
Witam...
Chce kupic jakiś tani statyw....
Jakie jest wasze zdania na temat tanich statywów.

Moje ogólnie jest takie, że tanie statywy nie spełniają swojej roli w związku z tym kupowanie ich to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Oczywyście żeby to miało jakiś sens należy ustalić warunki brzegowe - co dla kogoś oznacza "tani", do czego taki statyw ma być używany i co ma na nim stać?

Kronos
02-07-2009, 16:53
Trudno jest się nie zgodzić, ze stwierdzeniem, że nie ma sensu "pakować gotówki" w beznadziejny sprzęt. Tym bardziej że fotografia to jedno z tych zajęć gdzie jakość ekwipunku ma zasadnicze znaczenie. Twoja przygoda ze statywami i tak skończy się (czego Tobie życzę) na Manfrotto.

Ale jest też "druga strona medalu" - nie każdego stać. W czasach studenckich jadłem konserwy, choć inni polecali kawior, jeździłem Fiatem 125p choć inni polecali Mercedesy. Ale coś trzeba było jeść i czymś trzeba było jeździć tak samo jak na czymś trzeba postawić aparat. A nie każdy może pozwolić sobie na sprzęt z najwyższej półki.

Przy funduszach rzędu 50 Pln to jednak nie ma sensu o niczym mówić, ale już przy 190 Pln możesz pozwolić sobie na coś takiego :

http://allegro.pl/item670363795_wysoki_prof_stalowy_statyw_gl_kulowa _2_plytki.html

Przy niewielkich obiektywach sprawdza się dobrze (sam używam). Możesz również uzbierać na cięższe i większe statywy.

zaitsev
02-07-2009, 19:56
Velbon DF-50/60?
Poniżej tego to sobie daruj. :)

najeli
02-07-2009, 20:06
Miałam velbona DX-888 (myślę, że hama wypada podobnie jakościowo)
Nie był dosłownie tani (ok 100zł albo i więcej) ale i tak się rozpadł, chociaż używany był do kompakta i kamery. Lustro postawiłam na nim dosłownie parę razy.
Typowo pod lustro chyba bym czegoś takiego nie kupiła... A na pewno nie teraz po takich doświadczeniach.

Jendryn
02-07-2009, 20:28
za 150zł do lustrzanki to sobie odpuść...

Jasne.... Wszystkie zdjęcia w mojej galerii są zrobione ze statywu Cullman który kupiłem z 10 euro. Często używam bracketingu, sprzęt ze stopki trochę waży (plus grip) i jakoś dobrze daje sobie radę. Nie zniechęcajcie ludzi do kupowania tańszego sprzętu , bo jak sie chce to można wiele osiągnąc na tańszych odpowiednikach.

Troyan
02-07-2009, 21:08
Jeszcze lepiej, ja mam taki z 1zł ;) Dostałem go przy zakupie lustrzanki 3 lata temu i dalej go uzywam :P

najeli
02-07-2009, 21:31
[..] Nie zniechęcajcie ludzi do kupowania tańszego sprzętu , bo jak sie chce to można wiele osiągnąc na tańszych odpowiednikach.
Nie mówię, że nie można.
Mówię, że ten mój tańszy odpowiednik mi się rozpadł.
Są po prostu różne podejścia -- można co rok kupować wiertarkę w hipermarkecie za 50zł, a można raz na zawsze kupić taką za 1000zł.

To jest kwestia farta, tańszy odpowiednik, tak jak każda prowizorka, może być piekielnie trwały, a może się rozpaść zanim się obejrzymy. Trzeba być po prostu tego świadomym. Wiele rzeczy kupuję no-name (tanio) i są lepsze od markowych (drogich), ale to nie jest generalna zasada. Generalnie jakość kosztuje.

ralf
10-07-2009, 00:06
Jaki polecacie statyw dla ważącego 2kg i ogniskowej 800mm?
- maksymalna długość po złożeniu to ok 60-70cm
- waga do 5kg

Chodzi mi o przyzwoity komfort użytkowania przy takim zestawie i oczywiście możliwie jak najniższą cenę.
Wiem już, że statyw za 150zl nie da rady ;)

Krzychu
10-07-2009, 06:24
Gitzo od G2541 w górę, w najgorszym razie Manfrotto 055ProB.
Co to za 800 mm co waży 2 kg ?

gwozdzt
10-07-2009, 06:48
Co to za 800 mm co waży 2 kg ?
mirror Saymang/Falcon & co. - waży 1 kg,
body z aku to brakujący drugi kilogram :mrgreen:

Kubak82
10-07-2009, 08:29
statyw jak statyw - kupisz dupiata glowice to nawet najbardziej stabilne nogi na nic sie nie zdadza :!:

ralf
10-07-2009, 11:01
mirror Saymang/Falcon & co. - waży 1 kg,
body z aku to brakujący drugi :mrgreen:

Dokładnie, mam lustro Samyanga 800mm, robienie nim zdjęć na velbonie df60 należy do zadań ekstremalnych. Postaram się wrzucić kilka testowych fotek.

W pytaniu miałem na myśli zestaw czyli statyw + głowica.

bathez90
03-08-2009, 20:25
Witam chce nabyc statyw do 350zl i zastanawiam sie tutaj nad:
Sherpa 600r kontra sherpa 800r ? chodzi mi zeby byl w miare uniwersalny. 800r 50zl tanszy ale 600r jakos bardziej znany i wlasnie mam dylemat ;) prosze o szybka pomoc !

luter78
06-08-2009, 16:13
mam pytanie czy do statywu goldphoto pasować bedzie głowica BENRO BH-2?

sirlukas
06-08-2009, 16:49
Sprawdź jaki ma gwint ten statyw i jaki ma gwint głowica, Google Twoim przyjacielem.

cyga
08-08-2009, 16:53
Witam forumowiczów,

ujmę to krótko i zwięźle:
potrzebuje przyzwoitego statywu do Canona 40d, liczmy że zamontuje na nim za jakiś czas coś dłuższego (udźwig).
Mam ok.500zł z tego względu musiałem zrezygnować ze statywu Manfrotto, ale przy głowicy pozostałem.

Jak w temacie, interesuje mnie taki zestaw:
- Statyw GoldPhoto YH324C
- Głowica Manfrotto 804rc2

Wybrałem te dwa w oparciu o pare opinii, recenzji...

Powiedzcie mi, jak oceniacie ten zestaw?
To mój pierwszy statyw/głowica, dlatego posiłkuje się Waszą radą.

ps: Załóżmy że NIE zwiększe budżetu ;) <wiem że takie rady pewnie polecą:-D>
Z góry dziękuje za pomoc

dziobolek
10-08-2009, 11:08
Może zajrzyj pod poniższe linki:

Statyw Goldphoto YH324C + głowica Manfrotto 488RC2 (http://canon-board.info/showthread.php?t=40309)

Statyw Goldphoto (http://canon-board.info/showthread.php?t=29398)

Pozdrówka!

cyga
12-08-2009, 23:24
Jeden z tych linków już odwiedziłem wcześniej, ale za drugi dziękuje :)

Chodzi mi też o tą głowice...? Bo ludzie dość często łączą ten statyw GP z kulową głowicą Frotki. Czy ta głowica (804-ka) posłuży mi jako uniwersalna?

dziobolek
14-08-2009, 16:41
To zależy co komu pasuje. Ja wiem dlaczego wybrałem kulową.
Jak dla mnie szybkość obsługi, ergonomia i wygoda użytkowania
przeważyły na plus tejże głowicy. Ale podkreślam - to jest mój wybór.
Ty musisz na to pytanie sobie sam odpowiedzieć.

IMHO nie ma głowicy uniwersalnej.

Pozdrówka!

P.S.
Pytać można też w już istniejących wątkach.
Staraj się nie zaśmiecać niepotrzebnie forum.

Krzychu
14-08-2009, 16:55
IMHO nie ma głowicy uniwersalnej.

Jest - dobra kulowa na płytki arca swiss - tylko ceną przekracza zwykle budżet większości osób na statyw i głowicę..

sirlukas
14-08-2009, 17:02
Jest - dobra kulowa na płytki arca swiss - tylko ceną przekracza zwykle budżet większości osób na statyw i głowicę..

Dokładnie, dlatego niektórym pozostaje imitacja Benro ;)

Feudos
28-08-2009, 12:27
Potrzebuje statywu do 200-300 zł max.
Zrezygnowałem z podróbek, zawieje wiatr i dorobek życia poleci.

Garnett
28-08-2009, 12:48
Potrzebuje statywu do 200-300 zł max.
Zrezygnowałem z podróbek, zawieje wiatr i dorobek życia poleci.

piszesz ze dorobek zycia poleci hmmm a ten dorobek zycia chcesz stawiac na czyms za 200-300 zł ????? w tej cenie to nie kupisz nic innego jak podrobke albo oryginalnego Goldphoto lub Silka. Oczywiscie mozesz kupic jeszcze oryginalny chinski aluminiowy statyw za 50zl z udzwigiem 25kg :) one sa tylko oryginały bo nikt nie odwazyl sie jeszcze ich podrabiac :)

Kolaj
28-08-2009, 12:54
Sherpa 600R niewiele tylko przekracza ten budżet.

Mnemi
28-08-2009, 20:00
Hm, a co sądzicie o statywach Hama, Profil 26 ;>? Ostatnio kupilem szybkozlaczke do niego, ktorej wczesniej nie mialem - oczywiscie przyszla za mala. Tak w ogole, to statyw nie jest moj - mam go od znajomego. Widnieje na nim cena przylepiona - 699zł, czy to normalne? Nie wiem, kiedy byl kupiony, wiele lat temu - ale wyglada solidnie, jest solidny i dobrze wykonany.

adi3124
07-09-2009, 00:47
Dokładnie sherpa 600r niedawno kupiłem idealny statyw jak za takie pieniądze .

lajf_entusiast
07-09-2009, 01:39
Tak jak było pisane w innych wątkach na tym forum - wybór Goldphoto jako statywu samego w sobie i dodanie do niego głowicy manfrotto to najlepsze rozwiązanie jakie można uzyskać za w miarę przystępną cenę.
Pełny zestaw manfrotto to zdecydowanie finansowe nadużycie, ale GP+M to juz bardzo sprytne i efektowne rozwiązanie.
Twója 40tka z pewnością będzie świetnie na nim 'siedziała' :)
Moja 30tka daje sobie świetnie radę, ale niestety nie cieszy się takim luksusem jak głowica manfrotto.
Mam pełen zestaw GoldPhoto z foto-tipa, ale również jestem z niego zadowolona. Moim wymaganiom daje radę :)

marcinek87
07-09-2009, 12:55
Witam.
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc jeśli coś robię nie tak to przepraszam.

Mój problem jest następujący.
Moja dziewczyna ma Canona 1000D i na urodziny chcę kupić jej statyw.
Tyle tylko że ja jestem zupełnie zielony.

i chciałbym wiedzieć czym się sugerować? albo jaki konkretny model kupić? :)
chcę przeznaczyć coś około 100-150zł.

sirlukas
07-09-2009, 13:31
Kup ładny płócienny woreczek i 40dkg grochu. Groch wsyp do woreczka po czym woreczek zaszyj. To w kwestii statywu. Z pozostałych pieniędzy kup jej ładne kwiaty i dobre czekoladki. Za resztę kup dwa bilety do kina :)

Dokładnie tak.

PS. Statyw kupisz na Święta jak dozbierasz kasę, a woreczek z grochem działa świetnie jako poduszka (statyw) dla aparatów.

marcinek87
07-09-2009, 15:04
a coś takiego Velbon DF 60 lub Velbon CX-480??

APP
07-09-2009, 16:10
@ marcinek87

Prawda jest niestety taka, że w przedziale do 150pln właściwie nie ma statywów dobrych ani ciekawych. Tanie Velbon'y DF, CX, to takie "zabawki" -słabe materiały, mało stabilne (sprawy nie poprawiają nawet nogi połączone z kolumną, które za to skutecznie ograniczają możliwości wykorzystania statywu), itd.

Powtórzę się -zakup takiego statywu ma IMO sens tylko w dwóch przypadkach:
1) dokładnie wiadomo czego się oczekuje i że taki statyw te wymogi spełnia;
2) statyw z pełną świadomością kupowany jest wyłącznie na próbę*.

*czyt. kupić, sprawdzić na własnej skórze, jakie rozwiązania są przydatne i czy faktycznie będzie się chciało go w ogóle nosić/używać... a potem "zabawkę" do szafy.

Tak więc:

a) jeśli statyw to własny pomysł i inicjatywa "obdarowującego" :wink:, to może i ujdzie pod pretekstem z punktu 2., ale jeśli ów prezent okaże się trafiony, to zaraz po zakupie prawdopodobnie trzeba będzie zacząć zbierać fundusze na ten "właściwy" :roll:
b) jeśli pomysł był zainspirowany faktyczną/wyartykułowaną potrzebą "obdarowywanej", to lepiej postawić sprawę "po męsku" i od razu dozbierać :idea:

Ja cenię sobie swoje doświadczenia z takim tanim Velbon'em, ale wolałbym nie musieć tych doświadczeń powtarzać.
Za około 300pln kupisz np. Velbon Sherpa (jest kilka wersji) i to będą dobrze wydane pieniądze -uniwersalny (niezależne nogi, odwracana/skracana kolumna), sprawdzony, wystarczająco solidny do większości amatorskich zastosowań. Trochę to niezbyt elegancko z mojej strony, ale wnioskując po opisie najprawdopodobniej nie będzie potrzeby wymiany na lepszy przez wystarczająco długi czas aby wydatek z nawiązką się zamortyzował ;)

IMO jeśli budżet nie pozwala na eksperymenty, to warto jednak dozbierać, bo oszczędność ~150pln, w kwestii statywu, potrafi się bardzo wyczuwalnie zemścić. W tym przedziale za "pół ceny" dostaje się niemal dosłownie "pół statywu".

pszczółka_maja
09-09-2009, 10:51
marcinek87 przezancz minumum jakieś 350 zł... GoldPhoto YH314 (myślę, że ten wystarczy) masz za jakieś 200 zł, do tego głowice powyżej 125zł - 190zł (ceny z foto tipa)...zatem ok 350-400zł musisz przeznaczyć na całkiem dobry sprzęt i cenowo przystępny. Niestety... GoldPhoto to tani i dobrej jakości sprzęt.

APP
09-09-2009, 12:17
Nad GoldPhoto sam kiedyś myślałem. Nie miałem niestety okazji "pomacać", ale wtedy zaczęły się pojawiać informacje o słabym spasowaniu elementów i pierwsze doniesienia o uszkodzeniach... ostatecznie porzuciłem ten pomysł.

Po własnych doświadczeniach z tanim Velbon'em zrezygnowałem też z Sherpy (chodziło głównie o rozwiązanie głowicy, ale także np. o możliwość położenia kolumny, w szczegóły nie będę się wdawał, bo IMO nie dotyczy to przypadku marcinka87). Nie mając sprecyzowanych wymagań i przy ograniczonym budżecie Sherpa to sprawdzony wybór

Dysponując natomiast kwotą rzędu ~400pln można już pomyśleć o Benro (np. A500EX+BH1, choć są też lżejsze/tańsze). Wygląda na to, że to także "podróbka" Manfrotto, ale zbiera chyba nieco lepsze opinie od GoldPhoto (od razu mówię, że nie miałem w rękach i nie mam nawet pewności czy Benro mają demontowalną/skracaną kolumnę, jak Sherpa czy MF). Tak czy siak, dysponując taką kwotą i wiedząc czego się potrzebuje, można najwyraźniej złożyć sobie całkiem ciekawy zestaw.

@ marcinek87
Wybierając ostatecznie model pamiętaj żeby wziąć pod uwagę użyteczną wysokość statywu (tutaj kobiety zwykle mają lepiej) i jego długość po złożeniu (a tutaj już nieco gorzej). Dla osoby początkującej dość ważne będzie pewnie żeby był możliwie lekki i mały po złożeniu -nie zniechęca wtedy tak bardzo do noszenia go ze sobą, nawet jeśli noszenie pozostawia się komuś innemu ;-)

marcinek87
10-09-2009, 09:53
a jakiś konkretny zestaw powiedzmy do 300zł?
ale w którym jest już wszystko z pokrowcem? :)

enter
10-09-2009, 12:10
pokrowiec sobie odpuść chyba że latasz samolotem

XLesio
10-09-2009, 12:53

Oj... :)
Rozumiem że to najmniej istotny element zestawu, i można go dobrać później, ale..
Weź pod uwagę że marcinek87 (tudzież jego dziewczyna) niekoniecznie muszą go wozić samochodem. Ja "komunikuję się miejsko", i wygodny pokrowiec z szerokim paskiem oddaje nieocenione usługi.

dziobolek
10-09-2009, 13:14

Dokładnie tak...
Mój pokrowiec leży bezużytecznie, a do statywu podpięty jest pasek naramienny,
który to nie przeszkadza w użytkowaniu a ułatwia życie ;)

Pozdrówka!

APP
10-09-2009, 14:15
@ marcinek87

Valbon Sherpa 600R można wygrzebać za niespełna 320pln. Sherpy chyba standardowo są z pokrowcem. Wreszcie, mając już całkiem fajne nogi 8-), na upartego głowicę można w tych statywach w przyszłości zmienić na akcesoryjną.

Ciekawy wydaje się też zestaw np. Benro A-300EX + BH0 (~320pln, nie wiem jak w standardzie, ale na allegro widzę zastawy z pokrowcami). Tutaj jednak tylko jeśli Obdarowywana jest raczej drobną osobą (stosunkowo mała wysokość maksymalna statywu ~140cm). Przy czym podkreślam jeszcze raz, że Benro to dla mnie teoria i powinieneś poszukać na forum relacji z pierwszej ręki (trochę tego było).

Co do pokrowca, to na "plenerze" przechodząc z miejsca na miejsce ciągłe pakowanie statywu do pokrowca i wyciągnie go jest dość upierdliwe, więc tu zwykły pasek będzie praktyczniejszy (noszenie w ręku rozwiązuje sprawę tylko do pewnego stopnia), z kolei na dłuższych wycieczkach i tak lepiej jest przypinać statyw do plecaka. Tak więc w praktyce pokrowiec przydaje się głównie "żeby się statyw w szafie/bagażniku nie kurzył" lub "żeby nie zwracał uwagi w podróży" ;-)

Kolaj
10-09-2009, 16:13
Tutaj jednak tylko jeśli Obdarowywana jest raczej drobną osobą (stosunkowo mała wysokość maksymalna statywu ~140cm).Przestańcie wreszcie, jak mantrę powtarzać, że wysokość statywu ma jakikolwiek związek z wysokością fotografa. Nie ma.

Statyw nie jest po to, żeby nie trzeba było się schylać, tylko po to, żeby ustawić aparat na takiej wysokości, która daje odpowiednią, zaplanowaną przez fotografa perspektywę. Kadr naprawdę nie zależy od Waszego wzrostu. Jak planujemy robić zdjęcia z wysoka, no nawet jeśli mamy wzrost karła potrzebujemy dużego statywu. I drabiny :) W drugą stronę tak samo.

Zupełnie inną sprawą jest, że łatwiej kijek przycienkować niż go potem pogrubasić, stąd często decydujemy się na wysokie statywy. A potem nie chce nam się ich dźwigać. Ale to też nie ma nic wspólnego ze wzrostem.

APP
10-09-2009, 18:13
Przestańcie wreszcie, jak mantrę powtarzać, że wysokość statywu ma jakikolwiek związek z wysokością fotografa. Nie ma.

Na podobnej zasadzie, na jakiej rozmiar aparatu nie ma związku z rozmiarem "łap" fotografa ;)

Nie ma, ale pewien typowy przedział tolerancji i praktyczności jest zawsze i dla statywu będzie to umożliwienie wykonania zdjęcia z perspektywy zbliżonej do naturalnej dla danej osoby (chyba, że zaczniemy sobie wytykać karłów i koszykarzy ;-)).

Przypominam, że mówimy o statywie dla amatora i nie było narazie mowy o jakimkolwiek konkretnym przeznaczeniu, co umożliwiłoby/wymusiłoby kompromis na tej zasadzie.

Szukamy możliwie taniego + solidnego + uniwersalnego statywu dla amatora.
Statyw 140cm będzie w miarę uniwersalny tylko dla niższych osób, koniec, kropka :p

(140cm z wyciągniętą kolumną i chyba nawet z głowicą, bo byłoby głupio gdyby sprzedawali fabryczny zestaw, a podawali wysokość tylko trójnogu)

APP
11-09-2009, 09:18
Żeby nie wprowadzić nikogo w błąd muszę teraz dodać jeszcze dwa słowa.
Przyjrzałem się stronie producenta i kilku ofertom w sieci i kwestia wysokości tego statywu taka jednoznaczna nie jest. Sam producent podaje informację, że A-300EX ma w zestawie głowicę, ale o głowicy nic już nie mówi. W sieci natomiast znaleźć można zestawy z różnymi głowicami, ale podawana wysokość jest wszędzie taka sama, możliwe więc (o ile sprzedawcy nie cytują po prostu ślepo producenta), że chodzi o wysokość samego trójnogu (chyba, że gowice mają taką samą wysokość...).

Zainteresownych przepraszam i zachęcam do szukania informacji z pierwszej ręki, ewentualnie prosiłbm jakiegoś posiadacza statywu Benro serii A-XXXEX i metrówki o sprostowanie, zanim ktoś posądzi mnie o złą wolę ;-)

A poducent/dystrybutor ma u mnie wielki "-" jeśli nie potrafi w pełni, czytelnie i jednoznacznie opisać zasadniczych cech własnego produktu :wink:

Kolaj
11-09-2009, 10:10
Nie ma, ale pewien typowy przedział tolerancji i praktyczności jest zawsze i dla statywu będzie to umożliwienie wykonania zdjęcia z perspektywy zbliżonej do naturalnej dla danej osoby (chyba, że zaczniemy sobie wytykać karłów i koszykarzy ;-)). Do wzrostu to się dobiera kije narciarskie. Statyw jest do aparatu a nie do fotografa. Chyba, że planujesz się na nim powiesić ;) I Twoje ulubione, spapugowane zresztą od Janusza Body: koniec, kropka. :-D

APP
11-09-2009, 18:07
Do wzrostu to się dobiera kije narciarskie. Statyw jest do aparatu a nie do fotografa.

Jeszcze niedawno napisałeś, że do "z góry zaplanowanej przez fotografa perspektywy"...
Szkoda miejsca żeby wytykać dziury i w tym stwierdzeniu, bo zaraz będzie, że się czepiam słówek.

Cóż, obaj zostaniemy przy swoim (oby każdy miał tak jak lubi, tak jak my). Najzabawniejsze jest to, że jedno nie wyklucza drugiego, ale tego nie bedę już rozwijał (marcinkowi87 i tak to nie pomoże). Mam tylko wątpliwości co chciałeś udowodnić tym zwrotem o "papugowaniu"... w każdym razie wyszło najwyraźniej zupełnie odwrotnie :lol:

marcinek87
12-09-2009, 16:35
No to zamówiłem tego Sherpa 600R :)
Mam nadzieję, że będzie bardzo zadowolona:)
Oby teraz przesyłka odpowiednio szybko doszła... :)
Wszystko w rękach Poczty Polskiej (niestety nie było innej możliwości...)

rostek andrzej
12-09-2009, 19:52
To i ja pozwolę sobie poprosić o poradę. Szukam statywu na wyprawę. Warunki bardzo ekstremalne. 2 tygodnie brnięcia przez błoto (nierzadko po pas) Przekraczanie rzek. Wysoka wilgotność powietrza 90-99 proc. Jaka w tej sytuacji byłaby najlżejsza opcja, którą będę jeszcze w stanie ściągać z pleców i rozkładać za każdym razem, gdy dostrzegę jakiegoś ptaszka, robala, czy węża. I która utrzymałaby 40d z tele?

Krzychu
12-09-2009, 20:26
To i ja pozwolę sobie poprosić o poradę. Szukam statywu na wyprawę. Warunki bardzo ekstremalne. 2 tygodnie brnięcia przez błoto (nierzadko po pas) Przekraczanie rzek. Wysoka wilgotność powietrza 90-99 proc. Jaka w tej sytuacji byłaby najlżejsza opcja, którą będę jeszcze w stanie ściągać z pleców i rozkładać za każdym razem, gdy dostrzegę jakiegoś ptaszka, robala, czy węża. I która utrzymałaby 40d z tele?

Z jakim tele ? Gitzo 1531/1541 albo 2541 i do tego jakaś porządna kulowa głowica (Markins Q3 do dwóch pierwszych idealny) z tym że wszystko zależy co to za tele...

rostek andrzej
12-09-2009, 20:30
Zastanawiam się pomiędzy 70-200 a 70-300 is usm

Krzychu
12-09-2009, 21:20
Zastanawiam się pomiędzy 70-200 a 70-300 is usm

To 1531/41 + Q3. Tylko kosztuje, ale lepszy zestaw będzie trudno znaleźć...

rostek andrzej
12-09-2009, 21:25
Dzięki serdeczne. Faktycznie kosztuje sporo i w ogóle jakoś trudno go chyba dostać w Polsce.

Zirian
05-10-2009, 19:40
Witajcie!

Teraz mam nadzieję jest to dobry wątek ;) A problem związany ze statywem, którego najwyższy czas nabyć.

Canon 450D z maksymalnie najcięższym obiektywem jaki mam a więc 70-200mm/f4 L (a nie sądzę by się szykowało coś cięższego w szklarnii póki co).

Jaki statyw, jaką głowice polecacie dla powyższego?
Zastosowanie: krajobrazy, zdjęcia nocne, ew. portrety
Budżet:w planie są szkła, więc nie taki duży...może 700zł?

Dzięki wielkie!

Merde
05-10-2009, 19:49
Jaki statyw, jaką głowice polecacie dla powyższego?
Zastosowanie: krajobrazy, zdjęcia nocne, ew. portrety
Budżet:w planie są szkła, więc nie taki duży...może 700zł?

Jakie zastosowanie? Do celów "stacjonarnych", czy zamierzasz z nim chodzić (w sensie - na grzbiecie).

Zirian
05-10-2009, 20:02
Jakie zastosowanie? Do celów "stacjonarnych", czy zamierzasz z nim chodzić (w sensie - na grzbiecie).

Zamierzam czasem porobić za wielbłąda - na rower i w drogę chociażby - w przyrodę, zdjęcia nocne, coś w kościele np. itp.
Wiec taki całkiem stacjonarny to raczej nie będzie.

Merde
05-10-2009, 20:22
Zamierzam czasem porobić za wielbłąda - na rower i w drogę chociażby - w przyrodę, zdjęcia nocne, coś w kościele np. itp.
Wiec taki całkiem stacjonarny to raczej nie będzie.

Benro z serii travel angel, nawet seria A (tj. nie carbonowa) wygląda bardzo przyzwoicie. Ze standardową głowicą kulową zmieścisz się w pięciu stówkach, więc z twoim budżetem można się pokusić o lepszą.

Zirian
05-10-2009, 22:52
W takim układzie poszukam po necie gdzie takowe Benro mogę dorwać. Dzięki Merde za wskazówki :)

PS. Czy chodziło np o taki zestaw: Benro Travel Angel A-269m8 + BH-1 Benro Travel Angel A-269m8 + BH-1 ?

Zirian
06-10-2009, 14:01
Po dalszych poszukiwaniach chyba przymierzę się do decyzji zakupu Benro Travel Angel A-269m8 + B-1. Wychodzi drożej, po ponad 700 zł, ale głowica ma całkiem dobre oceny. Sam statyw chyba także. Aczkolwiek pojawił się Benro C-268M8, także dobrze oceniany.

Pytanie więc co ostatecznie wybrać ;)

APP
06-10-2009, 15:30
Warto sobie w takim wypadku zadać pytanie "czym się różnią?".
A-269 jest krótszy po złożeniu i zarazem wyższy po rozłożeniu od A-268, a jeśli faktycznie piszesz o C-268 (sporo droższy), to zyskujesz udźwig nóg przy nieco mniejszej masie, niestety kosztem tych paru cm względem A-269.
Jeśli mnie zdjęcia nie mylą ;) wszystkie wymienione mają 4-sekcyjne nogi, więc większych różnic pewnie się nie dopatrzysz -walka jak zwykle o parę gramów i parę centymetrów, wedle uznania.

Kolaj
06-10-2009, 15:40
Aczkolwiek pojawił się Benro C-268M8, także dobrze oceniany. No, pojawił się już spory czas temu. Kiedyś nawet naskrobałem kilka zdań na jego temat:

http://canon-board.info/showthread.php?t=43619

Zirian
06-10-2009, 16:29
No, pojawił się już spory czas temu. Kiedyś nawet naskrobałem kilka zdań na jego temat:

http://canon-board.info/showthread.php?t=43619

Tak Kolaj i właśnie te parę zdań spowodowało, że zacząłem się nad nim także zastanawiać :) (nota bene świetna recenzja).
Ale nie wiem czy i tak się nie przychylić do wersji Benro Travel Angel A-269m8 + BH-1 bo i cena i możliwości są chyba przystępne. Oczywiście inne propozycje są stale bardzo mile widziane :)

midget
06-10-2009, 21:48
Witam,
nie zaglądałem tu od dawna, ale ponieważ od jakiegoś czasu myślę o statywie, nagle mi się przypomniało, że przecież mam Was... :-)
Niestety, choć mieszkam w mieście, marne szanse na wymacanie jakiegoś osobiście. Więc od tygodnia przeglądam wieczorami (na razie żona jeszcze nie mówi głośno o rozwodzie) Allegro i inne takie. Byłem prawie zdecydowany na Sherpe 803r, ale okazało się, że nie ma szans, żeby zejść poniżej 60cm nad glebę. Więc pomyślałem, że 600 będzie lepsza... Potem przeczytałem, kurczę, cały wątek i... dalej guzik wiem. Mogę się zubożyć o ok.400-450. Przeglądając Allegro zwróciłem też uwagę na Benro (ogólnie). Wydały mi się solidne i mieszczą się w twej kwocie. Chcę na tym postawić 350D z gripem+ 17-85 (+ewentualnie 430EX II). Zupełnie zgłupiałem- był nawet moment, kiedy pomyślałem o kupnie Manfrotto 190... ale wtedy głowicę dokupiłbym jak nogi stracą gwarancję...
Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie najmniej zmarnowanej kasy z tych, które wymieniłem.
A może ten:http://www.ceneo.pl/37617?gclid=CLL_i6mcqZ0CFQYTzAod1zBDog . Tyle, że trochę mały udźwig.

Sławek
06-10-2009, 23:37
Dziś kupiłem głowice Benro B-2 i jestem pod wrażeniem. Wygląda na produkt bardzo dopracowany i bardzo pasuje do frotki 055. Niestety głowica w ,,fotozakupy,, kosztowała ponad pięć stówek. Ale jak pomacałem to nie mogłem sobie odpuścić. Jedyne co mnie drażni to szybkozłączka dokręcana kluczem inbusowym .

Merde
07-10-2009, 07:10
A-269 jest krótszy po złożeniu i zarazem wyższy po rozłożeniu od A-268, a jeśli faktycznie piszesz o C-268 (sporo droższy), to zyskujesz udźwig nóg przy nieco mniejszej masie, niestety kosztem tych paru cm względem A-269.
Jeśli mnie zdjęcia nie mylą ;) wszystkie wymienione mają 4-sekcyjne nogi, więc większych różnic pewnie się nie dopatrzysz -walka jak zwykle o parę gramów i parę centymetrów, wedle uznania.

Podstawowa różnica to materiał z którego nogi są wykonane. C to włókna węglowe (carbon), więc jest trochę lżejszy i sporo droższy.

APP
07-10-2009, 13:52
Myślałem, że to oczywiste -zresztą nie materiał jest istotny, a co z niego wynika, a i o tym już "było" :razz:

midget
07-10-2009, 21:25
No dobra, nie doczekałem się żadnego słowa i po chwili wahania zamówiłem dziś nogi Benro A-197n6. Na głowicę muszę poczekać, więc spokojnie mogę się namyślać, co wybrać. Ale pojawiło mi się w głowie kolejne pytanie: czy brać np. BH-1, czy może podejdzie coś od Manfrotto? Cały zestaw, jaki na tym postawię (jest ze trzy posty wyżej) nie przekroczy 2-2,5kg.
I jeszcze jedno. Dziś przeglądając dalej info o tych nogach, znalazłem na stronie jakiegoś sklepu info, że to "statyw przeznaczony do aparatów kompaktowych lub lustrzanek analogowych". Takie nogi do kompaktu...?

Garnett
08-10-2009, 07:19
Midget ja mam głowice BH-2 na nogach MF 055 i jestem zachwycony. C40d + 70-200/2,8 + TCx2 stabilnie stoi na tym.

midget
08-10-2009, 10:02
Dzięki Garnett. Wprawdzie nóg już nie będę zmieniał na MF, bo wtedy na pewno musiałbym wziąć rozwód :twisted:, ale może rozwieją się moje wątpliwości co do głowicy. Chyba faktycznie zdecyduję się na BH-2. Taką cenę przetrawię a wydaje się dość porządna. Jak zacznę kiedykolwiek zarabiać na tym kasę, wtedy se kupię sprzęt "z napisami". :mrgreen:

Sławek
08-10-2009, 11:21
Czy ktoś wie do czego jest ten mały plastikowy klips zapinany na nogę w manfrotto 055 pro-b ?

Kolaj
08-10-2009, 11:29
Czy ktoś wie do czego jest ten mały plastikowy klips zapinany na nogę w manfrotto 055 pro-b ?
To klucz do śrubek, jakby Ci się poluzowały.

Sławek
08-10-2009, 15:33
To klucz do śrubek, jakby Ci się poluzowały.
No... kurde, nie wpadł bym.:oops:
Dzięki.

zarpio
23-10-2009, 11:16
Niedawno kupiłem zestaw
Benro Travel Angel A-269m8 + BH-1
i jestem bardzo zadowolony
Solidny zestaw z niezłą głowicą

merger
23-10-2009, 13:01
chce kupic dwa lekkie i wytrzymale statywy. zastosowanie - pod lampy w plener (lampy nie sa duze, sa to sunpaki 555, wiec nic studyjnego, nic ciezkiego). statywy musza byc lekkie - do kilograma kazdy, im mniej waza tym lepiej. musza miec w miare fajne gwinty, ktore sie nie rozwala od czestego wkrecania/wykrecania lamp. nie musza byc super wysokie, ale im wyzsze tym lepiej. po zlozeniu - im mniejsze tym lepiej. jakies pomysly? im taniej tym lepiej oczywiscie ;)

Kolaj
23-10-2009, 13:06
Do lamp to po prostu kup jakiekolwiek statywy oświetleniowe. Takie lapmki to utrzyma każdy jeden, nawet noname z allegro.

merger
23-10-2009, 13:16
tak. takie mam. gwinty sie im rozjechaly niestety, wiec szukam czegos bardziej wytrzymalego.

Kolaj
23-10-2009, 13:25
tak. takie mam. gwinty sie im rozjechaly niestety, wiec szukam czegos bardziej wytrzymalego.Przyzwoitej jakości są statywy oświetleniowe Quantuum, ale one są dosyć ciężkie.

merger
23-10-2009, 16:55
nie tedy droga. mam cos podobnego i szukam czegos lepszego jakosciowo. nie musi byc super tanie. kazda propozycje rozwaze ;)

rich
26-10-2009, 19:40
witam,
przymierzam sie do zakupu statywu do swojego zestawu znalazlem velbona dx 888, czy ktos moze mial doczynienia z takowym sprzecikiem, chcialbym zamontowac na nim 400+70-200l??
pozdrawiam

kantor
28-10-2009, 04:49
a co powiecie na GoldPhoto? Ja mam o taki: http://www.foto-tip.pl/sklep/profesjonalny_statyw_goldphoto_yh314-p-521.html i jestem z niego zadowolona, na moje potrzeby wystarcza w zupełności :) Macie jakieś złe doświadczenia z tym sprzetem?

APP
28-10-2009, 11:45
@ rich
O statywch pokroju Velbon DX-xxx, CX-xxx było tu już nie raz -ogólnie, to zabawka na początek (na próbę) albo do bardzo, bardzo niedzielnego i niewymagającego fotografowania. Tanie plastiki, zależne nogi... o wszystkim doczytasz w tym właśnie wątku (nawet nie tak daleko).
Generalna konkluzja jest taka, że jeśli nie chcesz płacić dwa razy, to doinwestuj trochę -przyzwoite statywy zaczynają się od ok. 300pln.

@ kantor
Masz, jesteś zadowolona i... (?)
Jeśli koniecznie chcesz się czegoś jeszcze dowiedzieć, to polecam lekturę tego wątku, a także wyszukiwarkę -było tego "od groma" -link (http://www.google.com/search?hl=pl&q=site%3Acanon-board.info+%2B%22goldphoto%22).
Goldphoto to rozwiązanie dużo ciekawsze, niż np. przytaczany wcześniej Velbon, ale ma swoje słabe punkty.

rich
28-10-2009, 17:48
@APP
thx;-) wiem ze to nieprofesjonalny statyw ale mi sie okazyjnie do kupienia nadarzyl i ciekawy bylem czy ktos z forumowiczow laczyl takowy z eosem i stad moje pytanie;-DD

KUBAwo
28-10-2009, 20:59
Ja jakiś czas temu nabyłem Goldphoto: nogi 314, glowice 410 i jestem mega zadowolony. Myślałem o Velbon Sherpa 600r ale po pierwsze był droższy a po drugie od Golda nawet w tej podstawowej, mniejszej konfiguracji mniej stabilny. Chciałem głowice kulową Goldphoto ale w sklepie jak się nią bawiłem to się rozsypała więc zrezygnowałem :) i wybór padł na małą 3D. 400d z dosyć ciężkim sonnarem 180 trzyma bardzo stabilnie. Jak za tą kasę dla amatora super wybór. Pozdrawiam

KUBAwo
06-11-2009, 11:41
No niestety muszę odwołać to co napisałem...po kilku użyciach głowica poległa, zepsuł się gwint jednego z trzech pokręteł, samo pokrętło przy tym ładnie wyskoczyło a aparacik zrobił zgrabny pokłon. W tej chwili jest to głowica z jedną osią bez możliwości zablokowania :) Jak to się mówi: biedny płaci dwa razy :)

trabi212
07-11-2009, 19:32
Witajcie, nadeszła pora, by kupić sobie do 350d jakiś statyw.
Canona używam z sigmą 18-50 f/2.8 i sporadycznie z 55-250 IS.

cena do 250-270 złotych. i co ważne, musi być lekki i mały po złożeniu- około 50cm.

z dotychczasowych poszukiwań:
Slik 340DX
Slik sprint pro 3way
Benro A-250EX + głowica BH-0.

Szukałem też jakiś Sherp, ale chyba w tej cenie nie ma nic, co by spełniało moje wymagania.. chyba ;)

czy mam z którymś z tych statywów szanse zrobienia nieporuszonego zdjęcia z kilu(nasto)sekundowym czasem naświetlania?

Pozdrawiam.

Jago
07-11-2009, 19:45
........czy mam z którymś z tych statywów szanse zrobienia nieporuszonego zdjęcia z kilu(nasto)sekundowym czasem naświetlania?

Pozdrawiam.

Jeśli w pobliżu nie będzie przechodzić kot, to statyw nie będzie wtedy pełnić roli sejsmografu i masz szansę ;-)
A tak na poważnie proponuję kupić dodatkowo wężyk spustowy lub pilot zdalnego sterowania - wtedy będziesz mieć jeszcze większe szanse :!:

trabi212
07-11-2009, 21:14
Jeśli w pobliżu nie będzie przechodzić kot, to statyw nie będzie wtedy pełnić roli sejsmografu i masz szansę ;-)

Masz ci los, a ja mam dwa koty... :mrgreen: na dodatek czarne...

A tak na poważnie proponuję kupić dodatkowo wężyk spustowy lub pilot zdalnego sterowania - wtedy będziesz mieć jeszcze większe szanse

wężyk już mam ;) pozostała kwestia wyboru statywu.

balth
21-11-2009, 17:47
Witam,

Jakie konkretnie modele polecilibyście na dzisiaj jeżeli chodzi o zestaw nogi goldphoto + głowica manfrotto

Planuję na to wydać 400-450 zł. Będzie na tym stał 40D + obiektyw jakaś 300,
czasami chciałbym go użyć do robienia zdjęć ptakom w plenerze

z góry dzięki, pozdrawiam

Raf25
21-11-2009, 20:23
Witam,

za przedmówcami zdecydowanie polecam dozbierać trochę kaski i kupić Manfrotto 190XPROB lub 055XPROB ( w zależności od wymaganego udźwigu) + głowica Manfrotto np.głowica 804rc2. Jak chcesz focić ptaki, to musisz mieć stabilny statyw, który udźwignie dobre tele. Niestety trochę waży - ale naprawdę warto.

Wiem, co mówię bo sam kupiłem "tani i dobry" i teraz musiałem zmienić. Szukałem długo i testowałem kilka różnych ,dopiero gdy kolega pożyczył mi Manfrotto do przetestowania, stwierdziłem, że to jest to.Uważam, że nie ma sensu iść na kompromis - lepiej nie żałować zmarnowania niepowtarzalnego ujęcia przez niestabilny zestaw.

Pozdrowienia,
Raf

Merauder
26-11-2009, 21:11
Wczesniej dostrzeglem tutaj rozmowe na temat znaczenia wysokosci statywu w stosunku do wzrostu uzytkownika. W sumie sam nie wiem co o tym myslec. Bez wstydu sie przyznam, ze poprzedni statyw (ktorego juz z reszta nie mam) "renomowanej" firmy fox dobieralem pod pewnym katem tez pod wzrost.

Korzystam z statywu stosunkowo rzadko, ale nadszedl czas, zeby tez cos w tym stylu nabyc. Glowne zastosowanie to plenerowe sesje, troche nocnej fotografii i nie ukrywam, ze w domu jako podstawka pod lampe z phottixem tez sie przyda. Bedac na wakacjach jakies dlugie czasy tez sie przydaja, zeby czasem cos rozmytej wody zlapac. Sprzet to to, co w stopce plus kiedys moze cos w stylu 55-250/70-200(raczej 4.0 bez ISa) i ew cos pokroju 50D.

Wracjac do pierwszego akapitu musze powiedziec, ze przeciwnicy teorii jakoby wysokosc statywu miala znaczenie dali mi do myslenia. Wierze, ze jezeli ktos korzysta bardzo czesto ze statywu na pelnej wysokosci, bo tak potrzebuje to niemoznosc ustawienia aparatu na wysokosci wlasnych oczu moze nas nabawic garba, a przynajmniej boli plecow.

Z kolei przy moim wykorzystaniu, stosunkowo rzadkim mysle, ze moze juz to nie miec takiego wielkiego znaczenia.

Teraz do konkretow, nie bede ukrywal, ze poczatkowo myslalem o Velbonie Sherpie 600R. Czytajac mnostwo opini wydaje sie to byc jedyny sluszny wybor w zakresie cena/jakosc dla nie wielkiego sprzetu (nic z zakresu 100-400 L). Cena ok 320/340 zl.

Niestety moja dociekliwosc wynalazla cos takiego jak Benro A-500EX, a potem A-550EX (poczatkowo wczesniej odpowiednio A300 i A350). Seria A5xx byla oferowana z glowicami BH-1. Czy to seria 300 czy 500 cena ponizej 400 zl. A wiec doplata do Velbona ledwo ok 50/60 zl. W sumie nie duzo za sprzet, ktory z opini okolforumowych zdaje sie byc klase wyzej.

Teraz kilka watpliwosci, ktorych chcialbym rozwiac, kolejnosc bez znaczenia.

1. Czy naprawde te konkretne modele Benro sa lepsze od w/w modelu Sherpy?

2. Czy znajde cos z Manfroto w podobnej cenie i czy jest w ogole sens, glownie pije tutaj do jakosci?

3. Czy modele 350 i 550 roznia sie od 300 i 500 tylko tym, ze po zlozeniu sa nie cale 10 cm krotsze?

4. Czy pomiedzy modelami seri EX 3xx,5xx, 6xx roznica jest tylko w wielkosci?

5. Korzystajac z okazji zadawania pytan, poprosilbym tak szybko wyklad o glowicach, po krotce rodzaje i co sie z tym wiaze.

Reasumujac bede wdzieczny za wyczerpujace informacje. Sorry za elaborat, ale dla mnie to dosc powazna sprawa, a w kwestii statywow jestem zielony. Jak mi sie cos przypomni to napisze.

Merauder
04-12-2009, 10:30
Ktoś pomoże?

sica
06-12-2009, 22:48
Ja kupuje jutro Sherpa 600r.

Jago
07-12-2009, 17:07
Ja kupuje jutro Sherpa 600r.

A ja wczoraj kupiłem Sherpa 750R :grin:

marcelch
07-12-2009, 17:22
A ja mogę śmialo polecić Sherpe 750R mam ten statyw od ok roku jest rewelacyjny maly, poręczny no i stabilny, bez najmniejszego oroblemu dale rade mojej 450d + 70-200. Jedyny maly minusik to waga ale coś za coś. Naprawdę godny polecenia

Merauder
07-12-2009, 21:13
Ktos odpowie na moje watpliwosci? Pytam po raz 3 i ostatni, bo w kwestii statywow jestem nie co zielony.

m_o_b_y
07-12-2009, 21:56
Wczesniej dostrzeglem tutaj rozmowe na temat znaczenia wysokosci statywu w stosunku do wzrostu uzytkownika. W sumie sam nie wiem co o tym myslec. Bez wstydu sie przyznam, ze poprzedni statyw (ktorego juz z reszta nie mam) "renomowanej" firmy fox dobieralem pod pewnym katem tez pod wzrost.

Korzystam z statywu stosunkowo rzadko, ale nadszedl czas, zeby tez cos w tym stylu nabyc. Glowne zastosowanie to plenerowe sesje, troche nocnej fotografii i nie ukrywam, ze w domu jako podstawka pod lampe z phottixem tez sie przyda. Bedac na wakacjach jakies dlugie czasy tez sie przydaja, zeby czasem cos rozmytej wody zlapac. Sprzet to to, co w stopce plus kiedys moze cos w stylu 55-250/70-200(raczej 4.0 bez ISa) i ew cos pokroju 50D.

Wracjac do pierwszego akapitu musze powiedziec, ze przeciwnicy teorii jakoby wysokosc statywu miala znaczenie dali mi do myslenia. Wierze, ze jezeli ktos korzysta bardzo czesto ze statywu na pelnej wysokosci, bo tak potrzebuje to niemoznosc ustawienia aparatu na wysokosci wlasnych oczu moze nas nabawic garba, a przynajmniej boli plecow.

Z kolei przy moim wykorzystaniu, stosunkowo rzadkim mysle, ze moze juz to nie miec takiego wielkiego znaczenia.

Teraz do konkretow, nie bede ukrywal, ze poczatkowo myslalem o Velbonie Sherpie 600R. Czytajac mnostwo opini wydaje sie to byc jedyny sluszny wybor w zakresie cena/jakosc dla nie wielkiego sprzetu (nic z zakresu 100-400 L). Cena ok 320/340 zl.

Niestety moja dociekliwosc wynalazla cos takiego jak Benro A-500EX, a potem A-550EX (poczatkowo wczesniej odpowiednio A300 i A350). Seria A5xx byla oferowana z glowicami BH-1. Czy to seria 300 czy 500 cena ponizej 400 zl. A wiec doplata do Velbona ledwo ok 50/60 zl. W sumie nie duzo za sprzet, ktory z opini okolforumowych zdaje sie byc klase wyzej.

Teraz kilka watpliwosci, ktorych chcialbym rozwiac, kolejnosc bez znaczenia.

1. Czy naprawde te konkretne modele Benro sa lepsze od w/w modelu Sherpy?

2. Czy znajde cos z Manfroto w podobnej cenie i czy jest w ogole sens, glownie pije tutaj do jakosci?

3. Czy modele 350 i 550 roznia sie od 300 i 500 tylko tym, ze po zlozeniu sa nie cale 10 cm krotsze?

4. Czy pomiedzy modelami seri EX 3xx,5xx, 6xx roznica jest tylko w wielkosci?

5. Korzystajac z okazji zadawania pytan, poprosilbym tak szybko wyklad o glowicach, po krotce rodzaje i co sie z tym wiaze.

Reasumujac bede wdzieczny za wyczerpujace informacje. Sorry za elaborat, ale dla mnie to dosc powazna sprawa, a w kwestii statywow jestem zielony. Jak mi sie cos przypomni to napisze.

Jeśli traktujesz fotografię poważnie, to bez statywu ani rusz.
W odróżnieniu od aparatu, a nawet szkieł, statyw kupuje się na lata, więc nie warto marnować pieniędzy na byle szmelc.
Żeby mieć coś dobrego, trzeba wydać minimum 400 PLN.
Żeby mieć spokój na lata trzeba kupić markowy trójnóg. np Manfrotto, a na pewno nie popełnisz błędu.
Pozdrówka

Merauder
07-12-2009, 22:29
Jeśli traktujesz fotografię poważnie, to bez statywu ani rusz.
W odróżnieniu od aparatu, a nawet szkieł, statyw kupuje się na lata, więc nie warto marnować pieniędzy na byle szmelc.
Żeby mieć coś dobrego, trzeba wydać minimum 400 PLN.
Żeby mieć spokój na lata trzeba kupić markowy trójnóg. np Manfrotto, a na pewno nie popełnisz błędu.
Pozdrówka
Z calym szacunkiem, ale Twoja odpowiedz nie odslania niczego nowego dla mnie w swietle moich pytan. Jedyne z czym nie zgodze sie z Toba to pierwsze zdanie. Sa dziedziny fotografi, gdzie statyw nie jest niezbedny.

radmro
07-12-2009, 23:24
Na tak szczegółowe pytania dotyczące konkretnych modeli to chyba tylko sprzedawca takiego sprzętu mógłby Ci odpowiedzieć. Rzadko kiedy jeden człowiek przerabia takie ilości sprzętu mając bezpośrednie porównanie. Gdybym ja miał wybierać między benro a velbonem wziąłbym benro. Velbona już kiedyś miałem (bardzo amatorski model) i jakoś nie zachęciło mnie to do zakupu wyższego modelu (u mnie skończyło się na manfrotto). Głowicę wybierasz pod konkretne zastosowanie. Potrzebujesz szybkiej i wygodnej bierzesz kulową. Masz czas i cierpliwość a dodatkowo potrzebujesz precyzji to bierzesz głowicę 3d najlepiej z przekładniami zębatymi (to raczej drogo). W ramach poszczególnych typów masz modele różniące się udźwigiem, ilością elementów regulujących, precyzją ustawień i blokowania w wybranej pozycji, itd... Recepty na trafny wybór od pierwszego strzału nie ma. Ważne, żeby było wygodnie, stabilnie i pewnie. No i wystarczająco wysoko, bo garbienie się podczas robienia zdjęcia jest wybitnie męczące i na dłuższą metę strasznie wkurzające.

m_o_b_y
08-12-2009, 00:09
Z calym szacunkiem, ale Twoja odpowiedz nie odslania niczego nowego dla mnie w swietle moich pytan. Jedyne z czym nie zgodze sie z Toba to pierwsze zdanie. Sa dziedziny fotografi, gdzie statyw nie jest niezbedny.

Muszę jakoś pogodzić się ze smutnym faktem, że "nie odsłoniłem niczego nowego dla Ciebie w świetle Twoich pytań", jak również że się nie zgadzasz z moim pierwszym zdaniem. :lol:
Ja natomiast w pełni zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem, jakkolwiek ono też nie odsłania przede mną niczego nowego, :mrgreen:
Pozdrówka

Merauder
08-12-2009, 15:38
Muszę jakoś pogodzić się ze smutnym faktem, że "nie odsłoniłem niczego nowego dla Ciebie w świetle Twoich pytań", jak również że się nie zgadzasz z moim pierwszym zdaniem. :lol:
Ja natomiast w pełni zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem, jakkolwiek ono też nie odsłania przede mną niczego nowego, :mrgreen:
Pozdrówka
Jad zupelnie zbedny, porostu oczekiwalem czegos wiecej niz ogolnikow.

APP
08-12-2009, 16:10
Trudno "oczekiwać" czegokolwiek, bo nie wiadomo czy ktokolwiek na forum w ogóle ma takie informacje. Dajemy, co mamy, a jak nie mamy... ;)
Próbowałeś skontaktować się z osobami, które w tym wątku (a jest chyba jeszcze osobny o Benro, bodaj nawet jakiś test) o statywach Benro się wypowiadały? IMHO jeśli nikt nie odpisał tutaj, to chyba będzie najpewniejszy i najszybszy trop jaki możesz podjąć na forum w Twojej sprawie (kupująć pewnie z czymś porównywali... może będziesz miał szczęście). Jeśli zaś chodzi o detale techniczne, to najlepiej producent/dystrybutor/sprzedawca.

EDIT:
Może to w czymś pomoże -u mnie też skończyło się na Manfrotto (190PROB). Benro nie było wtedy jeszcze u nas dostępne. Rozważalem też Sherpę i GoldPhoto przy czym z tych dwóch do dziś macałem tylko Sherpę. Po pierwszym kontakcie z MF (i pierwszych negatywnych opiniach o GP) stwierdziłem, że mój święty spokój i kilka detali (reputacja marki, "wyczuwalna" jakość wykonania i pracy, dodatkowa funkcjonalność) są warte więcej niż te ~300pln dopłaty skoro już mam to ciągać na plecach i stawiać na tym sprzęt za Xkpln. Ze swojego wyboru jestem bardzo zadowolony, mogłoby być trochę lżej, ale to już inna półka cenowa... Benro - narazie nie miałem w ręku nic z ich produktów więc się nie wypowiadam.

_igi
12-12-2009, 00:52
Ja mam pytanko, bo rozwalił mi się kolejny statyw, kasy na niego jak zwykle nie mam, a będzie potrzebny niebawem. Budżet do 200zł, zalecenia - ma być jak najlżejszy, mieć powyżej 1,50cm i futerał. Używany będzie głównie do 40/500D i obiektywów Tamron 17-50, Sigma 10-20, Canon 28/1,8, Canon 70-200/4.

Generalnie chciałbym coś, na czym mogę sobie stabilnie postawić sprzęt, zrobić fotę, wrzucić do futerału i olać. Jak się rozwali za parę chwil to nic, po prostu kupię następny, tym razem już lepszy.

Myślałem jak na razie o Velbonie DF50-60. Kumpel kiedyś miał i nie wyglądał źle, ale kładłem na nim tylko 400D z KIT'em...

Kolaj
12-12-2009, 02:01
Ja mam pytanko, bo rozwalił mi się kolejny statyw, kasy na niego jak zwykle nie mam, a będzie potrzebny niebawem. Budżet do 200zł, zalecenia - ma być jak najlżejszy, mieć powyżej 1,50cm i futerał. Używany będzie głównie do 40/500D i obiektywów Tamron 17-50, Sigma 10-20, Canon 28/1,8, Canon 70-200/4.

Generalnie chciałbym coś, na czym mogę sobie stabilnie postawić sprzęt, zrobić fotę, wrzucić do futerału i olać. Jak się rozwali za parę chwil to nic, po prostu kupię następny, tym razem już lepszy.

Myślałem jak na razie o Velbonie DF50-60. Kumpel kiedyś miał i nie wyglądał źle, ale kładłem na nim tylko 400D z KIT'em...Rozwalił Ci się kolejny statyw, bo wciąż kupujesz badziewie. W tym tempie niedługo roztrwonisz kasę, za jaką mógłbyś kupić karbonowe Gitzo. Nie dość, że ciągle Ci się ten szajs rozwala, to w dodatku raczej nie jest dość stabilny. Nie pomyślałeś, żeby zmienić nieco strategię i kupić raz a nieco porządniej? Kasa ta sama, co suma wydatków na kolejne buble albo i mniejsza a zyskujesz jakość, trwałość, zaufanie.

Nie proponuję żadnego konkretnego modelu, bo na ten temat napisano już w tym wątku chyba nawet zbyt dużo.

_igi
12-12-2009, 02:29
To to ja wiem. Po prostu potrzebuję statywu żeby mieć na jeden wyjazd, tyle. Później go albo oddam, albo sprzedam - w planach tak czy siak mam coś pokroju Sherpy 600R, albo 850R.

APP
12-12-2009, 10:54
Masz w planach statyw za 400pln, a na nogi na jeden wypad chcesz wydać 200pln...
No, ale nie ma to jak satysfakcja z przechytrzenia wszystkich i siebie samego ;)

A wracając do pytania (bo znowu zostanę oskarżony o "najeżdżanie"), za te 200pln (zwłaszcza jeśli czas ciśnie), to w sumie prawie wszystko jedno co kupisz, jeśli tylko stoi o własnych siłach... a mówiąc o "kolejnym" statywie w sumie bijesz większość z nas na głowę doświadczeniem w tym segmencie ;)

arturs
12-12-2009, 11:57
To to ja wiem. Po prostu potrzebuję statywu żeby mieć na jeden wyjazd, tyle. Później go albo oddam, albo sprzedam - w planach tak czy siak mam coś pokroju Sherpy 600R, albo 850R.

to jak masz zamiar go potem oddać to umów się z jakimś kolegą z Warszawy, który za 200 zł pożyczy Ci np. manfrotto - Ty i tak 2 stówy stracisz a chociaż zyskasz porównanie badziewia z przyzwoitym :mrgreen: , a i kolegę jakiegoś wspomożesz ;)

jaś
12-12-2009, 16:28
Ciekawe ile stron i lat taki wątek może się ciągnąć - przychodzi "nowy" i mówi "mam kasy 200zł ale tak najchętniej to kupiłbym za 80zł bo widziałem że są i dają się rozłożyć i da się nawet przykręcić aparat". Ludzie popatrzcie na swoje stopki macie sprzętu za dobre kilka tysięcy złotych i chcecie dyskutować o badziewiu za kilkadziesiąt złotych szkoda czasu. Wracając do meritum sprawy cena czegoś o czymś można powiedzieć "statyw" zaczyna się gdzieś między 200-300zł na wszystko o niższej cenie należy patrzeć z lekkim przymrużeniem oka jako na wyrób statywopodobny - oczywiście można coś takiego kupic jeśli się nie ma zamiaru tego normalnie używać. W przypadku bardziej "normalnego" budżetu tzn. 600-800 zł można myśleć o zakupie statywu, nie będzię to jeszcze statyw przez duże S ale najprawdopodobniej spełni nasze wszystkie wymagania i będzie go można używać przez długie lata, do wyboru w tym zakresie są aluminiowe manfrotto 055 lub 190 lub węglowe sliki czy wędlowe velbony sherpa pro i pewnie jeszcze kilka innych. Należy pamiętać że trzeba jeszcze zwykle dokupić głowicę - jakiś prosty model kulowy lub 3D (co komu potrzeba) zamknie się w kwocie 200-300zł, czyli całość powinna się zamknąć w kwocie 1000zł może trochę taniej lub trochę drożej w zależności od potrzeb. Jeśli przeznaczymy na statyw jeszcze dwa razy więcej to będziemy mogli przebierać "prawie jak w ulęgałkach" z naciskiem na prawie bo można się czasami zdziwić ile może kosztować parę rurek z włókna węglowego - ale jest to mało popularna opcja - lans jest niewielki bo 99% ludzi nie potrafi ocenić różnicy cenowej pomiędzy topowym węglowym gitzo a aluminiowym anonimowym chińczykiem z allegro - więc zwykle jest to opcja wybierana przez tych bardziej świadomych.

Wybierając statyw (nie wyrób statywopodobny) należy przemyśleć kilka tematów:

udżwig - czyli ile na niego włożymy (parametr istotny tylko w przypadku statywów markowych)

waga - i tu trzeba sobie zadać pytanie jeśli w plener to najlepszy jest taki który uniesiemy

wysokość - wyciąganie kolumny nalęzy traktować jako opcję ostateczną, wysokość dobrać tak aby po dodaniu wysokości głowicy ok. 10cm i aparatu też ok. używało się tego wygodnie 10cm. czyli wys. maksymalna bez kolumny + 10cm + 10cm = wzrost - 10cm (bo oczy mamy trochę niżej tak ok. 10cm) oczywiście wzór jest bardzo umowny i mz w praktyce wystarczy trochę mniej ale może się tak zdażyć ze ktoś potrzebuje statywu 240cm pomimo niskiego wzrostu - najlepiej przymierzyć w sklepie :).

wysokość minimalna - w konkretnych zastosowaniach ( np. macro) gra rolę

ilość segmentów - 3,4 czasami nawet 5 - im więcej segmentów tym gorzej ze sztywnością i więcej trzeba manipulowac aby rozłożyć.

wysokość po złożeniu - może się okazać że się nie zmieści nawet do walizki :)

sposób blokady segmentu - może być różny - zaciskowy, kręcony, motylek spróbowć w sklepie czy dobrze trzyma zacisk lub czy pokrętło ma akceptowalny skręt do zablkowania-odblokowania segmentu, zwykle zaciski mają regulację - jak nie mają regulacji to może się okazać że jak staną się luźne to nie będzie jak wyregulować, trzeba sobie sprawdzić które blokady otwieramy szybciej i zdecydować

średnicę rurek segmentów - im większa tym będzie sztywniej

materiał z którego jest zrobiony - aluminium, włokna bazaltowe (do dzisiaj nie wiem co to ale jest 20% lżejsze od aluminium), włokna węglowe

możliwości nietypowego ustawienia głowicy - poziomo lub do góry nogami, dzielona kolumna

wyposażenie dodatkowe - np. okładziny z gąbki na 1 sekcję, wysuwane kolce, hak, worek na kamienie, pasek do przenoszenia, pokrowiec

Dobra rozpisałem się a co sam używam : stosunkowo mało popularnego Velbona Sherpa Pro CF 535 - włókno węglowe, 1.32kg, udźwig 4kg, 3 sekcje z zaciskami, kolce, hak, okładziny, max 122cm-158cm, 54cm po złożeniu, 18cm minimalna wysokość ale trzeba wtedy odkręcić kawałek kolumny!. Wady(dla mnie!): brak paska w wyposażeniu, gwint do głowicy 1/4" trzeba kupić konwerter na 3/4" za 5zł na allegro a powinien być w zestawie.

marfot
12-12-2009, 18:11
Mam statyw enerdowski - ciężki jak szlag (1,4 kg). Po złożeniu ma długość 30cm, po rozłożeniu wysokość 47 cm + 10 cm kolumna środkowa. Od lat szukam jakiegoś zamiennika o podobnych parametrach - ma się mieścić do torby i do plecaka. Dla mnie w warunkach miejskich i górskich jest wystarczająco wysoki i stabilny - jakaś dodatkowa podpora (murek, skałka) zawsze się znajdzie.
W grupie małych statywów dominują jakieś rachityczne stojaczki wielosegmentowe. Na razie myślę o kupieniu jakiegoś solidniejszego statywu wielosegmentowego i wywaleniu np dwóch ostatnich segmentów ale technicznie to nie takie proste. Taki ideał to 30cm po złożeniu, 0,8kg masa, po rozłożeniu jakieś 48 cm, bez kolumny środkowej. Najbliższe temu są krótkie Benro ale z głowicą robią się ciężkie. Ktokolwiek widział - proszę o wskazanie...
PS
Oprócz tego mam 055 - potęga

_igi
12-12-2009, 18:25
to jak masz zamiar go potem oddać to umów się z jakimś kolegą z Warszawy, który za 200 zł pożyczy Ci np. manfrotto - Ty i tak 2 stówy stracisz a chociaż zyskasz porównanie badziewia z przyzwoitym :mrgreen: , a i kolegę jakiegoś wspomożesz ;)
W sumie to nie jest zła opcja. A jeśli chodzi o statywy, to myślałem o tej Sherpie 850, ze względu na a)wagę b) solidność - kładłem na tym sprzęt już i był miły, tylko głowica kulowa na nim jest do bani MZ c) w sumie przede wszystkim - na odczepianą kolumnę, którą można przyczepić np. do barierki.

trabi212
17-12-2009, 00:58
Kupilem w koncu tego slika 340dx. z tego co narazie sie nim bawilem to:
z kanonem 350d+grip z bateriami AA+sigma 18-50 f/28 dopoki sie nie wysunie kolumny jest zero luzu, czy niestabilnosci. glowica tez daje rade.

z wysunieta kolumna juz gorzej, troche sie kiwa przy nacisku, ale przy nieduzym wietrze mysle ze mozna sie pokusic :)

dodam, ze niezaprzeczalna przewaga Slika nad innymi statywami z tego zakresu cenowego jest jego wymiary i waga- bez problemu miesci sie do plecaka i czlowiek nie ma wrazenia, ze nosi kamienie. ;)

Sand-bad
23-12-2009, 12:53
Zauważyłem ża bardzo niewiele informacji na forach jest na temat Sherpy 803R, a przecież wydaje się że jest to lepszy wybór od Sherpy 600. Także panowie jeśli macie jakieś doświadczenie z tym sprzętem to będę wdzięczny za info.

Mam na oku jeszcze parę statywów jednak brak możliwości "pomacania" ich osobiście także jeśli ktoś porównywał poniższe modele to również będę wdzięczny za opinie na temat.

Silk pro 340DEX, 500DX
Gold Photo YH 314C
FT-666
Benro A-550EX
Sherpa 803R
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Byłbym wdzieczny szczególnie za opinie na temat Benro czy to A-550EX + BH-1 czy A-600 EX + BH2, gdyż z powyższych wydaje mi sie najciekawszą propozycją.

Merauder
23-12-2009, 14:01
[..]
Byłbym wdzieczny szczególnie za opinie na temat Benro czy to A-550EX + BH-1 czy A-600 EX + BH2, gdyż z powyższych wydaje mi sie najciekawszą propozycją.
No mnie tez rowniez bardzo interesuja opinie na temat konkretnie A-650EX i w/w glowic.

ags
23-12-2009, 18:44
Nabyłem 055X ProB + 808rc4 i... jest świetnie :-)

retter
03-01-2010, 22:59
hmm sam dłuuugo szukałem, sporo czytałem to się podzielę tym co wiem (i co przeczytałem)
i mam taką opinie (to TYLKO MOJA OPINA ale jestem wymagający)

wszystkie nowe poniżej 250-300zł to strata kasy

slik velbon to podobna półka, o ile ze slikiem nie interesowałem się za mocno, o tyle sherpera po 2 latach intensywnego użytkowania to trochę jak fiat nie oszczędzany

ft-666 hmmm bardzo dobre ale brak części zamiennych i ok 1kg wiecej od 055 (początkowo nie wiele ale po czasię daje sie poczuć) to sporo do noszenia chyba odstrasza od kupna, poza zastosowaniem w studio nie jest mobilny i mniej się narażony na zniszczenie (polecam zobaczyc paramtry masa 4,3kg udzwig 5kg :):) no koment )

GP dość dobre ale nie ta sztywność, nie ta jakość plastiku potrafi się łamać (po 2-3 latach użytkowania nie którzy mieli problemy, nogi odpadały ogólnie nie dorównuje trwałością frottce)

BERNO hmm nie miąłem styczność, ale nie tak dawno pojawiło się na rynku w Polsce by oceniać, ale ciekawy, wiec zobaczymy co czas pokaże z tego ja wiem a moge sie mylić

sam kupiłem używaną 55prob, nogi ciężkie ale to tez stabilność, podobna frottka przejeździła ok.10 lat motocyklem po podlaskich lasach i wówczas miała luzy, ja i juz swoja dokrecałem to normalne (no ale nogi mają juz ponad 5 lat od kupna)

ja podjąłem decyzje i jestem bardzo zadowolony, pozdrawiam

'J'
12-01-2010, 22:53
Jako, że to mój pierwszy post na forum, pozwolę sobie najpierw powiedzieć dzień dobry ;-)

Po przeczytaniu wątku postanowiłam z bólem serca (czy raczej portfela) zrezygnować z planów zakupu Sherpy 600 na rzecz Manfrotto 055XPROB.

Mam jednak pytanie, jaką polecalibyście głowicę?
Nie ukrywam, że (oprócz, rzecz jasna, funkcjonalności) waga gra tu swoją rolę (sam statyw do najlżejszych nie należy, nieczęsto, ale zamierzam go ze sobą zabrać na wędrówkę). Chciałabym też zamknąć się w kwocie 1000 zł - po kupnie statywu zostaje jakieś 450 zł. Nie ukrywam, że nie będę rwać włosów z głowy, jeśli będzie to mniej ;-)

enter
13-01-2010, 00:36
co chcesz na tej głowicy postawić teraz i w najbliższej przyszłości ?
ma być kulowa czy z trzema dźwigniami ?

_igi
20-01-2010, 22:40
dodam, ze niezaprzeczalna przewaga Slika nad innymi statywami z tego zakresu cenowego jest jego wymiary i waga- bez problemu miesci sie do plecaka i czlowiek nie ma wrazenia, ze nosi kamienie. ;)

Oj, zdecydowanie. Mam Slika Pro 330DX i Manfrotkę 190B z prostą głowicą 3D 141RC, i powiem tak - manfrotka jest lepiej wykonana, to fakt, ale jest znacznie cięższa, tego SLIK'a bez jaj można wziąć wszędzie bo waży malutko, a spokojnie trzyma 40D z Sigmą 10-20.

_igi
25-01-2010, 01:37
Witam,

Tak mnie naszło na kupno jakiejś głowicy kulowej, nogi to manfrotto 190.
Z racji, że nie orientuję się w temacie głowic zbytnio, wolę się zapytać. Z tego, co wyczytałem z tego forum, to każda głowica (Benro, Manfrotto) będzie pasować do moich nóg, więc z tym problemu nie ma.

Również, z tego, co wypatrzyłem są trzy typy głowic kulowych - zwykła kulowa, z jednym "zatrzaskiem" - np Manfrotto 496RC2, głowica kulowa z osobnymi pokrętłami, do blokowania jej w pionie/poziomie, np. Benro B-0+PU-50 oraz dżojstik, czyli coś, co mnie zaciekawiło, ale jego wygoda jest podejrzana - tutaj Manfrotto 222.

Czy może któryś z doświadczonych użytkowników, mógłby polecić coś ciekawego - wiem, że budżet wielki nie jest (do 400zł), ale coś sobie powybierać można...

Krzychu
25-01-2010, 01:48
Witam,

Tak mnie naszło na kupno jakiejś głowicy kulowej, nogi to manfrotto 190.
Z racji, że nie orientuję się w temacie głowic zbytnio, wolę się zapytać. Z tego, co wyczytałem z tego forum, to każda głowica (Benro, Manfrotto) będzie pasować do moich nóg, więc z tym problemu nie ma.

Również, z tego, co wypatrzyłem są trzy typy głowic kulowych - zwykła kulowa, z jednym "zatrzaskiem" - np Manfrotto 496RC2, głowica kulowa z osobnymi pokrętłami, do blokowania jej w pionie/poziomie, np. Benro B-0+PU-50 oraz dżojstik, czyli coś, co mnie zaciekawiło, ale jego wygoda jest podejrzana - tutaj Manfrotto 222.

Czy może któryś z doświadczonych użytkowników, mógłby polecić coś ciekawego - wiem, że budżet wielki nie jest (do 400zł), ale coś sobie powybierać można...

Zapomniałeś tylko napisać co zamierzasz na niej mocować ? Ogólnie to polecam Arca-Swiss podobne (np. Markins opisany tu kiedyś przeze mnie http://canon-board.info/showthread.php?t=25677 ) - taka głowica waży ~0.5 kg i nic więcej w zasadzie nie potrzeba jak długiej lufy byś na niej nie stawiał - ma nośność lepszą niż różnorakie ważące ponad 2 kg głowice 3D Manfrotto... Wada to oczywiście cena...

_igi
25-01-2010, 02:13
Hmmm. Aktualnie to będzie 40D z gripem z 10-20 i 28/1,8, czasaaaami 70-200 f/4. Za te pół roku - rok 1D, raczej bez cięższych szkiełek, jakieś szerokie i w miarę jasne stałeczki tylko ;) Generalnie do dwóch kilogramów lekką ręką licząc spokojnie dojdziemy, ponad to będzie ciężko raczej - nie zamierzam brnąć w kierunku długaśnych luf. ;)

Ps. Piszesz tam o mocowaniu 70-200 4 przymocowanego na korpusie - ostatnio odkryłem w sieci zamiennik uchwytu do tego telaska, żeby zestaw przymocować od strony obiektywu, nie korpusu. Bo nawet na tym Manfrotto, taki zestaw nie jest w pełni stabilny.

I pewnie wybrzydzam, ale najchętniej bym chciał mieć ten sam typ płytek, który mam teraz (od 141RC), żeby nie trzeba było przekręcać i odkręcać przy zmianie statywu/głowicy.

Kolaj
25-01-2010, 07:51
I pewnie wybrzydzam, ale najchętniej bym chciał mieć ten sam typ płytek, który mam teraz (od 141RC), żeby nie trzeba było przekręcać i odkręcać przy zmianie statywu/głowicy.Ja bym Ci w kwestii głowic kulowych radził zrezygnować z tego warunku, bo głowice kulowe od Manfrotto to nie jest szczyt szczęścia.

Poszukaj na forum mojego testu statywu Benro, tam jest krótki filmik, który ilustruje działanie głowicy B-1. To w miarę przyzwoita kulówka, jak za te pieniądze, ale oczywiście do Markinsa to jej daleko.

jacula
25-01-2010, 09:59
...jeśli ktoś porównywał poniższe modele to również będę wdzięczny za opinie na temat.

Silk pro 340DEX, 500DX

Posiadam 500dx. Kupilem w MM za nieco ponad 350 zł, gdzie przy okazji porównywalem go z sherpa 600r i slik wydal mi sie znacznie solidniejszy. Mam go juz rok i jestem bardzo zadowolony. Ten statyw jest ciezki, wiec na dluzsze wedrowki piesze go nie zabieram. Z drugie strony w niskich temperaturach fajnie sie go nosi, bo jest pokryty gąbką. Bardzo stabilny - kilka razy robilem nim zdjecia Ksiezyca w konfiguracji 40d+300L+ext.2x+ext.1,4x i na LV przy max powiekszeniu nie bylo zadnych widocznych drgan i zdjecia wyszly ostre:-D Tu przykład:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd7e382a7c446245.html)

all-bert
25-01-2010, 10:37
Witam,
robię zdjęcia już pewien czas, ale aż wstyd się przyznać, że do tej pory nie miałem do czynienia z żadnym, profesjonalnym statywem.Temat prześledziłem i prosiłbym o szybką poradę. Jaki wybrać stabilny statyw pod 400D/40D z tele 70-300, z głowicą i regulacją dobrą pod panning, w cenie ok. 300-400zł.
(Muflon - takie coś pod spotting. ;))
Moglibyście pomóc?

muflon
25-01-2010, 21:21
Jaki wybrać stabilny statyw pod 400D/40D z tele 70-300, z głowicą i regulacją dobrą pod panning, w cenie ok. 300-400zł.
(Muflon - takie coś pod spotting. ;))
Jeśli już nie Manfrotto, to ja niezmiennie polecam: Velbon Sherpa 600R. Oczywiście nie jest to "profesjonalny statyw", ani nawet "dobry statyw" :) Ale jak za tą cenę i do okazjonalnego użytku - ma sens.

smigaczka
26-01-2010, 13:55
A ja jestem zwolenniczką goldphoto. Mam i statyw i głowicę tej marki i spokojnie mogę polecić, bo wytrzymały jest i na wstrząsy i upadki :]
No i cena jest w porządku. Ja kupiłam statyw YH324 za niecałe 240zł w foto-tipie, więc interes zrobiłam przedni ;-)

all-bert
26-01-2010, 15:37
Dzięki Wam wielkie :)

elrond2000
28-01-2010, 13:09
Dołącze się do wątku
Potrzebuję statyw przede wszystkim lekki i w miarę wytrzymały (głównie w celach podróżniczych), poziomica nie wymagana (zawsze w sanki można wpiąć)
podoba mi się velbon p-max
coś podobnego w okolicach tej ceny (znalazłem używkę za 150zł), ale jak mam dołożyć jeszcze 50 to chyba wolę nowy na gwarancji
pozdrawiam

Kolaj
28-01-2010, 13:18
lekki i w miarę wytrzymały [...] (znalazłem używkę za 150zł), ale jak mam dołożyć jeszcze 50 ...Istnieją statywy jednocześnie lekkie i stabilne ale kosztują zdecydowanie więcej niż deklarowane przez Ciebie 200 zł. Z naciskiem na "zdecydowanie". Przykład: Benro C-268M8. Ten statyw i tak jest tani, bo jest tylko chińską, choć w miarę przyzwoitą podróbą sprzętu markowego (Gitzo), którego cenę przemilczę.

kmleon
28-01-2010, 15:33
Istnieją statywy jednocześnie lekkie i stabilne ale kosztują zdecydowanie więcej niż deklarowane przez Ciebie 200 zł. Z naciskiem na "zdecydowanie". Przykład: Benro C-268M8. Ten statyw i tak jest tani, bo jest tylko chińską, choć w miarę przyzwoitą podróbą sprzętu markowego (Gitzo), którego cenę przemilczę.

Ja szukałem również takiego zestawu, w szczególności bardzo mi zależało na jak najmniejszej wadze ale również stabilności i wysokości ~140cm.
Swoje długie poszukiwania zakończyłem na Gitzo GT1541 + Markins Q3. Wszystko razem waży ~1500g i bardzo fajnie nadaje się do pieszych/rowerowych wycieczek. Każde inne rozwiązanie okupione było dodatkowymi kompromisami, na które jednak nie chciałem się godzić...

Sebus86
31-01-2010, 23:25
co myślicie o zakupie tego o to statywu Gitzo GT1931. Dużo szukałem czytałem przeleciałem przez wszystkie wątki na forum i wszedzie sie powtarza albo frotka albo jeszcze lepiej gitzo i głowica arca swiss. Jako że nie mam tyle kasy na te 2 rzeczy a tylko 1200 zł planuję zakup tego statywu i głowicy benro a w późniejszym czasie arca swiss. Tylko pytanie czy to dobry wybór czy jednak jeszcze troche poczekac. Statyw jak wiadomo jest często niedoceniany. Co o tym myślicie

Boję sie trochę o wysokośc bo mam 180 a Gitzo bez wysuniętej kolumny 136 cm ale przeciez dojdzie tez głowica może nie dużo ale zawsze coś

Krzychu
01-02-2010, 08:43
co myślicie o zakupie tego o to statywu Gitzo GT1931. Dużo szukałem czytałem przeleciałem przez wszystkie wątki na forum i wszedzie sie powtarza albo frotka albo jeszcze lepiej gitzo i głowica arca swiss. Jako że nie mam tyle kasy na te 2 rzeczy a tylko 1200 zł planuję zakup tego statywu i głowicy benro a w późniejszym czasie arca swiss. Tylko pytanie czy to dobry wybór czy jednak jeszcze troche poczekac. Statyw jak wiadomo jest często niedoceniany. Co o tym myślicie

Boję sie trochę o wysokośc bo mam 180 a Gitzo bez wysuniętej kolumny 136 cm ale przeciez dojdzie tez głowica może nie dużo ale zawsze coś

Osobiście to nie widze wielkiego sensu kupowania nie-kompozytowego Gitzo - różnica w wadze od porównywalnych Manfrotto nie warta różnicy w cenie...

Sebus86
01-02-2010, 22:07
Osobiście to nie widze wielkiego sensu kupowania nie-kompozytowego Gitzo - różnica w wadze od porównywalnych Manfrotto nie warta różnicy w cenie...

czyli co lepiej kupic frotke 055x czy dolozyc jeszcze troszke do gitzo z kompozytu tylko ktory model z kompozytu (wiadomo nie za drogi )

marianoitaliano
04-02-2010, 15:12
A ja bardzo proszę o poradę osoby które znają się na statywach.
Mianowicie mam do wydania 1200 a w ostateczności 1400 zł na statyw i głowicę.
Przeznaczenie:
Krajobrazy, panoramy, makro, rzadziej jakaś przyroda ptasia, portrety, innych celów nie przewiduję.
Co bym oczekiwał od statywu:
W miarę lekki (dużo chodzę po górach i podróżuję), po złożeniu nie za długi, ma utrzymać 5dmkII + grip + 70-200/2.8 + TC 2,0. Cięższej konfiguracji nie przewiduję, a głównie body z 17-40L lub 100/2.8 macro. Powinien być też w miarę wysoki abym spokojnie przy wzroście 183 cm nie musiał się garbić.
Jaki zestaw statyw + głowica polecacie?
Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi :)

profi666
17-02-2010, 13:32
Witam, moze i mi ktos podpowie. Od pewnego czasu przymierzam sie do statywu - cos z serii 055 ale ze wzgledu na fundusze troche sie to przeciaga. I wlasnie trafia mi sie mozliwosc niedrogiego (tak mysle) zakupu Manfrotto 190XDB z glowica 486RC2 - za 470zl. Na poczatku serii 190 nie bralem pod uwage, ale teraz mysle ze moze seria 055 bylaby zbyt na wyrost a 190 w sam raz? Do tego mniejszy i lzejszy to pewnie czesciej go zabiore. Na ogol robie zdjecia portretowe, mam 170cm wzrostu a najciezszy zestaw jak powedruje na statyw to 30D+ 24-70f2.8L lub 70-200f4L. Czy to dobry wybor, czy raczej dalej cisnac do 055?

Introverder
17-02-2010, 19:18
A ja zamierzam nabyć statyw gł. do celów makrofotografii (czasem może do ptaków i jakieś zdjęcia architektury),

póki co zestawem moim będzie:

C50D
C 70-300 IS
oraz Sigma 150 Macro.

Czy Velbon Sherpa 600R będzie wystarczającym/dobrym zestawem?

Wiem, że Frotki są lepsze, ale też mają lepszą cenę, a żadnych Benro czy Gold Photo nie zamierzam kupować i się denerwować.

Czytałem, że sporo osób używało tego VS i było zadowolonych.. Tylko zastanawiam się czy już potrzebuję czegoś lepszego czy jednak Velbon Sherpa 600R wystarczy mi na pewien przynajmniej czas, przy nie używaniu dużych "luf", a wymienionych przeze mnie "szkieł" ;> ..

_igi
18-02-2010, 18:08
300mm na cropie to długo ;)

MZ powinien wystarczyć, ale to tak od biedy. I koniecznie do tego dokup sznur spustowy.

Ewentualnie pomyśl nad jakimś Slikiem PRO, używam jako małego statywu 330DX i zestaw 40D plus 70-200/4 jest na tyle stabilny, że 30s ekspozycje na 200mm są ostre.

Witam, moze i mi ktos podpowie. Od pewnego czasu przymierzam sie do statywu - cos z serii 055 ale ze wzgledu na fundusze troche sie to przeciaga. I wlasnie trafia mi sie mozliwosc niedrogiego (tak mysle) zakupu Manfrotto 190XDB z glowica 486RC2 - za 470zl. Na poczatku serii 190 nie bralem pod uwage, ale teraz mysle ze moze seria 055 bylaby zbyt na wyrost a 190 w sam raz? Do tego mniejszy i lzejszy to pewnie czesciej go zabiore. Na ogol robie zdjecia portretowe, mam 170cm wzrostu a najciezszy zestaw jak powedruje na statyw to 30D+ 24-70f2.8L lub 70-200f4L. Czy to dobry wybor, czy raczej dalej cisnac do 055?
Mam nogi 190 z prostą głowicą 3D, z 40'ką i 70-200 radzi to sobie bez problemów, najmniejszych ;)

Miłosz G.
18-02-2010, 18:59
Ewentualnie pomyśl nad jakimś Slikiem PRO, używam jako małego statywu 330DX
dziś też właśnie nabyłem tego slika (+"kit'owa" głowica Slik SH-705E)...wygląda w miarę solidnie, raczej się nie "telepie"-no i leciutka 350-tka siedzi na nim pewnie. niedługo pierwsze wieczorno-nocne próby:)

a tak przy okazji w Olsztynie nie można od ręki dostać Velbonów:shock:(wszędzie First/Hama/Goldphoto - pojedyńcze, tak jak było z moim Sliki) byłem w 2 sporych marketach i w sklepie foto przy markecie myśląc o sherpie...a tu zonk:evil: dziura;-)

Elsi
18-02-2010, 22:17
300mm na cropie to długo ;)

MZ powinien wystarczyć, ale to tak od biedy. I koniecznie do tego dokup sznur spustowy.

Ewentualnie pomyśl nad jakimś Slikiem PRO, używam jako małego statywu 330DX i zestaw 40D plus 70-200/4 jest na tyle stabilny, że 30s ekspozycje na 200mm są ostre.

Mam nogi 190 z prostą głowicą 3D, z 40'ką i 70-200 radzi to sobie bez problemów, najmniejszych ;)

_igi, a ile masz wzrostu?
Ciekawi mnie jak Ci się pracuje ze 190-ką, nie jest zbyt niska (z opuszczoną kolumną)?
Czytając, post profi666, to jak bym czytał o swoich wątpliwościach - ten sam dylemat (190 czy 055), podobny sprzęt, wzrost ;) i tylko o innej głowicy myślałem, bo o 496RC2

Elsi
19-02-2010, 00:34
Forum znalazłam kilka dni temu i od tego czasu "wsiąkłam". Z góry zastrzegam, że korzystanie z wyszukiwarki nie jest mi obce, acz po przeczytaniu kilkudziesięciu stron n/t wyboru statywu mam jeszcze większy mętlik, dlatego ośmielam się prosić o pomoc.

Potrzebuję statywu pod C 40D, z podpiętym EF 28-135 bo na razie takim zestawem dysponuję.

Focę głównie portrety, trochę architektury i krajobrazów, street kiedy mam okazję i nastrój, więc w perspektywie muszę wkalkulować noszenie całego sprzętu na własnych plecach. A - co tu dużo mówić - siłaczką to ja nie jestem :oops: Nie potrzebuję też specjalnie wysokiego statywu - mierzę 170 cm.

Po lekturze forum wysnułam wniosek, że albo niższa waga albo lepsza stabilność - jak znaleźć między nimi optymalny kompromis? Utkwiło mi tez w pamięci przeczytane zdanie, że statyw to inwestycja na lata, więc warto od razu zainwestować w niego tyle, ile trzeba. Powiedzmy, że początkowo chciałam się zamknąć w 500 zł, ale jeśli podpowiedzielibyście mi coś wartego większych pieniędzy to też jakoś przeżyję. Aha, oczywiście chodzi mi o trójnóg.
Czytałam wiele pochlebnych opinii o Velbon Sherpa 600, ale te 2 kg mnie zniechęcają - wolałabym coś lżejszego, ok. 1,5 kg.

pomożecie?

katharsis, tak z ciekawości, co w końcu kupiłaś?
i jak się sprawuje? ;)

Introverder
19-02-2010, 02:06
Trochę myślałem na temat statywów i być może przyjmę zasadę "kup raz, a dobrze i ciesz się latami, a nie narzekaj potem, że zaoszczędziłeś" :);) ...

Co powiecie więc na taki zestaw do makro:

nogi: Frotka 055XPROB + głowica kulowa MF 498RC2 (jestem zdecydowany na kulę i mam 1.82 wzrostu..) --> ta głowica podoba mi się, gdyż oferuje opcję panningu oraz ma regulowany opór..

Ale jeśli ktoś zna jeszcze inne głowice kulowe (Manfrotto), jego zdaniem "ciekawsze"/lepiej rozwiązane (do 1.000 zł łączna pula nogi MF + głowica kulowa MF), to chętnie obejrzę inne(ciekawsze?) modele :);)..

Deklarowany udźwig nóg to 7 kg, a głowicy 8.. Czyli rozumiem, że przyjmując zasadę max. udźwig/2, to na tym zestawie spokojnie postawię zestaw o wadze do 4 kg bez ryzyka, że coś się będzie wyginać lub gdy zawieje, iż zestaw się przewróci (co mi zapewni jeszcze jakiś "zapas", gdybym chciał np. za jakiś czas dokupić np. 100-400 4.5-5.6L lub 400/5.6L) (w końcu nogi + kula ważą też swoje - 3 kg razem..) - mniemam zresztą, że dobry statyw (nie licząc tych węglowych, ale droższych zdecydowanie..) w takich warunkach MUSI swoje ważyć..

Jedyny minus to cena - ok. 1000 zł, to już spory wydatek i raczej więcej przeznaczyć na ten cel nie mogę..

Wiem, że np. Markins i paru innych producentów robi może lepsze głowice, ale gdy przyjdzie do ceny, to też jest odpowiednio lepsza ;). A moim skromnym zdaniem Frotka mi "styknie" :):P; ).

P.S. Ograniczam się do tego jednego producenta, gdyż z Benro czy GP (zwł. z tym drugim, bo czytałem wiele opinii świadczących, że kupno GP to jak kupno bomby ze spóźnionym zapłonem, która nie wiadomo kiedy wybuchnie :);)) nie chcę się denerwować, że mi np. zestaw poleci, gdy będę robił zdjęcie na moście, a na dole będzie płynąć rzeka :);), że nagle coś się poluzuje/głowica pęknie i zestaw "made in china" wraz z aparatem i obiektywem polecą na dno rzeki :);) - wiadomo w różnych warunkach się robi nieraz zdjęcia, a gdy statyw jest lichej jakości, to cały czas może się coś stać, a nie zawsze będzie ktoś pod ręką, żeby go łapać, gdy ten już poleci..

Wyznaję zasadę, że jeśli kupujesz już zestaw - aparat i obiektywy, które kosztują (co najmniej) kilka tys. zł razem.., to oszczędzanie np. na statywie (kupując GP) jest co najmniej nieroztropne.. Później będę np. 4 razy kupował nowe nogi (np. GP) ryzykując ZA KAŻDYM RAZEM, że zestaw, który na nim "stoi" ulegnie uszkodzeniu czy wręcz permanentnemu zniszczeniu (jako efekt po prostu tandetnej konstrukcji oraz użytych materiałów).. Może ktoś będzie miał szczęście i się nic nie stanie, ale po co się denerwować kupując "podróbę"? Lepiej chyba kupić "raz a dobrze" :); ).

katharsis
19-02-2010, 03:11
katharsis, tak z ciekawości, co w końcu kupiłaś?
i jak się sprawuje? ;)

:) widzę, że mój stary wątek nagle wypłynął z odmętów :)
Elsi, kupiłam w końcu Velbona Sherpę 600 i... nie używam go jakoś przesadnie często. Na pewno był to kompromis między wagą a ceną - jak będę jeszcze kiedyś obrzydliwie bogata, albo nie będę miała ma co wydawać kasy, to pewnie kupię jakieś lekkie cudo z włókna węglowego, na razie, przy moim użytkowaniu, Sherpa wystarcza. To jeśli chodzi o tripody. Natomiast karierę, jakiej bym się nigdy nie spodziewała, zrobił u mnie monopod. Kupiłam Manfrotto 680B z głowicą 486rc2 i jestem nim zachwycona. Tzn. w pierwszej kolejności monopodem i jego funkcjonalnością, bo jeśli chodzi o głowicę, to trochę przedobrzyłam, tzn. zwykła statywowa byłaby zupełnie wystarczająca i ... lżejsza :D A ja się uparłam na kulową, to te kilka dkg doszło. Wspomniany monopod przypinam do plecaka Lowepro Flipside 300 i idę, zabieram mój zestaw dokąd chcę.
Oczywiście z całą świadomością, że monopod nie przyda się miłośnikom zdjęć z długimi czasami naświetlania, etc. ale w przypadku długiego fotografowania z jednego miejsca i body z ciężkimi szkłami - doskonale stabilizuje.

canis_lupus
19-02-2010, 09:19
Tez mam Sherpę 600r i jestem bardzo zadowolony. Solidny statyw za bardzo rozsądną cenę.

_igi
19-02-2010, 18:18
_igi, a ile masz wzrostu?
Ciekawi mnie jak Ci się pracuje ze 190-ką, nie jest zbyt niska (z opuszczoną kolumną)?
Czytając, post profi666, to jak bym czytał o swoich wątpliwościach - ten sam dylemat (190 czy 055), podobny sprzęt, wzrost ;) i tylko o innej głowicy myślałem, bo o 496RC2

Około 190 właśnie ;) Problemu nie ma generalnie, ale zazwyczaj focę z 40D i LV.

A, nie doczytałem o tym, że ma być nie wypuszczona. Na maksymalnie podniesionej sprzęt sięga mi do oczu prawie, stabilność jest taka, że z szerokiego kąta spokojnie się naświetli, z opuszczoną kolumną mam w okolicach klatki piersiowej, czyli już nieco gorzej. Ogólnie zestawik mi się bardzo podoba, jak na razie starczy bez problemu najmniejszego. Ciekawe strasznie jestem, jak się będzie spisywać z tilt-shiftem (nareszcie będę miał okazję jej poużywać ;))

profi666
19-02-2010, 20:15
Zdecydowalem sie na 190XDB. Solidnie sie trzyma i bez obawy podpinam pod to sprzet :) Wcale nie jest taki maly jak sie wydawalo na poczatku. Przy wysunietej do konca kolumnie statyw ma 146cm + glowica (10cm) + aparat kolejne kilkanascie centymetrow - wiec konstrukcja jest na tyle wysoka ze przy moim wzroscie (170) musze stanac lekko na palcach zeby spojrzec w wizjer. Wiec juz przy kolumne wysunietej do polowy wygodnie obsluguje sie aparat (400D). Przy 30D gdzie maly wyswietlacz jest usytuowany u gory, wygodniej bylo mi nawet wcale nie wysuwac kolumny.

charlie
19-02-2010, 21:40
Witam. Zastanawiam się nad kupnem statywu ale nie chcę wydać małej fortuny na frotki bo będę go używał raczej okazyjnie biorąc pod uwagę jak często używałem w ciągu ostatniego roku mojego obecnego hipermarketowego 50złotowego pseudostatywu. Szukając jakiejś opcji natrafiłem na coś takiego:
Sklep 1 (http://www.digital24.pl/product_info.php?products_id=3547), Sklep 2 (http://www.stopfoto.pl/Marumi-Statyw-Heavy-Duty-Tripod-4S-TPK-244-B(4,8951,8659).aspx).
Czy ktoś miał już styczność z tą firmą lub z tym sprzętem? Marumi robi sporo filtrów i z tego może być znana.
Kolejną alternatywą jest takie coś (http://allegro.pl/item929811904_camrock_statyw_xt020_glowica_monopod _torba.html). Fajna sprawa bo to takie 1000 w 1 :) Proszę o opinie w tym zakresie.

Greatgreg
19-02-2010, 23:43
Podpinam się do pytania. Bardzo podobny statyw znalazłem tutaj (http://www.agito.pl/statywy/hama-traveller-compact-pro.0.361483.html). Wiem, że z te 10kg udźwigu to przesadzili, ale może nie jest taki zły. Potrzebuję statywu pod 40d i sigmę 18-200.

A tak poza tym to witam wszystkich na forum bo jak się okazuje to mój pierwszy post:)

Elsi
20-02-2010, 01:43
Zdecydowalem sie na 190XDB. Solidnie sie trzyma i bez obawy podpinam pod to sprzet :) Wcale nie jest taki maly jak sie wydawalo na poczatku. Przy wysunietej do konca kolumnie statyw ma 146cm + glowica (10cm) + aparat kolejne kilkanascie centymetrow - wiec konstrukcja jest na tyle wysoka ze przy moim wzroscie (170) musze stanac lekko na palcach zeby spojrzec w wizjer. Wiec juz przy kolumne wysunietej do polowy wygodnie obsluguje sie aparat (400D). Przy 30D gdzie maly wyswietlacz jest usytuowany u gory, wygodniej bylo mi nawet wcale nie wysuwac kolumny.

byłem dziś "pomacać" frotkę 190 i 055 i dylemat pozostał. muszę jeszcze tam wrócić z puszką, złożyć wszystko wszystko razem i jeszcze raz się przymierzyć. nadal nie jestem przekonany, czy 190 nie będzie dla mnie za niska - nawet, gdy do 118,5 cm frotki (bez wysuniętej kolumny) dojdzie 12 cm głowicy i 8 cm body, to daje tylko 138,5 cm. Chciałbym uniknąć wysuwania kolumny, ponieważ musiałbym wysunąć ją prawie na pełną długość, żeby uzyskać wysokość pozwalającą swobodnie, bez schylania patrzeć w wizjer i bez wspinania się na palce widzieć parametry na górnym wyświetlaczu.
Wiem, można się lekko nagiąć do odpowiedniej wysokości (korona nie spadnie ;)), ale nie wiem jak bardzo to wpływa na komfort pracy w dłuższym okresie czasowym.
Ktoś powie - no to bierz 055 i po temacie, ale 190 jest lżejsza prawie tyle, ile waży głowica i ponad 10 cm krótsza po złożeniu, co ma nie małe znaczenie, gdy myśli się o zapakowaniu kiedyś tego grata w jakiś bagaż. Idealnym dla mnie rozwiązanim było by coś w wysokości 130-135 cm, oczywiście bez kolumny. A może temat z wysuwaniem kolumny traktuję zbyt rygorystycznie?:roll: Co mówi na ten tmat praktyka?

Pomyślałem jeszcze sobie, że warto by było objrzeć statywy Benro - czy ktoś może się orientuje, gdzie mogę je spotkać "na żywo" w sklepie w Warszawie?:?:

Introverder
20-02-2010, 03:08
Wątek dający do myślenia o Benro, "ku przestrodze" niektórych, którzy planują te statywy, przynajmniej ja nie zamierzam ryzykować:

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/641190/0#5691089 - na temat jakości i statywów Benro.

Rozpatrywałem przez moment Benro, ale zostanę przy Frotce. Nie jest to może Gitzo, ale na moje potrzeby Frotka spokojnie mi póki co wystarczy..

Kto doczyta jest to zapewne również problem "quality control", ale nie chcę ryzykować tego rodz. przygód.. Kto chce, jego sprawa - jedni pewnie będą zadowoleni (bo na pewno to lepsza "podróba" niż GP).

Ja jednak kupując Frotkę wolę mieć pewność, że nawet jeśli nie jest to sprzęt idealny to na tyle SOLIDNY, że sprzęt pewnego pięknego dnia nie rypnie na glebę i nie zaliczy "knockdowna", bo coś się ułamie..

profi666
21-02-2010, 02:23
A może temat z wysuwaniem kolumny traktuję zbyt rygorystycznie?:roll: Co mówi na ten tmat praktyka?

Mialem ze dwa tansze statywy serii "no-name" i jesli chcialem uzyskac choc troche stabilnosci, nawet z kitowym obiktywem, nie bylo mowy o wysuwaniu kolumny. W manfrotto z podpietym 30D + 24-70L wszystko trzyma sie jak nalezy. Coraz bardziej jestem przekonany ze do mojego sprzetu 055 bylby troche na wyrost a 190 jest w sam raz. Ale tak jak piszesz, najlepiej zabierz zabawki i sprawdz w sklepie.

Merde
21-02-2010, 12:18
Wątek dający do myślenia o Benro, "ku przestrodze" niektórych, którzy planują te statywy, przynajmniej ja nie zamierzam ryzykować:

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/641190/0#5691089 - na temat jakości i statywów Benro.

Czytałeś ten wątek, czy tylko zobaczyłeś kilka słów-kluczy (beware, junk)?

_igi
21-02-2010, 16:01
A na marginesie - do nóżek 190, da się dokupić dłuższe kolumny?

Ps. Odnośnie pytań wcześniejszych, jak wysokie to ustrojstwo jest. Zrobiłem dwie foty, wszedłem jak totalny idiota ale mniejsza. Dla potomności:

źródło (http://img16.imageshack.us/img16/4319/mg9378l.jpg)

Nogi to 190B, głowica: 141RC, na nim 40D. ;)

Eh, nie jest tak, źle, do avatara się nada;-)

Tak btw, to ile masz wzrostu i czy nogi były maksymalnie wyciągnięte? Jeśli tak, to ja z serią 190 chyba nie mam co startować;)

Wcześniej napisałem, więc mi umknęło. Mam lekko ponad 190 centymetrów wzrostu, nóżki były maksymalnie wyciągnięte.

Introverder
21-02-2010, 16:42
Czytałeś ten wątek, czy tylko zobaczyłeś kilka słów-kluczy (beware, junk)? - przejrzałem.. Liche/słabe materiały, generalnie wniosek "sypiąca się trochę lepsza tandeta" :):P.

Dodatkowo czytałem też wcześniej recenzję głowicy Benro - KS-2 :

http://www.tomwebsterphoto.com/Essays/Benro/benroks2.htm,

nie pierwsza zresztą niepochlebna opinia na temat tej chińskiej firmy. Zresztą gościu dokonał dogłębnej analizy empirycznej wskazanej "kuli" - słabe materiały, które sie szybko wyrabiają, a po kilku użyciach głowica wygląda jak "po przejściach" (na załączonych rysunkach).

Nie wiem czy tak jest zawsze, ja wolę się nie denerwować i brać to co sprawdzone..

A tutaj jakby ktoś chciał całość dyskusji na ten temat:

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=264516.

Krzychu
21-02-2010, 18:31
A na marginesie - do nóżek 190, da się dokupić dłuższe kolumny?

Chyba nie - bywają krótsze (np. ja dokupiłem krótką do 055ProB) ale dłuższych nie widziałem - chyba by były zbyt niestabilne...

arturs
21-02-2010, 21:38
byłem dziś "pomacać" frotkę 190 i 055 i dylemat pozostał. muszę jeszcze tam wrócić z puszką, złożyć wszystko wszystko razem i jeszcze raz się przymierzyć. nadal nie jestem przekonany, czy 190 nie będzie dla mnie za niska - nawet, gdy do 118,5 cm frotki (bez wysuniętej kolumny) dojdzie 12 cm głowicy i 8 cm body, to daje tylko 138,5 cm. Chciałbym uniknąć wysuwania kolumny, ponieważ musiałbym wysunąć ją prawie na pełną długość, żeby uzyskać wysokość pozwalającą swobodnie, bez schylania patrzeć w wizjer i bez wspinania się na palce widzieć parametry na górnym wyświetlaczu.
Wiem, można się lekko nagiąć do odpowiedniej wysokości (korona nie spadnie ;)), ale nie wiem jak bardzo to wpływa na komfort pracy w dłuższym okresie czasowym.
Ktoś powie - no to bierz 055 i po temacie, ale 190 jest lżejsza prawie tyle, ile waży głowica i ponad 10 cm krótsza po złożeniu, co ma nie małe znaczenie, gdy myśli się o zapakowaniu kiedyś tego grata w jakiś bagaż. Idealnym dla mnie rozwiązanim było by coś w wysokości 130-135 cm, oczywiście bez kolumny. A może temat z wysuwaniem kolumny traktuję zbyt rygorystycznie?:roll: Co mówi na ten tmat praktyka?

Pomyślałem jeszcze sobie, że warto by było objrzeć statywy Benro - czy ktoś może się orientuje, gdzie mogę je spotkać "na żywo" w sklepie w Warszawie?:?:

odnośnie manfrotto - o wysuwanej kolumnie zapomnij - jest fajnie do pierwszego upadku takiego zestawu, 190ka jest zdecydowanie za niska - obydwoma się sporo bawiłem i mam 055

_igi
21-02-2010, 22:34
odnośnie manfrotto - o wysuwanej kolumnie zapomnij - jest fajnie do pierwszego upadku takiego zestawu, 190ka jest zdecydowanie za niska - obydwoma się sporo bawiłem i mam 055

W jakich sytuacjach coś takiego może rypnąć, z jakim zestawem "na górze" i jaka jest pewność, że niewysunięty statyw też nie rypnie?

niubie
23-02-2010, 11:47
A co sądzicie o 458B lub 055XPROB + 808RC4
Mam prawie 190cm wzrostu statywu głównie używałbym w podróżach
Obecnie 30d + 24-105 f/4(50 1.8 nie liczę bo to waży tyle co nic) czyli jakieś 2kg.
Ew. co w tym pułapie cenowym można kupić solidnego ale jednocześnie nie ważącego więcej niż 3kg?

Merde
23-02-2010, 12:41
A co sądzicie o 458B lub 055XPROB + 808RC4
Mam prawie 190cm wzrostu statywu głównie używałbym w podróżach

Jak na statyw z którym chcesz łazić - zdecydowanie za ciężki.
IMHO Benro A-268M8 z głowicą B-1 to rozsądny kompromis pomiędzy ceną, wagą i wytrzymałością.

Kubak82
23-02-2010, 14:41
Nie wiem czy tak jest zawsze, ja wolę się nie denerwować i brać to co sprawdzone..

eee.. od dlugiego czasu uzywam benro w terenie i to razem z jego glowica gimbal.. sprzet jest niezawodny i niezniszczalny.. bloto, deszcz, kurz, ostatnio snieg i morz a dalej dziala jak swiezo wyjety z pudelka :-)

testy testami ale przede wszystko warto sobie wyrobic opinie na wlasnych doswiadczeniach.. ja na ich podstawie zdecydowanie benro polecam :-)

Introverder
26-02-2010, 05:12
Kubak82, Jestem trochę zielony w te sprawy, stąd myślałem o Frotce (pierwsze lustro, pierwszy statyw, doświadczenia wyniesione z kompaktu).

Ale na kulę (bo taka głowica mnie interesuje na początek) mogę wydać do 400-450 zł, gimbal-head, to jak rozumiem ma zastosowanie przede wszystkim z ciężką szklarnią, z tego co wyczytałem i zrozumiałem..

W tej cenie z Benro jest np. Benro B-1, czy Twoim zdaniem jej zakup byłby rozsądniejszy od kupna MF 496RC2? A może lepsza opcja to głowica kulowa Benro KB-1 lub Benro KB-2?

Mój planowany zestaw to (jestem już zdecydowany na te 3 rzeczy):

- 50D,
- Sigma 150 Macro,
- Canon 70-300 IS.

A w przyszłości może 100-400 4.5/5.6L lub 400/5.6L.

Chodzi mi też żeby wskazany model kuli był szybki i miał regulację oporu (czyli w miarę precyzyjny i solidne/pewne wykonanie, bo głowicom które są wykonane jak GP dziękuję..), a jeśli dobrze rozumiem to Benro B-1 umożliwia zostawianie aparatu bez blokowania kuli bez obawy, że całość się przewróci (co wydaje się być dosyć ISTOTNE), czego Frotka nie ma (i tak "na oko" wydaje mi się, że Benro może mieć lepszy udźwig, wykonanie wygląda też na solidne).. W ogóle teraz jak sobie myślę i oglądam to dochodzę do wniosku, że głowice Benro są wzorowane na najlepszych głowicach na rynku czołowych producentów głowic kulowych.. Jakie masz doświadczenia ze wspomnianymi modelami Benro, masz jakieś?

Co do nóg - jestem zdecydowany na 055XPROB, ze względu na opcję kładzenia kolumny w poziomie, co zamierzam wykorzystywać przy zdjęciach makro.. a na nogi węglowe nie mam i tak aktualnie kasy.

P.S. Wcześniej byłem bardziej sceptyczny do produktów Benro, ale po przeczytaniu wielu opinii, wielu twierdzących, że Benro dotrzymuje kroku Frotce (a nawet ją momentami przewyższa :);)) muszę ponownie to przemyśleć :);).

P.S.2. Czy nogi od Frotki i głowice od Benro mają ten sam gwint?

Powiem szczerze, że "biję się z myślami", bo z jednej strony są sygnały dające do myślenia, że Benro mogą być lepsze od Frotek za niższą cenę, a drugie, że tworzywa z których są wykonane nie sa najlepsze, a więc za być może początkowo dobre osiągi płacimy później szybkim zużywaniem się podzespołów ( i tu z kolei też sa jakby różne "głosy").. (westchnienie).

Kubak82
26-02-2010, 10:18
P.S.2. Czy nogi od Frotki i głowice od Benro mają ten sam gwint?

tak, gwint maja ten sam - czasem uzywalem na nogach benro takze i glowicy wideo 701hdv (fortka).. pasuja idealnie..

z glowic benro - najlepsze (wykonane z najlepszych materialow) sa z serii kj.. ta najmniejsza miescie sie w zasadzie w twoim przedaiale cenowym - http://fotoforma.pl/glowice-benro-kj-0-o_l_99_663.html

ma udziwg 8kg ale w sumie po co Ci wiecej skoro nogi fortki o ktorych piszesz maja maks. udzwig 7kg :-)

ja sie juz skutecznie z manfrotto wyleczylem - nie mowie ze to zly sprzet ale duzy % jego ceny to marketing.. kiedys nie bylo alternatywy i stad masa postow na forum o "jedynie slusznej firmie".. od tego czasu sporo sie zmienilo - przynajmniej ja mam takie zdanie ;-)

Merauder
26-02-2010, 11:41
Jako, zetez zaniedlugi czas bede na kupnie tripoda to dosc sporo przeczytalem o tym, fora etc. Juz tez bylem praktycznie zdecydowany na Benro A650EX+BH2. Taki zestawik to ok 470 zl. Wiecej wydawac nie chce i nie bardzo z reszta bym mogl. Glowice co prawda wolalbym z serii KB, niestety to juz nie ten pulap cenowy. Moje wykorzystanie bedzie sporadyczne,a wiec w zasadzie raczej o trwalosc martwic sie chyba nie bede musial. Zwlaszcza jak Kubak82 testuje wytrzymalosc Benro w tak bojowych warunkach, tyle, ze on ma inna serie i inna glowice tj. znacznie drozsze, a wiec moze byc roznie.

Targaja tylko mna mysli czy czasem nie wziasc nizszego statywu z tej serii kosztem lepszej glowicy.

Mam w takim razie jedno pytanie dotyczace stricte glowicy BH-2. Czy glowice z tej serii majac jedno pokretlo blokujace maja tez mozliwosc ustawienia za pomoca wlasnie owego pokretla sily tarcia? Czy dziala to poprostu zerojedynkowo czyli zablokowane/odblokowane.

Introverder
26-02-2010, 15:10
Kubak82 napisał:

z glowic benro - najlepsze (wykonane z najlepszych materialow) sa z serii kj.. ta najmniejsza miescie sie w zasadzie w twoim przedaiale cenowym - http://fotoforma.pl/glowice-benro-kj-0-o_l_99_663.html

1. A powiedz mi czy ta głowica ma coś takiego, że nie wymaga blokowania - inaczej mówiąc czy nie ma obawy, że zestaw niezablokowany "zerojedynkowo" się wywróci? I co za tym idzie czy głowica ta umożliwia np. zasadzkę na ptaka i bez konieczności odblokowywania strzelenie foty - tak jak widziałem to u B-1?

Dodatkowe pokrętła umożliwią mi np. PRECYZYJNĄ pracę przy makro, nie? (do makro zamierzam używać jej gł./przede wszystkim, ale jako że to moja pierwsza głowica wolę wygodniejszą w użyciu (i szybszą) kulową..)?

2. Kwestia przez niektórych pomijana - SZYBKOZŁĄCZKA - działa lepiej niż płytka 200PL? Czytałem, że głowice Benro działają w trybie Arca Swiss, to daje jakąś przewagę oprócz kompatybilności złączek z głowicami czołowych producentów głowic kulowych jak Markins czy Wimberley. Jak się nazywa płytka/jakie mam szukać, która jest użyta w głowicy KJ-0, bo coś nie mogę znaleźć informacji? Bo wiem, że z głowicą zawsze dają w zestawie (chyba, że jest wyraźnie zaznaczone, że tak nie jest - tak rozumiem), ale przyda mi się dodatkowa do obiektywu macro - na tej www.fotoforma.pl w ogóle są skąpe informacje, nie znasz innego sklepu, gdzie można pewnie i bezpiecznie kupić tą głowicę, bo na www.cyfrowe.pl jej nie mają :(:/... No chyba, że już tam coś kupowałeś, to może i fotoformę bym wybrał.

3. Do czego służą poszczególne pokrętła? I czy zarówno w serii B-0, B-1 oraz w KB-1 czy KB-2 schemat działania jest TEN SAM/podobny, jak mi się wydaje?

4. Mam nadzieję, że Benro trzyma parametry udźwigu :);).

Pozdrawiam,
Introverder.

P.S. Jakie szybkozłączki/płytki polecasz Kubo do KJ-0? Tak czy siak wyczytałem, że te 200PL (do Frotek) wcale nie są dobre i mogą się "ślizgać", odkręcać itp. ..

Czytałem, że najlepsze szybkozłączki/płytki robi RRS, ale z tego co zrozumiałem nie mają przedstawicielstwa w Polsce.

Jedna płytka będzie do aparatu, a druga do Sigmy 150 Macro..

Szczerze mówiąc tak wizualnie podobają mi się te głowice, wyglądają b. solidnie i profesjonalnie, widać, że Benro wzoruje się tu na najlepszych rozwiązaniach/głowicach na rynku wniosek z tego :).. Co przemawia do wyobraźni, bo przynajmniej KONCEPCYJNIE widziałem takie coś chyba u Markinsa, z tym, że tamte głowice to wydatek tak z "górką" 1000 zł.. A jeśli tak, to b. ciekawie się zapowiada.. Mam nadzieję, że macałeś te głowice serii KJ. Jeśli te KJ-1 działa podobnie do B-1 chociażby, to będę zainteresowany (chyba ;)).

----

Odnośnie statywu 055XPROB - jestem zdecydowany na ten model, bo umożliwia swobodne kadrowanie przy ujęciach w makro, a żaden z Benro nie oferuje czegoś takiego (kładzenia kolumny centralnej w poziomie (Q90). Rozumiem, że są lepsze, ale przy moim zastosowaniu uważam, że to jest chyba optymalne dla mnie wyjście..

Głowice B-1 widzę osób używa, może to będzie lepsze jednak rozwiązanie (cena wyjdzie podobna)? Jak wypada pod względem solidności i wytrzymałości ta głowica z serią KJ z Twojego doświadczenia? Tak czytałem masę wątków na ten temat, ale większość dotyczyła albo opinii osób, które miałby do czynienia tylko z jednym typem głowicy na dłużej albo nowo "upieczeni" użytkownicy, zachwyceni produktem, co w miarę użytkowania nie zawsze już potem musiało być tak dobrze.. Dlatego ufam Twoim opiniom, bo miałeś do czynienia z różnymi głowicami, więc masz porównanie i przegląd.. Z tego co widzę to właśnie seria B-0, B-1 itd. ma b. pochlebne opinie,a teraz Ty mi powiedziałeś o głowicach KJ-0, KJ-1 itd. .. A co do tych nóg jeszcze to czytałem, że przynajmniej te 7 kilo nie jest oszukane, a są osoby, które podwieszają (celem dodania stabilności większe "toboły" niż 10 kg - chyba przy wysunięciu tylko 2-óch sekcji nóg), co znaczy, że jednak z tą stabilnością nie jest tak źle :);)..

Teraz się skłaniam ku głowicy Benro KJ-1.

Introverder
27-02-2010, 03:15
Chyba zdecyduję się na KJ-1, by mieć odrobinę zapasu udźwigu..

Kubo powiedz mi proszę jaką szybkozłączkę polecasz mi do Sigmy 150 Macro? Bo jedna jak rozumiem będzie na aparat, a druga na obiektyw (Canona 70-300 IS będę używał montując aparatem do statywu, bo nie ma nawet miejsca na łącznik statywowy, a poza tym obiektyw jest lekki)..

Zupełnie nie znam się na tych złączkach, ale wiem, żeby nie przemieniać przydałoby się mieć jedną do aparatu (w komplecie z głowicą), a drugą dokupić do obiektywu - pytanie jaką wybrać.

Kubak82
11-03-2010, 10:21
troche mnie nie bylo tym forum - sory za brak odpowiedzi :-)

po pierwsze - nie jestem jakims "szpecem" od benro - mialem kontakt z kilkoma ich produktami i tyle :-) .. macałem kj-2 - swietny sprzet, mysle ze na kj-1 tez sie nie zawidziesz :-) .. na "codzien" uzywam gh-2 ale to dlatego ze jest dla mnie po prostu wygodniejsza do tele na zasiadki..

co do plytek - do kj-1 sa plytki QR-1 :-)

gdybys mial jakies pytania - uderzaj smialo na PW bo na forum coraz rzadziej zagladam..

troche mnie nie bylo tym forum - sory za brak odpowiedzi :-)

po pierwsze - nie jestem jakims "szpecem" od benro - mialem kontakt z kilkoma ich produktami i tyle :-) .. macałem kj-2 - swietny sprzet, mysle ze na kj-1 tez sie nie zawidziesz :-) .. na "codzien" uzywam gh-2 ale to dlatego ze jest dla mnie po prostu wygodniejsza do tele na zasiadki..

co do plytek - do kj-1 sa plytki QR-1 :-)

gdybys mial jakies pytania - uderzaj smialo na PW bo na forum coraz rzadziej zagladam..

edit:

1. A powiedz mi czy ta głowica ma coś takiego, że nie wymaga blokowania

tak, mozesz miec ja odblokowana z ustawiona sila tarcia - nie przewroci sie ani nie bedzie opadac :-)

Dodatkowe pokrętła umożliwią mi np. PRECYZYJNĄ pracę przy makro, nie?

nie wiem jakiej precyzji oczekujesz.. nigdy makro nie robilem wiec to dla mnie temat z kosmosu :-) .. ale mysle ze o ile udzig i stabilnosc bedzie ok, to do preczcyjnego ustawiania ostrosci przyda Ci sie moze bardziej takowa plytka - http://www.multifoto.pl/manfrotto-454-micro-positioning-plate-mf454.html .. ale tak jak mowie - macro to nie moj temat wiec glowy nie daje :-)

2. Kwestia przez niektórych pomijana - SZYBKOZŁĄCZKA - działa lepiej niż płytka 200PL?

MZ dziala tak samo - trzyma sie stabilnie i o to chodzi :-)

tomaloo
16-03-2010, 13:18
Pozwolę sobie dodać moją skromną opinie o statywie, który kupiłem kilka dni temu. Jest to statyw camrock XT020 http://www.camrock.pl/statyw-xt020-147cm,35.html i głowica http://www.camrock.pl/glowica-3d-h050,38.html . Powiem tak, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony wykonaniem tego statywu, na zdjeciach nie wydaje się taki stabilny jak po rozlozeniu. Jest ciezki, masywny i posiada regulację kazdego zatrzasku z osobna, które wykonane są z metalu, jak i reszta statywu zresztą. Głowica chodzi płynnie w 3 kierunkach. Jest jeden mały minus, trzeba ja rozkrecac przed kazdym wlozeniem do torby, bo sie po prosu nie miesci ;) ale to chyba nie jest duzy problem. Zapłaciłem za statyw tylko 215zł. Dzisiaj ciesze się, że nie dołozylem jeszcze raz tyle do statywu goldphoto. Jest to tania propozycja dla amatora, który robi od czasu do czasu wypad za miasto i nie chce martwić się, że statyw przewroci mu się przy lekkim wietrze. Jesli ktos sie bardziej zainteresuje to moge wrzucic bardziej szczegółowe fotki.

Jago
16-03-2010, 18:38
......... Jest jeden mały minus, trzeba ja rozkrecac przed kazdym wlozeniem do torby, bo sie po prosu nie miesci ;) ........

Kup większą torbę a ten minus zniknie.

sylwek129
18-03-2010, 10:02
Witam. Przeczytałem ze 1000 różnych tematów i jest gorzej niż na początku. Planuję zakup statywu. Byłem praktycznie przekonany do Sherpa ale teraz to sam nie wiem. Proszę o poradę. Mam Canona 450 + grip w planie tamron 17-50 i coś na ptaki. Proszę o informację czy sherpa to wystarczający zakup. Ewentualnie jakieś propozycje. W przedziale kasowym 300-350 zł. POZDRAWIAM

Woytec60
18-03-2010, 14:20
Zależy co bardziej Ci odpowiada :roll:

Slik ma poziomicę, dwupokrętłową głowicę, teoretycznie większy o pół kilo udźwig i możliwość odwracania kolumny centralnej (chyba, nie jestem na 100% pewny). Jest też trochę lżejszy.

Sherpa jest o dziesięć centymetrów wyższy (dla mnie to ważne), ma fajną głowicę, jest bardzo wygodna bo wszystkie ruchy ustawia się jednym pokrętłem. Lekkie odkręcenie powoduje odblokowanie ruchu w poziomie, co potrzebne jest do panoram a gdy odkręci się mocniej to można wykonywać ruchy w pozostałych dwóch płaszczyznach. W studio pewnie lepiej sprawdza się tradycyjna głowica trzypokrętłowa z oddzielną możliwością blokowania każdego ruchu ale na wycieczkach pasuje mi Sherpa. Jest tez o pół kilo lżejszy. Z punktu widzenia stabilności to niekoniecznie jest zaleta ale przy używaniu nie najcięższego sprzętu wystarczy a w plenerze liczy się każde pół kilo mniej. No i Sherpa ma dołączony pokrowiec do przenoszenia statywu.

Z tych dwóch wybrałem Sherpę (bo używam tylko na wycieczkach) a jeśli miałbym kupić Slika to dopiero model 700DX. Ale to już inna półka cenowa.

chhubert
18-03-2010, 19:07
Witam
Co sadzicie o tym statywie WT3750 moze ktos posiada ten model ?zastanawiamsie nad kupnem i chcialbym sie doweidziec co Wy o nim sadzicie.

STATYW WT3750 (http://www.funsports.pl/p,pl,403,statyw+wt+3750.html)

Krzychu
18-03-2010, 19:18
Zabawka na kompakcik.

marecky
18-03-2010, 20:29
Lepiej dołożyć trochę więcej i mieć pewność że masz coś solidnego.
Wybierz coś z oferty Velbon i daj sobie spokój z tą tandetą.

pawciolbn
18-03-2010, 21:04
Też wybrałem Sherpe 600R za rozsądną kasę. nogi rozkładają się osobno i to w trzech różnych kątach. sztyca z głowicą może być regulowana i montowana "do góry nogami". głowica u mnie działa lekko i przyjemnie. metalowa stopka z korkiem nie jest ciężka i mam zamontowaną na stałe do puszki.

zastanawiałem się nad czymś innym, ale jak wziąłem do ręki i przez ponad półgodziny testowałem w sklepie wybrałem to cudo. pokrowiec mógłby być troszke lepszy, bo taki delikatny się wydaje. szkoda, że nie ma poziomicy, to są minusy..

malkontent
18-03-2010, 21:14
Też wybrałem Sherpe 600R za rozsądną kasę. nogi rozkładają się osobno i to w trzech różnych kątach. sztyca z głowicą może być regulowana i montowana "do góry nogami". głowica u mnie działa lekko i przyjemnie. metalowa stopka z korkiem nie jest ciężka i mam zamontowaną na stałe do puszki.

zastanawiałem się nad czymś innym, ale jak wziąłem do ręki i przez ponad półgodziny testowałem w sklepie wybrałem to cudo. pokrowiec mógłby być troszke lepszy, bo taki delikatny się wydaje. szkoda, że nie ma poziomicy, to są minusy..

Dokładnie opisałeś Slika :-)
Ja mam dwa statywy tej firmy. 300 DX który jest solidny jak manfrotto 190 (nogi 3 sekcyjne ale blokowane śrubami), do tego głowica która jest odpowiednikiem manfrotowej 141 rc. Tego używam jak potrzebna jest stabilność a mobilność jest sprawą drugorzędną. Na wycieczki mam Slika 340dx który jest o wiele lżejszy, ma mniejszą wagę, po złożeniu jest mniejszy - ma 4 sekcyjne nogi. Jest też mniej stabilny ale głowicę ma taką samą jak 300. 330 jest pośredni.

DjWojt
18-03-2010, 21:18
Ja mam taki model więc moge sie troche wypowiedzieć. Niezbyt precyzyjnie sie nim operuje, jak chcesz ustawić dokładny kadr to jest trudność, bo po dokręceniu wajch zawsze Ci się lekko przesuwa kadr. Zdarzyło się też że jak założyłem cięższy teleobiektyw to na zdjęciach było widać poruszenie, bo od ciężaru się statyw delikatnie i powoli kłaniał do przodu ( mam nadzieje że rozumiesz o co chodzi ). Z innymi obiektywami jest ok i spisuje się nieźle. Jest wysoki i masywny, oczywiście przy wietrze są problemy (pewnie zaraz się ktoś wypowie że z lepszym statywem wiatr nie jest straszny, ale ja w to nie wierze. Inna sprawa,że pod spodem jest mały hak na którym można powiesić obciążenie i ustabilizować statyw w razie halnego). Moim skromnym zdaniem statyw nadaje się do celów amatorskich i lepiej go mieć niż nie mieć nic

skura
18-03-2010, 21:32
poza tym, statyw z jaką długą rączką przy głowicy to raczej do kamer jest, nie do aparatów. Poza tym, tak jak przedmówcy. Daj sobie spokój i kup coś firmoweo. Wydasz więcej, ale przynajmniej będziesz zadowolony i to Ty będziesz wybierał kadry, a nie skrzypiący statyw

jack070
18-03-2010, 22:18
Slik 330DX jest bardzo stabilny, wbrew opinii o nim krążącej.
Trzyma się na nim 450D+grip+70-200/4 (przykręcone oczywiście pod aparatem, nie za obiektyw, tak, wiem, że z gripem to trochę głupi pomysł).

Jeśli chciałbyś przypinać coś dłuższego to po prostu mocowanie statywowe na obiektyw i będzie dobrze.

Bardzo fajną możliwością Slika jest rozstawienie nóg bardzo szeroko (ale to zabrzmiało...) przez co jest bardzo niski i zamocowanie głowicy w dół.

badmag666
20-03-2010, 20:23
Witam! Dołączam się do tematu!
Chciałbym zakupić statyw do robienia zdjęć w plenerze a dokładniej mówiąc zwierzęta, głównie ptaki. Dodam ze mój zestaw to 40D i 400mm/f5.6. Od jakiegoś czasu sledze fora i czytam co jest dobre a co nie. Z tego powodu zrobił mi się mętlik w głowie i sam już nie wiem co wybrać. Podobno Manfrotto, Gitzo, Giotto, itp. są dobrymi markami i ale Benro, czy Goldfoto, Sherpa również. Jak sami wiecie i widzicie marek statywów i głowic jest trochę. Nie chce podawać konkretnych modelów i marek, które mnie zainteresowały, aby dowiedzieć się od Was, co tak naprawdę jest dobre i co wart do tego typu fotografii użyć. Jak sami wiecie zależy mi na porządnej stabilności bo ten obiektywik nie ma stabilizacji. Ale dodam tylko ,że i tak jest świetny.:D
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Krzychu
20-03-2010, 20:36
Witam! Dołączam się do tematu!
Chciałbym zakupić statyw do robienia zdjęć w plenerze a dokładniej mówiąc zwierzęta, głównie ptaki. Dodam ze mój zestaw to 40D i 400mm/f5.6. Od jakiegoś czasu sledze fora i czytam co jest dobre a co nie. Z tego powodu zrobił mi się mętlik w głowie i sam już nie wiem co wybrać. Podobno Manfrotto, Gitzo, Giotto, itp. są dobrymi markami i ale Benro, czy Goldfoto, Sherpa również. Jak sami wiecie i widzicie marek statywów i głowic jest trochę. Nie chce podawać konkretnych modelów i marek, które mnie zainteresowały, aby dowiedzieć się od Was, co tak naprawdę jest dobre i co wart do tego typu fotografii użyć. Jak sami wiecie zależy mi na porządnej stabilności bo ten obiektywik nie ma stabilizacji. Ale dodam tylko ,że i tak jest świetny.:D
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Gitzo 3540LS i Wimberley Gimbal... Na pewno nie zapomniałeś podać maksymalnej ceny ?

kuzi4
20-03-2010, 20:49
Witam
Co sadzicie o tym statywie WT3750 moze ktos posiada ten model ?zastanawiamsie nad kupnem i chcialbym sie doweidziec co Wy o nim sadzicie.

STATYW WT3750 (http://www.funsports.pl/p,pl,403,statyw+wt+3750.html)

Daruj sobie to badziewie. Kiedyś kupiłem pod małą kamerkę, a teraz robi za światłotrzymacza - tylko do tego się nadaje. Jedyna zaleta: lekki.

badmag666
21-03-2010, 09:27
Krzychu dzięki za propozycje ale to zbyt wysoka cena jak dla mnie. Ja wolałbym raczej coś tańszego, żadnych włókien węglowych bo po prostu nie wyrobie z kasa.

Krzychu
21-03-2010, 11:08
Krzychu dzięki za propozycje ale to zbyt wysoka cena jak dla mnie. Ja wolałbym raczej coś tańszego, żadnych włókien węglowych bo po prostu nie wyrobie z kasa.

To była taka delikatna sugestia żebyś właśnie podał maksymalną kwotę - będzie 100 razy łatwiej - ja 400/5.6 stawiam na 055ProB i Markinsie M10 - Markins jest w stanie wziąć znacznie cięższe zestawy a waży ~0.5 kg...

kajko5
21-03-2010, 12:33
Koledzy posiada ktos statyw Camrock xt020 czy te nogi są stabilne (chce kupić same nogi )- warto czy dać sobie spokój .Proszę o opinie wyłącznie o tym produkcie bez oferowania markowych produktów za 400 zł up .

badmag666
21-03-2010, 13:25
Krzychu! Co do kasy to ja wolałbym wydać tak do 800zł na statyw i głowice. Myślę, że ze statywów wybiorę Manfrotto 055xprob, a co do głowicy to może Benro B-0, albo B-1. Teraz nasuwa się pytanie czy będzie pasować do manfrotto?

Krzychu
21-03-2010, 13:53
Krzychu! Co do kasy to ja wolałbym wydać tak do 800zł na statyw i głowice. Myślę, że ze statywów wybiorę Manfrotto 055xprob, a co do głowicy to może Benro B-0, albo B-1. Teraz nasuwa się pytanie czy będzie pasować do manfrotto?

Będzie.

lu5asz
23-03-2010, 09:58
witam.myslicie ze velbon df-60 spokojnie utrzyma 40d z gripem i 17-50 Tamiego?Szukam czegos niedrogiego,a zarazem stabilnego.Dzieki za odpowiedzi.Pozdro
prosze administratora o usuniecie.dziekuje
kurde,cos mi sie ,,pomieszalo,, .Sorki,myslalem ze utworzylem nowy watek he Ale w takim razie wszystko jest OK

enter
25-03-2010, 18:37
na takie wydarzenia nawet mocny i stabilny statyw nie pomorze :)

źródło (http://4.bp.blogspot.com/_mmBw3uzPnJI/S6PRtRlhlKI/AAAAAAABGzU/aHqnl3ijafk/s1600-h/bothersome_birds_31.jpg)
obrazek mi się nie wkleił więc podrzucam linka

http://4.bp.blogspot.com/_mmBw3uzPnJI/S6PRtRlhlKI/AAAAAAABGzU/aHqnl3ijafk/s1600-h/bothersome_birds_31.jpg

badmag666
27-03-2010, 19:46
No to już mam komplecik statyw i głowica. Jeżeli chodzi o statyw to zakupiłem Manfrotto 055XB, a co do głowicy to Benro B-0.
Statyw jest ok wygląda na to ze powinien być stabilny jeszcze go nie przetestowałem w terenie. Natomiast jeżeli chodzi o głowicę, to zastanawiałem się nad Manfrotto 496RC2, tylko nie podobało mi sie wykonanie. Wyglądała tak plastikowo i niezbyt pewnie. Ale gdy zobaczyłem i wziąłem do rak Benro B-0 to już wiedziałem ze to jest właśnie to. Głowica jest świetna. Wydaje się być lepiej wykonana. Chodzi sztywno, wszystko na tip top.Tego oczekiwałem od głowicy kulowej. Teraz wiem, że Benro to dobry wybór. Polecam i w razie pytań pisać na priva. Postaram się pomóc jak będę tylko potrafił:-)
Aha! odezwę się jeszcze jak się całość sprawuje w terenie. Pozdro!

Voyager70
27-03-2010, 23:25
Witam,
A ja mam do Szanownych Koleżanek i Kolegów prośbę o radę/wskazowki/uwagi. Dotąd posługuję się statywem GoldPhoto 324, co waży 2,6kg i zdarza mu się niekontrolowanie zsunąć nogi :(. Do tego glowica Manfrotto 804rc2. Stwierdziłem jednak, że statyw się głównie nosi, więc obecne ponad 3,3 kg, przy sporej zawodności, to niezbyt dobre rozwiązanie. No i kupiłem "szybszą" głowicę - 498rc2 (kulowa) lżejsza, poręczniejsza. A teraz zastanawiam się nad doborem tripodu. Z racji wagi chcę coś węglowego, co jednak nie będzie zabijać ceną. Biorę pod uwagę dwie opcje (mniejsze niż to moje GP) - Manfrotto 190 CX pro3 (waga 1,29 kg, 146/122cm, 899zł) oraz Benro C-197M8 (waga 1,39 kg, 160,5/129,5 cm, 849 zł). Gabarytowo lepszy jest Benro - troszkę wyższy. Cena porównywalna, waga też. Manfrotto jest jednak znaną i uznana marką, a opinii o Benro znalazłem znacznie mniej - szczególnie o węglowych, tu już nic nie piszą...:(. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi statywami? Coś słyszeliście? Mam 182 cm, ale czasem ze sprzetem się gdzieś dalej i dłużej chodzi... . Proszę o opinie. Dziękuję i pozdrawiam!

leCoq
27-03-2010, 23:56
Mam pytanie - co powiecie o takim zestawie -> http://www.imfoto.pl/produkty/2722/-benro-a500exhd28-.html .

Wygląda rozsądnie, a chce podpinać przede wszystkim 40d + 80-200 2.8.

Da radę czy może jakieś inne propozycje macie?

Pawel_G
28-03-2010, 10:26
Posiadam to Benro EX500 lecz z głowicą kulową bh-2. Za tę kasę polecam. Stabilnie na tym stawiałem 50D z gripem plus Sigmę 100-300/4.

Voyager70
29-03-2010, 18:21
Witam,
Czy ma ktoś doświadczenia z węglowymi Benro? Wiem, że Kolaj wyraża dobrą opinię, ale to jedyna znaleziona przeze mnie opinia. Czy 4 sekcje w tych statywch znacząco uszczuplają sztywność? Czy przy wzroście 182 seria 1xx nie będzie zbyt niska?
Szczególnie interesują mnie opinie nt. następujących modeli:
C-197M8
C-297M8
C-257M8
C-258M8
Z góry dziekuję za wszelkie info.
Pozdrawiam

mor_feusz
21-04-2010, 12:24
Witam.
Zdecydoewalem wlasnie ze kupuje 055XPROB (zrobilem sobie male dochodzenie - bralem rozne statywy w lapy i mi sie 055 podoba).
Ciagle zastanawiam sie nad glowica. Sprzet to 40D + 24-105 (czaami 1D + 70-200 lub podobne)
Znalazlem cos takiego: Manfrotto 498RC4 MIDI BALL HEAD, http://www.jacobsdigital.co.uk/index.php?target=products&product_id=66273 (rozne ceny w roznych sklepach - to przykladowa)
Ma ktos to i uzywa? Jakie macie opinie (troche wysoka albo mi sie wydaje)?
I jeszcze 1 (nie moge edytowac)
Jaka jest roznica pomiedzy
498RC2 MIDI BALL HEAD W/ RC2
498RC4 MIDI BALL HEAD W/ RC4
Poza tym ze RC4 jest o 1cm wyzsza i trozeczke ciezsza.
http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/bypass/pid/1799
Tutaj widac jakby RC4 miala wieksza plytke mocujaca (troche inna) ale co mi to da?

Kolaj
21-04-2010, 12:32
Wiem, że Kolaj wyraża dobrą opinię, [...]Nie chciałbym aby moja opinia była przez kogoś błędnie nadinterpretowana, dlatego przypominam, że moja opinia dotyczy tylko jednego konkretnego modelu i tylko w kontekście jego zastosowania jako statywu podróżniczego.

Używany i opisany przeze mnie model nie nadaje się do bardzo długich szkieł, chyba że pogoda jest naprawdę bezwietrzna.

Nie testowałem też nigdy innych modeli Benro i nie mam na ich temat jakiejkolwiek opinii.

To tylko tytułem wyjaśnienia.

Pozdrawiam! :)

Tutaj widac jakby RC4 miala wieksza plytke mocujaca (troche inna) ale co mi to da?RC4 to zdecydowanie większa i cięższa płytka, trochę inaczej mocowana. Wydaje mi się, że przy tej, konkretnej głowicy to trochę przerost formy nad treścią. Jeśli koniecznie i wbrew sobie miałbym kupić głowicę kulową Manfrotto, to zdecydowałbym się na RC2.

macgyver9
21-04-2010, 12:58
Do tego co masz w stopce rc4 będzie za duże, lepiej weź rc2, mniejsza płytka jest. mam 488rc4 i wydaje się za duża sporo do 40D+c17-40+s10-20. Z drugiej strony wystająca płytka od rc4 może się też przydać do trzymania aparatu za nią. :)

mor_feusz
21-04-2010, 13:09
tak tez myslalem ze RC4 to wieksza plytka nic RC2 (pewien nie bylem).
Z RC2 mialem doczynienia (i mam nadal na 1Dynkach) - wcale za mala nie jest.
Tak wiec bedzie 498RC2. Teraz czas musze znalezc zeby wyskoczyc do sklepow.

macgyver9
21-04-2010, 13:14
tak tez myslalem ze RC4 to wieksza plytka nic RC2 (pewien nie bylem).
Z RC2 mialem doczynienia (i mam nadal na 1Dynkach) - wcale za mala nie jest.
Tak wiec bedzie 498RC2. Teraz czas musze znalezc zeby wyskoczyc do sklepow.

Ja niestety od razu mam rc4 bo kupiłem używane xprob+488rc4 w komplecie. Nie narzekam w sumie bo kupiłem komplet za mniej niż 50% ceny. :)

MM-architekci
30-04-2010, 12:27
Czy ktos moze mnie utwierdzic w przekonaniu ze dobrym wyborem do ~ 500 zł bedzie taki statyw http://www.allegro.pl/item1020200365_benro_statyw_a_198n6.html + 804RC2 ?

Chce troche pofilmowac wiec glowica 3D

Kolaj
30-04-2010, 12:42
Jak chcesz pobawić się w filmowanie, to zastanów się nad jakąś głowicą przeznaczoną do video.

MM-architekci
30-04-2010, 12:51
Ale to pewnie koszta znacznie wieksze ? Tak czy owak to tylko wstepne zalozenie i zabawa , sprzet i tak glownie bedzie do panoram/produktow , wiec zakladam ze taka glowica bedzie troche wygodniejsza , kulowa jakos srednio mi pasuje.

Kr4nkEd
30-04-2010, 14:04
Do studyjnych spraw i panoram wygodniejsze są 3d od kuli.
Choć można rozpatrzyć modele z osobną blokadą osi Y.

Do video - Manfrotto 701HDV, trochę droższa ale pracuje wszystko tak jak powinno. Okazyjnie ogarniesz wszystko 804ką.

MM-architekci
30-04-2010, 14:11
Ok no to biore taki zestawik :)

Balcer
02-05-2010, 19:07
To i ja się załapie do tematu, bo właśnie stanąłem przed dylematem zakupu Statywu.
Statyw do 400zł. =/- 50zł. Koniecznie Nowy.
Będzie musiał utrzymać puszkę 5DMKII + szkło i ewentualnie lampę.

Zastanawiałem się nad: http://allegro.pl/item1018395694_statyw_benro_a_300_ex_a_300ex_glowi ca_hd_18_wawace.html

Jednak jest on za niski 150cm, to dla mnie za mało minimum 170 cm.

Pozdrawiam.

axk
02-05-2010, 19:47
To i ja się załapie do tematu, bo właśnie stanąłem przed dylematem zakupu Statywu.

Zastanawiałem się nad: http://allegro.pl/item1018395694_statyw_benro_a_300_ex_a_300ex_glowi ca_hd_18_wawace.html

Pozdrawiam.

Może Velbon Sherpa 600R? Spełnia dwa powyższe warunki a jakościowo jak na statyw tej klasy całkiem przyzwoity.

michallubon
02-05-2010, 22:35

Pozdrawiam.

Ja mam Manfrtto'a, który daje się rozciągnąć na prawie 180cm ale tak naprawdę to bardzo rzadko używam kolumny. Najczęściej w zupełności wystarcza podstawowa wysokość. Przy wyciągniętej kolumnie masz większe szanse na drgania i zazwyczaj te extra centymetry nie wnoszą żadnej różnicy do odbioru zdjęcia. (choć zależy jeszcze co i z jakiej odległości fotografujesz ale to raczej rzadkość). Co więcej pomyślałbym jeszcze nad udźwigiem statywu, bo 4kg to nie za wiele. Body prawie 1kg, do tego powiedzmy grip, lampa, szkło i mówię tu o czymś cięższym niż 50mm, czy kit (70-200 ma ok 1.5kg) i powoli zaczynamy mieć te 4kg. Dołóżmy do tego fakt, że przy robieniu większej ilości zdjęć ze statywu lub "czajeniu się" np. za zwierzyną trochę się na nim opieramy. Dobra nikt się nie wiesza na statywie (chyba, że lubi:) ) ale po prostu chciałem tu zwrócić uwagę na takie drobne detale do przemyślenia, a nóż za 1/2 roku ci się "uwidzi" robić wildlife i taki statyw sie rozkraczy pod 1200mm :D

moriakaice
04-05-2010, 13:08
A czym różnią się poszczególne Velbony Sherpy? Np. 250R/450R/550R/600R/800R? Tylko wysokością? Który z nich jest najlepszy? Najbardziej z tego pociąga mnie 800R, bo choć ważą wszystkie podobnie, ten jest z nich najlżejszy.

artd4
07-05-2010, 01:55
Zawsze chciałem mieć sławnego Manfrotto.
Najpierw kupiłem monopod Bogen/Manfrotto.
Zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.
Postanowiłem kupić statyw.
Udało mi się kupić statyw Bogen/Manfrotto.
Teraz mam ładny komplet
Jest tylko jedno "ale"
Do tej poru miałem naprawde cudowny statyw HEIWA TH-650
To statyw filmowy,więc lustrzanka nawet z 400mm wyglądała niepozornie
Miał jednak wielki plus.Spokojnie wytrzymywał najcięższe kamery filmowe
Nie widziałem bardziej stabilnejszego i mocniejszego statywu.
To pewnie przyzwyczajenie ,ale nakładając na niego lustrzanke byłem
tak spokojny jakby była w porządnym plecaku w szafie
Teraz musze przyzwyczaić sie do Bogen/Manfrotto.
Niestety oba posiadają tą samą wade:Ciężar
Ale z drugiej strony patrząc,statyw nie powinien być leciutki
Na wycieczki biorę monopod
Mam superpatent na domowy statyw
Otóż wymieniając dziecku fotel biurkowy na kółkach na nowy zostawiłem podstawe z kółkami.Monopod pasuje DOKŁADNIE w otwór zamiast siedziska.
Na siłe chciałem go przewrócić i nie dałem rady!
Nie wiem czy Manfrotto nie jest przereklamowany
Wszystko co ma napis "Manfrotto"pasek,czy pokrowiec jest duuużo droższe
Nie jestem pewien czy tak kolosalna niekiedy różnica ceny jest adekwatna do różnicy jakości funkcjonalności jakości,funkcjonalności itd.Bardzo żałuje że sprzedałem ten filmowy statyw.
Niestety opcja była ten lub ten
Było pisane jyż dziesiątki razy ale jeszcze raz nie zaszkodzi
Nie warto oszczędzać na statywie!!!
Nawet nie wyobrażam sobie miny człowieka stojącego nad roztrzaskaną lustrzaną ze szkłem za kilka tysi patrzącego na pęknięty ,złamany czy wykrzywiony statyw za sto zł.To głupota

Grzesiek_PL
11-05-2010, 15:20
Witam
Czy duża różnica jest w sztywności Benro A-600EX a Benro A-650EX?
Benro A-600EX - trzysekcyjny
Benro A-650EX - czterosekcyjny

Czterosekcyjny będzie wygodniejszy ponieważ po złożeniu jest 10cm niższy przy takiej samej maksymalnej wysokości.

Amok
11-05-2010, 23:23
Może Velbon Sherpa 600R? Spełnia dwa powyższe warunki a jakościowo jak na statyw tej klasy całkiem przyzwoity.

Zgadzam się.

Mam aktualnie ten statyw w domu-pożyczony.
Używam od tygodnia, i polecam w 100%.

Za niedługo kupie i dla siebie ;)

micles
19-05-2010, 01:16
juz lepiej normalny statyw z glowica video np. frotka 701hdv (http://www.bazarek.pl/produkt/0/250327/manfrotto-701hdv-pro-mini.html) :-)A coś do video (najciężej 5d2+70-200) bardzo budżetowego?

Ten wydaje się być rozsądny : http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/102495

Mam ja rację?

_igi
19-05-2010, 02:08
Tanio, dobrze i do takiego sprzętu będzie zestawik z jakiś nóg i głowicy manfrotto 501, do filmów, 1D z 70-200/4 nie zrobiło na tym żadnego wrażenia.

micles
19-05-2010, 10:12
501 + nogi to stanowczo nie jest budżetowo :P
Jeżeli już manfrotto, to patrzyłbym na tą 701, no ale to nadal jest 400zł za samą głowicę, co jak na statyw jest na razie dla mnie za dużą kwotą. W każdym razie nawet jakbym się zdecydował na 501/701, to jakie nogi?

ds74
23-05-2010, 21:05
Tak zupełnie budżetowo zajrzyj do sklepu AFE - na allegro też są. Sprzedają takie chińskie nogi model 998. Może i nie ładne ale solidne. W całości z metalu (rurki aluminiowe reszta chyba znal). Przy pełnej wysokosci z wyciągnięta środkową kolumną 40d nawet nie drgnie. A cena - nawet jak się nie spodobaja wielkiej straty niema. Tylko że ciężkie - 2kg bez głowicy. Ja starłem się je po rozłozeniu z całej siły "docisnąć do podłogi" i nie dałem rady.

bytheway_r
23-05-2010, 23:59
Podepnę się, bo tak sobie myślę czy nie kupić jakiegoś małego wynalazku typu:

http://www.velbon.co.uk/newvelbon/pages/CX460min.html

Służyłby właściwie temu, żeby nie kłaść aparatu na ziemi do zrobienia pewnych zdjęć w kiepskim świetle. Poza tym, umożliwiłby dokładniejsze ustawienie kadru w takich warunkach.

Jest w ogóle sens? Jeszcze mam wątpliwości co do udźwigu. Na internecie są jakby sprzeczne opinie. Ja bym potrzebował czegoś o udźwigu 2kg+.

Miałby służyć jako namiastka statywu tam, gdzie nie chciałoby mi się / nie mógłbym zabrać normalnego statywu ( jak już jakiś kupię kiedyś ).

renes
30-05-2010, 19:12
Czy zna kto i używał karbonowy statyw Slik PR0 614 CF ? Jest jednym z najlżejszych ok.0,85 kg, max. wysokość 155cm, po złożeniu 45cm, a więc w plener wygląda obiecująco a takiego szukam. Pytanie jak z jego jakością, zaciskiem centralnego drążka a także "sztywnością" po jego wysunięciu?

bandit
14-06-2010, 13:34
witam, ma ktoś może doświadczenie z tymi statywami ??

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1078221690

wyglada solidnie, ma praktyczne rozwiazania,plus wysoki i cena wydaje sie przystepna pod warunkiem ze prezentuje taki poziom na jaki wyglada, malo znalazlem na ich temat informacji w sieci .

Polecano mi benro, niestety o takiej wysokosci jak powyzszy to kupie w tej cenie chyba nawet samych nóżek nie kupie , to jest jeszcze z tego co widze czesto polecana opcja

Statyw Velbon Sherpa 600 R + Futerał 600R kurier Płacę z Allegro

ale z checia dowiedzialbym sie jak wypada w zestawieniu z tym powyzszym, bo mnie tak na pierwszy rzut oka jakos mniej przypada do gustu
edit

sorki ten lin mialbyc

http://www.allegro.pl/item1064702875_statyw_velbon_sherpa_600r_pokrowiec _wysylka_24h.html

glowna zaleta to waga, ale mniejszy ciezar moze utrzymac i jak z solidnoscia?

smigaczka
14-06-2010, 14:44
velbon Sherpa.
Miałam keidys taki statyw, ale wczesniejszej generacji.
Upadł raz na beton i nózki sie połamały, także ja szczególnie nie polecam.
Za to moge doradzić goldphoto.
Kupiłam jakis czas temu w foto-tipie i do tej pory działa jak nowy, pomimo kolizji z gruntem ;)

sebfoto
14-06-2010, 14:52
http://canon-board.info/showthread.php?t=834

Jago
14-06-2010, 14:52
velbon Sherpa.
Miałam keidys taki statyw, ale wczesniejszej generacji.
Upadł raz na beton i nózki sie połamały, także ja szczególnie nie polecam.
Kupiłam jakis czas temu w foto-tipie i do tej pory działa jak nowy, pomimo kolizji z gruntem ;)

Polecam Velbon Sherpa 750R - jest to statyw półprofesjonalny i amator będzie z niego zadowolony. Nie wiem jednak jak on będzie wyglądał po kolizji z gruntem, ale po takim spotkaniu nawet profesjonalne statywy mogą ulec uszkodzeniu - więc raczej nie jest to kryterium oceny przydatności statywu.

axk
14-06-2010, 18:09
...ma ktoś może doświadczenie z tymi statywami (...)

http://www.allegro.pl/item1064702875_statyw_velbon_sherpa_600r_pokrowiec _wysylka_24h.html

W tym segmencie cenowym ciężko znaleźć coś lepszego. Wykonany jest solidnie i naprawdę niewiele można mu zarzucić (zważywszy na jego cenę). Model sprawdzony i godny polecenia. Ze swojej strony jak najbardziej polecam. Jeżeli chodzi o bardziej szczegółowy opis to odsyłam do opinii zawartych choćby w tym wątku.

Test statywu:

http://www.fotografuj.pl/Article/Statyw_Velbon_Sherpa_600R/id/12

Jago
14-06-2010, 22:11
......Za to moge doradzić goldphoto...........

O Goldphoto: http://canon-board.info/showthread.php?t=29398

Test statywu:

http://www.fotografuj.pl/Article/Statyw_Velbon_Sherpa_600R/id/12

Jeszcze o Velbon Sherpa 600R: http://canon-board.info/showthread.php?t=15855

dziobolek
14-06-2010, 22:40

Popiera, polecam również. Wiernie i bezawaryjnie służy od ok. 3 lat.
Złego słowa o nim nie powiem, aczkolwiek wiem że zdarzały się niektórym różne "przypadki".

Pozdrówka!

kantor
15-06-2010, 13:30
Zgadzam się z tym goldphoto. Tym bardziej, że w foto-tipie cena też nie jest powalająca więc można się nad tym lepiej zastanowić. Nie słyszałam wśród znajomych jeszcze o niefajnych przypadkach z tymi statywami, ja też żadnych nie mialam

smigaczka
15-06-2010, 14:47
"przypadki" zawsze się zdarzają, jasne, zwłaszcza gdy się jest aktywnym fotografem i duzo sie fotografuje w plenerze.
Tak jak pisałam mój GP tez miał takowe 'przypadki', ale działa i nie ma nawet zadraśnięć :)
Lubi on mnie, a ja jego :)

bandit
17-06-2010, 00:18
mialem dzisiaj okazje obejrzec ten statyw velbon sherpa 600 r

wrazenia hmm,na plus dobry szybki sposób rozkladania go, plynnie pracujaca głowica minus w moim odczuciu to czesto uwazana jako zaleta lekkosc, taki jakis watply mi sie wydaje i brak mozliwosci haka na obciazenie, przynajmniej w ogladanym egzemplarzu nic takiego nie zauważyłem .

na wyprawy na pewno z racji wagi bym go wybral, do uzywania w studio lub plener gdzie podjezdzam samochodem to sam nie wiem czy bym nie wolal masywniejszego , tego ktorego pokazalem w pierwszym linku

jednak ma on kolejne minusy w kwesti wymiarow,minimalna wysokosc 50 cm a velbon 29, czasem to sie moze przydac a druga sprawa minimalna dlugosc po zlorzeniu 62 vs 80 cm, w syt kiedy nie mozna sobie statywu wrzucic do auta to moze byc duzy problem, do tego waga, najlepiej by bylo kupic dwa statywy :)

Znajoimy ktory uzywal wczesniej manfrotto polecil mi benro, mowi ze nie widzi wiekszej roznicy, za to roznica w cenie bardzo duzo i mocno poleca te statywy wiec zanim sie na cos zdecyduje musze miec chyba jeszcze okazje obadac benro na zywo .

Swoja droga chetnie bym kupil uzywany statyw za mniejsze pieniadze , niestety ogloszen z uzywakami jak na lekarstwo
edit

ten byłby świetny

http://www.allegro.pl/item1077814406_benro_a_650ex_hd_38_pokrowiec_f_vat _wawa.html

jednak cena jak dla mnie niestety na ten cel o wiele za duza, na znalezienie znacznie tanszej uzywki raczej nie ma co liczyc wiec trzeba szukac dalej.

sebfoto
17-06-2010, 08:45
bandit pamiętaj, że statyw jest zwykle używany przez długi czas. Warto zainwestować. W przyszłości może zmienisz body i szkła, a statyw będzie jak znalazł. Sam używam Benro. Jeśli zależy Ci na solidnych konstrukcjach to musisz się liczyć z wydatkiem od 500zł za statyw i nawet od 500zł za głowicę.
Osobiście nie noszę statywu często z sobą, ale gdybym miał go targać z sobą, wolałbym kupić drugi - karbonowy. Weź pod uwagę funkcjonalność narzędzia pracy i osobiste preferencje, wtedy szybciej coś wybierzesz :)

sirlukas
17-06-2010, 10:57
Nic dodać, nic ująć sebfoto. Totalnie się zgadzam z Twoją opinią, że na statyw się raczej nie żałuje, bo to jest jakby inwestycja, nie wydatek, i tak na to trzeba patrzeć.

smigaczka
17-06-2010, 13:33
Co osoba to opinia :)
Ale sporko, skoro dobre te statywy to kupujcie, ja tam przy goldphoto obstaje :)

w ogóleeee..... jakie macie głowice do swoich statywów? tej samej firmy co statyw czy inne?
Bo ja długo sie zastanawiałam czy kipic goldphoto czy manfrotto.

sirlukas
17-06-2010, 17:28
w ogóleeee..... jakie macie głowice do swoich statywów? tej samej firmy co statyw czy inne?
Ja niestety kupiłem Manfrotto kulową, jakbym teraz kupował, to pewnie wziąłbym Benro!
Nogi mam Manfrotto 055CX3PRO + 488RC2, ale czytając opinie innych wolałbym głowicę, która nie leci na łeb na szyję tylko ma kontrolowany docisk.

sebfoto
17-06-2010, 18:31

Tutaj też osobiste preferencje wchodzą w grę.
Jak chcesz mieć kontrolę nad np. siłą tarcia, to potrzebujesz dodatkowego pokrętła. Jak korzystasz z długiego i ciężkiego tele, to przyda się głowica sidekick, a do panoram już zupełnie inna. ;]
Ja używam Benro, ale przy kupowaniu głęboko się zastanawiałem nad Gitzo. Niestety mój portfel stanowczo się przeciwstawił.

jeklaskaMM
17-06-2010, 19:57
Ale sporko, skoro dobre te statywy to kupujcie, ja tam przy goldphoto obstaje :)

Goldphoto to straszny shit; nie ma co porównywać GP do MF... Zdecydowanie Manfrotto polecam z tych dwóch, bądź Benro

droog
17-06-2010, 21:21
ktoś poleci jakiś solidny statyw wraz z głowicą powiedzmy za 500zł max 600 ?

atlantel
17-06-2010, 22:29
Mam pytanie do użytkowników Manfrotto 190XProB: jaka jest jego wysokość, bez wyciągania kolumny, PRZY NIEZAŁOŻONEJ GŁOWICY?

Mógłby ktoś na szybko zmierzyć?

Bo zastanawiam się miedzy tym modelem, a 055XPROB. Przedtem miałem Goldphoto yh324 i nigdy nie wyciągałem z niego kolumny w góre, wystarczało mi te 150 cm. Jeśli 190XPROB z założoną głowicą i z nie wyciąganą kolumną osiągnie te ok.~ 155 cm to chyba się na niego zdecyduję.

I jeszcze jedno: jak wygląda sprawa zatrzasków w tych modelach? Po czasie się wycierają/zużywają? (ponoć są plastikowe) Z tego właśnie powodu wymieniam Goldphoto, bo przez rozpinanie/zapinanie, plastik został "przegryziony" i nogi się nie blokują...

CFR
20-06-2010, 13:07
A ktory z tych byscie polecili:
- VANGUARD Alta Pro 263AT + SBH30 (http://www.fotorimex.pl/product.php/5445,pl,vanguard_alta_pro_263at_+_glowica_sbh-30.htm)
- VANGUARD Alta+ 264AP (http://www.fotorimex.pl/product.php/5446,pl,vanguard_264ap_+_glowica_ph-32.htm)
- SLIK PRO 340BH AMT Noir + SBH200DQ (http://www.dcviews.com/press/slik-340-bh.htm)

Cenowo "stoja" podobnie :)

dziobolek
20-06-2010, 15:45

Co do głowic GoldPhoto, to fizycznego kontaktu z nimi nie miałem.
Podczas przedzakupowego "castingu" brałem pod uwagę tylko głowice kulowe.
Na placu boju pozostały dwie:

-GoldPhoto YH430
-Manfrotto 488RC2

Byłem nawet mocno zainteresowany YH430 (o krok od zakupu),
tylko brakowało mi w niej dodatkowej osi obrotu do panoram, Manfrotto ją ma - ale ta cena :shock:
Pisałem nawet do dystrybutorów i przedstawicieli handlowych i była tylko jedna odpowiedź
"Goldphoto niestety nie posiada w swojej ofercie odpowiednika Manfrotto 488RC2".

W końcu moja luba, widząc moje rozterki rzekła że lepiej zainwestować raz, a dobrze i być zadowolonym.
W sumie racja. I tak nabyłem Manfrotto 488RC2.

Reszta historii - TUTAJ-klik (http://canon-board.info/showthread.php?t=40309) lub TUTAJ-klik (http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4652&page=13)

Goldphoto to straszny shit; nie ma co porównywać GP do MF... Zdecydowanie Manfrotto polecam z tych dwóch, bądź Benro

A sądzisz na podstawie...???

Zacznijmy od tego , że jest to wierna kopia statywu Manfrotto 055CL (Classic) wycofanego z produkcji.
No i zgadza się – tak się składa że tenże Manfrotto 055CL stał sobie w jednym z Dublińskich sklepów, gdzie dokonałem konfrontacji obu i… są jak dwie krople wody - poza kolcami, kolorem, nazwą i ceną (185 Euro sobie zań życzyli otrzymać LOL).
Wszystkie pozostałe parametry identyczne
Więcej szczegółów na www.foto7.com.pl>Manfrotto>wycofane z produkcji>055CL, (http://www.foto7.com.pl/manfrotto_web/055CL.htm)
lub po prostu wpisz w Google Manfrotto 055CL.

Pozdrówka!