Zobacz pełną wersję : Podejrzane aukcje na Allegro II
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
A czy sprawdzałeś stemple pocztowe i deklaracje celne na paczkach? Na przesyłkach z UE nie ma potrzeby naklejania deklaracji celnej, a na listach z Chin czy z USA jest taka deklaracja. Przesyłki polecone zwykle są szybsze, a listy zwykłe mogą iść miesiącami nawet na terenie Polski- to nie argument.
Byłoby wielką niegrzecznością ze strony sprzedawcy, gdyby deklarował dostawę z UK a wysłał towar z Chin, bo taka przesyłka automatycznie polega przejściu przez Urząd Celny Warszawa (lub Gdynia, gdy jest to przesyłka statkiem), może zostać zrewidowana i możesz dostać wezwanie do przedstawienia dokumentów zakupu towaru oraz do uiszczenia opłat celno-podatkowych. Nic takiego nie grozi przy przesyłkach z UE i Chińczycy wiedzą o tym doskonale.
FOTO-PAN
09-03-2015, 22:18
trochę takie podejrzane kompletnie nie ma pojęcia co sprzedaje
Canon EOS 5D (5162780392) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-i5162780392.html)
Canon Tamron EOS 600 D (5162810708) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-tamron-eos-600-d-i5162810708.html)
trochę takie podejrzane kompletnie nie ma pojęcia co sprzedaje
Canon EOS 5D (5162780392) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-i5162780392.html)
Canon Tamron EOS 600 D (5162810708) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-tamron-eos-600-d-i5162810708.html)
No dobra. Co tu jest podejrzanego? Że nie za bardzo wie, co sprzedaje? A musi wiedzieć? Może mu to zostało po zmarłym nagle członku rodziny lub znajomym. Podał telefon, to zadzwoń, pogadaj, i nie rób taniej sensacji z byle guana.
Canon EOS 6D Body Nowy GWARANCJA (5146990519) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-body-nowy-gwarancja-i5146990519.html)
Najniższa cena na Allegro - 200zł mniej niż konkurencja - więc nasuwają mi się od razu obawy. Ktoś miał przyjemność z firmą MCFoto? Komentarzy niby 300 jest, ale Pan w ogóle nie prowadzi akcesoriów, tylko body i obiektywy, gwarancja niemiecka (rzekomo uznawana w PL)... Zastanawiam się, czy łapać okazję, czy może dopłacić 200zł i odebrać body w normalnym, stacjonarnym sklepie?
Dla mnie to dziwni ludzie tam pracują. Kilkukrotnie chciałem coś kupić od nich po cenach za jakie wystawiają się do licytacji ale mówili za każdym razem, że ceny ostateczne są droższe.
Powiedziałem w takim razie, że może uda wygrać mi się aukcję to oni na to, że po takiej cenie i tak mi nie sprzedadzą. Dla mnie to niepoważne. Zresztą zadzwoń do nich i powiedź, że chcesz kupić 6d po cenie 5599 to sam się przekonasz.
Dwie osoby zakupiły 2 szt. i dalej transakcje bez zastrzeżeń . wiarygodność i zgodność przedmiotu z opisem wyceniono na 5.0 :) Niesamowite !
gwarancja niemiecka (rzekomo uznawana w PL)...
Nie ma takiego tworu jak "gwarancja niemiecka". Albo jest to sprzęt z dystrybucji europejskiej i ma gwarancję EWS, albo spoza Europy i ma gwarancję International (USA/Kanada, nie wiem jaki rodzaj funkcjonuje na Dalekim Wschodzie).
Canon EOS 6D Body Nowy GWARANCJA (5146990519) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-body-nowy-gwarancja-i5146990519.html)
Najniższa cena na Allegro - 200zł mniej niż konkurencja - więc nasuwają mi się od razu obawy. Ktoś miał przyjemność z firmą MCFoto? Komentarzy niby 300 jest, ale Pan w ogóle nie prowadzi akcesoriów, tylko body i obiektywy, gwarancja niemiecka (rzekomo uznawana w PL)... Zastanawiam się, czy łapać okazję, czy może dopłacić 200zł i odebrać body w normalnym, stacjonarnym sklepie?
Kupiłem u nich dwa obiektywy i nie było żadnego problemu. Odbiór osobisty w sklepie, wszystko było ok.
Kupiłem u nich dwa obiektywy i nie było żadnego problemu. Odbiór osobisty w sklepie, wszystko było ok.
Z paragonem z kasy fiskalnej ?
Zamówiłem u nich obiektyw, dostawa za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości przed zapłatą (sam sprzedawca zaproponował), jutro mam go otrzymać, napiszę jak było.
Z paragonem z kasy fiskalnej ?
Właśnie sprawdziłem. Mam drukowany paragon z komputera.
Zamówiłem u nich obiektyw, dostawa za pobraniem ze sprawdzeniem zawartości przed zapłatą (sam sprzedawca zaproponował), jutro mam go otrzymać, napiszę jak było.
Obiektyw odebrany, wszystko OK, można kupować :D.
Uważajcie na tego gościa Canon EF 600mm f/4 L USM (5246127123) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5246127123&ref=last-visited)
Byłem mocno zainteresowany kupnem obiektywu, ale Pan niestety nie jest skory do współpracy. Prosiłem 2 dni o zdjęcia z obiektywu na f/4. Po długich negocjacjach wysłał mi 1szt na f/5.6 twierdząc, że ma tylko jedno zdjęcie z tego szkła. Odbiór niby osobisty w Toruniu, ale ni jak nie dało się z Panem umówić.
Zapytałem czy obiektyw jest sprawny i czemu nie mogę otrzymać zdjęć i czy w ogóle mogę go kupić - dostałem odpowiedź "Nie muszę sprzedawać Dowidzenia"
Uważajcie na tego gościa Canon EF 600mm f/4 L USM (5246127123) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5246127123&ref=last-visited)
Byłem mocno zainteresowany kupnem obiektywu, ale Pan niestety nie jest skory do współpracy. Prosiłem 2 dni o zdjęcia z obiektywu na f/4. Po długich negocjacjach wysłał mi 1szt na f/5.6 twierdząc, że ma tylko jedno zdjęcie z tego szkła. Odbiór niby osobisty w Toruniu, ale ni jak nie dało się z Panem umówić.
Zapytałem czy obiektyw jest sprawny i czemu nie mogę otrzymać zdjęć i czy w ogóle mogę go kupić - dostałem odpowiedź "Nie muszę sprzedawać Dowidzenia"
Z mojego doswiadczenia kiedy wystawialem w róznych miejscach jakis obiektyw na sprzedaż,zawsze osoba ,ktora mnie pytala o Sample z danego obiektywu -nigdy go nie kupiła.
Dlatego teraz jestem wyczulony przy sprzedazy obiektywu ,kiedys prosi mnie o zdjecia z niego -tez to tylko wywołuje u mnie irytacje.
Byc moze tez jest tak z osoba sprzedajacego to tele 600mm.
Jak ktos wie jakie szkło chce kupić to drugiemu głowy nie zawraca prosbami o zdjecia.
Dlatego byłbym ostrożny aby w/w aukcje uważac za podejrzaną..
Tak, szczególnie, że szkło może być mniej lub bardziej ostre itp. Faktycznie, z takim nastawieniem to ja bym sobie darował... tego sprzedającego.
Tak, szczególnie, że szkło może być mniej lub bardziej ostre itp. Faktycznie, z takim nastawieniem to ja bym sobie darował... tego sprzedającego.
Canon 600 /4 to nie jest szkło made in Russia ,gdzie trzeba przerzucić kilka takich samych obiektywow aby trafic na jeden w mare dobry.
W tego typu obiektywach nie zdarza sie jeden bardziej ostrzejszy od drugiego..Nie na tej półce takie rzeczy!
tylko odbior osobisty...
co w tej aukcji jest podejrzane?
Może to:
Odbiór niby osobisty w Toruniu, ale ni jak nie dało się z Panem umówić.
Podejrzane jest to że sprzedający unika kontaktu i rozmowy na temat obiektywu. Jednym razem twierdzi, że obiektyw trzeba kalibrować do każdego body oddzielnie, a zaraz pisze że jest ok. Że on chyba ma pecha, bo każde szkło musi kalibrować pod każde body. ???
W samej aukcji nic podejrzanego nie ma, ale po 2 dniowej korespondencji na mesengerze powiedział. Dowidzenia. Twierdzenie, że nie ma się zdjęć z obiektywu na przysłonie f/4 dla mnie jest kpiną. I nie wiem czy problemem jest wysłanie maila z 2-3 rawami jeśli ktoś chce przyjechać za kilka dni i obiektyw kupić. Może jest z nim coś nie tak po prostu.
violan - ja akurat chciałem jechać w niedzielę kupić to szkło, ale bez kilku sampli na f/4 nie będę dymał 300km, żeby podpiąć do body i się rozczarować. Nie miałeś do czynienia z długimi tele więc możesz się nie wypowiadać. L-ka nie jest każda równa i wydając 12tyś na szkło to chciałbym, żeby było ostre. Po 1 zdjęciu które mi przesłał na 5.6 ciężko stwierdzić czy szkło jest ok. A nie kosztuje to 1000zł.
Raz już kupiłem walnięte 300/2.8 i więcej nie muszę. To też przecież L-ka była, a nie jakeś szkło made in Russia
--- Kolejny post ---
I nie twierdzę że obiektyw jest zły, ale moim zdaniem coś śmierdzi. Gość wystawia sprzęt - ja chcę kupić, ale okazuje się, że jednak nie mogę kupić. Może tylko ja nie mogę :-)
Może stwierdził że tobie nie sprzeda. Jego prawo.
Robisz ptaki i nie znasz gościa? Wąskie grono stanowicie. Popytaj znajomych z okolic Torunia, może znają faceta. Jest na allegro od 2001 roku. A to, że nie wysłał sampli... sorry - czy to podważa jego wiarogodnośc jako sprzedajacego? Twoje sugestie cokolwiek na wyrost. Raczej rozżalony jesteś i zupełnie niepotrzebnie podważasz wiarugodność sprzedajacego :(
Powiem Ci kolego, że sam wkurzam się na pytania o przesłanie zdjęć i rzadko to robię chyba, że mam je pod ręką. Co z tych zdjęć chcesz wyczytać ? - pewnie ostrość. Jak kupujesz w sklepie też prosisz o sample. Nawet jeśli sam cykniesz parę fotek w sklepie to i tak nic z nich nie wyczytasz. Gdyby każdy podchodził do tego tak jak ty to większość z nas byłaby pewnie podejrzana. Wiesz czemu nie przesyłam zdjęć - bo taki ktoś rzadko kupuje ponieważ szuka na nich takich kwiatów, że i tak nie kupi. Prędzej czy później i tak sprzedam szkło i wiesz kto jest kupującym ? - ten co o nic nie pyta.
--- Kolejny post ---
Podejrzane jest to że sprzedający unika kontaktu i rozmowy na temat obiektywu. Jednym razem twierdzi, że obiektyw trzeba kalibrować do każdego body oddzielnie, a zaraz pisze że jest ok. Że on chyba ma pecha, bo każde szkło musi kalibrować pod każde body. ???
W samej aukcji nic podejrzanego nie ma, ale po 2 dniowej korespondencji na mesengerze powiedział. Dowidzenia. Twierdzenie, że nie ma się zdjęć z obiektywu na przysłonie f/4 dla mnie jest kpiną. I nie wiem czy problemem jest wysłanie maila z 2-3 rawami jeśli ktoś chce przyjechać za kilka dni i obiektyw kupić. Może jest z nim coś nie tak po prostu.
violan - ja akurat chciałem jechać w niedzielę kupić to szkło, ale bez kilku sampli na f/4 nie będę dymał 300km, żeby podpiąć do body i się rozczarować. Nie miałeś do czynienia z długimi tele więc możesz się nie wypowiadać. L-ka nie jest każda równa i wydając 12tyś na szkło to chciałbym, żeby było ostre. Po 1 zdjęciu które mi przesłał na 5.6 ciężko stwierdzić czy szkło jest ok. A nie kosztuje to 1000zł.
Raz już kupiłem walnięte 300/2.8 i więcej nie muszę. To też przecież L-ka była, a nie jakeś szkło made in Russia
--- Kolejny post ---
I nie twierdzę że obiektyw jest zły, ale moim zdaniem coś śmierdzi. Gość wystawia sprzęt - ja chcę kupić, ale okazuje się, że jednak nie mogę kupić. Może tylko ja nie mogę :-)
Facet doszedł do wniosku, że trujesz dupe i nie chce mu się z tobą gadać. Pewnie sobie pomyślał, że kupisz i będzie miał przez ciebie same problemy bo doszukasz się małego włoska między szkłami. Nie dziwię się mu jeśli rzeczywiście wywarłeś takie wrażenie.
horak u mnie koleś w nowym obiektywie doszukał się włoska właśnie;D
tylko czas straciłem
ja tez nie wysyłam rawow bo i tak na 99% wróci z błędem do skrzynki
moje rawy waza sporo
Ubawiłem się czytając Wasze odpowiedzi :-) Najlepszy tekst "moje rawy waza sporo". becekpl - słabą masz skrzynkę w takim razie (amatorską) :-)
Na pewno macie rację.
Dawajcie dalej Chętnie poczytam :-)
Jak nie chce się spotkać to nie sprzeda i to on ma problem a nie Ty. Może tak do tego podejdź :)
słowiczek
09-04-2015, 18:51
ja chcę kupić, ale okazuje się, że jednak nie mogę kupić. Może tylko ja nie mogę :-)
Kup przez znajomego, lub chociaż sprawdź podstępem:). Jak będzie ok, to po transakcji mailem podziękujesz panu za współpracę-niewspółpracę. A jak nie, to zrobisz tak samo. Ups. Ciekawe, czy ten pan przypadkiem nie czyta naszego forum....:mrgreen:
Ja już odpuściłem temat. Nie chce to nie. Powoli znajdę sobie inny. Na razie mam 400/2.8 więc aż tak mocno mnie nie ciśnie żeby się użerać z jakimś dziwakiem.
Kosmo..
Nie tylko ja ale i inni sugerowali w postach ,że jak ktoś prosi o sample z takiego szkła ,to tylko wkurza sprzedającego.
Ja wprost Ci powiem,ze jakbym sprzedawał któryś ze swoich tele Canona(a zdziwiłbyś się bardzo ile i jakie posiadam lol: ) to podobną odpowiedź w treści też ode mnie otrzymałbyś jak Ci odpowiedział sprzedający ,którego uważasz za dziwaka i ja go bardzo doskonale rozumię.
Kosmo.
Nie spinaj sie tak.
Naprawde przesadziles wywalajac akurat tego czlowieka na forum o podejrzanych aukcjach.
Odpuść.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fotopstryczek
09-04-2015, 22:32
Ja też nie lubię takich, truje d*pe, że kupi, prosi o sample. Jak już taki dostanie tego sampla to zaczyna się gadka na temat, czy mu to szkło potrzebne, bo jemu jednak nie potrzeba UWA on chce portretówke.
Na koniec jednak powie, że potrzebuje tłumik do golfa a nie obiektyw :lol:
W większości przypadków szkoda tego sampla robić.
ryba_ryba
09-04-2015, 23:00
Tak czytam, czytam Wasze posty i dochodzę do wniosku, że albo prawie każdy piszący ma kasy jak lodu i nie ma problemów z daniem 12k za obiektyw "na słowo honoru", albo dobrze jest rządzić czyjąś kasą. Jeżeli uważacie, że sample są niepotrzebne - to po co tyle pytań i próśb o nie z różnych obiektywów. Może ocena sprzedającego jest trochę na wyrost - ale sprzedając obiektyw za tę cenę - też trzeba się wykazać odrobiną dobrej woli - chyba, że się chwalimy "mam ale nie sprzedam"
Po co to bicie piany? Nie znamy dyskusji pomiędzy sprzedającym i potencjalnym kupującym. Sprzedający nie musi wysyłać sampli a potencjalny kupujący nie jest zmuszony do zakupu.
Ubawiłem się czytając Wasze odpowiedzi :-) Najlepszy tekst "moje rawy waza sporo". becekpl - słabą masz skrzynkę w takim razie (amatorską) :-)
Na pewno macie rację.
Dawajcie dalej Chętnie poczytam :-)
W sumie to po tym poście rozumiem dlaczego gość nie chce Ci sprzedać czegokolwiek.
KrZyChUM
09-04-2015, 23:48
Canon 600 /4 to nie jest szkło made in Russia ,gdzie trzeba przerzucić kilka takich samych obiektywow aby trafic na jeden w mare dobry.
W tego typu obiektywach nie zdarza sie jeden bardziej ostrzejszy od drugiego..Nie na tej półce takie rzeczy!
Ponadprzeciętnie ufny z Ciebie człowiek...
Tak czytam, czytam Wasze posty i dochodzę do wniosku, że albo prawie każdy piszący ma kasy jak lodu i nie ma problemów z daniem 12k za obiektyw "na słowo honoru", albo dobrze jest rządzić czyjąś kasą. Jeżeli uważacie, że sample są niepotrzebne - to po co tyle pytań i próśb o nie z różnych obiektywów. Może ocena sprzedającego jest trochę na wyrost - ale sprzedając obiektyw za tę cenę - też trzeba się wykazać odrobiną dobrej woli - chyba, że się chwalimy "mam ale nie sprzedam"
Problem jest dziecinnie prosty. Sample nie są mi potrzebne, bo wolę sam sprawdzić jaki obrazek generuje sprzęt. Wysyłanie RAWów to pół sukcesu. Bo ten sam obiektyw z 5DmkI nie musi dawać identycznego obrazka jak z 1DX.
Zawsze to powtarzałem, że odbiór tylko osobisty w przypadku zakupu używanego sprzętu. Warto sobie zastrzec możliwość zrezygnowania z zakupu po teście sprzętu u sprzedającego. A że trzeba się czasami przejechać 300km w jedną stronę - trudno, ale jak coś kosztuje 5 000zł, to koszt paliwa np 180÷200zł lepiej dopisać do rachunku niż szukać wiatru w polu.
Problem jest dziecinnie prosty. Sample nie są mi potrzebne, bo wolę sam sprawdzić jaki obrazek generuje sprzęt. Wysyłanie RAWów to pół sukcesu. Bo ten sam obiektyw z 5DmkI nie musi dawać identycznego obrazka jak z 1DX.
Zawsze to powtarzałem, że odbiór tylko osobisty w przypadku zakupu używanego sprzętu. Warto sobie zastrzec możliwość zrezygnowania z zakupu po teście sprzętu u sprzedającego. A że trzeba się czasami przejechać 300km w jedną stronę - trudno, ale jak coś kosztuje 5 000zł, to koszt paliwa np 180÷200zł lepiej dopisać do rachunku niż szukać wiatru w polu.
Dokładnie tak jak Kolega napisał.
Ja wiele razy kupuwałem sprzęt foto dużej wartosci ,nigdy o żadne Sample nie prosilem -bo to nic nie daje i o niczym nie swiadczy ,bo jak sie trafi na oszusta to z dziecinna latwoscia moze podmienić Exif zdjecia .
Dlatego albo odbior osobisty albo odpowiednia umowa z tzw,gwarancja rozruchowa,zakup przez Allegro i sprawa załatwiona.
A wczesniej juz pisalem ,ze kiedy ktos prosi o Sample to sam nie wie co chce kupic i niemal zawsze obiektywu nie kupi .
dokładnie dla 12 k można pojechać z lapkiem i na miejscu ocenić
drogie rzeczy najlepiej się kupuje face to face
Z tym, że jak wynika z relacji kolegi, to umówienie się nie było zbytnio możliwe.
ale wcześniej wymiana maili po której sprzedający stwierdził ze tego "klienta" nie obsługuje
pewnie mu tez wytknął amatorstwo :D
Z tym, że jak wynika z relacji kolegi, to umówienie się nie było zbytnio możliwe.
No to odpuszczamy temat.
Skończyły się już czasy, kiedy kupowaliśmy to co było w sklepie.
To kupujący ma być zadowolony, a nie sprzedawca robić łachę.
W wielu krajach sprzęt o dużej wartości, który jest wystawiany na sprzedaż przechodzi wcześniej przegląd w serwisie - ocena stanu technicznego i obie strony są zadowolone.
W wielu krajach sprzęt o dużej wartości, który jest wystawiany na sprzedaż przechodzi wcześniej przegląd w serwisie - ocena stanu technicznego i obie strony są zadowolone.
Tak powinno byc,ale w mentalnosci polskich uzytkowników sprzetu foto oraz negatywnych opiniach o polskich serwisach -to podanie informacji ,ze sprzet w byl w serwisie ,mial przeglad czy byl czyszczony -jest informacja nie korzystna dla sprzedajacego a u kupujacego podstawą do bardzo dużych podejrzeń co do stan technicznego i rozterki czy warto kupic dany sprzet -"bo dobrego nie daje sie do serwisu".
Wszak lepsza dla wielu z nas jest opinia -"stan idealny nikt w nim nie grzebał".
Problemem nie jest sprzedajacy. Kompletnie zagubil sie tutaj główny problem. Kolega, autor watku na publicznym forum podważa wiarygodnosc obcego czlowieka, bo ten wysyla mu sample z inna przyslona i nie chce sie z nim umowic (moze nie ma czasu) i w efekcie zapewne serii maili odmawia mu sprzedazy.
Nie znamy szczegolów, ale publicznie sie obmawia i rzuca jakies podejrzenia na bogu ducha winnego allegrowicza.
W sumie warto moze zastanowić sie jaki sens ma istneinie takiego forum, bo kazdy moze napisac tutaj wszystko bezkarnie o kazdej aukcji :(
A to ze foty male, a to ze odpisal niegrzecznie wiec pewnnie zlodziej itd....
Plisss.
Paranoja.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
To kupujący ma być zadowolony, a nie sprzedawca robić łachę.
Udana transakcja to taka, gdy obie strony są zadowolone.
Z mojego doświadczenia. Wystawiam coś za powiedzmy 2000zł. Przychodzi mail "za 1200 biorę". Ani witam czy dzień dobry tylko "za 1200 biorę". Taka osoba jest u mnie skreślona.
Prędzej czy później i tak sprzedam szkło i wiesz kto jest kupującym ? - ten co o nic nie pyta.
co to za tekst :O w takim przypadku kupujacy albo spi na $$$ albo jest kretynem
ja kupujac szklo za 1000, 5000 czy 10000 czasami chce sample a czasami nie chce, w niektorych przypadkach mozna ocenic czy jest ostro na np jakims tam XXX/2.8, jak chce sample ze szkla za dyche i ktos mnie oleje to moze byc pewny ze i ja jego oleje, szanujmy sie wzajemnie a nie ''nie i ch**, sp***''....
Facet doszedł do wniosku, że trujesz dupe i nie chce mu się z tobą gadać. Pewnie sobie pomyślał, że kupisz i będzie miał przez ciebie same problemy bo doszukasz się małego włoska między szkłami. Nie dziwię się mu jeśli rzeczywiście wywarłeś takie wrażenie.
Też miałem taki przypadek,takiego dupotruja.
Napisałem ,żę w czasie pakowania ,obiektyw padł na podłogę i nie nadaje się do sprzedaży.
Ten sam i pozostałe kilkanaście sprzedałem bez problemu,
otrzymujac podziekowanie za ...itd.
co to za tekst :O w takim przypadku kupujacy albo spi na $$$ albo jest kretynem
ja kupujac szklo za 1000, 5000 czy 10000 czasami chce sample a czasami nie chce, w niektorych przypadkach mozna ocenic czy jest ostro na np jakims tam XXX/2.8, jak chce sample ze szkla za dyche i ktos mnie oleje to moze byc pewny ze i ja jego oleje, szanujmy sie wzajemnie a nie ''nie i ch**, sp***''....
Myślę, że kupujący nie śpi na kasie ponieważ wtedy kupowałby w sklepie. Kretynem też nie jest a raczej kimś mądrzejszym niż Ci się wydaje ponieważ wie że te sample nic mu nie powiedzą. Woli kupić szkło, podłączyć do swojego body i cieszyć się swoimi zdjęciami niż analizując w 100 % cropie cudze zdjęcia z cudzego body. Chcesz kupić ostre szkło i mieć pewność, że absolutnie dobrze współpracuje z twoim body to idz do sklepu i testuj do woli. Dla mnie fotografia jest przyjemnością a nie paranoją.
--- Kolejny post ---
Też miałem taki przypadek,takiego dupotruja.
Napisałem ,żę w czasie pakowania ,obiektyw padł na podłogę i nie nadaje się do sprzedaży.
Ten sam i pozostałe kilkanaście sprzedałem bez problemu,
otrzymujac podziekowanie za ...itd.
To tak jak ze zleceniem, jeśli z góry wiemy że ktoś jest problematyczny to lepiej odpuścić. Ja unikam trucicieli bo oni nawet w nowym obiektywie znajdą wady więc uprzejmie im dziękuję.
btw
od paru dni mam duzy problem z logowaniem sie do allegro- z pracy jest to niemozliwe
czy u was tez wystepuja z tym problemy
w domu ok, w pracy,z telefonu wyskakuje blad logowania
od paru dni mam duzy problem z logowaniem sie do allegro- z pracy jest to niemozliwe
czy u was tez wystepuja z tym problemy
w domu ok, w pracy,z telefonu wyskakuje blad logowania
U mnie wszystko OK. Zarówno z PC jak i telefonu.
--- Kolejny post ---
jeśli z góry wiemy że ktoś jest problematyczny to lepiej odpuścić
Zgadza się. Czasami nawet nie trzeba takich potencjalnych kupujących szukać na allegro. Wystarczy przejrzeć na forum wątek "kupię" :mrgreen:
Zgadza się. Czasami nawet nie trzeba takich potencjalnych kupujących szukać na allegro. Wystarczy przejrzeć na forum wątek "kupię" :mrgreen:
Ogólnie masz rację, ale w tym konkretnym przypadku sprzedający ma niespecjalnie chodliwy towar i taka "selekcja" kupujących może nie być najrozsądniejszym wyjściem...
Fragmenty kilku świeżych maili skierowanych do mnie jako sprzedającego:
- "jaka ostateczna cena?"
- "co Pan powie na kwotę x" (kwota niższa o 20%)
- "czesc, kost to London?" (oryginalna pisownia)
- "Mam L 28-70 więc nie zależy mi aż tak bardzo. Proszę przemyśleć a jeśli przez dłuższy okres nie będzie zainteresowania Pańskim obiektywem powrócimy do rozmowy."
- "Jestem bardzo zadowolony z odpowiedzi do mnie i chcialbym kupic przedmiot, co to jest stan przedmiotu i zakup towaru dla mojego syna i chcialem sie dowiedziec, ze bede co platnosci przelewem bo mam maly problem z moim PayU konto na Allegro i bedzie równiez dodac dodatkowy kontroler 200PLN do zaplaty jako koszty wysylki do Wielkiej Brytanii za posrednictwem Pocztex-EMS (EE) i koszt wysylki do Wielkiej Brytanii z Pocztex-EMS (EE) tutaj (Cennik - przesyłka kurierska w obrocie zagranicznym - EMS | Pocztex.pl (http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php)), Ja potrzebowac ty wobec poczta mi swoje dane bankowe pelnej platnosci"
-"czekam na szybką zmianę ceny i kupuję"
Co do 600L to nie wyobrażam sobie innego sfinalizowania transakcji niż odbiór osobisty z przetestowanie obiektywu na własnym body.
Co do 600L to nie wyobrażam sobie innego sfinalizowania transakcji niż odbiór osobisty z przetestowanie obiektywu na własnym body.
Oczywiście, ale znów nie bierzesz pod uwagę tego konkretnego przypadku - po obiektyw trzeba by jechać 300 km.
To trochę tak jak z kupnem samochodu - "Panie, 180 tysięcy przebiegu, bezwypadkowy, idealny stan", a na miejscu zastajesz ruinę z licznikiem przekręconym o 100%.
Oczywiście kosztów dojazdu nikt nie wraca...
Zrobienie kilku sampli nie zajmie wiele czasu, a potencjalnemu nabywcy może oszczędzić 250 zł wydanych niepotrzebnie na paliwo. Chyba, że sprzedający ma coś do ukrycia...
Dla mnie dziwne jest, że facet nie wrzucił kilku rawów na hosting do opisu aukcji, to nie są tanie zabawki i takie coś może rozwiązać wiele problemów i zawracania gitary. Jak ktoś ma wydać >12 000 na szkło to i te 250-300 na paliwo to znowu nie tak dużo.
Co do gaduł to sprzedając Tamrona 150-600 zadzwonił do mnie facet i gadaliśmy ponad godzinę, żałuję, że dał 5 dych mniej niż zwycięzca aukcji bo fajnie mi się z nim gadało i chciałem, żeby kupił to szkło. :D A rozumiem, że nie każdy ma do wtopienia kilka tysięcy na szkło. :)
Jak ktoś ma wydać >12 000 na szkło to i te 250-300 na paliwo to znowu nie tak dużo.
Wydać 250 zł by kupić obiektyw a zmarnować 250 zł (i pół dnia) na niepotrzebną wycieczkę to dwie różne sprawy...
Wydać 250 zł by kupić obiektyw a zmarnować 250 zł (i pół dnia) na niepotrzebną wycieczkę to dwie różne sprawy...Przy takiej kwocie nawet jakbym dostał sample to pojechałbym odebrać szkło osobiście, a na miejscu zawsze można się zdziwić.
Wydać 250 zł by kupić obiektyw a zmarnować 250 zł (i pół dnia) na niepotrzebną wycieczkę to dwie różne sprawy...
Wydać 12 tys i nie dostać tego co się kupiło to jeszcze większa strata. Pół dnia może nie wystarczyć na odrobienie strat.
Przy takiej kwocie nawet jakbym dostał sample to pojechałbym odebrać szkło osobiście, a na miejscu zawsze można się zdziwić.
Wydać 12 tys i nie dostać tego co się kupiło to jeszcze większa strata. Pół dnia może nie wystarczyć na odrobienie strat.
Być może mało precyzyjnie się wyrażam - nie kupiłbym obiektywu za 12 koła wyłącznie na podstawie sampli przesłanych e-mailem, odbiór osobisty i oględziny są oczywiste.
Sample są potrzebne po to, żeby nie jechać zupełnie w ciemno po ewidentnie zajechanego klocka (strata czasu i kasy na paliwo).
Jeśli sample są OK, to prawdopodobieństwo powrotu do domu z obiektywem zasadniczo wzrasta i wtedy 250 zł wydane na paliwo jest po prostu koniecznym kosztem.
Tu się z Tobą zgadzam Merde. :)
Być może mało precyzyjnie się wyrażam - nie kupiłbym obiektywu za 12 koła wyłącznie na podstawie sampli przesłanych e-mailem, odbiór osobisty i oględziny są oczywiste.
Sample są potrzebne po to, żeby nie jechać zupełnie w ciemno po ewidentnie zajechanego klocka (strata czasu i kasy na paliwo).
Jeśli sample są OK, to prawdopodobieństwo powrotu do domu z obiektywem zasadniczo wzrasta i wtedy 250 zł wydane na paliwo jest po prostu koniecznym kosztem.
No to w takim razie się nie zrozumieliśmy :)
Kolekcjoner
16-04-2015, 01:24
Nie znamy szczegolów, ale publicznie sie obmawia i rzuca jakies podejrzenia na bogu ducha winnego allegrowicza.
No i dlatego z wszelkimi wnioskami bym się wstrzymał.....
W sumie warto moze zastanowić sie jaki sens ma istneinie takiego forum, bo kazdy moze napisac tutaj wszystko bezkarnie o kazdej aukcji :(
No cóż, taka cena wolności słowa ;).
Jak dla mnie, sprzedajacy powinien obowiazkowo zlinkowac sample w aukcji i po zawodach. Nie trzeba 20 osoba wysylac czegos codziennie.
Niestety, cena musi za soba tez niesc jak to sie mowi w UK "fantastic shopping experience" ;)
Obrona typa ktory sprzedaje obiektyw ale nie linkuje zdjec jest wg. mnie nieuzasadniona. To jak sprzedaz auta bez wlaczenia silnika i wmawiania kupujacemu, ze chodzi jak zyleta. A wystarczylo przekrecic kluczyk.
Druga sprawa to zachowanie w/w typa, juz widze jaki jest pomocny przy jakimkolwiek problemie ;)
Jak dla mnie, sprzedajacy powinien obowiazkowo zlinkowac sample w aukcji i po zawodach.
No tak, nie ma sampli to najlepiej ban na allegro.
Druga sprawa to zachowanie w/w typa, juz widze jaki jest pomocny przy jakimkolwiek problemie
Odbierasz towar osobiście i sprawdzasz. Jest ok kupujesz. Jak tobie potem po tygodniu lub miesiącu coś padnie w obiektywie to co ma zrobić sprzedający? Zwrócić pieniądze?
I prokurator! Jak mógł nie dać sampli! To Ci cwaniaczek!
:(
Wniosek:
W sumie powinniśmy określić ilość sampli przy konkretnej przysłonie i z wieloma aparatami. W regulaminie Alledrogo. Jako warunek sine qua non.
Wedle wzoru:
- po dwa sample z każdej możliwej przysłony do ustawienia w aparacie. W wersji RAW i JPG (tutaj w załączeniu seria warunków technicznych)
- zdjęcia z co najmniej dwóch różnych puszek serii X oraz dwóch amatorskich z matrycy APSc i FF - aby nie było wątpliwości.
- do tego jeszcze przydałoby się sampelki pod światło (ze trzy rózne konty) + całkowicie po ciemku
- no i żeby w pełni być "uczciwym allegrowiczem" ! jeszcze niech dołoży w innym systemie, np. Sony z przejsciówką na bagnet C.
Jak spełni te wszystkie warunki to dopiero może wystawić aukcje na allegro. Inaczej forumowicze z Canon Board go zjedzą żywcem!
:):)
Jak ja lubię takie popadanie z jednej skrajności w drugą.
Odbierasz towar osobiście i sprawdzasz. Jest ok kupujesz.
Powiedzcie mi proszę jak sprawdzić ostrość obiektywu 600mm lub choćby 400mm w pochmurny / deszczowy dzień?
obiektywy działają także w deszczowe i pochmurne dni
no chyba ze chodzi o yongnuno
większy kłopot byłby chyba w słoneczny dzień na pustyni?
Odbierasz towar osobiście i sprawdzasz. Jest ok kupujesz. Jak tobie potem po tygodniu lub miesiącu coś padnie w obiektywie to co ma zrobić sprzedający? Zwrócić pieniądze?
Sprzedajac towar za 12000 warto zatroszczyc sie o taki szczegol. Koles nie linkuje sampli i niczego nie wysyla. Slepy by tego szkla nie kupil.
A jesli cos bylo nie tak od poczatku i nie zauwazyles tego?
Szok, przez to liberalne podejscie ludzie traca nie takie pieniadze. A wystarczy pomyslec troche. No chyba, ze kupno szkla za 12 czy 16tys to dla was jak wyskoczenie na loda. Gratuluje zarobkow i lekkiej reki.
Sprzedajac towar za 12000 warto zatroszczyc sie o taki szczegol. Koles nie linkuje sampli i niczego nie wysyla. Slepy by tego szkla nie kupil.
A jesli cos bylo nie tak od poczatku i nie zauwazyles tego?
Szok, przez to liberalne podejscie ludzie traca nie takie pieniadze. A wystarczy pomyslec troche. No chyba, ze kupno szkla za 12 czy 16tys to dla was jak wyskoczenie na loda. Gratuluje zarobkow i lekkiej reki.
A jaka jest różnica między aukcją ze zdjęciami a aukcją bez zdjęć ? Wydaje mi się, że aukcje ze zdjęciami są podejrzane. Jeżeli ktoś chce cię oszukać to na pewno wstawi na aukcję zdjęcia i będzie ci sample wysyłał
słowiczek
16-04-2015, 20:16
A jaka jest różnica między aukcją ze zdjęciami a aukcją bez zdjęć ? Wydaje mi się, że aukcje ze zdjęciami są podejrzane. Jeżeli ktoś chce cię oszukać to na pewno wstawi na aukcję zdjęcia i będzie ci sample wysyłał
Jeżeli ktoś będzie chciał oszukiwać, to zrobi to bez względu, czy doda zdjęcia, czy nie. Będąc wzrokowcami raczej zawsze będziemy ciekawi jak się prezentuje przedmiot sprzedaży. Sample to temat rzeka, ale wały widziałem nietęgie, co nie oznacza, że każdy zamieszczający sample to oszust.
Element7th
16-04-2015, 21:53
Zawsze zamieszczam sample przy sprzedaży obiektywów i sample na dużej przysłonie przy sprzedaży body w celu pokazania czystości matrycy. Praktycznie za każdym razem, kiedy tego nie robiłem, dostawałem po kilka maili z prośbą o sample - szkoda czasu na wysyłanie ich każdemu.
Nie czuję się jednak oszustem...
Niestety, znamy relację tylko jednej strony...
Gdyby sprzedawcy zależało na transakcji - zamieściłby przynajmniej linki do RAw-ów, albo np. napisał: "zawsze zdjęcia robiłem na 5,6, gdyż moim zdaniem wszystkie 600/4 trochę mydlą na pełnej dziurze (z pracy wracam po 18.00 i nie ma warunków o tej porze roku do robienia zdjęć)"
Posłużę się analogią: ktoś sprzedaje mercedesa, ale zdjęcia zamieszcza tylko z lewej strony, bo drugą stroną samochód stoi przy murze, a akumulator słaby...
Oczywiście sprzedający nie ma obowiązku sprzedaży sprzętu temu konkretnemu klientowi - i to też trzeba uszanować - nie powinno prowokować to takich publicznych oskarżeń.
Sam np. w grudniu uzgodniłem kupno tabletu wacom od jednego z forumowiczów (dużo postów, dział "sprzedam" naszej giełdy), gdy nasz kontakt się urwał... Znalazł lepszą ofertę? A może nie miał do mnie zaufania? Zdarza się!
Myślę, że kolegę Kosmo poniosły emocje - a emocje przy zakupach na allegro - to baaaaardzo zły doradca!
Co do mnie - ja bym tego szkła przy takim nastawieniu sprzedawcy nie kupił - i już :-)
Zawsze zamieszczam sample przy sprzedaży obiektywów i sample na dużej przysłonie przy sprzedaży body w celu pokazania czystości matrycy. Praktycznie za każdym razem, kiedy tego nie robiłem, dostawałem po kilka maili z prośbą o sample - szkoda czasu na wysyłanie ich każdemu.
Nie czuję się jednak oszustem...
I to jest profesjonalne podejscie!
do tej pory dostawałem maile z pytaniem czy wyśle do angli/nigerii/antarktyde
dzisiaj taki pieprzo#y bambus kliknął na przedmiot, jego dane;
karol kroplewski
yotoyo 67
78-787 jewe
+447035964063
nelinajames@gmail.com
dane jak widać z księżyca i oczywiście mail;
po prostu kupic swój przedmiot i chce, zebys wiedzial, ze mam problem z PayU a ja tylko przekazac ci pieniadze z Banku transfer.i'm zakupu tego tutaj w London.i jestem gotów zaplacic te fee.I dokonania transportu Sprawdzilem koszt wysylki tutaj (Cennik - przesyłka kurierska w obrocie zagranicznym - EMS | Pocztex.pl (http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php)) i jest o 200 zl,
Musisz maila mi swoje pelne dane bankowe do zlozenia takiego jak
Imie i nazwisko:
Numer konta:
adres:
Miasto:
Kod pocztowy:
Nazwa banku:
Numer telefonu:
tak, ze mozna dokonac transferu do Ciebie ...
no i z rana mnie #####
wystawiłem mu od razu negatywa, ze konto przejęte i trzeba uważać i już jakiś koleś napisał do mnie ze właśnie przeczytał mój komentarz bo tez sprzedał przedmiot i dostał maila z translatora ;)
klient dostał 5 negatywów i allegro wszystkie wycięło
jestem ciekaw jak ktoś mu znowu przejmie konto i kogoś oszuka to kto będzie winien?
zawsze stali na stanowisku ze komenty są nienaruszalne
Witam,
Chciałbym podusmować część tego wątku, która odnosiła się do szkła 600mm/ f:4.
Ponieważ sytuacja wydawała mi się cokolwiek dziwna, wiec napisałem do sprzedajnego po zakończeniu aukcji z pytaniem czy szkło jest do kupienia.
Ponieważ zajmuje się fotografią przyrody, takie szkło juz kiedyś posiadałem - postanowiłem sprawdzić i może kupić je ponownie.
Nagonka na forum dodatkowo mnie zmobilizowała.
Po kilku godzinach dostałem uprzejmą odpowiedź, że szkło jest do kupienia. Poprosiłem o datę spotkania celem oglądnięcia obiektywu, sprawdzenia. Sprzedający poinformował mnie, ze jest na weekend na Biebrzy, robi ptaki i wraca w niedziele (wczoraj).
Jestem z Gdańska, umówiłem sie w Toruniu (300km w obie strony) na konkretną godzinę, ustaliliśmy cenę wyjściowa.
Przez dwa dni nie mieliśmy żadnego kontaktu.
W niedziele stawiłem się w Toruniu w umówionym miejscu. Co do minuty pojawił się Adam i okazał sie przemiłym człowiekiem, którego okazało sie, że znam z fotografii przyrodniczej, bo sam jest bardzo znanym toruńskim fotografem ZPFP i działaczem kultury. Był zupełnie zaszokowany sprawą i podejrzeniami, które pojawiły się na canon board. Z jego strony cała sytuacja wyglądała kompletnie inaczej. Szkło okazało się w pełni zgodne z opisem, w doskonałym stanie. Sprawdziłem, przestrzelałem i zmieniło właściciela w 30 minut.
Bez ŻADNYCH problemów!
To tylko dowodzi, jak łatwo jest rzucić na kogoś oskarżenie i jakim fatalnym celom może przyświecać taka kategoria na forum użytkowana przez nieodpowiedzialne osoby.
Uprzejmie proszę, aby admin usunął cały ten fragment wątku, w którym pojawia się nick i link do tej aukcji, bo szkalujemy imię bogu ducha winnej osoby. A spraw anie dotyczy 500zł, ale poważnych pieniędzy.
Albo zostawić posty jako przestrogę dla tych którzy zbyt pochopnie oceniają człowieka tylko na podstawie tego, że nie zamieścił na aukcji sampli albo nie ma oryginalnego pudełka do sprzętu.
Kolega Iczek rownie dobrze mogl sobie napisac ta nowele na kolanie. Jakby sie ta mroczna historia nie skonczyla, zawsze warto przedstawic przedmiot taki jaki jest i nie zbywac potencjalnych kupujacych.
Uzytkownicy allegro juz zapewne maja dosc ziemniakow zamiast tel i podobnych akcji.
Niestety, swiat jest taki a nie inny. I lepiej dmuchac na zimne.
Kolega Iczek rownie dobrze mogl sobie napisac ta nowele na kolanie.(...)
Przypominam, że znaliśmy wyłącznie relację jednej strony, i to chyba napisaną w emocjach...
Dla mnie zastanawiające były natomiast wpisy niektórych kolegów - jacy to namolni są kupujący :D
Ale, oczywiście nie ma zakazu selekcji kandydatów na kupców...
Ale, oczywiście nie ma zakazu selekcji kandydatów na kupców...
Nie ma możliwości selekcji kupujących przy wystawieniu aukcji na allegro. Jeśli robisz to z opcją "kup teraz" to już w ogóle. Potencjalnego kupującego można najwyżej zniechęcić i dodać do black listy.
Nie ma możliwości selekcji kupujących przy wystawieniu aukcji na allegro. Jeśli robisz to z opcją "kup teraz" to już w ogóle(...)
Zgadza się, ale kupujący taki sprzęt poprzez opcję "kup teraz" i bez zasięgania dodatkowych informacji to - delikatnie mówiąc - ryzykant :)
Kolega Iczek rownie dobrze mogl sobie napisac ta nowele na kolanie. Jakby sie ta mroczna historia nie skonczyla, zawsze warto przedstawic przedmiot taki jaki jest i nie zbywac potencjalnych kupujacych.
Uzytkownicy allegro juz zapewne maja dosc ziemniakow zamiast tel i podobnych akcji.
Niestety, swiat jest taki a nie inny. I lepiej dmuchac na zimne.
Nikt nie mówi żeby nie dmuchać na zimne. Ja też staram się być ostrożny i o wszystko skrupulatnie pytać ale narzucanie obowiązku umieszczania sampli zdjęć w ofertach sprzedaży jest absurdem. Każdy sprzedaje jak chce i kupującym nic do tego a czy sprzedający sprzeda czy będzie się bujał to już jego sprawa. Dla mnie ważniejsze są rzeczywiste zdjęcia sprzedawanego przedmiotu, jego wygląd, stopień zużycia, stan techniczny niż nic nie mówiące mi sample, które można w zaciszu domowym robić na live view tak żaby obraz był ostry jak żyleta chyba, że są tacy geniusze co potrafią po zdjęciach ocenić sprawność obiektywu to zwracam honor - ja taki genialny nie jestem.
(...)Dla mnie ważniejsze są rzeczywiste zdjęcia sprzedawanego przedmiotu, jego wygląd, stopień zużycia, stan techniczny niż nic nie mówiące mi sample, które można w zaciszu domowym robić (...)
Idąc tym tropem - to odrobina fotoszopa i i sprzęt po Afganistanie wygląda, jak nówka! :D
Oczywiście, obowiązek zamieszczania sampli - to gruba przesada, ale gdy kupujący grzecznie prosi...
Dla mnie ważny jest też sam kontakt z kontrahentem - choć i tu pewnie średnio biegły hochsztapler nie miałby kłopotu z wprowadzeniem mnie w błąd :)
Kolega Iczek rownie dobrze mogl sobie napisac ta nowele na kolanie. Jakby sie ta mroczna historia nie skonczyla, zawsze warto przedstawic przedmiot taki jaki jest i nie zbywac potencjalnych kupujacych. .
Ależ głupoty piszesz. Szkoda nawet gadać. Nawet gdyby Ci wyryć to na czole to i tak nie uwierzysz. Dla Ciebie każdy to przysłowiowy "pijak złodziej" i te zabawy w insynuacje. Byle popluć trochę jadem.
Ależ głupoty piszesz. Szkoda nawet gadać. Nawet gdyby Ci wyryć to na czole to i tak nie uwierzysz. Dla Ciebie każdy to przysłowiowy "pijak złodziej" i te zabawy w insynuacje. Byle popluć trochę jadem.
To nie jad, to konserwatyzm.
Konserwatyści kupują w sklepach nie w internecie.
Konserwatyści kupują w sklepach nie w internecie.
Dobre [like]!
Uprzejmie proszę, aby admin usunął cały ten fragment wątku, w którym pojawia się nick i link do tej aukcji, bo szkalujemy imię bogu ducha winnej osoby. A spraw anie dotyczy 500zł, ale poważnych pieniędzy.
Iczku, były właściciel obiektywu EF 600/4 ma przecież pełne prawo zarejestrować się na forum (jeśli go tu nie ma) i przedstawić swoją wersję wydarzeń. Jeśli z tego prawa skorzystać nie chce, to znaczy że najprawdopodobniej ma to gdzieś.
Nie ma sensu ani cenzura w tym wątku (przypominam: jego tytuł to "PODEJRZANE aukcje"), ani również zabawa w adwokata.
Merde. Taka argumenracja jest identyczna do tej: skoro pani nie zglosila ze gwalci Pania codZiennie przelozony, to sprawy nie ma.
Identyczna.
A gdyby taki przekaz tez nie docieral do admimow dorum to przypomne iz w Polsde póki co mamy prawo, ktore opiera sie na zasadzie
Udowodnienia winy, a nie udowadniania niewinnosci.
Taka sobie stara rzymska zasada znana od jakiego 1000 lat.
CANON A F (5315114984) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-a-f-i5315114984.html) - wygląda podejrzanie, niedbale ustawiona aukcja, użytkownik bez komentarzy.
A gdyby taki przekaz tez nie docieral do admimow dorum to przypomne iz w Polsde póki co mamy prawo, ktore opiera sie na zasadzie
Taka sobie stara rzymska zasada znana od jakiego 1000 lat. Przekaz nie jest taki sam, bo tu nikt nie napisał, że użytkownik sprzedający 600/4 jest oszustem, tylko, że aukcja jest podejrzana. Jakbym chciał kupić szkło i sprzedawca by mi nie odpowiadał na maile to też bym uznał aukcję za podejrzaną, co nie znaczy, że nazwałbym sprzedawcę oszustem, do tego musiałbym mieć dowody.
zgłoś ta aukcje bo to śmierdzi przekrętem na kilometr
Kolekcjoner
02-05-2015, 11:19
Taka sobie stara rzymska zasada znana od jakiego 1000 lat.
Drogi kolego - administracja tego forum nie zajmuje się cenzurą ani oceną merytoryczną wpisów (także od strony formalnej i prawnej). I nie będziemy tu niczego wycinać ani cenzurować. Nie mamy ani uprawnień ani możliwości weryfikacji tego co piszą użytkownicy. Gdyby wprowadzić w życie to o co postulujesz to trzeba by wycinać każdą dyskusję w której ktoś wyraża jakąś opinię z którą inna osoba się nie zgadza. Forum straciłoby sens.
Bardzo proszę zakończyć dyskusję na ten temat w tym wątku, bo niczego tu cenzurować nie będziemy.
zgłoś ta aukcje bo to śmierdzi przekrętem na kilometr
Jest w Piasecznie, wiec jak ktoś jest z WAW to można spróbować się umowic, I zobaczymy jak pójdzie.
nie ma w opisie odbioru osobistego, tylko komunikacja telefoniczna
Element7th
03-05-2015, 08:07
Canon EF 70-200 mm f/2.8L USM JasĹo ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl) (http://olx.pl/oferta/canon-ef-70-200-mm-f-2-8l-usm-CID99-ID9ZZAP.html)
Odbiór osobisty?
"Nie, bo jestem za granicą"
Wysyłka za pobraniem?
"Nie, bo to koszt ponad 200zł, ale możesz wpłacić połowę wartości obiektywu, ja wyślę i jak będzie OK to dopłacisz resztę, a jak nie to odeślesz i zwrócę Ci pieniądze"
:)
MaksymilianH
04-05-2015, 15:38
Mam pytanie, czy możesz mi podać jakieś szczegóły dotyczące tego obiektywu?
Skradziono mi takowy obiektyw, wraz z resztą sprzętu. Może jest jakaś szansa aby był to właśnie ten.
Element7th
04-05-2015, 21:42
Za dużo szczegółów Ci niestety nie podam. Stan z opisu i zdjęć bardzo dobry. W komplecie osłona i futerał. Sprzedawała jeszcze jakiś inny obiektyw, ale niestety nie pamiętam jaki - za dużo ostatnio przeglądam ofert.
login klaudiaa.burda,już zablokowany. Z Jasła (podkarpackie). Nie było nr telefonu oczywiście.
boniek82
04-05-2015, 21:49
Jeśli dobrze pamiętam to drugim obiektywem był 50/1.4 taaaanio bardzo.
Jeśli dobrze pamiętam to drugim obiektywem był 50/1.4 taaaanio bardzo.
50/1.4 też mu zajumali, więc prawdopodobieństwo że to ten złodziej/paser jest coraz większe...
boniek82
05-05-2015, 16:34
Google zaindeksował obydwa ogłoszenia
Canon EF 70-200 mm f/2.8L USM JasĹo ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl) (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_jKbmmwhPL0J:olx.pl/oferta/canon-ef-70-200-mm-f-2-8l-usm-CID99-ID9ZZAP.html+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl)
Obiektyw Canon EF 50mm f/1.4 USM JasĹo ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl) (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:0LMJm6xdqJgJ:olx.pl/oferta/obiektyw-canon-ef-50mm-f-1-4-usm-CID99-ID94liw.html+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl)
Mam pytanie, czy możesz mi podać jakieś szczegóły dotyczące tego obiektywu?
Skradziono mi takowy obiektyw, wraz z resztą sprzętu. Może jest jakaś szansa aby był to właśnie ten.
Podaj numery seryjne, dopisz je do bazy, będzie dużo łatwiej
Stafford
07-05-2015, 22:11
NAJTANIEJ !!!!!! SIGMA 100-300mm F4 HSM Canon (5334992604) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/najtaniej-sigma-100-300mm-f4-hsm-canon-i5334992604.html)
Uwaga na tego gościa - sprzedał mi uszkodzony obiektyw i twierdzi, że uszkodziłem go podpinając pod swój aparat :)
Niestety kupowałem poza alle bo aukcja się skończyła :(
wiktor2323
08-05-2015, 10:25
obiektyw macro Canon EF 100mm f/2.8L IS USM (5328278184) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=5328278184)
Canon EOS 5D Mark II z obiektywem EF 24-105mm (5328277252) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-z-obiektywem-ef-24-105mm-i5328277252.html)
Nie zginęło komuś? Szkło zalicytowałem z zamiarem kupna (mam blisko) ale gość dodatkowe zdjęcia usilnie wysyła bez " dupki" o podaniu numeru seryjnego też zapomina. Pudła i osłony brak. Śmierdzi na kilometr, dlatego jeśli czyta to ewentualny właściciel proszę o kontakt- "umówimy" się z chłopem:)
teraz jak nie ma granic to pewnie zginęło,tylko w anglii albo innej norwegii
wiktor2323
08-05-2015, 12:20
Zdobyłem numer seryjny :) Canon 100 L 2.8 2182084 jeśli ktoś wie jak to sprawdzić proszę o kontakt :)
Bogdan56_Ch
11-05-2015, 15:40
To nie mój post, tylko przedruk z innego forum, nie podawany z wiadomych powodów.
Jak określić datę obiektywu firmy Canon ?
Ogólnie firma Canon podaje dwa sposoby. Pierwszy z nich dla obiektywów nowszych :
1. Aby określić wiek obiektywu Canon, korzysta się z 10-cyfrowego numeru seryjnego. Ważne są 2 pierwsze cyfry. Np. mój obiektyw Canon 70-200L II USM ma numer 9320008519. Biorę pod uwagę 2 pierwsze cyfry i porównuję z tabelką poniżej. 93, a zatem obiektyw został wyprodukowany w sierpniu 2012 roku.
2008/2009/2010/2011/2012/2013
Styczeń 38 50 62 74 86 01
Luty 39 51 63 75 87 02
Marzec 40 52 64 76 88 03
Kwiecień 41 53 65 77 89 04
Maj 42 54 66 78 90 05
Czerwiec 43 55 67 79 91 06
Lipiec 44 56 68 80 92 07
Sierpień 45 57 69 81 93 08
Wrzesień 46 58 70 82 94 09
Paździer. 47 59 71 83 95 10
Listopad 48 60 72 84 96 11
Grudzień 49 61 73 85 97 12
(Cyferki zmieniły pozycję, ale to błąd w czasie wgrywania na forum)
2. Do 2008 roku, Canon zawierał kod daty na tylnym elemencie obiektywu (ale nie wszystkie). Należy pamiętać, że niektóre 2012-przemysłowe obiektywy zachowują kod daty. Np. mój inny obiektyw posiada kod UB0518. Wg poniższej tabelki sprawdzam dane :
Pierwsza litera "U" , wskazuje, że obiektyw ten został złożony w Utsunomiya Canona w Japonii.
U = Utsunomiya, Japonia
F = Fukushima, Japonia
O = Oita, Japonia
Druga litera, "B", to kod roku produkcji.
= 2012, 1986, 1960
B = 2013, 1987, 1961
C = 2014, 1988, 1962
D = 2015, 1989, 1963
E = 1990, 1964
F = 1991, 1965
G = 1992, 1966
H = 1993, 1967
I = 1994, 1968
J = 1995, 1969
K = 1996, 1970
L = 1997, 1971
M = 1998, 1972
N = 1999, 1973
O = 2000, 1974
P = 2001, 1975
Q = 2002, 1976
R = 2003, 1977
S = 2004, 1978
T = 2005, 1979
U = 2006, 1980
V = 2007, 1981
W = 2008, 1982
X = 2009, 1983
Y = 2010, 1984
Z = 2011, 1985
Pierwsze dwa numery, "05" , to numer miesiąca, kiedy obiektyw został wyprodukowany. W moim przypadku maj. A zatem mój obiektyw został wyprodukowany w 2013 w maju.
Kolejne dwa numery, "18" , nie mają znaczenia dla określenia wieku obiektywu. Stanowią kod wewnętrzny Canona.
Element7th
11-05-2015, 16:01
Jak określić datę obiektywu firmy Canon ?...
A co to ma wspólnego z tym wątkiem? Kolega @wiktor2323 raczej pytał jak sprawdzić czy nr seryjny nie widnieje na jakiejś liście zajumanych :)
Gościu sprzedaje Samyanga 8mm i twierdzi że używał go do kręcenia filmów z 450d...dziwne bo 450d nie ma możliwości kręcenia filmów...chyba że o czymś nie wiem bo mam takiego :P
Samyang f3,5 8mm Canon (5358731446) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/samyang-f3-5-8mm-canon-i5358731446.html)
FOTO-PAN
20-05-2015, 12:06
Gościu sprzedaje Samyanga 8mm i twierdzi że używał go do kręcenia filmów z 450d...dziwne bo 450d nie ma możliwości kręcenia filmów...chyba że o czymś nie wiem bo mam takiego :P
Samyang f3,5 8mm Canon (5358731446) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
da się
https://www.youtube.com/watch?v=sIE0UDL0dJg
da się
https://www.youtube.com/watch?v=sIE0UDL0dJg
ooo to o tym nie wiedziałem :D
FOTO-PAN
20-05-2015, 13:20
taka namiastka filmowania bo zapisuje obraz z Live view i nie na karcie w body tylko na hdd komputera
nie allegro ale moze bedzie pasowalo :)
Photoshop CS6 Extended - FULL Version - For PC Windows | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/291481537241)
koles juz puscil tak 2 sztuki, ciekawe kiedy adobe zablokuje klucze :)
HakunaMatata
05-06-2015, 14:08
A co z tym nie tak? Bo nie rozumiem;)
A co z tym nie tak? Bo nie rozumiem;)
kup orginalnego PS'a za 80 funtow :)
HakunaMatata
10-06-2015, 10:58
Ja rozumiem że tanio, ale jak to jest że te osoby nie boją się sprzedawać lewych programów?
Pomijam ebay ale np. na allegro- tu też można spotkać takie aukcje i ludzie kupują i dają pozytywne komentarze. Z drugiej strony czemu np. Adobe nie zainteresuje się tym?
I teraz skoro np. Kupie taki program bo np. Wierze w to co napisano i że kupuję oryginalny soft, sprzedający nie daje mi paragonu wiec robię kopie aukcji i danych sprzedawcy.
Po jakimś czasie okazuje się że mnie namierzyli i uznali że mam pirata, to czemu ja mam za to odpowiadać a nie sprzedający? Skoro Adobe takich ludzi nie namierza i nic im nie robi to czemu nie kupić?
Jak by mi w sklepie sprzedali podrobioną rzecz i wyszło by to po jakimś czasie to ja mam odpowiadać za posiadanie podrobionego towaru czy sprzedawca za to że mi to sprzedał
A po co sie szarpac ze sprzedajacym , jak mozna miec kupujacego i oprawic go bez problemow? Nasze panstewko nie jest od tego, zeby bylo sprawiedliwie, tylko, zeby bylo latwo oprawiac tego, co ma kase ... do oddania...
HakunaMatata
10-06-2015, 12:46
No właśnie tak myślałem, ile to już razy słyszałem że prawo w naszym kraju broni bandytów a nie normalnych ludzi... A szkoda...
Zawsze w takiej sytuacji musisz wykazać, że kupowałeś w dobrej wierze. Ciekawe jak to zrobisz przy zakupie za ułamek ceny oficjalnej?
"Brak tabliczki znamionowej,gdzieś zgubiłem."
Canon 5d+ Sigma 70-300/4-5,6 OIS (5430818971) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-sigma-70-300-4-5-6-ois-i5430818971.html)
stare, zmęczone i rozkręcane już body
brak tabliczki to najmniejsze zmartwienie
pantomas
10-06-2015, 18:17
Zestaw wygląda jakby komuś spadł ze statywu, może ktoś kojarzy?
CANON EOS 5D MARK II+OBIEKTYW SIGMA 24-70MM 1:2.8 (5430292257) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-obiektyw-sigma-24-70mm-1-2-8-i5430292257.html)
FOTO-PAN
11-06-2015, 10:00
Zestaw wygląda jakby komuś spadł ze statywu, może ktoś kojarzy?
CANON EOS 5D MARK II+OBIEKTYW SIGMA 24-70MM 1:2.8 (5430292257) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-obiektyw-sigma-24-70mm-1-2-8-i5430292257.html)
czasem też bywa że ludzie mają straszne ciśnienie na gotówkę i zastawiają za śmieszne pieniądze w lombardach sprzęt na który pracowali latami, zanoszą bez papierów ładowarek i innych takich bo mają nadzieje że uda im się odkuć i wykupić sprzęt ale czasem życie jest okrutne i wtedy lombard zarabia kaskę
ale pewnie bywa i tak jak mówisz
pantomas
11-06-2015, 14:43
I zapominają odkręcić szybkozłączkę z korpusu i założyć dekiel na obiektyw, za to dorzucają w gratisie wężyk spustowy
ale pewnie bywa i tak jak mówisz
FOTO-PAN
11-06-2015, 14:55
może być różnie... trzeba poprosić o numer seryjny body i obiektywu jak podadzą to poszukać w necie czy ktoś nie zgłosił zaginięcia/kradzieży a jak nie podadzą to nie kupować jak są wątpliwości
pantomas
11-06-2015, 16:56
nie kupować jak są wątpliwości
Święte słowa, gdyby jeszcze ludzie tak robili, a nie łaszczyli się na okazję za dziwny jeżeli już nie podejrzany zestaw. BTW nawet podanie numerów może nie wyjaśnić sprawy, ja na pewno takiej "okazji" nie dotknę ...
FOTO-PAN
11-06-2015, 18:03
5tys zł za sprzęt w nie wiadomo jakiej kondycji to nie okazja
Już tu był na forum przypadek 5d2 i jego mroczna historia. Takie okazje szybko mogą się zakończyć.
HakunaMatata
13-06-2015, 11:20
Napisałem do Adobe, podałem link do jednej z tańszych aukcji na alle... z LR prosząc o opinie, czy mogę kupić ten program i legalnie używać?
Zaskoczyła mnie bardzo wyczerpująca odpowiedź :
Witam,
Niestety, nie jesteśmy w stanie sprawdzić legalności takiech pakietó, przykro mi.
Pozdrawiam,
Gosia
Customer Service and Technical Support EN/PL | Adobe Systems Europe | http://helpx.adobe.com/pl/contact.html
bo to w trakcie rejestracji wychodzi czy jest ok czy nie
przerabiałem to z pakietem z usa
HakunaMatata
13-06-2015, 16:37
Ale jeżeli w trakcie rejestracji wyjdzie że nie jest ok. To dostaje zwrot kasy od sprzedajcego.
A skoro Adobe nie jest w stanie sprawdzić legalności, to kupuje tani program, rejestruje, jak przejdzie to znaczy że mam legalny.
Dokładnie tak jak napisałeś :) Może to jakaś tania wersja w pakiecie ze sprzętem. Nie do końca tanie znaczy nielegalne, ale należy uważać.
mariusz2704
14-06-2015, 12:14
A miał ktoś może sytuacje na Allegro, że sprzedawał sprzęt i z Anglii dostawał oferty przesłania sprzętu??
Niby przychodzi info żebym podał numer konta, ale jakoś nie chcę sprawdzać czy kasa przyjdzie na konto zanim wyślę oczywiście sprzęt.
Zawsze jak coś sprzedaję to mam kilka takich ofert.
Nie dyskutować z takimi ludźmi??
Nawet nie odpowiadaj na takie maile. Notorycznie pytają jaka jest cena i czy aktualne chociaż kup teraz podane. Nie odpowiadam bo wiadomo że to oszust. Łamana polszczyzna - też oszust. Jest tego plaga na allegro.
mariusz2704
14-06-2015, 12:37
Obiektyw mam wystawiony za 4000zł a ktoś mi płaci 4300 + 300 za przesyłkę. Nic tylko sprzedawać hehe
Dziękuję za szybką odpowiedź. Będę usuwał od razu takie wiadomości.
Pozdrawiam
Obiektyw mam wystawiony za 4000zł a ktoś mi płaci 4300 + 300 za przesyłkę. Nic tylko sprzedawać hehe
Dziękuję za szybką odpowiedź. Będę usuwał od razu takie wiadomości.
Pozdrawiam
Dokładnie tak rób, to oczywiście jest przekręt :( Do niedawna otrzymywałem takie propozycje z nowo utworzonych kont, teraz je zwyczajnie kradną i to takie z dużym dorobkiem.
Łatwo je poznać bo podmieniają email na taki bardziej egzotyczny i pytają jaka jest cena do zapłaty proponując oczywiście wyższą na zachętę - LIPA !
Dokładnie tak rób, to oczywiście jest przekręt :( Do niedawna otrzymywałem takie propozycje z nowo utworzonych kont, teraz je zwyczajnie kradną i to takie z dużym dorobkiem.
Łatwo je poznać bo podmieniają email na taki bardziej egzotyczny i pytają jaka jest cena do zapłaty proponując oczywiście wyższą na zachętę - LIPA !
Dokładnie, jak zobaczyłem, że pisze do mnie ktoś z konta które ma już ~200 transakcji to się ucieszyłem bo pomyślałem, że ktoś poważny, a chwilę potem zajrzałem na maila...
Dokładnie, jak zobaczyłem, że pisze do mnie ktoś z konta które ma już ~200 transakcji to się ucieszyłem bo pomyślałem, że ktoś poważny, a chwilę potem zajrzałem na maila...
Potwierdzam. Dostałem maila z ofertą zakupu obiektywu za 2tys. Pytanie: jaka cena ostateczna (konto kilkaset pozytywów). No to odpisuję na odczepnego że cena 4000 + przesyłka. Za godzinę przychodzi wiadomość że się zgadza :)
A miał ktoś może sytuacje na Allegro, że sprzedawał sprzęt i z Anglii dostawał oferty przesłania sprzętu??
Dzisiaj dostalem takiego maila, zglosilem na phishing@allegro.pl:
"Konto "mirror265" zostało przejęte. Włamywacz próbował wyłudzić towar. "magdalena900" to adres e-mail, którego używał włamywacz. Proszę zakończyć korespondencję z tą osobą.
Zabezpieczyliśmy konto wskazanego Użytkownika."
HakunaMatata
14-06-2015, 18:29
Ja również dostawałem takie emaile ale nigdy nie odpowiadałem.
Raz się tylko im udalo, jak dostałem sms z propozycją kupna, a gdy odpisałem to okazało się że to jakiś automat. Na szczęście mam poblokowane płatne usługi.
Później zdarzało się to częściej, smsy, emaile. Ale juz się nie dam nabrać.
Canon 7D mark II praktycznie nowy, gwarancja (5440203685) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-7d-mark-ii-praktycznie-nowy-gwarancja-i5440203685.html#tabsAnchor)
Dziwna sprawa:
- brak kontaktu telefonicznego,
- nie można zapłacić przy odbiorze,
- nie można odebrać osobiście u sprzedającego,
- licytacja zaczyna się od kwoty minus 1 200zł w stosunku do ceny sklepowej,
- cena kup teraz to 5 600, a aparat ma < miesiąca czasu,
- zero informacji o przebiegu - może to jakiś aparat powystawowy z przebiegiem 2 000 próbnych strzałów?
Co o tym myślicie?
napisal ze 1500 zdjec zrobil,ma paragon
mysle ze nic w tym podejrzanego nie ma
a jakby co to jest program ochrony kupujacych
napisal ze 1500 zdjec zrobil,ma paragon
mysle ze nic w tym podejrzanego nie ma
a jakby co to jest program ochrony kupujacych
Puchę jednak wolę zobaczyć przed wyłożeniem gotówki, bo potem może okazać się, że nie masz prawa zwrotu, a pan Ziutek jest w Londynie. I szukaj wiatru w polu :).
"Aparatem zrobiłem 1500 zdjęć" nie załatwia sprawy, bo klienci sklepu mogli już naklepać tyle samo i mamy 3 000. Dlatego pytam o licznik, a nie o deklarowany przebieg przez właściciela.
spox, ja sie tylko odnosze do aukcji
ja bym poprosil mailowo o kontakt...
FOTO-PAN
16-06-2015, 08:27
z tego co widać po komentarzach te 7d mk2 nabył tu Canon Eos 7D mark II - DIGITAL24 Poznań Wrocław (5334207946) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-7d-mark-ii-digital24-poznan-wroclaw-i5334207946.html) co do przebiegu poproś sprzedającego o sprawdzenie
Canon 7D mark II praktycznie nowy, gwarancja (5440203685) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-7d-mark-ii-praktycznie-nowy-gwarancja-i5440203685.html#tabsAnchor)
Dziwna sprawa:
- brak kontaktu telefonicznego,
- nie można zapłacić przy odbiorze,
- nie można odebrać osobiście u sprzedającego,
- licytacja zaczyna się od kwoty minus 1 200zł w stosunku do ceny sklepowej,
- cena kup teraz to 5 600, a aparat ma < miesiąca czasu,
- zero informacji o przebiegu - może to jakiś aparat powystawowy z przebiegiem 2 000 próbnych strzałów?
Co o tym myślicie?
Rozumiem, że wiesz bezpośrednio od sprzedającego, że nie da ci numeru telefonu i nie pozwoli Ci odebrać osobiście bo to, że nie napisał o tym na aukcji nic jeszcze nie znaczy. Ja zawsze próbuję w takich sytuacjach nawiązać dialog i jeśli to co w aukcji by się potwierdziło dałoby mi to do myślenia. Wierzę, że tak zrobiłeś.
spox, ja sie tylko odnosze do aukcji
ja bym poprosil mailowo o kontakt...
Kumpel pisał do niego 2 dni temu i nic.
Mnie osobiście C 7D2 już mniej się podoba niż 6D. Ale kolega jest podjarany, bo nigdy w życiu C 7D1 nie miał :).
ok, mam nadzieje ze ładnie zagadał, bo do mnie jak ktoś napisze 3 słowa to nawet nie odpisuje
ok, mam nadzieje ze ładnie zagadał, bo do mnie jak ktoś napisze 3 słowa to nawet nie odpisuje
Dam 4000 i dziś jestem :)
McMelassa
16-06-2015, 10:21
Czy możliwe jest żeby tak tanio sprzedawać pełną wersję programu? Adobe Photoshop Lightroom 5! Promocja! (5441472785) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-promocja-i5441472785.html) Wszystkie aukcje są sporo w sporo wyższej cenie.
FOTO-PAN
16-06-2015, 11:53
Informacje o Użytkowniku kwasek156 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=25865794&type=fb_seller) jak widać 4 najnowsze komentarze są za sprzedaż Lightroom 5 z tego co widzę sprzedaje tylko klucze
Bezpośrednio z oficjalnej dystrybucji polskiej ADOBE w angielskiej wersji językowej ???
Przesyłka elektroniczna (e-mail)
Licencja - Dostarczana drogą elektroniczną na maila kupującego.
Gość wysyła sam klucz do aktywacji. O fakturze pewnie nawet nie am co marzyć.
Przy takiej kwocie zakupu nie ma mowy o marzeniach - to chyba oczywiste :)
FOTO-PAN
16-06-2015, 15:37
ja swojego Lightroom-a kupiłem w komputroniku w sklepie stacjonarnym wersja box też był w wersji angielskiej przy każdej aktualizacji muszę doinstalowywać spolszczenie bo Adobe nie daje polskiej wersji
--- Kolejny post ---
ciekawe tylko czy ten sam czy jednak każdy dostaje swój ten jedyny :) zauważyłem na swoim Lightroom-ie często instaluje systemy teraz korzystam z windowsa 10 oczywiście legalnie żeby nie było nie domówień :P instalowałem Lightroom-a wiec też kilku razy ale nigdy nie musiałem go jakoś aktywować czy coś takiego wystarczy sam klucz i po sprawie
Canon EOS600D - Pilnie sprzedam - Aparaty fotograficzne - Gumtree Mazowieckie (http://www.gumtree.pl/cp-aparaty-fotograficzne/praga-poludnie/canon-eos600d-pilnie-sprzedam-626566232)
Odklejające się naklejki to jakaś plaga Canonów! Nikon ma gumy, Canon naklejki! ;)
Może to jest tak, że naklejki giną wtedy, gdy sprzęt ma bujną historię serwisową :)
Bezpośrednio z oficjalnej dystrybucji polskiej ADOBE w angielskiej wersji językowej ???
To takie dziwne ? Lightroom nie istnieje oficjalnie w polskiej wersji językowej, jest tylko nieoficjalne spolszczenie, jeszcze z czasów kiedy dystrybutorem był firma Wimal .
To takie dziwne ? Lightroom nie istnieje oficjalnie w polskiej wersji językowej, jest tylko nieoficjalne spolszczenie, jeszcze z czasów kiedy dystrybutorem był firma Wimal .
Miałem kiedyś wersje testową 4 i nie było PL językowej. Wielu znajomych mówi, że inne programy też lepiej brać w oryginalnej wersji EN, bo lepiej chodzą.
marie21mk
17-06-2015, 20:35
Canon EOS 70D 20.2 MP Digital SLR Camera Diabla Góra ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl) (http://olx.pl/oferta/canon-eos-70d-20-2-mp-digital-slr-camera-CID99-IDayP1N.html#42171b7beb)
Podejrzana cena i słownictwo...
Canon EOS 70D 20.2 MP Digital SLR Camera Diabla Góra ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl) (http://olx.pl/oferta/canon-eos-70d-20-2-mp-digital-slr-camera-CID99-IDayP1N.html#42171b7beb)
Podejrzana cena i słownictwo...
Okazja - 70D z obiektywami, 3 lamami za 1500 zł :)
Ma jeszcze 5D II za 1100zł pewnie też z obiektywem :)
marie21mk
17-06-2015, 21:04
1500zl do negocjacji - kusi :D
Co do drugiej oferty - numery MPN 2764B021 UPC 609728170929 zgodne z: Canon EOS 5D Mark II 21 1 MP Digital SLR Camera Black Kit w EF L Is USM 609728170929 | eBay (http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-5D-Mark-II-21-1-MP-Digital-SLR-Camera-Black-Kit-w-EF-L-IS-USM/151713266291?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%2 6asc%3D20140602152332%26meid%3Defbfa9b6c98244e5b55 b3b53fa0a4289%26pid%3D100011%26rk%3D1%26rkt%3D10%2 6sd%3D321768303222)
1500zl do negocjacji - kusi :D
Co do drugiej oferty - numery MPN 2764B021 UPC 609728170929 zgodne z: Canon EOS 5D Mark II 21 1 MP Digital SLR Camera Black Kit w EF L Is USM 609728170929 | eBay (http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-5D-Mark-II-21-1-MP-Digital-SLR-Camera-Black-Kit-w-EF-L-IS-USM/151713266291?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%2 6asc%3D20140602152332%26meid%3Defbfa9b6c98244e5b55 b3b53fa0a4289%26pid%3D100011%26rk%3D1%26rkt%3D10%2 6sd%3D321768303222)
Czyli jest szansa te 70D z obiektywami i lampami za 1200 zł wyrwać .... jest jakiś forumowicz z Diablej Góry ?
Wierzysz w cuda ? bo ja nie. Sprzedaż to później na allegro i się wkopiesz jak się okaże krojone.
Wierzysz w cuda ? bo ja nie. Sprzedaż to później na allegro i się wkopiesz jak się okaże krojone.
Jak go kupię za 1200 to uwierzę
marie21mk
17-06-2015, 22:12
Sprzedawca chyba nie wie co sprzedaje, stąd albo fake albo kradzione, w ostateczności totalny laik, ale moja kobieca intuicja każe omijać takie oferty z daleka :)
Sprzedawca chyba nie wie co sprzedaje, stąd albo fake albo kradzione, w ostateczności totalny laik, ale moja kobieca intuicja każe omijać takie oferty z daleka :)
Bardzo słusznie, nie jestem kobietą, ale popieram :)
Albo szukał jelenia który mu wpłaci kasę na konto. Tak czy inaczej ogłoszenia już zdjęte.
Jeleni nie brakuje, wierzących w cuda również. Nie wiem jak ktoś ktoś może w ogóle mieć nadzieję na kupno czegoś takiego. Rozumiem, że fajnie kupić coś okazyjnie w dobrej cenie - też to lubię ale cena z tego ogłoszenia jest nieprzyzwoita i z góry wiadomo, że to dziadostwo jest. Trzeba mieć trochę przyzwoitości.
Jeleni nie brakuje, wierzących w cuda również. Nie wiem jak ktoś ktoś może w ogóle mieć nadzieję na kupno czegoś takiego. Rozumiem, że fajnie kupić coś okazyjnie w dobrej cenie - też to lubię ale cena z tego ogłoszenia jest nieprzyzwoita i z góry wiadomo, że to dziadostwo jest. Trzeba mieć trochę przyzwoitości.
Wolny kraj. Każdy może kupić za ile chce i sprzedać za ile chce.
Canon Eos 7D obiektywy+inne (5488754477) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-7d-obiektywy-inne-i5488754477.html)
7D z przypadkowymi szkłami, w tym Nikkor AF 24-85mm. 0 komentarzy za sprzedaż, brak możliwości odbioru osobistego. Zdjęcie do aukcji też wygląda jakby ktoś pierwszy raz aparat trzymał.
dlaczego przypadkowymi? bo nie slyszales ze tak mozna :mrgreen:
Canon Eos 7D obiektywy+inne (5488754477) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-7d-obiektywy-inne-i5488754477.html)
7D z przypadkowymi szkłami, w tym Nikkor AF 24-85mm. 0 komentarzy za sprzedaż, brak możliwości odbioru osobistego. Zdjęcie do aukcji też wygląda jakby ktoś pierwszy raz aparat trzymał.
Jest napisane w aukcji ze zdjęcia z tego zestawu może podesłać. Nie widzę nic dziwnego w tej aukcji poza wysoką ceną.
Opiszę wam pewne cwaniackie zachowanie sprzedającego na allegro, uf sprzedający posiada kilka kont na allegro i wystawia na nich różne sprzęty foto, na kilku aparaty i obiektywy a na innych akcesoria , co ciekawe żeby zwiększyć zarobek wpadł na dość szczególny sposób , a mianowicie w zestawach z aparatami zamienia oryginalne ładowarki i akumulatory i dodaje najtańsze chińskie a oryginalne ładowarki i akumulatory sprzedaje oddzielnie ale to nie wszystko tak samo robi z obiektywami w których są np. w zestawach oryginalne osłony i miękkie etui, obiektywy sprzedaje bez tych akcesoria a osłony i etui wystawia na oddzielnych aukcjach i innych kontach, tak dla przykładu ładowarka chińska LC-E6E kosztuje 20zł a on oryginał sprzedaje za 120zł, dodatkowa stówka wpadła, wiec zanim kupicie na aukcji w której są piękne zdjęcia sprzedawanego aparatu lub obiektywu ale nie widać jakie akcesoria wchodzą w zestaw a w opisie w sposób mętny jest napisane co wchodzi w zestaw, zapytajcie sprzedającego czy daje oryginalne akcesoria bo potem do ceny zakupu będziecie musieli doliczyć koszt oryginalnej ładowarki, akumulatora, osłony przeciwsłonecznej lub jeszcze innych akcesoria .
Nie chce wskazywać palcem tych kont na allegro ale to bardzo nie fair podejście do kupującego
GalaktycznyMuczaczo
04-07-2015, 12:43
Opiszę wam pewne cwaniackie zachowanie sprzedającego na allegro, uf sprzedający posiada kilka kont na allegro i wystawia na nich różne sprzęty foto, na kilku aparaty i obiektywy a na innych akcesoria , co ciekawe żeby zwiększyć zarobek wpadł na dość szczególny sposób , a mianowicie w zestawach z aparatami zamienia oryginalne ładowarki i akumulatory i dodaje najtańsze chińskie a oryginalne ładowarki i akumulatory sprzedaje oddzielnie ale to nie wszystko tak samo robi z obiektywami w których są np. w zestawach oryginalne osłony i miękkie etui, obiektywy sprzedaje bez tych akcesoria a osłony i etui wystawia na oddzielnych aukcjach i innych kontach, tak dla przykładu ładowarka chińska LC-E6E kosztuje 20zł a on oryginał sprzedaje za 120zł, dodatkowa stówka wpadła, wiec zanim kupicie na aukcji w której są piękne zdjęcia sprzedawanego aparatu lub obiektywu ale nie widać jakie akcesoria wchodzą w zestaw a w opisie w sposób mętny jest napisane co wchodzi w zestaw, zapytajcie sprzedającego czy daje oryginalne akcesoria bo potem do ceny zakupu będziecie musieli doliczyć koszt oryginalnej ładowarki, akumulatora, osłony przeciwsłonecznej lub jeszcze innych akcesoria .
Nie chce wskazywać palcem tych kont na allegro ale to bardzo nie fair podejście do kupującego
to sie nazywa biznes, jezeli koles napisze ze sprzedaje z oryginalna ladowarką a daje chinską to jest to wałek, w innym wypadku facet ewidentnie sprzedaje zeby zarobić a chyba na tym polega forma sprzedaży? wiec niewiem czemu sie dziwić.
Nie widzę w tym nic dziwnego, że ktoś sprzedając sprzęt stara się maksymalnie zwiększyć zysk - jeśli wszystkie aukcje są odpowiednio (rzetelnie) opisane. Gdy coś sprzedawałem, starałem się dokładnie opisać skład zestawu, z zaznaczeniem czy coś jest "oryginałem" czy "zamiennikiem" (bo to w oczywisty sposób wpływa na wartość przedmiotu).
Jeśli kupiłeś zestaw, którego skład odbiegał od opisu można próbować to wyjaśnić ze sprzedającym, samodzielnie lub z pomocą allegro, a dla nas przydałaby się informacja która to była aukcja, żebyśmy sami mogli ocenić jak wyglądał opis (jednostronne relacje czasem nie są obiektywne, nie twierdzę, że tak jest w Twoim przypadku).
"potem do ceny zakupu będziecie musieli doliczyć koszt oryginalnej ładowarki, akumulatora, osłony przeciwsłonecznej"
Możesz mi nie uwierzyć, ale przez wiele lat korzystałem z "nieoryginalnych" akumulatorów i osłon przeciwsłonecznych, trafiła się też "nieoryginalna" ładowarka (dokupiona ze względu na możliwość ładowania w samochodzie), więc nie każdy będzie "musiał" dokupować oryginalne akcesoria.
GalaktycznyMuczaczo
04-07-2015, 14:21
Nie widzę w tym nic dziwnego, że ktoś sprzedając sprzęt stara się maksymalnie zwiększyć zysk - jeśli wszystkie aukcje są odpowiednio (rzetelnie) opisane. Gdy coś sprzedawałem, starałem się dokładnie opisać skład zestawu, z zaznaczeniem czy coś jest "oryginałem" czy "zamiennikiem" (bo to w oczywisty sposób wpływa na wartość przedmiotu).
To pokazuje że zależy ci na świadomości kupującego a nie tylko i wyłacznie na zysku, niektórzy pracują i sprzedają tylko dla zysku i specjalnie dla tego stworzą taki opis jaki trzeba by sprzedać towar, nie ma w tym nic złego jezeli kupujący bierze coś n hop siup.
"potem do ceny zakupu będziecie musieli doliczyć koszt oryginalnej ładowarki, akumulatora, osłony przeciwsłonecznej"
Możesz mi nie uwierzyć, ale przez wiele lat korzystałem z "nieoryginalnych" akumulatorów i osłon przeciwsłonecznych, trafiła się też "nieoryginalna" ładowarka (dokupiona ze względu na możliwość ładowania w samochodzie), więc nie każdy będzie "musiał" dokupować oryginalne akcesoria.
większość aku w mojejtorbie to były zamienniki i działały super, to samo z ładowarką. Nie ma co się mazać, jeżeli kupiłeś taki sprzęt i nie doczytałeś aukcji albo nie dopytałeś niestety nie jest to wina sprzedającego. Jeżeli na aukcji ktos wystawi "czerwone włoskie auto" to nie znaczy ze jest to ferrari, a moze byc to nas powszechny "maluch" .
a dla mnie jest to dalej nie fair jak się maniupuluje odpowiednim opisem
Mam do zaoferowania nową lustrzankę canon 7D - bez obiektywu
Jestem pierwszym i jedynym właścicielem aparatu. Kupiony pod koniec 2012 roku do używania jako zapas i nie było potrzeby używania go.
Aparat jest JAK FABRYCZNIE NOWY. Licznik migawki wskazuje zrobionych 1383 zdjęcia w ramach testu czy działa.
Sprawdzone w programie do tego przeznaczonym.
Nigdy nie był uszkodzony a także nie było żadnej ingerencji zewnętrznej, nigdy mi nie upadł.
Na zdjęciach widać wszystkie kluczowe miejsca i ich stan.
APARAT NIGDY NIE KRĘCIŁ FILMÓW - STAN MATRYCY IDEALNY.
Nic nie jest połamane ani pęknięte ! APARAT JEST JAK FABRYCZNIE NOWY.
Czasami warto dopłacić trochę i mieć pewny i sprawdzony sprzęt.
W zestawie aparat 7D mk1 ,bateria, ładowarka,
ale co to ma wspólnego z działem "podejrzane aukcje"????
nowy sprzet moze kosztowac +/- 1000 pln na szt w zależności od sklepu
takie samo cwaniactwo ,nic więcej
GalaktycznyMuczaczo
04-07-2015, 15:31
a dla mnie jest to dalej nie fair jak się maniupuluje odpowiednim opisem
Mam do zaoferowania nową lustrzankę canon 7D - bez obiektywu
Jestem pierwszym i jedynym właścicielem aparatu. Kupiony pod koniec 2012 roku do używania jako zapas i nie było potrzeby używania go.
Aparat jest JAK FABRYCZNIE NOWY. Licznik migawki wskazuje zrobionych 1383 zdjęcia w ramach testu czy działa.
Sprawdzone w programie do tego przeznaczonym.
Nigdy nie był uszkodzony a także nie było żadnej ingerencji zewnętrznej, nigdy mi nie upadł.
Na zdjęciach widać wszystkie kluczowe miejsca i ich stan.
APARAT NIGDY NIE KRĘCIŁ FILMÓW - STAN MATRYCY IDEALNY.
Nic nie jest połamane ani pęknięte ! APARAT JEST JAK FABRYCZNIE NOWY.
Czasami warto dopłacić trochę i mieć pewny i sprawdzony sprzęt.
W zestawie aparat 7D mk1 ,bateria, ładowarka,
ale co tu jest manipulowane, napisane ze aparat uzywany, napisany przebieg, są foty sprzetu wiec widac stan, w zestaie jest bateria i ładowarka to czy oryginalna czy nie to juz niewiadomo ale jest. wystarczy napisac maila z pytaniem proste...
To czekaj, jak poszedłem w tym roku kupić od NINTENDO nowe 3ds xl i nie bylo w zestawie ładowarki a sprzedawca nie zaznaczył ten ifnormacji to znaczy ze mam być zły? czy ze nie dopytalem? Zgodnie z twoim tokiem myślenia nalezy napisać ze w zestaiwe nie ma karty, nie ma osłony na lcd itp itd . Mirekxx opanuj się, czuje ze poprostu kupiles sprzęt od tego typka i teraz jestes smutny, zamiast robić zdjęcia.
ja tylko napisałem jak sprawa wyglada chcecie kupujcie wasz wybór
ja tylko napisałem jak sprawa wyglada chcecie kupujcie wasz wybór
Bóg zapłać
widocznie ja ma inne podeście do życia i inne standarty fair play pewnie nie na dzisiejsze czasy
jakie standardy? jakie fair play?
misiu puszysty
ładowarka ,bateria to tylko akcesoria
kupiłeś ,jesteś niezadowolony to mu zwróć
czego jego nie meczysz tylko nas?
GalaktycznyMuczaczo
04-07-2015, 16:42
widocznie ja ma inne podeście do życia i inne standarty fair play pewnie nie na dzisiejsze czasy
ale poczekaj napisane jest BATERIA,ŁADOWARKA jezel ibył to w zestawie to niem atutaj nic podejrzanego, problem kupującego ze założył ze jest to ORYGINAŁ, ostatnio srpzedawałem tutaj aparat i wystawiłem body + 8 aku, jakos kolega nie mial problemu z tym ze chyba 6 z nich to zamienniki
zacytuje na to wszystko Kazika
"Mój świat, powiadam, jest chory
Władają nim potwory
Jest coraz bardziej normalne
Tylko to co jest bardziej nachalne
Najlepsze jest to co się sprzeda
Chujowe to co sprzedać się nie da
Każdy to widzi, w środku miasta
Statua z gówna wyrasta "
@mirekxx - czytałem opis kilka razy, i nie znajduję w nim żadnej wzmianki, że akcesoria są oryginalne. Gdyby napisał "zestaw fabryczny" to byłby punkt zaczepienia, ale jeśli "prawie nowy" aparat jest sprzedawany tylko z ładowarką i akumulatorem, a na zdjęciach w aukcji nie ma numerów seryjnych to dla mnie jest powód do zastanowienia i do dopytania o wszystkie szczegóły przed licytowaniem takiego sprzętu.
GalaktycznyMuczaczo
04-07-2015, 18:07
zacytuje na to wszystko Kazika
"Mój świat, powiadam, jest chory
Władają nim potwory
Jest coraz bardziej normalne
Tylko to co jest bardziej nachalne
Najlepsze jest to co się sprzeda
Chujowe to co sprzedać się nie da
Każdy to widzi, w środku miasta
Statua z gówna wyrasta "
Mirek zacytuje mądre i znane nam wszystkim słowa
"mądry polak po szkodzie"
powiem tak napisałem o tym "ku przestrodze" a traktujecie mnie jak ja bym kogoś w jakiś sposób kołował o to mi chodzi zrobicie jak chcecie kupice od kogo chcecie i co chcecie dla mnie temat zamknięty
GalaktycznyMuczaczo
04-07-2015, 18:39
powiem tak napisałem o tym "ku przestrodze" a traktujecie mnie jak ja bym kogoś w jakiś sposób kołował o to mi chodzi zrobicie jak chcecie kupice od kogo chcecie i co chcecie dla mnie temat zamknięty
ale jakiej przestrodze ze jak jest napisane bateria to dostales baterie? czy jak bo nie kumam? o tym ze koles sprzedaje aparat JAK BY BYŁ NOWY ? a nie FABRYCZNIE NOWY? przeciez wszystko w aukcji jest opisane.
zasadniczo, pobieżnie to nic nie napisałeś
nie podales linku do aukcji
zatem przed kim i kogo ostrzegasz?;)
zresztą nieważne
a wiesz co to jest gwint?
Co to właściwie jest - kogo ostrzegasz i przed kim/czym ?
Co to właściwie jest - kogo ostrzegasz i przed kim/czym ?
No i zjechaliście Mirka bo jest normalny i jak kupuje coś to nie kombinuje i nie zastanawia się ze ktoś chce go oszukać.
Kupując aparat Canona zakładam że ładowarka i bateria jest oryginalna. Uczciwy sprzedawca napisze, że ładowarka i akumulator to zamiennik.
Straszne jest to, że nie widzicie w tym nic złego. Doszło do tego, ze kupując cokolwiek używanego trzeba z góry zakładać, że sprzedający to oszust.
GalaktycznyMuczaczo
04-07-2015, 23:16
No i zjechaliście Mirka bo jest normalny i jak kupuje coś to nie kombinuje i nie zastanawia się ze ktoś chce go oszukać.
Kupując aparat Canona zakładam że ładowarka i bateria jest oryginalna. Uczciwy sprzedawca napisze, że ładowarka i akumulator to zamiennik.
Straszne jest to, że nie widzicie w tym nic złego. Doszło do tego, ze kupując cokolwiek używanego trzeba z góry zakładać, że sprzedający to oszust.
Tom Mirka nie zjechalismy tylko weszliśmy w swojego rodzaju polemikę , drugą rzecz jest to kupując sprzęt uzywany zazwyczaj pytasz o pewne rzeczy jezeli nie jestes pewny, albo jezeli opis nie daje ci jasnej odpowiedzi, tylko zakładasz coś. Jeżeli kupujesz uzywane auto to pytasz czy było bite, nie dlatego ze myslisz ze gosciu to oszust i tego nie napisał w ogłoszeniu tylko dlatego że nie jest to samochód nowy z salonu, NIE UZYWANY, FABRYCZNY :)
Sam byłem świadkiem gdy ludzie kupujący sprzęt nowy, ze sklepu pytaja czy jest gwarancja, lub czy jest gwarancja europejska... Pytanie dlaczego?bo sprzedawca to cwaniaczek ? czy dlatego bo nie jesteś pewien :)
Tom Mirka nie zjechalismy tylko weszliśmy w swojego rodzaju polemikę , drugą rzecz jest to kupując sprzęt uzywany zazwyczaj pytasz o pewne rzeczy jezeli nie jestes pewny, albo jezeli opis nie daje ci jasnej odpowiedzi, tylko zakładasz coś. Jeżeli kupujesz uzywane auto to pytasz czy było bite, nie dlatego ze myslisz ze gosciu to oszust i tego nie napisał w ogłoszeniu tylko dlatego że nie jest to samochód nowy z salonu, NIE UZYWANY, FABRYCZNY :)
Sam byłem świadkiem gdy ludzie kupujący sprzęt nowy, ze sklepu pytaja czy jest gwarancja, lub czy jest gwarancja europejska... Pytanie dlaczego?bo sprzedawca to cwaniaczek ? czy dlatego bo nie jesteś pewien :)
Myśl co chcesz. Ja sprzedając aparat napisałbym w aukcji ze ładowarka i akumulator to zamiennik. Nie ważne czy to handlarz czy osoba sprzedająca prywatnie sprzęt. Można uczciwie zamieścić zdjęcie z ładowarką zamiennikiem. Bronicie sprzedawcy wiedząc o tym że na innym koncie sprzedaje oryginalne ładowarki. Mi to się nie mieści w głowie ale może za stary jestem.
GalaktycznyMuczaczo
04-07-2015, 23:56
Myśl co chcesz. Ja sprzedając aparat napisałbym w aukcji ze ładowarka i akumulator to zamiennik. Nie ważne czy to handlarz czy osoba sprzedająca prywatnie sprzęt. Można uczciwie zamieścić zdjęcie z ładowarką zamiennikiem. Bronicie sprzedawcy wiedząc o tym że na innym koncie sprzedaje oryginalne ładowarki. Mi to się nie mieści w głowie ale może za stary jestem.
ja nie bronie sprzedawcy ale tez nie stoje po stronie kupującego :) jak juz pisałem, to troche taka amerykańska logika w której kupujesz Xboxa i jezeli nie jest napisane że konsola nie bedzie działać podłączona do krowy wtedy możesz pozwać firmę do sądu, dlatego też przed tym się bronią takową instrukcją :)
http://i.imgur.com/61O4lud.jpg
Tutaj sytuacja podobna, zresztą nie pierwsza na allegro, kiey to ktos kupił "oryginalną nową (instrukcję- to było napisane małymi literami) konsolę ps4" i niestety sprzedawca wygrał. pytanie czy chwalić tego co wymyślił to i w sumie zarobił, czy wspierać tego który nie czyta całości albo nie pyta...tak jak w tym przypadku :) , mysle ze koniec off topu?
drugą rzecz jest to kupując sprzęt uzywany zazwyczaj pytasz o pewne rzeczy jezeli nie jestes pewny, albo jezeli opis nie daje ci jasnej odpowiedzi, tylko zakładasz coś. Kupując sprzęt jeśli z opisu wynika, że jest jak nowy, kupiony rok temu, w komplecie zestaw wszystkich akcesoriów jak ładowarka, pasek itp. to jest domniemanie że wszystkie akcesoria są oryginalne i fabryczne. Chyba tylko ty pytałbyś czy aby na pewno akumulator to nie chiński zamiennik. Uważam, że o takich sprawach człowiek uczciwy powinien napisać i nie dziwi mnie wkurzenie kolegi. Ciekawe jak ty w komplecie z aparatem kupiłbyś sparciały pasek od spodni który sprzedawca nazwał w opisie paskiem to byłbyś zadowolony - nie wkurzaj się na mnie ale to jest tego samego typu sytuacja.
GalaktycznyMuczaczo
05-07-2015, 16:02
Kupując sprzęt jeśli z opisu wynika, że jest jak nowy, kupiony rok temu, w komplecie zestaw wszystkich akcesoriów jak ładowarka, pasek itp. to jest domniemanie że wszystkie akcesoria są oryginalne i fabryczne. Chyba tylko ty pytałbyś czy aby na pewno akumulator to nie chiński zamiennik. Uważam, że o takich sprawach człowiek uczciwy powinien napisać i nie dziwi mnie wkurzenie kolegi. Ciekawe jak ty w komplecie z aparatem kupiłbyś sparciały pasek od spodni który sprzedawca nazwał w opisie paskiem to byłbyś zadowolony - nie wkurzaj się na mnie ale to jest tego samego typu sytuacja.
widzisz , domniemanie... tak samo jak włoski czerwony samochód to nie musi być ferrari tak samo ta zasada moze dzialac tutaj. Dodatkowo, działa coś takiego jak ustawa o zakupie na odległość, gdzie bez podania przyczyny mozna odejsc od umowy przez 14 dni... proste. trochę oleju w głowie i tzw dmuchania na zimne i mamy spokojne życie . Staram się myśleć o ludziach jak o uczciwych jednakże , niekoniecznie moje ale też kolegów, doświadczenie pokazuje że trzeba uważać. Mamy ponad 170 stron tutaj "ostrzeżeń" wynikających z zakupu przez internet , nie zapala się tutaj nikomu lampka kontrolna, która mówi , że kupując coś przez internet czego ni ejestesmy pewni, a mozemy sie jedynie DOMYŚLAĆ, warto dopytać niż potem spotkać się z rozczarowaniem?
widzisz , domniemanie... tak samo jak włoski czerwony samochód to nie musi być ferrari tak samo ta zasada moze dzialac tutaj. Dodatkowo, działa coś takiego jak ustawa o zakupie na odległość, gdzie bez podania przyczyny mozna odejsc od umowy przez 14 dni... proste. trochę oleju w głowie i tzw dmuchania na zimne i mamy spokojne życie . Staram się myśleć o ludziach jak o uczciwych jednakże , niekoniecznie moje ale też kolegów, doświadczenie pokazuje że trzeba uważać. Mamy ponad 170 stron tutaj "ostrzeżeń" wynikających z zakupu przez internet , nie zapala się tutaj nikomu lampka kontrolna, która mówi , że kupując coś przez internet czego ni ejestesmy pewni, a mozemy sie jedynie DOMYŚLAĆ, warto dopytać niż potem spotkać się z rozczarowaniem?
Zgadzam się z tobą, że trzeba być ostrożnym i pytać o co się da ale chyba przyznasz mi rację że gdy na zdjęciu widać cały fabryczny zestaw to nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie sie pytać czy aby na pewno ta ładowarka na której widać napis canon czy też ten akumulator nie jest podróbą.
Nawet gdybym nie widział tego na zdjęciu a sprzedawca zapewniłby mnie że w komplecie jest np pasek do aparatu to w życiu nie wpadłbym na pomysł zapytania czy to na pewno oryginał od tego modelu. Nie wierzę, że ty byś zadał takie pytanie.
Prawo zwrotu nie obowiązuje na aukcj gdy kupujesz od osoby prywatnej.
GalaktycznyMuczaczo
05-07-2015, 16:50
Zgadzam się z tobą, że trzeba być ostrożnym i pytać o co się da ale chyba przyznasz mi rację że gdy na zdjęciu widać cały fabryczny zestaw to nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie sie pytać czy aby na pewno ta ładowarka na której widać napis canon czy też ten akumulator nie jest podróbą.
Nawet gdybym nie widział tego na zdjęciu a sprzedawca zapewniłby mnie że w komplecie jest np pasek do aparatu to w życiu nie wpadłbym na pomysł zapytania czy to na pewno oryginał od tego modelu. Nie wierzę, że ty byś zadał takie pytanie.
Prawo zwrotu nie obowiązuje na aukcj gdy kupujesz od osoby prywatnej.
a no tak od osób fizycznych nie, no coz to wciąż daje mi jeszcze większą podstawę do upewnienia się podczas zakupu. Jednakże nie o tym, kolega Mirek nie powiedzial nic o tym ze na zdjeciach jest oryginalna ładowarka czy bateria, ba nie podał linków do uzytkownika, a szkoda... Druga rzecz to ile razy ktoś sprzedaje np. APARAT CANON xxxD (samo body) w pudełku po zestawie kitowym? znaczy ze jak nie napisał samo body a na pudełku jest obiektyw to on tam jest? A co jak sklepy dają zdjęcia podglądowe n ktorych jest aparat z obiektywem , to tez mamy uważać ze obiektyw jest w zestawie? Widzisz tutaj jak juz pisałem wczesniej ja nie staje po stronie sprzedawcy ale tez nie bronie kupującego, uwazam ze jako kupujący powinienem mieć tyle oleju w głowie zeby nie dać się właśnie wepchnąć na tzw minę . Jeżeli nie kupujesz ze sklepu , nie masz prawa do zwrotu towaru to pytaj o wszystko co cie interesuje, sprzedawca albo odpowie na woje pytania i zdecydujesz się bądź nie na zakup , albo nie odpowie i straci kupującego.
Dodatko w pierwszym poście Mirka, on sam zasugerował to co ja caly czas a mianowicie
...wiec zanim kupicie na aukcji w której są piękne zdjęcia sprzedawanego aparatu lub obiektywu ale nie widać jakie akcesoria wchodzą w zestaw ...
Domniemywać można ze w aparacie są oryginalne elementy. Jezeli ich nie ma to powinno się taką informację na aukcji umieścić. Co innego zgubić ładowarkę i kupić zamiennik a co innego dekompletować z premedytacją zestawy i zarabić na niewiedzy kupujacego
GalaktycznyMuczaczo
05-07-2015, 17:19
Domniemywać można ze w aparacie są oryginalne elementy. Jezeli ich nie ma to powinno się taką informację na aukcji umieścić. Co innego zgubić ładowarkę i kupić zamiennik a co innego dekompletować z premedytacją zestawy i zarabić na niewiedzy kupujacego
nie zebym byl zwolennikiem ale to sie nazywa biznes... koles nie musi byc pasjonatem fotografii albo nawet nie musi być "uczciwy" ale niestety w tych czasach jak ktoś nas dźgnie na ulicy to my musimy udowodnić że to on nam zrobil krzwdę a nie on się musi bronić... Jak już mówiłem zakończmy off top bo to chyba 4 strona tej rozmowy o niczym?
Co ty w ogóle piszesz - nie należy nic zakładać kupując używane graty, bo to się zawsze tak kończy. Po prostu pytasz i wszystko wiesz :)
Dlaczego nazywasz kogoś oszustem, bo do aparatu ma zamiennik akumulatora ? To by znaczyło, że jesteś naiwny jak autor tego postu.
Akumulator to część eksploatacyjna która się zużywa w miarę użytkowania. Nie ma obowiązku kupowania kolejnego oryginału gdy pierwszy się zużyje.
--- Kolejny post ---
Brak zapytania ze strony Kupującego to żenada a nie niewiedza. Powszechnie wiadomo, że kto pyta nie błądzi.
Co ty w ogóle piszesz - nie należy nic zakładać kupując używane graty, bo to się zawsze tak kończy. Po prostu pytasz i wszystko wiesz :)
Dlaczego nazywasz kogoś oszustem, bo do aparatu ma zamiennik akumulatora ? To by znaczyło, że jesteś naiwny jak autor tego postu.
Akumulator to część eksploatacyjna która się zużywa w miarę użytkowania. Nie ma obowiązku kupowania kolejnego oryginału gdy pierwszy się zużyje.
--- Kolejny post ---
Brak zapytania ze strony Kupującego to żenada a nie niewiedza. Powszechnie wiadomo, że kto pyta nie błądzi.
Brak mi słów
Brak mi słów
Wierz mi, że mnie również. Jednak warto poznać tok myślenia sprzedawcy żeby jeszcze bardziej wyczulić swoją ostrożność.
Wierz mi, że mnie również. Jednak warto poznać tok myślenia sprzedawcy żeby jeszcze bardziej wyczulić swoją ostrożność.
tzn wczuć się w rolę oszusta ....
Nie, po prostu zastosować prostą regułę z ruchu drogowego - zasadę ograniczonego zaufania
Brak mi słów
Pewnie, lepiej udawać ofiarę po fakcie i pisać wierszyki tak ? Wszystko zależy od punktu widzenia - nie znamy zakresu aukcji, jej przebiegu ani ceny, ale za to wiemy, że sprzedawca jest oszustem. PARANOJA :(
--- Kolejny post ---
Nie, po prostu zastosować prostą regułę z ruchu drogowego - zasadę ograniczonego zaufania
To jest dobry pomysł i należy się go trzymać - gdyby kupujący dopytał co i jak sytuacja nie miałaby miejsca.
sprocket73
06-07-2015, 08:06
Jak widać po różniących się opiniach rozumienie słowa uczciwość jest względne.
Sprzedający szczegółowo opisał wszystkie zalety aparatu, ale brakło mu już siły na dopisanie słowa zamienniki przy baterii i ładowarce. Moim zdaniem przemilczenie tego szczegółu nie jest oszustwem... ale jest cwaniactwem.
Bardziej martwi mnie to, że są ludzie, którzy biją brawo cwaniakowi i śmieją się z naiwniaka, który nie dopytał. Zastanówcie się, czy to jest dobre.
Nie rozumiemy się - nigdy nie twierdziłem, że to co się stało jest zjawiskiem pozytywnym i normalnym. Niemniej jednak łatwo kogoś oceniać znając tylko jedną stronę medalu.
Ja staram się być obiektywny, bo jednak choć do transakcji doszło i Kupujący ma pretensję do Sprzedającego, to zamiast coś z tym zrobić wyżalił się na Forum.
Nie widzę tutaj ludzi którzy biją brawo sprzedawcy, ale nie nazwałbym go również cwaniakiem. Wiele razy doświadczyłem podobnych sytuacji na aukcjach, ale jakoś dało się sprawy wyprostować.
Osobiście nie wiem co bym wolał - wyeksploatowany aku oryginalny, czy nowy zamiennik dobrej jakości ? Zabrakło tej informacji w opisie, ale skoro ktoś kupuje używany sprzęt musi się liczyć z jego zużyciem eksploatacyjnym.
oj nie... nie dostajesz drogiego zamiennika bo on słono kosztuje tyle co uzywany orginał tylko najtańszą tandete za 20zł akumulator i za 20zł ładowarkę, a te z zestawu można sprzedać po stówce
dla mnie temat zakończony
Koles robi waly! Proste! Kolejny dorobkiewicz. Przyky jest fakt, ze Polacy akceptuja kazda forme cwaniactwa, szczegolnie gdy to nie oni "poplyneli".
Z reszta allegro to jeden wielki bajzel, do amazona czy ebay'a daleka droga.
Koles robi waly! Proste! Kolejny dorobkiewicz. Przyky jest fakt, ze Polacy akceptuja kazda forme cwaniactwa, szczegolnie gdy to nie oni "poplyneli".
Z reszta allegro to jeden wielki bajzel, do amazona czy ebay'a daleka droga.
Dokładnie.
Amazon nie miałem okazji przetestować. eBay jest znacznie bezpieczniejszy i tańszy, a przekręciarze są ścigani. Firma dba o kupującego do przesady.
Pamiętam transakcję znajomego na eBay (sprzedaż telefonu), na którą poskarżył się jakiś pacan. Tylko po to żeby zbić cenę. Nie chciał oddać telefonu, ale udowadniał, że jest on wadliwy.
W rezultacie potrącono mu chyba 20% ceny aukcyjnej.
skoro ktoś kupuje używany sprzęt musi się liczyć z jego zużyciem eksploatacyjnym.
Zużycie aksploatacyjne kolego jest wtedy gdy akumulator ma powiedzmy jedną kreskę sprawności na trzy możliwe, a nie podmiana fabrycznego wyposażenia na zamienniki. Zatajenie takich informacji to nic innego jak jawne cwaniactwo sprzedającego i nie odnoszę się tu do aukcji kolegi bo nie wiem jak było tylko piszę w odniesieniu do tekiego a nie innego postępowania
Ja również jestem obiektywny jednak mój obiektywizm nie pozwala mi na dawanie przyzwolenia na tego typu postępowanie.
niestety, niektórzy uważają, że to jest zaradność i spryt życiowy...
oj nie... nie dostajesz drogiego zamiennika bo on słono kosztuje tyle co uzywany orginał tylko najtańszą tandete za 20zł akumulator i za 20zł ładowarkę, a te z zestawu można sprzedać po stówce
dla mnie temat zakończony
Skoro tak, to zmienia postać rzeczy. Nie znamy sprawy do końca, bo nie pokazałeś oferty. Jednak nie próbowałeś się porozumieć ze sprzedającym ? - zawsze można się jakoś dogadać.
--- Kolejny post ---
niestety, niektórzy uważają, że to jest zaradność i spryt życiowy...
Oszukanie kogoś to nie jest zaradność, tylko byle jaki styl życia. Każdy popełnia błędy - jedni nieświadomie inni z premedytacją, ale nie każdy potrafi się do tego przyznać. Ciągle nie wiemy jak było, stąd trudno cokolwiek zakładać.
Trzeba wstawiać linki do takich aukcji. Jeżeli jest to faktycznie zamiennik za 20 zł to bym się wkurzył. Oryginalny będzie sprawny przez wiele lat, po zamienniku za rok nie będzie śladu
--- Kolejny post ---
Trzeba wstawiać linki do takich aukcji po to aby ktos z forumowiczów nie naciął się następnym razem. Jeżeli jest to faktycznie zamiennik za 20 zł to bym się wkurzył. Oryginalny będzie sprawny przez wiele lat, po zamienniku za rok nie będzie śladu
--- Kolejny post ---
2 razy mi się kliknęło
Widział ktoś ten temat: Adobe Photoshop Lightroom 5! Promocja! (5494048951) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-promocja-i5494048951.html)
przebijam
Adobe Photoshop Lightroom 5! Promocja! (5508056706) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-promocja-i5508056706.html)
ale nie mam pojecia o co kaman ,ma pozytywy za te lightroomy
bylo juz
http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/podejrzane-aukcje-na-allegro-ii-80882/index166.html
przebijam
Adobe Photoshop Lightroom 5! Promocja! (5508056706) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-promocja-i5508056706.html)
ale nie mam pojecia o co kaman ,ma pozytywy za te lightroomy
te sam sprzedawca - dokładnie same pozytywy
McMelassa
08-07-2015, 14:22
Z ciekawości zadałem pytanie o dokument sprzedaży do tych aukcji. Brak odzewu. Może sezon urlopowy...może...
Lightroom 5 za 100zł?? (http://forum.olympusclub.pl/threads/98730-Lightroom-5-za-100z%C5%82)
tu wiecej o tym
wersja OEM, bez faktury
Panowie nie przeginacie - oryginalny program z prawem do rejestracji za 50zł i do tego jeszcze f-ra VAT ??? Takie rzeczy to były tylko w Erze :)
marekvulkan
20-07-2015, 18:11
UWAGA na sprzedającego z allegro tomasz_witczak kupiłem od niego Canon EOS 5D MK2 MK II zestaw (http://allegro.pl/show_item.php?item=5539492736) niestety wygląd aparatu był niezgodny z opisem więc przebieg aparatu wzbudził moje wątpliwości i pofatygowałem się do serwisu Canona w celu weryfikacji rzeczonego przez sprzedawcę przebiegu okazało się że aparat ma zrobione imponujące 998655zdjęć czyli niespełna milon:shock:
przecież w aukcji sprzedający napisał że aparat pokazuje przebieg około 900 tysięcy - skąd zaskoczenie ?
UWAGA na sprzedającego z allegro tomasz_witczak kupiłem od niego Canon EOS 5D MK2 MK II zestaw (http://allegro.pl/show_item.php?item=5539492736) niestety wygląd aparatu był niezgodny z opisem więc przebieg aparatu wzbudził moje wątpliwości i pofatygowałem się do serwisu Canona w celu weryfikacji rzeczonego przez sprzedawcę przebiegu okazało się że aparat ma zrobione imponujące 998655zdjęć czyli niespełna milon:shock:
Sprzedajacy opisal stan licznika, dlaczego mamy na niego uwazac? Takie posty jak ten powinny byc kasowane a autor banowany!
marekvulkan
20-07-2015, 19:05
Sprzedajacy opisal stan licznika, dlaczego mamy na niego uwazac? Takie posty jak ten powinny byc kasowane a autor banowany!
W rozmowie przed zakupem sprzedający powiedział że to aparat nie ma 900 tys a 60 tys zdjęc abstrachując od zapewnien sprzedawcy to... wystarczy odpalic kalkulator i pomyslec - przebieg podany na aukcji jesli nawet wynosił 900 tyś to jest przekroczony o prawie 100 tyś zdjęć czasami te 100tyś to jest deklarowany przebieg gwarancyjny aparatu a niektórzy robią kilka tysiecy zdjęc rocznie ...a więc zdebik troche pomyśl zanim napiszesz głupotę.
A nie zastanowiła cię cena? Tak wiem okazja a sprzedający to naiwniak nie znający cen. Kolego poleciałeś na okazję, a teraz narzekasz. Już nie pierwszy raz na tym forum kupujący okazyjnie ostrzegają przed nieuczciwymi sprzedawcami.
GalaktycznyMuczaczo
20-07-2015, 19:20
Nikt z nas niewie co ci powiedział sprzedający przez telefon, równie dobrze mogłeś poprostu nie przeczytać opisu i pisąc w ten sposbó, słowo przeciw słowu. Nie chce się kłócić ale na aukcji masz jasno podane w pierwszym zdaniu jaki jest przebieg aparatu , cena tez powinna zapalić lampkę kontrolną. Tak to jest jak chce sie "dobrze i tanio"
zwracam kolegów uwagę ze zgodnie z sugestiami poczynionymi na forum w opisie jest podkreślone ze ładowarka i bateria są oryginalne
a do markavulkana
jako ze zajmujesz się handlem sprzętem foto na allegro to skill w klikaniu "kup teraz" nie zawsze jest strzałem w dziesiątkę
jest ryzyko jest zabawa
chciałeś tanio kupiłeś złom - proste...
jak z samochodami tylko wielu nie potrafi tego zrozumieć
dobry towar ma stosowną cenę, nie stać na dobry - nie kupuj trupa tylko zbieraj, weź kredyt albo coś
stać na dobry a kupujesz trupa bo tanio - jeszcze gorzej, nie potrzebujesz kredytu tylko zmiany myślenia
UWAGA - podróba!
Canon Grip BG-E6 5D Mark II NOWY Oryginal !!! (5558473648) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-grip-bg-e6-5d-mark-ii-nowy-oryginal-i5558473648.html)
UWAGA - podróba!
Canon Grip BG-E6 5D Mark II NOWY Oryginal !!! (5558473648) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Dzięki za ostrzeżenie, bo przymierzałem się do zakupu.
Jak się zorientowałeś?
Na podstawie zdjęć, a konkretnie:
- napis Canon wahnięty i umieszczony zbyt blisko napisu "battery grip"
- szufladka inna niż w oryginale
- faktura tworzywa wskazująca na plastik
- okładzina na tylnej klapce przylega inaczej niż w tej podróbie
Ja chyba łyknę phottixa z cyfrowych za 139 złociszy...
Podróba jak nic - widać po gumie ( powinna być taka faktura gumy jak na body )
UWAGA - podróba!
Canon Grip BG-E6 5D Mark II NOWY Oryginal !!! (5558473648) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-grip-bg-e6-5d-mark-ii-nowy-oryginal-i5558473648.html)
to samo, jedynie na zdjęciach wymaskowano logo, na streecie w China max 35$... to i tak za dużo, lepiej kupić zamiennik pod którym ktoś się podpisał (np Newell)
Ktos miał do czynienia z FunkyFotos @ PRO Adapter CANON EF / EOS - NIKON [Potw. AF] @ (5521102001) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=5521102001), od adapterów canon - nikon, prawie miesiąc czekam na dostawę, brak kontaktu.
a co twoje pytanie ma do "podejrzane aukcje allegro"?
Ktos miał do czynienia z FunkyFotos @ PRO Adapter CANON EF / EOS - NIKON [Potw. AF] @ (5521102001) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=5521102001), od adapterów canon - nikon, prawie miesiąc czekam na dostawę, brak kontaktu.
na pewno autorzy komentarzy mieli kontakt, poniżej link do negatywów :
Informacje o Użytkowniku FunkyFotos - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=10093510&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg)
a sam sprzedający jak widać na ten moment ostatnio logował się na allegro 21.07.2015, 10:35:53
...czyli jest wysoce prawdopodobne że żyje - a czy zwróci $$$ to już inna sprawa
radzę czytać komentarze przed zakupem, nie kupiłbym nawet śrubki od kogoś takiego
na 8,5 tys komentow 15 negatywow, nie widze problemow
sprzdaje foto shit dlatego bym nic u niego nie kupil
na 8,5 tys komentow 15 negatywow, nie widze problemow
sprzdaje foto shit dlatego bym nic u niego nie kupil
Dokladnie 15 negatywów, to bardzo mało, zawsze spr. komenty, a co sprzedaje to inna sprawa.
ale te oraz neutralne komentarze mówią co nieco nt procedur rozwiązywania ewentualnych problemów przez sprzedającego...
na pewno autorzy komentarzy mieli kontakt, poniżej link do negatywów :
Informacje o Użytkowniku FunkyFotos - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=10093510&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg)
a sam sprzedający jak widać na ten moment ostatnio logował się na allegro 21.07.2015, 10:35:53
...czyli jest wysoce prawdopodobne że żyje - a czy zwróci $$$ to już inna sprawa
radzę czytać komentarze przed zakupem, nie kupiłbym nawet śrubki od kogoś takiego
Negów ma bardzo mało jak na taką ilość pozytywów. Nie widzę nic podejrzanego
podejrzanego ja też nic - widzę za to że wiele osób pisze o chamstwie przy próbach reklamacji - dogadali się ? :D
Ja po ostatnich akcjach na ale drogo, bede unikal sprzedawcow z negatywami. Nie ma sensu tracic czasu i nerwow.
tu się zgodzę ze lepiej ominąć takiego jak się da
tylko ze ja zawsze sprawdzam komenty przed kupnem...