Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podejrzane aukcje na Allegro II

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9

koraf
18-12-2012, 18:53
A co o tym sądzicie ? 400/2.8II za mniej niż połowę ceny na rynku : CANON EF 400mm f/2.8 L USM II (2863950797) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-ef-400mm-f-2-8-l-usm-ii-i2863950797.html). Sprzedający wygląda na wiarygodną osobę.

jacek_73
18-12-2012, 20:09
Jest telefon - trzeba zadzwonić i wysondować. Na bolka oko to aukcja jest "czysta" :)

Bolek02
18-12-2012, 21:02
Sporzedający ma 152 pozytywne komentarze i ani jednej porażki, to gdzie ten przekręt ???

centur
19-12-2012, 18:34
REWELACJA CANON 50D 3700 ZDJĘĆ + 18-135 STM IDEAŁ (2883934190) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/rewelacja-canon-50d-3700-zdjec-18-135-stm-ideal-i2883934190.html)
opis powala, człowiek jednak całe życie się uczy i dowiaduje wciąż czegoś nowego, szczególnie o c50/1.4 :cool:

michalab
19-12-2012, 20:46
REWELACJA CANON 50D 3700 ZDJĘĆ + 18-135 STM IDEAŁ (2883934190) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/rewelacja-canon-50d-3700-zdjec-18-135-stm-ideal-i2883934190.html)
opis powala, człowiek jednak całe życie się uczy i dowiaduje wciąż czegoś nowego, szczególnie o c50/1.4 :cool:
Ale przecież w opisie jest o AF, chyba lepszy AF niż w c50/1.4 można sobie wyobrazić, nawet w szkle EF-S

jacek_73
19-12-2012, 20:56
A ja się nauczyłem 3mać z daleka od ludzi, którzy piszą CapsLockiem. A w sprawach finansowych to już w ogóle :evil:

Bolek02
19-12-2012, 21:33
Panowie, ten wątek traktuje o "podejrzanych aukcjach" a ta jakby na nią nie patrzeć nijak nie jest :)

rysz
19-12-2012, 21:59
A co o tym sądzicie ? 400/2.8II za mniej niż połowę ceny na rynku : CANON EF 400mm f/2.8 L USM II (2863950797) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-ef-400mm-f-2-8-l-usm-ii-i2863950797.html). Sprzedający wygląda na wiarygodną osobę.
Czemu za mniej niż 1/2 ceny? Przecież to stare szkło bez IS.
Jak na mój gust dość drogo.

lucas_g
19-12-2012, 22:12
Czemu za mniej niż 1/2 ceny? Przecież to stare szkło bez IS.
Jak na mój gust dość drogo.

Przeglądałem tą aukcję już kilkukrotnie i dopiero po Twoim poście zauważyłem, że to rzeczywiście stare szkło. Zmyliła mnie "II" w tytule. Jak na szkło bez IS to cena naprawdę bardzo wysoka.

koraf
19-12-2012, 22:25
Przeglądałem tą aukcję już kilkukrotnie i dopiero po Twoim poście zauważyłem, że to rzeczywiście stare szkło. Zmyliła mnie "II" w tytule. Jak na szkło bez IS to cena naprawdę bardzo wysoka.
Macie w pełni rację to stare szkło również zmyliła mnie II.

centur
19-12-2012, 23:10
Ale przecież w opisie jest o AF, chyba lepszy AF niż w c50/1.4 można sobie wyobrazić, nawet w szkle EF-S

miałem c50/1.4 wiele lat i chyba nie zaryzykowałbym opisu, że 18-135 na AF "o niebo lepszy" od 50-tki, toż to ani eLka ani USM !

fj_mike
19-12-2012, 23:53

Na innej aukcji z aparatem napisał:

Ja kupiłem zestaw z racji obiektywu ,dlatego go sprzedaję
Aparat CANON EOS 1DS (2863951657) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/aparat-canon-eos-1ds-i2863951657.html)

:confused:

Alcest
22-12-2012, 20:13
Witam,

znacie może tego sprzedawcę? * * * Nowy CANON 650D 18-135 IS STM FV23% * * * (2876161681) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/nowy-canon-650d-18-135-is-stm-fv23-i2876161681.html)

Niechiałbym dostać cegły w paczce. Co o tym myślicie?

Chtiej
23-12-2012, 01:50
Witam,

znacie może tego sprzedawcę? * * * Nowy CANON 650D 18-135 IS STM FV23% * * * (2876161681) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/nowy-canon-650d-18-135-is-stm-fv23-i2876161681.html)

Niechiałbym dostać cegły w paczce. Co o tym myślicie?

Nic podejrzanego na tej aukcji nie widzę, a jeśli boisz się dostać cegłę to zamów z możliwością sprawdzenia paczki za pobraniem (sprzedający powinien się zgodzić na wpłatę zaliczki na kuriera + reszta za pobraniem), albo jedź do Krakowa i odbierz osobiście.
Wygląda na zupełnie normalnego sprzedawcę. Wystawia FV, udziela gwarancji, możliwy jest odbiór osobisty więc jeśli cena Ci odpowiada to nie widzę przeciwwskazań.

wlodal
23-12-2012, 11:23
Nic podejrzanego na tej aukcji nie widzę, a jeśli boisz się dostać cegłę to zamów z możliwością sprawdzenia paczki za pobraniem (sprzedający powinien się zgodzić na wpłatę zaliczki na kuriera + reszta za pobraniem), albo jedź do Krakowa i odbierz osobiście.
Wygląda na zupełnie normalnego sprzedawcę. Wystawia FV, udziela gwarancji, możliwy jest odbiór osobisty więc jeśli cena Ci odpowiada to nie widzę przeciwwskazań.

Nie wiedziałem , że przesyłka kurierem ma opcję sprawdzenia - rozumię przed zapłatą !? . Taką opcję , wg mojej wiedzy , ma tylko poczta polska . Mało tego - np. UPS nie przyjmuje przesyłek płatnych pobraniem od osób , które nie mają z nimi umowy - czyli co najmniej 30 paczek miesięcznie - przekonałem się o tym na własnej d... . W przypadku kuriera , po sprawdzeniu po zapłacie - jedyne co można , to spisać protokół i czekać . Czy coś pomyliłem ?. Tak więc nie wiem o jakim sprawdzeniu piszesz !.

Joshec
23-12-2012, 11:39
Macie w pełni rację to stare szkło również zmyliła mnie II.

Hmmm, to nawet nie poprzednia wersja 400/2.8 L IS USM ale naprawdę staruszek... Canon Camera Museum | Camera Hall - Lenses (EF Mount) (http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/super_telephoto/ef_400_28lii_usm.html)

Sunders
23-12-2012, 11:44
Nie wiedziałem , że przesyłka kurierem ma opcję sprawdzenia - rozumię przed zapłatą !? . Taką opcję , wg mojej wiedzy , ma tylko poczta polska .

Prawdopodobnie chodzi o Pocztex, który chyba rzeczywiście jako jedyny oferuje za dodatkowe 5pln taką opcję. Raz sam z niej korzystałem jako kupujący i polecam ją w razie wątpliwości.

salas
23-12-2012, 13:02
Ale przy normalnym kurierze można przecież otworzyć paczkę, chociażby w celu sprawdzenia uszkodzeń :> jak wtedy by była cegła to od razu spisać co i jak i niech wraca?

DarekB
23-12-2012, 13:29
...można przecież otworzyć paczkę, chociażby w celu sprawdzenia uszkodzeń

Ostatnio próbowałem przy kurierze z DPD ale odesłał mnie na drzewo argumentując, że opakowanie nie jest uszkodzone.
Przy Pocztexie potwierdzam, działa i kosztuje raptem 5zł.

...przy normalnym kurierze

Normalny kurier to?

wlodal
23-12-2012, 13:42
Ostatnio próbowałem przy kurierze z DPD ale odesłał mnie na drzewo argumentując, że opakowanie nie jest uszkodzone.

Normalny kurier to?

Zgadza się - chodziło mi o pocztex - jednak zawsze , z przyzwyczajenie , piszę "poczta polska" . Natomiast - dogadać się z kurierem ??- tak jak napisano wcześniej - udowodnij , że opakowanie jest uszkodzone . Jak nie to płać , sprawdzaj i możemy spisać protokół .
Pozdrawiam wszystkich z Canon Board i Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku .

salas
23-12-2012, 14:13

Normalny kurier to?
Być może trafiłeś na jakiegoś chama, mi żaden do tej pory nie odmówił a zawsze otwieram przy nich i byli już chyba z każdej firmy kurierskiej :)
Może w Kielcach pracują jacyś normalni ludzie z którymi da się dogadać, nie wiem :>

Sunders
23-12-2012, 15:04

Normalny kurier to?

Kiedyś też tak próbowałem i wtedy kurier zwykle oświadczał, że owszem mogę sprawdzić w jego obecności zawartość przesyłki pobraniowej, ale po uprzednim uiszczeniu opłaty.

--- Kolejny post ---

Być może trafiłeś na jakiegoś chama, mi żaden do tej pory nie odmówił a zawsze otwieram przy nich i byli już chyba z każdej firmy kurierskiej :)
Może w Kielcach pracują jacyś normalni ludzie z którymi da się dogadać, nie wiem :>

Z jakich firm są Ci dobrze wychowani kurierzy, co pozwalają otworzyć przesyłkę? Bez uprzedniego wnoszenia opłaty?

Chtiej
24-12-2012, 03:21
Nie wiedziałem , że przesyłka kurierem ma opcję sprawdzenia - rozumię przed zapłatą !? . Taką opcję , wg mojej wiedzy , ma tylko poczta polska . Mało tego - np. UPS nie przyjmuje przesyłek płatnych pobraniem od osób , które nie mają z nimi umowy - czyli co najmniej 30 paczek miesięcznie - przekonałem się o tym na własnej d... . W przypadku kuriera , po sprawdzeniu po zapłacie - jedyne co można , to spisać protokół i czekać . Czy coś pomyliłem ?. Tak więc nie wiem o jakim sprawdzeniu piszesz !.
Piszę o sprawdzeniu przed zapłatą, a firma kurierska, która taką usługę za jakieś 5zł oferuje nazywa się EMS Pocztex (choć dla niektórych to to samo co Poczta Polska).
Co do wysyłki za pobraniem przez UPS, DPD, DHL, itd. istnieje taka możliwość jeśli skorzysta się z firmy pośredniczącej takiej jak, zamow-kuriera, sendit, kurierzy, itp.
Przy korzystaniu z firmy pośredniczącej jest pewna wygoda, która polega na odebraniu przez kuriera paczki (nie trzeba wozić - zwłaszcza jak ktoś nie mieszka w mieście).

wlodal
24-12-2012, 09:52
Piszę o sprawdzeniu przed zapłatą, a firma kurierska, która taką usługę za jakieś 5zł oferuje nazywa się EMS Pocztex (choć dla niektórych to to samo co Poczta Polska).
Co do wysyłki za pobraniem przez UPS, DPD, DHL, itd. istnieje taka możliwość jeśli skorzysta się z firmy pośredniczącej takiej jak, zamow-kuriera, sendit, kurierzy, itp.
Przy korzystaniu z firmy pośredniczącej jest pewna wygoda, która polega na odebraniu przez kuriera paczki (nie trzeba wozić - zwłaszcza jak ktoś nie mieszka w mieście).

Reasumując , jeśli interesuje nas sprawdzenie przed zapłatą , to tylko pocztex , czyli USŁUGI KURIERSKIE POCZTY POLSKIEJ - ta brzmi pełna nazwa . Tyle , że wielu sprzedawców zgadza się na przesyłkę kurierem za pobraniem , ale o dziwo , nie zgadzają się na wysyłkę pocztexem ze sprawdzeniem . Przecież i tak koszty przesyłki , z zasady , pokrywa kupujący. Nie zgadzają się na pocztex , mimo , że kupujący dodatkowo opłaca pełne ubezpieczenie ??!!
Jeśli sprzedający pisze prawdę w opisie , to czego się boi ??.

Chtiej
24-12-2012, 14:39
Tyle , że wielu sprzedawców zgadza się na przesyłkę kurierem za pobraniem , ale o dziwo , nie zgadzają się na wysyłkę pocztexem ze sprawdzeniem . Przecież i tak koszty przesyłki , z zasady , pokrywa kupujący. Nie zgadzają się na pocztex , mimo , że kupujący dodatkowo opłaca pełne ubezpieczenie ??!!
Przyznam, że nie doświadczyłem jeszcze takiej odmowy, ale wydaje mi się, że sprzedawcy często mają umowy z firmami kurierskimi, które odbierają od nich paczki i dlatego nie muszą się "bawić" w chodzenie na pocztę, stanie w kolejkach, itp, bo nie każdy ma na to czas - tak mi się wydaje. Oczywiście wersja z czymś do ukrycia też jest możliwa, gdzie tym "czymś" jest zwykle nieadekwatny stan rzeczywisty sprzetu do deklarowanego w ogłoszeniu czy na aukcji.

wlodal
24-12-2012, 15:32
Przyznam, że nie doświadczyłem jeszcze takiej odmowy, ale wydaje mi się, że sprzedawcy często mają umowy z firmami kurierskimi, które odbierają od nich paczki i dlatego nie muszą się "bawić" w chodzenie na pocztę, stanie w kolejkach, itp, bo nie każdy ma na to czas - tak mi się wydaje. Oczywiście wersja z czymś do ukrycia też jest możliwa, gdzie tym "czymś" jest zwykle nieadekwatny stan rzeczywisty sprzętu do deklarowanego w ogłoszeniu czy na aukcji.

A ja ostatnio dość często trafiam na takich gości - sprzedawców . Przemawia do mnie argument wygodnictwa - towar do wysyłki odbiera kurier . Tylko jeśli ja mam płacić za przesyłkę , to powinienem mieć też możliwość wyboru . Już sam fakt , że płacę za ubezpieczenie świadczy o mojej dobrej woli . Gorzej - jeśli to nie jest wygodnictwo , lecz zakamuflowany - sfałszowany opis stanu technicznego .
Dlatego też , takich "ostrożnych" sprzedawców omijam wielkim łukiem .
Chylę tu czoło przed tymi VIP-ami , którzy dostarczają sprzęt na miejsce - jak Nowart . Nawet za dodatkową opłatą .

N0 Skill
25-12-2012, 19:45
Canon Speedlite 430EX - SUPER STAN - ZOBACZ (2898804895) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-speedlite-430ex-super-stan-zobacz-i2898804895.html) bez żadnych papierów pudelka dowodu zakupu. Numer seryjny lampy to 754786

jacek_73
25-12-2012, 19:48
... bez żadnych papierów pudelka dowodu zakupu. Numer seryjny lampy to 754786

No i o czym to świadczy? Że nie każdy dysponuje stodołą do trzymania makulatury?

N0 Skill
25-12-2012, 19:51
jednak z korespondencji wynika ze lampa jest kupiona z lombardu w którym ten pan pracuje...

gadget_zary
28-12-2012, 11:00
N0 Skill i co z tego ? Zastawiając sprzęt w większości lombardów trzeba podać dane z dowodu osobistego. Sam ostatnio sprzedawałem lampę bez pudła, papierów itp. I co świadczy to o tym że była kradziona ? Nie popadajmy w skrajność :)

axk
31-12-2012, 11:51
N0 Skill Sam ostatnio sprzedawałem lampę bez pudła, papierów itp. I co świadczy to o tym że była kradziona ? Nie popadajmy w skrajność :)

W mentalności pewnych osób na dobre zagościł przesąd iż jeżeli sprzęt nie ma opakowania, broszurek i innych "śmieci" to na pewno jest podejrzy. I chociaż nie wiem jak byś się starał to podejścia tego nie zmienisz.

N0 Skill
31-12-2012, 11:55
Jeśli ktoś na Alledrogo się raz sparzył przy kupnie właśnie takowego sprzętu bez "śmieci" to następnym razem omija go szerokim łukiem.

jacek_73
31-12-2012, 12:01
Ale co Ci po makulaturze, skoro jej czas przebrzmiał? To fakt, wielu ludzi 3ma kartony, paragony latami - bo jak będą może kiedyś sprzedawać... Ponieważ jednak część osób zachowuje odrobinę zdrowego rozsądku - i jak napisałem wcześniej, nie każdy dysponuje stodołami żeby śmieci składować - takie rzeczy wywala. Ale robić z nas przestępców (sic!) a w najlepszym razie podejrzanych???

Tomeksad2
03-01-2013, 22:10
Aukcje które ni kupy ni d....y sie nie trzymają. Może to nie jest celowe, ale wprowadzają w błąd. Opis innych obiektywów i zdjęcia innych. Wprawdzie dotyczą kita i niewielkich pieniędzy, ale ktoś niezorientowany może się rozczarować. Wyszedł w ogóle Canon 18-55mm EF-S 1:3.5-5.6 IS III ?
Canon 18-55mm EF-S 1:3.5-5.6 IS III (2917187882) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-18-55mm-ef-s-1-3-5-5-6-is-iii-i2917187882.html)
Canon 18-55mm EF-S 1:3.5-5.6 IS II (2917185785) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-18-55mm-ef-s-1-3-5-5-6-is-ii-i2917185785.html)

Merde
03-01-2013, 22:29
To wszystko są zwykłe kity, niestabilizowane. Kwalifikują się do zgłoszenia obsłudze allegro.

szunaj60
04-01-2013, 01:04
Pisze że ma stabilizacje

Merde
04-01-2013, 09:56
Pisze że ma stabilizacje

Dlatego mówię, że kwalifikuje się do zgłoszenia obsłudze allegro.
W opisie kit stabilizowany, na zdjęciach co innego.

centur
09-01-2013, 23:08
oryginalna plomba canona ????????
CANON 60D EF-S 18-55 IS II Kit nowy czestochowa (2921144634) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-60d-ef-s-18-55-is-ii-kit-nowy-czestochowa-i2921144634.html)

pawelo1
10-01-2013, 00:04
w tej aukcji jest wszystko oki. Nie jest użyte słowo canona tylko oryginalna plomba. Ma też do sprzedania SONY NEX-7 K również z oryginalną plomba i opaską z media markt. To już musisz zapytać sprzedawcy a najlepiej zadzwonić skoro Cie to nurtuje. Pozdrówki

centur
10-01-2013, 00:06
"Aparat jest jeszcze nie otwierany na pudełku jest oryginalna plomba którą widać na zdjęciu"
więc ponownie pytam czy tak wygląda "oryginalna plomba (w domyśle) Canona ??? skoro pisze że aparat jeszcze nieotwierany to domyslam się że ten kawałek białej folii wyszedł prosto z fabryki Canona ...

nowart
10-01-2013, 13:20
Z tego co mi wiadomo to takie plomby widywałem jedynie na produktach Sony i Fujifilm. W Canonach nie ma żadnych zabezpieczeń - co zresztą widać na zdjęciach. To zwykła , biała taśma samoprzylepna, na dodatek z widocznymi śladami odklejania w narożniku.
"oryginalna plomba" warta mniej więcej tyle co chęć wprowadzania w błąd na aukcjach "oryginalnych" , tureckich perfum powszechnym opisem "oryginalnie zafoliowana" :D

Bolek02
10-01-2013, 20:59
To jakaś bzdura niewarta zachodu - nie ma nic wspólnego z plombą fabryczną :)
Nie znaczy to jednak, że aukcja jest podejrzana, ot fantazja sprzedającego :) :) :)

Merde
10-01-2013, 21:11
Bolek02: ale wierząc w autentyczność plomby zakładasz, że aparat jest nówka z zerowym przebiegiem.
A co jest w środku w tym przypadku?

yarson
11-01-2013, 23:56
Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=27398926)
pstryk-krzysiek
Koleś jest oszustem, kupiłem Canona 70-200 tego co jest obecnie wystawiony za 3300, kasa wpłacona brak kontaktu i obiektywu.
Tak samo inni się już nacięli, między innymi na Mac-a, iPada i Canona 24-70
Sprawa tafia na Policję oczywiście.

pawelo1
12-01-2013, 00:04
no jest za 3100 zł wystawiony ten obiektyw. No jak nie ma kontaktu z nim, a jest tak jak piszesz to tylko złożyć zawiadomienie na policję bo tak być nie może niestety. Zaraz napiszę do niego dlaczego wystawia sprzedany i zapłacony już obiektyw. Zobaczymy czy wogóle coś odpisze. A zgłaszałeś do allegro tą sytuację?. Pozdrówki

salas
12-01-2013, 00:10
jak można w ogóle kupować u kogoś kto na 8 komentów ma 4 negatywy i to jeszcze sam napisałeś, że już się ktoś przejechał na innym obiektywie :x

pawelo1
12-01-2013, 00:19
tylko że on wcześniej nie miał żadnych negatywów. Od 10 stycznia dopiero dostał 4 negatywy za te rzeczy, które yarson wymienił. Widać to kiedy zostały przedmioty zakupione, a kiedy komentarze wystawione. Pozdrówki

centur
12-01-2013, 00:40
pawelo, że też kupujesz i od razu wpłacasz kasę kolesiowi który konta na allegro nie ma nawet miesiąc... a wystarczyło zadzwonić lub napisać i zablefować, że chcesz przetestować szkiełko osobiście bo mieszkasz na miejscu, ech .... no ale szczerze współczuję i walcz o kasę, tak perfidne złodziejstwo trza tępić !!!

pawelo1
12-01-2013, 00:53
centur to przecież nie ja kupiłem. Ja zawsze kupuje w większości za pobraniem i raczej ze sklepów nie od osób prywatnych.Jeśli miałbym coś używanego kupić to tylko z możliwością sprawdzenia na miejscu i wtedy kupna. Ja bym na takie coś się niestety nie skusił.Wole czasami dołożyć i nowe kupić bo wiem, że pewne a jak nie pasuje to jest 10 dni na zwrot i looz.Ano trzeba takich tępić dlatego napisałem do niego czy wogóle odpowie coś. Tym już policja się zajmie skoro aż 4 osoby oszukał. Pozdrówki

centur
12-01-2013, 01:03
sorry, chodziło mi o yarsona

zoomi
12-01-2013, 01:49
tylko że on wcześniej nie miał żadnych negatywów. Od 10 stycznia dopiero dostał 4 negatywy za te rzeczy, które yarson wymienił. Widać to kiedy zostały przedmioty zakupione, a kiedy komentarze wystawione. Pozdrówki

wystarczyło spojrzeć na datę rejestracji konta i sprawdzić za co ma pozytywy - za zakupy za 1,2 albo 5 zł irracjonalnych przedmiotów które
jak zakładam niezbyt często kupują osoby na tyle siedzący w foto aby wystawiać nie tanie obiektywy... do tego okazyjna cena
która chyba zamyka niektórym myślenie (no bo np 24-70 za 3200 to jak nie kupić...)

system allegro jest dziurawy jak ser szwajcarski - to zupełnie inna sprawa

marfot
12-01-2013, 10:59
W mentalności pewnych osób na dobre zagościł przesąd iż jeżeli sprzęt nie ma opakowania, broszurek i innych "śmieci" to na pewno jest podejrzy. I chociaż nie wiem jak byś się starał to podejścia tego nie zmienisz.

Mam pudełka i dowody zakupu 20D, C10-22, C17-55IS, C50/1.8, C100/2.8 macro. Zawartość pudełek natomiast cieszy teraz jakiegoś hiszpańskiego uczciwego, pozbawionego przesądów miłośnika fotografii. Kupił to od jakiegoś marokańskiego miłośnika sprzętu Canona ładnie spakowane w plecak LowePro MiniTrekker, z filtrami, kartami itd. Było dla niego jasne, że ów marokaniec nie ma stodoły, żeby trzymać te wszystkie szpargały, pudełeczka, rachunki i inne pierdoły.
W mojej głowie zakorzenił się więc przesąd, że chciałbym wiedzieć, jaki jest tytuł własności sprzedającego do sprzętu na aukcji.
Zamiast zaświadczenia dzielnicowego o nieposzlakowanej przeszłości sprzedającego i rekomendacji lokalnego proboszcza odnośnie jego walorów etycznych wystarcza, jak dla mnie, paragon i podbita karta gwarancyjna z numerem seryjnym. Może być też pudełko :-). I tylko po części jest to moje skretynienie a po części skutek kosztownego doświadczenia po utracie sprzętu w Alicante.
Przewala się przez Allegro i eBay pełno kradzionego sprzętu. W sprzęcie foto właśnie owe szpargały mocno uwiarygodniają sprzedającego a ich brak powinien utrudniać życie złodziejom.

Napisz może axk jak byś się starał przekonać całkiem obcego, doświadczonego kupującego, że sprzedawany sprzęt jest Twoją własnością?

G@wron
12-01-2013, 11:29
Jeszcze jedną ważna cechę spełnia pudełko przy odsprzedazy.. łatwiej spakować i wysłać sprzęt ;-)

yarson
12-01-2013, 12:14
Wcześniej wymieniłem z nim maile, bo obiektyw kupowałem z dotacji, wiec potrzebuję umowy kupna-sprzedaży i oświadczenia o pochodzeniu sprzętu. Ładnie odpisywał i kupiłem...

No faktycznie macie rację, wszyscy co wystawili negatywy sprawę zgłosili juz allegro i policji - pozostaje tylko czekać.
Fakt, za bardzo zaufałem, może już z przyzwyczajenia..."Zjadła" mnie rutyna...
Bo zakupów na allegro robię dużo, dużo tez sprzedaję - mam ponad 700 komentarzy i przez ten czas wystawiłem chyba tylko 2 negatywy.
Salas tak jak napisał Pawelo, wcześniej miał same pozytywy, fakt że za jakieś pierdoły ale miał....

Ja 70-200 kupiłem za 3300 wiec cena normalna jak na używkę...

Miał też 7D na sprzedanie więc może trafić gdzieś indziej: Canon 7D BODY JAK NOWY REAL FOTO OKAZJA!! (2920822025) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-7d-body-jak-nowy-real-foto-okazja-i2920822025.html) Więc uwaga.

zoomi
12-01-2013, 16:50
yarson - pilnuj teraz procedur, płaciłeś przez Allegro ? jeśli tak kasa jest do odzyskania tyle że trochę to potrwa

zgłosiłeś sprzedawcę do Allegro ? dziwne że jeszcze mu nie zblokowali konta

Merde
12-01-2013, 20:42
Napisz może axk jak byś się starał przekonać całkiem obcego, doświadczonego kupującego, że sprzedawany sprzęt jest Twoją własnością?

1. W jakim celu?
2. RAW sprzed roku-dwóch powinien rozwiać wątpliwości.

Nie mówimy o aparacie bez ładowarki, kabli itp, tylko o aparacie bez pudełka i papierów. Mnie zostało pudełko do 1 (z 4) obiektywów, do aparatu już nie mam.
Zaginęło 2 przeprowadzki temu, ale jakoś nie spędza mi to snu z powiek.

yarson
12-01-2013, 21:37
Tak wszystko już zgłoszone, płatność przez PayU - będę informował jak dalej sprawy sie mają...

Bolek02
13-01-2013, 14:34
Tak wszystko już zgłoszone, płatność przez PayU - będę informował jak dalej sprawy sie mają...

Jak zrobiłeś płatność przez PayU, to odzuskasz pieniądze, choć za ok 60dni od zgloszenia :(
W takich sytuacjach najlepiej płacić ubezpieczoną kartą płatniczą - wtedy zabezpieczenie gotówki gwarantowane.

zoomi
13-01-2013, 15:54
konto zablokowane, zgłaszałem też od siebie, przynajmniej nie okradnie kogoś ponownie tą aukcją 70-200 2.8

za to pojawił się kolejny negatyw, okradł kogoś kto chciał kupić 70-200 4 IS :
OBIEKTYW CANON 70-200 IS USM L F/4.0 FV, (2917952250) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/obiektyw-canon-70-200-is-usm-l-f-4-0-fv-i2917952250.html)

kwscore
14-01-2013, 17:43
nowa lustrzanka aparat canon eos 7d nieużywana (2939975905) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/nowa-lustrzanka-aparat-canon-eos-7d-nieuzywana-i2939975905.html)

Dodzwonić się nie mogłem,na maila też nie odpisuje,konto założone nie dawno,ciekawe co z dowodem zakupu

firtiris
29-01-2013, 15:58
Informacje o Użytkowniku MASTERTOP (http://allegro.pl/show_user.php?uid=25581541) Omijajcie go z daleka. Na przesyłkę czekam już prawie miesiąc i po nowych komentarza wygląda na to, że to podróby.

cobalt
04-02-2013, 19:21
Temat zawiera już 57 stron i przyznaję, że nie czytałem wszystkich postów. Sorry jeżeli ktoś już o tym pisał.
Sprzedawałem ostatnio Canona 1100D na Alledrogo i miałem 5 dziwnych ofert, ale tylko na e-maila.
Wszystkie z UK.
Zawsze pierwsza wiadomość była z Czech z zapytaniem czy wysyłam poza PL.
Drugi mail pytał ile będzie kosztować przesyłka za granicę i czy zakończę aukcję za plecami Allegro.
Trzeci to jakieś lipne potwierdzenie z Banku Barclays z żądaniem przesłania dowodu nadania przesyłki.

I w tym momencie coś mnie ruszyło. Nie wysłałem sprzętu i zatelefonowałem do kumpla który ma firmę budowlaną w Anglii.
Wyśmiał mnie i powiedział, ze wpłacający może się rozmyślić w dowolnym momencie i zostaję bez kasy i aparatu.
Na domiar złego aukcja poza Allegro i zażalenie tylko do Pana Boga.
Miał podobny przypadek, gdy Angol miał mu przesłać 10 000 funtów na konto. Kasa już była zaksięgowana i następnego dnia pojawił się debet na koncie, bo zleceniodawca się wycofał.
To tak zwane operacje kredyt ...........

Pozdrawiam

jacek_73
04-02-2013, 19:34
...Trzeci to jakieś lipne potwierdzenie z Banku Barclays z żądaniem przesłania dowodu nadania przesyłki.
...

Wałek nigeryjski - niedawno był wątek założony (dawniej zresztą też). Wrzuć w google to będziesz miał lekturę do późnego wieczora.

fj_mike
04-02-2013, 19:39
Sprzedawałem ostatnio Canona 1100D na Alledrogo i miałem 5 dziwnych ofert, ale tylko na e-maila.
Wszystkie z UK.

Mam podobne doświadczenia przy sprzedaży obiektywu. Średnio 3 oferty na tydzień. Na każdą odpowiadałem pozytywnie podając numer mojego konta :)

djcargo
05-02-2013, 00:43
Temat zawiera już 57 stron i przyznaję, że nie czytałem wszystkich postów. Sorry jeżeli ktoś już o tym pisał.
Wszystkie z UK.
Zawsze pierwsza wiadomość była z Czech z zapytaniem czy wysyłam poza PL.
Drugi mail pytał ile będzie kosztować przesyłka za granicę i czy zakończę aukcję za plecami Allegro.
Trzeci to jakieś lipne potwierdzenie z Banku Barclays z żądaniem przesłania dowodu nadania przesyłki.

I w tym momencie coś mnie ruszyło. Nie wysłałem sprzętu i zatelefonowałem do kumpla który ma firmę budowlaną w Anglii.
Wyśmiał mnie i powiedział, ze wpłacający może się rozmyślić w dowolnym momencie i zostaję bez kasy i aparatu.
Na domiar złego aukcja poza Allegro i zażalenie tylko do Pana Boga.
Miał podobny przypadek, gdy Angol miał mu przesłać 10 000 funtów na konto. Kasa już była zaksięgowana i następnego dnia pojawił się debet na koncie, bo zleceniodawca się wycofał.
To tak zwane operacje kredyt ...........

Pozdrawiam

Nigeria wiecznie żywa :)

Tu masz na Allegro wszystko opisane (http://cafe.allegro.pl/showthread.php?43127-FAQ-dot.-bezpiecze%C5%84stwa-na-Allegro-Phishing-Nigeria-Podszywanie-i-wy%C5%82udzanie-has%C5%82a&p=840641#post840641)

rafalk75
05-02-2013, 23:47
Czy coś się pojawiało w tym wątku o użytkowniku alledrogo - romanos_2011?? Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=21596573) Dziwi mnie tak niska cena za nową piątkę. Raz już miałem przewałkę ze sprzedawcami z Allegro (zakończona sprawą na Policji - ta historia przewinęła się w zeszłym roku w pierwszej edycji tego postu). Także teraz wolę dmuchać nawet na lodowate ;)

kwscore
06-02-2013, 10:21
Jeśli jest możliwość odbioru osobistego a takowa możliwość istnieje z opisu to nie widzę nic niepokojącego,choć ceny atrakcyjne to fakt

Sent from my iOS

djcargo
06-02-2013, 10:24
Ja od siebie mogę polecić przy sprzęcie takiej wartości odbiór osobisty.
Oczywiście - od zaufanego sklepu nie widzę przeszkód w zakupie wysyłkowym,
ale od osoby prywatnej czy małego sprzedającego wolałbym osobiście.

rafalk75
06-02-2013, 17:03
Chwilowo niestety nie po drodze do stolicy, więc chwilowo nie skorzystam z tej opcji, lecz jakby ktoś się okazał że korzystał z oferty tego użytkownika aledrogo, prosiłbym o info.

marfot
06-02-2013, 19:23
Dziwi mnie tak niska cena za nową piątkę.

Nie pisze o fakturze VAT więc już mniej dziwi ta cena.

nowart
06-02-2013, 23:13
Czy coś się pojawiało w tym wątku o użytkowniku alledrogo - romanos_2011?? Przedmioty użytkownika - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=21596573) Dziwi mnie tak niska cena za nową piątkę. Raz już miałem przewałkę ze sprzedawcami z Allegro (zakończona sprawą na Policji - ta historia przewinęła się w zeszłym roku w pierwszej edycji tego postu). Także teraz wolę dmuchać nawet na lodowate ;)

Skoro jedynym wyborem w poszukiwaniu sprzętu jest dla Ciebie najniższa cena - i nie jest przeszkodą dla Ciebie zakup u człowieka z kilkunastoma komentarzami będącego na rynku od kilku miesięcy - to raczej nie dziw się, że spotykają Cię niespodzianki.

tomfoot
06-02-2013, 23:17
Skoro jedynym wyborem w poszukiwaniu sprzętu jest dla Ciebie najniższa cena - i nie jest przeszkodą dla Ciebie zakup u człowieka z kilkunastoma komentarzami będącego na rynku od kilku miesięcy - to raczej nie dziw się, że spotykają Cię niespodzianki.

a jest jakaś większa róznica między Tobą a użytkownikiem romanos? Przecież robicie dokładnie to samo.

nowart
06-02-2013, 23:27
Oczywiście, to samo robi każdy sprzedawca sprzętu. To samo robili też chinaski, montechristo, lider24, rossielectro ... i mógłbym wymieniać tak jeszcze przez chwilę. Znudziło mi się ostrzeganie forumowiczów przed przewalaczami a niedługo raczej usłyszycie o kolejnych.
Skoro nie widzisz różnicy między ludźmi , którzy są od lat a kimś, kto wyskoczył przed paroma miesiącami to trudno, każdy może dokonać sam oceny.
Ja tylko podpowiadam, że są ludzie, którym można bardziej zaufać i nie piszę o sobie bo piątki akurat nie mam.
EOT

rafalk75
07-02-2013, 22:30

Zazwyczaj korzystałem z listy uzytkownika Kristopheros. Posiadam 90% sprzętu kupionego od niego, reszta to używki. Co do ceny przyznaję się że jest też dla mnie wyznacznikiem, co nie oznacza że nie można dowiedzieć się czy ktoś nie miał styczności z użytkownikiem romanos_2011. Na razie zbieram opinie a nie pisałem że chcę od niego kupić. To że spotkała mnie niespodzianka było efektem wylicytowania sprzętu i hamskiego wykorzystania przelania srodków wcześniej. Dlatego teraz pytam. Lecz skoro nie można się w tym wątku już nic zapytać, to nie mam co szukać tutaj pomocy. Przy okazji jestem ciekaw czy użytkownik nowart kupując samochód wchodzi do salonu Porsche i mówi ten tego tamten w rogu proszę. Tylko z różową kokardką. I nawet nie spojrzy ile ten samochód kupuje. Bo po prostu go na to stać. Ja zaś niestety zbieram na sprzęt od długiego czasu, nie zarabiam na zdjęciach - robię to typowo hobbistycznie. Więc patrzę ile muszę wydać by zakupić to co chciałbym mieć. Na obecną chwilę spokojnie ten aparat można zakupić za 10300, więc poradzę sobie sam. zamiast teraz kupię go za miesiąc, lecz wiem z jakiego źródła tego nie zrobię.

henryk105a
08-02-2013, 20:20
Nie wszyscy zawodowo zajmują się handlem, niekiedy coś się kupuje lub sprzedaje, lub wymienia sprzęt. Na allegro mam konto od wielu lat, ale komentarzy tylko kilka.
Dlatego jeśli zdarzy się, że coś chcę sprzedać to zaznaczam, że preferuję odbiór osobisty, nawet nie za pobraniem, bo co można sprawdzić przy kurierze.
Gość pisze o możliwości skorzystania z odbioru osobistego. Jeśli to nie wchodzi w grę to należy dać sobie spokój.
W przypadku tego typu zakupu również liczba komentarzy nie powinna być jedynym kryterium decyzji

haze
12-02-2013, 11:43
Canon 6D Body, nowy, gwarancja zapraszam (3009494309) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-6d-body-nowy-gwarancja-zapraszam-i3009494309.html)
Komentarz pozytywny od drugiego utworzonego konta ;-) Mam wrażenie że odkąd allegro archiwizuje szybciej aukcje cwaniaków się namnożyło...

hekselman
12-02-2013, 18:13
ha ha :-( Nic ci się nie wydaje - to fakt.Cała polityka Allegro sprowadza się do tego by zrobić wrażenie i "załapać się" na kasę.
Są tak bezkonkurencyjni że mogą sobie na to pozwolić .
Moje zgorzknienie wynika z faktu że wpadek zaliczyłem bez liku a odzyskałem: ZERO.
Jak to ostatnio się mówi o kredytach? Jak łatwo dostać kredyt w banku! - wystarczy być Chuckiem Norrisem i przyjść z reniferem....
Znacznie zabawniej zaczyna być na Allegro.

centur
12-02-2013, 20:24
pytanie do znawców allegro, dostałem towar niezgodny z opisem (bez oryginalnego opakowania i niekompletny), oczywiście chce towar zwrócić bo krętaczom juz nie ufam ale sprzedawca nie chce zwrócić kosztów 2 przesyłek (raz gdy zamawiałem i ewentualnej odsyłki) tylko za sam towar, czy ma do tego prawo skoro nie jest to klasyczne odstąpienie od umowy tylko otrzymanie towaru niezgodnego z opisem ????

zoomi
12-02-2013, 20:27
Canon 6D Body, nowy, gwarancja zapraszam (3009494309) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-6d-body-nowy-gwarancja-zapraszam-i3009494309.html)
Komentarz pozytywny od drugiego utworzonego konta ;-) Mam wrażenie że odkąd allegro archiwizuje szybciej aukcje cwaniaków się namnożyło...

warto dodać iż jest to komentarz za zakup za całe 1 zł ;)

4kwiatek
12-02-2013, 23:29
Hi...

ha ha :-( Nic ci się nie wydaje - to fakt.Cała polityka Allegro sprowadza się do tego by zrobić wrażenie i "załapać się" na kasę.
Są tak bezkonkurencyjni że mogą sobie na to pozwolić .
Moje zgorzknienie wynika z faktu że wpadek zaliczyłem bez liku a odzyskałem: ZERO.
Jak to ostatnio się mówi o kredytach? Jak łatwo dostać kredyt w banku! - wystarczy być Chuckiem Norrisem i przyjść z reniferem....
Znacznie zabawniej zaczyna być na Allegro.

Zacznij płacić kartą. Hint - chargeback. Ja już dawno odpuściłem sobie POK.

Pozdrawiam...

Sunders
28-02-2013, 20:22
Canon EOS 5D Mark III samo body brand new !!! (3067198459) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-iii-samo-body-brand-new-i3067198459.html)

Czyżby nowy MonteChristo :?:

Sunders
09-03-2013, 19:06
Czy ta cena nie jest przesadzona: OBIEKTYW CANON EF 70-200mm f/2,8L IS II USM (3088783505) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/obiektyw-canon-ef-70-200mm-f-2-8l-is-ii-usm-i3088783505.html) :?:

Lucky Luck
09-03-2013, 19:15
Czy ta cena nie jest przesadzona: OBIEKTYW CANON EF 70-200mm f/2,8L IS II USM (3088783505) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/obiektyw-canon-ef-70-200mm-f-2-8l-is-ii-usm-i3088783505.html) :?:

Przesadzona ... tyle będzie kosztowała dopiero wersja III :)

marfot
09-03-2013, 19:48

Koszt przesyłki też niemały, ale proporcjonalny do cennego towaru.

centur
09-03-2013, 21:30
Koszt przesyłki też niemały, ale proporcjonalny do cennego towaru.
dlatego w tym wypadku jedyna opłacalna opcja to zakup 2, a najlepiej 3 sztuk tego obiektywu a za zaoszczędzone pieniądze na wysyłce dwóch kolejnych szkieł kupujemy np. 3 szt 6d i mamy 3 kompletne zestawy :grin:

flankerp
13-03-2013, 18:28
gość wystawił kosmos cenę, aby się o nim mówiło, cytowało i przesyłało linki do tej strony..
Ot taka darmowa reklama u tyle ;)

Sunders
13-03-2013, 18:48
gość wystawił kosmos cenę, aby się o nim mówiło, cytowało i przesyłało linki do tej strony..
Ot taka darmowa reklama u tyle ;)

Jednym słowem hucpa :-)

jajo_antipo
14-03-2013, 17:50
Uważajcie na tą aukcje! Canon 1D Mark II N (3097061792) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-1d-mark-ii-n-i3097061792.html)
Bardzo prawdopodobne, że jest to ten sam oszust co ostatnio mnie oszukał na tej aukcji: EOS-1D Mark II N bd stan (3039941178) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/eos-1d-mark-ii-n-bd-stan-i3039941178.html)
Wszystko wyglądało wiarygodnie do czasu jak wpłaciłem pieniądze przez Payu i kontakt się urwał... Adres który był podany to jakaś młoda dziewczyna która nie ma o tym nic pojęcia i najprawdopodobniej ktoś jej się włamał na konto Allegro. Sprawę zgłosiłem na policje i czekam... Mam nadzieję, że uda się odzyskać pieniądze.
Tutaj sytuacja wygląda prawie identycznie więc ostrzegam i nie radziłbym licytować!

Merde
14-03-2013, 21:23
Tutaj sytuacja wygląda prawie identycznie więc ostrzegam i nie radziłbym licytować!

A co tam identycznego poza tym, że to ten sam model aparatu?

zoomi
14-03-2013, 21:39
te same linki w obu aukcjach, opis wykonany w identyczny sposób...

jajo_antipo
14-03-2013, 23:06
u mnie to była młoda dziewczyna, która nie ma pojęcia w ogóle o fotografi... tutaj nick też wskazuje na jakąś dziewczyne, a po komentarzach i tym że nigdy nic nie sprzedawała nawet, mając konto od 2007 roku też to dziwnie wygląda... ja tylko ostrzegam, bo sam 3tygodnie temu zostałem oszukany i pieniędzy nie mam i aparatu nie mam, a tutaj sytuacja jak dla mnie prawie identyczna wiec radzę uważać.

fj_mike
14-03-2013, 23:17
Od siebie dodam, że wystarczy spojrzeć na ostatnie otrzymane komentarze i przedmioty sprzedawane przez tych którzy je wystawili.

boniek82
15-03-2013, 11:24
Uważajcie na tą aukcje! Canon 1D Mark II N (3097061792) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-1d-mark-ii-n-i3097061792.html)

Strona przedmiotu została usunięta przez pracownika Allegro.

jajo_antipo
15-03-2013, 11:55
Jednak opłacało się to tutaj zgłosić bo szybko zostało to zauważone i chociaż kolejna osoba nie zostanie oszukana.

ela24
01-04-2013, 14:57
Witam :)

Co myślicie o tej aukcji?
Hasselblad H3DII 31 31 0 MP Digital SLR Kit Lens 80mm | eBay (http://www.ebay.com/itm/Hasselblad-H3DII-31-31-0-MP-Digital-SLR-kit-lens-80mm-/230954956457?pt=Digital_Cameras&hash=item35c5fcf6a9#rpdId)

pozdrawiam,
ela

zoomi
01-04-2013, 18:13
że ktoś przejął czyjeś konto z dużą ilością komentarzy i chce trafić parę paczek prezydentów :D

napiszmy z ciekawości że chcemy kupić - jak z płatnością itd :)

Bolek02
01-04-2013, 18:41
Mało prawdopodobne, bo ktoś kto ma komentarze w tysiącach jest raczej wytrawnym graczem i nie da się łatwo podejść :)

zoomi
01-04-2013, 18:46
nie słyszałes o wyszukiwaniu przez hackerów kont z dużą ilością komentarzy ale takich które są nieaktywne tranzakcyjnie od dłuższego czasu ?

ela24
01-04-2013, 19:00
że ktoś przejął czyjeś konto z dużą ilością komentarzy i chce trafić parę paczek prezydentów :D

napiszmy z ciekawości że chcemy kupić - jak z płatnością itd :)

odpisał, że aparat w pełni sprawny :D
inne przedmioty też niczego sobie...

ad.
przejrzałam komentarze, coś tu jest nie tak - konto jest/było aktywne, ale wszystkie komemtarze dotyczą - VITAGE lalek, widać że zajmuje się tym ten sprzedawca, ale jako że w Ameryce wszystko jest możliwe - gdybym miała tyle pieniędzy, to BYM SPRÓBOWAŁA :-)

zoomi
01-04-2013, 19:26
do odważnych swiat nalezy :D
inna jego aukcja :
Zeiss Contarex Bullseye 35mm Film Camera No Scratches Whole Set Mint Condition | eBay (http://www.ebay.com/itm/Zeiss-Contarex-Bullseye-35mm-film-Camera-no-scratches-whole-set-Mint-Condition-/230954956105?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35c5fcf549)
zdjęcie tutaj :
My old family Contarex - Rangefinderforum.com (http://www.rangefinderforum.com/forums/showthread.php?threadid=125268)

nie chce mi się sprawdzać innych ale przypuszczam że google wyszukiwanie obrazów dałoby fajne rezultaty ;)

p0m
04-04-2013, 22:14
dosyć ciekawie wyglądający 7d;)

Canon EOS 7D nowy lustrzanka gwarancja KUP TERAZ! (3119132241) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-7d-nowy-lustrzanka-gwarancja-kup-teraz-i3119132241.html)

YaneC
04-04-2013, 22:44
No cóż... u Kristopheros'a kupiłem 24-105 i z czystym sumieniem mogę polecić tego Sprzedawcę...
Nie sądzę, aby coś u Niego było "nie halo"

piast9
04-04-2013, 23:33
Canon EOS 7D nowy lustrzanka gwarancja KUP TERAZ! (3119132241) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-7d-nowy-lustrzanka-gwarancja-kup-teraz-i3119132241.html)
To nie miejsce na ciekawe aukcje a podejrzane. Co w niej podejrzanego?

szambonur
05-04-2013, 00:15

w sumie to p0m ma rację na pierwszy rzut oka wygląda OK ale jak się wpatrzysz to faktycznie ta siódemka jakaś "dziwna"...
może bez namysłu pobrał coś z sieci i wstawił...

p0m
05-04-2013, 00:30
piast9 - na zdjęciu 5d mark I z napisem 7d? coś nie tak. opis 7d. koleś chyba nie wie co sprzedaje...

yarson
05-04-2013, 07:54
Kilka stron wcześniej pisałem o zakupie obiektywu od oszusta:
http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/podejrzane-aukcje-na-allegro-ii-80882/index56.html#post1135512
Na szczęście udało się odzyskać kasę.
A więc wszystko trochę trwało.
Wszystko działa jak napisali w allegro w POK. Dostałem 100% zwrotu kasy + nawet za przesyłkę, bo płaciłem przez PayU.
Jeśli organy ścigania uznają że jest sens i podstawy wszczynać dochodzenie to później jest już z górki i trzeba wypełnić kilka papierków i tyle.
Jedynie trochę dłużej czekałem niż 7 dni na akceptację wniosku wysłanego do allegro.
Czyli jest ok i płaćcie przez PayU, bo to jest najbezpieczniejsza forma zapłaty przez allegro...

Piotrus117
05-04-2013, 12:23

Ja, zanim kupiłem swojego 7D przez wiele tygodni obserwowałem różne aukcje, także tego sprzedawcy. Trudno powiedzieć coś jednoznacznie, ale wiele sprzętu było w dziwnie niskiej cenie.

Przemasl1985
10-04-2013, 20:56
zobaczcie to. Przez przypadek znalazłem, ale ktoś zdążył już kupić:)

EF 800 mm f/5.6L IS USM (3165807695) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/ef-800-mm-f-5-6l-is-usm-i3165807695.html)

Sunders
10-04-2013, 21:05
zobaczcie to. Przez przypadek znalazłem, ale ktoś zdążył już kupić:)

EF 800 mm f/5.6L IS USM (3165807695) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/ef-800-mm-f-5-6l-is-usm-i3165807695.html)

Wygląda na to, że sprzedającemu "wcięło" jedno zero. :)

hansu44
14-05-2013, 13:21
Śmiem wątpić, że to oryginał:

CANON LP-E6 do 5D 6D 7D 60D NOWY AKUMULATOR (3240390648) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-lp-e6-do-5d-6d-7d-60d-nowy-akumulator-i3240390648.html)

Co ciekawe sprzedający w odpowiedzi na moje pytanie:
"Witam.
Proszę mi powiedzieć, czy sprzedawany przez Pana akumulator to oryginał czy zamiennik?
Pozdrawiam,
Karol"

Odpisał:
"ORYGINAŁ"

Caps Lock chyba ze złości mu się wcisnął :)

Kolekcjoner
14-05-2013, 15:29
Śmiem wątpić, że to oryginał:

CANON LP-E6 do 5D 6D 7D 60D NOWY AKUMULATOR (3240390648) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-lp-e6-do-5d-6d-7d-60d-nowy-akumulator-i3240390648.html)

Co ciekawe sprzedający w odpowiedzi na moje pytanie:
"Witam.
Proszę mi powiedzieć, czy sprzedawany przez Pana akumulator to oryginał czy zamiennik?
Pozdrawiam,
Karol"

Odpisał:
"ORYGINAŁ"

Caps Lock chyba ze złości mu się wcisnął :)

A co jest podstawą wątpliwości - cena 8-)?

hansu44
14-05-2013, 16:00
A co jest podstawą wątpliwości - cena 8-)?

Nie. Zdjęcia, które dostałem od jednego kupującego oraz fakt, że akumulatora nie można zarejestrować w body. Cena tylko zachęciła do sprawdzenia tego, co oferuje sprzedawca na tej aukcji.

rafalk75
30-05-2013, 14:23
No cóż... u Kristopheros'a kupiłem 24-105 i z czystym sumieniem mogę polecić tego Sprzedawcę...
Nie sądzę, aby coś u Niego było "nie halo"

Ja też polecam Kristopherosa. Nie wiem czy sam prywatnie ma coś wspólnego z fotografią, ale można się z nim dogadać, podjechać, obejrzeć i kupić (lub nie). Nawet może podjechać jak to oczywiście nie na drugi koniec Polski. Kupiłem od niego w przeciągu 5 lat 3 body, 2 czy 3 obiektywy. Nie było z nim problemu. Właśnie zastanawiam się nad 24-105 co by nie kupić bo na FF brak mi czegoś krótszego

FOTO-PAN
31-05-2013, 19:29
Canon 5D II + GRIP + 2 Akumulatory + Karta 16 GB (3264469018) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-ii-grip-2-akumulatory-karta-16-gb-i3264469018.html)

na pytanie 2 razy zadane o przebieg dostałem taką odpowiedz

"aparat 90% czasu działał z obiektywem 24-105
bardzo rzadko wymieniałem obiektyw na inny , jak już to na mój drugi 14 mm .

Przebieg to chyba to co pisze na wyświetlaczu ok 51 000 fotek + kilka godzin filmu
aparat działa bez zarzutu w końcu to canon :)
Dużo osób mnie pyta o migawkę ale nie jest to żaden problem bo migawka w tym aparacie działa do 300 000 z tego co czytałem na forum
150 000 taką gwarancje daje canon
wiec nie obawiałbym się o to specjalnie, a jak już coś kiedyś by się miało popsuć to za kilka lat ,
a wymiana tej migawki to koszt 500 PL , więc tragedii nie ma , ale jak to kiedyś nastąpi to kilka lat jeszcze będzie spokojnie działać .
Taka wymiana migawki w nikonie 1100 ... to już jest stres .

Więc jestem pewny że aparat posłuży nowemu nabywcy , sprzedaje go bo chce kupić 6D
bo jest mały i poręczny dla mnie lepszy na wakacje i inne akcje zdjęcia w kościołach itp , mniej się rzuca w oczy
ten to jednak jest wielki ...

pozdrawiam
Krzysiek"

zdjęcia z aukcji znalazłem na tych stronach z (usuniętym napisem canon na gripie na allegro widać w powiększeniu)

Canon EOS 5D Mark II with BG-E6 battery grip (front view) - Canon lens price review (http://canonlensblog.com/canon-eos-5d-mark-ii-full-frame-dslr-camera/canon-eos-5d-mark-ii-with-bg-e6-battery-grip-front-view/)

Canon EOS 5D Mark II with BG-E6 vertical grip (rear view) - Canon lens price review (http://canonlensblog.com/canon-eos-5d-mark-ii-full-frame-dslr-camera/canon-eos-5d-mark-ii-with-bg-e6-vertical-grip-rear-view/)

Merde
31-05-2013, 19:36
Canon 5D II + GRIP + 2 Akumulatory + Karta 16 GB (3264469018) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-ii-grip-2-akumulatory-karta-16-gb-i3264469018.html)

na pytanie 2 razy zadane o przebieg dostałem taką odpowiedz

Gość pracuje w betterreality.eu, robią oni m.in. filmy reklamowe. Tak więc w "kilka godzin filmowania" osobiście nie wierzę.
Innymi słowy - z dużym prawdopodobieństwem zajechany trup.

FOTO-PAN
31-05-2013, 19:42
powiem tak bardzo bym uważał na aukcje tego gostka na allegro miał konto ale mu zawiesili teraz czas na ebaya

http://www.ebay.pl/itm/330929314636?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#ht_4269wt_1397

boniek82
01-06-2013, 14:44
powiem tak bardzo bym uważał na aukcje tego gostka na allegro miał konto ale mu zawiesili teraz czas na ebaya

http://www.ebay.pl/itm/330929314636?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#ht_4269wt_1397

Pozytywy na ebayu ma za same duperele typu doładowania po parę zł. To samo było na Allegro. Nie skończy się to niczym dobrym.

FOTO-PAN
01-06-2013, 15:28
Pozytywy na ebayu ma za same duperele typu doładowania po parę zł. To samo było na Allegro. Nie skończy się to niczym dobrym.

ja dodałem do obserwowanych i poczekam na komentarze myślę że będzie "czerwono"

poszukiwacz2006
01-06-2013, 16:27
Jeżeli chłop podaje przebieg migawki z wyświetlacza, to nie kupiłbym tego nawet za 1PLN.
Nie mogę pojąć po co on usunął napis z gripa? No nie mogę.

Pascalekk
01-06-2013, 17:16
Adres Piekary Śląskie to rzut kamieniem ode mnie chętnie przespaceruję się ocenić wiarygodność tego sprzedawcy pytanie co mi taki spacer da ;)

zoomi
01-06-2013, 19:14
Canon 1D X BODY | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Canon-1D-X-BODY-/330929325590?pt=LH_DefaultDomain_212&hash=item4d0cecc616)

cytat z aukcji : Profesionalne Fotografowanie
(góra szablonu/layoutu)

profesior wyjebkowicz :mrgreen:

FOTO-PAN
01-06-2013, 20:50
Adres Piekary Śląskie to rzut kamieniem ode mnie chętnie przespaceruję się ocenić wiarygodność tego sprzedawcy pytanie co mi taki spacer da ;)

daj znać co odkryłeś pod tym adresem

zoomi
01-06-2013, 21:23
z google map wynika że wiele nie odkryje :)

Karta opinii użytkownika fotomix2013 (http://feedback.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&userid=fotomix2013&ftab=AllFeedback&seeallfeedback=Zobacz%20wszystkie%20opinie&myworld=true)

ale z komentarzy wynika że firma się rozkręca - sporo doładowań phona kupuje :mrgreen:
widać że jeszcze się nie dorobił abonamentu :mrgreen:

boniek82
01-06-2013, 22:41
Napisałem do ebaja w sprawie tego konta. Dość szybko dostałem odpowiedź, cytat:
"Jeśli Dział Bezpieczeństwa stwierdzi, że użytkownik złamał zasady eBay lub naruszył prawo, jego pracownicy podejmą odpowiednie kroki, na przykład:
- usunięcie aukcji
- upomnienie użytkownika
- ograniczenie możliwości korzystania z serwisu eBay
- zawieszenie tymczasowe lub na czas nieokreślony"

Jak widać konto działa, zatem wg ebaja wszystko jest ok :/

FOTO-PAN
01-06-2013, 23:18
ebay nawet tego konta nie zablokował

Karta opinii użytkownika andol016 (http://feedback.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&userid=andol016&ftab=AllFeedback&seeallfeedback=Zobacz%20wszystkie%20opinie&myworld=true)

taka polityka "bezpieczeństwa"

Kolekcjoner
01-06-2013, 23:25
No nieźle. Niestety nie pierwszy już raz okazuje się, że tego typu portale przerzucają całą odpowiedzialność za wiarygodność transakcji na kupującego.

FOTO-PAN
02-06-2013, 18:05
tanio ktoś chętny

Aparat Canon EOS 1D X (3295992734) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3295992734#tabsAnchor)

http://allegro.pl/show_item.php?item=3296014171&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62
vs
http://www.ebay.co.uk/itm/Nikon-D700-body-with-katzeye-focusing-screen-/221228072131

becekpl
02-06-2013, 19:51
Aparat Canon EOS 1D X (3295992734) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3295992734#tabsAnchor)

opis aukcji wyraźnie zaznacza:
kliknij a wy@@@mam cie bez zdejmowania spodni
tamta aukcja allegro już zdjęta ,napisz co to było

FOTO-PAN
02-06-2013, 20:52
opis aukcji wyraźnie zaznacza:
kliknij a wy@@@mam cie bez zdejmowania spodni

nikon

Sunders
02-06-2013, 21:08
D700+N24-70/2,8+N105/2,8+N85/1,4 ... o ile dobrze pamiętam za bodajże 18kpln do negocjacji :)

becekpl
04-06-2013, 13:20
ok,dzieks
mnie ostatnio wy#####ał klient na elce ale jk dla mnie historia się dobrze skończyła, czekam na zwrot kasy z allegro
i takie spostrzeżenie; jeśli klient pisze ze nie może podjąć płatności z pay-u zrobionej za pomocą cc ( bank ja odrzuca)tzn ze prawdopodobnie jest to wałek
wychodzi na to ze jak robisz przelew na Jana kowalskiego bank nie sprawdza czy faktycznie to konto do niego należy czy do kogoś innego tylko ksieguje
natomiast jeśli płacisz za pomocą cc to wszystkie dane odbiorcy muszą się zgadzać
ot kolejny exp w realnym życiu

FOTO-PAN
18-06-2013, 00:11
zapytajcie gościa o przebieg... cisza i w aukcji piszę że nie zna a tydzień temu jak sprzedawał 1d to dokładnie wiedział do czego służy program eosinfo i jakie body obsługuję

CANON 5D MARK II BODY (3329966433) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-body-i3329966433.html)

FOTO-PAN
18-06-2013, 10:08
zapytajcie gościa o przebieg... cisza i w aukcji piszę że nie zna a tydzień temu jak sprzedawał 1d to dokładnie wiedział do czego służy program eosinfo i jakie body obsługuję

CANON 5D MARK II BODY (3329966433) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-body-i3329966433.html)

myślę ze to body z gumtree kilka dni temu koleś sprzedawał przebieg 480k takie moje przeczucie

Merde
18-06-2013, 10:12
Ciekawe na której migawce. Jeśli na pierwszej - pogratulować wyniku!

FOTO-PAN
18-06-2013, 10:18
Ciekawe na której migawce. Jeśli na pierwszej - pogratulować wyniku!

ponoć na pierwszej no faktycznie zacny wynik, ale kolo mógłby nie ściemniać kupił pewnie za grosze a teraz szuka frajera

FOTO-PAN
21-06-2013, 10:44

właśnie były właściciel rozpoznał to body po zdjęciach i jest to korpus z przebiegiem 482 tysiące zdjęć... a ludzie jak głupki licytują w ciemno

FOTO-PAN
23-06-2013, 11:56

właśnie były właściciel rozpoznał to body po zdjęciach i jest to korpus z przebiegiem 482 tysiące zdjęć... a ludzie jak głupki licytują w ciemno

no po prostu nie wierze że ktoś wywali 4k pln na body z przebiegiem prawie 500k fotek

marito
23-06-2013, 13:40
No cóż, to takie same ryzyko jak kupowanie niemieckiego auta od dziadka z przebiegiem 130 tys km. Ludzie chcą a wręcz lubią byc oszukiwani więc jest pole do popisu dla handlarzy.

FOTO-PAN
23-06-2013, 13:47
No cóż, to takie same ryzyko jak kupowanie niemieckiego auta od dziadka z przebiegiem 130 tys km. Ludzie chcą a wręcz lubią byc oszukiwani więc jest pole do popisu dla handlarzy.

ciekawe jaką będzie miał minę ten który wygra aukcje i podłączy pod kompa body i uruchomi eosinfo...

marito
23-06-2013, 13:52
A może już nasi wpadli na pomysł jak kręcić przebieg migawki?:)

rafal1980
23-06-2013, 15:53
A może już nasi wpadli na pomysł jak kręcić przebieg migawki?:)

Dobre :D Kwestia czasu - dla polaka nie ma rzeczy niemożliwych :D

FOTO-PAN
23-06-2013, 21:17
no po prostu nie wierze że ktoś wywali 4k pln na body z przebiegiem prawie 500k fotek

nie długo koniec aukcji ktoś ubiję interes życia...

gadget_zary
24-06-2013, 00:02
W nikonach już można zerować migawką - wyciekło oprogramowanie serwisowe już dość dawno temu :)

FOTO-PAN
24-06-2013, 10:14
a tak ogólnie radził bym o rozwagę i świadomy zakup na allegro od tego Pana V8TDI

Informacje o Użytkowniku V8TDI (http://allegro.pl/show_user.php?uid=21153972)

skupuję on jak leci cały optyczny złom na gumtree, tablicy i allegro a potem sprzedaję i nawet jak wie jak wyeksploatowany jest sprzęt ukrywa to zasłaniając się nie wiedzą

FOTO-PAN
24-06-2013, 11:09
dobra cena :) !!!! z 50% więcej niż w innym miejscu

Lustrzanka cyfrowa Canon EOS 5D Mark II + EF 24-10 (3349087665) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3349087665)

FOTO-PAN
26-06-2013, 19:18
ciekawa historia jednego canona 5d mk2

1 aukcja Canon 5d II przebieg 45tys (3313086457) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-ii-przebieg-45tys-i3313086457.html)

2 aukcja CANON 5D MARK II PRZEBIEG 45 tys zdj (3346899742) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-ii-przebieg-45-tys-zdj-i3346899742.html)

3 aukcja CANON EOS 5D MARK II (3354686063) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-ii-i3354686063.html)

ciekawe kiedy znajdzie właściciela który nie kupi go tylko po to żeby na nim zarobić....

wlodal
26-06-2013, 20:06
a tak ogólnie radził bym o rozwagę i świadomy zakup na allegro od tego Pana V8TDI

Informacje o Użytkowniku V8TDI (http://allegro.pl/show_user.php?uid=21153972)

skupuję on jak leci cały optyczny złom na gumtree, tablicy i allegro a potem sprzedaję i nawet jak wie jak wyeksploatowany jest sprzęt ukrywa to zasłaniając się nie wiedzą

Stary , z całym szacunkiem , ale myślę , że masz do gościa jakiś żal i osobiste z nim porachunki ??. Facet ma jakieś 4 negatywy - z treści których jednak nic nie wynika .
Logicznie - mogą być to negatywy odwetowe !? . Może byś tak sprecyzował - o co Ci chodzi i na co należy uważać ?. Takich jak V8TDI są dziesiątki na alledrogo !!!. A , że handluje używanymi rzeczami -
zarabia jak umie . Jeśli oszukuje - podaj przykłady . Jeśli oskarżasz - to bądź bardziej precyzyjny . Pozdr.

FOTO-PAN
26-06-2013, 20:23
Stary , z całym szacunkiem , ale myślę , że masz do gościa jakiś żal i osobiste z nim porachunki ??. Facet ma jakieś 4 negatywy - z treści których jednak nic nie wynika .
Logicznie - mogą być to negatywy odwetowe !? . Może byś tak sprecyzował - o co Ci chodzi i na co należy uważać ?. Takich jak V8TDI są dziesiątki na alledrogo !!!. A , że handluje używanymi rzeczami -
zarabia jak umie . Jeśli oszukuje - podaj przykłady . Jeśli oskarżasz - to bądź bardziej precyzyjny . Pozdr.

wiem na 100% że na tej aukcji sprzedał aparat kupiony od kolesie przez gumtree z przebiegiem 482 tysiące zdjęć na karku... a w opisie pisał że nie zna przebiegu a wiem że wie do czego służy program eosinfo bo podawał mi przebieg z innej puchy, z tego co wiem w regulaminie allegro wyraznie jest napisane że nie można wprowadzać w błąd kupujących a opis ma być rzetelny... czy chciałbyś kupić coś od kogoś kto w pełni świadomie robi cię w bambuko

wlodal
26-06-2013, 22:17

wiem na 100% że na tej aukcji sprzedał aparat kupiony od kolesie przez gumtree z przebiegiem 482 tysiące zdjęć na karku... a w opisie pisał że nie zna przebiegu a wiem że wie do czego służy program eosinfo bo podawał mi przebieg z innej puchy, z tego co wiem w regulaminie allegro wyraznie jest napisane że nie można wprowadzać w błąd kupujących a opis ma być rzetelny... czy chciałbyś kupić coś od kogoś kto w pełni świadomie robi cię w bambuko

Powiedzmy , Ty wiesz jaki był przebieg , ale sprzedawca nie musiał go znać . Spotkałem się też z tym , że EOSinfo popełniał błędy . Z drugiej strony istnieje coś takiego jak opcja sprawdzenia przed zapłatą - i po problemie . Jeśli koleś nie zgadza się , to rezygnuję z zakupu . Z całej tej historii - to żal mi tylko kupca - ale na głupotę nie ma lekarstwa . Tylko nikt z nas nie wie - a może wysyłka ze sprawdzeniem ?. A może kupujący ma za dużo kasy ?. Zastanawia mnie tylko , że ten Canon był taki "żywotny" . Pozdr.

FOTO-PAN
26-06-2013, 22:57
Powiedzmy , Ty wiesz jaki był przebieg , ale sprzedawca nie musiał go znać . Spotkałem się też z tym , że EOSinfo popełniał błędy . Z drugiej strony istnieje coś takiego jak opcja sprawdzenia przed zapłatą - i po problemie . Jeśli koleś nie zgadza się , to rezygnuję z zakupu . Z całej tej historii - to żal mi tylko kupca - ale na głupotę nie ma lekarstwa . Tylko nikt z nas nie wie - a może wysyłka ze sprawdzeniem ?. A może kupujący ma za dużo kasy ?. Zastanawia mnie tylko , że ten Canon był taki "żywotny" . Pozdr.

dlatego zalecałem rozwag przy zakupię i przemyślenie sprawy

a co do przebiegu to jak grzecznie zapytałem czy to ten z gumtreee z 482k na migawce od razu wylądowałem na jego "czarnej liście"

FOTO-PAN
27-06-2013, 18:17
Canon dowolny aparat na zamówienie NOWY!!! (3358249747) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-dowolny-aparat-na-zamowienie-nowy-i3358249747.html)

FOTO-PAN
29-06-2013, 13:01
co Wy na to... albo gość nie wie co z kasą robić albo coś nie tak...

Nowy Canon EOS 5D Mark III, zerowy przebieg (3362223961) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3362223961)

Merde
29-06-2013, 13:30
Każdą aukcję, która wyda ci się choć odrobinę dziwna będziesz tu wrzucał?

FOTO-PAN
29-06-2013, 13:44
Każdą aukcję, która wyda ci się choć odrobinę dziwna będziesz tu wrzucał?

czyż nie po to został założony ten temat na forum ?

horak
29-06-2013, 13:51
Coś jednak było na rzeczy bo aukcja już usunięta.

FOTO-PAN
29-06-2013, 14:04
Coś jednak było na rzeczy bo aukcja już usunięta.

i konto użytkownika zawieszone

--- Kolejny post ---

powiem tak mogę wcale nie dodawać podejrzanych aukcji... po kilku incydentach z super cenami i super okazjami wyczuwam oszusta na kilometr, już miałem kilka razy propozycje zakupu body za pół ceny a 5d mark 3 nowe za 3000pln i widzę jak działa mechanizm oszust na allegro

becekpl
29-06-2013, 14:13
to ich standardowa procedura
jeśli się im nie podoba jakaś aukcja to zdejmują przedmiot i zamykają konto
ja mam 300 pozytywów i tez mi zdjęli aukcje i zamknęli konto
po chyba 5 dniach korespondencji bez słowa przepraszam konto przywrócili
ot życie w Polsce:evil:

Merde
29-06-2013, 14:14
czyż nie po to został założony ten temat na forum ?

Nie. Ten temat został założony, bo ostrzegać ludzi przed ewidentnymi wałkami, nie przed czyimiś urojeniami.

FOTO-PAN
29-06-2013, 14:18
Nie. Ten temat został założony, bo ostrzegać ludzi przed ewidentnymi wałkami, nie przed czyimiś urojeniami.

spox skoro kolega tak mówi nie dodaję już nic...

jacek_73
29-06-2013, 14:20

Aukcje usuwane przez pracowników allegro, więc - póki co - nie urojenia, tylko coś jest na rzeczy.

Kolekcjoner
29-06-2013, 19:41
Aukcje usuwane przez pracowników allegro, więc - póki co - nie urojenia, tylko coś jest na rzeczy.

Niestety różnie z tym bywa. Problem polega na tym że czasem sprawa jest dość zawiła i pracownik alle usuwa (może mają taki prikaz że lepiej usunąć niż później mieć problemy).
Nie chcę się tu rozpisywać ale mój znajomy (ma legalny sklep na alledrogo) miał taki problem (ma legalny sklep na alledrogo), że konkurenci wymyślili sobie na niego taki sposób. Raportowali jego aukcje pod różnymi pozorami i przedmioty znikały mimo że pochodziły z legalnych źródeł. Niestety świat w którym żyjemy jest dziki i ludzie zamiast zajmować się tym w jaki sposób być lepszym od konkurencji i rozwijać swój biznes wolą posuwać do takich metod. Jak widać donosy do skarbówki czy PIP-u już nie wystarczają.

centur
16-07-2013, 22:29
CANON EOS 6D Body Nowy Wa-wa (3387146075) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-body-nowy-wa-wa-i3387146075.html)

niby nowy ale bez jakiegokolwiek dowodu zakupu, a co z gwarancją ??? działa bez dowodu zakupu ???

Sunders
21-07-2013, 11:11
Canon 70-300mm L IS USM NOWY MODEL (3413497891) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-70-300mm-l-is-usm-nowy-model-i3413497891.html)

Obiektyw bez papierów, osłony, futerału, pudełka, a na zdjęciach nie widać numerów seryjnych :confused:

becekpl
21-07-2013, 14:44
to konto handlarza, ale możliwe ze obiektyw kradziony

rostek andrzej
21-07-2013, 15:40
Zawsze można poprosić o podanie nr seryjnych jeśli wszystko jest ok, to nie powinno być z tym problemów. Ja ostatnio sprzedawałem canona 10-22 za 1300 zł też bez papierów ani osłony, to pewnie też byłbym podejrzany:twisted:

Sunders
21-07-2013, 15:56
Zawsze można poprosić o podanie nr seryjnych jeśli wszystko jest ok, to nie powinno być z tym problemów. Ja ostatnio sprzedawałem canona 10-22 za 1300 zł też bez papierów ani osłony, to pewnie też byłbym podejrzany:twisted:

Gdybyś od razu udostępniał numery seryjne, to tylko cena byłaby podejrzana :p

zoomi
21-07-2013, 17:19
odważni licytują :
Canon 5d mk III & canon 70-200 IS II (3398417297) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-mk-iii-canon-70-200-is-ii-i3398417297.html)

tymczasem zdjęcie nr 3 możemy zobaczyć także tu :
Canon - Yakaz (http://uk.yakaz.com/results.php?cc=UK&from=form&gid=QAhI&lo=1&match=msg&rid=1374419675562&v=txt&what=canon#lo=4&docid=000alt67ovktkon8)

poobserwuję :mrgreen:

becekpl
21-07-2013, 17:28
do 10 000 można spoko, allegro zwraca
powyżej to już ryzyko
ale za te pieniądze to prawdziwa okazja...może się okazać

rostek andrzej
21-07-2013, 18:52
Lokalizacja Wielka Brytania. Nowe konto. Aparat użyty kilkukrotnie i już nie potrzebny:?:. Aukcja dla ludzi o mocnych nerwach. Ja bym wolał nie liczyć na zwrot allegro

becekpl
21-07-2013, 19:12
i dlatego warto płacić na allegro CC-jakby co to robisz reklamacje w banku-mniej zachodu a kasę oddadzą
myślę ze on za taka kasę tego nie odda

axk
21-07-2013, 19:48
Canon 70-300mm L IS USM NOWY MODEL (3413497891) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-70-300mm-l-is-usm-nowy-model-i3413497891.html)

Obiektyw bez papierów, osłony, futerału, pudełka, a na zdjęciach nie widać numerów seryjnych :confused:

Numer seryjny to 8440004375.

Barbarzyńca
22-07-2013, 13:47
Lokalizacja Wielka Brytania. Nowe konto. Aparat użyty kilkukrotnie i już nie potrzebny:?:. Aukcja dla ludzi o mocnych nerwach. Ja bym wolał nie liczyć na zwrot allegro

Zgadza się. To, że jest "gwarancja" allegro do 10 tys. to nic nie znaczy bo żeby jakakolwiek kasę odzyskać to trzeba przejść drogę przez męki, odwiedzić parę instytucji a tak naprawdę nie ma się żadnej "gwarancji", że allegro nie odrzuci wniosku.
Lepiej czasami dołożyć trochę kaski i kupić ze sprawdzone źródła.

becekpl
22-07-2013, 13:53
To, że jest "gwarancja" allegro do 10 tys. to nic nie znaczy bo żeby jakakolwiek kasę odzyskać to trzeba przejść drogę przez męki, odwiedzić parę instytucji a tak naprawdę nie ma się żadnej "gwarancji", że allegro nie odrzuci wniosku.
byleś?sprawdzałeś? odzyskałeś pieniądze? czy tylko tak wróżysz z fusów???
a przepraszam nabijasz posty....

rostek andrzej
22-07-2013, 16:40
Niektórzy ludzie odzyskują pieniądze, inni nie. Na pewno nie jest to miłe i przyjemne. Kupując coś chcę się cieszyć tym zakupem a nie szargać nerwy w wirtualnym świecie. Przy tej aukcji zdrowy rozsądek podpowiada, że "okazja" jest zbyt dobra jak za prawie nowy sprzęt, a ryzyko zbyt wielkie, by się w to bawić.

axk
22-07-2013, 21:49
Przy tej aukcji zdrowy rozsądek podpowiada, że "okazja" jest zbyt dobra jak za prawie nowy sprzęt, a ryzyko zbyt wielkie, by się w to bawić.

Niektórym rozsądek nic nie podpowiada i prawdopodobnie nigdy podpowiadać nie będzie. Ktoś aukcję wygrał tak więc tylko czekać jak pojawi się temat: "problem z finalizacją transakcji 5D MK3 + 70-200 2.8 II".

FOTO-PAN
23-07-2013, 20:13
OBIEKTYW CANON 70-200 mm F/4 L USM 2 MIESIĘCZNY (3420772493) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3420772493)

Canon 70-200 F/4 IS L - PentaxForums.com (http://www.pentaxforums.com/forums/sold-items/222114-sale-sold-canon-70-200-f-4-l.html)

zdjęcie obiektywu jak by te same

jacek_73
23-07-2013, 20:26
OBIEKTYW CANON 70-200 mm F/4 L USM 2 MIESIĘCZNY (3420772493) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3420772493)

Canon 70-200 F/4 IS L - PentaxForums.com (http://www.pentaxforums.com/forums/sold-items/222114-sale-sold-canon-70-200-f-4-l.html)

zdjęcie obiektywu jak by te same

Bawiąc się w detektywa Rutkowskiego trzeba uważać coby nie przebrać miary. Co takiego podejrzanego jest w zalinkowanej aukcji?

tomfoot
23-07-2013, 20:34
Bawiąc się w detektywa Rutkowskiego trzeba uważać coby nie przebrać miary. Co takiego podejrzanego jest w zalinkowanej aukcji?

Ten obiektyw jest bialy!!!

becekpl
23-07-2013, 20:50
foto-pan jeśli dla ciebie każda aukcja w której użyto zdjęcia z netu jest podejrzanato załóż swój wątek i tam je wrzucaj
bo po raz kolejny robisz smietnik

Kuba1
02-08-2013, 15:04
Jeśli zdjęcia w aukcji przedstawiają oferowany produkt, to ostrzegam że jest to ordynarna podróbka: Pasek do aparatu BlackRapid RS-4 Classic _PROMOCJA (http://allegro.pl/pasek-do-aparatu-blackrapid-rs-4-classic-promocja-i3427773177.html)

becekpl
02-08-2013, 17:28
myślę ze on za taka kasę tego nie odda
miałem racje aukcja się skończyła na 13k ,teraz w opcji "kup teraz " jest 16k
Canon 5d mk III & canon 70-200 IS II (3444608154) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-mk-iii-canon-70-200-is-ii-i3444608154.html)
tylko ze poprzednim razem nie było kwoty minimalnej wiec dlaczego nie ma negatywa skoro nie sprzedał za te 13k??

centur
02-08-2013, 17:45
pewnie dlatego że sam dostałby negatywa w odwecie...

becekpl
02-08-2013, 17:54
to nie jest argument, zakładasz spor z klientem i ma zamknięte konto

Docsbo
02-08-2013, 17:58
Jeśli zdjęcia w aukcji przedstawiają oferowany produkt, to ostrzegam że jest to ordynarna podróbka: Pasek do aparatu BlackRapid RS-4 Classic _PROMOCJA (http://allegro.pl/pasek-do-aparatu-blackrapid-rs-4-classic-promocja-i3427773177.html)

A po czym poznać ?

S.

centur
02-08-2013, 18:07

bzdura, juz to przerabiałem na allegro. Trafiłem kiedyś na ewidentnego oszusta który nigdy nie wysłał mi towaru ani nie chciał zwrócić kasy (zwrócił gdy zagroziłem zgłoszeniem sprawy na policję i prokuraturę). Oczywiście napisałem mu soczystego negatywa, w odwecie otrzymałem podobnego (że to ja jestem oszustem i chcę wyłudzić towar i kasę) i na tym sprawa stanęła, pisanie do allegro nic nie dało, ani nie wykasowali mi negatywa ani go nie zawiesili...

becekpl
02-08-2013, 18:10
ja tez przerabiałem, klient dostał negatywa, stracił konto a mnie allegro oddało pieniądze z programu ochrony kupującego(3k)
jak zakładasz spor to allegro prosi o dokumenty i wtedy jak przedstawisz przelew a klient nie ma potwierdzenia wysyłki to leży i kwiczy

Kuba1
03-08-2013, 01:07
A po czym poznać ?

S.
Przede wszystkim po karabińczyku na głównym zdjęciu. To jakiś żart, bo to jest kluczowy element tego produktu i tzw. "cały widz na tym polega", a tu jakiś karabińczyk zupełnie innego typu.
Poza tym emblemat z "R" jest innego kształtu niż w oryginalnym produkcie.
Oryginał można zobaczyć tu (http://www.blackrapid.com/products/classic). Żeby nie było - posiadam oryginalny pasek, a szukałem dodatkowych mocowań i stąd trafiłem na tę aukcję, gdzie od razu rzuciły mi się w oczy zdjęcia znane z Ebay'owych aukcji z podróbkami. tyle, że tam ceny podróbek oscylują wokół $10..

Docsbo
03-08-2013, 02:03
Przede wszystkim po karabińczyku na głównym zdjęciu. To jakiś żart, bo to jest kluczowy element tego produktu i tzw. "cały widz na tym polega", a tu jakiś karabińczyk zupełnie innego typu.
Poza tym emblemat z "R" jest innego kształtu niż w oryginalnym produkcie.
Oryginał można zobaczyć tu (http://www.blackrapid.com/products/classic). Żeby nie było - posiadam oryginalny pasek, a szukałem dodatkowych mocowań i stąd trafiłem na tę aukcję, gdzie od razu rzuciły mi się w oczy zdjęcia znane z Ebay'owych aukcji z podróbkami. tyle, że tam ceny podróbek oscylują wokół $10..

Dzięki, warto wiedzieć żeby sie nie dać zrobić w.. ...pasek :)

Costus
03-08-2013, 08:16
Wygląda nie niezłe przegięcie - dziwię się ze jeszcze pracownik allegro tego nie zdjął (?) Do tego 5 sztuk :p
CANON 5D Mark III Dostawa Gratis !!! (3445476271) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-dostawa-gratis-i3445476271.html)

ToleDo
03-08-2013, 10:30
Wygląda nie niezłe przegięcie - dziwię się ze jeszcze pracownik allegro tego nie zdjął (?) Do tego 5 sztuk :p
CANON 5D Mark III Dostawa Gratis !!! (3445476271) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-dostawa-gratis-i3445476271.html)

Już zdjęta :)

becekpl
03-08-2013, 10:31
i po ptakach ,aukcja zdjęta
co do paska faktycznie podróba
i to sklep sprzedaje...

axk
04-08-2013, 10:45

Z tym zamykaniem konta to nie jest tak "hop siup" jak się wydaje a spory transakcyjne są raczej mało skuteczne (przerabiałem to osobiście - konkluzja była taka że Allegro nie jest stroną i nic nie poradzi).

...allegro oddało pieniądze z programu ochrony kupującego(3k)...

Dostałeś pismo o wszczęciu postępowania?

becekpl
04-08-2013, 10:53
masz racje, uprościłem to , niemniej w moim przypadku konto klientowi zablokowali -ale było to ewidentne oszustwo
w przypadku sporów o nieznaczne różnice np. w wyglądzie towaru umywają od tego ręce
ale maja oni system ostrzeżeń i jeśli sprzedający po raz kolejny ma założony spor to blokują konto prewencyjnie i żądają wyjaśnień

--- Kolejny post ---

Dostałeś pismo o wszczęciu postępowania?
inaczej bym kasy nie dostał :lol:
całość trwała niecałe 2 miesiące ale to z powodu pracy policji-zajęło im to z 4 tygodnie
potem tylko zebrać dokumenty do kupy wysyłka i po 2 tyg kasa była na koncie

luciferi
04-08-2013, 21:02
i po ptakach ,aukcja zdjęta
co do paska faktycznie podróba
i to sklep sprzedaje...

sprzedają kilka pasków rstrapa i na innych aukcjach nie ma real foto tylko zdjęcia ściągnięte ze strony producenta, ciekawe jak z oryginalnością...

nees
08-08-2013, 12:55
czy ktoś kupował u tego użytkownika - 247Deal (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=27070967)?
ma dość niskie ceny jak za "oryginalne" rzeczy

mmteam
18-08-2013, 14:10
hmm
warto? czy nie warto?
Canon EOS 6D samo body brand new !!! (3465301363) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-samo-body-brand-new-i3465301363.html)

piast9
18-08-2013, 14:48
Z opisu należy się domyślać, że gość sprzedaje przedmiot, którego nie posiada. To jest niezgodne z regulaminem i powinno nasunąć podejrzenia. Na 6 tygodni zamrażane są pieniądze. Nie warto.

mmteam
18-08-2013, 15:49
Z opisu należy się domyślać, że gość sprzedaje przedmiot, którego nie posiada. To jest niezgodne z regulaminem i powinno nasunąć podejrzenia. Na 6 tygodni zamrażane są pieniądze. Nie warto.

Fakt
dzięki za podpowiedź

becekpl
18-08-2013, 15:56
sprzedaje rzeczy które ściągą z zagranicy stad długi okres czekania-pewnie z hk
wcześniej oferował topowe elki v II nie wiedzę negatywów wiec pewnie doszły

piast9
18-08-2013, 16:13
Czy dla paruset złotych warto ryzykować? Z opisu wynika też, że na dobrą sprawę nie wiadomo jak z gwarancją, może być tylko roczna.

darkon
19-08-2013, 11:07
A co sądzicie i tej aukcji: Aparat Canon Eos 6D (3482973814) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/aparat-canon-eos-6d-i3482973814.html) , cena śmieszna, numery body widoczne ale czy to ten korpus będzie sprzedawany i brak możliwości odbioru osobistego. Dziwne.

becekpl
19-08-2013, 11:16
zwykle oszustwo,zgłaszaj takie aukcje

jajo_antipo
19-08-2013, 12:36
współczuje temu co to kupił...

becekpl
19-08-2013, 12:45
ten co kupił ma 600 komentow wiec może wie co robi??
ryzyk fizyk, najwięcej ryzykuje allegro

Mikol
19-08-2013, 12:51
Canon EOS 6D 20 2 MP Digital SLR Camera Body Only Like NEW | eBay (http://www.ebay.com.au/itm/Canon-EOS-6D-20-2-MP-Digital-SLR-Camera-Body-Only-like-new-/141040635766?pt=AU_Digital_Cameras&hash=item20d6ad4f76)

darkon
19-08-2013, 13:45
Zdjęcia te same, ten kto kupił ma pecha, nawet duża ilość nie uchroniła go od błędu.

kurczeblade
19-08-2013, 16:50
hmm
warto? czy nie warto?
Canon EOS 6D samo body brand new !!! (3465301363) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.[/url

*[url]http://allegro.pl/canon-eos-6d-samo-body-brand-new-i3465301363.html (http://allegro.pl/canon-eos-6d-samo-body-brand-new-i3465301363.html)

Skusiłbym się na tą aukcje. Widać że gościu sprowadza sprzęt elektroniczny i w ten sposób sprzedaje. Pozytywne komentarze od ludzi którzy zamówili potwierdzają to. Tym bardziej widać że ludzie zamawiali u niego o sprzęt o dużo większej wartości niż 6d i na tej samej zasadzie. Mam obawy, ale czytając u niego komentarze, zastanawiam się czy nie zaryzykować :-)

dejneks
19-08-2013, 17:07
Cena taka sama jak na e-bay.pl za sprzęt z GB tylko że tam trzeba doliczyć ok 400zł za kuriera a w pl wyjdzie mniej za przesyłkę.

jaroz
19-08-2013, 19:35
*http://allegro.pl/canon-eos-6d-samo-...465301363.html

Skusiłbym się na tą aukcje. Widać że gościu sprowadza sprzęt elektroniczny i w ten sposób sprzedaje. Pozytywne komentarze od ludzi którzy zamówili potwierdzają to. Tym bardziej widać że ludzie zamawiali u niego o sprzęt o dużo większej wartości niż 6d i na tej samej zasadzie. Mam obawy, ale czytając u niego komentarze, zastanawiam się czy nie zaryzykować :-)Bez sensu taki zakup, kiedy sam możesz zakupić taniej. Gościu kasuje od Ciebie pieniądze i do 6 tygodni dostajesz zakupiony przez niego sprzęt za Twoje pieniądze. Jeśli nadal zamierzasz tak zrobić to na takich zasadach każdy Ci może sprzedać, a facet szuka naiwnego na którym chce zarobić bez własnej inwestycji.

kurczeblade
20-08-2013, 13:01
Bez sensu taki zakup, kiedy sam możesz zakupić taniej. Gościu kasuje od Ciebie pieniądze i do 6 tygodni dostajesz zakupiony przez niego sprzęt za Twoje pieniądze. Jeśli nadal zamierzasz tak zrobić to na takich zasadach każdy Ci może sprzedać, a facet szuka naiwnego na którym chce zarobić bez własnej inwestycji.

Też racja. Po prostu to 5800zł za nową 6D kusiło oko.

człekoupiór
29-08-2013, 00:25
A co sądzicie i tej aukcji: Aparat Canon Eos 6D (3482973814) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/aparat-canon-eos-6d-i3482973814.html) , cena śmieszna, numery body widoczne ale czy to ten korpus będzie sprzedawany i brak możliwości odbioru osobistego. Dziwne.

no i wtopa, pojawił się negatyw z informacją, że to wyłudzenie, ale kupujący informuje, że zwrot pieniędzy otrzymał (od PayU) ;)

jaroz
29-08-2013, 00:55
no i wtopa, pojawił się negatyw z informacją, że to wyłudzenie, ale kupujący informuje, że zwrot pieniędzy otrzymał (od PayU) ;)

Od samego początku mówiłem że nie tak powinno być. negatywy już są dwa i proszę zwróćcie uwagę na ogólną ilość komentarzy. Wszystkich 10; pozytywne 8 od sprzedających; negatywne 2 od kupujących. wniosek: konto zalożone w celu dokonywania oszustw. aby było łatwiej należało zrobić krótką historię i zakupiono 8 przedmiotów. Zdziwiony jestem podejściem klientów tych co wystawili negatywy. Pomijając moralną stronę tej transakcji należało by zadać pytanie; dlaczego nie czytali opisu aukcji z której wyraźnie wynika, że sprzedający nie posiada towaru.

Demonos
29-08-2013, 06:30
Pomijając moralną stronę tej transakcji należało by zadać pytanie; dlaczego nie czytali opisu aukcji z której wyraźnie wynika, że sprzedający nie posiada towaru.

A z którego fragmentu opisu wg ciebie wynika, że sprzedający nie posiada towaru?

Cytuję
Sprzedam Aparat Canon Eos 6D Aparat działa jest na gwarancji do Września 2014 roku Stan techniczny jak i wizualny oceniam na bardzo dobry Aparat zrobił około 20 tysięcy zdjęć Nie ma możliwości odbioru osobistego ani przesyłki pobraniowej Po wpłacie pieniędzy na moje konto wysyłam aparat przesyłką ubezpieczoną

Ja rozumiem, że po cenie należy podejrzewać przewał, bo za tyle to w takim stanie 5DmkII nie kupisz :D

becekpl
29-08-2013, 09:26
w niezłej cenie miała tez 5mk3
Aparat Canon Eos 5d mark III (3485719774) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/aparat-canon-eos-5d-mark-iii-i3485719774.html)
taka aukcje przegapilem

--- Kolejny post ---

Canon 70-200 mm 2,8 L GRATISY (3506772719) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-70-200-mm-2-8-l-gratisy-i3506772719.html)
zdjęcia z innej aukcji, poprosiłem o wyjaśnienie czy to obiektyw i IS- 0 odpowiedzi, wiec chyba tez wałek

jaroz
29-08-2013, 12:06
A z którego fragmentu opisu wg ciebie wynika, że sprzedający nie posiada towaru?Nazbyt ufasz ludziom a na dodatek nie rozumiesz tego co czytasz i widzisz. Sorry, że tak bezpośrednio do Ciebie. dlaczego podejrzana?Co powinno mnie zaniepokoić?
1. brak możliwości odbioru osobistego przy tak znacznej kwocie zakupu. Przy znacznie mniejszych kwotach praktykowane jest, że potencjalny kupujący ma prawo obejrzeć sprzęt którym jest zainteresowany. Tu podejście wierz mi na słowo>zapłać>i czekaj na przesyłkę.
2. Aparat wykonał 20 tyś zdjęć. Dużo to czy mało to inna sprawa, ale przy takim przebiegu wszystkie elementy i akcesoria zapakowane są fabrycznie? mało prawdopodobne.
3. sprzedający pisze, że gwarancja do września 2014? mamy teraz sierpień 2013, a canon polska daje gwarancji 12 miesięcy. Innych gwarancji Canon PL nie uznaje.

Konto użytkownika alle.. zawieszone!

darkon
29-08-2013, 12:21
Canon 70-200 mm 2,8 L GRATISY (3506772719) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-70-200-mm-2-8-l-gratisy-i3506772719.html)
zdjęcia z innej aukcji, poprosiłem o wyjaśnienie czy to obiektyw i IS- 0 odpowiedzi, wiec chyba tez wałek
Raczej to nie wałek, cytuję "Mile widziany odbiór osobisty , z możliwością sprawdzenia oczywiście.", według mnie to normalna aukcja, tylko zdjęcia zapożyczone od kogoś ;)

becekpl
29-08-2013, 13:19
juz sie skontaktowalem
bez is

michalab
29-08-2013, 13:29
juz sie skontaktowalem
bez is
Przecież nawet jest to w opisie aukcji: "Brak stabilizacji".

Demonos
29-08-2013, 14:01
Nazbyt ufasz ludziom a na dodatek nie rozumiesz tego co czytasz i widzisz. Sorry, że tak bezpośrednio do Ciebie.

Nie obrażam się - i nie, nie ufam zbytnio ludziom - taka aukcja by mnie nie skusiła.

dlaczego podejrzana?Co powinno mnie zaniepokoić?
1. brak możliwości odbioru osobistego przy tak znacznej kwocie zakupu. Przy znacznie mniejszych kwotach praktykowane jest, że potencjalny kupujący ma prawo obejrzeć sprzęt którym jest zainteresowany. Tu podejście wierz mi na słowo>zapłać>i czekaj na przesyłkę.

Zgadzam się - to główna przyczyna, dla której bym zrezygnował od razu.

2. Aparat wykonał 20 tyś zdjęć. Dużo to czy mało to inna sprawa, ale przy takim przebiegu wszystkie elementy i akcesoria zapakowane są fabrycznie? mało prawdopodobne.

W praktyce Alledrogo często sprzedawcy nadużywają pojęcia "pakowanie fabryczne" mając na myśli, że są wszystkie folie i pudełka, więc samo takie stwierdzenie jeszcze nie byłoby nazbyt podejrzane.

3. sprzedający pisze, że gwarancja do września 2014? mamy teraz sierpień 2013, a canon polska daje gwarancji 12 miesięcy. Innych gwarancji Canon PL nie uznaje.

Tu mnie masz - nie spojrzałem na to w ten sposób, no ale marny śledczy ze mnie.

becekpl
29-08-2013, 14:11
w opisie bez ,na zdjęciu z ....
ludzie dziwne rzeczy wypisują przy okazji wystawiania przedmiotów

zoomi
29-08-2013, 21:49
ktoś kto kupuje na alle 5d3 za 5kzł sam szuka problemów...

Docsbo
30-08-2013, 18:11
ktoś kto kupuje na alle 5d3 za 5kzł sam szuka problemów...

Dokładnie tak - Caveat emptor

rafalk75
05-09-2013, 09:29
Ja wczoraj znalazłem dziwną ofertę. Z takich już sie wyleczyłem kiedyś kupując 5D mark2 (gdzie sprawa skończyła się na policji i gość ma teraz sprawę sądową).
1Dx za 12.200 zł, gdzie na alledrogo powyżej 20 tys.
Canon 1Dx Grodzisk Mazowiecki ? Tablica.pl (http://tablica.pl/oferta/canon-1dx-ID3zRsj.html#0d41267b9d)

człekoupiór
05-09-2013, 10:04
Nie widzisz tej łamanej polszczyzny? To powinno dać dużo do myślenia. ;)

krzyssp
05-09-2013, 19:53
"Stan absolutny" :D

zoomi
05-09-2013, 21:15
kupuj, 12 kafli na pewno przyda się jakiemuś biednemu nigeryjczykowi :D

rafalk75
05-09-2013, 21:40
jak napisałem - od czasu przekrętu z 5Dmk2 (własnie dostałem zaproszenie na przesłuchanie w sądzie) nie korzystam z okazji. Także zostawię okazję innemu szczęśliwemu...

rafalk75
11-09-2013, 20:39
Następne kwiatki z tablicy - sezon ogórkowy zakończony i kfiatków jak te coraz więcej.
6D
Canon EOS 6D Digital SLR Camera Black (Kit w 24-105mm Lens) Warszawa ? Tablica.pl (http://tablica.pl/oferta/canon-eos-6d-digital-slr-camera-black-kit-w-24-105mm-lens-ID3D3E1.html#02c2f62206)
5D III
Canon EOS 5D Mark III 22,3 MP Lustrzanka cyfrowa (tylko korpus) Warszawa ? Tablica.pl (http://tablica.pl/oferta/canon-eos-5d-mark-iii-22-3-mp-lustrzanka-cyfrowa-tylko-korpus-ID3D3iN.html#02c2f62206)
Ja szukam analoga i co jakiś czas przeczesuję oferty i trafiam na takie "złote strzały"

--- Kolejny post ---

Następne kwiatki z tablicy - sezon ogórkowy zakończony i kfiatków jak te coraz więcej.
6D
http://tablica.pl/oferta/canon-eos-6d-digital-slr-camera-black-kit-w-24-105mm-lens-ID3D3E1.html#02c2f62206
5D III
http://tablica.pl/oferta/canon-eos-5d-mark-iii-22-3-mp-lustrzanka-cyfrowa-tylko-korpus-ID3D3iN.html#02c2f62206
Ja szukam analoga i co jakiś czas przeczesuję oferty i trafiam na takie "złote strzały"

--- Kolejny post ---

6D
http://tablica.pl/oferta/canon-eos-6d-digital-slr-camera-black-kit-w-24-105mm-lens-ID3D3E1.html#02c2f62206
5D III
http://tablica.pl/oferta/canon-eos-5d-mark-iii-22-3-mp-lustrzanka-cyfrowa-tylko-korpus-ID3D3iN.html#02c2f62206

Bolek02
12-09-2013, 09:33
Te opisy to istna poezja z auto tłumacza :) Mam nadzieję, że aż tak naiwnych ludzi to nie ma :)

poziomkowa
12-09-2013, 15:45
obawiam się, że jednak są i Ci sprzedający właśnie tylko na takich liczą, czasami niestety dajemy się ogłupić nawet najbardziej oczywistym oszustom

poszukiwacz2006
16-09-2013, 11:01
Trochę dziwna aukcja : Canon EOS 5D +Canon EF 100mm Macro jak NOWY!! Łódź (3544183963) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3544183963)

Niby w tytule jest mowa, że to 5D ale szczegółowy opis dotyczy 5dmkII, napisałem mejla o wyjaśnienie, ale brak odpowiedzi, same pozytywne komentarze. Poza tym kupuje się to co widać na zdjęciach - brak ładowarki, pudełek itp. Kradziony? Trochę dziwne, nikt ostatnio nie zgubił?

fhumargo
16-09-2013, 15:50
Trochę dziwna aukcja : Canon EOS 5D +Canon EF 100mm Macro jak NOWY!! Łódź (3544183963) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3544183963)

Niby w tytule jest mowa, że to 5D ale szczegółowy opis dotyczy 5dmkII, napisałem mejla o wyjaśnienie, ale brak odpowiedzi, same pozytywne komentarze. Poza tym kupuje się to co widać na zdjęciach - brak ładowarki, pudełek itp. Kradziony? Trochę dziwne, nikt ostatnio nie zgubił?

W danych jest adres firmy Łódź legionów 36 ktos by sprzedawał z wedki podając dane własnej działalności
Poza tym licytacja więc nie ma podejrzanej ceny
Dla mnie nic podejrzanego

poszukiwacz2006
16-09-2013, 16:50
No ale ktoś , kto po zdjęciu nie rozpozna jaka to wersja aparatu będzie przekonany, że kupuje lustrzankę, którą da się kręcić filmy, z matrycą 20 mln pixeli itd. Tu nie cena jest podejrzana, tylko opis. A brak choćby ładowarki, katonów, pudełek? Ja wiem, że często ktoś pozbywa się tych śmieci, ale zazwyczaj ładowarka jest. W lombardach swego czasu znajdowałem wiele kradzionych , trefnych i jeszcze ciepłych fantów z różnych "wędek".

Wojtko
16-09-2013, 19:58
Rzuciły mi się w oczy "czarne sanki"; przyznam jednak, że czasem zdarza się sytuacja ze wstawianiem błędnych zdjęć czy opisów na Allegro. Kiedyś pamiętam było to częste jeśli chodzi o Nikkory 85 1.8 D i 85 1.4 D a między nimi była cenowa przepaść. Czasem warto sprawdzić nie tylko komentarze, ale i inne przedmioty sprzedającego, gorące okazje czasem mogą brzydko pachnieć. Wiem z doświadczenia, że mogą cuchnąć na odległość, ale okazja oślepia i człek traci rozum; ostrożność zalecana zawsze jeśli nie ma możliwości pomacania produktu.

zoomi
18-09-2013, 00:04
czasami zwykłe sprawdzenie street view może wiele wyjaśnić... najpierw rzuciłem jednak okiem na inne przedmioty sprzedającego
i od razu pomyślałem o lombardzie, po spojrzeniu na street view... zresztą sami zobaczcie :

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/3958/pkyj.jpg)

pewność pochodzenia przy takim zakupie ? powiem tak - nie kupiłbym :)

Kuba1
18-09-2013, 00:53
czasami zwykłe sprawdzenie street view może wiele wyjaśnić... najpierw rzuciłem jednak okiem na inne przedmioty sprzedającego
i od razu pomyślałem o lombardzie, po spojrzeniu na street view... zresztą sami zobaczcie :

http://img716.imageshack.us/img716/3958/pkyj.jpg

pewność pochodzenia przy takim zakupie ? powiem tak - nie kupiłbym :)Przecież ten portal nie był by dzisiaj tym czym jest, gdyby nie złodzieje, paserzy i szara strefa. 15 lat temu, to tam cała Polska kupowała przez internet "okazyjnie" właśnie cyfrowe foto, car audio i oryginalne części samochodowe. I tak właściwie jest do dziś.

zoomi
18-09-2013, 01:08
to prawda co piszesz... pamiętam jak koledzy w 2000 roku pukali się w głowę że kupuję decka do auta w sklepie za 4kzł po to żeby
mieć paszport radia z jego numerem seryjnym...

poszukiwacz2006
18-09-2013, 10:08
Czyli dobrze trafiłem, zastanawiam się czy nie ruszyć tematu dalej? Tylko co? Policja, allegro? Nie ma co darować draniom, sprzęt z "wędki".
PZ

adawro
18-09-2013, 10:09

http://img716.imageshack.us/img716/3958/pkyj.jpg

pewność pochodzenia przy takim zakupie ? powiem tak - nie kupiłbym :)

Sprawdzenie na Regon Info
FIRMA "FANT Barbara Wagner | Regon.info – opinie o firmach (http://regon.info/121333/firma-fant-barbara-wagner/)
potwierdza - to ewidentnie lombard

A jak to w lombardach - stan techniczny i pochodzenie może być wielką niespodzianką.

poszukiwacz2006
18-09-2013, 10:40
Tu nie chodzi o stan techniczny tylko pochodzenie. Zgłosiłem, może ktoś odzyska to, co utracił.

zoomi
18-09-2013, 10:55
a propo policji i allegro - kiedyś w sobotni wieczór zadzwoniłem na 112 (łódzkie) z konkretną informacją że pewna aukcja
(na kwotę ponad 20kzł) jest ewidentnym wałem a jako że miała się skończyć za około dobę (w niedzielę) poprosiłem
o kontakt w tej sprawie z policją poznańską tak aby mogła przed końcem aukcji skutecznie skontaktować się z allegro
(zgłoszenia wysyłane do alle pozostawały bez odpowiedzi - cóż, weekendowy wieczór...)

kto zgadnie co mi powiedzieli na 112 ? :D "proszę przyjechać do nas w poniedziałek, spiszemy co trzeba" :D

ot Polska :)

Bolek02
25-09-2013, 09:46
Oto kolejna ściema w tłumaczeniu na polski
Nowy Canon EOS 5D Mark III (3574598659) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/nowy-canon-eos-5d-mark-iii-i3574598659.html?source=mlt)

Pietrek
25-09-2013, 13:21
Moim zdaniem bardzo podejrzane, dzwoniłem możliwość kupna poprzez przesłaną najpierw proformę, po wpłacie wysyłka sprzętu, sprzęt z jakiś bonusów, ale mogą wystawić FV.

Canon 5D III za 5100zł na tablica.pl

Canon EOS 5D Mark III body Piaseczno ? Tablica.pl (http://tablica.pl/oferta/canon-eos-5d-mark-iii-body-ID3H42n.html#606066da11)

becekpl
25-09-2013, 13:47
a propo policji i allegro - kiedyś w sobotni wieczór zadzwoniłem na 112 (łódzkie) z konkretną informacją że pewna aukcja
(na kwotę ponad 20kzł) jest ewidentnym wałem a jako że miała się skończyć za około dobę (w niedzielę) poprosiłem
o kontakt w tej sprawie z policją poznańską tak aby mogła przed końcem aukcji skutecznie skontaktować się z allegro
(zgłoszenia wysyłane do alle pozostawały bez odpowiedzi - cóż, weekendowy wieczór...)

kto zgadnie co mi powiedzieli na 112 ? :D "proszę przyjechać do nas w poniedziałek, spiszemy co trzeba" :D

ot Polska :)a teraz pomyśl;
prowadzisz biznes na allegro i systematycznie zgłaszasz policji konkurencje....
według ciebie powinni reagować?
w demokracji ludzie maja prawo być idiotami, i niektórzy muszą się o tym boleśnie przekonać
ja tam wole nie mieć kipiszu w domu bo komuś coś się wydawało

Bolek02
25-09-2013, 16:01
Canon 5D III za 5100zł na tablica.pl

Canon EOS 5D Mark III body Piaseczno ? Tablica.pl (http://tablica.pl/oferta/canon-eos-5d-mark-iii-body-ID3H42n.html#606066da11)

Ogłoszenie już zniknęło :(

zoomi
25-09-2013, 17:27
a teraz pomyśl;
prowadzisz biznes na allegro i systematycznie zgłaszasz policji konkurencje....
według ciebie powinni reagować?
w demokracji ludzie maja prawo być idiotami, i niektórzy muszą się o tym boleśnie przekonać
ja tam wole nie mieć kipiszu w domu bo komuś coś się wydawało

tak tak... biznes z zerowego konta, aukcją ze skradzionymi zdjęciami i nierealnie niską ceną za 1Dx z eLkami :D get lucky bidders :D
widzisz, demokracja, według ciebie nie powinni a według mnie i owszem

...też pomyśl - może dasz radę

poszukiwacz2006
26-09-2013, 14:01
Otrzymałem odpowiedź od Policji dot. mojego zgłoszenia i aukcji (Canon EOS 5D +Canon EF 100mm Macro jak NOWY!! Łódź (3544183963) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3544183963)).
Napisali, że sprawdzili i nie ma nic podejrzanego.
PZ

centur
26-09-2013, 16:59
Otrzymałem odpowiedź od Policji dot. mojego zgłoszenia i aukcji (Canon EOS 5D +Canon EF 100mm Macro jak NOWY!! Łódź (3544183963) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=3544183963)).
Napisali, że sprawdzili i nie ma nic podejrzanego.
PZ
a co wzbudziło Twoje podejrzenia bo ja też nic takiego nie widzę ?

poszukiwacz2006
26-09-2013, 17:09
Brak ładowarki, kartonów, pudełek, czegokolwiek. Taka była informacja, że tylko to co na zdjęciu. Poza tym to był classic a opis dotyczył 5DmkII. Na moje (i nie tylko) mejle o wyjaśnienie brak odzewu. I co? Kupiłbyś w ciemno?

centur
26-09-2013, 17:25
Brak ładowarki, kartonów, pudełek, czegokolwiek. Taka była informacja, że tylko to co na zdjęciu. Poza tym to był classic a opis dotyczył 5DmkII. Na moje (i nie tylko) mejle o wyjaśnienie brak odzewu. I co? Kupiłbyś w ciemno?

trzeba było zadzwonić, opisy ze zdjeciami często się nie zgadzają bo są wystawiane przez laików ale to jeszcze nie znaczy ze to wałek