Zobacz pełną wersję : Podejrzane aukcje na Allegro II
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
Jak taki powycierany szrot może mieć 9.000 klatek przebiegu - chyba w to nie uwierzyłeś ?
Wygląda jakby z tydzień obijał się w betoniarce - IMHO kompletnie nie wart uwagi, chyba że darmowy :)
Jaki poobijany? toż to ledwie niewielkie przetarcia. :mrgreen:
Jestem zdumiony, że ktoś daje się nabierać na opis widząc takiego gniota. Widać cena robi swoje :(
Mój znajomy na aukcji otrzymał taką sobie propozycję. Napiszcie co sądzicie o takiej propozycji zakupu.
Cytat z e-maila :
thanks for the mail.i am ready to pay you the shipment fee.i will deposit 1800pln+200pln shipment fee.i wanted you to send the item to the UK.I have checked the shipping cost to the UK where the item is needed with EMS POCZTEX on here(Cennik - przesyłka kurierska w obrocie zagranicznym - EMS | Pocztex.pl (http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php)) and it is about 200PLN,
i need you to mail me your full banking details for the deposit such as
Name:
Account Number:
Swift Code:
Bank Name:
Phone Number:
so that i can make the transfer to you ..
waiting for your fast reply..
Szukaj pod hasłem "przekręt nigeryjski"
dostanie sfałszowane "potwierdzenie" blokady środków przez bank który to jednak gwarantuje wypłatę a środki blokuje tylko
do czasu dostawy aby zapobiec oszustwom :D wysłać najlepiej jak najszybciej bo to prezent na urodziny dziadka albo kochanki :D
reasumując - pieniędzy nigdy nie zobaczy :) numer znany i stary jak internet...
dostanie sfałszowane "potwierdzenie" blokady środków przez bank który to jednak gwarantuje wypłatę a środki blokuje tylko
do czasu dostawy aby zapobiec oszustwom :D wysłać najlepiej jak najszybciej bo to prezent na urodziny dziadka albo kochanki :D
reasumując - pieniędzy nigdy nie zobaczy :) numer znany i stary jak internet...
Ja tylko chciałbym dodać, że przy sprzedaży sprzętu tez trzeba uważać. Sprzedałem obiektyw i dostałem podrobione potwierdzenie wpłaty. Kupujący wypełnił formularz dostawy a następnie nie płacąc przerobił go na powiadomienie o wpłacie. Łudząco przypominało powiadomienie z Payu, różnił się tylko adres nadawcy. Oczywiście po rzekomej wpłacie prośba o szybka wysyłkę.
fhumargo
25-02-2014, 20:01
Czytając te wszystkie informacje na temat przekrętów stwierdzam , że Polska to piękny kraj a ludzie w niej bardzo "przedsiębiorczy".
Jak dzisiaj w radio uszłyszałem , że w Warszawie kwitnie giełda z zużytymi biletami komunikacji miejskiej , które sprzedają sie po 20-50zł (kupują złapani gapowicze) to już nie wiem co jutro Polak wymyśli. A mówi sie , że z gó....na bata nie ukręcisz a Polak potrafi i na pewno ukręci!
przekret nigeryjski jak sama nazwa wskazuje to nie polski wynalazek
No i pomogłem Koledze podjąć decyzję - delikwent już ma zablokowane konto :)
fhumargo
25-02-2014, 22:52
Taaaaak? Naprawdę ? A ja jak ta blondynka myślałem inaczej?
Dziękuję za uświadomienie - człowiek uczy się całe życie :D
boniek82
25-02-2014, 23:31
Wcześniej ten przekręt był znany jako list hiszpańskiego więźnia więc może niekoniecznie jest to produkt afrykański? ;)
Czy to ważne jakie jest pochodzenie tego przekrętu ? Ważne, że wiadomo do czego służy i aby ludzie nie dali się nabierać :)
Ja już dwóch takich "delikwentów" poczęstowałem administracją allegro, łącznie ze screenami z poczty. Ostatnim razem znowu dostałem e-maila na chama z pytaniem czy wyślę do UK i podałem dwukrotną wartość aparatu. Raz allegro mi odmówiło, twierdząc, że "użytkownik" nie wydaje się być im podejrzany. Taaaaaaak - obcokrajowiec - zero kupionych przedmiotów, łamana polszczyzna na krzywy r...j i konto od wczoraj :). Swoją drogą, jakim trzeba być jeleniem, by wysłać rzecz za kilkumiesięczne oszczędności takiej osobie, na swój koszt.
W takiej sytuacji jak podajesz, czyli zerowe konto i taki tekst, to teraz blokują konto z automatu.
Zdarzyło mi się parę razy, że ktoś zalicytował w aukcji sprzętu przez "kup teraz" mając konto założone godzinę wcześniej.
Gorzej jest jeśli przekręt dotyczy konta z wieloma pozytywnymi komentarzami :(
A jesli ktos nigdy nie kupowal na takich aukcjach, i nagle znalazl przedmiot ktory go zainteresowal, zalozyl konto zeby wlasnie tylko go kupic, to od razu oznacza ze to jakis naciagacz?
A jesli ktos nigdy nie kupowal na takich aukcjach, i nagle znalazl przedmiot ktory go zainteresowal, zalozyl konto zeby wlasnie tylko go kupic, to od razu oznacza ze to jakis naciagacz?
Rozumiem, że chcesz założyć konto i coś normalnie kupić. Jeśli tak, to nic ci nie grozi :) Przecież każdy kiedyś zaczynał.
Proponuję ponownie przeczytać ostatnie 10 postów, to może się nieco wyjaśni w temacie.
kupiec z zerowym kontem może zapłacić za zakup niemal natychmiast po "kup teraz"
potwierdzenie płatności PayU jest widoczne dla sprzedawcy niemal natychmiast
wyłudzacz nie zapłaci nigdy, będzie tylko zasypywał skrzynkę skleconymi potwierdzeniami
płatności i bajkami o konieczności szybkiej wysyłki bo coś tam
jest jeszcze inny przekręt - ktoś kupuje coś na Alle, mówi że z jakichś przyczyn ma problem z przelaniem zapłaty
i prosi o wysyłkę za pobraniem, aby ułatwić sprzedawcy życie mówi że zamówił już kuriera który odbierze
przesyłkę i wypełni dokumenty, pojawia się niby-kurier ubrany w firmowy mundurek, wypełnia papiery, odbiera
paczkę i znika - kurier nie jest kurierem tylko oszustem
skrzynka mailowa sprzedawcy jest w takim przypadku bogatsza o spreparowany mail z info o zamówieniu
kuriera, kwotą pobrania, adresami itd
No co Ty, oddałbyś sprzęt człowiekowi, który zapuka w mundurku do Twoich drzwi? - chyba żartujesz ?
czy gdzieś pisałem że ja bym oddał ? :D ja oddaję kiedy pieniądze mam w ręku albo na swoim koncie :)
pisałem że taki schemat przekrętu funkcjonuje i że znajdują się naiwni którzy dają się nabrać...
podstawiony "kurier" wręcza też do wypisania druk przekazu i prosi o dokładne sprawdzenie numeru konta
żeby nie było pomyłki... proste psychologiczne zagrywki na które łapią się mniej ostrożni sprzedający
Witam,
czy ktoś może mi powiedzieć o tym sprzedawcy/obiektywie. Widnieje on również w giełdzie u nas na forum, i troche sie zastanawiam czemu po tak dobrej cenie dlugo nie został sprzedany obiektyw.
Aukcja: CANON EF 35MM F/1.4L USM (4020885430) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-35mm-f-1-4l-usm-i4020885430.html)
bo to nie jest dobra cena
dobra to <3500
http://tablica.pl/oferta/canon-5d-mark2-mk2-stan-bdb-przebieg-30tys-cza-wa-50mm-CID99-ID5cmuW.html cos za tani ten mk2 przy tym przebiegu i jeszcze dorzuca 50mm
canon 5d mark2 mk2 stan bdb,przebieg 30tyś cza-wa 50mm Górzno (http://tablica.pl/oferta/canon-5d-mark2-mk2-stan-bdb-przebieg-30tys-cza-wa-50mm-CID99-ID5cmuW.html) cos za tani ten mk2 przy tym przebiegu i jeszcze dorzuca 50mm
Na tablicy przy takiej cenie, to już raczej tylko odbiór osobisty :(
Z Tablicy to tylko z odbiorem osobistym.
To Górzno to niedaleko mnie, jakieś 50km, ale mi nie jest akurat potrzebny 5DmkII.
IMHO dziwny numer telefonu.
Gdyby to nie byl jakis walek to bym go dla siebie wzial, tylko dla mnie lepiej byloby przelac kase komus z forum i pokryc koszty dojazdu i wysylki niz placic sprzedajacej
No fajnie, tylko jak się skontaktujesz skoro podany numer telefonu 123-987-098 to lipa jest ?
Dlaczego lipa? Dzisiaj z takiego prefiksu (123) miałem połączenie od konsultanta Netii... No, chyba że już sprawdzone. ;)
Dlatego, że po wybraniu dziś numeru połączenie automatycznie jest odrzucane - chyba, że nie miałem szczęścia :(
Dlaczego lipa? Dzisiaj z takiego prefiksu (123) miałem połączenie od konsultanta Netii... No, chyba że już sprawdzone. ;)
Małopolska ma prefix 12, więc to chyba jest numer (12) 398-70-98, tylko tak dziwacznie zapisany...
Małopolska ma prefix 12, więc to chyba jest numer (12) 398-70-98, tylko tak dziwacznie zapisany...
Wtedy to będzie dziwne, bo do Małopolski całkiem daleko z Górzna. ;) Ogłoszenie zniknęło z tablicy.
To nie była Małopolska tylko jak napisano Kujawsko-Pomorskie :)
Przedmioty użytkownika sowasniezka - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25121521) to śmierdzi wałkiem xd dwa ogłoszenia różne obiektywy, źle podpisane i w ogóle :o
Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM Profesjonalny Zoom (4077473741) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-24-105-mm-f-4l-is-usm-profesjonalny-zoom-i4077473741.html)
Wysyłka z Kanady ale odbiór w Borowie? :)
tzn, ze może sam odebrać i przekazać kupującemu lub wysłać mu bezpośrednio na adres domowy
kapiszi?
Canon 17-40 F/4 L USM NOWY GWARANCJA od reki (4083257164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-17-40-f-4-l-usm-nowy-gwarancja-od-reki-i4083257164.html)
Canon EF 35mm f/1.4L USM NOWY GWARANCJA od reki (4083253643) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-35mm-f-1-4l-usm-nowy-gwarancja-od-reki-i4083253643.html)
Canon Eos 6DBODY NOWY GWARANCJA +ADOBE (4083258693) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6dbody-nowy-gwarancja-adobe-i4083258693.html)
Canon Eos 6D+24-105 NOWY GWARANCJA +ADOBE (4083226962) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-24-105-nowy-gwarancja-adobe-i4083226962.html)
Canon Eos 5D MARK III nowy gwarancja+ADOBE gratis (4073802385) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-iii-nowy-gwarancja-adobe-gratis-i4073802385.html)
0 komentarzy, brak odbioru osobistego i adresu sprzedawcy, a ceny chyba atrakcyjne :?: :confused:
Jest za to kurier z paczką za pobraniem, to tak na dobrą sprawę zabezpiecza przed wałkami. Ceny nie najgorsze.
Canon 17-40 F/4 L USM NOWY GWARANCJA od reki (4083257164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-17-40-f-4-l-usm-nowy-gwarancja-od-reki-i4083257164.html)
Canon EF 35mm f/1.4L USM NOWY GWARANCJA od reki (4083253643) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-35mm-f-1-4l-usm-nowy-gwarancja-od-reki-i4083253643.html)
Canon Eos 6DBODY NOWY GWARANCJA +ADOBE (4083258693) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6dbody-nowy-gwarancja-adobe-i4083258693.html)
Canon Eos 6D+24-105 NOWY GWARANCJA +ADOBE (4083226962) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-24-105-nowy-gwarancja-adobe-i4083226962.html)
Canon Eos 5D MARK III nowy gwarancja+ADOBE gratis (4073802385) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-mark-iii-nowy-gwarancja-adobe-gratis-i4073802385.html)
0 komentarzy, brak odbioru osobistego i adresu sprzedawcy, a ceny chyba atrakcyjne :?: :confused:No, 17-40L to ja sporo drożej sprzedałem używany 2 tygodnie temu na tym serwisie. 6D + 24-105 też niezła cena. Reszta natomiast ceny takie sobie - być może gość zaczyna handlować i chce szybko komentarze. Z tego co się orientuję, to jest powszechne na tym serwisie aukcyjnym i w ogóle w biznesie handlowym w tym kraju - "normalni" sprzedawcy muszą cierpliwie przeczekać gościa, aż będzie musiał zacząć zarabiać, albo padnie. Gdybym szukał 17-40L, to brałbym natychmiast za pobraniem, z zastrzeżeniem otwarcia przy kurierze i gdyby cokolwiek się nie zgadzało w papierach odmówiłbym przyjęcia i po sprawie.
--- Kolejny post ---
Ale zaraz, to licytacje są! :) :oops:
Jest za to kurier z paczką za pobraniem, to tak na dobrą sprawę zabezpiecza przed wałkami. Ceny nie najgorsze.
Kurier z paczką za pobraniem zabezpieczy cię jedynie przed tym, że koleś nie wyśle ci w ogóle paczki. Jak nie dostanie kasy to ci paczki nie da dotknąć. A co jest w środku to go niewiele obchodzi.
jest opcja poczty ze sprawdzeniem zawartości :> oglądasz na poczcie i decydujesz czy bierzesz czy zwracają do nadawcy
jest opcja poczty ze sprawdzeniem zawartości :> oglądasz na poczcie i decydujesz czy bierzesz czy zwracają do nadawcy
Otóż to. Przy przedpłacie jest jeszcze to całe PayU. Trwa zwrot ewentualny sporo czasu, ale kasa jest do odzyskania. Sprzedawcę można obserwować, w końcu ktoś kupi... ;)
Przemasl1985
25-03-2014, 00:39
Kuba1 co za jeleń kupił 17-40L używane za więcej niż 2799? przecież za 2900zł można kupić nówkę ze sklepu. Za 2799 to żadna dobra cena, stówę dokładasz i masz święty spokój.
JAK WYŻEZJ
17-40 to się kupuje za 1700zł używkę a nie za 2700 lol?
Jakim cudem sprzedałeś drożej?
Kuba1 co za jeleń kupił 17-40L używane za więcej niż 2799? przecież za 2900zł można kupić nówkę ze sklepu. Za 2799 to żadna dobra cena, stówę dokładasz i masz święty spokój.
JAK WYŻEZJ
17-40 to się kupuje za 1700zł używkę a nie za 2700 lol?
Jakim cudem sprzedałeś drożej?
Hmm, daję głowę, że w momencie zamieszczania mojego wpisu, z przodu ceny była jedynka.. Albo byłem bardzo zmęczony, ale przecież aktualna cena jest prawie normalną ceną sklepową, więc na czym miałaby polegać podejrzaność ;) tej aukcji? Jestem pewien, że było 1799 - widocznie gość dostrzegł pomyłkę i poprawił. Ja swój ('2011) sprzedałem bardzo szybko za 2199. Było w tym czasie wiele ofert za 1700, ale wyświechtanych starych repci, albo "bez pudełka i papierów..". Raz sam obejrzałem z ciekawości tzw. idealny stan 135L ..z przednią soczewką przecieraną rękawem. Nie mówię, że zawsze tak jest, ale trochę przeglądam oferty i widać już zwykle po zdjęciach co jest sprzedawane.
Hmm, daję głowę, że w momencie zamieszczania mojego wpisu, z przodu ceny była jedynka.. Albo byłem bardzo zmęczony, ale przecież aktualna cena jest prawie normalną ceną sklepową, więc na czym miałaby polegać podejrzaność ;) tej aukcji? Jestem pewien, że było 1799 - widocznie gość dostrzegł pomyłkę i poprawił.
Kuba1 jest dokładnie tak jak napisałeś, sprzedawca poprawił cenę o 1kpln i teraz ta cena nie jest już podejrzana :)
Otóż to. Przy przedpłacie jest jeszcze to całe PayU. Trwa zwrot ewentualny sporo czasu, ale kasa jest do odzyskania. Sprzedawcę można obserwować, w końcu ktoś kupi... ;)
Opcja poczty jak najbardziej. Payu to tylko system płatności, zwrot pieniędzy gwarantuje allegro, ale.... kiedy zgłosisz na policje że np nie dostałeś paczki. Problem jak dostaniesz paczkę z cegłą, bo musisz udowodnić że w środku była cegła a nie obiektyw.
takie paczki dobrze jest odbierać na poczcie, po pokwitowaniu odbioru od razu otworzyć nie ruszając się sprzed okienka
moment odbioru i otwierania można też sobie nagrać chocby telefonem
jeżeli zawartością jest przysłowiowa cegła - dzwonimy na policję i prosimy o przyjazd na pocztę z uwagi na oszustwo którego padliśmy ofiarą
mamy wiarygodnego świadka (pracownik poczty) plus zapis wideo - dość mocne dowody na udowodnienie oszustwa
jeżeli paczkę odbierzemy w domu, spokojnie zamkniemy drzwi i dopiero ją otworzymy - dowodów nie mamy nawet jeśli to nagramy
(bo nijak nie udowodnimy że np nie otworzyliśmy paczki wcześniej i nie podmieniliśmy zawartości)
mając do odbioru coś naprawdę wartościowego warto udać się na pocztę z bombonierką za paręnaście zł do pani kierownik, powiedzieć w czym
rzecz i grzecznie poprosić o możliwość otwarcia przesyłki w jej obecności - zapewniam że uprzejmością da się to załatwić :)
mając do odbioru coś naprawdę wartościowego warto udać się na pocztę z bombonierką za paręnaście zł do pani kierownik
-rozwiązanie możliwe tylko przy lokalnym nepotyźmie
-po odbiór : coś naprawdę wartościowego pojechałbym autem,pociągiem a nie trząsł gaciami przy otwieraniu paczki
-warto "przepłacić" i kupić tam gdzie ryzyko jest niewielkie: od sklepów internetowych po e-bay, jeśli ktoś musi kupić używkę.
z ebay możesz dostać cegłę podobnie jak z allegro :)
udowodnienie że dostałeś cegłę może być równie wymagające w kwestii udokumentowania
na obu portalach teoretycznie jesteś chroniony do pewnej kwoty - problem może jednak nastąpić
jeśli nadawca udowodni że nadał przesyłkę a Ty nie będziesz mógł udowodnić że to jednak była cegła
co do odbioru osobistego - w pełni się zgadzam, w tym miesiącu z uśmiechem na ustach wsiadłem w auto
i rozkoszując się autostradą z Łodzi do Gdańska przejechałem się odebrać foto zabawki za 17kzł ;)
wcale nie miałem pomysłu wysyłki pocztą/kurierem i nagrywania otwierania paczki - wskazałem tylko
innym możliwą drogę dającą gwarancję udowodnienia oszustwa w razie takiej potrzeby
warto przepłacić - to już subiektywna kwestia, ja nie lubię, wolę kupić w korzystnej cenie choć nic by mi nie zmieniło
gdybym zapłacił 5 czy 10% więcej ...po za dobrym samopoczuciem :D
co do lokalnego nepotyzmu - hmmm... nigdy nie miałem problemu z uśmiechem i miłym słowem czasami wspomaganym
właśnie takim drobiazgiem jak bombonierka, flaszka czy perfumy zależnie od okoliczności - być może dlatego nie mam
problemu z załatwianiem takich drobnych spraw - myślę że warto po prostu być miłym dla innych
Kurier Cię w niczym nie zabezpieczy, bo wg przepisów najpierw musisz zapłacić a dopiero później możesz otworzyć w jego obecności.
Jeśli jest niezgodność dostaniesz protokół, ale pieniędzy niestety nie :(
z ebay możesz dostać cegłę podobnie jak z allegro
Nie chcę inicjować polemiki na temat cegła w allegro lub e-bay.Napisałem o wyższości e-bay nad alle...,
ponieważ na kilkanaście zakupów z alle.. połowa towaru odbiegała od opisu a na stokilkadziesiąt zakupów na e-bay,
tylko jeden był niezgodny z opisem(z byłych DDR).To moje doświadczenia zakupowe.Dwukrotnie zostałem zaskoczony wymianą obiektywów na 2 razy droższe(ponieważ przysłali z innym mocowaniem) po zakupach na e-bay.
I upieram się: drogie rzeczy odbierać osobiście.
Wyznaję zasadę:sam sobie nie wierzę ,a co dopiero obcemu :mrgreen:
powiedzcie szczeże ile razy otwieracie paczkę przy kurierze?:)
podpisać, dostać do ręki i otwieranie a kurier już w aucie. Tak przeważnie jest.
Ja mam super doświadczenia z ebayem, kupowałem obiektywy, sprzedawałem - zero problemów. Piszę o ebayu UK
Natomiast żona kupuje coś na allegro od czasu do czasu i non stop ma problem, tak jak wspominano, niezgodność towaru z opisem itp itd.
woytaski
26-03-2014, 18:39
Paczkę przy kurierze sprawdzam zawsze jeśli jest to wartościowa rzecz. Ostatnio 24-70 2.8L w stanie igła, komplet pudełkowy właśnie przez allegro (3200 z fakturą).
Kiedyś kino domowe 5 pudeł. Sprawdziłem elektronikę i kolumny frontowe. Reszty nie chciałem. Na co kurier, "proszę sprawdzić wszystko dokładnie" Mało tego, sam pomagał mi rozpakowywać.
Tak więc wszystko zależy od człowieka...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja mam super doświadczenia z ebayem, kupowałem obiektywy, sprzedawałem - zero problemów. Piszę o ebayu UK
Natomiast żona kupuje coś na allegro od czasu do czasu i non stop ma problem, tak jak wspominano, niezgodność towaru z opisem itp itd.
Również. Raz karta CF nie przyszła, ale była wystawiona tak tanio że i tak spodziewałem się że nie dojdzie. Raz otrzymałem towar niezgodny z opisem i jak się okazało wysłany przez rodaka z Polski.
A tak prawie cały sprzęt foto przez ebay.
Jeśli opakowanie nie jest uszkodzone to nie ma możliwości komisyjnego sprawdzenia na Poczcie. I żadne czekoladki nie pomogą chyba że komuś znudziła się praca. Najlepsze wyjście to pocztex za pobraniem i opcja sprawdzenia zawartości. Najpierw sprawdzam a jak zgodne to płace.
mam super doświadczenia z ebayem, kupowałem obiektywy, sprzedawałem - zero problemów. Piszę o ebayu UK
Większość zakupów też tam zrobiłem,ale równie solidny jest e-bay.de.Może troszkę droższy.IMHO sprzedawcy na e-bay są troszkę bardziej 'profesjonalni"-lepsze zdjęcia,lepsze opisy.Nie znaczy to ,że alleje trzeba omijać,czasami trafia się perełki za grosze.To sie pochwalę:wzmacniacz vintage chodzący na e-bay po 400 euro kupiłem na alledrogo za 350 pln (z paragonem fiskalnym sprzedawcy),gra aż miło.Rozsądek i zimna krew przy zakupach=dobry zakup.
Jeśli opakowanie nie jest uszkodzone to nie ma możliwości komisyjnego sprawdzenia na Poczcie. I żadne czekoladki nie pomogą chyba że komuś znudziła się praca. Najlepsze wyjście to pocztex za pobraniem i opcja sprawdzenia zawartości. Najpierw sprawdzam a jak zgodne to płace.
chyba czegoś nie zrozumiałeś - nie pisałem o komisyjnym otwieraniu oficjalnym tylko o kolejno :
1. kwitujesz odbiór (ewentualnie płacisz jeśli za pobraniem)
2. otwierasz paczkę którą już odebrałeś - tyle że robisz to "na oczach" jakiegoś pracownika poczty który w razie czego może być świadkiem że nigdzie z paczką nie wychodziłeś i otworzyłeś od razu po odebraniu
jakie znaczenie ma taki świadek w przypadku cegły dla dalszego postępowania i dochodzenia $$$ już pisałem
3. jeśli otrzymałeś cegłę - nie wychodzisz z poczty tylko dzwonisz po policję
wydaje mi się że naprawdę opisałem to dość jasno i przejrzyście już za pierwszym razem, może warto czytać ze zrozumieniem ? nigdzie nie pisałem o komisyjnym otwieraniu przesyłki...
Paczkę przy kurierze sprawdzam zawsze jeśli jest to wartościowa rzecz. Ostatnio 24-70 2.8L w stanie igła, komplet pudełkowy właśnie przez allegro (3200 z fakturą).
Kiedyś kino domowe 5 pudeł. Sprawdziłem elektronikę i kolumny frontowe. Reszty nie chciałem. Na co kurier, "proszę sprawdzić wszystko dokładnie" Mało tego, sam pomagał mi rozpakowywać.
Tak więc wszystko zależy od człowieka...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Odbieralem kiedyś 5D classic nówka z hong kongu i nie otwierałem pudełka przy kurierze z Fedexa:) Oczywiście nie było żadnych problemów:)
wydaje mi się że naprawdę opisałem to dość jasno i przejrzyście już za pierwszym razem, może warto czytać ze zrozumieniem
przyjacielu
-nie napisałeś jasno i na pewno nie przejrzyście
-dzwonienie na policję,hę ,hę ,widać ,że nigdy nie doświadczyłeś interwencji policji w prostych sprawach .
Interwencja przypadkowego patrolu na poczcie ?
skutki i efekty?
może ktoś opisze jak to było,ja nie ,bo moja klawiatura tego nie wytrzyma :(
zoomi... ja to znam z praktyki. Ponadto zanim przyjdzie patrol do takiej bzdury (wg nich) to pocztę zamkną ;-) A w poprzednim poście napisałem jak uniknąć takich sytuacji.
powiedzcie szczeże ile razy otwieracie paczkę przy kurierze?:)
Gdy mam wątpliwości, to proszę o pocztex z możliwością sprawdzenia zawartości, oczywiście na mój koszt - obecnie za dodatkowe 6,15zł i sprawdzam. Gdy korzystałem z tego ostatnim razem, kurier cierpliwie zaczekał aż rozpakowałem obiektyw i podpiąłem do body w celu sprawdzenia.
CANON EOS 5D + CANON EF 24-105mm + LAMPA 430EX -DŁ (4124028855) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-canon-ef-24-105mm-lampa-430ex-dl-i4124028855.html)
cena może nie jakaś super zaniżona ale brak numeru seryjnego i innych dupereli (karton, instrukcja i inne perdy) za to jest torba i lampa hehe :), sprzedawane przez jakiś lombard sądząc po produktach. :confused:
Zawsze można zapytać o to... ;) Jak nie poda, wtedy podpada. Sprzęt spoza krajowej dystrybucji raczej (wnioskuje po braku menu PL).
FOTO-PAN
04-04-2014, 19:50
CANON EOS 5D + CANON EF 24-105mm + LAMPA 430EX -DŁ (4124028855) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-5d-canon-ef-24-105mm-lampa-430ex-dl-i4124028855.html)
cena może nie jakaś super zaniżona ale brak numeru seryjnego i innych dupereli (karton, instrukcja i inne perdy) za to jest torba i lampa hehe :), sprzedawane przez jakiś lombard sądząc po produktach. :confused:
ładna zadbana sztuka zawsze możesz zapytać o numery
tu jest ściema Canon 5D MARK III 9289 KLATEK PUDEŁKO GWAR. (4123570519) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-9289-klatek-pudelko-gwar-i4123570519.html) zdjęcia "pożyczone" z ebay http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-5D-Mark-III-22-3-MP-Digital-SLR-Camera-Black-Body-Only-/321365288122
--- Kolejny post ---
Sprzęt spoza krajowej dystrybucji raczej (wnioskuje po braku menu PL).
5d w wersji pierwszej nie ma polskiego menu bez względu na region pochodzenia
Nie wiem co tutaj podejrzanego. numer seryjny jest ale go nie widać :) Chcesz wiedzieć to zapytaj. Dane firmy podane na stronie. Cena raczej mało atrakcyjna
Tu też "kradzione" zdjęcie. Jakaś plaga ...
Canon 5d mark III - niski przebieg - warszawa (4116399681) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-niski-przebieg-warszawa-i4116399681.html)
dlaczego sciema? bo zdjecia pozyczyl? nawet ma dowód zakupu i prosi o odbiór osobisty....
FOTO-PAN
04-04-2014, 20:20
skoro taki uczciwy że dowód zakupu ma i odbiór osobisty czemu kradnie zdjęcia z ebay-a ?
bo mu sie nie chce zrobic? gdyby pożyczenie zdjęcia świadczyło o przekręcie 75% aukcji na allegro trzeba by zamknąć, przynajmniej
to tak jak na forum ,wszystko zostało powiedziane a i tak 90 % userow zwłaszcza nowych woli założyć nowy watek niż poczytać stare
na detektywa to ty się nie nadajesz;)
FOTO-PAN
04-04-2014, 20:28
siedzę sporo na allegro widzę sporo kombinatorów co dziennie
tomek1976
05-04-2014, 00:41
Pierwsze "primo" : jest możliwość zamówienia przesyłki z opcją sprawdzenia. Wychodzi niewiele drożej, a na pewno bezpieczniej.
Drugie "primo"- ultimo: pan X odbierał na poczcie przesyłkę w opcji pobraniowej. Paczkę otworzył bezpośrednio przy okienku, zamiast SGS III - cegła. Powiadomił Policję. Na miejscu pokrzywdzony złożył zawiadomienie o przestępstwie - 286 KK. Krótka piłka ze strony policjantów: przesłuchana pani z "okienka", pieniądze zabezpieczone na protokół zatrzymania rzeczy (w dalszym toku postępowania prokurator zdecydował o przekazaniu ich pokrzywdzonemu), a fajansiarz wysyłający cegły zamiast telefonów z grymasem na twarzy poddawał się dobrowolnie karze. I tyle. Wystarczy tylko trochę "ogarnięcia" i minimum chęci ze strony Policji. I ucinając wszelkie "urban legends", o znikomej szkodliwości: zapamiętajcie że w przypadku oszustwa nie ma najmniejszego znaczenia wysokość strat jakie ponieśliście. Jest to przestępstwo ścigane z urzędu i kwota strat może wynosić nawet 1zł.
Pierwsze "primo" : jest możliwość zamówienia przesyłki z opcją sprawdzenia. Wychodzi niewiele drożej, a na pewno bezpieczniej.
Drugie "primo"- ultimo: pan X odbierał na poczcie przesyłkę w opcji pobraniowej. Paczkę otworzył bezpośrednio przy okienku, zamiast SGS III - cegła. Powiadomił Policję. Na miejscu pokrzywdzony złożył zawiadomienie o przestępstwie - 286 KK. Krótka piłka ze strony policjantów: przesłuchana pani z "okienka", pieniądze zabezpieczone na protokół zatrzymania rzeczy (w dalszym toku postępowania prokurator zdecydował o przekazaniu ich pokrzywdzonemu), a fajansiarz wysyłający cegły zamiast telefonów z grymasem na twarzy poddawał się dobrowolnie karze. I tyle. Wystarczy tylko trochę "ogarnięcia" i minimum chęci ze strony Policji. I ucinając wszelkie "urban legends", o znikomej szkodliwości: zapamiętajcie że w przypadku oszustwa nie ma najmniejszego znaczenia wysokość strat jakie ponieśliście. Jest to przestępstwo ścigane z urzędu i kwota strat może wynosić nawet 1zł.
I wszyscy żyli długo i szczęśliwie.
Nie wiem co tutaj podejrzanego. numer seryjny jest ale go nie widać :) Chcesz wiedzieć to zapytaj. Dane firmy podane na stronie. Cena raczej mało atrakcyjna
Spytałem o numery i papiery ale na razie cisza ..... Przecież nie da ceny 900 zł taki idiota to chyba nie jest. Nic podejrzanego czyli rozumiem że też jak chcesz sprzedać sprzęt to oddajesz go do lombardu ?? w torbie ale bez papierów :roll:
to napisz do policji ze lombardy sprzedają używany sprzęt bez pudelek i w ogóle powinni tego zabronić
i allegro tez najlepiej zamknac ,tyle tam sprzetu bez pudelek
a przecież pudełko podstawa uczciwości i gwarancja najwyzszej jakosci
Koledzy, ile to jest warte? Brak MF, nieoryginalna guma na pierścieniu, obity. Od handlarza.
http://allegro.pl/show_item.php?item=4117087514
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
Spytałem o numery i papiery ale na razie cisza ..... Przecież nie da ceny 900 zł taki idiota to chyba nie jest. Nic podejrzanego czyli rozumiem że też jak chcesz sprzedać sprzęt to oddajesz go do lombardu ?? w torbie ale bez papierów :roll:
Dokładnie jak napisał becekpl - pudełko gwarancją legalnego pochodzenia sprzętu. Sprzedawałem obiektyw bez pudełka i papierów bo zejść do piwnicy mi się nie chciało, żeby je odszukać. Teraz wiem, że wszyscy oglądający moją aukcje myśleli - na pewno kradzione.
--- Kolejny post ---
Koledzy, ile to jest warte? Brak MF, nieoryginalna guma na pierścieniu, obity. Od handlarza.
http://allegro.pl/show_item.php?item=4117087514
Zakup od handlarza to nic złego o ile opisze dokładnie stan. Jak dla mnie to jest warty z 400-500 zł a jeżeli serwis jest w stanie jeszcze takie obiektywy naprawiać to z 1000zł
kleks skupuje wszystko jak leci, od niego bym nie kupil
skoro nie dziala mf to i af moze dzialac jak chce
zlom
kleks skupuje wszystko jak leci, od niego bym nie kupil
skoro nie dziala mf to i af moze dzialac jak chce
zlom
Eeee tam od razu złom. Za 1200 to faktycznie nie jest dobra oferta, ale za 400zł to byłby bardzo fajny obiektyw.
A ze kleksowi nie przeszkadzało ze nie ostrzy w MF to się nie dziwie, pewnie zrobił nim ze 3 zdjęcia :)
To nie można już poszukać porządnej oferty od użytkownika, tylko kupować od handlarzy i pośredników ? Oni najczęściej mają zajechany sprzęt wątpliwego pochodzenia.
Gdyby to szkło było częściej spotykane na aukcjach to czemu nie... :)
FOTO-PAN
05-04-2014, 20:30
Canon 28-80 mm 2.8-4.0 L USM CANON 28-80 L (4117087514) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=4117087514)
on zapłacił 851pln canon EF 28-80 mm f/2.8-4 L . BCM! okazja! (4003456617) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-28-80-mm-f-2-8-4-l-bcm-okazja-i4003456617.html) czy tyle warty sam oceń
Dzięki. Że tyle nie jest wart to wiem, stąd moje pytanie ILE może być wart ten wynalazek.
FOTO-PAN
05-04-2014, 21:06
Dzięki. Że tyle nie jest wart to wiem, stąd moje pytanie ILE może być wart ten wynalazek.
~1600 na ebay obiektyw w stanie EXCELLENT ale w Japonii Canon EF 28 80 MM F 2 8 4 0 L USM Lens Excellent Condition From Japan 082966212079 | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Canon-EF-28-80-mm-F-2-8-4-0-L-USM-Lens-EXCELLENT-CONDITION-From-JAPAN-/321369825004?pt=Camera_Lenses&hash=item4ad3225eec&_uhb=1)
ale tak poważnie z tego co wiem żeby go naprawić trzeba kupić drugą sztukę na cześć bo serwisy już nie mają części zamiennych
To nie można już poszukać porządnej oferty od użytkownika, tylko kupować od handlarzy i pośredników ? Oni najczęściej mają zajechany sprzęt wątpliwego pochodzenia.
Handlarz kupuje od 1 użytkownika, wystawia 3 dni później za wyższą kwotę. Różnica jest tylko taka, że tobie nie udało się kupić od 1 właściciela. Dlaczego obiektyw ma być zajechany ? najczęściej zostaje przez handlarza podpięty na 2 minuty do body celem sprawdzenia i to wszystko.
Szybkie pytanie- ta cena za ten aparat jest atrakcyjna? Dla kupującego oczywiście... ;) Na co zwrócić uwagę przy oględzinach? Nie jest coś podejrzane?
Canon EOS 7D bardzo ładny komplet od 1zł BCM (4106534456) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=4106534456)
btw- 3 miesięczny 600D z przebiegiem ok. 3k z kitem + 2 baterie + polar... Ile to warte? :D
FOTO-PAN
08-04-2014, 21:40
Szybkie pytanie- ta cena za ten aparat jest atrakcyjna? Dla kupującego oczywiście... ;) Na co zwrócić uwagę przy oględzinach? Nie jest coś podejrzane?
Canon EOS 7D bardzo ładny komplet od 1zł BCM (4106534456) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=4106534456)
btw- 3 miesięczny 600D z przebiegiem ok. 3k z kitem + 2 baterie + polar... Ile to warte? :D
cena dobra jak przebieg nie za duży
--- Kolejny post ---
weź laptopa zainstaluj EOSMSG sprawdź przebieg, sprawdź ten górny wyświetlacz czy w realu też tak słabo widać jak na zdjęciu, kilka fotek, z dekielkiem zobaczysz ile matryca ma hot pixeli, niebo na f22 czy matryca nie porysowana (filtr matrycy)
Ok, dzięki za rady, dostosuje i zastosuje. Przebieg w razie problemów zweryfikuję na Żytniej, to raczej zrobią od ręki. Wg deklaracji mało używany, także zakładam, że poniżej 30k klapnięć będzie miał. Póki co czekam na odpowiedź od sprzedającego, od kilku dni nie było go na allegro...
FOTO-PAN
08-04-2014, 22:20
ja obstawiam więcej niż <30k nawet na tych małych fotkach widać ślady użytkowania ale to tylko gdybanie sprawdzisz będzie wiadomo ile na pstrykane
To by się już nieco kłóciło z "bardzo niewielki". Wiem, gwarancja na migawkę 150k, ale nie o to tutaj chodzi w sumie. Jutro to sprostuję telefonicznie, drogą mailową nie mam szans raczej. Generalnie ceny 7D są ostatnio bardzo niskie...
FOTO-PAN
08-04-2014, 23:02
dla każdego określenie "bardzo niewielki" może oznaczać zupełnie coś innego
Na wstępie gigantyczne podziękowania dla FOTO-PAN za pomoc w weryfikacji aparatu i deklaracji z nim związanych.
Wylicytowałem sobie nie dawno za całkiem niezłe pieniądze Canona 7D. "Kręci mnie" żużel i przy okazji strzelanie fotek w trakcie meczu, więc jak znalazł szybki AF i dobry tryb seryjny.
To ten aparat z linku po prawej - Canon EOS 7D bardzo ładny komplet od 1zł BCM (4106534456) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-7d-bardzo-ladny-komplet-od-1zl-bcm-i4106534456.html) , prawda że pięknie?
Przyszła jednak weryfikacja dogłębna po nieco lakonicznych i sporadycznych odpowiedziach na pytania co do stanu. Ale zaraz... Takie coś dostałem najpierw:
Aparat kupiłem na allegro używany, ale w idealnym stanie przed ubiegłymi wakacjami. Podczas wakacji zrobiłem nim około 3 tyś zdjęć. Przy okazji zostawiłem w hotelu w gniazdku ładowarkę z akumulatorkiem.
Nic niby nie podpada? Tak...
To teraz zapraszam na tę aukcję - Canon 7 D - body (3962239006) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-7-d-body-i3962239006.html)
Znajomo wygląda, co?
Uważajcie... Sprzedający prawdopodobnie ma dwa konta- jedno kupuje sieczkę, drugie sprzedaje działający sprzęt.
Czekam w sumie na oficjalne wyjaśnienia, ale sprawa trafi prawdopodobnie do obsługi Allegro.
Teraz żeby google wykrywało temat i sprzedającego - cobra3092 + allegro + przekręt ;)
Jeszcze raz wielkie dzięki dla FOTO-PAN!!!
Handlarz kupuje od 1 użytkownika, wystawia 3 dni później za wyższą kwotę. Różnica jest tylko taka, że tobie nie udało się kupić od 1 właściciela. Dlaczego obiektyw ma być zajechany ? najczęściej zostaje przez handlarza podpięty na 2 minuty do body celem sprawdzenia i to wszystko.
Bardzo byś się zdziwił. Handlarz o którym piszemy nic nie podpina, bo kupuje okazyjnie na odległość, byle było tanio i wkleja swoją prowizję. Ja osobiście nigdy nie kupię od handlarza. Jak już to nowe od TIP-a lub sprawdzone od pierwszego właściciela. Czasem coś kupię z naszej giełdy. Jak dotąd nigdy się nie zawiodłem. Takie mam zasady :)
Ciąg dalszy fanaberii Allegrowicza Cobra :)
Dzisiaj udało mi się nawiązać kontakt, niestety nie otrzymałem odpowiedzi zawierających wyjaśnienia co do próby oszustwa. Może taka taktyka, niestety źle trafił... Poniżej wstawiam wypowiedź tegoż osobnika"
Zainstalowałem tą wersję 3.0. Po podpięciu aparatu kabelkiem aparat zrobił zdjęcie i na wyświetlaczu pojawił się błąd ERR 70. Teraz nie można zrobić zdjęcia bo za każdym razem wyskakuje ten błąd. Pomaga wyjęcie baterii, ale po zrobieniu zdjęcia znowu błąd się pojawia. Co Pan na to? Co to za program? Do psucia aparatów? Bo innej użytecznej funkcji nie widzę. Wątpię by był to dziwny zbieg okoliczności. Nigdy wcześniej żaden błąd się nie pokazywał. Jak to naprawić?
Nie muszę chyba dodawać, jaka była moja reakcja? :) Grzecznie i nieco przydługo odpisałem, aczkolwiek prób naciągania ciąg dalszy mam... Nie sądziłem, że się odezwie, ale jak już to zrobił, to solidnie. :)
Miał ktoś z Was podobne przypadki?
Był już kiedyś wątek na ten temat :
Err70 Malfunctions related to images have been detected.
-Turn the power switch ; ON to turn on the power again.
-Remove and re-install the battery.
-Use a Canon lens.
Wystarczy w zasadzie wgrać nowy soft do puszki pobrany ze strony producenta.
wklejaj te próby naciągania - może być zabawnie :D
a panu sprzedawcy sprzętu użytego na wakacjach :D :D :D podrzuć link do tego tematu :D
Zasadniczo są powyżej. ;) Sama próba sprzedania takiego trupa, jako sprawny i zadbany egzemplarz to kpina. Później próba zarzucenia mi, że program który wskazałem jako zdolny do podania przebiegu migawki, spowodował jego awarię (program faktycznie zaproponowałem, dodając jednak, że w razie problemów zajmę się tym osobiście, nie doszło, ponieważ wykrycie tego szwindla położyło całą aukcję). Mam dodawać, że podejście do tej czynności pojawiło się dopiero dzień po moim mailu z żądaniem wyjaśnień? ;)
Jeszcze zabawniej było po otrzymaniu historii tego sprzętu od poprzedniego właściciela, który sprzęt ściągnął spoza PL (już jako uszkodzony). Więc zasadniczo stałbym się 4 właścicielem... :shock: Linki i opisy wysłałem do obsługi Allegro, facet sam siebie pognębił, a krzywdzi takim postępowaniem.
Daj sobie spokój z takim naciągaczem i omijaj szerokim łukiem, a będziesz zdrowszy :)
Dałem. Odpisywałem tylko na jego wytwory wyobraźni. :) Szczęście tylko w tym, że to wszystko wyszło na jaw.
W każdym razie sprzęt jedynie z pewnego źródła, ew po dokładnym sprawdzeniu na Żytniej. Zresztą czasami warto dorzucić 4-5 stów więcej, a dostać nowy sprzęt na gwarancji. :)
Robimy OT. ;) Jak coś w tej sprawie jeszcze wyjdzie, dam znać. Póki co, nie narażajmy się administracji... :D
FOTO-PAN
16-04-2014, 09:49
a co sadzicie o tych aukcjach ?
Przedmioty użytkownika jasiewicz775 - Fotografia - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=36289089&id=8845)
Jakość zdjęć oraz ich opis, sugerują, że ktoś kupił tanio a chce sprzedać drogo... ;) W ciągłej eksploatacji? Czyli jak cena nie będzie odpowiednia, to się w jej trakcie porysuje/spadnie/zaleje (niepotrzebne skreślić) i da z innego konta? :D
po zdjęciach widać ze był weryfikowany przez allegro
wiec raczej cegły zamiast aparatu nie będzie
Posiada świeże konto i zbudował je na 10-ciu transakcjach sprzedaży śmiesznego towaru (płyty używane w cenie 1,50-36PLN). Kontakt ze sprzedającym oceniany słabo, brak odbioru osobistego, kiepski opis - to tyle.
gość za body z torbą i C85 1.8 chce 7500 zł do ręki... nie widać ani nie wspomina o ładowarce, kablach, papierach, pudełku...
najwyższa czujność zalecana ! a może komuś zginął podobny zestaw ?
Zapytać o nr seryjny i zweryfikować.
FOTO-PAN
16-04-2014, 23:42
gdybym był z Poznania i można było by odebrać osobiście i zweryfikować pochodzenie sprzętu to można zaryzykować bo ceny mogą być super ale tak w ciemno to tak trochę żal wywalić kilka tysięcy w "gorący towar"
kupno kradzionego to kiepska sprawa - źle bym się czuł...
nawet jakby ktoś świadomie kupił kradziony sprzęt to musiałby się liczyć z exif albo numerem zgłoszonym do serwisu
nie wiemy czy to o czym piszemy w ostatnich postach jest skradzione/znalezione ale wg mnie ceny są niskie a i inne okoliczności budzą wątpliwości
dla przypomnienia - do sprzedania w tej chwili :
APARAT CANON EOS 5D MARK 3 (4157633616) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/aparat-canon-eos-5d-mark-3-i4157633616.html)
OBIEKTYW SAMYANG 35mm (4157639928) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/obiektyw-samyang-35mm-i4157639928.html)
FISHEYE LENS CANON EF 15mm 1:2.8 L (4157607892) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/fisheye-lens-canon-ef-15mm-1-2-8-l-i4157607892.html)
oraz już sprzedane :
OBIEKTYW CANON 24-70 f2.8 L (4157836482) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/obiektyw-canon-24-70-f2-8-l-i4157836482.html)
CANON OBIEKTYW 50mm (4157575788) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-obiektyw-50mm-i4157575788.html)
Witam. Chciałem ostrzec was przed jedną aukcją. Śmierdzi wałkiem na kilometr.
A to kopia wiadomości którą wysłałem do Allegro
Witam. Mam podejrzenia co do jednej aukcji.link Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM, Canon, Gwarancja (4156016343) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-17-50-f-2-8-ex-dc-os-hsm-canon-gwarancja-i4156016343.html). Po kontakcie z osobą ,osoba ta zaoferowała mi bardzo niską kwotę za ten obiektyw poza Allegro chociaż normalnie jest on dużo więcej warty, poza tym nie chce wysłać za pobraniem z możliwością sprawdzenia towaru przy odbiorze tłumacząc sie w głupi sposób,że potrzebuje kasy do piątku na rachunek za kredyt :) zaproponowałem odbiór osobisty w Warszawie,to dostałem odpowiedz ze go w Warszawie nie ma,poza tym osoba ta pisze ,że jest za granicą,obiektyw u teściowej,a aukcję wystawiła siostra :) dla mnie ta aukcja jest przekrętem.
Poza tym znalazłem w archiwum idetyczną aukcję z takim samym opisem i tymi samymi zdjęciami. Link Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM, Canon, Gwarancja ! (4052558347) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-17-50-f-2-8-ex-dc-os-hsm-canon-gwarancja-i4052558347.html) z tego co widzę obiektyw został sprzedany.
Proszę się przyjrzeć tej aukcji bo ktoś moze zostać oszukany na minimum 1000zł.
Gdyby było trzeba to moge wysłać kopie wiadomości e-mail od tej osoby.
Pozdrawiam
FOTO-PAN
17-04-2014, 01:21
zgłoś sprawę do allegro faktycznie aukcja klon poprzedniego
Canonierzysta
17-04-2014, 09:57
link Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM, Canon, Gwarancja (4156016343) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Już zdjęte z Alle... widać coś było na rzeczy jednak...
Najgorsze w tym wszystkim jest to,że ta osoba,która wystawiła tą sigmę miała ok 200 pozytywnych komentarzy i zero negatywów i neutrali.
I bądź tu mądry...
Najgorsze w tym wszystkim jest to,że ta osoba,która wystawiła tą sigmę miała ok 200 pozytywnych komentarzy i zero negatywów i neutrali.
I bądź tu mądry...
Kradzież konta?
Bardzo możliwe,teraz to konto jest zawieszone. Osoba nie chciała podać ani gdzie znajdujduje sie konkretnie obiektyw,ani nr telefonu ,a teraz czekam na nr konta i dane,bo napisałem,że go chce go kupic,a tak na prawdę chce sprawdzić nr konta w bazie oszustów.
a gdzie jest taka baza? mozesz podac adres sieciowy?
boniek82
17-04-2014, 14:54
Na przykład DodajOszusta.com - Niezależny Serwis Konsumencki (http://www.dodajoszusta.com/)
to dodaj oszusta to lipa, jeden wielki chaos
Bardzo możliwe,teraz to konto jest zawieszone. Osoba nie chciała podać ani gdzie znajdujduje sie konkretnie obiektyw,ani nr telefonu ,a teraz czekam na nr konta i dane,bo napisałem,że go chce go kupic,a tak na prawdę chce sprawdzić nr konta w bazie oszustów.
Ewidentne przejęcie konta. Dobrze chociaż że w większości przypadków w porę blokują takie konto.
Baza oszustów ? Google :) Po prostu kopiujesz dane,nr konta itp do wyszukiwarki i jeżeli kogoś ta osoba oszukała i ktoś o tym napisał, to na jakiejś stronie się znajdzie,po nazwisku,numerze konta itd.
Niestety kontakt z tą osobą się urwał i juz nie otrzymałem żadnych danych,moze za szybko zgłosiłem to do Allegro,ale przynajmniej nikogo nie oszuka. Poszperałam trochę i znalazłem tą samą aukcję kropka w kropkę,która rownież została usunięta a konto rownież zostało zablokowane. Skontaktowałem sie rownież z właścicielem prawdziwej aukcji z której został skopiowany opis i zdjęcia oraz jej zwycięzcą z pytaniem czy któryś z nich sprzedaje ten obiektyw i dostałem potwierdzenie,że obiektyw został dawno sprzedany ,a zwycięzca aukcji wcale go nie sprzedaje.
FOTO-PAN
17-04-2014, 23:17
fish już sprzedany FISHEYE LENS CANON EF 15mm 1:2.8 L (4157607892) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/fisheye-lens-canon-ef-15mm-1-2-8-l-i4157607892.html) jak to się mówi "CCC" "Cena Czyni Cuda" 1/2 ceny spoko
sprzęt może pochodzić z innego kraju... z Niemiec do Poznania trafia wiele rzeczy które później są sprzedawane w cenach dalekich od rynkowych...
Za tego fisha to genialna cena - takie rzeczy to wprost nie do uwierzenia, żeby było czysto.
A może się dogadali? Licytuje się tyle żeby być wygrywajacym, kończy sie aukcję a nabywca przelewa tyle ile było uzgodnione.
Witam. Chciałem ostrzec was przed jedną aukcją. Śmierdzi wałkiem na kilometr.
A to kopia wiadomości którą wysłałem do Allegro
Witam. Mam podejrzenia co do jednej aukcji.link Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM, Canon, Gwarancja (4156016343) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-17-50-f-2-8-ex-dc-os-hsm-canon-gwarancja-i4156016343.html). Po kontakcie z osobą ,osoba ta zaoferowała mi bardzo niską kwotę za ten obiektyw poza Allegro chociaż normalnie jest on dużo więcej warty, poza tym nie chce wysłać za pobraniem z możliwością sprawdzenia towaru przy odbiorze tłumacząc sie w głupi sposób,że potrzebuje kasy do piątku na rachunek za kredyt :) zaproponowałem odbiór osobisty w Warszawie,to dostałem odpowiedz ze go w Warszawie nie ma,poza tym osoba ta pisze ,że jest za granicą,obiektyw u teściowej,a aukcję wystawiła siostra :) dla mnie ta aukcja jest przekrętem.
Poza tym znalazłem w archiwum idetyczną aukcję z takim samym opisem i tymi samymi zdjęciami. Link Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM, Canon, Gwarancja ! (4052558347) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-17-50-f-2-8-ex-dc-os-hsm-canon-gwarancja-i4052558347.html) z tego co widzę obiektyw został sprzedany.
Proszę się przyjrzeć tej aukcji bo ktoś moze zostać oszukany na minimum 1000zł.
Gdyby było trzeba to moge wysłać kopie wiadomości e-mail od tej osoby.
Pozdrawiam
Dziś otrzymałem odpowiedź od allegro w związku z moim zgłoczeniem.
Cytuję:
"Witam.
Dziękuję za zgłoszenie.
Konto zostało wczoraj zablokowane, gdyż zostało przejęte przez osobę
niepowołaną. Potencjalnemu Kupującemu uratował Pan sporą sumę :) W
przyszłości w tego typu przypadkach korzystając z formularza
kontaktowego polecam wybrać kategorię Bezpieczeństwo oraz temat np.
Ktoś podszywa się pod Sprzedającego. Wtedy działania podejmiemy
zdecydowanie szybciej :)
Pozdrawiam, "
Tutaj link do kradzionego konta Informacje o Użytkowniku gocha1105 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=7823179)
A tu adres e mail oszusta: gochamysza@interia.pl
Także uważajcie nawet na konta gdzie są same pozytywy i jest ich dużo,a przede wszystkim myślcie :)
Wszystko jasne tylko widzę pewną niekonsekwencję . Ktoś miał konto od lat, założył 23.08.2007, miał kilkaset pozytywów na które ciężko pracował i nagle nie wiadomo jak ktoś je przejął.
Allegro blokuje konto i transakcje, wszyscy się cieszą oprócz właściciela konta, który nagle został z niczym :(
nie ,nie został z niczym
allegro zwraca konta właścicielom
pan.kolega
18-04-2014, 17:57
Czy mógłby ktoś wyjaśnić przystępnie, krok po kroku, jak przejać czyjeś konto?
nie ,nie został z niczym
allegro zwraca konta właścicielom
Nie wydaje mi się. Obserwowałem taką sytuację w grudniu 2013 i konto do chwili obecnej jest zablokowane po przejęciu :(
bo nie każdy jest zainteresowany odzyskaniem konta
aukcja body 5d3 bez ładowarki, kabli, pudła za to z torbą i C EF 85 1.8 w zestawie za które sprzedający chciał 7500 do ręki
została usunięta przez Allegro
co ciekawe - nie zablokowano konta :
Przedmioty użytkownika jasiewicz775 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=36289089)
FOTO-PAN
18-04-2014, 18:18
Czy mógłby ktoś wyjaśnić przystępnie, krok po kroku, jak przejać czyjeś konto?
a pan.kolega ma ochotę przejąć czyjeś konto ??? :P nie ma co uczyć kolejnych cwaniaków jak to zrobić... oczywiście nie zakładam że kolega chce coś takiego zrobić... czyż nie tak ?
choć kilka miesięcy temu jeden z dzienników w Polsce na swojej stronie www podał całą instrukcję jak oszukać ludzi na portalu aukcyjnym jak anonimowo odebrać kasę za "sprzedawane" przedmioty i nie dać się namierzyć
bo nie każdy jest zainteresowany odzyskaniem konta
To teraz nie rozumiem - zwraca ale nie każdemu? Co to za łaska, przecież to nie jest wina Klienta, że serwis ma denne zabezpieczenia :(
To teraz nie rozumiem - zwraca ale nie każdemu? Co to za łaska, przecież to nie jest wina Klienta, że serwis ma denne zabezpieczenia :(
O matko. Co ma serwis do tego ? Nie pilnujesz hasła do allegro/maila to wchodzą ci na konto, zmieniają maila, wystawiają aukcję i proszą o wpłatę na konto inne niż w payu. Cena atrakcyjna bo masz szybko kupić i zapłacić nim posiadacz konta się zorientuje. Zazwyczaj przejmowane są konta gdzie nikt od dawna się nie loguje. Część pewnie po roku nie wie, że mieli włam na konto stąd zablokowane konta. Kiedyś mogli zmienić po włamie numer konta do wpłat. Teraz payu można ustawić tylko na konto z danymi identycznymi z danymi rejestracyjnymi konta allegro. Więc jeżeli konto allegro jest na żonę to nie ustawisz payu na konto bankowo męża, pomimo takiego samego nazwiska, chyba że jest wspólne.
boniek82
18-04-2014, 19:59
Wystarczy poznać jakie są najpopularniejsze hasła w PL ť Jakie jest najpopularniejsze hasło w Polsce? -- Niebezpiecznik.pl -- (http://niebezpiecznik.pl/post/jakie-jest-najpopularniejsze-haslo-w-polsce/)
Dodaj do tego ustawianie tego samego hasła do wszystkich usług i masz wynik w postaci przejętych kont. Nawet maila nie musisz po włamie zmieniać jeśli masz dostęp do wszystkiego.
pan.kolega
18-04-2014, 21:01
W każdym razie, w większości przypadków, przejęcie konta to wynik głupoty jego właściciela, co skutkuje potencjalna szkoda dla osób postronnych.
Dlatego nie widzę powodu żeby serwis spieszył się ze zwrotem konta takiemu użyszkodnikowi.
Ja np. zawsze reguluję należność za transakcję kartą płatniczą przez PayU czyli wg tego co piszecie złodziej na tym nie skorzysta :)
Jeśli ktoś ma to samo hasło do wszystkiego, to faktycznie sam sobie winien :(
Ja np. zawsze reguluję należność za transakcję kartą płatniczą przez PayU czyli wg tego co piszecie złodziej na tym nie skorzysta :)
Jeśli ktoś ma to samo hasło do wszystkiego, to faktycznie sam sobie winien :(
Uchroni cię co najwyżej przed tym, że pieniądze dostanie/powinien dostać właściciel konta.
Jeżeli chodzi o hasła to nie widzę nic złego w tym, żeby posiadać jedno do wszystkiego. Problem w tym, że ktoś zakłada hasło 12345 albo co gorsza jako hasło wpisuje swoje imię.
Uchroni cię co najwyżej przed tym, że pieniądze dostanie/powinien dostać właściciel konta.
Jeżeli chodzi o hasła to nie widzę nic złego w tym, żeby posiadać jedno do wszystkiego. Problem w tym, że ktoś zakłada hasło 12345 albo co gorsza jako hasło wpisuje swoje imię.
+ ochroni Cie to przed długim i trudnym odzyskiwaniem kasy :p bo z payU zwracają chyba coś około 2miechów i kasa zazwyczaj wraca
Problem z takimi samymi hasłami jest wtedy, gdy ktoś dostanie się do jednego konta, wtedy jak po sznurku może sobie przejmować wszystkie danego użytkownika na różnych serwisach, bo login też w większości jest taki sam.
Najgorsza sytuacja jest wtedy, gdy przepadnie nam konto pocztowe, bo wtedy złodziej może sobie resetować hasła właściwie wszędzie.
Niezupełnie, bo płacąc kartą jeśli nie otrzymam towaru, Bank zwróci mi zapłaconą kwotę po 30 dniach od zgłoszenia :)
--- Kolejny post ---
Problem z takimi samymi hasłami jest wtedy, gdy ktoś dostanie się do jednego konta, wtedy jak po sznurku może sobie przejmować wszystkie danego użytkownika na różnych serwisach, bo login też w większości jest taki sam.
Najgorsza sytuacja jest wtedy, gdy przepadnie nam konto pocztowe, bo wtedy złodziej może sobie resetować hasła właściwie wszędzie.
Dokładnie tak jak piszesz i dlatego posiadanie tego samego hasła do różnych kont to głupota.
ile bolku posiadasz kont?
ile bolku posiadasz kont?
Miałem na myśli różne konta - aukcyjne, internetowe, bankowe, pocztowe itp.....
Posiadanie jednego hasła do tego wszystkiego to wielka bzdura :)
Miałem na myśli różne konta - aukcyjne, internetowe, bankowe, pocztowe itp.....
ja tez
wiec ile ich masz?
ja mam około 40
i dla mnie głupotą jest mieć każde inne
Nie 40 nie mam - może połowę tego, ale wystarczy zmienić choć jedną cyfrę / literę i już problem przestaje istnieć.
No chyba, że masz sklerę albo zapominalski jesteś, to możesz sobie zapisać wg znanego tylko tobie klucza :)
boniek82
20-04-2014, 19:38
+ ochroni Cie to przed długim i trudnym odzyskiwaniem kasy :p bo z payU zwracają chyba coś około 2miechów i kasa zazwyczaj wraca
Możesz te wspomniane 2 miesiące poprzeć jakimiś konkretami?
Możesz te wspomniane 2 miesiące poprzeć jakimiś konkretami?
Wszystko nt. ochrony transakcji znajdziesz tutaj : Program Ochrony Kupujących - regulamin (http://poznaj.allegro.pl/pok/regulamin.php)
Rozwiazaniem problemu jednego emaila na 40 serwisow sa tzw aliasy. Google tego nie oferuje ale np. w Fastmail mozna sobie utworzyc alias w stylu "nazwa_uzytkownika"+allegro@fastmail.fm
Na ebay moze byc "nazwa_uzytkownika"+ebay@fastmail.fm
Alias jest traktowany jako osobny email, a w rzeczywistosci tylko przekierowuje poczte na glowne konto. Majac +ebay np., mozna stwrzoyc folder nazwany ebay (w fastmailu, imap folder) i mejle z ebaya beda automatycznie tam przychodzily.
Czyli jedno konto emaik- a kilkadziesiat bezpiecznych loginow itp.
Jesli ktos by przejal takiego aliasa, mozna go skasowac w sutawieniach i po prostu przestanie dzialac:)
Gdy na inny alias przychodzi za duzo spamu - mozna go wylaczyc i nic juz nie przyjdze. Same zalety bym powiedzial.
tu nie chodzi o loginy a o hasła do nich
Rozwiazaniem problemu jednego emaila na 40 serwisow sa tzw aliasy. Google tego nie oferuje ale np. w Fastmail mozna sobie utworzyc alias w stylu "nazwa_uzytkownika"+allegro@fastmail.fm
Bezpośrednich aliasów w Google nie ma, ale jest coś podobnego, ja osobiście korzystam :) Cytuję:
Gmail nie oferuje tradycyjnych aliasów, ale możesz odbierać wiadomości wysyłane na adres Twoja.nazwa_użytkownika+dowolny.alias@gmail.com. Na przykład wiadomości wysyłane na adres jan.nowak+uwagi@gmail.com są dostarczane na adres jan.nowak@gmail.com.
My tutaj mówimy o przejęciu konta, a nie o jego tworzeniu :(
FOTO-PAN
24-04-2014, 22:50
zaczęło się... wysyp negatywów Informacje o Użytkowniku jasiewicz775 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=36289089)
na razie oszukał na 4k... ale to trzeba mieć czerep zryty żeby za takie grosze iść do ciupy
zaczęło się... wysyp negatywów Informacje o Użytkowniku jasiewicz775 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=36289089)
od razu było widać że to oszust... dla formalności zapytałem go via Allegro ile chce do zapłacenia za 5d3 z C 85 1.8 - po uzyskaniu odpowiedzi że 7500 za te dwie rzeczy
razem natychmiast zacząłem akcję poszukiwania kogoś kto stracił taki sprzęt - niestety bez odzewu :/
oszust jeszcze wczoraj logował się na Allegro...
mając na uwadze lokalizację - sprzęt mógł zostać skradziony np w Niemczech, w PL pomimo poszukiwań nie znalazłem nikogo kto
sygnalizowałby w sieci utratę takiego zestawu
zdjęcia na aukcjach wyglądały na real - z drugiej strony ktoś kto przygotowywał przekręt mógł sfotografować pożyczony sprzęt...
michalab
25-04-2014, 10:22
na razie oszukał na 4k... ale to trzeba mieć czerep zryty żeby za takie grosze iść do ciupy
Kilka płyt po kilkadziesiąt PLN jest niezłe, ale prawdziwy hit to książka za 1zł.
Prawdopodobnie żaden sprzęt nie został skradziony, bo go zwyczajnie nie było a ludzie żyją marzeniami ..... o tanim sprzęcie.
Naiwność Kupujących nie zna granic :(
Prawdopodobnie żaden sprzęt nie został skradziony, bo go zwyczajnie nie było a ludzie żyją marzeniami ..... o tanim sprzęcie.
Naiwność Kupujących nie zna granic :(
prawie tak jak piszesz - tyle że sprzęt jednak fizycznie był bo został sfotografowany a na aukcjach były real foto...
dzisiaj oszustowi doszło parę negatywów w tym jeden za C 24-70 2.8
Informacje o Użytkowniku jasiewicz775 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=36289089)
doszedł do 9,5k
ale sie wzbogacil:mrgreen:
dziwi mnie natomiast zachowanie a raczej jego brak allegro
dopiero teraz go zawiesili
doszedł do 9,5k
ale sie wzbogacil:mrgreen:
Ludzie często zwlekają z wystawieniem negatywa, obawiam się więc, że poszkodowanych może być znacznie więcej...
na pewno Allegro usunęło mu aukcję z body 5d3 w zestawie z 85 1.8, obserwowałem ją :
Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemKilled?item=4157633616)
...jest szansa że przynajmniej z tym nikogo nie oszuka - chyba że ktoś był aż tak naiwny żeby kupić po za Allegro
Ludzie często zwlekają z wystawieniem negatywa, obawiam się więc, że poszkodowanych może być znacznie więcej...
I pomyśleć, że ludzie zbierają kasę miesiącami na wymarzone szkło/body, płacą i .......
I pomyśleć, że ludzie zbierają kasę miesiącami na wymarzone szkło/body, płacą i ....... i allegro oddaje pieniądze
tragedii nie ma
prawie tak jak piszesz - tyle że sprzęt jednak fizycznie był bo został sfotografowany a na aukcjach były real foto...
dzisiaj oszustowi doszło parę negatywów w tym jeden za C 24-70 2.8
Informacje o Użytkowniku jasiewicz775 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/show_user.php?uid=36289089)
Przepraszam a skąd masz pewność, że sprzęt był? Może to zdjęcia zostały ukradzione :)
--- Kolejny post ---
i allegro oddaje pieniądze
tragedii nie ma
Pieniądze kiedyś dostaniesz ale problemów nikt za Ciebie nie rozwiąże i nerwów lekko zszarpanych nie naprawi :(
Zanim dostaniesz kasę musisz się trochę wykazać na Policji itp.
Piotrus117
25-04-2014, 20:58
Nie wiem, czy chodzi o tą samą osobę, ale jakieś dwa-trzy tygodnie temu na Tablicy ktoś oferował nówkę 5DmIII z C24-70/2.8II za ok. 8000 z opcją "dogadania się", a kilkanaście dni wcześniej identyczne ogłoszenie było z innej miejscowości!
Przepraszam a skąd masz pewność, że sprzęt był? Może to zdjęcia zostały ukradzione :)
pewność ma tylko oszust, ja przypuszczam - jakbyś obejrzał wszystkie jego aukcje foto to może dostrzegłbyś ten sam dywan/wykładzinę, kartki z odręcznie
napisanym nickiem oszusta ...a jakbyś poświęcił jeszcze chwilę to dowiedziałbyś się że zdjęć nie ukradł tylko je zrobił - wyszukiwarki nie znajdują takich samych
oczywiście najłatwiej jest napisać cokolwiek nie zagłębiając się w temat...
pewność ma tylko oszust, ja przypuszczam - jakbyś obejrzał wszystkie jego aukcje foto to może dostrzegłbyś ten sam dywan/wykładzinę, kartki z odręcznie
napisanym nickiem oszusta ...a jakbyś poświęcił jeszcze chwilę to dowiedziałbyś się że zdjęć nie ukradł tylko je zrobił - wyszukiwarki nie znajdują takich samych
oczywiście najłatwiej jest napisać cokolwiek nie zagłębiając się w temat...
Jedno jest pewno: Jeżeli obiektyw kosztuje 3000zł to nie da się kupić za 1000zł
FOTO-PAN
25-04-2014, 23:00
kolejny tani 5d mk3 Canon 5D mark III (4187480340) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-i4187480340.html)
kolejny tani 5d mk3 Canon 5D mark III (4187480340) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-i4187480340.html)
Poświęcę się, odbiorę osobiście
--- Kolejny post ---
jak ktoś z forum jest zainteresowany
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
jak ktoś z forum jest zainteresowany
Szybko poszło, sprzedany
FOTO-PAN
25-04-2014, 23:17
ciekawe jakiego to pochodzenia, chodzi o legalność
ciekawe jakiego to pochodzenia, chodzi o legalność
Ma jeszcze 5d z gripem az mnie korci ale nie podaje przebiegu.
Kupno sprzętu na portalach lokalnych to jedynie na zasadzie odbioru osobistego. Przecież nie wyślesz takiej kasy w ciemno nieznanej osobie, bez żadnych gwarancji.
--- Kolejny post ---
Kojarzę po nicku, że to ktoś z branży, bo często sprzedaje puszki i to z przebiegami rzędu 60k-130k. Przy odbiorze osobistym raczej nie ma ryzyka, bo można wszystko sprawdzić.
FOTO-PAN
26-04-2014, 10:35
ja tam jako sposób dostawy widzę tylko paczka pobrańiowa Canon 5D mark III (4187480340) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-i4187480340.html) czyli zostawić jak najmniej "śladów" swojej tożsamości na allegro
Moją uwagę ostatnio zwrócił obiektyw Canon 85mm 1.8. Był wystawiony jako licytacja od 800, po czym po pewnym czasie zostały odwołane dwie oferty(powód podany przez sprzedającego :"Towar został delikatnie zniszczony. szkło w obiektywie zostało porysowane. Nie mogę w takim stanie sprzedać towaru. Przepraszam. Zostanie niestety uszkodzony w moim posiadaniu."). Warto dodać że była to aukcja grzecznościowa.( link Canon 5D Obiektyw Canon 85 1.8 - 85mm f/1.8 USM (4180042198) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-obiektyw-canon-85-1-8-85mm-f-1-8-usm-i4180042198.html))
Dzisiaj pojawiła się tak samo wyglądająca aukcja z takim samym tytułem i treścią, ale innym sprzedającym. Nie ma ani słowa o domniemanym uszkodzeniu. Jest też spory rozrzut w miejscowościach z którym ma być wysyłka(I aukcja Trzebinia, Małopolskie, II aukcja Toruń, Kujawsko-Pomorskie)
tutaj link do II aukcji: Obiektyw Canon 85 1.8 - 85mm f/1.8 USM (4199675053) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/obiektyw-canon-85-1-8-85mm-f-1-8-usm-i4199675053.html)
Według mnie coś tu nie pasuje.
Niestety w Polsce jak jest w polityce, tak sie przeklada na mozgi ludzi. Kantowanie, oszukiwanie itp itd. jest na allegro non-stop. Nie tylko na allegro zreszta.
Polska mentalnosc - kombinowac zeby przezyc........
Ten obiektyw, nawet uzywany jest wart troszke wiecej jak 900 zl.
Moją uwagę ostatnio zwrócił obiektyw Canon 85mm 1.8. Był wystawiony jako licytacja od 800, po czym po pewnym czasie zostały odwołane dwie oferty(powód podany przez sprzedającego :"Towar został delikatnie zniszczony. szkło w obiektywie zostało porysowane. Nie mogę w takim stanie sprzedać towaru. Przepraszam. Zostanie niestety uszkodzony w moim posiadaniu."). Warto dodać że była to aukcja grzecznościowa.( link Canon 5D Obiektyw Canon 85 1.8 - 85mm f/1.8 USM (4180042198) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.)
Dzisiaj pojawiła się tak samo wyglądająca aukcja z takim samym tytułem i treścią, ale innym sprzedającym. Nie ma ani słowa o domniemanym uszkodzeniu. Jest też spory rozrzut w miejscowościach z którym ma być wysyłka(I aukcja Trzebinia, Małopolskie, II aukcja Toruń, Kujawsko-Pomorskie)
tutaj link do II aukcji: Obiektyw Canon 85 1.8 - 85mm f/1.8 USM (4199675053) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Według mnie coś tu nie pasuje.
Obie aukcje mają ten sam numer telefonu do właściciela obiektywu...
Ciekawe czy to podpada pod regulamin Allegro.
Jasne, że nie jest zgodne z regulaminem.
Zgłoszone, reszta w rękach obsługi.
Jasne, że nie jest zgodne z regulaminem.
Zgłoszone, reszta w rękach obsługi.
A tak z ciekawości, w jakiej kategorii to zgłosiłeś?
A tak z ciekawości, w jakiej kategorii to zgłosiłeś?
Nie chciało mi się szukać idealnie pasującej (bo pewnie takiej nie ma), wrzuciłem to do worka Bezpieczeństwo / Podejrzewam że sprzedający nie wyśle towaru.
W końcu pierwszemu zwycięzcy aukcji nie wysłał :-)
Odpowiedź obsługi allegro:
Witam.
Sprzedający otrzymał ostrzeżenie w tej sprawie odwołania aukcji.
Zweryfikowałam opis trwającej aukcji - nie narusza on naszych zasad.
Dzięki Merde że zgłosiłeś to allegro sam chciałem to zrobić ale nie wiedziałem do jakiej kategorii to wrzucić. A tak swoją drogą to ta druga aukcja(czyli kup teraz za 975) też została skończona przed czasem. Nadal coś tu śmierdzi...
Dzięki Merde że zgłosiłeś to allegro sam chciałem to zrobić ale nie wiedziałem do jakiej kategorii to wrzucić. A tak swoją drogą to ta druga aukcja(czyli kup teraz za 975) też została skończona przed czasem. Nadal coś tu śmierdzi...
Podobno dostał ostrzeżenie... może się przestraszył.
Pewnie sprzedał poza allegro i tyle.
Będąc przejazdem w Toruniu kupiłem ten obiektyw. Właściciel wyjechał, odbierałem od jego kolegi.
Witam wszystkich zalogowałem się tutaj bo zostałem oszukany przez tego allegrowicza.Kupiłem od niego trochę płyt za sporo pieniądze i wiadomo jakie zakończenie...Sprawę zgłosiłem na policję i mam nadzieję że go znajdą albo już to zrobili.Jak płatność była przez payu to na jakieś konto musiały iść te pieniądze tak ? Allegro poda policji numer konta więc wtedy od razu dojdą do właściciela konta i będzie po sprawie (mam nadzieję) bo w końcu na jakieś konto te pieniądze musiały iść i jakoś wypłacić je musiał:evil:
Witam wszystkich zalogowałem się tutaj bo zostałem oszukany przez tego allegrowicza.Kupiłem od niego trochę płyt za sporo pieniądze i wiadomo jakie zakończenie...Sprawę zgłosiłem na policję i mam nadzieję że go znajdą albo już to zrobili.Jak płatność była przez payu to na jakieś konto musiały iść te pieniądze tak ? Allegro poda policji numer konta więc wtedy od razu dojdą do właściciela konta i będzie po sprawie (mam nadzieję) bo w końcu na jakieś konto te pieniądze musiały iść i jakoś wypłacić je musiał:evil:
Program Ochrony Kupujących - regulamin (http://poznaj.allegro.pl/pok/regulamin.php) to sobie przeczytaj - bolek wrzucał wcześniej
Tego tzn którego?
kilka stron wstecz
Canon 17/2.8 TS-E Ideał jak nowy Gwara
Interfoto: Canon 17/2.8 TS-E Ideał jak nowy Gwara (4200194814) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/interfoto-canon-17-2-8-ts-e-ideal-jak-nowy-gwara-i4200194814.html)
Jak można atrakcyjnie zareklamować swój towar :mrgreen:
Canonierzysta
05-05-2014, 12:32
Allegro poda policji numer konta więc wtedy od razu dojdą do właściciela konta i będzie po sprawie (mam nadzieję) bo w końcu na jakieś konto te pieniądze musiały iść i jakoś wypłacić je musiał
Nie wiem jak Allegro, ale bank wcale nie musi podawać do kogo należy konto... ze względu na ochronę danych osobowych... chyba, że coś się ostatnio zmieniło i banki udzielają takich informacji na każde zawołanie Policji, w co wątpię.
Taką decyzję wydaje sąd i dopiero gdy ten uzyska podstawę do wydania takiej decyzji to Policja może coś działać...
Jeśli konto jest w Polskim banku to pół biedy, gorzej jak taki oszust ma konto na Kajmanach albo jeszcze w jakimś Belize...
Jeśli przez Program Ochrony Allegro kasy nie odzyskasz, to licząc na naszą Policję nie wygrasz...
Prokurator może zwolnić bank z tajemnicy.
tyle że nawet jak zwolni - nie musi to skutkować ani ustaleniem kim jest oszust ani tym bardziej jego zatrzymaniem...
konto może być na słupa
finalnie poszkodowanym pieniądze odda POK tyle że to chwilę potrwa
Canon 17/2.8 TS-E Ideał jak nowy Gwara
Interfoto: Canon 17/2.8 TS-E Ideał jak nowy Gwara (4200194814) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/interfoto-canon-17-2-8-ts-e-ideal-jak-nowy-gwara-i4200194814.html)
Jak można atrakcyjnie zareklamować swój towar :mrgreen:
Ale że co?
Bo tą formułkę wklejają "od zawsze"...
Ale że co?
Trochę go rozjaśnili :)
Witam
Nie wiem czy to się kwalifikuje do tego topic'a ale natknąłem się na taką aukcję :
Canon EF 24-105/4L IS + BOX + UV - GWARANCJA Łódź (4215289854) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=4215289854)
W opisie "Obiektyw kupiony w Fotojoker w styczniu 2014r." i dalej "Zdjęcia są mojego autorstwa."
Natomiast w zakończonych znalazłem podobną - w zasadzie identyczną:
Canon EF 24-105/4L IS + BOX + UV - GWARANCJA Łódź (4180883190) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-24-105-4l-is-box-uv-gwarancja-lodz-i4180883190.html)
Z tą różnicą, że : " Obiektyw kupiony w EURO RTV w sierpniu 2013r. "
A zdjęcia jakby te same.
Wygląda dziwnie?
Witam
Nie wiem czy to się kwalifikuje do tego topic'a ale natknąłem się na taką aukcję :
Canon EF 24-105/4L IS + BOX + UV - GWARANCJA Łódź (4215289854) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=4215289854)
W opisie "Obiektyw kupiony w Fotojoker w styczniu 2014r." i dalej "Zdjęcia są mojego autorstwa."
Natomiast w zakończonych znalazłem podobną - w zasadzie identyczną:
Canon EF 24-105/4L IS + BOX + UV - GWARANCJA Łódź (4180883190) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-24-105-4l-is-box-uv-gwarancja-lodz-i4180883190.html)
Z tą różnicą, że : " Obiektyw kupiony w EURO RTV w sierpniu 2013r. "
A zdjęcia jakby te same.
Wygląda dziwnie?
Nigdy nie sądziłem, że mój rodzony brat może trafić tu na tapetę :)
afoka, tak się składa, że 24-105 zakupiony w tym roku jest moją własnością i poprosiłem brata żeby wystawił go na allegro. Ten z 2013r był jego ale nie sprzedał się i postanowił go zostawić. Masz rację, zdjęcia są takie same, mój błąd bo sam mu powiedziałem, że nie ma sensu coś zmieniać bo oba wyglądają identycznie jak nowe w stanie sklepowym. Gdybyś chciał wiedzieć coś więcej lub wylegitymować mnie z dowodu zakupu i zgodności daty na karcie gwarancyjnej z tą na fakturze ( na dwóch dokumentach te same pieczątki fotojoker) to jestem do dyspozycji. Za brata mogę ręczyć a wiem, że sprzęt foto jaki posiada jest zawsze w stanie nie do odróżnienia od nowego, zresztą jak i mój.
Nigdy nie sądziłem, że mój rodzony brat może trafić tu na tapetę :)
afoka, tak się składa, że 24-105 zakupiony w tym roku jest moją własnością i poprosiłem brata żeby wystawił go na allegro. Ten z 2013r był jego ale nie sprzedał się i postanowił go zostawić. Masz rację, zdjęcia są takie same, mój błąd bo sam mu powiedziałem, że nie ma sensu coś zmieniać bo oba wyglądają identycznie jak nowe w stanie sklepowym. Gdybyś chciał wiedzieć coś więcej lub wylegitymować mnie z dowodu zakupu i zgodności daty na karcie gwarancyjnej z tą na fakturze ( na dwóch dokumentach te same pieczątki fotojoker) to jestem do dyspozycji. Za brata mogę ręczyć a wiem, że sprzęt foto jaki posiada jest zawsze w stanie nie do odróżnienia od nowego, zresztą jak i mój.
Dziękuje za rzeczowe wyjaśnienie.
Trochę go rozjaśnili :)
Faktycznie :D
Ale tylko w tytule, bo opis (na którym się skupiłem) jest już poprawny.
Mogli spokojnie dopisać w tytule "jedyny na Allegro" :lol:
canonbeg
09-05-2014, 15:24
Niestety i ja muszę zabrać głos w tym temacie.Uważajcie na sprzedającego atylko.Kupiłem obiektyw na tej aukcji:OBIEKTYW CANON EF 85 mm 1,8 USM w B. Dobrym Stanie (4192383415) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/obiektyw-canon-ef-85-mm-1-8-usm-w-b-dobrym-stanie-i4192383415.html)
Miał być w bdb stanie.Przed chwilą dotarł do mnie i trochę szok przeżyłem.Jakieś plamy i ślady smaru? na tylnej soczewce...
Powiedzcie czy na swoich 85 też macie takie mankamenty i od czego coś takiego mogło powstać(zdjęcie poniżej) i czy będzie to miało wpływ na zdjęcia.Czysczenie miękka ściereczką nie pomogło na te plamy.
Smaru nawet nie dotykałem bo napisałem do sprzedawcy i póki co czekam na wyjaśnienie.Oczywiście sprzedający "zapomniał" wspomnieć o tym na aukcji.
https://canon-board.info/imgimported/2014/05/bcc28020941b8a3dm-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bcc28020941b8a3d.html)
https://canon-board.info/imgimported/2014/05/03295e61e1df1964m-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/03295e61e1df1964.html)
Canonierzysta
09-05-2014, 15:52
To wygląda raczej jak uszkodzona powłoka, mam podobnie ( ale tylko dwa małe punkty) na tylnej soczewce mojej 50 1,8... ja nie zauważyłem wpływu, ale u Ciebie wygląda to tragicznie....
Ze zdjęć wygląda to tak jakby ktoś jednak ingerował w obiektyw, użył jakiegoś kleju/smaru/chemikaliów i wpłynęło to na powłokę...
Na zdjęciu w Allegro widać te brązowe/żółte kawałki "czegoś"...
Czysczenie miękka ściereczką nie pomogło na te plamy.
Smaru nawet nie dotykałem bo napisałem do sprzedawcy i póki co czekam na wyjaśnienie.Oczywiście sprzedający "zapomniał" wspomnieć o tym na aukcji.
Ten smar to wygląda jakby natarł obiektyw wazeliną, aby wyszedł "ładniejszy" (obudowa bez rys) na zdjęciu do allegro.
Miękką ściereczką nie wyczyścisz - jakiś płyn do czyszczenia optyki lub izopropanol zastosuj.
A smar to wacikami zbierz. (widać go było na zdjęciu allegro)
canonbeg
09-05-2014, 15:56
Dzięki za odpowiedź.Napisałem do sprzedawcy i będę dążył do zwrotu tego szkła.
Dodam,że sprzedający "zapomniał" również wspomnieć o tym,że prowadzi działalność gospodarczą związaną jakżeby inaczej z...fotografią.
To daje do myślenia,że obiektyw najprawdopodobniej jest już dość mocno wyeksploatowany i długo bym nie miał z niego pożytku.
Czekam na odpowiedź sprzedającego.Będę informował na bieżąco,ale miejcie uwagę na inne aukcje tego sprzedającego.
Mam jeszcze do Was pytanie.Czy stan tego obiektywu podchodzi Waszym zdaniem pod bardzo dobry?Według mnie to kwalifikuje się znacznie niżej...
meisadam
10-05-2014, 15:22
Niezupełnie allegro, ale chyba nowy wątek niepotrzebny.
Cena nie jest podejrzana?
GIEŁDA FOTOGRAFICZNA - aparaty fotograficzne (http://www.fotogielda.pl/index.php?zapytanie=&ido=11729)
co sądzicie o tej ofercie?
Canon EOS 6D Nowy GWARANCJA !!! Najbogatsza wersja (4201335235) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-nowy-gwarancja-najbogatsza-wersja-i4201335235.html)
co sądzicie o tej ofercie?
Canon EOS 6D Nowy GWARANCJA !!! Najbogatsza wersja (4201335235) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-6d-nowy-gwarancja-najbogatsza-wersja-i4201335235.html)
Ostatnie 2 komentarze w ciagu 30 dni to: aukcja charytatywna i czapka z daszkiem za 30zł ale ma tez pozytyw za sprzedaz 6D. ???
bucefal14
10-05-2014, 21:01
ta osoba też ma wiele pozytywów, a najwięcej od samej siebie pewnie (podbijanie cenyi wystawianie pozytywnych komentarzy pod nikiem tolo7777) tak że do końca nie jest uczciwa
CANON EOS 600D (4212521671) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-600d-i4212521671.html)
misiek_lublin
10-05-2014, 21:49
Nie ma klapki wiec moze jest sprawny tylko sprzedawca nie wie ze nie odpali bez niej
Element7th
10-05-2014, 21:54
Już nie chodzi o towar a o to, że koleś podbija sobie cenę w licytacji drugim kontem. Zgłosiłem już do obsługi allegro.
Niezupełnie allegro, ale chyba nowy wątek niepotrzebny.
Cena nie jest podejrzana?
GIEŁDA FOTOGRAFICZNA - aparaty fotograficzne (http://www.fotogielda.pl/index.php?zapytanie=&ido=11729)
Odwiedzilem strone podana przez ciebie, i zauwazylem ze wiekszosc sprzetu praktycznie nowego jest sprzedawana za polowe ceny?!
--- Kolejny post ---
A i co zabawne to ze wiekszkosc tego sprzetu jest sprzedawana przez panie...:)
filemoon
12-05-2014, 11:14
32GB od Lexara (1000x) za 190zl?
Karta LEXAR CF 32GB 1000x Professional 150MB/sUDMA (4196848199) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/karta-lexar-cf-32gb-1000x-professional-150mb-sudma-i4196848199.html)
Sprzedawca ma bardzo dlugi czas dostawy (pewnie po oplaceniu kupuje towar w Chinach).
Przgrzebalem Internet i nie znalazlem nigdzie informacji jak rozpoznac czy te karty sa podrabiane.
32GB od Lexara (1000x) za 190zl?
Karta LEXAR CF 32GB 1000x Professional 150MB/sUDMA (4196848199) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/karta-lexar-cf-32gb-1000x-professional-150mb-sudma-i4196848199.html)
Sprzedawca ma bardzo dlugi czas dostawy (pewnie po oplaceniu kupuje towar w Chinach).
Przgrzebalem Internet i nie znalazlem nigdzie informacji jak rozpoznac czy te karty sa podrabiane.
Jeśli gość ma ponad 5% negatywów, w dodatku głównie takich o niedostarczeniu towaru, to nie zastanawiałbym się nawet nad tym czy to oryginały, czy nie...
filemoon
13-05-2014, 18:48
Karty kupuje w Chinach "od producenta", dodaje od siebie 50% i sprzedaje na allegro
Nowy Canon 40D ??
Canon EOS 40D + OBIEKTYW + GRIP NOWY!! GWARANCJA!! (4232280617) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-40d-obiektyw-grip-nowy-gwarancja-i4232280617.html)
Cześć, noszę się z zamiarem zakupu nowej puszki 5d mk3 i nie rozumiem rozbieżności cen (abstrahuję od sprzedawców sprowadzających zza oceanu z niskimi cenami) krajowych/ europejskich sprzedawców na allegro (1 tysiąc różnicy).
Zobaczcie:
CANON 5D MARK III BODY NOWY GWARANCJA SKLEP McFoto (4211352706) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-body-nowy-gwarancja-sklep-mcfoto-i4211352706.html) (najtańszy spoza W-wy)
vs
Canon 5D Mark III body Nowy *SKLEP* RATY LEASING (4225865596) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-body-nowy-sklep-raty-leasing-i4225865596.html) (najtańszy już powyżej 1 tysiąca różnicy)
Czy ktoś ma doświadczenia z tym sklepem McFoto? Rozumiecie różnicę ceny?
zapytaj w tańszym sklepie czy wystawia fakturę a jeśli tak to czy VAT-marża czy pełną fakturę VAT 23%
W aspekcie humorystycznym.
Akurat jestem na kupnie 550D lub 600D i czasami przeglądam allegro w tym zakresie. Dzisiaj znalazłem "MISZCZA" mowy polskiej:
CANON EOS 550D ///FULL HD 18,7 mil. pixeli(60d) (4246145119) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-550d-full-hd-18-7-mil-pixeli-60d-i4246145119.html)
Edit:
Wszystkie przedmioty które sprzedaje mają iście płomienne opisy. Jeden z lepszych jest ten dotyczący sprzedaży obiektywu:
"obiektyw nowy zdjęty z mojego 600d nowego najnowsza wersja"
michalab
16-05-2014, 16:21
czy VAT-marża
Chyba już nie ma od początku roku.
Cześć, noszę się z zamiarem zakupu nowej puszki 5d mk3 i nie rozumiem rozbieżności cen (abstrahuję od sprzedawców sprowadzających zza oceanu z niskimi cenami) krajowych/ europejskich sprzedawców na allegro (1 tysiąc różnicy).
Zobaczcie:
CANON 5D MARK III BODY NOWY GWARANCJA SKLEP McFoto (4211352706) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-body-nowy-gwarancja-sklep-mcfoto-i4211352706.html) (najtańszy spoza W-wy)
vs
Canon 5D Mark III body Nowy *SKLEP* RATY LEASING (4225865596) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-body-nowy-sklep-raty-leasing-i4225865596.html) (najtańszy już powyżej 1 tysiąca różnicy)
Czy ktoś ma doświadczenia z tym sklepem McFoto? Rozumiecie różnicę ceny?
Towar nie jest przeznaczony na Polski rynek, prawdopodobnie import własny i odsprzedaż. Kupiona tam Sigma pochodziła z Niemiec.
1. Jak można sprawdzić w papierach to, że aparat nie jest przeznaczony na rynek PL?
2. Czy nie jest tak, że rynek europejski i polski są w rozumieniu honorowania gwarancji tożsame? (i w związku z tym ryzykiem jest kupno aparatu przeznaczonego na rynek pozaueropejski?)
3. Dzwoniłem dziś do sklepu MC Foto i sprzedawca nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie czy puszka jest z dystrybucji francuskiej/ niemieckiej czy innej... (uciekać od nich czy nadal rozważać?)
a ma dla ciebie znaczenie ze towar jest np na rynek francuski?(europejski)
jeśli ma to uciekaj
w końcu chodzi o gonienie króliczka a nie o złapanie go
Jedyne o co chodzi to to, aby kupić aparat z pewnego źródła i aby gwarancja była honorowana w PL
Ale w Media Markt macie nowego 5d MKIII poniżej 10 000 w promocji ...
tzn. z jakim przebiegiem? :D
no 10 000 klatek,kierownikowi sie juz znudzil:mrgreen:
chyba nie bardzo...
Aparat CANON 5D Mark III, Lustrzanki cyfrowe - Media Markt (http://www.mediamarkt.pl/oferta-specjalna/aparat-canon-5d-mark-iii,id-283603)
Były przez dzień czy dwa w promocji wymień stary na nowy ... Był 700D i 5D MK III. Ale nie wiem czy w każdym sklepie bo oni ma ją to dziwnie poukładane - te promocje.
Czasami jak się wejdzie na konkretny sklep to dopiero widać promocje ...
Pomyliłem sklepy. Chodziło o Saturna - tu promocja 5D MK III za 9746 zł....
Aparat CANON 5D Mark III, Lustrzanki cyfrowe - sklep saturn.pl (http://www.saturn.pl/warszawa-janki/aparat-canon-5d-mark-iii,id-283603)
Kupowanie puszki w Markecie to zawsze jest loteria, bo tam ludzie sporo trzaskają w ramach testowania sprzętu :(
henryk105a
22-05-2014, 14:50
Trzaskają raczej tylko sprzętem tanim, bezpośrednio wystawionym na regałach
fhumargo
22-05-2014, 15:01
Kupowanie puszki w Markecie to zawsze jest loteria, bo tam ludzie sporo trzaskają w ramach testowania sprzętu :(
Kupowałem kilka rzeczy w w/w sieciówkach. Jak odpowiadała mi cena , pytałem się czy mają drugą sztukę nie otwieraną i kupowałem.
Kupując C50/1,4 mogłem wybierać w czterech sztukach co jak na Łódź jest sukcesem aby sklep miał tyle na stanie i cena była zadawalająca (kupiłem trochę poniżej 1500zł około pół roku temu)
michalab
30-05-2014, 09:13
nawet śmieszne:
Sigma 16mm f2.8 "Filtermatic" Canon FD (4285124449) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sigma-16mm-f2-8-filtermatic-canon-fd-i4285124449.html)
dziwne aukcje tego kolesia
ale zdjęcia wyglądają jakby je sam robil...
Ciekawe dlaczego na wcześniejszych aukcjach język polski w jego wykonaniu był bardzo poprawny.
boniek82
30-05-2014, 11:35
Ten sam login na ebay silesian99 on eBay (http://www.ebay.co.uk/usr/silesian99) a i widać, że w sprzęcie foto siedzi.
Stawiam, że to po prostu ktoś anglojęzyczny mieszkający w PL, nic więcej.
Kupowałem kilka rzeczy w w/w sieciówkach. Jak odpowiadała mi cena , pytałem się czy mają drugą sztukę nie otwieraną i kupowałem.
Kupując C50/1,4 mogłem wybierać w czterech sztukach co jak na Łódź jest sukcesem aby sklep miał tyle na stanie i cena była zadawalająca (kupiłem trochę poniżej 1500zł około pół roku temu)
Wyjątek jak zwykle potwierdza regułę - po prostu masz szczęście, albo to specyfika dużych miast. W przypadku droższego sprzętu zwykle mają tylko jedną sztukę ( MM, NeoNet, Avans itp. ...) lub zależy im na wypchnięciu egz. z gabloty - to takie moje odczucia :(
fhumargo
30-05-2014, 19:08
Bolek02
Łódź może i duże miasto ale sprzętu foto w ilości kilku egzemplarzy jak na lekarstwo-niestety
Tak się porobiło niestety, że jak chcesz kupić droższy sprzęt, to tylko pojedyncze egzemplarze albo na zamówienie :(
To jeden z powodów dla których kupuję puszki u TIP-a, bo tam zawsze mam licznik "0"strzałów i sprzęt zapakowany fabrycznie :)
co sądzicie o tym, brak papierów, ładowarki, akumulatora Canon EOS 700D + 18-55mm IS STM FV (4294417933) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-700d-18-55mm-is-stm-fv-i4294417933.html)
co sądzicie o tym, brak papierów, ładowarki, akumulatora Canon EOS 700D + 18-55mm IS STM FV (4294417933) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-700d-18-55mm-is-stm-fv-i4294417933.html)Gorące, aż parzy. Myślisz, że nie jest kradziony, że pytasz tutaj? To spytaj "pana sprzedawcę" o numer seryjny i powód braku akcesoriów.
Najlepiej zapytaj o możliwość spisania umowy kupna skoro nie ma papierów i już się wszystko wyjaśni.
W życiu bym tego nie kupił. Bałbym się, że jest z lewego źródła i że narobi mi tylko kłopotów. Tego typu aukcje odpuszczam od razu.
a jednak ludzie biorą od nonou
CANON 70-200 1:4 L IS USM (4292804485) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-70-200-1-4-l-is-usm-i4292804485.html)
TAMRON 70-300mm F/4-5,6 do Canon (4292908187) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/tamron-70-300mm-f-4-5-6-do-canon-i4292908187.html)
Canon EOS 40D mega zestaw na wyprawy dla reportera (4293091654) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-40d-mega-zestaw-na-wyprawy-dla-reportera-i4293091654.html)
co jest nie tak?
Też jestem ciekaw. Poza tym ze ma 10 komentarzy nie widzę nic niepokojącego
--- Kolejny post ---
Też jestem ciekaw. Poza tym ze ma 10 komentarzy nie widzę nic niepokojącego
No chyba że cacyk chce dla siebie ten sprzęt :)
No i co z tego wynika ? Aukcja jak aukcja - same pozytywy i reszta normalnie :)
takie coś znalazłem w skrzynce @
jak dla mnie coś za tanio
ceny faktycznie bdb, zastanawiam się tylko czy towar nie pochodzi z nie-europejskiej dystrybucji....
--- Kolejny post ---
ceny faktycznie bdb, zastanawiam się tylko czy towar nie pochodzi z nie-europejskiej dystrybucji....
przemo_k
17-06-2014, 12:07
a jednak ludzie biorą od nonou
CANON 70-200 1:4 L IS USM (4292804485) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-70-200-1-4-l-is-usm-i4292804485.html)
TAMRON 70-300mm F/4-5,6 do Canon (4292908187) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/tamron-70-300mm-f-4-5-6-do-canon-i4292908187.html)
nie wszyscy mają dylematy, gdyby nie było chętnych na gorący towar nie byłoby paserów, w końcu nie wszyscy złodzieje kradną tylko dla siebie
nie wszyscy mają dylematy, gdyby nie było chętnych na gorący towar nie byłoby paserów, w końcu nie wszyscy złodzieje kradną tylko dla siebie
Co do przedstawionych aukcji nonou to Twoje słowa są poparte jakimiś konkretnymi dowodami czy tak tylko spakulujesz?
--- Kolejny post ---
Co do przedstawionych aukcji nonou to Twoje słowa są poparte jakimiś konkretnymi dowodami czy tak tylko spakulujesz?
Tak wygląda ewidentne przejęcie konta : Tamron SP 24-70 F/2.8 Di VC BCM (4352197464) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=4352197464)
Ku przestrodze dla innych - próba sprzedaży na koncie nieużywanym od 2012 roku nowego szkła za ułamek ceny sklepowej :)
--- Kolejny post ---
Tak wygląda ewidentne przejęcie konta : http://allegro.pl/show_item.php?item=4352197464
Ku przestrodze dla innych - próba sprzedaży na koncie nieużywanym od 2012 roku nowego szkła za ułamek ceny sklepowej :)
Poprosiłem Allegro o sprawdzenie i już wszystko jasne - blokada :(
--- Kolejny post ---
Poprosiłem Allegro o sprawdzenie i już wszystko jasne - blokada :(
Nie ma co spekulować - widać, że gościu wrócił z pleneru ze sprzętem a tu chałupa obrobiona, pokradli faktury, pudełka, ładowarki :cry:
--- Kolejny post ---
Nie ma co spekulować - widać, że gościu wrócił z pleneru ze sprzętem a tu chałupa obrobiona, pokradli faktury, pudełka, ładowarki :cry:
--- Kolejny post ---
Właśnie nie, sprzęt miał być nowy i z papierami, tylko konto nie jego :(
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
Właśnie nie, sprzęt miał być nowy i z papierami, tylko konto nie jego :(
Chłopaki, do jakiej kwoty warto tu powalczyć? Szukałem go od jakiegoś czasu. Czy to prawda co piszą na optycznych, że ostrzejszy od 24-70???
Canon 28-70 2.8 L od 1zł (4362717938) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=4362717938)
Nic podejrzanego, ale nie chciałem innego wątku zakładać.
FOTO-PAN
26-06-2014, 11:10
Chłopaki, do jakiej kwoty warto tu powalczyć? Szukałem go od jakiegoś czasu. Czy to prawda co piszą na optycznych, że ostrzejszy od 24-70???
Canon 28-70 2.8 L od 1zł (4362717938) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=4362717938)
Nic podejrzanego, ale nie chciałem innego wątku zakładać.
jak wszystko z nim ok i w porządku to jak dla mnie to ~2000pln to maksymalna kwota za ten obiekt