PDA

Zobacz pełną wersję : AF wariuje w 5D - czas naprawy, ale czego?

Propi
22-11-2011, 19:39
Od pewnego czasu odczuwam powolną śmierć mojego 5D :(
Mam go już ponad trzy lata, od początku był głównym aparatem i używałem go zarobkowo. Szacuję, że ma przynajmniej 130-150 tyś. klapnięć na koncie.
Objawy są w sumie dwa, nie wiem czy przypadkiem nie połączone.
Mam problem z łapaniem ostrości. Wciskam spust do połowy i po złapaniu ostrości i dociśnięciu, czasem nic się nie dzieje. Dociskam do pełna i nic, aparat nie reaguje. Co innego sprawa z gripem - tu spust działa już bez problemów. Czy to tylko wina padającego głównego spustu, czy czegoś innego? Jeśli tak, orientujecie się ile kosztuje wymiana spustu na Żytniej?

Druga rzecz - po przejrzeniu, na oko 50% zdjęć jest nieostra. Ostrość złapana najczęściej o wiele za obiektem. Czy to też objaw wady AF, czy coś innego? Spotkaliście się z takimi objawami?

Merde
22-11-2011, 19:57
Pierwsze może być objawem kończącego się przycisku spustu. Drobnostka.
W przypadku drugim w pierwszej kolejności przedmuchałbym gruszką układ AF (otwory na spodzie komory lustra), a potem ocenił "na oko" (lepiej nie czyścić samemu) lustro.
Jak nie pomoże, to serwis.

vuki
22-11-2011, 20:39
mi na jednej sesji AF padł co się objawiało tym, że jeździł tam i z powrotem i nie ustawiał ostrości
Żytnia go wyleczyła za ... 500 zł

RadOs41
22-11-2011, 22:16
O właśnie, najważniejsze żeby wyleczyć i cieszyć się nim dalej. Niedługo stare, dobre 5-ki 1 będą jak dobre wino, Stradivarius albo piękne kobiety. Im więcej nowszych modeli puszek to odnoszę wrażenie, że coraz mniej w nich jakości, a więcej marketingu.

VomitroN
23-11-2011, 00:02
mi na jednej sesji AF padł co się objawiało tym, że jeździł tam i z powrotem i nie ustawiał ostrości
Żytnia go wyleczyła za ... 500 zł

A możesz podać dla potomnych, co to była za choroba?

Propi
23-11-2011, 20:34
Czy układ AF można przedmuchać sprężonym powietrzem? Czy niezdrowo?

piast9
23-11-2011, 21:02
Jak najbardziej można przedmuchać, nawet od czasu do czasu trzeba, byle nie powietrzem z puszki. Czysta gruszka i wio.

akustyk
23-11-2011, 21:14
mozliwosci sa dwie:
1. spust migawki jest do naprawy (wlasciwie to modul spustu) - koszt w NL 120EUR, w PL moze byc troche taniej
2. komora matrycy i prawdopodobnie tez pryzmatu sa do przeczyszczenia. bo jest brud na torze optycznym czujnika AF

bardziej prawdopodobne jest dla mnie 1, ale nigdy nie wiadomo...

Propi
23-11-2011, 21:27
O dziwo, jak ostrzę manualnie to potwierdzenie wewnątrzaparatowe działa dobrze i zdjęcia są ostre tak, jak mają być :) OK, jutro kupię gruchę i będzie dmuchando.

Gangster
17-12-2011, 12:37
Hi.
Mam podobnie.
AF nie działa a jak ostrze ręcznie to na wizjerze łapie punkty ostrości.
Możesz powiedzieć co to był za problem??

siudym
17-12-2011, 18:35
Potwierdzanie punktow dziala zawsze, nawet wylaczajac AF w obiekywie wybrane punkty beda potwierdzac ostrosc ;) Wiec ta zdolnosc nie ma nic magicznie wspolnego z wadami AF.

Gangster
17-12-2011, 19:10
Hi.
To w czym może być problem?? Spust migawki czy czujnik AF a może coś innego??

Matt_K-K
17-12-2011, 20:20
Ja miałem podobne objawy, gdy padł mi przycisk spustu migawki w 30d - przy czym ostrosc byla losowo ustawiona przed lub za obiektem, no chyba, że ewentualnie udało się trafić. Po prostu zaczynał ostrzyć w momencie jak już było "zadecydowane" i uruchamiał się cały mechanizm. Możliwe, że tutaj przyczyna będzie podobna.