PDA

Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd. część II

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8]

czornyj
20-04-2021, 21:58
Nie sprzedaję tych monitorów i nie mam grosza z ich „siłowego promowania” - w całkowitym przeciwieństwie do pewnego sprzedawcy siłowo promującego własny ulep w postaci serii COLARGOL :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tom01
20-04-2021, 22:11
Ten "ulep" jest identyczny pod względem właściwości co oryginalna, choć nieprodukowana już seria Spectraview. Ten "ulep" jako jedyna seria ma, podobnie jak EIZO, gwarancję na wady pikseli, paprochy, nierówności podświetlenia. Ten "ulep" jest również uwzględniony przy ewentualnym serwisie gwarancyjnym. Ten "ulep" też jest doskonale znany w przedstawicielstwie NEC DS.

Co do promowania, jak coś jest dobre, to się o tym mówi. Rozumiem jednak, że dobre trafienie w potrzeby rynku może psuć handel kolegom. Tylko takie wytłumaczenie widzę. Sorry, business is business.

Wracając do rzeczy, dwa krótkie porównania, może się komuś przydać:

1. EA245WMi-2 COLOR vs EA271Q
- Wielkość - plus dla EA271Q
- Rozdzielczość - plus dla EA271Q
- Równomierność ekranu - plus dla EA245WMi-2 COLOR
- Liniowość - plus dla EA245WMi-2 COLOR
- Kalibracja - plus dla EA245WMi-2 COLOR
- Prekalibracja - plus dla EA245WMi-2 COLOR
- Gwarancja - plus dla EA245WMi-2 COLOR

2. EA245WMi-2 COLOR vs EA271Q COLOR
- Wielkość - plus dla EA271Q
- Rozdzielczość - plus dla EA271Q
- Równomierność ekranu - plus dla EA245WMi-2 COLOR
- Liniowość - równorzędne
- Kalibracja - równorzędne
- Prekalibracja - równorzędne
- Gwarancja - równorzędne

Ceny (stan kwiecień2021):
EA245WMi-2 COLOR ok 2300 zł
EA271Q - ok 2700 zł (golec, nawet bez licencji na kalibrację)
EA271Q COLOR - ok 3700 zł

No i teraz trzeba wybrać co jest ważniejsze.

Jeśli kogoś interesuje szczegółowe wyjaśnienie poszczególnych kryteriów i powody takiej a nie innej klasyfikacji, zapraszam do zadawania pytań.

czornyj
20-04-2021, 23:01
Każdy monitor serii EA ma 14-o bitową, sprzętowo kalibrowalną LUT. Daje to 16384 koordynatów sterujących 1024 odcieniami na każdy kanał, z czego wyświetlane są 256 odcienie.

Jeżeli ktoś naprawdę łyknie, że przy tak precyzyjnym sterowaniu linowość może być wizualnie gorsza bądź lepsza, to polecam do kompletu z monitorem kupić witaminkę lewoskrętną j popić strukturyzowaną wodą. A na monitor założyć foliowy pokrowiec, żeby mu promieniowanie 5G liniowości nie popsuło :)

To samo tyczy się równomierności kompensowanej elektronicznie itd.

Tom01
20-04-2021, 23:47
Przypominam, że te monitory nie miały być kalibrowane w założeniu konstrukcji. Jest to "skutek uboczny" który zawdzięczamy przyjętej polityce unifikacji. Oznacza to, że wcale nie jest powiedziane, że przypadkowy egzemplarz będzie miał poprawne wyniki. I WCALE nie wynikające z niedoskonałości sterowania.

Pokazywałem wcześniej. Po lewej przypadkowy egzemplarz, po prawej COLOR. Nie wymaga komentarza.

6159

czornyj
21-04-2021, 07:54
Fakt istnienia gwarancji od 3 do 5 lat na monitory NEC również nie wymaga komentarza i w tego typu przypadku miałby on zastosowanie - gdyby nie fakt, że powyższy problem występował sporadycznie w starszych modelach serii EA i dawno został wyeliminowany :D

Nelro
21-04-2021, 08:18
Tom01 czy możesz jeszcze do kompletu dorzucić porównanie (jak wyżej):
EA271U COLOR vs EA271Q COLOR

Wysłane z mojego SM-A805F przy użyciu Tapatalka

Bangi
21-04-2021, 09:26
Pezet85 kup sobie NEC-a; ja kupiłem u Tom01 NEC EA245Wi Color Tuned i jestem bardzo zadowolony; tylko rzeczywiście teraz kupiłbym chyba 27 cali ;)

kmeg
21-04-2021, 10:01
Tez kiedyś zastanawiałem się nad CT ale prawdę mówiąc nie za bardzo mogę znaleźć informacje czym tak naprawdę różni się to od zwykłej wersji kalibrowanej. Za 1600 kupiłem EA275 plus za 600 zł kalibrator xRite. Z perspektywy czasu monitor 2K jest o wiele lepszy niż FHD i na tym bym się skupiał. Jeśli budżet nie zaboli od CT to ok ale jeśli można kupić lepszy monitor (większa rozdzielczość lub lepsza matryca) bez CT to wg mnie lepiej iść tą drogą. Kalibrację lub wynajem kalibratora ogarnie się za 100 zł.

Bangi
21-04-2021, 11:17
Co robi się w ramach CT masz opisane np. tutaj:
https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea245wmi-2-ct.html

ale zgodzę się z perspektywy czasu, że być może nie ma sensu do tego dopłacać; ja dopłaciłem i jest OK; pewnie gdybym nie dopłacił też byłoby OK na moje potrzeby, choć z takich bardzo przyziemnych rzeczy to gwarancja jest 5 lat.

czornyj
21-04-2021, 11:57
Tez kiedyś zastanawiałem się nad CT ale prawdę mówiąc nie za bardzo mogę znaleźć informacje czym tak naprawdę różni się to od zwykłej wersji kalibrowanej. Za 1600 kupiłem EA275 plus za 600 zł kalibrator xRite. Z perspektywy czasu monitor 2K jest o wiele lepszy niż FHD i na tym bym się skupiał. Jeśli budżet nie zaboli od CT to ok ale jeśli można kupić lepszy monitor (większa rozdzielczość lub lepsza matryca) bez CT to wg mnie lepiej iść tą drogą. Kalibrację lub wynajem kalibratora ogarnie się za 100 zł.

Obecnie wersja ColorTuned to dodatkowo:
- seryjny monitor EA skalibrowany w centrali NEC
- raport + wzornik
- rozszerzenie gwarancji do 5 lat
- licencja SpectraView II
- kaptur HD2PA2427

Pod względem jakości po skalibrowaniu monitory te niczym się nie różnią.

Co robi się w ramach CT masz opisane np. tutaj:
[url]https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea245wmi-2-ct.html[/url
Tutaj nie ma słowa o załączonym kapturze HD2PA2427, taki drobny detal wartości 400zł ;)

Dodatkowo ta informacja to jawna, bezecna bzdura:

Wbrew potocznym opiniom i wielu amatorskim opisom w zwykłych sklepach komputerowych, monitory ustawiane do jednego, hipotetycznego zestawu parametrów, nie są "skalibrowane"!

kmeg
21-04-2021, 12:14
Tak ja znam te opisy ale mnie interesowała jedna rzecz - czy te monitory są kalibrowane w sposób jaki SV nie jest w stanie zrobić - tajne menu, tajne odblokowania ustawień hardware za pomoca jakiś jtagow, etc. Niczego takiego nie znalazłem więc dałem sobie na luz z wersją CT.

czornyj
21-04-2021, 12:20
Tak ja znam te opisy ale mnie interesowała jedna rzecz - czy te monitory są kalibrowane w sposób jaki SV nie jest w stanie zrobić - tajne menu, tajne odblokowania używanień hardware za pomoca jakiś jtagow, etc. Niczego takiego nie znalazłem więc dałem sobie na luz z wersją CT.

Monitory są normalnie kalibrowane SVII bez użycia tajnego menu, rytuałów voodoo, okadzania i odczyniania uroków, ponieważ jest to całkowicie zbędne. Kalibracja SpectraView II daje praktycznie od strzała perfekcyjny rezultat i nawet gdyby dało się ją wykonać lepiej to percepcyjnie nie miałoby to najmniejszego znaczenia.

kmeg
21-04-2021, 12:33
Monitory są normalnie kalibrowane SVII bez użycia tajnego menu, rytuałów voodoo, okadzania i odczyniania uroków, ponieważ jest to całkowicie zbędne. Kalibracja SpectraView II daje praktycznie od strzała perfekcyjny rezultat i nawet gdyby dało się ją wykonać lepiej to percepcyjnie nie miałoby to najmniejszego znaczenia.No i właśnie do takiego wniosku doszedłem. Dzięki za potwierdzenie :)

Pezet85
21-04-2021, 12:38
Wybrałem Ea271Q który zostanie skalibrowany u mnie w mieszkaniu.
Dzięki za pomoc [emoji846]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Bangi
21-04-2021, 12:54
(...)
Tutaj nie ma słowa o załączonym kapturze HD2PA2427, taki drobny detal wartości 400zł ;)

W tym drugim sklepie też nie widziałem takiej informacji. W sumie jak kupowałem swojego 3 lata temu, to też nie dawali. Inna kwestia, że ja tego akurat nie potrzebuję.

No dobra, ale to tak reasumując - pytanie do specjalistów; czy jest sens pchać się w CT dla hobbysty amatora?

czornyj
21-04-2021, 13:01
W tym drugim sklepie też nie widziałem takiej informacji. W sumie jak kupowałem swojego 3 lata temu, to też nie dawali. Inna kwestia, że ja tego akurat nie potrzebuję.

No dobra, ale to tak reasumując - pytanie do specjalistów; czy jest sens pchać się w CT dla hobbysty amatora?

Promocja jest od sierpnia 2020.

ColorTuned jest rozwiązaniem dla osób, które nie mają dostępu do kalibratora, nie chcą zawracać tym sobie głowy i oczekują rozwiązania gotowego do pracy po wyjęciu z pudła.

Jeśli ma się dostęp do kalibratora i nie boi instrukcji obsługi można to równie dobrze ogarnąć samemu. Monitor warto skalibrować, bo poprawia to nieco jego liniowość i neutralność (zgodność krzywej odpowiedzi tonalnej z funkcją gamma 2,2 oraz barwę bieli/szarości z D65).

Tom01
21-04-2021, 13:42
Tom01 czy możesz jeszcze do kompletu dorzucić porównanie (jak wyżej):
EA271U COLOR vs EA271Q COLOR

EA271Q COLOR vs EA271U COLOR
- Wielkość - równorzędne
- Rozdzielczość - plus dla EA271U COLOR
- Równomierność ekranu - plus dla EA271U COLOR
- Liniowość - równorzędne
- Kalibracja - równorzędne
- Prekalibracja - równorzędne
- Gwarancja - równorzędne

--- Kolejny post ---

Tak ja znam te opisy ale mnie interesowała jedna rzecz - czy te monitory są kalibrowane w sposób jaki SV nie jest w stanie zrobić - tajne menu, tajne odblokowania ustawień hardware za pomoca jakiś jtagow, etc. Niczego takiego nie znalazłem więc dałem sobie na luz z wersją CT.

W wersji CT od ok 2019r nic istotnego nie jest robione. To jest normalny monitor seryjny, całkowicie przypadkowe egzemplarze. Mają wgrany jeden zestaw "typowych" ustawień 6500K, 80 nitów, gamma 2,2. Nie ma też w komplecie plików od tych ustawień, więc nawet nie może posłużyć jako baza do dalszych eksperymentów. Poza tym, do CT dołożona licencja na SVII i zwykła gwarancja wydłużona do 5 lat. Wbrew temu co wypisuje P. Marcin, istnieje coś takiego jak rozrzut jakościowy, objawiający się różnicami w liniowości, równomierności, wycieki światła i inne wady. Ponadto, jak wspomniałem, pierwotnie te monitory wcale nie miały być kalibrowane, stąd w ogóle nie są sprawdzane jak znoszą programowanie, a z tym nie jest jednolicie. Pokazana wcześniej niespodzianka jest typową, spotykaną cały czas, na obecnie produkowanych egzemplarzach. Można w pewnym stopniu ją zniwelować, ale trzeba wiedzieć jak. Znacznie lepiej jednak do pracy z kolorem wybrać egzemplarze które tego defektu nie mają i takie właśnie egzemplarze idą do programu COLOR.

--- Kolejny post ---

3 lata temu CT był podobnie robiony jak COLOR obecnie, więc jest zasadnicza różnica względem CT teraz.

mkamelg
21-04-2021, 14:11
Jak w NEC wygląda kwestia współpracy monitorów z komputerami marki Apple z procesorem M1? Jest już dostępna jakaś lista pewniaków?

W krakowskim Fotoplusie zrobili zestawy Mac mini M1/MacBook Air 13,3" M1 plus monitor, ale nie jestem pewien czy jest to ich jakaś radosna twórczość własna, czy mają już sprawdzone te konfiguracje. W tych zrobionych zestawach znalazły się takie modele jak:

NEC MultiSync EA271U-WH
NEC MultiSync E243F-BK
NEC MultiSync EA224WMi-WH

Z tego co widzę to w EIZO pewniakami są modele z serii ColorEdge, natomiast modele z serii FlexScan niestety nie https://www.eizoglobal.com/support/compatibility/pc/mac/apple-m1/

Tom01
21-04-2021, 14:21
Z M1 problem. Żaden soft NEC nie działa.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

czornyj
21-04-2021, 15:59
Dla porządku powtórzę - NIE MA PROBLEMU z liniowością w obecnych modelach serii EA, a gdyby hipotetycznie taki problem się trafił, to zostanie usunięty w ramach gwarancji.

Co do problemów jakościowych serii EA, to są one jak Yeti - dużo się o nich mówi, tylko jakoś nikt ich nie widział.

Jak w NEC wygląda kwestia współpracy monitorów z komputerami marki Apple z procesorem M1? Jest już dostępna jakaś lista pewniaków?

W krakowskim Fotoplusie zrobili zestawy Mac mini M1/MacBook Air 13,3" M1 plus monitor, ale nie jestem pewien czy jest to ich jakaś radosna twórczość własna, czy mają już sprawdzone te konfiguracje. W tych zrobionych zestawach znalazły się takie modele jak:

NEC MultiSync EA271U-WH
NEC MultiSync E243F-BK
NEC MultiSync EA224WMi-WH

Z tego co widzę to w EIZO pewniakami są modele z serii ColorEdge, natomiast modele z serii FlexScan niestety nie https://www.eizoglobal.com/support/compatibility/pc/mac/apple-m1/

To, co podłączałem do swojego Miniacza M1 działo bez najmniejszego problemu.

Na chwilę obecną na M1 nie działa jeszcze oprogramowanie SpectraView II, ale ten problem niebawem będzie rozwiązany.

https://i.imgur.com/sgblhZz.jpg

Tom01
21-04-2021, 16:51
Jezu drogi, są gdzieś granice nachalnego naganiania...

Dla porządku:
- Bardziej liniowe egzemplarze, mniej liniowe, z zaburzoną liniowością jak na zrzucie, się zdarzają i to jest NORMALNE. Część się da skorygować, część nie. Defekty tego typu nie podlegają pod gwarancję.
- Wady pikseli, paprochy, wycieki, przebarwienia, się zdarzają i to jest NORMALNE w każdym monitorze, dowolnej marki. Nie ma tygodnia abym nie trafiał na większe lub mniejsze defekty tego typu. A zaznaczam, że nie obracam milionami monitorów, więc problem jest jak najbardziej realny.
- Na M1 nie działa poprawnie ŻADEN soft do zarządzania monitorami NEC. Apple spieprzyło sprawę na tyle konkretnie, że niekóre monitory nie działają wcale na USB-C, np EA271U, PA271Q, przy czym jest poprawka firmware, częściowo naprawiająca problem. Kiedy będzie rozwiązany zupełnie, nie wiadomo. Możliwe, że wcale, bo szykuje się trochę rewolucji w ofercie tej firmy.

czornyj
22-04-2021, 10:08
Liniowość jak na zrzucie nie jest niczym normalnym - jest wynikiem sporadycznego błędu firmware występującym w poprzednich modelach serii EA. Obecnie nie występuje i jest wypominany wyłącznie w celu straszenia, podobnie jak bad piksele, wycieki i inne plagi egipskie, które o dziwo praktycznie nie występują w serii EA. Gdyby jednak przedmiotowy błąd wystąpił, to od tego jest gwarancja. Lepsza bądź gorsza liniowość natywna jest kompletnie bez znaczenia wizualnego przy sprzętowej kalibracji LUT o 14-o bitowej precyzji, co jest matematyczną oczywistością - na każdy z 256 odcieni w każdym z kanałów mamy regulację o dokładności 64 stanów pośrednich (2^14/256).

Monitory NEC serii EA i PA po poprawkach działają z M1 normalnie na kablach TB3 (USB + Display Port + Power Delivery), a tak czy owak działają na kablach USB-C na DP lub JDMI. Nie działa jeszcze oprogramowanie, co jest wyłącznie kwestią czasu (poprawki w MacOS Big Sur) na co żadne "rewolucje w ofercie firmy" naturalną rzeczy koleją nie mają najmniejszego wpływu.

slouON
03-05-2021, 20:22
Wybrałem Ea271Q który zostanie skalibrowany u mnie w mieszkaniu.
Dzięki za pomoc [emoji846]

W domu, ale czym? licencja SV + czujnik czy samo SV?

Pezet85
03-05-2021, 21:34
W domu, ale czym? licencja SV + czujnik czy samo SV?Licencja SV plus czujnik[emoji6]

slouON
03-05-2021, 22:19
:) Pochwal się jeszcze jaki czujnik i nie męczę :)

Pezet85
04-05-2021, 02:00
:) Pochwal się jeszcze jaki czujnik i nie męczę :)Nie mam jeszcze monitora...jak go będę miał to napiszę jakiego kalorymetru użył sprzedawca :-)

koval700
31-10-2021, 00:37
Moja pierwsza wizyta na tym forum, więc witam Wszystkich.
Kupiłem parę dni temu wspomnianego NEC-a EA271Q i teraz walczę aby ustawić docelową rozdzielczość, czyli 2560x1440. W ustawieniach systemowych (WIN10) najwyższa dostępna to 1920x1080. W ustawieniach karty graficznej tak samo. Doinstalowałem nowy sterownik monitora od NEC-a, bo zainstalował się z jakimś od Microsoftu. Nic nie pomogło.
Karta graficzna Intel HD Graphics, stara, ale powinna tę rozdzielczość udźwignąć.
Ma ktoś może pomysł, gdzie robię błąd?

robertskc7
31-10-2021, 09:52
Przez jaki kabel podłączasz monitor ?

mkamelg
31-10-2021, 13:32
Moja pierwsza wizyta na tym forum, więc witam Wszystkich.
Kupiłem parę dni temu wspomnianego NEC-a EA271Q i teraz walczę aby ustawić docelową rozdzielczość, czyli 2560x1440. W ustawieniach systemowych (WIN10) najwyższa dostępna to 1920x1080. W ustawieniach karty graficznej tak samo. Doinstalowałem nowy sterownik monitora od NEC-a, bo zainstalował się z jakimś od Microsoftu. Nic nie pomogło.
Karta graficzna Intel HD Graphics, stara, ale powinna tę rozdzielczość udźwignąć.
Ma ktoś może pomysł, gdzie robię błąd?

Przy tak małej ilości danych jakie podałeś, nie licz na jakąkolwiek precyzyjną odpowiedź.

Gdzie robisz błąd?

Może podłączyłeś monitor do komputera jakimś antycznym kablem HDMI, który nie obsługuje takiej rozdzielczości monitora. Kabel obsługujący taką rozdzielczość monitora musi posiadać oznaczenie High Speed HDMI Cable lub High Speed HDMI Cable with Ethernet. Może to nic nie dać, jeżeli port HDMI w komputerze również będzie antyczny.

Może nie podłączyłeś monitora do komputera kablem DisplayPort dołączonym do monitora, bo nie miałeś jak go wpiąć do komputera i potrzebna by była jakaś przejściówka https://www.komputronik.pl/category/16622/adaptery-video.html?a%5B113527%5D%5B%5D=98451&filter=1&sort=1&by=f_price_10&showBuyActiveOnly=1

Może masz po prostu za stary komputer? Z tego co tutaj https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/windows-10-major-updates-keep-reducing-max-monitor/b656312d-efc1-4990-a8cc-f61e3ee5505b jest napisane wynika, że zintegrowana karta graficzna Intel HD 3000 wraz z wcześniejszymi modelami nie jest wspierana przez aktualną wersję Windows 10 (aktualną na 2019 rok, bo z tego roku pochodzi ten wątek). Ktoś tam sugeruje powrót do Windows 10 w wersji 1709 lub wcześniejszej, zakup karty graficznej lub zakup nowego komputera.

koval700
31-10-2021, 19:36
Dzięki za reakcję i odpowiedzi.
Niestety z całej konfiguracji mojego sprzętu, to najlepszy jest monitor i kabel HDMI (oczywiście jest wysokiej przepustowości:). I niestety tu kończy się bajka. To prawda. Komputer za stary, karta nie wspierana a HDMI też nie z tej bajki. Prysły złudzenia, że uda się pociągnąć na tym co jest. Szykują się dalsze wydatki:)Dzięki za pomoc.

robertskc7
31-10-2021, 21:35
Dzięki za reakcję i odpowiedzi.
Niestety z całej konfiguracji mojego sprzętu, to najlepszy jest monitor i kabel HDMI (oczywiście jest wysokiej przepustowości:). I niestety tu kończy się bajka. To prawda. Komputer za stary, karta nie wspierana a HDMI też nie z tej bajki. Prysły złudzenia, że uda się pociągnąć na tym co jest. Szykują się dalsze wydatki:)Dzięki za pomoc.

Kabel hdmi daruj sobie. Do niczego Ci się nie przyda. Jeśli chcesz mieć monitor skalibrowany sprzętowo to karta z DisplayPort potrzebna będzie.

arkosol
31-10-2021, 22:21
Mnie się udało włączyć natywną rozdzielczość w Eizo cx 271 i też z integry, ale troszkę nowszej HD 530. Użyłem do tego kabla DVI-D, bo niestety płyta główna nie ma wyjścia DisplayPort. W takiej konfiguracji odświeżanie trzeba było obniżyć do 30Hz.

a13
07-01-2022, 18:09
Przeczytał sporą część tego wątku i mam takie pytanie:
Czy kupię monitor (fotografia) 32`` cena do 10000 ??? ?
Jeżeli tak, to jaki polecacie.

a13
07-01-2022, 19:11
A może lepiej coś mniejszego, lepszego jakościowo ?
Obecnie mam Asus ProArt 329C.

robertskc7
07-01-2022, 19:50
Przeczytał sporą część tego wątku i mam takie pytanie:
Czy kupię monitor (fotografia) 32`` cena do 10000 ??? ?
Jeżeli tak, to jaki polecacie.

Poszukaj na facebooku człowieka - Marcin czornyj Kałuża. Ostatnio miał taką perełkę od NECa. Może coś ogarnie.

don
08-01-2022, 09:25
Kupisz Eizo 27 cali do 10.000. topowy model.

a13
08-01-2022, 17:57
Kupisz Eizo 27 cali do 10.000. topowy model.

A jest sens kupić taki
BENQ SW321C ?

don
08-01-2022, 18:23
najlepiej zadzwon do firmy

https://monitory.mastiff.pl/

oni sa specami od monitorow.

a13
08-01-2022, 19:50
najlepiej zadzwon do firmy

https://monitory.mastiff.pl/

oni sa specami od monitorow.

OK, dziękuję.

gnd
28-05-2023, 16:43
Coś się zmieniło na rynku czy nadal do 3000 zł NEC RA271q albo U? Szukam czegoś 27 cali 2,5k lub 32 4K.
Wziąłem na test LG 27UN880 ze względu na sprzętową kalibrację i skalibrował się bardzo dobrze, ale miał ciemne żółte narożniki co mi go przekreśliło.

Mam aktualnie NEC EA271Q i tu rogi nie mają przebarwień ale tez są ciemniejsze. Z funkcją uniformity jest za to bardzo dobrze. Irytuje mnie za to jego czas reakcji i brak płynności. Jednym słowem smuży. Grać raczej nie będę, ale zwykłe przewijanie lub szybsze sceny są poszarpane. Funkcja response improve nie wiele zmienia, nadal smuży.
Widać też brak 10bitów na planszach testowych, ale zdjęciach chyba nie. Mam wrażenie że lekko migocze i przez to męczy mi wzrok, ale za krótko go mam żeby stwierdzić. Niby nie powinien bo ma DC diming a nie PWM...

Zostać przy NECu czy dać szansę BenQ albo Asusow Proart lub może Dell?

mar_ko
14-11-2023, 20:12
Odkopię trochę.
Przeczytałem cały wątek (no dobra - ostatnie 50 stron) i dalej nie wiem, co zrobić.
Chcę nowy monitor (22-24'), bo stary padł.
Przeznaczenie - biurowa praca (Excel, przeglądarka), żadnych gier. Ale do tego czysto hobbystycznie dochodzi od czasu do czasu zabawa ze zdjęciami (podkreślam, żadne pro foto), więc po lekturze listy polecanych monitorów (Tom01) pomyślałem o którymś EIZO lub NEC (z punktu 1. Klasa domowo-biurowo-uniwersalna.).
Nabyłem EV2456 (tzw. poleasingowy) i oddałem https://www.canon-board.info/threads/118943-EIZO-EV2456-widoczny-raster-Ten-typ-tak-ma?p=1456254#post1456254
Czy jest dalej sens szukać używek typu EV2450, EV2455, EA244WMi, czy może kupić jakąś nówkę "niemarkową"?
Jak ładnie napisał ktoś kilkadziesiąt postów wyżej - żeby zobaczyć kolory takie, jakimi są w rzeczywistości.
Zaznaczam - sprzęt używany w ogóle mi nie przeszkadza, nie chcę też wydać więcej niż 600PLN.

mar_ko
01-12-2023, 13:32
Czy jest dalej sens szukać używek typu EV2450, EV2455, EA244WMi, czy może kupić jakąś nówkę "niemarkową"?

Sam sobie odpowiem - kupiłem EA244WMi - po dwóch tygodniach mogę powiedzieć, że żałuję iż tak długo z tym zwlekałem.
Kolory, kontrast, jasność... ogólnie wszystko na plus.
Na monitor w pracy powoli patrzeć już nie mogę.

Bangi
01-12-2023, 19:54
Sam sobie odpowiem - kupiłem EA244WMi - po dwóch tygodniach mogę powiedzieć, że żałuję iż tak długo z tym zwlekałem.
Kolory, kontrast, jasność... ogólnie wszystko na plus.
Na monitor w pracy powoli patrzeć już nie mogę.

Brawo Ty, ja od paru lat mam EA 245WMi i też jak idę do biura, to tam jest masakra jeśli chodzi o monitory :(

cauchy
01-12-2023, 20:14
mnie też czeka przesiadka po 8 latach z 27" Fujitsu, który po kilkunastu godzinach przepala już stałe wyświetlane elementy jak pasek zadan, suwak czy ikony, ale ja już celuję w 30" 4k

Levon
01-12-2023, 21:14
24" w tych czasach trochę mało, optymalnie to teraz 27" 4K dzięki czemu jest super ppi. Sam myślę powoli nad 31.5" ale jak już to 5K, bo mniej to piksel robi się większy i traci się tą jakość jak w 27" z 4K.
Cenię estetykę i porządek na biurku więc wbudowany KVM i Daisy-Chain bardzo się przydają.

cauchy
05-01-2024, 15:10
Wpadł Benq 3220u.
Troszke mam mieszane uczucia, ale pewnie się dogadamy. Na razie kombinuję ustawienia temperatury.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240105/ea963d9d67caf5f32b3bab85e9721013.jpg

robertskc7
05-01-2024, 20:00
Wpadł Benq 3220u.
Troszke mam mieszane uczucia, ale pewnie się dogadamy. Na razie kombinuję ustawienia temperatury.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240105/ea963d9d67caf5f32b3bab85e9721013.jpg

Możesz rozwinąć co znaczy kombinuję ustawienia temperatury? To on nie jest kalibrowany zewnętrznie przez kalibrator?

cauchy
05-01-2024, 23:02
Mam pilota do zmiany ustawień, nie wiem czy monitor był skalibrowany, jeśli był, to jak na moje oko zdecydowanie zbyt ciepło. Musiałem obniżyć temp.

Ogólnie do tego do czego kupiłem, tj. fotowideo zupełnie nie mam się do czego przyczepić - i foty i filmy, i wszystko co robie w pakietach Adobe wygląda kapitalnie. (na szczęście zawuażyłem też, że to co ostatnie 8 lat obrabiałem nie muszę poprawiać kolorystycznie, co też dobrze świadczy o poprzednim monitorze)

za to praca biurowa, przeglądarka wygląda.. hm nie wiem jak to opisać, trochę mam wrażenie że jak w laptopach :D może to efekt tego, że na max jasności zupełnie nie wali po oczach jak mój stary, który był de facto mały kaloryferem, może to że inna gęstość pixeli

robertskc7
06-01-2024, 11:09
Mam pilota do zmiany ustawień, nie wiem czy monitor był skalibrowany, jeśli był, to jak na moje oko zdecydowanie zbyt ciepło. Musiałem obniżyć temp.

Ogólnie do tego do czego kupiłem, tj. fotowideo zupełnie nie mam się do czego przyczepić - i foty i filmy, i wszystko co robie w pakietach Adobe wygląda kapitalnie. (na szczęście zawuażyłem też, że to co ostatnie 8 lat obrabiałem nie muszę poprawiać kolorystycznie, co też dobrze świadczy o poprzednim monitorze)

za to praca biurowa, przeglądarka wygląda.. hm nie wiem jak to opisać, trochę mam wrażenie że jak w laptopach :D może to efekt tego, że na max jasności zupełnie nie wali po oczach jak mój stary, który był de facto mały kaloryferem, może to że inna gęstość pixeli

Z plusów to takie że teraz wszytkie monitory sa w zasadzie dobre. Pamiętam miałem kiedyś LG i jak wymieniłem na eizo to różnicy nie widziałem znacznej. Na pewno żółty się poprawił i czarnobiel.
Co do ustawień natomiast to zaletą lepszego monitora jest to, że wpisujesz mu parametry jakich używa praktycznie każdy i Ci kalibrator ustawia sam, bo na oko to wiesz.
Sprawdz, byc moze twoj ama też taką możliwość kalibracji i nie wiesz.
Co do komfortu, to myślę że wynika ona z rozdzielczości ekranu. Mam 1080 i 1440 i różnica plamki jest ogromna.
Edit: Nie ma kalibracji sprzętowej.

Diabeł
07-01-2024, 19:28
Miał może ktos do czynienia z tym monitorem ASUS ProArt PA329C 4K UHD HDR600 https://graficzne.pl/p17568,asus-proart-pa329c-4k-uhd-hdr600.html i mógłby cos o nim powiedzieć czy warto kupić do zdjęć, cena całkiem sensowna jak za tak duży monitor. Jest jeszcze ciekawy cenowo ASUS ProArt PA279CV

cauchy
07-01-2024, 19:33
nie miałem, ale tak a propos wielkości monitora vs rozdzielczość, to nie wyobrażam sobie pracować na 4k 27" w Win10. Ustawienie wielkości ikon na Bardzo duże i tak są małe na 32", a na 27 byłyby jeszcze mniejsze. Nie wiem czy w Win11 można już sobie dowolnie powiększać ikony i podglądy plików?

Karlbuk
07-01-2024, 20:32
W pracy mam 2x 27" a rozdzielczość zabojcze full hd .. 1920x1080
W win11 czcionki wyglądają jakby miały awarię.
Kto na taki monitor daje marne fhd... A takich monitorów jest sporo w sprzedaży

Bangi
07-01-2024, 21:13
Poczytaj na mva.pl np. https://mva.pl/viewtopic.php?p=68329&hilit=PA329C#p68329 lub https://mva.pl/viewtopic.php?p=70079&hilit=PA329C#p70079

Ja bym się nie pchał w nic innego niż NEC lub EIZO jeśli priorytetem jest foto.

Diabeł
07-01-2024, 21:35
Poczytaj na mva.pl np. https://mva.pl/viewtopic.php?p=68329&hilit=PA329C#p68329 lub https://mva.pl/viewtopic.php?p=70079&hilit=PA329C#p70079

Dzięki za linki, chciałem trochę zaoszczędzić, aktualnie mam EIZO 24 cal i 19 Cali, wcześniej myślałem o EIZO 2740 do obecnego CX-a, niestety EIZO na tą chwilę za drogi. Później wybór padł na NEC-a EA271U-BK ColorTuned z SVII, zacząłem oglądać 32 cali i tak mnie to zainteresowało, wygląda na to, że główni gracze to EIZO i NEC.

--- Kolejny post ---

nie miałem, ale tak a propos wielkości monitora vs rozdzielczość, to nie wyobrażam sobie pracować na 4k 27" w Win10. Ustawienie wielkości ikon na Bardzo duże i tak są małe na 32", a na 27 byłyby jeszcze mniejsze. Nie wiem czy w Win11 można już sobie dowolnie powiększać ikony i podglądy plików?

Kiedyś z tego względu zrezygnowałem z 27 cali przy rozdzielczości 2500 na rzez 24 cali, na MAC-u ładnie to wszystko wyglądało ale na Windows chyba 7 wtedy słabo było.

cauchy
07-01-2024, 22:19
szukałem NECów 32" 4k pod foto i nie znalazłem

Bangi
07-01-2024, 23:38
Dzięki za linki, chciałem trochę zaoszczędzić, aktualnie mam EIZO 24 cal i 19 Cali, wcześniej myślałem o EIZO 2740 do obecnego CX-a, niestety EIZO na tą chwilę za drogi. Później wybór padł na NEC-a EA271U-BK ColorTuned z SVII, zacząłem oglądać 32 cali i tak mnie to zainteresowało, wygląda na to, że główni gracze to EIZO i NEC.

Obawiam się, że możesz się rozczarować taką przesiadkę, ale jeśli kusi, kup przez neta, w razie czego odeślesz.

Poozon
08-01-2024, 00:15
cauchy
Fajne zestawienie listy monitorów profesjonalnych:
https://www.displayninja.com/professional-monitor-list/
Może coś znajdziesz tam dla siebie.

Leon007
08-01-2024, 09:51
Można rozważyć 2 monitory trochę mniejsze, teraz każda karta graficzna to obsługuje. Odkąd, trochę przypadkiem, mam dwa, nie chciałbym wrócić do jednego. Gdy miałem awarię kompa i przez chwilę musiałem robić na jednym, męczyłem się.

cauchy
11-01-2024, 18:00
Nie mogłem dojść do ładu z kolorami w Benq i skusiłem się jeszcze na Asusa Proart PA329C.
Dziś przyjechał i siedziałem znów kilka godzin, oba porównując:
- Asus mimo gorszego interfejsu ma więcej opcji konfiguracji kolorów, jasności, saturacji itp.
- Asus jest nieco większy przez większe ramki, i grzeje jak kaloryfer, Benq jest fajny bezramkowy i kompletnie zimny - tu plus dla Benq
- Benq jest znacznie bardziej intuicyjny z tym fajnym pilotem, Asus ma kiepski interfejs
- oba monitory nie mają opcji całkowitego opuszczenia go do samej podstawki
- kontynuując, Benq ma fajną opcję, że jeśli wciąż jest za wysoko, można go ściągnąć ze stojaka i postawić na biurku, Asusa niestety trzeba o coś oprzeć.
- ostrość obrazu, detale na tym samym poziomie
- może jestem przeczulony, albo nie wiem, co ale Benq ma lewy dolny róg nieco niedoświetlony, a Asus ma lewą połowę panelu ciut ocieploną w porównaniu do prawej (to są serio drobiazgi, normalny user never ever nie zwróciłby uwagi)

Ze względu na lepsze parametry odwzorowania kolorów i 100% Adobe RBG pewnie zostanę z Asusem.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240111/09b35f3cc8c4da8be2ee6a66b6689407.jpg

I jeszcze refleksja na koniec.
Jako że przyjemność porównania kosztowała mnie prawie 9k, i jeden z monitorów musze zwrócić, to że straciłem ładnych parę godzin nad kompletnymi duperelami, dziś znów dotarło do mnie, że za bardzo się rozdrabniam nad hobby, a za mało skupiam nad rzeczami w życiu ważniejszymi. Tak więc możliwe, że w I poł. tego roku już nic nowego z arsenału nie wpadnie. Mam po prostu ważniejsze rzeczy na głowie, i postaram się docenić to co już mam, nie narzekając na Sigmę z małorozdzielczym R6 :D

WinSho
11-01-2024, 19:21
Pisaliśmy już ale ciesze się, że wybrałeś Asusa, całościowo wydaje się lepszym wyborem a jak ceny są praktycznie równe to nie ma się co zastanawiać "jeno brać co lepsze" :mrgreen:

Poozon
12-01-2024, 13:07
A jak ma się na tle monitorów EIZO monitor Apple Pro Display XDR?
Nadaje się do obróbki zdjęć?

cauchy
12-01-2024, 13:51
Od zawsze używam irfaview jako przeglądarki fot, od jakichś 20+ lat. Dziś znów siedziałem nad kolorami monitora, myślałem że dobrze dostroiłem (i jest dobrze), odpalam przykładowe foty w irfanview i jak na moje dotychczasowe oko jest ok. Wchodzę do PSa żeby wyeksportować jeden pliczek w mniejszej rozdziałce (irfanview niestety produkuje tu artefakty), a tam.. wszystko bardzo stonowane. Myślę kurna o co chodzi.. odpalam tą samą fotę w zwykłej appce Win10 i tam ten sam efekt co w PS. Odpalam irfana - saturacja jakby z 10% w górę.

Zacząłem grzebać w ustawieniach irfan, znalazłem color management, zaznaczam ptaszkiem żeby używał tego samego profilu co monitor (było odznaczone), restart appki.. i jest jak PSie, i tej appce Win10. Czyżbym cały czas żył w kolorowym matrixie irfana? dziwne że teraz zobaczyłem tą różnicę, przecież korzystam z pakietu adobe niemal codziennie :)

mirror
12-01-2024, 14:13
a to pierwszy monitor z szerokim gamutem czy kolejny?

WinSho
12-01-2024, 14:42

Jeszcze będzie spora różnica moim zdaniem do wyżej wymienionych. Akurat lepszym wyborem jest Studio Display pod foto.

cauchy
12-01-2024, 20:58
a to pierwszy monitor z szerokim gamutem czy kolejny?
tak, pierwszy

jak tylko cena Maczków Air M2 spadnie to chcę zanabyć, bo mój stary laptok już nie wyrabia z niczym, ciekaw jestem jaka tam będzie matryca, podobno nie ma co narzekać

robertskc7
12-01-2024, 21:28
Nie mogłem dojść do ładu z kolorami w Benq i skusiłem się jeszcze na Asusa Proart PA329C.
Dziś przyjechał i siedziałem znów kilka godzin, oba porównując:
- Asus mimo gorszego interfejsu ma więcej opcji konfiguracji kolorów, jasności, saturacji itp.
- Asus jest nieco większy przez większe ramki, i grzeje jak kaloryfer, Benq jest fajny bezramkowy i kompletnie zimny - tu plus dla Benq
- Benq jest znacznie bardziej intuicyjny z tym fajnym pilotem, Asus ma kiepski interfejs
- oba monitory nie mają opcji całkowitego opuszczenia go do samej podstawki
- kontynuując, Benq ma fajną opcję, że jeśli wciąż jest za wysoko, można go ściągnąć ze stojaka i postawić na biurku, Asusa niestety trzeba o coś oprzeć.
- ostrość obrazu, detale na tym samym poziomie
- może jestem przeczulony, albo nie wiem, co ale Benq ma lewy dolny róg nieco niedoświetlony, a Asus ma lewą połowę panelu ciut ocieploną w porównaniu do prawej (to są serio drobiazgi, normalny user never ever nie zwróciłby uwagi)

Ze względu na lepsze parametry odwzorowania kolorów i 100% Adobe RBG pewnie zostanę z Asusem.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240111/09b35f3cc8c4da8be2ee6a66b6689407.jpg

I jeszcze refleksja na koniec.
Jako że przyjemność porównania kosztowała mnie prawie 9k, i jeden z monitorów musze zwrócić, to że straciłem ładnych parę godzin nad kompletnymi duperelami, dziś znów dotarło do mnie, że za bardzo się rozdrabniam nad hobby, a za mało skupiam nad rzeczami w życiu ważniejszymi. Tak więc możliwe, że w I poł. tego roku już nic nowego z arsenału nie wpadnie. Mam po prostu ważniejsze rzeczy na głowie, i postaram się docenić to co już mam, nie narzekając na Sigmę z małorozdzielczym R6 :D

Warto było? Poczytałem trochę mva i za cholerę bym nie kupił żadnego z nich. Sam, jak zauważyłeś co z tego pokrycia adobe jak kolory nie są skalibrowane, a panel nierówny. Nawet na moim monitorze widać różnicę kolorów miedzy nimi. Nie wiem po ile to monitory są ale wolałbym jednak porządnego Neca 27 cali. No chyba że warunek dla Ciebie to 32 cale. Jak tak, to kupił bym coś tańszego, bo po co przepłacać...
+ za podsumowanie :)

cauchy
12-01-2024, 21:43
oba 4300-4500, do przeżycia, wrzucam w koszty, i tak jest lepiej niż w poprzednim

mój pierwszy 24" był MVA fujitsu, ta technologia była świetna, teraz wszędzie IPS i widać że to nie to samo

mirror
12-01-2024, 21:58
tak, pierwszy

jak tylko cena Maczków Air M2 spadnie to chcę zanabyć, bo mój stary laptok już nie wyrabia z niczym, ciekaw jestem jaka tam będzie matryca, podobno nie ma co narzekać

do posta robertsck7 na moim też widać

szeroki gamut i windowsy to mz taki love and hate :) generalnie jest dobrze ale czasem sie klnie

aplikacje te bardziej pro wyświetlą dobrze, trzeba sobie tylko zrobić konwersję do sRGB przy eksporcie, ja zapisuję profil do jpega, jak przesyłasz gdzieś jpega to szansa że ktoś ogarnie jpega z aRGB jest minimalna (nawet ci co powinni ograniać np. robiący wydruki), niekóre aplikacje nie obsługują CM (co zwykle widać) i sytuacja jest dynamiczna coś nie obsługuje, a po jakim upgrajdzie zaczyna obsługiwać, coś obsługuje, a po upgrajdzie może przestać :), ja unikam "aplikacji wynalazków"

cauchy
12-01-2024, 22:06
taaak, już o tym poczytałem i np. do edycji filmów lepiej pasuje profil Rec.709, który też mam i chyba on ultimatnie zostanie jako domyślny. Jest też jak widzę gołymi oczami najbardziej zbliżony do retiny w ajfonie. sRGB też jest, ale jak go wybieram to nic nie mogę dostosować - ani jasności, ani saturacji, itd.

cybulski
13-01-2024, 08:21

Mam w planach na ten rok Apple Studio Dispay (https://lantre.pl/monitor-apple-studio-display-27-cala-retina-5k-ekran-ze-szklem-standardowym-podstawka-z-regulacja-pochylenia-23709.html). Pro Display XDR (https://www.apple.com/pl/pro-display-xdr/) to trochę wywala budżet w kosmos, dla amatora jak ja to uważam za armatę do wróbla :)
Oglądałem oba w salonie Appla. XDR robi mega wrażenie.

robertskc7
13-01-2024, 10:34
Mam w planach na ten rok Apple Studio Dispay (https://lantre.pl/monitor-apple-studio-display-27-cala-retina-5k-ekran-ze-szklem-standardowym-podstawka-z-regulacja-pochylenia-23709.html). Pro Display XDR (https://www.apple.com/pl/pro-display-xdr/) to trochę wywala budżet w kosmos, dla amatora jak ja to uważam za armatę do wróbla :)
Oglądałem oba w salonie Appla. XDR robi mega wrażenie.

https://mva.pl/viewtopic.php?t=4782&start=20

Levon
22-11-2024, 22:28
W nawiązaniu do wątku "Komputer dla fotografa 2024" chodzi mi po głowie zakup Mac mini M4, ale już od paru dni czytam o złym skalowaniu i migotaniu z niektórymi monitorami. Ludzie w komentarzach zaprzeczają jeden drugiemu, kłócą się o jakieś PPI. Dobrym przykładem jest film, gdzie autor opisuje zakup monitora 27" w rozdzielczości QHD 1440p zamiast 4K - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=gxBodic_8Z4), bo chciał mieć odświeżanie 120Hz.

Czy używacie może macOS z monitorami 32" 4K i czy możecie powiedzieć jak to się sprawdza, czy tekst jest wyraźny, czy UI dobrze się skaluje?

WinSho
23-11-2024, 00:29
W nawiązaniu do wątku "Komputer dla fotografa 2024" chodzi mi po głowie zakup Mac mini M4, ale już od paru dni czytam o złym skalowaniu i migotaniu z niektórymi monitorami. Ludzie w komentarzach zaprzeczają jeden drugiemu, kłócą się o jakieś PPI. Dobrym przykładem jest film, gdzie autor opisuje zakup monitora 27" w rozdzielczości QHD 1440p zamiast 4K - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=gxBodic_8Z4), bo chciał mieć odświeżanie 120Hz.

Czy używacie może macOS z monitorami 32" 4K i czy możecie powiedzieć jak to się sprawdza, czy tekst jest wyraźny, czy UI dobrze się skaluje?

Mac OSX dobrze skaluje swoje rozdzielczości czyli jest to 5k i 6k (na ich najdroższym monitorze). Obecnie za bardzo nie ma co kupić co odpowiada jakości ekranu tej z nowych MacBooków Pro. Studio Display świetnie wykonany ale ma swoje wady jak chociażby brak HDRu czy śmieszne 60hz ale i cenowo mało atrakcyjny.
Obecnie bym poczekał, 32' i 4k to średnio się spisze moim zdaniem. Jeśli już to lepiej iść w 27" i 4k.