PDA

Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd. część II

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

GMHusky
31-01-2012, 10:39
temat około fotograficzny ale dotyczący monitorów... nie wiem co mi przyszło do głowy i teraz mam problem :) nie korzystałem z głośników a dzisiaj zachciało mi się posłuchać muzyki na komputerze... zresztą do dzisiaj nie wiedziałem że w 2243W je mam :) podłączony a kartą hdmi - dvi i nie ma dźwięku... poradzi ktoś ?

Merde
31-01-2012, 10:56
poradzi ktoś ?

Ja poradzę, choć może nie takiej porady się spodziewasz: wybij sobie ten pomysł z głowy.
Te głośniki umieszczono w obudowie chyba tylko dla zasady, to się nie nadaje nawet do słuchania Dody ;-)

A tak poważnie - dźwięk podłącza się osobno z tego co pamiętam, poszukaj gniazda jack w monitorze. Podłączyłem te głośniki raz, po zakupie monitora.
Z ciekawości czy i jak to działa. Odłączyłem po 30 sekundach i więcej nie próbowałem.

GMHusky
31-01-2012, 11:50
dzięki :) pytania nie było...

simon83
31-01-2012, 12:22
Gdyby Ci jednak na tym dla jakiegoś pierdu-pierdu zaczęło zależeć, to po:
1. Powinieneś mieć sterowniki HDMI audio w systemie (dołączone do płyty głównej / karty graficznej).
2. Połączyć monitor kablem HDMI-HDMI. Standard DVI nie uwzględnia transmisji dźwięku (poza autorskimi poprawkami kilku producentów, np. odpowiednie konwertery).

Tom01
31-01-2012, 20:57
Gdyby Ci jednak na tym dla jakiegoś pierdu-pierdu zaczęło zależeć, to po:
1. Powinieneś mieć sterowniki HDMI audio w systemie (dołączone do płyty głównej / karty graficznej).
2. Połączyć monitor kablem HDMI-HDMI. Standard DVI nie uwzględnia transmisji dźwięku (poza autorskimi poprawkami kilku producentów, np. odpowiednie konwertery).

Ale monitor z reguły nie ma wejścia SPDIF, więc nic to nie da.

simon83
01-02-2012, 10:43
Niezależne SPDIF jest zbędne, standard HDMI przenosi dźwięk. Jeżeli monitor ma głośniki i wejście sygnałowe HDMI, to powinien zagrać. Podłączałem w ten sposób demonstracyjnie HTPC pod TV i nie było żadnego problemu.

Tom01
01-02-2012, 11:10
Niezależne SPDIF jest zbędne, standard HDMI przenosi dźwięk. Jeżeli monitor ma głośniki i wejście sygnałowe HDMI, to powinien zagrać. Podłączałem w ten sposób demonstracyjnie HTPC pod TV i nie było żadnego problemu.

No, właśnie chodzi o to że w monitorze nie ma wejścia sygnału SPDIF (cyfrowy dźwięk) w gnieździe HDMI. Przyjmuje tylko video. Telewizor takie ma, monitory komputerowe nie.

Miód
02-02-2012, 00:05
EIZO EV2023W czy NEC P221W?

I pytanie raczej z tych głupich - czy deadpixel bardzo wk..wia? Bo mam ofertę tego neca z deadpixelem właśnie, ale jeszcze na gwarancji. I nie wiem czy oszczędzać na siłę czy kupić nowy za jakiś dłuższy czas, gdy gotówka pozwoli na nowy.

Tom01
02-02-2012, 00:12
EIZO EV2023W czy NEC P221W?

Zdecydowanie NEC.

czy deadpixel bardzo wk..wia?

Zależy od czułości właściciela. Niektórzy się przyzwyczajają, niektórym wypala dziurę w mózgu. Proszę tylko pamiętać że na szerokogamutowcu piksel widać sporo bardziej niż na zwykłym.

Miód
02-02-2012, 00:18
Bo te wszystkie tajemne metody leczenia martwych pikseli to raczej włożyć między bajki?:)

Z drugiej strony, dziwne jest, że NEC nie wymienia matrycy na gwarancji przy jednym czy nawet dwóch deadpixelach.

Tom01
02-02-2012, 00:25
Bo te wszystkie tajemne metody leczenia martwych pikseli to raczej włożyć między bajki?:)

:)
Jak Pan myśli, jeśli ktoś go sprzedaje z pikselem to chyba jest beznadziejna sprawa, co? Ktoś z tym po prostu nie wytrzymał.

Z drugiej strony, dziwne jest, że NEC nie wymienia matrycy na gwarancji przy jednym czy nawet dwóch deadpixelach.

Dlaczego ma wymieniać? Technologia produkcji LCD nie jest doskonała i gdyby odrzucić wszystkie potencjalnie niepewne to monitory musiałyby kosztować dużo więcej.

Goomis
02-02-2012, 02:20
A od ilu deadów obok siebie można go wymienić?
Kumpel miał kiedyś LG i niby od 3 obok siebie wymieniali.
Miał jeden centralnie na środku i go tak wnerwił, że rozebrał zapalniczkę, wziął (nie wiem jak się to zwie fachowo :p) to co daje iskrę i wypalił te 2 dodatkowe.
Oddał na GW i dostał nowy :p
Ale nie żebym polecał metodę :p

Tom01
02-02-2012, 02:46
http://monitory.mastiff.pl/faq/index/view_article/article_id/53/

Jazzman
02-02-2012, 22:41
S2433W jest o klasę gorszy od 1990SXi. Odradzam podejmowanie decyzji o jego zakupie bez naocznego zapoznania się z panelem.

Zestaw do tzw. "kalibracji sprzętowej" (EasyPIX2) nie dokonuje autentycznej, sprzętowej kalibracji, a jedynie jej namiastkę (w dodatku przy pomocy mocno średniawego sensora).

Nowa seria NEC PA cechuje się o niebo lepszą powtarzalnością niż x90.

Nawet najbardziej beznadziejny przypadek nierównomiernego NECa PA będzie tak czy owak lepszy od najrówniejszego EIZO S2433W, bo ten ostatni to 24" monitor szerokogamutowy pozbawiony elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia - to nie ma prawa być równomierne (i nie jest).

A nawet jeśli trafimy na św. Graala w postaci idealnie równomiernego S2433W, to i tak będzie on wizualnie nierównomierny z uwagi na kiepską charakterystykę kątową matrycy S-PVA, skutkującą znacznie większymi błędami w wyświetlaniu niż te powstające w wyniku braku homogeniczności matrycy/podświetlenia.

Wisienką na torcie braków S2433W jest 10-cio bitowy 1DLUT - należy więc zapomnieć o płynności gradientów po skaliborwaniu monitora do jakiegokolwiek targetu poza natywnym, oraz precyzyjnej symulacji przestrzeni sRGB.

Na pocieszenie zostaje więc tylko nieco czerniejsza czerń. Z tą czernią to trochę tak, jak w opowiadaniu Sławomira Mrożka "Moniza Clavier" - biedny, polski emigrant błąka się po weneckim Lido, od trzech dni żywiąc kabanosami przywiezionymi z kraju w tekturowej walizce. Na pocieszenie powtarza sobie, że wprawdzie nadziani turyści mogą sobie żreć w najdroższych restauracjach najdziksze frykasy, ale za to polskim kabanosem może się w całej Wenecji uraczyć tylko on sam :lol:

czornyj dziękuję za naświetlenie sprawy.
PA241W mam na uwadze jako monitor o większych możliwościach w tej samej cenie co s2433w.

Mam jeszcze pytanie o kwestię gamutu. Obecnie do czynienia miałem ze standardowymi monitorami z normalnym gamutem.
Rozumiem, że w przypadku szerokogamutowca obowiązkowo muszę załadować profil gdyż dostanę po oczach zbyt kontrastową zawartością ekranu?
Jak wówczas wygląda praca przy projektach na potrzeby WWW czyli sRGB? Na co trzeba zwrócić uwagę i jak dostosować ustawienia by móc pracować przy projektach na potrzeby internetu na szerokim gamucie?
Niby monitor ma wbudowany profil sRGB ale czy zamiast robić dobrze to nie robi on gorzej?

I jeszcze sprawa srebrzenia pod kątem. U mnie w 1990SXi pod kątem czerń robi się fioletowa, jak to wygląda w modelu PA241W?

Czy coś w kwestii oprogramowanie spectraview II na naszym rynku się zmieniło czy nadal sytuacja wygląda tak jak wcześniej? Chodzi mi o dostępność oprogramowania dla takich monitorów jak PA241W. Ogólnie prosiłbym na naświetlenie kwestii kalibrowania pa241w i związku ze wspomnianym oprogramowaniem oraz ograniczeniach z tym związanych.

Tom01
02-02-2012, 22:55
PA241W mam na uwadze jako monitor o większych możliwościach w tej samej cenie co s2433w.

Innych. Nie większych i nie mniejszych ale innych. Nie mylcie ciągle sprzętu skonstruowanego do innych celów.

Rozumiem, że w przypadku szerokogamutowca obowiązkowo muszę załadować profil gdyż dostanę po oczach zbyt kontrastową zawartością ekranu?

Nie tyle o profil chodzi tylko o zarządzanie barwą. Na Macu będzie ok, ale pod Windows trzeba używać wyłącznie aplikacji które mają moduł CM. Oczywiście pulpit będzie przejaskrawiony.

Jak wówczas wygląda praca przy projektach na potrzeby WWW czyli sRGB?

Aplikacje graficzne mają CMM i potrafią pokazać emulację sRGB.

Niby monitor ma wbudowany profil sRGB ale czy zamiast robić dobrze to nie robi on gorzej?

Nie robi gorzej. Monitory z 3DLUT mają kalibrowany gamut, więc nie ma znaczenia w jakim pracują. Każdy jest emulowany na wysokim poziomie.

I jeszcze sprawa srebrzenia pod kątem. U mnie w 1990SXi pod kątem czerń robi się fioletowa, jak to wygląda w modelu PA241W?

Lepiej zdecydowanie. Fioletowy połysk był powodowany dodatkowym polaryzatorem. Obecne wyświetlacze IPS go nie mają.

Czy coś w kwestii oprogramowanie spectraview II na naszym rynku się zmieniło czy nadal sytuacja wygląda tak jak wcześniej?

Nic się nie zmieniło.

bebesky
03-02-2012, 08:34
Cytat:
Czy coś w kwestii oprogramowanie spectraview II na naszym rynku się zmieniło czy nadal sytuacja wygląda tak jak wcześniej?

Nic się nie zmieniło.

"Od stycznia 2012 SpectraView® Profiler 5 dostarczany jest na nośniku z monitorami SpectraView®."

"Dostępność
SpectraView® Profiler 5 jest dostępny bezpłatnie do pobrania ze strony http://www.spectraview.nec-display-solutions.com/license/?oemId=3&language=en dla obecnych użytkowników monitorów SpectraView®, zarówno na platformę PC jak i Mac, włączając w to systemy operacyjne Apple OS X Lion oraz Microsoft Windows 7. Od stycznia 2012 SpectraView® Profiler 5 dostarczany jest na nośniku z monitorami SpectraView®."

czornyj
03-02-2012, 09:36
Oprogramowanie SpectraView Profiler 5 działa z monitorami serii SpectraView. W przypadku serii PA konieczne jest wykupienie licencji (99 euro), a dodatkowo nie będzie możliwości przeprowadzenia pełnej, sprzętowej kalibracji - dostępna jest tylko kalibracja sprzętowo-programowa.
Z uwagi na fakt, że monitory PA są nieźle zlinearyzowane fabrycznie nie jest to specjalnie powód do rozpaczy, ale mimo wszystko cholernie irytuje. Swego czasu miałem nieoficjalne informacje, że NEC zrezygnuje z blokowania pełnej, sprzętowej kalibracji w serii PA, niestety się rozmyślili.

Gratis dostępna jest za to sprzętowa kalibracja bez użycia sensora, wykonywana przy pomocy oprogramowania NEC Multiprofiler II na bazie generycznych, uśrednionych pomiarów fabrycznych - w przypadku nowych monitorów jest to metoda całkiem dokładna.

Można też dla świętego spokoju zlecić wykonanie kalibracji podczas zakupu - monitory PA241W, PA271W oraz PA301W mają elektroniczną korektę starzenia się podświetlenia, dzięki czemu są stabilne i nie wymagają zbyt częstej rekalibracji.

Inna opcja to ściągnięcie zestawu SpectraView II ze Stanów.

Wracając do samego monitora - dzięki najbardziej zaawansowanej elektronice, jaką pakuje się do wyświetlaczy LCD jest jak kameleon. Jeśli aplikacje nie mają modułu zarządzania barwą, monitor nie tylko zasymuluje nam sRGB, ale wręcz zrobi to precyzyjniej niż Photoshop (na 8-o bitowym torze sygnałowym).

Srebrzenie jest neutralne i znacznie mniej nachalne niż w serii x90, monitor ma lepszą regulację, niższy punkt bieli i nie rzuca się ono w oczy.

Rozważając NECzka PA241W warto mocno przemyśleć niewiele droższe PA271W - rozdzielczość 2560x1440px daje nieprawdopodobny komfort pracy.

Tom01
03-02-2012, 12:33
"Od stycznia 2012 SpectraView® Profiler 5 dostarczany jest na nośniku z monitorami SpectraView®."

Zawsze tak było, więc nic się nie zmieniło.

michaljst
03-02-2012, 15:18
Jakiś czas temu w gazecie Foto Video był test paru (nastu) monitorów LCD - pod kątem obróbki fotek, rzecz jasna.
No oczywiście wyszło im, że zdecydowanie te okropnie drogie EIZO i ewentualnie (równie okropnie drogie) wyselekcjonowane NEC.
Ale ciepło się też wyrazili o tanim Fujitsu P23T-6 IPS; sRGB mniej więcej i z zadziwiająco jednorodną jasnością.
Tom01, czornyj: czy to Fujitsu nadaje się do amatorsko amatorskiej obróbki fotek w LR (no ta cena ..), czy też nie zawracać sobie tym głowy ?

bebesky
03-02-2012, 15:19
To jak tak było to trudno - Takie info wpadło mi w oko i skojarzyłem fakty. Mój błąd bo zbyt szczegółowo całości nie czytałem

czornyj
03-02-2012, 16:00
Ale ciepło się też wyrazili o tanim Fujitsu P23T-6 IPS; sRGB mniej więcej i z zadziwiająco jednorodną jasnością.

Testy w DFV pisze ZTCW nasz forumowy kolega strideer (Dominik Herman) - najlepiej zatem zasięgnij opinii u źródła, to kompetentny facet. Ja niestety nie widziałem tego cudu na oczy ;)

Tom01
03-02-2012, 16:06
Ten test pisali akurat Panowie Marcin Bójko i Norbert Gajlewicz.

strideer
03-02-2012, 16:06
Testy w DFV pisze ZTCW nasz forumowy kolega strideer (Dominik Herman) - najlepiej zatem zasięgnij opinii u źródła, to kompetentny facet. Ja niestety nie widziałem tego cudu na oczy ;)

To ja od razu mówię, że nie jestem odpowiedzialny za ten materiał :-) Co do szczegółów, najlepiej dopytać na forum DFV, redakcja na pewno odpowie/

Tom01
03-02-2012, 16:09
nie jestem odpowiedzialny za ten materiał :-)

He, he...
Ten test jest całkiem w porządku, w sensie jest trochę konkretów a mało wodolejstwa i widzimisizmu, więc nie będę się znęcał. ;)

strideer
03-02-2012, 16:11
He, he...
Ten test jest całkiem w porządku, w sensie jest trochę konkretów a mało wodolejstwa i widzimisizmu, więc nie będę się znęcał. ;)

Stwierdziłem jedynie, że nie jestem odpowiednią osobą do dopytywania o szczegóły dotyczące tego artykułu, bowiem o wielu tych monitorach (włączając rzeczone Fujitsu) wiem tylko tyle, ile zostało napisane na papierze.

czornyj
03-02-2012, 17:32
To ja od razu mówię, że nie jestem odpowiedzialny za ten materiał :-) Co do szczegółów, najlepiej dopytać na forum DFV, redakcja na pewno odpowie/

A to przepraszam za zamieszanie ;)

Grzesiek_PL
04-02-2012, 14:03
Jeśli ktoś chciałby dysponować własnym zestawem do kalibracji, sugeruję spektrofotometr ColorMunki Photo/Design. W takim wypadku jest możliwość uzyskania wersji oprogramowania EasyPix współpracującego z spektrofotometrem. Za darmo.

Gdzie można uzyskać biblioteki wspierające ColorMunki Photo/Design ?
Eizo Japan odsyła do Eizo Polska, a oni twierdzą, że nie mogą ich udostępnić :D

Tom01
04-02-2012, 14:11
Gdzie można uzyskać biblioteki wspierające ColorMunki Photo/Design ? Eizo Japan odsyła do Eizo Polska, a oni twierdzą, że nie mogą ich udostępnić :D

Pod pewnymi warunkami, można dostać ode mnie.

Grzesiek_PL
04-02-2012, 18:10
Skoro Eizo uważa je za nieoficjalne i nie udostępnia, to czy posiadanie ich jest nielegalne ?
Jakby na to nie patrzeć jest to modyfikacja programu.

Tom01
04-02-2012, 18:20
Skoro Eizo uważa je za nieoficjalne i nie udostępnia, to czy posiadanie ich jest nielegalne ?

Chodzi o to, że to stadium beta i upublicznienie nie jest wskazane. Pomijam fakt ucięcia sprzedaży kompletów EasyPix. :)

Jazzman
07-02-2012, 22:46
Rozważając NECzka PA241W warto mocno przemyśleć niewiele droższe PA271W - rozdzielczość 2560x1440px daje nieprawdopodobny komfort pracy.

No w zasadzie wyższa rozdzielczość kusi ale jednak to jest 1500zł no i 16:9 :)

Mam takie pytanie, jak się ma PA241W do Eizo SX2462W ?
Różnica ceny to 900zł
Chodzi mi o takie rzeczy jak jakość obrazu, możliwość pracy w trybie sRGB, równomierność podświetlenia, powtarzalność, możliwości kalibracji, ewentualne ograniczenia w tej materii, jakieś nowinki, które poprawiają pracę, stabilność i trwałość monitora, wspomniałeś, że NEC dysponuje jakimś fiuczerem odnośnie elektronicznego korekty starzenia się podświetlenia, Eizo nie ma odpowiednika takiej funkcji? Czy w przypadku PA241 nie jest to po prostu hasło marketingowe?

Przyznam się też, że Eizo rozważam dlatego gdyż nie podoba mi się podejście serwisu NECa z którym miałem pewne przejścia, i jakoś nie chciałbym drugi raz doświadczać tego co doświadczyłem nawet jeśli było to wydarzenie jednostkowe, a nie sądzę. Z gwarancją NECa jest dobrze do momentu aż nam się monitor nie zepsuje pół roku przed jej końcem gdy to nie dysponują takim samym modelem lub częściami typu matryca...

Stąd dzięki podejściu serwisu mam trochę alergię na NECa i straciłem do nich zaufanie.

I mimo, że rozważam zakup PA241W tak podchodzę do tego już z dużą rezerwą, z powodu doświadczeń, jak i świadomości dużego rozrzutu jakościowego tego samego modelu w kilku egzemplarzach. Ale różnica 900zł też nie jest bez znaczenia.

Więc nawet pominąwszy moje awersje do serwisu, czy warto zakupić SX2462W , czy jednak PA241W?

Tom01
07-02-2012, 22:51
SX2462W i PA241W to niemal identyczna konstrukcja, przy czym powtarzalność, równomierność podświetlenia, srebrzenie, gwarancja i ryzyko wad ekranu jest lepsze na korzyść EIZO.

czornyj
07-02-2012, 23:10
PA241W jest bliźniaczo i łudząco podobny do SX2462W. Praktycznie wszystkie istotniejsze bajery są w jednym i w drugim - matryca IPS sterowana wielobitową 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczania wraz z układem elektronicznej kompensacji równomierności i starzenia podświetlenia.

Za NECzkiem przemawia wygodne i b. rozbudowane oprogramowanie do kalibracji bez sensora (NEC Multiprofiler II), oraz możliwość pełnej, sprzętowej kalibracji przy pomocy oprogramowania NEC SpectraView II (niestety, konieczność sprowadzenia z US).

Monitory PA są mocno poprawione względem wczesnych serii x90, znacznie bardziej powtarzalne, dopracowane, estetyczne, ergonomiczne i wygodne w użytkowaniu.

Na pewno w cenie SX2462W wolałbym brać PA271W - rozdzielczość 2560x1440px daje potwornego kopa w kwestii komfortu pracy, a ja rozbestwiłem się swym 30-to calowym NECzkiem i monitor 24" obecnie wydaje mi się po prostu skurduplałą popierdułką.

O EIZO nie powiem złego słowa - są to doskonałej jakości monitory z wszystkimi szykanami, na pewno nie gorsze od NECzka - ale NEC jest tańszy oferując praktycznie to samo + kilka przydatnych bajerów, bardziej odpowiada mi pod względem funkcjonalności, oprogramowania i ogólnej filozofii działania.

SX jest trochę bardziej podkastrowany, firmowe oprogramowanie raczej amatorskie, choć oczywiście mając do dyspozycji kawałek dobrego sensora, sensowny profiler i stosowną wiedzę można z jednym i drugim wyświetlaczem robić cuda, więc mówimy tu tak naprawdę o duperelach na wysokim poziomie abstrakcji.

arekhit
09-02-2012, 23:05
Pewnie nie jeden amator zastanawia sie co tu wybrac, tak jak i ja

Chciałbym 24 cale monitora (22 mam w pracy i 24 wydaje sie ze bedzie lepszy) do obrobienia czasem pstryknietego zdjecia

Patrzac na allegro az w glowie sie kreci ile tego , co to wybrac moze pomożecie bo pracowalem ostatnio na monitorze (ok 500 zl 22 cale) i to byla tragedia - nie chciałbym zaliczyc takiej wtopy.

Mam do wydania max 1500zl , poza obrobka chcialbym na nim normalnie web przegladac , to wszystko.

Pojawily sie ostatnio eizo uzywki - czy warto sie tym interesowac?

a moze znacie jakies strony z zestawieniami monitorow na 2011/2012

zaciekawil mnie Dell U2412M

Myśle że temat nie jednego zaciekawi ... w imieniu wszystkich obecnie szukajacych dziekuje za pomoc, pozdrawiam

Merde
09-02-2012, 23:36
Myśle że temat nie jednego zaciekawi ...

Masz zupełną rację, dlatego też na forum od bardzo dawna istniał odpowiedni wątek :oops:

Oczywiście połączyłem, ale proszę na przyszłość mieć na uwadze pkt 3 regulaminu forum.

gadget_zary
10-02-2012, 10:22
arekhit za 1500 możesz mieć problem żeby kupić 24'..

Z 22 możesz dostać NEC pa221w, który ogólnie za te pieniądze jest polecany przez użytkowników. Ew. 23' Eizo Foris FS2331. W tej cenie z nowych nic innego nie przychodzi mi do głowy. Co do della to ktoś ma 27' i po 2 tyg wylądował w naprawie..

Oczywiście nikt nie zabroni ci go kupić, jednak ja osobiście wybrałbym coś z tych 2, które wymieniłem wyżej tak dla świętego spokoju.

axk
10-02-2012, 11:03
Z 22 możesz dostać NEC pa221w, który ogólnie za te pieniądze jest polecany przez użytkowników.

Chyba P221W.

miszaqq
10-02-2012, 11:47
moze juz bylo ale jak sie ma 27cali w obecnej generacji iMaca do powiedzmy PA241W lub Eizo SX2462W wspominanych wyzej ? jedyne zastosowanie to obrobka zdjec, do web i calej reszty bylby inny komputer
ewentualnie jak by sie mial taki 27 calowy iMac do eizo s1932 na ktorym obecnie jade ? nie chodzi mi o glupie komentarze ze bylby wiekszy itd. chodzi o jakosc obrazka, odwzorowanie kolorkow, jakosc pracy na nim itd.

Tom01
10-02-2012, 11:54
moze juz bylo ale jak sie ma 27cali w obecnej generacji iMaca do powiedzmy PA241W lub Eizo SX2462W wspominanych wyzej ?

Nijak. Ekrany iMaców nie są lepsze od domowych EIZO serii FS i uniwersalnych S. Od NECów PA i EIZO SX dzielą je dwie klasy.

miszaqq
10-02-2012, 12:28
lepsze nie, a czy duzo gorsze lub ewentualnie na podobnym poziomie co np to co uzywam teraz czyli s1932 ?

Tom01
10-02-2012, 12:34
lepsze nie, a czy duzo gorsze lub ewentualnie na podobnym poziomie co np to co uzywam teraz czyli s1932 ?

iMac jest zbyt piękny aby nadawał się do fotografii. Wszystko na ekranie iMaca jest super kolorowe, super kontrastowe. Nie prawdziwe.

arekhit
10-02-2012, 13:57
Czytam i szału nie ma ( o NEC p221w i Eizo Foris FS2331)
Wyczytałem (m.in opinie tez pana Tom01 z innych forum) że (wiem w tej cenie szału nie ma) to jednak "domowe, amatorskie" monitory, w eiso matryca samsunga wiec co mi tak naprawde daje wydawanie 1500 zl na monitor ktory i tak jest amatorski i czym bedzie sie roznil od takiego samsunga za powiedzmy 800 zl jesli matryca jakby ta sama - elektronika w srodku? czy place za napis eizo ? Pewnie dokladajac 400 zl byloby juz lepiej ale takie dokladanie nie ma konca a w zastosowaniach amatorskich nie ma sensu wydawania sporej ilosci gotowki bo to inwestycja bezzwrotna z drugiej strony wiadomo ze wydajac jakakolwiek kwote kazdy chce nabyc towar w tych ramach cenowych jak najlepszej jakosci.
Jestem totalnie skołowany - myslalem o tym dellu (kilka postow wyzej) ale jak sie komus firma dell zepsuła po 2 tyg to hmm. Sprawa jest o tyle ciezka, ze z pewnoscia tysiace osob szuka takiego monitora w powiedzmy tym przedziale, ale zawsze radzone sa te naj naj, nie kazdego na nie stac, i nie wiadomo co to kupic.

czornyj
10-02-2012, 15:18
Nie ma litości - najtańszy pro-naj-naj to PA231W (2222PLN).

Rodzaj matrycy ma znaczenie drugorzędne, odpowiednie matryce robi w tej chwili wyłącznie Samsung i LG - wszystko sprowadza sie do elektroniki sterującej matrycą.

W zastosowaniach amatorskich nie ma sensu wydawania sporej ilości gotówki na lustrzankę, obiektywy, lampy, monitory, drukarki i wogóle czegokolwiek, bo wszystko to są inwestycje bezzwrotne - tego typu tok rozumowania nie prowadzi donikąd.

Jeśli natomiast chce się solidny, rasowy monitor do fotografii na lata, to sprawa jest prosta - SX, CG, PA, SV. Na okazję i cud nie ma co liczyć, nikt inny nie robi wyświetlaczy tego rodzaju.

tdrul
10-02-2012, 17:41
A gdzie jest problem jesli na łączu DVI nie mogę ustawić rozdzielczości 1920x1200 bo maksymalna to 1600x1200? Czy to wina karty graficznej czy sterowników? Dodam że karta to GF FX5200. Natrafiłem na podobny wątek na forum nVidii (http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=17694), poszedłem za radą instalując wskazane sterowniki czy tam 'detonatory' i nic. Na d-sub ustawić 1920x1200 się da.

Tom01
10-02-2012, 17:58
FX5200 obsługuje 1920x1200, więc problem tworzy prawdopodobnie sterownik.

gregobb
10-02-2012, 18:17
jaki system operacyjny? czy w panelu nvidia też nie da się wymusić takiej rozdzielczości?
obraz startuje? nie startuje? czy jakis komunikat pokazuje monitor?

tdrul
10-02-2012, 19:37
System XP 64.
Dość specyficzne jest to, że gdy podłącze kablem d-sub wszystko przebiega w porządku, rozdzielczości mogę zmieniać, gdy podepnę kabel dvi wszystkie ekrany kiedy komputer się włącza monitor jest czarny i wyświetla na zmianę komunikat 'no sygnal dvi, d-sub, display port'. Obraz wyświetla się dopiero gdy komputer się włączy i pojawia się pulpit. A wtedy w menu ekranu rozdzielczość maksymalna to 1600x1200.
Instalowałem już kilka wersji sterowników tej karty.
Przeglądałem też dołączoną płytę do monitora jednak nie mogłem się doszukać tam konkretnych sterowników.

Tom01
10-02-2012, 20:40
Przeglądałem też dołączoną płytę do monitora jednak nie mogłem się doszukać tam konkretnych sterowników.

Sterownika karty nie ma na płycie od monitora. :)

tdrul
10-02-2012, 20:54
nie szukałem sterownika karty tylko monitora (o ile coś takiego istnieje) ;p
Czepiam się jakichkolwiek rozwiązań a jedno z nich znalazłem w wątku z mojego pierwszego dziś posta mianowicie:

"- Connect the monitor with DVI cable and remove the VGA cable.
- Boot the PC. (the monitor should go at a very low resulution. Don't worry about this)
- Remove the NVIDIA driver you have installed (Control panel -> Install applications)
- Reboot the PC
- Install the NVIDIA driver 45.23
- Reboot the PC
- Install the monitor driver (you should find it in the monitor CD)
- Reboot the PC
- Open the Display properties: you should be able to change the resolution to 1920x1200."

Tom01
10-02-2012, 21:04
Monitor nie wymaga do działania żadnego sterownika. Są co prawda pliki INF w których jest deklaracja trybów graficznych, nazwa itd, ale to raczej kosmetyka. Proponuję popróbować z innymi wersjami sterownika karty. Najnowsze nie muszę być najlepsze. Miałem niedawno przypadek, nomen omen z Nvidią, że musiałem się cofać o bardzo dużo numerków w dół aż znalazłem poprawnie działający.

czornyj
10-02-2012, 21:26
Potwierdzam - nVidia jest mistrzem baboli w sterach kart grafiki. Parokrotnie doprowadziły mnie na krawędź rozpaczy, zmarnowały wiele godzin bezowocnych poszukiwań nieistniejących rozwiązań problemów i odruchowo na hasło nVidia podnosi mi się ciśnienie.

Ostatnio wprawdzie było z nimi jakby trochę mniej problemów, a w kwestii upierdliwości mocno zaczęły z nimi konkurować integry w i5/i7, ale mimo wszystko nadal potrafią tam odchodzić latające cyrki Monty Pythona.

tdrul
10-02-2012, 21:46
Ja juz prawie na tej krawędzi jestem ;)

Najlepsze jest to gdy odinstaluje dany sterownik, system wymaga restartu. Po nim, bez żadnego sterownika karty monitor nie reaguje (komputer sie włącza, owszem ale monitor jest czarny, lampka pomarańczowa). Wtedy by zainstalować kolejną wersję przełączam się na d-sub (crt) i instaluje. Gdy wszystko skończone ustawiam w miarę znośną rozdzielczość i z powrotem przez dvi na lcd by tam znowu zobaczyć ze max to 1600x1200.
Nie wiem już czy bluzgi rzucać na nVidie czy Eizo ;)

czornyj
10-02-2012, 22:00
Spróbuj jeszcze zrobić update firmware'u karty graficznej i sprawdź inny kabel. EIZO też potrafią być grymaśne, ale tu obstawiam raczej grafikę, albo ew. jakąś pierdołę...

Tom01
10-02-2012, 22:03
Proponuję zainwestować jakieś 15 zł w pewniejszą kartę. :) Na Allegro zatrzęsienie.

tdrul
11-02-2012, 13:42
Kolejny dzień walki z ustawieniami.
Udało mi się wymusić we właściwościach karty żądaną rozdzielczość (http://img689.imageshack.us/img689/6741/ustawieniaj.jpg) tylko po zmianie obraz się tak rozciągnął że dodane pixele (1920-1600) wyszły poza ekran monitora. Ta część obrazu odsłania się przesuwając w prawo kursor, wówczas obraz przesuwa się.
Trochę mam już dość i prościej będzie chyba rozejrzeć się za inna kartą.
Co byście polecili pod agp?

Tom01
11-02-2012, 14:23
obraz się tak rozciągnął że dodane pixele (1920-1600) wyszły poza ekran monitora. Ta część obrazu odsłania się przesuwając w prawo kursor, wówczas obraz przesuwa się.

Karta!

Proponuję rozejrzeć się za czymś z Radeonem seria X, starsze śmiesznie tanie ale bardzo dobre, lub HD jeśli nowsze. Firmy z tanich i dobrych: Sapphire, Gigabyte.

Opa_Apo
11-02-2012, 14:23
Kolejny dzień walki z ustawieniami.
Udało mi się wymusić we właściwościach karty żądaną rozdzielczość (http://img689.imageshack.us/img689/6741/ustawieniaj.jpg) tylko po zmianie obraz się tak rozciągnął że dodane pixele (1920-1600) wyszły poza ekran monitora. Ta część obrazu odsłania się przesuwając w prawo kursor, wówczas obraz przesuwa się.
Trochę mam już dość i prościej będzie chyba rozejrzeć się za inna kartą.
Co byście polecili pod agp?

Oho. Nie używasz czasem opcji klonowania? Ja takie coś zawsze mam jak 2 monitorów używam, nie wiem czy Ty 2 używasz. Rozwiązanie - zamiast klonowania ustawić na 2 oddzielne monitory, albo na pojedynczy.

dreamstorm
11-02-2012, 15:10
Zassaj z netu jakis driver cleaner i odinstaluj całkiem sterowniki nVidiowe. Możesz dostać wtedy rozdzielczośc 640x480 i 256 kolorów, ale da się na tym odpalić system. Potem zainstaluj jakieś starsze stery.
Pewnie to już przeglądałeś - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic424945.html

Vter
11-02-2012, 18:21
Miałem ten sam problem FX5200 i rozdzielczość 1920x1200 - nijak nie udało się. Żadne sterowniki i różne kombinacje nie pomagały - zarówno na DVI jak i DSUB. Pomogła zmiana karty na Sapphire Radeona 3650 z dwoma wyjściami. DVI-I. W tym, że ja miałem większy problem - potrzebowałem jeszcze kartę na AGP....

tdrul
11-02-2012, 18:59
Również poddaje się w walce z GF.
Upatrzyłem sobie Radeona X1650pro (mam nadzieję że na zasilaczu 300W pociągnie). Z tego co czytałem jest to najbardziej wydajna karta w tym przedziale cenowym.

arekhit
11-02-2012, 23:21
Panie Tom01 moze podpowie Pan cos w sprawie mojej tj monitor do 1500 zl ?

Tom01
11-02-2012, 23:29
Panie Tom01 moze podpowie Pan cos w sprawie mojej tj monitor do 1500 zl ?

A cóż tu podpowiadać? W tej cenie nie ma Pan praktycznie żadnego wyboru poza FS2331.

arekhit
11-02-2012, 23:35
hmm ale w jednym z testow czytalem wypowiedz ze do grafiki jest sredni (fs2331) ?

a jak pan ocenia Dell U2412M , nadaje sie to do czegos ? czy szkoda pieniedzy w stosunku do fs2331

Tom01
11-02-2012, 23:42
hmm ale w jednym z testow czytalem wypowiedz ze do grafiki jest sredni (fs2331) ?

Oczywiście, bo to monitor domowy. Jednak do 1500 zł nic faktycznie nadającego się do grafiki Pan nie kupi.

a jak pan ocenia Dell U2412M , nadaje sie to do czegos ? czy szkoda pieniedzy w stosunku do fs2331

Tylko masówka za 400 zł i laptopy są gorsze.

arekhit
11-02-2012, 23:47
a lekko wyzej 1500 , czyli najtaniej z najtaniej ale ok to co mi pozostaje ?

bo jak rozumiem wydawac 1300 czy 1000 to bez roznicy z innymi za powiedzmy 600 ...

Tom01
11-02-2012, 23:50
a lekko wyzej 1500 , czyli najtaniej z najtaniej ale ok to co mi pozostaje ?.

Kolejny do wyboru to NEC P221W. Później EIZO S2233, S2243W, NEC PA231W itd... Więcej danych: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152

arekhit
11-02-2012, 23:56
Bardzo dziękuję

przemyslawsz
15-02-2012, 18:14
Czy ma ktoś doświadczenia z Kalibratorami EasyPix 2? Są dodawane do kilku monitorów Eizo i moje pytanie czy warto dopłacać te kilkaset pln dodatkowo? Monitor jest mi potrzebny do fotografii.
Mam też pytanie jak często wskazana jest kalibracja Eizo powiedzmy z półki półprofesjonalnej? Jedni mówią że miesiąc inni że rok i nic z tego nie rozumiem ..

Tom01
15-02-2012, 18:25
Czy ma ktoś doświadczenia z Kalibratorami EasyPix 2? Są dodawane do kilku monitorów Eizo i moje pytanie czy warto dopłacać te kilkaset pln dodatkowo? Monitor jest mi potrzebny do fotografii.

Nie warto.

Mam też pytanie jak często wskazana jest kalibracja Eizo powiedzmy z półki półprofesjonalnej? Jedni mówią że miesiąc inni że rok i nic z tego nie rozumiem ..

Raz na rok.

przemyslawsz
15-02-2012, 18:27
Nie warto.

Dlaczego? Czym się różni taki kalibrator od innych droższych?
Skoro niewarto to dlaczego EIZO dodaje go w komplecie?

Tom01
15-02-2012, 18:30
Dlaczego? Czym się różni taki kalibrator od innych droższych?
Skoro niewarto to dlaczego EIZO dodaje go w komplecie?

To jest lekko zmodyfikowany Spyder 3. Urządzenie klasy zabawki. EIZO nie dodaje go w komplecie, tylko dystrybutor robi komplety żeby się pozbyć z magazynu.

przemyslawsz
15-02-2012, 18:32
To jest lekko zmodyfikowany Spyder 3. Urządzenie klasy zabawki. EIZO nie dodaje go w komplecie, tylko dystrybutor robi komplety żeby się pozbyć z magazynu.

ok. Dzięki za info ...

Może ktoś jeszcze się wypowie? Z chęcią poznałbym spostrzeżenia innych osób w tym temacie.

Tom01
15-02-2012, 18:34
Może ktoś jeszcze się wypowie? Z chęcią poznałbym spostrzeżenia innych osób w tym temacie.

A co to zmieni?

strideer
15-02-2012, 18:37
ok. Dzięki za info ...

To może ja - najtańszy z sensownych kalibratorów do monitorów to Color Munki Display. Ta opcja jest tym lepsza, jeżeli lubisz dłubać w alternatywnym oprogramowaniu typu Argyll. Jak nie lubisz grzebać to jest drugi kalibrator i1 Display Pro, do którego dołączono funkcjonalne oprogramowanie i1 Profiler. Cała reszta tańszych czujników to proszenie się o kłopoty.

Tom01
15-02-2012, 18:43
To może ja - najtańszy z sensownych kalibratorów do monitorów to Color Munki Display. Ta opcja jest tym lepsza, jeżeli lubisz dłubać w alternatywnym oprogramowaniu typu Argyll. Jak nie lubisz grzebać to jest drugi kalibrator i1 Display Pro, do którego dołączono funkcjonalne oprogramowanie i1 Profiler. Cała reszta tańszych czujników to proszenie się o kłopoty.

Warto zaznaczyć że ColorMunki Display w ogóle nie działa z żadnym oprogramowaniem oprócz własnego oraz ma wyciętą kompensację temperatury.

strideer
15-02-2012, 18:45
Warto zaznaczyć że ColorMunki Display w ogóle nie działa z żadnym oprogramowaniem oprócz własnego oraz ma wyciętą kompensację temperatury.

Uzupełniając: chodzi Ci o oprogramowanie firmowe od producentów monitorów. Z Argyllem - działa.

czornyj
15-02-2012, 20:04
oraz ma wyciętą kompensację temperatury.
CMD ma wycięty sensor do korekty driftu termicznego? O cholera, nie wiedziałem.

Z Argyllem - działa.
Z Argyllem (prawie) wszystko działa, w dodatku zwykle lepiej niż z oprogramowaniem oryginalnym.

przemyslawsz
16-02-2012, 13:03
Mam jeszcze pytanie, czym się różnią te monitory?
Eizo SX2462WFS-BK / EIZO SX2462W-BK / EIZO SX2462WH-BK

foggy_lad
16-02-2012, 13:22
podstawką

Tom01
16-02-2012, 15:56
podstawką

Nie wiadomo, bo w SX2462W-BK nie ma informacji o podstawce.

foggy_lad
16-02-2012, 16:20
to moze to jakas wykastrowana wersja ;)

Jazzman
17-02-2012, 15:04
Ceny EIZO są uzależnione od Jena japońskiego.

Je leci i leci, a ceny NECa na poziomie 4100zł, jedynie Cortland ma atrakcyjną (czyt. normalną) ofertę z tego co widzę i uwzględniającą obecny stan Jena. Więc to co pisałem z dostosowywaniem cen produktów do waluty działa w przypadku wielu sprzedawców wyłącznie w jedną stronę, czyli jak widać w górę, a obniżenie przychodzi potwornie opornie.
Kiedy można liczyć na dostosowanie cen do obecnej sytuacji Jena?

Tom01
17-02-2012, 15:06
Je leci i leci, a ceny NECa na poziomie 4100zł, jedynie Cortland ma atrakcyjną (czyt. normalną) ofertę z tego co widzę i uwzględniającą obecny stan Jena.

Ceny NECa są uzależnione od EURO. Cortland ma jakieś strasznie dziwne ceny. Raz podnoszą raz opuszczają do nierealnych poziomów.

przemyslawsz
17-02-2012, 15:09
podstawką

I różnica 450 PLN wg. cen internetowych bo jest inna podstawka? hmmm...

Tom01
17-02-2012, 15:11
I różnica 450 PLN wg. cen internetowych bo jest inna podstawka? hmmm...

Po prostu nieaktualne cenniki.

Jazzman
17-02-2012, 15:14
Ceny NECa są uzależnione od EURO. Cortland ma jakieś strasznie dziwne ceny. Raz podnoszą raz opuszczają do nierealnych poziomów.

Kurs Euro do złotówki czy kurs euro do Jena?
Zresztą ceny Eizo również nie zostały obniżone, w zasadzie ani drgnęły od dłuższego czasu nie licząc ich podwyższenia.

Tom01
17-02-2012, 15:16
NECe dystrybucja kupuje w Holandii więc PLN do EUR.

Jazzman
17-02-2012, 15:24
Jeżeli masz rację i kurs Jena nie ma znaczenia (co jest dziwne bo rozmawiamy o Japońskim producencie) to wyjaśnij dlaczego nie nastąpiła obniżka cen monitorów skoro kurs Euro/PLN przez grudzień 2011 i styczeń 2012 to było między 4,35 a 4,5, a dziś jest to na Forexie 4,18.
Gdzie jest wpływ tego kursu na cenę?

czornyj
17-02-2012, 15:35
Jeżeli masz rację i kurs Jena nie ma znaczenia (co jest dziwne bo rozmawiamy o Japońskim producencie) to wyjaśnij dlaczego nie nastąpiła obniżka cen monitorów skoro kurs Euro/PLN przez grudzień 2011 i styczeń 2012 to było między 4,35 a 4,5, a dziś jest to na Forexie 4,18.
Gdzie jest wpływ tego kursu na cenę?

Rozmawiamy o globalnej, ponadnarodowej korporacji.

Pamiętaj, że ceny nie reagują bardzo szybko na wahania kursu, bo zapasy magazynowe u dystrybutorów nie wyprzedają się na pniu.

Jazzman
17-02-2012, 15:40
Czornyj, ale te argumenty są niepoważne. Dlatego, że gdy złotówka słabnie to ceny są podnoszone natychmiast bez uwzględnienia stanów magazynowych. Zaś w drugą stronę zajmuje to sprzedawcom czyli w zasadzie Wam :) pół roku albo i rok.

Biperek
17-02-2012, 18:52
...gdy złotówka słabnie to ceny są podnoszone natychmiast bez uwzględnienia stanów magazynowych. Zaś w drugą stronę zajmuje to sprzedawcom czyli w zasadzie Wam :) pół roku albo i rok.

Fenomen nie :) Ja natomiast składając sobie komputer zauważyłem spory ruch w cenach części, które w połowie stycznia dawały mi cenę zestawu na poziomie 3700 pln z systemem, po miesiącu dokładnie to samo wyniosło nieco ponad 2800 pln.

strideer
17-02-2012, 19:05
Fenomen nie :) Ja natomiast składając sobie komputer zauważyłem spory ruch w cenach części, które w połowie stycznia dawały mi cenę zestawu na poziomie 3700 pln z systemem, po miesiącu dokładnie to samo wyniosło nieco ponad 2800 pln.

Dyski twarde w końcu potaniały? :-)

czornyj
17-02-2012, 19:23
Czornyj, ale te argumenty są niepoważne. Dlatego, że gdy złotówka słabnie to ceny są podnoszone natychmiast bez uwzględnienia stanów magazynowych. Zaś w drugą stronę zajmuje to sprzedawcom czyli w zasadzie Wam :) pół roku albo i rok.

W zasadzie to nie jestem sprzedawcą ;)

Z tego co pamiętam (acz nie śledzę tego zbyt namiętnie), to podwyżki wynikające z wzrostu kursu również wykazują podobną bezwładność.

przemyslawsz
17-02-2012, 21:32

Z tego co się orientuję to dyski poszły nieziemsko w górę ;( jak już jesteśmy przy temacie ..

Biperek
17-02-2012, 23:28

No tu akurat niestety nie i na razie jest wariant przejściowy. Jak będą w normalnych cenach to system stanie na SSD.

sanchin
20-02-2012, 10:45
Witam,
aktualnie rozglądam się nad jakimś monitorem, głównie będzie wykorzystywany do obróbki zdjęć i grafiki 2d.
Do wydania mam maksymalnie 5500zł brutto.
Jak dotychczas moją uwagę przykuł EIZO Flexscan SX2462W ( http://www.cortland.pl/eizo-lcd-24-1-and-8243-flexscan-widescreen-sx2462w-kolor-czarny-kalibrator-easypix.html )

Zależy mi głównie na minimum 24", kalibracji sprzętowej i jak najbliższej przestrzeni do AdobeRGB.

Teraz pytanie do starych wyjadaczy, co byście polecili w tej cenie, z podobnymi bądź lepszymi parametrami?

Tom01
20-02-2012, 10:51
EIZO SX2462W to już monitor zawodowy pełną gębą. Ze wszystkimi zaletami (i wadami) tej klasy. Aby zapoznać się z ew konkurentami i pozostałymi alternatywami polecam: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152

Cichy
20-02-2012, 11:02

Dziwne, bo ja też śledziłem ceny od stycznia i "mój" zestaw staniał o jakieś 100 zł.

wain
20-02-2012, 12:42
Dziwne, bo ja też śledziłem ceny od stycznia i "mój" zestaw staniał o jakieś 100 zł.

W drugim (tanszym zestawieniu) pewno zapomnial procesora albo dysku wrzucic na checkliste ;)

czornyj
20-02-2012, 12:45
co byście polecili w tej cenie, z lepszymi parametrami?

Nec PA271W

sanchin
27-02-2012, 09:27
Dzięki Panowie za pomoc :) rzeczywiście PA271W warty uwagi :D

dreamstorm
28-02-2012, 14:04
Zima zelżała i monitor w końcu trafił do mnie pod strzechę.
Mowa o Eizo S2433W. Monitor wcześniej został „wygrzany” i skalibrowany.
Pierwsze wrażenia: Pancerna konstrukcja – zdjęcia w Internecie nie oddają tego efektu.
Myślałem, że poprzedni monitor dobrze oddawał kolory, ale myliłem się i to srogo. Postawiłem 2 obok siebie i kolory na NECu negatywnie mnie zaskoczyły. Fakt, że sam sobie tak buraczano ustawiłem, ale ustawiałem bandycką metodą „na oko”.
Dawało to dość dobry efekt zgodności obrazu na ekranie i wydrukiem. Dziś wysłałem nową partię zdjęć do labu i ciekaw jestem jak będzie teraz .
Rozmiar 24 cale wydaje się być całkiem ok. 27 calowy monitor na wysokość nie jest wiele większy, a głównie na tym mi zależało.
Generalnie myślałem, że monitor będzie super hiper ciemny, a okazuje się, że pracuję na 5% jasności i jest dość jasno. W pokoju dość ciemno mam.
Myślałem też nad NECiem PA, ale w moim przypadku praca na matrycy IPS była by strzałem w stopę.
Jeśli ktoś pracuje w dzień na monitorze to ma fajnie. Ja niestety tylko wieczorami.
Szeroki gamut w systemie (Win7) niestety trochę drażni, ale trzeba się będzie przyzwyczaić.
Ubolewam tylko, że muszę się przesiąść z mojego ulubionego FastStone’a na inną przeglądarkę (IrfanView obecnie zainstalowałem).
Może polecicie jakąś fajną przeglądarkę, która radzi sobie z profilami ICC? Będę wdzięczny

Ogólnie: Monitor super. Jestem bardzo zadowolony i do moich zastosowań wręcz idealny.

Merde
28-02-2012, 14:24
Szeroki gamut w systemie (Win7) niestety trochę drażni, ale trzeba się będzie przyzwyczaić.

Jeśli nie przewidujesz kalibracji, to po prostu zmniejsz nasycenie i ustaw sobie workflow na sRGB.

dreamstorm
28-02-2012, 14:32
Tak jak pisałem. Kalibracja jest zrobiona. Tutaj już nic nie wymyślę. Trzeba będzie się przyzwyczaić. Przerzuciłem się już z Chroma na FF

Janusz Body
28-02-2012, 19:41
...
Ubolewam tylko, że muszę się przesiąść z mojego ulubionego FastStone’a na inną przeglądarkę (IrfanView obecnie zainstalowałem).
Może polecicie jakąś fajną przeglądarkę, która radzi sobie z profilami ICC? Będę wdzięczny
.....

Przerzuciłem się już z Chroma na FF

Z przeglądarek, tych obecnie nam panujących czyli w obecnych wersjach to Internet Explorer 9 i Safari mają obsługę CMS. FireFox od (bodajże wersji 3.2) nie obsługuje CMSa.

http://www.color.org/version4html.xalter

Do oglądania zdjęć są FastPictureViewer albo Bridge.

Tom01
28-02-2012, 19:47
FireFox od (bodajże wersji 3.2) nie obsługuje CMSa.

Nie "od", a "do". ;)

Janusz Body
28-02-2012, 19:56
Nie "od", a "do". ;)

do v3.19 obsługiwał, od 3.2 nie obsługuje. :-)

Tak czy inaczej obecna wersja nie obsługuje CMS.

czornyj
28-02-2012, 19:58
Nie obsługiwał ICC v4, v2 jak najbardziej, obecnie obsługa v4 powróciła.

Zaletą FF jest możliwość włączenia zarządzania barwą dla nieotagowanych treści, które domyślnie traktowane są jako sRGB.

Janusz Body
28-02-2012, 20:05
Nie obsługiwał ICC v4, v2 jak najbardziej, obecnie obsługa v4 powróciła. .....

Gdzie? Znowu czegoś nie wiem. Moje FF ma v4 w pięcie :-)

czornyj
28-02-2012, 20:07
about:config
gfx.color_management.enablev4 - zmienić "false" na "true"

aby aktywować zarządzanie dla nieotagowanyc treści:
gfx.color_management.mode - zmienić "2" na "1"

Tom01
28-02-2012, 20:08
Tak czy inaczej obecna wersja nie obsługuje CMS.

Obsługuje, obsługuje i to najlepiej z dostępnych przeglądarek www. Pewne kontrowersje budził przez pewien czas brak obsługi profili v4, ale to nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia wyświetlania, bo specyfikacja v4 wnosi pewne zmiany do proofingu.

czornyj
28-02-2012, 20:13
Pewne kontrowersje budził przez pewien czas brak obsługi profili v4, ale to nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia wyświetlania, bo specyfikacja v4 wnosi pewne zmiany do proofingu.

To ma cholernie istotne znacznie dla posiadaczy EIZO CG (vide Janusz), bo CN kręci tylko profile v4

Tom01
28-02-2012, 20:16
bo CN kręci tylko profile v4

Hę? Ja tam jakoś nigdy nie zauważyłem.

Janusz Body
28-02-2012, 20:25
To ma cholernie istotne znacznie dla posiadaczy EIZO CG (vide Janusz), bo CN kręci tylko profile v4

Dokładnie tak. :-)

Dzięki. Miałem v4 ustawione na false w FF.

dreamstorm
28-02-2012, 20:39
To przeglądarki mamy z głowy. A jaką przeglądarkę zdjęć wybrać? FastStone mam wrażenie, nie za dobrze radzi sobie z zarządzaniem kolorem.

Dodam tylko, że kiedyś używałem Irfana, ale przesiadka znów na Irfana z Faststona nie jest zbyt komfortowa.

Tom01
28-02-2012, 20:48
W FastStone jest CM ale kapryśny. Proszę spróbować wskazać w konfiguracji profil monitora. Ewentualnie przetestować XNView.

Janusz Body
28-02-2012, 20:50
To przeglądarki mamy z głowy. A jaką przeglądarkę zdjęć wybrać? FastStone mam wrażenie, nie za dobrze radzi sobie z zarządzaniem kolorem.

Dodam tylko, że kiedyś używałem Irfana, ale przesiadka znów na Irfana z Faststona nie jest zbyt komfortowa.

Z czystym sumieniem to Fast Picture Viewer - niestety płatny po 30 dniach.

FastStone też se nie radzi z v4. :-(

Tom01
28-02-2012, 20:55
FastStone też se nie radzi z v4. :-(

A po kiego grzyba komu v4 do monitora?

czornyj
28-02-2012, 20:56

FastStone ma CMM napisany przez jakiegoś geniusza Karpat - zakłada apriorycznie, że każdy monitor ma przestrzeń odpowiadającą sRGB. Z powodzeniem można zapomnieć o przesiadce.

Dla odmiany Irfan ma ponoć funkcjonujący CMM, ale ponoć trza go jakoś doinstalować i odpalić - nie przerabiałem tematu, bo jako zdeklarowany adobista nie uznaję niczego poza brydżem.

FastPicture Viewer Professional również jest wart uwagi - trzeba tylko ręcznie ustawić profil monitora w preferencjach programu.

dreamstorm
28-02-2012, 21:18
XNView - zainstalowałem. Na pierwszy rzut oka. Radzi sobie świetnie po podgraniu profilu z monitora. Obsługę muszę jednak obadać, bo wygląda na dość nieintuicyjną.
FastPicture Viewer - przetestuję

Genralnie szukam czegoś, co wypluje exifa w taki przyjemny sposób jak FastStone.

strideer
28-02-2012, 22:15
Dla odmiany Irfan ma ponoć funkcjonujący CMM, ale ponoć trza go jakoś doinstalować i odpalić - nie przerabiałem tematu, bo jako zdeklarowany adobista nie uznaję niczego poza brydżem.

Ale może jakieś szachy czasem dla odmiany? :-)

W Irfanie można włączyć, trzeba tylko ściągnąć ze strony oficjalny pakiet wtyczek i zainstalować. Potem w opcjach (wcisnąć [P]) idziemy na zakładkę Viewing i klikamy Enable color management i zaznaczamy Current monitor profile, ewentualnie inną opcję zgodnie z preferencjami.

dreamstorm
28-02-2012, 22:45
W Irfanie łatwo tą opcję znaleźć. XNView nie pokazuje danych Exif (a przynajmniej nie mogłem znaleźć), więc póki co Irfan zostaje na polu boju i zainstalowałem fast picture viewer. Pobawię się.

strideer
28-02-2012, 22:48
W Irfanie łatwo tą opcję znaleźć. XNView nie pokazuje danych Exif (a przynajmniej nie mogłem znaleźć), więc póki co Irfan zostaje na polu boju i zainstalowałem fast picture viewer. Pobawię się.

U mnie od zawsze Irfan. Nie jest bez wad, ale jest szybki i nie ma udziwnień. Polecam :-)

dreamstorm
28-02-2012, 23:15
Używałem Irfana może ze 2 lata, ale to było dawno. Odkąd odkryłem FastStona, nie znalazłem przeglądarki, która była by lepsza dla mnie...ale Irfan jest na 2 miejscu :) ...Masz jakiś sposób na podejrzenie Exifa w Irfanie? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć

strideer
28-02-2012, 23:19
Używałem Irfana może ze 2 lata, ale to było dawno. Odkąd odkryłem FastStona, nie znalazłem przeglądarki, która była by lepsza dla mnie...ale Irfan jest na 2 miejscu :) ...Masz jakiś sposób na podejrzenie Exifa w Irfanie? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć

Klawisz E, o ile plik ma EXIF. To już chyba nie jest dyskusja na ten wątek.

dreamstorm
28-02-2012, 23:44
OK, dziękuję. Przepraszam za offtop :)

Vitez
29-02-2012, 10:20
A jaką przeglądarkę zdjęć wybrać?

Adobe Bridge?

dreamstorm
29-02-2012, 12:57
Wolę coś lżejszego. Przerzuciłem się na Irfana i jak już wiem jak wywołać exifa to nic mi więcej nie potrzeba.

Tom01
29-02-2012, 17:28
Adobe Bridge?

Ciekawostka: Adobe Bridge trochę dziwnie zarządza barwą, robi podwójną konwersję, więc nie można go traktować jako wyrocznię. Ale jako podgląd jak najbardziej.

czornyj
29-02-2012, 18:15
Brydż dlaczegoś jedynie przycina wszystko do sRGB.

dreamstorm
29-02-2012, 19:53
Irfan jest spoko. Bridge lepiej by się sprawdził gdybym częściej korzystał z PS/ACR, a zwykle jest to jedna fota na 20. Prawie wszystko załatwia Lightroom. Mogła by ta 4ka w końcu wyjść i obsługa profili kolorów na etapie obróbki....na pewno się szarpnę na nową wersję :)

Zdjęcia przyszły z labu i parę rzeczy się wyjaśniło. M.in. dlaczego poprzedni monitor, który ustawiałem ręcznie metodą zbójnicką na tzw. oko, bez żadnej bardziej zaawansowanej kalibracji, sprawiał wrażenie zielono-pstrego, kiedy postawiłem go obok nowego Eizo.
Chodzi o to, że LAB gdzie wysyłam foty każe je konwertować do sRGB. Mają na stronie swój profil maszyny ale ma on służyć tylko do podglądu efektu finalnego na komputerze.
Odpaliłem więc zdjęcie wyeksportowane z Lightrooma zapisane w sRGB pod photoshopem i dałem Apply Profile ten z labu. Zdjęcie dopiero wtedy zgadzało się z wydrukiem (jak bardzo idealne to jest odwzorowanie nie wiem, bo w pokoju mam za ciemno, żeby komfortowo porównać zdj. papierowe z tym na monitorze, ale jestem pewny, że jest najwyżej niewielka różnica o ile będzie jakaś)

I teraz zonk - jedyna opcja jaką widzę to zmiana LABa.

Tom01
03-03-2012, 18:00
LAB gdzie wysyłam foty każe je konwertować do sRGB. Mają na stronie swój profil maszyny ale ma on służyć tylko do podglądu efektu finalnego na komputerze.

Jeśli ma Pan ochotę, może Pan zapytać dlaczego operator każe konwertować do sRGB jeśli jest dostępny profil labu. Ciekawym bardzo odpowiedzi. ;)

Janusz Body
03-03-2012, 20:37
Odpaliłem więc zdjęcie wyeksportowane z Lightrooma zapisane w sRGB pod photoshopem i dałem Apply Profile ten z labu. .....

Hmmmmmmm... to trochę tak jakby powiedzieć że książka napisana po polsku jest napisana po niemiecku i próbować ją czytać po niemiecku. :-)

Dokładniej to zapewne chodzi o "assign profile" (nie apply) czyli do zdjęcia podstawiany jest profil labu bez żadnej konwersji. Dokładnie tak jak w przykładzie z książką powyżej. Zero CMSa w tym labie. To wyjaśnia tęż ten zielono-pstry kolor na monitorze.

czornyj
04-03-2012, 12:15
Każdy minilab dokonuje prostej, wewnętrznej konwersji sRGB>profil labu, której albo nie da się wyłączyć, albo wiąże się to ze zbyt upierdliwą procedurą.

Mając profil minilabu możemy włączyć symulację działania wewnętrznej konwersji maszyny, lub dokonać dodatkową konwersję jeśli nie odpowiada nam rendering proponowany przez Noritsu/Agfę/Fuji - pierwsze uzyskujemy przez softproofing z włączoną opcją "preserve color numbers" (lub przydzielenie profilu), drugie przez włączenie podglądu konwersji percepcyjnej lub relatywnie kolorymetrycznej, i oczywiście późniejsze dokonanie konwersji.

Zdarza się również, że operatorzy minilabu sami dokonują konwersji do profilu i proszą, by tylko softproofingować materiał wyrenderowany do sRGB/AdobeRGB.

dreamstorm
05-03-2012, 00:23
Panie Tomaszu, na pewno ich zapytam, bo nie po to kupowałem skalibrowany monitor, żeby dostawać materiał nie taki jak na monitorze.

Panie Januszu, dokładnie to miałem na myśli. Potocznie posługuję się sformułowaniami apply profile i convert to profile. Oczywiście rozumiem efekt działania obu tych opcji :)
Użyłem podglądu efektu zastosowania profilu przy wydruku, żeby stwierdzić jak bardzo to co widzę na monitorze będzie się różnić od wyglądu zdjęcia. Różnica jest spora. Tzn. nie ma tragedii, bo żaden z kolorów nie leci w kosmos, ale wygląda to mniej-więcej tak jakby nałożyć na zdjęcie lekkozielono-jakiś... filtr.

Czornyj, nie wiedziałem, że są LABy, które przyjmują AdobeRGB. W tym wypadku chyba jednak różnica w widoku na monitorze a papierze może być jeszcze większa niż w tym, który opisuję.

esthom
12-03-2012, 16:06
Witam,

Postanowiłem kupić monitor Eizo Foris FS2331. Czy warto nabyć go z kalibratorem w zestawie (kalibrator EasyPIX)?

http://http://www.cortland.pl/eizo-foris-lcd-23-and-8243-widescreen-fs2331-czarny-kalibrator-easypix.html

Które połączenia z monitorem jest lepsze - D-SUB czy może HDMI?

Pozdrawiam,
Tomek

Merde
12-03-2012, 19:46
Które połączenia z monitorem jest lepsze - D-SUB czy może HDMI?

Tylko i wyłącznie HDMI.

marfot
13-03-2012, 00:11
Użyłem podglądu efektu zastosowania profilu przy wydruku, żeby stwierdzić jak bardzo to co widzę na monitorze będzie się różnić od wyglądu zdjęcia. Różnica jest spora. Tzn. nie ma tragedii, bo żaden z kolorów nie leci w kosmos, ale wygląda to mniej-więcej tak jakby nałożyć na zdjęcie lekkozielono-jakiś... filtr.

Jestem złej myśli :(
Też tak sobie gdybałem: może monitor, profile - takie, śmakie; może inny lab.
Ostatecznie stanęło na tym, że to co produkują laby (testowałem te oceniane jako dobre) nie nadaje się do oglądania jeśli ktoś już raz zobaczył obraz na monitorze. Ten softproof z profilem labu jest adekwatny do rzeczywistości - taki szajs dostaje się na odbitce :mrgreen:.
Zrobiłem sobie porównawcze wydruki na najgorszej drukarce atramentowej do jakiej miałem dostęp - rewelacja w stosunku do odbitek z labu.
Ponieważ nie mam dostępu do wydruku na drukarce znośnej jakości (jako usługi) zdecydowałem się samemu na zakup. Olać tam koszty...
Po raz kolejny zakończyła się moja przygoda z labami (poprzednio jak sobie ubrdałem żeby zrobić odbitki ze slajdów).

simon83
13-03-2012, 10:31
A wystarczyłoby skorzystać z labu, który dysponuje profilami dla podłoży, z któych chcemy skorzystać. Ja z takiego korzystam od 3 lat i do tej pory wszystko przebiega prawidłowo. Co oczywiście nie zmienia faktu, że wydruki są dużo lepsze :), jednak oprofilowania też to wymaga.

esthom
16-03-2012, 00:24
Witam ponownie!

Zakupiłem monitor Eizo Foris, po podłączeniu przez HDMI obraz na nim jest dość ciemny (w porównaniu do tego co miałem na laptopie i TN), karta graficzna AT HD5470... czy ten ciemniejszy obraz to moje subiektywne odczucie (po latach używania kiepskich matryc o podkręconej jasności?)

Jak zwiększam jasność i kontrast ekranu to na zdjęciach do obróbki pojawiają się linie w cieniach, czy ktoś miał podobne problemy?

pozdrawiam,
T

marfot
16-03-2012, 00:36
Podczas kalibracji ustawiasz jasność zgodną ze standardem i to jest raczej docelowy obraz.

Merde
16-03-2012, 07:48
Jak zwiększam jasność i kontrast ekranu to na zdjęciach do obróbki pojawiają się linie w cieniach, czy ktoś miał podobne problemy?

Kontrastu w monitorach LCD generalnie się nie dotyka.
Co do jasności - biel nie powinna "świecić po oczach", przyłóż sobie kartkę papieru obok monitora - ma być podobnie jasna.
To kwestia przyzwyczajenia, niedługo nie będziesz mógł patrzeć na bijące po oczach TN.

esthom
16-03-2012, 09:49
Dzięki za sugestie, zauważyłem, że skalibrowanie systemowe współczynnika gamma powoduje, że pasy znikają (nigdy wcześniej tego nie robiłem) + dodatkowo ustawienia czerni na samym monitorze, jeszcze muszę trochę się pomęczyć i mam nadzieję, że wszystko właściwie ustawię.

Tom01
16-03-2012, 12:28
Regulacja jakiej ten monitor wymaga to tylko znaczne zmniejszenie jaskrawości. Najprostsza metoda to "na kartkę" jak już Panu kol. Merde podpowiedział. Niczego więcej bez kalibracji nie należy ruszać.

Fakt, że obraz jest/wydaje(*) się inny niż poprzednie to normalne, ale nie jest to żadna przesłanka aby grzebać w jego nastawach na oko. ;)

(*) - niepotrzebne skreślić

esthom
16-03-2012, 13:30
Rozumiem, że w takim razie mam wrócić na ustawienia fabryczne? I dostosować jasność porównując do kartki papieru?

najbardziej zastanawiały mnie te poziome pasy pojawiające się w cieniach na zdjęciach, dostosowałem jednak współczynnik gamma kalibracją z poziomu systemu (to również sugeruje Pan zresetować?)

Tom01
16-03-2012, 13:34
Rozumiem, że w takim razie mam wrócić na ustawienia fabryczne? I dostosować jasność porównując do kartki papieru?

Tak.

najbardziej zastanawiały mnie te poziome pasy pojawiające się w cieniach na zdjęciach, dostosowałem jednak współczynnik gamma kalibracją z poziomu systemu (to również sugeruje Pan zresetować?)

Absolutnie nie wolno tego robić! Korekcja programowa może być wykonywana wyłącznie pod kontrolą odpowiedniego oprogramowania i czujnika. Inaczej tylko rozreguluje Pan sprzęt.

esthom
16-03-2012, 13:46
Nie do końca rozumiem w takim razie sens umieszczania funkcji "kalibracja monitora" w systemie windows. Pozwoliłem sobie na ustawienie suwaka podczas kalibracji tak jak sugerowały mi instrukcje (ekran pokazywał cztery okrągłe pola z kropkami w środku, ustawiłem je tak, żeby kropki zniknęły, jak sugerowały polecenia).

Szczerze powiedziawszy nie wiem co robić.

Tom01
16-03-2012, 13:48
Nie do końca rozumiem w takim razie sens umieszczania funkcji "kalibracja monitora" w systemie windows.

Jest wiele funkcji, które mimo swojej nazwy, formalnie nie robią tego co wydawałoby się że powinny. Nawet w Macu jest mechanizm "kalibracji" metodami wzrokowymi, ale z normalną kalibracją mają one mało wspólnego.

Szczerze powiedziawszy nie wiem co robić.

Skalibrować. ;)

esthom
16-03-2012, 14:00
Jest wiele funkcji, które mimo swojej nazwy, formalnie nie robią tego co wydawałoby się że powinny. Nawet w Macu jest mechanizm "kalibracji" metodami wzrokowymi, ale z normalną kalibracją mają one mało wspólnego.

Rozumiem, że w takim przypadku nie nabroiłem za bardzo z kalibracją gamma jeśli robiłem to z poziomu systemu a nie monitora?

Skalibrować.

bardzo chętnie, jednak w Gnieźnie nie mam takiej opcji a taszczyć monitor do Poznania (przy moim trybie pracy) wydaje się niemożliwe :)

Tom01
16-03-2012, 14:11
Rozumiem, że w takim przypadku nie nabroiłem za bardzo z kalibracją gamma jeśli robiłem to z poziomu systemu a nie monitora?

Nabroił Pan. Wszystko proponuję przywrócić do wartości fabrycznych, zmniejszyć jaskrawość i pracować. No i jeśli zależy Panu na tym aby wycisnąć z monitora ile fabryka dała trzeba wykonać kalibrację. Jest na to parę sposobów, bez wożenia nigdzie.

wredniaczek
18-03-2012, 23:38
Witam,
dysponuje bardzo okrojonym budżetem (500pln),
wiem, że za te pieniądze nie należy oczekiwać cudów.
proszę o krótkie za i przeciw:
czy kupić używany monitor z lepszą matrycą PVA itd
czy nowy

monitor będzie wykorzystywany do obróbki zdjęć (nieprofesjonalnie) oraz do codziennej długiej pracy
19"<> 21"

Nowe - nie wiem co wybrać, ale za te pieniądze większość ma jakieś "chore" parametry typu kontrast milion :1 itd. przy niektórych nie da się dłużej pracować, tak "świecą" po oczach, a może można coś wybrać w tej cenie?

używane: jest tego pełno na aukcjach, znanych marek Eizo, Nec itd z matrycami PVA, IPS ... ale nie wiem jak taki monitor się zachowuje po 3-5 latach intensywnego użytkowania (bo jeśli ktoś wydał 3-4 tyś. PLN to raczej nie używał go "od niedzieli")

reasumując lepszy będzie Nowy (jaki model?) czy używany "z wyższej półki", który pomimo straty parametrów będzie i tak lepiej "świecić"?(a może już nie nadaje się do niczego?)

gadget_zary
19-03-2012, 00:17
Żaden nowy, a używkę bez wcześniejszego obejrzenia sobie to też średnia opcja. Ja bym szukał czegoś używanego w okolicy żeby podjechać i zobaczyć. Tak kupiłem swojego Eizo i jak do tej pory byłem zadowolony.

Tom01
19-03-2012, 13:37
Przy tej cenie tylko używany, ale unikać "wyższej półki". Lepsze modele, szczególnie profesjonalne, jak Pan słusznie zauważył, kupowane były do pracy nie dekoracji. Są z reguły zajeżdżone. Proponuję szukać prostszych modeli i koniecznie z rąk prywatnych. Żadnych "poleasingowych".

Merde
19-03-2012, 13:47
Przy tej cenie tylko używany, ale unikać "wyższej półki". Lepsze modele, szczególnie profesjonalne, jak Pan słusznie zauważył, kupowane były do pracy nie dekoracji. Są z reguły zajeżdżone.

Ale to przecież całkiem łatwo można sprawdzić w menu?

strideer
19-03-2012, 13:51
Ale to przecież całkiem łatwo można sprawdzić w menu?

Czas pracy - tak. Ale używanych ustawień, w szczególności luminancji - nie koniecznie. Inaczej zużyty będzie monitor skalibrowany do Adobe RGB na 160 nitów, a inaczej monitor pracujący w domu na 80 czy 100 nitów. Nie mówiąc o sytuacjach, jak operator miał fantazję pojechać jeszcze bardziej z luminancją.

gavin
21-03-2012, 17:34
Czy może ktoś by mi powiedział co robię nie tak ;) Postanowiłem w końcu zamienić d-sub na hdmi no i na d-sub było tak:

http://dl.dropbox.com/u/851793/DSC01653.JPG

a teraz na hdmi jest tak

http://dl.dropbox.com/u/851793/DSC01652.JPG

co trzeba ustawić itp??

Tom01
21-03-2012, 17:39
co trzeba ustawić itp??

Sprzęt może przechowywać inne nastawy dla każdego z wejść i zapewne trzeba skalibrować na nowo monitor.

gavin
21-03-2012, 17:41
Nic nie było kalibrowane, to drugi monitor, tylko do codziennych rzeczy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wszystko jest max przeostrzone i przesycone kolory

Tom01
21-03-2012, 18:20
wszystko jest max przeostrzone i przesycone kolory

Na DSUB było z pewnością nieostre, więc efekt pewnie jest spotęgowany. Proszę przejrzeć ustawienia karty graficznej. Szczególnie zakładki poświęcone telewizorom i różnym poprawiaczom obrazu.

allxages
28-03-2012, 13:35
Mam takie pytanie,

posiadam NEC PA241W i MBP 13 (early 2011), podpięty po DVI-MiniDisplayPort, kalibrowany ColorMunki Photo.

Wszystko jest OK, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Jeżeli uśpię komputer, to po wybudzeniu przez parę sekund mam taką jakby stabilizację podświetlania ekranu. Najpierw przez pare sekund ekran jest powiedzmy zazieleniony, następnie zażółcony, aż w końcu wszystko jest ok (albo mi się wydaje ze jest ok).
Czy to jest normalne?

Nie wiem czy to samo jest przy włączaniu komputera, bo to aż tak długo nie trwa, żeby zauważyć w momencie wczytywania na czarnym tle np. Nie jestem też pewny kolejności zafarbu i w ogóle odcienia, ale chyba tak jak podałem.

Może ktoś wytłumaczyć mi to zjawisko? Dzieje się tak od nowości czyli jakieś 10 miesięcy.

Tom01
28-03-2012, 14:35
Czy to jest normalne?

Normalne. To monitor wczytuje nastawy do układów DSP.

allxages
28-03-2012, 15:10
Tak podejrzewałem. Wczoraj kolegi pytałem i mówił, że u niego to nie występuje (ten sam monitor, tylko system windows) i się zaskoczyłem.

Do tej pory, dla bezpieczeństwa przed edycją zdjęć robiłem jeszcze restart systemu, żeby mieć pewność że profile itd są dobrze zaczytane i właśnie nic się nie psuje. Rozumiem, że to jednak zbędne i wystarczy po wybudzeniu odczekać ok. 30 minut do pełnego nagrzania się układów?

Tom01
28-03-2012, 15:27
Tak podejrzewałem. Wczoraj kolegi pytałem i mówił, że u niego to nie występuje (ten sam monitor, tylko system windows) i się zaskoczyłem

Po prostu nie zauważył.

Po odpaleniu po kilku minutach można pracować. NECe PA mają stabilizację.

SebaWolf
03-04-2012, 09:03
Mam pytanko czy ktoś używa takiej lampki przy monitorze /rozświetlenie ściany za monitorem/ ? http://allegro.pl/lampka-biurkowa-lampa-na-biurko-heron-11w-czarna-i2206406732.html Czy wejdzie do niej ta świetlówka wg opisu ma dł. 23cm http://monitory.mastiff.pl/swietlowka-ottlite-5000k-13w.html ?

Tom01
03-04-2012, 09:23
Wejdzie. Typowe świetlówki 11W i standaryzowane OTTLite 13W mają ten sam wymiar.

airhead
04-04-2012, 18:24
witam,
ostatnio używałem na swoim Eizo SX2262 kalibratora(?) Datacolor Spyder 2 Express - niestety, zgodnie z moimi obawami, nie powiedział mi on, jak ustawić jasność i kontrast mojego monitora. tak więc mam pytanie: jaką ustawić jasność i kontrast monitora do kalibracji(?) monitora? jakiej jasności używać?
dzięki

czornyj
04-04-2012, 18:58
Pobierz triala basICColor Display lub spróbuj przegryźć się przez ArgyllCMS + dispcalGUI.

Lojalnie uprzedzam, że kalibracja wtpt mija się z celem - najlepiej ustaw go w menu na 6500K, EIZO samo z siebie będzie znacznie bliżej celu niż Spyder2.

Do profilowania w Argyllu należałoby użyć macierzy korekcyjnej, basICColor mieć coś z automatu. Też nie należy tutaj spodziwać się cudów - zainstaluj dla porównania profil fabryczny i porównaj, czy aby nie będzie lepiej (z dużym prawdopodobieństwem - będzie).

A ogólnie to szacownego SX2262W nie tknąłbym niczym poniżej i1Display Pro.

allxages
04-04-2012, 20:30
Pytanie, czym kalibrować panel LCD w MBP? Mam ColorMunki Photo

strideer
04-04-2012, 20:30
Pytanie, czym kalibrować panel LCD w MBP? Mam ColorMunki Photo

Styknie.

allxages
04-04-2012, 20:53
Ale o oprogramowanie pytam :)

czornyj
04-04-2012, 21:04
Oryginalne wystaczy na MBP, można też*eksperymentować z basICColor display, dla perwersów optymalny będzie zaś ArgyllCMS + dispcalGUI (Graeme Gill trochę stuningował stery do CMP - zwiększył rozdzielczość próbkowania widma i wydłużył czasy integracji pomiarów)

strideer
04-04-2012, 21:43
dla perwersów optymalny będzie zaś ArgyllCMS + dispcalGUI

Dzięki Marcin, dam to sobie do stopki :-D

meg83
06-04-2012, 10:03
Przymierzam się do kupna NEC PA231W (nic w tej cenie raczej lepszego nie znajdę), zastanawiam się teraz jaki kalibrator wybrać - szukam wyjścia o dobrym współczynniku cena/jakość. Color Munki Display, X-Rite i1Display 2 czy coś innego?

strideer
06-04-2012, 10:05
Przymierzam się do kupna NEC PA231W (nic w tej cenie raczej lepszego nie znajdę), zastanawiam się teraz jaki kalibrator wybrać - szukam wyjścia o dobrym współczynniku cena/jakość. Color Munki Display, X-Rite i1Display 2 czy coś innego?

i1 Display Pro.

meg83
06-04-2012, 10:28
i1 Display Pro.

A różnica jest duża w porównaniu do starszego i1 Display 2 przy kalibracji tego konkretnego modelu? Wiem że ma nowy, szybszy sensor i nowe funkcje. Jak to wygląda w praktyce?

strideer
06-04-2012, 10:29
A różnica jest duża w porównaniu do starszego i1 Display 2 przy kalibracji tego konkretnego modelu? Wiem że ma nowy, szybszy sensor i nowe funkcje. Jak to wygląda w praktyce?

Zależy jak ważne jest dla Ciebie ustawienie poprawnego punktu bieli :-) W obecnych czasach i1 Display 2 nie powinien być w ogóle używany, chyba że wyłącznie do ustawiania luminancji w monitorach.

meg83
06-04-2012, 10:47
Zależy jak ważne jest dla Ciebie ustawienie poprawnego punktu bieli :-)

no raczej wolałabym poprawny ;), nie chciałabym przesadnie ocieplonych czy schłodzonych obrazów... /X-Rite i1 Display 2 radzi sobie kiepsko z tym?/

w zasadzie to jest jakieś 300zł różnicy między nimi; nie jest to kwota nie do przeskoczenia ;)

strideer
06-04-2012, 10:49
no raczej wolałabym poprawny ;), nie chciałabym przesadnie ocieplonych czy schłodzonych obrazów... /X-Rite i1 Display 2 radzi sobie kiepsko z tym?/

w zasadzie to jest jakieś 300zł różnicy między nimi; nie jest to kwota nie do przeskoczenia ;)

Weź i1 Display Pro, będziesz miał świetny czujnik na lata, którego użyjesz z dobrym firmowym oprogramowaniem albo z aplikacjami od firm trzecich - również tymi do sprzętowej kalibracji monitorów, jeśli zajdzie kiedyś taka potrzeba.

czornyj
06-04-2012, 11:49
W obecnych czasach i1 Display 2 nie powinien być w ogóle używany, chyba że wyłącznie do ustawiania luminancji w monitorach.

Powiedzmy raczej, że do ustawiania krzywej odpowiedzi tonalnej, bo jeśli chodzi o poziom luminancji, to oczywiście też ustawi go źle :D

Jednak podstawowe problemy i1Display 2 to beznadziejna trwałość, kiepska zgodność międzyinstrumentowa i słaba precyzja pomiarów na nowych typach wyświetlaczy (szerokogamutowe świetlówki, pseudobiałe LED, RGB LED).

Tom01
06-04-2012, 12:22
Weź i1 Display Pro, będziesz miał świetny czujnik na lata

Z tymi latami to się okaże za jakiś czas.
Ale fakt, na razie nie ma lepszego czujnika poniżej 1 tys zł.

allxages
08-04-2012, 22:04
ColorMunki Photo + SpectraView II -> pierwszy punkt to kalibracja sensora. Ta kalibracja powinna być przeprowadzona przy zasłoniętym czy odsłoniętym sensorze?

Tom01
08-04-2012, 22:06
ColorMunki Photo + SpectraView II -> pierwszy punkt to kalibracja sensora. Ta kalibracja powinna być przeprowadzona przy zasłoniętym czy odsłoniętym sensorze?

Nie ma znaczenia.

strideer
08-04-2012, 22:06

A co chcesz zasłaniać? Kalibracja CMP jest po obróceniu głowicy na wskazaną pozycję. Nic więcej nie trzeba robić.

allxages
08-04-2012, 22:08
No, sensor. Ale po wypowiedzi wnioskuję, że obracając głowicę to sensor obraca się także i nie jest widoczny na zewnątrz tak czy owak.
Dzięki!

gadget_zary
09-04-2012, 10:02
Ja mam takie pytanie.
Z racji przymusowego okrojenia budżetu na wydatki na placu boju zostały mi 2 monitory.
NEC P221W
EIZO FORIS FS2331
Osobiście bardziej skłaniam się ku NEC'owi (nie miałem z nim do czynienia, bazuje na opiniach innych użytkowników)
Który będzie lepszym wyborem (monitor zostanie oczywiście skalibrowany)?

czornyj
09-04-2012, 10:35
Wady P221W:
- bardzo skromna rozdzielczość 1680x1050px
- 10-bitowa 1DLUT nie zapewnia dostatecznej precyzji sterowania matrycą S-PVA z podświetleniem szerokogamutowym, przez co kalibracja sprzętowa przekłada się na pogorszenie jakości tonalnej wyświetlanego obrazu
- w przypadku matryc z podświetleniem szerokogamutowym bez elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia zawsze występuje mniej lub bardziej widoczna mura chrominancji (przebarwienia)

Wady FS2331W:
- matryca cPVA mimo sterowania 10-cio bitową 1DLUT ma wyraźnie gorszą liniowość - albo w fabryce słabiej się przykładają do jej wystrojenia, albo po prostu jest 6-cio bitowa +2bity FRC.
- monitor jest potwornie brzydki, tandetny i skrajnie nieergonomiczny (sterowanie OSD tylko z badziewnego pilota, brak regulowanej podstawki). Symptomatyczne jest to, że jest 2-3x cieńszy niż*EIZO serii S, SX, CG czy NEC serii P, PA, SV - nie jest to dobry prognostyk w kwestii potencjalnego zachowania równomierności wyświetlanego obrazu w trakcie dłuższej eksploatacji, oraz ogólnej żywotności wyświetlacza.

gadget_zary
09-04-2012, 11:03
Dziękuję bardzo Panie Marcinie :)

Jaca9
09-04-2012, 14:55
Z racji że obecny padł :( czas kupić nowy, znalazłem coś takiego co o nim sądzicie, miał, lub ma może ktoś taki ? IIyama ProLite X2377HDS-B1 budżet troszkę mizerny tak do 1 tyś max niestety :(

Goomis
10-04-2012, 09:09
Wady P221W:
- bardzo skromna rozdzielczość 1680x1050px
Mi tam jak na 22" MONITOR (nie TV :p) styka skoro i tak się na niego gapię z ~1-1,5m no i filmy wystarczają 720p a nie 1080p - oszczędność miejsca na dysku a jakość i tak wystarczająca :p

- 10-bitowa 1DLUT nie zapewnia dostatecznej precyzji sterowania matrycą S-PVA z podświetleniem szerokogamutowym, przez co kalibracja sprzętowa przekłada się na pogorszenie jakości tonalnej wyświetlanego obrazu
Jak kalibrowałem go CM Photo to zrobiłem gorzej czy lepiej? :p Znaczy teraz to w ogóle nie mam profilu po zmianie kompa i jak oddawałem do labu to jest tak jak było wcześniej - czyli dostaję to co widzę. Pewnie przed sezonem znowu się będę uśmiechał do janmara o pożyczkę CMP, no ale to mam robić czy nie? :p bo ostatnio kalibracja wprowadziła zmiany raczej kosmetyczne?

- w przypadku matryc z podświetleniem szerokogamutowym bez elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia zawsze występuje mniej lub bardziej widoczna mura chrominancji (przebarwienia)

eee? znaczy mam zacząć szukać, czy się już starzeję i nie widzę? :p

A przy okazji pytanie. Czym mogę porządnie wyczyścić matrycę mojego P221W?
Mam kilka drobnych plamek i kilka rozmazanych - to te których się próbowałem pozbyć na bieżąco (chyba nie wyszło :p)?

czornyj
10-04-2012, 09:40
Mi tam jak na 22" MONITOR (nie TV :p) styka skoro i tak się na niego gapię z ~1-1,5m no i filmy wystarczają 720p a nie 1080p - oszczędność miejsca na dysku a jakość i tak wystarczająca :p Czytając moje opinie należy brać poprawkę na to, że jestem potwornie rozpuszczony pracą na 30-tce i monitory poniżej 27" traktuję z ledwie skrywaną pogardą :lol:

Jak kalibrowałem go CM Photo to zrobiłem gorzej czy lepiej? :p Znaczy teraz to w ogóle nie mam profilu po zmianie kompa i jak oddawałem do labu to jest tak jak było wcześniej - czyli dostaję to co widzę. Pewnie przed sezonem znowu się będę uśmiechał do janmara o pożyczkę CMP, no ale to mam robić czy nie? :p bo ostatnio kalibracja wprowadziła zmiany raczej kosmetyczne?
Jak to - w ustawieniach zarządzania barwą nie ma przydzielonego profilu monitora? I mimo tego obraz nie jest potwornie landrynowaty w stosunku do odbitek? Niemożliwe...

eee? znaczy mam zacząć szukać, czy się już starzeję i nie widzę? :p

A przy okazji pytanie. Czym mogę porządnie wyczyścić matrycę mojego P221W?
Mam kilka drobnych plamek i kilka rozmazanych - to te których się próbowałem pozbyć na bieżąco (chyba nie wyszło :p)?
Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Ale na jednolitym, ciemnoszarym tle powinno dać się zaobserwować lokalne przebarwienia - zwykle różowe i zielone. Monitory szerokogamutowe mają świetlówki czerwonawe, zielonkawe i niebieskawe, by w zestawieniu z odpowiednimi filtrami matrycy dać bardziej nasycone kolory. Niestety - w miejscach gdzie świetlówka danego typu świeci słabiej lub mocniej wyłazi zafarb. Analogiczna uwaga tyczy się podświetlenia RGB LED.

Monitor najlepiej czyścić wodą z łagodnym detergentem i dobrą szmatką nie pozostawiającą włókien - ew. w sklepach jest od cholery niedrogich akcesoriów do czyszczenia LCD.

Goomis
10-04-2012, 10:08
Czytając moje opinie należy brać poprawkę na to, że jestem potwornie rozpuszczony pracą na 30-tce i monitory poniżej 27" traktuję z ledwie skrywaną pogardą :lol:

Ja to już akurat wiem. Przesiadać się kiedyś pewnie będę, ale na razie nie planuję ;)

Jak to - w ustawieniach zarządzania barwą nie ma przydzielonego profilu monitora? I mimo tego obraz nie jest potwornie landrynowaty w stosunku do odbitek? Niemożliwe...

No nie ma. Jak ostatnio robiłem profil to zmiana była na poziomie dosłownie -3tint w LR (tak żeby to obrazowo przedstawić) kosmetyczna. Ostatnio oddawałem parę odbitek do labu (nie mojego :( ) dlatego zaznaczyłem, że bez korekcji i jest ok. (zdjęcia do dyplomu: biel jest biała, skóra skórzasta :lol: )

Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Ale na jednolitym, ciemnoszarym tle powinno dać się zaobserwować lokalne przebarwienia - zwykle różowe i zielone. Monitory szerokogamutowe mają świetlówki czerwonawe, zielonkawe i niebieskawe, by w zestawieniu z odpowiednimi filtrami matrycy dać bardziej nasycone kolory. Niestety - w miejscach gdzie świetlówka danego typu świeci słabiej lub mocniej wyłazi zafarb. Analogiczna uwaga tyczy się podświetlenia RGB LED.

Dobra znalazłem! Mam na prawym brzegu tak na wysokość połowy monitora, grubości nie przekraczającej paska do przewijania. Mea culpa :p. Tyle, że to nigdy nie będzie obszar roboczy więc powstrzymałem się przed wyrzuceniem na śmietnik :D

Monitor najlepiej czyścić wodą z łagodnym detergentem i dobrą szmatką nie pozostawiającą włókien - ew. w sklepach jest od cholery niedrogich akcesoriów do czyszczenia LCD.

Ja tam tym akcesoriom nie ufam :p kiedyś kolega kupił z tego płytę niby do czyszczenia napędu bo mu tam ktoś polecił. No i mu eksplodowała w środku i napęd do wyrzucenia :p
Co oznacza zwrot "łagodny detergent"? np. rozcieńczony płyn do szyb? Może być na bazie alkoholu czy nie?

czornyj
10-04-2012, 10:51
No nie ma. Jak ostatnio robiłem profil to zmiana była na poziomie dosłownie -3tint w LR (tak żeby to obrazowo przedstawić) kosmetyczna. Ostatnio oddawałem parę odbitek do labu (nie mojego :( ) dlatego zaznaczyłem, że bez korekcji i jest ok. (zdjęcia do dyplomu: biel jest biała, skóra skórzasta :lol: )

Kalibracja to pryszcz i tu zmiany faktycznie nie muszą być zabójcze (szczególnie, jeśli monitor był już kiedyś kalibrowany) - ale że bez zapiętego w systemie profilu monitora szerokogamutowego zdjęcia wyświetlają się poprawnie, to już zakrawa na Cud Nazarejski...

Dobra znalazłem! Mam na prawym brzegu tak na wysokość połowy monitora, grubości nie przekraczającej paska do przewijania. Mea culpa :p. Tyle, że to nigdy nie będzie obszar roboczy więc powstrzymałem się przed wyrzuceniem na śmietnik :D
Powinny to być raczej większe obszary, ale może trafiła się wybitnie równomierna sztuka - od pewnego czasu P221 (które nb. niebawem kończą swą długą karierę i przechodzą w zasłużony stan spoczynku) są jakby równiejsze. Są też różne progi wrażliwości na tego typu wady - znane mi są przypadki "artystów", dla których najcudniejsze ColorEdge i SpectraView były jedną wielką tandetną niedoróbą.

Ja tam tym akcesoriom nie ufam :p kiedyś kolega kupił z tego płytę niby do czyszczenia napędu bo mu tam ktoś polecił. No i mu eksplodowała w środku i napęd do wyrzucenia :p
Co oznacza zwrot "łagodny detergent"? np. rozcieńczony płyn do szyb? Może być na bazie alkoholu czy nie?
W przypadku akcesoriów do czyszczenia nie spotkałem się jeszcze z czymś szczególnie niebezpiecznym. Ogólnie matryca pokryta jest plastikowym laminatem, więc jeśli tylko płyn nie jest w stanie rozpuścić PCV, to nic strasznego nie powinno się przydarzyć. Woda + zwyczajny płyn do szyb powinien dać radę, natomiast alkohol i co bardziej agresywne substancje lepiej sobie darować. Ważniejsza mz. jest dobra szmatka/czyścik.

dinderi
10-04-2012, 11:40
Kalibracja to pryszcz i tu zmiany faktycznie nie muszą być zabójcze (szczególnie, jeśli monitor był już kiedyś kalibrowany) - ale że bez zapiętego w systemie profilu monitora szerokogamutowego zdjęcia wyświetlają się poprawnie, to już zakrawa na Cud Nazarejski...Pewnie monitor do Mack'a podpięty. Niedawno jeden znajomy znajomej upierał się, że jak się ma Mack'a to juz nic wiecej nie trzeba. Wszystkie argumenty przeciw zbił swoim 15-letnim doświadczeniem.
Nie takie rzeczy Apple widział...

czornyj
10-04-2012, 11:49
Maciek faktycznie z automatu tworzy i zapina w systemie profil ICC monitora, więc jest w tym ziarenko prawdy...

Goomis
10-04-2012, 17:35
Kalibracja to pryszcz i tu zmiany faktycznie nie muszą być zabójcze (szczególnie, jeśli monitor był już kiedyś kalibrowany) - ale że bez zapiętego w systemie profilu monitora szerokogamutowego zdjęcia wyświetlają się poprawnie, to już zakrawa na Cud Nazarejski...

Jak bum cyk cyk. Mam Win7 i jest naprawdę ok. Aż zacząłem otwierać moje stare zdjęcia i wyglądają tak jak wyglądać powinny :p

Powinny to być raczej większe obszary, ale może trafiła się wybitnie równomierna sztuka - od pewnego czasu P221 (które nb. niebawem kończą swą długą karierę i przechodzą w zasłużony stan spoczynku) są jakby równiejsze.
Mam model z początków produkcji. Ja widzę tylko ten jeden obszar.

W przypadku akcesoriów do czyszczenia nie spotkałem się jeszcze z czymś szczególnie niebezpiecznym. Ogólnie matryca pokryta jest plastikowym laminatem, więc jeśli tylko płyn nie jest w stanie rozpuścić PCV, to nic strasznego nie powinno się przydarzyć. Woda + zwyczajny płyn do szyb powinien dać radę, natomiast alkohol i co bardziej agresywne substancje lepiej sobie darować. Ważniejsza mz. jest dobra szmatka/czyścik.

ok dzięki :)

allxages
10-04-2012, 21:45
Mogę się trochę wtrącić? :)

W sumie w dwóch sprawach :) Pierwsza to taka, że ze mnie **** a nie gospodynii domowa. Możesz Marcin podać konkretnie nazwe i model środka do czyszczenia monitora? "zwykły płyn do mycia szyb" jest dla mnie czymś abstrakcyjnym niestety. A trochę przybrudził się i chętnie bym wyszorował moje PA241W :)

Druga sprawa. Wydawało mi się, że Kodak Endura to pewnego rodzaju standard . Robiłem odbitki w labie i w sumie nawet typ z laba mi wspomniał, że Endura ma trochę dominantę któregoś tam koloru, nie pamiętam niestety teraz którego, a odbitek już nie mam. Z ciekawości zrobiłem jedno zdjęcie na FujiColor Professional Paper (trochę głupia ta nazwa) i zdjęcie wyszły bez tej dominanty i zdecydowanie tak jak widziałem to na ekranie monitora.

Tom01
10-04-2012, 21:51
"zwykły płyn do mycia szyb" jest dla mnie czymś abstrakcyjnym niestety.

Niebieski Ajax na przykład. Ważniejsza od płynu jest jednak szmatka. Pierwsza klasa sprawdza się mikrofibra. "Zwykłymi" często robią się smugi.

allxages
10-04-2012, 21:53
A swoją drogą, są różne rodzaje mikrofibry?

Tom01
10-04-2012, 21:55

Nie mam pojęcia. Kupiłem pierwszą z brzegu i sprawdza się znakomicie. Wygląda to trochę jak mini ręczniczek frote. Niepozorne a genialne.

dinderi
10-04-2012, 21:55
Są :) Oddzielne do mebli, oddzielne do kokpitu w aucie, oddzielne do szkła...
Bartek, daj spokój! Idź do sklepu i kup jedną butelkę z takim niebieskim do psiukania, do szyb i szmatkę coś jak frotte - mieciutką i puszystą.

janmar
10-04-2012, 21:59
IMHO do luster najlepsze :idea:

adino
12-04-2012, 20:24
Hej jeśli było to przepraszam ale nawet nie wiem jak ten temat ugryźć i czego szukać bo problem wydaje się być banalny a jednak.....
mam eizo 2243 i do wczortaj wszystko było dobrze.....ale tu nagle podczas pracy cały ekran zmienił zabarwienie...... teraz wtgląda to jakbym patrzył przez zielone okulary.....

co tu się mogło stać?? proszę o pomoc bo sa już nie wiem czego szukac a w takich warunkach nawet przeglądać sieci się nie da :((

dinderi
12-04-2012, 20:28
Sprawdź, czy sie wtyczka w monitorze lub karcie graficznej nie poluzowała.

adino
12-04-2012, 20:34
ja pierdziele......... na to nawet nie wpadłem :)))) a już kombinowałem z profilami.....

DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!!! :))))
kurde tylko jak ta wtyczka mogła się obluzować.....

dinderi
12-04-2012, 20:39
To bardzo charakterystyczna usterka. W obluzowanej wtyczce nie styka jeden z przewodów RGB i nie wyswietla się jedna z barw. Ekran robi się monochromatyczny.
Mogło sie poluzowac w dowolnym monecie, kiedy dotykałes monitora lub komputera. Brak styku pojawił sie po jakimś czasie.

adino
12-04-2012, 20:41
no brakowało mi czerwonego :P

człowiek uczy się na takich wpadkach :) dzięki jeszcze raz :)

arekhit
12-04-2012, 21:59
a moglbys przy okazji napisac jak ten 2243 ci chodzi ?

krzy
13-04-2012, 00:26
Mogę się trochę wtrącić? :)

W sumie w dwóch sprawach :) Pierwsza to taka, że ze mnie **** a nie gospodynii domowa. Możesz Marcin podać konkretnie nazwe i model środka do czyszczenia monitora? "zwykły płyn do mycia szyb" jest dla mnie czymś abstrakcyjnym niestety. A trochę przybrudził się i chętnie bym wyszorował moje PA241W :)

Jeśli jeszcze nie zacząłeś czyścić to uważaj z tymi płynami do szyb itp. Mogą zawierać amoniak, ocet, alkohol lub inne rozpuszczalniki.
Kilka lat temu na kineskopowym Samsungu miałem plamkę od długopisu, chciałem domyć i skończyło się rozmazaniem i częściowym zmyciem warstwy antyrefleksyjnej :shock: Paskudny widok :cry:
Generalnie najbezpieczniej jednak płynem do LCD, jeśli nie masz i chcesz użyć tego od okien to na wilgotną szmatkę trochę płynu i za długo nie moczyć - dopiero dłuższe działanie może zmiękczyć warstwę pokrywającą ekran.
Dobra ściereczka z mikrowłóknami nieźle myje i usuwa nawet tłuszcz - wystarczy lekko zmoczyć czystą wodą (destylowaną lub przegotowaną) - od tego radzę zacząć!

cycu007
13-04-2012, 14:52
Tak jak w temacie czy ktoś mial doczynienia z tymi kalibratorami ?? który jest lepszy ?? mowa o :

Spyder 4 Elite :
http://http://www.ebay.co.uk/itm/Datacolor-Spyder-4-Elite-Monitor-Screen-Calibrator-/330698634339?pt=UK_Computing_Software_Software_SR&hash=item4cff2cb463#ht_1422wt_1396 (http://www.ebay.co.uk/itm/Datacolor-Spyder-4-Elite-Monitor-Screen-Calibrator-/330698634339?pt=UK_Computing_Software_Software_SR&hash=item4cff2cb463#ht_1422wt_1396)
oraz
X-Rite ColorMunki :
http://www.ebay.co.uk/itm/X-Rite-ColorMunki-Display-Monitor-Calibrator-BNIB-/330687079738?pt=UK_Computing_Software_Software_SR&hash=item4cfe7c653a#ht_3046wt_1163

chciał bym kupić któryś z nich ale przed tym dowiedzieć się opinii od osób posiadających taki sprzęt z góry dzięki za podzielenie się wiedzą

E.3
13-04-2012, 18:06
zdecydowanie x-rite ;)

czornyj
15-04-2012, 11:28
X-Rite to bardziej inteligentna i dopracowana konstrukcja. Warto dopłacić do wersji i1Display Pro, która posiada przydatne w fotografii funkcje strojenia kontrastu i własnego punktu bieli, oraz współpracuje z oprogramowaniem NEC, EIZO itd.

allxages
17-04-2012, 22:55
Mówiłem już, że się do tego nie nadaję? ;-)

Niebieski Ajax na przykład.

Byłem w sklepie i było to:

http://i40.tinypic.com/2cwk13r.jpg
źródło (http://i40.tinypic.com/2cwk13r.jpg)

Czy chodziło o tego po lewej? :)

krzy
18-04-2012, 00:29
Jak możesz ! :confused:
Zdjęcie iPhonem na forum Canona! :mrgreen:

Tom01
18-04-2012, 10:00
Czy chodziło o tego po lewej? :)

Hm... z tych dwóch który jest niebieski? ;)

krzy
18-04-2012, 16:03
Bez X-Rite i1Display Pro trudno będzie precyzyjnie określić ! :)

Sorry, nie mogłem się powstrzymać - to przecież wątek o monitorach, spektrometrach i kalibrowaniu... :D

czornyj
18-04-2012, 17:05
Bez X-Rite i1Display Pro trudno będzie precyzyjnie określić ! :)

Sorry, nie mogłem się powstrzymać - to przecież wątek o monitorach, spektrometrach i kalibrowaniu... :D

Dokładnie to bez nowego X-Rite i1Pro2 (nb. wcielenie zajebozy).

i1Display Pro ma niezłą zgodność z funkcją składowych trójchromatycznych obserwatora CIE, ale mimo wszystko nie ma kalibracji dla widma świetlówek w hipermarkecie, dlatego pomiar może być nieco przekłamany.

Lepiej w tym wypadku sięgnąć po nowy spektrofotometr - jest zgodny z XRGA, ma kompensację szumu i driftu temperaturowego, autokalibrację długości fali, pomiar w ISO M0, M1 oraz M2, oświetlacze A i UV, a wszystko to w aluminiowej obudowie, z łatwym do czyszczenia filtrem - więc powinno być dobrze :)

arekhit
20-04-2012, 20:12
Mam szybkie pytanie - jak sie ma poza rozdzielczoscia 2231 do 2243 ?
z gory dziekuje za pomoc

janmar
20-04-2012, 20:32
Dobra ściereczka z mikrowłóknami nieźle myje i usuwa nawet tłuszcz - wystarczy lekko zmoczyć czystą wodą (destylowaną lub przegotowaną) - od tego radzę zacząć!

Zacząć wodą i skończyć na wodzie jeśli używamy mikrofibry.Detergenty potrafia rozpuszczać mikrofibrę.

Tom01
20-04-2012, 22:03
Mam szybkie pytanie - jak sie ma poza rozdzielczoscia 2231 do 2243 ?

S2231W: 22", 1680x1050, gamut sRGB, prawie najniższy model z serii, nie produkowany od ok 2 lat.

S2243W: 22", 1920x1200, gamut AdobeRGB, prawie najwyższy model z serii, równiejszy niż wersje 1680x1050, aktualnie produkowany.

arekhit
22-04-2012, 11:11
dziekuje

GMHusky
23-04-2012, 15:40
dziekuje

S2243W: 22", 1920x1200, gamut AdobeRGB, prawie najwyższy model z serii, równiejszy niż wersje 1680x1050, aktualnie produkowany.

arekhit polecam Ci tego jeżeli się zastanawiasz, mam i jestem mega zadowolony :)

arekhit
23-04-2012, 15:48
GMHusky dzieki, ale tak kalkuluje i ten + kalibrator to 1700 zl , a 2243 to 1000 wiecej i nie wiem czy nie doplace , bylby nowy z 5 lat gwarancji - jak myslisz? W sumie tylko i az 1k zl.

krzy
23-04-2012, 16:13
Dnia 30 stycznia Tom01 napisał:

Jeśli ktoś chciałby dysponować własnym zestawem do kalibracji, sugeruję spektrofotometr ColorMunki Photo/Design. W takim wypadku jest możliwość uzyskania wersji oprogramowania EasyPix współpracującego z spektrofotometrem. Za darmo.
- w jaki sposób ?

GMHusky
23-04-2012, 16:43
GMHusky dzieki, ale tak kalkuluje i ten + kalibrator to 1700 zl , a 2243 to 1000 wiecej i nie wiem czy nie doplace , bylby nowy z 5 lat gwarancji - jak myslisz? W sumie tylko i az 1k zl.

... mi się w sumie udało bo kupiłem rocznego za 1,7 k ze wszystkimi papierami, gwarancją, pudłem itp. a też miałem spore dylematy. Ale teraz nie żałuję wyboru...

arekhit
23-04-2012, 19:04
no to cena dobra byla, 2243 nikt nie sprzedaje uzywek narazie niestety, a jak juz to 400 zl taniej widzialem, to zadna rewelacja. A jak czesto kalibrujesz? niby radza raz na 3 miesiace ?

Tom01
24-04-2012, 02:01
A jak czesto kalibrujesz? niby radza raz na 3 miesiace ?

Wystarczy raz na rok.

GMHusky
26-04-2012, 16:29
Wystarczy raz na rok.

i właśnie tak :) skalibrowałem po otrzymaniu i jakieś 7 miesięcy już pracuję... i nawet zapomniałem :P

pe.en.de
28-04-2012, 13:31
Firma LG Electronics ogłosiła dziś nową linię monitorów wyposażonych w panele IPS - IPS4 series. Seria ta ma być skierowana dla przeciętnego użytkownika, zapewniając mu w przystępnej cenie jakość, której nie doświadczył dotychczas. Głównymi zaletami nowych monitorów są: bardzo duża głębia kolorów i szerokie kąty widzenia (do 187 stopni). Cieszyć może także niższe zapotrzebowanie ekranu na prąd oraz zdecydowanie mniejsze zmęczenie oczu po spędzeniu większej ilości czasu przed komputerem. LG wprowadziło także opcję Smooth Color Change, która pomaga eliminować efekt rozmycia podczas szybszych scen w filmach czy grach.

To dziś wyhaczyłem szukając montora.

Kolekcjoner
28-04-2012, 14:49
Miło z ich strony. Mam nadzieję że cena będzie dla Kowalskiego ;).

jacek_73
28-04-2012, 15:15
Cena dla Kowalskiego jak najbardziej, ale żeby jakość była zbliżona dla tego drugiego :lol:

Tom01
28-04-2012, 15:20
Cena dla Kowalskiego jak najbardziej, ale żeby jakość była zbliżona dla tego drugiego :lol:

Z tym drugim mam obawy. LG Display od jakiegoś czasu intensywnie lansuje okrojone wersje IPS swojego pomysłu. Oczywiście przedstawia ich zalety w samych superlatywach, ale te matryce są gorsze od ich wcześniejszych, droższych wersji. Mamy do czynienia z typowym marketingowym przekuwaniem wad na zalety.

muflon
28-04-2012, 22:38
szerokie kąty widzenia (do 187 stopni).
Hum, co to (>180) dokładnie oznacza? :mrgreen:

Kolekcjoner
28-04-2012, 22:42
Hum, co to (>180) dokładnie oznacza? :mrgreen:

No jak to co - będziesz mógł oglądać zdjęcia od tyłu :lol:.

pe.en.de
29-04-2012, 00:18
Może jest wypukły?

manfred1
01-05-2012, 17:10
Jak to jest z tym kalibrowaniem mam na myśli sprzęt i1Dilplay Pro. Kalibrację przeprowadzam dla Eizo s2233W.Ustawiam temp 6500 i manualne ustawienia. Po czym zakładam kalibrator i wio. Ustawienia rgb, jasnosci itd koryguję programem dołączonym do monitora. Na koniec profil zapisuję i ustawiam jako domyślny. Profilowanie robię w dzień a pracuję różnie raz w nocy raz w dzień. Czy pora dnia ma znaczenie? I jeszcze jedno gdzie mogę poczytać o samym kalibrowaniu ?

czornyj
01-05-2012, 18:27
Wszystko ma znaczenie. Posłuchaj wujka czornego:
http://vimeo.com/40210023

manfred1
01-05-2012, 19:12
Wujku byłem na tym webinarium i akurat sama kalibracje wujek przeleciał "co za słowo" po macoszemu. Nie dochodząc do końca kalibracji.

strideer
01-05-2012, 19:34
Parę moich starszych tekstów możesz wygrzebać na stronie DFV. Mam też w planie materiał o i1 Display Pro na blogaska, ale póki co jest tylko zaczątek, bo ostatnio nie mam czasu pisać.

Tapatalk

bob_
01-05-2012, 23:08
Mam pytanie do posiadaczy lub mających styczność z SX2762W. Drogą kupna nabyłem sobie ten model właśnie i monitor wypas! ...choć ma swoje "wady"...
Tylko mam wątpliwości co do kontrastu - domyślnie jest ustawiony na 100%, zaś pamiętam z wcześniej używanego s2233w na PVA było 50%. Dodatkowo mam wrażenie, że te 100% na sx jest okrutnie oczojebne. Nie pamiętam niestety jak to było na ipsie z CG243W, bo tego używam na bieżąco ale na tą chwilę nie mam do niego dostępu.
Jaką wartość powinienem ustawić, aby prawidłowo wyregulować sx'a i go oprofilować? Zostawić 100%?

Tom01
01-05-2012, 23:14
W tym modelu 100% to wartość fabryczna i tak ma zostać.

bob_
01-05-2012, 23:23
Ok, dziękuje bardzo za odpowiedź.
Jeszcze pytanko; powierzchnia matrycy (choć właściwiej jest to chyba jakaś zewnętrzna, ochronna dodatkowa powierzchnia) jest bardzo...jakby to powiedzieć.. "perlista"? Wygląda to tak jakby jej antyrefleksyjność była uzyskana przez wypiaskowanie do postaci milionów drobnych kuleczek. Przeszkadza to trochę szczególnie gdy wyświetla się coś jasnego lub biel, mam wrażenie jakby to były miliony maleńkich pryzmatów rozszczepiających tą biel do kolorów tęczy (można odnieść takie wrażenie, że ekran zamiast być białym mieni się kolorowo w każdym z tych maleńkich punktów).
Co to jest? W CG243W nie zwróciło to mojej uwagi, więc przypuszczam, że tam wykończenie jest inne.

hyzop
02-05-2012, 19:34
Parę moich starszych tekstów możesz wygrzebać na stronie DFV. Mam też w planie materiał o i1 Display Pro na blogaska, ale póki co jest tylko zaczątek, bo ostatnio nie mam czasu pisać.

Tapatalk

Musisz bardziej się zebrać w sobie8-) bo też jestem zainteresowany tematem.

gadget_zary
13-05-2012, 20:00
Przeglądając oferty monitorów trafiłem na HP LP2465 (PVA, 1900x1200). Warte to uwagi ??

Tom01
13-05-2012, 20:22
Przeglądając oferty monitorów trafiłem na HP LP2465 (PVA, 1900x1200). Warte to uwagi ??

Ot, na bezrybiu i rak ryba...

arekhit
13-05-2012, 21:53
:) dawno tak dobrego hasla nie czytalem w necie

ehri
26-05-2012, 19:18
witam wszystkich!

Mam poważny dylemat, czytałem dużo na temat monitorów ezio, dell i nec. I już nie wiem co wybrać, 10 użytkowaników to 10 różnych opini. Mam na oku 2 mnitory, raczej chodzi mi o nowy. Zastosowanie to przede wszystkim retusz fotografii + ewetualnie projektowanie. Jeśli chodzi o rozmar to 22" co najmniej, a max 24", pracuje cały czas na laptopie 16" i jest dobrze. Chcę wydać mniej więcej 1200-1600zł.

Myślałem o:

-NEC P221W (można spotkać z kalibratorem w zestawie)

-Dell U2412M

Dobrze by było gdyby monitor w tej cenie był skalibrowany lub ew. z kalibratorem (ale wtedy mam już mniej na monitor..)

Prosiłbym o jakieś dobre rady. Mile widziane są także inne monitory, na które warto zwrócić uwagę np. coś z eizo.

Monitor chcę podłaczyć pod laptopa HDMI lub DVI - Sony Vaio lub Apple 13".

z góry wielkie dzięki!

ehri
27-05-2012, 01:03
znalazłem jeszcze coś takiego, co Wy na to?

Eizo FlexScan EV2335W

HP zR22w - cena znacznie niższa

Dell U2410

gadget_zary
27-05-2012, 11:09
Proponuje ci szukać Nec P221W, od biedy Eizo EV2335. Ew. na allegro widzę są używki Eizo 2233.

Tom01
27-05-2012, 12:31
Z wymienionych zdecydowanie najlepszy i to przewyższający pozostałe o klasę jest NEC P221W. EIZO S2233W jest jeszcze lepszy ale używany to ryzyko wszak ktoś ma powód żeby go sprzedawać.

bob_
27-05-2012, 12:57
używany to ryzyko wszak ktoś ma powód żeby go sprzedawaćNo na przykład taki, jak ja - chciałem przejść z 22 na 27 cali. Zadowolony nabywca (w 100% sprawnego, wyregulowanego, używanego przez 1800h S2233W) napisał maila i smsa z podziękowaniem, i że monitor jest nawet w lepszym stanie niż go opisałem. Przepraszam za tą krypto-auto-reklamę, ale takie "tezy" jak powyżej mogą się zgadzać z rzeczywistością może na 50%, może na 70, a może na 10? Każdy będzie miał swoją "próbę" danych statystyczny do budowania swoich twierdzeń, więc uważam to za bezcelowe. Każdy przypadek trzeba po prostu rozważyć indywidualnie. Są używki dobre i takie, które trzeba omijać. Dokładnie tak jak z każdym innym towarem.