PDA

Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd. część II

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8

kosdkp
11-03-2013, 14:10
Odpowiedz z serwisu :

Witam Pana,

Wygląda to na ciało obce.

Proszę zgłosić monitor do serwisu trzeba wymienić matrycę.

Pozdrawiam

MastaMarek
11-03-2013, 22:22
Biorąc pod uwagę świadomość MastaMarka co do ryzyka, cyt: "milo bylo by wiedziec, ze podswietlanie jest rownomierne albo, ze nie mam martwych pixeli na samym srodku ekranu. ", zaniechanie kontaktu ze sprzedawcą byłoby po prostu niemądre.

Osobiscie jestem troche przerazony sytuacja na rynku :] Jestem nastawiony na PA301 i za 8k zl chcialbym aby ten monitor przeszedl jakas kontorle albo w razie jakiegos niemilego przypadku, moglbym spac spokojnie, ze taki monitor zostanie wymieniony na poprawny model. Podejscie NECa abym doplacil 4tys zl!! aby zakupic SV301 i spal spokojnie i nie martwil sie, ze zmarnuje pieniadze jest bardzo dziwne - lekko mowiac ;) Rozumiem roznice ceny gdyby linia SV byla wyjatkowa ale nawet na forum mva.pl, zagranicznych serwisach i recezjach, nikt prawie nie zauwaza roznicy pomiedzy linia SV a PA. Tak ogladalem filmiki reklamowe NECa i broszury i linia SV ma podobno specjalna selekcje ale to co mowi producent a rzeczywistosc okazuje sie rozna.

Szkoda, ze EIZO nie ma alternatywy dla PA301W w swojej lini SX. Cenowo odpowiednik to CX270, ktory nie zostal mi polecony i jest o 3' mniejszy. Nawet w przedziale 5 cyfrowym EIZO nie ma nic w 30". nie zaplace prawie 13tys zl za CG276. w tej cenie chcialbym juz miec 30".

Dla mnie w przedziale 27-30" jedyne znosne rozwiazanie to PA301W. Chyba, ze ktos chce wydac kolejne 4000zl na linie SV albo mniejszego CG276. Mimo wszystko uwzam, ze w tej cenia za PA301, wymaganie jakiejs jakosci od panelu jest czyms normalnym. To nie jest monitor biurowy gdzie 5 czy 10 pixeli na srodku ekranu nie przeszkadza w pisaniu w wordzie :(

strideer
11-03-2013, 22:26
Ja romansowałem z PA271W. Trzema. Skończyłem z 24" Eizo CG. Ładniej, fajniej, z mniejszym stresem :-) Na wygodę pracy nie narzekam, mimo mniejszego rozmiaru i niższej rozdzielczości.

MastaMarek
11-03-2013, 22:39
Ja romansowałem z PA271W. Trzema. Skończyłem z 24" Eizo CG. Ładniej, fajniej, z mniejszym stresem :-) Na wygodę pracy nie narzekam, mimo mniejszego rozmiaru i niższej rozdzielczości.

Ja z checia poszedlbym w strone EIZO ale w przedziale 27-30" nie maja zbytnio konkurencyjnej oferty w przedziale - cena/jakos ;) NEC nie jest lepszy ale jeden rodzynek to PA301W ktory odziwo zdobywa bardzo dobre recezje po calym swiecie. Ja od 7 lat edytuje zdjecia na 15' MBP i przedtem mialem powerbooka 17'. Tak wiec rozmiar i rozdzielczosc ekranu ma dla mnie duze znaczenie bo latami potracilem wzrok, edytujac po nocy zdjecia na laptopie. Teraz mam okazje troche nareszcie kupic normalny monitor i w tych cenach fajnie wiedziec, ze slowa jakos, kontrola i obsluga klienta maja znaczenie :]

strideer
11-03-2013, 23:07
Ja z checia poszedlbym w strone EIZO ale w przedziale 27-30" nie maja zbytnio konkurencyjnej oferty w przedziale - cena/jakos ;) NEC nie jest lepszy ale jeden rodzynek to PA301W ktory odziwo zdobywa bardzo dobre recezje po calym swiecie. Ja od 7 lat edytuje zdjecia na 15' MBP i przedtem mialem powerbooka 17'. Tak wiec rozmiar i rozdzielczosc ekranu ma dla mnie duze znaczenie bo latami potracilem wzrok, edytujac po nocy zdjecia na laptopie. Teraz mam okazje troche nareszcie kupic normalny monitor i w tych cenach fajnie wiedziec, ze slowa jakos, kontrola i obsluga klienta maja znaczenie :]

Mając na uwadze samą kwestię wzroku, powiem Ci, że dobrze zrobiłem biorąc 24" 1920x1200 zamiast 27" 2560xileśtam. Ekran 27" wychodził mi poza pole widzenia w odległości, w jakiej jestem przed monitorem. Odsunąć go od siebie bardziej nie mogłem, bo tutaj wchodziła w grę wielkość pikseli. W Chrome tekst można powiększyć, ale retuszując przez wiele godzin i pracując na poziomie pikseli już nie jest tak bardzo komfortowo z większej odległości. Mając na uwadze inne kwestie użytkowe, to ColorNavigator w Eizo zjada na przekąskę przed śniadaniem oprogramowanie SpectraView II. To też ma duże znaczenie jak masz na podorędziu kilka gotowych profili do zmieniania (w moim przypadku monitor jest skalibrowany do Adobe RGB i sRGB z luminancjami 65, 80 i 95 nitów, które przełączam w zależności od potrzeby i warunków oświetleniowych).

slouON
12-03-2013, 00:30
Widział może ktoś już jak świeci EV2736 ? Jeśli jest tak fajny, jak EV2333 to bym sobie kupił :)

Ooo jestem za!

Cichy
13-03-2013, 13:52
Chyba się wyleczyłem z pomysłu zakupu EV2736, pytanie teraz jest takie:

NEC PA271W czy EIZO SX2762W ?

MastaMarek
13-03-2013, 14:02
Chyba się wyleczyłem z pomysłu zakupu EV2736, pytanie teraz jest takie:

Z mojego "riserczu" ktory zrobilem to SX od EIZO bedzie lepszym wyborem, ale seria PA nie jest zla.

na MVA sa maniacy ktorzy testowali chyba kazdy monitor dostepny i tam masz duzo odpowiedz.

W tej cenie jest jescze legendarny CX240, tylko, ze mniejsza rozdzielczosc i przekatna.

EIZO to tez gwarancja i color navigator ;)

Cichy
13-03-2013, 14:08
Nie znalazłęm na MVA testu ani jednego ani drugiego. 24" mnie nie interesuje.

Tom01
13-03-2013, 14:11
Nie znalazłęm na MVA testu ani jednego ani drugiego. 24" mnie nie interesuje.

Może się Pan posłużyć analogią SX2462W i PA241W. To identyczne monitory, tylko mniejsze. Wszystkie uwagi odnośnie tych modeli przekładają się na SX2762W i PA271W.

Jaqbowski
13-03-2013, 14:29
Podejscie NECa abym doplacil 4tys zl!! aby zakupic SV301 i spal spokojnie i nie martwil sie, ze zmarnuje pieniadze jest bardzo dziwne - lekko mowiac
Zgadzam się z toba. Niemniej w ubiegłym roku na targach foto-video w Łodzi Nec zrobił promocję i sprzedawano SV301 w cenie PA301. Kupiłem, uzytkuje już prawie rok i jestem zadowolony:) Może i w tym roku warto zorientować się czy nie będą mieć podobnej promocji.

marfot
13-03-2013, 14:43
pytanie teraz jest takie:

Mój syn stojąc przed takim dylematem zdecydowanie wybrał SX2762W i jest zachwycony, przede wszystkim równomiernością podświetlenia i reprodukcją subtelności w światłach i cieniach. A pracuje na nim po kilkanaście godzin dziennie robiąc sporo prac również do druku.

strideer
13-03-2013, 14:47
+1 za SX.

Cichy
13-03-2013, 18:48
Dziwne, widzę, ostatni post Strideera na głównej stronie forum, a tutaj go nie ma..

strideer
13-03-2013, 18:50
Dziwne, widzę, ostatni post Strideera na głównej stronie forum, a tutaj go nie ma..

Jaki post?

Cichy
13-03-2013, 19:09
"+1 za SX" - teraz się dopiero tutaj pojawił pomimo, że widziałem go na głównej.

PS. Czemu tak walczyłeś z 3 Necami ?

MastaMarek
13-03-2013, 22:36
Zgadzam się z toba. Niemniej w ubiegłym roku na targach foto-video w Łodzi Nec zrobił promocję i sprzedawano SV301 w cenie PA301. Kupiłem, uzytkuje już prawie rok i jestem zadowolony:) Może i w tym roku warto zorientować się czy nie będą mieć podobnej promocji.

Kurcze!! Gratulacje!! mega promocja. Bede w tym roku na targach foto-video w lodzi to moze poczekam jeszcze z zakupem :]

EDIT:
trzeba byla zakupic monitor na miejscu odrazu? faktura na przelew? czy mam przygotowac srodki na karcie :]

strideer
13-03-2013, 22:49
"+1 za SX" - teraz się dopiero tutaj pojawił pomimo, że widziałem go na głównej.

PS. Czemu tak walczyłeś z 3 Necami ?

Opisywałem to w tym wątku (lub jego poprzedniku) i wspominałem po drodze przynajmniej raz, a może nawet dwa :-) Żeby nie śmiecić to jeszcze raz krótko: nierównomierne podświetlenie, mimo włączonego DUE, skutkowało przebarwieniami w odcieniach neutralnych, widzianych przeze mnie gołym okiem. Do tego występował we wszystkich przypadkach również dostrzegalny efekt "cieknięcia" czerni - w dwóch przypadkach powiedzmy pomijalnym, w trzecim - drastyczny. Monitor zwróciłem do sprzedawcy, parę miesięcy później trafiła mi się dobra okazja na CG243, którego wziąłem zamiast PA271. Pod względem jednorodności jest niemal idealny, efekty cieknięcia są tak niewielkie, że widać to tylko w ciemnościach. EIZO ma zdecydowanie lepszą obsługę serwisową u nas w kraju. Z tego co się zorientowałem monitory NEC-a są wysyłane w trudniejszych przypadkach do Niemiec, co oczywiście trwa, no i gwarancja jest zdaje się krótsza (3 vs. 5 lat w EIZO). Moim skromnym zdaniem lepiej mieć pewniejszy monitor bez sprzętowej kalibracji jak z serii SX, niż mieć bajer ale wkurzać się, że obraz nie jest równy (mam na myśli PA). Niezależnie od wyboru dobra rada jest taka, żeby dany egzemplarz albo obejrzeć (i w miarę możliwości pomierzyć) przed zakupem albo dogadać ze sprzedawcą możliwość zwrotu/wymiany.

MastaMarek
13-03-2013, 22:56
Opisywałem to w tym wątku (lub jego poprzedniku) i wspominałem po drodze przynajmniej raz, a może nawet dwa :-) Żeby nie śmiecić to jeszcze raz krótko: nierównomierne podświetlenie, mimo włączonego DUE, skutkowało przebarwieniami w odcieniach neutralnych, widzianych przeze mnie gołym okiem. Do tego występował we wszystkich przypadkach również dostrzegalny efekt "cieknięcia" czerni - w dwóch przypadkach powiedzmy pomijalnym, w trzecim - drastyczny. Monitor zwróciłem do sprzedawcy, parę miesięcy później trafiła mi się dobra okazja na CG243, którego wziąłem zamiast PA271. Pod względem jednorodności jest niemal idealny, efekty cieknięcia są tak niewielkie, że widać to tylko w ciemnościach. EIZO ma zdecydowanie lepszą obsługę serwisową u nas w kraju. Z tego co się zorientowałem monitory NEC-a są wysyłane w trudniejszych przypadkach do Niemiec, co oczywiście trwa, no i gwarancja jest zdaje się krótsza (3 vs. 5 lat w EIZO). Moim skromnym zdaniem lepiej mieć pewniejszy monitor bez sprzętowej kalibracji jak z serii SX, niż mieć bajer ale wkurzać się, że obraz nie jest równy (mam na myśli PA). Niezależnie od wyboru dobra rada jest taka, żeby dany egzemplarz albo obejrzeć (i w miarę możliwości pomierzyć) przed zakupem albo dogadać ze sprzedawcą możliwość zwrotu/wymiany.

+1

EIZO > NEC

mimo wszystko ide w droge z modelem PA tak wiec 3majcie kciuki ^_^

MastaMarek
14-03-2013, 09:48

Poprostu przez twoja wiadomosci nie moglem spac dzis. Bylo jakies info wczesniej o tej promocji NECA?? taka promocja obowiazywala przez 3 dni targow? czy kto pierwszy ten lepszy? SV301 o 4tys zl taniej to jest meeeeega promocja.

Tom01
14-03-2013, 10:12
Poprostu przez twoja wiadomosci nie moglem spac dzis. Bylo jakies info wczesniej o tej promocji NECA?? taka promocja obowiazywala przez 3 dni targow? czy kto pierwszy ten lepszy? SV301 o 4tys zl taniej to jest meeeeega promocja.

To nie była żadna promocja NEC-a. Jeden z tych "promocyjnych" SV301 do dziś nie może znaleźć nabywcy. Proponuję się nie napalać jak szczerbaty na suchary, bo cudów nie ma. Jak coś wygląda na super hiper okazję to z reguły coś się za tym kryje. Nie chcę nikomu robić antyreklamy, więc szczegóły na PW.

Jaqbowski
14-03-2013, 18:58
To ja tez poproszę info na priv na jaki bonus dałem się nabrać:)

Informacji o promocji nie było nigdzie wcześniej, zobaczyłem ja dopiero na targach. Kupować oczywiście nie trzeba było na miejscu, był chyba 3 tygodniowy okres po targach kiedy można dokonać było zakupu. Transakcji dokonałem w RCS2 w Krakowie. Monitor dostarczył mi do pracowni Czornyj, tutaj też go skalibrował. "Felerności" SV301 nie zauważyłem do dziś, widocznie Czornyj nieźle zamydlił mi oczy:):)

Kolekcjoner
14-03-2013, 20:24
To nie była żadna promocja NEC-a. Jeden z tych "promocyjnych" SV301 do dziś nie może znaleźć nabywcy. Proponuję się nie napalać jak szczerbaty na suchary, bo cudów nie ma. Jak coś wygląda na super hiper okazję to z reguły coś się za tym kryje. Nie chcę nikomu robić antyreklamy, więc szczegóły na PW.

Ale skoro publicznie to piszesz to może wyjaśnij bez metafor w czym problem. Szczególnie że występujesz tu (prowadząc działalność handlową) jako strona i takie puszczanie bąków to nic innego jak oczernianie konkurencji bez pokrycia.

Tom01
14-03-2013, 20:53
Ale skoro publicznie to piszesz to może wyjaśnij bez metafor w czym problem. Szczególnie że występujesz tu (prowadząc działalność handlową) jako strona i takie puszczanie bąków to nic innego jak oczernianie konkurencji bez pokrycia.

To nie była promocja NEC-a a ColorConfidence. Dotyczyła monitorów kupionych w UK bez VAT bez uznawanej w Polsce gwarancji. Jeśli ktoś zainteresowany to Krzysztof, szeryf polskiego oddziału CC, chyba wciąż ma sztukę SV301 w dobrej cenie.

MastaMarek
14-03-2013, 22:26
To nie była promocja NEC-a a ColorConfidence. Dotyczyła monitorów kupionych w UK bez VAT bez uznawanej w Polsce gwarancji. Jeśli ktoś zainteresowany to Krzysztof, szeryf polskiego oddziału CC, chyba wciąż ma sztukę SV301 w dobrej cenie.

Dzieki za info TOm01. czy jest cos w tym model SV bez gwaracje zlego? tzn. on jest swiadomie sprzedawany z jakimis defektami? czy to poprostu nowy model SV bez gwarancji?

Tom01
14-03-2013, 23:12
Dzieki za info TOm01. czy jest cos w tym model SV bez gwaracje zlego? tzn. on jest swiadomie sprzedawany z jakimis defektami? czy to poprostu nowy model SV bez gwarancji?

Hm.... rozpakowany monitor w podejrzanie niskiej cenie, którego pomimo ostrej przeceny nikt nie chce. Nie śmierdzi? Cudów nie ma. Ma tym sprzęcie nie ma narzutu jak na bananach żeby sobie żonglować upustami. Jeśli coś kosztuje grubo poniżej ceny zakupu to musi być coś na rzeczy. Na chłopski rozum.

BeatX
16-03-2013, 09:35
Jaki środek czyszczący byście polecili do Eizo SX2262W ?
Aktualnie używam jakiegos uniwersalnego żelu "hama" do czyszczenia paneli LCD/LED/TFT ale zostaja smugi na matrycy i doprowadzić to do pożadku to masakra jakaś.
Najlepiej jakby to był środek czyszczący w komplecie ze szmateczką z mikrofibry, bo szmateczki też są różne (jedne bardziej rozmazują, drugie mniej..)
Panie Tomaszu, może Pan ma coś w swoim asortymencie sprawdzonego i wartego uwagi?

Tom01
16-03-2013, 11:55
W firmie używamy zwykłego płynu do okien, bodajże Ajax, i bardzo często pranej mikrofibry. Mikrofiby dobrze mieć dwie, na mokro (paluchy, plamy) i sucho (kurz).

Cichy
18-03-2013, 18:18
Raz się żyje, SX2762 z Easypixem zamówiony :]

MastaMarek
18-03-2013, 21:26
Raz się żyje, SX2762 z Easypixem zamówiony :]

gratulacje!! daj fotki i swoje opinie jak juz potestujesz!

Cichy
18-03-2013, 21:43
Opinie to dam, ale fotki? Monitora? :)

foggy_lad
18-03-2013, 23:18
i unboxing video ;)

MastaMarek
18-03-2013, 23:39
i unboxing video ;)

:D :D

... ale na powaznie, jestem ciekaw jak SX276 sie prezentuje na zdjeciach :]

strideer
18-03-2013, 23:48
i unboxing video ;)

Z tego nie będzie nic romantycznego. Monitory póki co są ciągle pakowane w bure opakowania i styropiany bez żadnych bajerów :-)

--- Kolejny post ---

:D :D

... ale na powaznie, jestem ciekaw jak SX276 sie prezentuje na zdjeciach :]

Do wyboru, do koloru:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_sx2762w.htm
http://www.eizo.pl/monitor/flexscan-sx2762w/

Cichy
19-03-2013, 12:22
Miało nie być zdjęć, ale nie wiem, co mam o tym sądzić. Od razu mi się rzuciło w oczy jak włączyłem LR, to rogi jakoś kiepsko wyglądały. Po lewo SX2762, po prawo Dell U2711. Obydwa skalibrowane, czarny obraz.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.kubacichocki.pl/koszyk/2762.jpg)

Ja rozumiem, że to IPS, ale 3 x tańszy Dell wypada pod względem czerni chyba trochę lepiej :/ Chociaż Dell też IPS.

strideer
19-03-2013, 12:35
Miało nie być zdjęć, ale nie wiem, co mam o tym sądzić. Od razu mi się rzuciło w oczy jak włączyłem LR, to rogi jakoś kiepsko wyglądały. Po lewo SX2762, po prawo Dell U2711. Obydwa skalibrowane, czarny obraz.

http://www.kubacichocki.pl/koszyk/2762.jpg

Ja rozumiem, że to IPS, ale 3 x tańszy Dell wypada pod względem czerni chyba trochę lepiej :/ Chociaż Dell też IPS.

Oj cieknie Ci :-) Mi PA271 cieknął tak jak na obrazku poniżej i to było podstawą do reklamacji:

http://share.dominikherman.com/cb/120cd%20black%20u5.jpg

Cichy
19-03-2013, 12:55
Doszedłem do tego, że w prawym górnym rogu panel LCD jest mocniej dociśnięty do obudowy, stąd pewnie ten przeciek...

strideer
19-03-2013, 12:56
Doszedłem do tego, że w prawym górnym rogu panel LCD jest mocniej dociśnięty do obudowy, stąd pewnie ten przeciek...

Zwykle takie naprężenia i nierówności w montażu są przyczyną "cieknięcia", niemniej dość trudno to skorygować samemu..

komarsnk
19-03-2013, 13:10

To ja się pytam czy na sprzęt warty tyle kasy ktokolwiek patrzy przed zapakowaniem czy ładują wszystko jak leci :/
Ja rozumiem serię CG, że selekcja, że kalibracja itd. Ale to jest ewidentna wada (błąd w montażu) i z tego co tu czytam nie taka rzadka - nawet Japonia już schodzi na psy :/

filharmoniusz
19-03-2013, 13:16
A miało nie byc zdjęć :-)

szambonur
19-03-2013, 13:23
To ja się pytam czy na sprzęt warty tyle kasy ktokolwiek patrzy przed zapakowaniem czy ładują wszystko jak leci :/
Ja rozumiem serię CG, że selekcja, że kalibracja itd. Ale to jest ewidentna wada (błąd w montażu) i z tego co tu czytam nie taka rzadka - nawet Japonia już schodzi na psy :/

Najlepszym i najtańszym działem kontroli jakości jest odbiorca końcowy... okrutna prawda... niestety

strideer
19-03-2013, 13:29
Ja myślę, że to ciągle mogą być przyjęte przez producenta mityczne normy, które w prawdziwym życiu okazują się być upierdliwe dla konsumenta - raz ze względu na efekt wizualny, dwa ze względu na trudności w reklamowaniu takiego produktu. Pisaliśmy już o tym wcześniej, że biorąc tak duży ekran najlepiej jest go najpierw osobiście obejrzeć albo dogadać się z góry ze sprzedawcą co do możliwości ewentualnej zamiany na inny egzemplarz.

MastaMarek
19-03-2013, 16:08

http://www.kubacichocki.pl/koszyk/2762.jpg

Kurcze, dla mnie do kitu! naprawde ten przeciek w prawym gornym rogu jest duzy. Ja bym reklamowal. Daj znac jak to sie skonczy.

Cichy
19-03-2013, 16:24
Być może wybiorę w ogóle inny model, jutro będę testował. PS. Nie chce ktoś kupić Della bez wad? :D

PS. Według Eizo to jest norma, taka ponoć technologia matrycy. Na wprost to wygląda trochę lepiej:

http://www.kubacichocki.pl/koszyk/2762b.jpg

a na szarym kolorze (16/16/16) prawie niewidoczne:

http://www.kubacichocki.pl/koszyk/2762c.jpg

foggy_lad
19-03-2013, 20:25
Na wprost to wygląda trochę lepiej...

moim zdaniem i tak kicha. Ja posiadam s2433 i u mnie jest o niebo lepiej.

Tom01
19-03-2013, 20:37
a na szarym kolorze (16/16/16) prawie niewidoczne:

Tego typu defekty widać na czarnym, jeśli czerń monitora jest skalibrowana na naturalną czerń wyświetlacza, a w SX tak jest. W CG jest inaczej można je zmniejszać "sprzętowo". Przy choć trochę jaśniejszych odcieniach ma już szansę chwycić układ kompensacji. Skutkiem tego na normalnym obrazie rzecz jest niezauważalna. Faktem jest że jeśli ktoś chce idealnie równy z natury, trzeba przebierać.

BeatX
19-03-2013, 20:54
cale szczescie w moim eizo ekran jest praktycznie idealnie podswietlony (wogole rewelacyjny monitor - eizo sx2262w tak btw)

strideer
19-03-2013, 21:08
cale szczescie w moim eizo ekran jest praktycznie idealnie podswietlony (wogole rewelacyjny monitor - eizo sx2262w tak btw)

Problem z podświetleniem szczęśliwie mało dotyka mniejszych monitorów. :-)

Cichy
21-03-2013, 13:16
No cóż, zaryzykowałem i zamówiłem EV2736w, taki nowy tani biurowiec za 3,5k zł. No i co ? No i to, że widać różnicę 2 lat w technologii IPS. Panel w SX (oraz w CX z tego, co zdążyłem się zorientować) przy czarnym ekranie świeci się jak za przeproszeniem psu jaja. W tym nowym EV czarny obraz jest czarny, pod jakim kątem bym nie patrzył.

Nagrałem krótki filmik: Eizo SX2762w vs Eizo EV2736w black screen test - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=u6-U1gSoxQM&feature=youtu.be)

Pomimo, że jestem laikiem, tak na szybko moje odczucia:

SX: lepsza biel, bardziej papierowa. Czernie fatalne - pod różnymi kątami świeci dramatycznie. Kolosalne gabaryty i dość wysoka prądożerność (max 160W). Nie dało się dobrze skalibrować ColorMunkim (EasyPix nie zdążył dojechać) więc kolory miałem dość dziwnie ocieplone. Panel odblaskowy ma taką fakturę jak w Dellu - wygląda jak papier ścierny jak się czyta text na białym tle. Za to dużo lepiej radzi sobie z odblaskami. Wydawał dźwięk nawet po wyłączeniu (bzyczenie transformatora).

EV: cieniutka obudowa, mała prądożerność. Bezgłośny. Czernie super, nie świecą pod kątem. Zimniejsza biel - prawdopodobnie szybciej zmęczy wzrok. "Gładka" powłoka odblaskowa - bez faktury, gładkie czcionki itd. Poprawne kolory po kalibracji ColorMunkim (identyczne jak w poprzednich moich monitorach S2411 i EV2333). No i cena - 40% taniej niż SX.

DELL 2711 - bardzo tani, dobra czerń pod kątem, aczkolwiek trochę gorsza jak w EV. Dość poprawnie skalibrował się CM, aczkolwiek kolorystyka po kalibracji odrobinę odbiegała od Eizo. Masę przeróżnych wejść (Composite, HDMI, DisplayPort, VGA, DVI) - można podłączyć bez problemu od tunera TV po kompa i konsolę na raz i oglądać np. na split screenie

Chciałem być bardziej profi, no ale ulegam swojej intuicji i subiektywnej ocenie, więc zdecydowanie zostawiam sobie EV2736.

Tyle w temacie zmiany monitora. Może się nie znam, ale w profi monitor zainwestuję, jak wyjdzie nowa generacja paneli.

2marekm
21-03-2013, 15:16
Cichy...Twój post to miód na moje oczy i uszy :).
Wyborem monitora byłem tak skołowany przez znawców, że rozważałem kupno z wyższej półki, nie biorąc nawet pod uwagę tzw. biurowych, czy korporacyjnych, jak je tam zwą.
Zaraz zamawiam Eizo biurowe 2436W. Wziął bym 2736W, ale dla moich starych oczu wielkość plamki jest za mała.
Dlaczego nie robią matryc w tym rozmiarze w rozdzielczości 1920 x 1200 ?. Natomiast spotyka się rozdz. 1920 x 1080. Wydaje mi się, że jest to zabieg celowy, tylko nie wiem po co ?.
Jeśli profesjonalista /Cichy/ kupuje taki monitor i jest w zasadzie zadowolony, to amatorszczyzna taka jak ja będzie super zadowolona.

Cichy
21-03-2013, 16:42
Teraz mam problem z kupnem "kapturka", no bo przecież Eizo do biurowych monitorów takiego asortymentu nie produkuje :) Chyba pozostaje pobawić się w Adama Słodowego...

Bolek02
24-03-2013, 10:19
[QUOTE=2marekm;1151438]
Dlaczego nie robią matryc w tym rozmiarze w rozdzielczości 1920 x 1200 ?. Natomiast spotyka się rozdz. 1920 x 1080. Wydaje mi się, że jest to zabieg celowy, tylko nie wiem po co ?.
QUOTE]

Robią i jedne i drugie, tylko panorama 1920x1080 jest bardziej popularna, bo znacznie tańsza. Obcięcie góry daje spore oszczędności w produkcji matryc. Ja się ostatnio przesiadłem na taki i można się przyzwyczaić.

2marekm
24-03-2013, 12:13
[QUOTE=2marekm;1151438]
QUOTE]

Robią i jedne i drugie, tylko panorama 1920x1080 jest bardziej popularna, bo znacznie tańsza. Obcięcie góry daje spore oszczędności w produkcji matryc. Ja się ostatnio przesiadłem na taki i można się przyzwyczaić.

Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o rozmiar matrycy 27". W tym rozmiarze nie spotkałem się z rozdzielczością 1920 x 1200.
W moim przekonaniu taka rozdzielczość byłaby bardzo wskazana dla oczu, które nie są najmłodsze.

GoOrange
24-03-2013, 22:30
Teraz mam problem z kupnem "kapturka", no bo przecież Eizo do biurowych monitorów takiego asortymentu nie produkuje :) Chyba pozostaje pobawić się w Adama Słodowego...

Zrobiłem takie lapidarne porównanie podświetlania Twojego monitora (publikowałeś zdjęcie bieli) i swojego SX2462W. Ja swoje zdjęcie robiłem ipadem więc winietka widoczna.

http://youtu.be/DTSHzEbGU30

Cichy
25-03-2013, 10:27
Zrobiłem takie lapidarne porównanie podświetlania Twojego monitora (publikowałeś zdjęcie bieli) i swojego SX2462W. Ja swoje zdjęcie robiłem ipadem więc winietka widoczna.

Zrób to samo z czernią :D

Różnica jest taka, że ta nierównomierność podświetlenia jest jeszcze mniej widoczna gołym okiem, niż na zdjęciu, niezauważalna podczas obróbki, a co dopiero jak pojechałeś po nim krzywymi. Za to czerń jak się patrzy "na żywo" aż boli w SXie.

Przecież nie ma się co dziwić, że jest taka różnica w podświetleniu. EV ma grubość panela 2 cm, a SX ze 3 x tyle. Notabene jestem ciekaw, jak wygląda podświetlenie w nowym iMacu 27.

strideer
25-03-2013, 10:32
Zrób to samo z czernią :D

Różnica jest taka, że ta nierównomierność podświetlenia jest mniej widoczna gołym okiem, niż na zdjęciu, a co dopiero jak pojechałeś po nim krzywymi. Za to czerń jak się patrzy "na żywo" aż boli w SXie.

Podciąganie kontrastu na tego rodzaju "rzutach" obrazu z monitora doprowadzi nas do katastrofy, tyle tylko powiem. Za moment pojawi się masa ogłoszeń "sprzedam tanio monitor graficzny, mało śmigany" :-D

Cichy
25-03-2013, 10:59
To tak samo, jak z paprochami na matrycy. Niby nie ma, a jak się podciągnie kontrast to leci się do serwisu albo wystawia na allegro :D

To ja jeszcze zestawię te czernie dla porządku, pierwsze zestawienie lekko podciągnięte, drugie pod kątem "gołym okiem" widziane:

https://canon-board.info/imgimported/2013/03/exev-2.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/ev2736w/exev.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2013/03/exev2-2.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/ev2736w/exev2.jpg)

Piewszy monitor SX, drugi EV.

Cichy
27-03-2013, 16:04
To jeszcze ja, z zupełnie innej beczki. Ponieważ na rynku nie ma ani oryginału (nie produkują do EV) ani zamienników kapturków do 27-calowego monitora (sumie można kupić zamiennik za 300 zł, który jakoś ledwo ledwo może wejść na EV ale na szerszy niż 64cm już nie) mały patent na tanią osłonę:

1. Potrzebna płyta z czarnej sztywnej pianki 5mm, podklejona z dwu stron czarną tekturką. Bardzo estetyczny wygląd, koszt 25 zł za płytę 100x70cm.
2. Nożyk do tapet
3. Podklejki na zdjęcia do albumu (dwustronne).

Wymierzamy monitor, wycinamy, kleimy i mamy coś takiego:

https://canon-board.info/imgimported/2013/03/ev2736hood-2.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/ev2736w/ev2736hood.jpg)

Wygląda bardzo estetycznie, trzyma się elegancko, matowa podklejka dobrze tłumi światło odbite od LCD, można wyciąć sobie "okienko" do kabla na kalibrator. Koszt całości z przesyłką płyty ok 50 zł (materiału wystarczy na 2 duże lub 3 mniejsze monitory).

czornyj
27-03-2013, 16:32
Stary patent detepowców jeszcze z czasów CRT ;)

Cichy
27-03-2013, 16:53
Być może, jednak trudno znaleźć odpowiedni materiał, żeby się raz - dał dobrze przykleić do obudowy, dwa - byłby czarny matowy, trzy - idealnie płaski i sztywny, cztery - łatwo dał się wycinać. Trochę zaryzykowałem, ale zakupiona pianka okazała się strzałem w dychę, wiec polecam ;)

czornyj
27-03-2013, 17:06
Pianka jest idealna (lekka i sztywna), a z dostępnością nie ma problemu - zwykle jest do dostania w każdym sklepie dla plastyków.

Juriko
28-03-2013, 01:11
Jeśli oklejałeś piankę tekturą, to jakie to ma znaczenie jakiego koloru jest pianka, sama czarna pianka się nie nadaje?

BeatX
28-03-2013, 01:13
sluchajcie, a jak to jest z portami karty graficznej wzgledem kalibrowanego monitora?
jak mam skalibrowany eizo dla zlacza DVI, to gdy podepne ten moj skalibrowany monitor pod zlacze np. displayport - to bedzie wyswietlany "default'owy" obraz? (bez kalibracji)
pytam o to, bo chce zmienic plyte glowna na jakas z chipset'em Z77 i jak widze to najciekawsze modele maja w wiekszosci displayport, i do konca nie wiem jak to jest z tym zlaczem.
jest jakas roznica w jakosci obrazu w zlaczach displayport vs. DVI ?
bo np. hdmi zajebiscie podkreca kolory (szczegolnie czerwien), co daje na maxa znieksztalcony obraz, i co gorsza nie wiem jak to zmienic..

Cichy
28-03-2013, 10:16
Jeśli oklejałeś piankę tekturą, to jakie to ma znaczenie jakiego koloru jest pianka, sama czarna pianka się nie nadaje?

1. Wygląda lepiej, jakby to był jednolity materiał
2. Pianka tekturą jest oklejona FABRYCZNIE

--- Kolejny post ---

Ja podpinałem na zmianę DVI i DP i nie było różnicy, profil był ten sam. HDMI też podpinałem i to samo.

Tom01
28-03-2013, 10:59
jak mam skalibrowany eizo dla zlacza DVI, to gdy podepne ten moj skalibrowany monitor pod zlacze np. displayport - to bedzie wyswietlany "default'owy" obraz? (bez kalibracji)

Tak.

Nie.

manfred1
28-03-2013, 11:14
To jeszcze ja, z zupełnie innej beczki. Ponieważ na rynku nie ma ani oryginału (nie produkują do EV) ani zamienników kapturków do 27-calowego monitora (sumie można kupić zamiennik za 300 zł, który jakoś ledwo ledwo może wejść na EV ale na szerszy niż 64cm już nie) mały patent na tanią osłonę:

1. Potrzebna płyta z czarnej sztywnej pianki 5mm, podklejona z dwu stron czarną tekturką. Bardzo estetyczny wygląd, koszt 25 zł za płytę 100x70cm.
2. Nożyk do tapet

Wygląda bardzo estetycznie, trzyma się elegancko, matowa podklejka dobrze tłumi światło odbite od LCD, można wyciąć sobie "okienko" do kabla na kalibrator. Koszt całości z przesyłką płyty ok 50 zł (materiału wystarczy na 2 duże lub 3 mniejsze monitory).

Królu złoty a podasz namiar na sklep z tą pianką?

Cichy
28-03-2013, 11:21
Ponoć ogólnodostępna, ja jakoś jednak nie mogłem nigdzie znaleźć, a kupiłem tutaj:

Płyta piankowa czarna 5mm 100x070 cm, architekci-sklep.pl: Płyta piankowa czarna 5mm 100x070 cm (http://architekci-sklep.pl/product_info.php?cPath=953_1070&products_id=45687)

manfred1
28-03-2013, 11:34
Dzięki

Juriko
28-03-2013, 15:29
1. Wygląda lepiej, jakby to był jednolity materiał
2. Pianka tekturą jest oklejona FABRYCZNIE
I to jest dobra wiadomość. Do tego adres gdzie można piankę kupić, nie pozostaje nic innego , tylko wziąć się za prace ręczne. :)

Cichy
28-03-2013, 16:20
dwa posty wyżej ?

Juriko
28-03-2013, 18:02
dwa posty wyżej ?
Tak, tak, widziałem i właśnie piszę że dałeś komplet wiedzy i tylko do roboty się brać.

marcusp
28-03-2013, 18:11
Czy EV2736w ma 100% sRGB?

Cichy
28-03-2013, 18:20
W specyfikacji tego nie znajdziesz. Ktoś musiałby zmierzyć.

czornyj
28-03-2013, 21:02
nie - z 98% czy coś w ten deseń

slouON
03-04-2013, 17:07
Witam

Mając około 2100zł kupię coś lepszego PA231W ?

Dziękuję.

homesicalien
03-04-2013, 17:42
Mając około 2100zł kupię coś lepszego niż PA231W?

Mam to samo pytanie

aciek_l
03-04-2013, 18:33
Tak trochę z innej beczki: Ktoś z Poznania byłby gotów pożyczyć sprzętowy kalibrator do monitora, lub po prostu podjechać do mnie i skalibrować mój monitor (Eizo S2031)? Oczywiście kwestia wynagrodzenia do ustalenia. :)

czornyj
03-04-2013, 18:39
Witam

Dziękuję.

Mam to samo pytanie

Owszem - P232 :D

wain
04-04-2013, 09:22
Owszem - P232 :D

PA to szeroko gamutowiec a P to chyba RGB? Czy coś pomyliłem?

Tom01
04-04-2013, 09:36
PA to szeroko gamutowiec a P to chyba RGB? Czy coś pomyliłem?

Obydwa to wąskogamutowce. Oznaczenie PA w przypadku PA231W wprowadzało w błąd. Obecnie NEC ujednolicił oznaczenia.

zimi2k
12-04-2013, 21:26
Witam,
Jestem na etapie zakupu monitora. Szukam czegoś taniego, a zarazem w miarę fajnie odzwierciedlajacego kolory, służącego do amatorskiego obrabianie zdjęć.
Naczytałem się sporo, i podobno lepiej kupić droższy TN, niż tańszy IPS.
Moje zainteresowanie padło na modele marki Iiyama.
Iiyama Prolite E2473HDS -> Iiyama Prolite E2473HDS: Full Review (http://www.digitalversus.com/lcd-monitor/iiyama-prolite-e2473hds-p10816/test.html)
ewentulanie,
IIYAMA 22 LED E2278HSD DVI -> podobno jeśli chodzi o kolory matryca podobna.

Co sądzicie o tych monitorach, czy są godne uwagi dla amatora zajmującego się fotografią ?
Czy może do amatorki w tym przedziale cenowym polecacie coś innego ??

Z góry dzięki za pomoc i wszelkie sugestie.
Pozdrawiam :)

szambonur
12-04-2013, 21:35
zapoznaj się z tym wątkiem: http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/monitor-eizo-do-1-500-zl-jakiz-90042/ sporo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć tam o monitorach

manfred1
22-04-2013, 13:49

2. Nożyk do tapet

Wymierzamy monitor, wycinamy, kleimy i mamy coś takiego:

Czym kleiłeś piankę do monitora bo taśma dwustronna to chyba nienajlepszy pomysł

Tom01
22-04-2013, 14:37
Czym kleiłeś piankę do monitora bo taśma dwustronna to chyba nienajlepszy pomysł

Dobrym rozwiązaniem jest rzep samoprzylepny.

manfred1
22-04-2013, 16:13
Oczywiście często go wykorzystuję w różnych przypadkach. Dzięki serdeczne.

Cichy
22-04-2013, 17:06

No taśma dwustronna trzyma do dziś, sądząc po tym jak się trzyma miałbym problem z odklejeniem tego w razie potrzeby...

PS. no chyba, że ktoś potrzebuje to zdejmować, to faktycznie nienajlepszy pomysł.

bobik
01-05-2013, 12:03
Pytanie do Cichego (inni mogą też odpowiedzieć jakby co :D).
Jak widzieliśmy miałeś przez kilka dni EIZO EV2736w i SX2762w. Czy mógłbyś napisać czy poza różnicami, które opisałeś na forum (różnica bieli, podświetlenie, świecenie czerni) jest widocznie zauważalna różnica w kolorach, przejściach tonalnych, itp. Czy są to niuanse, które nie mają dla zdecydowanej większości większego znaczenia? Czy może jednak zauważalnie widoczne? Teoretycznie pomiędzy serią SX a EV (tak piszą fachowcy) jest przepaść. Ty jednak zostawiłeś tańszy model, który SXa deklasował pod względem czerni. Jak z pozostałymi aspektami obrazu. Jeżeli to możliwe prosiłbym o wyczerpujące uzasadnienie wyboru. :D Myślę, że to by przydało się także innym użytkownikom, którzy tej klasy monitorów nie mogą zobaczyć na żywo i wyboru muszą dokonać w ciemno. A wiele wątków w internecie potwierdza, że nawet z monitorami za 5000-6000 zł nie jest różowo.
Tom01 i Czornyj to wybitni fachowcy w tej dziedzinie, ale są w tej dziedzinie skrzywieni zawodowo. :mrgreen: Tom01 nawet, w którymś wątku przyznał to :shock:

czornyj
08-05-2013, 11:47
Chrzanić EV2x36W - nowa seria NEC EA2x4WMi oferuje możliwość pełnej, sprzętowej oraz iteracyjnej kalibracji:
MVA.PL • Zobacz wątek - Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC (http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049&p=9285#p9284)

Cichy
08-05-2013, 11:58
Zdeklasował pod względem czerni, bo EV2736 to nie jest typowy IPS, to PLS - czyli taki IPS z wyeliminowanym efektem świecenia czerni. W życiu bym nie zamienił go na SXa, a fachowcy niech sobie mówią co chcą. Używam też Sigm, a nie eLek, więc grzeszę w całej rozciągłości :)

kosdkp
08-05-2013, 19:53
Zdeklasował pod względem czerni, bo EV2736 to nie jest typowy IPS, to PLS - czyli taki IPS z wyeliminowanym efektem świecenia czerni. W życiu bym nie zamienił go na SXa, a fachowcy niech sobie mówią co chcą. Używam też Sigm, a nie eLek, więc grzeszę w całej rozciągłości :)

Stos już gotowy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

strideer
08-05-2013, 20:45
Chrzanić EV2x36W - nowa seria NEC EA2x4WMi oferuje możliwość pełnej, sprzętowej oraz iteracyjnej kalibracji:
MVA.PL • Zobacz wątek - Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC (http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=1049&p=9285#p9284)

Poradzili już sobie z równym podświetleniem? :-D

czornyj
08-05-2013, 21:08
EV2736 to nie jest typowy IPS, to PLS - czyli taki IPS z wyeliminowanym efektem świecenia czerni

PLS to nazwa handlowa IPS produkowanych przez Samsunga - nie ma to nic wspólnego z efektem świecenia czerni, to kwestia stosowania lub niestosowania polaryzatorów (powłoki optycznej retardacji itp.). Przykładowo - nowy CX240 ma świetną czerń, a CS230 i CX270 mają taką jak SX2762W. Stary NEC 2690WUXi nie srebrzył, a 2690WUXi2 już*dlaczegoś tak.

Poradzili już sobie z równym podświetleniem? :-D

Wydaje mi się, że podświetlenie na W-LED i B G+R LED jest statystycznie jakby równiejsze. Oczywiście w kwestii cieknięcia czerni nic się nie zmieniło, kwestia czysto losowa jak się akurat koreańcowi uda złożyć matrycę ;)

strideer
08-05-2013, 21:12
Wydaje mi się, że podświetlenie na W-LED i B G+R LED jest statystycznie jakby równiejsze. Oczywiście w kwestii cieknięcia czerni nic się nie zmieniło, kwestia czysto losowa jak się akurat koreańcowi uda złożyć matrycę ;)

Cenna uwaga, że są lepione w Korei a nie w Japonii :-)

Cichy
08-05-2013, 21:24
PLS to nazwa handlowa IPS produkowanych przez Samsunga(...)

"Dear Sir,
Thank you very much for your interest in EIZO and our products.
The EIZO EV2736W is equipped with a new PLS-Panel which brings the following benefits in comparison to conventional IPS-panels:
Further improvement in viewing angle, 10 percent increase in brightness and increased image quality.
If you have further questions. Feel free to contact us again !
Best regards !
Your
EIZO Team !"

Pomijając kwestię co i jak jest to technicznie wykonane (PLS to nie jest IPS, ma zupełnie inną strukturę subpixeli stworzoną właśnie po to, by wyeliminować negatywny efekt IPS-glow) efekt jest taki, że PLS w EV2736 pomijając uboższe podświetlenie kładzie na łopatki IPS w SC i CX pod kątem czerni.

Przykładowo - nowy CX240 ma świetną czerń, a CS230 i CX270 mają taką jak SX2762W.

Jasne, a świstak siedzi i zawija...

CX240 black screen

źródło (http://www.kubacichocki.pl/koszyk/cx240.jpg)

oraz tutaj, cały tasiemiec na temat czerni w CX: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=679&start=150

czornyj
08-05-2013, 21:59
No wiec CX240 jest na owym mitycznym PLS-ie, a to co tu widać to nie tyle srebrzenie, co cieknięcie.

Ogólnie problematyka czernologii mrokoznawczej w technologii LCD pasjonuje mnie całkiem słabo czy wręcz w ogóle, rzecz jest praktycznie bez znaczenia podczas pracy, ma raczej znacznenie psychologiczno-estetyczne.

strideer
08-05-2013, 22:05
Ogólnie problematyka czernologii mrokoznawczej w technologii LCD pasjonuje mnie całkiem słabo czy wręcz w ogóle, rzecz jest praktycznie bez znaczenia podczas pracy, ma raczej znacznenie psychologiczno-estetyczne.

Cieknięcie czy srebrzenie? Z mojego doświadczenia srebrzenia nie widać, o ile nie ogląda się filmu 2.35:1 na ekranie 16x10. Z cieknięciem bywa już różnie, zależy jak mocno cieknie :-)

czornyj
09-05-2013, 09:31
Cieknięcie czy srebrzenie? Z mojego doświadczenia srebrzenia nie widać, o ile nie ogląda się filmu 2.35:1 na ekranie 16x10. Z cieknięciem bywa już różnie, zależy jak mocno cieknie :-)

Mz. jedno i drugie jest sygnałem ostrzegawczym przed pracą w nieodpowiednich warunkach ;) Oczywiście w rozrywce ma prawo przeszkadzać, w pracy nie powinno.

Tak czy owak trafia się niezależnie od matrycy, producenta czy modelu, nie ma nadrzędnej reguły. PLS w CX240 nie srebrzy za to czasem lubi cieknąć, PLS w CS230 srebrzy, PLS w EV2736W nie srebrzy, za to nie ma gwarancji że ten czy tamten nie będzie przeciekał.

Srebrzenie to wedle mojej wiedzy kwestia polaryzacji - np. w moim nowym rMBP 13 z retinowym IPSem problem srebrzenia ani cieknięcia nie występuje kompletnie.

Zobaczymy jak będą wyglądały nowe NECzki na AH-IPSach.

Cichy
09-05-2013, 09:39
Mz. jedno i drugie jest sygnałem ostrzegawczym przed pracą w nieodpowiednich warunkach ;) Oczywiście w rozrywce ma prawo przeszkadzać, w pracy nie powinno.

Jeśli ktoś używa LR i przyciemnia sobie narzędzia, to przeszkadza jak cholera.

Tom01
09-05-2013, 15:35
Jeśli ktoś używa LR i przyciemnia sobie narzędzia, to przeszkadza jak cholera.

Znaczy za ciemno w pomieszczeniu.

Cichy
09-05-2013, 16:18
To dziwne, bo jakoś do tej pory nie było za ciemno, ale wady tych monitorów trzeba jakoś przecież niwelować, więc każdy sposób jest dobry...

Tom01
09-05-2013, 16:41
Monitory mają swoje ograniczenia i kompensować można (i trzeba) oświetleniem miejsca pracy. Ma być na tyle widno, żeby dolny zakres dynamiki tego co widzimy był wyżej niż punkt czerni monitora. Wtedy czarne jest czarne.

diplo
10-05-2013, 11:59
Witam
Mam takie pytanko. Mam stary monitor Eizo S1931 - ma on przepracowane ok 17.000 godzin :) więc nastał czas na wymianę. Pytanie jest takie do foto ślubnego 50% LR, 50% PS jaki Panowie polecacie monitor .

nowy -SX2462
nowy EV 2736
używany CG241

...a może jeszcze coś innego?
Warunki oświetleniowe standard czyli wieczorkiem i mało światła :)

ps. Co myślicie o sklepie RCS2 - wart polecenia (mówili, że skalibrowaliby mi monitor po zakupie)

Cichy
10-05-2013, 15:38

No więc zaraz się dowiesz, że musisz zmienić oświetlenie na stanowisku pracy...

banan82
10-05-2013, 15:53
diplo, ja mialem S1921 i zamienilem go na SX2462. Po zmianie mam wiecej pikseli na ekranie, lepsza matryce i w koncu wide screen ktory ciagle jest 16:10.

Wez pod uwage ze SX2462 jest monitorem troche grubszym niz S1931, wiecej miejsca na biurku potrzebuje. Jest to szeroki gamut wiec wiecej kolorow widac jak na sRGB :)

SX2462 to profesionalny monitor IPS, mysle ze nie bylbys zawiedziony, zwlaszcza ze robisz fotografie slubna.

czornyj
10-05-2013, 20:45
Witam
Mam takie pytanko. Mam stary monitor Eizo S1931 - ma on przepracowane ok 17.000 godzin :) więc nastał czas na wymianę. Pytanie jest takie do foto ślubnego 50% LR, 50% PS jaki Panowie polecacie monitor .

nowy -SX2462
nowy EV 2736
używany CG241

...a może jeszcze coś innego?

ps. Co myślicie o sklepie RCS2 - wart polecenia (mówili, że skalibrowaliby mi monitor po zakupie)

Praca wieczorem+mało światła wymaga mocnego obniżenia luminancji i ew. skorygowania TRC zgodnie z modelem percepcyjnym CIECAM02 dla widzenia w ciemności.

Zalecałbym więc podświetlenie LED i monitor z pełną sprzętową kalibracją, gdzie tego typu kombinacja alpejska jest możliwa.

Moje propozycje na chwilę obecną - NEC EA244WMi, P232W, P242W (dostępny pod koniec czerwca), EA274WMi (dostępny jeszcze niewiadomo kiedy). Rekomendowany model to P242W z uwagi na elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia i precyzyjny, 14(16)bit 3DLUT.

Propozycja na niebawem - NEC PA242W - pierwszy monitor B G+R LED ze 100% pokryciem Adobe RGB i wszystkimi bajerami ;)

diplo
10-05-2013, 20:55
Ha ją bardziej byłem za Eizo. W jakiej cenie mniej więcej będzie to PA242w

czornyj
10-05-2013, 21:01
+/- cenia PA241W (ok. 4kpln)

EIZO ma świetne panele i arcyciekawą ofertę - poniżej serii ColorEdge nie mają one jednak możliwości tak precyzyjnej optymalizacji pod niekorzystne warunki obserwacji jak nowe modele NEC.

diplo
10-05-2013, 21:59
O kurka duuużo. Miałem mniej więcej budżet przygotowany do 3000 max 3500 (a to i tak b.dużo). A ten CG241 - od zaufanego właściciela ma chyba ze 3k godzin wyświeconych. Zależy mi koiniecznie na 24"
Ale czekaj PA241 czy PA242 ?
Bo ja już byłem przygotowany na ten SX - a teraz to już nic nie wiem :(

czornyj
10-05-2013, 22:30
PA242W to następca PA241W, którego obecna cena wynosi ok. 3900 - cena PA242W powinna być*zbliżona.

Moja rekomendacja to P242W - normalnogamutowy (tj. ~sRGB), matryca AH-IPS ze sterowaniem 14(16)bit 3DLUT, pełną sprzętową kalibracją, elektroniczną kompensacją równomierności itp. Pełna sprzętowa kalibracja, podświetlenie W-LED z szerokim zakresem regulacji jaskrawości pozwalają zoptymalizować go do pracy w mroku. W stosunku do PA242W brakuje mu tylko 100% pokrycia AdobeRGB. Prawdopodobna cena na poziomie obecnego P241W, tj. ok. 2800-2900PLN.

SX2462W to świetny panel, ale zakres regulacji jaskrawości i możliwości sprzętowej kalibrację są nieco gorsze - podświetlenie WG CCFL nie pozwoli zejść tak nisko jak LED.

diplo
10-05-2013, 22:51
@Czornyj - nie wiesz czy RCS2 będzie go miało w swojej ofercie. Romawiałem z nimi jakiś czas temu i gość który opowiadał o monitorach był niesamowicie zorientowany w temacie. ps. w razie czego można przy okazji się do Ciebie uśmiechnąć co do kalibracji :oops:

Kolekcjoner
11-05-2013, 01:50
No więc zaraz się dowiesz, że musisz zmienić oświetlenie na stanowisku pracy...

Czemu mam wrażenie, że zaczynasz trollować 8-).

Cichy
11-05-2013, 09:11
Pisałem zupełnie poważnie.

czornyj
11-05-2013, 11:16
@Czornyj - nie wiesz czy RCS2 będzie go miało w swojej ofercie. Romawiałem z nimi jakiś czas temu i gość który opowiadał o monitorach był niesamowicie zorientowany w temacie. ps. w razie czego można przy okazji się do Ciebie uśmiechnąć co do kalibracji :oops:

Sądzę, że będzie. Handlowcy RCS2 mają sporą wiedzę, bo to moja szkoła ;) W kwestii kalibracji jestem do dyspozycji.

diplo
11-05-2013, 12:40
ho, ho,ho no to pozazdrościć uczniów ;)

diplo
11-05-2013, 16:18
@Cichy a jak Tobie sprawuje się ta EV-lka. Bo widzę na codzień ev 24" i szału nie ma i straszne kąty, Szary wpada w czerwony a monitor był kalibrowany.

Cichy
11-05-2013, 17:20
Musialbys chyba sam zobaczyc, bo ja mam porownanie tylko ev 23 i 27 i wszystko jest na korzysc tego drugiego zdecydowanie.

diplo
15-05-2013, 16:21
@Cichy Tą 27 brałeś jakąś selekcjonowaną czy trafiłes od razu świetnie.

Cichy
15-05-2013, 17:24
Na chybił trafił brana.

2marekm
16-05-2013, 07:11
@Cichy a jak Tobie sprawuje się ta EV-lka. Bo widzę na codzień ev 24" i szału nie ma i straszne kąty, Szary wpada w czerwony a monitor był kalibrowany.
Też mam EV2436W i za diabła nie mogę dojrzeć gdzie szary wpada w czerwony.

Cichy
16-05-2013, 09:21
Też mam EV2436W i za diabła nie mogę dojrzeć gdzie szary wpada w czerwony.

Widocznie to wina kalibracji. Niestety nie mam aktualnie dobrych doświadczeń z Eye One i CMD, dopiero zakup i1DP sprawił, że problemy z zafarbami zniknęły.

diplo
16-05-2013, 15:23
Z tego co wiem kalibrowany własnie był i1DP. Więc może to walnięty monitor.

GoOrange
16-05-2013, 20:22
Mnie też po przesiadce na SX-a ze zwykłego Dell-a IPS drażnił zielonkawy zafarb kiedy patrzyłem na monitor pod kątem. Po kilku dniach magicznie zniknął. Nie mam doświadczenia więc nie wiem czy to złudzenie po przesiadce ze starego na nowy i się przyzwyczaiłem czy po prostu sprzęt się wygrzał po kilku dniach.

Koniec, końców zamieniłem go na CX240 i tu od pierwszego dnia ideał.

diplo
18-05-2013, 11:56
CX240 ? - i cena rośnie o 2K - nie da rady :(

tomik23
20-05-2013, 14:50
Witam,

Mam pytanie do właścicieli SpectraView 271 lub innych modeli 27 calowych o rozdzielczości 2560 x 1440.
Jak jest z mniejszą rozdzielczością, grafika 2560 x 1440 w tym monitorze ale jak wygląda zmniejszenie powiedzmy na 1600 x 1200 czy jakość się pogarsza.
Obecnie mam wynalazek samsunga 215TW i tam nie ma możliwości zmiany rozdzielczości.

Pozdrawiam

czornyj
20-05-2013, 16:26
CX240 ? - i cena rośnie o 2K - nie da rady :(

Można zaczekać na PA242W ;)

--- Kolejny post ---

Witam,

Mam pytanie do właścicieli SpectraView 271 lub innych modeli 27 calowych o rozdzielczości 2560 x 1440.
Jak jest z mniejszą rozdzielczością, grafika 2560 x 1440 w tym monitorze ale jak wygląda zmniejszenie powiedzmy na 1600 x 1200 czy jakość się pogarsza.
Obecnie mam wynalazek samsunga 215TW i tam nie ma możliwości zmiany rozdzielczości.

Pozdrawiam

Obraz w rozdzielczościach nienatywnych jest interpolowany, więc zawsze trochę mniej ostry niż w natywnej. Ale od biedy można pracować na 1920x1080px

tomik23
20-05-2013, 21:15
To jednak zostanie 215TW + NEC (chyba 271 jeszcze nie jestem pewien).
Powinien wystarczyć taki zestaw, do grafiki jak i programowania a także od czasu do czasu starcraft2 :)

Dzięki za pomoc.

diplo
21-05-2013, 13:53
@Banan82 powiedz mi jakie masz miejsce do pracy?
Załóżmy:
1. Jasno - biurowo mnóstwo okien - dzień
2. Jasno - 1 okienko - dzień
3. Ciemno - lampa wisząca bez szaleństw :) - wieczór lub/i noc
4. Ciemno - światło "nastrojowe" :) - wieczór lub/i noc
4. Ciemno - nie widać własnych rąk :mrgreen: noc

Jak z tym srebrzeniem ekranu? Trzeba selekcjonować?

Póki co czekam na ten NEC o którym mówil Czornyj ale... znając poślizgi w datach premier i różnice w cenach, mogę się doczekać nowego monitora po sezonie. Więc rozważam jeszcze tego SX a 3,5 klocka to max co dam za monitor, bo za więcej żona by mi walizki przed drzwi chyba wystawiła.

salceson
23-05-2013, 23:59
Witam,
Miał może ktoś z Was styczność w praktyce z LG 29EA93?? w teście http://www.chip.pl/ranking/wyswietlanie-obrazu/monitory-lcd-powyzej-24-cali zyskał prawie 100pkt (max) za jakość obrazu bijąc nawet Eizo FlexScan SX2762W pod tym względem. Za ergonomię owy wyświetlacz zyskał nieco więcej niż 50pkt i to mnie zastanawia czy ten LG ma ograniczone opcje kalibracji czy w czym jest ból...

Cichy
24-05-2013, 09:17
Szczerze mówiąc o tym LG wcześniej w ogóle nie słyszałem, ale okazuje się, ze to jest praktycznie szrokogamutowiec. LG 27EA83 ColorPrime (http://lifesgoodblog.pl/lg-27ea83-colorprime-najlepszy-monitor-dla-fotografow-wedlug-tipa)

Chętnie zobaczyłbym jego porównanie z jakimś Eizo lub Necem.

PS. znalazłem, że ten LG mocno "przecieka"

PS. 2 - czerń pod kątem w tym LG to biel, miszcz :)

http://www.youtube.com/watch?v=jzwlWotwfzg

diplo
24-05-2013, 09:45
Tutaj masz kalibrację tego LG LG 29EA93 H/W Calibration.mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=YHrfvwZykWQ)

Cichy
24-05-2013, 09:55
Tutaj masz kalibrację tego LG LG 29EA93 H/W Calibration.mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=YHrfvwZykWQ)

To jeszcze napisz, jakie wyciągasz wnioski z tego filmiku :D

diplo
24-05-2013, 11:59
oj tam, oj tam

Cichy
24-05-2013, 12:04
Jedyne co widzę, to, że krycie AdobeRGB na tym wykresie po kalibracji raczej ubogie i nie jest to na pewno 98% jak pisze producent. Właściwie to jest troszkę więcej niż sRGB i to wszystko, a filmiki z tymi czerniami i podświetleniem wyglądają katastrofalnie.

diplo
24-05-2013, 14:44
@Cichy a EV w zakresie AdobeRGB jak Ci sie sprawuje? Gra i buczy czy tylko buczy :)

Cichy
24-05-2013, 17:07
Już pisałem, że EV jest bezgłośny. SX lekko mi piszczał.

Co to znaczy "jak się sprawuje w zakresie Adobe RGB" ? To przecież nie jest szerokogamutowiec..

diplo
24-05-2013, 20:20
Wiem, że bezgłośny - pisałeś przecież :) Chodziło mi raczej o to czy nie przeszkadza Ci brak AdobeRGB w pracach obróbkowych?

Cichy
24-05-2013, 20:58
Wiem, że bezgłośny - pisałeś przecież :) Chodziło mi raczej o to czy nie przeszkadza Ci brak AdobeRGB w pracach obróbkowych?

A po co mi ARgb, jak drukuję i pokazuję w sRGB ?

diplo
24-05-2013, 23:36
OKi -pytania nie było :|

banan82
26-05-2013, 10:18
@Banan82 powiedz mi jakie masz miejsce do pracy?
Załóżmy:
1. Jasno - biurowo mnóstwo okien - dzień
2. Jasno - 1 okienko - dzień
3. Ciemno - lampa wisząca bez szaleństw :) - wieczór lub/i noc
4. Ciemno - światło "nastrojowe" :) - wieczór lub/i noc
4. Ciemno - nie widać własnych rąk :mrgreen: noc

Jak z tym srebrzeniem ekranu? Trzeba selekcjonować?

Póki co czekam na ten NEC o którym mówil Czornyj ale... znając poślizgi w datach premier i różnice w cenach, mogę się doczekać nowego monitora po sezonie. Więc rozważam jeszcze tego SX a 3,5 klocka to max co dam za monitor, bo za więcej żona by mi walizki przed drzwi chyba wystawiła.

Diplo. Mam dość jasny pokój, okno za plecami i do południa wpada tamtędy słońce. Po południu jest neutralnie. Pracując przy monitorze wieczorami obniżam natężenie oświetlenia. Monitor i tak jest ustawiony na około 12-14 jasności ( na eizo to normalka) . Fotografie obrabiam pare razy w miesiącu I taki setup mi pasuje. Jest srebrzenie w rogach ale głowy sobie tym nie zawracam. Pracuje na OSX swoją droga i monitor swietnie współpracuje z macbookiem

wiktor2323
26-05-2013, 14:44
Panowie a jak poprawnie ustawić jasność monitora? Na oko żeby nie waliło po oczach?
Mój p232W podobno ustawia samemu ale jak mam za dnia ustawione 30 to i w nocy po zgaszeniu wszysktich świateł jest tyle samo.

foggy_lad
26-05-2013, 15:07
ja w ciagu dnia mam okolo 24-28 natomiast w nocy zjezdzam do zera (s2433), z tym ze w pokoju mam bardzo ciemno. zdjecia obrabiam tylko w dzien. Zresztą imo sam sobie odpowiedziales na pytanie, ustaw tak zeby nie walilo po oczach.

szambonur
26-05-2013, 16:47
Panowie a jak poprawnie ustawić jasność monitora? Na oko żeby nie waliło po oczach?
Mój p232W podobno ustawia samemu ale jak mam za dnia ustawione 30 to i w nocy po zgaszeniu wszysktich świateł jest tyle samo.

Jak już jesteśmy przy p232w to może poradzi kto jak poustawiać MultiProfiler'a Na jakim picture mode mam pracować? Póki co ustawiłem na "Full" bo tak mi kolory najbardziej pasowały. W monitorach jestem zielony całkowicie i nie wiem czy to co mi się pokazuje jest ok.

airhead
26-05-2013, 17:00
gdzieś przeczytałem, że jeśli nie wiesz, ile ustawić, to ustaw 70

wiktor2323
26-05-2013, 22:04
gdzieś przeczytałem, że jeśli nie wiesz, ile ustawić, to ustaw 70

Czyli żeby nie waliło po oczach... :D

ThomasVoland
28-05-2013, 03:13
Ustawia się tyle, żeby monitor nie świecił, tylko sprawiał wrażenie jakby to obraz był na nim nadrukowany. Przyłóż białą kartkę do białego obrazu na monitorze, tak najłatwiej ocenić czy jest OK. Jak obraz świeci, to znaczy że jest źle.

lukasz57-90
06-06-2013, 12:55
Jak myślicie warto go kupić? Będzie służył do obróbki zdjęć. Może ktoś używa tego modelu?

Dell U2311H czarny - Monitor LCD/LED 23" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL (http://www.x-kom.pl/p/55979-monitor-lcd-led-23-dell-u2311h-czarny.html)

banan82
06-06-2013, 14:31
te Delle nie ciesza sie dobra slawa, bardzo szybko sie "wypalaja" i powstaja plamy na matrycy. Mam w pracy 27 calowa odmiane tego monitora i po paru miesiacach juz byla nierowna. Jest tani ale lepiej dolozyc troche do Eizo jesli sie mysli o fotografii.

jeszcze jedna opcja to isc na zywiol i kupic taki monitor z nadzieja ze bedzie dobrze sluzyl:) Lepszy IPS od laptopwego wyswietlacza:)

lukasz57-90
06-06-2013, 14:35
dzięki za odpowiedź :) Odpuściłem temat :) Pozdrawiam

Cichy
06-06-2013, 14:53
U mnie żadnych plam nie było, jedyny minus że musiał się wygrzać z 5 - 10 minut zanim zaczynało się obróbkę. Poza tym nawet fajny, dużo wejść (2711).

czornyj
06-06-2013, 16:45
te Delle nie ciesza sie dobra slawa, bardzo szybko sie "wypalaja" i powstaja plamy na matrycy. Mam w pracy 27 calowa odmiane tego monitora i po paru miesiacach juz byla nierowna. Jest tani ale lepiej dolozyc troche do Eizo jesli sie mysli o fotografii.

jeszcze jedna opcja to isc na zywiol i kupic taki monitor z nadzieja ze bedzie dobrze sluzyl:) Lepszy IPS od laptopwego wyswietlacza:)

W opcji EKO można rozważyć nowego NEC EA274WMi, który powinien pojawić się po wakacjach. Powinien być niedrogi, a dzięki możliwości sprzętowej kalibracji (bezprecedensowy ewenement w tej klasie) jakościowo całkiem niezły.

Testowałem ostatnio jego mniejsze wcielenie NEC EA244WMi (cena ok. 1500PLN) i jest b. fajny, a tani - równomierność jak na monitor bez kompensacji jest naprawdę niezła:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/uniformity_2013-06-01_02-01.html

Liniowość zarówno natywna, jak i w fabrycznym trybie sRGB d... nie urywa, natomiast po sprzętowej kalibracji przy pomocy GCMC QA daje zupełnie znośne rezultaty:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/verify_2013-06-01_02-32.html

Dokładniejsza walidacja liniowości na 100 próbkach:
White point error = 0.686204 deltaE
Maximum neutral error (@ 0.975117) = 1.681167 deltaE
Average neutral error = 0.838355 deltaE
Number of measurements taken = 100

Do plusów należy dodać satynowy dyfuzor i lepszą, 8-o bitową matrycę AH-IPS. Jest też wygodny hub USB z dwoma portami na boku obudowy, kompletny zestaw portów DP/DVI/HDMI/D-SUB, oraz głośniczki.

Jeśli EA274WMi będzie nie gorszy i będzie miał równie rozsądną cenę jak EA244WMi, zapowiada się hicior:!:

Andrej
06-06-2013, 18:25
hej
jesli mozna sie wtrącić
pytanie do "czornyj"

poleciłbyś ea224wmi jako entry level monitor do obróbki???

czornyj
06-06-2013, 19:35
Niestety, nie miałem jeszcze styczności z EA224WMi, więc ciężko mi wydawać autorytatywne opinie. Gdyby ktoś chciał zostać beta-testerem i kupić na ryzyk-fizyk, to proszę o info - postaram się*skołować to cudo i skalibruję go przed wysyłką*gratis, sam jestem ciekaw ;)

Andrej
06-06-2013, 20:08
w takim razie czy ktokolwiek z forumowiczów miał stycznośc z nec ea224wmi i mógłby coś o nim powiedzieć?

z góry dzięki

gadget_zary
11-06-2013, 20:50
Monitor: Nec 2490Wuxi
Problem: Słyszalne piski poniżej 140cd/m2

Z wiadomości w necie można doczytać, że najprawdopodobniej to cewki od przetwornicy.
Ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić ?

piast9
11-06-2013, 21:12
Zapewne poniżej pewnej jasności przetwornica opuszcza cykle żeby utrzymać mały prąd wyjściowy. Normalnie pracując bez przerw piszczy w zakresie ultradźwięków ale opuszczając cykle zaczyna to wchodzić w słyszalne. A piszczą nie koniecznie cewki, może to również być spowodowane elektrostrykcją w kondensatorach ceramicznych.

Mi jak zasilacz piszczał w głośniczkach to wymieniłem piszczący jeden kondensator i po bólu. Trochę lipa, że takie rzeczy się produkuje. Monitor to nie głośniczki które można sobie spokojnie rozkręcić i podłubać w środku.

salceson
16-06-2013, 21:39
Witam,
Miał może ktoś z Was styczność w praktyce z LG 29EA93?? w teście http://www.chip.pl/ranking/wyswietlanie-obrazu/monitory-lcd-powyzej-24-cali zyskał prawie 100pkt (max) za jakość obrazu bijąc nawet Eizo FlexScan SX2762W pod tym względem. Za ergonomię owy wyświetlacz zyskał nieco więcej niż 50pkt i to mnie zastanawia czy ten LG ma ograniczone opcje kalibracji czy w czym jest ból...

ja tam jeszcze dalej poluję na ekran około 29". pozwolę sobie zapytać czy miał ktoś styczność z tym Dellem U2913WM?? Ogólnie planuję wykorzystać monitor w 20% w fotografii (przy czym rzadko kiedy zlecam obecnie coś drukować w labie), reszta wykorzystania bardziej w "biurowej" pracy :)

czornyj
16-06-2013, 22:21
ja tam jeszcze dalej poluję na ekran około 29". pozwolę sobie zapytać czy miał ktoś styczność z tym Dellem U2913WM?? Ogólnie planuję wykorzystać monitor w 20% w fotografii (przy czym rzadko kiedy zlecam obecnie coś drukować w labie), reszta wykorzystania bardziej w "biurowej" pracy :)

Nie widziałem Della, ale mam w tej chwili na biurku NEC EA294WMi. Zdecydowanie wolałbym 27" - dużo lepszy komfort pracy i paradoksalnie jest większy od 29"

salceson
17-06-2013, 10:55
jak domyślam się 27" większe od 29" ze względu na wyższą rozdzielczość?

czornyj
17-06-2013, 16:07
Ze względu na większą powierzchnię - większa rozdzielczość rozumie się sama przez się.

salceson
17-06-2013, 23:14
jakim sposobem 27" jest większe od 29"? ramka obudowy aż tak szeroka? jak już piszemy o tych 27" czy Twoim zdaniem wart uwagi jest model LG 27EA83? choć w kilku punktach testu ( http://www.chip.pl/testy/wyswietlanie-obrazu/monitory-lcd-powyzej-24-cali/@@compare_products?sid=1105&compareproducts%3Alist=19114932&compareproducts%3Alist=53432&compareproducts%3Alist=18842168 ) pobił go model 29".

czornyj
18-06-2013, 00:33
jakim sposobem 27" jest większe od 29"?

Geometrycznym.

Zgodnie ze starożytnym, tajemnym wzorem na tzw. pole prostokąta:
Aktywny obszar matrycy 29" ma szerokość 672,8mm i wysokość 283,8mm co daje 190.940,64mm^2
Aktywny obszar matrycy 27" ma szerokość 597mm i wysokość 336mm co daje 200.592mm^2

Istnieje pewien matematyczny aksjomat, w myśl którego 190.940,64<200.592 - stąd wnoszę, że 27" jest większy od 29" ;)

jellyeater
18-06-2013, 06:27
MultiSync (http://www.nec-display-solutions.com/p/pl/pl/products/details/dp/Products/LCD/Current/LCD-EA294WMi/LCD-EA294WMi.xhtml)

Jak dla mnie to porażka taka rozdzielczość. 1080 w pionie to bardzo mało, zwłaszcza do obróbki zdjęć. W jakich programach to się przyda? :)

salceson
18-06-2013, 09:07
chyba jednak odpuszczę sobie te 29" ;) także zapytuję czy warto kupić LG 27EA83?

marcusp
18-06-2013, 11:03
Mam pytanie o różnicę między NEC P232W a P242W - czy różnica jest tylko w rozmiarze i rozdzielczości? Czy warto dopłacać te kilka stów za jeden cal przekątnej więcej?

czornyj
18-06-2013, 12:18
Mam pytanie o różnicę między NEC P232W a P242W - czy różnica jest tylko w rozmiarze i rozdzielczości? Czy warto dopłacać te kilka stów za jeden cal przekątnej więcej?

W P242W nie dopłacasz za 1 cal przekątnej, tylko za dodatkowe 120pikseli w pionie - pozornie jest to niewiele, w praktyce przepaść w kwestii komfortu pracy.
P242W ma też nieco lepszą matrycę AH-IPS z satynowym dyfuzorem.

Fakt-faktem P232W jest cholernie tani, przez co różnica w cenie robi się spora, ale mz. większa wygoda jest tego warta.

chyba jednak odpuszczę sobie te 29" ;) także zapytuję czy warto kupić LG 27EA83?
Słusznie - 29" to straaaszna parówa:

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/19059944/neczki)

Niestety, nie widziałem na oczy tego eldżika, ale sądząc po innych nie oczekiwałbym po nim Cudu Nazarejskiego.

Ciekawie się zapowiada NEC EA274WMi, z tym że nie było jeszcze nawet jego premiery, więc na chwilę obecną ciężko przewidzieć jaka będzie cena. Jeśli jednak nie będzie gorszy od EA244WMi, to powinien być godny uwagi.

salceson
18-06-2013, 21:01
a co to za NEC po lewej? ;>

czornyj
18-06-2013, 23:08
To jest moja niezawodna trzydziestka - 3090WQXi ;)

salceson
19-06-2013, 23:09
w PL jednak ten konkretny model 27EA83 jest nie dostępny, tylko 27EA83R jego uboższa wersja w PL jeszcze dostępna (na witrynie LG już jako archiwalny produkt) :/ zaś Polski klient traktowany jako 2 gatunek :/
także wróciłem poniekąd do punktu wyjścia...
hmmm to może Samsung S27A850D??

czornyj
20-06-2013, 09:14
Jak się nie spieszy to bym zaczekał na EA274WMi.

salceson
20-06-2013, 22:52
termin premiery tego monitora dla mnie jednak jest zbyt odległy... co polecilibyście z obecnie dostępnych na rynku wyświetlaczy (w zbliżonej cenie i możliwościach technicznych)? z tym Samsungiem miał ktoś może możliwość pracowania?

salceson
25-06-2013, 23:14
a może Dell?? ;>
http://premier.dell.com/portal/catalog/ProductDetailsPage.aspx?c=pl&l=pl&s=pad&cs=RC1078552&productid=dell-u2713h&pid=10510_F%20_dell-u2713h_29733&baynote_bnrank=0&baynote_irrank=1&~ck=dellSearch

--- Kolejny post ---

a może Dell?? ;>
http://premier.dell.com/portal/catalog/ProductDetailsPage.aspx?c=pl&l=pl&s=pad&cs=RC1078552&productid=dell-u2713h&pid=10510_F%20_dell-u2713h_29733&baynote_bnrank=0&baynote_irrank=1&~ck=dellSearch

slouON
27-06-2013, 18:00
Zamieszczone przez slouON
Witam

Owszem - P232 :DCzy coś się zmieniło w tej kwestii przez ostatnie 3 miesiące? :)

czornyj
27-06-2013, 20:33
Czy coś się zmieniło w tej kwestii przez ostatnie 3 miesiące? :)

Nie.
W cenie 1600 jest całkiem niegłupi EA244WMi, ale oczywiście jakościowo gorszy od P232W

andre1978
30-06-2013, 00:47
Teraz moja kolej, który monitor wybrać P242W czy SX2262W, lub jeszcze może coś innego, ta kwota i tak już jest mocno naciągnięta.
Niestety nie mam możliwości obejrzenia ich na żywo, dobra sprawa mieć pełny gamut, tylko czy ten jeden argument to nie za mało na korzyść SX.
A może jednak odpuścić i wziąć P232W, zawsze to prawie tysiąc w kieszeni, na szkiełko zostanie.
Dzięki za pomoc, jeszcze troszkę to .... dostanę.

banan82
01-07-2013, 14:50
Szkielka dobrego za 1000zl raczej nie kupisz (no moze poza jakas 50tka) wiec lepiej dolozyc do monitora :)

czornyj
01-07-2013, 15:25
Za P242W przemawia komfortowa, 24-o calowa matryca AH-IPS z satynowym dyfuzorem i możliwość pełnej, sprzętowej kalibracji, oraz świetne oprogramowanie i bizantyjskie bogactwo ustawień na 1000 możliwych sposobów.

Za P232W przemawia cena, okupiona niższym komfortem mniejszej matrycy o mniejszej rozdzielczości.

Za SX2262W przemiawia poszerzony gamut i ew. dobra czerń (dla tych, dla których ma to znaczenie).

Moja rekomendacja do fotografii publikowanej w internecie i odbitek z labu - P242W.

salceson
10-07-2013, 00:25
ostatecznie decyzja padła na Dell U2713H :) po pierwszych dnia użytkowania myślę że nie będzie z nim problemów, jedynie co przyuważyłem to podczas odtwarzanych filmów/klipów w przeglądarce aktywuje się filtr szarawo-niebieskawy na obszarze wyświetlanego filmu. Za bardzo nie wiem jak tego pozbyć się. W menu kontekstowym w monitorze nie znalazłem opcji która mogłaby za to odpowiadać. Może ktoś z Was będzie wiedział co jest grane?

salceson
10-07-2013, 22:11
problem rozwiązany :)

kulek855
24-07-2013, 12:53
Witam.

Czy istnieje NOWY monitor w cenie 1000zł nadający się do amatorskiej obróbki zdjęć?
Aktualnie mam IBM t60 z matrycą IPS.
Czytałem wątek: Lista godnych uwagi monitorów LCD (za rozsądną i nierozsądną cenę) i niestety chyba wszystkie monitorów w tej cenie to modele używane.

Co kupić?
.. a może po prostu kupić kalibrator i pracować na laptopie?

banan82
24-07-2013, 13:28
nie męcz się z laptopem. ja nawet wyświetlaczowi IPS na moim macbooku nie ufam jeśli chodzi o kolory. zewnętrzny monitor gdy pracujesz ze zdjęciami to mus

Tom01
24-07-2013, 13:55
Czy istnieje NOWY monitor w cenie 1000zł nadający się do amatorskiej obróbki zdjęć?

Za ok 1100 zł jest EIZO FS2331, za ok 1300 zł jest EIZO FS2333. To najtańsze nie będące korporacyjnymi ani masówką.

kulek855
24-07-2013, 14:17
Czy jest jakaś znaczna różnica by dokładać 200zł do FS2333?

Tom01
24-07-2013, 14:21
Czy jest jakaś znaczna różnica by dokładać 200zł do FS2333?

Tak, jest znaczna. Lepszy panel, podświetlenie, regulacje, podstawa.

kulek855
24-07-2013, 15:16
Jeszcze mam ostatnie pytanie.

Czy ten monitor da się kalibrować kalibratorem X-Rite i1Display Pro?

Jeżeli słabo współgrają to proszę o polecenie innego monitora do tego kalibratora ( może być troszkę droższy).

Dziękuję.

Tom01
24-07-2013, 15:21
Jak najbardziej się da.

kulek855
24-07-2013, 16:14
Podsumowując:
Jeżeli kupię kalibrator to będzie to na 100% X-Rite i1Display Pro.
Co do monitora to albo FS2333 albo coś w granicach 2tys. (jeszcze muszę to przemyśleć).

Dziękuję za odpowiedzi.

Tom01
24-07-2013, 17:26
W okolicach 2 tys jest już w zasięgu uniwersalny EIZO EV2436W lub niskobudżetowy ale jednak graficzny NEC P232W.

kulek855
24-07-2013, 18:23
Oglądałem na Pańskiej stronie te monitory i tak się zastanawiam gdyż w zakładce EKRAN > Fotografia niema tego modelu EIZO EV2436W (czyli nie jest dedykowany do obróbki?). Jest za to w podobnej cenie:

EIZO FlexScan S1921XSH i EIZO FlexScan S1932SHB dedykowane do amatorskiej fotografii. Rozumiem, że EV2436W jest lepszy od tych dwóch?

Tom01
24-07-2013, 18:36
Bo to formalnie nie jest monitor do fotografii, tylko korporacyjno-uniwersalny. EIZO przekonstruowało typowo korporacyjne modele serii EV i obecnie, z 6 na końcu, nadają się do szerszego kręgu zastosowań. Seria S już nie jest produkowana, EV w pewnym sensie ją zastępuje, ma wiele zalet, ale liniowość, czyli kluczowy parametr przy jakości reprodukcji, gorszą.

kulek855
25-07-2013, 13:41
Przemyślałem sprawę i zadecydowałem, że jeżeli kupię to prawdopodobnie będzie to NEC P232W.
Tom01 dziękuję za fachowe rady i pomoc.

wagteil
26-07-2013, 18:21
Krotkie pytanie, co jest lepsze i dlaczego, monitor iMac 27' czy NEC Pa271 27'. Jak jest z tymi Macami, czy nadaje sie to do czegos?

slouON
31-07-2013, 20:49
Za P242W przemawia komfortowa, 24-o calowa matryca AH-IPS z satynowym dyfuzorem i możliwość pełnej, sprzętowej kalibracji, oraz świetne oprogramowanie i bizantyjskie bogactwo ustawień na 1000 możliwych sposobów.

Za P232W przemawia cena, okupiona niższym komfortem mniejszej matrycy o mniejszej rozdzielczości.
A możesz mi powiedzieć czym w przypadku P232W ten komfort się przejawia? Tym 1 calem? Ciut szkoda mi 1tyś PLN dołożyć...

Dzięki!

czornyj
01-08-2013, 08:50
tak, kwestia większej przestrzeni w pionie, reszta to praktycznie to samo

slouON
01-08-2013, 16:56
Dzięki!

No własnie, ma ktoś fotkę lightroom/aperture na 1920 x 1080 ?

mkkaczy
01-08-2013, 17:33
Dzięki!

No własnie, ma ktoś fotkę lightroom/aperture na 1920 x 1080 ?

Ja mam NEC PA231W. Monitorek fajny do zdjęć panoramicznych bo jest bardzo szeroki przez co do zdjęć portretowych za mały, zwłaszcza w LR, gdzie miniaturki są rozmieszczone na dole. Ten 1 cal na wysokości skutecznie podniósł by komfort pracy. Miałem wcześniej kwadratowy 19" i ekran był wyższy około 2.5cm.

slouON
01-08-2013, 19:07
Ja mam NEC PA231W. Monitorek fajny do zdjęć panoramicznych bo jest bardzo szeroki przez co do zdjęć portretowych za mały, zwłaszcza w LR, gdzie miniaturki są rozmieszczone na dole. Ten 1 cal na wysokości skutecznie podniósł by komfort pracy. Miałem wcześniej kwadratowy 19" i ekran był wyższy około 2.5cm.
No właśnie tego się boję. Dla testu podłączyłem teraz stary 1280x1024 i za dużo nie widać... ehh
Dzięki za radę!

slouON
04-08-2013, 18:55
Krotkie pytanie, co jest lepsze i dlaczego, monitor iMac 27' czy NEC Pa271 27'. Jak jest z tymi Macami, czy nadaje sie to do czegos?
Patrząc na świecące podejście Apple to NEC. Apple ma opinie zupełnego średniaka. Zaznaczam, że ja się nie znam na tym :)

szycho
12-08-2013, 12:48
Trafił do mnie na biurko Eizo S2243W-FS. Ot tak na zasadzie 'przetestuj, pobaw się i jak się spodoba, to się dogadamy'.
I takie pytanko do ośmiganych userów, czy 4121h na roczny monitor [jeszcze 4 lata gwarancji] to dużo czy mało?
Ekran z firmy komputerowej wykorzystywany do tworzenia www i jakiegoś tam programowania.

mkkaczy
12-08-2013, 13:47
No właśnie tego się boję. Dla testu podłączyłem teraz stary 1280x1024 i za dużo nie widać... ehh
Dzięki za radę!

Generalnie sama matryca jest bardzo dobra i widać różnicę w jakości, jednak jak masz możliwość czegoś wyższego to jednak polecam wyższy.

banan82
12-08-2013, 14:12
Trafił do mnie na biurko Eizo S2243W-FS. Ot tak na zasadzie 'przetestuj, pobaw się i jak się spodoba, to się dogadamy'.
I takie pytanko do ośmiganych userów, czy 4121h na roczny monitor [jeszcze 4 lata gwarancji] to dużo czy mało?
Ekran z firmy komputerowej wykorzystywany do tworzenia www i jakiegoś tam programowania.

z prostej kalkulacji wynika ze byl uzywany codziennie po prawie 10 godzin w przyblizeniu przez rok.
Chyba raczej standard:)

diplo
12-08-2013, 15:37
A możesz mi powiedzieć czym w przypadku P232W ten komfort się przejawia? Tym 1 calem? Ciut szkoda mi 1tyś PLN dołożyć...

Dzięki!

Wiesz co zastanawialem się jak i ty nad monitorem do obróbki, zresztą kilka postów temu możesz znaleźć moje wypociny. Ale ile można... kupilem NEC p242w i... jest świetny. Nie męczy wzroku, czerń jest super. Brać.
24" w LR to nadal za malo :( więc looknij sobie na jakieś ekraniki w tej rozdziałce i na mniejsze a sam zobaczysz, że "wielkość ma znaczenie" - monitor to element zestawu który wymienia się co wiele, wiele lat więc może warto zainwestować :)
Miałem wziąść wczesniej tego SX 24", ale jak sobie pomyślałem ile będę musiał żonie tłumaczyć co i jak przełączać, dlaczego kolor jest taki jaki jest i czy samemu mi się zechce za każdym razie zmieniać ustawienia to zrezygnowałem z AdobeRGB.

Erus
04-09-2013, 21:57
Warto kupować NEC P242W? Czy jest coś lepszego 24" 1920x1200 w tej cenie?

szwayko
09-09-2013, 14:42
Z tych dwóch monitorów może ktoś ma, miał i coś doda.
Potrzebuję czegoś lepszego niż LCD w laptopie, by zweryfikować barwy przed wysyłką do druku - sRGB.
Eizo FS2333
Dell U2412M

Czy jakby był jeszcze starszy z inną matrycą NEC P221W - rozdziałka pasuje - nie musi być Full HD.

Tu o nich, ale nie jestem specem w tych sprawach.
PRAD | Review Monitor Eizo Foris FS2333-BK (http://www.prad.de/en/monitore/review/2012/review-eizo-foris-fs2333-bk.html)
PRAD | Review Monitor Dell U2412M (http://www.prad.de/en/monitore/review/2011/review-dell-u2412m.html)
Eizo FS2333 review - FlatpanelsHD (http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1352273669)
Dell U2412M review - FlatpanelsHD (http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1312883832)

szwayko
12-09-2013, 08:32
Kupiłem - Eizo FS2333. Żona niezadowolona, bo obudowa wygląda jak z innej epoki, a wcześniej widziała tego Della u kolegi.
Testowe odbitki, które mam - w końcu widzę zieleń, na Laptopie Lenovo też z nie byle jaką matrycą matową 15,6" - 1680x1050 właśnie nie widziałem soczystej zieleni i miałem za małą saturację. Pilot do monitora fajna sprawa, bo szybko można rozjaśnić i przyciemnić ekran, bez grzebania w menu monitora.
Monitor nie za ciężki, ma uchwyt i łatwo się go przenosi. Obudowa wygląda tandetnie, ale nie to najważniejsze.

Bazyss
16-09-2013, 22:55
Slyszeliscie o nowym wypuscie Iyiama x2483HSU z matryca AMVA+ wiadomo cos o o jakosci tej matrycy, cena przystepna moze warto sie nim zainteresoawc.?

Tom01
16-09-2013, 23:01
Monitor klasy "skrajne badziewie" oparty o matrycę typu "dno i wodorosty". Ale materiały producenta wyglądają pięknie, cena niska, więc znajdzie nabywców.

Bazyss
16-09-2013, 23:04
Wiecej pytan nie mam ;)

jackba
04-10-2013, 14:35
Czornyj !
Możesz mi przybliżyć temat ewentualnej kalibracji nowozakupionego SX2262. Pisałes kiedys ,że przy zakupie w Krakowie jest możliwość abyś go skalibrował.
A może jakiś inny monitor polecasz teraz w podobnej cenie?

Piasek1989
08-10-2013, 23:59
Witam,

potrzebuje waszej pomocy.
Szukam 27calowego monitora do użytku domowego czyli internet film ale w szczególności na fotografie.
I teraz tak, mam wynalezione dwa modele
dell u2711 i
dell u2713h
jak my mi mógł ktoś podpowiedzieć który a może jeszcze coś innego ale w takim przedziale cenowym (2500PLN) raczej ciężko znaleźć 27 cali.
I teraz nie wiem który wybrać.
POMOCY!
I dzięki

banan82
09-10-2013, 11:25
mam w pracy dell 2711 - porazka, zafarby po prawej stronie po miesiacu uzytkowania, strasznie nierowne monitory. Doplacic troche i braz eizo bez dwoch zdan

--- Kolejny post ---

mam w pracy dell 2711 - porazka, zafarby po prawej stronie po miesiacu uzytkowania, strasznie nierowne monitory. Doplacic troche i braz eizo bez dwoch zdan

Piasek1989
09-10-2013, 19:56
eizo ale jaki ??
no a ten u2713h, ktoś coś powie??

jinks
10-10-2013, 15:21
Przepraszam, jeśli to nie odpowiedni wątek.

Jak ustawić jasność monitora względem jasności pokoju?
- Eizo s1932 + kolorymetr i1Display2,
- pokój 3,5x4,2m, białe ściany, szare zasłony - tak żeby zawsze pracować w świetle sztucznym, monitor w rogu pokoju (po dłuższej ścianie;))
- oświetlenie: oprawa rastrowa centralnie na suficie+ świetlówki 2x36W osram colorproof 950.

Monitor ustawiłem na 80cd/m, ale mam wrażenie, że w pokoju ciągle jest za ciemno a chyba już nie powinienem ustawiać tego eizo ciemniej(?). Planuję dorzucić drugą taką samą oprawę. Czy to wystarczy? Czytałem też, że warto oświetlić też monitor z tyłu, ale czym i jaka mocą?

arturs
10-10-2013, 20:56
test wpisu na stronie 122

czornyj
14-10-2013, 13:24
eizo ale jaki ??
no a ten u2713h, ktoś coś powie??

W kwestii budżetowych 27-ek polecam zaczekać na NEC EA274WMi - będzie mieć bardzo przystępną cenę, a po sprzętowej kalibracji oferuje niezłą jakość ;)

U2713H to wredny monitor, b. trudno go skalibrować bez arsenału drogich sensorów i sporej wiedzy, a i równomierność nie rzuca na cyce.

Przepraszam, jeśli to nie odpowiedni wątek.

Jak ustawić jasność monitora względem jasności pokoju?
- Eizo s1932 + kolorymetr i1Display2,
- pokój 3,5x4,2m, białe ściany, szare zasłony - tak żeby zawsze pracować w świetle sztucznym, monitor w rogu pokoju (po dłuższej ścianie;))
- oświetlenie: oprawa rastrowa centralnie na suficie+ świetlówki 2x36W osram colorproof 950.

Monitor ustawiłem na 80cd/m, ale mam wrażenie, że w pokoju ciągle jest za ciemno a chyba już nie powinienem ustawiać tego eizo ciemniej(?). Planuję dorzucić drugą taką samą oprawę. Czy to wystarczy? Czytałem też, że warto oświetlić też monitor z tyłu, ale czym i jaka mocą?

Mz. należy przesunąć*oprawę nad monitor - dwa osramy powinny spokojnie dać radę, a oświetlenie całego pokoju spowoduje nadmierne obniżenie kontrastu przez flarę na dyfuzorze monitora.

banan82
14-10-2013, 16:16
jinks - mialem kiedys S1921 i kalibrowalem na 80cd/m2 w dosc ciemnym pokoju. Super monitorek za swoja cene btw :)

Co do i1 Display 2, po paru latach zaczal sie "psuc", tzn wynikia kalibracji byly totalnie bledne. Zamienilem go na i1 Display Pro, i to urzedzenie skalibrowalo mi ekran zupelnie inaczej jak Display 2.

Kolekcjoner
19-10-2013, 18:38
Czy ktoś spotkał się z problemem braku obrazu po podłączeniu sygnału do złącza DVI monitora Eizo?

Monitor to FlexScan 2233 (mam nadzieję że nie pokręciłem symbolu). Źródłem obrazu był cyfrowy mikser wizyjny.

bob_
27-10-2013, 10:55
Może przypadkiem kabel jest single, a powinien być dual-link? Czasem to powoduje problemy z wykryciem monitora właśnie. Miałem też przypadek, że wydłużony kabel (oryginalna konfekcja, długość 3m) po prostu był wadliwy i raz monitor świecił a raz nie, aż w końcu po 2 tygodniach całkiem przestał działać. Wymiana kabla pomogła.

A ja mam pytanie z innej beczki - czy Eizo lub Nec na dzień dzisiejszy oferują w ogóle monitory 30calowe? Chciałbym z SX'a 27 przeskoczyć na coś podobnej klasy ale większy...
Gdzie się za nimi najlepiej rozejrzeć? (w ofercie sklepów, w których poprzednio kupowałem lub znam z ogólnych pozytywnych opinii niczego takiego nie widzę, wszystko się kończy na 27 calach... nawet na oficjalnej stronie Eizo nie widzę 30ek!)

kwazar11
27-10-2013, 13:49
Hej,

Chce kupic monitor do amatorskiego obrabiania zdjec. W tej chwili uzywam Dell U2412M i Dell 2007WFP ale nie jestem zadowolony z wynikow. Roznice w intensywnosci swiecenia i klolorow miedzy tymi monitorami mnie denerwuja. Nigdy nie wiem na ktory patrzec... Wiekszosc zdjec przygotowuje i do ogladania na ekranie, ale czasami chce cos wydrukowac i wtedy to zawsze jest zagadka co wyjdzie z labu. Przy monitorze rowniez pracuje, czasami gram. Nie mam specjalnego oswietlenia.
Doszedlem do wnioslu ze pozbede sie jednego z delli i wymienie go na Eizo lub Nec'a, ktore tutaj polecacie. Nowy monitor moze byc slabszy do pracy lub gier ale chce zeby byl dobry do obrobki. Istotna jest jego cena calkowita, czyli np monitor + kalibrator vs softwarowa kalibracja w drozszym modelu itd. Podkreslam, ze na zdjeciach nie zarabiam. Jestem jednak w stanie zaplacic za dobry monitor.
Dodatkowo, mieszkam w Irlandii, i nie widze zeby mozna tutaj bylo kupic Eiso lub Nec'a. Mozecie polecic jakies wysylkowe sklepy w Europie?

Pozdrawiam.

Kolekcjoner
27-10-2013, 13:56
Może przypadkiem kabel jest single, a powinien być dual-link? Czasem to powoduje problemy z wykryciem monitora właśnie. Miałem też przypadek, że wydłużony kabel (oryginalna konfekcja, długość 3m) po prostu był wadliwy i raz monitor świecił a raz nie, aż w końcu po 2 tygodniach całkiem przestał działać. Wymiana kabla pomogła.

Tyle że to było sprawdzane z różnymi kablami i w kilku konfiguracjach.

BTW: Kable dual.

foggy_lad
27-10-2013, 18:26
Hej,

Chce kupic monitor do amatorskiego obrabiania zdjec. W tej chwili uzywam Dell U2412M i Dell 2007WFP ale nie jestem zadowolony z wynikow. Roznice w intensywnosci swiecenia i klolorow miedzy tymi monitorami mnie denerwuja. Nigdy nie wiem na ktory patrzec... Wiekszosc zdjec przygotowuje i do ogladania na ekranie, ale czasami chce cos wydrukowac i wtedy to zawsze jest zagadka co wyjdzie z labu. Przy monitorze rowniez pracuje, czasami gram. Nie mam specjalnego oswietlenia.
Doszedlem do wnioslu ze pozbede sie jednego z delli i wymienie go na Eizo lub Nec'a, ktore tutaj polecacie. Nowy monitor moze byc slabszy do pracy lub gier ale chce zeby byl dobry do obrobki. Istotna jest jego cena calkowita, czyli np monitor + kalibrator vs softwarowa kalibracja w drozszym modelu itd. Podkreslam, ze na zdjeciach nie zarabiam. Jestem jednak w stanie zaplacic za dobry monitor.
Dodatkowo, mieszkam w Irlandii, i nie widze zeby mozna tutaj bylo kupic Eiso lub Nec'a. Mozecie polecic jakies wysylkowe sklepy w Europie?

Pozdrawiam.

shop.colourconfidence.com/ u nich kupowałem, do Irlandii wysyłają bez problemu, bdb obsługa.

jaroz
27-10-2013, 20:04
aleś ty niezaradny;-)
Wex Photographic - Digital Camera, Digital SLR Cameras, Lens, Canon, Nikon (http://www.wexphotographic.com)
nec - nec prices & reviews on ShopMania - ShopMania (http://www.shopmania.ie/shopping?q=nec)
eizo | eBay (http://www.ebay.ie/sch/Monitors-/80053/i.html?_from=R40&LH_ItemCondition=3&_sop=2&_nkw=eizo)
sorry, więcej mi się szukać nie chce. a te 2 minuty które poświęciłem to i tak za dużo

kwazar11
27-10-2013, 20:32
@jaroz 2 minuty to zdecydowanie za malo okazuje sie, zeby przeczytac o co pytam i sensownie na pytanie odpowiedziec.

jaroz
28-10-2013, 20:42
@jaroz 2 minuty to zdecydowanie za malo okazuje sie, zeby przeczytac o co pytam i sensownie na pytanie odpowiedziec.

wystarczy 2 minuty, ale odpowiadam tylko w tematach na których się znam. a lenistwo tępić należy.

mkkaczy
29-10-2013, 16:30
Hej,

Pozdrawiam.

Ja swojego Neca PA231W jak i kalibrator I1 Display Pro kupowałem przez Ebay. Możesz też sprawdzić na amazonie. Również do Irlandii.

kwazar11
06-11-2013, 13:01
Hej,

Dziekuje za podpowiedzi. Koniec koncow zamowilem cx240 z Welcome to Native Digital. UK-based online reseller for Eizo, NEC, X-Rite and Datacolor products. (http://www.nativedigital.com)

W promocji kosztuje 772.80 funtow. W cenie jest juz ColorNavigator oraz dostawa nastepnego dnia.

Pozdrawiam.

Bomba
10-11-2013, 21:02
Cześć,
Piszę bo jestem strasznie niezdecydowany i mimo, że starałem się zgłębić wszystkie tajniki wiedzy o monitorach nie jestem tego w stanie ogarnąć.
Mój problem polega na tym, że pracuje obecnie na imacu dalszej części dla czego chciałbym to zmienic chyba nie musze tłumaczyć.
W każdym razie przy trójce dzieci i wciąż ubogim asortymencie sprzętowym musze bardzo rozważnie wydawać pieniądze i w tym przypadku muszę wybierać między obiektywem a jakością obrobki oddawanych fotografii, tutaj kluczowe słowo także ślubnych.
Zanzaczyłem, że ślubnych bo rozumiem, że to może mieć kluczowe znaczenie przy wyborze między srgb a adobe rgb.
Oczywiście nie chciał bym wydać na monitor więcej niż 2000 ale rozumiem, że może być to niemożliwe i jestem na to także przygotowany :)
Kalibrator 1d pro jest, (jak by co) chociaż i tak zastanawiałem się czy nie oddac monitora wcześniej do labu, żeby nie mieć wątpliwości co do kalibracji.
No i nie chciał bym żeby był mniejszy niż 24" oczywiście jeśli byłaby jakaś 23 perełka za 2000 to bym nie marudził ale nic takiego nie widziałem.
Czytałem oczywićście też ten wątek MVA.PL &bull; Zobacz wątek - Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki (http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152) ale ponieważ nie miałem doświadczenia z żadnym z tych monitorów to ciężko wybrać, bo gdybym miał kupować na własną rękę kupił bym Dell U2711 ale już się naczytałem że to nie najlepszy wybór :)
W każdym razie będę wdzięczny za każdą propozycję i uwagę.
z góry dziękuje!

kosdkp
10-11-2013, 22:17
Zerknij tu:

Nec

http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/monitory-porady-problemy-itd-czesc-ii-79421/index118.html#post1169936

http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/monitory-porady-problemy-itd-czesc-ii-79421/index118.html#post1170519

Tom01
10-11-2013, 22:35
Zanzaczyłem, że ślubnych bo rozumiem, że to może mieć kluczowe znaczenie przy wyborze między srgb a adobe rgb.
Oczywiście nie chciał bym wydać na monitor więcej niż 2000 ale rozumiem, że może być to niemożliwe i jestem na to także przygotowany :)

EIZO Coloredge CS230. Lekko pow 2 tys. Nic lepszego nie ma poniżej 3 tys zł.

Bomba
10-11-2013, 23:00
Wielkie dzięki za odp, ale właśnie tu sie pojawia pytanie :) Jaka jest różnica miedzy np tym eizo o którym piszesz Tom01 a np nec'em o którym piszą tu (http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/monitory-porady-problemy-itd-czesc-ii-79421/index118.html#post1169936) czyli konkretnie P232. No i jak to jest z tym srgb? moze warto jednak dołożyć z 500 lub wiecej dla adobe rgb? Albo właśnie w czym będzie lepszy ten Eizo od wspomnianego della?

Tom01
10-11-2013, 23:14
EIZO CS230 w stosunku do NEC P232W
+ Możliwość legalnego odblokowania pełnej sprzętowej kalibracji.
+ Wbudowany czujnik utrzymujący parametry po kalibracji.
+ Lepsza gwarancja.

EIZO CS230 w stosunku do DELL U2711
+ Jak wyżej i dodatkowo:
+ Nie ma kolorowych plam.
+ Nie ma zaświetlonych narożników.
+ Ma normalną regulację.
+ Ma poprawną gammę.

Bomba
11-11-2013, 00:29
wielkie dzieki! ale co z tym rgb :) sorry ze truje

Tom01
11-11-2013, 00:33
wielkie dzieki! ale co z tym rgb :) sorry ze truje

Najtańsze, minimum tej klasy i szerokogamutowe: EIZO SX2262W, SX2462W, NEC PA241W, PA242W, EIZO CX240.

PS. W EIZO SX nie można samodzielnie przeprowadzić sprzętowej kalibracji. Tylko metodami serwisowymi. Można jednak zlecić. ;)

homesicalien
11-11-2013, 11:10
Stoję przed bliską perspektywą posiadania monitora LCD. Do tej pory działałem na amatorskim CRT. Przyznam się, że nie odrobiłem lekcji z zarządzania barwą, kalibracji, itp. Im więcej się od tych rzeczach dowiaduję, dostaję kolejne dowody na prawdziwość powiedzenia "dobre jest wrogiem lepszego".
Nie byłem z CRT skrajnie niezadowolony, wszystkie LCD, których używałem (marketowce) rozkładał na łopatki. Niemniej wierność barw i przejść tonalnych monitora nie mierzy się poziomem zadowolenia tylko faktami.
W związku z tym zwracam się z prośbą o pomoc przy wyborze podstawy czyli ekranu w kontekście dalszych niezbędnych działań (kalibracji) i ich kosztu. Moje propozycje (ale jestem otwarty):
- P232W
- CS230
- SX2232W
- (CG223)
Ten ostatni znalazł się tam tylko dlatego, że przeczytalem, że boski SX nie ma kalibracji sprzętowej dla normalnych śmiertelników.
Co mnie interesuje: zakup monitora, a następnie poczynienie JEDNORAZOWYCH kosztów w celu kalibracji nie przekraczając zbytnio 3000zł za wszystko.
- SX2232W + i1 display pro albo tańszy x-rite, kalibrowanie własnymi rękoma raz na jakiś czas bez wizyt specjalistów. Czy to marnowanie potencjału tego monitora i przy jego zakupie ma sens jedynie coroczne zamawianie usługi?
- CS230 - czy jest on z jakichś powodów lepszy od powyższego, dzięki możliwościom kalibracji? Np. zamówienie usługi jeden raz i utrzymywanie kalibracji przez wbudowany czujnik?
- P232W - może dla mojego nienajwyższego poziomu oczekiwań bedzie to najlepsze rozwiązanie. Czytałem, że jest przyzwoity już po wyjęciu z pudła, a kalibracja w PL jest problematyczna. Czy ten NEC bez kalibracji miałby sens?
- CG223 - może ze względu na wbudowane możliwości warto dołożyć i mieć spokój dzięki możliwości samodzielnej kalibracji sprzętowej?

strideer
11-11-2013, 11:34
Weź CG223 jeśli rozdzielczość 1920 w rozmiarze 22" cali nie będzie dla Ciebie za gęsta i daj komuś do skalibrowania sprzętowego (w Color Navigatorze można "na zaś" przygotować kilka różnych profili różniących się przestrzeniami barwnymi, punktami bieli i luminancją). Jak w przyszłości uznasz, że chcesz sam się bawić w kalibrację, to dokupisz sobie i1 Display Pro.

homesicalien
11-11-2013, 12:09
Rozważałem go jako ostateczną ewentualność. Tamte pozostałe to zupełna kiszka jeśli nie chce się regularnie zamawiać usługi?

strideer
11-11-2013, 12:35
Rozważałem go jako ostateczną ewentualność. Tamte pozostałe to zupełna kiszka jeśli nie chce się regularnie zamawiać usługi?

Skąd. Ale jak masz tę trójkę, to wydają ją najlepiej jak możesz :-) CG dobrze trzymają ustawienia, jak zrobisz sobie zestaw profili od razu, to spokojnie wystarczą Ci na rok, zapewne i dłużej. Kwestia tylko czy nie będziesz gdzieś po drodze potrzebował zrobić sobie dodatkowych ustawień jeśli uznasz to za stosowne. Wtedy fajnie jest mieć własny kalibrator żeby się móc swobodnie "pobawić" tak zaawansowanym sprzętem jak CG - a nie dlatego, że wymaga ciągłego regulowania.

homesicalien
11-11-2013, 12:42
Skąd. Ale jak masz tę trójkę, to wydają ją najlepiej jak możesz :-) CG dobrze trzymają ustawienia, jak zrobisz sobie zestaw profili od razu, to spokojnie wystarczą Ci na rok, zapewne i dłużej. Kwestia tylko czy nie będziesz gdzieś po drodze potrzebował zrobić sobie dodatkowych ustawień jeśli uznasz to za stosowne. Wtedy fajnie jest mieć własny kalibrator żeby się móc swobodnie "pobawić" tak zaawansowanym sprzętem jak CG - a nie dlatego, że wymaga ciągłego regulowania.

CG223W + usługa + i1 to 4 tysie co najmniej.
Dlatego umiesciłem go w nawiasie. Jeśli żaden z tamtych bez regularnego zamawiania usługi nie jest skokiem jakościowym w porówaniu choćby z tanimi Forisami, to ja albo biorę Forisa, albo nadwyrężam portfel i idę w CG, ale tylko wtedy. Zależy mi po prostu, zeby wydać do 3000 łącznie i mieć coś, co będzie warte tej kasy bez martwienia się potem o kolejne koszty.
Czy SX2262W + i1 można uznać za takie rozwiązanie?

Tom01
11-11-2013, 12:56
Wszystkie wymienione to niezły sprzęt. Kalibracja raz na rok jest wystarczająca, przy czym CS ma przewagę nad resztą bo w wersji z Color Navigatorem uruchomi własny czujnik i będzie samodzielnie utrzymywał parametry, a nie tylko biernie się starzał. SX2262W i CG223W mają przewagę w postaci ładnej czerni, lepszej niż wszelkie monitory IPSowe. To ważne przy innych, luźniejszych zastosowaniach i słabym świetle. SX2262W można skalibrować sprzętowo tylko usługowo. Potem tylko profilować. P232W jest najsłabszy z tej stawki i przy budżecie 3 tys można sobie go darować. To sprzęt raczej dla użytkowników nie dysponujących więcej jak 2 tysiącami.

strideer
11-11-2013, 13:01
Ten czujnik w CS/CX to jest chyba dlatego, że podświetlenie LED-owe starzeje się inaczej (szybciej?) od WGCCFL w serii CG, dlatego może wymagać dodatkowej korekty. Szedłbym w CG, to sprawdzony i pewny sprzęt, który jest obsługiwany przez Color Navigatora bez dodatkowych opłat.

Tom01
11-11-2013, 13:05
Ten czujnik w CS/CX to jest chyba dlatego, że podświetlenie LED-owe starzeje się inaczej (szybciej?) od WGCCFL w serii CG, dlatego może wymagać dodatkowej korekty. Szedłbym w CG, to sprawdzony i pewny sprzęt, który jest obsługiwany przez Color Navigatora bez dodatkowych opłat.

Czujnik jest dlatego, że trzeba czymś się wykazać. Był już w CG243W, CG275W, pomimo, że były CCFL, więc raczej nie w podświetleniu problem. Sprawdził się, to bardzo wygodna rzecz i montują teraz we wszystkich zawodowych. W CS i CX jest to tylko autoczujnik do kontroli i korekty bieli, w CG normalny, pełnowartościowy kalibrator wysokiej klasy. Dzięki niemu CG246 i CG276 są całkowicie autonomiczne. Same mogą dbać o siebie od zakupu do złomowania. CG223W należy do starszej generacji, nie ma czujnika. Ale monitor zacny. Wręcz biały kruk. Profesjonalny monitor do koloru na PVA.

strideer
11-11-2013, 13:10
W CG243 z całą pewnością go nie ma :-)

Tom01
11-11-2013, 13:12
W CG243 z całą pewnością go nie ma :-)

Przepraszam, literówka. CG245W miało być.

homesicalien
11-11-2013, 14:11
Wszystkie wymienione to niezły sprzęt. Kalibracja raz na rok jest wystarczająca, przy czym CS ma przewagę nad resztą bo w wersji z Color Navigatorem uruchomi własny czujnik i będzie samodzielnie utrzymywał parametry, a nie tylko biernie się starzał. SX2262W i CG223W mają przewagę w postaci ładnej czerni, lepszej niż wszelkie monitory IPSowe. To ważne przy innych, luźniejszych zastosowaniach i słabym świetle. SX2262W można skalibrować sprzętowo tylko usługowo. Potem tylko profilować. P232W jest najsłabszy z tej stawki i przy budżecie 3 tys można sobie go darować. To sprzęt raczej dla użytkowników nie dysponujących więcej jak 2 tysiącami.

Zacne jak zacne, ale czy jest sens w ogóle je kupować (SX i CS) nie wchodząc w regularne zamawianie usług i profilując.

strideer
11-11-2013, 14:13
Większa niż w tanie monitory. Już powiedziano, że monitory graficzne wystarczy kalibrować raz na rok - ponieważ po regulacji szansa na to, że coś się pogorszy na skutek zużycia jest zdecydowanie mniejsza niż w przypadku tańszego sprzętu biurowego/domowego.

Tom01
11-11-2013, 14:16
Zacne jak zacne, ale czy jest sens w ogóle je kupować (SX i CS) nie wchodząc w regularne zamawianie usług i profilując.

To jest stabilny sprzęt. Wymaga spojrzenia fachowym okiem raz na rok. Przy CG sprawa jest o tyle łatwiejsza, że przy zrobionym za pierwszym razem "targecie", rekalibracja jest banalnie prosta. Trzeba tylko czujnik, a ten można nawet wypożyczyć.

Gargins
12-11-2013, 21:23
Witam! W dziedzinie monitorów jestem raczej cieniusieńki więc chciałem zapytać Was o poradę. Mój obecny monitor dokonał żywota i zastanawiam się nad zakupem CS230. Opinie są na temat tego monitora różne. Ale czy konieczna jest jego kalibracja, a jeśli tak czy można ją wykonać programowo bez zakupu licencji colornavigator. Chodzi mi o zapisanie wyników kalibracji na karcie graficznej a nie w monitorze.

Tom01
13-11-2013, 00:30
Witam! W dziedzinie monitorów jestem raczej cieniusieńki więc chciałem zapytać Was o poradę. Mój obecny monitor dokonał żywota i zastanawiam się nad zakupem CS230. Opinie są na temat tego monitora różne. Ale czy konieczna jest jego kalibracja, a jeśli tak czy można ją wykonać programowo bez zakupu licencji colornavigator. Chodzi mi o zapisanie wyników kalibracji na karcie graficznej a nie w monitorze.

Można wykonać kalibrację programowo. Co prawda nie będzie wykorzystanego potencjału monitora, nie będzie działał czujnik autokorekcyjny, ale pracować się da. W miarę dysponowania następnym budżetem na inwestycje, można dokupić brakujące oprogramowanie i uruchomić dodatkowe możliwości.

homesicalien
13-11-2013, 10:34
To mi nieco rozjaśniliście temat. Pojawiają się kolejne pytania:
- Do tej pory traktowałem regulację "live" na podstawie aktualnie panującego oświetlenia z przymrużeniem oka, ale może jest to prawidłowe działanie? Lepiej zamawiając usługę kalibrować sprzętowo raz na rok (bez regulacji ciągłej) i dbać o oświetlenie, czy samodzielnie programowo za pomocą i1 pro i zostawić go do pomiarów ciągłych i nie przejmować się zmianami oświetlenia?
- Czy ktoś jest w stanie polecić kogoś z Poznania, kto zajmuje się kalibracją i można mu ufać (może być na priv)?

Tom01
13-11-2013, 10:48
- Do tej pory traktowałem regulację "live" na podstawie aktualnie panującego oświetlenia z przymrużeniem oka, ale może jest to prawidłowe działanie?

Zdecydowanie nieprawidłowe.

- Lepiej zamawiając usługę kalibrować sprzętowo raz na rok (bez regulacji ciągłej) i dbać o oświetlenie, czy samodzielnie programowo za pomocą i1 pro i zostawić go do pomiarów ciągłych i nie przejmować się zmianami oświetlenia?

Jak to "regulacji ciągłej"? W kalibrowanym sprzęcie wyłącza się automaty a oświetlenie ma być jak najbardziej stałe. Najlepiej jest zrobić sensowne sztuczne i uniezależnić się od pór dnia.

homesicalien
13-11-2013, 10:57
"Optymalizacja profilu uwzględniając panujące warunki oświetleniowe" - tę funkcję i1pro mam na myśli. Rozumiałem to tak, że kalibrator cały czas czuwa przy monitorze i zmienia profil w zależności od rodzaju oświetlenia mierząc je. Jak to wygląda? Korzysta wtedy ze wstępnie przygotowanych profili, czy tworzy je na bierząco? Czy korzystanie z tej funkcji właśnie jest nieprawidłowe?