Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Kolekcjoner
25-10-2011, 16:23
Wątek archiwalny do przejrzenia (dla bardzo wytrwałych;)) - tutaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=39209
No to po premierze wszystkomającego iXa czas zacząć bić pianę ;):grin: o kolejnych nowościach, które przyniesie nam Canon.
Moje szklane kule mówią, że ma w tym roku być jeszcze jakieś szkło/a. No, a w przyszłym roku coraz mniej przycisków i pokręteł i jedna bardzo gęsta matryca ;).
nowy 24-70 z nową ceną :D
Nowy 35L
P.S. czemu poprzedni wątek gigant został zamknięty? :p
P.S. czemu poprzedni wątek gigant został zamknięty? :p
Przeszedł na emeryturę, niektóre tego typu wątki-tasiemce tak będą miały.
savage67
26-10-2011, 10:33
Tak się zastanawiam. Czy nowy 5DIII z matrycą powiedzmy 36Mpx będzie miał też dodatkową matrycę pomiarową do AF ? Czy pozostanie wierny tradycji ?
Czy nowy 5DIII z matrycą powiedzmy 36Mpx będzie miał też dodatkową matrycę pomiarową do AF ?
A dlaczego miałby mieć dodatkową matrycę? Do pomiaru AF służy przecież osobny czujnik.
Nowy 35L
P.S. czemu poprzedni wątek gigant został zamknięty?
Wątek dostępny pod linkiem podanym w poście #1.
To tylko podział na części.
Podobnie IMHO będzie z innymi gigantami naszej forumowej myśli i klawiatur.
Tak ,tak powtarzam za kolegami ale to info istotne dla korzystania z forum :-)
Tak się zastanawiam. Czy nowy 5DIII z matrycą powiedzmy 36Mpx będzie miał też dodatkową matrycę pomiarową do AF ? Czy pozostanie wierny tradycji ?
czemu nowy 5D mkIII mialby miec cos innego w ukladzie AF, niz mial 5D mkII? :-D
Bo po połączeniu linii 1D/1Ds nie będzie sensownej (cenowo) alternatywy dla Nicponia D700 i jego ew. następcy? Co ja mówię - nie będzie alternatywy dla D3s nawet.
Kolekcjoner
26-10-2011, 12:49
Tak jak się głębiej nad tym zastanowić to po co tam w ogóle AF ;):mrgreen:.
rafalp88
26-10-2011, 14:59
Kurcze ciekawe jak bedzie z 35LII
zastanawiam sie nad zakupem I wersji
gadget_zary
26-10-2011, 16:47
Bo po połączeniu linii 1D/1Ds nie będzie sensownej (cenowo) alternatywy dla Nicponia D700 i jego ew. następcy? Co ja mówię - nie będzie alternatywy dla D3s nawet.
Pod względem AF'a i tak w Canonie nie ma i nie było alternatywy dla d700.
Ja jestem ciekaw czy jakiekolwiek plotki które mówiły o specyfikacji 7dmkII i rozdziale nowego 5d na wersje normal i video się sprawdzą :)
Pod względem AF'a i tak w Canonie nie ma i nie było alternatywy dla d700.
Ja jestem ciekaw czy jakiekolwiek plotki które mówiły o specyfikacji 7dmkII i rozdziale nowego 5d na wersje normal i video się sprawdzą :)
5d wersja video? Planuje zakup nowej puszki na potrzeby filmu, więc ta informacja (chociaż może być to plotka) bardzo mnie ucieszyła :)
Tak jak się głębiej nad tym zastanowić to po co tam w ogóle AF ;):mrgreen:.
nie no.... ale kaman... jaki AF w 5D jest, to nie musisz mi mowic... bo przeciez mam ;)
ale jak popatrzyc na slupki sprzedazy 5D mkIII, to co - nie sprzedaje sie? schodzi jak bulki rano w piekarni, chocby sobie CB diabli wiedza ile psioczyl na temat wydajnosci.
1Dx jest zrobiony na wydajnosc reporterska. osmiele sie rzucic teze, ze 5DmkIII zeby utrzymac target rynkowy (zachecic dzisiejszych uzytkownikow 5D I/II do upgrade'u) bedzie musial miec:
1. duzo megapikseli
2. nadal umiarkowana cene (intro: 3000$, street: 2500$).
3. znacznie lepszy AF niz obecne 5D.
niestety, dozwolone sa kombinacje co najwyzej 2 z powyzszych 3 punktow. i patrzac na sytuacje rynkowa, nie widze jak Canon mialby zarznac dobra krowe w postaci 1+2 :)
Kurcze ciekawe jak bedzie z 35LII
zastanawiam sie nad zakupem I wersji
Wstrzymałbym się z zakupem. Dolar wysoko stoi, a 35L to szkło w kolejce u Canona do wymiany. Jeśli zmiany będą takie jak w 24L I -> II to zdecydowanie warto czekać.
ale jak popatrzyc na slupki sprzedazy 5D mkIII, to co - nie sprzedaje sie? schodzi jak bulki rano w piekarni, chocby sobie CB diabli wiedza ile psioczyl na temat wydajnosci.
Nie to żebym się czepiał, ale chyba przespałem premierę nowej piątki ;)
A na poważnie, jest duża szansa na to, że nowa 5-ka będzie miała wreszcie lepszy układ AF (patrz na miany w nowej 1-dynce). Tylko jaka będzie cena?
Akustyk, mz nie masz racji. 5DII ma pikseli więcej niż potrzeba dla 99% osób. Jeśli w nowej piątce ograniczą się tylko do zwiększenia liczby pikseli to niewielu z obecnych posiadaczy 5DII pomyśli o przesiadce.
Akustyk, mz nie masz racji. 5DII ma pikseli więcej niż potrzeba dla 99% osób.
zgadzam sie z Toba w 100%, ze 5D mkII ma wiecej pikseli niz jest to znacznej liczbie uzytkownikow potrzebne. sek w tym, ze ludzie nie kupuja wylacznie wedlug potrzeb, a czesto wedlug chcenia badz wydawania sie. a 5D mkII koniec koncow sprzedaje sie wlasnie fantastycznie...
Jeśli w nowej piątce ograniczą się tylko do zwiększenia liczby pikseli to niewielu z obecnych posiadaczy 5DII pomyśli o przesiadce.
w tym zdaniu IMHO zabraklo "IMHO" ;)
bo dokladnie takie same pogrozki padaly przed premiera 5D mkII. i co? i to samo co zwykle - kupuja!
oczywiscie, ze wylacznie Mpix nie wystarcza, ale nie robmy sobie naprawde zludnych nadziei, ze Canon zrobi D700/21Mpix. 5D to jest budzetowa linia FF dla pasjonatow o okreslonych zainteresowaniach. i to nadal bedzie korpus z duza illoscia megapikseli i kaprawym AF. zapewne lepszym w mkIII niz w mkII ale naprawde boje sie za wiele oczekiwac...
... i to nadal bedzie korpus z duza illoscia megapikseli i kaprawym AF. zapewne lepszym w mkIII niz w mkII ale naprawde boje sie za wiele oczekiwac...
Nachodzi mnie to niejasne przeczucie ze 5dmkIII może mieć AF rozwiązany jak w nowych alfach soniacza (77). Będzie mieć pierdylion krzyżowych itd ale .. czułość od np 1EV a nie od 0EV i taki lag na wizjerze ze każdy kto bedzie choć chwile chciał pomyśleć o reporterce tym body organoleptycznie bardzo szybko przekona się o swoim błędzie..
Takim posunięciem canon zrobi:
1. Test na żywym organizmie nowego rozwiązania (tak jak 5dII testowala filmy)
2. Jeśli chodzi o AF to teoretycznie da nowe lepsze a w rzeczywistości na podobnym poziomie, czasem lepsze czasem gorsze. W sam raz pasuje do filozofii AF w tej serii.
3. Na pewno nie zkanibalizuje 1DX.
4. Poprzez to "sprytne lustro" może czasem powstać ISO50 jako nieco uboczny efekt, wzmacniając "target" puszki (all non repo).
Pierwsza i podstawowa sprawa jest taka, ze linia 5d jest przeznaczona dla zaawansowanych AMATOROW. I bedzie miala takie parametry, by oczekiwania docelowego rynku spelniac. O ile w ogole wersja III sie ukaze, to nie bedzie szokowac zadnymi ultra profesjonalnymi rozwiazaniami. Tyle ze poki co to mkII sprzedaje sie dobrze...
Moim zdaniem bardziej potrzebna jest tansza wersja FF, co pozwoliloby pozamiatac rynek sprzedazy lustrzanek.
w tym zdaniu IMHO zabraklo "IMHO" ;)
bo dokladnie takie same pogrozki padaly przed premiera 5D mkII. i co? i to samo co zwykle - kupuja!
Kupują 5DII ale argumentów do przesiadki jest znacznie więcej niż tylko ilość pikseli.
oczywiscie, ze wylacznie Mpix nie wystarcza, ale nie robmy sobie naprawde zludnych nadziei, ze Canon zrobi D700/21Mpix. 5D to jest budzetowa linia FF dla pasjonatow o okreslonych zainteresowaniach. i to nadal bedzie korpus z duza illoscia megapikseli i kaprawym AF. zapewne lepszym w mkIII niz w mkII ale naprawde boje sie za wiele oczekiwac...
Ja nie mam kosmicznych oczekiwań co do AF. Ale myślę, że dołożenie z 4 punktów krzyżowych załatwiło by sprawę na jakiś czas. Do tego mogą zmniejszyć tego kloca, dać gibany ekran oraz wbudować lampę. W ten sposób nie dadzą nam zbyt dużo, ale jednocześnie będą mogli znów na nas zarobić.
A mi tam w 5d2 pasuje ilość pikseli, można naprawdę sporo wykropować, a ich gęstość jest w sam raz tzn nie stawia wielkich wymagań dla obiektywów. Podobnie AF według mnie jest w porządku nawet w ciemnych miejscach trafia bezproblemowo, skuteczność mojego egzemplarza to 5-8 fotek nietrafionych na kartę 8GB tj ok 280 zdjęć. Doczepie się tylko do bocznych punktów AF, mogłyby być szerzej rozstawione
Ja nie mam kosmicznych oczekiwań co do AF. Ale myślę, że dołożenie z 4 punktów krzyżowych załatwiło by sprawę na jakiś czas. Do tego mogą zmniejszyć tego kloca, dać gibany ekran oraz wbudować lampę.
podoba mi sie. ilosc punktow mi jakos nie robi, ale przydalo by sie, zeby te skrajne byly uzyteczne, a nie dla beki, jak sobie w srodku dnia landszafty pstrykam, no bo przeciez nie jak jest troche ciemniej, albo nie daj biosie cos sie w kadrze rusza...
poza tym, to bym chetnie widzial funkcjonalne poprawki - guzior z lampka do zamapowania MLU, zaslonke do okularu na wajche, drabinke ekspozycji na 3EV. inna kwestia, ze mkIII i tak nie kupie, bo 2500 EUR za aparat nie chce mi sie zwyczajnie wydac. kupie sobie mkII jak wyjdzie mkIII ;)
A ja jednak modlę się, żeby z 5d3 nie zrobili tego, co z 60d ;)
A ja jednak modlę się, żeby z 5d3 nie zrobili tego, co z 60d ;)
a dokladnie to czemu?
zeby byl mniejszy, lzejszy ale z obracanym ekranikiem? dla mnie bomba
allxages
28-10-2011, 21:30
Jakkolwiek to smiesznie nie zabrzmi, to dopiero dzisiaj mialem 5D2 w rekach na dluzej niz minute (sorry, nie jaram sie sprzetem dla samego jarania).
Anyway, dopiero teraz zrozumialem wszystki teksty jak klik-klak, zolw i padaka. Fakt ze dawno nie mialem w rekach 300d ale mam wazenie ze byl szybszy.
A juz napewno szybciej wyostrze i zrobie zdjecie moim M9 niz piatka.
Szkoda. Chcialem sobie kupic do czasu realnej dostepnosci 1Dx. Teraz jednak juz nie jestem pewien.
Kolekcjoner
28-10-2011, 22:16
Moim zdaniem bardziej potrzebna jest tansza wersja FF, co pozwoliloby pozamiatac rynek sprzedazy lustrzanek.
Ale tańszą prostszą wersją FF jest właśnie 5D. Tam już nie za bardzo da się coś wyciąć :mrgreen:.
Dla mnie 5D3 to powinien być 7D z pełną klatką, tyle że z trochę mniejszym fps. Jak się będzie Canon próbował wykpić czymś gorszym to na mnie nie zarobi :-)
KuchateK
28-10-2011, 22:45
Dla mnie 5D3 to powinien być 7D z pełną klatką, tyle że z trochę mniejszym fps. Jak się będzie Canon próbował wykpić czymś gorszym to na mnie nie zarobi :-)
Nie tylko nie zarobi na Tobie, ale bedzie mial tez problem w stosunku do konkurencji. Nastepca szybko nie wyjdzie, a konkurencja to nie bedzie D700 z 2x mniejsza matryca u Nikona. Jesli spelnia sie zapowiedzi dotyczace nowych matryc Sony, to Canon musi sie postarac.
Skoro wyrownali 7D aby miec odpowiedz na D300 Nikona, smiem twierdzic ze nowe 5D pojdzie przetarta sciezka. Wpakuja co maja z 7D do body z FF i pozamiatane.
Jesli Sony/Nikon wypuszcza to o czym sie pisze na stronach to niestety megapixeli Canon pewnie dorzuci. Co wytnie w zamian, trudno przewidziec. Ale mysle ze nie beda chcieli bardzo kastrowac puszki po tym jak nikon D7000 zmusil ich do sporych obnizek cen 60D.
Ciekawe czy 5D3 nie będzie czasem nosił nazwy 5Dx ?
Jakiś czas temu Cichy wspominał o jakiś tajemniczych nowościach, może wtedy mówił o tym: LINK (http://www.canonrumors.com/2011/11/new-lenses-imminent-cr1/)
allxages
03-11-2011, 10:39
A co w nich tajemniczego?
To w końcu będzie nowe 35/2 czy 35L ?
Bo nie wiem czy czekać, czy kupować :-) ?
A co w nich tajemniczego?
a jakiś czas temu, pisano o tym dość tajemniczo:
Lada chwila będą 3 arcyciekawe zapowiedzi do Canona, o których jeszcze nie mieliście okazji czytać w żadnych rumorsach Na razie nic więcej nie mogę powiedzieć.
No dobra, bo zaczynacie już głupoty pisać. Chodziło mi o "przystępne cenowo szkła pod FF ". Arcyciekawe - tak to określiłem, bo nigdzie o tym jeszcze nie czytałem (tzn można znaleźć informacje w sieci, ale trzeba wiedzieć, czego szukać). I na razie tyle. Wyjdą na 99%, nie znam na razie dat (ale raczej niedługo). Puszki FF o której wiem nie miałem na myśli, bo nie mam żadnej informacj, czy w ogóle wyjdzie w takiej postaci, w jakiej ją widziałem.
mów cichy bo jeszcze nie sprzedałem całego canona, a w nikona zbytnio nie zainwestowałem ;)
mów cichy bo jeszcze nie sprzedałem całego canona, a w nikona zbytnio nie zainwestowałem ;)
Nie powiem nic poza tym, że też inwestuję w Nikona :)
Nie powiem nic poza tym, że też inwestuję w Nikona :)
Aż tak Ci matryca 18Mpix przeszkadza?
Aż tak Ci matryca 18Mpix przeszkadza?
Nie, ale bardzo mi przeszkadza klockowatość :)
a propos nowosci w Canonie...
http://www.fotokonijnenberg.nl/content/news/1129/krijg-tot-1200-euro-retour-bij-aanschaf-van-een-canon-eos-camera.html
cashback na puszki, sloiczki i blyskotki:
Objectieven:
- Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM - € 90,00
- Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS - € 50,00
- Canon EF-S 55-250mm f/4,0-5,6 IS II - € 30,00
- Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM - € 100,00
- Canon EF-S 60mm f/2.8 USM Macro - € 50,00
- Canon EF 17-40mm f/4.0 L USM - € 100,00
- Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM - € 50,00
- Canon EF 70-200mm f/4.0 L IS USM - € 150,00
- Canon EF 50mm f/1.8 II - € 15,00
- Canon EF 50mm f/1.4 USM - € 40,00
- Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM - € 100,00
Flitsers:
- Canon Speedlite 270EX II - € 15,00
- Canon Speedlite 320EX - € 20,00
- Canon Speedlite 430EX II - € 30,00
- Canon Speedlite 580EX II - € 45,00
z tym ze dotyczy wylacznie wersji pudelkowych szkiel...
dobre i to:-P szkoda tylko, że nie w naszym pięknym kraju...:-(
Canon_Board
03-11-2011, 18:18
Jakiś czas temu Cichy wspominał o jakiś tajemniczych nowościach....
Nie wiemy co miał na myśli Cichy, ale dzisiaj w Hollywood Canon "coś" zaprezentuje na specjalnej konferencji zatytułowanej 'The Story Begins'. Zapewne portale amerykańskie będą najszybsze z publikacją czego to jest premiera więc obserwujcie (jedni mówią, że kamera, inni spekulują, że bezlusterkowiec (!!)...).
W każdym razie mamy obiecane "zaraz po 3 listopada" otrzymać informacje z pierwszej ręki... no to czekamy :)
Tak a propos CMOS, Canon ma z kogo brać przykład:
http://www.arri.de/camera/digital_cameras/technology/arri_imaging_technology/alexas_sensor.html
Canon_Board
04-11-2011, 10:06
Jest informacja oficjalna po premierze wczoraj w Hollywood! Jest tego kilka plików, kilka informacji prasowych. Na razie wklejamy tylko najważniejszy kawałek "foto" a resztę informacji pewnie wrzucimy na serwer w postaci plików i tu je podlinkujemy, bo tekstu jest sporo, ale głównie w zakresie już filmowania...
Canon Inc. ogłosił wprowadzenie systemu Cinema EOS, wkraczając tym samym do branży produkcji filmowej. Ten profesjonalny system składa się z zaawansowanych obiektywów, cyfrowych kamer i lustrzanek.
Nowa lustrzanka cyfrowa z funkcją filmowania 4K (w przygotowaniu)
Lustrzanka cyfrowa nowej generacji, wyposażona w pełnoklatkową matrycę CMOS 35 mm i obsługująca nagrywanie wideo 4K* (z częstotliwością klatek 24P i kompresją Motion-JPEG), zapewni wyjątkową jakość obrazu, umożliwiając tworzenie kreatywnych, pełnych ekspresji zdjęć. Nie ustalono jeszcze nazwy produktu, specyfikacji ani daty premiery.
* Przycięte do rozmiaru równoważnego APS-H (około 80 proc. poziomowych i pionowych wymiarów pełnoklatkowej matrycy 35 mm) podczas nagrywania w formacie 4K.
Aparat wyposażony w ulepszoną wersję funkcji filmowania dostępną w bieżących modelach EOS, będzie idealnie nadawał się do zastosowań kinematograficznych i innych cyfrowych produkcji wysokiej rozdzielczości. Model będzie zawierał pełnoklatkową matrycę CMOS 35 mm, a dzięki możliwości rejestrowania wideo 4K (z częstotliwością klatek 24P i kompresją Motion-JPEG) zapewni taką jakość obrazu i subtelność ekspresji, jakiej można oczekiwać po nowej generacji „filmów EOS”.
Nie ustalono jeszcze dalszych szczegółów obecnie opracowywanej lustrzanki EOS, w tym nazwy produktu, specyfikacji ani planowanej daty premiery.
Dyskusja została przeniesiona tutaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=1014026
zbyszekjan
04-11-2011, 12:26
http://www.optyczne.pl/4369-nowość-Zapowiedź_nowej_lustrzanki_cyfrowej_Canon_EOS.htm l
http://www.optyczne.pl/4369-nowość-Zapowiedź_nowej_lustrzanki_cyfrowej_Canon_EOS.htm l
Ostrzeżenie- przejście do tej witryny może być niebezpieczne dla Twojego komputera!
Nie wiem co się dzieje z Optycznymi i czy tylko u mnie, ale taki komunikat gdzieś od 10.00 się pokazuje (ESET NOD)
http://www.optyczne.pl/4370-nowość-Problemy_techniczne.html
przypominam, ze watek jest o nowosciach Canona, nie o optycznych.
to jest watek plotkarski, wiec nie bede rzezal, a jedynie profilaktycznie prosze o nierozkrecanie sie. dziekuje!
Jeśli te cudo będzie miało więcej MP niż 1Dx to czy pojawi się następca 5D MKII? Może to sobie źle rozumuje ale wychodzi pełna klatka reporterska z "niewielką" ilością MP a teraz kolejna pełna klatka z większą ilość MP na pokładzie coś jakby dla studia foto i film. Znajdzie sie miejsce na 5D MK III ?
strideer
05-11-2011, 18:59
Jeśli te cudo będzie miało więcej MP niż 1Dx to czy pojawi się następca 5D MKII? Może to sobie źle rozumuje ale wychodzi pełna klatka reporterska z "niewielką" ilością MP a teraz kolejna pełna klatka z większą ilość MP na pokładzie coś jakby dla studia foto i film. Znajdzie sie miejsce na 5D MK III ?
Jeśli ten prototypowy aparat wejdzie za 7-8 tysięcy dolarów to raczej zostanie miejsce na sprzęt za 2,5 do 3 tysięcy.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Jeśli ten prototypowy aparat wejdzie za 7-8 tysięcy dolarów to raczej zostanie miejsce na sprzęt za 2,5 do 3 tysięcy.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
To może w końcu by się pokusili o zrobienie puszki o ergonomii analogowych 1-nek bez gripa. Obecne puszki np. 5D mark II to straszne bułki są, wielkie i słabo wyprofilowane, lepiej się już trzyma 60D, która mimo że mniejsza, to ma głębszy uchwyt :)
Ergonomia...
Pilnik i Poxilina w dłoń i masz co chcesz, a matrycy to już tak łatwo nie zrobisz ;)
Ergonomia...
Pilnik i Poxilina w dłoń i masz co chcesz, a matrycy to już tak łatwo nie zrobisz ;)
mam zaklejać aparat za 7 kafli poxiliną, dlatego, że w fabryce nie raczyli nawet zgapić konstrukcji body z 10-letniej puszki? Cmon, wszystko o piątce można mówić, tylko nie to, że:
a) ma dobry autofokus
b) jest ergonomiczna
Nie są to sprawy bardzo utrudniające życie, ale przydało by się, żeby powiększyli nieco uchwyt, dodali blokadę kółka nastaw, zrobili coś z przyciskiem podglądu GO (na każdej sesji muszę go przypadkowo wcisnąć, a nie muszę mówić, jakie to ma konsekwencje przy używaniu z lampą ;P), do tego lepiej spasowany grip z joystickiem do zmiany pól af. Mogliby również, wzorem 1Dx powiększyć przyciski, wygodniej by było w rękawiczkach ;)
Jedni chcą piątkę większą, inni taką jak 300d. Mi tam pasuje tak jak teraz jest. W sumie 350tka też mi kiedyś pasowała :)
Liczy się, że się w ogóle da to jakkolwiek trzymać, i że robi zarąbiste jakościowo zdjęcia. Blokadę kółka pewnie będą wsadzać już wszędzie, przycisk GO musi być w miarę wystawiony, żeby szło go nacisnąć wtedy kiedy faktycznie potrzebujesz (mi się chyba 2x nieumyślnie udało wcisnąć jak miałem lampę na stopce), joystick - tak. (Ale nie używam gripa :D)
jak dla mnie - jesli będzie 5d3 - oby połozyli nacisk na foto , video jak dla mnie mogą wyciąć ...i nawet niech nie myślą o ruchomym lcd ;)
strideer
06-11-2011, 00:21
A ja chcę nową piątkę z ruchomym LCD i elektroniczną poziomnicą. Do architektury będzie idealny :-)
A ja chcę nową piątkę z ruchomym LCD i elektroniczną poziomnicą. Do architektury będzie idealny :-)
to fakt, poziomica się przydaje.
Ekran uchylny czasem też, ale szczerze, wolę mieć przyciski po lewej stronie korpusu, niż rozsiane po całym aparacie (vide 60D), na dole korpusu, które same się wciskają (40D), lub nie mieć ich wcale (jak w 600D ;p). A akurat ustawienie przycisków 5DII ma prawie idealne. ;)
strideer
06-11-2011, 01:25
... i sterowanie ze smartfona, jak w C300 :-D
... i sterowanie ze smartfona, jak w C300 :-D
elegancko, idąc dalej, może jeszcze jakąś platformę jeżdżącą, coby można focić jakieś dalekie zakamarki, siedząc wygodnie na kanapie w domku. :mrgreen:
strideer
06-11-2011, 01:30
Wtedy nie będzie przyjemności z focenia. A tak, jak masz aparat 2 metry nad ziemią, zdecydowanie ponad głową, to nastawianie parametrów i kontrolowanie kadru nie jest takie proste :-)
Kolekcjoner
07-11-2011, 14:39
Oczywiście że się znajdzie. Być może nie w formie o której tutaj wielu marzy ale na pewno jakieś FF niejedykowe ;) będzie.
Kolekcjoner
14-11-2011, 23:55
http://www.canonrumors.com/2011/11/canon-ef-100-400-f4-5-6l-is-soonish-cr2/
Jak cena znormalnieje to z pewnością przygarnę :D.
It could be tested at Euro 2012 before being announced.
Ciekawe, czy będą sprzedawali w kicie z 2600EX ultrazoom flashhead :)
(hint : ciemnooo!)
Kolekcjoner
15-11-2011, 00:34
Ciekawe, czy będą sprzedawali w kicie z 2600EX ultrazoom flashhead :)
(hint : ciemnooo!)
Ja nie lubię jak jest za jasno - oczy bolą :wink::cool:.
12-24, 24-105, 100-400 to fajny zestaw, ale raczej nie na Euro :)
http://www.canonrumors.com/2011/11/canon-ef-100-400-f4-5-6l-is-soonish-cr2/
Jak cena znormalnieje to z pewnością przygarnę :D.
Śmiem wątpić czy znormalnieje. To szkło będzie po prostu znacznie droższe od obecnego 100-400. Nie tylko ze względu na technologię, ale także dlatego, że jest tańsze (ale nie tanie!) 70-300 L. Canon będzie robić coraz droższe szkła czy nam się to podoba czy nie.
Czyżby 4 listopada mówili o następcy 5d mark II ?
W xxxxx z tym Canonem i jego działem marketingu. Trzymam kase na 5d II i nie wiem czy trzymać dalej czy zacisnąć zęby i czekać na III.
Nie wiadomo kiedy wyjdzie ani co się w nim zmieni ... Czy to tak ciężko przekazać ludziom, chociaż przybliżoną datę ? A zapomniałem ... mark II może przestać się tak dobrze sprzedawać ... szczerze ich nienawidzę ale jestem na ich łasce ... jak my wszyscy :D.
Ktoś jest w stanie pobawić się we wróżbitę i na podstawie doświadczenia jak często odświeżają modele czy znając ich marketingowe zabiegi podać jakieś przewidywania ? :)
Nie ukrywam, że ulepszanie video a na pewno pójdą w tym kierunku bardzo mi pasuje.
Aczkolwiek foto i tak będzie ważniejsze.
Chwile uciekają a człowiek nie ma na czym oprzeć swojej decyzji kupić / poczekać. Nie lubię tego ...
KrzysiekT
01-12-2011, 14:26
Sprawa prosta, nawet jak pokażą np. jutro 5DMK3, to zanim dojdzie do Polski w jakiejś akceptowalnej cenie, minie jakieś pół roku albo i dłużej. Przykładowo, zapowiedziany 1DX ma być dostępny dopiero na początku Marca, więc w PL będzie około wakacji?
Przykładowo, zapowiedziany 1DX ma być dostępny dopiero na początku Marca, więc w PL będzie około wakacji?
jeszcze na wiosne - 8/6/2011 zaczyna sie szmacianka, i nie ma bata, zeby tam 1Dx nie bylo ;)
ale z 5D jest nieco inaczej. to jest towar polkowy, nie dostepny na zamowienie, to Canon z reguly rzuca do sklepow krotko po premierze, bez przedplat, talonow i dawania tylka kierownikom Peweksu... czy jak to szlo 8-)
strideer
01-12-2011, 17:40
Ktoś jest w stanie pobawić się we wróżbitę i na podstawie doświadczenia jak często odświeżają modele czy znając ich marketingowe zabiegi podać jakieś przewidywania ? :)
Odkąd wprowadzili 7D, to wszystkie kolejne lustrzankowe premiery są "nieco" wybite ze znanych ram czasowych. Prywatnie uważam, że jest miejsce na lustrzankę z dużą ilością megapikseli (prawdopodobnie będzie to ten ufilmowiony aparat zapowiedziany miesiąc temu, równoległy do 1D X) oraz na następcę 5D Mark II (tu specyfikację można swobodnie odgadywać, ale logicznym wydawałoby się użycie tej samej matrycy co 1D X, bez szybkostrzelności na poziomie 12 kl./s - taka kombinacja nie będzie podgryzać filmowej "jedynki"). Kiedy będą w sprzedaży? Aronou.
allxages
01-12-2011, 18:56
Czyżby 4 listopada mówili o następcy 5d mark II ?
W xxxx z tym Canonem i jego działem marketingu. Trzymam kase na 5d II i nie wiem czy trzymać dalej czy zacisnąć zęby i czekać na III.
Nie wiadomo kiedy wyjdzie ani co się w nim zmieni ... Czy to tak ciężko przekazać ludziom, chociaż przybliżoną datę ? A zapomniałem ... mark II może przestać się tak dobrze sprzedawać ... szczerze ich nienawidzę ale jestem na ich łasce ... jak my wszyscy :D.
O psychologu nie myślałeś może?
Użytkownik s1nn3r otrzymał kartkę. EOT.
xxkomarxx
01-12-2011, 23:42
z ciekawością czekam na coś nowego od canona. Póki co jedynym ograniczeniem dla mnie jest moja wiedza i poziom umiejętności więc raczej nie dam się marketingowi :). Ale nigdy nie mów nigdy
Odkąd wprowadzili 7D, to wszystkie kolejne lustrzankowe premiery są "nieco" wybite ze znanych ram czasowych. Prywatnie uważam, że jest miejsce na lustrzankę z dużą ilością megapikseli (prawdopodobnie będzie to ten ufilmowiony aparat zapowiedziany miesiąc temu, równoległy do 1D X) oraz na następcę 5D Mark II (tu specyfikację można swobodnie odgadywać, ale logicznym wydawałoby się użycie tej samej matrycy co 1D X, bez szybkostrzelności na poziomie 12 kl./s - taka kombinacja nie będzie podgryzać filmowej "jedynki"). Kiedy będą w sprzedaży? Aronou.
Canon zaklina się, że nie będzie w jego ofercie większej matrycy niż ta z 1DX...
Czyli, że filmowy DSLR będzie miał pewnie bardzo małą matrycę z wypasionymi funkcjami video. 5D3 ma niby być uzupełnieniem tej video jedynki...
Czyli kurde wychodzi na to, że rozdzielą 5 na mkIII i jakieś 3D.
Bo inaczej byłby tylko amatorski segment 1100D 600D 60D pół-profi 7D fotograficznie dłuuuugo nic i ultra profi 1DX?
W sumie tam złączyli tu podzielą. Im więcej matryc FF tym lepiej :D
Kurcze, niech już zrobią tą premierę, bo nie mam na co oszczędzać kasy, irytujące.
Kolekcjoner
02-12-2011, 02:03
Canon zaklina się, że nie będzie w jego ofercie większej matrycy niż ta z 1DX...
A jakieś dane po temu - znaczy się źródło :wink:8-).
Sergiusz
02-12-2011, 03:47
Kurcze, niech już zrobią tą premierę, bo nie mam na co oszczędzać kasy, irytujące.
Ja też nie. Więc zbieram na niewywrotny motor z kategorii B http://www.morgan3wheeler.co.uk/home.html
O psychologu nie myślałeś może?
Ciekawe ile z twoich postów było na temat. Takie wycieczki osobiste nic nie wnoszące do tematu zachowaj dla siebie.
Forum nie jest dla ciebie, tylko dla ogółu. Skoro nie podobają ci się moje rozterki i przypuszczenia na temat następcy 5d II to nie czytaj / nie odpisuj. Naprawdę nikt na tym nie straci.
Wracając do meritum: z tego co się orientuje to 5d II w dniu premiery kosztował grubo ponad 10 tys. - ok. 13 tys. zł ? Cena w chwili obecnej spadła o połowę ale minęło kilka lat. Skoro wejdzie lustrzanka nastawiona na filmowanie to nie wierzę aby canon wiele poprawił w następcy 5d II w tym zakresie.
Czyli następca to minimum pół roku i ze 2 razy droższy. Zaczynam pochylać się ku II :D
Kolejna sprawa, która jest do poprawki to AF ale i on nie może być za dobry bo zrobi się konkurencja dla jedynki.
Zastanawiam się nad nowymi rewolucyjnymi obiektywami do filmowania, które ma wprowadzić canon. Czym one będą się różnić od tradycyjnych ? Wbudują w nie jakiś silniczek odpowiadający za AF ?
Wracając do meritum: z tego co się orientuje to 5d II w dniu premiery kosztował grubo ponad 10 tys. - ok. 13 tys. zł ? Cena w chwili obecnej spadła o połowę ale minęło kilka lat. Skoro wejdzie lustrzanka nastawiona na filmowanie to nie wierzę aby canon wiele poprawił w następcy 5d II w tym zakresie. Co ma piernik do wiatraka? Bo po coś jednak te paragrafy rozdzieliłeś akurat w tym miejscu...
Czyli następca to minimum pół roku i ze 2 razy droższy. Zaczynam pochylać się ku II :DDostępność w PL to nawet i po roku, jak po raz kolejny zrobią ftopę ze złym firmware i wycofywaniem większości dystrybucji europejskiej. 2x droższy - niekoniecznie. Jak będzie zdatny do filmowania, to 3x droższy, a jak dadzą samo ścierwo, tylko trochę lepsze niż 5d2, to 1,5x droższy.
To kup i nie marudź.
Kolejna sprawa, która jest do poprawki to AF ale i on nie może być za dobry bo zrobi się konkurencja dla jedynki. Linia 5 to kastrat jeżeli chodzi o AF, i albo się do tego przyzwyczaisz, albo się sfrustrujesz i i tak kupisz jedynkę.
Zastanawiam się nad nowymi rewolucyjnymi obiektywami do filmowania, które ma wprowadzić canon. Czym one będą się różnić od tradycyjnych ? Wbudują w nie jakiś silniczek odpowiadający za AF ?Nie. Manual only.
Si, niepotrzebnie rozdzieliłem, moja Wtopa ;).
Z tym AF w 5d to jest jeszcze inne wyjście zamiast kupować jedynkę - D800 :D.
Dlatego tak męczę temat bo inwestycja w porównaniu do mojego 450D, 580EX II, 85 1.8, 50 1.8, T 17-50 2.8 już by była konkretna i nieodwracalna.
Zastanawiam się nad nowymi rewolucyjnymi obiektywami do filmowania, które ma wprowadzić canon. Czym one będą się różnić od tradycyjnych ? Wbudują w nie jakiś silniczek odpowiadający za AF ?
Prędzej płynna przesłonę, zamiast stopniowaną.
Jedyne na co możesz czekać, to ~10-15% spadek cen 5d2 około pół roku po wejściu w dystrybucję PL, więc nie wcześniej niż rok-półtorej od daty premiery. Warto czekać?
A jakieś dane po temu - znaczy się źródło :wink:8-).
CR, planet5D. Przy każdej okazji jak ktoś rozmawia z ludkami od Canona na pokazach C300 są pytania o dużo megapikselową matrycę i zawsze odpowiedź jest, że więcej niż 1DX nie będzie (ani foto ani video) Nie podaję konkretnie ale widziałem takie wypowiedzi już w kilku miejscach, głownie tych dwóch.
Wracając do meritum: z tego co się orientuje to 5d II w dniu premiery kosztował grubo ponad 10 tys. - ok. 13 tys. zł ? Cena w chwili obecnej spadła o połowę ale minęło kilka lat. Skoro wejdzie lustrzanka nastawiona na filmowanie to nie wierzę aby canon wiele poprawił w następcy 5d II w tym zakresie.
Czyli następca to minimum pół roku i ze 2 razy droższy. Zaczynam pochylać się ku II :D
Żyjemy w tym samym kraju? Zaraz po premierze 5DII był za około 8k, potem okazało się, że są wady, wycofano wszystkie, przyszedł kryzys dostępności i ceny poszły w górę do ok. 10k i czekanie 2 miesiące za puszką (przerabiałem na własnej skórze). Za 13k to chyba w kicie z 24-105...
2x droższy? 20k PLN? Większość wolałaby dołożyć do DXa albo przejśc do Nikona :P
Kolejna sprawa, która jest do poprawki to AF ale i on nie może być za dobry bo zrobi się konkurencja dla jedynki.
To kup i nie marudź.Linia 5 to kastrat jeżeli chodzi o AF, i albo się do tego przyzwyczaisz, albo się sfrustrujesz i i tak kupisz jedynkę.
IMHO nie może być tak wiecznie. Nikon potrafi dać w D700 ten sam AF co w D3 i jakoś mu to sprzedaży nie zabiło.
Są inne rzeczy które można ciąć (dadzą np. 12-14Mpx zamiast 18, AF na poziomie tego z 1DsIII/1DIV nawet z 9pkt, bez tych nowości z DX z dodatkowym sensorem RGB dla servo itd. lub co najmniej na poziomie 7D, 6-7fps, shutter LAG na poziomie 7D) Po prostu 7D z nową matrycą FF - nadal półka niżej od 1DX (AF, Servo, FPS), nadal półka wyżej od 7D (FF + ISO/DR)
Ja nadal widzę miejsce na rozdzielenie 5D na 2 serie. Kastrat AF z poprawioną, małą matrycą i dużo video ficzerów i Nowa matryca 12-14Mpx w pudełku od 7D + podstawowe funkcje filmowe. Obie mogą nawet kosztować na wejściu tyle samo (~3K USD) i byłoby miło i foto i video ;)
Sergiusz
02-12-2011, 17:14
Ale po co to rozdzielać? Już to ktoś dawno zrobił i wymyślił kamerę. Układ kamera aparat i projektor w jednym wymyślono ze sto lat temu i jakoś się nie przyjął. Wracając do tematu to rozglądając się na boki ani w N ani w S nie ma nic nowego. Wydaje mi się, że producenci będą stopniowo wydłużali czas pomiędzy kolejnymi premierami w tej klasie.
Ja też nie. Więc zbieram na niewywrotny motor z kategorii B http://www.morgan3wheeler.co.uk/home.html
nie zapomnij o pilotce i goglach:D
Wracając do tematu, w listopadzie miał być C7DII i czy wiadomo co dalej w tym temacie?
gadget_zary
02-12-2011, 18:31
latant gdzies na CR bylo powiedziane ze 7dII nie wczesniej niz na koniec 2012 bo teraz maja wazniejsze premiery (1dX, wersja wideo, c300 i szkla). A co do samego 7dII to kiedys podali jakas tam specyfikacje i duzo ludzie by widzieli w 5dIII wiec nie wiadomo tak naprawde jak to bedzie ;]
Kolekcjoner
02-12-2011, 21:45
Si, niepotrzebnie rozdzieliłem, moja Wtopa ;).
Z tym AF w 5d to jest jeszcze inne wyjście zamiast kupować jedynkę - D800 :D.
Bardzo słuszna koncepcja :cool:
.
CR, planet5D.
No to bardzo wiarygodne źródła :lol:. Póki co nigdzie Canon nie składał oficjalnie takich deklaracji.
Bardzo słuszna koncepcja :cool:
.
No to bardzo wiarygodne źródła :lol:. Póki co nigdzie Canon nie składał oficjalnie takich deklaracji.
W jednym z tych niewiarygodnych źródeł by wywiad z kimś z marketingu C i padło pytanie o puszkę z dużą matrycą i koleś powiedział wyraźnie, że ta z 1DX będzie największa. Nie będę szukał i udowadniał bo nie mam na to czasu. Pożyjemy zobaczymy. Jeżeli Nikon wypuści 36Mpx D800 to się może C. złamie.
Jedyne na co możesz czekać, to ~10-15% spadek cen 5d2 około pół roku po wejściu w dystrybucję PL, więc nie wcześniej niż rok-półtorej od daty premiery. Warto czekać?
Nie warto. Zbieram kase i zamawiam. Tylko mam dylemat wygoda ( 24-70 ) vs jakość ( coś szerokiego,50,85 ).
Naczytałem się różnych opinii o zoomie C 24-70 2.8 - niektóre pochwalne, inne nie bardzo hehe.
Częścią video chce się zająć żona i zoom to ukłon w jej stronę tylko muszę jeszcze raz zobaczyć jakiś film na yt czy vimeo jak to wygląda przy zmianie ogniskowej, pewnie trzęsie niemożebnie ;p.
Dlatego zastanawiałem się w jaką stronę, zapewne ułatwiającą pracę użytkownikowi, pójdzie canon odnośnie funkcji video.
Nie warto. Zbieram kase i zamawiam. Tylko mam dylemat wygoda ( 24-70 ) vs jakość ( coś szerokiego,50,85 ).
Naczytałem się różnych opinii o zoomie C 24-70 2.8 - niektóre pochwalne, inne nie bardzo hehe.
Częścią video chce się zająć żona i zoom to ukłon w jej stronę tylko muszę jeszcze raz zobaczyć jakiś film na yt czy vimeo jak to wygląda przy zmianie ogniskowej, pewnie trzęsie niemożebnie ;p.
Dlatego zastanawiałem się w jaką stronę, zapewne ułatwiającą pracę użytkownikowi, pójdzie canon odnośnie funkcji video.
No raczej zmiana ogniskowej podczas kręcenia w szkłach do fotografii to padaka totalna...
Podejrzewam, że obecnie nie ma na rynku żadnego szkła pod FF firmy Canon, którym możnaby płynnie zoomować podczas kręcenia. A tak w ogóle to każdy znający się na operatorce powie ci, że po prostu się nie zoomuje. Jak jesteś innego zdania, to kup żonie handycama.
strideer
03-12-2011, 13:27
Podejrzewam, że obecnie nie ma na rynku żadnego szkła pod FF firmy Canon, którym możnaby płynnie zoomować podczas kręcenia. A tak w ogóle to każdy znający się na operatorce powie ci, że po prostu się nie zoomuje. Jak jesteś innego zdania, to kup żonie handycama.
Powiedz to np. Stanley'owi Kubrickowi, który tak po chamsku i bezczelnie zoomował choćby we Lśnieniu.
A tak w ogóle to każdy znający się na operatorce powie ci, że po prostu się nie zoomuje.Ufff, już myślałem, że znasz się na operatorce.
Przez ostatni rok obejrzałem około 200 filmów lepszych i gorszych. W kilku można było zobaczyć naprawdę spektakularne przykłady, jakie cudowne efety uzyskuje się, uzywając zoom w operatorce. Polecam wnikliwe obejrzenie filmu "Zielona Mila", na ten przykład ;) Jest jedno zoomowanie, za to jakie!
Powiedz to np. Stanley'owi Kubrickowi, który tak po chamsku i bezczelnie zoomował choćby we Lśnieniu.W Lśnieniu zoomowała ekipa John'a Alcott'a :)
strideer
03-12-2011, 13:54
Nie wiem kto personalnie odpowiadał za kręcenie pierścieniami, ale mając na uwadze jak totalnym twórcą był Kubrick, to raczej trudno mówić o samowolce czy autorskiej inwencji kogoś innego z ekipy :-))
No raczej zmiana ogniskowej podczas kręcenia w szkłach do fotografii to padaka totalna...
Wcale nie gorsza jak przy szkłach do wideo, jeśli wszystko trzyma się w ręku tak jak do fotografii.
Nie bez powodu są statywy i przekładnie follow-focus do filmowania lustrzankami.
Nawet najtańsze kitowe szkło da znacznie lepszy efekt jeśli użyjemy stabilizacji naramiennej oraz nawet najprostsze follow-focus zrobione z trytytek jak te:
http://www.enjoyyourcamera.com/Video-DSLR-Camcorder/Follow-Fokus/2x-Follow-Focus-Lens-Lever-affordable-Follow-Focus-incl-cable-strap-tightener::4930.html
@strideer @dinderi - mówiłem o jednoosobowej obsłudze kamery w kręceniu nie-do-kina, bo zakładam, że w takich celach będzie żona s1nn3r'a swój sprzet wykorzystywała. A efekt Vertigo (http://en.wikipedia.org/wiki/Dolly_zoom) w odpowiednim momencie użyty lubię.
Całkiem zacny efekt. Aczkolwiek przy kręceniu rocznego syna opowiadana historia może się zrobić lekko scary :D.
@Micles
Nie kupie żonie handycama bo wtedy zostanę z 450D :P. A tak upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu, a raczej swoją pieczeń do zdjęć hehe.
@KacperP
Całkiem fajny budżetowy follow focus. Zobaczymy gdzie jej nowe hobby zabrnie, kto wie może będzie się trzeba kupić zewn. lcd, statyw z głowicą olejową, mikrofon itd.
Jak będzie robiła filmy z takim klimatem http://vimeo.com/14220611 to czemu nie.
A ma duszę artystyczną więc teraz kwestia techniki :).
Podobno 3 stycznia nowe 35 i 24-70.
Szczerze mówiąc trochę zmartwiła mnie ta wiadomość, bo właśnie zbierałem się do zakupu 35L, ale w obliczu nowości jakoś tak głupio. A nowość będzie dostępna pewnie za pół roku. Błędne koło. :)
Wszyscy czytamy CR. Podobno, owszem, od 3 lat podobno... :lol:
CR2 nie w kij dmuchał. ;-)
A tak na serio, to chciałem podzielić się swym tragicznym dylematem. :mrgreen:
Plotki na CR plotkami, ale w maju Canon uzyskal patent na nowe 35mm/1.4, tak ze za jakis czas i to niezadlugi powinien byc i produkowany.
A o co to znaczy, ze "uzyskal patent"? :confused:
strideer
12-12-2011, 16:33
Zgłosił i uzyskał odpowiedź z urzędu, że taka konstrukcja jest własnością Canona. Niestety zwykle jest tak, że po potwierdzeniu patentu dana konstrukcja nie zawsze trafia do produkcji, a nawet jeśli trafia, to często nie "niezwłocznie". Ale trzymam kciuki i za 35/1,4 i za 24-70/2,8, żeby się pojawiły w nowych wersjach :-)
Ale trzymam kciuki i za 35/1,4 i za 24-70/2,8, żeby się pojawiły w nowych wersjach :-)
a ja nie, no przynajmniej nie w przyszłym roku:-P bo jak się pojawią nowości to te "stare" przestaną mi robić zdjęcia:mrgreen:
Ale trzymam kciuki i za 35/1,4 i za 24-70/2,8, żeby się pojawiły w nowych wersjach :-)
Ja tez, tylko nie wiem co tam mozna opatentowac :confused:
Ja rozumiem, ze takie szkielka jak np. do Leica za 15-25 tys. pln o niestandardowych rozmiarach a jakosci obrazu i wykonania z najwyzszej polki. Ale zeby zwykla eLke o dosc powszechnej w kazdym systemie ogniskowej? No nie wiem - chyba troche przesadzaja zwazywszy na dystorsje, winietowania itp.
strideer
12-12-2011, 17:33
Ja tez, tylko nie wiem co tam mozna opatentowac :confused:
Ja rozumiem, ze takie szkielka jak np. do Leica za 15-25 tys. pln o niestandardowych rozmiarach a jakosci obrazu i wykonania z najwyzszej polki. Ale zeby zwykla eLke o dosc powszechnej w kazdym systemie ogniskowej? No nie wiem - chyba troche przesadzaja zwazywszy na dystorsje, winietowania itp.
To przecież nie jest patent na ogniskową i światło, tylko raczej na całą konstrukcję: czyli ile soczewek, jakich, w jakich grupach, jakie powłoki i tak dalej. Ochronie w tym przypadku raczej nie podlega pomysł na szkiełko tylko jego konkretne wykonanie (nawiązanie do wiadomego wątku - celowe :-D ).
allxages
12-12-2011, 17:33
Ogólnie idea patentów jest trochę słaba od kilku dobry lat...
To przecież nie jest patent na ogniskową i światło, tylko raczej na całą konstrukcję: czyli ile soczewek, jakich, w jakich grupach, jakie powłoki i tak dalej. Ochronie w tym przypadku raczej nie podlega pomysł na szkiełko tylko jego konkretne wykonanie (nawiązanie do wiadomego wątku - celowe :-D ).
No rozumiem.
Co nie zmienia faktu, ze dziwie si,e ktora firma chcialaby ukrasc/skopiowac szkielko, ktore tak mydli, ma duza winiete i AC oraz krzywizny :mrgreen::wink:
Plotkuje się o 24mpix matrycy i numerze 650, lub innym.
Ogólnie idea patentów jest trochę słaba od kilku dobry lat...
not really. zona moja, Zofia (panowie pozwola, ze przedstawie ;) ) robi od paru lat jako egzaminator patentowy w biurze europejskim, wiec co nieco temat znam od kuchni...
sama idea patentowania jest sensowna i to wszystko ma rece i nogi (patent mozna dostac na cos, co wymaga uzycia glowy nawet dla kogos dysponujacego tzw. aktualnym stanem wiedzy - innymi slowy, trzeba cos faktycznie wymyslic). jesli juz dopatrywac sie w tym wszystkim problemow to: 1. chinczycy maja patenty gleboko w ... (ciemnym miejscu), 2. amerykanskie biuro patentowe jest nedzne i wypada sie wlasciwie cieszyc, ze apple (lub jakakolwiek inna rodzima firma) nie opatentowalo tam jeszcze kola, 3. azjaci, czyli przede wszystkim japonczycy, naprawde nie posluguja sie angielskim...
nie bede wchodzil w detale, bo za duzo by dyskutowac.
co do patentu Canona na 35/1.4 - opatentowane (tak normalnie; USA nie dotykam, bo tam naprawde jest skandal), jesli juz, moze byc jakies innowacyjne rozwiazanie dotyczace konstrukcji optycznej. jesli mowimy o patencie w odniesieniu do konkretnego obiektywu z podana ogniskowa i swiatlem. inaczej patent bylby ogolny, gdyby np. dotyczyl silnika AF, stabilizacji czy czegos innego. dlatego, ze firma wystepujaca o patent robi to tak, zeby ochrona patentowa objac jak najwiecej jak sie da ;)
druga kwestia jest zastosowanie takiego patentu. bo to wcale nie jest automatyczne, ze chroni sie cos, co ma sie zamiar wyprodukowac. czasem, a w niektorych dzialkach nawet czesto, patentuje sie w celu zablokowania mozliwosci konkurencji. w przypadku 35/1.4 raczej nie chodzi o to, ale wspominam, zeby byla jasnosc ;)
Tu
http://lens-club.ru/news/item/c_148.html
miedzy innymi, mozna zobaczyc roznice w budowie obu obiektywow 35mm/1.4
To, ze Canon "wynalazl" jakis specyficzny uklad soczewek, to mnie nie interesuje jako koncowego uzytkownika. Ogniskowa tez nie jest nowoscia. Wiec co moze mnie przekonac do zakupu czy chocby przejscia na ta firme z ta ogniskowa??? No chyba jakosc zdjec - nieprawdaz? Wiec biore ich szklo i konkurencji, montuje na podobnym body i... - testuje. Powiem szczerze - to szklo jak i moje 24L II jest super ale ma swoje wady. I oczywiscie nie kosztuje tyle co Leica ale zeby od razy na patent??? I to mnie wlasnie dziwi.
druga kwestia jest zastosowanie takiego patentu. bo to wcale nie jest automatyczne, ze chroni sie cos, co ma sie zamiar wyprodukowac. czasem, a w niektorych dzialkach nawet czesto, patentuje sie w celu zablokowania mozliwosci konkurencji. w przypadku 35/1.4 raczej nie chodzi o to, ale wspominam, zeby byla jasnosc ;)
I tak i nie :p
ZASADA OBOWIĄZKU STOSOWANIA OPATENTOWANEGO WYNALAZKU
W celu zapobieżenia nadużywaniu monopolu patentowego wprowadzono zasadę, że właściciel patentu ma obowiązek zastosować go lub udzielić licencji zainteresowanym jego stosowaniem w przeciągu określonego czasu, zwykle 4 lat od zgłoszenia lub 3 lat od udzielenia patentu pod groźbą utraty praw przez zastosowanie tzw. licencji przymusowej, bądź poprzez unieważnienie patentu.
A ja bym chciał nowe 35/1.4 tylko żeby tak maj/czerwiec było do kupienia :D
... ale zeby od razy na patent??? I to mnie wlasnie dziwi.
Nie rozumiem tego komentarza, przeciez kazda powazna firma najpierw patentuje to co potem swojego nowego wprowadza do produkcji albo jak nie ma wlasnych rozwiazan to kupuje te patenty.
Dla mnie patent, to cos indywidualnego i niespotykanego. Cos, czego nie mozna bedzie spotkac u inych firm. Jesli Canon chce, badz opantetowal 35mm L II, a jakosc zdjec nie bedzie powalajaco lepsza niz u konkurencji, to to nie jest nic nadzwyczajnego a wprost przeciwnie - cos nad wyrost i tyle! :-)
No rozumiem Ciebie ale idea patentowania produktow polego na czyms innym od tego co piszesz i jest powszechna czynnoscia przed wprowadzeniem produktu na rynek.
xxkomarxx
13-12-2011, 00:41
Dajcie spokój już z tymi patentami.
No to kiedy ten nowy 35L II wchodzi?
xxkomarxx
14-12-2011, 11:09
Zaraz po premierze 24-70 II i 5dmk3
Podobno na ok. tydzień przed PMA/CES czyli jakoś jak przejdzie Ci po sylwestrowy kac :p
wojtaszko
16-12-2011, 13:40
Cos czytalem ostatnio o 50 1.4 II i 50 1.8 III :D
gadget_zary
16-12-2011, 14:15
Gdzie widziałeś info na ten temat ? Bo w 50 1.8 III to ja całkowicie nie wierze :D brak jakiegokolwiek sensu żeby coś z tym szkłem robić
Kolekcjoner
16-12-2011, 14:17
Gdzie widziałeś info na ten temat ? Bo w 50 1.8 III to ja całkowicie nie wierze :D brak jakiegokolwiek sensu żeby coś z tym szkłem robić
E... czemu ;-)? Tam jeszcze są szklane soczewki :mrgreen:.
gadget_zary
16-12-2011, 14:25
A myślałem że jakieś tworzywo :) Może dlatego, że to z założenia jest szkło niskobudżetowe i nie ma większego sensu, żeby w nie inwestować jakiekolwiek środki B&R i tym samym podnieść cenę. Że tak powiem to szkło nie jest jakimś powodem dlaczego ludzie wybierają/trzymają się canon'a.
A myślałem że jakieś tworzywo :) Może dlatego, że to z założenia jest szkło niskobudżetowe i nie ma większego sensu, żeby w nie inwestować jakiekolwiek środki B&R
R'n'B ? BluRay ? :D
i tym samym podnieść cenę. Że tak powiem to szkło nie jest jakimś powodem dlaczego ludzie wybierają/trzymają się canon'a.
nie... zdecydowanie. powiedzialbym, ze poza literka L, ewentualnie "macro" w nazwie, canonowskie stalki w ogole nie sa powodem do trzymania sie systemu. w skrajnych przypadkach sa co najwyzej przyzwoite optycznie i cenowo (85/1.8), ale najczesciej sa mocno przecietne lub zwyczajnie kiepskie...
gadget_zary
16-12-2011, 14:42
R'n'B ? BluRay ? :D
.
Badawczo rozwojowe :P
pan.kolega
19-12-2011, 09:04
Może nie ze szkłem, ale z tym tandetnym zlepkiem blaszek i plastykowych zatrzasków już dawno Canon powinien coś zrobić choćby dla honoru. To jednak wstyd, że proudly Made in Japan a samo się rozpada. Jak wnętrze pojazdu Mitsubishi co sie zamienia w proszek (w tym klamry od pasów bezpieczeństwa) albo klamki od Mazdy co się po kolei urywają . Albo zamek od Canon EOS Elan II. Plastyk i niska cena nie usprawiedliwia nieużywania mózgu przy projektowaniu, a potem co gorsza trzepaniu produkcji oczywistego bubla przez dziesięciolecia. Bezczelną nieudolność trzeba piętnować.
Mam budzik ruhla też cały plastikowy co idzie nieprzerwanie i do przodu już od ponad 35 lat. Enerde się dawno rozpadło a budzik działa. Natomiast równie plastikowy budzik Casio rozpadł się po roku.
Bo ten budzik panie kolego nie miał zaprojektowanej żywotności Enerde dbało o to żeby sprzęt działał 20 lat, a teraz króluje planowe postarzanie produktu - przecież produkcja musi rosnąć, a zasoby naturalne maleć i coś musi podkręcać to tempo należy dbać o rozwój.
xxkomarxx
19-12-2011, 11:59
Może nie ze szkłem, ale z tym tandetnym zlepkiem blaszek i plastykowych zatrzasków już dawno Canon powinien coś zrobić choćby dla honoru. To jednak wstyd, że proudly Made in Japan a samo się rozpada. Jak wnętrze pojazdu Mitsubishi co sie zamienia w proszek (w tym klamry od pasów bezpieczeństwa) albo klamki od Mazdy co się po kolei urywają . Albo zamek od Canon EOS Elan II. Plastyk i niska cena nie usprawiedliwia nieużywania mózgu przy projektowaniu, a potem co gorsza trzepaniu produkcji oczywistego bubla przez dziesięciolecia. Bezczelną nieudolność trzeba piętnować.
Mam budzik ruhla też cały plastikowy co idzie nieprzerwanie i do przodu już od ponad 35 lat. Enerde się dawno rozpadło a budzik działa. Natomiast równie plastikowy budzik Casio rozpadł się po roku.
Jakiego Honoru. Masz 50 1.4 i 50 1.2 nie chcesz bubla nie kupujesz.
Ludzi którzy kupią wersje full plastik jest dużo a to z powodu że jego cena jest śmieszna. Po co tworzyć coś co się sprzedaje i jakoś działa. Ja osobiście nie widzę sensu na angażowanie inżynierów do poprawy tego szkła.
Wielką nie do przecenienia IMHO zaletą 50/1,8 jest jego cena.
Za ~~ 220 PLN można używany w dobrym stanie kupić.
Szkło jasne,uniwersalna ogniskowa,naprawdę przyzwoite którym można robić świetne zdjęcia.
Plastikowe ale naprawdę wiele lat posłuży amatorowi.[nie do rzucania :lol:]
W imię powyższego apeluję o traktowanie szkiełka tak jak na to zasługuje.
Z szacunkiem i uznaniem :) .
Polecam każdemu.Oby firma Canon miała takie oferty w każdej ogniskowej.
Mam budzik ruhla też cały plastikowy co idzie nieprzerwanie i do przodu już od ponad 35 lat. Enerde się dawno rozpadło a budzik działa.
Bo ten budzik panie kolego nie miał zaprojektowanej żywotności Enerde dbało o to żeby sprzęt działał 20 lat, a teraz króluje planowe postarzanie produktu - przecież produkcja musi rosnąć, a zasoby naturalne maleć i coś musi podkręcać to tempo należy dbać o rozwój.
tylko przypomne panom, ze NRD juz od dawna nie istnieje, a Kraj Przekwitlej Wisni bynajmniej ma sie zupelnie dobrze.
nie chce tu sugerowac jakichs kauzacji, bo przez budziki NRD nie padlo. ale nie bedziemy sie klocic, ze nie ma tu korelacji.
samochody (w tym Volvo czy Merole) tez byly nie do zaje...chania dopoki producenci nie wpadli na pomysl, ze zamiast produkcji mozna zarabiac na serwisie i podzespolach ;)
Wielką nie do przecenienia IMHO zaletą 50/1,8 jest jego cena.
Za ~~ 220 PLN można używany w dobrym stanie kupić.
Halo Halo janmar ! Nie ustalaj proszę polityki cenowej, bo ja właśnie używany chcę puścić za 350 :-) Oskarżę Cię o zmowę cenową :-)
Uwaga, bo jeszcze Canon posłucha opinii marudów, zmajstruje 50/1.8 mkIII z metalowym bagnetem i mniej plastikowy i da na rynek po cenie 1 tys. zł. :roll:
50/1.8 mkII to kompromis między ceną, a jakością wykonania. I jakoś kurde się nieźle sprzedaje, wręcz uważany jest za obowiązkowy obiektyw dla amatorów i półamatorów.
50/1.8 mkII to kompromis między ceną, a jakością wykonania. I jakoś kurde się nieźle sprzedaje, wręcz uważany jest za obowiązkowy obiektyw dla amatorów i półamatorów.
IMHO to narzekanie wynika z tego, że Nikoniarze za niewiele większą kasę mają obiektyw znacznie lepiej wykonany (mowa o wersji D).
IMHO to narzekanie wynika z tego..
Narzekanie wynika z charakteru osobnika IMHO :lol:.
jest na rynku: używany 50/1,8 nowy 50/1,8 uzywany 50/1,4 nowy 50/1,4 używany 50/1,2 nowy 50/1,2 można nawet znależć używany 50/1 do tego wersje markI i markII każdy w innej cenie
są jak piszecie nikony,sony i inne zeissy oraz Heliosy i jeszcze dużo pięćdziesiątek przeróżnych ,a ciągle się czyta "żeby Canon wyprodukował 50/x.
Co wy chcecie zamiast polbruku tych szkieł używać :shock: :confused:
xxkomarxx
19-12-2011, 15:12
Tyle narzekania i tak każdy dąży do zakupu szkieł z literą L i naprawdę ma w dalekim poważaniu czy wyjdzie 50 1.8 mk3 czy nie.
Tyle narzekania i tak każdy dąży do zakupu szkieł z literą L i naprawdę ma w dalekim poważaniu czy wyjdzie 50 1.8 mk3 czy nie.
jestem uczulony na ewangelie swietej elzbiety, wiec sorki jesli bede brutalny... ale na diabla mi 50 L, jesli moglbym miec malenki, leciutenki 50/1.8? byle nie w takim stanie jak istniejacy, ktorego bokeh jest masakryczny, a AF tez bynajmniej nie powala... nie zeby Nikkor czy Minolta byly jakos powalajaco lepsze, ale przy umiarkowanej roznicy w cenie dostaje sie jednak duzo wiecej. a Canonowskie 50/1.8 jest po prostu bardzo tanie i przyzwoicie ostre. i na tym sie koncza zalety...
jacek_73
19-12-2011, 18:23
...ale na diabla mi 50 L, jesli moglbym miec malenki, leciutenki 50/1.8? byle nie w takim stanie jak istniejacy, ktorego bokeh jest masakryczny, a AF tez bynajmniej nie powala... nie zeby Nikkor czy Minolta byly jakos powalajaco lepsze, ale przy umiarkowanej roznicy w cenie dostaje sie jednak duzo wiecej. a Canonowskie 50/1.8 jest po prostu bardzo tanie i przyzwoicie ostre. i na tym sie koncza zalety...
No to jest jeszcze maleńki 50/1.4 też ostry i z dobrym AF, za to droższy i z brzydszym bokehem :twisted: I korzystniej by było jakby canon te właśnie szkiełko odświeżył...no i zostaje jeszcze maciupeńka sigma 50/1.4 :p
Ja już ze 100x pisałem, że jakby tylko 50 1.4 (albo nawet i 1.8) było zrobione w tym samym stylu co 28 1.8 i 85 1.8, to bym je zakupił na 100%. A tak to tylko się bać, czy się AF nie schrzani od puknięcia frontem obiektywu (1.4) albo czy się nie rozleci na 2 części (1.8) :D
allxages
19-12-2011, 23:23
No to jest jeszcze maleńki 50/1.4 też ostry i z dobrym AF, za to droższy i z brzydszym bokehem :twisted: I korzystniej by było jakby canon te właśnie szkiełko odświeżył...no i zostaje jeszcze maciupeńka sigma 50/1.4 :p
uhahaha :)
wojtaszko
20-12-2011, 11:48
http://thenewcamera.com/?p=5034
greatidea
21-12-2011, 00:14
a jednak?
http://www.chip.pl/news/sprzet/kamery-i-aparaty/2011/12/canon-szykuje-bezlusterkowca-na-2012-rok
pan.kolega
21-12-2011, 10:25
tylko przypomne panom, ze NRD juz od dawna nie istnieje, a Kraj Przekwitlej Wisni bynajmniej ma sie zupelnie dobrze.
nie chce tu sugerowac jakichs kauzacji, bo przez budziki NRD nie padlo. ale nie bedziemy sie klocic, ze nie ma tu korelacji.
samochody (w tym Volvo czy Merole) tez byly nie do zaje...chania dopoki producenci nie wpadli na pomysl, ze zamiast produkcji mozna zarabiac na serwisie i podzespolach ;)
Nie chcę tu sprawiać wrażenia jakiejś mojej agitacji na rzecz NZP*, bo jest akurat raczej odwrotnie. Za całokształt i tak kupuję wiśnie częściej niż kartofle. A za dowolnie wysoką cenę można stworzyć produkt dowolnie wspaniały, ale co z tego?
Ja tylko uważam, że w konkretnym przypadku EF 50 1.8 II przegięto pałę. Można to zrobić równie tanio ale z godnościom 8-) i bez obciachu.
*Nasi Zachodni Przyjaciele
Można to zrobić równie tanio ale z godnościom 8-) i bez obciachu.
ze mozna, to ja wiem. rozchodzi sie o to, ze nie trzeba, bo i tak sie sprzeda. a klient ma zawsze racje i chce placic 100 EUR za taki plastik...
ja nie, ty nie, ale jest najwyrazniej dostatecznie duzo chetnych.
No to szykuje sie wysyp nowych stalek 50/1.4, 85/1.2, /1.8, 100/2, 135/2, 200/2
http://lens-club.ru/news/item/c_267.html
:)
VomitroN
30-12-2011, 00:34
No i wreszcie 5D Mk III, akurat na prima aprilis 2012 :wink:
http://www.canonrumors.com/2011/12/5d-mark-iii-sooner-than-later-cr2/
No to szykuje sie wysyp nowych stalek 50/1.4, 85/1.2, /1.8, 100/2, 135/2, 200/2
http://lens-club.ru/news/item/c_267.html
:)
100/2 - ma jedna soczewkę więcej i inny układ z tyłu szkieł.
85/1.8 - jest bardzo podobne soczewkowo do poprzedniej wersji.
50/1.4 - też ma jedną soczewkę więcej - jak wersja nikonowska, ale inaczej rozmieszczone.
Aby był jak nowy Nikkor 50mm - bo to najlepsze obecnie 50/1.4 na rynku.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/standard/diagram/ef_50_14_usm_bd.gif)
https://canon-board.info/imgimported/2011/12/patent_2011_253050_fig11_canon_50mm_f14-1.png
źródło (http://lens-club.ru/public/files/users/image/patent_2011_253050_fig11_canon_50mm_f1.4.png)
Jeśli rynek ograniczasz tylko do 2 firm, to i może :D
Jeśli rynek ograniczasz tylko do 2 firm, to i może :D
He, he ..
A kto inni jeszcze to ma:
- AF- cichy, szybki i TRAFIA w punkt
- solidna obudowa szkła z AF
- 1.4 normalnie używalne z kontrastem i ostrością
- rozmycie miłe dla oka.
Niektórzy nikoniarze mogliby się z tym nie zgodzić...
He, he ..
A kto inni jeszcze to ma:
- solidna obudowa szkła z AF
- 1.4 normalnie używalne z kontrastem i ostrością
- rozmycie miłe dla oka.
Tylko nie szybki :p
Jeszcze w komplecie osłona przeciw słoneczna.
Jeśli uprawianie fotografii ogranicza się do posiadania sprzętu z autofokusem, no to sorry :)
Cichy-uważam, że nie o to chodzi ale jeśli posiadamy obiektywy z AF to warto, żeby był on w miarę sprawny :) A dla chętnych jaki problem ostrzyć szkło AF ręcznie ? Jedynie matówka na lepszą od tych co serwują nam w standardzie.
Jeśli uprawianie fotografii ogranicza się do posiadania sprzętu z autofokusem, no to sorry :)
No kurde, masa ludzi rybiego oka 8mm bez ukladu potwierdzania AF nie sa w stanie przetrawic, a co dopiero 50tke jakakolwiek :mrgreen:
No kurde, masa ludzi rybiego oka 8mm bez ukladu potwierdzania AF nie sa w stanie przetrawic, a co dopiero 50tke jakakolwiek :mrgreen:
Z całym szacunkiem ale świadczy to o nich samych :) Wygodne to społeczeństwo się zrobiło :D
100/2 - ma jedna soczewkę więcej i inny układ z tyłu szkieł.
85/1.8 - jest bardzo podobne soczewkowo do poprzedniej wersji.
50/1.4 - też ma jedną soczewkę więcej - jak wersja nikonowska, ale inaczej rozmieszczone.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/standard/diagram/ef_50_14_usm_bd.gif)
https://canon-board.info/imgimported/2011/12/patent_2011_253050_fig11_canon_50mm_f14-1.png
źródło (http://lens-club.ru/public/files/users/image/patent_2011_253050_fig11_canon_50mm_f1.4.png)
Konstrukcja Canona jest jednak inna i nie chcialbym aby byl jak nowy Nikkor, interesuje mnie wieksza rozdzielczosc.
Odpowiedź Canona na EVILe: LINK (http://www.mirrorlessrumors.com/canon-wants-to-counteraatack-the-mirrorless-competition-with-a-super-compact-camera/). Wszystko fajnie, tylko żeby to nie było wielkości Sony R1...
Piotr_0602
05-01-2012, 12:48
Jeśli matryca będzie 1,5'' czyli crop gdzieś pomiędzy 4/3 a matrycą z Sigmy DP1/DP2 - gdzieś koło x1,8, to przy jasnym zoomie to może być gabarytowo klocek większy od cegiełki G12. Trochę nie wierzę, bo by podcięło to rynek na najniższe modele lustrzanek. Szczególnie przy zoome f/2.5-xxx (pytanie jakie światło miałby na końcu, bo f/3.5 lub f/4 to byłoby wspaniale, ale np. f/6.3 już nie bardzo). Taki aparat, przy małych gabarytach (jakim cudem?) i zapowiadanej cenie pożarłby sporo bezlusterkwoców, sporo budżetowych lustrzanek i topowe kompakty.
No i gabaryty - aparat z matrycą pomiędzy 4/3 i Sigmą DP1, z zoomem jaśniejszym od kitów f/3.5-5.6... To musiałoby być duże, większe od obecnych bezlusterkowców rodzaju PENów, Samsungów, NEXów...
Ale trochę trudno w taką specyfikację uwierzyć.
Raczej ktoś źle spisał i bardziej prawdopodobne że będzie to matryca 1/1,5'' czyli 2/3'' jak w Fuji X10. Wtedy mamy nadal gabaryty około G12.
Ale do bezlusterkowców nadal jest daleko.
Zobaczymy...
Odpowiedź Canona na EVILe: LINK (http://www.mirrorlessrumors.com/canon-wants-to-counteraatack-the-mirrorless-competition-with-a-super-compact-camera/). Wszystko fajnie, tylko żeby to nie było wielkości Sony R1...
Moja R1-ka ma matrycę z cropem 1.7x, więc jeżeli szkło miałoby być podobne jasnościowo/zakresowo, to nowy Canon mniejszy raczej nie będzie.
tomicher
05-01-2012, 15:08
jeżeli szkło miałoby być podobne jasnościowo/zakresowo
Szczerze ? Mocno w to wątpie...
Co wracam do tego aparatu to nie potrafię zrozumieć tych kolorów i obrazki jaki wypluwa. Dla mnie to jest jakiś fenomen.
No to mamy nowy patent na C. 50mm/1.2 z nowa techinka zmiejszania aberacji chromatycznej.
http://lens-club.ru/news/item/c_290.html
W planach jasny zoom f/2.0 od Canona
http://www.canonrumors.com/2012/01/patents-canon-55-110-f2-optical-formula/
5D3 :D
http://blog.apertureacademy.com/2012/01/canon-200-400mm-and-600mm-prototype.html
Drugi joystick w gripie!! TAK, TAK, TAK - me wants it! :o
To by było piękne, ale czy faktycznie dadzą tego joya to się okaże
Guzikologia prawie nie zmieniona. I to chyba na plus dla nowej piątki. Ciekawi mnie tylko jeden guzik "mute" o ile dobrze widzę.
Guzikologia prawie nie zmieniona. I to chyba na plus dla nowej piątki. Ciekawi mnie tylko jeden guzik "mute" o ile dobrze widzę.
Gdzie Ty widzisz "mute" ???????? ja dostrzegłem "Menu" i "Mode"
Założyłem okulary :)
Ale teraz nie widzę MODE, MUTE ani nic co mogłoby się kojarzyć. Ten niebieski nad lupką.
A ja zdjąłem okulary i przyglądałem się ... i nad "niebieską lupką" ... to chyba druga litera to A i więcej nie mogę powiedzieć :D
EOT
Edzia:
a tak w ogóle to na pierwszym zdjęciu jest co innego. Canona 60D - 65D?
xxkomarxx
23-01-2012, 23:58
To by było piękne, ale czy faktycznie dadzą tego joya to się okaże
Drugi joy prawdopodobnie będzie wmontowany w grip. Skoro dali drugiego do 1dx nikon wsadził do d4 to nie widzę przeszkód aby tu też był. Oczywiście nowy grip w nowej cenie.
teraz za taki grip canon nie zawola tysiaka tylko 1.5 :D
Ale 2 joy sugeruje, że inne punkty af też będą używalne. :P
nie ma sie co podniecac, bo to ze jest jakis prototyp testowany jeszcze nie znaczy, ze wlasnie cos takiego wejdzie do produkcji. a jak sie okaze za dobre (wg Canona, no bo przeciez nie mnie :) ) na polke 2500 EUR? w sensie, ze AF bedzie nie daj BIOS-ie uzyteczny poza centralnym punktem i lag ponizej 100 ms?
swoja droga, to bardzo przypomina 7D, wiec moze po prostu 7D mkII?
swoja droga, to bardzo przypomina 7D, wiec moze po prostu 7D mkII?
Eeee, nie, brak lampy chyba w tym prototypie.
nie ma sie co podniecac, bo to ze jest jakis prototyp testowany
To już nie jest prototyp, to wersja przedprodukcyjna. Czyli coś, pod co jest skonstruowana linia produkcyjna + ewentualne korekty firmware.
Edzia:
a tak w ogóle to na pierwszym zdjęciu jest co innego. Canona 60D - 65D?
Na pierwszym (pierwszych trzech) zdjęciu jest 1DX panie kolego.
To już nie jest prototyp, to wersja przedprodukcyjna. Czyli coś, pod co jest skonstruowana linia produkcyjna + ewentualne korekty firmware.
Na pierwszym (pierwszych trzech) zdjęciu jest 1DX panie kolego.
Dzięki za do informowanie . Jeszcze nie miałem możliwości dokładniej obejrzeć 1DX dlatego go nie kojarzę za dobrze.
Za dwa tygodnie powinien być już nowy Rebel (650d?). O tyle ciekawa premiera, że prawie na pewno pozostałe puszki APS-C dostaną tę samą technologię (matryca, DiGIC), więc przekonamy się czy Canon nadal drepcze w miejscu czy też nie. Warto zaczekać jeśli ktoś ma w planach zakup 60d czy 7d.
No bardzo możliwe, bo jeżeli chodzi o resztę sprzętu (1DX, 200-400/1.4, 600/4) to są to już na pewno modele przedprodukcyjne albo nawet pierwsze produkcyjne. Więc koleś raczej nie jest jakimś tam testerem co dostał na tydzień/dwa czarne pudełko z bagnetem EOS ;)
Co do 7D to na 99,9% nie to - brak lampy i duży pryzmat sugerują pół-profi FF. 5DX, mityczny 3D?
a tego, to ja po zdjeciach nie potrafie ocenic. domyslam sie, ze twoja informacja jest z innego zrodla, i to jakiegos w miare pewnego.
co bedzie to bedzie. nowki i tak nie kupie, bo mi szkoda przeplacac :-D
Kolekcjoner
24-01-2012, 12:27
Co do 7D to na 99,9% nie to - brak lampy i duży pryzmat sugerują pół-profi FF. 5DX, mityczny 3D?
W pewnym sensie mityczny 3D już jest - 1DX :cool:.
strideer
24-01-2012, 16:55
Można sobie ściągnąć RAW-a z obrazkiem nowej puszki w dużej rozdzielczości: http://blog.apertureacademy.com/2012/01/follow-up-post-re-prototype-canon.html
michael_key
24-01-2012, 19:22
Nowy news w kwestii następcy 5DII (http://www.dfv.pl/wiadomosci/articles/10462.html) :grin:
Nowy news w kwestii następcy 5DII (http://www.dfv.pl/wiadomosci/articles/10462.html) :grin:
no ale to jest dokladnie to samo co w cytowanym blogu. z jedna modyfikacja - ktos zrobil z jednego Japonczyka kilku Japonczykow ;)
michael_key
24-01-2012, 22:19
no ale to jest dokladnie to samo co w cytowanym blogu. z jedna modyfikacja - ktos zrobil z jednego Japonczyka kilku Japonczykow ;)
Czyżby pasowało sformułowanie... Polak potrafi :-D
strideer
25-01-2012, 00:10
To akurat byłem ja :-) Jak się wczyta w opisy u autora zdjęcia, to ekipa była przynajmniej dwuosobowa: fotograf Japończyk i jego kierowca, mówiący po japońsku i słabo po angielsku - więc najpewniej drugi Japończyk. Ale to chyba niezbyt ważne ilu ich tam było, ważniejsze co mieli ze sobą :-)
To akurat byłem ja :-) Jak się wczyta w opisy u autora zdjęcia, to ekipa była przynajmniej dwuosobowa: fotograf Japończyk i jego kierowca, mówiący po japońsku i słabo po angielsku - więc najpewniej drugi Japończyk.
no kaman...
"the Japanese Canon employee. "
" to speak with the man "
"we again ran across the Japanese man"
no nie chce byc inaczej. i caly czas tylko ten "the Japanese man" bawil sie klockami. kierowca kierowal. i gadal.
co do hipotezy, ze tlumacz byl Japonczykiem, to roznie z tym bywa. ten jezyk nie jest az tak pokrecony jak polski i da sie go opanowac w stopniu umozliwiajacym komunikacje werbalna. pisemna laskawie przemilcze, z 3 alfabetami, ktore dzieci wkuwaja bodajze do jakiegos 12 roku zycia (a to i tak pikus, bo Chinczycy jeszcze bardziej lubia sobie komplikowac zycie)
oczywiscie, to nie ma najmniejszego znaczenia dla sytuacji. tylko tak zwrocilem uwage, bo mam dosc precyzyjny parser :D
Ale to chyba niezbyt ważne ilu ich tam było, ważniejsze co mieli ze sobą :-)
jak z kazda japonska wycieczka ;) przyjedzie ich 10 pipyr, to doliczysz sie 20 kamelas i 15 bideuokamelas ;) do spolki srednio 300 fot na minute, wiec co popularniejsze miejsca w Europie maja zeskanowane do poziomu pojedynczego atomu ;)
strideer
25-01-2012, 11:14
oczywiscie, to nie ma najmniejszego znaczenia dla sytuacji. tylko tak zwrocilem uwage, bo mam dosc precyzyjny parser :D
Wczoraj, jak to pisałem, na blogu autora zdjęcia był już kolejny post o tym jak dokładniej wyglądała sytuacja. Takie dywagowanie to jednak dzielenie włosa na czworo, jak sam zauważyłeś :-)
Dla mnie samego istotne jest to, że to prawdopodobne nowe 5D wydaje się bliższe niż dalsze. Jedyne, co mnie martwi, to możliwa cena. Bo jak się teraz nad tym zastanawiam, to skoro 1D X będzie kosztował na nasze około 27 tysięcy na dzień dobry, to jest spora luka cenowo-półkowa do tego potencjalnego nowego 5D X (przyjmując próg cenowy nowego aparatu na około 9-10 tysięcy złotych). Być może ten 5D X wszedłby na poziomie 14-15 tysięcy i miałby coś sporo lepszego od 5D Mark II (autofocus, anyone?), co uzasadniałoby cenę. Jednocześnie na niższym progu 7-8 tysięcy zostałby obecny 5D Mark II, który ciągle jest bardzo fajnym aparatem. Osobiście mam nadzieję, że tak jednak się nie stanie i nowy korpus wejdzie w cenie starego.
Tornvald
25-01-2012, 11:24
I ja sie martwie o ta cene. A czekam na nowego 5D i albo jego kupie albo mk2. Ceny D800 wg plotek maja byc wysokie a 1d z kilkanascie tys znikaja z oferty. Mnie sie jednak wydaje,ze luka zostanie na 3D czyli taka jedynke bez gripa z dobrym af. Czyli cos jak 7D ff.
Inna sprawa,ze az tako wzrost ceny najtanszego FFa nie bedzie dobry dla sprzedaży Canona. A to wlasnie cena byla wielka zaleta 5. Bardzo możliwym tez jest iz aparat który wyjdzie nie bedzie wcale 5 a oslawionym 3D, który podobno ma powstac. W ten sposob Canon mialby 5d mk2, 3d oraz 1dx. W cenach ok 7,14,27 tys... Co ladnie wypelnialoby luki i stanowilo kompleksowa oferte. Miejmy nadzieje,ze sie jednak myle i nowy FF nie będzie tak drogi ;)
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
5dIII jest gotowe, ale miał być ogłoszony zaraz po D800, niestety się plany nieco pokrzyżowały...
Wczoraj, jak to pisałem, na blogu autora zdjęcia był już kolejny post o tym jak dokładniej wyglądała sytuacja. Takie dywagowanie to jednak dzielenie włosa na czworo, jak sam zauważyłeś :-)
ano. sorki ;)
Być może ten 5D X wszedłby na poziomie 14-15 tysięcy i miałby coś sporo lepszego od 5D Mark II (autofocus, anyone?), co uzasadniałoby cenę. Jednocześnie na niższym progu 7-8 tysięcy zostałby obecny 5D Mark II, który ciągle jest bardzo fajnym aparatem. Osobiście mam nadzieję, że tak jednak się nie stanie i nowy korpus wejdzie w cenie starego.
ja mam nadzieje, ze wejda dwa korpusy. 300D FF, czyli taki 5D mkII przepakowany w bardziej plastikowe ubranko, z obrotowym ekranikiem, AF-em na poziomie 40D, wbudowana kukulka... i cena na starcie 2000 EUR.
a z drugiej 5D mkIII czyli mkII po sterydach (duzo megapikseli, wiecej fps-ow, AF z 7D, ...) i to juz niech sobie bedzie 3000~3500 EUR...
i ja sobie chetnie tego trabanta kupie...
strideer
25-01-2012, 11:41
ja mam nadzieje, ze wejda dwa korpusy. 300D FF, czyli taki 5D mkII przepakowany w bardziej plastikowe ubranko, z obrotowym ekranikiem, AF-em na poziomie 40D, wbudowana kukulka... i cena na starcie 2000 EUR.
a z drugiej 5D mkIII czyli mkII po sterydach (duzo megapikseli, wiecej fps-ow, AF z 7D, ...) i to juz niech sobie bedzie 3000~3500 EUR...
i ja sobie chetnie tego trabanta kupie...
Z drugiej jednak strony Canon nigdy nie robił rewolucji w nowych modelach. Taka najbardziej racjonalna specyfikacja nowej piątki to wydaje mi się korpus FF z matrycą 18-22 megapikseli, DIGIC 5, nowe ficzery do filmowania (realizowane najpewniej na poziomie programowym, a nie przez dodanie jakichś specyficznych komponentów), wizjer z matówką tego rodzaju co w 7D (czyli nakładanie informacji - najbardziej liczę na elektroniczną poziomicę), nowy względem 5D Mark II układ pomiaru światła (odpowiadający technologicznie temu co jest w 7D), autofokus obawiam się niezmieniony za bardzo względem 5D Mark II (obstawiałbym 9 punktów, wszystkie krzyżowe), 3-4 kl./s w trybie seryjnym. W cenie około 2500 dolarów na dzień dobry.
Canon jest teraz w szachu. Nikon zrobił tak naprawdę następcę 5dIII (D800 z 36 Mpx), a Canon zrobił następcę D700. Czyli Nikon mocno poróżnił swoją segmentację, a Canon zbliżył. I teraz biedni nie wiedzą, co mają zrobić. Jedno jest pewne - tanio nie będzie.
Canon jest teraz w szachu. Nikon zrobił tak naprawdę następcę 5dIII (D800 z 36 Mpx),
a to juz byla premiera?
a Canon zrobił następcę D700. Czyli Nikon mocno poróżnił swoją segmentację, a Canon zbliżył. I teraz biedni nie wiedzą, co mają zrobić. Jedno jest pewne - tanio nie będzie.
chyba, ze 5D mkII zostanie w sprzedazy, tylko ze skorygowana cena. i nie spodziewalbym sie tutaj cudow. tzn. moze 1600 EUR na polce sklepowej (1500 EUR nie do konca wierze). i to nadal bedzie sie dobrze sprzedawac...
Z drugiej jednak strony Canon nigdy nie robił rewolucji
E tam, zdarzało im się. 7D i 1DX przykładem.
strideer
25-01-2012, 12:59
E tam, zdarzało im się. 7D i 1DX przykładem.
Nie zgodzę się. Oba aparaty oczywiście przychodzą na myśl kiedy rozmawia się o dużych zmianach w korpusach EOS, ale nie nazwałbym ich rewolucyjnymi z prostego powodu: te puszki nadganiały/ją pod względem funkcjonalności ofertę głównego konkurenta, czyli odpowiednio D300S i D3S. Pod względem dostarczania fantastycznych, nowatorskich funkcji Canon nigdy nie był przed szeregiem. Kwestię filmowania w 5D Mark II tutaj pominę, mam wrażenie, że to im wyszło przypadkiem.
a to juz byla premiera?U Cichego w domu? Tak :)
Pod względem dostarczania fantastycznych, nowatorskich funkcji Canon nigdy nie był przed szeregiem.
tu bym sie spieral.
z innej beczki... zamiast rewolucyjnych funkcji wole po prostu sensowne narzedzie z dobrym wyborem szklarni ;) Canon jest obecnie w tej komfortowej sytuacji na rynku DSLR, ze moze czekac az inni produncenci "przetestuja na odbiorcach" nowe ficzery, a sam skupia sie na efektywnosci produkcji.
natomiast, tego nie uwzgledniles w rownaniu, spora czesc dzialan Canona jest obliczona na zaspokojenie potrzeb i/lub checi (z naciskiem na to drugie jednak :D ) juz istniejacych niewolnikow. taki nowy 7D mkII czy 5D mkIII, oprocz tego ze generowac nowych uzytkownikow (a najlepiej niewolnikow) ma przede wszystkich zapewniac doplyw gotowki od juz istniejacych. a czy tych przyciagaja az w takim stopniu nowe ficzery i bajery funkcjonalne? nie wiem. z mojego punktu widzenia, kolejny aparat ma miec troche nowych ficzerow, ale przede wszystkim lepsze mozliwosci fotograficzne i rownie dobra, znana mi, pewnosc pracy i niezawodnosc. tyle...
strideer
25-01-2012, 13:16
natomiast, tego nie uwzgledniles w rownaniu, spora czesc dzialan Canona jest obliczona na zaspokojenie potrzeb i/lub checi (z naciskiem na to drugie jednak :D ) juz istniejacych niewolnikow. taki nowy 7D mkII czy 5D mkIII, oprocz tego ze generowac nowych uzytkownikow (a najlepiej niewolnikow) ma przede wszystkich zapewniac doplyw gotowki od juz istniejacych. a czy tych przyciagaja az w takim stopniu nowe ficzery i bajery funkcjonalne? nie wiem. z mojego punktu widzenia, kolejny aparat ma miec troche nowych ficzerow, ale przede wszystkim lepsze mozliwosci fotograficzne i rownie dobra, znana mi, pewnosc pracy i niezawodnosc. tyle...
To mam cały czas z tyłu głowy - a odbiciem tego jest opisana przeze mnie powyżej prawdopodobna specyfikacja nowego 5D. Osobiście najbardziej liczę na wszystkie punkty krzyżowe AF (może być ich 9, mogą być bez superfajnej dobiegaczki, byleby w statycznych scenach były bardzo precyzyjne) i na elektroniczną poziomicę w wizjerze (ze względu na moją skłonność do krzywienia kadru o 1-2 stopnie mimo absolutnego przekonania, że jest prosto w wizjerze). Dobrze, gdyby pomiar światła był pewniejszy i uwzględniał właściwości bardzo jasnych obiektywów, które winietują na pełnej dziurze. No i żeby cena za bardzo się nie zmieniła względem obecnego 5D Mark II. Reszta - jak dla mnie - będzie tylko miłym dodatkiem.
U Cichego w domu? Tak :)
Te, Shlierenzauer :P
Cichy jest jak papież, a u niego w domu Watykan :)
strideer
25-01-2012, 13:22
Cichy jest jak papież, a u niego w domu Watykan :)
A ten w białym płaszczu i czapce obok Cichego, to kto? :-D
cena na pewno będzie wyższa, obstawiam 10-12 tys
To mam cały czas z tyłu głowy
ty no, nie tlumacz mi angielskiego literalnie na polski ;)
- a odbiciem tego jest opisana przeze mnie powyżej prawdopodobna specyfikacja nowego 5D. Osobiście najbardziej liczę na wszystkie punkty krzyżowe AF (może być ich 9, mogą być bez superfajnej dobiegaczki, byleby w statycznych scenach były bardzo precyzyjne) i na elektroniczną poziomicę w wizjerze (ze względu na moją skłonność do krzywienia kadru o 1-2 stopnie mimo absolutnego przekonania, że jest prosto w wizjerze).
wez mi nawet nie mow, bo tez mam takiego strita i nawet ze statywu i z matowka w kratke klade poziomy o te 2 procenty....
Dobrze, gdyby pomiar światła był pewniejszy i uwzględniał właściwości bardzo jasnych obiektywów, które winietują na pełnej dziurze. No i żeby cena za bardzo się nie zmieniła względem obecnego 5D Mark II. Reszta - jak dla mnie - będzie tylko miłym dodatkiem.
ja bym pare rzeczy wspomnial (MLU, drabinka ekspozycji +/- 3EV), ale jak znam Canona to i tak rumakowanie juz sie dawno skonczylo. predzej drukowanie przez wifi dodadza, niz cos normalnego, przydatnego do fotografii... 8-)
strideer
25-01-2012, 13:42
ja bym pare rzeczy wspomnial (MLU, drabinka ekspozycji +/- 3EV), ale jak znam Canona to i tak rumakowanie juz sie dawno skonczylo. predzej drukowanie przez wifi dodadza, niz cos normalnego, przydatnego do fotografii... 8-)
Dorzuciłbym jeszcze wyższy punkt oczny, żeby można było normalnie używać aparatu nosząc okulary. Ale o tym to już w ogóle mogę tylko zamarzyć.
tez by mi sie przydał wyższy punkt oczny jako okularnik :D
Dla mnie ważne
W trybie <M> ISO auto 100 – 3200
AF – 9 krzyżowe, zakres -2 – 18 EV
Canon jest teraz w szachu. Nikon zrobił tak naprawdę następcę 5dIII (D800 z 36 Mpx), a Canon zrobił następcę D700. Czyli Nikon mocno poróżnił swoją segmentację, a Canon zbliżył. I teraz biedni nie wiedzą, co mają zrobić. Jedno jest pewne - tanio nie będzie.
Cichy daj popaczeć w swoją nową szklaną kulę :D
Jeżeli to prawda i 5D3 będzie miał małą matrycę (12-16?), AF na poziomie tego z 7D. Z 9 krzyżowych punktów od 2.8 to byłoby bardzo miło.
Chętnie zostałbym wtedy z 5d3 i 5d2 w plecaku :p
Hmm jak Cichy pisze, że tanio nie będzie to aż mnie ciarki przeszły (15k?) :p
Aaa jeszcze jedno. Co do przycisku RATE. Nie sądzę, żeby to było do nadawania wagi fotkom. Raczej upatrywał bym tutaj frameRATE - czyli szybka zmiana fpsów w video.
strideer
25-01-2012, 15:02
Rate jest na niebiesko co oznacza, że jest to funkcja działająca podczas przeglądania wykonanych zdjęć, a nie podczas fotografowania/filmowania.
Tapatalk
pawelbara
25-01-2012, 17:51
No ale z tych zdjęć wynika też jeszcze jedno.. Jak się dobrze przyjrzeć temu gripowi... Umiejscowienie nowego joya i brak otwarcia klapki od baterii dla mnie sugeruje jedno... Czy sposób otwarcia gripa jak w serii 1d/ds/dx... Czyli nowy( a może zaadoptowany z "starej" serii 1? ) standard baterii?? No i o tym też świadczy jakby część klapki na której jest zawias po lewej stronie gripu... No ciekawe co to będzie...
strideer
25-01-2012, 17:58
Raczej zmodowali sposób ładowania baterii po to, żeby umieścić dodatkowy joystick do uchwytu pionowego. Raczej nie spodziewałbym się, żeby to było zasilane innym ogniwem, niż to które jest obecnie w 7D/5D Mark II.
w D4 nowe aku tłumaczą zmianą przepisów w Japan - więc i tu może być aku...
No ale z tych zdjęć wynika też jeszcze jedno.. Jak się dobrze przyjrzeć temu gripowi... Umiejscowienie nowego joya i brak otwarcia klapki od baterii dla mnie sugeruje jedno... Czy sposób otwarcia gripa jak w serii 1d/ds/dx... Czyli nowy( a może zaadoptowany z "starej" serii 1? ) standard baterii?? No i o tym też świadczy jakby część klapki na której jest zawias po lewej stronie gripu... No ciekawe co to będzie...
W gripie do 500D też mam taki zatrzask, jak występuje w 1D. Rozwiązanie praktycznie, moim zdaniem o wiele wygodniejsze, niż to w gripie obecnej piątki ;-)
I znowu to beznadziejne pokretlo i pewnie bez blokady, ale telewizor zasuneli, a pryzmat jak przy jedynkach :)
Raczej nie spodziewałbym się, żeby to było zasilane innym ogniwem, niż to które jest obecnie w 7D/5D Mark II.
Coś podobno jest na rzeczy z Ochroną Środowiska,a i napięcie w aku do D4 zmienili.
strideer
26-01-2012, 00:03
Coś podobno jest na rzeczy z Ochroną Środowiska,a i napięcie w aku do D4 zmienili.
Bateryjkom z piątek chyba daleko pod względem parametrów do wielgachnych ogniw z lustrzanek profesjonalnych...
Nie wiem o jaki materiał czy substancję chodzi.Rozmiar może być bez znaczenia.
Podobnie było z ołowiem w szkłach optycznych...
Pożyjemy,zobaczymy.
strideer
26-01-2012, 00:07
Nie wiem o jaki materiał czy substancję chodzi.Rozmiar może być bez znaczenia.
Podobnie było z ołowiem w szkłach optycznych...
Pożyjemy,zobaczymy.
Jeśli chodzi o chemię, to być może pojawi się jakiś problem, ale mam nadzieję, że w kwestii tych korpusów (5D/7D) obędzie się bez zmiany formatu aku.
5d X i 1d X to zapewne ostatnie pro lustrzanki Canona, pora na zmiany ;)
Kończymy offtop panowie i ja :)
Kończymy offtop panowie i ja :)
wyczyscilem panow. Ciebie tez, Marku ;)
Jeśli chodzi o chemię, to być może pojawi się jakiś problem, ale mam nadzieję, że w kwestii tych korpusów (5D/7D) obędzie się bez zmiany formatu aku.
Fajnie, jakby w 7D panowie wrzucili matrycę aps-h, z cropem 1,3. Lubiłem na tej matrycy ogniskowe 28mm i zooma 17-40, ale jedynki, jako puszki są nieco za drogie, a te nieco tańsze już stare i mało pikseli mają :-)
I w ramach koncertu życzeń, bardzo bym chciał zobaczyć full-frame w puszce takiego 550D. Do codziennej fotografii idealne :-)
APS-H w puszcze semi-profi to było by coś cudownego... Jak by się pojawiło to chyba bym nerkę sprzedał, żeby tylko go mieć:)
Jak by się pojawiło to chyba bym nerkę sprzedał, żeby tylko go mieć:)
Nie warto!
Sprzedać nerkę za 150tyś kłapnięć lustrem??
Zbyszko666
29-01-2012, 17:56
Kolejne informacje na temat 5d MIII
http://www.canonrumors.com/category/photography/canon-5d-mark-iii/
No no..:)
Nie warto!
Sprzedać nerkę za 150tyś kłapnięć lustrem??
Wiesz...dla niektórych te 150000 klapnięć to i tak za dużo żeby wystrzelać przez czas życia pozostałej jednej nerki :))
Nie wiem co oni kombinują, zapowiedź miała być w styczniu, jeśli początek lutego wypadnie z kalendarza, to znak, że i jedni i drudzy coś kombinują i próbują zmienić na ostatnią chwilę. Obym niczego nie wykrakał, ale dobrze, żeby na sezon te puchy były w sklepach, a teraz to już sam nie wiem...
Przecież ten 5d3 to tak naprawdę jest w testowaniu już z pół roku z okładem...
michael_key
29-01-2012, 19:11
Tak w zasadzie to ciężko cokolwiek wysnuć. Canon jest jednak nr 1 w niepewnościach i werblach przed podniesieniem kurtyny :smile:
trzeba poczekać aż się migawki otworzą ;)
specyfikacja z powyższego linka jest bardzo smakowita :)
blackninja
30-01-2012, 00:24
Chyba aż za bardzo smakowita. Czyżby Canon posłuchał tu piszących?
Kolekcjoner
30-01-2012, 00:48
specyfikacja z powyższego linka jest bardzo smakowita :)
Bardzo :-D, do tego stopnia że byłoby cudem gdyby Canon coś takiego wypuścił :mrgreen:.
Bardzo :-D, do tego stopnia że byłoby cudem gdyby Canon coś takiego wypuścił :mrgreen:.
Ta najpierw cudem a potem finansową katastrofą. Chociaż z drugiej strony jak dużo można zawołać za przebrandowanego D700 z większą matrycą?
nie pozostaje nic innego jak czekać aż sie pojawi, aczkolwiek jakoś nie wierzę w tą specyfikacja lecz po cichu sie łudzę :D
Obstawiam obydwie puszki (C i N) będą na starcie na poziomie 13-14 tys... :/
Gregolius
30-01-2012, 11:50
Cichy ta cena zabolała:)). Przynajmniej szepnij czy specyfikacja o której piszą na rumorsach jest realna czy nie, jak posiadasz taką wiedzę:)) O ile to prawda to cena koło 13 k za taki aparat to chyba nie tak strasznie wygórowana. Ale fakt że 4k $ nawet dla amerykańca to spory wydatek.
Cena kosmiczna jak na początek, aczkolwiek znając polskie realia wielu sie zadłuży aby być posiadaczem nowej maszynki :D
Wersja testowa puszki miała tyle samo pikseli co mkII, dużo szersze ISO i dobry AF.
strideer
30-01-2012, 12:20
Wersja testowa puszki miała tyle samo pikseli co mkII, dużo szersze ISO i dobry AF.
Rozszerzysz "dobry AF"?
Dużo krzyży było :) Wygląd był podobny jak tej na zdjęciu (niestety nie pamiętam dokładnie, a zdjęcia nie mogłem mu zrobić), ale nie miała fabrycznie nadrukowanych oznaczeń przy przyciskach.
strideer
30-01-2012, 12:25
Dużo krzyży było :) Wygląd był podobny jak tej na zdjęciu (niestety nie pamiętam dokładnie, a zdjęcia nie mogłem mu zrobić), ale nie miała fabrycznie nadrukowanych oznaczeń przy przyciskach.
9 czy więcej tych punktów? :-)
Nie liczylem. Ale nawet jak i by było 5 to byłby czad :P
Gregolius
30-01-2012, 12:32
Pożyjemy zobaczymy. Cena o ile będzie na poziomie takim jak napisał Cichy na pewno odstraszy część ludzi.Aczkolwiek ten AF daje do myślenia, tak czy siak czekam:)
http://www.canonrumors.com/2012/02/5d-x-or-mark-iii-specs-release-date-cr1/
No jeżeli to by się sprawdziło to by było super :D
Specyfikacja i cena - miodzio.
Myślę, że za około dyszkę można by go u nas wyrwać :D
jakos trudno mi uwierzyć w te 61pt AF :D cena zapowiada sie ładnie, lecz znają polskie realia bedzie w okolicach 10-11 tys :D
http://www.canonrumors.com/2012/02/5d-x-or-mark-iii-specs-release-date-cr1/
No jeżeli to by się sprawdziło to by było super :D
Specyfikacja i cena - miodzio.
Myślę, że za około dyszkę można by go u nas wyrwać :D
dreams come true...???:-D
Kolekcjoner
02-02-2012, 18:14
Tak czyli taki 1DX za 10 tyś złotych :lol:.
jakos trudno mi uwierzyć w te 61pt AF :D cena zapowiada sie ładnie, lecz znają polskie realia bedzie w okolicach 10-11 tys :D
Akurat te 61pkt. bym zamienił na np. 9/15/21 - wszystkie krzyżowe od 2.8 i byłoby wystarczająco, a zarazem dużo lepiej niż w 5D2. No i bardziej prawdopodobnie :p
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak czyli taki 1DX za 10 tyś złotych :lol:.
No a czym tak w sumie jest D700 w porównaniu z D3s? ;)
MariusWA
02-02-2012, 22:03
No a czym tak w sumie jest D700 w porównaniu z D3s? ;)
Oby i w Canonie tak pomyśleli i zrobili raz coś dla ludzi a nie dla siebie...
nie pozostaje nic innego jak tylko cierpliwie czekać aż wyjdzie :)