Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Kolekcjoner
02-02-2012, 22:59
No a czym tak w sumie jest D700 w porównaniu z D3s? ;)
D700 i d3s to modele aparatów Canona - pierwsze słyszę :cool:.
10 tys. zł to dla mnie byłaby cena akceptowalna, ja zakładałem jakieś 15 tys. zł
Jeżeli specyfikacja się potwierdzi i cena na wstępie < 12 000 PLN to... stawiam wszystkim forumowiczom wirtualną kolejkę, wirtualnego browara! (wiem, wiem, spokojnie, dam radę, zapłacę wirtualną kasą ;-))
Aaaa, i jeszcze "odszczekam" tu publicznie ten mój brak wiary w ludzi (z Canona) :-)
A pamięta ktoś jaka była różnica w cenie po wejściu mkII ?
Obstawiam że będzie podobnie. Bo nic nowego raczej nie wprowadzą co powinno być nie wiadomo jaką nowością (skokiem technologicznym)
za który trzeba by extra zapłacić. Kilka nowych/dodatkowych funcji zebranych w całość, jednych przekonają do zmian, innych nie :wink:
dalej nie będzie af'a? ;)
wecele CR Nikon prezentuje d800 February 7 a canon 5dmkIII February 28 czyli prawie miesiac różnicy, wystarczająco dużo czasu by pokazowy model C wykastrować o wiele funkcji jeżeli by się okazały zbyt innowacyjne w stosunku do nowego N.
wecele CR Nikon prezentuje d800 February 7 a canon 5dmkIII February 28 czyli prawie miesiac różnicy, wystarczająco dużo czasu by pokazowy model C wykastrować o wiele funkcji jeżeli by się okazały zbyt innowacyjne w stosunku do nowego N.
mysle, ze 5D mkIII ma przede wszystkim wyciagnac ciezko zarobione zlotowki od obecnych posiadaczy mkI i mkII. tak ze cena musi byc z grubsza podobna do premierowej 5D mkII (bo jesli bedzie wyraznie wyzsza, to to bedzie oznaczac nadejscie trabanta FF) a ficzerowo to nie moze zanadto odstawac od D800. ale raczej nie przewyzszac, jesli mowimy o progu 2500 USD ;)
D700 i d3s to modele aparatów Canona - pierwsze słyszę :cool:.
Skoro Canon zobaczył, że Nikon może dać D3s i D700 które mają taki sam system AF i oba się sprzedają i ten niższy nie kanibalizuje tego wyższego, to może w końcu przestaną się bać, że dobry AF w 5D obniży im sprzedaż 1Ds ;)
To ma sens bo teraz wszyscy profi i tak kupią 1DX.
Wystarczy żeby nowy 5D miał do 19 krzyżowych od 2.8 (albo nawet taki sam układ jak 1DX) ISO słabsze o 1EV. ~7fps zamiast 12/14. Masę mniej udogodnień użytkowych (np. drabinkę nadal 4 a nie 6EV) itd. i może być marketingowo i sprzedażowo świetnie a ile użytkowników w końcu zostanie wysłuchanych.
Biadolenie o AF to nie tylko onanistyczny CB - o tym wszędzie można wyczytać (oczywiście obok fali ohh i ahh nad obrazkiem, ISO, i Video), ale jednak ;)
Canonine spełnij moje marzenie i wypuść 5D2 (może być mniejsza matryca) z AFem co najmniej na poziomie 7D i ~7fps! Proszę! Za 12k do maja - zapłacę!
Canonine spełnij moje marzenie i wypuść 5D2 (może być mniejsza matryca) z AFem co najmniej na poziomie 7D i ~7fps! Proszę! Za 12k do maja - zapłacę!
40D, 4fps, 9k PLN
kto da mniej?*
* - odpowiedz.... Canon :twisted: no, poza tym ostatnim :mrgreen: i co... i beda kupowac! :)
40D, 4fps, 9k PLN
Dokładnie AF z 40/50D by na matówce były szerzej niz sa teraz. 4FPSy i iso +1EV do tego co teraz, lag na poziomie 50D:) za 8,5tyś :razz:
Kolekcjoner
03-02-2012, 16:13
i oba się sprzedają i ten niższy nie kanibalizuje tego wyższego,
A skąd wiesz że tak było? Problem w tym że Nikon był w dość specyficznej sytuacji jak wypuszczał te modele i mogli sobie na to pozwolić. Teraz jet zupełnie inaczej i podejrzewam, że więcej już takiej promocji nie będzie. Mogę Cię zapewnić na 99%, że to co Canon teraz wypuści nie będzie IXem dla ubogich :cool:.
MacGyver
03-02-2012, 16:37
40D, 4fps, 9k PLN
kto da mniej?
30D, 3,5 fps, 8,85 kzł ? :-D
Nie wiem co nowego będzie miał nowy 5d, ale wiem, że cenę będzie miał powyżej 10k pln.
strideer
03-02-2012, 17:21
Nie wiem co nowego będzie miał nowy 5d, ale wiem, że cenę będzie miał powyżej 10k pln.
Skąd wiesz?
30D, 3,5 fps, 8,85 kzł ? :-D5d2, 7600? Oh, wait.
30D, 3,5 fps, 8,85 kzł ? :-D
prawie dobrze, ale 5D mkII juz mozna taniej kupic.
ale nie no... trzeci raz ten sam numer z "prawie jak AF" raczej nie przejdzie. mowie raczej, bo im sie rozne cuda udaja...
Ja myślę, że 1DX który ma zastąpić i 1DIV i 1DsIII razem jest zapowiedzią nowej piątki mniej więcej w takiej postaci jak podało CR.
1. Repo sportowi i ogólnie Ci którzy pracują teraz na 1DIII i 1DIV nie przejdą na nic poniżej 10, ew. 9fps.
Dlatego nowa piątka może mieć spokojnie koło 7fps
2. Ci co pracują na 1DsIII będą na pewno chcieli mieć jak największą matrycę, ale wygodę pracy jedynki (przyzwyczajenia i kaprysy ;) )
Tutaj jest największa dla mnie zagadka - jaką matrycę będzie mieć nowa 5D. Ale podejrzewam, że nie więcej niż 1DX. IMHO 14-18Mpx.
3. Jako, że większość użytkownikó serii 1 wymieniłem w punktach 1 i 2 to canon w nowej piątce może spokojnie dać bardzo dobry AF bo tamci i tak mając do wyboru 1DX i nowe 5D wybiorą jedynkę ;)
Dlatego obstawiam dużo krzyżowych od 2.8 + pewnie też osobny procek od AF.
4. To ma być jednak następca 5D2 więc nie może kosztować nagle 2x tyle co 5D2 podczas premiery. Dlatego IMHO ~12k na wyjście jest najbardziej realne.
Dla mnie to wszystko wygląda logicznie też z punkt widzenia księgowych ;)
Profi nagle nie zaczną masowo kupować nowej piątki zamiast 1DX. Trochę może tak, ale obstawiam, że to będą w większości Ci co pracują jeszcze na 1D3 bo 4 za drogi, bo to bo tamto. Z Ds to może będzie promil. Jak kogoś było stać na DsIII to i na 1DX też mu nie będzie szkoda ;)
A nawet jak trochę przejdzie na 5D, ale będzie ono i tak droższe niż 5D2 to Ci co zrobią upgrade z 5D2 i tak pewnie wygenerują taki zysk w którym jest wliczony jakiś tam spadek sprzedaży serii 1 na rzecz piątek.
Ja czekam z niecierpliwością na koniec lutego (teraz na D800 też ;) )
Ja myślę, że 1DX który ma zastąpić i 1DIV i 1DsIII razem jest zapowiedzią nowej piątki mniej więcej w takiej postaci jak podało CR.
1. Repo sportowi i ogólnie Ci którzy pracują teraz na 1DIII i 1DIV nie przejdą na nic poniżej 10, ew. 9fps.
Dlatego nowa piątka może mieć spokojnie koło 7fps
2. Ci co pracują na 1DsIII będą na pewno chcieli mieć jak największą matrycę, ale wygodę pracy jedynki (przyzwyczajenia i kaprysy ;) )
Tutaj jest największa dla mnie zagadka - jaką matrycę będzie mieć nowa 5D. Ale podejrzewam, że nie więcej niż 1DX. IMHO 14-18Mpx.
3. Jako, że większość użytkownikó serii 1 wymieniłem w punktach 1 i 2 to canon w nowej piątce może spokojnie dać bardzo dobry AF bo tamci i tak mając do wyboru 1DX i nowe 5D wybiorą jedynkę ;)
Dlatego obstawiam dużo krzyżowych od 2.8 + pewnie też osobny procek od AF.
4. To ma być jednak następca 5D2 więc nie może kosztować nagle 2x tyle co 5D2 podczas premiery. Dlatego IMHO ~12k na wyjście jest najbardziej realne.
Dla mnie to wszystko wygląda logicznie też z punkt widzenia księgowych ;)
Profi nagle nie zaczną masowo kupować nowej piątki zamiast 1DX. Trochę może tak, ale obstawiam, że to będą w większości Ci co pracują jeszcze na 1D3 bo 4 za drogi, bo to bo tamto. Z Ds to może będzie promil. Jak kogoś było stać na DsIII to i na 1DX też mu nie będzie szkoda ;)
A nawet jak trochę przejdzie na 5D, ale będzie ono i tak droższe niż 5D2 to Ci co zrobią upgrade z 5D2 i tak pewnie wygenerują taki zysk w którym jest wliczony jakiś tam spadek sprzedaży serii 1 na rzecz piątek.
Ja czekam z niecierpliwością na koniec lutego (teraz na D800 też ;) )
Goomis, nie obraź się, ale to jest wręcz festiwal naiwnych zyczeń, zwłaszcza w odniesieniu do canona. I żeby nie było - obyś miał rację , naprawdę pochyle czoła wówczas. Taka puszka zjadłaby sprzedaż 1dx niemiłosiernie. Zwłaszcza za 12K.
dziobolek
04-02-2012, 16:53
5D X
22 mp
61pt AF with DIGIC 4
6.9 FPS
DIGIC 5 (Doesn’t say DIGIC 5+)
Announcement February 28
+ with 3 lens
Available April $2700
Wreszcie coś by się ruszyło w tym temacie.
Pozdrówka!
5D X
22 mp
61pt AF with DIGIC 4
6.9 FPS
DIGIC 5 (Doesn’t say DIGIC 5+)
to ktory digic dokladnie? dwa osobne, jeden do przetwarzania obrazu, drugi do AF? to ma w ogole sens? nie lepiej juz w takiej sytuacji 2 x Digic 5 i ten drugi, jak nie uzywany do AF, udostepniac do rownoleglego przetwarzania obrazu?
znaczy, sie nie znam na procesorach obrazu w aparatach, tak tylko sie zastanawiam, czy Canonowi az tyle zostalo kosci Digika 4, ze je w tak dziwny sposob upycha...
Po co takie wyliczanki co ma miec i czego nie wzgledem 1DX. Wystarczy niech to co jest w plotkach bedzie prawda 100%, jednak to czego nie wypisano czyli shutterlag dalej na poziomie 5D1/5D2. Wynik - mamy calkowicie realny sprzet jak w poltach i nie ma juz konkurencji dla 1DX. AF to NIE WSZYSTKO...
Tornvald
04-02-2012, 23:56
Przeciez jest wiele zmiennych procz tych podanych w plotkach.
Oprocz wiadomej ergonomii dochodzi kwestia uszczelnien. Dla niektorych to kluczowa cecha aparatu i tu znow 1DX bedzie gora.
Nie wiadomo tez nic o ISO tutaj tez 1 moze byc lepsza.
Pro dla Pro...5D dla entuzjastow. Canon nie moze szalec z cena 5 bo wtedy idea taniego FF padnie.
Canon nie moze szalec z cena 5 bo wtedy idea taniego FF padnie.
no i może właśnie padnie. W Nikonie d800 również nie zapowiada się tani.
no i może właśnie padnie. W Nikonie d800 również nie zapowiada się tani.
To cyfrowe FF było kiedyś TANIE ?! :-D
Tanio było w czasach analogowych :)
Życzę wszystkim konkretnie udoskonalonych, pełno klatkowych korpusów dla zawodowców i pasjonatów.
Były w miarę tanie w sierpniu 2008, 5d kosztowało od 4700-4900 zł :D
Kolekcjoner
05-02-2012, 22:45
Canon nie moze szalec z cena 5 bo wtedy idea taniego FF padnie.
A to jest w ogóle taka idea u producentów :cool:?
jacek_73
05-02-2012, 23:31
U producentów jest jedna idea - ZYSK :neutral:
Tornvald
05-02-2012, 23:40
Nie czepiajcie sie oczywistosci. Nie mowiac juz o Nikonie to 5D mk II z podobna do Ds III matryca kosztowuje ok 7 tys a Ds kosztowal ok 4 razy tyle wiec jakby nie patrzec jest relatywnie tani...podobnie bylo 5D i Ds II....
A czy taki "tani" FF nie generuje zyskow?
Zresztą kazdy producent ma swoja wizje zarabiania...jedni wciskaja kit, niby przydatne opcje, design i napedza to marketing. Inni zarabiaja dajac klientowi dobry, funkcjonalny produkt. A najwiecej jest prawdopodobnie tych posrodku...
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
szambonur
06-02-2012, 00:49
Cena 5DII prawdopodobnie lekko podskoczy po premierze domniemanej mkIII, ponieważ zwiększy się zainteresowanie właśnie na mkII przez zawiedzionych oczekujących... ;)
To jest pewne że cena 5dII podskoczy, czy lekko to zależy jaka wysoka będzie następcy
Czyli znowu znienawidzony produkt po premierze swojego następcy stanie się kultowy :)))
Co do ceny.... Cena za korpus 2000USD (albo 2000€) to w pewnym przybliżeniu 1 PENSJA na tzw. zachodzie. Zadajmy sobie pytanie: czy gdyby aparat kosztował Cię równowartość 1 wypłaty nadal uważałbyś że to drogo ? Są raty i w rok można "uskładać" Problem robi się wtedy gdy 8 tys stanowi 3 wypłaty (albo i więcej) :-(
Ciułać 3 lata na FF, odkładając 250zł ?
Też chciałbym mieć pełną klatkę za 6tys. :) ale to jest nierealne. Predzej kupie sobie 24/1.4L
Exactly - W takich sytuacjach mój serdeczny przyjaciel mawia:
Barany się strzyże a nie głaszcze.
Co do ceny.... Cena za korpus 2000USD (albo 2000€) to w pewnym przybliżeniu 1 PENSJA na tzw. zachodzie. Zadajmy sobie pytanie: czy gdyby aparat kosztował Cię równowartość 1 wypłaty nadal uważałbyś że to drogo ?
to ja jednak powtorze stara litanie: budzet na takie wydatki kalkuluje sie na podstawie roznicy miedzy wyplata a miesiecznymi kosztami stalymi. pies pogrzebany jest w tych kosztach stalych, ktore nie wynosza 500 PLN czynszu za mieszkanie, 2000 PLN raty hipoteki, 300 PLN za prad/gaz (pardon jesli mijam sie z prawda - nie znam polskich cen aktualnie).
zamiast, odpowiednio: 800 EUR, 1300 EUR, 200 EUR.
na przecietna rodzine pracujaca (srednio 65-70 godzin tygodniowo) po oplaceniu kosztow mieszkania zostaje tu jakies 1000~1200 EUR. jak rodzina jest hetero (to nie jest aksjomat :D ) i ma nie daj BIOS-ie dzieci, to ta kwota mocno sie kurczy, chocby ze wzgledu na koszta zlobkow (do 1000 EUR za pelen tydzien!!!)...
krotko podsumowujac: na pewno przecietny Holender (czy Niemiec albo Anglik) ma wiecej kasy na przyjemnosci, ale sprobujmy trzymac sie blizej faktow ;)
Goomis, nie obraź się, ale to jest wręcz festiwal naiwnych zyczeń, zwłaszcza w odniesieniu do canona. I żeby nie było - obyś miał rację , naprawdę pochyle czoła wówczas. Taka puszka zjadłaby sprzedaż 1dx niemiłosiernie. Zwłaszcza za 12K.
Chyba tylko w Polsce, bo gdzie na świecie profesjonaliści kupują profesjonalne aparaty. U nas "profesjonaliści" kupują sprzęt dla amatorów lub entuzjastów ;)
Nie tylko u producentów, ale i u każdej istoty ludzkiej. Bo przecież nie chodzisz do pracy za darmo prawda?
To jest pewne że cena 5dII podskoczy, czy lekko to zależy jaka wysoka będzie następcy
Ciekawe o ile podskoczy już i tak cena z kosmosu za 5Dmk1 :P
Chyba tylko w Polsce, bo gdzie na świecie profesjonaliści kupują profesjonalne aparaty. U nas "profesjonaliści" kupują sprzęt dla amatorów lub entuzjastów ;)
Wg podanej specyfikacji nie widzę w takiej puszce nic amatorskiego... no chyba, że zostawią shutter lag na obecnym poziomie. Profesjonaliści na świecie też używają 5-tek, a niektórzy świadomie 5mk1 za określone cechy. Pożyjemy zobaczymy.
Tymczasem są fotki 24-70 II. Brak IS, filtry 82mm - to chyba będzie standard. No i budżetowe 24mm - szkoda, że nie 2,0 ale naiwny nie byłem więc i rozczarowania za dużego nie ma. Jest za to szansa na dobrą cenę i fajną jakość.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ciekawe o ile podskoczy już i tak cena z kosmosu za 5Dmk1 :P
dopiszę jeszcze: co jest w niej z kosmosu?
2500-3000 za używane mocno, maks 4K za prawie nowe? Pokaż mi na rynku coś co generuje taki obraz w tej cenie. Wg mnie jest to obecnie bardzo jesli nie najbardziej sensowna pucha w odniesieniu do relacji jakość/cena.
strideer
06-02-2012, 17:52
Znacznie ciekawiej od obu zoomów 24-70 mm zapowiada się, moim skromnym zdaniem, ten oto obiektyw: http://cdn.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/02/24-IS.jpg :-) Zwiastuje on niejako odświeżenie serii budżetowych stałek Canona.
Dlaczego nie nowe 28 1.8 :-( Krótkie, ciemne stałki ze stabilizacją? Nie wiem gdzie tu sens...
strideer
06-02-2012, 18:01
Tak właśnie będzie. Tylko zastanawia mnie, czemu 24-70 II jest bez IS...
Nie powiem, chętnie bym zanabył takie odświeżone 24/2,8, 50/1,4 i 85/1,8 lub f/1,4 w zastępstwie dla elek. Parę złotówek by się zwróciło, a jakość zdjęć niewiele by ucierpiała. No i byłoby lżej w torbie.
Dlaczego nie nowe 28 1.8 :-( Krótkie, ciemne stałki ze stabilizacją? Nie wiem gdzie tu sens...
Ludziom się to f/1,4 na głowy nieźle rzuciło :-) Stałki f/2,8 - zwłaszcza takie krótkie - to bardzo fajne narzędzia do pracy, zwłaszcza jak są ładnie skorygowane.
Ja bym jeszcze poczekał z tym 24-70 II, to tylko fotka, Canon po premierze Tamrona może pójdzie po rozum do głowy i wypuści tę drugą wersję, którą na pewno mają w zanadrzu, a chcieli ją nazwać mkIII :P
strideer
06-02-2012, 18:04
Ja bym jeszcze poczekał z tym 24-70 II, to tylko fotka, Canon po premierze Tamrona może pójdzie po rozum do głowy i wypuści tę drugą wersję, którą na pewno mają w zanadrzu, a chcieli ją nazwać mkIII :P
Serio wierzysz w to, że Canon się przejmuje tym co robią producenci "3rd party"? :-)
Serio wierzysz w to, że Canon się przejmuje tym co robią producenci "3rd party"? :-)
W obliczu ubiegłorocznej sprzedaży w Japonii:
https://canon-board.info/imgimported/2012/02/2012BCNAwardsJapan-1.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2012/01/2012-BCN-Awards-Japan.png)
uważam, że raczej się przejmują, a na pewno powinni zacząć.
strideer
06-02-2012, 18:19
W obliczu ubiegłorocznej sprzedaży w Japonii:
https://canon-board.info/imgimported/2012/02/2012BCNAwardsJapan-1.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2012/01/2012-BCN-Awards-Japan.png)
uważam, że raczej się przejmują, a na pewno powinni zacząć.
No tak, ale Canon nie dostarcza szkieł do innych systemów, a Tamron tak.
Nie zmienia to faktu, że to liczący się gracz na rynku a nowy produkt do pełnej klatki ma szansę (przy odpowiednim stosunku jakości do ceny) stać się hitem sprzedaży (w przeciwieństwie do np. T70-200, notabene też proszącego się o VC i USD).
allxages
06-02-2012, 18:28
Nie zmienia to faktu, że to liczący się gracz na rynku a nowy produkt do pełnej klatki ma szansę (przy odpowiednim stosunku jakości do ceny) stać się hitem sprzedaży (w przeciwieństwie do np. T70-200, notabene też proszącego się o VC i USD).
Jak mnie pamięć nie myli to T70-200 reklamowałeś jako super killer canona, wyszło jak wyszło ;-)
Jak mnie pamięć nie myli to T70-200 reklamowałeś jako super killer canona, wyszło jak wyszło ;-)
Pamięć zawodna, ja szkiełko owszem testowałem, ale nigdzie nie pisałem, że to jest Canon killer :D Optycznie owszem Tamron nie ma się czego wstydzić, ale zawsze pisałem, że mechanicznie jest w tyle...
Tutaj jest sytuacja odmienna, pozostaje czekać na pierwsze egzemplarze.
Znacznie ciekawiej od obu zoomów 24-70 mm zapowiada się, moim skromnym zdaniem, ten oto obiektyw: http://cdn.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/02/24-IS.jpg :-) Zwiastuje on niejako odświeżenie serii budżetowych stałek Canona.
o zesz [&(*$#LKJ><MNXZ$#IU:<M<M"">":LZX] *
to jest zbyt piekne zeby bylo prawdziwe. Canon odswiezajacy stalki? beton partyjny dostrzegajacy, ze swiat poszedl do przodu... ?
jesli to jest prawdziwie i ten lens nie przegnie za mocno z cena (dajmy na to 450 EUR), to jestem pierwszy w kolejce...
jesli CR sie z tym nie machnie, to cytujac District 9: "zis is Krismes!"
* - wyciete ze wzgledu na entuzjastyczne, polskie bluzgi spod serca...
michael_key
06-02-2012, 19:14
Ładnie, ładnie się zapowiada w tym systemie :D
Ludziom się to f/1,4 na głowy nieźle rzuciło :-) Stałki f/2,8 - zwłaszcza takie krótkie - to bardzo fajne narzędzia do pracy, zwłaszcza jak są ładnie skorygowane.
Bo stałki powinny mieć przewagę światła nad zoomami.
Niekoniecznie od razu f/1.4 (jeśli mają być budżetowe), ale 1.8 czy 2.0 należy się im jak psu zupa.
strideer
06-02-2012, 19:18
Niekoniecznie od razu f/1.4 (jeśli mają być budżetowe), ale 1.8 czy 2.0 należy się im jak psu zupa.
Nie zgodzę się z tym, że powinny. Ta 24-ka zmieści się w garści, dosłownie - wygląda na wymiarami podobną do pierwotnej wersji sprzed jakichś 20-lat. Miałem tamten obiektyw i jego zaletą był właśnie niewielki rozmiar. Można zabrać korpus i dwa-trzy takie obiektywy aby fotografować sobie wygodnie i bez zwracania dużej uwagi rozmiarami sprzętu (bo jak duże to musi być profi).
to kwestia wzgledna. mocno zwisa mi obecnosc przeslony f/2.0 w przypadku, kiedy realnie ostre i uzyteczne bedzie f/2.8. wtedy raczej pytam sie, na cholere bylo robic takiego kloca, skoro mogl byc mniejszy ;)
Sigmofon 50/1.4 chetnie zamienilbym na taki 50/2.0 jesli roznilby sie ta wlasnie maksymalna wartoscia przeslony i wynikajacym z tego mniejszym rozmiarem. i tak tego szkla nie uzywam ponizej f/2.0 a od targania polkilowego tarabana znam lepsze zajecia ;)
jesli taki 24/2.8 bedzie ostry przy f/2.8 i bardzo ostry przy f/3.5 to to jest dla mnie potega szklo. cudna stalka do streeta do FF-a i bardzo przyjemne szklo na rodzinnego kotleta w cropie...
No a mi się marzy taki nowy 28 1.8 bez IS byle by tak od 2.0 rzeczywiście ostry był. 24 1.4 nie każdemu jest potrzebny, a 24 2.8 mam w zumie. Dla mnie troche bez sensu jest noszenie kilku stałek zamiast jednego zuma jeżeli światło mają takie same...
strideer
06-02-2012, 20:37
No a mi się marzy taki nowy 28 1.8 bez IS byle by tak od 2.0 rzeczywiście ostry był. 24 1.4 nie każdemu jest potrzebny, a 24 2.8 mam w zumie. Dla mnie troche bez sensu jest noszenie kilku stałek zamiast jednego zuma jeżeli światło mają takie same...
W plotkach przewija się jeszcze 28/2,8 z IS, ale akurat to szkło było bez zdjęcia, więc być może ktoś się przejęzyczył. Ponieważ ta 24-tka jest stała, to idę o zakład, że będzie lepiej skorygowana na dystorsje geometryczne i winietowanie w porównaniu do dowolnego zooma z najkrótszą ogniskową 24 mm. To jest podstawowa zaleta takich stałek - obok małych rozmiarów.
Ponieważ ta 24-tka jest stała, to idę o zakład, że będzie lepiej skorygowana na dystorsje geometryczne i winietowanie w porównaniu do dowolnego zooma z najkrótszą ogniskową 24 mm.
jesli mowimy o 24-105 L, to nie mam absolutnie najmniejszych watpliwosci ;) 24-105 akurat w szerokim kacie totalnie ssie pod wzgledem geometrii i winietowania...
nie napisales nic na temat bokehu... i juz nie bede bil 24-105
24-70 nie mialem, nie wypowiadam sie ;)
PS. na kanonrumorsie jest tez zdjecie tego 28/2.8 IS
strideer
06-02-2012, 20:44
jesli mowimy o 24-105 L, to nie mam absolutnie najmniejszych watpliwosci ;) 24-105 akurat w szerokim kacie totalnie ssie pod wzgledem geometrii i winietowania...
nie napisales nic na temat bokehu... i juz nie bede bil 24-105
24-70 nie mialem, nie wypowiadam sie ;)
Ja miałem 24-70. Dystorsje na szerokim były takie fajne, że szybko zacząłem zbierać na TS-E. Co do bokeh - to oczywiście z ultrajasnymi stałkami te ciemniejsze stałki nie wygrają. Ale też nie o to w takich szkiełkach chodzi.
PS. Canon wypuszcza 24/2.8 IS, 28/2.8 IS i 24-70/2.8 bez IS na raz? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, choć te zdjęcia wyglądają na oficjalne. Bardzo ciekawie, czy to faktycznie się w takiej postaci pojawi i czy będzie coś ponadto.
to kwestia wzgledna. mocno zwisa mi obecnosc przeslony f/2.0 w przypadku, kiedy realnie ostre i uzyteczne bedzie f/2.8.
Na podstawie aktualnie dostępnych stałek budżetowych (projektowanych pod analoga) zakładasz, że musi być mydło na pełnej dziurze. A przecież nie musi, Nikkor 35/1.8 przykładem.
jesli taki 24/2.8 bedzie ostry przy f/2.8 i bardzo ostry przy f/3.5 to to jest dla mnie potega szklo. cudna stalka do streeta do FF-a i bardzo przyjemne szklo na rodzinnego kotleta w cropie...
Na rynku dostępne są nie tylko FF. Tanie, względnie jasne stałki mogą być doskonałym uzupełnieniem dla aparatów z matrycą APS-C. f/2.8 na cropie to jest jednak bieda i osobiście nie widzę kompletnie sensu wypuszczenia EF 24/2.8 i 28/2.8 jeśli z powodzeniem może być on zastąpiony przez 17-55/2.8.
Poza tym osobiście czuję się robiony w konia, bo skoro dało się kiedyś zrobić wspomniany już 28/1.8, to dlaczego teraz Canon miałby wypuszczać obiektyw o ponad działkę ciemniejszy? Żeby nie podgryzać sprzedaży jaśniejszych stałek? IMHO różnica 1 EV w jasności i kilka klas w budowie wystarczy by zrobić miejsce dla obu segmentów.
spora ta przednia soczewka w 28mm jak na 2.8. Praktycznie taka sama jak w 24. Może 2.0? Ale by było...
Oj nie nie, soczewka jest wyraźnie mniejsza niż w 28/1.8.
strideer
06-02-2012, 21:14
Oj nie nie, soczewka jest wyraźnie mniejsza niż w 28/1.8.
O jest i zdjęcie dla 28/2,8 IS. Konstrukcyjnie to szkło pewnie w środku zupełnie przypomina 24/2,8 IS. Oba wyglądają świetnie - metalowy bagnet, obudowa z wysokiej jakości plastiku. Mam pewną wątpliwość, czy nie mają wysuwanych mordek (stary 24/2,8 nie miał) oraz czy USM nie będzie taką okrojoną wersją, jaka jest używana w kitach czy 50/1,4.
info: wydzielilem dyskusje nt 24/2.8 i 28/2.8 do wlasciwego watku. watek pt. Tamron 24-70/2.8, bo taki byl oryginalnie tytul, mozna nadal znalezc tu o: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81243
czuwaj!
Na podstawie aktualnie dostępnych stałek budżetowych (projektowanych pod analoga) zakładasz, że musi być mydło na pełnej dziurze. A przecież nie musi, Nikkor 35/1.8 przykładem.
byc moze i nieslusznie zakladam.
z tym ze nieodmiennie wole 24/2.8 ostre od pelnej dziury niz 24/2.0 ostre od pelnej dziury. z gabarytowymi konsekwencjami tej mniejszej dziurki. mowiac oglednie: 24/2.8, fi58, 300g, 400 EUR jest dla mnie znacznie bardziej sexy niz 24/2.0, fi 72, 500g, 600 EUR ;)
ale to moje potrzeby. jestem z calego serca za tym, zeby Twoje potrzeby tez zostaly zaspokojone... najchetniej - o ile nie odbedzie sie to koszem moich ;)
Na rynku dostępne są nie tylko FF. Tanie, względnie jasne stałki mogą być doskonałym uzupełnieniem dla aparatów z matrycą APS-C. f/2.8 na cropie to jest jednak bieda i osobiście nie widzę kompletnie sensu wypuszczenia EF 24/2.8 i 28/2.8 jeśli z powodzeniem może być on zastąpiony przez 17-55/2.8.
zgoda. z tym ze nie upieram sie co do tego, ze Canon ma parcie na dostarczenie sensownych stalek do cropa. aczkolwiek jeszcze wczoraj nie upieralem sie, ze ma parcie na odsniezenie budzetowych stalek w ogole. a tu wyglada na to, ze "ruszyla bryla z posad swiata..."
Poza tym osobiście czuję się robiony w konia, bo skoro dało się kiedyś zrobić wspomniany już 28/1.8, to dlaczego teraz Canon miałby wypuszczać obiektyw o ponad działkę ciemniejszy? Żeby nie podgryzać sprzedaży jaśniejszych stałek? IMHO różnica 1 EV w jasności i kilka klas w budowie wystarczy by zrobić miejsce dla obu segmentów.
ja ogolnie nie czaje ogniskowej 28. jeszcze w cropie ujdzie, ale w FF...
ale kto wie... jesli sie wezma za odswiezanie stalek, moze i na jasne 28 wypadnie bec...
info: wydzielilem dyskusje nt 24/2.8 i 28/2.8 do wlasciwego watku. watek pt. Tamron 24-70/2.8, bo taki byl oryginalnie tytul, mozna nadal znalezc tu o: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81243 .
W tym amoku wycinania zginął mój post konkludujący rozważania o nowym Tamronie :/
W tym amoku wycinania zginął mój post konkludujący rozważania o nowym Tamronie :/
naprawilem
W 24-70 wyglada na to, ze mordka wysuwać się bedzie wraz z osloną. To akurat chyba nie jest najlepsze rozwiazanie w takim wole roboczym
No to też mi sie wydaje trochę dziwne - nowy nikonowski 24-70 ma osłonę tak samo mocowaną jak "stary" canonowski 24-70 - osłona jest efektywna dla wszystkich odniskowych, a do tego chroni wysuwający sie tubus w przypadku uderzeń. Po co to było zmieniać???
KrzysiekT
06-02-2012, 21:33
Łudzę się, że to szkło będzie posiadało IF - wewnętrzne ogniskowanie, tak samo jak 16-35 i 70-200.
no wlasnie o tą ochronę wysuwajacej się części mi chodzi. Może tutaj tubus wysuwa się minimalnie?
Niestety, Canon będzie wysuwany, jak 24-105 (nie jak 24-70 I)
KrzysiekT
06-02-2012, 21:38
W takim razie nie rozumiem po co wypuszczają to nowe szkło. Ostrość starej wersji na 2.8 jest dla mnie w zupełności wystarczająca, waga nie przeszkadza, a pancerne wykonanie to tylko zaleta.
Canon, you can?
Edit: A może mam dobrą sztukę?
W takim razie nie rozumiem po co wypuszczają to nowe szkło. Ostrość starej wersji na 2.8 jest dla mnie w zupełności wystarczająca, waga nie przeszkadza, a pancerne wykonanie to tylko zaleta.
Canon, you can?
Edit: A może mam dobrą sztukę?
Już to pisałem wcześniej - po co ? Ja nie wiem. Chyba, że będzie lżejsze, ale po wielkości optyki wątpliwe.
Już to pisałem wcześniej - po co ? Ja nie wiem. Chyba, że będzie lżejsze, ale po wielkości optyki wątpliwe.
No jak to po co?! Bo od dłuższego czasu jest wyraźne zapotrzebowanie społeczne na nową wersję, która będzie robić lepsze foty, to przecież oczywiste... :lol:
Kiedyś marzyłem o 85mm trochę tańszym niż 1,4. Np. takim 1,8. No i producent wydał takie szklo i to chyba byla ostatnia kropla goryczy, sprzedałem zabawki i kupiłem Canona. Bo szkło bylo owszem 85mm ale 2,8.
Teraz na szczęście żadna z tych stalek nie jest w moich planach zakupowych, więc nie będę zmieniał systemu :D
Kolekcjoner
06-02-2012, 22:30
A mnie się te stałki bardzo podobają. Jeśli 24 będzie niewielkie i lekkie to biorę :).
Zbyszko666
06-02-2012, 22:56
Trzeba przyznać ,że robi się arcy ciekawie z tymi stałkami. Jeszcze do tego plotki i spekulacje na temat 7d MII czy APSC czy FF. Zobaczymy co ten rok nam przyniesie.
ta nowa 28/2.8 przypomina mi, z wyglądu dosyć mocno 35/2 :)
Zacznę od tego, że w te 24 i 28mm z ISem na razie nie wierzę. Po co miałby Canon robić takie szkła, skoro od paru lat uszczęśliwia nas praktycznie tylko L-kami wszędzie gdzie może? Zupełnie nie po canonowemu. Chociaż... Do głowy przychodzi mi Rebel FF.
Mnie bardziej ciekawi dlaczego dwa szkła które już bardziej do siebie podobne być nie mogły (ogniskowo, światłowo, cenowo)...
allxages
07-02-2012, 03:14
Merde: W Leica M jakoś nie ma problemu robić stałki 1.4, 2.0, 2.8, 3.5. Wszystkie tak samo dobrze się sprzedają..
Nowe wersje 24 i 28 z IS mogą wskazywać, że jednak nie doczekamy się jeszcze długo "trabanta z FF". To ewidentnie ukłon w kierunku użytkowników APS-C.
Ja się pytam, a 35/2 USM IS ?
Gdyby zrobili 28/1,8 USM IS to mógłby być hit.
Nowe wersje 24 i 28 z IS mogą wskazywać, że jednak nie doczekamy się jeszcze długo "trabanta z FF". To ewidentnie ukłon w kierunku użytkowników APS-C.
Proszę, zupełnie odwrotna interpretacja niż moja, tym ciekawiej będzie czekać. Mam wrażenie, że zapomniałeś jednak o szkłach EF-S. Takim ukłonem byłby np. EF-S 1.8/35.
dopiszę jeszcze: co jest w niej z kosmosu?
2500-3000 za używane mocno, maks 4K za prawie nowe? Pokaż mi na rynku coś co generuje taki obraz w tej cenie. Wg mnie jest to obecnie bardzo jesli nie najbardziej sensowna pucha w odniesieniu do relacji jakość/cena.
Od przeszło 3 lat nie ma "prawie nowych" 5Dmk1 ;) 2.5 za szrota w którym na starcie trzeba wymieniać migawkę często będącą którąś z kolei. 3k za sztukę, która ma przebieg 70k+ i także nie wiadomo którą migawkę. 4K za takie które są niby nówkami z pierwsza migawką... w co absolutnie po tylu latach od zakończenia ich produkcji nie uwierzę. Dokładając 1,5 masz używanego mk2 na nowszej technologii i dającym więcej możliwości w kreowaniu obrazu.
Obrazek w stosunku do ceny to nie wszystko, ważne są jeszcze pozostałe cechy aparatu, oraz fakt że technologia w nim użyta jest już trochę zacofana w stosunku do obecnej.
Od przeszło 3 lat nie ma "prawie nowych" 5Dmk1 ;) 2.5 za szrota w którym na starcie trzeba wymieniać migawkę często będącą którąś z kolei. 3k za sztukę, która ma przebieg 70k+ i także nie wiadomo którą migawkę. 4K za takie które są niby nówkami z pierwsza migawką... w co absolutnie po tylu latach od zakończenia ich produkcji nie uwierzę. Dokładając 1,5 masz używanego mk2 na nowszej technologii i dającym więcej możliwości w kreowaniu obrazu.
Obrazek w stosunku do ceny to nie wszystko, ważne są jeszcze pozostałe cechy aparatu, oraz fakt że technologia w nim użyta jest już trochę zacofana w stosunku do obecnej.
szroty kosztują 2-2,5K. W ciągu ostatniego miesiąca było na allegro kilka sztuk z przebiegiem do 5K (wygląd też jak nowy). Tydzień temu kupiłem (czysty kaprys) z przebiegiem 2100 zdjęć, wygląd jak nowy, sprawdzone wszystko na Żytniej. To, że Ty nie wierzysz, no cóż, nic nie poradzę. Swoje obawy i przypuszczenia przedstawiasz jako fakty a to jest manipulacja.
Co do technologii, to może być zacofana na maksa, g. mnie to obchodzi. Obrazek daje piękny. Nie widzę zresztą zbytniego skoku w MK2 (to czy daje więcej możliwości w kreowaniu obrazu czy mniej to wszystko zależy od potrzeb i celu)
Poza tym zrobił się OT, zatem koniec. Dla mnie nie jest to żadna cena z kosmosu. Cenę z kosmosu mają nowe stałeczki Canona.
A moje 5d1 jest na pierwszej migawce i to poniżej 95k, mimo że używane reportersko od 4 lat. ;-)
tez mam 5D z pierwsza migawką i może jest na nim jakies 70-80 tysi, nie wiem bo nie sprawdzałem :)
Konkurencja ma dziś swój dzień (d800) a teraz czekam na canona co rzuci nam na taśmę. Pewnie produkcja juz ruszyła, tylko ciekawe czym nas uraczy:)
krzychoo
07-02-2012, 13:07
Konkurencja ma dziś swój dzień (d800) a teraz czekam na canona co rzuci nam na taśmę. Pewnie produkcja juz ruszyła, tylko ciekawe czym nas uraczy:)
I mnie to szalenie interesuje. Nikon pokazał świetną puszkę (bez komentarza zostawię 36mpx) i podniósł poprzeczkę zarówno marketingową jak i sprzętową, trudno mi uwierzyć w to że Canon puści babola w nowej 5d. Będzie dobrze, jestem o tym przekonany; choć patrząc na ceny nowych obiektywów i 1dx cena nowego korpusu może zaboleć.
24/2.8, poza jednym drobnym szczegolem, to jest "my precious..."
ten drobny szczegol to 800 USD. chyba ich pogrzalo z ta cena. najpierw wywindowali stare 24/2.8 z 350 do 420 EUR (tak ostatnio stoi w sklepach, zreszta tak czy siak niedostepne) a teraz przywalili z nowa wersja za rownowartosc 600 EUR...
w ktorym to momencie B+W jest lepsze od Marumi?
tak pytam, bo mam i te i te i roznicy miedzy nimi nie widze... :D
Nie wiem skąd info o cenach, ale:
From Canon Germany
The bad news? Below is pricing released on the Canon Germany web site. Still waiting to see official USA pricing.
Available April 2012
EF 24-70mm 1:2,8L II USM 2299 Euro
Available June 2012
EF 24mm 1:2,8 IS USM 829 Euro
EF 28mm 1:2,8 IS USM 799 Euro
Canon USA pricing is now official, and it looks like a significant price bump for the Canon EF 24-70 f/2.8L II. It better be the best built, best focusing and have the best optical quality of any Canon zoom lens!
Available April 2012
EF 24-70mm f/2.8L II USM $2299
Available June 2012
EF 24mm f/2.8 IS USM $849
EF 28mm f/2.8 IS USM $799
cyferki i w zielonych i w euro się nie zmieniają czyli jest źle.
To by znaczyło, że w PL ceny wyjdą pewnie ok:
24-70L ~10k
stałki ~3,5k
GRUBO!
To ja się jednak boję tego 5DX zobaczyć.
By było śmiesznie bardzo. 5DX w kicie z 24-70 = 25k PLN :lol:
P.S.
Czy jakiś sklep oferuje 1DX w pre-orderze z gwarancją ceny w dniu zamówienia? Bo jak tak to może być niezła okazja, jeżeli Canon wyjedzie z ceną prawie 7k EURO :p
Chłopaki bo tak lekko zaczęłem przyszłościowo wątpić w wartość swojego aparatu :roll:
Jak wiadomo wczoraj ujawniono D800 nikosia, które powiedzmy sobie szczerze ma szansę być lepszym od 3 razy droższego D3X. Różnice to na dziś chyba tylko wbudowany grip i parę szczegółów, a wiadomo że D800 jest o wiele nowszą technologią i ciekawe co z tego wyniknie... (marketingowo)
przechodząc do rzeczy
Użytkuje 1Ds III
jak wiadomo jest to leciwa pucha, mimo to trzyma cenę, bo nie oszukujmy się, jest to aparat najbardziej uniwersalny w systemie.
No i co teraz. Zaczynam mieć obawy że jak pojawi się coś w stylu 5D3 to będę musiał oddać puchę komuś za ćwierć ceny sklepowej.. Co prawda już po premierze 1DX którego jednak nadal nie ma , a ceny 1ds3 nadal trzymają jakiś tam poziom, ale to nie pociesza :)
tak więc luźne pytanie do Was - jak żyć ?
Co byście zrobili :)
wizja nikona D3X za 8 tys zaczyna mnie przytłaczać :lol:, nie wiem czy to nie ostatni dzwonek na zbycie się puchy aby zbyt dużo nie stracić?
Z góry zaznaczam i wyprzedzam odpowiedzi w stylu że moja pucha jest to i tak nadto moich możliwości, a jej żywot to jeszcze dłuuugie lata - jestem tego świadomy :D
KrzysiekT
09-02-2012, 20:07
To normalne że twojego 1Ds3 za parę lat będziesz musiał sprzedać jakiemuś małolatowi za 2-3 tysiące, bo więcej nie będzie wart. Musisz się z tym pogodzić, i tyle. Tak samo jak z tym że ten małolat pójdzie na ślub z zrobi tym deesem dużo lepsze zdjęcia niż przykładowo ja na początku kariery fotoślubnego, bo jak porównywać 20D z 1Dsmk3 :) Dlatego ceny usług foto będą spadać. Z drugiej strony jak mam teraz 1Dmk4, to wcale jakiegoś gigantycznego przeskoku nie widzę, np. z 50D, który dla mnie był porządnym aparatem, uwzględniając cenę Króla Marka 4. To nie to co przeskok z właśnie 20D na 5Dmk1 ;)
jedynki robią lepsze zdjęcia ślubne niż piątki :) Ciekawa teoria :D
KrzysiekT
10-02-2012, 00:53
No odsetek trafionych zdjęć na bocznych punktach mam zdecydowanie większy z 1Dmk4 niż z 5mk2 ;) Chyba nie zaprzeczysz? :)
Kolekcjoner
10-02-2012, 05:23
Chodzą ploty że 5DmkIII ma mieć 45 MPx - ta sama gęstość matrycy co w xxxD i xxD - masakra. Rawy pewnie ze 100MB albo większe :roll: - a mnie się nowy Nikon nie podoba :lol:.
MariusWA
10-02-2012, 07:25
Chodzą ploty że 5DmkIII ma mieć 45 MPx - ta sama gęstość matrycy co w xxxD i xxD - masakra.
NO jak by się to potwierdziło to prawdziwa katastrofa...co to za dziwna walka na mpx...nieporozumienie i tyle
20mpx to już wystarczająco...po co mam płacić za upakowaną matrycę...jak będę potrzebował miliardów pikseli to sobie kupie przystawkę.
pan.kolega
10-02-2012, 08:27
To jest bardzo smutne z tymi pixelami. Wyraz pogardy nie tylko Canona, ale nawet Nikona dla praw fizyki. Wiadomo, że niezmienne prawa fizyki wykluczają takie sztuczki, a Nikon jeszcze bezczelnie się chwali rozszerzonym DR. Im mniejsze pixele tym większe DR. :twisted: To jawne urąganie wiedzy forumowych ekspertów od pikseli.
A tu jeszcze 45 megapixeli - przecież tego żadne szkło nie wytrzyma, słynne krążki rozproszenia będą jak balony, będą pękać soczewki, a na pełnym otworze będą zupełnie czarne klatki. :shock:
xxkomarxx
10-02-2012, 08:58
Kolega pisał że co robić że 1ds mk3 zacznie tracić. A co ci to przeszkadza. Robi zdjęcia robi. Mam znajomego który ma 1ds mk3 przez 3 lata użytkowania natrzepał aż ok 2tys zdjęć a teraz sprzedał bo 1dx. Dla mnie śmiech na sali. Nie wspomnę już o szkłach których ma masę a kilka z nich nie otwarte od dnia zakupu. Mieć dla samego posiadania. Absurd. Chyba że ktoś traktuje to jak zbieranie znaczków tylko po co sprzedawać.
Premiera nikona jakoś nie zrobiła na mnie najmniejszego wrażenia. Nie chciałbym tego mieć i kropka.
5d mk3 jaki by nie był to i tak nie sprawi że go kupię.
Co do mpx to już robi się lekko chore. Do niedawna jeszcze pamiętam pytania ile masz mpx jako najważniejszy wyznacznik jakości aparatu. Moje 30d z 35 L to był cienias w porównaniu z jakimś kompaktem :P
Nie przeczę może ktoś tego potrzebuje. Ale dla mnie wystarcza to co jest dostępne na rynku a i w tak dużo za dużej cenie.
A widzieliście na CR zdjęcia kita EF-S z czerwonym paskiem ? :)
To normalne że twojego 1Ds3 za parę lat będziesz musiał sprzedać jakiemuś małolatowi za 2-3 tysiące, bo więcej nie będzie wart. Musisz się z tym pogodzić, i tyle.
w to szczerze wątpie , sugerujesz cene na poziomie entry level, a nie wierze ze takie puszki za te 2 a nawet 5 lat będą mocnymi konstrukcjami z 19 krzyżakami AF i wbudowanym gripem ;-)
Chodzą ploty że 5DmkIII ma mieć 45 MPx - ta sama gęstość matrycy co w xxxD i xxD - masakra. Rawy pewnie ze 100MB albo większe :roll: - a mnie się nowy Nikon nie podoba :lol:.
Ja czytałem ploty że 5Dmk3 ma mieć 22MP a 5D X 22MP - to by mi pasowało :)
Żeby jeszcze dali ruchomy ekran to byłbym mega zadowolony
xxkomarxx
10-02-2012, 10:33
Ja czytałem ploty że 5Dmk3 ma mieć 22MP a 5D X 22MP - to by mi pasowało :)
Nie czaje o co chodzi w tej wypowiedzi.
Kiedy w sprzedaży :)
Miało być:
Ja czytałem ploty że 5Dmk3 ma mieć 22MP a 5D X 45MP - to by mi pasowało :)
36 megapixli w Nikonie? Po co to komu?!
Obecne 21 w 5dmk2 już i tak jest wystarczające...
Jeśli Canon wystrzeli coś co ma więcej pixeli może być to strzałem w kolano... Niech wypuści też 2 wersje dla robiących zdjęcia i filmujących.
Czyli lepiej będzie kupić 5D MK II i cieszyć sie pieknymi zdjątkami :)
Janusz Body
10-02-2012, 11:36
Mnie się wydaje, że pogoń za megapikselami się już skończyła. Na długo. G11/G12 ma mniej pixeli niż G10 a zapowiadany 1Dx mniej niż 1Ds3. W przypadku 1Ds3 to i tak dużo więcej niż mały obrazek kiedykolwiek dawał. Moire, rozdzielczośc optyczna obiektywów i inne podobne dość skutecznie ograniczają maksymalną sensowną ilość mpix. Prawdopodobne, że 5D3 będzie miał matrycę podobną jak w 1Dx.
.... Mieć dla samego posiadania. Absurd. .....
Niezupełnie. Od zarania dziejów ludzkości "mienie dla mienia" jest dość popularne.
To jest bardzo smutne z tymi pixelami. Wyraz pogardy nie tylko Canona, ale nawet Nikona dla praw fizyki. Wiadomo, że niezmienne prawa fizyki wykluczają takie sztuczki, a Nikon jeszcze bezczelnie się chwali rozszerzonym DR. Im mniejsze pixele tym większe DR. :twisted: To jawne urąganie wiedzy forumowych ekspertów od pikseli.
A tu jeszcze 45 megapixeli - przecież tego żadne szkło nie wytrzyma, słynne krążki rozproszenia będą jak balony, będą pękać soczewki, a na pełnym otworze będą zupełnie czarne klatki. :shock:
Chciałem zapytać, czy na poważnie piszesz z tymi prawami fizyki, czy żartujesz. Jeśli na poważnie, to napisz o które prawa/zasady chodzi bo jakoś nie mogę dopasować;).
MariusWA
10-02-2012, 12:08
Prawdopodobne, że 5D3 będzie miał matrycę podobną jak w 1Dx.
Oby to były prorocze słowa...
Miało być:
Ja czytałem ploty że ... 5D X 45MP
aby tylko miał s i mRAW i może sobie mieć tyle ;)
Da__FreaK
10-02-2012, 13:27
Wagon kart na sesje :D
xxkomarxx
10-02-2012, 13:30
Niezupełnie. Od zarania dziejów ludzkości "mienie dla mienia" jest dość popularne.
Pamiętam jednego foto kamerzystę na weselu kuzynki. Skacze biega z aparatem i nagrywa film. Przy tym kręcąc prosi gości o to aby chwilę popstrykali jego aparatem bo on nie ma trzech rąk. Skwitowałem w końcu jak mnie poprosił o to, że jak nie daje rady to niech się nie bierze za takie zlecenia.
Do czego zmierzam. Chwalił się że ma wszystkie nikony jakie wyszły a d700 ma 3 sztuki. Szkoda tylko że z obiektywów 24-70 i jakieś tele sigmy. To wszystko. Mówił że nie potrzebuje więcej. Każdy aparat wykorzystuje do innych celów bo jest niepowtarzalny. Mówił że kupi d800 i d4. Ciuch też klasa. Jak Rejtan z rozchyloną koszulą spod której wystawał złoty łańcuch. Mienie dla mienia w niektórych kręgach jest popularne albo to po prostu chwalenie się. Dla mnie bez sensu
Wielkość pixela też ma znaczenie.
potwierdzam powyższy wpis, kocham mojego staruszka 5D :P co zrobić, niektórzy lubią kupować aby sie pokazać ...
Mnie się wydaje, że pogoń za megapikselami się już skończyła. Na długo.
Nie sądzę. Ku kontynuowaniu wyścigu jest wiele powodów:
1. Prestiżowa demonstracja możliwości technologicznych. Linia produktowa z top-puszką o rozdzielczości np. 80Mpix zawsze będzie pożądana przez marketing.
2. Konkurowanie z formatem średnim i jego zastosowaniami.
3. Najważniejsze dla Canona -> wymiana szkieł na nową generację L-ek.
4. Napór bezlusterkowców m43 na lustrzanki APS-C da się częściowo powstrzymać uciekając wlasnie z rozdzielczością, patrz Sony (oczywiscie sens czy raczej bezsens li tylko marketingowy).
Jak będzie? Powinna być lada chwila na rynku nowa puszka xxxd, to przynajmniej dowiemy sie w kwestii APS-C czy wyscig sie zakonczyl.
Nie ma co marudzic na matrzce FF 45-47 MP, bo byla by to naturalna kolej rzeczy, powiekszono by matryce typu 7D do pelnej klatki. Technologia juz jest, potrzeba tylko opracowac metody przerabiania odpowiednio szybko tej duzej wartosci danych. Obiektywy(dobre :) ) dadza rade bo daja i z 7D, no trudno rogi beda slabsze.
Nie sądzę aby wyszła piątka z matrycą blisko, albo nawet ponad 2x większą niż w 1DX.
5D z dobrym AFem i ~7fps nie będzie kanibalizować 1DX, ale taki z matrycą 36Mpx i więcej owszem może - bo studyjni malkontenci co to chcieli żeby następca 1Ds3 miał w sumie to samo tylko matrycę 30++Mpx mogą się na taką piątkę skusić zamiast 1DX.
Chociaż parafrazując pewien slogan reklamowy
Once you go 1D(s) you never go back ;)
Miejmy nadzieję, że 5D3 nie będzie miał 36Mpix i nie będzie kosztował prawie 20 tyś. jak D800...
Kolekcjoner
10-02-2012, 20:50
Widziałem :D - było już linkowane na forum w dowcipach. Najbardziej mi się podobają efekty :lol:.
3. Najważniejsze dla Canona -> wymiana szkieł na nową generację L-ek.
No i tu dotykamy następnej kwestii - MTF-y ostatniego "kita" eLkowego. Nie wiem właśnie czy to nie jest przymiarka pod bardzo gęstą matrycę :rolleyes:.
Miejmy nadzieję, że 5D3 nie będzie miał 36Mpix i nie będzie kosztował prawie 20 tyś. jak D800...
Z tego co piszą to D800 będzie raczej bliżej 10 kzł niż 20 :cool:.
D800 ma kosztować 12000 zł a 5d3 ma kiedyś być... ;)
Będzie wojenka?
5D X i 5D Mark III (http://www.canonrumors.com/2012/02/5d-split-5d-x-5d-mark-iii-cr1/)
Z tego co mi wiadomo nt. 5D2, to sprzedawał i sprzedaje się wprost znakomicie (powyżej oczekiwań) głównie dzięki relatywnie wysokiej rozdzielczości. Nie zdziwię się, jak w 5D3 będzie miał nawet więcej MPix niż D800, a na mnie specjalnie bym nie liczył.
Kolekcjoner
10-02-2012, 21:44
Z tego co mi wiadomo nt. 5D2, to sprzedawał i sprzedaje się wprost znakomicie (powyżej oczekiwań) głównie dzięki relatywnie wysokiej rozdzielczości.
Wiele wskazuje na to, że częściowo za tę popularność opowiedzialne były filmy. Teraz będzie już ciężko to powtórzyć, bo jest już zupełnie inna sytuacja na rynku. 5D mkII w momencie wejścia miał niemal identyczną sytuację pod tym względem jak 5D - zero konkurencji.
Żeby tylko 5d III nie załatwił 1dynek jak d800 d3x
Cena D800 zostala przeze mnie wzieta z zapowiedzi e-fotojoker.pl :-)
Wysłano z wychodka.
Kolekcjoner
10-02-2012, 21:56
Żeby tylko 5d III nie załatwił 1dynek jak d800 d3x
Myślę że gorzej niż 1Dx się już nie da :wink:.
Tyle, że s i mraw nie poprawią DR.
Tyle, że s i mraw nie poprawią DR.
A co poprawi ? Pytam poważnie. Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu i stawiam na lepszy przetwornik AD oraz na mniejszy szum termiczny, ale to chyba nie wszystko.
pan.kolega
11-02-2012, 09:27
Chciałem zapytać, czy na poważnie piszesz z tymi prawami fizyki, czy żartujesz. Jeśli na poważnie, to napisz o które prawa/zasady chodzi bo jakoś nie mogę dopasować;).
Skoro pytasz, to muszę się przyznać, że żartuję. Żartuję z tych, którzy biadolą nad coraz mniejszymi pixelami (już przy 10 Mpix biadolili) cytując jakieś rzekome niewzruszone prawa fizyki.
Jeszcze niedawno 50D to była tragedia w porównaniu z 40D, dzisiaj 50D to zacna klasyka.
Chodzi o to, że na razie nic się nie dzieje, technologia się polepsza, bariery fizyczne jeszcze daleko, a granica dyfrakcyjna obiektywów nie ma nic wspólnego z rozmiarami pixeli.
Jedynym problemem jest początkowy rozmiar pliku, ale to łatwo pokonać.
A co poprawi ? Pytam poważnie. Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu i stawiam na lepszy przetwornik AD oraz na mniejszy szum termiczny, ale to chyba nie wszystko.
Większy piksel?
Kolekcjoner
12-02-2012, 03:09
Chodzi o to, że na razie nic się nie dzieje, technologia się polepsza, bariery fizyczne jeszcze daleko, a granica dyfrakcyjna obiektywów nie ma nic wspólnego z rozmiarami pixeli.
Ja tam prosty chłop ze wsi jestem nie żaden inżynier czy inny doktór ;-) i w takim razie jak wytłumaczyć to:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=458&FLI=0&API=4&LensComp=458&FLIComp=0&APIComp=6&Camera=474&CameraComp=474&Sample=0&SampleComp=0
i to:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-1Ds-Mark-III-Digital-Camera-Review.aspx
(chodzi o tabelę zaraz poniżej) :-P.
pan.kolega
12-02-2012, 11:50
Jasne, że ostrość obiektywu zmniejsza się ze zmniejszającym się otworem.
Ale to tylko oznacza to, że nadmiar pixeli na tych małych otworach nie polepszy ostrości. Granica dyfrakcyjna wyznacza tylko największą gęstośc pixeli która jest potrzebna żeby wykorzystać rozdzielczość obiektywu. Ale wieksza gestość na pewno nic a nic nie zaszkodzi (a wielu wierzy wskutek mętnych opisów, że jest inaczej i zdarzy sie jakaś katastrofa). Można rzucić obraz z nawet najmydlańszego obiektywu np. na jednolitą białą powierzchnię bez w ogóle żadnych pixeli (chyba że rozmiarów atomów) i bedzie dalej tak samo ostry.
Dlatego jest to mit, że napakowane matryce "wymagają" najlepszych obiektywów. Nawet najmydlańszemu obiektywowi nie zaszkodzi nadmiar pixeli.
Natomiast przydają sie te pixele na optymalnych otworach w okolicy maximum rozdzielczości. Najlepsze obiektywy na optymalnej przysłonie na pewno przewyższają rozdzielczością np. 15-18 Mp na kropie, czyli 40-45 Mp na FF. Każdy się może sam łatwo o tym przekonać obserwujac detale np. włosy, rozmiaru jednego pixela. I to z filtrem antyaliasowym! Przy wiekszej gestości pixeli ten filtr będzie można wyrzucić, bo zastapi go nieostrość samego obiektywu.
Konieczność tych filtrów dowodzi, że obiektywy co najmniej dorównują rozdzielczością matrycom.
Kolekcjoner
12-02-2012, 17:47
Czyli według tego co piszesz to im więcej pikseli tym lepiej no ciekawe, ciekawe :D. Nie pozostaje nic innego niż modlić się o to żeby nowy 5D miał 50 MPx ;)8-).
Naprawde tak trudno przeliczyc martryce APS-C 18MP z 7D na FF. A przeciez nie mam na 7D zadnych klopotow z optyka, przez upakowanie matrycy.
Nowy 5d będzie miał 50MP i odchylany LCD :grin: i tym będzie sie różnił od poprzednika :twisted:
odchylany ekran - fuj, nie dla mnie :/
jeżeli taki będzie w 5Dx to chyba go sobie w przyszłości przykleję :lol:
Naprawde tak trudno przeliczyc martryce APS-C 18MP z 7D na FF. A przeciez nie mam na 7D zadnych klopotow z optyka, przez upakowanie matrycy.
Tylko po co komu 46 MPX (czytaj: co najmniej 95% użytkowników)? Poza tym, zrób fotę np. zaniedbanego trawnika trudno teraz o trawę) 7D i 5D i porównaj szczegóły (testowałem na 30D - na zdjęciu z piątki widać było każde źdbło, u mnie trawa przypominała papkę).
pan.kolega
12-02-2012, 22:10
Czyli według tego co piszesz to im więcej pikseli tym lepiej no ciekawe, ciekawe :D. Nie pozostaje nic innego niż modlić się o to żeby nowy 5D miał 50 MPx ;)8-).
Tak jest, o ile producent upora się z innymi problemami mniejszych pixeli tzn. DR i szumami. To na razie się udaje, i podejrzewam , że to jeszcze nie koniec.
To co się odbywa w lustrzankach ma niewiele wspólnego z tym co się działo z parę lat temu z kompaktami, kiedy zwiększano bez umiaru gęstość tych samych technologicznie pixeli i w niektórych przypadkach nowszy model był po prostu gorszy od starszego na każdym ISO.
Tylko po co komu 46 MPX (czytaj: co najmniej 95% użytkowników)? Poza tym, zrób fotę np. zaniedbanego trawnika trudno teraz o trawę) 7D i 5D i porównaj szczegóły (testowałem na 30D - na zdjęciu z piątki widać było każde źdbło, u mnie trawa przypominała papkę).
Przeciez to jakas totalna bzdura z mojego 7D dostaje duzo wiecej szczegolow niz ze starej piatki, pod warunkiem ze nie zaloze jakiegos kiepskiego obiektywu. I jak masz taki przypadek ze nawet ze Swoim 30D dostajesz "papke" to poszukaj tego przyczyny, bo to nie jest normalne.
A co do duzej ilosci MP, komu ma sie przydac to sie przyda.
Przeciez to jakas totalna bzdura z mojego 7D dostaje duzo wiecej szczegolow niz ze starej piatki, pod warunkiem ze nie zaloze jakiegos kiepskiego obiektywu. I jak masz taki przypadek ze nawet ze Swoim 30D dostajesz "papke" to poszukaj tego przyczyny, bo to nie jest normalne.
A co do duzej ilosci MP, komu ma sie przydac to sie przyda.
Obiektyw, owszem, kiepski (50 1.8), ale słabej ostrości nie można mu zarzucić, tym bardziej, że był przymknięty.
A MPXy na pewno komuś się przydadzą, ale to będzie garstka ludzi.
Kolekcjoner
13-02-2012, 07:02
Tak jest, o ile producent upora się z innymi problemami mniejszych pixeli tzn. DR i szumami. To na razie się udaje, i podejrzewam , że to jeszcze nie koniec.
No i tu dochodzimy do sedna. O ile. Problem polega na tym że marketing póki co wyprzedza to "poranie się" i zamiast być lepiej to mamy tak sobie albo gorzej - wystarczy zobaczyć co wychodzi z najnowszego Sony czy przykładowych zdjęć ze świeżej zabawki Nikona czy historycznie 30D->40D.
Ja nie mam nic przeciwko większej ilości pikseli o ile to istotnie coś daje. Dobrze jeszcze że soft i procki są coraz lepsze i jakoś daje się to ogarnąć choć wyraźnie wiać, że gdyby nie szaleli to można by uzyskać znacznie lepsze efekty nie pakując takiej ilości pikseli.
A MPXy na pewno komuś się przydadzą, ale to będzie garstka ludzi.
I teraz dokładnie narzuca się pytanie po co? Jedyna przyczyna to ośli pęd żeby w folderze albo w sklepie można było wpisać większą cyferkę.
No i tu dochodzimy do sedna. O ile. Problem polega na tym że marketing póki co wyprzedza to "poranie się" i zamiast być lepiej to mamy tak sobie albo gorzej - wystarczy zobaczyć co wychodzi z najnowszego Sony czy przykładowych zdjęć ze świeżej zabawki Nikona czy historycznie 30D->40D.
Ja nie mam nic przeciwko większej ilości pikseli o ile to istotnie coś daje. Dobrze jeszcze że soft i procki są coraz lepsze i jakoś daje się to ogarnąć choć wyraźnie wiać, że gdyby nie szaleli to można by uzyskać znacznie lepsze efekty nie pakując takiej ilości pikseli.
I teraz dokładnie narzuca się pytanie po co? Jedyna przyczyna to ośli pęd żeby w folderze albo w sklepie można było wpisać większą cyferkę.
Niestety to smutna prawda. Ale wiele osób ulega tym marketingowym bredniom i dlatego firmy wyznaczają taki a nie inny kierunek. Czasami daiała dodanie do gorszego produktu mega :)
Skoro pytasz, to muszę się przyznać, że żartuję. Żartuję z tych, którzy biadolą nad coraz mniejszymi pixelami (już przy 10 Mpix biadolili) cytując jakieś rzekome niewzruszone prawa fizyki.
Jeszcze niedawno 50D to była tragedia w porównaniu z 40D, dzisiaj 50D to zacna klasyka.
Jedynym problemem jest początkowy rozmiar pliku, ale to łatwo pokonać.
Uff :)
No właśnie, dlaczego twierdzisz, że gorzej ?
pan.kolega
13-02-2012, 10:44
Tu chodzi o wyostrzanie typu unsharp mask. Parametr radius musi być dostosowany do ostrości obiektywu, a nie zawsze ten sam w pixelach. Po prostu nie można zostawić radius na 1 pixel bez względu na to jaki mały jest ten pixel. Jeżeli obiektyw jest mniej ostry to trzeba ustawic na wiecej. W 30D ustawienie na 1 pixel może być OK praktycznie z każdym obiektywem, a w 7D z obiektywem mniej ostrym albo na pełnym otworze to może być za mało.
Kolekcjoner
13-02-2012, 11:15
No właśnie, dlaczego twierdzisz, że gorzej ?
A nie chce Ci się przeczytać kilku postów wyżej :rolleyes:.
dziobolek
13-02-2012, 12:08
A widzieliście... ...zdjęcia kita EF-S z czerwonym paskiem ? :)
Niom, jakieś dwa lata temu... ;)
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=931825#post931825
Pozdrówka!
Kolekcjoner
13-02-2012, 12:23
Na CR lista szkieł:
EF 50 1.8 IS, status “prototype”, has tag “spring 2013″
EF 50 2.5 macro was tagged with “to be replaced”
EF 200 2.8 L IS macro is tagged with “testing”, “patents pending”, and “autumn 2013″
EF 24-70 2.8 L II tagged “final”, “winter 2011″
EF 100-400 4-5.6 L IS tagged “final”, “autumn 2012″
EF 35 1.4 L II tagged “prototype”, “winter 2012″
EF 60 L IS lens tagged “prototype”
EF-S 20-65 IS
EF-S 45-105 IS status “development”
EF-S 55-70 IS “testing”
EF-S 70-400 IS “prototype”
Niom, jakieś dwa lata temu... ;)
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=931825#post931825
Pozdrówka!
ooo... to bylo nawet bardziej profesjonalnie wykonane. ten nowy kit-mod to raptem domalowanie paska, nie przemalowywanie kompletnie calej obudowy...
Na CR lista szkieł:
EF 50 1.8 IS, status “prototype”, has tag “spring 2013″
EF 50 2.5 macro was tagged with “to be replaced”
EF 200 2.8 L IS macro is tagged with “testing”, “patents pending”, and “autumn 2013″
EF 24-70 2.8 L II tagged “final”, “winter 2011″
EF 100-400 4-5.6 L IS tagged “final”, “autumn 2012″
EF 35 1.4 L II tagged “prototype”, “winter 2012″
EF 60 L IS lens tagged “prototype”
EF-S 20-65 IS
EF-S 45-105 IS status “development”
EF-S 55-70 IS “testing”
EF-S 70-400 IS “prototype”
kolejny wet dream... ;)
z tej listy obstawiam:
50/1.8 (bo moga, praktycznie zerowym kosztem R&D)
200/2.8 (troche wiekszym kosztem :D )
reszta...
ciekaw jestem 100-400... bo moze sie po jego premierze okazac, ze 70-300 L wcale nie jest tak koszmarnie drogi :lol:
Kolekcjoner
13-02-2012, 12:43
ciekaw jestem 100-400... bo moze sie po jego premierze okazac, ze 70-300 L wcale nie jest tak koszmarnie drogi :lol:
Z tego wszystkiego to jedyne co mi wygląda realistycznie to właśnie ten zoom, obecny to już straszny staroć i istotnie odświeżenie by się bardzo przydało. Co do ceny to nie mam wątpliwości, że ze 3000 $ pękną minimum.
A nie chce Ci się przeczytać kilku postów wyżej :rolleyes:.
Przeczytałem, ale nie wiem dlaczego, bo nikt nie napisał. Wszyscy piszą, że źle, a nikt nie pisze dlaczego. Coś tam czasem ktoś bąknie o fizyce, ale tak dokładniej to nie wiadomo która zasada albo prawo o tym mówi. Stara 5 miała mniej pixeli, a obrazek chyba miała taki sam jak nowa. No chyba, że miała lepszy, ale trudno mi porównać bo nie mam starej.
Stara 5 miała mniej pixeli, a obrazek chyba miała taki sam jak nowa. Ja tam wolę nową.
Subiektywnie,[bo nie na podstawie testów] dla mnie 5d oferuje najlepszy obrazek i wszystkie inne mocne czy słabe strony są drugorzędne.Z aparatów ostatnich powiedzmy dwudziestu lat z którymi miałem kontakt[parę lat używania a nie czytania o nich :) ] trwały ślad zostawiły EOS 50 i Eos 5d.
Dziwne ale jakoś do dziś "kleją" mi się do ręki :confused:
Sądzicie że cena 5DIII ok. 10k jest pewna i czy w tej sytuacji nie lepiej postawić na 5DII za 7k bo może cena wzrosnąć po premierze? Czy zmiany są warte 3tys dla zwykłego fotopstryka?
raczej cena bedzie na poziomie 12 tyś, po drugie jest tyle sprzecznych info o MKIII że na dobra sprawe nie wiadomo co wypuszczą, na dzień dzisiejszy lepiej wejśće w MK II :)
Quadrifoglio
13-02-2012, 18:40
Sądzicie że cena 5DIII ok. 10k jest pewna i czy w tej sytuacji nie lepiej postawić na 5DII za 7k bo może cena wzrosnąć po premierze? Czy zmiany są warte 3tys dla zwykłego fotopstryka?
Ile by nie kosztował, dla "zwykłego fotopstryka" nie ma to znaczenia bo i tak topi się te pieniądze. Pytanie tylko kto może sobie indywidualnie pozwolić na utopienie 7 tyś, kto 10 tys a kto 12 tys. Czyli nie ma obiektywnej ceny dobrej lub złej. Co innego zawodowiec, jemu po prostu ten zakup musi się zwrócić i zarobić na siebie.
Kolekcjoner
14-02-2012, 19:48
No i znów garść plotek z CR:
1. podobno ma nie być już następcy 7D, zamiast tego następca 60D ma być bardziej wypasiony - sytuacja ma wrócić do tego co było dawniej. Mój komentarz jest taki że jest to wielce prawdopodobne. Szczególnie jeśli prawdą są plotki o dwóch piątkach to miejsca dla zaawansowanego cropa zaczyna się robić bardzo mało. Druga kwestia to po kiego grzyba mnożyć byty jak można wsadzić bebechy z siódemki do 70D i wszyscy będą szczęśliwi - księgowi Canona przede wszystkim 8-).
2. Jeśli chodzi o szkła to są szanse na:
35L II - drogi (mój komentarz - pewnie jak diabli podejrzewam że będzie dobijać do 8-9 kzł) - premiera na wiosnę
Premiery na Photokinie:
EF 100-400 f/4-5.6L IS - już było o nim w poprzednim odcinku ;)8-)
300 f/4L IS - w sumie nie jest to jakiś mus żeby go odnawiać ale być może łatwiej zrobić to łącznie z nowym 400mm
400 f/4L IS - (mój komentarz - tu moim zdaniem jak najbardziej dołożenie IS by się przydało i byłby to w swojej klasie hit - oczywiście o ile znów nie zarżną go ceną)
EF135 f/1.8 IS - podobno istnieje ale póki co odłożony
3. 5D Mark III/X - w tej kwestii jest mniej więcej status quo - nie ma nowych wiarygodnych przecieków - bardziej prawdopodobna jest wersja 22MPX która ma niby zastąpić 7D. Premiera 28 lutego br. Podobno jeśli będzie zapotrzebowanie na model z gęstą matrycą Canon z łatwością go może wypuścić - cokolwiek to oznacza???
Mój komentarz - podejrzewam, że w tym układzie może być jeszcze jeden FF z gęstą matrycą ale niekoniecznie równocześnie. I może być to zapowiadany Canon EOS C.
Co do tzw. FF entry level - chyba jeszcze na niego poczekamy.
No i znów garść plotek z CR:3. 5D Mark III/X - w tej kwestii jest mniej więcej status quo - nie ma nowych wiarygodnych przecieków - bardziej prawdopodobna jest wersja 22MPX która ma niby zastąpić 7D. Premiera 28 lutego br.
CR ? A dokładniej skąd te plotki ?
Podobno nowa 5tka ma wyjść na Photokinę, więc skąd ta lutowa data i na ile jest wiarygodna ? :)
CR ? A dokładniej skąd te plotki ?
http://www.canonrumors.com/
Kolekcjoner
14-02-2012, 20:12
..... na ile jest wiarygodna ? :)
Nie mam najmniejszego pojęcia :cool:.
strideer
14-02-2012, 20:14
Nie mam najmniejszego pojęcia :cool:.
Natężenie i rodzaj pojawiających się plotek na temat nowego 5D jest dość zgodny z tym, co zwykle widać kiedy Canon przygotowuje się do wypuszczenia nowego profesjonalnego modelu. Moim zdaniem jest to kwestia tygodni do premiery, szczególnie, że Canon rzadko kiedy pozwala fanom sprzętu fotograficznego pocieszyć się supernapakowanymi lustrzankami żółtej konkurencji dłużej niż 2-3 tygodnie :-)
Co do tzw. FF entry level - chyba jeszcze na niego poczekamy.
No żeby się nie okazało (a takie plotki też się pojawiają) za tanie FF to będzie 5D2 pozostawiony w sprzedaży po wejściu nowej(-ch) 5D3/X :roll:
Do coraz wyższych cen sprzętu Canona należy się przyzwyczajać.
Oczywiście, że 5d III będzie kosztować więcej od 5d II.
Nie ma się też co podniecać ewentualnym 400/4 IS jako następcą obecnego 400/5.6. Powód? Będzie kosztować 2x więcej.
Nie ma się też co podniecać ewentualnym 400/4 IS jako następcą obecnego 400/5.6. Powód? Będzie kosztować 2x więcej.
2x? To proszę zapakować 1 szt. :-P
Druga kwestia to po kiego grzyba mnożyć byty jak można wsadzić bebechy z siódemki do 70D i wszyscy będą szczęśliwi - księgowi Canona przede wszystkim 8-).
lubie twoje diagnozy, Watsonie ;)
300 f/4L IS - w sumie nie jest to jakiś mus żeby go odnawiać ale być może łatwiej zrobić to łącznie z nowym 400mm
mus nie, ale ta konstrukcje optyczna Canona ma zajedobra i jesli tam wrzucic nowy 4-dzialkowy IS i najnowsze powloki... to za kilka lat, jak cena zejdzie do ludzkiego poziomu, ten lens bedzie ukochany...
400 f/4L IS - (mój komentarz - tu moim zdaniem jak najbardziej dołożenie IS by się przydało i byłby to w swojej klasie hit - oczywiście o ile znów nie zarżną go ceną)
jak nie zarzna, jak zarzna? :) podaj mi przyklad premiery lensa z ostatnich... dajmy na to 5 lat, ktory nie mordowal cena :) 18-55 sie nie liczy!
z innej beczki - to jest nowa sportowa rurka pod reporterski FF dla przyzwyczajonych do 1D + 300/4, a ta kombinacja byla koniem roboczym np. do hokeja na lodzie.
to nadal jest, pomijajac koszt korpusu, dawne 300/4 plus jakas nerka i rezygnacja z drugiego dziecka (wzglednie "let go" pierwszemu, jesli drugiego nie ma)... no ale...
EF135 f/1.8 IS - podobno istnieje ale póki co odłożony
po ostatnim tygodniu juz mnie takie plotki przestaja dziwic i nawet wydaja sie realistyczne... a wizja jest az zbyt piekna...
3. 5D Mark III/X - w tej kwestii jest mniej więcej status quo - nie ma nowych wiarygodnych przecieków - bardziej prawdopodobna jest wersja 22MPX która ma niby zastąpić 7D.
FF z uczciwym AF dla zwyklego smiertelnego, tzn. tanszy niz samochod... ? o tempora, o mores! a jeszcze nie dawno FF nie bylo i nigdy nie mialo byc potrzebne...
2x? To proszę zapakować 1 szt. :-P
Eeeeeeeeeee, nie wiedziałem, że 400/5.6 takie tanie jest. 400/4 IS spodziewałbym się raczej w cenie 300/2.8 L IS. Ciekawe czy przy okazji Canon ogłosi koniec przygody z DO czy wycofa się po cichutku...
A tak przy okazji: bardziej niż na 5d III czekam na nowego Rebela. Spóźnia się. Ciekawe czy oznacza to, że Canon będzie mieć do powiedzenia coś ciekawego? Nie ukrywam, że 600d mnie rozczarowała.
Kolekcjoner
14-02-2012, 21:43
lubie twoje diagnozy, Watsonie ;)
Dzięki Sherlocku ;).
jak nie zarzna, jak zarzna? :) podaj mi przyklad premiery lensa z ostatnich... dajmy na to 5 lat, ktory nie mordowal cena :) 18-55 sie nie liczy!
W sumie rozwiązanie ze zrobieniem 400/4 IS zamiast 400/5.6 IS jest z tego powodu bardzo logiczne. Szczególnie gdyby to miało oznaczać zakończenie produkcji tego ostatniego.
Ciekawe czy przy okazji Canon ogłosi koniec przygody z DO czy wycofa się po cichutku...
A dlaczego? Niedawno były nowe patenty na kolejne obiektywy z DO. Poza tym nieonanistyczne patrząc te obiektywy mają bardzo duże zalety dlatego nie sądzę żeby to odeszło do lamusa. Marketingowo też ma to znaczenie, że Canon ma coś czego inni nie mają - nawet jeśli jest to bardziej kwestia folderowa niż praktyczna.
A dlaczego? Niedawno były nowe patenty na kolejne obiektywy z DO. Poza tym nieonanistyczne patrząc te obiektywy mają bardzo duże zalety dlatego nie sądzę żeby to odeszło do lamusa. Marketingowo też ma to znaczenie, że Canon ma coś czego inni nie mają - nawet jeśli jest to bardziej kwestia folderowa niż praktyczna.
Patentować Canon może różne rzeczy, również dla zmylenia konkurencji.
Zalety? A jakie? Nowe super-tele (300, 400, 500 i 600) też są lżejsze od starych. 70-300 DO? Po wprowadzeniu L-ki 70-300 chyba sprzedaż spadła do zera. Jak ktoś chce mały obiektyw, to kupi mikrozuiko ;)
Kolekcjoner
14-02-2012, 22:16
Patentować Canon może różne rzeczy, również dla zmylenia konkurencji.
Zalety? A jakie? Nowe super-tele (300, 400, 500 i 600) też są lżejsze od starych. 70-300 DO? Po wprowadzeniu L-ki 70-300 chyba sprzedaż spadła do zera. Jak ktoś chce mały obiektyw, to kupi mikrozuiko ;)
Wiesz nie mam żadnych danych na temat sprzedaży żeby móc polemizować ale nie sądzę żeby sprzedaż była zerowa - znam ludzi którzy mają 70-300 DO - porównywanie tego z megaklocem eLką nie ma według mnie najmniejszego sensu. Natomiast zalety są takie że są po prostu małe i lekkie przy zupełnie przyzwoitej jakości (i bardzo nieprzyzwoitej cenie :cool: - co jest oczywistą wadą). Do tego to co wspominałem o marketingu.
BTW: "kupi mikrozuiko" - z bagnetem EF oczywiście :mrgreen:.
Wiesz nie mam żadnych danych na temat sprzedaży żeby móc polemizować ale nie sądzę żeby sprzedaż była zerowa - znam ludzi którzy mają 70-300 DO - porównywanie tego z megaklocem eLką nie ma według mnie najmniejszego sensu.
Bo kupili za 50% ceny z rynku wtórnego albo nie mieli wyboru, tzn. nie było jeszcze L-ki. L-ka nie jest wcale megaklocem w porównaniu do DO. Ale potrafię zrozumieć, że dla kogoś to jest różnica, sam wolę rebela od 7d.
Kolekcjoner
14-02-2012, 23:15
Bo kupili za 50% ceny z rynku wtórnego albo nie mieli wyboru, tzn. nie było jeszcze L-ki.
Była i kupili z pełną świadomością, że przepłacają ale z racji tego, że większość życia spędzają w podróżach (szczególnie lotniczych) była to inwestycja jak najbardziej racjonalna. Szczególnie jak jeden z nich musiał zostawić w Patagonii swój ulubiony obiektyw żeby nie płacić gigantycznej kwoty za nadbagaż.
L-ka nie jest wcale megaklocem w porównaniu do DO. Ale potrafię zrozumieć, że dla kogoś to jest różnica, sam wolę rebela od 7d.
Wszystko to kwestia priorytetów dla niektórych problemem jest nawet kolor. Ja uważam że lepiej żeby był wybór i fajnie że niektóre firmy to zapewniają 8-).
2. Jeśli chodzi o szkła to są szanse na:
35L II - drogi (mój komentarz - pewnie jak diabli podejrzewam że będzie dobijać do 8-9 kzł) - premiera na wiosnę
Nowe 35 nie może być droższe (a przynajmniej nie tak znacząco) od 24L
Obstawiam maks 7k. Niech tylko poprawią CA. Ostrość jest ok.
35 nie jest produkowana w takiej ilości i nie jest takim koniem roboczym jak 24-70L. Z zoomem mogli polecieć z ceną bo repo i tak kupią - tak jak kupili 70-200mkII tak i tego też kupią.
Premiery na Photokinie:
EF 100-400 f/4-5.6L IS - już było o nim w poprzednim odcinku ;)8-)
100-400 już ma być od ilu? Z 3-5lat będzie nie?
300/4 IS faktycznie nie ma się czego wstydzić no ale może wymienią? Czemu nie? Argument, że wejdzie razem z 400/4 IS jest logiczny
Ta czterysetka byłaby fajna, ale no jak nie zarżną ceną jak zarżną. 12k IMHO i nie mniej.
3. 5D Mark III/X - w tej kwestii jest mniej więcej status quo - nie ma nowych wiarygodnych przecieków - bardziej prawdopodobna jest wersja 22MPX która ma niby zastąpić 7D. Premiera 28 lutego br. Podobno jeśli będzie zapotrzebowanie na model z gęstą matrycą Canon z łatwością go może wypuścić - cokolwiek to oznacza???
Poczekamy zobaczymy. Zakres 18-22Mpx, 6-7fps i przynajmniej z 9krzyżowych od 2.8 i dodatkowy procek do AFa i ja jestem w niebie.
D700 z zatkniętą czerwoną flagą :D
Kolekcjoner
18-02-2012, 12:20
Na CR piszą że wkrótce jakaś premiera. Podobno ma być FF. CR3 - czyli wiedzą to z bardzo wiarygodnego źródła. Oby się tylko nie okazało że to będzie takie prawie FF czyli 650D z "przełomową" matrycą 25 mpx :mrgreen:.
allxages
18-02-2012, 14:32
Nowe 35 nie może być droższe (a przynajmniej nie tak znacząco) od 24L
Obstawiam maks 7k. Niech tylko poprawią CA. Ostrość jest ok.
Tak szczerze mowiac to chyba wyleczylem sie z pozadania naprawy 35L. To szklo jest praiwe kompletne. CA mozna poprawic. I dodac uszczelki. Troche malo zeby wprowadzac nowe szklo. A juz na bank nie warto dac wiecej niz 500-800 zl do takich ficzerow.
35 nie jest produkowana w takiej ilości i nie jest takim koniem roboczym jak 24-70L. Z zoomem mogli polecieć z ceną bo repo i tak kupią - tak jak kupili 70-200mkII tak i tego też kupią.
24-70L za duzo z reporterami nie ma wspolnego. Koniem roboczym jest 16-35L + wspomniane 70-200. 24-70 nie ma ani atrakcyjnego zakresu do repo, ani wagi. Biegaj z nim i biala rurka i dwoma jedynkami dzien w dzien, dzien w dzien. No nie da sie ;)
24-70L to jest bardzo atrakcyjne dla zaawansowanych amatorow oraz kotleciarzy itd.
Kolekcjoner
18-02-2012, 16:31
24-70 nabierze atrakcyjności wraz z wejściem na rynek 1DX.
24-70L to jest bardzo atrakcyjne dla zaawansowanych amatorow oraz kotleciarzy itd.Z tego co mi wiadomo, to często mają 16-35, 24-70, 70-200, ale faktycznie, te dwa skrajne są większość czasu używane.
enforces
19-02-2012, 14:49
Na CR piszą że wkrótce jakaś premiera. Podobno ma być FF. CR3 - czyli wiedzą to z bardzo wiarygodnego źródła. Oby się tylko nie okazało że to będzie takie prawie FF czyli 650D z "przełomową" matrycą 25 mpx :mrgreen:.
apropos 650d. Czekam na niego i ani widu ani slychu.
apropos 650d. Czekam na niego i ani widu ani slychu.
Też czekam. Zobaczymy co Canon wymyśli, numer typu 600d + dotykowy ekran u mnie nie przejdzie. Wydaje mi się, że i tak nie mają wielkiego pola manewru, jedynie nowa matryca i lepszy AF, tutaj mogą się wyróżnić.
Tymczasem pojawił się patent nowego kita, być może do bezlusterkowca bazującego na APS-C.
Canon 18-45 f/3.5-5.6
I wiecie co mnie w tym najbardziej podnieca? Brak IS :D
Gdyby zrobili mały korpus ze stabilizacją matrycy, to ucieszyłbym się, że zostawiłem sobie 400/5.6, którego prawie nie używam. Idealny mały, lekki zestaw na wycieczki :)
Ech, rozmarzyłem się... To tylko patent... Znając Canona nie będzie stabilizacji ani w obiektywie kitowym ani w korpusie :D
PS. OK, są pewne przesłanki, że będzie stabilizacja w korpusie. To tylko moje podejrzenia, ale niech będzie na koniec optymistyczniej ;)
Kolekcjoner
20-02-2012, 19:00
Przy założeniu że to będzie całkowicie kompatybilne z bagnetem EF, bo jak nie to tego 400/5.6 możesz sobie z równym skutkiem podpiąć do któregoś olka i masz 800/5.6 ;).
Tymczasem pojawił się patent nowego kita, być może do bezlusterkowca bazującego na APS-C.
Canon 18-45 f/3.5-5.6
ale do xxxD Canon regularnie wpycha niestabilizowany 18-55 i to szklo dorobilo sie juz markIII. nic nie stoi na przeszkodzie, zeby byla i wersja mark IV, jesli Canon dojdzie do wniosku, ze mozna jeszcze bardziej na kosztach przyciac ;)
stabilizacja w Rebelach... no kaman... przeciez kupuja! :D
Przy założeniu że to będzie całkowicie kompatybilne z bagnetem EF, bo jak nie to tego 400/5.6 możesz sobie z równym skutkiem podpiąć do któregoś olka i masz 800/5.6 ;).
Kompatybilne przez przejściówkę, oczywiście. Podejrzewam, że Canon zgodność zachowa. Natomiast największym problemem może być AF. Bo skoro bez lustra, to raczej tylko CD AF. A ja nadal utrzymuję, że dotychczasowe szkła Canona się po prostu do tego nie nadają.
Nie w Rebelach. W nowym systemie bez lustra. I chyba tylko dlatego, żeby szkła były mniejsze (na APS-C i tak nie będą miniaturowe). Pokusa, żeby sprzedawać ISa w każdym szkle musi być straszna i naprawdę będę bił pokłony Canonowi jeśli z tego zrezygnują.
Kolekcjoner
20-02-2012, 19:41
Kompatybilne przez przejściówkę, oczywiście. Podejrzewam, że Canon zgodność zachowa. Natomiast największym problemem może być AF. Bo skoro bez lustra, to raczej tylko CD AF. A ja nadal utrzymuję, że dotychczasowe szkła Canona się po prostu do tego nie nadają.
No i jeśli tak jest to są minimalne szanse na to że zachowają kompatybilność..... chyba że.....
...chyba że znajdą jakieś rozwiązanie żeby zachować fazowy AF bez lustra ale o tym na razie sza...... :cool:.
Przekonamy się. Pewnie 1. marca.
Natomiast największym problemem może być AF. Bo skoro bez lustra, to raczej tylko CD AF. A ja nadal utrzymuję, że dotychczasowe szkła Canona się po prostu do tego nie nadają.
Ale co maja szkla do tego?
Jesli szkla wyrabiaja z PD AF (majacy wieksze wymagania wzledem silnikow i szybkosci szkiel), to dlaczego maja nie wyrobic z (wolniejszym raczej zawsze) CD AF? To, ze CDAF dziala jak dziala obecnie to wina puszek.
pan.kolega
21-02-2012, 09:05
ale do xxxD Canon regularnie wpycha niestabilizowany 18-55 i to szklo dorobilo sie juz markIII. nic nie stoi na przeszkodzie, zeby byla i wersja mark IV, jesli Canon dojdzie do wniosku, ze mozna jeszcze bardziej na kosztach przyciac ;)
A gdzie można nabyć kit z niestabilizowanym 18-55 III ? Myślałem, że tego już nie ma bo nie widzę na stronach Canona.
Nawiasem mówiąc artykuł Wikipedii o kitach jest napisany przez jakieś dziecko i przypomina niektóre forumowe rojenia. Np. że niby kit III jest optycznie lepszy od poprzednich. A on ma tylko czrny pasek zamiast srebrnego.
Ale co maja szkla do tego?
Jesli szkla wyrabiaja z PD AF (majacy wieksze wymagania wzledem silnikow i szybkosci szkiel), to dlaczego maja nie wyrobic z (wolniejszym raczej zawsze) CD AF? To, ze CDAF dziala jak dziala obecnie to wina puszek.
Kiedyś już dyskutowaliśmy na ten temat. CD AF wymaga prawdopodobnie innego sterowania ruchem soczewek niż PD AF. Np. "przesuń o krok" zamiast "przesuwaj" + "stop". Te różnice mogą być nie tylko na poziomie protokołu korpus <-> obiektyw, ale być może nawet sięgać hardware'u napędu. Najlepszy dowód to szkła Olympusa. Mimo, że obiektywy 4/3 mają możliwość aktualizacji firmware (Canona nie mają), to nadal nie działają z CD AF tak dobrze, jak obiektywy do tego zaprojektowane.
nic nie stoi na przeszkodzie, zeby byla i wersja mark IV, jesli Canon dojdzie do wniosku, ze mozna jeszcze bardziej na kosztach przyciac ;)
Ten patent raczej nie dotyczy cięcia kosztów, obiektyw ma kilka elementów asferycznych, podczas gdy dotychczasowe kity tylko jeden.
A gdzie można nabyć kit z niestabilizowanym 18-55 III ? Myślałem, że tego już nie ma bo nie widzę na stronach Canona.
do 1100D:
http://www.cameranu.nl/nl/digitale-cameras/canon/eos-spiegelreflex/canon-eos-1100d-18-55-iii/h254_1007_169804/
z tego co slyszalem 550D tez mozna kupic w zestawie z tym, ale chwilowo nie namierzam sklepu, ktory ma to w ofercie...
Kiedyś już dyskutowaliśmy na ten temat. CD AF wymaga prawdopodobnie innego sterowania ruchem soczewek niż PD AF. Np. "przesuń o krok" zamiast "przesuwaj" + "stop". Te różnice mogą być nie tylko na poziomie protokołu korpus <-> obiektyw, ale być może nawet sięgać hardware'u napędu. Najlepszy dowód to szkła Olympusa. Mimo, że obiektywy 4/3 mają możliwość aktualizacji firmware (Canona nie mają), to nadal nie działają z CD AF tak dobrze, jak obiektywy do tego zaprojektowane.
Znam osobe uzywajaca czesto kamery Sony z mocowaniem Alfa (nie pamietam modelu), czesto podpina szkla od DSLR sony i tam nic problematycznego nie ma. Dlatego dziwie sie, ze w Canonowych ma byc inaczej.
Ten patent raczej nie dotyczy cięcia kosztów, obiektyw ma kilka elementów asferycznych, podczas gdy dotychczasowe kity tylko jeden.
Jotesie drogi, już Ci wtedy pisałem, że w obecnym sterowaniu PD AF tak właśnie jest. Przesuń soczewkę o ymm to wykonaj x małych kroczków silniczka, to że odczuwasz to jako płynny ruch to nie oznacza, że to jest jeden płynny ruch. Różnica między PD a CD, polega na tym, że W PD wiadomo od razu ile ma być wykonanych kroczków. Wiadomo to w momencie zakończenia pomiaru. Potem jest tylko 1 (słownie jeden) rozkaz poruszenia soczewką -> wykonania x kroczków. Przy PD jest to metoda kolejnych przybliżeń, zrób kroczek i sprawdź czy jest lepiej czy gorzej, jeśli lepiej to ponów, jeśli gorzej, to zrób krok w tył itd. Samo porównanie opisałem wcześniej, można to znaleźć w sieci.
To że jedne szkła lepiej działają, a inne gorzej zależy od ich konstrukcji optycznej/mechanicznej, a nie elektroniki. Obiektyw nie ma swojego mózgu. Jego mózg leży w body.
Problem z BF i FF przy PD AF polega na tym, że silniczek fabrycznie nie został skalibrowany i jego x kroków nie dają w rezultacie y, tylko y+mi, lub y-mi.
Tezet-gdynia
21-02-2012, 15:13
To że jedne szkła lepiej działają, a inne gorzej zależy od ich konstrukcji optycznej/mechanicznej, a nie elektroniki. Obiektyw nie ma swojego mózgu. Jego mózg leży w body.
Problem z BF i FF przy PD AF polega na tym, że silniczek fabrycznie nie został skalibrowany i jego x kroków nie dają w rezultacie y, tylko y+mi, lub y-mi.
Bullshit prawda ;)
Silnikiem steruje elektronika, ktora znajduje sie w obiektywie. Konstrukcyjnie wszystko musi pasowac, sa przekladnie, jest silnik, jest zespol soczewek ktory sie przesuwa. Wystarczy zle policzyc ilosc elektronicznych krokow w stosunku do przekladni i juz sie pozbywamy np koncow ostrosci. Body kazalo wykonalo x ruchow, ale mechanicznie to nie zostalo przelozone na x ruchow. To sie zgadza, ale wystarczy ze w procku obiektywu zmieni sie jakis wspolczynnik, i dzieki temu zostaje wyslane o jakis procent wiecej impulsow do silnika niz poprzednio.
Samo porównanie opisałem wcześniej, można to znaleźć w sieci.
Możesz poratować linkiem? Przyznam, że nie bardzo pasuje mi tutaj twoj opis działania PD AF, ale może opacznie rozumiem. Wiec najpierw chcialbym przeczytac wiecej.
Bullshit prawda ;)
Silnikiem steruje elektronika, ktora znajduje sie w obiektywie. Konstrukcyjnie wszystko musi pasowac, sa przekladnie, jest silnik, jest zespol soczewek ktory sie przesuwa. Wystarczy zle policzyc ilosc elektronicznych krokow w stosunku do przekladni i juz sie pozbywamy np koncow ostrosci. Body kazalo wykonalo x ruchow, ale mechanicznie to nie zostalo przelozone na x ruchow. To sie zgadza, ale wystarczy ze w procku obiektywu zmieni sie jakis wspolczynnik, i dzieki temu zostaje wyslane o jakis procent wiecej impulsow do silnika niz poprzednio.
Do tego masz encoder, żeby korygować.
Mnie chodziło o to, że różnicę między szybkością ustawiania ostrości dla szkła panasonika m4/3 i canonaef/efs bardziej determinuje budowa mechaniczna/optyczna tych szkieł niż elektornika. Jak wiadomo szkła panasonika są sporo mniejsze, i ruch soczewki jest też dużo mniejszy, mniejsza jest zdecydowanie masa takiej soczewki. Wielkość głębi ostrości też odgrywa znaczenie. W m 4/3 ostrość może być trochę gorzej ustawiona niż przy ef/efs. Nie wiem działa ustawianie ostrości w Nex bo nie trzymałem w rękach. W G3 działa dość szybko, ale bez rewelacji.
Możesz poratować linkiem? Przyznam, że nie bardzo pasuje mi tutaj twoj opis działania PD AF, ale może opacznie rozumiem. Wiec najpierw chcialbym przeczytac wiecej.
Dobra, może jeszcze raz.
PD to tak jakbyś wiedział patrząc przez matówkę policzył dokładnie o ile należy przekręcić pierścień i potem go przekręcił.
CD to tak jak robisz to normalnie, czyli kręcisz w lewo, potem w prawo i sprawdzasz w którą stronę jest lepiej kręcić. Potem, gdy już trafisz na ostrość, to cofasz, żeby ustawić ją idealnie za pomocą coraz mniejszych kroków.
Myślę, że to jest dobry link.
http://graphics.stanford.edu/courses/cs178/applets/autofocusPD.html
Polecam również pozostałe aplety ze strony. Sporo rzeczy jest ładnie graficznie pokazane.
Tutaj jest opisane działanie CD AF
http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=332
OK, wszystko jasne, mój błąd polegał na tym, że nie sądziłem, że można w PD AF wyliczyć wymagany ruch AF (sądziłem, że przesuwa się do momentu, gdy przesunięcie fazowe mieści się w tym co przyjęte za ostre).
Masz może wobec tego jakieś sugestie dlaczego CD AF tak kiepsko działa w korpusach Canona? Pisał im to student po godzinach? Trochę wstyd, żeby taka firma wypuszczała takiego bubla. Kwestia konstrukcji, a zwłaszcza wielkości szkieł do mnie nie przemawia. Powód? Np. wielgachne tele Canona (600/4, 400/2.8) ustawiają PD AF tak samo szybko (albo szybciej) niż maleńkie szkla m43. za pomocą CD AF. Spróbuj natomiast na tych samych szkłach Canona uruchomić CD AF, można iść na kawę w tym czasie...
P.S. Dzięki za linki, jeszcze poczytam, może coś wymyślę bardziej konstruktywnego ;)
OK, wszystko jasne, mój błąd polegał na tym, że nie sądziłem, że można w PD AF wyliczyć wymagany ruch AF (sądziłem, że przesuwa się do momentu, gdy przesunięcie fazowe mieści się w tym co przyjęte za ostre).
Masz może wobec tego jakieś sugestie dlaczego CD AF tak kiepsko działa w korpusach Canona? Pisał im to student po godzinach? Trochę wstyd, żeby taka firma wypuszczała takiego bubla. Kwestia konstrukcji, a zwłaszcza wielkości szkieł do mnie nie przemawia. Powód? Np. wielgachne tele Canona (600/4, 400/2.8) ustawiają PD AF tak samo szybko (albo szybciej) niż maleńkie szkla m43. za pomocą CD AF. Spróbuj natomiast na tych samych szkłach Canona uruchomić CD AF, można iść na kawę w tym czasie...
P.S. Dzięki za linki, jeszcze poczytam, może coś wymyślę bardziej konstruktywnego ;)
Nie wiem jak działa cd af w nowych Nikonach, Sony NEX itd. Czy działa lepiej niż w Canonach ?
Co do wielkości szkieł, to jak się rozpędzą to już się kręcą. Gorzej jak muszą się rozpędzać i hamować i znowu rozpędzać. Myślę, że istotny jest dystans jaki muszą pokonać soczewki. Sam algorytm CD może być lepiej dopracowany. Może analizowany jest troszkę mniejszy fragment, może fragment jest dzielony na mniejsze fragmenty i wyszukiwane są pola zielone i fioletowe.Ich wzajemne położenie może mówić o tym czy jesteśmy przed ostrością czy w ostrości czy za. Używałem przez długi czas kamery video, to była jeszcze kamera PAL. Wcale z tym AF nie było słodko. Jak się pogubiła, to się odnaleźć nie mogła. Podobny efekt widziałem w G3 kolegi. Też potrafił strzelić focha. Wracając do plotek... kiedy będzie 650d ? Wie ktoś ?
Wracając do plotek... kiedy będzie 650d ? Wie ktoś ?
1. marca jest 25. rocznica prezentacji korpusu EOS 650 (pierwszy EOS). Zresztą odbyło się to w 50. rocznicę powstania Canona (tak mi się wydaje). Tak czy siak Japonczycy lubuja sie w tym i na pewno 1. marca możemy się spodziewać fajerwerków. Osobna kwestia czy to będzie 5dIII czy nowy system bez lustra np. pod postacią 650d.
Co do wielkości szkieł, to jak się rozpędzą to już się kręcą. Gorzej jak muszą się rozpędzać i hamować i znowu rozpędzać. Myślę, że istotny jest dystans jaki muszą pokonać soczewki. Sam algorytm CD może być lepiej dopracowany. Może analizowany jest troszkę mniejszy fragment, może fragment jest dzielony na mniejsze fragmenty i wyszukiwane są pola zielone i fioletowe.
Ale jak szkło nie aberruje, to "pola" zielone i fioletowe nie występują?
Ja myślę sobie tak:
im szybciej aparat jest w stanie odczytywać matrycę (idealnie, to co najmniej tak szybko, żeby po każdym kroku mieć obraz do analizy), a przy tym
będzie w stanie ten odczytany obraz przerobić na wskaźnik ostrości, to
CD AF będzie najszybszy z najszybszych... bo "hipoteoretycznie" przy ostrzeniu pomyli się co najwyżej dwa razy:
na początku - gdy (średnio co drugi raz) wybierze złą stronę i
na końcu - jak (zawsze) przeleci przez punkt ostrości.
1. marca jest 25. rocznica prezentacji korpusu EOS 650 (pierwszy EOS). Zresztą odbyło się to w 50. rocznicę powstania Canona (tak mi się wydaje). Tak czy siak Japonczycy lubuja sie w tym i na pewno 1. marca możemy się spodziewać fajerwerków. Osobna kwestia czy to będzie 5dIII czy nowy system bez lustra np. pod postacią 650d.
Jak pięć lat temu (http://www.engadget.com/2007/02/21/canons-eos-1d-mark-iii-dslr-with-live-lcd/) urodził się Marek III, to też było "w rocznicę" ;)
5D3 powinien być jakoś teraz bo Canon nie może zostać za długo za Nikonem bez pokazania jak by nie patrzeć konkurencyjnej puchy.
Mirrorless'a z wymienną optyką Canon najwyraźniej olał już dawno(G1X) pytanie tylko jak bardzo.
Na pewno najbliższą premierą będzie nowy 5D no i ten aparat/kamera 4k.
Mirrorlessy i rebele to raczej na razie sprawa drugorzędna.
Nie spodziewałbym się szybciej niż latem zapowiedzi.
Kolekcjoner
21-02-2012, 19:01
Masz może wobec tego jakieś sugestie dlaczego CD AF tak kiepsko działa w korpusach Canona? Pisał im to student po godzinach?
Prawdopodobnie z powodów oszczędnościowych. Żeby to dobrze działało to matryca musi się bardzo często odświeżać, a to być może wymusza zmiany konstrukcyjne w procesorze i w samych matrycach. Pewne stwierdzili, że rynkowo to jest bez znaczenia i się tym chwilowo nie przejmują.
Mirrorlessy i rebele to raczej na razie sprawa drugorzędna.
Nie spodziewałbym się szybciej niż latem zapowiedzi.
Z punktu widzenia biznesowego zdecydowanie pierwszorzędna.
Masz może wobec tego jakieś sugestie dlaczego CD AF tak kiepsko działa w korpusach Canona? Pisał im to student po godzinach?
Tak jak napisał Kolekcjoner.
CD AF w Canonie to jest jakby element dodany (trochę na siłę, trochę marketingowo), w dodatku jest on zapewne czysto softwareowy. Żeby to sprawnie działo to nie dość, że muszą być zapewnione szybkie odczyty z matrycy (ale to zapewne się da zrobić na tak małej powierzchni analizowanej), ale przede wszystkim musi być zapewniona szybka analiza, na poziomie hardware'owym, a nie software'owym. Digic to specjalistyczne urządzenie to nie jest Pentium, na który każdy sobie może napisać od pasjansa po edytor graficzny. Digic jest dedykowany do przetwarzania obrazu, nie posiada natomiast sprzętowego "wspomagacza" analizy i porównywania obrazów pod kątem ostrości (kontrastu). To co teraz jest w Canonie i Nikonie (nie wiem jak tam D800) to emulacja wykrywania ostrości funkjami dostępnymi aktualnie w procku (a przeznaczonymi zapewne do zupełnie innych celów). Jak Canon wrzuci sprzętową analizę kontrastu do procka, to CDAF wtedy będzie i podczas filmowania hulał bez wpływu na ilość klatek samego filmu ;). Zobacz na NEX-a, tam procek oprócz AFa, jest wstanie nawet peeking obsłużyć/zwizualizować w locie, ale nie dlatego że jest mocny, tylko dlatego, że tak został skonstruowany.
Digic jest dedykowany do przetwarzania obrazu, nie posiada natomiast sprzętowego "wspomagacza" analizy i porównywania obrazów pod kątem ostrości (kontrastu).
a czy ocena ostrosci to nie jest przypadkiem prosty jak swinski ryj problem znalezienia maksimum funkcji, co sie robi przez banalny uklad rozniczkujacy?
no, troche moze madrzejszy, zeby sie nie dal zmylic przez ekstrema lokalne, ale pod wzgledem hardware'owym to jest to nadal taki pikus, ze nawet ja bym to zlutowal w domu, mimo manualnej sprawnosci na poziomie epsilon. a Digic przy tym jest jak QuadCore przy 386...
poza tym, to oczywiscie bezdyskusyjnie racja, ze softwarem nie ma sie co w to babrac, skoro mozna hardwarem...
Wrócę jeszcze do tego nieszczęsnego CD AF, bo trochę się nie zgadzam z tym co piszecie moi drodzy Koledzy. Obraz z matrycy w 60d, 550d, 600d, 7d może być czytany 60 razy na sekundę, bo tyle wynosi max ilość klatek na sekundę przy kręceniu filmów. Zresztą zobaczcie co się dzieje z wyświetlaczem LCD w świetle żarowym jeśli ustawicie czas 1/50. Digiki zostały zoptymalizowane do liczenia transformat cosinusowych, liczenia falek i innych wynalazków (jeszcze nie do końca ogarnąłem algorytm) które są potrzebne przy kompresji h264. Wyznaczenie krawędzi na malutkim obszarze metodą Canny (550d z ML to robi na LCD) to dziecinna igraszka w porównaniu z tym co potrzebne jest do kompresji h264. Zdecydowanie czy aktualny obrazek jest lepszy czy gorszy od poprzedniego nie jest żadnym wyzwaniem dla Digika. Problem leży w kroczkach.
Nie wiem czy to takie straszne kung fu pokazuje tu Nex
http://www.youtube.com/watch?v=jG7PKVtdpKQ
Owszem jest szybciej niż w Canonie, ale jak by mu podpiąć np. 85 1.2 to raczej by się zesmarkał, a nie ostrość ustawił.
Ja takiego AF w filmach nie chcę
http://www.youtube.com/watch?v=O3cT21UDUTE
Do zdjęć zadowalam się wciąż normalnym, tradycyjnym "okropnie niedobrym" AF PD z 5dII.
a czy ocena ostrosci to nie jest przypadkiem prosty jak swinski ryj problem znalezienia maksimum funkcji, co sie robi przez banalny uklad rozniczkujacy?
no, troche moze madrzejszy, zeby sie nie dal zmylic przez ekstrema lokalne, ale pod wzgledem hardware'owym to jest to nadal taki pikus, ze nawet ja bym to zlutowal w domu, mimo manualnej sprawnosci na poziomie epsilon. a Digic przy tym jest jak QuadCore przy 386...
poza tym, to oczywiscie bezdyskusyjnie racja, ze softwarem nie ma sie co w to babrac, skoro mozna hardwarem...
:)
Nie mówię, że trudne, tylko że ma być piekielnie szybkie, w dodatku weź pod uwagę, że tu musi akceptowalnie działać nawet z mało kontrastowymi scenami, czyli zapewne jakaś logika też musi być zaimplementowana, żeby układ nie szukał ostrości pół godziny, ale widział kiedy się poddać ;)
:)
Nie mówię, że trudne, tylko że ma być piekielnie szybkie, w dodatku weź pod uwagę, że tu musi akceptowalnie działać nawet z mało kontrastowymi scenami, czyli zapewne jakaś logika też musi być zaimplementowana, żeby układ nie szukał ostrości pół godziny, ale widział kiedy się poddać ;)
Naprawdę nie ma się nad czym zastanawiać tu http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=332
i tu
http://graphics.stanford.edu/courses/cs178/applets/autofocusCD.html
zostało to opisane.
Problem leży w kroczkach.
No fajnie, ale w jakich kroczkach? Jak ułomność obiektywów Canona (teoretyczne ich nie przystosowanie do CDAF) wytłumaczysz faktem, że ten sam obiektyw w moim 5D potrafi raz szybko (w miarę) ustawić ostrość, a raz się męczy z odgadnięciem tejże ostrości, różnica jest w fotografowanej scenie, obiektyw/ogniskowa to samo?
No fajnie, ale w jakich kroczkach? Jak ułomność obiektywów Canona (teoretyczne ich nie przystosowanie do CDAF) wytłumaczysz faktem, że ten sam obiektyw w moim 5D potrafi raz szybko (w miarę) ustawić ostrość, a raz się męczy z odgadnięciem tejże ostrości, różnica jest w fotografowanej scenie, obiektyw/ogniskowa to samo?
Chodzi o kroczki za pomocą których algorytm dochodzi do najlepszej ostrości (znalezienie takiego obrazu na którym jest najwięcej krawędzi). To działa tak jak nasz manulany sposób ostrzenia, z tym, że my wiemy że jest nieostro na samym początku, a body musi to sprawdzić, zrobić kroczek.
A czy NEX i inne też sobie poradzą w mało kontrastowej scenie ? Mały kontrast to mało krawędzi. Odtwórz sobie ten algorytm z podanego wcześniej linka
przypomnę http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=332 w PS dla 2 różnych scen (duży kontrast, mały kontrast).
Zobaczysz, że na mało kontrastowym obrazku będzie mało "mrówek".
Chodzi o kroczki za pomocą których algorytm dochodzi do najlepszej ostrości (znalezienie takiego obrazu na którym jest najwięcej krawędzi). To działa tak jak nasz manulany sposób ostrzenia, z tym, że my wiemy że jest nieostro na samym początku, a body musi to sprawdzić, zrobić kroczek.
A czy NEX i inne też sobie poradzą w mało kontrastowej scenie ? Mały kontrast to mało krawędzi. Odtwórz sobie ten algorytm z podanego wcześniej linka
przypomnę http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=332 w PS dla 2 różnych scen (duży kontrast, mały kontrast).
Zobaczysz, że na mało kontrastowym obrazku będzie mało "mrówek".
Nie no zgoda, ale takie same kroczki musi zrobić każdy układ CDAF, a tu się cały czas postuluje, że szkła muszą być "specjalne" pod CDAF, tego nie mogę pojąć dlaczego i co ma być w nich specjalnego?
Pozdrawiam
arra
Tak banalnie różniczkować (różnicować) jak szumi, to się raczej nie opłaca.
Ale można np. policzyć wariancję obrazu. Daje się pokazać, że dla kołowej (dla wypukłej chyba też) przysłony wariancja jest unimodalną funkcją odległości płaszczyzny obrazu od matrycy.
Wrócę jeszcze do tego nieszczęsnego CD AF, bo trochę się nie zgadzam z tym co piszecie moi drodzy Koledzy. Obraz z matrycy w 60d, 550d, 600d, 7d może być czytany 60 razy na sekundę, bo tyle wynosi max ilość klatek na sekundę przy kręceniu filmów. Zresztą zobaczcie co się dzieje z wyświetlaczem LCD w świetle żarowym jeśli ustawicie czas 1/50. Digiki zostały zoptymalizowane do liczenia transformat cosinusowych, liczenia falek i innych wynalazków (jeszcze nie do końca ogarnąłem algorytm) które są potrzebne przy kompresji h264.
I te transformaty w zasadzie wystarczają do wyznaczenia ostrości. W szczególności można nimi aproksymować wspomnianą wariancję obrazu.
Nie no zgoda, ale takie same kroczki musi zrobić każdy układ CDAF, a tu się cały czas postuluje, że szkła muszą być "specjalne" pod CDAF, tego nie mogę pojąć dlaczego i co ma być w nich specjalnego?
Zgaduję, bo za nic w świecie nie rozbiorę 85L ;): jak już wcześniej pisano, klasyczny AF widzi (jak w lupie nastawczej) kierunek i odległość na jaką silnik ma przesunąć soczewki, zaś CD AF tych informacji nie posiada.
Musi zatem - jak pisałem - ze dwa razy wyhamować (zwykły AF może zacząć robić zdjęciu juz w trakcie hamowania) i zawrócić. Tak więc - w naszym 85L - będzie musiał zatrzymać i zawrócić ze 30 deko szkła (na oko).
Można zatem przyjąć, że szkło "optymalizowane pod" CD AF to takie, w którym fragment optyki odpowiadającej za ostrzenie jest zaprojektowano tak, by był jak najlżejszy.
Z punktu widzenia biznesowego zdecydowanie pierwszorzędna.
Marketingowo jak najbardziej bo wiadomo, że rebeli się sprzedaje bardzo dużo, ale zauważ, że muszą na wiosnę wprowadzić dopracowanego na maksa 1DX, powinni wprowadzić następcę 5D. Gdzieś te wszystkie matryce i inne komponenty muszą trzepać. Priorytetem jest na pewno 1DX w ilości takiej żeby zaspokoić większość zapotrzebowania przed Euro i Olimpiadą. Następcę 5D wypada po premierze D800 też wypuścić żeby I/II kwartał był dostępny. Nie wiem czy mają już pełną wydajność po tych wszystkich kataklizmach no ale wprowadzanie 3 nowych modeli na raz? Dadzą radę?
To różniczka nie jest wyniczkiem odejmowanka?:shock:
Przepraszam! Już będę grzeczny! :mrgreen:
pan.kolega
22-02-2012, 10:03
Jak w każdym procesie optymalizacji są tu dwa dosyć oddzielne procesy:
1. obliczyć funkcję celu, czyli w jakiś tam sposób przyporządkować każdemu obrazkowi jedną liczbę jako miarę ostrości;
2. znaleźć położenie fokusa gdzie jest maximum tej liczby.
Te różniczki to się chyba miały odnosić do 2. bo można znajdowanie maximum znacznie przyspieszyć zamiast iść krok po kroku metodą prób i błędów właśnie obliczając jak się ta funkcja celu wygina albo nie wygina.
Ale to (trywialne znajdowanie maximum w funkcji jednej zmiennej) nie jest problem i nie to zużywa czas. Kosztowne jest 1. -- analiza obrazka --czyli liczenie tej funkcji celu. I tu właśnie szumy przeszkadzają.
nie no, jesli chodzi o wizje z wyniczkiem odejmowaneczka, to chodzi tylko o to, zeby AF dylal dopoki pochodna entropii (wariancji) na wycinku obrazu (istotnie) rosnie i w momencie kiedy przestaje rosnac wracal ten jeden kroczek. takie cos jest akurat trywialne sprzetowo i obliczen tam nie potrzeba zadnych.... obliczenia pojawiaja sie tam, gdzie ten proces chce sie przyspieszac, zeby AF nie biegl co kroczek, ale doskakiwal...
z tym ze w tym momencie, jak kazdy szanujacy sie absolwent krolowej nauk, zwyczajnie teoretyzuje, wiec prawdziwych inzynierow zbulwersowanych nieprzystawaniem tego do realiow prosze o lagodny wymiar kary...
Te różniczki to się chyba miały odnosić do 2. bo można znajdowanie maximum znacznie przyspieszyć zamiast iść krok po kroku metodą prób i błędów właśnie obliczając jak się ta funkcja celu wygina albo nie wygina.
Tak - jak nie szumi, to nawet klasyczny algorytm złotego podziału daje radę. Jak szumu w obrazie, no i (w konsekwencji) w funkcji ostrości, jest dużo, to trzeba go jakoś wyeliminować, żeby nie generował fałszywych ekstremów lokalnych albo wziąć algorytm odporny na szumy.
Ale to (trywialne znajdowanie maximum w funkcji jednej zmiennej) nie jest problem i nie to zużywa czas. Kosztowne jest 1. -- analiza obrazka --czyli liczenie tej funkcji celu. I tu właśnie szumy przeszkadzają.
Tu się do końca nie zgodzę - funkcję ostrości (celu) można nieźle aproksymować korzystając z (obliczanego sprzętowo - czyli szybko i tanio) JPG - który i tak jest wyświetlany na wyświetlaczu. Wydaje się zatem, że zasadniczą przyczyną wolnego działania CD AF jest potrzeba przesuwania szkła w obiektywie (mimo możliwości stosowania trików typu przymknięcie przysłony czy podobnych).
nie no, jesli chodzi o wizje z wyniczkiem odejmowaneczka, to chodzi tylko o to, zeby AF dylal dopoki pochodna entropii (wariancji) na wycinku obrazu (istotnie) rosnie i w momencie kiedy przestaje rosnac wracal ten jeden kroczek. takie cos jest akurat trywialne sprzetowo i obliczen tam nie potrzeba zadnych.... obliczenia pojawiaja sie tam, gdzie ten proces chce sie przyspieszac, zeby AF nie biegl co kroczek, ale doskakiwal...
Zasadniczo wszystko się - jak widać - zgadza... Ale dla jakich obrazów funkcja entropii jest unimodalna, to nie potrafię powiedzieć.
zeby AF nie biegl co kroczek, ale doskakiwal...
Z dużymi kroczkami trzeba - jak zawsze - uważać:
Pojechał Michał pod Częstochowę,
Tam kupił buty siedmiomilowe.
Co stąpnie nogą - siedem mil trzaśnie,[...]
Szedł pełen dumy, szedł pełen buty,
W siedmiomilowe buty obuty.[...]
Chciał starszą córkę odwiedzić w mieście,[...]
Poszedł piechotą, bo było blisko,
Trafił na Złotą, ale w Grodzisku. [...]
z tym ze w tym momencie, jak kazdy szanujacy sie absolwent krolowej nauk, zwyczajnie teoretyzuje, wiec prawdziwych inzynierow zbulwersowanych nieprzystawaniem tego do realiow prosze o lagodny wymiar kary...
Nie kokietuj ;) Przecież nie ma nic praktyczniejszego niż dobra teoria...
Zasadniczo wszystko się - jak widać - zgadza... Ale dla jakich obrazów funkcja entropii jest unimodalna, to nie potrafię powiedzieć.
na oko wydaje sie, ze jesli dziedzina funkcji entropii jest jedna plaszczyzna ostrosci z jakimis tam szczegolami, to to nie ma prawa nie byc unimodalne. przy innych warunkach brzegowych, tj. braku szczegolow albo wiecej niz jednej plaszczyznie ostrosci, to aktualne systemy AF tez sie rozkladaja bez dodatkowej logiki, stad zreszta moje podejrzenie, ze jak w morde misia sa one oparte wlasnie o taki uklad rozniczkujacy. bo rownie prymitywnie dzialaja (dobra, przyznam sie: wciaz mam 5D :D )...
Nie kokietuj ;) Przecież nie ma nic praktyczniejszego niż dobra teoria...
niby tak, ale nawet dla mnie bylo tego za duzo na studiach ;)
Jak dobrze pójdzie to zgodnie z tym co pisze CR, już za tydzeń zobaczymy następce 5d mk2:)
Jak dobrze pójdzie to zgodnie z tym co pisze CR, już za tydzeń zobaczymy następce 5d mk2:)
I kolejne szkiełko z cyklu "po co to komu?" po 24/2.8 i 28/2.8: czyli naleśnik 40/2.8 :?
5D to już chyba pewne :))) http://www.canonrumors.com/
Kolekcjoner
22-02-2012, 23:52
http://www.canonrumors.com/2012/02/the-next-5d-on-february-2728-2012-cr3/
http://www.canonrumors.com/2012/02/new-lenses-coming-cr3/
Ciekawy ten naleśnik?
Cena 200-400 zabójcza.
Cena nowego FF (jeśli się potwierdzi) też nie rozpieszcza - u nas pewnie startowo z 15 pęknie.
Cena 200-400 zabójcza.
Cena nowego FF (jeśli się potwierdzi) też nie rozpieszcza - u nas pewnie startowo z 15 pęknie.
No to z przyjemnej abstrakcji wróciliśmy do rzeczywistości...
naleśnik puszczają chyba tylko dlatego, że wszyscy mają
http://img116.imageshack.us/img116/9360/pancakelensvi6.jpg
Canon nie dziala na zasadzie "bo inni tez maja" - vide bezlusterkowce.
co do nalesnikow... ale do czego? do trabantow? to musialyby te trabanty jakos mocno byc zmienione ergonomicznie, bo tak jak jest, to 350D~600D jest wzorowo spasowane ze sloiczkiem wielkosci kita 18-55 pod wzgledem wagowym i gabarytowym. nalesnik bedzie, nie przymierzajac, jak jakis przerosniety dekielek...
ja tego nie widze, przynajmniej w wersji jako szklo do istniejacych DSLR...
Gregolius
23-02-2012, 11:17
Cena Nikona d800 ma być na poziomie 10500zl więc o ile Canon podobnie myśli to możemy się spodziewać ceny puszki w granicach 12tys. Tak czy siak sprzęt wydaję się chyba tym na co większość czekała. Pytanie kto w Polsce szybko załatwi pre-order?. Bo Jeśli specyfikacja jest prawdziwa pewno będzie ciężko kupić na początek.:)
Kolekcjoner
23-02-2012, 11:44
Canon nie dziala na zasadzie "bo inni tez maja" - vide bezlusterkowce.
co do nalesnikow... ale do czego? do trabantow? to musialyby te trabanty jakos mocno byc zmienione ergonomicznie, bo tak jak jest, to 350D~600D jest wzorowo spasowane ze sloiczkiem wielkosci kita 18-55 pod wzgledem wagowym i gabarytowym. nalesnik bedzie, nie przymierzajac, jak jakis przerosniety dekielek...
ja tego nie widze, przynajmniej w wersji jako szklo do istniejacych DSLR...
No właśnie też mię ciekawi do czego to miałoby być.
BTW: niemal idealny standard do cropa 1.3
No właśnie też mię ciekawi do czego to miałoby być.
BTW: niemal idealny standard do cropa 1.3
Którego już ponoć ma nie być. Faktycznie ciekawostka.
Niech sobie robią premiery jakie chcą, niepokoi mnie tylko fakt że Nikon jako system zaczyna być tańszy.
Kolekcjoner
23-02-2012, 16:42
.. niepokoi mnie tylko fakt że Nikon jako system zaczyna być tańszy.
Ano. W sumie zawsze jest dla nas źle jak Canonowi biznesowo dobrze idzie.
z cenami Canon się nie p....li. Chyba muszą pokazać coś więcej niż działający AF :-)
Nie daje mi spokoju ten 40/2.8...
Czyli co, mirrorless od Canona na APS-H?*
Jakie to mogłoby mieć zalety?
- lepszy obrazek,
- wykorzystanie istniejących linii produkcyjnych i matryc,
- nie ma takiego drugiego systemu,
Wady:
hmmm, oczywiście nasuwa się rozmiar, ale niekoniecznie. Np. 30/2 od Samsunga na APS-C nie jest wcale wiekszy od naleśników m43. Więc taki 40/2.8 i inne sensownie pomyślane szkła na APS-H mogłyby być całkiem małe.
* Oczywiscie przy zalozeniu, ze ten 40/2.8 NIE jest szklem EF
Kolekcjoner
23-02-2012, 20:29
* Oczywiscie przy zalozeniu, ze ten 40/2.8 NIE jest szklem EF
Jest :cool:.
Jest :cool:.
Łeeeeeeeeeeeeeeeee...
Tym gorzej dla Canona. Ciekawe kto to kupi i do czego podłączy. I znaczy, że mirrorlessa załatwili "pornograficznym" G1X...
P.S. Mam nadzieję, że nie masz racji i Canona stać na pokazanie czegoś rzeczywiście innowacyjnego. Bo te wszystkie 1Dx, 5DIII, to ziiiieeeeeeew i kręcenie się wokół własnego ogona. Na krótką metę będzie z tego biznes, ale na długą takie myślenie ich załatwi...
Kolekcjoner
23-02-2012, 21:12
Na krótką metę będzie z tego biznes, ale na długą takie myślenie ich załatwi...
Ileż ja już razy to czytałem - niemal po każdej premierze domorośli spece od marketingu wieszczyli upadek Canona.
jacek_73
23-02-2012, 21:16
...Ciekawe kto to kupi i do czego podłączy...
Też mnie to zastanawia, bo jako standardowa stałka pod Ds-a to chyba nie:?: A może wyjdzie seria bezlusterkowców z matrycą APS-H:idea:
Ileż ja już razy to czytałem - niemal po każdej premierze domorośli spece od marketingu wieszczyli upadek Canona.
Bo Canon nie zatrudnia specjalistów po Wyższych Szkołach Marketingu i Zarządzania...
Owszem, przede wszystkim nie mamy pełnego obrazu tego co rzeczywiście Canon planuje.
Niemniej z własnego, małego poletka mogę powiedzieć, że Canon traci w jakiś tam sposób (choć pewnie tego nie czuje, bo ogólnie rynek rośnie). W ciągu ostatnich dwóch lat wyposażyłem parę osób w Samsungi czy m43. A jeszcze parę lat temu nie było wyboru i ta kasa trafiła by do Canona. Praktycznie każdemu początkującemu odradzam teraz kupno naszego ulubionego systemu. Chcę też sobie sprawić mały korpus na wakacje i dlatego tak mnie ciekawi kwestia kolejnego Rebela lub bezlusterkowca od Canona. Na dzien dzisiejszy na pewno Canon na mnie nie zarobi (po raz pierwszy od 10 lat). Nawet jak wypuszczą EF-S 35/1.4 :lol: Sorry, ale trzeba było to zrobić parę lat temu...
Kolekcjoner
23-02-2012, 21:28
Bo Canon nie zatrudnia specjalistów po Wyższych Szkołach Marketingu i Zarządzania...
Na to wygląda - pewnie dlatego mają takie wyniki finansowe :mrgreen:.
P.S. Mirrorless na APS-H jest z paru powodów bardzo nie po mojej myśli. Ale i tak chętnie bym go zobaczył.
Ale za to bardzo po mojej :) tylko jakoś w to nie wierzę...
Ale za to bardzo po mojej :) tylko jakoś w to nie wierzę...
A ja im dłużej nad tym myślę, tym bardziej się przekonuję, że z punktu widzenia Canona to by miało sens. Za parę dni się być może przekonamy.
jacek_73
23-02-2012, 22:05
'Punkt widzenia canona' to efemeryda :twisted: I wbrew temu co pisze kolekcjoner to nad strategią firmy siedzą jedne z najtęższych łbów. Ja się z bezlusterkowca firmy canon wyleczyłem - więc na mnie też nie zarobią :p
Ja wyjdzie taka piątka jak w specyfikacji to będzie ciekawie.
Nikon wprowadzając D800 pokazał wielkiego faka reporterom. Jak specyfikacja z CR się potwierdzi to teraz Canon pokaże faka Nikonowi :D Będzie śmiesznie :D Dla mnie taka pucha jak w CR to zdecydowanie drugie miejsce tuż za 1DX ;)
Kolekcjoner
23-02-2012, 22:40
I wbrew temu co pisze kolekcjoner to nad strategią firmy siedzą jedne z najtęższych łbów.
Jacku - wiesz to co piszemy tutaj nie zawsze jest całkiem na poważnie - a tam była nawet odpowiednia ikonka. Jeśli oczywiście masz na myśli to zdanie o którym ja myślę :cool:.
A bez metafor. Canon od wielu lat pokazuje, że ma jednych z najlepszych speców od marketingu, większość ich posunięć jest bardzo przemyślana i celowa. Wyniki finansowe są tego najlepszym dowodem. A że nie zawsze im jest po drodze z naszymi oczekiwaniami - cóż taki los :cool:.
..
P.S. Mam nadzieję, że nie masz racji i Canona stać na pokazanie czegoś rzeczywiście innowacyjnego. Bo te wszystkie 1Dx, 5DIII, to ziiiieeeeeeew i kręcenie się wokół własnego ogona. Na krótką metę będzie z tego biznes, ale na długą takie myślenie ich załatwi...Zupełnie nie rozumiem tej wypowiedzi. Udoskonalono najlepsze z aparatów (canona). Zarzut ? Brak rewolucji ? Brak czegoś co by wyglądało nowatorsko w folderach? Gry czy bezpośrednie wrzucanie zdjęć na FB ? Takie rzeczy to nie na półce profi, tu aparaty mają służyć do robienia zdjęć (ewentualnie filmów), bo chyba o to chodzi.
Postęp to poprawienie dajmy na to AF, choć jak to ciekawie zareklamować ? Nie wiem. I to chyba problem dla userów. Nie chodzi o to by sprzet był doskonalszy, tylko by kupujący go użytkownik był bardziej zadowolony z nowej zabawki. To nie to samo.
No jeżeli specyfikacja się potwierdzi to najdalej czerwiec/lipiec jedna z dwójeczek idzie pod młotek :D 1DX to spora rewolucja. 12fps w RAW z 18Mpx matrycy FF? No błagam.
no ja za to czekam na taki 5D z niecierpliwoscia. powzialem sobie postanowienie, ze 5D mkI wyrobi u mnie pelne 3 lata, a potem sobie zanabede droga kupna nieprzechodzone mkII.
a wyjscie takiego zamiennika, zwlaszcza jakby mial miec prawdziwy AF, to bylby wysyp mkII z drugiej reki - a jak mozna przebierac, to i ceny sie poprawiaja... ;)
dla mnie bomba ;) a to juz 15 marca... ;)
Zupełnie nie rozumiem tej wypowiedzi. Udoskonalono najlepsze z aparatów (canona). Zarzut ? Brak rewolucji ? Brak czegoś co by wyglądało nowatorsko w folderach? Gry czy bezpośrednie wrzucanie zdjęć na FB ? Takie rzeczy to nie na półce profi, tu aparaty mają służyć do robienia zdjęć (ewentualnie filmów), bo chyba o to chodzi.
Patrz poniżej.
jacek_73
24-02-2012, 00:14
Jacku - wiesz to co piszemy tutaj nie zawsze jest całkiem na poważnie - a tam była nawet odpowiednia ikonka...
Wiem - wybacz 8-) Odniosłem się tylko do sformułowania 'punkt widzenia canona' a że Twoja wypowiedź napatoczyła się mimochodem...tak na poważnie jakby specjaliści od marketingu brali na poważnie to co się tutaj wypisuje czasami to by z torbami poszli :razz: Wracając jeszcze do tego nieszczęsnego naleśnika 40/2.8 to nawet jakby ukazał się bezlusterkowiec APS-H to i tak cena by nie olśniła (mieszkańców kraju nad Wisłą).
No jeżeli specyfikacja się potwierdzi to najdalej czerwiec/lipiec jedna z dwójeczek idzie pod młotek :D 1DX to spora rewolucja. 12fps w RAW z 18Mpx matrycy FF? No błagam.
Widzisz? Ludzie się podniecają 12 fps w sprzęcie za $3500. Tak będzie dopóki Canon będzie odcinał kupony. Tymczasem dzisiaj możesz mieć podobne osiągi w sprzęcie poniżej $1000, który nie ma kłapiącego lustra, obojętnie czy to będzie Nikon, Olympus czy Sony.
Kolekcjoner
24-02-2012, 00:39
no ja za to czekam na taki 5D z niecierpliwoscia. powzialem sobie postanowienie, ze 5D mkI wyrobi u mnie pelne 3 lata, a potem sobie zanabede droga kupna nieprzechodzone mkII.
a wyjscie takiego zamiennika, zwlaszcza jakby mial miec prawdziwy AF, to bylby wysyp mkII z drugiej reki - a jak mozna przebierac, to i ceny sie poprawiaja... ;)
dla mnie bomba ;) a to juz 15 marca... ;)
Jest tylko jeden mały ;) problem. Jeśli ta zabawka będzie istotnie tak wypasiona to nie będzie kosztować 2zł, a przy wyjściowej cenie naście tyś. na zbyt duży i szybki spadek cen 5DmkII bym nie liczył. No chyba że to nie będzie następca 5D :cool:.
Widzisz? Ludzie się podniecają 12 fps w sprzęcie za $3500. Tak będzie dopóki Canon będzie odcinał kupony. Tymczasem dzisiaj możesz mieć podobne osiągi w sprzęcie poniżej $1000, który nie ma kłapiącego lustra, obojętnie czy to będzie Nikon, Olympus czy Sony.Gdzie masz te 12 fps ? Do profi roboty chcesz zaprząc bezlusterkowce czy SLT? Patrz na komplet cech, a nie na jeden parametr. Co ci da 12 fps w bezlusterkowcu z fatalnym wysokim ISO ? Albo SLT, które ma dumpingowe ceny by ludzie wchodzili w system, w którym nie ma długich rur dla reporterów? To ma być wyjście ?
Kolekcjoner
24-02-2012, 16:36
Posprzątane.
Wiem że to wątek plotkarski ale proszę trzymać się tematu 8-).
Premiery 2 marca
Mówi się, że już 2 marca br. ma odbyć się premiera nowej lustrzanki serii EOS 5D. W związku z tym, iż wcześniej pojawiały się doniesienia na temat możliwego rozdzielenia linii 5D na modele EOS 5D Mark III i EOS 5D X ciężko powiedzieć, który z modeli poznamy w przyszłym tygodniu. Mimo to sugeruje się, iż w aparacie znajdzie się matryca o rozdzielczości 22 Mpix, 61-punktowy system AF, wizjer o pokryciu 100% kadru, 3.2-calowy ekran LCD i dwa sloty kart pamięci (CF i SD). A wszystko to za cenę ok. 3500 USD. Ponadto plotki głoszą, że tego samego dnia ma odbyć się premiera następcy EOS 600D.
oraz
Canon 590EX Speedlite
Jeżeli wszystkie plotki się potwierdzą, to 2 marca z pewnością należał będzie do firmy Canon. Mówi się bowiem, że tego dnia ma odbyć się także premiera nowej lampy błyskowej Canon 590EX Speedlite.
Zbyszko666
27-02-2012, 00:11
Premiery 2 marca
Mówi się, że już 2 marca br. ma odbyć się premiera nowej lustrzanki serii EOS 5D. W związku z tym, iż wcześniej pojawiały się doniesienia na temat możliwego rozdzielenia linii 5D na modele EOS 5D Mark III i EOS 5D X ciężko powiedzieć, który z modeli poznamy w przyszłym tygodniu. Mimo to sugeruje się, iż w aparacie znajdzie się matryca o rozdzielczości 22 Mpix, 61-punktowy system AF, wizjer o pokryciu 100% kadru, 3.2-calowy ekran LCD i dwa sloty kart pamięci (CF i SD). A wszystko to za cenę ok. 3500 USD. Ponadto plotki głoszą, że tego samego dnia ma odbyć się premiera następcy EOS 600D.
oraz
Canon 590EX Speedlite
Jeżeli wszystkie plotki się potwierdzą, to 2 marca z pewnością należał będzie do firmy Canon. Mówi się bowiem, że tego dnia ma odbyć się także premiera nowej lampy błyskowej Canon 590EX Speedlite.
Robi się nam po prostu bardzo ciekawie. Tylko ową ciekawostkę moze być lampa :shock: co jeszcze nowego mogli tam "wepchać"
Robi się nam po prostu bardzo ciekawie. Tylko ową ciekawostkę moze być lampa :shock: co jeszcze nowego mogli tam "wepchać"
Może będzie miała dwa palniki, na stałe bedzie sie tylko doswietlac minimalnie, a głowica dalej tak samo jak teraz :)
Premiery 2 marca
Mówi się, że już 2 marca br. ma odbyć się premiera nowej lustrzanki serii EOS 5D. W związku z tym, iż wcześniej pojawiały się doniesienia na temat możliwego rozdzielenia linii 5D na modele EOS ....................
Jeśli cytujemy dosłownie to należy podać żródło cytatu.
W tym wypadku "Optyczne .pl"
Może palnik odchylany jak w lampach sony ? :D
po co Wam nowe aparaty? Stare nie robią już ładnych zdjęć?
;)