Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
Mk II nie będzie, bo to jest inny model, nie następca. Moim zdaniem albo będzie Ms, albo N.
Kolekcjoner
19-11-2012, 17:39
Mk II nie będzie, bo to jest inny model, nie następca. Moim zdaniem albo będzie Ms, albo N.
Też bym na to stawiał.
czyli dołożą literkę po "M", być może żeby zmaskulinizować większe body będzie to "x" i będziemy mieli Mx
A może nowy model będzie nazywał się zwyczajnie: EOS M AF?
Chyba, że to prawda: [Rumor] Canon Set To Release A Firmware Update For The Canon EOS M Before Christmas | CanonWatch CanonWatch (http://www.canonwatch.com/rumor-canon-set-to-release-a-firmware-update-for-the-canon-eos-m-before-christmas/)
tkosiada
11-12-2012, 22:23
nie wiem czy było, dzis wyłapałem notke w angielskim nagazynie foto i jest: nowa 35 f2
Canon EF 35mm f/2 IS USM - Wide angle - Canon UK (http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Wide_Angle/EF_35mm_f2_IS_USM/)
gadget_zary
11-12-2012, 23:35
Jest nawet temat min. o tym szkle.
Z przyczyn niezależnych ode mnie mam teraz dużoooo wolnego czasu. (zmieniam pracę :-)
Przypomniała mi się rozmowa z właścicielem Nikona na temat naszych aparatów i moja teza (odrzucona z oburzeniem), że Nikon trochę się spóźnił i teraz goni czołówkę. Wykorzystałem więc mój wolny czas i zrobiłem historyczne porównanie lustrzanek obu firm. A z niego nasuwają się wnioski na temat przyszłości nowych modeli. (Nie krytykujcie podziału na Profesjonalne, Klasę Średnią i Popularne – tak mi wychodzi lepiej – od razu przyznaję się, że wzór tabeli ściągnąłem z Wikipedii, a dane aparatów z optyczne.pl).
Wygląda na to, że obie firmy planują mieć po jednym profesjonalnym FF, dwa FF w klasie średniej (dobry i tani) oraz po jednym APS-C/DX w Klasie Średniej i Popularnej. Sam nasuwa się wniosek następcy 7D i 60D – jako 70D prawdopodobnie z AF 61p/41k.
Canon: 1D X (Profi), 5D MkIII (dobry), 6D (tani), 70D (???) i 650D
Nikon: D4 (Profi), D800 (dobry), D600 (tani), D5200 i D3200
PS. Dodałbym to zestawienie, ale nie mam prawa dodawac załączników :sad: (i pewnie nie umiem tego zmienic) Mam go w .xls .doc. .htm, nie mam w .jpg
Juz prawie kupiłem 7D, ale teraz poczekam, fps nie jest już moim priorytetem.
Grzesiek_PL
17-12-2012, 15:51
Trudno przewidzieć jak Canon pokieruje segmentami lustrzanek, na pewno zrobi to tak aby sztucznie podbić cenę.
Trudno przewidzieć jak Canon pokieruje segmentami lustrzanek, na pewno zrobi to tak aby sztucznie podbić cenę.
Można, w dobie kryzysu i dużej konkurencji. To nie tylko spóźniony Nikon, NIE goniący już lidera, ale i Sony jest silne w tym segmencie.
A działania? Ograniczenie liczby modeli, unifikacja podzespołów i dobre pozycjonowanie względem rywali (jakość/cena).
Tylko w dobie prosperity modele mnożą się jak króliki. :p
Skoro stare nadal się sprzedaje, to nazwałbym to nawet działaniem pro-ekologicznym! ;)
Canon opublikował teraz wyniki z 2. kwartału (http://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=3269). Niewiele z nich rozumiem - poza slajdami jak to jest ciężko wszystkim na świecie i że jest gorzej niż rok temu ;)
Miewa to jednak niezaprzeczalne zalety: "inżynierowie" patrzą na swoje wynalazki jak rodzice na małe dzieci - w znacznej mierze nieobiektywnie i bezkrytycznie... A "księgowemu" wisi to, jak w "Nie-Boskiej komedii":
Lubię takich, co chcą jeździc Porsze 911 w cenie Golfa. :roll:
Ale jeszcze bardziej amatorów z dużą kasą. których stac na Porsze 911 :-P
Inżynier-księgowy8-)
Wygląda na to, że obie firmy planują mieć po jednym profesjonalnym FF, dwa FF w klasie średniej (dobry i tani) oraz po jednym APS-C/DX w Klasie Średniej i Popularnej.
Nikon: D4 (Profi), D800 (dobry), D600 (tani), D5200 i D3200.A co z APS-C/DX w klasie "wyższej"? Zapomniałeś o D7000, a ludziska mają jeszcze nawet apetyty na następcę D300s.
A co z APS-C/DX w klasie "wyższej"? Zapomniałeś o D7000, a ludziska mają jeszcze nawet apetyty na następcę D300s.
Właśnie ten segment w obu firmach został zaniedbany. Przyczyn doszukuję się w powodziach, trzęsieniach ziemi i walką na flagshipy tudzież ich zastępców (5dIII/d800) a u canona fascynacja filmem(seria Cinema). Podejrzewam że ten rok przyniesie nowe pro cropy od wszystkich. Przed canonem dodatkowo jeszcze hi res body którego brak jest odczuwalny po premierze d800. Jakkolwiek nowości 2012 z wszystkich firm foto spełniły wiele oczekiwań i bardzo mocno pchnęły rozwój każdego z segmentów. Wydaje się że teraz nastanie okres dłuższej stabilizacji. Walka się wyrównała i być może przeniesie się na mirrorlesy..
Walka się wyrównała i być może przeniesie się na mirrorlesy..
Ja tam bym wolał by sensownie odnawiali szklarnię. Ale premiery obiektywów to same niespodzianki. Nigdy nie wiadomo czego się spodziewać.
Ja tam bym wolał by sensownie odnawiali szklarnię. Ale premiery obiektywów to same niespodzianki. Nigdy nie wiadomo czego się spodziewać.
Odświeżanie tak ale patrząc jak to robi canon .. mam mieszane uczucia. Stara wersja szkła ok. 1000 pln, nowa, fakt lepsza optycznie i z IS, 3x tyle. Chyba nie o takie odświeżanie nam chodzi. Ale racja, w temacie szkieł jest duże pole do popisu.
Zbyszko666
19-12-2012, 11:39
w 2013 czyżby zawitały owe szkiełka:
EF 400 f/5.6L IS USM
EF 400 f/4L IS USM (bez DO)
EF 100-400 f/4-5.6L IS USM II
EF 200-400 f/4L IS USM TC 1.4x
Grzesiek_PL
01-01-2013, 18:30
Canon DSLR Body Rumors for 2013 Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/01/canon-dslr-body-rumors-for-2013/)
EOS 7D Mark II – New Sensor, 10fps, ISO 25600
EOS 70D – Same Sensor as 7D Mark II, 3fps, ISO 25600
EOS M2 – New Mirrorless
EOS 1DSx – The big megapixel camera in 2013
70D 3FPS? Jeśli to prawda to musi to być puszka pod video, albo zrobili tak dobre matryce (w co trudno uwierzyć, ale nie obraził bym się;-))
Jak myślicie - jest szansa, że nowy 7D będzie miał APS-H?
A czy oni się nie wycofali z APS-H?
Kolekcjoner
02-01-2013, 01:41
Bliska zeru 8-).
Szkoda...
Pytanie tylko czym canon skusi obecnych użytkowników 7D do zakupu wersji II.
Lepszy AF? -ten który jest w obecnym modelu jak dla mnie super (sprawdza się w rajdach)
Więcej FPS? po co? 8 starczy.
2 sloty na karty??
Jedyne co bym wymienił więc to matryca - głównie ze względu na większe pole widzenia obiektywu.
70D 3FPS? Jeśli to prawda to musi to być puszka pod video, albo zrobili tak dobre matryce (w co trudno uwierzyć, ale nie obraził bym się;-))
Dlaczego? 1Ds tez mial 3fps.. tak jak masa innych lustrzanek.
Kolekcjoner
02-01-2013, 18:30
Szkoda...
Moim zdaniem niczym i dlatego takiej puszki nie będzie 8-).
Ale w cytowanym przez kolegę newsie Canon DSLR Body Rumors for 2013 Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/01/canon-dslr-body-rumors-for-2013/) wyraźnie stoi że "new sensor" zarówno w 7DII jak i 70D.
Wg mnie już czas najwyższy na poprawę zakresu tonalnego i nowego Digic.
Skoro 70D będzie miał ledwie 3kl/s to zgaduje że również rozmiar matrycy wzrośnie istotnie.
Kolekcjoner
02-01-2013, 19:25
Ale w cytowanym przez kolegę newsie Canon DSLR Body Rumors for 2013 Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/01/canon-dslr-body-rumors-for-2013/) wyraźnie stoi że "new sensor" zarówno w 7DII jak i 70D.
A to jest oficjalny news Canona ;)?
Grzesiek_PL
02-01-2013, 20:17
Dlaczego? 1Ds tez mial 3fps.. tak jak masa innych lustrzanek.
Trudno, żeby 650D miało więcej od 70D ;) Jak widać jest to błąd w tłumaczeniu canonrumors, już poprawili. Chodziło o rozmiar ekranu.
Sam mam puszki nie przekraczające 4FPS, jakoś jeszcze daje rade. ;)
Obie matryce 24MPx ISO max 25600, coś podobne do Nikonowych, może ktoś tworzący plotki założył, że Canon tego roku/następnej generacji lustrzanek nie będzie robił swoich matryc.
No właśnie właśnie te 3fps jak na 70d to nie co za mało - szczególnie w tej klasie. W zasadzie to tylko plotki. A widział ktoś z was rysunki z 70d? Choć podobne karykatury chyba już jakiś czas temu były :P. A na poważnie mogli by już rzucić nowościami na CES'ie lub chociaż CP+.
ja bardzo z checia poprosze 70D, im wczesniej tym lepiej. chwilowo wciaz sie waham miedzy 50D, 600D a 60D jako body "do torebki" i zapasowy crop do wydluzania tele.
i niewatpliwie 60D jest najfajniejszy, tylko mi sie cena nie podoba ;) a tak, ma szanse spasc...
Grzesiek_PL
03-01-2013, 02:11
Uważaj bo jak będzie miał 3FPS to cena 60D pójdzie w górę :mrgreen:
Widzę że nie tylko ją czaje się na 60d. Za oceanem ceny już spadły więc wydaje mi się że te plotki są dość prawdopodobne.
michalab
04-01-2013, 10:16
Oczywiście, że GPS i Wi-Fi, a może nawet facebook ;-)
nie bardzo chwytam koniecznosc wypuszczania 7D mkII, przynajmniej z punktu widzenia uzytkownika. mkI ma sie zupelnie dobrze i wydaje sie co najmniej wystarczajacy dla docelowej grupy odbiorcow.
oczywiscie, podstawowa jego wada z punktu widzenia Canona jest zbyt niska cena, a to na pewno jest bardzo silna przeslanka za aktualizacja. obstawiam +GPS +Wifi +4Mpix +nowy AF (jak mkI plus czulosc w dol jak w 6D) i dziura cenowa miedzy 7D (1100 EUR, docelowo pewnie ponizej 1000 EUR) a 5D mkIII (2700 EUR) zostaje dobrze zapchana korpusem w okolicach 1600 EUR :D
"i nie mowcie mi, ze matka siedzi z tylu"!
nie bardzo chwytam koniecznosc wypuszczania 7D mkII, przynajmniej z punktu widzenia uzytkownika. mkI ma sie zupelnie dobrze i wydaje sie co najmniej wystarczajacy dla docelowej grupy odbiorcow.
tyle że te aktualizacje wersji sprzętu nie wynikają nigdy z logicznej przyczyny, tylko jakiegoś tam planu lub zachcianek Canona
Tym razem będą wynikać z bardzo logicznej przyczyny. Warto poczekać zarówno na 70d jak i 7d II. Może nawet bardziej niż na 6d / 5dIII ;)
Z tym, że jeśli ktoś potrzebuje korpus do landszaftów czy studia, to w miarę spokojnie może kupować już 6d.
Oczywiście, że jest sens - 7D1 ma lipną matrycę i jako profi-crop pozostałby w tyle.
profi crop to byl 1D MkIV ;)
Moim zdaniem niczym i dlatego takiej puszki nie będzie 8-).
7D jest zbyt popularne, dlatego nie wierzę aby Canon nie zrobił MK II.
Profi nie profi, ale chyba czas na nowego cropa Canona "z wyższej półki" nadchodzi, bo zarówno 1D4 jak i 7D leci już czwarty roczek od premiery :confused:
cichy1983
06-01-2013, 17:50
może we wtorek zobaczymy??:) (http://www.optyczne.pl/5498-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html)
Kolekcjoner
11-01-2013, 21:02
Podobno sklepy Canona mają po świecie otwierać 8-).
Gregolius
11-01-2013, 22:38
Podobno sklepy Canona mają po świecie otwierać .
widocznie reszta za mało zarabia:P
a macie jakieś przecieki czy C/T/S mają w 2013 wypuścić jakieś nowe cropowe szkiełka lub nowe wersje juz intsniejących ?????
janulrich
26-01-2013, 23:07
Witam,
2 tygodnie temu była wzmianka oficjalnie na optycznych o Canon EOS 70D link (http://www.optyczne.pl/5529-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html).
Oglądałem program "Bez nazwy 6D", zadałem pytanie apropo 70D. Pan z Canona jakby coś ukrywał :) EOS 70D link (https://www.youtube.com/watch?v=rq5y9pG4UTo) 00:53:45 h
Może ktoś ma jakieś świeże info? :)
Grzesiek_PL
27-01-2013, 00:47
Pan z Canona jakby coś ukrywał
Jakbyś spytał o 80D, zachował by się tak samo :-P Jeśli nie wie to też przecież nie powie, że nie.
To wygląda tak, jakby Canon chyba coś ulepszał, pracują zapewne nad algorytmem odszumiającym po prezentacji Nikona D5200:-D. Bardzo mnie ciekawi jak zaprezentuje się 70D na tle np. niedrogiego Nikona 5100, oni wiedzą że jak teraz wypuszczą lipę, to stracą już całkowicie w segmencie APS-C. Reasumują, 70D musi być znacząco lepszy od 60D w kwestii szumu, jak tak nie będzie, to sorry Canon!
--- Kolejny post ---
Żródło (http://fotoinformator.pl/2013/01/19/brak-plotek-z-obozu-canona/)fotoinformator.pl
W obozie Canona źle się dzieje, brak jakichkolwiek nowych plotek na temat premier interesujących nas aparatów w 2013, być może na targach CP+ które odbędą się w Japonii na przełomie stycznia i lutego Canon pokaże nowe lustrzanki ale jak na razie są to tylko spekulacje.
grzegorzki
27-01-2013, 05:09
Podobno sklepy Canona mają po świecie otwierać
Bardzo by się przydał taki jeden, dwa sklepy na kraj, połączony z porządnym serwisem, gdzie wszystko co jest produkowane można obejrzeć, pomacać, się dowiedzieć i kupić wszystko, gdy ktoś potrzebuje np. EF 800 lub 1 DX na gwałt. Sprzedanie kilku aparatów i obiektywów po ichnich cenach miesięcznie całkowicie zwróciłoby koszty. Na 'wyspach' są Jessopy, Calumety i inne sklepy, gdzie walce EF300, EF400, leżą i czekają na klienta.
Na 'wyspach' są Jessopy, Calumety i inne sklepy, gdzie walce EF300, EF400, leżą i czekają na klienta.
No tak coraz mniej są, biorąc pod uwagę że Jessops, Jacobs i Comet już nie istnieją.
Kolekcjoner
28-01-2013, 01:07
Ciekawy ruch. W sumie jest to wzmacnianie pozycji marki, mniej może ma znaczenie co tam sprzedadzą ale więcej ilu ludzi wejdzie i będzie się ślinić do eLek ;).
Bardziej przyziemnie to mój znajomy "zachorował" na C100 i nijak nie idzie tego obejrzeć w realu - pewnie w takim sklepie to by było bezproblemowe.
Na 'wyspach' są Jessopy, Calumety i inne sklepy, gdzie walce EF300, EF400, leżą i czekają na klienta.
Jessopów już nie ma, a Calumet wcale do tanich nie należy. Jest sporo sklepów, jednak ludzie sprytni są i wolą w sieci kupować by przyoszczędzić choćby kilka %.
Kolekcjoner
29-01-2013, 23:27
Ciekawe jaką będą mieli politykę jeśli chodzi o ceny w tych sklepach?
Ciekawe jaką będą mieli politykę jeśli chodzi o ceny w tych sklepach?
mysle, ze w 100% MSRP dla regionu, tam gdzie trzeba przeliczane na walute lokalna. bo 1. moga za taka sprzedac, 2. nie moga zarznac detalistow ani sprzedazy internetowej
wydaje sie, ze racja bytu tych sklepow jest sprzedawanie ludziom "luksusu" i dopieszczanie tych, ktorzy lubia dodatkowo sypac baksziszem za samo logo i "markowosc".
moga miec np. nowe premiery (see: 200-400) szybciej niz zwykli detalisci, ale beda tez drozsi.
wydaje sie, ze na dzien dzisiejszy sklep fizyczny jest, przynajmniej dla normalnych facetow, jakiegos rodzaju luksusem. czlowiek, ktory sie liczy z kasa, kupuje online, bo zawsze
jest najtaniej. i tego sie nie zmieni. sensem sklepu w realu jest robienie bannera reklamowego i sprzedawanie imidzu luksusu. oprocz tego moze on dorabiac na sprzedazy, ale nie
sadze, zeby to byl podstawowy profil...
Na 'wyspach' są Jessopy
Poprawka: na 'wyspach' były Jessopy.
janulrich
31-01-2013, 22:28
Ale posucha ze strony Canon-a na targach CP+ 2013r ;/ , ani dekielka nie okazali :(
Kolekcjoner
31-01-2013, 22:59
Premiery pewnie gdzieś w lutym. Stawiam na jakiś odgrzewany kotlet w stylu 700D z rewolucyjną funkcją wstawiania zdjęć prosto na fejsa ;).
janulrich
31-01-2013, 23:08
Premiery pewnie gdzieś w lutym. Stawiam na jakiś odgrzewany kotlet w stylu 700D z rewolucyjną funkcją wstawiania zdjęć prosto na fejsa ;).
... wow, no to czekam, tylko kurde nie mam konta na tym fejsie ;/
... wow, no to czekam, tylko kurde nie mam konta na tym fejsie ;/
Nie ma Cie na fejsie, insragramie, tłiterze, linkedinie, to nie istniejesz :D
Nie ma Cie na fejsie, insragramie, tłiterze, linkedinie, to nie istniejesz :D
No to ja też nie istnieję i mam się całkiem dobrze.
PS a tak przy okazji, kiedyś mówiło się: myślę - więc jestem. Ot, jak ten świat się zmienia.
Gregolius
01-02-2013, 13:36
CP+ 2013: Interview with Canon's Masaya Maeda: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/articles/0336328811/cp-2013-interview-with-canons-masaya-maeda)
Mi wygląda na to że powoli będą odchodzić od produkcji sensorów cropowych do lustrzanek semi-pro.
Być może 70D który się pojawi na bank według Canona będzie faktycznie jednym z ostatnich cropowych semi-pro maszynek:)
Kolekcjoner
01-02-2013, 14:58
Podejrzewam że to potwierdza że takie modele jak 7D przejdą do historii bez następców.
To zapewne oznacza też że do 70D wsadzą bebechy z 7D z nowym prockiem i po sprawie.
Widać też że zdają sobie sprawę że chwile tanich prostych kompaktów są już policzone i pewnie coś tu się pojawi nowego.
Podejrzewam że to potwierdza że takie modele jak 7D przejdą do historii bez następców.
To zapewne oznacza też że do 70D wsadzą bebechy z 7D z nowym prockiem i po sprawie.
Widać też że zdają sobie sprawę że chwile tanich prostych kompaktów są już policzone i pewnie coś tu się pojawi nowego.
tez mi sie tak wydaje.
tak sie sklada, ze sam aktualnie potrzebowalem wybrac przyzwoitego cropa i wczoraj dla porownania macalem 60D i 600D.
bylem praktycznie zdecydowany na 60D i gotow odzalowac jego cene (znaczy sie niezajezdzonej uzywki - ale to nadal prawie 600 EUR)
ale nie bylbym mentalnie sholendrzony, gdybym nie kombinowal na kazdy mozliwy sposob jak wydac mniej - wiec zdecydowalem sie
jeszcze przemacac obok siebie 60D i 600D bo "a nuz..." (200 Euro do przodu - a zaoszczedzenie kasy to najbardziej nadobna cnota
kalwinisty :D ).
ku mojemu zdziwieniu, 600D w zupelnosci obleci. o dziwo, roznice do 60D sprowadzaja sie tak realnie do nieco gorszego uchwytu,
(ktory 600D jednak ma calkiem niezly - do tego stopnia, ze moja lapa nawykla do trzymania 10D/40D/5D(mkII) nie ma z tym najmniejszego
problemu), mniejszego celownika, gorszej baterii i braku tylnego kolka...
ale to mimo to, nadal sprawia wrazenie bardzo sensownego aparatu dla pasjonata fotografii, nie tylko i wylacznie amatora.
krotko mowiac: nie ma IMHO miejsca docelowo dla trzech takich modeli jak 650D / 60D i 7D. bardzo mocno wydaje mi sie, ze z tego 7D
zostanie zrobiony 70D i linia xxD wroci do pierwotnej formy. a 700D wtedy moze wtedy nawet dostanie namiastke kolka, ale to jest
optymistyczne zalozenie.
a przede wszystkim - 1200D. bo przeciez mozna sprzedawac okrojone bebechy 550D w bardziej dziadowskim korpusie z uchylnym
ekranikiem i za wieksze pieniadze (niz 550D) ;)
Kolekcjoner
01-02-2013, 21:30
a 700D wtedy moze wtedy nawet dostanie namiastke kolka, ale to jest
optymistyczne zalozenie.
Żartujesz, w dobie ekranów dotykowych ;)? Dobrze będzie jak zostanie to co jest 8-).
Żartujesz, w dobie ekranów dotykowych ;)? Dobrze będzie jak zostanie to co jest 8-).
a nie... tak sobie luzno dywaguje. uwage z ekranikiem przyjmuje na klate i posypuje glowe popiolem. oczywiscie, mysla i mowa zgrzeszylem...
...krotko mowiac: nie ma IMHO miejsca docelowo dla trzech takich modeli jak 650D / 60D i 7D. bardzo mocno wydaje mi sie, ze z tego 7D zostanie zrobiony 70D i linia xxD wroci do pierwotnej formy.
Do tego miejsca widzę to bardzo podobnie, ale tak sobie myślę że seria XXXD i XXXXD może być zastąpiona systemem M.
Obserwując rynek aparatów z wymienną optyką, bezlusterkowce zdobywają coraz większy w nim udział. Więc korp. Canon traci zyski. Na razie powoli (może już nie rosną tak szybko jak w latach poprzednich), ale coś z tym zapewne planuje zrobić. Mamy przykłady Kodaka i Polaroida, które nic ze zmiana tendencji na rynku nie robiły i źle to się dla nich zakończyło. Olympus zareagował i wprowadził mikro 4/3. I raczej mu to na złe nie wyszło.
Do tego miejsca widzę to bardzo podobnie, ale tak sobie myślę że seria XXXD i XXXXD może być zastąpiona systemem M.
Obserwując rynek aparatów z wymienną optyką, bezlusterkowce zdobywają coraz większy w nim udział. Więc korp. Canon traci zyski. Na razie powoli (może już nie rosną tak szybko jak w latach poprzednich), ale coś z tym zapewne planuje zrobić. Mamy przykłady Kodaka i Polaroida, które nic ze zmiana tendencji na rynku nie robiły i źle to się dla nich zakończyło. Olympus zareagował i wprowadził mikro 4/3. I raczej mu to na złe nie wyszło.
z tym ze to wlasnie Canon mial za 2012 znakomite wyniki finansowe - w odroznieniu od wiekszosci pozostalych producentow foto. wiec najwyrazniej jakos trafiaja w ten rynek w tym momencie. co do przyszlosci, to sie zobaczy. m4/3 czy ogolnie bezlusterkowce to jest niewatpliwie spore wydarzenie dla sprzedazy aparatow amatorskich (90% szmalcu w dzialce foto) ale nie jest trzesieniem, ktore nagle wywroci sytuacje do gory nogami. na pewno nie tak nagle i gwaltownie, zeby Canon musial tu stawiac sytuacje na glowie z dnia na dzien.
czy M zastapi Rebele? niewykluczone. poki co wybor miedzy pierwsza mydelnica a 600D jest dla mnie wiecej niz oczywisty, ale z czasem nawet M zacznie przypominac aparat pod wzgledem wygody obslugi i szybkosci AF.
aczkolwiek Rebel jest zbyt znany i zbyt dobrze dopracowany koncepcyjnie, zeby go Canon tak porzucil. to jest znana konsumentom i sprawdzona linia produktow, bardzo atrakcyjna dla tych, ktorzy chca aparat o klasycznej formie i obsludze. ja bym raczej widzial to w formie jakiegos 1300D bedacym baby-Rebelem pod bagnet EF-M (nieco mniejszy korpus, plytszy), ale 900D wciaz jeszcze pod EF-S wlasnie ze wzgledow gabarytowych (nie kazdemu odpowiada az taka malizna)...
ciekawi mnie przyszlosc xxD. czy to nie bedzie przypadkiem trabant FF :)
...ciekawi mnie przyszłość xxD. czy to nie bedzie przypadkiem trabant FF :)
Skoro 6D jest takim odpowiednikiem 7D (?) tylko pod FF i ma ergonomie serii XXXD, to aż strach pomyśleć co będzie pełnoklatkowym odpowiednikiem serii XXD?
A moze ta tak:
5DmkIII jako odpowiednik 7D
6D jako odpowiednik XXD
I czy pojawi się jeszcze tańsza pełna klatka? Może za jakiś czas. Ale podejrzewam że nie szybciej, jak za 5-6 lat.
Pozostaje jeszcze kwestia tego, co myśli zarząd Canona... :)
Skoro 6D jest takim odpowiednikiem 7D (?) tylko pod FF i ma ergonomie serii XXXD,
a nie 5D mkIII?
6D to jest racej odpowiednik 60D ;)
A moze ta tak:
5DmkIII jako odpowiednik 7D
6D jako odpowiednik XXD
z ust mi to wyjales... (http://po-mesku.com/demot/0_0_0_518163091_middle.jpg)
I czy pojawi się jeszcze tańsza pełna klatka? Może za jakiś czas. Ale podejrzewam że nie szybciej, jak za 5-6 lat.
Pozostaje jeszcze kwestia tego, co myśli zarząd Canona... :)
byc moze za dwie generacje xxD, tzn. jakies 80D. na chwile obecna jest 6D, nie ma miejsca na jeszcze tanszy FF...
wedlug Canona oczywiscie...
SkowronWro
04-02-2013, 16:45
canon powinien teraz zrobic to czego nikon nie chce, czyli dac następce 7d. lepsza matryca z wyższym iso i pancerny crop. tego brakuje u nikona który zatrzymał sie na d300s i wszyscy tam czekaja na cos z tak dobrym AF tylko lepsza matrycą a daje im d7000.
Kolekcjoner
04-02-2013, 20:34
Olympus zareagował i wprowadził mikro 4/3. I raczej mu to na złe nie wyszło.
Nie wiem co mu na złe wyszło ale niedawno był na sprzedaż :lol:.
canon powinien teraz zrobic to czego nikon nie chce, czyli dac następce 7d. lepsza matryca z wyższym iso i pancerny crop. tego brakuje u nikona który zatrzymał sie na d300s i wszyscy tam czekaja na cos z tak dobrym AF tylko lepsza matrycą a daje im d7000.
Wszyscy? Ja bym był bardzo ostrożny z takim generalizowaniem.
Z tego co mówił Maeda San prędzej bym się spodziewał kolejnego FF-a niż następcy 7D 8-).
SkowronWro
04-02-2013, 21:10
w sensie ludzi ktorzy chciali by zmienic d90/d300s na cos lepszego z cropa ale nie maja na co;)
z następcą 7D canon się nie spieszy bo ma nadzieję że część ludzi z 7 przerzuci się na 6 i jeszcze szerokie szkła dokupi (np ja już to zrobiłem) Jakby dał ludziom wybór między 7dII z lepsza matrycą i niż 7 mkI i autofocusem lepszym niż w 6D to sam by sobie znowu konkurencję robił. Co do megabudżetowego (około 4500 pln) ff to sądze że pojawi się w ciągu 2 lat. 6D będzie kosztowało 6-6,5k pln a 80D czy 65D będzie koształo pewnie o te 2k mniej... i klawiszologie dla odmiany bedzie miał z xxxD. Oni są nie do ogarnięcia generalnie...
w sensie ludzi ktorzy chciali by zmienic d90/d300s na cos lepszego z cropa ale nie maja na co;)
Z D90 mają na co - na D7000 albo D300s.
Z D300s nie mają po co.
Z D300s nie mają po co.
po jakies 20 różnych usprawnień conajmniej, w tym większa i czulsza matryca i filmowanie fhd . To 4 letni już prawie aparat, przy tym rozwoju technologii to wręcz zabytek...
wszyscy moi znajomi użytkownicy D300 są conajmniej wkurzeni na brak kontynuacji kropowego body z wyższej półki u nikona...
generalnie tu jest podobnie jak z 7D canona...
Gregolius
05-02-2013, 09:12
A mnie ciekawi jak canon w końcu zareaguje na sprzęt wysokomegapixelowy. Nikon podobno szykuję D4x. To byłaby kolejna puszka z świetną matrycą, potężnym DR. A Canon tak jakby zwlekał lub po prostu nie miał nic w zanadrzu. Jeśli takowy wyjdzie N będzie miał dwa aparaty d800 i d4x a Canon nic.
z tym ze chwilowo Canon ma 5D mkIII i 6D, ktore pokrywaja temat FF na ten moment. jesli juz to jakies 1D dla kasiastych pro (takich, ktorzy robia prawdziwe pieniadze na zdjeciach, nie kotleciarzy).
a w cropie... byc moze jakis 70D z jakimis 24 Mpix doraznie.
janulrich
05-02-2013, 14:39
po jakies 20 różnych usprawnień conajmniej, w tym większa i czulsza matryca i filmowanie fhd . To 4 letni już prawie aparat, przy tym rozwoju technologii to wręcz zabytek...
wszyscy moi znajomi użytkownicy D300 są conajmniej wkurzeni na brak kontynuacji kropowego body z wyższej półki u nikona...
generalnie tu jest podobnie jak z 7D canona...
I nie będzie... rynki teraz lecą w pełną klatkę jeśli chodzi o semi-pro + pro => bynajmniej wywnioskowałem z tego co czytałem przez ostatnie miesiące.
Gregolius
13-02-2013, 13:06
New Cinema Camera & Lenses for NAB 2013 Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/02/new-cinema-camera-lenses-for-nab-2013/)
wygląda na to że Canon ostro idzie w Cinema. Nowe szkła, nowe pudła. Mam wrażenie że totalnie olewa segment typowo foto. Żadnych odpowiedzi w stosunku do konkurencji. Nowa 35= brak 14-24 brak, 24-70 2.8 IS brak. Nie mówiąc o nowym matrycach czy pudłach.
Ludzie forsują ISO 12800 o 3EV i sobie chwalą ;) niedoskonałości szkiełek rasują softem ;) publikują słit focie na zbuku i flikrze, a część przechodzi na trendi bezlusterkowce.. więc po co Canon ma się starać? jest dobrze jak jest,.. tu rzuci Wi-fi, tam GPSa i gra gitara ludziska się cieszą.
Sry nie mogłem się powstrzymać :-P
A tak poważnie to ciekawe którzy pierwsi (bo nastąpi to na 100%) się przełamią i wypuszczą nowość pod tyt. "cyfrowa lustrzanka bez video" za to dopracowana pod względem fotograficznym jak żadna inna od lat,.. jeśli tak to pewnie cena będzie sroga, coś jak sportowa wersja sportowych aut, gdzie np. za zdemontowanie klimatyzacji czy tylnych foteli trzeba słono dopłacić... ahhh ten marketing.
Canon 700D just announced!: Canon Rebel (EOS 1100D-300D) Talk Forum: Digital Photography Review (http://forums.dpreview.com/forums/post/41758598)
Grzesiek_PL
15-02-2013, 04:27
Canon 700D just announced!: Canon Rebel (EOS 1100D-300D) Talk Forum: Digital Photography Review (http://forums.dpreview.com/forums/post/41758598)
Jeśli się nie mylę, to już było w tym wątku :-P Poza tym na pierwszy rzut oka widać, że to photoshop no może gimp :D
666 post :twisted:
a ja jak widzę jak ma wygladać i jak ma być sterowany 700d to tym bardziej 650d mi sie podoba
700d będzie sterowany tylko przez smartofn lub umysł :mrgreen:
a ja jak widzę jak ma wygladać i jak ma być sterowany 700d to tym bardziej 650d mi sie podoba
masz dar jasnowidzenia ??? 8-)
może faktycznie źle to nazwalem ale trochę takiej babskiej intuicji ;)
Ta PS`owa abstrakcja wcale nie jest aż taka abstrakcyjna, patrząc na okaleczonego 6D można przyjąć że za parę "sezonów" tak to będzie wyglądało, wszystko "na dotyk" lub sterowane też dotykiem przez super-hiper "sprytnymi telefonami" z fajzbukiem.. a za każdy namacalny "guzik" więcej będzie pretekstem do zmiany cyferki modelu i podniejsiania ceny.
nie przesadzajmy - dzieło grafika pod tytułem canon 700d nie ma nawet spustu migawki... a co do tyłu korpusu... nie wydaje mi się, żeby coś takiego przeszło. no może w bezlusterkowcach o których mówi się, że z czasem przejma segment entry.
Wiadomo że nie jak ta grafika, ale wszystko wskazuje na to (patrząc na teraźniejszość) że przyszłością komercyjną są zlepki udządzonek potrafiących wszystko i mających wszystko w jednym wyświetlaczu ;) a urządzenia z tradycjonalnymi znanymi od praw-dawien schematami działania będą drogą awangardą... już dziś można zauważyć kształtujący się taki segment rynku,.. np. komicznie nazywane dziś "sprytny telefon" z takimi też wielkimi wyświetlaczami niczym TV stały się tak powszechne i monotematyczne że coraz częściej ludzie chcą mieć poprostu telefon jako urządzenie telefon ;) i takim oto sposobem g.wono warte do niedwana bo stare i "archaiczne" np. StarTac`i osiągają dziś kosmiczne wręcz ceny.. a mało tego pojawiają się firmy które to przewidując co nastąpi wykupiły już jakis czas temu za niewygórowane pieniądze licencje na produkcję w niezmiennej formie dawno temu wycofane ze sprzedaży urządzonka.
Do naszego tematu, wystarczy popatrzeć co się dzieje na rynku leciwych szkieł (szczególnie tych na m42) to co kosztowało parę lat temu 25 $ dziś sprzedawane jest za 150 $ i to nie za sprawą inflacji a zapotrzebowania rynku i tu się kłania akurat VIDEO w dslr, ale nie tylko, gdy pierwszy raz pomacałem Vivitara, Takumara czy inne vintage-japończyki przeżyłem duży szok, jak to wszystko pracuje, idelalnie podpasował mi opis jednego z fotografów który ujął to tak że kultura pracy pierścienia ostrości niektórych starych szkieł "przypomina cięcie ostrym nożem kostki masła", po wzięciu do ręki dumnie leżące na półce swoje L`ki nadszedł zimny prysznic,.. bo w szkłach za grupe tysiące kultura pracy mechaniki w porównaniu z tymi staruszkami jest wręcz plastikowa.
Analogi też przeżywają powrót, szczególnie średni format, np. co lepsi fotografowie dostają "propozycję-zapytanie" wręcz aby zmiast wypasioną cyfrówkę sesję weselną-ślubną wykonać analogiem, bo młodzi chcą mieć w szufladzie negatyw - rzecz wieczną i w jakiś sposób magiczną i dziś egzotyczną pod wieloma względami.. już pomijając oczywistą przewagę w plastyce obrazowania czy rozpiętości tonalnej.
Dziś w dobie chorego globalizmu, musi nadejść i nadejdzie zmiana, kiedyś jak pisałem (chyba nawet na tym forum) że za jakiś czas będą lustrzanki z VIDEO to mnie rzesze forumowiczów jawnie wyśmiało, teraz z całą świadomością mówie że za jakiś czas zobaczymy w ofercie choć jednego dslr`a bez Video za to za dużo wyższa cenę, w najlepszym wypadku za taką samą.
Sry za OT, skończyłem.
A tak poważnie to ciekawe którzy pierwsi (bo nastąpi to na 100%) się przełamią i wypuszczą nowość pod tyt. "cyfrowa lustrzanka bez video" za to dopracowana pod względem fotograficznym jak żadna inna od lat,.. jeśli tak to pewnie cena będzie sroga, coś jak sportowa wersja sportowych aut, gdzie np. za zdemontowanie klimatyzacji czy tylnych foteli trzeba słono dopłacić... ahhh ten marketing.
Tylko po co? ;) Z jednej strony faktycznie z punktu widzenia marketingu odjęcie filmowania raczej odpada, ale też myślę, że przy dzisiejszej technologii aparatów cyfrowych dorzucenie opcji kręcenia filmów nie jest skomplikowane czy kosztownie. Nie widzę też powodu, dla którego na opcji kręcenia filmów aparat miałby tracić możliwości czysto fotograficzne. I czy aby puszka klasy 1Dx nie jest taki "aparatem absolutnym"?
Dlaczego odpada? wielu ludzi calkowicie osieroca video, jeśli z niego korzystają to tylko i wyłącznie dlatego "że jest" więc trzeba na wycieczce czy imieninach wybróbować.
Jeśli canon w zamian video dałby na FF czyściutkie niczym łza ISO do 50.000 czy 100.000 wbudowany wspomagacz AF, serię 8 czy tam więcej klatek, pełną informację w wizjerze, nie wykastrowaną ergonomię, i tam jeszcze kilka upragnionych przez fotografów rzeczy + podobna cena do obecnych to założe się że 90% fotografów zapomniało by o puszkach z HD filmowaniem ;)
Marzenia,.. tymczasem pewnie wpakują nibawiem androida z modemem super-hiper LTE aby można było bezpośrednio ładować swoje Pro focie na fejzbuka..
Kolekcjoner
16-02-2013, 14:43
Bez sensu wycinać funkcjonalność która napędza sprzedaż :).
przeżyłem duży szok, jak to wszystko pracuje, idelalnie podpasował mi opis jednego z fotografów który ujął to tak że kultura pracy pierścienia ostrości niektórych starych szkieł "przypomina cięcie ostrym nożem kostki masła", po wzięciu do ręki dumnie leżące na półce swoje L`ki nadszedł zimny prysznic,.. bo w szkłach za grupe tysiące kultura pracy mechaniki w porównaniu z tymi staruszkami jest wręcz plastikowa.
Przypomniałeś mi, że gdy kupiłem kilka lat temu 17-40L przyszło mi do głowy, że pracuje miękko jak dawny pentacon 100 z gwintem m42 :) . Przez lata zabawy canonowskimi szkłami ze średniej półki zapomniałem, że coś może tak miękko i płynnie pracować. Ech, żeby to jeszcze było cechą wszystkich eLek...
Dlaczego odpada? wielu ludzi calkowicie osieroca video, jeśli z niego korzystają to tylko i wyłącznie dlatego "że jest" więc trzeba na wycieczce czy imieninach wybróbować.
Jeśli canon w zamian video dałby na FF czyściutkie niczym łza ISO do 50.000 czy 100.000 wbudowany wspomagacz AF, serię 8 czy tam więcej klatek, pełną informację w wizjerze, nie wykastrowaną ergonomię, i tam jeszcze kilka upragnionych przez fotografów rzeczy + podobna cena do obecnych to założe się że 90% fotografów zapomniało by o puszkach z HD filmowaniem
Masz rację, ale też nie do końca mnie zrozumiałeś. Video jednak stało się już standardem. Załóżmy, że producent ma już skonstruowany aparat z tymi wszystkimi funkcjami, które opisałeś. Jak duży jest koszt dodania video do niego? Podejrzewam, że naprawdę minimalny. A aparat z video kupią ludzie, którzy chcą tylko fotografować, jak ci którzy chcą też mniej lub więcej filmować. Firma ma wypuścić model z video i bez? Jaka byłaby różnica cenowa? Bez sensu byłoby takie posunięcie z ekonomicznego punktu widzenia. Jak napisałem wcześniej - nie widzę powodu, dla którego usunięcie opcji video byłoby sensowne i mogło poprawić funkcjonalność fotograficzną.
Jeszcze raz napiszę to, co w poprzednim poscie:
Z Facebook'owego profilu Canon Rumors Polska:
"Coraz bliżej 7D MkII.
Od długiego czasu brakowało informacji o 7D MkII, dodatkowo entuzjazm panujący nad tym modelem ostudzał sam Canon, który przy okazji konferencji prasowych informował o "długiej drodze" do wypuszczenia finalnego produktu na rynek.
Nie mniej jednak dziś coś drgnęło i pojawiły się kolejne informacje;
1. domniemana data premiery, określona na "koniec lata".
2. model 7D MkII będzie prawdopodobnie wydany w 3 różnych wersjach (Standart / +Wi-Fi/ +GPS)
3. specyfikacja:
- Matryca CMOS APS-C 24.1Mpix
- 2x DiG!C 5
- 10 kl/s.
- 2 gniazda kart pamięci (SD/CF lub CF/CF)
- 61 punktowy system AF (41 pól krzyżowych)
- ekran LCD 3.2'
- obudowa magnezowa podobnej klasy co w 5DMkIII
- (L50ISO) 100-12600ISO (H51200ISO/H102400ISO)
4. cena: ~2200$ (trochę nieprawdopodobnie niska)"
Źródło: http://www.facebook.com/canon.rumors.polska
Grzesiek_PL
19-02-2013, 19:09
Canon EOS 7D Mark II Spec List [CR2] Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/02/canon-eos-7d-mark-ii-spec-list-cr2/)
Canon EOS 7D Mark II Spec List [CR2]
24.1mp APS-C Sensor
Dual DIGIC V
10fps
Dual Memory Card Slots (Unknown configuration)
61 AF Points (I wonder if we’ll get red focus points in AIS?)
3.2″ LCD
Build quality like 5D3
GPS & Wifi
$2199 ($500 more than the 7D at launch, I’d like to see such a camera come in under $2000)
ISO Performance to get close to the 5D3
“Lots of video features”
http://www.canonrumors.com/
2200 USD? To biorę dwa ;-)
Kolekcjoner
19-02-2013, 20:10
Takie specyfikacje mają nawet swoją nazwę - wishful thinking 8-).
Chyba mało realna specyfikacja, w dzisiejszych czasach gdzie klientom daję się jak najmniej za jak najwięcej taki crop nie ma racji bytu.
No to kolejne plotki, znowu za Canon Rumors Polska:
"Kolejna porcja wiadomości z "pierwszej ręki". W japońskim Nippon Magazine (czasopismo poświęcone aparatom/fotografii) została opublikowana tabela z terminami premier aparatów na rok 2013.
Co ciekawego możemy się z tabelki dowiedzieć?
- EOS 70D - pojawi się w marcu
- EOS Kiss7x (RebelTi5/700D) - pojawi się w czerwcu
- EOS Me (Bezlusterkowiec) - pojawi się w lipcu
- EOS 7DMkII - pojawi się na przełomie sierpnia i września
- EOS 3D (+40Mpix?) - pojawi się w październiku
Podejrzewam że "pojawienie się" oznacza raczej prezentację, a nie wejście do sprzedaży ale zawsze to coś."
Źródło: http://www.facebook.com/canon.rumors.polska
Przypomniałeś mi, że gdy kupiłem kilka lat temu 17-40L przyszło mi do głowy, że pracuje miękko jak dawny pentacon 100 z gwintem m42 :) . Przez lata zabawy canonowskimi szkłami ze średniej półki zapomniałem, że coś może tak miękko i płynnie pracować. Ech, żeby to jeszcze było cechą wszystkich eLek...
Ano, 17-40 chodzi ładnie jak więkoszść Luxury canona (choć niektóre modele wołają o pomste do nieba) ale do zacytowanego wcześniej przeze mnie odczucia "ostrego noża w kostce masła" jak np. w niektórych Zeiss`ach, Takumarach czy Vivitarach to jeszcze Elom daaleko..
Dobra koniec OT z mojej strony.
ale do zacytowanego wcześniej przeze mnie odczucia "ostrego noża w kostce masła" jak np. w niektórych Zeiss`ach, Takumarach czy Vivitarach to jeszcze Elom daaleko..
A którym obiektywom z autofocusem nie jest daleko?
Szczerze? kilka eLek mam wiele w rękach trzymałem nie będe wymieniał bo to długa lista i miałem okazje używać kilka Sigm 1.8/20, obie wersje 10-20 i 1.4/50 i musze z pełną odpowiedzialnością powiedziedzieć że kultura pracy np. pierścieni ostrości w sigmach wypadała płynniej, tzn. żeby mnie źle niezrozumiano - w canonie tez oczywiście pracują płynnie, ale w sigmie odczucie z ich pracy było bliższe do tego z manuali - delikatniejsza jednolitsza praca.
Z obozu żółtych - szkieł nie mam okazji często macać więc sie wypowiadać nie będę.
Oczywiście przy szkłąch AF ma to marginalne znaczeniem i m.in. z tego powodu canon stosuje taką a nie inną politykę w stosunku do prezycji wykonania i działania mechaniki, sigma chcąc-niechcąc w takim porównaniu wypada (w moim odczuciu bynajmniej) lepiej mając jako wzorzec wspomniane szkła MF, choć nie ma tu powodu do żadnej dumy, bo żeby kij miał dwa końce sigma balansuje to wiadomo jak lubiącym sobie działać AF ;)
choć nie ma tu powodu do żadnej dumy, bo żeby kij miał dwa końce sigma balansuje to wiadomo jak lubiącym sobie działać AF ;)
To już wiesz dlaczego sigma musi większą wagę przykładać do przyjemniejszej pracy ich szkieł na MF niż canon. Po prostu nie ma wyjścia ;-)
PS choć w mojej sigmie tych problemów nie uświadczyłem...
... sigma chcąc-niechcąc w takim porównaniu wypada (w moim odczuciu bynajmniej) lepiej
Kliknij tutaj (http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7222)
A nie sądzicie ze fajnie było by zobaczyć Canonowski odpowiednik Panasonica GH3. Co prawda mogło by to być 70d z lepszym bitrate'm oraz przeznaczeniem bardziej pod filmowanie niż pod pstrykanie?
Kliknij tutaj (http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7222)
Najmocniej ja i mój XT9 w przeglądarce polonistę przepraszamy za pomyłkę, a teraz może coś na temat?
Najmocniej polonistę przepraszam za pomyłkę, a teraz może coś na temat?
Nie nakręcaj się. Nie ma sensu. Z mojej strony to nie złośliwość tylko dobra wola.
Czasem dobra wola przynosi zgoła odwrotny skutek i odebranie przez drugą osobę, ale już dobra, nieważne.. przeprosiny z mojej strony.
Odnośnie nowości i innowacji, czy może ktoś z Was wie dlaczego canon tak summienie nie dodaje do swoich puszek wspomagacza AF?
Następca 7D (http://www.optyczne.pl/5653-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html)
Lulu1988
27-02-2013, 16:54
Canon EF 12-24/2.8 L (http://www.canonrumors.com/2013/02/canon-ef-12-24-f2-8l-cr1/)
Gdyby taki twór dawał jakość nie gorszą niż 16-35L i kosztował ok 8000zł to zapewne znalazłoby się kilku chętnych.
Kolekcjoner
27-02-2013, 17:09
Canon EF 12-24/2.8 L (http://www.canonrumors.com/2013/02/canon-ef-12-24-f2-8l-cr1/)
[.....] i kosztował ok 8000zł ......
Przy tej jasności - zapomnij.
Przy tej jasności - zapomnij.
Dlaczego :?: Żółty odpowiednik kosztuje 6500zł.
Lulu1988
27-02-2013, 17:41
Dlaczego :?: Żółty odpowiednik kosztuje 6500zł.
Żółty odpowiednik zaczyna się od 14mm, nie od 12mm. Z kolei Nikkor 12-24 jest ciemniejszy.
Jeśli Canon 12-24/2,8L będzie prezentował podobną jakość do Nikkora AF-S 14-24 f/2.8, to ile Waszym zdaniem policzą sobie za przesunięcie ogniskowych o te 2mm w szerszą stronę :?:
policzą 14L+podatek za zoom+ podatek za nowość= 15-20 tyś
Kolekcjoner
27-02-2013, 18:24
No może 12-13 ;).
Żółty odpowiednik zaczyna się od 14mm, nie od 12mm. Z kolei Nikkor 12-24 jest ciemniejszy.
N12-24 to pod cropa jest, wiec wogole nie powinno sie go brac pod uwage w jakichkolwiek zestawieniach/porownaniach z N14-24 czy rumorowym C12-24.
policzą 14L+podatek za zoom+ podatek za nowość= 15-20 tyś
Oby tylko nie dołożyli do tego jeszcze stabilizacji :twisted:
Canon Rumors Polska podaje, że następca 60D może pojawić się w okolicach 19-26 marca.
Canon Rumors Polska podaje, że następca 60D może pojawić się w okolicach 19-26 marca.
Jako premiera czy jako prezentacja? ;)
jestem na 99% pewien że jak zwykle nie będzie przełomu, ot taki podrasowany 60d z gps, wifi ,wsparciem STM, mic. stereo czy dotykowym wyświetlaczem...
Gregolius
04-03-2013, 15:40
Nowy sensorek od Canona
Canon Announces the Development of New High Sensitivity Sensor Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/03/canon-announces-the-development-of-new-high-sensitivity-sensor/)
Jeśli Canon 12-24/2,8L będzie prezentował podobną jakość do Nikkora AF-S 14-24 f/2.8, to ile Waszym zdaniem policzą sobie za przesunięcie ogniskowych o te 2mm w szerszą stronę :?:
No ja czekam, bo sprzedalem 16-35L II i do wakacji moge poczekac na nastepce :-)
Jakby nawet to byla ta sama wersja, tylko III, to tez bym sie cieszyl :-)
Nowy sensorek od Canona
Canon Announces the Development of New High Sensitivity Sensor Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/03/canon-announces-the-development-of-new-high-sensitivity-sensor/)
jeszcze wiecej szpejow wideo... a fotoludki niech sie turlaja... :(
ech...
gdzie jest 17-40/4 IS ja sie pytam? niech juz sobie dowala z cena (byle nie powyzej 1300 EUR, no) tylko niech to ma ludzkiej jakosci rogi...
A czego Ty chcesz od rogow szklaz f/4, ktore i tak do lanszaftow sluzy - czyli powyzej f/8 wykorzystywane jest w wiekszosci fotek?
Eberloth
04-03-2013, 16:12
Weź sobie akustyk sprezentuj cropa, to Ci się rogi same wytną :mrgreen:
A czego Ty chcesz od rogow szklaz f/4, ktore i tak do lanszaftow sluzy - czyli powyzej f/8 wykorzystywane jest w wiekszosci fotek?
z tym ze ja mowilem o f/11, bo ponizej tego go raczej nie uzywam...
przy f/4 to to szklo jest ledwie APS-C... i to tak z grubsza w granicach 40D/400D tzn. w porywach do 10 Mpix, bo na gestszej matrycy juz niedociaga...
Weź sobie akustyk sprezentuj cropa, to Ci się rogi same wytną :mrgreen:
do cropa mam 18-55, ktory, dziekuje, wybitnie nie odstaje od 17-40 w rogach cropowej klatki. jest gorszy w rogach, owszem,
ale nie na tyle, zeby zamienic jego stabilizacje i lekko-polsmieszna wage i cene na 17-40...
ja bym mial taki kaprys, zeby w FF miec ostry zakres 17-24... :) no taki jakis jestem nietypowy, ze bym za dobre szklo w tym zakresie
byl sklonny pare groszy wylozyc. ale nie takie jak Nikkor 16-35/4, tylko jednak takie z naprawde ostrymi rogami...
ja bym mial taki kaprys, zeby w FF miec ostry zakres 17-24... :) no taki jakis jestem nietypowy, ze bym za dobre szklo w tym zakresie
byl sklonny pare groszy wylozyc. ale nie takie jak Nikkor 16-35/4, tylko jednak takie z naprawde ostrymi rogami...
Kup sobie Nikkora 14-24/2.8 i przejściówkę, bo od Canona to się możesz nie doczekać :-)
Kup sobie Nikkora 14-24/2.8 i przejściówkę, bo od Canona to się możesz nie doczekać :-)
1. brak mozliwosci zalozenia filtra
2. brak stabilizacji
3. drogo jak smierc
4. ostrzenie tylko reczne
cuzamen do kupy - z tej dwojki zdecydowanie wole stare 17-40.
a czy faktycznie sie nie doczekam od Canona... watpie. kiedys wypuszcza nastepce 17-40, chocby po to, zeby skorygowac glowna wade obecnego modelu. mowie oczywiscie o niskiej cenie... no bo przeciez optycznie to on dla Canona najwyrazniej obleci... :)
Tak się zastanawiam - jak pojawi się 70D i będzie kosztować ok tyle ile 60D na starcie, czyli jakieś 4 tyś, a spekuluje się że będzie mieć wiele rzeczy z 7D, to jaki to ma sens , skoro 4 tyś to już cena 7D a zza granicą lekko ponad 3 tyś .. Wówczas w Polsce cena 70D i 7D będzie niemal identyczna, więc chyba ten 70D to będzie bubel mark II jak 60D , kiczowaty plastik + gps + wifi za niższą cene, co o tym sądzicie ? Warto czekać na 70D czy kupić 7D nówke za niecałe 4k ?
Jak będzie nawet 7D mark II, to i tak cena będzie bliżej 6D niż potencjalnego następcy 60D. Canon musi to wszyskto jakoś sensownie upozycjonować. Ceny 6D i 7D Mark II mogą być blisko siebie, bo to wbrew pozorom różne aparaty i różna funkcjonalność - jeden drugiemy klientów podbierać nie powinien.
Wielu jest takich, co ciągle czeka a później jest rozczarowanie. Ja też czekam na 35LII i chyba kupię aktualną wersje, bo szkoda tych straconych ujęć w tym czasie ;).
Grzesiek_PL
04-03-2013, 17:27
Jak do 70D wsadzą gps + wifi + matrycę jak (lub lepszą) D5200/D7100 to wystarczy :grin:
No i zrobia go calego z plastiku zeby super zasieg mialo :mrgreen:
gdzie jest 17-40/4 IS ja sie pytam? niech juz sobie dowala z cena (byle nie powyzej 1300 EUR, no) tylko niech to ma ludzkiej jakosci rogi...
Może wypada zmówić krótką modlitwę za to żeby ten IS nie zaowocował takim kartoflem jak u konkurencji :
Canon EF 17-40mm f/4 L USM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=100&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=689&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
To cacko ponadto nie raguje na przysłanianie :mrgreen:. Tutaj C17-40 chociaż umie się zachować :)
Grzesiek_PL
04-03-2013, 18:27
No i zrobia go calego z plastiku zeby super zasieg mialo
Plastik może być, wszyscy tu tak narzekają, a co powiecie kiedy Canon zrobi aparat z cukru (chociaż myślę, że cukier za drogi) ? :mrgreen:
Z tym plastikiem to jest tak, że po pierwsze "kultura" pracy z takim aparatem jest fatalna, inaczej jak masz w ręce solidną puchę. Jeśli ktoś miał 40,50D to z pewnością nie chce zmienić magnezu na plastik, poza tym to co piszą w testach - obudowa bardzo solidna itd to śmiechu warte, trzymanie 60D to dokładnie to samo wrażenie co trzymanie Rebela, może poza wagą. Mam wrażenie, że ludzie sobie po prostu wmawiają - plastik jest super, robi się z tego bolidy F1 itd. Dla mnie im pucha większa, cięższa, tym lepiej, nie wiem po cholerę ciągle te aparaty mniejsze robią. Dla mnie 60D to była porażka roku, i nie zdziwię się jeśli 70D to będzie kolejny marketingowy wytwór, bo to co wyprawia Canon ostatnio to jakaś porażka.
Grzesiek_PL
04-03-2013, 18:56
Jeśli ktoś miał 40,50D to z pewnością nie chce zmienić magnezu na plastik
A to ciekawe, używam na przemian (w zależności od zastosowania) 500D i 5D II, jakoś nie widzę problemu, 500D nie zmieniłem na nic nowszego z APS-C bo nie widzę żadnego postępu technologicznego jeśli chodzi o matryce (pomijam różnicę między 15MPx a 18MPx bo DR to nawet gorsza w takim 650D).
Kolekcjoner
04-03-2013, 23:52
Jeśli ktoś miał 40,50D to z pewnością nie chce zmienić magnezu na plastik,
Generalizujesz. Ja np. bardzo chętnie zmienię xxD na coś lżejszego i mniejszego.
Nowa pelnoklatkowa matryca CMOS firmy Canon - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5675-nowo%C5%9B%C4%87-Nowa_pelnoklatkowa_matryca_CMOS_firmy_Canon.html) Niech zrobią lustrzanki na podstawie tej matrycy, to będzie kosmos.
Z tym plastikiem to jest tak, że po pierwsze "kultura" pracy z takim aparatem jest fatalna, inaczej jak masz w ręce solidną puchę. Jeśli ktoś miał 40,50D to z pewnością nie chce zmienić magnezu na plastik,
no nie mow...? zmienilem 40D na 600D i jestem wniebowziety skokiem. matryca jest lata swietlne do 40D, uchylny ekranik daje fajne mozliwosci a ergonomia Rebela - w zupelnosci obleci. w weekend bylem na wyjezdzie (city-trip) i przed wyjazdem ani momentu sie nie zastanawialem czy targac klamota (5D + 24-105) czy trabanta (600D + 18-55 + 55-250).
poza tym to co piszą w testach - obudowa bardzo solidna itd to śmiechu warte, trzymanie 60D to dokładnie to samo wrażenie co trzymanie Rebela, może poza wagą.
ja mam inne odczucia. 60D jednak inaczej.
a co do gloryfikowania magnezu... mialem 10D (zbudowany jak cegla), mialem 30D (wsiurski plastik w dotyku i za diabla nie to wrazenie organoleptyczne co 10D), mialem 40D (troche lepiej niz 30D), 450D (lekki, delikatniejszy plastik, ale przyjemnie malutki), 5D (kloc prawie jak 10D), mam 5D mkII (zdecydowanie bardziej wsiurski w dotyku niz mkI) i 600D (maly i delikatniejszy, ale o dziwo bardzo przyjemny w lapie)... kazdy z tych korpusow meczylem w pylach i w deszczach, dwa nawet w wodzie plywaly (30D w morskiej, 5D mkII w slodkiej - ten drugi do dzis zyje i swietnie sie ma, odpukac)... IMHO, to jest narzedzie do robienia zdjec. jak ktos sie modli nad materialem wykonania i jego kluczowym znaczeniem dla dziejow fotografii... IMHO, ma cos tam zbyt krotkiego albo inny problem z samodowartosciowaniem....
Mam wrażenie, że ludzie sobie po prostu wmawiają - plastik jest super, robi się z tego bolidy F1 itd. Dla mnie im pucha większa, cięższa, tym lepiej, nie wiem po cholerę ciągle te aparaty mniejsze robią.
podkreslilem najbardziej prawdopodobne wyjasnienie.
osobiscie mi dosc mocno dynda, jesli funkcjonalnie mi sie wygodnie aparatem robi zdjecia (a nie foci "pomimo" aparatu). sa w 600D rzeczy, ktore mnie wpieniaja, glownie nedzna wydajnosc baterii i fakt, ze korpus nie pozwala zmieniac nastaw jesli nie jest "uaktywniony" (krecenie kolkiem nie ma wplywu na nastawy gdy w celowniku zgasnie informacja) co jest kompletnie sprzeczne z dlugimi latami przyzwyczajen z xxD/xD. ale poza tym... aparat to nie sa, za przeproszeniem, cycki, nie widze powodu zeby sie modlic nad tym co jest w srodku i po wierzchu...
Dla mnie 60D to była porażka roku, i nie zdziwię się jeśli 70D to będzie kolejny marketingowy wytwór, bo to co wyprawia Canon ostatnio to jakaś porażka.
dal mnie 60D to perfekcyjny aparat cropowy na dopelnienie 5D/6D :) mniejszy, lzejszy, lyka te same baterie, ma uchylny ekranik i lepszy AF/wiecej fps niz 5D mkII (to akurat zadne wyzwanie).
nie kupilem go tylko dlatego, ze jako szanujacy sie wiatrak licze centusie i chcialem mozliwie przyciac. a po zmacaniu 600D wyszlo, ze zupelnie mi ten korpus wystarczy. a za cene nizsza niz uzywane 60D
moglem miec nowiusienkie 600D z kitowym sloiczkiem (18-55, nota bene absolutnie swietny obiektyw standardowy do Rebela!) i jeszcze mi na karte pamieci i zapasowy akku wystarczy...
Przez parę lat używałem 350D - mały, lekki i plastikowy. Upadł mi niejednokrotnie, był zamaczany w jeziorze, robiłem zdjęcia w deszczu i na wietrze... i co? I nic mu nie było. Zmieniłem go na FF nie dla wagi i stopu magnezu. Te akurat cech nawet mi nie imponują w aparacie. Rozumiem całkowicie Bartka, choć na wycieczki biorę 5II + 28-75 (ew. 35 2.0 + 100 2.0).
18-55 jest tak absolutnie świetny, że się dziwie, dlaczego nie posiada L w swojej nazwie.
18-55 jest tak absolutnie świetny, że się dziwie, dlaczego nie posiada L w swojej nazwie.
przypuszczam, ze wynika to z faktu, ze same wlasnosci optyczne nie determinuja oznaczenia L. w przeciwnym wypadku czesc szkiel takiego oznaczenia nigdy nie powinna dostac (np. 17-40, 70-200/4 nonIS, 17-35, ...) a inne od reki owszem (15-85, 17-55, 100 macro, 35/2, 40/2.8, ...).
35/2.0 lką? troche Cię poniosło :D
35/2.0 lką? troche Cię poniosło :D
35/2 IS?
Test Canon EF 35 mm f/2 IS USM - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/287.11-Test_obiektywu-Canon_EF_35_mm_f_2_IS_USM_Podsumowanie.html)
35/2 IS?
Test Canon EF 35 mm f/2 IS USM - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/287.11-Test_obiektywu-Canon_EF_35_mm_f_2_IS_USM_Podsumowanie.html)
a fakt, zapomniałem że wypuscili takie cudo, patrząc na cenę rzeczywiście prawie jak elka :D
a fakt, zapomniałem że wypuscili takie cudo, patrząc na cenę rzeczywiście prawie jak elka :D
toc mowie... ;)
ale nie no - optycznie to te nowe stalki z IS sa pikne. gorzej, ze swiatlo nie to a nad cena laskawie nie bede sie znecal (600 EUR za duza, wcale nie lekka stalke f/2.8, ktora mimo to sakramecko winietuje :D :D :D )
przypuszczam, ze wynika to z faktu, ze same wlasnosci optyczne nie determinuja oznaczenia L. w przeciwnym wypadku czesc szkiel takiego oznaczenia nigdy nie powinna dostac (np. 17-40, 70-200/4 nonIS, 17-35, ...) a inne od reki owszem (15-85, 17-55, 100 macro, 35/2, 40/2.8, ...).
A co jest nie tak z 17-40 czy 70-400 z nonIS?
Wiadomo że L`ki są podzielone na dwa segmenty 2.8 i 4 ale bez przesady.
Mam oba.
17-40 świetne szkiełko, może osobiście nie używam za instesynie bo miałem równolegle 10-22, ale teraz po zakupie FF to się zmieni.
Jednak widziałem ogrom pięknych pejzaży wykonane tym szkłem, ogólnie więkoszść krajobrazów produkuje właśnie to szkło w połączniu z FF.
To świetny obiektyw w tej kategorii jest sprawdza się lepiej niż 16-35 (relacja cena - możliwości), biadoloenie na mydło, czy miękkie rogi na FF to powielane mitów, pewnie - robiąc krajobraz na pełnej dziurze to i może wyjdzie to i owo, ale w kategori tej to jak odpwiednik f1.4 w makro...
Żyleta to nie wszystko liczy się jeszcze plastyka i co w krajobrazie baardzo ważne np. praca pod światło - tu 17-40 wypada kapitalnie, uzyskac nim przeszkadzające flary to wyczyn.
Np. co tu takiego karygodnego widać? że to szkło jest be ;)
http://www.fotoferia.pl/portfolio/hix/photo/41554&status=gw&p=1#full
http://www.fotoferia.pl/portfolio/hix/photo/41203&p=3#full
http://www.fotoferia.pl/portfolio/hix/photo/5582&status=gn&p=4#full
http://www.fotoferia.pl/portfolio/hix/photo/1866&status=gw&p=3#full
http://www.fotoferia.pl/portfolio/hix/photo/78827&status=gn#full
http://www.fotoferia.pl/portfolio/hix/photo/2152&status=gn&p=5#full
http://www.fotoferia.pl/portfolio/hix/photo/70714#full
(ps. zdjęcia nie moje, kolegi z fotoklubu)
A 70-200 f4?
Mój ostrością wypadł lepiej z 70-200 2.8 I @4 kolegi jak kiedyś porównywaliśmy, drugi kumpel ma trampka 70-300 (wiem, wiem nie tak liga) ale jak zrobiliśmy kiedyś porównie - wycienek 70-200 @4 vs. domknięty 70-300 to tak jakby porównywać 4k z 720p ;) szkło było na wymianie AF`u w CSI bo padł na gwarancji, nie wiem co tam pogrzebali, ale przed naprawą wydawało mniej ostre.
Przerabiałem trzy 70-200/4nonIS teraz mam 70-200/4IS i to dwa różne światy. Przerabiałem też 17-40 i z 16-35 podobnie było. Ostrość to nie wszystko :)
A co jest nie tak z 17-40
bidne rogi, a ekstremalne rogi to tragedia...
czy 70-400 z nonIS?
znacznie mniej ostry niz wersja IS. poza tym: koszmarne flary...
Wiadomo że L`ki są podzielone na dwa segmenty 2.8 i 4 ale bez przesady.
ale 70-200/4 nonIS pod wzgledem ostrosci jest na poziomie 55-250. albo i nie.
Mam oba, 17-40 nie widze wad, oprócz płytkiej głebi ;) ale to wina światłosiły
mialem oba (zostal mi 17-40) i wady wymienilem wyzej. dla 17-40 poki co nie ma alternatywy, od 70-200/4 nonIS mozna kupic znacznie lepsze szkla.
mój 70-200 ostrością wręcz znokałtował 70-200 2.8 @4 kolegi jak kiedyś porównywaliśmy, drugi kumpel ma trampka 70-300 (wiem, wiem nie tak liga) ale jak zrobiliśmy kiedyś porównie - wycienek 70-200 @4 vs. domknięty 70-300 to tak jakby porównywać 4k z 720p ;) szkło było na wymianie AF`u w CSI bo padł na gwarancji, nie wiem co tam pogrzebali, ale szkło przed naprawą wydawało mniej ostre.
ja porownywalem np. 70-300 L z 70-200/4 i tu tez byl nokaut na calej linii. de facto przewydiwalne, bo 70-300L nawet na pelnej dziurze w dlugim koncu nie ma sie czego wstydzic przy starym, uwazanym za rzeznicko ostry 300/4 nonIS - szklo mialo raptem zauwazalnie wieksza winiete ale tylko minimalnie mniej detalu przy zauwazalnie lepszym mikrokontrascie... tak ze w tym zestawieniu 70-200/4 nonIS byl bez szans...
bidne rogi, a ekstremalne rogi to tragedia...
znacznie mniej ostry niz wersja IS. poza tym: koszmarne flary...
ale 70-200/4 nonIS pod wzgledem ostrosci jest na poziomie 55-250. albo i nie.
mialem oba (zostal mi 17-40) i wady wymienilem wyzej. dla 17-40 poki co nie ma alternatywy, od 70-200/4 nonIS mozna kupic znacznie lepsze szkla.
ja porownywalem np. 70-300 L z 70-200/4 i tu tez byl nokaut na calej linii. de facto przewydiwalne, bo 70-300L nawet na pelnej dziurze w dlugim koncu nie ma sie czego wstydzic przy starym, uwazanym za rzeznicko ostry 300/4 nonIS - szklo mialo raptem zauwazalnie wieksza winiete ale tylko minimalnie mniej detalu przy zauwazalnie lepszym mikrokontrascie... tak ze w tym zestawieniu 70-200/4 nonIS byl bez szans...
Ad 1
Jeśli 16-35 ma bidne, a 17-40 ma ekstremalne, to... NIGDY nie zaobserwowałem żeby pejzaż zrobiony tym szkłem dyskwalifikowały ektremalne czy bidne rogi, zresztą niepodzielnie i w tej kategorii główny motym umieszcza się blisko MP nie w rogach - sam masz, fotografujesz, rozumiesz i Wiesz zresztą w czym rzecz.
Ad 2
fakt, IS jest ostrzejszy, jest wręcz jednym z najostrzejszych szkieł Canona, flaruje prawda, ale nie tylko on - więszkość zoomów, zresztą 200`tką zachodów się raczej nie robi, jak pisałem porównywałem z 2.8, tamronem, sigme też prześwietlałem i 55-250 również..
Ad 3
Rozwiązania
1. żart z twojej strony ;)
2. nie mamy na myśli tego samego szkła ;) choć to odpada bo mamy
3. trafiłem na ponadprzeciętnie ostry egzemplarz 70-200 f4, lub Ty mialeś mniej ostry od pozostałych
4. miałes ponadprzeciętnie ostry 55-250 do porównania
Ad 4
prawda, choć dla odważnych jest Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM ;)
Ad 5
W cenie za którą kupiłem nowego 70-200 ze sklepu za 1800pln nie widziałem innej alternatywy; biorąc pod uwagę, AF, ostrość, wagę i mechanikę - konstrukcję.
Ad 1
Jeśli 16-35 ma bidne, a 17-40 ma ekstremalne, to... NIGDY nie zaobserwowałem żeby pejzaż zrobiony tym szkłem dyskwalifikowały ektremalne czy bidne rogi, zresztą niepodzielnie i w tej kategorii główny motym umieszcza się blisko MP nie w rogach - sam masz, fotografujesz, rozumiesz i Wiesz zresztą w czym rzecz.
no niekoniecznie. czasem chce w pionie miec dlugi pierwszy plan i wtedy jakosc rogow dosc wyraznie widac (tudziez jej brak, tej jakosci). i to dosc wyraznie, jezeli pierwszy plan jest w miare jednolity tresciowo, np. 500px / Photo "kasteel duivenvoorde" by Bartek Rozanski (http://500px.com/photo/4747970)
Ad 2
fakt, IS jest ostrzejszy, jest wręcz jednym z najostrzejszych szkieł Canona, flaruje prawda, ale nie tylko on - więszkość zoomów,
mi chodzi bardziej o flare zwana z ang. "veiling", taka ze jakbys nie zaslanial szkla to i tak przy sloncu poza kadrem cale zdjecie jest rozswietlone i traci kompletnie na kontrascie. nie mam pod reka przykladu, jak znajde chwile czasu w domu to odgrzebie w LR.
co znalazlem z 70-200/4 nonIS to:
leiden, a photo from Zuid Holland, South | TrekEarth (http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Netherlands/South/Zuid_Holland//photo961303.htm)
ale to nie jest najbardziej ekstremalny przypadek. zdarzalo mi sie gorzej, zwlaszcza w cropie, gdzie chocby skaly sr* nie osloni sie reka tak szkla, zeby slonce poza kadrem nie spartolilo ujecia.
poza tym, to kwestia szkla. 70-200/4 IS jest pod wzgledem flarowania znacznie poprawiony, a np. 17-40 praktycznie nie wie co to jest flara... 24-105 swoje lapie, ale veilingu nie ma jak 70-200
zresztą 200`tką zachodów się raczej nie robi, jak pisałem porównywałem z 2.8, tamronem, sigme też prześwietlałem i 55-250 również..
ja robie. nie codziennie, ale zdarza mi sie...
500px / Photo "scheveningen" by Bartek Rozanski (http://500px.com/photo/3072572)
500px / Photo "kotlina klodzka 2" by Bartek Rozanski (http://500px.com/photo/3154367)
500px / Photo "bairro alto " by Bartek Rozanski (http://500px.com/photo/4747965)
Ad 3
Rozwiązania
1. żart z twojej strony ;)
2. nie mamy na myśli tego samego szkła ;) choć to odpada bo mamy
3. trafiłem na ponadprzeciętnie ostry egzemplarz 70-200 f4, lub Ty mialeś mniej ostry od pozostałych
4. miałes ponadprzeciętnie ostry 55-250 do porównania
nie powiem dokladnie, nie porownywalem osobiscie. 55-250 uzywam w 600D i to daje bardzo przyzwoity poziom szczegolow. nie tak jak 70-300L, ale w zupelnosci obleci
70-200/4 nonIS porownywalem z 70-300L pod 450D i 5D, wiec na mniejszej ilosci megapikseli. ale zbieral w tylek od 70-300L i to dosc mocno.
Ad 4
prawda, choć dla odważnych jest Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM ;)
do landszaftow? zadna alternatywa
Ad 5
W cenie za którą kupiłem nowego 70-200 ze sklepu za 1800pln nie widziałem innej alternatywy; biorąc pod uwagę, AF, ostrość, wagę i mechanikę - konstrukcję.
[/quote]
w swojej cenie 70-200/4 nonIS jest OK, zwlaszcza jesli wybaczy sie ostrosc a popatrzy na mechanike (przy sensownych gabarytach i nadal dosc niskiej wadze), kontrast, kolory i chocby fakt, ze mozna to zapiac w obrecz statywowa. ale jesli patrzyc tylko na ostrosc, to to szklo nie urywa tylka...
Voyager70
11-03-2013, 15:38
a inne od reki owszem (15-85, 17-55,
EeFeSom się eL nie należy z rozdzielnika - ilość liter w oznaczeniu wyczerpana :)
"L" nie dostanie żadne szkoło dedykowane pod cropa, jak pisał Akustyk - mimo czasem świetnej optyki. Brak w nich uszczelnień i są z reguły delikatniejsze (choć to może być tylko wrażenie). I właśnie L jest chyba bardziej powiązane z "panceLnością" szkła, niż z walorami optycznymi.
EeFeSom się eL nie należy z rozdzielnika - ilość liter w oznaczeniu wyczerpana :)
innym to nie przeszkadza... :) SP IF XR DiII VC USD
"L" nie dostanie żadne szkoło dedykowane pod cropa, jak pisał Akustyk - mimo czasem świetnej optyki. Brak w nich uszczelnień i są z reguły delikatniejsze (choć to może być tylko wrażenie). I właśnie L jest chyba bardziej powiązane z "panceLnością" szkła, niż z walorami optycznymi.
IMHO, L jest oznaczeniem, ze dedykowane na wyzsza polke. wiec stosownie do tego szklo dostaje i lepsza obudowe i lepsza optyke niz szkla wypuszczane w konkretnym momencie +/- ekwiwalentne na rynek amatorski.
ale nie lepsza optyke pod wartoscia absolutna. zakres ogniskowych 16/17 - 35/40 jest jakis wybitnie koszmarny projektowo i tu chyba nikt jeszcze nie ma naprawde dobrego designu optycznego, takiego zeby rogi byly naprawde dobre (14-24 to zupelnie inna konstrukcja optyczna). tak pod wartoscia bezwzgledna to zaden z tych lensow nie zasluguje na L w porownaniu chocby z, nie przymierzajac - 15-85. ale 17-40 jest optycznie lepszy niz byl 20-35/3,5-4,5...
a crop, w tym szkla EF-S, to w ogole jest wyraznie sygnalizowany przez Canona jako sprzet nieprofesjonalny. stad tez zadnego czerwonego paska...
no niekoniecznie. czasem chce w pionie miec dlugi pierwszy plan i wtedy jakosc rogow dosc wyraznie widac (tudziez jej brak, tej jakosci). i to dosc wyraznie, jezeli pierwszy plan jest w miare jednolity tresciowo, np. 500px / Photo "kasteel duivenvoorde" by Bartek Rozanski (http://500px.com/photo/4747970)
mi chodzi bardziej o flare zwana z ang. "veiling", taka ze jakbys nie zaslanial szkla to i tak przy sloncu poza kadrem cale zdjecie jest rozswietlone i traci kompletnie na kontrascie. nie mam pod reka przykladu, jak znajde chwile czasu w domu to odgrzebie w LR.
co znalazlem z 70-200/4 nonIS to:
leiden, a photo from Zuid Holland, South | TrekEarth (http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Netherlands/South/Zuid_Holland//photo961303.htm)
ale to nie jest najbardziej ekstremalny przypadek. zdarzalo mi sie gorzej, zwlaszcza w cropie, gdzie chocby skaly sr* nie osloni sie reka tak szkla, zeby slonce poza kadrem nie spartolilo ujecia.
poza tym, to kwestia szkla. 70-200/4 IS jest pod wzgledem flarowania znacznie poprawiony, a np. 17-40 praktycznie nie wie co to jest flara... 24-105 swoje lapie, ale veilingu nie ma jak 70-200
ja robie. nie codziennie, ale zdarza mi sie...
500px / Photo "scheveningen" by Bartek Rozanski (http://500px.com/photo/3072572)
500px / Photo "kotlina klodzka 2" by Bartek Rozanski (http://500px.com/photo/3154367)
500px / Photo "bairro alto " by Bartek Rozanski (http://500px.com/photo/4747965)
nie powiem dokladnie, nie porownywalem osobiscie. 55-250 uzywam w 600D i to daje bardzo przyzwoity poziom szczegolow. nie tak jak 70-300L, ale w zupelnosci obleci
70-200/4 nonIS porownywalem z 70-300L pod 450D i 5D, wiec na mniejszej ilosci megapikseli. ale zbieral w tylek od 70-300L i to dosc mocno.
do landszaftow? zadna alternatywa
w swojej cenie 70-200/4 nonIS jest OK, zwlaszcza jesli wybaczy sie ostrosc a popatrzy na mechanike (przy sensownych gabarytach i nadal dosc niskiej wadze), kontrast, kolory i chocby fakt, ze mozna to zapiac w obrecz statywowa. ale jesli patrzyc tylko na ostrosc, to to szklo nie urywa tylka...[/QUOTE]
[/quote]
Ad 1
Na zalinowanym przez ciebie zdjęciu czy róg będzie mdły czy nie jesto to bez znaczenia, bo przy kadrach takich na UW przy tylu drobnych detalch i tak wszystko jest zgumowane zniekształceniem, zresztą nikt z zasady nie odważy się ( i racja ) umieszczać głównego motywu w rogach, jedynie "dopełniacze" a przy nich ew. mydło jest mało istotne, widzialem kilka pejzaży gdzie spdek w rogach o to sooolidny wręcz uatrkayjnił krajonbraz ukierunkowując bardziej wzrok na MP ;) ale jak wiadomo każdy woli aby taki artystyczny aspeckt był na "zamówienie" niż na stałe przypisany do szkła.
Ad 2 i Ad 3
wiem o co chodzi, potrafi to wqurzyć, bo sam spadek kontrastu pod światło jest wręcz pomocny, szczególnie przy miękkich kadrach takich jak zalinkowane Twoje, choć nie wiem jakim szkłem robione, dziwi mnie nagonka na spadek kontrastu pod słońce, jeśli już ktoś decyduje się strzelać pod osrte światło to spadek jest na jego korzyść, chyba że chce trzaskać konturówki, za spadek ów demonicznego kontrastu pod słońce własnie kochają stare m42 porterciści.
Ad 4
jak pisałem w porówniu z moim egemplarzem 70-200, 55-250 bez szans
Ad 5
dlaczego? nikt nie każe używać tej sigmy na 12, na 16 - 17 jest znośnie, choć fakt szkło specyficzne i wyjątkowe, a z wykątkami już tak niestety bywa
Ad 6
podtrzymuje swoje, to jest bardzo ostre szkło od f4 (odnosze się cały czas do swojego egzemplarza) choć nawet na optycznych w syntetyku uzyskuje 36 lini to nie jest zły wynik, nonIS tam wychodzi poza 40, ale to jak pisałem jedno z najostrzejszych szkieł canona, więc... pozatym mając do wybory te ponad 40 lini i IS i tak wybrał bym 70-200 2.8 - bo jak dla mnie wazniejsze jest światło, głębia i plastyka - niż dzika ostrość i stabilizacja... choć osobiście po sprzedaży 70-200 f4, dołoże i kupie 2.8/200mm, zooma i tak używam wyłącznie na długim końcu, stałka to stałka daje przyjemniejszy obrazek jest mniejsza i czarna.
Widze że każdy z nas pozostanie przy swoim ;) także nie ma sensu dalej się targować, szkoda tylko że nie mam pod ręką sampli, ale napewno podeśle na priv jeśli będziesz zainteresowany.
Miło było podyskutować na temat, jednak z mojej strony koniec OT bo o nowściach canona to niezbyt rozmawialiśmy ;) znów będzie że 10 stron pisze o nie tym co w temacie.
Ad 1
Na zalinowanym przez ciebie zdjęciu czy róg będzie mdły czy nie jesto to bez znaczenia, bo przy kadrach takich na UW przy tylu drobnych detalch i tak wszystko jest zgumowane zniekształceniem
nie rozumiem. Samyang 14 mi nie znieksztalca, tam rogi sa ostre. takie bym chcial.
Ad 2 i Ad 3
wiem o co chodzi, potrafi to wqurzyć, bo sam spadek kontrastu pod światło jest wręcz pomocny, szczególnie przy miękkich kadrach takich jak zalinkowane Twoje, choć nie wiem jakim szkłem robione, dziwi mnie nagonka na spadek kontrastu pod słońce, jeśli już ktoś decyduje się strzelać pod osrte światło to spadek jest na jego korzyść, chyba że chce trzaskać konturówki, za spadek ów demonicznego kontrastu pod słońce własnie kochają stare m42 porterciści.
oslabic kontrast moge sobie w szopce. do landszaftu potrzebuje, zeby szklo nie flarowalo. a przynajmniej zeby z zalozona oslona przeciwsloneczna i sloncen poza kadrem zdjecie mialo jakies detale, nie tylko flary... przy 70-200/4 nonIS musialem sie czasem sporo nagimnastykowac, zeby flary nie zzarly zdjec, a i to nie zawsze sie udawalo.
a portret... mnie nie interesuja ;)
Ad 4
jak pisałem w porówniu z moim egemplarzem 70-200, 55-250 bez szans
jak pisalem - nie porownywalem tej dwojki bezposrednio. 70-200 mi dawal gorszy obrazek niz bym chcial na 5D mkI, a ten korpus byl bardzo tolerancyjny co do optyki.
Ad 5
dlaczego? nikt nie każe używać tej sigmy na 12, na 16 - 17 jest znośnie, choć fakt szkło specyficzne i wyjątkowe, a z wykątkami już tak niestety bywa
niby prawda, tylko tak czy siak rogi Sigmofonu nie sa lepsze niz 17-40. a kolory w porownaniu z 17-40 to juz zupelnie inna para kaloszy. a to do landszaftow bardzo wazna kwestia...
z innej beczki... ten OT dosc luzno zwiazany jest z zasadniczym watkiem... wydzielilbym go, albo nawet wycial po calosci. nie zeby ten watek byl merytorycznie bog wie jak wartosciowy, ale...
zgoda?
nie rozumiem. Samyang 14 mi nie znieksztalca, tam rogi sa ostre. takie bym chcial.
Serio? Nie chodzi oczywiście o rogi, ale naprawdę trudno przeoczyć zniekształcenia:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img838/2573/img5413n.jpg)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img607/9073/img0217c.jpg)
Merde na tym pierwszym przykładzie rzeczywiście trudno je przeoczyć, ale na tym drugim wydaje mi się to możliwe :-)
z innej beczki... ten OT dosc luzno zwiazany jest z zasadniczym watkiem... wydzielilbym go, albo nawet wycial po calosci. nie zeby ten watek byl merytorycznie bog wie jak wartosciowy, ale...
zgoda?
pełna
@Merde
te zdjęcia to z drugiej wersji 14`tki? (Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC)
Czyli tą oczekiwaną nowością Canona ma być usunięcie z oferty obu ciemnych bieda-zoomów, które przez lata poszerzały grono użytkowników L-ek ?
I przy okazji pozwalały amatorom polizać słodziutkiego cukierka, bez rozwodu, odbierania dzieciom od ust i co tam jeszcze.
te zdjęcia to z drugiej wersji 14`tki? (Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC)
Nie mam pojęcia, złośliwie wstawiłem zdjęcia autorstwa akustyka :mrgreen:
Czyli tą oczekiwaną nowością Canona ma być usunięcie z oferty obu ciemnych bieda-zoomów, które przez lata poszerzały grono użytkowników L-ek ?
ELki F4.0 jako bieda zoomy? Co ja zrobię, że mi bardzo pasują? Ale ja to podobno do najuboższych należę (wg niejakiego Jarosława), bo czasem skręcam na zakupy do biedronki :) .
I przy okazji pozwalały amatorom polizać słodziutkiego cukierka, bez rozwodu, odbierania dzieciom od ust i co tam jeszcze.
Skąd ja to znam? :mrgreen:
czyli zamieniając 70-200 f4 na 200 f2.8 zamienie bieda zoom na bieda stałkę :):)
Nie mam pojęcia, złośliwie wstawiłem zdjęcia autorstwa akustyka :mrgreen:
aha :)
Odnośnie C70-200/4L sprawa jest chyba przesądzona. Ma godnego następcę w akceptowalnej cenie.
Co do następcy C17-40/4L to oprócz patentu Canona na 17-40/2.8-4L nic mi więcej nie wiadomo.
4 soczewki asferyczne powinny zdrowo polepszyć rogi o ile jasność 2.8 na szerokim ich nie zepsuje.
Akustyk pisze o IS ale chyba takiego patentu Canon jeszcze nie zgłosił.
Serio? Nie chodzi oczywiście o rogi, ale naprawdę trudno przeoczyć zniekształcenia:
moment, nie robmy z tata wariata...
jesli pod pojeciem znieksztalcenia ma sie kryc dystorsja, to niewatpliwie Samyang ma z tym znacznie wiekszy problem niz 17-40.
ale o ile potrafie sie doszukac jakiejs dodatniej korelacji miedzy poziomem dystorsji a spadkiem ostrosci w rogach, o tyle nijak nie potrafie z tego stworzyc implikacji pokroju "nieostre bo dystorsja". ni grzyba. na ww. przykladzie Samyanga, ktory dystorsje ma po byku i jeszcze troche, a rogi utrzymuja przyzwoita ostrosc, podczas gdy 17-40, o mniejszej dystorsji, w rogach ssie przeokrutnie. wiec ta argumentacja mi tu lekko siada...
co do pytania o wersje - Falcon 14/2.8 z chipsem.
z tym ze 70-200/4 nonIS juz w ogole nie ma w ofercie Canona (jest tylko rynek wtorny), a 17-40/4 na chwile obecna jest dosc tanim szklem. to jest niestety zbyt duza wada (ta niska cena), zeby Canon tak nad tym przeszedl do porzadku dziennego :( wiec jak najbardziej wrozylbym tu wymiane. czy na wersje bez IS czy z IS... diabli wiedza. Nikon ma w tej chwili IS za 920 EUR, jesli Canon chce podniesc cene 17-40 (obecnie 680 EUR) to w zasadzie nie ma wyboru. musi wbic sie w widelki: zauwazalnie wiecej niz te 680 EUR ale ponizej 1260 EUR jakie obecnie kosza za 16-35. wychodzi mi jakies 1200 EUR za egzemplarz tuz po premierze, a jak osiadzie kurz po 1,5 roku to okolo 950 EUR. wiec albo IS i wtedy optycznie niewielka poprawa, albo optycznie solidnie ale bez IS... ;)
70-200/4 IS poki co jest niezle, nie ma co w tym grzebac IMHO...
Odnośnie C70-200/4L sprawa jest chyba przesądzona. Ma godnego następcę w akceptowalnej cenie.
Co do następcy C17-40/4L to oprócz patentu Canona na 17-40/2.8-4L nic mi więcej nie wiadomo.
4 soczewki asferyczne powinny zdrowo polepszyć rogi o ile jasność 2.8 na szerokim ich nie zepsuje.
Jaki to następca? bo chyba przeoczyłem niusa ;)
Grzesiek_PL
13-03-2013, 19:32
The Next Rebel? [CR1] Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/03/the-next-rebel-cr1/)
The Next Rebel? [CR1]
Specifications
18MP sensor (same sensor featured on the EOS M and EOS 650D)
DIGIC 5
Touchscreen similar to the EOS M
9 focusing points
A new hybrid CMOS auto-focus
98% viewfinder
6fps
ISO up to 25,600
EF and EF-S lens support
HD video
Ta sama matryca? To chyba jakieś jaja :mrgreen: (w 650D ma gorsze parametry od 500D więc po co się cofać).
Kolekcjoner
13-03-2013, 19:49
Ta sama matryca? To chyba jakieś jaja :mrgreen: (w 650D ma gorsze parametry od 500D więc po co się cofać).
O jakie parametry chodzi?
Grzesiek_PL
13-03-2013, 20:02
O jakie parametry chodzi?
Głównie dynamika na ISO 100, (jest to różnica prawie 0,5EV niby mało ale kupować coś by mieć mniej? Bez sensu, lepiej nową migawkę wstawić do starego ;))
Z Nikonem jest ten problem, że nie ma Magic Lantern, wiec nie dostosuję puszki do siebie (mam tu na myśli własne skrypty).
Kolekcjoner
13-03-2013, 20:22
Z rawa-a 650D da się bardzo dużo wyciągnąć IMHO ale być może ja jestem tolerancyjny. Nie wiem, akurat mam dostęp do obu i znacznie łatwiej uzyskać dobre efekty na wyższych iso z 650D. Że nie wspomnę już o przepaści w jakości filmów. Na niskich iso moim zdaniem 500-tka po prostu szumi i to już od 100.
Ta sama matryca (18 MPix) ma sens, jeśli to będzie puszka serii xxxxd czyli na przykład 1200d. Pakowanie jej po raz czwarty do Rebela czyli do hipotetycznego 700d raczej nie będzie mieć miejsca ;)
Grzesiek_PL
13-03-2013, 20:58
znacznie łatwiej uzyskać dobre efekty na wyższych iso z 650D
Rzadko kiedy wychodzę poza ISO 100, właśnie ze względu na DR, a to że używam statywu, to mogę mieć dłuższy czas.
Że nie wspomnę już o przepaści w jakości filmów.
Tak filmy ma lepsze, 500D ma skopane video, nie dość, że 20FPS to jeszcze interpolowane z niższej rozdziałki do full HD. Tego też nie używam ;)
Wszystko zależy od zastosowań, jak idę zrobić sesję portretową to mi banding w 5D II nie przeszkadza.
Robiąc panoramy papka w cieniu to już duży problem, dla przykładu, zróbmy panoramę na 50mm na 500D, wymaga to 280zdjęć, matryca jest słaba więc trzeba zrobić minimum bracketing + - 2EV więc 280 x 3, do tego focus stacking pasuje zrobić 4x, mamy 280 x 3 x 4 = 3360, mając matryce z wyższą dynamiką można by pominąć bracketing ekspozycji i zdjęć jest dużo mniej.
gdzieś czytałem hasło że canon ma już (w końcu) nowe matryce wyciągnąłem z tego mylny widać wniosek że je będzie wkładał do nowych korpusów, idzie nowe - 98% wizjera w wizjerze :) (to prawie tak jak z tym cukrem w cukrze) ktoś powoli zaczyna rozumieć (ile lat na to trzeba) że żeby kadrować trzeba widzieć kadr to takie proste że aż trudne do wymyślenia.
żeby kadrować trzeba widzieć kadr
owszem ale wcale nie koniecznie w jakimkolwiek wizjerze...
owszem ale wcale nie koniecznie w jakimkolwiek wizjerze...
owszem, ale to już jest filozofia, a ja miałem na myśli to że lubię widzieć brzeg kadru który robię tak po prostu i bez filozofowania
Mi procenty w wizjerze w 30D i innych puszkach nie przeszkadzały, poprostu "od zawsze" fotografując lustrzanką podprogowo zakładałem że oprócz tego co widze będzie jeszcze 3mm więcej w kadrze w finalnej fotografii ;) zresztą zawsze można nadmiar tych zbędnych pare mm obciąć, dodac już się nie da ;)
Ale miło będzie oczywście widzieć 100% po przesiadce na FF.
Kolekcjoner
15-03-2013, 15:01
Rzadko kiedy wychodzę poza ISO 100, właśnie ze względu na DR, a to że używam statywu, to mogę mieć dłuższy czas.
Tak filmy ma lepsze, 500D ma skopane video, nie dość, że 20FPS to jeszcze interpolowane z niższej rozdziałki do full HD. Tego też nie używam ;)
Wszystko zależy od zastosowań, jak idę zrobić sesję portretową to mi banding w 5D II nie przeszkadza.
Robiąc panoramy papka w cieniu to już duży problem, dla przykładu, zróbmy panoramę na 50mm na 500D, wymaga to 280zdjęć, matryca jest słaba więc trzeba zrobić minimum bracketing + - 2EV więc 280 x 3, do tego focus stacking pasuje zrobić 4x, mamy 280 x 3 x 4 = 3360, mając matryce z wyższą dynamiką można by pominąć bracketing ekspozycji i zdjęć jest dużo mniej.
Może i zależy od zastosowań ale im dłużej obcuję ze zdjęciami z tych korpusów tym bardziej umacniam się w przekonaniu, że obrazek z 650D jest zwyczajnie lepszy, dużo mniej kolorowej sraczki, drobniejszy i łatwiejszy do opanowania szum, łatwiej coś wyciągnąć z rawa. Miałeś te puszki i porównywałeś co się da zrobić z obrazkiem?
Tylko bardzo proszę nie wyciągać z tego wniosku, że próbuję udowodnić że matryca w 650D jest najlepsza na świecie 8-). Canon odstaje od konkurencji i pewnie coś z tym powinni zrobić ale domyślam się że im to jest do niczego niepotrzebne niestety.
ktoś powoli zaczyna rozumieć (ile lat na to trzeba) że żeby kadrować trzeba widzieć kadr to takie proste że aż trudne do wymyślenia.
Oczywiście jeżeli ktoś jest uzależniony psychicznie od formatu docelowego 3:2. Jak w wyniku ma być wydruk A4 lub A3 to takie kadrowanie można sobie wsadzić.
Ja dla odmiany sadzę, że komplikacji technicznych z tym wizjerem 100% jest więcej niż to wszystko warte i użyteczne.
Oczywiście jeżeli ktoś jest uzależniony psychicznie od formatu docelowego 3:2. Jak w wyniku ma być wydruk A4 lub A3 to takie kadrowanie można sobie wsadzić.
Ja dla odmiany sadzę, że komplikacji technicznych z tym wizjerem 100% jest więcej niż to wszystko warte i użyteczne.
kadruję to co widzę do kadru jaki mam w aparacie i to jest mój format docelowy, jak będzie w aparacie inny niż 3:2 to będę kadrował do innego - do czegoś trzeba kadrować a trudno wyliczać ile ci obetnie A3 czy A2 - albo się kadruje dokładnie albo niedokładnie i tłumaczenie się formatem drukarki tego nie zmienia, ale to już też zakrawa o filozofię. Laby z tego co wiem są w stanie zrobić odbitki 3:2 nie obcinając kadru (wiem bo robiłem :) 30x45cm i coś o połowę mniejszego robili bez problemu), przy większych formatach robionych na drukarkach nie ma żadnego problemu robią jaki trzeba (też wiem bo też robiłem), problem jest tylko wtedy gdy masz gotową ramę z gotowym passe-partout i musisz się w to passe-partout wpasować wtedy trzeba coś z kadrem zrobić.
Ja po prostu lubię widzieć cały kadr, a na przełączanie na LV nie zawsze mam ochotę choć czasem to robię - tyle i tylko tyle.
McMelassa
16-03-2013, 18:40
Jaki to następca? bo chyba przeoczyłem niusa
Powiem szczerze, też zastanawiam się jaki to następca?
pawelbara
17-03-2013, 09:48
Taka cisza? Nikt nic nie mówi na temat premiery która ma się na dniach pokazać...mowa jest o canon 100D
100D? Pierwsze słyszę szczerze mówiąc...
100D? Pierwsze słyszę szczerze mówiąc...
Każdy "pierwsze słyszy". Wszyscy czytają ten sam nius i żadnej dodatkowej informacji.
gdzieś czytałem hasło że canon ma już (w końcu) nowe matryce wyciągnąłem z tego mylny widać wniosek że je będzie wkładał do nowych korpusów, idzie nowe - 98% wizjera w wizjerze :) (to prawie tak jak z tym cukrem w cukrze) ktoś powoli zaczyna rozumieć (ile lat na to trzeba) że żeby kadrować trzeba widzieć kadr to takie proste że aż trudne do wymyślenia.
mnie już nic nie zdziwi - w drugim aparacie widzę jakieś 300% kadru i niedokładną latającą ramkę, która mniej więcej wyznacza kadr
--- Kolejny post ---
Taka cisza? Nikt nic nie mówi na temat premiery która ma się na dniach pokazać...mowa jest o canon 100D
bo my tu się raczej nie jaramy małymi aparatami
pawelbara
18-03-2013, 09:53
Nie chodzi o jaranie się małymi aparatami.. Lecz o dyskusję na temat nowości. Dzisiaj CR podał nowe informacje... Canon EOS 100D Detailed Specs Appear Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/03/canon-eos-100d-detailed-specs-appear/) Na tle tego, jestem ciekaw jak będą wyglądały kolejne premiery pozostałych puszek, oczekiwanej 70D i 7DmkII...
Nie chodzi o jaranie się małymi aparatami.. Lecz o dyskusję na temat nowości. Dzisiaj CR podał nowe informacje... Canon EOS 100D Detailed Specs Appear Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/03/canon-eos-100d-detailed-specs-appear/) Na tle tego, jestem ciekaw jak będą wyglądały kolejne premiery pozostałych puszek, oczekiwanej 70D i 7DmkII...
ja bym na pewno nie doszukiwal sie implikacji pomiedzy plotkami a plotkami. zadnego z tych aparatow jeszcze nie ma, mozemy sie domyslac co do niektorych z nich, ale sam fakt puszczania jakiejs tam plotki w sieci nie implikuje jeszcze niczego... ;)
pawelbara
18-03-2013, 10:33
Ale od tego chyba jest ten wątek, żeby poplotkować na temat 'niedoszłych premier'... O faktach dyskusja toczy się w poszczególnych wątkach dotyczących tych faktów prawda?...
chodzilo mi tylko o to, ze wplyw ewentualnej premiery 100D na ewentualne premiery 70D i 7D mkII to jest juz czyste wrozenie z fusow. ale oczywiscie nie ma przeciwwskazan w tym watku, on merytorycznie i tak nie ma szans ;)
Kolekcjoner
18-03-2013, 14:43
Myślę że za kilka dni będziemy mądrzejsi i wtedy łatwiej będzie snuć jakieś spekulacje. Ta puszka to coś jakby pomiędzy serią xxD a xxxD. Na podstawie tej specyfikacji z CR trudno coś więcej wróżyć.
100D
Mówi się, że już w przyszłym tygodniu ma odbyć się premiera dwóch lustrzanek firmy Canon. Jednym z modeli ma być "drobniutki" EOS 100D, czyli reprezentant zupełnie nowej linii niewielkich lustrzanek
http://www.optyczne.pl/5705-nowość-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html
Jeśli się sprawdzą te ploty i będzie to jeszcze "drobniejsze" i bardziej plastikowe od xxxxD to już gruba przesada, pozatym szaleją i mieszają nie potrzebnie w nazewnictwie... ale co mnie to zresztą :D
300D drugą młodość niedługo przeżyje :) :D
Eberloth
18-03-2013, 15:56
[...]ale sam fakt puszczania jakiejs tam plotki w sieci nie implikuje jeszcze niczego... ;)
Implikuje ruch w wątku ;)
Jeśli się sprawdzą te ploty i będzie to jeszcze "drobniejsze" i bardziej plastikowe od xxxxD to już gruba przesada,
niekoniecznie. jakby to byla puszka o funkcjonalnosci Rebela ale kompatybilna ze sloikami EF-M, w tym znakomitym sloiczkiem 22/2... nie chcialbys jako cropa "do torebki"? zamiast M-ki, ktora obslugowo i funkcjonalnie nie rozni sie niczym od mydelnicy? bo ja owszem, zwlaszcza za ta cene :)
pozatym szaleją i mieszają nie potrzebnie w nazewnictwie... ale co mnie to zresztą :D
za czasow analogowych bylo podobnie. 30 bylo nastepca 50, ktore to bylo nastepca 100 ;)
300D drugą młodość niedługo przeżyje :) :D
D60 juz dwie mialo ;) w tym jedna powtorke z rozrywki w wykonaniu konkurencji ;)
Implikuje ruch w wątku ;)
cofam uwagi ;)
Hmm, myślałem że funkcjpnalność EOS`a M nie odbiega jakoś bardzo od lusterkowców oczywiście poza brakiem lustra, swoją drogą to coraz to bardziej optymistycznie podchodze do tego systemu,... mieć takiego poręcznie w kieszeni to wydaje się fajną sprawą ;) zeby jeszcze cena niższa.
w weekend premiery nowych aparatów Canona, obawiam się że jak zawsze, Canon zrobi Nas w *** . Wszystko na to wskazuję że wyczekiwany przez wszystkich 70D raczej się nie pokaże, ale co tam, najważniejsze że jest długopis z projektorem i jakieś pierdoły , na to wszyscy czekaliśmy.
EDIT: koryguje pisownie na bardziej regulaminowa. wierze, ze to wypadek przy pracy i niedokladna znajomosc regulaminu. profilaktycznie polecam zapoznac sie z regulaminem, bo drugi raz przywileju korzysci nie bedzie. pozdr. akustyk
[QUOTE=akustyk;1150657]
Coś pośredniego pomiędzy G1X a powiedzmy 500D (z nowszymi wcieleniami aż po 650D)? Osobiście widzę. Malutkie, poręczne. Jakimś tam jednak minusem w G1X jest obiektyw. Chyba zresztą jedynym w większości zastosowań. Jeśli jednak ten 100D miałby ekran bez przegubu, to raczej nie dla mnie. Niski wydaje się też zakres ISO.
Hmm, myślałem że funkcjpnalność EOS`a M nie odbiega jakoś bardzo od lusterkowców oczywiście poza brakiem lustra,
ja M-a nie kupie, bo ani to w rece lezy, ani kolek kontrolnych nie ma, ani ukladu AF na poziomie (to co jest... jest bardzo... Sony)...
a korpus klasy Rebela mi bardzo odpowiada. jestem wrecz zdziwiony jak bardzo 600D mi lezy, w lapie od blisko 10 lat nawyklej do xxD/5D.
swoją drogą to coraz to bardziej optymistycznie podchodze do tego systemu,... mieć takiego poręcznie w kieszeni to wydaje się fajną sprawą ;) zeby jeszcze cena niższa.
M z ww. wzgledow mnie kompletnie nie interesuje. chociaz na pewno podobaja mi sie oba szkielka do tego systemu - zwlaszcza 22/2 to jest od dawna moje marzenie jako stalka "do torebki". tylko do tego musi byc jakis korpus, nie "Powershot z dziura", bo na chwile obecna M jest dla mnie perfekcyjnym przykladem zlego dziedziczenia.
takiego jak Windows Mobile - dziedziczy wszystkie wady Windows i systemow mobilnych ;)
Kolekcjoner
18-03-2013, 22:06
w weekend premiery nowych aparatów Canona, obawiam się że jak zawsze, Canon zrobi Nas w *** . Wszystko na to wskazuję że wyczekiwany przez wszystkich 70D raczej się nie pokaże.....
[/COLOR]
Wszystkich - ja tam na żadnego 70D nie czekam - ergo - nie wszyscy - znaczy się generalizujesz bez sensu :). CBDU
ja M-a nie kupie, bo ani to w rece lezy, ani kolek kontrolnych nie ma, ani ukladu AF na poziomie (to co jest... jest bardzo... Sony)...
a korpus klasy Rebela mi bardzo odpowiada. jestem wrecz zdziwiony jak bardzo 600D mi lezy, w lapie od blisko 10 lat nawyklej do xxD/5D.
M z ww. wzgledow mnie kompletnie nie interesuje. chociaz na pewno podobaja mi sie oba szkielka do tego systemu - zwlaszcza 22/2 to jest od dawna moje marzenie jako stalka "do torebki". tylko do tego musi byc jakis korpus, nie "Powershot z dziura", bo na chwile obecna M jest dla mnie perfekcyjnym przykladem zlego dziedziczenia.
takiego jak Windows Mobile - dziedziczy wszystkie wady Windows i systemow mobilnych ;)
W sumie racja z ergonomią kółka by się przydaly, ale wtedy cena..., pewnie niebawem canon wypuści bardziej zaawansowanego bezlusterka.
W sumie racja z ergonomią kółka by się przydaly, ale wtedy cena..., pewnie niebawem canon wypuści bardziej zaawansowanego bezlusterka.
nie no... cena M jest z ksiezyca, nie wiazmy jej z designem. Trabanty maja wiecej kontrolek, a sa tansze ;) a cena M jest zapewne pochodna wlasnie tego, ze uzytkownika debilaparatu nie "odstrasza" iloscia guzikow ;) jak w Apple'u - placa, bo wierza, ze mniej guzikow oznacza mniej wiedzy potrzebnej do obslugi :D
Heh - apple to oddzielna grupa ludzi z innej planety, zupełnie niezrozumiała dla mnie :D.. pranie mózgów przez media ma dziś potężną siłę.. jak wmówią niedługo że lustro jest bee, a "bez" trendi to wszyscy rzucą się jak na świerze bułeczki.. a nasze obecne puszki będą "wstrętne" niczym dziś telefony z guzikami...
Gregolius
19-03-2013, 15:12
no to mamy kolejna zabawkę chyba
Canon EOS-b Images Leak & a New Kit Lens Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2013/03/canon-eos-b-images-leak-a-new-kit-lens/)
Specifications (Direct Translation)
18 million pixel sensor DIGIC5
1.04 million dot 3-inch LCD monitor
4 seconds of continuous shooting frames / video
Full HD
30-1/4000 seconds shutter speed
synchronous second 1/200
ISO range is 100-25600
AF sensor 9-point, the central cross
Special scenes can switch the shooting mode six set blur background – effects shots
hybrid CMOS AF II was a wider area
Media SD / SDHC / SDXC
Battery LP-E12
(body only) 370g, weighs 407g (battery, memory card included)
Late May 4, (on-sale date) is the expected price of ¥ 79 000 over-the-counter sale of Kiss X7
EF -S 18-55mm lens kit is available with the IS STM, the double zoom kit.
Jest już Canon EOS b(aby)? i nowy kit z STMem.
Mam mieszane uczucia, zwłaszcza, jeśli obcięcie z Rebela po 0,5cm w każdym wymiarze odbyło się kosztem gibanego ekraniku i pojemności baterii...
Miejmy nadzieję, że wkrótce czekają nas ciekawsze puszki ;)
Za to chyba nikt nie ma już wątpliwości, że jest to model pozycjonowany PONIZEJ serii xxxd :) (patrz choćby układ czujników PD AF) Zatem pozostają nadzieje na rozsądny 700d z nową matrycą (w czerwcu?).
Po co Canon robi taki shit ? Nie dziwię się że Nikon jest zawsze o krok do przodu z puchami , Canon mógłby w końcu się do roboty zabrać i zostawić te głupoty. Wszystko zaczęło się od 60D, a teraz to chyba równia pochyła jeśli chodzi o powage tej firmy.
Patrząc na fora i strony typu Canon rumors, tysiące osób czekają na to, żeby Canon spoważniał i wrócił na jasną stronę mocy, czyli tam gdzie było 50D, ludzie wstrzymują się z zakupem body od 3-4 miesięcy bo oczekują sensownego 70D i 7D II , a zamiast tego Canon chwali się totalnymi głupotami, wiem że to nikogo nie interesuję, ale cóż, jeśli w piątek nie wyjdzie 70D i nie usłyszę konkretów o 7DII, to sprzedaje wszystkie swoje eLki i przechodzę do Nikona jak reszta moich znajomych.
Kolekcjoner
19-03-2013, 15:39
Nieźle chłopcy odlekczyli - niemal 170g w stosunku do zwykłego Rebela. Aż strach się bać co wywalili i jak to jest zrobione w środku 8-).
wiem że to nikogo nie interesuję,
Tak co do tego jesteśmy w pełni zgodni :D.
BTW: pytałeś po co Canon to robi - po to żeby zarabiać. To nie jest firma od spełniania marzeń tylko od zarabiania. Jedna z najlepszych w te klocki w tej branży.
Nieźle chłopcy odlekczyli - niemal 170g w stosunku do zwykłego Rebela. Aż strach się bać co wywalili i jak to jest zrobione w środku 8-).
czemu, czemu, czemu to nie jest EF-M ?
z 22/2 byloby perfekt. a tak znowu sie nie da. bo w EF-S 22/2 nie wierze...
Maeda-san, why?
czemu, czemu, czemu to nie jest EF-M ?
Pewnie dlatego, że ma lustro ;)
EOS M też będzie pewnie wkrótce podobny (znaczy z EVF), zwłaszcza, że po tym EOS-b widać, że nadal jeszcze dłubią coś z Hybrid AF, więc temat jest potencjalnie rozwojowy...
Kolekcjoner
19-03-2013, 15:59
EOS M też będzie pewnie wkrótce podobny (znaczy z EVF), zwłaszcza, że po tym EOS-b widać, że nadal jeszcze dłubią coś z Hybrid AF, więc temat jest potencjalnie rozwojowy...
Dokładnie. Cierpliwości. Zaawansowany M w drodze 8-).
niestety. najwyrazniej technologi sensownego AF bez lustra Canon jeszcze nie opanowal... z lustrem de facto tez nie zawsze to wychodzi (tak, mam 5D :-? )
polaczenie bezlusterkowca i EVF jakos mi nie robi. juz wole elektroniczny wizjer w tym momencie.
natomiast na pewno robi mi w miare wygodny uchwyt, co najmniej jedno kolko i dostepna pod reka kompensacja ekspozycji...
Po co Canon robi taki shit ? Nie dziwię się że Nikon jest zawsze o krok do przodu z puchami , Canon mógłby w końcu się do roboty zabrać i zostawić te głupoty. Wszystko zaczęło się od 60D, a teraz to chyba równia pochyła jeśli chodzi o powage tej firmy.
Patrząc na fora i strony typu Canon rumors, tysiące osób czekają na to, żeby Canon spoważniał i wrócił na jasną stronę mocy, czyli tam gdzie było 50D, ludzie wstrzymują się z zakupem body od 3-4 miesięcy bo oczekują sensownego 70D i 7D II , a zamiast tego Canon chwali się totalnymi głupotami, wiem że to nikogo nie interesuję, ale cóż, jeśli w piątek nie wyjdzie 70D i nie usłyszę konkretów o 7DII, to sprzedaje wszystkie swoje eLki i przechodzę do Nikona jak reszta moich znajomych.
Widać że chyba nie mogą się podnieść z traumy po niedawnym katakliźmie.
Aż dziw bierze że firma znana niegdyś z solidnych dopracowanych aparatów od jakiegoś czasu (od 60D) wypuszcza za grube pieniądze pół-produkty.
Tyle ze w Nikonie wcale nie lepiej ;)
Owszem aparaty bardziej zaawansowane ale co z tego jak na kazdym kroku slyszy sie o problemach.
jeśli w piątek nie wyjdzie 70D i nie usłyszę konkretów o 7DII, to sprzedaje wszystkie swoje eLki i przechodzę do Nikona jak reszta moich znajomych.
A tak z ciekawości co ma takiego robić ten nowy 70D czego nie robi obecny 7D?
Skoro zadajesz takie pytanie, to znaczy że nie masz pojęcia o tych aparatach.
jacek_73
19-03-2013, 18:31
Skoro zadajesz takie pytanie, to znaczy że nie masz pojęcia o tych aparatach.
Z ręką na sercu: o EOSie 70D nie mam pojęcia. Jakiś dziwny jestem.
To po co się wypowiadasz o czymś, o czym nie masz pojęcia ? Idź być głupim gdzie indziej : )
Kolekcjoner
19-03-2013, 18:48
Myślę że to samo :). Ja zakładam scenariusz, że 7D mkII nie będzie, pojawi się 70D który będzie miał bebechy z 7D + kilka standardowych współczesnych bajerów, pojawi się dosyć wypasiony 700D (coś jak 60D) i być może z czasem kolejna pucha FF.
Z ręką na sercu: o EOSie 70D nie mam pojęcia. Jakiś dziwny jestem.
:mrgreen:
To po co się wypowiadasz o czymś, o czym nie masz pojęcia ? Idź być głupim gdzie indziej : )
Zabieraj łopatke ,wiaderko,grabki i zmieniaj piaskownice,Tu nie ma miejsca na tego typu mądrości....
IMO wystarczy, że będzie robił to samo mając lepszą matrycę :smile:
jacek_73
19-03-2013, 19:01
...
:mrgreen:
Ale chętnie wchłonę...informacje.
P.S.
W informacji też nie wiedzą :(
EDYTA:
No i dobrze jakby rano kawę parzył - takie małe udogodnienie dla landszafciarzy :D
Chyba właśnie nie bardzo.
Nowa matryca 24Mpix miała być w 7DII a 70D miał mieć pozostawione 18Mpix (choć nie wiadomo czy fizycznie ten sam sensor co 7D).
Póki co uważam 7D za sensowny wybór w APS-C a proponowane upgrady pachną mi wyższą ceną bez jakiejś rewolucji.
Nowa matryca 24Mpix miała być w 7DII a 70D miał mieć pozostawione 18Mpix (choć nie wiadomo czy fizycznie ten sam sensor co 7D).
jeśli by miał mieć ten sam sensor to miałoby to mały sens bo 60d ma ten sam sensor...
Hehe, właśnie zobaczyłem (canonwatch) specyfikację domniemanego 700d :/ Prawie spadłem z krzesła. No nic, może 600d i 650d stanieją do poziomu Nikona ;)
A może jednak, jak to w plotach, pomyłki się zdarzają. I w rzeczywistości nowy Rebel będzie nieco ciekawszy...
P.S. Wg kalendarza to teraz pora na 70d jest, na 700d w czerwcu dopiero...
http://www.canonwatch.com/canon-rebel-t5i-eos-700dkiss-x7i-specifications-and-images-leaked/
Kolekcjoner
19-03-2013, 22:10
Hehe, właśnie zobaczyłem (canonwatch) specyfikację domniemanego 700d :/
A oni się tam nie rąbnęli w tym Canonie przypadkiem i nie zapodali danych sprzed roku?
Grzesiek_PL
19-03-2013, 22:20
Ja tam nie widzę nic nowego w tej specyfikacji, no jest jedna zmiana, numerek na body :mrgreen:
Lepiej pójdę porobić zdjęcia. ;)
Będzie miał LTE i aplikację do bezpośredniego wrzucania fotek na fejzbuka :D
Sry - czasem trudno się jest powstrzymać.
szambonur
20-03-2013, 00:46
Będzie miał LTE i aplikację do bezpośredniego wrzucania fotek na fejzbuka :D
Sry - czasem trudno się jest powstrzymać.
Android w aparatach zaczyna się już pojawiać i nie ma co tego wyśmiewać bo według mnie to bardzo dobry kierunek...
Android w aparatach zaczyna się już pojawiać i nie ma co tego wyśmiewać bo według mnie to bardzo dobry kierunek...
tiaaaa, zwłaszcza w lustrzankach ..
Grzesiek_PL
20-03-2013, 02:43
I przy tym pełna możliwość ingerencji w soft/aplikacje lustrzanki? Wątpię by Canon sobie na to pozwolił :mrgreen:
To by mogło mieć większe możliwości niż Magic Lantern.
szambonur
20-03-2013, 11:28
tiaaaa, zwłaszcza w lustrzankach ..
póki co w kompaktach..., ale prędzej czy później...? nie przewidzisz co będzie w lustrzankach. A tak w temacie lustrzanek jakieś siedem lat temu kto by pomyślał iż lustro w "lustrzankach" nie będzie już potrzebne...? Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko chwilowo niewykonalne...
blackninja
20-03-2013, 14:17
Lustra bez lustra to Canon miał daaawno temu i tak samo jak Sony teraz (po ciuchu) się z tego wycofał.
szambonur
20-03-2013, 14:24
Lustra bez lustra to Canon miał daaawno temu i tak samo jak Sony teraz (po ciuchu) się z tego wycofał.
miałem na myśli sukces bezlustrkowców
jesli masz na mysli RS, to tam zdaje sie lustro jak najbardziej bylo, tylko nie "zwodzone" a polprzepuszczalne (tak po prawdzie to 1/3 przepuszczalne) i zamontowane na stale
Po pierwsze Panowie widzę, że nie jesteście na czasie, Wasz newsy już dawny w sieci były..
Zobaczcie co wyprawia Canon, to jest tragedia jakaś. Jutro nie będzie żadnego 70D, zamiast tego zaprezentują całą masę pseudo lustrzanek. Ludzie są wściekli, popatrzcie na te wszystkie komentarze i fora gdzie mówi się o nowościach Canona. To nie jest moja fanaberia, rynek oczekiwał 70D bo obecnie nie ma co kupić, 7D jest stary, daleko w tyle na tle konkurencji i w Polsce wciśkają go po sporej cenie.
pozdro
a czego Ci brakuje w 7d ?
pawelbara
20-03-2013, 16:38
Odpowiem za siebie. Ale mi brakuje lepszej matrycy. Lepszej w sensie dającej przyjemniejszy obrazek, z mniejszymi szumami i poprawioną dynamiką. Reszta mi pasuje, nie mam zastrzeżeń.
brakuje lepszej matrycy/.../ z mniejszymi szumami i poprawioną dynamiką
Pod tym względem Canon został w tyle za konkurencją, szczególnie w formacie APS-C.
Zobaczcie co wyprawia Canon, to jest tragedia jakaś. Jutro nie będzie żadnego 70D, zamiast tego zaprezentują całą masę pseudo lustrzanek. Ludzie są wściekli,
ale wszyscy? na calym swiecie? fala protestow jak na Placu Tahir ma zalac Londyn, Paryz, Niu Jork, Szanghaj, Melbourne, ... ?
na pewno?
popatrzcie na te wszystkie komentarze i fora gdzie mówi się o nowościach Canona.
aaa... chodzilo o internetowych pieniaczy! ktorzy w internecie kupiliby wszystko (gdyby kosztowalo 1/10 proponowanej ceny i mialo 3x lepsze parametry) a w realu po prostu maja za ciasna gumke w majtach...
OK, to kumam... ;)
proponuje troche dystansu do sprzetu. tym sie zdjecia robi. to tylko narzedzie
Kolekcjoner
20-03-2013, 16:52
Po pierwsze Panowie widzę, że nie jesteście na czasie, Wasz newsy już dawny w sieci były..
Zobaczcie co wyprawia Canon, to jest tragedia jakaś. Jutro nie będzie żadnego 70D, zamiast tego zaprezentują całą masę pseudo lustrzanek. Ludzie są wściekli, popatrzcie na te wszystkie komentarze i fora gdzie mówi się o nowościach Canona. To nie jest moja fanaberia, rynek oczekiwał 70D bo obecnie nie ma co kupić, 7D jest stary, daleko w tyle na tle konkurencji i w Polsce wciśkają go po sporej cenie.
pozdro
Szkoda że nie odniesiesz się do tego co wcześniej zostało napisane na to Twoje generalizowanie. Powtarzasz się, a forum to nie blog tylko miejsce do dyskusji.
Grzesiek_PL
20-03-2013, 21:38
Zobaczcie co wyprawia Canon, to jest tragedia jakaś.
Ja tam nie widziałem nigdzie oficjalnych informacji.
Jeśli nie zrobią w ciągu roku puszki (APS-C) poniżej 4000zł (nie ważne jak się będzie nazywać), która będzie miała lepsze DR na ISO 100, przejdę do Nikona. Ostatnio pomyślałem sobie, że bez ML też przeżyję, zrobię jakąś aplikację na androida i wystarczy.
MacGyver
20-03-2013, 22:34
Ja tam nie widziałem nigdzie oficjalnych informacji.
Jeśli nie zrobią w ciągu roku puszki (APS-C) poniżej 4000zł (nie ważne jak się będzie nazywać), która będzie miała lepsze DR na ISO 100, przejdę do Nikona.
"Groźba" stara jak to forum :-) Co jakiś czas rzeczywiście ktoś przechodzi z czerwonej na żółtą stronę światła... a miejsce po nim wypełnia zaraz ktoś z tamtej strony, z analogicznych powodów :-)
"Groźba" stara jak to forum :-) Co jakiś czas rzeczywiście ktoś przechodzi z czerwonej na żółtą stronę światła... a miejsce po nim wypełnia zaraz ktoś z tamtej strony, z analogicznych powodów :-)
True... Tak jest chyba od zawsze. Jak to mówią "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma" ;)
Quadrifoglio
20-03-2013, 23:02
Nie wiem jaki % lustrzanek Canona kupowali zawodowcy (reporterzy i kotleciarze) ale jednak wydaje mi się, że większość to byli amatorzy którzy po prostu robia zdjecia dla przyjmności. Po ostatnich premierach i zapowiedziach wnioskuję, że Canon dał ciała na całej linii. Ta szacowna, przewodząca branży firma nie jest w stanie wyprodukować coś co konkurowało by z bezlusterkowcami. M to porazka, ostatnio jak czytam wpadli na pomysł maksymalnego zmniejszenia lustrzanki, co wyszło im bardzo średnio, ni pies ni wydra.
Niech dalej pracuja w ten sposób, za kilka lat będa sprzedawać tylko kompakty oraz lustra dla zawodowców (odpowiednio drogie wraz z odpowiednio drogimi obiektywami).
Nie wiem jaki % lustrzanek Canona kupowali zawodowcy (reporterzy i kotleciarze)
z mioch obserwacji wynika, że kotleciarze to około 50/50 (C vs. N), no, może z leciutkim wskazaniem na C...
Ja się tylko dziwie, że ludzie w tym kraju się tak nisko cenią.
W stanach jak wyszło 60D to był to mega obśmiany model, w Polsce ciągle powtarzało się, że to super mocny plastik warty swojej ceny, moim zdaniem ktoś kto kupił 60D za 4 a poznej 3.5 tyś może czuć się okradziony, dziś można nowego kupić za 2.5 tyś i to jakoś oddaje jego realną wartość.
Skoro tak wiele osób twierdzi że nie ma potrzeby na nowe dobre body, bo 4 letni 7d to cud techniki, 60D jest ekstra a najlepiej to kupić 40D , to ja się nie dziwie że w Polsce takie ceny macie. Przypominam że od grudnia, 7D w innych krajach można kupić za 3200 zł nówke przy zarobkach dużo większych, a w Polsce 4.6tyś.
Przypominam że od grudnia, 7D w innych krajach można kupić za 3200 zł nówke przy zarobkach dużo większych, a w Polsce 4.6tyś.
w ktorych krajach (ograniczmy sie do UE) 7D jest za ta cene?
Kolekcjoner
20-03-2013, 23:33
Nie wiem jaki % lustrzanek Canona kupowali zawodowcy (reporterzy i kotleciarze) ale jednak wydaje mi się, że większość to byli amatorzy którzy po prostu robia zdjecia dla przyjmności. Po ostatnich premierach i zapowiedziach wnioskuję, że Canon dał ciała na całej linii. Ta szacowna, przewodząca branży firma nie jest w stanie wyprodukować coś co konkurowało by z bezlusterkowcami. M to porazka, ostatnio jak czytam wpadli na pomysł maksymalnego zmniejszenia lustrzanki, co wyszło im bardzo średnio, ni pies ni wydra.
No widzisz, a M-ka w Japonii na trzecim miejscu w sprzedaży 8-).
MacGyver
20-03-2013, 23:36
J... moim zdaniem ktoś kto kupił 60D za 4 a poznej 3.5 tyś może czuć się okradziony, dziś można nowego kupić za 2.5 tyś i to jakoś oddaje jego realną wartość.
A to chyba nie tylko w segmencie foto jest tak że za nowości trzeba zapłacić ekstra cenę, obliczona wyłącznie na napalonych "jeleni".
w żadnym...
Canon EOS 7D (SLR) mit Objektiv EF 70-300mm 4.0-5.6 IS USM (3814B150) in Fotografie: DSLR- & Systemkameras | heise online Preisvergleich (EU) (http://www.heise.de/preisvergleich/eu/canon-eos-7d-slr-mit-objektiv-ef-70-300mm-4-0-5-6-is-usm-3814b150-a902538.html)
Miły akcent polski :)
Może więc to kwestia po ile kupi śię euro;-)
7D w innych krajach można kupić za 3200 zł nówke Mógłbyś mi proszę powiedzieć gdzie? Może bym się skusił :D