Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
VomitroN
02-08-2012, 18:16
Ciekawe kiedy doczekam się plotki o premierze Canona 35/1.8 USM? :lol:
Ciekawe kiedy doczekam się plotki o premierze Canona 35/1.8 USM? :lol:
no ale Canon cos tam wspomnial, ze do konca roku jeszcze maja sie pojawic jakies szkla EF-M... no to wypisz wymaluj, tylko sobie USM skresl, bo niby po co by ci bylo?
a ze do EF-S chciales... nie ty jeden! wiec nie z ciebie jednego Canon robi jelenia APS-C ;)
Ale czy stabilizacja w korpusie rzeczywiscie tak bardzo pomaga? Kiedys za czasow jak kupowalem 400d to czytalem o stabilizacji bodajrze w konkurencyjnym pentaxie i ponoc pomogla naprawde w 2 fotkach na chyba 50 testowych strzalow. Wiem to bylo lata temu i technika sie zmienia ale chyba jednak optyczna stabilizacja daje znacznie lepsze efekty.
Wg testów zazwyczaj jest o 1EV gorsza od tych w obiektywach ( w konstrukcjach z analogicznego okresu). Za to jest ze wszystkimi szkłami co bardzo sobie np. chwaliłem w S50f1,4 z A700. Ja tam wolę w korpusie bo teraz mam 7 szkieł i tylko 2 z IS i praktycznie się nie da się mieć więcej. Z kasą to jest rożnie, bo to sobie producent ustala czasem tak, ze szkło w Sony kosztuje tyle ile analogiczne w Canonie z IS :)
a ze do EF-S chciales... nie ty jeden! wiec nie z ciebie jednego Canon robi jelenia APS-C ;)
Nie, ja chciałem EF 35 1.8 USM.
Nie, ja chciałem EF 35 1.8 USM.
A widzisz znowu się pomyliłeś i zapewne Canon ci przypomni, że chodziło ci o EF 35 2.8 IS USM, ten tańszy, za jedyne $850
A widzisz znowu się pomyliłeś i zapewne Canon ci przypomni, że chodziło ci o EF 35 2.8 IS USM, ten tańszy, za jedyne $850
czyli w eurolandzie 900 EUR ;)
i niestety, spodziewam sie ze masz racje. Canon niestety sika na ta polke mniej kasiastych pasjonatow i w tym systemie albo kupujesz Rebela* z kitem lub podobnej jakosci sloikiem (18-135 albo 18-200) albo dudlasz na czerwone paski, bo posrodku nie ma sensownego wyboru...
* - obecnie jest tez M, w ktorym Canon poprawil wady Rebela. tzn. przy rownie wysokiej cenie wycial nadmiar ficzerow :(
Canon niestety sika na ta polke mniej kasiastych pasjonatow i w tym systemie albo kupujesz Rebela* z kitem lub podobnej jakosci sloikiem (18-135 albo 18-200) albo dudlasz na czerwone paski
Przypomina mi się scena z filmu Karate Kid (to a propos fakechustwestfall ;)):
Miyagi San: good balance, good karate, bad balance... get the * out; uderzające podobieństwo ;)
czyli w eurolandzie 900 EUR ;)
i niestety, spodziewam sie ze masz racje. Canon niestety sika na ta polke mniej kasiastych pasjonatow i w tym systemie albo kupujesz Rebela* z kitem lub podobnej jakosci sloikiem (18-135 albo 18-200) albo dudlasz na czerwone paski, bo posrodku nie ma sensownego wyboru...
Jeśli ktoś mierzy w tę półkę/ogniskowe, warto się przyjrzeć nowemu 18-135 STM, jeśli dobrze pamiętam MTFy są bardzo dobre. I napęd AF znacznie lepszy niż w 40/2.8.
Jeśli ktoś mierzy w tę półkę/ogniskowe, warto się przyjrzeć nowemu 18-135 STM, jeśli dobrze pamiętam MTFy są bardzo dobre. I napęd AF znacznie lepszy niż w 40/2.8.
poki co mam starego (18-135) i jednak musze najpierw zobaczyc, zeby uwierzyc...
Kolekcjoner
03-08-2012, 19:16
Po kiego mieliby rozwijać te szkła APS-C. Dla mnie mogłoby ich w ogóle nie być. Prędzej się doczekamy nowych słojów do M-ki niż APS-C. Podobno lada moment ma coś być. Chodzą też słuchy o korpusie bezlusterkowym całkowicie kompatybilnym z EF - na czym by to miało konkretnie polegać nie wiem ale moje źródło rzadko się myli ;).
Chodzą też słuchy o korpusie bezlusterkowym całkowicie kompatybilnym z EF - na czym by to miało konkretnie polegać nie wiem ale moje źródło rzadko się myli
Miałżeby to być ów "tani FF"?
http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/08/1809865_1331863384.jpg
Komentujemy! :-)
Faaaake. Ale gdyby nie był fake to i tak - 10k na start. To już bym wolał dociułać do 200/2.0 IS USM :p
- - - Updated - - -
Aaa jak wiemy matryca FF nie wejdzie do nowej M-ki, ale APS-H się zmieści :D
Może jednak ten format to nie trup? Wolałbym M-kę z APS-H niż APS-C - lepszy kompromis jakość/crop IMHO
Kiedy będzie 35LmkII? :D
Kiedy będzie 35LmkII?
Też mniej niż 10k na starcie nie będzie...
Nasza ukochana Jutrzenka coraz więcej - widać - na waciki, puder, róż potrzebuje! ;)
Nadchodzi G13 z matrycą 1''?
PowerShot
New PowerShot cameras at the end of August is almost a given. I am told we’ll get a true replacement to the G12. The G1X was never really meant to replace the lower end cousin. I am also told we’ll see a small camera with an f/1.9 lens. There was no mention of specifications for either camera.
Announcements in August [CR1] Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/08/announcements-in-august-cr1/)
Mnie osobiście najbardziej interesuje oczekiwana przez wielu "budżetowa" puszka pełnoklatkowa. Czy będzie na tyle dobra i atrakcyjna cenowo, że obniży cenę dzisiejszego 5D MkII, czy tak droga (lub spaprana), że spowoduje wzrost ceny 5DMkII? Zakup takiej czy innej puszki FF planuję dopiero na wiosnę. Ciekawe co koniec końców wyląduje w moich łapach :) .
cohontes
10-08-2012, 19:48
Ja też powoli przymierzam się do zmiany systemu :) i od razu chciałbym w FF wycelować, dlatego mam nadzieję, że nowy produkt będzie na tyle udany, że ceny MKII spadną by można fajnie coś kupić, a jak nie to pozostanie 5d chociaż trochę będzie brakowało wyższego ISO
Kolekcjoner
10-08-2012, 21:26
Hmm ja to bym specjalnie na jakieś wielkie upusty nie liczył. Przecież nie wypuszczą czegoś lepszego od 5D mkII taniej ;).
Lepszego może nie, ale nawet gorsze od 5D MkII może być dla wielu z nas wystarczające. Tylko kwestia co spierniczą, aby nie robić konkurencji MkII. Niech mi dadzą porządnie oprogramowaną matrycę z MkIII (tak mówią plotki), przyzwoity w AF (choćby tylko w trybie ONE SHOT) i solidną budę (na magnez bym jednak tutaj nie liczył). Do tego jeszcze rozsądna cena i jak na moje wymagania wystarczy.
jacek_73
10-08-2012, 23:07
...Do tego jeszcze rozsądna cena...
Tego możesz być pewien.
Kolekcjoner
10-08-2012, 23:14
Hmmm ... gorzej niż w 5D mkII - może być trudno - nawet Canonowi :mrgreen:.
Tego możesz być pewien.
MOCNE - powiadam, BARDZO MOCNE 8-)
cohontes
11-08-2012, 10:38
MOCNE - powiadam, BARDZO MOCNE 8-)
Dałbym lubię to :D ale jestem ciekaw jak Canon rozwiąże "bycie" na rynku mkIII , mkII i tego czegoś nowego
Co by nie zrobili i tak wydoją nas z każdej ciężko ukrytej przed rodziną złotówki :) .
strideer
11-08-2012, 11:39
Dałbym lubię to :D ale jestem ciekaw jak Canon rozwiąże "bycie" na rynku mkIII , mkII i tego czegoś nowego
Normalnie, wycofa wreszcie Mark II, dzięki czemu aparat zyska status kultowego i ceny na rynku wtórnym wzrosną :-D
A tak trochę poważniej, 5D Mark II to bardzo solidna puszka, ale kiedy Nikon wprowadzi D600, to raczej konieczne będzie zastąpienie tego modelu czymś w podobnej cenie ale nowszym - inaczej trudno będzie marketować Mark II przeciwko D600.
jacek_73
11-08-2012, 11:46
...i ceny na rynku wtórnym wzrosną :-D...
Nieśmiało zauważę że obroty na rynku wtórnym nie przynoszą dochodów korporacji :evil:
Bezpośrednio nie - zgoda.
Ale korzystna cena odsprzedaży przekłada się choćby na większą chęć zmiany starego na nowy model?
strideer
11-08-2012, 11:59
Nieśmiało zauważę że obroty na rynku wtórnym nie przynoszą dochodów korporacji :evil:
Nie? A wiedza, że marka jest solidna i używany aparat będzie można odsprzedać za dobre pieniądze to pies? Jestem ciekawy, czy w segmencie lustrzanek małoobrazkowych używany sprzęt firm innych niż Canon i Nikon ma się tak dobrze.
jacek_73
11-08-2012, 12:02
Z drugiej strony jeśli cena używek bywa absurdalnie wysoka (a bywa) to większa liczba populacji kieruje wzrok swój w stronę nówek-funfel-nieśmiganych :)
- - - Updated - - -
Nie? A wiedza, że marka jest solidna i używany aparat będzie można odsprzedać za dobre pieniądze to pies? Jestem ciekawy, czy w segmencie lustrzanek małoobrazkowych używany sprzęt firm innych niż Canon i Nikon ma się tak dobrze.
:) Nie śledzę wyników ekonomicznych poszczególnych korporacji, ale SONY ma się dobrze...raczej.
Nabywca używanego aparatu może nabywać i nabywa nowe szkla i inne akcesoria.
Przede wszystkim wchodzi w system bywa że na wiele lat.
wg kalendarza zostal okolo tydzien do premiery 70d... ciekawe czy wreszcie zobaczymy nowy sensor od Canona? Troche w to watpie patrzac na ostatnie premiery. Rowniez odgrzewanie 7d moze wskazywac, ze Canon dlugo jeszcze nie bedzie miec gotowej ulepszonej technologii matryc...
cohontes
18-08-2012, 14:22
A są już jakieś większe przecieki na temat specyfikacji? ;)
jotes25 - pesymista powiedziałby, że zostawią 18mpx dodając "jedynie" hybrydowy AF.
A propos - wydaje mi się, że podstawowa zasada działania HAF jest prosta - tak przynajmniej wynika z mojego urlopowego rozumienia starego opisu na DPR:
Exclusive: Fujifilm's phase detection system explained: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/2010/8/5/fujifilmpd) i zamieszczonego tam rysunku pomysłu Fuji:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://1.static.img-dpreview.com/files/news/2151234617/diagram.jpg?v=1561)
Załóżmy, że chcemy ustawić ostrość na pionową linię przecinającą środek kadru.
Piksele matrycy służące ustawianiu ostrości ułożone są wzdłuż poziomej linii i wyposażone w dodatkowe maski znajdujące się pomiędzy mikrosoczewką a fotodiodą.
Maski w linii przesunięte są tak, że na parzyste piksele padają obrazy z tego samego skrajnego fragmentu obiektywu, a na nieparzyste z przeciwległego.
Jeśli ostrość jest ustawiona prawidłowo, to obrazy rejestrowane są jako ten sam ostry obraz (w naszym przypadku punkt w centrum kadru).
Jeśli matryca znajduje się przed płaszczyzną ostrości, to (nieco rozmyty) obraz z prawej części pada na lewą stronę linii, a ten z lewej na prawą.
Stopień rozmycia zależy od szerokość fragmentu obiektywu, z którego ten obraz jest pobierany. Widać zatem, że im węższy byłby ten fragment, tym większa precyzja układu AF. Ale im węższy fragment tym mniej światła i większe szumy.
Istotna pozostaje natomiast zgrubna informacja początkowa dla kontrastowego układu AF, mówiąca w którą stronę zacząć przesuwać obiektyw. Dokładność (pod koniec ustawiania ostrości) hybrydowego AF jest - w przypadku ułożenia pikseli naprzemiennie w jednej linii – równa dwóm pikselom. Gdyby poświęcić dwie poziome linie – mielibyśmy dokładność co do jednego piksela.
So... What'cha think, gals and guys?
Grzesiek_PL
20-08-2012, 13:40
Canon EOS 7D Mark II Specs? [CR1] (http://www.canonrumors.com/2012/08/canon-eos-7d-mark-ii-specs-cr1/)
"I jeszcze jeden,
I jeszcze raz!"
Canon EOS 3D X [CR1] (http://www.canonrumors.com/2012/08/canon-eos-3d-x-cr1/) ;)
strideer
21-08-2012, 13:49
Trochę myślenie życzeniowe. Jakoś nie bardzo widzę jak Canon miałby dać aparat z dużą liczbą megapikseli i autofokusem z jedynki, nie nazywając go jednocześnie jedynką. Wierzę, że będzie aparat z matrycą o liczbie pikseli większej jak w D800, ale raczej ze "znerfionym" autofocusem w porównaniu do 1D X (coś jak zrobili w 5D Mark III).
Grzesiek_PL
21-08-2012, 14:42
46MP, natywne iso 50, żeby jeszcze nie było papki w cieniu to będzie pucha idealna :grin:
Kolekcjoner
21-08-2012, 15:31
Skończ już to trollowanie. Ostatni raz proszę!
"I jeszcze jeden,
I jeszcze raz!"
Canon EOS 3D X [CR1] (http://www.canonrumors.com/2012/08/canon-eos-3d-x-cr1/) ;)
O rany :D
cohontes
24-08-2012, 15:59
Canon EOS-1D C Available? Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/08/canon-eos-1d-c-availability/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+canonrumors%2Frss+%28Canon+Ru mors%29&utm_content=FaceBook)
michael_key
08-09-2012, 07:07
Canon EOS 6D wg Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/09/canon-eos-6d-announcement-soon-cr1/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+canonrumors%2Frss+%28Canon+Ru mors%29&utm_content=FaceBook) :)
Dla mnie bomba, tylko cały czas zachodzę w głowę co będzie wtedy różniło ten aparat od 3-ki. Gorsza wytrzymałość korpusu? 1 megapixel? i cena 6 tysiaków niższa? To za mało. Gdzieś tu będzie na maksa wielki haczyk:)
wątpię, matryca mk2 i af z 7 to kto będzie kupował mk3???
zaraz zaczynają się targi w Amsterdamie to zobaczymy co pokażą
Dać plastikowy korpus, "uszczelnienia" z gąbki, wizjer 95%, 3 kl/s, AF z 60D i przy odpowiedniej cenie lud się rzuci na to jak szczerbaty na suchary.
pan.kolega
09-09-2012, 07:23
Dać plastikowy korpus, "uszczelnienia" z gąbki, wizjer 95%, 3 kl/s, AF z 60D i przy odpowiedniej cenie lud się rzuci na to jak szczerbaty na suchary.
Ja z tego ludu, więc się rzucę. Jak będzie regulacja AF. Jak nie, to nie.
gadget_zary
09-09-2012, 11:58
Jeśli chodzi o odpowiednik zapowiadanego d600 Nikona, to Canon:
Pozbędzie się pewnie MKII ze sprzedaży
AF przejmie shutterlag z 5tki,
Dadzą 1 slot karty pamięci,
Trochę obniżą używalność iso,
Okroją uszczelnienia,
Przejdą na konstrukcję body jak w przypadku 50d->60d
I tak pewnie jeszcze można by wymieniać rzeczy z któych można okroić 5dIII a które są dla niektórych tak ważne/nieważne, że skutecznie wpłyną na decyzję o tym co zakupić.
Ja też się do tego ludu zaliczam, bo póki co 5dIII wydaje się puszką praktycznie idealną to cena jest dla kogoś takiego jak ja zaporowa niestety..
Ja też się do tego ludu zaliczam, bo póki co 5dIII wydaje się puszką praktycznie idealną to cena jest dla kogoś takiego jak ja zaporowa niestety..
Czyli scenariusz "wprowadzamy 6D za $2000, a z ceną 5D III schodzimy do $3000", to S-F?
Matryca z 5D MkII + AF z 7D? Czego tak naprawdę więcej do szczęścia potrzeba czegoś więcej? Dotykowy ekran... W telefonie już nie zniósłbym innej obsługi. W aparacie - zbyteczny bajer. Podejrzewam, że canon zrobi tu manewr jak przy 50D - 60D. W 6D najprawdopodobniej dadzą plastikowy korpus. Przez krótki okres czasu będą na rynku do wyboru dwie opcje w PODOBNEJ CENIE: 5D II w magnezowej budzie z kulejącym czasmi AF i 6D wykonany z plastiku, ale z solidnym AF. Wszystko sprowadzi się do kwestii: co kto lubi? Ja powoli dorastam do decyzji, żeby dociułać 4000 i jednak wziąć 5D Mk III. Jednak jeśli okaże się, że plotki z CR się sprawdzą, a dodatkowo 6D będzie magnezowy - wezmę go w ciemno :) .
A ja obawiam się, że sklepowa cena ewentualnego w/w korpusu wielu niemiło zaskoczy, obstawiam ok 9000zł na starcie zważywszy na cenę marka trzeciego.
I wtedy okaże się, że legendarna i mityczna "tania pełna klatka" canona to 5D Mark II :) .
U mnie na wsi chłopaki już zbierają ziemniaki z pola żeby go kupić, dotąd przepłacali za marka II z 98% wizjerem 3,9kl/s, AFem na który narzekali - powiedzieli mi w tajemnicy że jakoś przeboleją te 3% mniej w wizjerze (bo i tak nie było 100%) i 0,9kl/s no i ten magnez też. Tylko cena musi być odpowiednia bo ziemniaki w skupie tanie są, cześć z nich myśli o samodzielnym przetworzeniu tego ziemniaka (na chipsy oczywiście jakby kto pytał) mówią że wtedy nawet na trzeciego marka mogłoby wystarczyć. A ja jakoś tak nie mogę się zdecydować zbierac nie zbierać - pożywiom uwidim (czy jakoś tak).
Jednak jeśli okaże się, że plotki z CR się sprawdzą, a dodatkowo 6D będzie magnezowy - wezmę go w ciemno :) .
Taka ważna jest ta obudowa magnezowa? Jakby MKII nie miał takowej, nie przeszkadzało by mi to. Wcześniej miałem starą poczciwą 350-kę i nieraz miał niekontrolowaną styczność z Matką Ziemią lub lekkim deszczem i bez zmian w "kulturze" pracy. Więc jeśli nie będzie 6D niczym beton zbrojony, to jakoś nie będzie dużej różnicy dla sporej części klientów.
PS Sony RX1 (http://fotoinformator.pl/2012/09/09/sony-rx1-nadchodzi-pelnoklatkowy-kompakt/) też pewnie bez magnezowego korpusu będzie ;)
Eberloth
10-09-2012, 09:11
Z 60D jakoś nie ma poblemów, choć wykonanie jest gorsze niż 50D. Tu akurat sprawdza się truizm,że liczy się wnętrze ;)
Ok matryca z 5DII + AF z 7D (wraz z shutter lagiem!), ale za to:
- jeden slot kart (może nawet tylko SD)
- plastikowy korpus
- obracany i dotykowy ekran
- brak tylnego kółka -> ustawienia na wyświetlaczu aka. ergonomiczny koszmar
- 3fpsy
- wizjer tylko x0.9 no maks x0.95
Dadzą cenę ~1500-1800USD (u nas 5999-6999zł :P) i tak pójdzie jak ciepłe bułeczki.
Jak dla mnie wolę zostać z 5DII. Najważniejsza rzecz jaką mogą zrobić aby obrzydzić ten korpus każdemu z segmentu semi-pro i pro (jako korpus do pracy) to dać dotykowy ekran na którym będzie się wszystko ustawiać, usunąć tylne kółko i wpakować w plastik.
Taka ważna jest ta obudowa magnezowa?
Tak, dla mnie sztywna i masywna buda jest bardzo ważna. I to nie dlatego, że uprawiam jakąś fotografię ekstremalną. Powód jest znacznie poważniejszy: JA TAK PO PROSTU LUBIĘ! :)
Jak dla mnie wolę zostać z 5DII.
Przy Twoich założeniach w 100% podzielam Twoją opinię.
corrosive
11-09-2012, 08:58
A jak na mój gust powinni po prostu z deczka odświeżyć 5DII nazwać 5DIIn. Matrycę by zostawili - bo to solidna część tej puchy, ewentualnie rozszerzyli ISO natywne do 12800 (H2 do 51200) pod warunkiem, że obrazek na tym nie straci, dołożyć AF z 7D, procesor zmienić na Digic 5 lub 2x Digic 4, podnieść cenę o jakiś 1000PLN w naszych warunkach.
Sądzę, ze sprzedawałby się jak świerze bułeczki :)
Co do 7DII to naprawdę nie wiem, co mogliby zmienić. Kwestia czy 7DII będzie naturalnym następcą 7D czy jakąś fanaberią ultramegapikselową. Wątpię, żeby wcisneli AF z 1DX/5DIII bo nie do końca widzę w tym sens, prędzej dołożyliby z 12 kolejnych punktów i wyszedłby 31-punktowy AF, zmienią procek. Pytanie co z matrycą... i ceną...
Oczywiście to tylko takie wybryki mej niezdrowej wyobraźni ;)
A jak na mój gust powinni po prostu z deczka odświeżyć 5DII nazwać 5DIIn. Matrycę by zostawili - bo to solidna część tej puchy, ewentualnie rozszerzyli ISO natywne do 12800 (H2 do 51200) pod warunkiem, że obrazek na tym nie straci, dołożyć AF z 7D, procesor zmienić na Digic 5 lub 2x Digic 4, podnieść cenę o jakiś 1000PLN w naszych warunkach.
Wymysł Twojej "niezdrowej wyobraźni" bardzo by mi się spodobał. Tyle, że... kto wtedy kupowałby 5D Mk III? Jak mawiają bracia Czesi: to se ne da.
Sądzę, ze sprzedawałby się jak świerze bułeczki :)
Co do 7DII to naprawdę nie wiem, co mogliby zmienić. Kwestia czy 7DII będzie naturalnym następcą 7D czy jakąś fanaberią ultramegapikselową. Wątpię, żeby wcisneli AF z 1DX/5DIII bo nie do końca widzę w tym sens, prędzej dołożyliby z 12 kolejnych punktów i wyszedłby 31-punktowy AF, zmienią procek. Pytanie co z matrycą... i ceną...
Oczywiście to tylko takie wybryki mej niezdrowej wyobraźni ;)
Nie mogą aż tak zbliżyć 5DII do 5DIII bo ludzie będą mieli za dużo dylematów, czy opłaca się dopłacić do 5DIII (które i tak już po części występują, a co dopiero gdyby ulepszyli 5DII tak jak napisałeś) to jest zupełnie nierealne.
Jak wejdzie nowy FF to albo z ogromną matrycą (to podobno też ale później), albo coś podobnego do tego co napisałem. A 5DII będą nadal produkować i sprzedawać (zapewne w mniejszej ilości) i będzie entry FF mega plastik ale najtańszy z trójcy. potem o 30% droższy ale w porządnym pudle, nadal dobry lecz z lekko prehistorycznym AFem 5DII no i ponad 2x droższy od tego pierwszego i 70% droższy od tego drugiego - pro 5DIII. No i na szczycie body idealne, drogi flagship 1DX. Każdy wybierze co mu odpowiada i na go stać.
7DII? return of the APS-H :D
Ja bym to w ogóle widział tak:
M1 - czyli to c amatorzy kochają najbardziej. Lepiej niż kompakt ale szpan jak lustro.
xxxxD - DSLR entry level jak kiedyś xxxD tak 2-3,5k pln za body z rożnymi kitami startując od 18-55
xxxD - poziom wyżej aparat na poziomie obecnego 60D 4,5-5,5k za body z różnymi kitami
70D - zajmuje półkę 7D ok 5k za samo body
7DII - szybkostrzelny APS-H ok 7k za samo body
6D - plastikowy entry level FF 5k za samo body
5DII - dziadek nadal w formie 6,5k za samo body
5DIII - pro FF 11-11,5k za samo body
3D - megapixel moster FF ok 12k za samo body
1DX - super pro idealne body bez kompromisów 24k za body
strideer
11-09-2012, 13:17
Wyluzuj. Nie będzie już APS-H, ile razy jeszcze można to poruszać :-)
Wyluzuj. Nie będzie już APS-H, ile razy jeszcze można to poruszać
O, kolega z brzytwą grasuje! ;)
Ale nie sposób się nie zgodzić.
Canon nawet nie wysilił się (bo w sumie - i po co?), żeby w 1D X dać "tryb APS-H" - na podobieństwo Nikonowego DX.
pawelbara
12-09-2012, 07:31
Wg CR to będzie 6D...
FF,
bez kukułki (no przydałaby się, chociażby do wyzwalania systemówek),
22 mp,
4,5 fps
AF z 7D,
bez gibanego ekranu...
z nowym gripem i baterią....
pan.kolega
12-09-2012, 09:16
Oj, jak bez kukułki, to niedobrze, nic tak nie obrzydza puszki nastojaszczemu profiesjonałowi jak kukułka :mrgreen:
Nikon D600 price in Japan: (http://nikonrumors.com/2012/09/12/nikon-d600-price-in-japan-%C2%A5215000-around-2700.aspx/)
Nikon, oddaj mi moje $1200! ;)
PS
To a propos ceny "6D"...
Kolekcjoner
12-09-2012, 15:39
Nikon D600 price in Japan: (http://nikonrumors.com/2012/09/12/nikon-d600-price-in-japan-%C2%A5215000-around-2700.aspx/)
Nikon, oddaj mi moje $1200! ;)
PS
To a propos ceny "6D"...
Znaczy się, że było "tanie FF" ;).
Na "rumorsach" nowe przypuszczalne dane na temat 6D. Moje przypuszczenia maja się ponoć sprawdzić. 6D ma ZASTĄPIĆ 5D Mk II. Tylko pozostaje kwestia, czy będzie godnym następcą.
jacek_73
12-09-2012, 20:06
...czy będzie godnym następcą.
W sensie pomnożenia majątku korporacji? Jest parcie uboższego ludu na "pełną klatkę" więc o ile model będzie skalkulowany pod ÓW lud, to myślę że owszem :)
Lucky Luck
12-09-2012, 20:45
W sensie pomnożenia majątku korporacji? Jest parcie uboższego ludu na "pełną klatkę" więc o ile model będzie skalkulowany pod ÓW lud, to myślę że owszem :)
Kogo zaliczamy do uboższego ludu? Mam 7d ... tylko cropa , dom za miastem, chatkę w górach, terenówkę,
autko miejskie, 50 calowe lcd i rower za 17 tys. Szkoda mi kasy na body FF za 12 tys. ale chętnie bym
kupił jakieś budżetowe FF tak za 6-7 tys zł . Tak żeby mieć :) Dzisiaj dowiedziałem się , że zaliczam się
do uboższego ludu :) Załamałem się :)
.
Kogo zaliczamy do uboższego ludu? Mam 7d ... tylko cropa , dom za miastem, chatkę w górach, terenówkę,
autko miejskie, 50 calowe lcd i rower za 17 tys. Szkoda mi kasy na body FF za 12 tys. ale chętnie bym
kupił jakieś budżetowe FF tak za 6-7 tys zł . Tak żeby mieć :) Dzisiaj dowiedziałem się , że zaliczam się
do uboższego ludu :) Załamałem się :)
.
niee Ty poprostu chcesz biednie żyć :) Jackowi chodziło o tych których nie stać..
Rumorsi znowu coś wrzucili na temat 6d niestety tylko central krzyżowy (mogli choć zostawić jak w 50d wszystkie lub 9, tak trochę archaicznie) i slot jedynie SD, dwa sloty SD i CF jak dla mnie byłyby najlepszym rozwiązaniem.
A new 20mp sensor
Full Frame
4.5fps
DIGIC5+
APS-C Sized body
Weathersealed
SD Card
Built-in Wifi & GPS
11 AF Points, f/2.8 Cross-type in the center.
3″ LCD
Full HD (1920×1080)
ISO100-25600 (50,51200,102400 extension)
Coming December 2012
Price: $2199 US
gadget_zary
14-09-2012, 15:12
No to ja już wole kupić 5dmkII którego cena mam nadzieje spadnie po premierze 6d.. Bardziej mi zależało na AF niż na ISO.. Miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze :)
Kolekcjoner
14-09-2012, 17:37
No to ja już wole kupić 5dmkII którego cena mam nadzieje spadnie po premierze 6d.. Bardziej mi zależało na AF niż na ISO.. Miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze :)
Jeśli coś takiego się pojawi to 5DmkII zniknie jak kamfora.
Miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze
Może coś "umknęło w tłumaczeniu"? Że to np. 11 krzyżowych, a w tym centralny podwójny krzyżowy? ;)
I wtedy Mk II mógłby jeszcze nie ewaporować...
Kolekcjoner
14-09-2012, 18:47
I wtedy Mk II mógłby jeszcze nie ewaporować...
No może nie aż tak ;).
Tak jak swego czasu 50D :) . Jeśli 6D okaże się kiszką już na podstawie samej specyfikacji zacznie się wyścig - kto zdąży kupić MkII. Powiem Wam szczerze: jestem już zmęczony tym gdybaniem i zwlekaniem canona z wypuszczeniem "taniej pełnej klatki". Nikon pokazał już swoje karty i nie sądzę, że canon wyskoczy nam z pokerem. Obawiam się, że w segmencie "FF dla entuzjastów" nikon przetrzepie canonowi skórę. Żeby jeszcze było co podpiąć pod to D600. Słabo znam tamten system, ale bateria tanich stałek oferowanych przez "żółtych" jest nader ciekawa.
strideer
14-09-2012, 19:58
Śpicie?
Canon EOS 6D Specs Leaked? Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/09/canon-eos-6d-specs-leaked/)
Wyciekła specyfikacja 6D:
A new 20mp sensor
Full Frame
4.5fps
ISO Range 100-25600
DIGIC5+
APS-C Sized body
Weathersealed
SD Card
Built-in Wifi & GPS
11 AF Points, f/2.8 Cross-type in the center.
3″ LCD
Full HD (1920×1080)
Available December 2012
Price: $1999 USD Body Only (Speculated price)
@strideer - toż my właśnie na ten temat marudzimy :) .
jacek_73
14-09-2012, 20:04
...
Price: $1999 USD Body Only (Speculated price)
Bardzo tania klatka. Poproszę jakiegoś księgowego żeby mi wytłumaczył ten fenomen.
strideer
14-09-2012, 20:07
Tak tak, ale w linku pod linkiem są już fociaczki tego cuda :-)
????EOS 6D?????????????????????[????] - ????info (http://digicame-info.com/2012/09/eos-6d-20.html)
Kolekcjoner
14-09-2012, 20:13
Obawiam się, że w segmencie "FF dla entuzjastów" nikon przetrzepie canonowi skórę.
Moim zdaniem szansa na to jest taka sama jak na to że 6D będzie kosztował 1000$ ;).
Tak tak, ale w linku pod linkiem są już fociaczki tego cuda :-)
????EOS 6D?????????????????????[????] - ????info (http://digicame-info.com/2012/09/eos-6d-20.html)
Nie jestem ekspertem ale mnie to fejkowato wgląda.
BTW: chyba czas zacząć przyjmować zakłady - kiedy 5DmkII stanie się kultowy ;).
Nadzieja w tym, że rumorsi nieprecyzyjnie odcyfrowali "krzaczki". Jednak rzecz nie pasuje mi na starcie: niby ma być APS-C sized, a sugerując się proporcjami względem podpiętego na obrazku 24-105L wygląda na coś większego, a na pewno wyższego.
strideer
14-09-2012, 20:18
Moim zdaniem zdjęcia są prawdziwe - tylko zeskalowane z jakichś miniaturek, które zostaną użyte na stronie produktowej w Hong Kongu albo Singapurze. Aparat wygląda na mniejszy od 5D Mark III, czyli dokładnie taki jaki ma być - może będzie rozmiarami zbliżony do 5D Mark II, może nieco mniejszy. Co do specyfikacji - oczekiwałem trochę czegoś innego, ale ona "pasuje" do tego, co mógłby zrobić Canon.
My tu gadu gadu, a tymczasem 5D Mk III staniał o kolejne 11zł :mrgreen: .
to tak... bryla z 40D, kopula 5D mkII, inset z nazwa body z 650D... do kupy to mialoby to troche sensu, zeby to moglo byc prawdziwe. pasuje do ewolucji wzornictwa Canona...
co do specyfikacji - pozyjemy, zobaczymy. rozmowa zaczyna sie na AF istotnie poprawionym wzgledem 5D mkII, nie wczesniej ;)
jacek_73
14-09-2012, 20:38
... rozmowa zaczyna sie na AF istotnie poprawionym wzgledem 5D mkII, nie wczesniej ;)
A ja gópi myślałem, że jak tani FF to rozmowa się zaczyna od ceny. Wg. mnie i moich dzieci tani aparat nie może być drogi :)
EDIT:
...przepraszam. 5Dm3 staniał o 11zł...widać światełko w tunelu :mrgreen:
Kolekcjoner
14-09-2012, 20:41
Aparat wygląda na mniejszy od 5D Mark III, czyli dokładnie taki jaki ma być - może będzie rozmiarami zbliżony do 5D Mark II, może nieco mniejszy.
Nie chcę się czepiać ;) ale różnica pomiędzy mkIII i mkII w wielkości jest trudno wyczuwalna 8-).
Bardzo tania klatka. Poproszę jakiegoś księgowego żeby mi wytłumaczył ten fenomen.
Może tych z FED? ;)
Amerykańska Rezerwa Federalna (Fed) ogłosiła trzecią rundę luzowania polityki pieniężnej, czyli skupowania z rynku obligacji za dodrukowane pieniądze, [...] 40 mld dolarów miesięcznie
Fed zdecydował się na QE3 | ekonomia24.pl (http://www.ekonomia24.pl/artykul/933143-Fed-dodrukuje-pieniadze.html)
jacek_73
14-09-2012, 20:54
...czyli skupowania z rynku obligacji za dodrukowane pieniądze...
Rozumiem. Trzeba sobie kupić drukarkę canona, dodrukować pieniądze i kupić aparat. I wtedy ON będzie tani :idea:
Kolekcjoner
14-09-2012, 20:57
Rozumiem. Trzeba sobie kupić drukarkę canona, dodrukować pieniądze i kupić aparat. I wtedy ON będzie tani :idea:
Pytanie jakich użyjesz tuszy i papieru, bo jeśli oryginalnych to też tani nie będzie ;)
A ja gópi myślałem, że jak tani FF to rozmowa się zaczyna od ceny. Wg. mnie i moich dzieci tani aparat nie może być drogi :)
no to starej daty jestes... ;)
nie no, tak serio... oczywiscie, cos takiego jak budzetowy (przymiotnikiem "tani" jednak nie bede wywolywal kontrowersji) ma sens w okolicach obecnej ceny 5D mkII, czyli 1800 EUR. i patrzac na nikonowskie D600 nie ma sie co w takim aparacie cudow spodziewac, a juz na pewno pod wzgledem jakosci wykonania puszki.
a tak generalnie... "tani aparat nie może być drogi" - jesli nie zauwazyles, to wlasnie to Canon (a i Nikon) ostatnio robia, ze podnosza ceny tego, co bylo "tanie". 24-70 byl w zasiegu kieszeni pasjonata - bum, wyszedl mkII i juz glowna wada obiektywu zostala zlikwidowana (waga wg Canona - czyli cena :D ). byly stalki 24/2.8 i 28/2.8 - sa teraz nowe, na starcie 2x drozsze. byl 70-200/4 bez IS: voila, jest i z IS - raptem 2x drozsze.
a ja tylko zastanawiam sie, jaki wspolczynnik korekcyjny bedzie mial 17-40/4 IS, kiedy sie w koncu pojawi (obstawiam 2013 Q3 albo jakos tak). bo nie wiem, czy juz zbierac, czy zaczac za pol roku ;)
Grzesiek_PL
14-09-2012, 22:11
Synchronizacja z lampami błyskowymi 1/180s :shock: albo jakiś błąd albo pierwsza taka pucha w systemie.
Może przespawali migawkę z rebela, żeby było taniej :mrgreen:
Lucky Luck
14-09-2012, 22:21
My tu gadu gadu, a tymczasem 5D Mk III staniał o kolejne 11zł :mrgreen: .
Ale tylko dlatego, że kurs dolara spadł nieco ... za trzy dni sytuacja może być odwrotna :)
Ale tylko dlatego, że kurs dolara spadł nieco ... za trzy dni sytuacja może być odwrotna
Toż to kurcze miał być sarkazm mieszany (nie wstrząśnięty) z czarnym humorem :) . Jednocześnie chciałem dać nadzieję tym, którzy czekają na rozsądną cenę "świętego graala" :) .
Lucky Luck
14-09-2012, 23:01
Toż to kurcze miał być sarkazm mieszany (nie wstrząśnięty) z czarnym humorem :) . Jednocześnie chciałem dać nadzieję tym, którzy czekają na rozsądną cenę "świętego graala" :) .
Bezpodstawne dawanie nadziei ... jest niemoralne :)
gadget_zary
14-09-2012, 23:34
Może coś "umknęło w tłumaczeniu"? Że to np. 11 krzyżowych, a w tym centralny podwójny krzyżowy? ;)
Przeczytałem na szybko i wychodzi, że chyba masz racje :) Będzie pewnie jak w 50d (tj. wszystkie krzyżowe + centralny dla obiektywów f/2.8 i jasniej 2xkrzyżowy). To jest jeszcze nadzieja :) Zobaczymy jaką cene przywalą :D Ale pewnie niżej niż 2k euro nie ma co liczyć..
Przeczytałem na szybko i wychodzi, że chyba masz racje
Zobaczymy - "Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było" - (wg Szwejka)... Bo skoro nawet 650D:
uses nine focus points which are now all cross-type, with the center point offering additional accuracy with fast lenses
;)
Ale tylko dlatego, że kurs dolara spadł nieco ... za trzy dni sytuacja może być odwrotna :)
Popatrz co się dzieje na świecie ..... nasz wielki brat robi wszystko, aby ten kurs nie spadł za bardzo ..... i sytuacja będzie na pewno odwrotna ...... tylko musimy na nią trochę poczekać.
--- Kolejny post ---
Zobaczymy - "Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było. Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było" - (wg Szwejka)... Bo skoro nawet ...
Ja tam wolę: co ci powiem to ci powiem ale ci powiem Kwiczoł - Mistrz ciętej riposty "Ciepło" (Janosik) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=CMHLGEt9mbI) Ciepło ;)
Porównanie wielkości body:
źródło (http://www.kubacichocki.pl/6d.jpg)
Ciepło
Ano ciepło!
Skoro Cichy daje porównanie - znaczy - bardzo ciepło! :D
Kolekcjoner
15-09-2012, 11:47
W okolicach xxD.
Skoro Cichy daje porównanie - znaczy - bardzo ciepło! :D
Może ma już egzemplarz demo :confused: :smile:
Eberloth
15-09-2012, 12:01
I jak to ładnie lata temu z numeracja zostalo pomyślane. Gdyby tam na rysunku powyżej postawić z lewej strony 7D byłby niezły ciąg: najlepszy crop, najgorsze FF, prawie dobre FF... Poczekam na 4D :D
przecież to zdjęcie z rumorsów przeskalowane względem bagnetu...
Cichy żartowałem :mrgreen:
Gdyby Cichy miał egzemplarz demo zaraz padłoby hasło : DORWAĆ CICHEGO! :)
Dajmy człowiekowi pożyć :)
Chciałbym by 6d miał jedynie GPS i WiFi. To samo względem 70d - o którym plotki jakoś ucichły. Wątpię by Canon zrobił premierę 70d na photokinie ale była by to bardzo miła niespodzianka.
Dobrze ze w końcu jakaś mniejsza ta pełna klatka, a nie klocek. Właśnie zerknąłem na EOSy 30/33 to były fajne zgrabne aparaty.
Będzie dobry do 40mm.
Czy waszym zdaniem jest jakaś szansa na dorzucenie funkcji panoramy do modeli xxd oraz xxxd. Pytam z czystej ciekawości. Tylko proszę nie piszcie mi o możliwości składania panoram na kompie bo nie oto mi chodzi.
jacek_73
16-09-2012, 11:59
Szansa est. Tak samo jak do najnowszych modeli zawitała funkcja HDR, tak samo może zawitać składanie panoram. Od strony technologicznej nic nie stoi na przeszkodzie od dawna. A dlaczego nie ma to inna para kaloszy :)
Z racji targetu tych puszek i rozwiniętej już jako tako funkcji LV dorzucenie panoramy jest prawdopodobne. W sumie to nawet aktualizacja softu byłaby w stanie to wprowadzić.
Tylko proszę nie piszcie mi o możliwości składania panoram na kompie bo nie oto mi chodzi.
IMHO możliwości automatycznego złożenia panoramy "w kompie" są nawet uboższe - aparat wyposażony w żyroskop (ze stabilizacji - czy to optyki, czy matrycy), ma dużo więcej danych do jej prawidłowego złączenia. "Czeba czekać..." ;)
Grzesiek_PL
16-09-2012, 12:57
Funkcja panoramy prawdopodobnie będzie w każdym EOS, który posiada live view. Mam tu na myśli wyświetlanie zakładkowe wcześniejszego zdjęcia ;)
Zapomniałem dopisać, że chodzi o Magic Lantern :wink:
Zapytam tak a Magic Letern daj możliwość tworzenia Panoram. Z tego co wiem któraś wersja daje możliwość HDR w nowszych modelach xxxd. Choć powiem szczerze możliwości jak i cały ML znam bardziej z nazwy i nie zagłębiałem się w temat.
Grzesiek_PL
16-09-2012, 16:05
Jeśli chodzi o składanie panoram w aparacie, nie ma takiej możliwości dzięki ML i nie będzie. W lustrzance taka funkcja nie ma sensu.
Kupując lustrzankę chcemy dobrej jakości? Automatyczne składanie w aparacie nie zrobi tego dokładnie ;)
Hmm no już coś kosztem czegoś. Ale zależy jaką dokładnie jakość masz na myśli - raczej panorama z aparatu nie będzie takiej jakości jak ta składana na komputerze. Tak jak już napisałem coś kosztem czegoś. Choć z tego co kojarzę to panoramy w nx samsunga i aparatach sony też nie były aż tak rewelacyjnej jakości. Chciałbym po prostu mieć taką funkcje jest zwyczajnie nieraz potrzebna i tyle.
W lustrzance taka funkcja nie ma sensu.
Niby fakt, jednak sam zobacz ile różnego badziewia już napakowano w lustrzanki. Przeróżne programy tematyczne, filtry "kreatywne". I w sumie nic z w tym złego. Przykład: moja córa, nie mająca poza zmysłem estetycznym nic wspólnego z fotografią bawiła się razem z koleżankami nikonem D70 z podpiętym podstawowym zoomem. Efekt: naprawdę porządne fotki, nie do osiągnięcia kompaktem (ze względów technicznych), jak również lustrzanką bez trybów auto (ze względu na niewiedzę operatorek).
W tej specyfikacji 6D przeszkadza mi jedna rzecz - tylko karty SD.
Verfluchte Canon!
Jeszcze jak będzie taka lipa jak w 5III to już w ogóle.
Z jednej strony SD tańsze, z drugiej mając np. 5DmkII czy nawet III (no chyba, że jestesmy świadomi lipnego transferu) i 6D trzeba jechać na 2 typach - żadna oszczędność :(
Kolekcjoner
16-09-2012, 18:24
.....i 6D trzeba jechać na 2 typach - żadna oszczędność :(
Ale czemu potencjalny użytkownik 6D ma jechać na dwóch typach?
W tej specyfikacji 6D przeszkadza mi jedna rzecz - tylko karty SD.
a to wada?
16 GB SD Transcenda (niezawodne, szybkie) kosztuje 12 EUR, w Polsce zapewne nawet mniej niz te 50 PLN. ile takich kart potrzebujesz do 21 Mpix body? 5?
Z jednej strony SD tańsze, z drugiej mając np. 5DmkII czy nawet III (no chyba, że jestesmy świadomi lipnego transferu) i 6D trzeba jechać na 2 typach - żadna oszczędność :(
mysle, ze to body jest liczone przede wszystkim jako jedno-jedyne dla docelowych uzytkownikow. a jesli ktos chce jako backup - to i tak musi jakies karty kupic i tak. a SD taniej... i jeszcze w lapsie mozna bez problemu otworzyc...
Jak nie skończycie nawijać po niemiecku, to was wszystkich podkabluję adminom
Odważnyś Waść!
Kabaret Dudek - Tajemnica wiary mej - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=fFjCvnIhd0Y)
A tak serio bardziej, to jasne, że te posty nie wnoszą nic do tematu, ale - z drugiej strony - tu i tak trafiają informacje "przeżute" już wcześniej w trzewiach "*rumorsy.com".
Był kiedyś na forum gość, co wiedział z pierwszej ręki, ale pewnie awansował i już tu nie zagląda....
mysle, ze to body jest liczone przede wszystkim jako jedno-jedyne dla docelowych uzytkownikow. a jesli ktos chce jako backup - to i tak musi jakies karty kupic i tak. a SD taniej... i jeszcze w lapsie mozna bez problemu otworzyc...
Zgadzam się w całej rozciągłości - jasne, że 2xSDXC byłoby lepsze, ale skoro to ma być Rebel-FF?
PS
Żeby nie było: Adorama już rozesłała wici: Adorama Jumps the Gun, Allows EOS 6D Preorder Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/09/adorama-jumps-the-gun-offers-eos-6d-preorder/)
A do kompanii z 6D Canon dać ma jeszcze: Reminder: Announcements on September 17, 2012 Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/09/reminder-announcements-on-september-17-2012/)
Canon PowerShot G15
Canon PowerShot S110
Canon Pixma Pro-10
Canon Pixma Pro-100
Canon EF 200-400 f/4L IS 1.4x
Co ma gorszego 6D od 5DmkI - oprócz czasu 1/4000 zamiast 1/8000?
Skąd wziąłeś informację o migawce 1/4000? Przegapiłem coś?
pan.kolega
16-09-2012, 20:49
Verfluchte Canon!
Jeszcze jak będzie taka lipa jak w 5III to już w ogóle.
(
Dla mnie żadna z tych przeciekłych specyfikacji nie jest na ganz sicher (szczególnie co do AF, bo nawet puszki, które już można było kupic miały czasem błędne specyfikacje AF u Canona), ale jedno wiem: takiej lipy jak w 5III to na pewno nie będzie.:-P:lol:
Co ma gorszego 6D od 5DmkI - oprócz czasu 1/4000 zamiast 1/8000?
opakowanie zapewne (to juz 5D mkII ma gorsze)
cene
poza tym, nie stwierdzono po tej szczatkowej specyfikacji. bylo nie bylo aparatu, ktorego wciaz nie ma oficjalnie...
Skąd wziąłeś informację o migawce 1/4000? Przegapiłem coś?
tyle ma być ponoć tak jak jest to w nikon d600 i już dawno w plotkach o tym było. Oby się to nie potwierdziło bo dla czego ma być tak samo jak u nikona co za papugi. A co do af jak plotki głoszą 11 punktowy to w 7d jest 19 punktowy i chociaż taki mogliby dać albo więcej punktów. W nikon d600 jest 39 punktów, więc raczej w canon będzie inny. Każda plotka o af głosiła co innego początkowe były że z 7d, a nawet 5DIII. Co ma być to będzie i niedługo się okaże.
Skoro z tą migawką by się sprawdziło to ja dziękuję za 6D. Niby szybsza migawka przydaje się bardzo rzadko, jednak mówi to wiele o sprawności migawki jako takiej. Jednak do momentu podania pełnej/pewnej specyfikacji powstrzymam się od plucia jadem :wink: .
jednak mówi to wiele o sprawności migawki jako takiej
Chyba w czasach Zenita. Teraz to może być ograniczenie co najwyżej wymuszone przez księgowych.
Kolekcjoner
16-09-2012, 22:18
Skoro z tą migawką by się sprawdziło to ja dziękuję za 6D. Niby szybsza migawka przydaje się bardzo rzadko, jednak mówi to wiele o sprawności migawki jako takiej. Jednak do momentu podania pełnej/pewnej specyfikacji powstrzymam się od plucia jadem :wink: . Ale czemu? Przecież to nie ma znaczenia czy specyfikacja już jest czy nie 8-).
Nie no jak wyjada mi tu z jednym punktem krzyzowym to chyba ich ukrzyzuje!
seweryn1
16-09-2012, 23:20
Jeżeli AF nie będzie znacząco lepszy to wróżę że 5D mk2 zwiększy swoją kultowość, a jego cena wcale nie spadnie a zacznie rosnąć. I wtedy go sprzedam i kupię..... Nikona :)
Kolekcjoner
17-09-2012, 03:46
Magnezowe body wielkości 40D (co ciekawe lżejsze), wifi i GPS wbudowany, AF raczej nie powala - podobno całkiem nowy układ, matryca też nowa.
Ulepszyli 5DII, wsadzili do mniejszego body i tyle.
Cena ma być w okolicach 2K$. Ciekawe po ile będzie u nas.
Porównanie z D600 wygląda tak:
Side by Side Comparison: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=nikon_d600&products=canon_eos6d&sortDir=ascending)
Gregolius
17-09-2012, 07:16
Oficjalna specyfikacja
Canon EOS 6D Official Specs Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/09/canon-eos-6d-official-specs/)
11 polowy af, wizjer 97%, brak lampy - specyfikacja na miare 2013, dziekujemy ci Canon
Oficjalna specyfikacja
Canon EOS 6D Official Specs Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/09/canon-eos-6d-official-specs/)
No to pięknie. Wymieniam zatem obydwie puszki (mk2 i mk3) na 2 x 6d :)
Zaraz, zaraz... LCD 102.400 punktów ??! Jeśli to nie pomyłka (w mkIII jest 1.040.000) to jakaś katastrofa...
Zaraz, zaraz... LCD 102.400 punktów ??! Jeśli to nie pomyłka (w mkIII jest 1.040.000) to jakaś katastrofa...
Litości, dwukrotnie mniej niż (zjechany wszędzie gdzie tylko się dało) LCD z 40D? Pomyłka na bank.
Chyba, że to ekran do wyświetlania histogramu, a zdjęcia dopiero po zgraniu na komputer będzie można ocenić. Taki mały powrót do przeszłości :mrgreen:
To napewno błąd. Zjedli i'm zero. Coś mi tu nie pasi bo nie podają ile z tych 11 punktów af to krzyzowe.
Zaraz, zaraz... LCD 102.400 punktów ??!
Pewnie pomyłka - teraz nawet nie ma gdzie kupić 3" w takiej rozdzielczości, i chyba nawet nie było takich.
To pewnie pomyłka max ISO
strideer
17-09-2012, 08:14
Mi się taka specyfikacja bardzo podoba. Ze względu na liczbę megapikseli widać, że jest to nowy układ - można mieć więc nadzieję, że trochę poprawią dynamikę w kierunku wyznaczonym przez D800 i inne konkurencyjne lustrzanki z układami Sony (tak wiem, łudzę się :-) ). Czekam również na wyjaśnienie jaki dokładnie będzie układ AF.
--- Kolejny post ---
Dodatkowo, ze względu na zamianę kart CF na SD, można się spodziewać, że ceny 5D Mark II delikatnie pójdą do góry, co mnie osobiście cieszy - w sytuacji, kiedy miałbym chęć zamienić marka na szóstkę :-)
Jeśli to nie będzie 11 kryzowych to będzie padaka.
Jak dla mnie to by mogli dać i 15mpix
No te 11 AF to chyba krzyżowe z podwójnym na środku, bo inaczej to ja nie wiem :) Zresztą, poczekajmy jeszcze chwilę na oficjalną prezentację. Jestem ciekaw, czy dadzą sRawy i Silenta :)
Silenta pewnie sobie zarezerwuja dla wyższych modeli.
Jeśli af będzie ok to kupię sobie na przyszły sezon takiebaby FF
Ciekawe czy będzie się opłacać wymienić 2x5DII na 2x6D :P
Oby były wszystkie krzyżowe punkty, podwójny na środku, bufor na ~20 RAW w serii (4s to nie jest długo) no shutter laga żeby nie było :P no i lepsze ISO choćby o 1EV to zmienię. +/- 3EV w wizjerze też by były miłe.
przekleilem link do "oficjalnej" specyfikacji do tego watku.
i w tym watku prosze kontynuowac dyskusje o nieistniejacych produktach Canona...
Trochę popsuję dzisiejszy świąteczny nastrój - konflikt o wyspy pomiędzy Chinami a Japonią jakby nie słabnie:
BBC News - Anti-Japan protests hit China cities amid island row (http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-19609945)
Canon to suspend operations at three plants in China-Japan media | Reuters (http://www.reuters.com/article/2012/09/17/china-japan-canon-idUSL3E8KH1NH20120917?type=marketsNews&feedType=RSS&feedName=marketsNews)
Wygląda na to, że działu foto to nie dotyczy. Zresztą nie kojarzę, żeby Canon produkował w Chinach coś istotnego (korpusy, szkła). Chyba tylko ładowarki i akumulatory. Inna rzecz, że mam wrażenie, że dział foto Canona (w tym R&D) dostał porządnie po tyłku na skutek trzęsienia ziemi. Wnoszę tak po ciągłych opóźnieniach we wprowadzaniu nowych produktów i bardzo mizernej obecnie ofercie APS-C...
Kolekcjoner
17-09-2012, 19:01
..... to czego zabraknie albo co opóźnią?
Obiektywy opóźnione są chyba wszystkie z nowosci? Zwłaszcza super-tele, zdaje się 24-70 też. Czyli wszystkie L-ki produkowane w Japonii. Obiektywy inne, produkowane w Malezji sa na czas (np. 40 STM, 18-135 STM). Dotąd xxxd miał cykl roczny, xxd dwuletni. Oba zostały naruszone, 650d pojawił się po prawie pół roku, 70d nie ma, a powinien już być wg planu. No i przede wszystkim 7d przeciągany już chyba czwarty rok, reanimowany nowym firmware'm co u Canona prawie nigdy się nie zdarzało dotąd. Rozumiałbym to, gdyby Canon wyprzedzał konkurencję jak drzewiej bywało, ale tak nie jest. A konkurencja w klasie APS-C jest coraz większa. Oczywiście, można stwierdzić, że Canonowi tak świetnie się towar sprzedaje, że nie musi mysleć o nowościach, ale to chyba nie do końca prawda.
Teraz czekam tylko na 70d. Konkurencja w aps-c jest i owszem bardzo duża ale mam tylko skromną nadzieje ze Canon pokaże coś co sprawi że będzie na czele tego wyścigu.
Kolekcjoner
17-09-2012, 20:35
Nie sądzę żeby następca 7D kiedykolwiek ujrzał światło dzienne. Pewnie na wiosnę dadzą mocne 70D z AF-em z 7D i tyle jeśli chodzi o cropa. Pewnie będą rozwijać też eMki.
Nie sądzę żeby następca 7D kiedykolwiek ujrzał światło dzienne. Pewnie na wiosnę dadzą mocne 70D z AF-em z 7D i tyle jeśli chodzi o cropa.
Być może masz rację. Wg mnie jest jednak miejsce i na 70d i na 7d II. Zwłaszcza odkąd nie ma już APS-H.
cohontes
17-09-2012, 21:01
Tylko nie można zapominać, że doszedł segment "taniego" fufu :D
Tylko nie można zapominać, że doszedł segment "taniego" fufu :D
Tak, tylko do możliwości 1dIV czy nawet 7d to 6d ma się kiepsko raczej (AF, fps).
Lucky Luck
17-09-2012, 21:23
Obiektywy opóźnione są chyba wszystkie z nowosci? Zwłaszcza super-tele, zdaje się 24-70 też. Czyli wszystkie L-ki produkowane w Japonii. Obiektywy inne, produkowane w Malezji sa na czas (np. 40 STM, 18-135 STM). Dotąd xxxd miał cykl roczny, xxd dwuletni. Oba zostały naruszone, 650d pojawił się po prawie pół roku, 70d nie ma, a powinien już być wg planu. No i przede wszystkim 7d przeciągany już chyba czwarty rok, reanimowany nowym firmware'm co u Canona prawie nigdy się nie zdarzało dotąd. Rozumiałbym to, gdyby Canon wyprzedzał konkurencję jak drzewiej bywało, ale tak nie jest. A konkurencja w klasie APS-C jest coraz większa. Oczywiście, można stwierdzić, że Canonowi tak świetnie się towar sprzedaje, że nie musi mysleć o nowościach, ale to chyba nie do końca prawda.
A może nie ma pomysłu na 7d2 ? Co mogliby w nim poprawić? AF ? :) Wprowadzenie
nowego produktu tylko w nowym pudełku nie ma sensu. Zgadzam się z tym , którzy
twierdzą, że następcy 7d nie będzie ... a obecny model będzie najdłużej produkowanym
w historii cyfrowych lustrzanek canona :)
Kto tam ich wie, jak zrobili 5D mark III, może wyjdzie 7D mark II z taką specyfikacją : 24 Mpix, 61 punktów AF plus dwa procesory Digic 5+. Tylko ile by za to chcieli? :mrgreen:
Wygląda na to, że działu foto to nie dotyczy. Zresztą nie kojarzę, żeby Canon produkował w Chinach coś istotnego (korpusy, szkła).
Nie mam pojęcia - być może chodzi jedynie o kompakty, bo u Reutersa napisali jednak, że:
Canon will halt production lines at its laser printer factory in Guangdong, a digital camera factory in Guangdong,
Tak czy owak - foto, nie foto - niewesoło się robi...
A może nie ma pomysłu na 7d2 ? Co mogliby w nim poprawić? AF ? :) Wprowadzenie
nowego produktu tylko w nowym pudełku nie ma sensu.
Przede wszystkim matrycę. Inna rzecz, że to samo można powiedzieć obecnie o każdej puszce APS-C Canona, w tym 60d.
Co do specyfikacji 7D MkII nie będę się wypowiadał. W sumie czego tak naprawdę brakuje 7D (oczywiście w segmencie APS-C)? Przypuszczam jednak (na granicy pewności), że nie powstanie już wersja Mk III. Przy obecnym obrocie sprawy segmentu FF sądzę, że za kilka lat APS-C pozostanie wyłącznie w seriach XXD i XXXD.
Kolekcjoner
17-09-2012, 22:41
Przede wszystkim matrycę.
Tyle że większość użytkowników, którym to przeszkadza sami sobie wymienią na FF-a ;). To jest moim zdaniem największa bolączka zaawansowanych body APS-C - stąd brak premier w tym segmencie - stąd nowe softy do 7D, bo pewnie w samym Canonie nie wiedzą co zrobić z tym fantem.
Grzesiek_PL
17-09-2012, 23:09
Jak to co, kupić matryce od Sony ;)
Lucky Luck
17-09-2012, 23:12
Tyle że większość użytkowników, którym to przeszkadza sami sobie wymienią na FF-a ;). To jest moim zdaniem największa bolączka zaawansowanych body APS-C - stąd brak premier w tym segmencie - stąd nowe softy do 7D, bo pewnie w samym Canonie nie wiedzą co zrobić z tym fantem.
Jeżeli uznamy 7d za sprzęt "amatorski zaawansowamy" ale nie "profesjonalny" czy "semi pro" to jest on już
wystarczająco dobry ... nawet wliczając w to matrycę. Tu nie ma co poprawiać i ludzie z Canona to wiedzą.
Matrycy ff do 7d2 nie włożą ... af jest super, ergonomia , budowa wzorowa. Znam właściciela 7d z przebiegiem
migawki 138 tys. więc i tu chyba jest fajnie. Aparat dla zaawansowanego amatora na dłuuuuugie lata. Jeżeli
kupię następny to już FF , ale 7d też nie sprzedam . :)
Kolekcjoner
17-09-2012, 23:57
No właśnie czyli tu Canon już majątku nie zbije - nie ma moim zdaniem sensu inwestować w rozwój tego segmentu. Jest 6D i kropka. Pewnie po jakimś czasie to samo zacznie być z segmentem xxD.
Zeiss zapowiada "specjalne" trzy stałki z bagnetem ZF i ZE.
The lenses are perfect for high-resolution, full-format digital cameras with more than 30 megapixels such as D800. The combined performance approaches that of medium format systems. If you shoot with the largest aperture, cameras with smaller number of pixels also benefit from much better image contrast.
Zeiss Q&A Regarding High-End SLR Lens Family (http://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=3067)
Z pierwszego zdania można - przy odrobinie wyobraźni - wysnuć wniosek, że Canon też szykuje multimegapikselowy model.
O AF ani słowa, ale cena będzie zacna:
Since the lenses are more demanding in terms of material selection and construction than our previous ZE and ZF.2 lenses, the price level will be higher. We are expecting prices around EUR 3,000.
A to taka ciekawostka do porannej kawy: o tetrafobii było wałkowane wielokrotnie, ale jest też mowa o tym, dlaczego po G12 pojawił się G15:
They've just proven that there will be no G13 or G14 (14, 十四, 'shī sì', sounds like 尸死, 'shī sǐ', 'dead corpse', 逝 shì means die, 弑 shì means 'murder a superior' (yes, I just went through my dictionary and found them)).
[...]
The “4D” pronounced as “死滴" which means the deaths.
Canon EOS 4D reference in Wifi remote app video (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=9571.msg172821#msg172821)
jacek_73
20-09-2012, 18:22
A to taka ciekawostka do porannej kawy: o tetrafobii było wałkowane wielokrotnie, ale jest też mowa o tym, dlaczego po G12 pojawił się G15:
Sorry, but my english is not very well :) Zabobony jakieś?
Obojętnie jak się nazywa, przewiduję śmierć tego modelu :mrgreen:
Zabobony jakieś?
Spytali raz jednego sawanta:
- Czy wierzy Pan, że podkowa przynosi szczęście?
- Nie! - odparł.
- To dlaczego powiesił Pan sobie jedną nad biurkiem?
- Bo ponoć przynosi szczęście i tym, którzy w to wierzą, i tym, którzy nie! ;)
Obojętnie jak się nazywa, przewiduję śmierć tego modelu
Marka T. też pochowali za żywota... ;)
Z drugiej strony - ten się nie pomylił:
- Śmierć Karapanie! Przepowiadam rychłą śmierć Karapanie! - wykrzykiwał Arasybo swe zaklęcia na najróżniejsze sposoby i tony.
PS
A SanDisk - wespół w zespół z Canonem - szerokim łukiem omijają XQD...
SanDisk To Skip XQD, Keep Focus On CFast | Popular Photography (http://www.popphoto.com/gear/2012/09/sandisk-to-skip-xqd-keep-focus-cfast)
5D X na canonrumors się pojawił 46Mpix 16bit ciekawe może idzie nowe.
no o nim to już plotki od kwietnia krążyły i to samo o 3d x tutaj np. Canon EOS 3D X [CR1] Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/08/canon-eos-3d-x-cr1/).
Z tego wynika, że z 3d x zrobili 5d x. Napewno coś wyjdzie z taką matrycą, ale kiedy to się okaże:).
No klatek to mało by było na sekunde w takim sprzęcie.
Ja bym to tak widział i zrobił:
46 MP
~8fps (@14bit)
16 bit RAW
Dual DIGIC 5+
ISO: (25) 50-6400 (12800)
AF: Same as 1DX
USB 3.0, CF+SD z UHS-1
WiFi i GPS
Na CR pisza o 5kl/s i pewnie w takim korpusie więcej nie trzeba.
no pisać to mogą, ale czy się sprawdzi to 2 sprawa. O taniej pełnej klatce też pisali, że af z 7d a nawet z 5d III i jest całkiem inny. O matrycy też pisali że z 5d III a jest całkiem nowa.
To są plotki i połowa prawdy może w tym być. Na logike to troche mało 5 klatek bo szkoda sprzętu marnować:). Najlepiej to by sprzęt wyglądał jak podałem to taka specyfikacja była by logiczna.
michael_key
23-09-2012, 09:14
Tak, tylko te 46 MP ukierunkowuje spekulacje ku sprzętowi studyjnemu i tam duża seria niepotrzebna.
dokładnie to nie jest sprzęt reporterski więcej myślisz niż robisz :). jak będzie? mnie dokładnie wszystko jedno - nawet nie przewiduję kiedy mógłbym chcieć posiadać taki korpus.
Ja bym to tak widział i zrobił:
46 MP
~8fps (@14bit)
Chyba nawet Lem nie miał tak bujnej wyobraźni ;) Przy 46 mpx cieszyłbym z 3 kl/s. D800 przy 36 mpx ledwo wyrabia na 4 kl/s.
to nie jest sprzęt reporterski więcej myślisz niż robisz .
Znakomite! :)
jest korpus z wbudowanym wifi i GPS-em, może zobaczymy jeszcze zintegrowany z puszką sterownik lamp serii RT...
kolejne wieści EOS 7D Mark II, EOS 70D & 700D in 2013? [CR1] Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/09/eos-7d-mark-ii-eos-70d-700d-in-2013-cr1/)
Wielebny
23-09-2012, 21:23
A chciałem kupić wreszcie aparat nowy i nie wiadomo czy czekać czy nie :/
Lucky Luck
23-09-2012, 22:14
A chciałem kupić wreszcie aparat nowy i nie wiadomo czy czekać czy nie :/
W grudniu 2012 nastąpi koniec świata ... chyba nie ma na co czekać. :) Jeżeli używasz aparatu
amatorsko to obecny 7d jest naprawdę niezły. Do grudniowej apokalipsy zdążysz zrobić parę
tysięcy zdjęć ... :)
W grudniu 2012 nastąpi koniec świata ... chyba nie ma na co czekać. :) Jeżeli używasz aparatu
amatorsko to obecny 7d jest naprawdę niezły. Do grudniowej apokalipsy zdążysz zrobić parę
tysięcy zdjęć ... :)
hehe:) zgadza się 7d wystarczy,dobry sprzęt i jest szybkostrzelny, więc napewno zrobisz pare tysięcy fotek do końca roku i uwiecznisz piękne chwile:). Pozdrówki
Chyba nawet Lem nie miał tak bujnej wyobraźni ;) Przy 46 mpx cieszyłbym z 3 kl/s. D800 przy 36 mpx ledwo wyrabia na 4 kl/s.
Ale dlaczego? Zrobienie takiej puszki nie jest żadnym problemem.
--- Kolejny post ---
kolejne wieści EOS 7D Mark II, EOS 70D & 700D in 2013? [CR1] Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/09/eos-7d-mark-ii-eos-70d-700d-in-2013-cr1/)
Niestety, potwierdza się, że Canon ma problemy z nadążeniem za technologią konkurencji. Obojętnie czy FF czy APS-C. Muszą ostro zabrać się do pracy...
--- Kolejny post ---
Swoją drogą, w USA patent traci ważność po 20 latach. Może Sony albo Nikon zaczną nam robić puszki z bagnetem EOS? ;)
Kolekcjoner
24-09-2012, 13:15
Niestety, potwierdza się, że Canon ma problemy z nadążeniem za technologią konkurencji. Obojętnie czy FF czy APS-C. Muszą ostro zabrać się do pracy...
Chyba nie wyciągasz takich wniosków na podstawie tych wróżb :lol:?
Ponoć nadchodzi 46Mpix FF od Canona. Chętnie bym sobie takiego sprawił, ale podejrzewam, że Canon zażąda astronomicznej kwoty za tę namiastkę MF (a D800 jak się postarać można już mieć poniżej 10 tys., no, fakt, że czasami z deputatem olejowym ;) ). Mam za to nadzieję, że technologia użyta w tym sensorze trafi do APS-C, zwłaszcza, że 46Mpix pasuje dokładnie na 18MPix w APS-C.
Mam za to nadzieję, że technologia użyta w tym sensorze trafi do APS-C, zwłaszcza, że 46Mpix pasuje dokładnie na 18MPix w APS-C.To brzmi tak rozsądnie, że obawiam się, czy nie wygenerował tej plotki jakiś pryszczaty z kalkulatorem ;)
Canon mógłby rzeczywiście - bazując na jednym rozmiarze piksela - produkować (taniej) matryce dla całej swojej ferajny... jak nie przymierzając NVIDIA swoje karty oparte na jednym rdzeniu.
jacek_73
26-09-2012, 19:25
To brzmi tak rozsądnie, że obawiam się, czy nie wygenerował tej plotki jakiś pryszczaty z kalkulatorem ;) ...
Myślisz, że to ten sam co zwykle? To pryszcze już mu przeminęły z wiatrami, za to wzrok osłabł co nieco i już jest okularnik z kalkulatorem.
A cena? Tysiąc polskich ZŁY za jeden mega-kapsel?
To pryszcze już mu przeminęły z wiatrami,
Jeśli ospa wietrzna a nie czarna, to tak... ;)
--- Kolejny post ---
A cena? Tysiąc polskich ZŁY za jeden mega-kapsel?
To by było 1D x 2?
Grzesiek_PL
03-10-2012, 02:56
Canon EOS 3D Outed by B&H Photo [CR0] Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/10/canon-eos-3d-outed-by-bh-photo-cr0/) :mrgreen:
Wielebny
03-10-2012, 08:21
W sobotę byłem w Fotojocker Bydgoszcz Auchan i co ciekawe nie było żadnego aparatu typu lustrzanka firmy na C. Nawet nie przyjmują zamówień. Sprzedawca tłumaczył iż magazyny Canona są puste a sam Canon jak na razie nie śpieszy się z dostawami. 2 tygodnie wcześniej wstąpiłem do Sklepu Canon w Krakowie (okolice starego rynku) i też za dużego wyboru nie mieli. Pani obsługująca poleciła poczekać do świąt z wszystkimi decyzjami zakupu gdyż podobno oprócz 6d mają mieć coś jeszcze z nowości w sprzedaży.
W sobotę byłem w Fotojocker Bydgoszcz Auchan i co ciekawe nie było żadnego aparatu typu lustrzanka firmy na C. Nawet nie przyjmują zamówień. Sprzedawca tłumaczył iż magazyny Canona są puste a sam Canon jak na razie nie śpieszy się z dostawami. 2 tygodnie wcześniej wstąpiłem do Sklepu Canon w Krakowie (okolice starego rynku) i też za dużego wyboru nie mieli. Pani obsługująca poleciła poczekać do świąt z wszystkimi decyzjami zakupu gdyż podobno oprócz 6d mają mieć coś jeszcze z nowości w sprzedaży.
no to widac w Polsce jakis problem magazynowy jest. albo tez Fotojoker tak ma, co tez by mnie nie dziwilo, biorac pod uwage "sile przebicia" Nikona i Sony w tej sieci...
Canon wyprzedał wszystkie puszki z magazynów w PL :shock:
Trzeba czekać aż do Świąt :confused:
Tylko patrzeć jak wprowadzą reglamentację ;)
IMHO to raczej niemożliwe :)
--- Kolejny post ---
... Fotojoker tak ma, co tez by mnie nie dziwilo, biorac pod uwage "sile przebicia" Nikona i Sony w tej sieci...
Jeśli management FJ jest podatny na bonusy w stopniu choćby zbliżonym do podatności jego sprzedawców, to też stawiałbym na marketingową "siłę przebicia" konkurencji Canona jako najbardziej prawdopodobną siłę sprawczą tej dziwnej sytuacji, która ma miejsce obecnie w sklepach FJ :mrgreen:
Wielebny
03-10-2012, 10:46
W e-sklepie FJ na pozycjach Aparatów Canona też bieda.
7D Mark II to be announced in January, 2013 (http://www.cameraegg.com/7d-mark-ii-to-be-announced-in-january-2013/)
Kolekcjoner
11-10-2012, 02:58
Ja też. Ja się w ogóle następcy 7D nie spodziewam.
Ja też. Ja się w ogóle następcy 7D nie spodziewam.
To tylko "przeczucie", czy wynik jakichś przemyśleń :?: :)
ja tez nie wierze w szybkiego nastepce 7D. jeszcze by klienci sie rozmyslili z zakupu 5D mkIII ;) a przeciez nie o to chodzi Canonowi :(
czy nastepca bedzie w ogole, a jesli tak to jak szybko? to zalezy od tego na ile serio Canon traktuje APS-C. mysle, ze jeszcze z 1,5 roku, moze 2 lata trzeba bedzie poczekac... Nikon tez sie nie pali z D400, a to jest analogiczny odbiorca...
wydaje mi sie, ze raczej zobaczymy 70D w postaci czegos posredniego miedzy 60D a 7D - w desen puszka blizej 7D ale ficzery (i jakosc AF) blizej 60D. tak, zeby przez te kolejne 2 lata trzymac klienta na smyczy i zostawic sobie cos, co go zacheci do kupna, kiedy faktyczny 7D mkII wyjdzie...
Kolekcjoner
11-10-2012, 12:44
To tylko "przeczucie", czy wynik jakichś przemyśleń :?: :)
Poniekąd jedno i drugie 8-).
Co do przemyśleń to kolega Akustyk jak zwykle bardzo trafnie to sformułował ;).
Ja po prostu wątpię czy Canon widzi interes w rozwijaniu cropa. Szczególnie jak pojawił się M i będzie 70D które w dużym stopniu pewnie dostanie większość bajerów z 7D.
A ja nie widzę powodu żeby 7d2 nie było :) Świetna puszka dla osób którym zależy na dobrym af, cropie przydatnym np. w sporcie no i cena niższa niż 5d.
A ja nie widzę powodu żeby 7d2 nie było :) Świetna puszka dla osób którym zależy na dobrym af, cropie przydatnym np. w sporcie no i cena niższa niż 5d.
rozchodzi sie o to, zeby Canon tez tak myslal. a na chwile obecna 7D jeszcze sie nie zestarzal, zwlaszcza wobec braku cisnienia ze strony konkurencji.
a z innej beczki - mysle, ze ta ostatnia "wade" (wytluszczona powyzej) Canon moze zlikwidowac ;) przynajmniej jesli odnosimy sie do mkII albo 6D.
będzie 70D
To jakaś potwierdzona informacja? ;)
Szczególnie jak pojawił się M
Po reakcjach w sieci widać, że - mówiąc Bondem - M na admirała się nie zapowiada.
Jeśli przy tym M nie spodoba się również normalnym użytkownikom i nie powstanie oparty o bagnet "system", to nadal lustrzanki APS-C będą musiały konkurować (możliwościami i bajerami) ze znakomitymi m4/3 i NEXami...
Kolekcjoner
16-10-2012, 11:27
A ja nie widzę powodu żeby 7d2 nie było :)
Z całym szacunkiem ale nie jest ważne Twoje widzenie czy nasze tylko decydentów Canona, a obawiam się że oni jak zwykle widzą to inaczej 8-).
Z całym szacunkiem ale nie jest ważne Twoje widzenie czy nasze tylko decydentów Canona, a obawiam się że oni jak zwykle widzą to inaczej 8-).
Ależ oczywiście. Tylko z jakiegoś powodu ten temat ma chyba słowo "spekulacje" w tytule. ;)
Trochę konkretów na temat nowości: Full Frame DSLR Cameras Part II (http://www.chipworks.com/blog/technologyblog/2012/10/24/full-frame-dslr-cameras-canon-stays-the-course/)
Tak wygląda piksel z 1D X:
źródło (http://www.chipworks.com/blog/technologyblog/files/2012/10/dlsr-2-fig1b-300x223.jpg)
Poza tym piszą, że - począwszy od 1Ds - wszystkie matryce FF od Canona są w technologii 500nm (obecne procesory Intela to 32nm i 22nm - dla porównania). I chwalą za to Canona:
It is a credit to Canon that it has remained competitive by continuing to optimize its pixels fabricated in a relatively mature process.Jednocześnie piszą, że wyższe rozdzielczości matryc będą wymagały zmiany tej technologii.
Jest też kilka ciepłych słów o Sony/Nikonie i zapowiedź podobnej analizy sensora z Leiki.
Kolekcjoner
25-10-2012, 22:40
I chwalą za to Canona: Jednocześnie piszą, że wyższe rozdzielczości matryc będą wymagały zmiany tej technologii.
Poniekąd jest tu odpowiedź na pytanie czemu nie ma FF w wyższej rozdzielczości, czemu Canon jest "zacofany" w technologii matryc w stosunku do reszty itd. Odpowiedź jest jedna i taka sama jak zawsze - koszty i taniość produkcji. Jak zwykle okazuje się że rządzą księgowi a nie inżynierowie.
Sergiusz
25-10-2012, 23:56
Może dzięki tym księgowym wprowadzą jakąś nowość eliminując z aparatów cyfrowy substytut materiału światłoczułego i wprowadzą coś godnego naszych czasów. Nie ma to jak sprzedawać coś/to samo po raz kolejny.
Nie ma to jak sprzedawać coś/to samo po raz kolejny.
Skoro stare nadal się sprzedaje, to nazwałbym to nawet działaniem pro-ekologicznym! ;)
Canon opublikował teraz wyniki z 2. kwartału (http://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=3269). Niewiele z nich rozumiem - poza slajdami jak to jest ciężko wszystkim na świecie i że jest gorzej niż rok temu ;)
Jak zwykle okazuje się że rządzą księgowi a nie inżynierowie. Miewa to jednak niezaprzeczalne zalety: "inżynierowie" patrzą na swoje wynalazki jak rodzice na małe dzieci - w znacznej mierze nieobiektywnie i bezkrytycznie... A "księgowemu" wisi to, jak w "Nie-Boskiej komedii":
– Nam jedno, czy bydło, czy panów rżnąć (...) kto nas powoła, ten nas ma – dla panów woły, dla ludu panów bić będziem!
Interesujące informacje. Jeśli jednak do tego dodać fakt, że nie tylko technologię Canon ma starą, ale również archaiczną architekturę matryc i dodać do tego wspomniany czynnik biznesowy, to w gruncie rzeczy tylko insiderzy wiedzą co, jak i dlaczego (choć pewnie też nie do końca). Dla mnie najważniejsza jest informacja kiedy Canon zechce wykonać krok w przyszłość. Z jednej strony wydaje się, że może jeszcze długo (lub nawet do końca) olewać APS-C, a z FF da radę w ten sposób pociągnąć może i nawet parę lat. Z drugiej strony też wcale nie zdziwię się, gdy któregoś dnia zobaczymy nową technologię właśnie w jakimś 700d czy innym 70d (choć jakoś miej w ten wariant wierzę)...
Canon EF 24-70 f/4 IS ... 09.12.2012
i co Wy na to?
(za canonrumors.com, CR3 więc w miare pewne ??)
i co Wy na to?
Ale po co...?
i co Wy na to?
(za canonrumors.com, CR3 więc w miare pewne ??)
mocno watpliwe. ale jesli mialoby byc prawda i pod wzgledem wagi, geometrii i jakosci rogow byloby to cos na poziomie (w odroznieniu od 24-105) - jestem za. cena pewnie bylaby dosc mordercza, ale z czasem... na pewno bym byl kuszony.
Ale po co...?
po to, zeby miec szklo o lepszych wlasnosciach optycznych w szerokim kacie niz 24-105. bo tez szeroki kat 24-105, szczegolnie przy 24mm, dokumentnie ssie: rogi sa nieostre, geometria lezy. no, bokeh tego szkla tez bynajmniej tylka nie urywa...
juz jakis czas temu pisalem - 24-70/4 IS to dla mnie perfekcyjne szklo, pod warunkiem zachowania okreslonych warunkow brzegowych (rogi ponizej 35mm wygladaja dobrze, dystorsje sa w normie, bokeh ladny, odpornosc na flary lepsza niz 24-105, masa i gabaryt zblizone lub nawet mniejsze)
i co Wy na to?
(za canonrumors.com, CR3 więc w miare pewne ??)pasuje do nowego pomysłu Canona na szkła - ciemniej, ale z IS :)
ja tam obstawiam ok. 1000 gram i 6000 pln (no bo jeżeli ma być do 6D to musi być 6k)
a z jakoscia bedzie ok, ale gorzej niż 2.8 II
czyli reasumujac stare 24-70 bedzie magiczne, a 24-105 stanie się semimagic :-)
ja tam obstawiam ok. 1000 gram i 6000 pln (no bo jeżeli ma być do 6D to musi być 6k)
wiele zalezaloby od potencjalnego targetu szkla. jesli to maja byc przede wszystkim landszafciarze/podroznicy, czyt. target 6D, to takie 24-70 musialoby byc w granicach obecnego 24-105 (670g).
co do ceny... 6k PLN moze sie okazac niedoszacowaniem, obawiam sie. na stacie kto wie czy to nie bedzie i z 7k PLN :(
a z jakoscia bedzie ok, ale gorzej niż 2.8 II
ponizej f/4? na pewno. powyzej? watpie ;)
jesli to szklo ma wyjsc, to ono na starcie bedzie raczej z grubej rury - jakosciowo i niestet cenowo. tak, zeby bylo na czym testowac nadchodzace 46 Mpix. Canon ostatnio w ogole wypuszcza szkla na oczko wyzsza polke niz poprzedniki. lepsze optycznie, ale tez niestety sporo drozsze...
czyli reasumujac stare 24-70 bedzie magiczne, a 24-105 stanie się semimagic :-)
juz pisalem co sadze o semi magicznym bokehu 24-105. albo jego rogach ;) dziekuje, postoje, zaakceptuje prostacki, plebejski 24-70/4 jesli bedzie pozbawiony magicznosci dwoch ww. ;)
Nowych produktów brak to choć nowe lepsze ceny są
Canon Fall 2012 Rebates Announced (Great Savings!) (http://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=3295)
Gorsza wiadomość to ta że tylko tam gdzie dotarła cywilizacja.
Wracając do rozwoju Canonów seria xxxD to cały czas ogrzewany kotlet plus jakiś nowy Fiszer co roku. A może tak jakaś rewolucja albo nowy model ala SLT czy mirro-less obudowie xxxD. Co tym sądzicie
Wielebny
02-11-2012, 09:09
Dla mnie nie jest aż tak to istotne -czy będzie to SLT czy inne HWGP. Z punku usera interesuje mnie np. możliwości szybkiej zmiany ustawień jakichkolwiek - Kompensacja błysku lampy wewnętrznej - Canon 1000d na którym teraz pracuje nie ma tej opcji "pod ręką". Śledzenie punku przez AF - też coś kuleje w 1000d, 500d czy 40d - moimi obiektami ją/jest dziecko wiec trzeba się napocić aby złapać ujęcie.
Ze stabilizacji w korpusie to bym się cieszył.
NA CR pojawiły informacje na temat nowych szkieł.
50/1.4 IS w cenie 800$ - co jest zbyt dobrą ceną patrząc na ciemne 28IS i 24IS. Za dobry plastycznie nie może być żeby nie konkurować z 1.2.
24-70/4IS - w cenie 850$ i wadze 0,5kg. Jak dla mnie idealny zamiennik starego 24-85/3.5-4.5. 24-105L za bardzo mi nie przypadł do gustu - zbyt duży klocek.
50/1.4 IS w cenie 800$ - co jest zbyt dobrą ceną patrząc na ciemne 28IS i 24IS. Za dobry plastycznie nie może być żeby nie konkurować z 1.2.
patrzac na to co ostatnio robi canon to owa 50tka wyjdzie z ISem ale swiatlo ogranicza do(stawiam na)f/2.0
patrzac na to co ostatnio robi canon to owa 50tka wyjdzie z ISem ale swiatlo ogranicza do(stawiam na)f/2.0
Jeżeli zrobią 50/2.0 to będzie siódmy obiektyw EF w systemie Canona o ogniskowej 50mm i dalej żaden dobry :-)
jakby to f/2 mialo byc ostrzejsze niz w obecnym 50 a szklo mialo lepszy bokeh (o mechanice nie wspominam, bo to dla wiekszosci warunek konieczny) - to co w tym zlego?
EDIT:
z drugiej strony - 50/2 za 500$ (strzelam), kiedy w systemie jest tez 50/1.8 za 100$... ?
nie widze tego. marketingowo to byloby samobojstwo, nawet jesli te szkla optycznie i funkcjonalnie dzielilaby przepasc. klienci, zwlaszcza na tej polce, za malo mysla samodzielnie, za duzo wierza w porzadki absolutne miedzy numerkami (a f/1.8 > f/2.0, zawsze, wszedzie, bezdyskusyjnie i niepodwazalnie. howgh!)
z drugiej strony - 50/2 za 500$ (strzelam), kiedy w systemie jest tez 50/1.8 za 100$... ?
bum, nie trafiony :-) rumors pisze o cenie 799$ !!! niezły byłby absurd, ale wpisujący się w absurdalne ceny 24 i 28 z IS
za to ja też nie trafiłem: 24-70 f/4 IS za 849$ i tylko 545g !
ale i tak czekam na to 14-24 2.8
to tyle nadawania z fundacji spełniamy marzenia :-)
bum, nie trafiony :-) rumors pisze o cenie 799$ !!!
tak, ale tam bylo 800 zielonych dla f/1.4! a my tu sobie hipotetycznie pierniczymy o f/2.0, to musialoby jednak byc tansze. znaczy, tak mi sie wydaje, ze musialoby, Canon moze na ten temat inaczej myslec :(
za to ja też nie trafiłem: 24-70 f/4 IS za 849$ i tylko 545g !
szczerze? musialoby to byc dosc podle optycznie, zeby Canon tylko z taka cena wyskoczyl. a w kazdym razie nie na tyle sensowne optycznie, zebym sie zastanawial nad zmiana 24-105/4.
to tyle nadawania z fundacji spełniamy marzenia :-)
marzenia na pewno. co do spelniania, to jednak bym sie nie rozpedzal ;)
strideer
05-11-2012, 12:53
EF 24-70 f/4L IS & EF 35 f/2 IS Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/11/ef-24-70-f4l-is-ef-35-f2-is/)
Aktualna plotka to 24-70/4 IS i 35/2 IS. Cena tego drugiego jest znowu, niestety, w okolicach polskich 3 tysięcy złotych.
luc_october
05-11-2012, 12:59
35mm f/2.0 IS to będzie killer, ale cenowo trochę canon przesadza ostatnio z tymi nowinkami.
EF 35mm f/2 IS ciekawa propozycja :) mam obecnie 35/2 i jestem zadowolony, a teraz IS i USM - czego chcieć więcej...
Gregolius
05-11-2012, 13:19
Mnie ciekawi jak ona wypadnie w porównaniu do 35 L.
pewnie wyjdzie 35LII i będę bardzo dobrze dopracowany, ale cenowo pewnie nas zabije, stawiam ok 7-8tyś na początek ;)
pewnie wyjdzie 35LII i będę bardzo dobrze dopracowany, ale cenowo pewnie nas zabije, stawiam ok 7-8tyś na początek ;)
Cenowo zabija Summilux 35mm, a nie szklo w kwocie ponizej 10tys ;) Do ceny w okolicach 7-8tys za dobre szklo trzeba sie chyba przyzwyczajac patrzac na to jak Canon wycenia ostatnie szkla.
Biorąc pod uwagę ostatnie dokonania Canona, stawiam na 50 mm f/2,8 IS. I biorąc pod uwagę opinie, z jakimi spotykają się tutaj te dokonania, zapewne obiektyw ten uznany zostanie za strzał w dziesiątkę ;)
Baaardzo fajna propozycja taki EF 24-70 f/4L.
O ile nie bedzie przewartosciowany to moze bede mial kandydata na nieco szerszego nastepce dla mojego najczesciej uzywanego (i bardzo lubianego) Tamrona 28-75.
Niestety ten IS napewno troche popsuje cene.... ale zobaczymy... jak bedzie ostry w rogach przy 24mm@f11 to moge byc powaznie zainteresowany :)
35mm f/2.0 IS to będzie killer, ale cenowo trochę canon przesadza ostatnio z tymi nowinkami.
Zwłaszcza w przypadku gdy Canon wycofał z produkcji 28/2.8 i 24/2.8. Jak ktoś chciał małą stałkę to za 380$ czy 500$ mógł ją kupić.
Teraz musi dać za te stałki 700$ i 800$.
Te nowe 35/2.0 będzie pewnie pomiędzy 700$ a 800$. Stare wersje cenowo układały się w kolejności 28/2.8, 35/2.0, 24/2.8.
--- Kolejny post ---
Baaardzo fajna propozycja taki EF 24-70 f/4L.
Ale za mały to jednak nie jest - tylko 2cm krótszy od 24-105mm, a np. 24-85 jest jeszcze 2cm krótszy od tego 24-70/4
Akustyk! Dostałeś swój 35/f1.8 +0.2IS! :D
https://canon-board.info/imgimported/2012/11/ef35f2is_1-2.jpeg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/11/ef35f2is_1.jpeg)
Te nowe 35/2.0 będzie pewnie pomiędzy 700$ a 800$.
Oficjalna plotka: EF 24-70 f/4L IS & EF 35 f/2 IS Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/11/ef-24-70-f4l-is-ef-35-f2-is/) wspomina również, że:
Pricing will also be higher than the previously unconfirmed suggestions.
Ale za mały to jednak nie jest - tylko 2cm krótszy od 24-105mm
Ale ma praktycznie makro na długim końcu (24-105L ma 0.34x):
Can switch to macro mode at the telephoto end
0.2m minimum focusing distance, 0.7 times the maximum magnification
Hybrid IS Image Stabilizer
Dwa w jednym - oj, cena zaboli...
https://canon-board.info/imgimported/2012/11/ef2470f4is_1-2.jpeg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/11/ef2470f4is_1.jpeg)
Akustyk! Dostałeś swój 35/f1.8 +0.2IS! :D
http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/11/ef35f2is_1.jpeg
fajny. tylko nie wiem czy chce za niego tyle zaplacic ;)
http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/11/ef2470f4is_1.jpeg
jak szeroki kat bedzie lepszy niz 24-105, to z miejsca do wymiany jak dla mnie. tzn. bylby, tylko Canon to pewnie zamorduje cena (w przeciwienstwie do wielu marzycieli raczej watpie w wiele mniej niz 1300$ na starcie), a jesli nie, to znaczy ze optyka niewarta grzechu ;)
z innej beczki - dwa knefle po lewej to by byl AF/MF i IS. a ten po prawej? ogranicznik zakresu makro???
z innej beczki - dwa knefle po lewej to by byl AF/MF i IS. a ten po prawej? ogranicznik zakresu makro???
Może 'lock'?:lol:
Na moje oko oba zdjęcia są "lewe" - przeróbki 24-70/2.8 w wersji drugiej i jednej z nowych "jasnych" stałek.
Może 'lock'?:lol:
to mogloby miec sens! w 70-300 L tez jest w tym miejscu
Na moje oko oba zdjęcia są "lewe" - przeróbki 24-70/2.8 w wersji drugiej i jednej z nowych "jasnych" stałek.
Jeśli tak, to stracę zaufanie do CR! ;)
Może 'lock'?
to mogloby miec sens! w 70-300 L tez jest w tym miejscu
I jak to działa? Trzeba odblokować, żeby zmieniać ogniskową, czy nie trzeba, a tylko trudniej się kręci pierścieniem?
(w przeciwienstwie do wielu marzycieli raczej watpie w wiele mniej niz 1300$ na starcie)
Here They Are: Canon's New EF 24-70mm f/4L IS and EF 35mm f/2 IS Lenses (specs and images leaked) | CanonWatch CanonWatch (http://www.canonwatch.com/here-they-are-canons-new-ef-24-70mm-f4l-is-and-ef-35mm-f2-is-lenses-specs-and-images-leaked/)
Expected price in Japan is ¥145 000 (including tax) – should be aroud $1800, probably less in the US
Sporo jak na kit do aparatu za prawie tyle samo...
jacek_73
05-11-2012, 21:20
Jeśli tak, to stracę zaufanie do CR!...
...
Nie trać zaufania do tak rzetelnego serwisu ;)
Przy okazji ponowię pytanie: jaki CR ma odsetek trafień? - pytanie jak najbardziej poważne.
jeżeli cena 35/2.0 IS będzie w granicach 900$ to jest bardzo Ciekawą alternatywą - czekam z niecierpliwością...
I jak to działa? Trzeba odblokować, żeby zmieniać ogniskową, czy nie trzeba, a tylko trudniej się kręci pierścieniem?
wybieram bramke numer 1.
Sporo jak na kit do aparatu za prawie tyle samo...
a nie mowilam! ;)
https://canon-board.info/imgimported/2012/11/seksmisja_tek_4051_1-2.jpg
źródło (http://www.starringthecomputer.com/snapshots/seksmisja_tek_4051_1.jpg)
Przy okazji ponowię pytanie: jaki CR ma odsetek trafień? - pytanie jak najbardziej poważne.
Na oko - to tak na dzień-dwa przed oficjalnymi premierami zwykle "przeciekają" do niego oficjalne informacje.
a nie mowilam!
Ale trzeba pamiętać, że ten obiektyw, to Archeo i Genetix w jednym!
ceny w B&H
Canon EF 24-70mm f/4.0L IS $1,499.00 (http://www.bhphotovideo.com/c/product/898652-REG/Canon_6313b002_EF_24_70mm_f_4_0L_IS.html)
Canon EF 35mm f/2.0 IS $849.00 (http://www.bhphotovideo.com/c/product/898726-REG/Canon_5178b002_EF_35mm_f_2_0_IS.html)
Gregolius
06-11-2012, 08:23
ceny w B&H
Canon EF 24-70mm f/4.0L IS $1,499.00 (http://www.bhphotovideo.com/c/product/898652-REG/Canon_6313b002_EF_24_70mm_f_4_0L_IS.html)
Canon EF 35mm f/2.0 IS $849.00 (http://www.bhphotovideo.com/c/product/898726-REG/Canon_5178b002_EF_35mm_f_2_0_IS.html)
no to ładnie z ceną pocisnęli. Chyba już można utworzyć nowy watek na temat tych obiektywów.:)
ceny w B&H
cena za "kita"- oj zabolało:shock:
olek.tbg
06-11-2012, 09:24
Ciekawe co teraz się stanie z 24-105...
I pytanie, o ile nowy 24-70/4 IS będzie od 24-105 lepszy
Kolekcjoner
06-11-2012, 14:10
no to ładnie z ceną pocisnęli. Chyba już można utworzyć nowy watek na temat tych obiektywów.:)
Ano: http://www.canon-board.info/obiektywy-21/canon-ef-24-70-f-4l-is-usm-canon-ef-35-f-2-is-usm-nowe-szkla-87117/#post1121383
O nowych szkłach proszę pisać w oddzielnym wątku.
Żeby nie było bałaganu profilaktycznie chwilowo zamykam.
Z okazji ponownego otwarcia naszej plotkarskiej A1, CR serwuje:
February & March are Announcement Months for Canon [CR2] ≪ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2012/11/february-march-are-announcement-months-for-canon-cr2/):
większy EOS M z wizjerem,
nowszy 7D Mk II, oraz...
"Big Megapixel [...] camera will be physically bigger than the 5D Mark III, but will be smaller than the EOS-1D X." :D :D :D
Kolekcjoner
19-11-2012, 01:49
Ale co będzie się nazywał "M"? Coś dziwna to by była polityka jakby mnożyli aparaty o tej samej nazwie ;).
EOS M mark II ;) Piąteczek naliczyłem trzy, nie pamiętam ile jest/było jedyneczek :)
Któż to wie?
Problem jest - jak widać w Product naming - Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Product_naming) - poważny ;)
Ciekawe, że mówią o M, że jest dla pań, chociaż:
Some phoneme sounds in English, for example L, V, F and W are thought of as feminine, while others such as X, M and Z are viewed as masculine.