Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11

Merde
15-05-2012, 08:54
BTW. dzisiaj Canon stracił kolejnego Rebela. Viva 'la konku-rrr-encja... i jej sensor ;)

Poproszę o tłumaczenie na język polski.

Bahrd
15-05-2012, 08:54
Hmmm... Wiem, że np. Olympus produkuje masę rzeczy w Chinach. Ale Canon? Nie miałem nigdy w ręku kompaktu Canona, więc pewien nie jestem. Natomiast lustrzanek i obiektywów nigdy w Chinach nie produkował...
I pewnie nadal nie zamierza. Z tego co piszą wynika, że w ten sposób Canon:

z jednej strony - uniezależni się od rosnących kosztów w Chinach, a
z drugiej - obniży koszty produkcji w Japonii.

http://www.businessweek.com/ap/2012-05/D9UODMJ80.htm

gietrzy
15-05-2012, 09:25
Poproszę o tłumaczenie na język polski.

Kolejny D5100/3200 zostanie wkrótce sprzedany, nie pisałem tu bo to OT.

gietrzy
15-05-2012, 11:31
Nie wiem czy było, ale Canon prawdopodobnie ma zamiar zdegradować 5D2 ;) do tytułu entry level. Cena poniżej $2k więc pewnie $1999. Premiera nowego :mrgreen: aparatu na Photokinie br.
... and the shutter lag is...

Dla mnie mistrzowie!

Kolekcjoner
15-05-2012, 11:56
Kolejny D5100/3200 zostanie wkrótce sprzedany, nie pisałem tu bo to OT.

No mój kolega kupił - tyle że jaki jest tego związek z tematem o którym mowa -dalibóg nie mam pojęcia.

dziobolek
15-05-2012, 12:40
No i ostatnio okazało się że przydałby mi się taki bajer

Może masz smartphona z Andkiem?
Jeśli tak, to spróbuj aplikacji DSLR Controller (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77443).
No a jeśli nie masz, to... ceny Galaxy S2 lecą w dół po premierze S3, więc... :twisted:

Pozdrówka!

Bahrd
16-05-2012, 16:03
http://www.canonrumors.com/2012/05/canon-to-announce-2-cameras-in-june-cr2/
Wydaje mi się, że nie ma przeszkód technicznych, żeby połączyć dalmierz z EF i zostawić przy tym kontrastowy AF?

Tornvald
16-05-2012, 16:14
Problemu moze i nie ma ale dalmierze z zalozenia maja mniejsza odleglosc o tylnej soczewki (odleglosc oporowa-FFD) co sprawia,ze moga miec mniejsza glebokosc i mniejsze szkla jednak niec nie przeszkadza dac wysuniety bez powodu bagnet. Pentax zrobil cos takiego w bezlusterkowcu, chyba K-01 i mozna tam uzywac obiektywow K-mount.

mor_feusz
17-05-2012, 14:00
Witam. Wlasnie w tej chwili w Londynie obok katery St Paul's kiulku gosci wlasnie testuje jakies puszki. Oczywiscie Canon (podpiete 70-200), zamazane logo sprzetu - fabrycznie usuniete Logo i model. Wyglada cos jak 7d/5d i jeszcze jakas pusza seri xxd. Sa rozstawieni z jakimis zabawkami i foca w parku przy katedrze (tam gdzie byla "zajezdnaia" autobusowa - dla "tubylcow). Rozstawili sie 1h temu (jak szedlem na lunch) i jeszcze foca (wlasnie wrocilem). Mniejsze body widzialem tylko przez chwile (jak sie rozstawiali. WIeksze juz dluzej sie przyjrzalem. Klawiszologia jak 5D3/7D (podobna) bez grip'a (czyli nie 1). Ladnie klapie (jak 7D). Tak wiec "cos wisi w powietrzu". Trzepia na "single shot" tak wiec nic nie powiem o serii.

MacGyver
17-05-2012, 14:05
Ladnie klapie (jak 7D). Tak wiec "cos wisi w powietrzu".
2,5 roku od premiery. Tej puszce ewidentnie należy się już "fejslifting".

Kolekcjoner
17-05-2012, 14:06
Zdjęcia :mrgreen:?

mor_feusz
17-05-2012, 14:09
Zdjęcia :mrgreen:?

Nie robilem telefonem. Wygladalbym conajmniej "glupio" robioc telefonem zdjecia gosciowi co lezy na ziemi i robi zdjecie jakijs maskotce :) (wszyscy sie na nich patrzyli). Z przodu nie bylo loga Canon fabrycznie ani modelu - cala czarna puszka (nie zaklejone tasma - tylko czarne).

Merde
17-05-2012, 14:12
Witam. Wlasnie w tej chwili w Londynie

Trzeba było zrobić zdjęcia, rządziłbyś na rumorsach ;-)

Edit: Ech, wyszedłem na fajkę i już mnie uprzedzili...

mor_feusz
17-05-2012, 14:21
Trzeba było zrobić zdjęcia, rządziłbyś na rumorsach ;-)

Edit: Ech, wyszedłem na fajkę i już mnie uprzedzili...

Wracal sie nie bede (aczkolwiek 3 min od pracy). A "rzadzic na rumorsach" nie mam zamiaru. Duzo ludzi obok katedry jest z aparatami - tak wiec jak mnimam ktos sie trafi co zrobi zdjecie i je wkleja gdzies.

Bahrd
17-05-2012, 15:37
Wracal sie nie bede (aczkolwiek 3 min od pracy). A "rzadzic na rumorsach" nie mam zamiaru. Duzo ludzi obok katedry jest z aparatami - tak wiec jak mnimam ktos sie trafi co zrobi zdjecie i je wkleja gdzies.
Same DSLR?

mor_feusz
17-05-2012, 16:02
Same DSLR?

3 gosci sie rozstawilo z tymi "zabawkami". Obok katedry zawsze "pelno" jest turystow. Mniemam ze ktos pyknie (lub to zrobil) fotke i sie pokaze gdzies. Mieli kilka kolorowych zabawek/stworkow i strzelali im zdjecia. Nawet bym sie nie zdzwiwil - pomyslalem ze jakis projekt dopii gosciu nie wujal puszi, podpial 70-200 2.8L i ..... zamazane logo/model (nie zaklejone tasma przyjrzalem sie uwaznie). Puszka - nowka - nie nie "popilowane". tak wiec pomyslalem ze testuja nowy sprzet. Brakk grip'a (tak wiec nie seri1 1D). Puszka duza 7D/5D - klawisze jak w 7D/5D (gosciu prawie caly czas mial przy oku i nie podejde i nie powiem czy moze sie odsunac bo chce zobaczyc czym foci). Patrzylem sie na nich oni na mnie - 1 gosciu focil te "zabawki". Mieli z soba papiery i cos tam notowali (jak szedlem w 1 strone). Moglem sie wrocic i pyknac fotke (zeby nie bylo pytan) - moze cos sie pokaze niedlugo - moze nie - moze tylko R&D - kto wie.

Grzesiek_PL
17-05-2012, 20:36
http://www.canonrumors.com/2012/05/canon-eos-rebel-t4i650d-specs-cr2-5/

Skoro teraz wszystkie punkty AF krzyżowe w 650D, to pora na matryce tak za 2 lata co nie?

gietrzy
18-05-2012, 10:53
Skoro teraz wszystkie punkty AF krzyżowe w 650D, to pora na matryce tak za 2 lata co nie?

Zrobią to samo co w 5D3: jeszcze bardziej schowają banding, poprawią szumy w wideo i to będzie nowa matryca, ciekawe czy będzie jakaś fajna stałka ef-s no i jak wypadnie te 18 MPx na tle 24 MPx konkurencji (po zmniejszeniu do 18 MPx) w low light.

jotes25
23-05-2012, 12:45
Utrzymanie 18Mpix w tym segmencie będzie oznaczać harakiri. Nawet jeśli nowa matryca 18Mpix będzie o wiele lepsza (to nie wygląda tak dobrze jak 24Mpix na pudełku). Miejmy nadzieję, że Canon zabrał się solidnie za sensor APS-C i stąd wynika opóźnienie.
A przy okazji: widzę, że 650d nie wzbudził tutaj specjalnego entuzjazmu. Wg mnie szykuje się bardzo fajny korpus, nie warto już raczej kupować 60d. Jeśli CDAF rzeczywiście będzie działać rozsądnie, to tchnie nowe życie w niektóre ciekawe kombinacje (np. 400/5.6 + 1.4 x).

gietrzy
23-05-2012, 13:35
Utrzymanie 18Mpix w tym segmencie będzie oznaczać harakiri.

Po 3200 faktycznie, zatem 25 MPx po raz pierwszy, bez bandingu rodem z 50D miejmy nadzieję.

Miejmy nadzieję, że Canon zabrał się solidnie za sensor APS-C i stąd wynika opóźnienie.

Kiedyś jak mialem G3 też miałem nadzieję, że popracują nad AF, potem uruchomiłem LV na 7D i... kupiłem GF1. Wszystko wolniejsze od tego (nawet z 20/1.7) będzie porażką, bo GF1 to stara konstrukcja, zauważalnie wolniejsza od najnowszych.
Dla mnie nadal kluczową kwestią jest dostępność lub jej brak szkła ef-s 30/1.8 w srebrnej, plastikowej obudowie z dużym napisem USM, w cenie $200-250. Dodatkowo w tym segmencie ważne jest ratowanie zdjęć czyli zrobienie z brązowej kupy odbitki, którą żona będzie chciała umieścić na drzwiach lodówki. Tu konkurencja oferuje baaardzo duży margines błędu ekspozycji. Chyba, że oleją foto całkowicie i pójdą OSTRZEJ ;) w wideo na co liczysz/masz nadzieję.

/edit: wie ktoś coś (powyżej CR1 ;)) nt. AF z 5D3 w 7D2? :mrgreen:

jotes25
23-05-2012, 14:31
Po 3200 faktycznie, zatem 25 MPx po raz pierwszy, bez bandingu rodem z 50D miejmy nadzieję.

Obstawiałbym 21. Raz, że to wygląda duuuużo lepiej niż 18. Dwa, że nie wypada, żeby miał więcej/tyle samo co 5diii ;) No i pamiętajmy, że Canon ma jednak mniejszą matrycę APS-C niż Nikon.

/edit: wie ktoś coś (powyżej CR1 ;)) nt. AF z 5D3 w 7D2? :mrgreen:

To są takie gdybania tylko, niemniej całkiem prawdopodobne. Zakładając, że 650d rzeczywiście otrzyma AF z 60d (wg mnie bardzo prawdopodobne), to utrzymanie linii xxd będzie wymagać wyposażenia jej w AF z 7d itd., na zasadzie domina. Właściwie (niestety) jest to tylko marketingowe przepakowywanie istniejących rozwiązań, więc z punktu widzenia R&D to prawie nic Canona nie kosztuje.

A tak z innej nieco beczki. Taki rozwój wypadków jak powyżej (650d, 70d, 7dii) wg mnie oznacza, że nie będzie bezlusterkowca od Canona.

Kolekcjoner
23-05-2012, 14:52
Ja to prędzej bym się spodziewał smartfona z logo Canon niż bezlusterkowca.

Co do 650D to mnie interesuje czy będzie miał HDMI z wyjściem obrazu "on-line" jak w kamerach?

W następcę 7D osobiście nie wierzę. Myślę że 70D to będzie po prostu 7D w odrobinę wytanionym body z uchylnym wyświetlaczem i nowym softem.

gietrzy
23-05-2012, 15:22
A tak z innej nieco beczki. Taki rozwój wypadków jak powyżej (650d, 70d, 7dii) wg mnie oznacza, że nie będzie bezlusterkowca od Canona.

Mimo wszystko na to ich już nie stać. Podobno anons ma być w czerwcu, podobno troszeczkę podobny do 1, całkowicie zrezygnowano z retro bs. A... i sensor ma mieć lepszy niż 1.
Te przetasowania z układem AF - imho - mogą tylko świadczyć o kulawym CDAF w lustrach.
Być może będzie AF na poziomie GH2 14/2.5 Canon zarezerwuje wyłącznie dla bezlusterkowca/ów.

Tak czy siak (cały czas) czekam na szkła i spadek D3200 do realnego poziomu 2000 zł.

micles
23-05-2012, 15:27
Co do 650D to mnie interesuje czy będzie miał HDMI z wyjściem obrazu "on-line" jak w kamerach?Wątpię żeby było clean hdmi out. Nie ma w 5d3.

gietrzy
23-05-2012, 15:30
Wątpię żeby było clean hdmi out. Nie ma w 5d3.

I dlatego tu może być. Cały Canon, poza tym nie zapominajmy, że - imho - 5D3 ma jeszcze otwartą specyfikację, o czym już pisałem. Chłopcy monitorują rynek i w razie co otworzą bardziej firmware, imho właśnie to mogą dodać koło Photokiny by znowu wrzało o 5D3.

wain
23-05-2012, 16:03
... poza tym nie zapominajmy, że - imho - 5D3 ma jeszcze otwartą specyfikację, o czym już pisałem. Chłopcy monitorują rynek i w razie co otworzą bardziej firmware, imho właśnie to mogą dodać koło Photokiny by znowu wrzało o 5D3.

? Mocno watpie. Za duzo dali w wersji v1.0. Poza tym mimo wszystko aparat konkurencji porownywalny a na forach raczej panuje euforia a nie lamenty..

Co do EVILa to juz dali przeciez G1X - To i tak az naddto co zwykle. Ostatnimi czasy canon zrobil sie rozrzutny jesli chodzi o dobrodziejstwa - normalnie jak w dzien dziecka. Niestety dalszych rewolucji nie przewiduje, jednorazowy skok w przod po solidnym kopniaku w d.. od konkurencji.

Swoja droga chcialbym widziec miny ksiegowych skrecajacych sie w bolach, dajacych tyle dobrodziejstwa naraz. Widok musial byc przedni ..

Bahrd
23-05-2012, 16:18
Swoja droga chcialbym widziec miny ksiegowych skrecajacych sie w bolach, dajacych tyle dobrodziejstwa naraz. Widok musial byc przedni ..
Jeśli nawet skręcając się zapłakali ("Tadek, niech teraz zapłacze matka Kwiatkowszczaków"), to mają po pięćset jednodolarowych chusteczek z każdej puszki na otarcie łez ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Mimo wszystko na to ich już nie stać. Podobno anons ma być w czerwcu, podobno troszeczkę podobny do 1, całkowicie zrezygnowano z retro bs. A... i sensor ma mieć lepszy niż 1.
Piszesz o bezlusterkowcu?! Toż to byłby "Lejkojad"! :D

Tornvald
23-05-2012, 16:53
Jeśli nawet skręcając się zapłakali ("Tadek, niech teraz zapłacze matka Kwiatkowszczaków"), to mają po pięćset jednodolarowych chusteczek z każdej puszki na otarcie łez ;)

Piszesz o bezlusterkowcu?! Toż to byłby "Lejkojad"! :D

To chyba jednak o Nikona 1 chodzilo a nie 1Dx'a ;]

Gdyby Canon zrobil takie swoje M9 ;] W sumie kiedys dalmierze robili juz. Mysle jednak ,ze to niemozliwe. To byloby za drogie zeby sie oplacilo. Poza tym Canon nie ma optyki do tego. Fajnie by bylo gdyby zrobili pelnoklatkowa konkurencjie Fuji X-1 z FF ;] Matryca z 5tki;] Wtedy to faktycznie bylby Lejkojad...ach dobrze pomarzyc;P

Bahrd
23-05-2012, 17:31
To chyba jednak o Nikona 1 chodzilo a nie 1Dx'a ;]
Szkoda - ja chyba też poproszę o słownik G32PL ;)

Poza tym Canon nie ma optyki do tego.
Tak, ale:

Canonetki były FF - może jeszcze w pracują tam ludzie, którzy pamiętają jak się takie obiektywy robi?
Na początek i ze trzy szkła jak w Fuji + konwerter do EF wystarczą.
Mając układ optyczny dalmierza można zrobić dla Gietrzego szybki fazowy AF.

Tornvald
23-05-2012, 18:38
Szkoda - ja chyba też poproszę o słownik G32PL ;)

Tak, ale:

Canonetki były FF - może jeszcze w pracują tam ludzie, którzy pamiętają jak się takie obiektywy robi?
Na początek i ze trzy szkła jak w Fuji + konwerter do EF wystarczą.
Mając układ optyczny dalmierza można zrobić dla Gietrzego szybki fazowy AF.

Nie no mysle,ze problemu z zaprojektowaniem optyki to nie beda mieli;]
Chodzilo mi o to,ze nie maja takiej na dzien dzisiejszy ale w sumie tym moze sie chyba tylko Leica pochwalic.

Mysle,ze gdyby pokazali cos na FF z sensownym optycznym wizjerem to wymietliby konkurencje. A skoro 5D mkII mozna sprzedac za 2k$ to i takie cudo pewnie tez bo jest tansze w budowie. Mysle,ze znalezli by na to sporo amatorow. Do tego AF, nowe szkla i konwerter EF pozwalajacy na obsluge AF. To na pewno skusiloby wielu. I ladnie podgryzlo Leice;]

Jago
23-05-2012, 20:38
....... Myślę że 70D to będzie po prostu 7D w odrobinę wytanionym body z uchylnym wyświetlaczem i nowym softem.

Pewnie też i GPS dorzucą.

jacek_73
23-05-2012, 20:41
Pewnie też i GPS dorzucą.

GPS tak - ale tylko jako 'opcja' za symboliczne kilka ojro.

Kolekcjoner
23-05-2012, 21:21
Mysle,ze gdyby pokazali cos na FF z sensownym optycznym wizjerem to wymietliby konkurencje. A skoro 5D mkII mozna sprzedac za 2k$ to i takie cudo pewnie tez bo jest tansze w budowie. Mysle,ze znalezli by na to sporo amatorow. Do tego AF, nowe szkla i konwerter EF pozwalajacy na obsluge AF. To na pewno skusiloby wielu. I ladnie podgryzlo Leice;]

Wątpię żeby ich interesował taki niszowy rynek.

Tornvald
23-05-2012, 21:29
Wątpię żeby ich interesował taki niszowy rynek.

Tez tak na poczatku myslalem ale to bylaby konkurencja dla Nex-7, OM-D, X-1 Pro a i przy okazji M9. Czy to w sumie az taki niszowy rynek? A M9 podobno ladnie wypchala kieszenie Leici;P Najgorzej z optyka...bo robic dla Evili Aps-c i FF oddzielna? Robic tylko FF? Bedzie drogo ale i tanie Evile by sie przydaly...

Kolekcjoner
23-05-2012, 22:28
No zobaczymy.
Póki co będzie naleśnik?
http://www.canonrumors.com/2012/05/canon-ef-40mm-f2-8-pancake-coming-cr3/
Po co i do czego?

Docsbo
23-05-2012, 23:15
No zobaczymy.
Póki co będzie naleśnik?
http://www.canonrumors.com/2012/05/canon-ef-40mm-f2-8-pancake-coming-cr3/
Po co i do czego?

Spekulacja idzie w kierunku bezlusterkowca - ale z jaką matrycą ? (APS-H ?). no i te 2.8 czy rzeczywiście płaskość jest tak wazna - przecież 35 2.0 ma się dobrze....

Dziwne...

Kolekcjoner
24-05-2012, 00:30
Też uważam że dziwne ale może jak się pokaże to coś się wyjaśni.

gietrzy
24-05-2012, 11:34
Spekulacja idzie w kierunku bezlusterkowca - ale z jaką matrycą ? (APS-H ?)

Czyżbyś pił do bonkowego 40/1.2L :mrgreen:

Jago
24-05-2012, 13:22
GPS tak - ale tylko jako 'opcja' za symboliczne kilka ojro.

Za które oczywiście nie omieszkają skasować kilkadziesiąt ojro

Yarus
25-05-2012, 12:24
Za które oczywiście nie omieszkają skasować kilkadziesiąt ojro

GPS do 7D i przyszłego 70D to już jest. Za jedyne 300$ :shock:

Docsbo
25-05-2012, 23:53
Czyżbyś pił do bonkowego 40/1.2L :mrgreen:

Jako nowy aż musiałem pogooglać na forum: Bonk (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=748769) = niezła zabawa. Ale teraz mamy nowy obiektyw którego celu po prostu nie rozumiem :roll:

Doc

Grzesiek_PL
26-05-2012, 15:59
http://www.canonrumors.com/2012/05/its-not-even-april-fools-cr1/

:D

gietrzy
26-05-2012, 17:56
http://www.canonrumors.com/2012/05/its-not-even-april-fools-cr1/

Kanon całkiem niedawno dołączył do grupy M43 i jego (wkrótce premiera) bezlusterkowiec będzie mieć 2x cropa. Choć to tylko plotki wieść gminna niesie, że mają dać sensor typu: lord of darkness - wymiar technologiczny z 5D3; w zamian wszystkie super szkła mikro43 będą pasować do bezlusterkowca Canona, który ma zmieść z Ziemii Nex-7: wizjer 4 MPx! focus pee king pod stare modele FD!, sensor crop 2x, ale tylko 16 MPx z optymalizacją pod wideo (współpraca z Panasem). Owocem czego będzie super jakość wideo (4K, 24/25/30). Podobno wspólnymi siłami opracowali z Panasem lepszy algorytm skalowania obrazu/pixel bining. GH3 w wideo podobno w ogóle nie szumi do 6400 :shock: (jak 5D3). Bezlusterkowca testowali już Getki i BBSi, które zażądało podobno zastosowania kodeka 4:4:4! znanego z modeli pro, ale tego nie dadzą w modelu dla Kowalkskiego (planują dwa modele: tańszy dalmierz retro i coś na kształt GH3; z "pełną spec" pod wideo i... właśnie BBSi certyfikatem).

Tańszy model ma kosztować $200 mniej od Nex-7, droższy tyle co C300 i ma być właśnie bekapem C300 w kieszeni reporterów BBSi.

z dedykacją dla G32PL ;)

Bahrd
26-05-2012, 18:19
Kanon całkiem niedawno dołączył do grupy M43 i jego (wkrótce premiera) bezlusterkowiec będzie mieć 2x cropa.
[...]
z dedykacją dla G32PL ;)
Brzmi fantastycznie! Pytanie: będzie pełna przejściówka dla "naszych szkieł" do m4/3?!

jacek_73
26-05-2012, 18:29
Brzmi fantastycznie!...

brzmi jak fantasmagoria :smile: Na za wiele to bym nie liczył coby się nie przygarbić z nadmiaru szczęścia.

Kolekcjoner
26-05-2012, 20:56
Kanon całkiem niedawno dołączył do grupy M43

Ciekawe, a jakieś oficjalne info było na ten temat - możesz zapodać linka? Całkiem mi to umknęło :(.

micles
26-05-2012, 22:01
Kanon całkiem niedawno dołączył do grupy M43 i jego (wkrótce premiera) bezlusterkowiec będzie mieć 2x cropa. Choć to tylko plotki wieść gminna niesie, że mają dać sensor typu: lord of darkness - wymiar technologiczny z 5D3; w zamian wszystkie super szkła mikro43 będą pasować do bezlusterkowca Canona, który ma zmieść z Ziemii Nex-7: wizjer 4 MPx! focus pee king pod stare modele FD!, sensor crop 2x, ale tylko 16 MPx z optymalizacją pod wideo (współpraca z Panasem). Owocem czego będzie super jakość wideo (4K, 24/25/30). Podobno wspólnymi siłami opracowali z Panasem lepszy algorytm skalowania obrazu/pixel bining. GH3 w wideo podobno w ogóle nie szumi do 6400 :shock: (jak 5D3). Bezlusterkowca testowali już Getki i BBSi, które zażądało podobno zastosowania kodeka 4:4:4! znanego z modeli pro, ale tego nie dadzą w modelu dla Kowalkskiego (planują dwa modele: tańszy dalmierz retro i coś na kształt GH3; z "pełną spec" pod wideo i... właśnie BBSi certyfikatem).

Tańszy model ma kosztować $200 mniej od Nex-7, droższy tyle co C300 i ma być właśnie bekapem C300 w kieszeni reporterów BBSi.

z dedykacją dla G32PL ;)Pierwszy kwietnia już był. Pozdro dla G32PL

Tornvald
26-05-2012, 22:06
Hahahahaha...dobry komentarzy:D
Pomyślałem podobnie;P

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

micles
26-05-2012, 22:07
Nie no, fakt, mirrorless jest już powoli gotowany na sieci, ale wishlista od gieczy jest raczej niespełnialna ;)

jacek_73
26-05-2012, 22:11
Nie no, fakt, mirrorless jest już powoli gotowany na sieci,..

teraz to niech se fsadzą :razz:

micles
26-05-2012, 22:13
teraz to niech se fsadzą :razz:Nie nie, niech robią :) (czyżbyś już ulokował kasę w rozwiązanie konkurencyjnej firmy? My w sumie też, GH2 niedługo zagości jako Cam C)

jacek_73
26-05-2012, 22:21
...czyżbyś już ulokował kasę w rozwiązanie konkurencyjnej firmy? ...

A powiedz ile można czekać? W pewnym sensie przeważył także ruch firmy nikon - która nota bene także pokazała FAK swoim użytkownikom.

P.S.
No chyba że zrobią canonetka dalmierzowego z 'pełną klatką' w cenie 2000zł - to może się skuszę :twisted:

micles
26-05-2012, 22:27
5d2 jest spoko. 5d3 też jest spoko. Jak na moje, nie ma co psioczyć. Psioczyć to mogę ja, że zrobili w końcu porządne video (chociaż bez ponadprogramowych fpsów), ale niestety w cenie Hollywoodzkiej.

pan.kolega
28-05-2012, 09:44
Dodatkowo w tym segmencie ważne jest ratowanie zdjęć czyli zrobienie z brązowej kupy odbitki, którą żona będzie chciała umieścić na drzwiach lodówki. Tu konkurencja oferuje baaardzo duży margines błędu ekspozycji.

Ratowanie błędów ekspozycji o kilka EV nie jest ważne w żadnym segmencie i taki ficzer nie jest też reklamowany. AE nie dopuszcza do takich błędów w zasadzie nigdy.

Natomiast szeroka DR jest ważna w wielu segmentach bo naiwny i głupi użytkownik chce widzieć na zdjęciu to co widział gałami.

Bahrd
29-05-2012, 15:51
Kanon całkiem niedawno dołączył do grupy M43 i jego (wkrótce premiera) bezlusterkowiec będzie mieć 2x cropa.
Tak przy oddzielaniu szypułek od jagód pozornych (po ludzku - truskawki obieram) mnie naszło, że pomysł na spółkę z m43 (i z ichnim cropem x2) pozwalałby Canonowi prowadzić całą linię bezlusterkowców (ale lepiej niech będą to dalmierzowce z AF) niezależnie...

PS
Z drugiej strony G1 X kosztuje prawie dwa razy tyle, co 1100D - wracam do truskawek.

Kolekcjoner
29-05-2012, 21:27
Tak przy oddzielaniu szypułek od jagód pozornych (po ludzku - truskawki obieram) mnie naszło, że pomysł na spółkę z m43 (i z ichnim cropem x2) pozwalałby Canonowi prowadzić całą linię bezlusterkowców (ale lepiej niech będą to dalmierzowce z AF) niezależnie...

Wiesz tylko po co Canonowi takie mariaże? Pomijam już że nigdy nie byli do tego skłonni to nie widzę realnych korzyści. To nie jest firma która potrzebuje wsparcia żeby coś w tej dziedzinie zdziałać.

BTW: nigdzie nie znalazłem informacji żeby Canon przystąpił do m43????

Tornvald
29-05-2012, 21:41
Canon woli zrobic swoje mocowanie zeby sprzedwac swoje obiektywy <lol>

jotes25
29-05-2012, 21:43
Dalej nie widzę żadnego sensu bezlusterkowca od Canona. Właściwie jedyny, który wg mnie ma sens to FF albo przynajmniej APS-H na początek + 2-3 naleśniki, a reszta szkieł od EOSa przez adapter.

Kolekcjoner
29-05-2012, 22:25
Dalej nie widzę żadnego sensu bezlusterkowca od Canona.

Oni chyba też nie. Ostatnio jednemu CEO Canona się wypsknęło ;) w jakimś wywiadzie o aparacie PowerShot z dużą matrycą w wersji "mobilnej" ;). To może dawać do myślenia jaki mają kierunek w firmie :cool:.

Bahrd
29-05-2012, 22:29
BTW: nigdzie nie znalazłem informacji żeby Canon przystąpił do m43????
Ja też nie, ale podoba mi się.
No i jest sezon truskawkowy :D

Canon woli zrobic swoje mocowanie zeby sprzedwac swoje obiektywy <lol>

Dalej nie widzę żadnego sensu bezlusterkowca od Canona. Właściwie jedyny, który wg mnie ma sens to FF albo przynajmniej APS-H na początek + 2-3 naleśniki, a reszta szkieł od EOSa przez adapter.
Tak właśnie piszą na plotach: http://www.canonrumors.com/2012/05/odds-ends-various/ - przynajmniej w sensie liczby obiektywów ;)

Bezlusterkowiec może faktycznie nikogo nie kręcić, ale - powtórzę się - dla nie za długich ogniskowych:
dalmierz + EF = szansa na szybki AF.

jacek_73
29-05-2012, 22:39
Truskawki oglądane przez dalmierz tracą na apetyczności, co innego ogórki. Tylko sezon na nie za około miesiąc.
Do usłyszenia :lol:

Bahrd
02-06-2012, 09:56
Truskawki oglądane przez dalmierz tracą na apetyczności, co innego ogórki. Tylko sezon na nie za około miesiąc.
Do usłyszenia :lol:
Na nową zabawkę Canona też przyjdzie tyle czekać...

PS
Więc powiadasz, że jesteś rozsądnym facetem i na takiego małego wariata w wersji cyfrowej byś się nie skusił?

https://canon-board.info/imgimported/2012/06/crf7s1-1.jpg
źródło (http://www.cameraquest.com/jpg3/crf7s1.jpg)

http://www.cameraquest.com/canon7sz.htm

PS II
Piszą, że wyprodukowano ich jakieś 20 000 sztuk!

gietrzy
04-06-2012, 09:45
Uwierzę jak zobaczę: 3D

puszka klasy 1D
30 MPx FF
AF z 5D3
6 kl/s

Fajnie by wycyckali (5D3) filmowców jakby dali 4K no i ciekawe jak mocny filtr tam wkleili?

Cichy
04-06-2012, 10:44
Jestem bardziej niż przekonany, że zobaczymy hybrydę/dalmierz/evil FF od Canona, pytanie tylko, czy będzie to rok 2012 czy 2020... :/

Bahrd
04-06-2012, 14:19
Uwierzę jak zobaczę: 3D
puszka klasy 1D
30 MPx FF
AF z 5D3
6 kl/s?

W cenie 1D X?

Fajnie by wycyckali (5D3) filmowców jakby dali 4K no i ciekawe jak mocny filtr tam wkleili?
A co wtedy z 1D C?

Jestem bardziej niż przekonany, że zobaczymy hybrydę/dalmierz/evil FF od Canona, pytanie tylko, czy będzie to rok 2012 czy 2020... :/
Trzymam kciuki za nieomylność! ;)

gietrzy
04-06-2012, 15:34
W cenie 1D X?

$500 mniej +grip = $270 mniej.

A co wtedy z 1D C?

Mogą to rozwiązać funkcjonalnością 4K i/lub parametrami (gorszy kodek itp.)

Bahrd
04-06-2012, 16:22
$500 mniej +grip = $270 mniej.
IMHO słabo to wygląda na tle D800 za $3k...

Mogą to rozwiązać funkcjonalnością 4K i/lub parametrami (gorszy kodek itp.)
W sumie racja.

Tornvald
04-06-2012, 16:38
Przeciez Canona ma jeszcze wolna polke cenowa po starych 1D ;)
Powiedzieli,ze ujdenolicaja serie 1 ale nie mowili nic ,ze nie wprowadza w to miejsce 3ki ;]

Kolekcjoner
04-06-2012, 17:00
Coś wątpliwe mi się to wydaje. Pomijam już że pasowałoby najpierw pokazać to co już zapowiedzieli, a nie tworzyć nowe wirtualne byty, bo póki co to jest żałosne.

jacek_73
04-06-2012, 17:48
Coś wątpliwe mi się to wydaje. Pomijam już że pasowałoby najpierw pokazać to co już zapowiedzieli, a nie tworzyć nowe wirtualne byty, bo póki co to jest żałosne.

Jan 20,29

Bahrd
04-06-2012, 17:58
Jan 20,29
Świetne!!!

jacek_73
04-06-2012, 20:11
Gdyby ktoś pomyślał że to jakaś złośliwość pod adresem Kolekcjonera od razu dementuje :D Po prostu pewnego słonecznego dnia stanę u progu drzwi jego i jak mitycznemu Tomaszowi zaprezentuję śliczną canonetkę w wersji cyfrowej.

Więc powiadasz, że jesteś rozsądnym facetem i na takiego małego wariata w wersji cyfrowej byś się nie skusił?

Już wiesz?

czornyj
04-06-2012, 20:39
Ja się właśnie tak samo śliniłem na cyfrowego Nikona S2+50/1.1 Che Guevara Edition...

...a gdy już prawie czułem zapach skóry, rzemienia i chromowanego metalu i słyszałem świst fotonów mknących przez superjasną optykę w kierunku pełnoklatkowej matrycy, to uraczono mnie jedynaczkiem-wypierdaczkiem, w cenie urągającej inteligencji potencjalnego nabywcy.

W ramach akcji odwetowej kupiłem NEX-5n + 40/1.4

Tornvald
04-06-2012, 21:08
Ja się właśnie tak samo śliniłem na cyfrowego Nikona S2+50/1.1 Che Guevara Edition...

...a gdy już prawie czułem zapach skóry, rzemienia i chromowanego metalu i słyszałem świst fotonów mknących przez superjasną optykę w kierunku pełnoklatkowej matrycy, to uraczono mnie jedynaczkiem-wypierdaczkiem, w cenie urągającej inteligencji potencjalnego nabywcy.

W ramach akcji odwetowej kupiłem NEX-5n + 40/1.4

A kyszzzz zly duchu...:D

Bahrd
04-06-2012, 21:20
Już wiesz?
Ja myślę, że Kolekcjoner wie: dostaniemy - może nie gimpa w postaci V1 - ale nie więcej niż 4/3.
Stąd jego zniecierpliwienie.

Kolekcjoner
04-06-2012, 21:59
Stąd jego zniecierpliwienie.

Eeee.... ja tam spokojny jestem. Jacka humor i dystans do rzeczywistości mi zawsze odpowiadał, a i tak zgodzę się z tym co napisał czornyj że prędzej pokażą (tfu..) telefon niż coś takiego jak powyżej :cool:.

jacek_73
04-06-2012, 22:14
Taka myśl mi przebiega, że szkoda będzie tej linii produkcyjnej matryc APS-H po (ponoć) osieroconych jedynkach. Więc najkorzystniej by było wepchnąć je do jakiegoś bezlusterkowca (najlepiej z dalmierzem). 4/3 już zamontowali w G1X więc by nie narobili sobie wiochy dając coś mniejszego :mrgreen:

Tornvald
04-06-2012, 22:47
Mysle,ze najpewniejsze sa APS-C. To ma duza czesc mocnej konkurencji natomiast to co zrobil Nikon chyba nie uzyskalo poklasku. A co do APS-H to niby mogliby zakasowac konkurencje i dac to ale jakos nie wierze w to...

Kolekcjoner
05-06-2012, 00:32
Taka myśl mi przebiega, że szkoda będzie tej linii produkcyjnej matryc APS-H po (ponoć) osieroconych jedynkach.

Pytanie czy do tego są potrzebne jakieś specjalne linie. Po prostu kroją wafla inaczej i tyle.
Co do Nikona to podobno wcale tak źle się nie sprzedaje jak niektórzy wróżyli.

czornyj
05-06-2012, 07:42
Co do Nikona to podobno wcale tak źle się nie sprzedaje jak niektórzy wróżyli.
W PL sprzedaje się tra-gicz-nie. W tygodniach po premierze poszło 10 szt...

Merde
05-06-2012, 07:59

A o którym Nikonie mowa?

dinderi
05-06-2012, 08:06
A o którym Nikonie mowa?V1.
Myślę, że zgodnie z historycznymi wzorami, V2 bedzie się juz znacznie lepiej sprzedawało ;)

Merde
05-06-2012, 08:23
V1.
Myślę, że zgodnie z historycznymi wzorami, V2 bedzie się juz znacznie lepiej sprzedawało ;)

To będzie jakaś wersja na igrzyska olimpijskie w Londynie?

dinderi
05-06-2012, 08:32
To będzie jakaś wersja na igrzyska olimpijskie w Londynie?Jak doleci ;)

Tornvald
05-06-2012, 09:08
No wlasnie, to nie jest aparat dla wymagajacego użytkownika. Dlatego ogolne narzekania wcale nie muszą przełożyć się na sprzedaż. Steve Huff swoją droga chwalił ten aparat. A w tym segmencie to.chyba marketing jest ważniejszy od osiągów;p

jotes25
05-06-2012, 09:11
Póki co, cena V1 zeszła na ziemię, w okolice 2600-2800. Żeby było o Canonie, to przyznam, że chętnie widziałbym podobne rozwiązanie (crop ca. 3x, migawka elektroniczna) także u naszej ulubionej marki. Pewnie tak się nie stanie i większość będzie uważać, że to dobrze. Niemniej jeśli pokaże się inny bezlusterkowiec Canona to i tak narzekaniom nie będzie końca :D

gietrzy
05-06-2012, 09:48
Steve Huff swoją droga chwalił ten aparat.

Pamiętasz jakiś aparat, którego nie chwalił.

Tornvald
05-06-2012, 09:53
Bardziej mi o to chodzilo,ze jak taki Huff chwali to na pewno trochę ludzi się skusi.

czornyj
05-06-2012, 10:06
No wlasnie, to nie jest aparat dla wymagajacego użytkownika. Dlatego ogolne narzekania wcale nie muszą przełożyć się na sprzedaż. Steve Huff swoją droga chwalił ten aparat. A w tym segmencie to.chyba marketing jest ważniejszy od osiągów;p

Przykład naszego rynku pokazuje, że jednak jakieś przełożenie jest - nie wiem czy później coś się ruszyło, ale początek sprzedaży systemu 1 to była niewyobrażalna klęska i zagłada totalna.

Dostrzegam oczywiście pewne plusy tego systemu i przebiegły plan jaki zapewne przyświecał jego twórcom, ale z punktu widzenia użyszkodnika odróżniającego przysłonę od migawki i na tle konkurencyjnej oferty Nikon tylko potwornie wygłupił się przychodząc z nożem na strzelaninę. Ja np. potraktowałem ten aparat jako osobistą zniewagę i z wściekłości na złość Nikonowi natychmiast kupiłem NEXa.

Mz. Canon powinien ich dobić wprowadzając na rynek przeciwieństwo tego wyskrobka - kawał solidnego, oldschoolowego aparatu dla fotografa - pytanie czy podobnie jak Nikon nie będą się krótkowzrocznie trzęśli o kanibalizację sprzedaży lustrzanek entry-level...

gietrzy
05-06-2012, 10:40
Ja np. potraktowałem ten aparat jako osobistą zniewagę

Ale reklamy są fajne, znajomy model - lat prawie 3, za każdym razem jak ją ogląda krzyczy moje imię :)

Mz. Canon powinien ich dobić wprowadzając na rynek przeciwieństwo tego wyskrobka - kawał solidnego, oldschoolowego aparatu dla fotografa - pytanie czy podobnie jak Nikon nie będą się krótkowzrocznie trzęśli o kanibalizację sprzedaży lustrzanek entry-level...

Marcin ty się lepiej weź za robotę :mrgreen: i przestań marzyć o M9 za grosze ;)
Ciekawe jest jedno: czy sondują przyszłego rynku ILS popularnością (lub nie) naleśnika 40/2.8?
Jeśli tak, to imho musiałby mieć 1. światło 1.8 lub 2. być b. cienki i zarazem mocny optycznie przy świetle tylko - to przecież stałka - 2.8.

Bahrd
05-06-2012, 11:00
Nie przymuszony - IMHO - teraz, w klimacie tzw. kryzysu - takiego nie wprowadzi.
Cała nadzieja, że Gietrzy et hoc genus omne nie ustaną w wysiłkach, w rezultacie których wszyscy zaczną masowo kupować bezlusterkowe Panasoniki, Olki i Sony ;)

Gdyby jednak... :mrgreen:

czornyj
05-06-2012, 11:27
Marcin ty się lepiej weź za robotę :mrgreen: i przestań marzyć o M9 za grosze ;)
Ciekawe jest jedno: czy sondują przyszłego rynku ILS popularnością (lub nie) naleśnika 40/2.8?
Jeśli tak, to imho musiałby mieć 1. światło 1.8 lub 2. być b. cienki i zarazem mocny optycznie przy świetle tylko - to przecież stałka - 2.8.

Nie muszę marzyć - NEX-5n w roli M9 dla cheapskate'a w pełni mnie satysfakcjonuje:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2828083&postcount=744

40/2.8 to po prostu kolejny dziwny obiektyw nie-bardzo-wiadomo-po-co-i-do-czego, do naleśnikowatości sporo mu brakuje (vide 45/2.8) nie dopatrywałbym się tutaj jakiegoś napoleońskiego planu.

Nie przymuszony - IMHO - teraz, w klimacie tzw. kryzysu - takiego nie wprowadzi.
Cała nadzieja, że Gietrzy et hoc genus omne nie ustaną w wysiłkach, w rezultacie których wszyscy zaczną masowo kupować bezlusterkowe Panasoniki, Olki i Sony ;)

Gdyby jednak... :mrgreen:
Odnoszę wrażenie, że Gietrzy nie musi się specjalnie wysilać, EVILe mają się coraz lepiej. Ja np. chwilowo dałem sobie spokój z lustrzankami - nie widzę powodu, dla którego miałbym teraz pizgać zbędny balast, czy ograniczać się do szklarni jednego systemu.

gietrzy
05-06-2012, 11:44
Cała nadzieja, że Gietrzy

To nie tak, zawsze na początku pytam: jaki masz problem, potem ile masz kasy i.. sonduje. Poza tym ciężko kogoś przekonać do aparatu rozmiaru 5n/GF1 kiedy "w porównywalnych cenach" ma... LUSTRO. Przy okazji przyznam, że marzę o tym by poznać jakiegoś fotoamatora z Pentaxem na szyi, od kiedy ich słony sensor wybił się ponad przeciętność (czytaj: Canona) by właśnie mieć pełny obraz polecanych lub nie zestawów/systemów.
Także to wcale nie musi być PanaOly :)

czornyj
05-06-2012, 11:48
To nie tak, zawsze na początku pytam: jaki masz problem, potem ile masz kasy i.. sonduje. Poza tym ciężko kogoś przekonać do aparatu rozmiaru 5n/GF1 kiedy "w porównywalnych cenach" ma... LUSTRO.

Ciężko przekonać kogoś, kto kupuje pierwszy aparat. Natomiast migracja z lustrzanek na bezlusterkowce jest coraz powszechniejsza i powoli przeradza się w modę - a z modami już nie ma żartów.

epicure
05-06-2012, 12:07
Jeśli Canon wypuści bezlusterkowca, co prędzej czy później się stanie (ale gdyby miał zgadywać, to chyba jeszcze nie w tym roku), to musi to zrobić tak, żeby nie konkurował on bezpośrednio z kitowcami entry-level. Myślę, że są trzy wyjścia:

- bieda-bezlusterkowiec o parametrach tak żałosnych, że 1100D będzie przy nim cudem techniki;
- bezlusterkowiec ekskluzywny, który nie zagrozi plastikowym, trzeszczącym w ręku lustrzankom, bo będzie za drogi dla tego targetu;
- zaoranie całej linii lustrzanek entry-level (ewentualnie ograniczenie jej tylko do modelu xxxD z lepszą jakością wykonania i jakimiś dodatkowymi ficzerami) i zastąpienie jej bezlusterkowcami.

Ostatnia opcja wydaje mi się najmniej prawdopodobna, bo plastik-fantastik lustrzanki to w dalszym ciągu żyła złota dla Canona.

Merde
05-06-2012, 12:10
- bieda-bezlusterkowiec o parametrach tak żałosnych, że 1100D będzie przy nim cudem techniki;
- bezlusterkowiec ekskluzywny, który nie zagrozi plastikowym, trzeszczącym w ręku lustrzankom, bo będzie za drogi dla tego targetu;
- zaoranie całej linii lustrzanek entry-level (ewentualnie ograniczenie jej tylko do modelu xxxD z lepszą jakością wykonania i jakimiś dodatkowymi ficzerami) i zastąpienie jej bezlusterkowcami.

Patrząc na ogólne tendencje cenowe na rynku stawiam na bramkę nr 2. Tym bardziej, że trzeba system zbudować od zera (koszty R&D!).

Bahrd
05-06-2012, 12:46
Patrząc na ogólne tendencje cenowe na rynku stawiam na bramkę nr 2. Tym bardziej, że trzeba system zbudować od zera (koszty R&D!).
Zacytuję klasyka: ;)

ty się lepiej weź za robotę :mrgreen: i przestań marzyć o M9 za grosze ;)
I też wracam do roboty...

jotes25
05-06-2012, 15:02
A to się rozmarzyliście :D Na niektóre pytania odpowiedzi otrzymacie najwcześniej za kilka lat, jeśli w ogóle ;)
Tymczasem z niecierpliwością oczekuję nowej matrycy APS-C (22 MPix?), mam nadzieję, że już za dwa-trzy dni w 650d :)

Tornvald
05-06-2012, 15:08
Na CR twierdza,ze 650d ma mieć matrycę 18MPx. Takze raczej nic nowego, co najwyżej tuning. Natomiast 70D ma mieć nową matrycę 22. Ech...po co tyle tego w APS-C?;p

wain
05-06-2012, 15:16
Tym bardziej, że trzeba system zbudować od zera (koszty R&D!).

Bez przesady z tym R&D to nie jest producent butów. Wszystko juz maja, kwestia czy dac. IMHO szkodziloby nic jesli daliby jakiegos nawet niedrogiego dalmierza z kompletnie nowa optyka (jesli FF to tym lepiej). Brak AFC stkutecznie rozni lustra od EVILow. Kto potrzebuje to i tak kupi obydwa (lustro i evil) a kto nie to wybierze ...jedno z dwojga zlego lepiej zeby pozostal w rodzinie niz zdradzil z konkurencja...

Pytanie tylko czym sie teraz zajmuje canon bo ostatnio bardziej go filmy interesuja zdjecia.. (co widac chociazby po sensorach)..

jotes25
05-06-2012, 15:35
Na CR twierdza,ze 650d ma mieć matrycę 18MPx. Takze raczej nic nowego, co najwyżej tuning. Natomiast 70D ma mieć nową matrycę 22. Ech...po co tyle tego w APS-C?;p

Np. żeby "wydłużyć" teleobiektywy. Całkiem efektywny sposób póki szkło jeszcze może (a teleobiektywy L mogą...). Chyba, że kogoś stać na ekipę tragarzy + jeepa elek po $15000 sztuka. Większość niestety musi zadowolić się jednym szkłem i dźwigać je na grzbiecie...

Merde
05-06-2012, 15:58
Bez przesady z tym R&D to nie jest producent butów. Wszystko juz maja, kwestia czy dac.

Co mają? Opracowane i przetestowane obiektywy i gotowe linie produkcyjne czekające tylko na znak księgowych?

Tornvald
05-06-2012, 16:03
Np. żeby "wydłużyć" teleobiektywy. Całkiem efektywny sposób póki szkło jeszcze może (a teleobiektywy L mogą...). Chyba, że kogoś stać na ekipę tragarzy + jeepa elek po $15000 sztuka. Większość niestety musi zadowolić się jednym szkłem i dźwigać je na grzbiecie...

No fajnie tylko,ze z testów optycznych wynika ,ze 15MPx z 50D daje realnie ok 10-15% wiecej linii niz 8MPx Canona 20D. Czyli nieproporcjonalnie maly wzrost realnej rozdzielczosci. Dodatkowo Nikon z 12MPx ma taka sama rozdzielczosc jak ten Canon 50D. Takze MPx to nie do konca rozdzielczosc obrazu...A jednak im wiecej MPx tym gorzej z szumem, zakresem tonalnym. No ale cyfry dobrze sie sprzedaja.

Bez przesady z tym R&D to nie jest producent butów. Wszystko juz maja, kwestia czy dac. IMHO szkodziloby nic jesli daliby jakiegos nawet niedrogiego dalmierza z kompletnie nowa optyka (jesli FF to tym lepiej). Brak AFC stkutecznie rozni lustra od EVILow. Kto potrzebuje to i tak kupi obydwa (lustro i evil) a kto nie to wybierze ...jedno z dwojga zlego lepiej zeby pozostal w rodzinie niz zdradzil z konkurencja...

Pytanie tylko czym sie teraz zajmuje canon bo ostatnio bardziej go filmy interesuja zdjecia.. (co widac chociazby po sensorach)..

No nie sadze,ze R&D to takie male naklady...oni nie maja wiele ponad sensor a moze i tego nie maja? Nie wiadomo ja to ma wygladac ale jesli chca jakis dobry wizjer zrobic to nie maja technologii.
Nie maja optyki podobnej nawet do tego co musza zaprojektowac od podstaw.
Musza zrobic wydajny AF a tego chyba tez nie maja. Takze pracy i nakladow trzeba naprawde duzo.

Grzesiek_PL
05-06-2012, 16:16
A jednak im wiecej MPx tym gorzej z szumem, zakresem tonalnym. No ale cyfry dobrze sie sprzedaja.
Czy ja wiem, popatrz sobie na rawy np z nikona D3200 (24MPx) :D

Co do 70D i 22MPx to to nie jest przypadkiem rozdzielczość którą łatwiej skalować do filmów?

wain
05-06-2012, 16:43
No nie sadze,ze R&D to takie male naklady...oni nie maja wiele ponad sensor a moze i tego nie maja?

Nie no jasne ... Kolega chyba przespal premiery serii cinema? Nie mowiac juz o calych seriach kamer z ktorych evile czerpia garsciami (peak, EV, AF itd .. )

Spokojnie na podstawie tego co maja moga poskladac do kupy EVIL. Nadanie temu nazwy obudowy itd nie nazwalbym R&D.. Optyka .. mysle ze nie bylaby wiekszym problemem (wszelkiej masci Lki do kamer, kompaktow czy co tam maja (FD ?) dalaby sie przystosowac ...

R&D to musza zrobic nad nowa generacja sensorow...

Tornvald
05-06-2012, 16:51
Nie no jasne ... Kolega chyba przespal premiery serii cinema? Nie mowiac juz o calych seriach kamer z ktorych evile czerpia garsciami (peak, EV, AF itd .. )

Spokojnie na podstawie tego co maja moga poskladac do kupy EVIL. Nadanie temu nazwy obudowy itd nie nazwalbym R&D.. Optyka .. mysle ze nie bylaby wiekszym problemem (wszelkiej masci Lki do kamer, kompaktow czy co tam maja (FD ?) dalaby sie przystosowac ...

R&D to musza zrobic nad nowa generacja sensorow...

Peak- ok
EV - no coz...zalezy co chca zrobic. Ja myslalem raczej o czyms w kierunku dalmierza/X-1 Pro - tego nie maja
AF - nie wiem jak to dziala, w EOSach na to ludzie strasznie narzekali
Optyka...no nie zartuj. Chyba jedyna optyka z jakiej moga czerpac to ta z Canonet... To wlasnie optyka moze okazac sie najwiekszym problemem jesli ma byc dobra.

Czy ja wiem, popatrz sobie na rawy np z nikona D3200 (24MPx) :D

Co do 70D i 22MPx to to nie jest przypadkiem rozdzielczość którą łatwiej skalować do filmów?

A nie widzialem;) Nie mowie,ze nie ma postepu. Chodzi tylko o to ,ze realna rozdzielczosc rozni sie znacznie od tej MPx. A im wiecej MPx tym bardziej sie to rozjezdza. Pytanie czy wykonanie matrycy z mniejsza liczba MPx nie przyniosloby podobnego wzrostu realnej rozdzielczosci przy okazji poprawiajac inne parametry (ISO, DR). Zauwaz co sie stalo w topowych seriach. Widac,ze w tych entry walcza nadal na MPxy a w seriach wyzszych z lekka przystopowali bo tam sa swiadomi klienci. Nie mowiac juz o tym,ze D4, 1Dx , 5D3 sa FF. Tutaj gestosc pikseli jest kompletnie odjechana w stosunku do np tego D3200. No i widac powoli ksztaltujacy sie chyba podzial na aparaty z duza liczba MPx (D800) dla waskiej grupy ludzi, ktorym to naprawde potrzebne.

wain
05-06-2012, 17:00
Peak- ok
EV - no coz...zalezy co chca zrobic. Ja myslalem raczej o czyms w kierunku dalmierza/X-1 Pro - tego nie maja
AF - nie wiem jak to dziala, w EOSach na to ludzie strasznie narzekali
Optyka...no nie zartuj. Chyba jedyna optyka z jakiej moga czerpac to ta z Canonet... To wlasnie optyka moze okazac sie najwiekszym problemem jesli ma byc dobra.

Jesli chcieliby walczyc na FF z lecia to tak. Ale jesli z X-1 to sadze ze maja na tyle roznego rodzaju lensow w tylu systemach ze daloby sie cos zapiac.

Co do AF to on kamerach Canona dziala sprawnie .. Niedalej jak tydizen temu bawilem sie wcale nie najnowsza kamera z zoomem x10( jakas Lka z F1.6) i dzialalo to sprawnie i peaking byl ..

Grzesiek_PL
05-06-2012, 17:13
A nie widzialem;) Nie mowie,ze nie ma postepu. Chodzi tylko o to ,ze realna rozdzielczosc rozni sie znacznie od tej MPx. A im wiecej MPx tym bardziej sie to rozjezdza. Pytanie czy wykonanie matrycy z mniejsza liczba MPx nie przyniosloby podobnego wzrostu realnej rozdzielczosci przy okazji poprawiajac inne parametry (ISO, DR). Zauwaz co sie stalo w topowych seriach. Widac,ze w tych entry walcza nadal na MPxy a w seriach wyzszych z lekka przystopowali bo tam sa swiadomi klienci. Nie mowiac juz o tym,ze D4, 1Dx , 5D3 sa FF. Tutaj gestosc pikseli jest kompletnie odjechana w stosunku do np tego D3200. No i widac powoli ksztaltujacy sie chyba podzial na aparaty z duza liczba MPx (D800) dla waskiej grupy ludzi, ktorym to naprawde potrzebne.

Wspominasz o gorszej dynamice tonalnej przy bardziej upakowanej matrycy, popatrz na 5D III i D800 ;)

W szybkich puszkach musieli zastopować, pomyśl sobie jakie trzeba by karty i bufor dla np 40MPx i 12FPS :mrgreen:
Dla przykładu - 1DIV (16MPx) 10fps burst buffer - RAW: 28 frames.

Tornvald
05-06-2012, 17:20
Jesli chcieliby walczyc na FF z lecia to tak. Ale jesli z X-1 to sadze ze maja na tyle roznego rodzaju lensow w tylu systemach ze daloby sie cos zapiac.

Co do AF to on kamerach Canona dziala sprawnie .. Niedalej jak tydizen temu bawilem sie wcale nie najnowsza kamera z zoomem x10( jakas Lka z F1.6) i dzialalo to sprawnie i peaking byl ..

Czyli AF w lusztrzankach z LV uposledzili? Moze zeby konkurencji nie bylo.

Z Leica to ciezko pewnie konkurowac ze wzgledu na ich cene;P Za ta dokladnosci i powtarzalnosc sie placi. Z tym,ze ja nie widze poprostu u nich systemu z matryca od APS-C do FF gdzie bylaby mala odleglosc oporowa. Chyba,ze w kamerach maja cos takiego no ale ja nie kojarze.

Wspominasz o gorszej dynamice tonalnej przy bardziej upakowanej matrycy, popatrz na 5D III i D800 ;)

W szybkich puszkach musieli zastopować, pomyśl sobie jakie trzeba by karty i bufor dla np 40MPx i 12FPS :mrgreen:
Dla przykładu - 1DIV (16MPx) 10fps burst buffer - RAW: 28 frames.

A Ty zapominasz ,ze matryce sa w nowej technologii ;) Ciekawe jakby to wygladalo gdyby piksel byl 2 razy wiekszy? DR powinien byc jeszcze wiekszy a szumy mniejsze;]

Grzesiek_PL
05-06-2012, 17:36
A Ty zapominasz ,ze matryce sa w nowej technologii ;) Ciekawe jakby to wygladalo gdyby piksel byl 2 razy wiekszy? DR powinien byc jeszcze wiekszy a szumy mniejsze;]
I wtedy byśmy mieli miniaturki a nie zdjęcia.
Ja jestem klientem który oczekuje dużej rozdzielczości i wysokiej dynamiki. Nie rozmyślam co by było jakby... ;-)

Na dzień dzisiejszy fajny by był fulfrejm z upakowaniem jak 24MPx na APS-C. Możliwe, że zobaczymy takie coś u sony/nikona za jakiś czas.
Dobra chyba odchodzimy od tematu wątku.

Tornvald
05-06-2012, 17:44
I wtedy byśmy mieli miniaturki a nie zdjęcia.
Ja jestem klientem który oczekuje dużej rozdzielczości i wysokiej dynamiki. Nie rozmyślam co by było jakby... ;-)

Na dzień dzisiejszy fajny by był fulfrejm z upakowaniem jak 24MPx na APS-C. Możliwe, że zobaczymy takie coś u sony/nikona za jakiś czas.
Dobra chyba odchodzimy od tematu wątku.

Przeciez to luzny temat wiec chyba mozna;P

Wiec jestes w pewnej grupie;P Czyzby krajobraz?;P Jak Ci brakuje MPxow to sredni;)
Ja tam jestem zdania ,ze w takim FF 6-8 MPx by wystarczylo. Z 6 robi sie spokojnie odbitke 20x30cm. A powiedzmy sobie,ze to robi niewielka liczba fotografujacych. Wiekszosc zdjeci trafia na strony www z rozdzielczoscia czesto nizsza niz 1MPx :P

Na pewno cos zobaczymy. FF zaczyna podgryzac powoli sredni format z taka rozdzielczoscia. A cena takiego np. Hassla przy D800 to kosmos...

jacek_73
05-06-2012, 17:50
uważaj, bo hassel może być bardziej gorący od lajki...w dyskusji.

jotes25
05-06-2012, 19:17
No fajnie tylko,ze z testów optycznych wynika ,ze 15MPx z 50D daje realnie ok 10-15% wiecej linii niz 8MPx Canona 20D. Czyli nieproporcjonalnie maly wzrost realnej rozdzielczosci.

Mało? Tutaj się nie o proporcje rozchodzi tylko o pierwiastki...
A 20% to np. różnica pomiędzy 500/4 L IS a 600/4 L IS. Ta druga już łapkę urywa...

Tornvald
05-06-2012, 19:32
A 20% to np. różnica pomiędzy 500/4 L IS a 600/4 L IS. Ta druga już łapkę urywa...

Tak..10-15% wzrostu rozdzielczosci realnej przy 90% wzroscie pixel count to jest malo.

jotes25
05-06-2012, 19:47
Mylisz dwa wymiary z jednym... Napisałem przecie, żebyś pierwiastkował...

Tornvald
05-06-2012, 20:12
Mylisz dwa wymiary z jednym... Napisałem przecie, żebyś pierwiastkował...

Podaje liniowy wzrost rozdzielczosci...jeden wymiar...Ty tez tak podales roznice pomiedzy 500 a 600 (jeden wymiar- kat widzenia)

I podaje pixel count i tu sa dwa wymiary fakt...moze i powinien powiedziec,ze przyrost na jednym wymiarze to 30% ( tylko gdzie tu pierwiastek? )

Gdyby przeliczyc ten przyrost 10% w 1W na 2W to masz ok 19%
Czyli rozdzielczosc calkowita wzrasta 19% w stosunku do 90% wzrostu pixel count.
Teraz wszystko jasne?

Inaczej mowiac na zmianie 20D na 50D w calkowitej realnej rozdzielczosci obrazu zyskujemy ok 21%. Takze mozesz zrobic z 500tki 600tke i nie stracisz na jakosci;P

Kolekcjoner
05-06-2012, 21:17
W USA i w Japonii podobno całkiem nieźle. Po prostu "cena" w Polsce jest nienormalna tam stać ludzi żeby kupić to jako pierwszy aparat dla dziecka - moim zdaniem to świetny target tego wynalazku. Gdyby Canon coś takiego planował to myślę że to będzie jeszcze miało w sobie telefon. Teraz na tym się robi nieprzeciętą kasę. A mają co wydawać bo 11mld zielonych na kontach pewnie świerzbi ;).

Ciężko przekonać kogoś, kto kupuje pierwszy aparat. Natomiast migracja z lustrzanek na bezlusterkowce jest coraz powszechniejsza i powoli przeradza się w modę - a z modami już nie ma żartów.
Ale mody też przemijają ;).

Hmmm. Ci którzy mieli w ręku nowe 600L II twierdzą, że jest bardzo poręczny i spokojnie da się go używać z ręki - także postęp jest :cool:.

Inaczej mowiac na zmianie 20D na 50D w calkowitej realnej rozdzielczosci obrazu zyskujemy ok 21%. Takze mozesz zrobic z 500tki 600tke i nie stracisz na jakosci;P
Inaczej mówiąc dodawanie pikseli to w większości marketing ;).

Łopal
05-06-2012, 22:15

Steve Huff ostatnio chwali wszystko, czego sie dotknie....

wain
06-06-2012, 09:13
Steve Huff ostatnio chwali wszystko, czego sie dotknie....

Zalezy od punktu odniesienia ale ogolnie facet ma racje, jak sie wie do czego narzedzie moze sie przydac to mozna byc calkiem zadowolonym. Slowa krytyki rowniez sie u niego znajduja.

Inna sprawa jest ze ostatnio jest duzy wysyp calkiem zadowalajacych sprzetow, bo trudno sie dziwic radosci z obcowania z nex 5n, nex 7 , oly om 5 czy x-1 pro... do ktorych to zostal zalaczony komplet topowych ichnich lensow...

Wracajac do Canon EVIL to nie musieliby dawac zadnych lensow. Wystarczy ze bylby FF z git EV z peakingiem i mozliwoscia przypiecia przez adapter wszelkiej masci lesow leica i voightlandera ..

epicure
06-06-2012, 09:31
Wracajac do Canon EVIL to nie musieliby dawac zadnych lensow.

To jakie szkła byś do niego przypinał? EF? Z takim dystansem między matrycą a bagnetem, jakiego wymagają szkła EF, taka puszka wyglądałaby pokracznie jak Pentax K-01. Zaletą bezlusterkowców jest brak lustra, po wyrzuceniu którego można przybliżyć szkła do matrycy i tym samym znacznie zmniejszyć rozmiar całego zestawu. Jeśli lustra nie ma, ale dystans jest te sam, no to mamy puszkę tych samych rozmiarów, co lustrzanka, tylko że pustą w środku i pracującą tylko na LiveView.

Tornvald
06-06-2012, 09:44
Zalezy od punktu odniesienia ale ogolnie facet ma racje, jak sie wie do czego narzedzie moze sie przydac to mozna byc calkiem zadowolonym. Slowa krytyki rowniez sie u niego znajduja.

Inna sprawa jest ze ostatnio jest duzy wysyp calkiem zadowalajacych sprzetow, bo trudno sie dziwic radosci z obcowania z nex 5n, nex 7 , oly om 5 czy x-1 pro... do ktorych to zostal zalaczony komplet topowych ichnich lensow...

Wracajac do Canon EVIL to nie musieliby dawac zadnych lensow. Wystarczy ze bylby FF z git EV z peakingiem i mozliwoscia przypiecia przez adapter wszelkiej masci lesow leica i voightlandera ..

No prosze Cie chyba nie sugerujesz,ze Canon zrobi puszke pod czyjeś szkla?

wain
06-06-2012, 09:54
No prosze Cie chyba nie sugerujesz,ze Canon zrobi puszke pod czyjeś szkla?

Bo ja wiem .. Sony z NEX tak zrobil i jakos ma sie dobrze ... No ale w sumie to canon ..

To jakie szkła byś do niego przypinał? EF? Z takim dystansem między matrycą a bagnetem, jakiego wymagają szkła EF, taka puszka wyglądałaby pokracznie jak Pentax K-01. Zaletą bezlusterkowców jest brak lustra, po wyrzuceniu którego można przybliżyć szkła do matrycy i tym samym znacznie zmniejszyć rozmiar całego zestawu. Jeśli lustra nie ma, ale dystans jest te sam, no to mamy puszkę tych samych rozmiarów, co lustrzanka, tylko że pustą w środku i pracującą tylko na LiveView.

Jesli mialy by byc podpinane summilixy noctony i inne cuda to raczej taki dystans od flanszy nie wchodzi w gre jak w EF ... EF przez adapter.

Tornvald
06-06-2012, 14:29
Tak tylko,ze Sony ma obiektywy do NEXa chyba Emount sie to nazywa. A przejsciowki to swoja droga.

Bahrd
06-06-2012, 21:43
http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-ef-40-f2-8-pancake/

https://canon-board.info/imgimported/2012/06/canon40mmf28-1.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/06/canon-40mm-f28.jpg)

I 650D:
http://www.canonrumors.com/2012/06/heres-the-canon-eos-rebel-t4i650d/

https://canon-board.info/imgimported/2012/06/canont4i-1.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/06/canon-t4i.jpg)

gietrzy
06-06-2012, 22:22
http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-ef-40-f2-8-pancake/

Miałoby sens z f/1.8; magiczna definicja jasnego szkła dla mas, ten powyżej to co najwyżej zakalec ;) bo choć odpowiedź baaardzo agresywna (fi 52 i skala przełącznika AF/MF działają na wyobraźnię), która pewnie odniesie **** sukces rynkowy - CCC, to wciąż potrzeba do tego czegoś kilowej cegły zwanej Klik-Klak. Szkoda.

Kolekcjoner
06-06-2012, 22:27
No cóż fajne to ciacho ;).

gavin
06-06-2012, 22:31
Ale czemu 2.8? Mój hexanon 40 1.8 jest niewiele większy

Kolekcjoner
06-06-2012, 22:48
Ale czemu 2.8? Mój hexanon 40 1.8 jest niewiele większy

Pewnie temu że miał być płaski i nie kosztować worka pieniędzy :wink:.

Bahrd
06-06-2012, 23:08
Do kompletu - zestaw z nowym obiektywem 18-135 IS STM (co to jest ten Silent Motor - jakiś ubogi krewny USM?):

https://canon-board.info/imgimported/2012/06/canont4i18135stm-1.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/06/canon-t4i-18-135-stm.jpg)

blackninja
06-06-2012, 23:22
Te amerykańskie nazwy puszek coraz bardziej mi się podobają :D Canon EOS Rebel T4i :D ciekawe jak będzie ta linia oznaczona z a trzy lata?

akustyk
06-06-2012, 23:26
Pewnie temu że miał być płaski i nie kosztować worka pieniędzy :wink:.

no... z 28/28 IS tez tak pewnie mialo byc. a wyszlo... jak zawsze :mrgreen:

Kolekcjoner
07-06-2012, 03:27
Tu cena ma być poniżej 200$ - jeśli to prawda - będzie mój. Niepokoi mnie tylko w tym kontekście ten metalowy bagnet :mrgreen:.

jotes25
07-06-2012, 07:59
Miałoby sens z f/1.8; magiczna definicja jasnego szkła dla mas, ten powyżej to co najwyżej zakalec ;) bo choć odpowiedź baaardzo agresywna (fi 52 i skala przełącznika AF/MF działają na wyobraźnię), która pewnie odniesie **** sukces rynkowy - CCC, to wciąż potrzeba do tego czegoś kilowej cegły zwanej Klik-Klak. Szkoda.

Tutaj się zgodzę, szkiełko słabo pasuje do obecnych puszek Canona. Z tego wniosek, że możemy się spodziewać czegoś nowego. Np. mirrorlesa-wydmuszki w stylu Pentaxa. Znaczy bagnet bez zmian, a lustro do kosza.

Tu cena ma być poniżej 200$ - jeśli to prawda - będzie mój. Niepokoi mnie tylko w tym kontekście ten metalowy bagnet :mrgreen:.

Znając Canona, to cena poniżej $500 byłaby obelgą dla szacownej firmy ;)

Co do 650d, to ciekawa rzecz pomiędzy stopką lampy a wbudowaną lampą. Z jednej strony wygląda, że to mikrofon stereo. Z drugiej jakby była ta część ruchoma/wysuwana -> antenka Wi-Fi?

akustyk
07-06-2012, 09:12
albo GPS. w tym 650D na lampie, mam na mysli

gietrzy
07-06-2012, 10:25
Z tego wniosek, że możemy się spodziewać czegoś nowego. Np. mirrorlesa-wydmuszki w stylu Pentaxa.

Dokładnie, nie chciałem tego pisać pierwszy m. in. ze względu na twoją - mocno anty-ILS/naleśnikową - osobę.
A skoro jest to puszka bez lustra nie ma co liczyć na:

- tanie jasne stałki,
- tanie to albo już było -> EF 40/2.8 albo będzie tylko - kolejne 2.8
- może być FF w puszce 350D, z odjętym gripem po prawej, z wbudowanym wizjerem, pozycjonowane tak, aby evil łosie w sumie oddali kwotę około 5D3 lub w nawet w kicie i wtedy... możliwa jest b. szybka premiera, która w mniejszym lub większym stopniu i tak zje 5D3. To może być kandydat do walki w entry FF level.
Nie wyobrażam sobie jednak strategii, gdzie założono używanie tego z puszką, która waży więcej niż moje GF1; w sumie ciężki (i dobrze) aparat. Styczeń w najlepszym przypadku, jeśli podczas premiery puszki będą pokazane nie mockupy tylko realne - kolejne - szkła, Canon wszedł w ILS i następuje migracja na bezlusterkowce - firma buduje szklane portfolio; oczywiście tylko segmentu amator. Jeśli nie pokażą puszki w Kolonii, sondują rynek jednym, małym EOS-kwiatkiem.

Bahrd
07-06-2012, 11:59
możliwa jest b. szybka premiera, która w mniejszym lub większym stopniu i tak zje 5D3. To może być kandydat do walki w entry FF level.
Problem winietowania mikrosoczewek jest jak najbardziej realny - Leica przyznaje, że nad tym ciężko pracowali, a Pentax w K-01 problem załatwił unikając go. Oczywiście - skoro w Canonie nauczyli się tego na mniejszej matrycy w G1 X - to prędzej pojawić się mogą raczej te mniejsze matryce.

jotes25
07-06-2012, 12:17
Szczerze przyznam, że nie bardzo wiem o co chodzi z winietowaniem mikrosoczewek. Canon robiąc bezlusterkowca może po prostu wyrzucić lustro i zostawić dotychczasowy bagnet bez zmian. Zaoszczędzi jeszcze na rozmiarach wyrzucając wizjer zamiast którego ewentualnie pojawi się EVF oraz krojąc korpus tu i ówdzie kosztem ergonomii.
Do takiego scenariusza (ewentualnie APS-H) idealnie pasuje ten naleśnik 40/2.8. I jeszcze ze dwa podobne szkiełka różniące się ceną i parametrami. I przede wszystkim ogromna szklarnia EF bez adapterów itp.
Największy problem w tym scenariuszu widzę z AF, ale to nie ma być puszka dla zawodowców. Zresztą 650d powinien jutro coś wyjaśnić w tej kwestii (tzn. czy popracowali nad CDAF czy nie).

Tornvald
07-06-2012, 12:43
Winietowanie nie soczewek a matrycy. W M systemie soczewka jest blisko materialu swiatloczulego i kat padania na skraju jest bardzo wysoki. O ile w przy filmie nie mialo to znaczenia to w matrycy powoduje to winiete. Mniej swiatla dociera im dalej od srodka matrycy. Soczewki maja ten efekt niwelowac.

Tak tyle,ze mocowanie EF w evilu to taki ni pies ni wydra...niby fajnie ale czy na pewno? Lepiej dac taka możliwość przez redukcje.

Co do CDAF ktos ostatnio tutaj twierdził,ze w Cine Eos i kamerach maja swietny...

Bahrd
07-06-2012, 12:59
Szczerze przyznam, że nie bardzo wiem o co chodzi z winietowaniem mikrosoczewek.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://2.s.img-dpreview.com/reviews/LeicaM8/Images/offsetmicrolenses-001.gif?v=1508)
http://www.dpreview.com/reviews/leicam8
Można rzec, że mikrosoczewki działają jak te lupy, którymi w słońcu wszyscy podpalaliśmy papier.
Jak się ich na brzegach matrycy nie wygnie/przesunie tak, żeby ogniskowały na fotodiodę piksela, to będzie tam ciemno.

epicure
07-06-2012, 15:04
Nie rozumiem, po co Canon wypuszcza tego naleśnika. Dla zaawansowanych użytkowników za ciemny, dla początkujących nie ma zooma, dla szukających małych rozmiarów i tak jest za duży po podpięciu go do klockowatych EOSów. Optycznie też pewnie nie będzie rewelacji, do czego już nas przyzwyczaiły naleśniki innych producentów.

jotes25
07-06-2012, 15:56
Specyfikacja 40/2.8:

- bagnet EF,
- cichy napęd AF za pomocą silnika krokowego (STM) - tutaj nie jestem pewien czy ktoś nie pomylił z 18-135,
- 22,8 mm długości, 130g wagi,
- 7-listkowa przesłona, ponoć również wyciszona
- jedna soczewka asferyczna,
- min. odległość ostrzenia 30cm,
- możliwość ręcznego korygowania ostrości podczas działania AF.

Wracając do mikrosoczewek, to nie chodziło mi o wyjaśnienie samego zagadnienia, tylko o fakt jak się to ma do zaproponowanego bezlusterkowca FF podobnego do K-01. W sensie, że problemu takiego nie ma lub został już rozwiązany dla tradycyjnych FF.

Kolekcjoner
07-06-2012, 16:36
Specyfikacja 40/2.8:

- bagnet EF,
- cichy napęd AF za pomocą silnika krokowego (STM) - tutaj nie jestem pewien czy ktoś nie pomylił z 18-135,
- 22,8 mm długości, 130g wagi,
- 7-listkowa przesłona, ponoć również wyciszona
- jedna soczewka asferyczna,
- min. odległość ostrzenia 30cm,
- możliwość ręcznego korygowania ostrości podczas działania AF.

Wracając do mikrosoczewek, to nie chodziło mi o wyjaśnienie samego zagadnienia, tylko o fakt jak się to ma do zaproponowanego bezlusterkowca FF podobnego do K-01. W sensie, że problemu takiego nie ma lub został już rozwiązany dla tradycyjnych FF.
Te wyciszenia jasno wskazują po co -> film.
BTW: na CR dali już pełną specyfikację 650.

jotes25
07-06-2012, 16:47
hybrid CMOS AF system :)

Kolekcjoner
07-06-2012, 18:57
https://canon-board.info/imgimported/2012/06/pancake-1.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/06/pancake.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2012/06/pancakeelements-1.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/06/pancakeelements.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2012/06/t4itop-1.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/06/t4itop.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2012/06/t4iback-1.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/06/t4iback.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2012/06/t4ifront-1.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2012/06/t4ifront.jpg)

The Key Quick Specs 650D
18 MP APS-C
SDHC slot, USH-1 complaint
Current xxD’s AF system (9 cross-type points, found in 40D, 50D, 60D)
T3i metering system (63 zones like 7D and 5DIII)
~5 fps
Pentaprism Viewfinder
ISO 100-12,800 expandable to 25,600
Articulated touchscreen LCD
Hybrid AF during video shooting

Canon EOS Rebel T4i/650 Touchscreen Information (http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-eos-rebel-t4i650-touchscreen-information/)

Źr: CR

Tornvald
07-06-2012, 19:05
To juz chyba wiecie po co ten pancake?;P

jacek_73
07-06-2012, 19:09
To jak cena ma być w końcu, bo Marcin pisze o 200$, a G3 o 500. To dość spory rozrzut biorąc pod uwagę że to śmiesznawy obiektyw :mrgreen:

Tornvald
07-06-2012, 19:11
Wychodzi na to,ze nie smiesznawy tylko budzetowy do filmowania.

Kolekcjoner
07-06-2012, 19:15
Kolejny obiektyw przystosowany do filmowania:
http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-ef-s-18-135-f3-5-5-6-is-stm-information/

jacek_73
07-06-2012, 19:17
Budżetowy to znaczy ile? Nie jesteśmy na forum politycznym więc Twoja wymijająca odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje :mrgreen:

Budżetowy, śmiesznawy = dwa bratanki ;)

Natomiast chyba nie będzie większego sensu wymieniać 35/2.0 do niefilmowania:idea:

Grzesiek_PL
07-06-2012, 19:17
5 fps, af krzyżowy, to jakość obrazu zostaje taka sama, co? :lol:

Kolekcjoner
07-06-2012, 19:19
Jacku a skąd my to mamy wiedzieć. Jest mnóstwo plotek. Lada moment będzie premiera i wtedy wszystko stanie się jasne 8-).

Tornvald
07-06-2012, 19:21
Budżetowy to znaczy ile? Nie jesteśmy na forum politycznym więc Twoja wymijająca odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje :mrgreen:

Budżetowy, śmiesznawy = dwa bratanki ;)

Natomiast chyba nie będzie większego sensu wymieniać 35/2.0 do niefilmowania:idea:

A skad ja mam wiedziec? Czy ja jestem ksiegowym Canona?;P

Wiem tylko,ze będzie wielokrotnie tańszy niz seria PL :P

Canon jak widac ostro idzie w filmowanie.

jacek_73
07-06-2012, 19:26
Jacku a skąd my to mamy wiedzieć...

A skad ja mam wiedziec? Czy ja jestem ksiegowym Canona?;P...

:shock: Nie wiem skąd mi to przyszło do głowy, ale tak właśnie myślałem :razz:

Mam nadzieję, że Was nie uraziłem ;)

Bahrd
07-06-2012, 19:27
O, krótka wycieczka rowerowa i tyle mnie ominęło!

Faktycznie:racja - jeśliby Canon powtórzył trik Pentaksa, to oczywiście Gietrzy ma rację, można za "darmola" i na szybko. Myślałem, że chodzi o pójście drogą Sony.

hybrid CMOS AF system :)
A to nie zwyczajne klapnięcie lustrem na chwilę - jak dotąd?

To też jest ciekawe:
Type Eye-level pentaprism

allxages
07-06-2012, 19:33
Fajny ten pancake! Ciekaw jestem porównania z 35/2!

epicure
07-06-2012, 19:35
To juz chyba wiecie po co ten pancake?;P

Po co?

Bahrd
07-06-2012, 20:00
Po co?
Po słonia chyba?! :roll:
http://www.canonrumors.com/2012/06/pancakes-for-good-the-big-life-foundation-fundraiser/

Tornvald
07-06-2012, 20:10
<lol>
Dlatego 40 a nie 35tka;P W 35tce słonie wyglądały grubo:D

Kolekcjoner
07-06-2012, 20:25
Mam nadzieję, że Was nie uraziłem ;)

Gdzie tam :-D.
Przy okazji Canon ma zapowiedzieć, że ten naleśnik to pierwszy z rodziny. Więc pewnikiem będzie ich więcej :cool:.

jacek_73
07-06-2012, 20:28
To ja poproszę 16/1.7 i 20/1.8 - oba w granicach +/- 400zł/szt. :-D

akustyk
07-06-2012, 20:32
to ja dla odmiany poprosze male, lekkie, ale bez kompromisow optycznych 20/2.0 do cropsa. ostre w calym kadrze od f/2.8 i w cenie nie przekraczajacej 400 EUR. z checia stabilizowane...

a numer dwa to niedrogi, niewielki 135/2.8. z USM, 9-listna przeslona, filtrem w granicach 58mm.

do szczescia mi wtedy wiecej nie potrzeba. no, stabilizowane 17-40 byloby fajne, tylko chwilowo nie jestem gotowy na cene jaka by za to Canon rzucil (zwlaszcza biorac poprawke na to, ze rogow raczej na pewno nie poprawia ponizej poziomu epsilon)

jaś
07-06-2012, 21:54
Wiem że to nie jest jakaś bardzo podniecająca informacja bo w końcu kto używa tak prostego korpusu ale na canon rumors pojawiła się dość dokładna specyfikacja wraz ze zdjęciami tego korpusu, odnoszę wrażenie że canon dał jakby odrobinę więcej niż zwykle w stylu 5kl/s, autofocus wyższego modelu, digic 5+ ciekawe kto ciśnie sony czy nikon, mnie do pełni szczęścia (które nie nastapi w dającym się przewidzieć czasie) brakuje tylko 100% w wizjerze, no i oczywiscie wbudowanej kurtynki do zasłaniania wizjera :) ale ja mam dość nikłe wymagania. a ten dotykowy i odchylany ekran prawie jak iphone.

Kolekcjoner
07-06-2012, 22:10
a ten dotykowy i odchylany ekran prawie jak iphone.

Prawie jak :wink:.
Canon EOS Rebel T4i/650D Touchscreen Example Videos (http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-eos-rebel-t4i650d-example-videos/)

Tornvald
07-06-2012, 22:30
Wiem że to nie jest jakaś bardzo podniecająca informacja bo w końcu kto używa tak prostego korpusu ale na canon rumors pojawiła się dość dokładna specyfikacja wraz ze zdjęciami tego korpusu, odnoszę wrażenie że canon dał jakby odrobinę więcej niż zwykle w stylu 5kl/s, autofocus wyższego modelu, digic 5+ ciekawe kto ciśnie sony czy nikon, mnie do pełni szczęścia (które nie nastapi w dającym się przewidzieć czasie) brakuje tylko 100% w wizjerze, no i oczywiscie wbudowanej kurtynki do zasłaniania wizjera :) ale ja mam dość nikłe wymagania. a ten dotykowy i odchylany ekran prawie jak iphone.

A wiesz,ze pomyślałem o tym samym. Dali wiecej. Chyba skonczyly sie czasy kiedy wystarczylo,ze była matryca;P Czyms ludzi trzeba zachęcić. Chociaż ja myślę,ze clue tego aparatu będzie wideo.

Grzesiek_PL
07-06-2012, 22:33
To teraz wybieramy punkty AF nosem ;)

jaś
07-06-2012, 22:38
widzę że się nie wykazalem czujnością :) piszę bo jestem potencjalnym użytkownikiem tego korpusu 5klatek mi niepotrzebne do niczego zwykle robię 1 klatkę na 5 minut, wolałbym słabszy filtr IR ale pewnie się nie da bo trend jest na silniejsze filtry no i chciałbym 100% wizjer z 95% daje się żyć ale generalnie to pomyłka a na live view się już nie przestawię (za stary już jestem) chociaż ostatnio nawet zdarza mi się użyć LV ze statywu co prawda ale zawsze to coś, zaczekam na xxD zobaczymy co tam najwspanialsza firma wymyśli i za ile :).

ewentualnie zabijają xxD będzie 7D i rebele czarno to widzę - będzie drożej.

Bahrd
07-06-2012, 23:01
To teraz wybieramy punkty AF nosem ;)
Będzie można kręcić nosem na zdjęcie jeszcze przed jego zrobieniem!
Zacny aparat - swoją drogą.

Kolekcjoner
07-06-2012, 23:03
ewentualnie zabijają xxD będzie 7D i rebele czarno to widzę - będzie drożej.

Ja mam raczej wrażenie że zniknie 7D. Sens istnienia takiego korpusu jest IMHO coraz mniejszy.

Grzesiek_PL
07-06-2012, 23:19
7D II ma szanse na istnienie z AF z 1Dx/5D III. Będą jeszcze musieli 70D z czegoś okroić :mrgreen:

Kolekcjoner
07-06-2012, 23:23
70D to akurat prosta sprawa - wszystko to co 7D tylko w odchudzonym korpusie. No może jeszcze wsadzą więcej pikseli ale nie nazbyt ;). Canon ostatnio nie ma tendencji do mnożenia MPX - i bardzo dobrze :).

Grzesiek_PL
07-06-2012, 23:33
Tak, ale do poprawiania innych właściwości matryc też nie ma tendencji...
Ale mamy konkurencję i system można zmienić ;) Ja długo nie będę myślał gdy nowa seria APS-C nic nie wniesie, dokładniej chodzi o papę w cieniu widoczną bez wyciągania cieni w algorytmie ACR 2012

Kolekcjoner
07-06-2012, 23:51
Może choć ostatnio to jak oglądałem u znajomego zdjęcia z nowej piątki zrobione w ciemnym kościele na iso 12 tyś to japa mi się otwarła z wrażenia i żadnej papy o której tu piszesz tam nie widziałem.
To co oferują współczesne korpusy wielu fotografów zadowala, a że onaniści mają problem - no cóż na to podobno szklanka zimnej wody pomaga :mrgreen:.

Grzesiek_PL
08-06-2012, 00:08
Jak ktoś strzela ślubniaki czy tam portrety, to nawet bandingu w 5D II nie zauważy, ale istnieją również inne zawodowe dziedziny fotografii gdzie wykorzystuje się pliki 1:1 i nie jest to zawodowe bicie piany.

Co do widocznej papy to mam na myśli serię APS-C iso 100 i głębokie cienie ;)

Kolekcjoner
08-06-2012, 00:10
No to muszą zmienić system jeśli ich to drażni. Żaden problem.
BTW: nie każde zdjęcia w kościele to śulbniaki ;)

jacek_73
08-06-2012, 00:11
Jak ktoś strzela ślubniaki czy tam portrety, to nawet bandingu w 5D II nie zauważy, ale istnieją również inne zawodowe dziedziny fotografii gdzie wykorzystuje się pliki 1:1 i nie jest to zawodowe bicie piany.

Co do widocznej papy to mam na myśli serię APS-C iso 100 i głębokie cienie ;)

Poproszę o jakiś przykład.

Kolekcjoner
08-06-2012, 00:16
A ja bym prosił żeby tego onanizmu tu nie rozwijać. Jak istnieje taka potrzeba to proszę założyć oddzielny wątek 8-).
W sumie to może nawet ciekawa sprawa. Kontekst fotografii zawodowej i podniecanie się szumami w cieniach na APSC :lol:.

Grzesiek_PL
08-06-2012, 00:18
Zmienię system zmienię forum i po sprawie. :mrgreen:

Szkoda tylko, że 8-15mm L nie pasuje do nikona...

akustyk
08-06-2012, 07:17
To co oferują współczesne korpusy wielu fotografów zadowala, a że onaniści mają problem - no cóż na to podobno szklanka zimnej wody pomaga :mrgreen:.
ba... powiem wiecej: mnie w zupelni zawsze zadowala to, co oferuja niewpolczesne korpusy, bo od paru lat jade wylacznie na uzywkach z poprzedniej (albo i jeszcze wczesniejszej generacji) - do marca wlacznie mialem 5D mkI, teraz 5D mkII i to jest w ogole taki wypas, ze glowa mala ;) narzekac moge co najwyzej na pogode i niedobor sensownych krajobrazow w najblizszej okolicy...

akurat co jak co, ale wybor i ceny korpusow poprzednich generacji sa w Canonie swietne - zawsze za przyzwoite pieniadze mozna przebierac jak w ulegalkach miedzy bardzo przyzwoitymi body do przeroznych potrzeb.

a jak kogos prze na nowki przy premierze... voila, niech placi swoja krwawica... :lol:

gietrzy
08-06-2012, 07:38
Klikam dpreview i widzę naleśnika na Rebelu. Boziu jak się cieszę, że poleciłem ostatnio znajomym (znowu) Nikkora 35/1.8DX z D5100. Końca arogancji nie widzę.

A propos nosa: w GH2 można to wyłączyć to i w Rebelku pewnie też.

Bahrd
08-06-2012, 08:01
A więc jednak: http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-650d-rebel-t4i/

This is the EOS 650D's new 'Hybrid CMOS' sensor that now includes pixels dedicated to phase detection autofocus.
Fajnie jest się źle pomylić! :D

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://2.s.img-dpreview.com/previews/canon-eos-650d-rebel-t4i/images/AFcoverage.jpg?v=1508)

The camera's hybrid-AF system uses a combination of contrast-detection AF and on-imager phase-detection AF. The contrast detection can be used across much of the image area (marked by the red dotted line), with phase-detection limited to the central region (bounded by the green dotted line).

For reference, the spread of the conventional phase-detection points is also marked and these are used if 'Quick AF' is used in live view mode.

Merde
08-06-2012, 08:28
Klikam dpreview i widzę naleśnika na Rebelu. Boziu jak się cieszę, że poleciłem ostatnio znajomym (znowu) Nikkora 35/1.8DX z D5100. Końca arogancji nie widzę.

A gdyby naleśnik był na korpusie FF to byłby to już koniec arogancji?
Poproszę o tłumaczenie na polski.

gietrzy
08-06-2012, 09:00
A gdyby naleśnik był na korpusie FF to byłby to już koniec arogancji?
Poproszę o tłumaczenie na polski.

G32PL

f/2.8 to nie jest dobre ani na FF (50/1.8) ani na aps-c: 64mm.
D5100 i 35/1.8 spełnia marzenia (moich znajomych) o magii lustrzanki; urządzeniu dzięki, któremu każdy, kto weźmie to do ręki zrobi wewnątrz zdjęcie na tyle dobre, na tyle ostre, ze wspomnianą wcześniej łatwością, że widzą realną różnicę (dla nich to wciąż 1:1 na ekraniku) przy przejściu z kompaktu i łatwiej jest się im pożegnać z kwotą na tą zabawkę.

W Canonie dla aps-c mają imho tylko__OD LAT__ultradrogi 17-55/2.8.

BTW. Aktualnie jestem na etapie pokazywania dla czego opłaca się ustawić nef+jpg i po pierwszej sondzie mam odczucie, że sama władza :mrgreen: da akcept dla LR4.

A propos arogancji: reklamują to szkło jako low light puszczając fotkę z Rebelem.
Dla mnie to jest arogancja najwyższych lotów.

jaś
08-06-2012, 10:04
Może choć ostatnio to jak oglądałem u znajomego zdjęcia z nowej piątki zrobione w ciemnym kościele na iso 12 tyś to japa mi się otwarła z wrażenia i żadnej papy o której tu piszesz tam nie widziałem.

problem jest taki ze konkurencja oferuje więcej w cieniach znacznie więcej i lepiej, zaklinanie problemu niewiele daje a jedynie opóźnia rozwiązanie problemu przez firmę - szum jest widoczny na iso 100 nawet na zupełnie normalnych zdjęciach w zupelnie normalnych warunkach i gołym okiem, mi to utrudnia robienie moich amatorskich fotek bo nie dość że robię jak jest ciemno to jeszcze używam gęstych filtrów.

Kolekcjoner
08-06-2012, 15:29
G32PL

f/2.8 to nie jest dobre ani na FF (50/1.8) ani na aps-c: 64mm.
A dlaczego?

D5100 i 35/1.8 spełnia marzenia (moich znajomych) o magii lustrzanki; urządzeniu dzięki, któremu każdy, kto weźmie to do ręki zrobi wewnątrz zdjęcie na tyle dobre, na tyle ostre, ze wspomnianą wcześniej łatwością, że widzą realną różnicę (dla nich to wciąż 1:1 na ekraniku) przy przejściu z kompaktu i łatwiej jest się im pożegnać z kwotą na tą zabawkę.

W Canonie dla aps-c mają imho tylko__OD LAT__ultradrogi 17-55/2.8.

BTW. Aktualnie jestem na etapie pokazywania dla czego opłaca się ustawić nef+jpg i po pierwszej sondzie mam odczucie, że sama władza :mrgreen: da akcept dla LR4.

A propos arogancji: reklamują to szkło jako low light puszczając fotkę z Rebelem.
Dla mnie to jest arogancja najwyższych lotów.

Dziwne podejście. Spośród większości moich znajomych którzy kupili lustrzanki entry level nikt literalnie nikt (a sporo znam takich osób którzy kupili za moją namową N, C, czy P) nie wyszedł poza wszelkiej maści zoomy kitowe czasem jeszcze dokupią coś dłuższego. To o czym piszesz to jakiś zupełny margines i robienie z tego wielkiej sprawy i pisanie o jakiejś arogancji to kompletne nieporozumienie.

gietrzy
08-06-2012, 16:21
To o czym piszesz to jakiś zupełny margines i robienie z tego wielkiej sprawy i pisanie o jakiejś arogancji to kompletne nieporozumienie.

Czyli negujesz fakt potrzeby istnienia ekwiwalentu 40mm f/1.8 dla aps-c lub wprost: odpowiedzi (już nawet nie szybkiej) na konkurencyjne szkła Sony/Nikona a sam... kupujesz właśnie ten obiektyw, tylko, że w wersji na pełną klatkę, tak?

Arogancją jest, że pomimo tylu lat nie ma takiej odpowiedzi (na N35/1.8) o szkle typu ef-s 15/2.8 nie wspomnę. Od kiedy mamy 7D i D5100 crop przestał być zabawką, ztcw to dzisiejszy Rebel również pozamiata konkurencyjne (podgryzające aps-c) sport-kompakty.

Kolekcjoner
08-06-2012, 17:34
Czyli negujesz fakt potrzeby istnienia ekwiwalentu 40mm f/1.8 dla aps-c lub wprost: odpowiedzi (już nawet nie szybkiej) na konkurencyjne szkła Sony/Nikona a sam... kupujesz właśnie ten obiektyw, tylko, że w wersji na pełną klatkę, tak?

Arogancją jest, że pomimo tylu lat nie ma takiej odpowiedzi (na N35/1.8) o szkle typu ef-s 15/2.8 nie wspomnę. Od kiedy mamy 7D i D5100 crop przestał być zabawką, ztcw to dzisiejszy Rebel również pozamiata konkurencyjne (podgryzające aps-c) sport-kompakty.
Ale czemu arogancją? Po prostu taką mają strategię. Nikon którego tak tu polecasz też nie wypuszcza świadomie pewnych szkieł, a nikt mi nie wmówi że firmę z takimi tradycjami wstrzymuje technologia lub niemożliwość zaprojektowania :cool:.
BTW: ja istnienia niczego nie neguję ale nie robię z tego sprawy o wadze niemal być albo nie być systemu ;).

Bahrd
08-06-2012, 17:57
Ale nie robię z tego sprawy o wadze niemal być albo nie być systemu ;).
"W tej rozterce, w zmęczeniu, niepewności i zgryzocie [Gietrzy] tracił zdrowie, a nawet i piękność. Stał się też panem niewyrozumiałym i okrutnym. Niewolnicy, a nawet wyzwoleńcy zbliżali się do niego z drżeniem, a gdy kary spadały na nich bez żadnego powodu, zarówno niemiłosierne, jak niesłuszne, poczęli go skrycie nienawidzieć. On zaś czując to i czując swoje osamotnienie, mścił się na nich tym bardziej. "
Zaiste, jakże wielka musiała być onegdaj Gietrzego miłość do Canona... :mrgreen:

jacek_73
08-06-2012, 18:09
Zaiste, jakże wielka musiała być onegdaj Gietrzego miłość do Canona... :mrgreen:

Zapewne jak miłość policjanta do złodzieja :mrgreen: Zastanawia mnie fakt czy nikorowski 35/1.8 jest o tyle lepszy od canonowskiego 35/2.0? Moim zdaniem nie, więc canon nie musi produkować wersji EF-s, a dla twardzieli jest jeszcze sigma :roll:

epicure
08-06-2012, 18:12
Zastanawia mnie fakt czy nikorowski 35/1.8 jest o tyle lepszy od canonowskiego 35/2.0? Moim zdaniem nie...

Nikoniarze na niego narzekają. EF 35 f/2 nie ma aż tak krytycznych opinii.

gietrzy
08-06-2012, 18:16
BTW: ja istnienia niczego nie neguję ale nie robię z tego sprawy o wadze niemal być albo nie być systemu ;).

OK, ty tu jesteś kierownikiem szatni (i chyba nie masz mojego numerka ;)) - nie psuję więc zabawy/radości z nowych zabawek. Udanych kadrów z 40/2.8 na cropie życzę.
Pozwól jednak, że nie zmienię swojego zdania - imho pasuje to do cropa równie dobrze jak uniwersalny 24-70L.

jacek_73
08-06-2012, 18:26
Nikoniarze na niego narzekają. EF 35 f/2 nie ma aż tak krytycznych opinii.

Nikoniarze czyli użytkownicy sprzętu marki Nikon czy nikoniarze czyli malkontenci z forum nikona?

:mrgreen:

Kolekcjoner
08-06-2012, 18:29
OK, ty tu jesteś kierownikiem szatni (i chyba nie masz mojego numerka ;))

Pawle ale po co takie teksty?
Po prostu mamy inne zdanie w tej materii a ciągłe polecanie tutaj z Twojej strony Nikona czy bezlusterkowców musi zwracać uwagę - ale przecież nie powoduje żadnych sankcji. To wbrew pozorom pod tym względem bardzo liberalne forum :-D. Natomiast nie dziw się że nie wszyscy będą podzielać ten entuzjazm ;).

epicure
08-06-2012, 18:32
gietrzy ma rację, naleśnik 40 f/2,8 jest do niczego nawet na FF, nie mówiąc już o cropie. Nie rozumiem tego ruchu Canona.

[edit]

Nikoniarze czyli użytkownicy sprzętu marki Nikon czy nikoniarze czyli malkontenci z forum nikona?

Użytkowników Nikona znam głównie z forum nikoniarzy, więc na jedno wychodzi :)

jacek_73
08-06-2012, 18:37
gietrzy ma rację, naleśnik 40 f/2,8 jest do niczego nawet na FF, nie mówiąc już o cropie. Nie rozumiem tego ruchu Canona.

To macie wspólną rację. 40mm to ogniskowa jak każda inna. Smieny miały 40 montowane, canonety również...i masa ludzi tym pstrykała. Więc nie taka znowu do niczego :evil:

EDIT:

[edit]

Użytkowników Nikona znam głównie z forum nikoniarzy, więc na jedno wychodzi :)

Nie ma mnie na forum nikona fcale, znam za to kilka osób z TYM sprzętem więc dla mnie różnica istnieje :)

jotes25
08-06-2012, 18:39
tymczasem zanosi sie, ze 7d zostanie dluzej na rynku (4 rok?), bedzie nowy firmware i to nie jakies poprawki...
tego tez nie rozumiem ;)

gavin
08-06-2012, 18:40
40mm na cropie też jest niczego sobie, ja uwielbiam mojego Hexanona 1.8/40 na Nexie.

epicure
08-06-2012, 18:42
No tak, technologie użyte w Smienie to faktycznie standard, do którego należy dzisiaj dążyć ;) Obiektyw jest bez sensu nie z powodu ogniskowej, tylko światła. Kto go kupi zamiast EF 35 f/2 czy EF 50 f/1,4 (a nawet f/1,8)? W imię czego? Dla kogoś są te obiektywy za duże lub za jasne? Za drogie? No nie sądzę...

[edit]

tymczasem zanosi sie, ze 7d zostanie dluzej na rynku (4 rok?), bedzie nowy firmware i to nie jakies poprawki...
tego tez nie rozumiem ;)

Nikon też się raczej nie kwapi do zmiany warty na stanowisku D300. Zobaczysz, któregoś dnia się obudzą i obaj ci producenci wypuszczą konkurencyjne puszki w tym samym czasie, jakby się umówili ;)

jacek_73
08-06-2012, 18:53
...Kto go kupi zamiast EF 35 f/2 czy EF 50 f/1,4 (a nawet f/1,8)?...

Stawiam flaszkę że kilka osób (z forum c-b.info) GO łyknie. Przyjmujesz zakład?

... jakby się umówili ;)

Podobno są przypadki, że córka jest starsza od matki...oczywiście że się umówili :)

jotes25
08-06-2012, 18:53
No tak, technologie użyte w Smienie to faktycznie standard, do którego należy dzisiaj dążyć ;) Obiektyw jest bez sensu nie z powodu ogniskowej, tylko światła. Kto go kupi zamiast EF 35 f/2 czy EF 50 f/1,4 (a nawet f/1,8)? W imię czego?

W imie mody, taki sam bezsens jak z SUVami, tylko w druga strone ;)

Opa_Apo
08-06-2012, 19:05
Naleśnik będzie na evil'a z aps-h. Wtedy pasuje idealnie hehehe :twisted:

jacek_73
08-06-2012, 19:07
Naleśnik będzie na evil'a z aps-h. Wtedy pasuje idealnie hehehe :twisted:

To już wiemy od dawna :rolleyes:

akustyk
08-06-2012, 19:09
No tak, technologie użyte w Smienie to faktycznie standard, do którego należy dzisiaj dążyć ;) Obiektyw jest bez sensu nie z powodu ogniskowej, tylko światła. Kto go kupi zamiast EF 35 f/2 czy EF 50 f/1,4 (a nawet f/1,8)? W imię czego? Dla kogoś są te obiektywy za duże lub za jasne? Za drogie? ;)

35 ma, bardzo delikatnie rzecz ujmujac, niezbyt piekny bokeh, 50/1.4 lepiej, ale tez tylka nie urywa. ani rpwniez ostrosc obu ponizej f/2.8. taki tani 40/2.8 to zupelnie sensowne szklo do FF jako alternatywa o ww.

do cropa rowniez tego nie widze.

imho, perfekcyjnym body do tego 40/2.8 jest 350D-FF. tylko takiego poki co nie ma :)

Kolekcjoner
08-06-2012, 19:10

40 jest jak najbardziej na miejscu w tej cenie, w tej jasności i w tym gabarycie. Jest jak najbardziej sensowny :D.

tego tez nie rozumiem ;)

Też mam problemy ze zrozumieniem - czyżby to oznaczało, że następca 60D nie będzie zbyt szybko?

epicure
08-06-2012, 19:34
35 ma, bardzo delikatnie rzecz ujmujac, niezbyt piekny bokeh...

A widzisz, to nie zauważyłem, mimo że używam. Ale nawet gdybyś miał rację, to już sam fakt tego, że w przypadku 35-tki mówimy o bokeh świadczy o tym, że ten bokeh jest. Bo przy 40 f/2,8 na cropie to go nie będzie wcale ;)

ani rpwniez ostrosc obu ponizej f/2.8.

Nie mam żadnych zastrzeżeń do ostrości tych obiektywów.

taki tani 40/2.8 to zupelnie sensowne szklo do FF jako alternatywa o ww.

A moim zdaniem nie jest żadną alternatywą, a jeśli już, to na pewno nie nazwałbym jej sensowną. Jak ktoś wydaje kasę na FF, głupotą byłoby oszczędzać paręset złotych i nie kupić obiektywu jaśniejszego o działkę lub dwie (tym bardziej, że za kolejną działkę już się płaci tysiące). Jak będzie chciał mieć super ostrość, to sobie go przymknie, a jeśli będzie chciał mieć małą GO, to go otworzy. A przy f/2,8 to ni wte, nie wewte.. Na rozmiarze też za bardzo nie zyska, bo i tak nie włoży lustrzanki FF do kieszeni, nawet gdyby obiektyw był grubości dekielka. Może do filmów? Hmm... Stabilizacji nie ma, pierścień ostrości tak mały, że pewnie nie da się go wygodnie obsługiwać... Jak dla mnie totalne pudło! Ale pewnie będzie się sprzedawać, jak wszystko, co wypuszcza Canon.

akustyk
08-06-2012, 20:58
A moim zdaniem nie jest żadną alternatywą, a jeśli już, to na pewno nie nazwałbym jej sensowną. Jak ktoś wydaje kasę na FF, głupotą byłoby oszczędzać paręset złotych i nie kupić obiektywu jaśniejszego o działkę lub dwie (tym bardziej, że za kolejną działkę już się płaci tysiące).

mam FF. bez wiekszego zajakniecia zamienilbym swojego Sigmofona 50/1.4 na maly, lekki 50/2.8 z dobrym AF i dobrym bokehem. przy calej mojej sympatii do Sigmofona, ktorego bardzo lubie, ale ze wzgledow gabarytowych nie dorzucam do plecaka. a foce nim w 99,9% przypadkow od f/2.8 poczawszy.

Jak będzie chciał mieć super ostrość, to sobie go przymknie, a jeśli będzie chciał mieć małą GO, to go otworzy.

tylko gabarytu sobie nie zmniejszy... ;)

A przy f/2,8 to ni wte, nie wewte.. Na rozmiarze też za bardzo nie zyska, bo i tak nie włoży lustrzanki FF do kieszeni, nawet gdyby obiektyw był grubości dekielka.

40/2.8 zawsze dopakuje sobie do plecaka na wyjazd tygodniowy. z 50/1.4, nawet canonowskim, juz bym sie tak nie rozpedzal...

moje osobiste zdanie: na * mi nie wiadomo jak jasna stalka, ktora i tak bede przymykal (bo bede), jesli moge kupic taniej ekwiwalentna dla mnie optycznie stalke ciemniejsza. mniejsza i lzejsza, a przy mniejszym maksymalnym otwarciu zapewne mniej przekorygowana optycznie wiec i z reguly z bezpieczniejszym bokehem... ;) krotko mowiac: po kiego?

dinderi
08-06-2012, 22:41
Jak ktoś wydaje kasę na FF, głupotą byłoby oszczędzać paręset złotych i nie kupić obiektywu jaśniejszego o działkę lub dwieChyba, że ma się ochotę schować takie FF razem z obiektywem do kieszeni spodni. Do moich bojówek 5DII z naleśnikiem wejdzie bez problemu. Z jasniejszym o działkę obiektywem już nie.
To jest obiektyw dla reportera, podróżnika, zawodowca.

Tornvald
08-06-2012, 23:24
Tak sobie czytam i nie rozumiem tego psioczenia. To specyficzny obietyw. Ewidentnie pod filmowanie do 650D. Ogniskowa 40 to nie az takie dziwy zwlaszcza w M systemie. Obiektyw dosc jasny( do filmowania wystarczy) a jednoczesnie malutki i leciutki. Jest ciemniejszy ale po MTFach nalezy wnioskowac,ze bardzo ostry. Jednoczesnie tani. Nie jest to jakies cudo ale jak sie komus nie podoba nie musi kupowac. Wg. mnie jako taki sens taka konstrucja ma. Zreszta co tam moje zdanie jak widac Canon wiedzial co robi. Ktos tutaj pisal ,ze straszny szal sie rozpetal za tym obiektywem. Masa ludzi chce to preorderowac. Jednym slowem ciepla buleczka a o to Canonowi chodzi. Wychodzi na to ,ze porazki nie bedzie..przynajmniej finansowej.

A pozwole sobie jeszcze zacytowac informacje prasowa:

Kompaktowe, wszechstronne i mocne
Canon przedstawia nowe obiektywy EF-S 18–135mm f/3.5–5.6 IS STM i EF 40mm f/2.8 STM

Warszawa, 8 czerwca 2012r. – Canon prezentuje dwa lekkie i kompaktowe obiektywy – EF-S 18–135 mm f/3.5–5.6 IS STM i EF 40 mm f/2.8 STM wyposażone w nowe funkcje, w tym m.in. ciągły autofokus w trybie filmowania. Oba modele to doskonała jakość obrazu i wszechstronność, która gwarantuje fotografom na każdym poziomie umiejętności wykonanie zdjęć i filmów praktycznie w każdej sytuacji.

Szybki, precyzyjny autofokus dla filmowców i fotografów
Obiektywy EF-S 18–135 mm f/3.5–5.6 IS STM i EF 40 mm f/2.8 STM zapewniają pełną ręczną kontrolę w trybach AF i M przy fotografowaniu. Sprawdzają się także podczas filmowania, pozwalając na precyzyjne ustawienie ostrości w czasie nagrywania. Oba modele to najlepsi towarzysze nowego EOS 650D. Posiadają technologię silnika krokowego (STM), który zapewnia szybkie, ciągłe ustawienie ostrości przy nagrywaniu filmów. Jest to szczególnie przydatne podczas rejestracji dynamicznych wydarzeń lub kręcenia materiałów z podróży. Minimalny dystans ustawienia ostrości to 0,39 m i 0,3 m odpowiednio dla EF-S 18–135 mm f/3.5–5.6 IS STM i EF 40 mm f/2.8 STM.

EF-S 18–135mm f/3.5–5.6 IS STM – wszechstronny, zaawansowany obiektyw zmiennoogniskowy
Mały, wszechstronny obiektyw przystosowany do rejestrowania różnych obiektów. Doskonały do pracy w podróży. Zakres ogniskowych 18–135 mm odpowiada zakresowi obiektywu 29–216 mm zamocowanego na aparacie pełnoklatkowym. Technologia dynamicznego stabilizatora obrazu niweluje drgania i ruch aparatu podczas filmowania. Stabilizator obrazu umożliwia fotografowanie w słabym świetle bez statywu i lampy błyskowej. Czasy naświetlania mogą być nawet o 4 stopnie dłuższe niż standardowo — bez efektu drgań aparatu.

EF 40 mm f/2.8 STM – zwarta, płaska konstrukcja, wysoka jakość obrazu
EF 40 mm f/2.8 STM to pierwszy obiektyw typu pancake (naleśnik) firmy Canon ze stałą ogniskową 40 mm i jasną przysłoną f/2.8. Uniwersalna ogniskowa 40 mm znakomicie sprawdza się w podróży. Wszechstronne zastosowanie: od portretów, przez krajobrazy, po fotografię uliczną. Wspaniała jakość obrazu w całym kadrze dzięki asferycznej konstrukcji obiektywu i powłokom Super Spectra.

EF-S 18–135 mm f/3.5–5.6 IS STM – kluczowe funkcje
•Szeroki zakres ogniskowych 18–135 mm — idealny w podróży
•Płynna, cicha regulacja ostrości podczas filmowania zgodnymi aparatami
•Dynamiczny stabilizator obrazu — filmy bez drgań
•Szybki AF z możliwością pełnej ręcznej regulacji
•Min. odległość ostrzenia: 0,39 m.

EF 40 mm f/2.8 STM – kluczowe funkcje
•Zwarta, płaska konstrukcja
•Płynna, cicha regulacja ostrości podczas filmowania zgodnymi aparatami
•Jasny maksymalny otwór przysłony f/2,8 umożliwia fotografowanie w słabym świetle
•Odległość ostrzenia: 0,3 m
•Szybki, cichy AF — ostry obraz
•Znakomita jakość obrazu w całym kadrze.

jacek_73
09-06-2012, 00:03
Jednym słowem chodzące doskonałości te obiektywy...jak swego czasu EF-s 17-85 :mrgreen:

Sergiusz
09-06-2012, 01:27
Człowiek cieszy się dwa razy. Raz jak kupi i raz jak sprzeda. Doskonały obiektyw.

gietrzy
12-06-2012, 10:14
Nadchodzi made in Brazil
http://www.usa.canon.com/cusa/about_canon?pageKeyCode=pressreldetail&docId=0901e02480581e9a

Kolekcjoner
12-06-2012, 23:46
4 dslr jeszcze w tym roku. Pytanie czy wlicza się w to DX i DC czy nie.
Jeszcze mogą dać: 70D, 1200D i nie bardzo wiem co dalej?

http://www.canonrumors.com/2012/06/4-new-dslrs-coming-in-2012-cr2/

gavin
13-06-2012, 08:00
70D, 1200D, 5DX (40Mpix), 7D (Aps-H) :)

gietrzy
13-06-2012, 08:05

Jeszcze aparat, który będzie bardziej pierwsiejszy niż Jestem w serwisie.

rysib
13-06-2012, 10:02
7D (Aps-H) :)

Się kolega rozmarzył. Było by fajnie, tylko czy jest sens z ekonomicznego punktu widzenia utrzymywać trzy rozmiary matryc? Posiadacze obiektywów EF-S którzy chcieli by kupić następcę 7D, musieli by sprzedawać sporą część i zastanowili by się dwa razy bad przesiadką. A to może zmniejszyć sprzedaż modelu.
Tak podpowiada rozum, choć serce śpiewa że miło by było ;)

wain
13-06-2012, 10:27

3 jesli odliczysz 1DX ktory dopiero wejdzie :D

7D (Aps-H) :)

Wg mnie bylby strzal w 10. Nie sadze ze ktos kupi jednoczesnie 1dx i 1dIV.
Ale 1dX i takie 7dII (1500Euro) z APS-H to lyknalby prawie kazdy fotoreporter sportowy.

Goomis
13-06-2012, 13:36

- Niby ma być coś FF "1D like" z dużą matrycą (3D 40Mpx, 3fps?? :D )
- Entry level FF (lub 5DmkII z matrycą APS-H?)- bardziej bezpośredni następca 5DmkII (5De ? :P ) Obstawiam 12-18Mpx, 3fps, video (AF) jak w tym nowym 650D (naleśnik z STM hitem sprzedaży :D ), body z tworzywa i odchylany ekran (coś jak 600D) za ~2-2,5k zielonych. I razem z naleśnikiem jest FF (lub APS-H co daje 52mm czyli standard) do kieszeni :P Aparat na rodzinne wypady i street photo/video jako któreś tam body z kolei lub smakowity kąsek dla świadomych fanów m43(z naleśnikiem zjadliwe rozmiary, możliwości jakościowe po podpięciu eLek! ;) )
- 70D i 7DmkII (nie sądzę aby był APS-H)

jaś
13-06-2012, 13:56
Wydaje się że matryca APS-H z każdej strony (zarówno od APS-c jak i FF) patrząc jest martwa i nie ma istotnej potrzeby ożywiania trupa.

gietrzy
13-06-2012, 14:07
Wydaje się że matryca APS-H z każdej strony patrząc jest martwa i nie ma istotnej potrzeby ożywiania trupa.

Powiedz to kolesiom z gazety, którzy już mają 16-35II, taki reporterski tarpan. Teraz mogliby go zapiąć pod puszkę... dużo tańszą.

BTW. Mocno niepotwierdzone źródło donosi o super matrycy w sensie rozmiaru - były by jaja jakby zrobili MultiAspectRatio na EOS Cine.

jaś
13-06-2012, 14:56
Powiedz to kolesiom z gazety, którzy już mają 16-35II, taki reporterski tarpan. Teraz mogliby go zapiąć pod puszkę... dużo tańszą.

BTW. Mocno niepotwierdzone źródło donosi o super matrycy w sensie rozmiaru - były by jaja jakby zrobili MultiAspectRatio na EOS Cine.

Zawsze będą jacyś kolesie którzy mają "poboczne potrzeby" a to będą chcieli więcej w światłach a to więcej w cieniach a to kurtynkę (też bym chciał bo ta gumka jest do kitu) ale wszystko co się nie mieści w głównym nurcie kiedyś zostanie zredukowane - czas APS-H minął bezpowrotnie - efemeryda której celem było obejście ograniczeń - ogranicznia zniknęły - format umarł.

gavin
13-06-2012, 15:14
Wydawałoby się, że odświeżanie 24 2.8 28 2.8 i puszczenie 40 2.8 to też ostatnie co teraz Cwanon zrobi.

Goomis
13-06-2012, 15:18
Zawsze będą jacyś kolesie którzy mają "poboczne potrzeby" a to będą chcieli więcej w światłach a to więcej w cieniach a to kurtynkę (też bym chciał bo ta gumka jest do kitu) ale wszystko co się nie mieści w głównym nurcie kiedyś zostanie zredukowane - czas APS-H minął bezpowrotnie - efemeryda której celem było obejście ograniczeń - ogranicznia zniknęły - format umarł.

"poboczne potrzeby" taaa
16-35 i 70-200 + supertelasy (różne, zależy do czego) + APS-H (seria 1D) to dla bardzo znaczącej grupy fotoreporterów idealne narzędzia pracy. Nazywanie tego "pobocznymi potrzebami" to co najmniej spora ignorancja.
1DX jest fajny (póki co na papierze) ale kto wie czy przyzwyczajenia nie przeważą i np. zamiast wymienić 2-3 body 1DmkIII/IV wymieniane będzie 1-2 żeby sobie zostawić APS-H jeszcze przez jedną generację (a może nawet 2?).
Pewnie wszystko będzie zależało od głosów pro po tym jak już w końcu 1DX wejdzie na rynek.

jaś
13-06-2012, 16:05
"poboczne potrzeby" taaa
16-35 i 70-200 + supertelasy (różne, zależy do czego) + APS-H (seria 1D) to dla bardzo znaczącej grupy fotoreporterów idealne narzędzia pracy. Nazywanie tego "pobocznymi potrzebami" to co najmniej spora ignorancja.
1DX jest fajny (póki co na papierze) ale kto wie czy przyzwyczajenia nie przeważą i np. zamiast wymienić 2-3 body 1DmkIII/IV wymieniane będzie 1-2 żeby sobie zostawić APS-H jeszcze przez jedną generację (a może nawet 2?).
Pewnie wszystko będzie zależało od głosów pro po tym jak już w końcu 1DX wejdzie na rynek.

kupią 1DX :) fakt faktem że APS-H nie wynikło z potrzeb a z ograniczeń i tak jak napisałem ograniczenia znikły - znika format, jak będą tęsknić to sobie będą przycinać ps-em fullframa do APS-H ;), albo im canon przytnie na poczekaniu w korpusie.

wain
13-06-2012, 16:43
kupią 1DX :) fakt faktem że APS-H nie wynikło z potrzeb a z ograniczeń i tak jak napisałem ograniczenia znikły - znika format, jak będą tęsknić to sobie będą przycinać ps-em fullframa do APS-H ;), albo im canon przytnie na poczekaniu w korpusie.

Przepraszam ... a jakich to ograniczen?
Zapytali sportowych jaki crop ich interesi najbardziej. Krzykneli 1.3x i wielu sobie chwali. Teraz jest moda na FF i Hi Iso wiec musza dac dobre FF ale 1.3 tez nie byloby zle, szczegolnie do walki z nowym przyszlosciowym nikonem dx(4?)xx ... a taka matryca w puszcze wielkosci 7d by sie mogla spodobac tymbardziej.

epicure
13-06-2012, 17:28
Wystarczy, że zrobią puszkę FF z funkcją Magic Inteligent Digital Power Pro Teleconverter, która wytnie ze zdjęcia cropa x1,3 i wyrzuci resztę i wszyscy będą zadowoleni. Nikon już to ma, tylko że cropuje do formatu DX i CX.

Kolekcjoner
13-06-2012, 18:07
..... 7D (Aps-H) :)
Chyba nie bardzo bo w takim razie po co by mieli wypuszczać nowy firmware do starca ;) (jeśli to prawda oczywiście).
Też mi się wydaje że APS-H już umarło i nikt go nie wskrzesi.

dziobolek
13-06-2012, 19:49
Przepraszam ... a jakich to ograniczen?...

O ile mnie pamięć nie myli, to ograniczeniem/problemem był tryb seryjny,
który udało się podnieść/obejść przez zastosowanie cropa 1.3.

Stąd zwykło się też mówić, że:

- jedynki FF to do studia,
- jedynki x1.3 do sportu i reporterki.

Pozdrówka!

Kolekcjoner
15-06-2012, 21:48
"Król" szerokich kątów powraca ;)?
http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-ef-14-24-f2-8l-cr2/

gietrzy
17-06-2012, 11:32
"Król" szerokich kątów powraca ;)?
http://www.canonrumors.com/2012/06/canon-ef-14-24-f2-8l-cr2/

Canon is all in :mrgreen: Mogą odebrać troszeczkę konkurencji - nie wiem jakim cudem - pozwalając na używanie filtrów, nie mniej patrząc jak mocno zainwestowali w profile 8-15/4 do DPP nie należy spodziewać się cudów. Powodzenia z ceną, btw.

airhead
17-06-2012, 13:30
Canon is all in :mrgreen: Mogą odebrać troszeczkę konkurencji - nie wiem jakim cudem - pozwalając na używanie filtrów, nie mniej patrząc jak mocno zainwestowali w profile 8-15/4 do DPP nie należy spodziewać się cudów. Powodzenia z ceną, btw.nie ma co się napalać na filtry - szczególnie polara, już na 24mm działa tylko w części kadru

Bahrd
17-06-2012, 13:42
nie ma co się napalać na filtry - szczególnie polara, już na 24mm działa tylko w części kadru
Nawet jak się już ktoś napali, to być może cena go nieco ostudzi:

http://www.adorama.com/LEKITSW150.html za "przejściówkę" i
http://www.adorama.com/LESW1509NDGS.html za każdy kolejny filtr.

jacek_73
17-06-2012, 13:54
Cena na pewno ostudzi rozpalone głowy :lol:

Canon is all in :mrgreen: Mogą odebrać troszeczkę konkurencji ...

Siemylisz :-P Jak zwykle canon przysnął i obudził się z ręką w przysłowiowym nocniku. Próbują teraz nadgonić światłem 2.8 ale szczerze wątpię żeby komukolwiek to było potrzebne do UWA...no i jeszcze raz cena :-)

allxages
17-06-2012, 14:07
Bo w Nikonie jest f/2.8. Z tym, że też uważam że to szkła pod akustyka tylko za jasne (czyt. duże i ciężkie). Do reporterki 16-35L jest raczej niezagrożone. Wedle potrzeb, ale nawet przy takiej samej cenie jak 16-35L to wybrałbym 16-35L bez zastanowienia.

akustyk
17-06-2012, 15:46
IMHO, pod landszaft to bardziej 17-40/4 (IS) tak jak obecne, tylko z ostrymi rogami. tzn. tak zeby przy f/11 dalo sie takowe uzyskac w ogole.

14-24 do landszaftu... nie do konca. ciezkie, bez opcji zalozeni filtrow, a 14mm tak naprawde nie jest do niczego niezbedne...

allxages
17-06-2012, 16:06
To w takim razie nie wiem w ogóle po co jest 14-24. Do reporterski nie, do landszaftów nie. Czy to obiektyw tylko stricte doxxxxxxxx się na foruch internetowych? Pytam serio...jakie jest zastosowanie tego obiektywu?

jacek_73
17-06-2012, 16:10
...Pytam serio...jakie jest zastosowanie tego obiektywu?

Każdemu wg potrzeb. Co cię ogranicza? Fantazja? Wyobraźnia? Punkrockowy koncert możesz nim obfocić i nikomu nic do tego...poważnie:!:

allxages
17-06-2012, 16:11
No ale w Canonie po coś go chyba stworzyli? Raczej nie projektuje się obiektywów na zasadzie "fajnie te cyferki ogniskowych będą razem wyglądać" ?

jacek_73
17-06-2012, 16:16
Obawiam się że trafiłeś w sedno :lol:

Sergiusz
17-06-2012, 16:32
A jeszcze fajniej będą wyglądały obok cyferek określających jasność oraz ten najdłuższy ciąg oznaczający cenę. Razem będzie pięknie.

jacek_73
17-06-2012, 17:42
Pewnie będzie coś w granicach nikora, plus 2000 za czerwony pasek.

airhead
17-06-2012, 17:50
Pytam serio...jakie jest zastosowanie tego obiektywu?no do reporterki, wydarzeniówki, newsu - nazywaj to jak chcesz
jakby był do krajobrazów, to po co byłoby takie światło?
jest dla wszystkich tych, którzy mają już 24-70 i chcę mieć szerzej w zoomie
(np. gdy w czasie klepania newsów wchodzą im w kadr koledzy z 16-35, to teraz właściciele tego szkła będą mogli wepchnąć się jeszcze bliżej tematu :D )
poza tym generalnie jest tendencja do pokrywania wszystkich ogniskowych w zoomach - Canon zrobił nawet zooma rybie oko :)

niemniej jak i tak wolałbym zakres 16-35

Bahrd
17-06-2012, 17:52
No ale w Canonie po coś go chyba stworzyli? Raczej nie projektuje się obiektywów na zasadzie "fajnie te cyferki ogniskowych będą razem wyglądać" ?
Raczej nie ;) Z Nikkora:

http://www.flickr.com/photos/makhmutov/7316878706/in/pool-647585@N21/
http://www.flickr.com/photos/69763381@N02/7305642038/in/pool-647585@N21/

Grzesiek_PL
17-06-2012, 20:34
Zoom rybie oko jest do panoram, przy 8mm z 2 lub 3 zdjęć masz całą panorame przy 15mm z 8 zdjęć (dla pełnej klatki). Bez trudu zmiany szkła pytasz klienta ile płaci i dostosowujesz się do jakości :D

Co do 14mm to też bardzo fajna ogniskowa do panoram (na pełnej klatce). Przy wykonywaniu panoramy zachowuje się prawie jak fiszaj 15mm.

Jeśli praca pod światło będzie na poziomie 17-40 to będzie idealnie ;)

gietrzy
17-06-2012, 23:31
To w takim razie nie wiem w ogóle po co jest 14-24. Pytam serio...jakie jest zastosowanie tego obiektywu?

(Spóźniony) wół roboczy wszelakiej maści reporterów, szczególnie z 1D3/4. Poza tym nie zapominajmy, że wg pierwszych plotek (kilka miesięcy po anonsie Nikkora; northlight) to miał być 12-24L. Dla mnie nic się nie zmienia, ciekawe tylko czy dobiją optyką chociaż do małego 7-14/4 Panasa.

allxages
17-06-2012, 23:36
No jeśli chodzi o panoramki na 14mm to pomijając że jest stałka 14mm, to nadal po co pozostałe 15-24....

Jako wół roboczy dla reporterów to zdecydowanie lepszy jest 16-35 jeżeli chodzi o ogniskowe. Owszem - zgadzam się dla APS-H - super. Tylko skoro wchodzi 1Dx i skończyli zabawę z APS-H to...to po co robić drogie (bo nie wierze w promocje jak na targu we wtorki) szkło do trupa?

Tak myslę, że może to być tylko po to, aby w katalogu mieć bezpośredniego konkurenta do Nikkora, ale że nikt nie wierzy że jakościow będzie to tak samo dobre to dalej nie wiem o co biega :)

epicure
17-06-2012, 23:39
Ludzie chcą ładować w takie ogniskowe kupę siana, no to Canon na nich trochę zarobi (o ile plotka się potwierdzić). Pytanie o sens jest bez sensu ;)

Grzesiek_PL
18-06-2012, 00:17
14mm 2.8 II L pracą pod światło nie powala. W niektórych przypadkach może bardzo utrudniać pracę. To co może 14mm 2.8 III ? :lol:

Ciekawe jest to, że zoom taki jak 17-40 bardzo dobrze pracuje pod światło a stałki już nie...

Goomis
19-06-2012, 17:44
Tak jak byłem mocno za 14-24L to chyba się wyleczyłem.
Bo co Canon zrobi jak go wypuści? Wycofa 14LmkII? To by było jedyne logiczne rozwiązanie. Ale to szkło już kosztuje 2350$. Jak za zooma zawołają tyle samo to stałki nikt nie kupi, chyba, że zoom będzie miał gorszą jakość. Z tym, że stałce do nikkora jeszcze brakuje. Bez sensu.
Pewnie będzie super jakość, cena 2500-2800$ (sic! - czytaj w przeliczeniu na PLN ~11-12k). Nie dziękuję poproszę Samyanga na naprawdę specjalne okazje i 16-35L :P

Kolekcjoner
19-06-2012, 19:56
cena 2500-2800$ (sic! - czytaj w przeliczeniu na PLN ~11-12k).
No, no.... dobrze kombinujesz 8-).

jacek_73
19-06-2012, 20:12
...Bo co Canon zrobi jak go wypuści? Wycofa 14LmkII?...

Nieeee..ehhehee :mrgreen: Zostawią go jako 'opcje dla biedaków'...i chyba stanieje (14/2.8 II rzecz jasna).

SenK
28-06-2012, 16:03
Witam, przejrzałem wątek do tyłu, oraz użyłem szukajki, jednak mi nie pomogła.
Czy wiadomo coś na temat nowej 35/1.4 II ?? bo google też mało co wie..