Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
To szkło ma chyba ze dwadzieścia lat więc może kiedyś trafią z rumorsami 8-).
Nawet pełnoletnie nie jest...;)
Myślę, że premiera w listopadzie jest już nieodwołalna.
Szkiełko będzie wymiatać, sadząc po jakości C70-300L IS.
Fajnie by było, żeby opinie nie kończyły się wyłącznie na biadoleniu odnośnie ceny. W końcu potencjalni kupujący mają czas od lipca, żeby się z ta ceną oswoić (pewnie ok. 8700 PLN).
Kolekcjoner
27-10-2014, 04:09
Nawet pełnoletnie nie jest...;)
Pisałem z głowy :oops:.
No zobaczymy. Zobaczymy też czy będą tak świrować z ceną jak w wypadku większości premier nowych eLek.
Ale już np. 400/5.6 L ma 21 lat! I raczej bezpośredniego następcy nie należy się spodziewać. Następcą może być właśnie nowy 100-400 o ile Canon pójdzie o krok dalej niż w przypadku wspomnianego tu 70-300. Czyli da lepsze MTF-y (np. przez zastosowanie elementów fluorytowych) i możliwość pracy z extenderami.
Z trochę innej beczki: https://translate.google.com/translate?hl=es&sl=es&tl=en&u=http://www.dslrmagazine.com/digital/tecnicas-de-fotografia-digital/encuentro-con-mr.-kazuto-yamaki-ceo-de-sigma.html
Bardzo ciekawa lektura, wbrew pozorom także sporo o Canonie.
1. Dzisiaj "dowiedziałem się" dlaczego nie ma nowych ultrajasnych szkiełek (f/1.2, f/1.4, f/1.8 itp.). Niestety nie mogę nic więcej napisać na ten temat (proszę też nie pytać na PW), ale przynajmniej jest zaczyn do rozmyślań ;)
2. Zupełnie BEZ ZWIĄZKU z pkt. 1 kolejna ciekawa lektura http://www.canon.com/ir/conference/pdf/conf2014q3e.pdf. Ogólnie pozytywy są, choć lekko nie jest.
1. Dzisiaj "dowiedziałem się" dlaczego nie ma nowych ultrajasnych szkiełek (f/1.2, f/1.4, f/1.8 itp.). Niestety nie mogę nic więcej napisać na ten temat (proszę też nie pytać na PW), ale przynajmniej jest zaczyn do rozmyślań ;)
unia europejska ich ogranicza :mrgreen:
Nie będzie jasnych szkieł - nie będzie problemów z BF/FF ;)
happytommy
29-10-2014, 15:58
A mi się marzy jasna sigma 85 f/1.4 w wersji ART albo 135 f/1.8... Coś tam kiedyś na rumors było ale ucichło.
Więc skoro Canon odpuści to może chociaż Sigma nie zawiedzie.
xxkomarxx
29-10-2014, 18:40
A czego ty chcesz od 135L
Kolekcjoner
29-10-2014, 19:23
A ja się dowiedziałem że Canon w ogóle zmienia branżę i będą robić mieszadła do mleka dla dzieci - nie pytajcie skąd to wiem, bo nie mogę powiedzieć ale przynajmniej będzie można snuć rozważania co dalej i czym trzeba będzie robić zdjęcia :mrgreen:.
Fotopstryczek
29-10-2014, 19:58
1. Dzisiaj "dowiedziałem się" dlaczego nie ma nowych ultrajasnych szkiełek (f/1.2, f/1.4, f/1.8 itp.).
A ja się dowiedziałem że Canon w ogóle zmienia branżę i będą robić mieszadła do mleka dla dzieci
Więc Zelmer będzie robił średni format?
A ja się dowiedziałem że Canon w ogóle zmienia branżę i będą robić mieszadła do mleka dla dzieci - nie pytajcie skąd to wiem, bo nie mogę powiedzieć ale przynajmniej będzie można snuć rozważania co dalej i czym trzeba będzie robić zdjęcia :mrgreen:.
No w mieszaniu Canon zły nie jest :)
ale i tak znajdą się tacy którzy powiedzą, że nawet do tego się nie nadaje :D
Kolekcjoner pisał ostatnio, że biorą się za uprawę ogórków. Teraz okazuje się, że będą je mieszać z mlekiem. I narobił mi smaku na mizerię. To pierwsza dobra wiadomość :)
Druga jest zaś taka, że tylko dzisiaj i jutro nowy Canon 6d w Polsce efektywnie za ca. 4500!!!
Druga jest zaś taka, że tylko dzisiaj i jutro nowy Canon 6d w Polsce efektywnie za ca. 4500!!!
Przy założeniu, że tablet się sprzeda za 1100zł. Co daje nowe 6D w cenie używanego Marka II.
Przy założeniu, że tablet się sprzeda za 1100zł. Co daje nowe 6D w cenie używanego Marka II.
no to wakomy potanieją na allegro
no to wakomy potanieją na allegro
Niekoniecznie. Sprzedaż w tej promocji pewnie nie była duża, no i nie każdy tablet trafi na allegro.
Kolekcjoner
30-10-2014, 22:45
Kolekcjoner pisał ostatnio, że biorą się za uprawę ogórków. Teraz okazuje się, że będą je mieszać z mlekiem. I narobił mi smaku na mizerię. To pierwsza dobra wiadomość :)
Błeeee, nie lubię mizerii.
xxkomarxx
03-11-2014, 22:44
Ciekawe
http://petapixel.com/2014/11/03/rumor-canon-use-sony-multi-layer-sensors-two-upcoming-cameras/
Kolekcjoner
03-11-2014, 22:56
Moim zdaniem jest to mało prawdopodobne. Zbyt dużo zainwestowali żeby teraz to odłożyć na półkę, nie mówiąc już o tym że Canon nie jest firmą robiącą tylko foto więc różnej maści sensory wykorzystują w bardzo wielu sprzętach i zwyczajnie opłaca im się mieć i rozwijać własną technologię. O ile wiem część też /po cichu/ sprzedają. Byłoby to mało logiczne działanie.
A przykład jakiegoś kompakta jest o tyle bezpodstawny że oni od dawna małpy czy kamery wyposażali (chyba do dziś tak jest) w sensory Sony, więc to nie jest nic nowego.
No chyba że to przejaw Japońskiej solidarności i chcą pomóc upadającej siostrzanej firmie ;).
xxkomarxx
03-11-2014, 23:00
Kto wie. Zobaczymy ile prawdy w tej plocie, ale tez nie sadze by Canon pchal sie w cos takiego.
Nie wykluczam takiej możliwości. Canonowi i tak pozostanie produkcja matryc dual-pixel dla APS-C i kamer Cxxx więc będą mieli co robić i nie oznacza to wycofania się. A multilayer od Sony tylko do najwyższych modeli gdzie jakość obrazu musi być bezkompromisowa i gdzie dual-pixel jest zupełnie zbędny.
No chyba że to przejaw Japońskiej solidarności i chcą pomóc upadającej siostrzanej firmie ;).
W tym już pomagają gracze, niekoniecznie dobrowolnie.
Ceny gier na konsole biją wszelkie rekordy zdzierstwa :-)
Kolekcjoner
04-11-2014, 16:51
Jak widać marnie. Bodaj wczoraj był artykuł o ogromnych problemach finansowych firmy.
Spojrzałem w raport finansowy Sony za II kwartał. Działka foto daje niewielki zysk (!), natomiast działka produkcji sensorów kwitnie :) Ale już komórki Sony z tymi sensorami przynoszą spore straty. Dział konsol rzeczywiście zamiata konkurencję.
P.S. Po publikacji danych finansowych akcje Sony wzrosły w ciągu ostatnich dni o jakieś 20%
Za chwilę będzie jednak nowy 100-400. Czyli dość konserwatywne posunięcie. Jest za to kilka drugorzędnych ciekawostek natury mechanicznej, a inne może i też.
Za chwilę będzie jednak nowy 100-400. Czyli dość konserwatywne posunięcie. Jest za to kilka drugorzędnych ciekawostek natury mechanicznej, a inne może i też.
a skad to wiadomo? rzuc jakims linkiem, jesli masz...
canonrumors.com
--- Kolejny post ---
P.S. Zdjęcie wygląda bardzo wiarygodnie.
--- Kolejny post ---
PS2. Ostatnimi czasy zdjęcia wyciekają zwykle dzień lub dwa przed premierą, więc raczej już b. blisko jest.
no wyglada ciekawie. bede mogl myslec o zamianie 70-300 L na combosik 70-200/4 + 100-400 mkII.
tak jakby 16-35/4 mnie nie kusil... :)
happytommy
06-11-2014, 16:33
Wygląda bardzo kompaktowo, wręcz rewelacyjnie, podoba mi się :)
Ciekawe jaka będzie cena bo o jakość optyki i wykonanie raczej bym się nie martwił.
no wyglada ciekawie. bede mogl myslec o zamianie 70-300 L na combosik 70-200/4 + 100-400 mkII.
tak jakby 16-35/4 mnie nie kusil... :)
C16-35/4L + C70-300L po cashbacku dadzą akurat nowiutkiego C100-400L II jeśli podtrzymają cenę 2400 USD.
Fotopstryczek
06-11-2014, 19:41
Po co w tym układzie 70-200? 100-400 mkII wygląda kompaktowo (przynajmniej na zdjęciu)
Jeszcze go nie ma a już do mnie mówi "kup mnie" :mrgreen:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://p.twpl.jp/show/orig/M4d18)
--- Kolejny post ---
Kompaktowy to on nie jest. Po prostu grubszy i dlatego wydaje się krótszy...
Po co w tym układzie 70-200? 100-400 mkII wygląda kompaktowo (przynajmniej na zdjęciu)
zestawem 6D + 24-105 + 70-200/4 bym sobie oblatywal wypady w gorki czy inne familijne w nature
a w plecaku na porzadne statywowe plenerowanie dochodzilby 17-40 (albo 16-35 jak sie kiedys szarpne) i 100-400 II, plus jakies 100D albo inne cropowe malenstwo w roli telekonwertera do dlugiej parowki ;)
70-300 L mi w tej chwili sluzy jako jedyny telezoom. ale w gory jest tak jednak ciut za duzy i za ciezki. a 200mm mi w tym temacie w 95% starcza.
Kompaktowy to on nie jest. Po prostu grubszy i dlatego wydaje się krótszy...
od d* strony ten 100-400 mkII wyglada jak 70-300L. srodek jest wyraznie grubszy i inna nozka statywowa (zapewne nie dodawana w zestawie tylko za kolejne 150 EUR :( ). tak ze to nie bedzie taki malutki sloiczek, tylko kawal grubego dzialka
i inna nozka statywowa (zapewne nie dodawana w zestawie tylko za kolejne 150 EUR :( ).
Mocowanie statywowe wygląda na zintegrowane jak w supertele, a jedynie sama stopka odkręcana.
Nada się do motylków i mniejszych stworzeń, powiększenie max. 0,31, MFD 0,98 metra.
że to będzie niezłe szkło to nie mam wątpliwości ciekawi mnie tylko jedno cena :).
Kolekcjoner
07-11-2014, 22:27
Też mnie ciekawi. I jestem pełen obaw.
Fotopstryczek
08-11-2014, 23:56
Introducing the Canon EF 100-400 f/4.5-5.6L IS II ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/11/introducing-the-canon-ef-100-400-f4-5-5-6l-is-ii/)
Price: $2199 USD
Już mi przeszło :shock:
Price: $2199 USD
Już mi przeszło :shock:
To że cena niższa o 200 USD niż zapowiadana to jeszcze nie powód do rezygnacji.
Niska cena nie musi od razu oznaczać marnej jakości. Dobry przykład to C16-35/4L.
BartasPL
09-11-2014, 03:32
7k w PL to niska cena? Niewiele jest droższych szkieł...
7k w PL to niska cena? Niewiele jest droższych szkieł...
Obawiam się, że to w Polsce wyjdzie raczej 7,6 k :(
Gdy w lipcu pojawił się "wyciek" ceny: 2400 USD to nie było wielkiego lamentu na forach. No to mamy...
Nie ma litości dla amatorszczyzny :x Ciemne zoomy "L" w nowszym wydaniu mają swoją cenę.
Z doświadczenia po zakupie C70-300L IS mogę powiedzieć, że dochodzenie psychiki do siebie po absurdalnie dużym wydatku trwa ok. 3 miesiące pod warunkiem, że obrazek rzeczywiście zacny.
Kolekcjoner
09-11-2014, 14:00
Cena zawsze oscylowała w okolicach 70-200 (zwykle trochę poniżej) więc wielkim zaskoczeniem bym tego nie nazywał.
McKiller
09-11-2014, 14:09
Mam pytanie odnośnie ceny, jak sądzicie czy po nowym roku cena spadnie? Poza tym chodzą już plotki o Mark IV na początku 2015 roku czy ktoś może śledzi rynek pod tym kątem ?
McKiller
09-11-2014, 19:12
oczywiście chodziło mi o cenę Canona 5d mark III
xxkomarxx
09-11-2014, 19:44
oczywiście chodziło mi o cenę Canona 5d mark III
Bedzie jaka jest. Wyjdzie mk4 wowczas mk3 zostanie wycofane z produkcji. Mk4 na poczatku bedzie kosztować wiecej jak to nowości.
Zreszta 5dmk4 moze pojawic sie tak samo w 2015 jak i 2016. Nigdzie nie widzialem informacji o premierze po nowym roku
Planowany termin premiery 5dmk4 zgodnie z 3,5 rocznym harmonogramem przypada na jesien 2015 wiex dostepnosc pewnie zima 2015 lub wiosna 2016
McKiller
09-11-2014, 20:11
dzięki panowie :)
Podejrzewam, że pod koniec 2015 roku prawie wszystkie modele będą już na Digicu 6, pewnie najszybciej pojawi się nowy rebel.
Tyle, że z samego DIGICa niewiele dla nas wynika, obojętnie czy 5 czy 6. Canon ma do rozwiązania o wiele większe problemy związane z architekturą sensora i przetwarzania wielokanałowego ADC. One rzutują nie tylko na duży szum odczytu i kiepski DR na niskich ISO, ale także implementację video, AF na matrycy czy możliwość zastosowania EVF. DIGIC to sama końcówka tego potoku.
Pod tym względem przyszły rok zapowiada się pasjonująco. Zwłaszcza, że na Canona nikt nie będzie czekał, a SONY planuje już uderzenie z grubej rury na początku roku.
Co do premier w tym roku, to mam wrażenie, że na 100-400 z grubsza temat się zakończy (choć spodziewam się jeszcze jednego szkła EF-M). Co do korpusów, to już chyba za późno na premierę w kontekście zakupów przedświątecznych. Więc następne premiery pewnie w lutym najwcześniej (choć np. EOS M2 pojawił się dopiero w grudniu, ale on jedynie w Azji sprzedawany jest).
P.S. Właśnie zwrócono mi uwagę, że Canon nie ma żadnego superzooma do filmowania. Czyli np. EF-S 18-300 STM też może pojawić się dość szybko.
PS.2. Ciekaw też jestem czy nowy 100-400 wg Canona ma możliwość współpracy z TC. Nie spodziewałbym się (oczywiście Kenko się ucieszy). I wtedy za rok spodziewałbym się kolejnego tele L w kategorii dla foto-entuzjastów :lol: To jest oczywiście schemat "dojenia", który znamy z korpusów. Choć w przypadku obiektywów na pewno trudniejszy w realizacji.
Tyle, że z samego DIGICa niewiele dla nas wynika, obojętnie czy 5 czy 6. Canon ma do rozwiązania o wiele większe problemy związane z architekturą sensora i przetwarzania wielokanałowego ADC. One rzutują nie tylko na duży szum odczytu i kiepski DR na niskich ISO, ale także implementację video, AF na matrycy czy możliwość zastosowania EVF. DIGIC to sama końcówka tego potoku.
Pod tym względem przyszły rok zapowiada się pasjonująco. Zwłaszcza, że na Canona nikt nie będzie czekał, a SONY planuje już uderzenie z grubej rury na początku roku.
Co do premier w tym roku, to mam wrażenie, że na 100-400 z grubsza temat się zakończy (choć spodziewam się jeszcze jednego szkła EF-M). Co do korpusów, to już chyba za późno na premierę w kontekście zakupów przedświątecznych. Więc następne premiery pewnie w lutym najwcześniej (choć np. EOS M2 pojawił się dopiero w grudniu, ale on jedynie w Azji sprzedawany jest).
P.S. Właśnie zwrócono mi uwagę, że Canon nie ma żadnego superzooma do filmowania. Czyli np. EF-S 18-300 STM też może pojawić się dość szybko.
PS.2. Ciekaw też jestem czy nowy 100-400 wg Canona ma możliwość współpracy z TC. Nie spodziewałbym się (oczywiście Kenko się ucieszy). I wtedy za rok spodziewałbym się kolejnego tele L w kategorii dla foto-entuzjastów :lol: To jest oczywiście schemat "dojenia", który znamy z korpusów. Choć w przypadku obiektywów na pewno trudniejszy w realizacji.
bo to miał być (był lub nawet jeszcze jest) rok szkieł (chyba przespałem cały), następny rok będzie rokiem korpusów :mrgreen: a kolejny rokiem matryc.
Kolekcjoner
11-11-2014, 00:14
A co jest nie tak z video, AFem czy EVF?
Kolekcjoner
16-11-2014, 18:26
EF 35mm f/1.4L II to Finally Come as Well? [CR2] ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/11/ef-35mm-f1-4l-ii-to-finally-come-as-well-cr2/)
Podobno przy okazji premiery 100-400 na niemieckiej stronie Canona był też wyciek szerokokątnego zooma ale szybko wywalili.
Fotopstryczek
17-12-2014, 22:49
No to szykuje się następca 5D2.
50MPx na FF to mniej więcej matryca 7D2 w formie FF. Oby tego nie zepsuli ;)
High Megapixel Camera Coming in 2015 [CR3] ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/12/high-megapixel-camera-coming-in-2015-cr3/)
następca 5d2 to chyba obecny od dawna i popadający już w niełaski 5d3...
ale i tak fajnie, nowa pucha mile widziana :)
jan pawlak
20-12-2014, 08:13
50MPx na FF to mniej więcej matryca 7D2 w formie FF. Oby tego nie zepsuli ;)
High Megapixel Camera Coming in 2015 [CR3] ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/12/high-megapixel-camera-coming-in-2015-cr3/)
Ok, załóżmy że jest rewelacyjna matryca (szumy, dynamika, ...) 50 MPx
Czyli około 120 lpmm.
Więc aby to sensownie wykorzystać :
- jakie obiektywy ?
- prezentowanie na monitorze to potrzeba około 2 Mpix
- jakie duże wydruki ?
jp
Ależ te RAW'y będą wielkie :shock: .
Canon 3D Ť NEW CAMERA (http://thenewcamera.com/tag/canon-3d/)
Fotopstryczek
20-12-2014, 14:51
Dlaczego wielkie?
Nikon D800 7360x4912
50MPx 8660x5774
To będzie nieco większe od 36MPx Nikona.
Więc aby to sensownie wykorzystać :
Jeśli jesteś kotleciarzem, reporterem, hobbystą który nie potrzebuje rozdzielczości. To chyba nie obrazisz się za funkcję 7D2 w 5D4? ;)
Crop mode dający zbliżony obrazek zachowując zbliżoną funkcjonalność (AF, FPS).
Kolekcjoner
20-12-2014, 15:30
Nie no 50 mpx to jest moje marzenie. Śnię po nocach o takiej rozdzielczości. Po co mi duży DR czy gładkie wysokie iso bez bandingu, to mi jest do niczego niepotrzebne. Za to możliwość wydrukowania bilboardu lub fototapety spędza mi sen z powiek :lol:. Czekam z niecierpliwością na to cudo, najchętniej już bym się zapisał w komitecie kolejkowym 8-).
To będzie nieco większe od 36MPx Nikona
Z Nikona :rozmiar pojedynczego pliku RAW to od 32,4 do nawet 74,4 MB,
Te trochę:25% może się skończyć na 100 MB plikach.
W porównaniu do ~ 30MB z 5DIII to dużo .
jeśli użyją matrycy od sony to może nastąpi przełom, na miarę odkrycia ameryki, użytkownicy canona dostaną matrycę z większym DR, aż nie wierzę w co piszę i to może być jedyna realna korzyść z tego nowego aparatu.
najchętniej już bym się zapisał w komitecie kolejkowym
Nie śpiesz się ,kolejki raczej nie będzie.
Dla wiekszości amatorów ( w tym mnie)dotychczasowe body oferują więcej mozliwości niz umiemy wykorzystać.
Przegladałe inne fora .Dominuje zaciekawienie ,ale nie aż takie jak przed 5DIII lub 7DII.
A ja to bym chcial zeby wrocili do matryc 12-16 mp jak 5d classicu
Wysłane z mojego SM-N910C
Z Nikona :rozmiar pojedynczego pliku RAW to od 32,4 do nawet 74,4 MB,
Te trochę:25% może się skończyć na 100 MB plikach.
W porównaniu do ~ 30MB z 5DIII to dużo .
Zależy jak dobra będzie ta matryca, dla porównania rawy z X-T1 16mpx ważą 32-34MB ;)
Pozdr
Fotopstryczek
20-12-2014, 16:21
Nie no 50 mpx to jest moje marzenie. Śnię po nocach o takiej rozdzielczości. Po co mi duży DR czy gładkie wysokie iso bez bandingu, to mi jest do niczego niepotrzebne.
7D2 ma dużo mniejszy banding od 5D3 :p
Kolekcjoner
20-12-2014, 16:45
jeśli użyją matrycy od sony to może nastąpi przełom, na miarę odkrycia ameryki, użytkownicy canona dostaną matrycę z większym DR, aż nie wierzę w co piszę i to może być jedyna realna korzyść z tego nowego aparatu.
Nie sądzę żeby był jakiś przełom. Te matryce Sony które są w innych puszkach mają dobry DR tylko przy niskich iso. Do tego dla mnie kolory z nich są dyskusyjne. Szumy wcale nie lepsze.
Canon. Po pierwsze jakiś czas temu chwalili się, że mają matryce o takiej gęstości, po drugie rozwijają technologię dualpixel nie po to żeby stosować rozwiązania innych firm. Pomijam już że nie dawno pisali i był chyba nawet paten nowej technologii matryc. Dla mnie się to kupy nie trzyma ale w sumie to możliwe jest wszystko.
Nie śpiesz się ,kolejki raczej nie będzie.
Dla wiekszości amatorów ( w tym mnie)dotychczasowe body oferują więcej mozliwości niz umiemy wykorzystać.
Przegladałe inne fora .Dominuje zaciekawienie ,ale nie aż takie jak przed 5DIII lub 7DII.
Chyba nie wziąłeś tego co pisałem na poważnie ;).
Chyba nie wziąłeś tego co pisałem na poważnie .
Hehe ,Ty chyba też nie sądzisz ,że to napisałem na poważnie,choć mozna tak odczytać
:(Nie śpiesz się ,kolejki raczej nie będzie.) :mrgreen: .
W pisanym czasem trudno odnaleźć dystans lub żart.
pzdro
pe.en.de
22-12-2014, 01:08
Kolejne źródła potwierdzają, że w przyszłym roku oferta firmy Canon powiększy się o lustrzankę z serii EOS-1, w której zostanie wykorzystana matryca o rozdzielczości około 50 Mpix.
Inne że będzie to Canon EOS-3D.
Ciekawe jaki będzie zakres tonalny tego aparatu. Na razie cisza w canonie. Ldzie w okół coraz więcej o tym gadają a oni nic - jak by ich to w ogóle nie dotyczyło.
A może ktoś z forum dotarł do bardziej miarodajnych informacji?
Jeśli chodzi o dynamikę i kolor to tylko seria eos-1 jest ok. Np. 5d mk II w cieniach dominuje czerwień ,a w modelach 4 cyfrowych jeszcze gorzej. Przeciętny człowiek nie wie co to DR ,więc trzeba ładować w cyfry ,im więcej Mpix tym lepiej :)
Kolekcjoner
25-12-2014, 16:07
Canon Confirms Development of High Megapixel Camera ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/12/canon-confirms-development-of-high-megapixel-camera/)
Ciekawe. Czyżby mieli wypuścić do tego jakieś super eLki?? Strach się bać ile to będzie kosztowało?
No proszę, czyżby miał się wreszcie ukazać legendarny model 3D? Nowym forumowiczom przypomnę, że jeden kolega z forum podobno widział go już jakieś 6 lat temu.
Kolekcjoner
25-12-2014, 16:29
Nawet jeśli, to teraz już muzeum ;).
Canon Confirms Development of High Megapixel Camera ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/12/canon-confirms-development-of-high-megapixel-camera/)
Ciekawe. Czyżby mieli wypuścić do tego jakieś super eLki?? Strach się bać ile to będzie kosztowało?
Owszem. Takie spasione Otusy, w dodatku z AF. Cena w przedziale 3000 - 5000 USD :) Stałki z przedziału ogniskowych do 135mm. Obecne tele są wystarczające, zwłaszcza te "super". Choć niektóre pewnie i tak niedługo zostaną wymienione (200/2.0, 800/5.6).
https://canon-board.info/imgimported/2015/01/closer-1.jpg
źródło (http://petapixel.com/assets/uploads/2015/01/closer.jpg)
;)
Ciekawe jaki będzie zakres tonalny tego aparatu. Na razie cisza w canonie.
Ponieważ Nikony i Canony mają identyczny zakres tonalny (nawet wg DxO :shock:) to nikt sie tym nie zajmuje ;).
Emocje wywołuje dynamic range bo tu się może wykazać DxO.
Gdyby ktoś nie zauważył to na zdjęciu jest zupełnie nowy korpus. Najbardziej wygląda na mocno udoskonalonego Rebela (górny ekranik, blokada wybieraka etc.). 750d? Najprawdopodobniej,ale może być też coś zupełnie innego... Np Rebel FF albo EOS M3.
Kolekcjoner
09-01-2015, 00:42
W sumie to na nowego rebela czas najwyższy.
Natomiast górny ekran w rebelu - nie ma takiej opcji - to raczej nie to??
W sumie to na nowego rebela czas najwyższy.
Natomiast górny ekran w rebelu - nie ma takiej opcji - to raczej nie to??
to by moglo miec sens, gdyby zamiast linii xxxD zrobili cos pomiedzy obecnymi Rebelami a dwucyfrowkami, a od dolu "oflankowali" to bezlusterkowym Rebelem (EF-S i jak najbardziej z nazwa Rebel/Kiss, kojarzaca sie z gross zyskow dzialu foto Canona!)
nie wiem tylko co w tej sytuacji z 80D... pewnie by to oznaczalo, ze wejdzie za dobre 1,5-2 lat jako 7D mk2 lite.
a tak po prawdzie: jakby sie Canon szarpnal na maly ale naprawde porzadnie wykonany korpus cropowy, najlepiej do tego z gibanym ekranikiem i porzadnymi bateriami (LP-E6 a nie taki szajs, co normalnie daja do Rebeli)... nie powiem, bym sie mocno zastanawial. dla mnie to by bylo perfekcyjne uzupelnienie plecaka...
Kolekcjoner
09-01-2015, 02:01
No jeszcze zoomy naleśnikowe by się przydały.
No jeszcze (...) przydały.
jestem zdania, ze w odniesieniu do canonowskiego cropa, to wlasnie slowo "przydalo" jest kluczowe, chociaz chetniej bym je zamienil na po prostu "bezczelnie brakuje". bo oni to taki szerokim lukiem zlewaja, ze naprawde malo jest aspektow, w ktorych APS-C Canona m cos atrakcyjnego dla tego nieco bardziej wymagajacego uzytkownika (nie poczatkujacego, ale i nie zawodowca). w korpusach albo kupujesz solidna ergonomie i jednak wieksze body (60D/70D) albo cos mniejszego (chociaz nadal nie malego - 700D), o pokastrowanej ergonomii - albo jak sie bardzo uprzesz takie 100D, gdzie nawet w japonskich lapkach to jest za male (i w obsludze jest jeszcze gorsze od Rebeli)...
do kompletu z tym "wyborem" korpusow jest kilka ostrych inaczej wersji kita 18-55, dwie wersje 18-135 (nie zeby wiele lepsze optycznie), 18-200 (zaciela mi sie plyta :D ), potem 55-250 (milcze) i w zasadzie jedyne sensowne szklo w postaci 60 macro (bo male i ostre, a amator nie zauwazy nawet zimnych kolorow). z porzadnych optycznie szkiel EF-S sa jeszcze 15-85 (super ostry), 17-55 (nie mialem), 10-18 czy 10-22. i raczej niszowe 24/2.8, wypuszczony chyba tylko dlatego, ze wystarczylo zmniejszyc EF 40mm. i na tym sie konczy oszalamiajacy wybor. dosc powiedziec, ze te lepsze z wymienionych szkiel, po zamocowaniu na sensownym korpusie chocby 60D, daja zestaw gabarytowo niezbyt mniejszy od takiego 6D + 24-105. gdzie roznica miedzy matryca 6D a zwlaszcza cropami 18Mpix jest kolosalna.
nie wiem... rano jest, ledwo kawe wypilem... ;) chce sobie niedlugo dokupic cropowy korpus Canona z gibanym ekranikiem (tak pod szklo macro jak i pod telerurke), ale frustruje mnie brak sensownego wyboru. Rebele sa dolujace ergonomicznie, a jedyny dla mnie majacy sens 60D wcale nie jest taki maly...
jan pawlak
09-01-2015, 10:48
Nie lepiej poczekać na nowego M ?
Władze canona zapowiadają szybko i rewelacyjny
jp
Nie lepiej poczekać na nowego M ?
M to jest niestety zupelne przeciwienstwo tego co szukam.
chce aparat, nie mydelniczke. taki z celownikiem optycznym, normalna ergonomia do pracy w trybie manualnym, gibanym ekranikiem, pewnym AF-em, porzadna bateria na 500 zdjec. i bez zadnych adapterow, bo zamierzam uzywac praktycznie tylko szkiel EF (chyba ze stanie sie cud i Canon zrobi szanujacego sie optycznie kita 18-70, sklonny jestem przebolec, jesli to bedzie nieco wieksze). z checia doloze pare eurasow jesli bedzie mial GPS-a, bo to mi wiele ulatwia...
to ma byc uzupelnienie do 6D pod makro czy, gdyby sie stal cud z takim sensownym kitem, na rodzinne wyjazdy zamiast Fuji X-E1. ale na to sie nie nastawiam, Canon musialby sie bardzo postarac, zebym odlozyl to Fuji...
Władze canona zapowiadają szybko i rewelacyjny
ja mam czesto wrazenie, ze w kwestii rozumienia slowa "rewelacyjny" moja wizja jest skrajnie odmienna od wizji Sushi-sana czy Gyoza-sana w Canonie ;) nie winie Canona, bo to ja wyraznie nie pasuje do ich wizji komu chca sprzedawac aparaty cropowe... ale wydaje mi sie, ze takich osob jak ja, ktore chcialyby naprawde sensowny w obsludze maly aparat z mocowaniem EF(-x) moze byc troche wiecej niz sie wydaje...
Mogę tylko powiedzieć, że będę pierwszym nabywcą tego 750d na forum. Ewentualnie domniemanego nowego EOS M. Zależy, który pierwszy się pojawi (wszystko wskazuje, że jednak 750d). Zakup z powodów pozafotograficznych. Nie sadzę, żeby ktoryś z tych aparatów zasługiwał na miano "rewelacyjny".
Nie bardzo za to rozumiem utyskiwania na ergonomię. Używam wielu puszek Canona i nie widzę, żeby Rebele odbiegały na niekorzyść. A ten nowy będzie mieć obsługę dokładnie jak puszki z wyższej półki (dwa kółka) i ekranik na górze. I pokrętło trybów + włącznik w wersji dla mańkutów :lol:
Nie bardzo za to rozumiem utyskiwania na ergonomię. Używam wielu puszek Canona i nie widzę, żeby Rebele odbiegały na niekorzyść.
w moim przypadku: niewygodny i wolny wybor punktow AF i kompensacja ekspozycji (w manualu przelacznik do zmiany przyslony). same z siebie nie sa wielkim problemem ergonomicznym dla takiego pocztowkowca jak ja, przyznam. zdecydowanie wiekszym mankamentem dla mnie sa baterie LP-E8 w 600D. i fakt, ze w zestawie z 15-85 to wcale nie jest wiele mniejsze od 6D + 24-105. biorac pod uwage przepasc w jakosci matrycy - nie widzialem powodu, zeby trzymac tego cropa.
A ten nowy będzie mieć obsługę dokładnie jak puszki z wyższej półki (dwa kółka) i ekranik na górze. I pokrętło trybów + włącznik w wersji dla mańkutów :lol:
ale pewnie i cene niewiele nizsza niz 70D...
w zasadzie, jak tak o tym pomysle, to gdyby Canon wlozyl do puszki 700D matryce i baterie z 70D (czyli zapewne ciutke wiekszej tej puszki niz 700D), to dla mnie jest juz sprzet do kupienia. nad ficzerami nie bede sie gryzl, rozumiem, ze wszystkiego miec nie mozna...
Ta puszka MOŻE mieć lepszą matrycę niż 70d. I piszę to jako bardzo zadowolony posiadacz 70d. Dodatkowo DIGiC 6 też daje pewne możliwości, zwłaszcza jeśli chodzi o filmowanie.
pan.kolega
09-01-2015, 12:18
Kiedy już pojawi się car-puszka Canona okaże się, że matryca 50 mpix jest canonowa.
Na pytania wtf? Maeda-san opdpowie: "Przecież obiecałem, że wybierzemy najlepsza matrycę bez względu na producenta. Taka jest polityka Canona":mrgreen:
--- Kolejny post ---
Przeciętny człowiek nie wie co to DR ,więc trzeba ładować w cyfry ,im więcej Mpix tym lepiej :)
Przeciętny Joe nie kupuje aparatu za kilka k$, a fascynacja megapikselami nieobca jest nawet największym koneserom, ekspertom i artystom.
jan pawlak
09-01-2015, 12:33
M to jest niestety zupelne przeciwienstwo tego co szukam.
chce aparat, nie mydelniczke. taki z celownikiem optycznym, normalna ergonomia do pracy w trybie manualnym, gibanym ekranikiem, pewnym AF-em, porzadna bateria na 500 zdjec. i bez zadnych adapterow, bo zamierzam uzywac praktycznie tylko szkiel EF (chyba ze stanie sie cud i Canon zrobi szanujacego sie optycznie kita 18-70, sklonny jestem przebolec, jesli to bedzie nieco wieksze). z checia doloze pare eurasow jesli bedzie mial GPS-a, bo to mi wiele ulatwia...
to ma byc uzupelnienie do 6D pod makro czy, gdyby sie stal cud z takim sensownym kitem, na rodzinne wyjazdy zamiast Fuji X-E1. ale na to sie nie nastawiam, Canon musialby sie bardzo postarac, zebym odlozyl to Fuji...
ja mam czesto wrazenie, ze w kwestii rozumienia slowa "rewelacyjny" moja wizja jest skrajnie odmienna od wizji Sushi-sana czy Gyoza-sana w Canonie ;) nie winie Canona, bo to ja wyraznie nie pasuje do ich wizji komu chca sprzedawac aparaty cropowe... ale wydaje mi sie, ze takich osob jak ja, ktore chcialyby naprawde sensowny w obsludze maly aparat z mocowaniem EF(-x) moze byc troche wiecej niz sie wydaje...
Za niedługo, przewiduję, osobny system AF zniknie wraz z pryzmatem pentagonalnym.
Będziemy, może i przez wizjer patrzeć ale już elektroniczny.
Same zalety z wyjątkiem utrwalonych nawyków/przyzwyczajeń.
FF, APS-C, bezlusterkowce, kompakty, smartfony/tablety to chyba za dużo segmentów.
Myślę że "ostaną się ino" FF, bezlusterkowce z matrycami formatu APS-C oraz telefony/komputery z funkcją foto.
jp
Za niedługo, przewiduję, osobny system AF zniknie wraz z pryzmatem pentagonalnym.
Będziemy, może i przez wizjer patrzeć ale już elektroniczny.
Same zalety z wyjątkiem utrwalonych nawyków/przyzwyczajeń.
szczerze? watpie. robie czesto zdjecia w slabym swietle, takim ze juz blisko granicy funkcjonowania punktow AF 6D ze szklem f/4. w tych warunkach celownik optyczny funkcjonuje bez zastrzezenia. elektroniczny ma lagi. i tego technologia wyswietlaczy nie jest w stanie zmienic. bo zakladam, ze kiedys ta technologia dojdzie do stanu uzytecznosci. w tej chwili nie jest - Fuji X-E1 ma niezly EVF, ale to "niezly" jest lata swietlne za wygoda nawet porzadnego cropowego celownika optycznego, o pelnej klatce nie wspominajac.
FF, APS-C, bezlusterkowce, kompakty, smartfony/tablety to chyba za dużo segmentów.
Myślę że "ostaną się ino" FF, bezlusterkowce z matrycami formatu APS-C oraz telefony/komputery z funkcją foto.
w mainstreamie zapewne tak. ale przy obecnym zawezaniu rynku jest tez miejsce na (drogie bo drogie) produkty niszowe. i wypasiona lustrzanka cropowa takim czyms jest i pewnie jeszcze jakis dluzszy czas bedzie.
Kiedy już pojawi się car-puszka Canona okaże się, że matryca 50 mpix jest canonowa.
Na pytania wtf? Maeda-san opdpowie: "Przecież obiecałem, że wybierzemy najlepsza matrycę bez względu na producenta. Taka jest polityka Canona":mrgreen:
.
Możemy być całkiem pozytywnie zaskoczeni. Niektórzy twierdzą (w tym na podstawie pomiarów QE względem 70d), że matryca 7d2 jest produkowana już w procesie 180nm. Gdyby tak było, to następny oczywisty krok to zmiana architektury na zawierającą zrównoleglone przetworniki. Superrozdzielcza matryca byłaby jedną z lepszych okazji na wprowadzenie takiego rozwiązania. Ale możliwe, że jest jeszcze za wcześnie.
Kolekcjoner
09-01-2015, 14:05
jestem zdania, ze w odniesieniu do canonowskiego cropa, to wlasnie slowo "przydalo" jest kluczowe, chociaz chetniej bym je zamienil na po prostu "bezczelnie brakuje". bo oni to taki szerokim lukiem zlewaja, ze naprawde malo jest aspektow, w ktorych APS-C Canona m cos atrakcyjnego dla tego nieco bardziej wymagajacego uzytkownika (nie poczatkujacego, ale i nie zawodowca). w korpusach albo kupujesz solidna ergonomie i jednak wieksze body (60D/70D) albo cos mniejszego (chociaz nadal nie malego - 700D), o pokastrowanej ergonomii - albo jak sie bardzo uprzesz takie 100D, gdzie nawet w japonskich lapkach to jest za male (i w obsludze jest jeszcze gorsze od Rebeli)...
do kompletu z tym "wyborem" korpusow jest kilka ostrych inaczej wersji kita 18-55, dwie wersje 18-135 (nie zeby wiele lepsze optycznie), 18-200 (zaciela mi sie plyta :D ), potem 55-250 (milcze) i w zasadzie jedyne sensowne szklo w postaci 60 macro (bo male i ostre, a amator nie zauwazy nawet zimnych kolorow). z porzadnych optycznie szkiel EF-S sa jeszcze 15-85 (super ostry), 17-55 (nie mialem), 10-18 czy 10-22. i raczej niszowe 24/2.8, wypuszczony chyba tylko dlatego, ze wystarczylo zmniejszyc EF 40mm. i na tym sie konczy oszalamiajacy wybor. dosc powiedziec, ze te lepsze z wymienionych szkiel, po zamocowaniu na sensownym korpusie chocby 60D, daja zestaw gabarytowo niezbyt mniejszy od takiego 6D + 24-105. gdzie roznica miedzy matryca 6D a zwlaszcza cropami 18Mpix jest kolosalna.
nie wiem... rano jest, ledwo kawe wypilem... ;) chce sobie niedlugo dokupic cropowy korpus Canona z gibanym ekranikiem (tak pod szklo macro jak i pod telerurke), ale frustruje mnie brak sensownego wyboru. Rebele sa dolujace ergonomicznie, a jedyny dla mnie majacy sens 60D wcale nie jest taki maly...
Napisałem o naleśniku zoomie, bo szczerze mówiąc ja już coraz mniej mam ochotę i przekonanie do noszenia tych krowiatych aparatów podczas gdy Nokią zrobię niewiele gorsze zdjęcia. Oczywiście można pójść na kozetkę i przekonywać samego siębie że: bokeh, kolory, kontrast, mikrokontrast, przejścia tonalne itd. itd ale w wielu wypadkach to ma znaczenie wyłącznie psychologiczne.
Pewnie kiedyś będą, najpierw chyba w EOS M. Ale cena, którą trzeba zapłacić za mały rozmiar jest dość wysoka - mniejszy zakres, brak stabilizacji, pewnie nieco gorsza optyka. Podobnie jest z naleśnikiem EF-S 24. W kicie na 24mm jest światło f/4 i dodatkowo przynajmniej ze dwie działki stabilizacji. W naleśniku na f/2.8 monstrualna winieta.
--- Kolejny post ---
P.S. dla porządku, bo jeszcze nie było chyba - wszystkie nowe puszki konsumenckie będą mieć Wi-Fi + NFC. Profesjonalne za dopłatą :lol: Mam nadzieję, że przy okazji dopracują nieco aplikację EOS Remote. NFC powinno uprościć korzystanie, więc warto pomyśleć zmieniając telefon. Niestety póki co nie na iPhone :lol:
P.S. dla porządku, bo jeszcze nie było chyba - wszystkie nowe puszki konsumenckie będą mieć Wi-Fi + NFC. Profesjonalne za dopłatą :lol: Mam nadzieję, że przy okazji dopracują nieco aplikację EOS Remote. NFC powinno uprościć korzystanie, więc warto pomyśleć zmieniając telefon. Niestety póki co nie na iPhone :lol:
dla niektórych może być to wstrząs emocjonalny, nie będzie zgodne z najlepszym z systemów - niemożliwe. ogólnie to popieram bo w moim telefonie NFC jest, co do wi-fi byłem sceptykiem typu "komu to potrzebne" ale czasem używam.
Kolekcjoner
09-01-2015, 17:39
Pewnie kiedyś będą, najpierw chyba w EOS M. Ale cena, którą trzeba zapłacić za mały rozmiar jest dość wysoka - mniejszy zakres, brak stabilizacji, pewnie nieco gorsza optyka. Podobnie jest z naleśnikiem EF-S 24. W kicie na 24mm jest światło f/4 i dodatkowo przynajmniej ze dwie działki stabilizacji. W naleśniku na f/2.8 monstrualna winieta.
Wiem że mają coś takiego w systemie M4/3. Cenowo wypada to w okolicach 1.5 kzł, a jakościowo nie wiem. Prawdziwym wypasem byłoby gdyby zrobili naleśnika tele ;). Chociaż np. niezłym patentem w Nokii jest zoom bez strat jakościowych zrealizowany za pomocą matrycy.
5ds This is the new 50MP Canon EOS 5DS full frame DSLR camera | Photo Rumors (http://photorumors.com/2015/01/30/this-is-the-new-50mp-canon-eos-5ds-eos-5ds-r-full-frame-dslr-camera/#more-66532)
Widzę słabe zainteresowanie newsem i w sumie się nie dziwię, spodziewałem się nieco innego następcy 5d, a tu mamy tylko większą matrycę ze słabszym ISO... Jako, że używam sRawów 10 MPx czekam na jakiś inny wypust Canonowy :)
DualPixel pojechał ... na wakacje :lol:
maciek12ss
30-01-2015, 10:30
iso 100-6400 ? Do kotleta się nie nada, oj się nie nada :twisted:
Poza tym już za chwilę 750d przebije tę puszkę gęstością matrycy.
Bechamot
30-01-2015, 10:49
Widzę słabe zainteresowanie newsem i w sumie się nie dziwię, spodziewałem się nieco innego następcy 5d, a tu mamy tylko większą matrycę ze słabszym ISO... Jako, że używam sRawów 10 MPx czekam na jakiś inny wypust Canonowy :)
juz przy 36 mpx mam problemy czasowe z obrobka.
na razie nie mam potrzeby uzywania az 50 mpx , ale jesli sie okaze ze bedzie mial sraw ok 20 - 24 mpx i dlan wyraznie mniejsze szumy oraz lepsza dynamike wejscia niz aktualne c5 mk2/3 to gra bedzie warta swieczki - na nastepnych 5 - 8 lat.
obawiam sie ceny . przy aktualnym kursie dolara nie zdziwilbym sie, gdyby podeszla pod 4 k eu.
przy 50 mpx dojdzie do ceny aparatu koszt zakupu najnowszego szybkiego komputera , odpowiedniego software.
tanio nie bedzie.
czego nie chcialbym - to takiego samego zabezpieczenia pokretla trybu pracy jak mk3 - w zimie zeby przestawic musze zdjac rekawiczki. a to koleczko jeszcze nigdy mi sie nie przestawilo samo.
Za to przestawia sie ciagle to na tylnej sciance , a tam wygodnego zabezpieczenia canon nigdy nie wymyslil.
Ale to jest puszka dla tych co potrzebują większej rozdzielczości a nie lepszej dynamiki czy mniejszych szumów.
Przy okazji: jak to możliwe, że większa matryca ma gorsze tzn. niższe max ISO (6400) niż mniejsza matryca o tej samej gęstości w 7d2 (25600) ;)
Od razu zaznaczam, że to jest pytanie retoryczne :lol:
iso 100-6400 ? Do kotleta się nie nada, oj się nie nada
ale nada się do eksperymentów do wątku FF vs Crop - ma wbudowany crop 1.3 i 1.6 - nie trzeba już będzie malować ani zaklejać matrycy :-)
Bechamot
30-01-2015, 11:05
Ale to jest puszka dla tych co potrzebują większej rozdzielczości a nie lepszej dynamiki czy mniejszych szumów.
Przy okazji: jak to możliwe, że większa matryca ma gorsze tzn. niższe max ISO (6400) niż mniejsza matryca o tej samej gęstości w 7d2 (25600) ;)
Od razu zaznaczam, że to jest pytanie retoryczne :lol:
to jest tak, ze redukujac l. pixeli zmniejszasz szum.
jak w n800 - w skali 100% szum jest nieco wiekszy niz w C , ale redukujac do 21 mpx szum jest wyraznie mniejszy niz w C - mozna uzywac wiec wyzsze iso - choc osobiscie nie wiem czy zyciu zrobilem 10 zdjec na 6400 ISO - unikam jak diabel swieconej wody.
jesli po redukcji 50 mpx do np 20 - 24 mpx obraz bedzie mniej zaszumiony niz z aktualnych puszek , a i rozroznialnosc szczegolow moze byc troche lepsza - to te 50 mpx nie beda mi przeszkadzac.
ale widze , ze pokretlo trybow ma to zabezpieczenie - po cholere takie utrudnienie?
jesli sie pojwi ten aparat wkrotce na rynku , to i tak z zakupem trzeba bedzie poczekac z rok , jak zostana usuniete objawy choroby dzieciecej.
xxkomarxx
30-01-2015, 11:10
http://www.canonrumors.com/2015/01/a-sony-canon-sensor-partnership-mentioned-again-cr1
maciek12ss
30-01-2015, 11:12
ale nada się do eksperymentów do wątku FF vs Crop - ma wbudowany crop 1.3 i 1.6 - nie trzeba już będzie malować ani zaklejać matrycy :-)
Taak w końcu będzie można poeksperymentować z go i zobaczyć czy na ff i crop jest taka sam :D
Właśnie o tym samym pomyślałem. Idealna puszka dla eksperymentatorów od zamalowywania matrycy ;)
Tak całkiem serio to zupełnie nie jestem zainteresowany tym modelem. Głownie za sprawą 50mpx matrycy.
pan.kolega
30-01-2015, 11:34
Prawda, ale... na drukarce 254 ppi jakiej używa jp trzeba będzie robić obrazki 58 x 87 cm, bo inaczej będzie kicha, wycinanie pikseli i wtedy nie ma po co takiej matrycy kupować. Nawet nie wspomnę monitorów. A jak się zrobi większe zdjęcie, to też kicha bo będą dodawane puste piksele. I pozostaje nierozstrzygnieta kwestia, czy ona jest z tego samego wafla co krop....:confused:
Pocieszające jest to, że bez względu na to jak małe bedą piksele zawsze bedzie się dało je tak powiększyć, żeby im się dokładnie przyjrzeć. :p
Wychodzi na to, ze jakiś mały żółty człowiek z Tokio czyta to forum i zaintrygowany dyskusja w sprawie ff i aps postanowił przekonać zarząd canona do włączenia sie w projekt przygotowany przez jp.
Prawda, ale... na drukarce 254 ppi jakiej używa jp trzeba będzie robić obrazki 58 x 87 cm, bo inaczej będzie kicha, wycinanie pikseli i wtedy nie ma po co takiej matrycy kupować.
z ust mi to wyjąłeś, canon nie konsultuje nowych produktów z forumowymi guru, może nawet naszego forum nie czyta, zgroza normalnie :mrgreen: jak żyć, panie kolego
może dodadzą drukarkę 658 dpi (gratis) wtedy będzie można mniejsze wydruki robić bo tak to sensu nie ma :mrgreen:.
jan pawlak
30-01-2015, 13:41
Jaka grupa użytkowników sensownie potrzebuje/wykorzysta ?
I jakie obiektywy by to miało sens ?
No ale z gęstością pikseli "wyląduje" na poziomie 7D2
Być może "nie wypada" marketnigowo nie mieć .
A podają, że sprzedaż aparatów foto im spada.
jp
-
Kolekcjoner
30-01-2015, 13:53
Nie sądzę żeby to był następca 5D mkIII.
A co do tych parametrów to wydaje mi się że puszka/i/ we wtorek będzie je miała inne 8-).
Janie - globalna sprzedaż aparatów spada, bo smartfony mają coraz lepsze aparaty. To jest nieuniknione, ale sprzedaż dslr w segmencie o którym mówimy to zupełnie inna bajka i nie sądzę żeby tu były jakieś powiązania i nie wiemy też tak naprawdę jak tutaj wyglądają słupki sprzedaży.
jeśli chodzi o mój osobisty pogląd na megapixele to dla mnie 20-24 megapixeli na FF jest na dzisiaj optymalne ale ja nigdy nie kadruję zdjęcia po zrobieniu i nie mam ochoty kupować nowego kompa i kolejnego dużego dysku, ale dopuszczam możliwość że inni ludzie mogą mieć inne potrzeby i znacznie szybsze komputery i większe dyski :).
jan pawlak
30-01-2015, 14:05
A co do tych parametrów to wydaje mi się że puszka/i/ we wtorek będzie je miała inne 8-).
Janie - globalna sprzedaż aparatów spada, bo smartfony mają coraz lepsze aparaty. To jest nieuniknione, ale sprzedaż dslr w segmencie o którym mówimy to zupełnie inna bajka i nie sądzę żeby tu były jakieś powiązania i nie wiemy też tak naprawdę jak tutaj wyglądają słupki sprzedaży.
Zgoda, ale jak nie chcą w tym segmencie "się zwijać" to muszą zwiększyć sprzedaż z wymiennymi obiektywami.
Nawet gdyby cena 5D4 była na poziomie 5D3 to nie wróżę sukcesu przy takich opisywanych własnościach.
jp
Jaka grupa użytkowników sensownie potrzebuje/wykorzysta ?
I jakie obiektywy by to miało sens ?
Też się nad tym zastanawiałem. I doszedłem do wniosku, że to jest idealna puszka np. … dla mnie. I dla każdego fotografa przyrody. Daje mi swobodny wybór pomiędzy dużą rozdzielczością (zaleta cropa) i małym szumem (FF). W zależności od potrzeb i sytuacji. Zamiast nosić 7d2 + 5d3.
--- Kolejny post ---
Oczywiście, że nie. Będzie 5d4, jeszcze w tym roku.
jan pawlak
30-01-2015, 14:15
jeśli chodzi o mój osobisty pogląd na megapixele to dla mnie 20-24 megapixeli na FF jest na dzisiaj optymalne ale ja nigdy nie kadruję zdjęcia po zrobieniu i nie mam ochoty kupować nowego kompa i kolejnego dużego dysku, ale dopuszczam możliwość że inni ludzie mogą mieć inne potrzeby i znacznie szybsze komputery i większe dyski :).
50 Mpix to (254ppi) wydruk natywany 89cm x 56cm.
Mam na ścianie większe ale "nie narzekam".
Rozumiem że będą tacy którzy mogą tego potrzebować.
Ale co z obiektywami ?
jp
--- Kolejny post ---
jotes
Ok, zastąpić Ci może 7D2 i 5D3 gdy jasno.
Może, bo nie znamy innych danych (dynamika, .....)
jp
Ale co z obiektywami ?
jp
Jeśli potraktujesz tę puszkę tak jak ja czyli jako 7d2 + 5d3 w jednym, to nie ma żadnego problemu. Albo używasz pełnej rozdzielczości na wycinku kadru (czyli tak jak APS-dzisiaj, powiedzmy 7d2) albo skalujesz całą klatkę w dół z 50 do 20Mpix i wtedy ewentualna niewydolność obiektywu na brzegach i tak Cię nie interesuje.
Obiektywy są już przygotowywane od pewnego czasu. Dlatego np. taki 100-400 II jest cięższy od poprzednika, bo walczy głównie o większą rozdzielczość na brzegu klatki.
P.S. Samo 50MPx jako takie z FF zupełnie mnie nie interesuje. Obecne 20 zupełnie wystarcza. I pewnie tak będzie dla ca. 90% użytkowników. Ta puszka to produkt niszowy. Niemniej niepokojące jest, że inni też idą w tym kierunku. Niektórzy nawet w przekomiczny sposób i za wszelką cenę (patrz Olympus).
jan pawlak
30-01-2015, 15:00
Jeśli potraktujesz tę puszkę tak jak ja czyli jako 7d2 + 5d3 w jednym, to nie ma żadnego problemu. Albo używasz pełnej rozdzielczości na wycinku kadru (czyli tak jak APS-dzisiaj, powiedzmy 7d2) albo skalujesz całą klatkę w dół z 50 do 20Mpix i wtedy ewentualna niewydolność obiektywu na brzegach i tak Cię nie interesuje.
Obiektywy są już przygotowywane od pewnego czasu. Dlatego np. taki 100-400 II jest cięższy od poprzednika, bo walczy głównie o większą rozdzielczość na brzegu klatki.
P.S. Samo 50MPx jako takie z FF zupełnie mnie nie interesuje. Obecne 20 zupełnie wystarcza. I pewnie tak będzie dla ca. 90% użytkowników. Ta puszka to produkt niszowy. Niemniej niepokojące jest, że inni też idą w tym kierunku. Niektórzy nawet w przekomiczny sposób i za wszelką cenę (patrz Olympus).
To idąc dalej powinna być możliwość "łączenia" pikseli "na matrycy" z 50Mpix do 20Mpix co da np. mniejsze szumy.
No i wielkie PR zagranie, oddajesz używane 5d3 oraz 7D2 i dostajesz nowe 5D4 ! :shock:
jp
Taaaa, wpierw trzeba by mieć co oddać :lol: zresztą Canon chyba nie będzie chciał zwrotów 7d2 tuż po rozpoczęciu sprzedaży. Zwłaszcza, że świeżo upieczeni nabywcy mogą mieć za parę dni małego kaca po pojawieniu się 750d/M3 ;)
Myślę, że bardzo ważne będzie, czy to jest matryca Sony, czy nie. Przymajniej dla wielu tych, którzy patrzą na słupki wydajności.
Myślę, że bardzo ważne będzie, czy to jest matryca Sony, czy nie. Przymajniej dla wielu tych, którzy patrzą na słupki wydajności.
Dla mnie ważne jest, żeby to nie była matryca Sony. Na szczęście pewnie nie jest, to nie PowerShot.
Fotopstryczek
30-01-2015, 18:16
Więc będzie następca 5D2. Jeśli uporają się z szumem odczytu dla niskich ISO, będzie idealnie.
Widziałbym jeszcze w takiej puszce analogowe ISO 50, zawsze to 1EV więcej DR i ogólna poprawa obrazka.
Kolekcjoner
30-01-2015, 18:41
No powywraca się trochę w przyszłym tydźniu ;).
Chyba jeszcze nie było? Czyżby ten nowy sensor miałby być od Sony:
Canon 5Ds' 53-megapixel sensor will be made by Sony (http://camyx.com/rumors/2015/01/canon-5ds-53-megapixel-sensor-sony/)
:?:
Więc będzie następca 5D2. Jeśli uporają się z szumem odczytu dla niskich ISO, będzie idealnie.
To prawdopodobnie dopiero druga (po 7d2) aplikacja nowego procesu w dużych matrycach. Na zmianę architektury chyba jeszcze za wcześnie, może w 5d4 albo 6d2. Inaczej mówiąc matryca 50MPx będzie raczej mieć właściwości jak znane nam dotychczas.
--- Kolejny post ---
Canon 5Ds' 53-megapixel sensor will be made by Sony (http://camyx.com/rumors/2015/01/canon-5ds-53-megapixel-sensor-sony/)
Raczej bzdura.
Kolekcjoner
30-01-2015, 19:08
Pomijając już prawdziwość takich newsów to bardziej mnie intryguje skąd ktoś posiada taką szczegółową wiedzę. Tego typu kwestie są bardzo poufne i firmy się bronią przed ujawnianiem zbyt dużej ilości szczegółów, a tu proszę wiadomo co kto i dla kogo będzie produkował, czym się wymienią, wiadomo już że podpisali jakieś porozumienie itd. - jak rozumiem piszący te głupoty był pod stołem negocjacyjnym :lol:.
Jeśli o mnie chodzi to mogą sobie wziąć ten sensor nawet od Olympusa :)
BartasPL
30-01-2015, 20:17
Pomijając już prawdziwość takich newsów to bardziej mnie intryguje skąd ktoś posiada taką szczegółową wiedzę. Tego typu kwestie są bardzo poufne i firmy się bronią przed ujawnianiem zbyt dużej ilości szczegółów, a tu proszę wiadomo co kto i dla kogo będzie produkował, czym się wymienią, wiadomo już że podpisali jakieś porozumienie itd. - jak rozumiem piszący te głupoty był pod stołem negocjacyjnym :lol:.
Ciekawe co robił pod tym stołem...? ;)
Na tym etapie nie ma pewności są tylko domysły i spekulacje.
1) Faktem jest,że Sony robi najlepsze matryce. Produkują je dla Nikona, Phase One, Pentaxa, Apple'a, Samsunga, Mamiya, LG, Huaweia, Panasonica, Hasselblada itd. itd. a od jakiegoś czasu również dla niektórych modeli Canona,
2) Rynek DSLR zmniejsza się na rzecz bezlusterkowców. Spada sprzedaż lustrzanek, zyski więc i poziom inwestycji. Najwięcej w matryce w ostatnich latach zainwestował Sony, dlatego nie widzę powodów by Canon zamiast pakować setki milionów dolarów w rozwój własnych matryc za ułamek tej ceny kupił gotowy produkt od Sony.LINK (http://www.fotopolis.pl/n/20240/trendy-na-rynku-aparatow-w-2014-roku-wedlug-serwisu-flickr/) widać to też gołym okiem. Co drugi zawodowy fotograf jakiego znam ma prócz Canona, nowego Soniaka bez lustra. Sam bym takiego kupił.
3) Od jakiegoś czasu przebąkuję się o nowej A7RII z matrycą 50mln, mówi się też o partnerstwie Sony-Canon. Być moze matryca z 5Ds to ta sama jaką niedługo zobaczymy w A7RII LINK (http://www.sonyalpharumors.com/first-move-from-canon-506-megapixel-full-frame-camera-real-images/)
4) na pewno ten aparat nie jest dla kotleciarzy. Natomiast do portretu, krajobrazu i przyrody wydaje się idealny. Zoptymalizowany dla niskiego ISO, wysokie ma w poważaniu, podobnie jak dualpixel a robienie nim sRaw to nieporozumienie. Pewnie nie ma też rozbudowanych ficzerów video. Po prostu wypełnia lukę przez którą niektórzy pro uciekali od 3 lat do Nikona (D800, D800E, D810). Teraz w tym segmencie powodów do ucieczki nie będzie o ile matryca jest podobnej jakości czyli pochodzi od........ :)
Ja czekam na matrycę od Sony w 5D4, jak się nie doczekam, kupuję niewyszłą jeszcze A7RII (mam nadzieję, że do genialnej matrycy bez filtra AA dołożą stabilizację), wymieniam stałki Canona na Zeissy z bagnetem E, z focus peeking dadzą radę. brak wymiennej matówki prze EVF nie będzie przeszkadzał. To wszystko za ułamek ceny, rozmiaru i wagi. Dopóki Soniacz nie wypuści jasnych szybkich zoomów zostawię sobie MK3, dwa zoomy, puszkę i lampy do eventów i kotleta.
Więc Canonie jak chcesz mojej kasy dawaj ta nową matrycę ino już! ;)
Nie spodziewaj się matrycy Sony w 5d4.
Kolekcjoner
30-01-2015, 21:09
To że Sony robi najlepsze matryce nie jest faktem tylko oceną ;). Mają bardzo dobre produkty ale np. dla mnie kolory z tych matryc w porównaniu z Canonem nie są zachwycające (pisze to na podstawie moich osobistych odczuć z konkretnymi sprzętami np. bardzo chwalonym A6000). Oczywiście wiem że postproces, PS itd. i że można wszystko to wyprowadzić tylko po co się męczyć jak się ma gotowca. Nie mówiąc już o tym że w wielu tych superwynalazkach Sony to często jest w danym systemie więcej body niż szkieł. Pomijam też że są produkty gdzie jakość matrycy Canona po prostu wymiata pod każdym względem (szumy, DR, kolory) jak np. w serii C.
Moim zdaniem to jest zupełnie bez sensu dyskusja gdyż jak słusznie napisałeś są to wyłącznie spekulacje, przy czym ja osobiście bardzo mocno wątpię w ich prawdziwość. Wątpię choćby z tego powodu że nie widzę rynkowego sensu porzucania własnej produkcji na rzecz innego producenta po to tylko żeby kilku onanistom na forach zaczęły się zgadzać taesty ;).
Pomijam grupę ludzi dla których projektuje się zaawansowane sprzęty i dla których jakieś tam niuanse mogą mieć znaczenie ale Ci z kolei nie są wystarczająco liczną grupą kupujących żeby trzeba było się tym przejmować i ponieść gigantyczne koszty z całkowitym przestawieniem hardware i softu pod nowe układy.
Generalnie dla mnie to czyjaś zupełna fantastyka ale jak zwykle czas pokaże kto miał rację.
pan.kolega
30-01-2015, 21:09
DualPixel pojechał ... na wakacje :lol:
Ale wróci. Może nie tym razem, ale canonowy DualPixel może być nawet na matrycy Sony.....
(CW2) Canon/Sony Patent Exchange to Produce Canon's High Resolution Sensor? - CanonWatch (http://www.canonwatch.com/cw2-canonsony-patent-exchange-produce-canons-high-resolution-sensor/)
KrZyChUM
30-01-2015, 21:21
To że Sony robi najlepsze matryce nie jest faktem tylko oceną ;).
Uważam, że jednak faktem ;-). Dobrze by było aby i Canon na tym skorzystał, bo matryce kuleją. Nikon już dawno uporał się z dumą ;-).
Kolekcjoner
30-01-2015, 21:39
A kiedy to Nikon robił swoje matryce, bo jakoś mam problemy z tym żeby sobie przypomnieć taki fakt ???
xxkomarxx
30-01-2015, 21:47
Nikon uporal sie z duma i juz nie ukrywa faktu ze nie maja kontroli jakosci a matryce od sony to najlepsze co maja w aparatach
KrZyChUM
30-01-2015, 21:56
Nikon uporal sie z duma i juz nie ukrywa faktu ze nie maja kontroli jakosci a matryce od sony to najlepsze co maja w aparatach
O toto to to ;-).
BartasPL
30-01-2015, 23:00
Nikonowskie matryce produkowane są w zakładach Sony ale jednak brandowane są jako produkt Nikona. I co ciekawe Nikoniarze z tej samej matrycy potrafią wycisnąć sporo więcej niż inżynierowie Sony. Link do porównania osiągów tej samej matrycy zastosowanej w Sony A7R i Nikonie D810 (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D810-versus-Sony-A7R___963_917).
Różnica między Nikonem i Canonem jest niewielka. Canon sam projektuje, Nikon też. Canon sam produkuje, Nikon nie. Dla Nikona trzaskają Renesas, Toshiba i Sony (dział półprzewodników, nie foto!).
Nie jest tak, że Sony produkuje jakieś super matryce. Podobne robi reszta świata. Tylko Canon odstaje wyraźnie. I tylko dlatego, że mu się to CHOLERNIE opłaca. Jak zdecyduje, że chce robić takie matryce jak Nikon czy Panasonic, to pewnie zacznie. Kiedy? Może dalszy ciąg innym razem, bo spać mi się chce ;)
P.S. Następny odcinek będzie o dwóch fabrykach.
Fotopstryczek
30-01-2015, 23:54
I co ciekawe Nikoniarze z tej samej matrycy potrafią wycisnąć sporo więcej niż inżynierowie Sony.
Nikon użył analogowego ISO 64, co wpłynęło na dodatkowe punkty w DR.
Canon też mógłby zbić ISO w każdej puszce na okolice 70-80 (kwestia kilku linijek kodu). Tylko po co, przecież i tak kupią ;)
BartasPL
31-01-2015, 00:38
Może rzeczywiście nie jest tak,że Sony jest wybitne. Jednak obracając się w świecie FF DLSR wybór sprowadza się w zasadzie do matryc Canona i Sony. Od iluś tam lat siedzę w Canonie, rozjaśniam spory procent zdjęć (zwłaszcza repo). Dlatego ciągle piszę o matrycy Sony jako o jedynej alternatywie. Do Nikona raczej nie przejdę, powstrzymuje mnie ergonomia i szkła.
Jutro fotografuję event, zabieram ze sobą D810 i Nikkora 24-70G f/2.8 pożyczonego od kumpla i porównam go z 5D3 z 24-70LII. Robiłem dziś zdjęcia w tym miejscu (aula SGH) i warunki są raczej słabe. ISO którego używałem to 1600-5000 więc wielkich różnic w ISO czy dynamice nie powinno być, ale może uda mi się coś jeszcze ustrzelić na dworze w niedzielę. Sprawdzę w praktyce czy to rzeczywiście niewielka różnica. Na pewno będę wyciągał z cieni, często potrzebuję tego, dlatego też szukam lepszej matrycy. Już teraz uprzedzam,że manewr z rozjaśnianiem, który prawdopodobnie zastosuję nie ma na celu faworyzowania Nikona bo wiadomo,że w tym jest lepszy, tylko ustawienie możliwie dobrej ekspozycji zdjęć 8-)
pan.kolega
31-01-2015, 02:57
Jutro fotografuję event, zabieram ze sobą D810 i Nikkora 24-70G f/2.8 pożyczonego od kumpla i porównam go z 5D3 z 24-70LII. Robiłem dziś zdjęcia w tym miejscu (aula SGH) i warunki są raczej słabe. ISO którego używałem to 1600-5000 więc wielkich różnic w ISO czy dynamice nie powinno być, ale może uda mi się coś jeszcze ustrzelić na dworze w niedzielę. Sprawdzę w praktyce czy to rzeczywiście niewielka różnica. Na pewno będę wyciągał z cieni, często potrzebuję tego, dlatego też szukam lepszej matrycy. Już teraz uprzedzam,że manewr z rozjaśnianiem, który prawdopodobnie zastosuję nie ma na celu faworyzowania Nikona bo wiadomo,że w tym jest lepszy, tylko ustawienie możliwie dobrej ekspozycji zdjęć 8-)
No to ciekaw jestem Twoich wniosków z praktyki. Nigdy nie zrobiłem jednego zdjęcia tym Nikonem, ale w teorii przy tych ISO przewaga Nikona w departamencie dynamiki powinna być już praktycznie zerowa, a na wysokim ISO powinien przeważać Canon. Nikon w zasadzie powinien pokazać więcej szczegółów. Jak z nasyceniem i wiernościa kolorów nie wiem.
canon zakupi matryce sony ale do kompaktów, w lustrzankach wątpię w taki ruch - canon nie widzi problemu, a jeśli nie ma problemu to po co zmieniać.
3799$ albo bez filtra 4299$ ?
Canon 5DS Review (http://www.kenrockwell.com/canon/5ds.htm)
sądząc po zainteresowaniu na CB Canon wypuści parę pułkowników - czyli dwa body ozdabiające sklepowe półki :roll:
Kolekcjoner
01-02-2015, 19:42
sądząc po zainteresowaniu na CB Canon wypuści parę pułkowników - czyli dwa body ozdabiające sklepowe półki :roll:
Byłbym daleki od twierdzeń jakoby były jakieś powiązania pomiędzy sensownością premier Canona, a popularnością na CB 8-).
3799$ albo bez filtra 4299$ ?
Canon 5DS Review (http://www.kenrockwell.com/canon/5ds.htm)
Te ceny IMO za bardzo zbliżają się do ceny Canon EOS-1D X :?
pan.kolega
01-02-2015, 21:34
Te ceny IMO za bardzo zbliżają się do ceny Canon EOS-1D X :?
A w porywach ją nawet przewyższają:
Canon EOS 1DX Digital SLR Camera Body (http://www.abesofmaine.com/item.do?item=CNEOS1DX&id=CNEOS1DX&l=PLA&gclid=CNiaot-9wcMCFQNk7AodtnoAbw)
Gdyby cena była taka sama na pewno bym wybrał 5ds zamiast kloca 1DX, który ma wszystko naj ale sama jakość obrazka jest taka sama jak 6D za ułamek ceny.
Jakoś nie widzę aby ceny 5Ds zbliżały się do 2 letniego kloca Dx. Przede wszystkim muszą być najpierw oficjalnie ogłoszone. Aaa i nawet ze 100 6D taki obrazek jak z Dx sorry ale nie wyjdzie.
Power of the Lens
Kolekcjoner
01-02-2015, 23:51
50.6mp full frame CMOS
53mp total resolution
5DS R has no low pass filter
AF 61 points (41 points cross type)
ISO 100-6400 (extended with ISO50 and 12800)
Dual DIGIC 6
3.2 inch LCD 1.04 million pixels
RAW (50MP), M-RAW (28MP), S-RAW (12.4MP)
CF (UDMA7), SD / SDHC / SDXC (UHS-I)
Crop modes 1.3x and 1.6x
100% field of view
Magnification 0.71 times, the eye point 21 mm
Electronic Level
Grid display
EV-2 support.
Itr AF
Anti-flicker
Time-lapse movie
Bulb timer
Face recognition during live view
150,000 pixel RGB-TR metering sensor
252 zone TTL metering
EOS iSA system
Shutter speed is 30 seconds -1/8000 seconds
Synchro is 1/200 sec
Continuous shooting 5 frames / sec
Video 1920×1080 30fps (ALL-I or IPB)
Mini HDMI output terminal
External microphone terminal
Battery LP-E6N / LP-E6
Dimensions 152 x 116.4 x 76.4mm
Weight 930g (CIPA guidelines). 845g (body only)
Wygląda na to że AF z piątki a nie siódemki.
pan.kolega
02-02-2015, 01:34
Jakoś nie widzę aby ceny 5Ds zbliżały się do 2 letniego kloca Dx. Przede wszystkim muszą być najpierw oficjalnie ogłoszone. Aaa i nawet ze 100 6D taki obrazek jak z Dx sorry ale nie wyjdzie.
Power of the Lens
Tobie może nie wyjdzie, a mi może wyjść. 8-) DxO jest po mojej stronie....:D
Ja mam tylko jeden dylemat: z filtrem czy bez filtra?:confused:
O a tu nawet kloca daja za jedne $4099.-:shock:;)
TheDigitalPros.com - Canon EOS-1D X Digital SLR Camera (Body Only) (http://thedigitalpros.com/item.htr?id=30904)
liquidsound
02-02-2015, 19:05
A w porywach ją nawet przewyższają:
Canon EOS 1DX Digital SLR Camera Body (http://www.abesofmaine.com/item.do?item=CNEOS1DX&id=CNEOS1DX&l=PLA&gclid=CNiaot-9wcMCFQNk7AodtnoAbw)
Gdyby cena była taka sama na pewno bym wybrał 5ds zamiast kloca 1DX, który ma wszystko naj ale sama jakość obrazka jest taka sama jak 6D za ułamek ceny.
Błądzisz :)
nie ma takiego samego obrazka jak 6D, nie ma nawet takiego samego jak 5D3 :)
wiem bo mam oba.
pan.kolega
02-02-2015, 19:29
Błądzisz :)
nie ma takiego samego obrazka jak 6D, nie ma nawet takiego samego jak 5D3 :)
wiem bo mam oba.
To interesujaca opinia, dlatego, że tak rzadka. Mógłbyś dać jakieś linki do czegokolwiek na wsparcie tej opinii?
Moga być do Twoich własnych wyjaśnień/przykładów na tym forum, bo mam nadzieję, że podzieliłeś się już w watkach o 6d czy innych tymi wnioskami.:idea:
Bo jeżeli jest tak, bo tak i tyle, to ja już z dwojga złego wolę wierzyć DXO....;)
DXO MARK - Top 10 Things You Didn't Know about DX…: DXO MARK - Top 10 Things You Didn't Know about DXO's Sensor Scores - YouTube (http://youtu.be/wjnJQHKRRWM)
Apropo dxo :)
Może w kontekście uprzednich doświadczeń ktoś ma jakieś przypuszczenia dotyczące spadku ceny 5d3 w świetle nadchodzącej premiery?
Marketingowcy Canona sa mistrzami. Nowy 5ds ma byc aparatem do innych celow wiec nie zastepuje 5dmk3 wiec ich ceny beda mocno rozne i nie beda mialy na siebie wplywu.
Może w kontekście uprzednich doświadczeń ktoś ma jakieś przypuszczenia dotyczące spadku ceny 5d3 w świetle nadchodzącej premiery?
mam. nic sie nie stanie. ewentualnie ciut podskoczy, ale to akurat moze tez byc kwestia kursow walut
https://canon-board.info/imgimported/2015/02/canon_eosm3_f001-2.jpg
źródło (http://www.canonwatch.com/wp-content/uploads/2015/02/canon_eosm3_f001.jpg)
--- Kolejny post ---
Nadal MAŁY.
Dodatkowe przyciski i pokrętła, odchylany LCD i kukułka. Wygląda, że EVF co najwyżej w opcji, niestety.
--- Kolejny post ---
Swoją drogą skoro ma być mały, to przyzwoitość nakazywałaby pokazać go z naleśnikowym zoomem. Canon to pewnie jedyny bezlusterkowiec z dolnej półki bez takiego rozwiązania (mają Samsung, Oly, Panas, Nikon etc.).
źródło (http://abload.de/img/m3qgu1n.jpg)
--- Kolejny post ---
:lol: to pokrętło w rogu wygląda na ekspozycję :lol: czyli taki ni pies ni wydra, jeśli został ekran dotykowy.
--- Kolejny post ---
Najciekawsze i tak będzie w środku ;)
Te wszystkie nowości Canona nie robią na mnie żadnego wrażenia. Lekko podskoczy mi tętno dopiero wtedy, gdy w tak małej obudowie wypuszczą coś z matrycą FF. Obiektyw może być stałoogniskowy, np. 35mm lub 50mm. Wygląda na to, że jeszcze kilka dobrych lat poczekam.
Te wszystkie nowości Canona nie robią na mnie żadnego wrażenia. Lekko podskoczy mi tętno dopiero wtedy, gdy w tak małej obudowie wypuszczą coś z matrycą FF. Obiektyw może być stałoogniskowy, np. 35mm lub 50mm. Wygląda na to, że jeszcze kilka dobrych lat poczekam.
Niewykluczone, że ten aparat adresowany będzie tylko na rynek azjatycki.
Fotopstryczek
03-02-2015, 18:00
to pokrętło w rogu wygląda na ekspozycję
Z regulacją +/- 3EV mogli sobie to darować.
Wydaje się być szerszy z obu stron, trzy kółka, wyprofilowany pochwyt - to już nie ta eM-ka co kiedyś :D
Czyli moja "mydelniczka" niedługo stanie się aparatem "kultowym"
jesli ten M3 ma miec takie pokretlo funkcyjne w spuscie i osobne pokretlo do regulacji kompensacji... to niech jeszcze wypuszcza uczciwy zoom 18-55(70) (bo ten co jest to optyczny szmelc)... to bede sie zastanawiac. zwlaszcza ze 22/2 to pikne szkielko
źródło (http://abload.de/img/m3_backx2zuo.jpg)
Kolekcjoner
03-02-2015, 23:49
Swoją drogą skoro ma być mały, to przyzwoitość nakazywałaby pokazać go z naleśnikowym zoomem. Canon to pewnie jedyny bezlusterkowiec z dolnej półki bez takiego rozwiązania (mają Samsung, Oly, Panas, Nikon etc.).
Dokładnie.
:lol: to pokrętło w rogu wygląda na ekspozycję :lol: czyli taki ni pies ni wydra, jeśli został ekran dotykowy.
To jest niemal identyczna guzikologia jak w Sony A6000.
jesli ten M3 ma miec takie pokretlo funkcyjne w spuscie i osobne pokretlo do regulacji kompensacji... to niech jeszcze wypuszcza uczciwy zoom 18-55(70) (bo ten co jest to optyczny szmelc)... to bede sie zastanawiac. zwlaszcza ze 22/2 to pikne szkielko
Tak ale naleśnikowy, bo ten ogór to zupełny bezsens w takim sprzęcie.
Tak ale naleśnikowy, bo ten ogór to zupełny bezsens w takim sprzęcie.
masz na mysli ten 18-55(70)?
nie mam pod tym wzgledem jakis wielkich obiekcji, gdyby byl aktualnej wielkosci. tylko zeby to bylo optycznie uczciwe. nie oczekuje jakosci Fuji XF 18-55 (bo tego Canon w szkle 2x wiekszym i ciemniejszym nie jest w stanie zrobic :LOL: ) ale zeby chociaz wstydu nie bylo po przymknieciu do f/8.
w idealnym przypadku chcialbym miec ostre EF-M 15-70/4 IS wielkosci EF-M 18-55 i to nawet przy cenie za zestaw rzedu 800 EUR bylbym sklonny lyknac. juz bym nawet przelknal te bateryjki do dyktafonu (bo chyba nikt ich nie projektowal do aparatu, ktorym sie regularnie foci)...
Kolekcjoner
04-02-2015, 12:31
masz na mysli ten 18-55(70)?
nie mam pod tym wzgledem jakis wielkich obiekcji, gdyby byl aktualnej wielkosci. tylko zeby to bylo optycznie uczciwe. nie oczekuje jakosci Fuji XF 18-55 (bo tego Canon w szkle 2x wiekszym i ciemniejszym nie jest w stanie zrobic :LOL: ) ale zeby chociaz wstydu nie bylo po przymknieciu do f/8.
w idealnym przypadku chcialbym miec ostre EF-M 15-70/4 IS wielkosci EF-M 18-55 i to nawet przy cenie za zestaw rzedu 800 EUR bylbym sklonny lyknac. juz bym nawet przelknal te bateryjki do dyktafonu (bo chyba nikt ich nie projektowal do aparatu, ktorym sie regularnie foci)...
Jak dla mnie robienie takich ogórów do tego typu aparatów jest zaprzeczeniem ich idei. Zresztą nie jestem w tym odosobniony. Jedyne co się wtedy "zyskuje" to karkołomną ergonomię. Jak mam mieć ogóra to wolę zwykłe lustro 8-).
W krótkości rzecz jest taka; że Canon jeśli nie zrobi czegoś takiego to moich pieniędzy za ten wynalazek nie zobaczy :).
Tak będzie wyglądać z doczepionym EVF-DC1 (na zdjęciu PowerShot G1 X II, ale tylny panel jest praktycznie identyczny):
źródło (http://www.dpreview.com/reviews/canon-powershot-g1-x-mark-ii/images/evf.jpg)
Ten M3 to już jest to cudo, co to tu niektórzy na forum zapowiadali ? A czym to się różni od poprzednich gniotów Canona w segmencie bezlusterkowców ?
jan pawlak
04-02-2015, 18:40
Tak jak się głębiej nad tym zastanowić to po co tam w ogóle AF ;):mrgreen:.
Myślę że zniknie za jakiś czas jak i zniknie lustro.
? Będą bezlusterkowce na obiektywy EF, EF-S, z ostrzeniem przez matryce oraz o matrycy :
- FF z wbudowanym wizjerem elektronicznym
- APS-C bez wizjera elektronicznego ale z "lampką" błyskową
jp
Fotopstryczek
04-02-2015, 22:20
Nie wygląda to dobrze. Wygląda na to, że z 750D ponownie wywalili czujnik zbliżeniowy w okolicach wizjera i dodali przycisk DISP :
????EOS 750D / EOS 760D ?EOS Kiss??????? - ????info (http://digicame-info.com/2015/02/eos-750d-eos-760d-kiss.html)
Euro Pricing for EOS 5DS, 5DS R & EF 11-24 f/4L Revealed ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2015/02/euro-pricing-for-eos-5ds-5ds-r-ef-11-24-f4l-revealed/)
14-15kzł ?
...cena tego szkiełka f4 to już totalne przegięcie dla mnie
To 11-24/4 musi byc kosmicznie dobre w tej cenie
Hasselblad też jest dobry ;) nawet nie najnowszy, H3D załatwi sprawę :) jeszcze trochę nowych cen od Canona i żegnam mały obrazek
...cena tego szkiełka f4 to już totalne przegięcie dla mnie
Dlaczego, możesz zaproponować tańsze rektalinearne 11mm pod FF? :)
nie mogę :D dwa L czyli 35 i 85 to wszystko czego potrzebuję tak naprawdę (no dobra, sporadycznie 24 i 135)
11mm - w życiu nie miałem czegoś tak szerokiego w ręku :D
Kolekcjoner
04-02-2015, 23:38
760 wygląda całkiem fajnie. Dużo będzie wiadomo jak będą znane szczegóły no i jaka będzie cena.
Co do ceny 11-24 to myślę że będzie drogi i będzie się sprzedawał. A to, że u nas ludzi nie stać na takie zabawki to zupełnie inna sprawa. Zresztą cena jakiej się spodziewałem (okolice 3 k$).
chrislab
05-02-2015, 14:59
Właśnie się pojawił announcement prasowy:
Canon EOS 5DS & EOS 5DS R Press Release
February 5, 2015
Canon 5DS
Follow on our forum
Canon EOS 5DS & EOS 5DS R Press Release
Canon revolutionises resolution with the EOS 5DS and EOS 5DS R
London, UK, 6 February 2015 – Canon today transforms the EOS system with the arrival of the EOS 5DS and the EOS 5DS R – a new breed of ultra-high resolution full-frame DSLRs.
Breaking the boundaries of 35mm sensors,the new cameras offer the highest megapixels ever seen in a full frame sensor, an astonishing 50.6MP. Delivering unparalleled quality, the cameras provide an exceptional combination of resolution, responsiveness and durability, whether shooting landscapes, architecture, high fashion or portraiture, either personally or professionally. When nothing but the sharpest image is expected, the EOS 5DS R also features a low pass cancellation filter to maximise the sensor’s resolution and visible image quality.Alongside the new DSLRs, Canon also introduces the EF 11-24mm f/4L USM, the world’s widest-angle rectilinear zoom lens(1), the perfect companion for landscape and architecture photographers.
Establishing new standards for full-frame DSLRs
Setting a new benchmark for full-frame cameras, the EOS 5DS and EOS 5DS R combine fast, instinctive DSLR handling with the newly-developed 50.6MP CMOS sensor, providing the flexibility to shoot a wide range of scenes and subjects, making it ideal for large format mediums, such as advertising billboards and magazine covers, where every pixel matters. The sensor’s advanced architecture provides
ISO 100-6400 sensitivity, further expandable to 50-12800, ensuring high quality images with low noise, accurate colours and wide dynamic range. For added flexibility, the cameras’ resolution enables three new in-camera crop shooting modes–1.3x, 1.6x and 1:1. Visible through the viewfinder, the crop modes deliver outstanding results, with stills at 19 MP even when cropped to 1.6x. Built to withstand the most demanding shoots, the EOS 5DS and EOS 5DS R’s dual DIGIC 6 processors provide the rapid performance and responsiveness required to deliver first-class images with exceptional colour reproduction. Both processors are designed to comfortably manage huge levels of image data from the 50.6MP sensor, whilst simultaneously reducing image noise and providing the freedom to shoot at five frames per second.
Automatically exceptional
Created to ensure every detail of your exquisite landscape or high-fashion studio shoot is in focus, the EOS 5DS and EOS 5DS Rfeature an advanced 61-point AF system, with 41 cross-type points, delivering incredible levels of image sharpness and accuracy across the frame. Both cameras comfortably maintain focus with moving subjects, using EOS Intelligent Tracking and Recognition AF (iTR) to track both faces and colour. To reduce image blur, Canon’s Mirror Vibration Control System uses cams to drive the cameras’ mirror up and down in a highly controlled fashion, avoiding all sudden stops and softening the shutter-release sound. Additionally, the EOS 5DS and EOS 5DS R’s 150k pixel RGB+IR metering sensor with Flicker Detection ensures images can be captured with consistent and accurate exposures under varying lighting scenarios, including florescent.
Incredible detail and unrestricted creativity
Putting unrivalled image quality at your fingertips, the EOS 5DS and EOS 5DS R include a number of customisable modes and settings to ensure stunning results every time. A new Fine Detail Picture Style maximises the level of detail that can be achieved from the sensor, enabling advanced sharpness adjustment without the need for edit ing software. Popular creative modes, including Multiple Exposure and HDR, provide instant, in-camera creativity, while a built-in timer allows you to shoot over long periods and create stunning time lapse videos, without being tied to the camera or needing advanced software and excessive kit.
First-class professional construction, customisable features
The EOS 5DS and EOS 5DS R have been expertly constructed to allow you to operate quickly, regardless of the environment you’re shooting in. The 100% viewfinder with electronic overlay makes framing vital shots easy and can be customised to your preferred style. The large, 8.11cm (3.2”) Clear View II LCD screen, with an anti-reflective structure, minimises reflection or glare when reviewing shots and also acts as a visual and accessible dashboard of the most commonly used settings. The cameras’ new Custom Quick Control screen means that the type, size and position of icons are also easily customisable to the user or shooting scenario. Both cameras utilise Canon’s iconic design DNA–a highly durable body constructed from high-grade magnesium alloy to provide weather resilient shooting – ideal for landscape photographers who are dedicated to getting the perfect shot, whatever the weather.
EOS 5DS R: Engineered for the ultimate in DSLR image quality
When nothing but the absolute maximum level of detail possible will do, the EOS 5DS R features a low pass cancellation filter to ensure the sharpest possible results. Great for landscape photographers, where patterns are very often organic, the camera’s low pass cancellation filter produces the stunning level of detail required to turn agreat shot into an incredible shot.
Optical Expertise: Introducing the EF 11-24mm f/4L USM
The EOS 5DS and EOS 5DS R are compatible with Canon’s extensive EF lens range, spanning 71 models(2). Today Canon unveils the world’s widest-angle retilinearzoom lens (1), the EF 11-24mm f/4L USM. Perfect for photographers shooting landscape and architecture, the EF 11-24mm f/4L USM is designed to open up an entirely new world of creative opportunities, thanks to its super wide 11-24mm focal range. Boasting a newly designed optical structure, the lens features three aspherical lenses including a ground aspherical element, which maximises image quality and delivers minimal levels of distortion, while the body is rugged and robust enough to be employed in extreme weather conditions.
EOS 5DS Key features:
50.6 MP CMOS sensor with dual DIGIC 6 processors
150K Pixel RGB+IR Metering Sensor
Up to 5.0 Frames Per Second
61-point AF
Cropped Shooting
EOS 5DS R also includes:
Low-pass cancellation filter
jan pawlak
05-02-2015, 18:28
Piękny PRowy tekst.
Zobaczymy zdjęcia i testy.
Jak na razie czekam testy szumu i dynamiki
jp
Kolekcjoner
05-02-2015, 19:22
^^^^^Myślę Janie że w przypadku testów to dużo będzie zależało od tego kto je przeprowadzi 8-). Np. w DXO mogę Ci od razu powiedzieć jak będzie. Jak w 5Ds będzie siedziała matryca Sony to wyjdą nieźle pewnie nie tak dobrze jakby była w korpusie Sony czy Nikona ale porównywalnie, natomiast jak będzie to wytwór naszej wspaniałej firmy to okaże się, że to syf którego kopnąć nie warto żeby sobie nogi nie ubrudzić :lol:.
Jak na razie czekam testy szumu i dynamiki
bez jaj. to nie wystarczy coś wyciąć z jakiegoś gęstego średniego formatu ? środek będzie taki sam :-)
czyli co ? będzie jeszcze jakiś następca 5d3 z mniejszą ilością mpi niż 50 ?
Kolekcjoner
06-02-2015, 00:33
Będzie 8-).
jan pawlak
06-02-2015, 08:26
bez jaj. to nie wystarczy coś wyciąć z jakiegoś gęstego średniego formatu ? środek będzie taki sam :-)
.... ale, zgodnie z religią B
to nie zmniejszy szumu ani nie polepszy dynamiki bo matryca się nie zwiększa więc nie pochłania więcej energii...:o
jp
--- Kolejny post ---
^^^^^Myślę Janie że w przypadku testów to dużo będzie zależało od tego kto je przeprowadzi 8-). Np. w DXO mogę Ci od razu powiedzieć jak będzie. Jak w 5Ds będzie siedziała matryca Sony to wyjdą nieźle pewnie nie tak dobrze jakby była w korpusie Sony czy Nikona ale porównywalnie, natomiast jak będzie to wytwór naszej wspaniałej firmy to okaże się, że to syf którego kopnąć nie warto żeby sobie nogi nie ubrudzić :lol:.
Nie byłbym aż tak krytyczny.
Mają procedurę która jest opisana, przyrząd sam drukuje wyniki np. MTF50.
Nie ma możliwości coś "skręcić" przy porównywaniu puszek tego samego producenta.
Trochę jest wątpliwości gdy porównuje się kilku producentów, ale są one znane
Zostaje tylko ich własna ocena tych wyników która rzeczywiście bywa "stronnicza" według mnie także
jp
Jest już pierwsza ocena
http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-5ds-sr
jp