Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
katharsis
10-05-2014, 19:22
Jakoś nie ma odważnego, żeby skierować do produkcji a prototypy i patenty krążą:
Canon EF 14-24 f/2.8L exists in prototypes, seen in the field, US Patent Filed, Canon Ready for Production (http://fau4u2.wordpress.com/2013/12/07/canon-ef-14-24-f2-8l-exists-in-prototypes-seen-in-the-field-us-patent-filed-canon-ready-for-production-%F0%9F%98%8A%F0%9F%98%8A%F0%9F%98%8A%F0%9F%8C%90%F 0%9F%98%8E%F0%9F%98%8E%F0%9F%98/)
Plotka o 14-24/2,8 L pojawiała się już wielokrotnie i też się zastanawiam, kiedy drogi Canon wreszcie zajmie się tym na poważnie. Sama bym chętnie takie szkiełko przytuliła.
Tak. A ja jestem ciekaw ile taka panna będzie chciała za przytulenie:D
Do Sony jest:
Sony Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16-80 mm f/3.5-4.5 - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/492-Sony_Carl_Zeiss_Vario-Sonnar_T*_DT_16-80_mm_f_3.5-4.5-specyfikacja_obiektywu.html)
prawda. trudniej go z drugiej reki kupic niz 15-85, wiec cena wyzsza, ale optycznie nie da sie ukryc, ze zacne szklo.
Byłem zadowolony. :)
no to akurat wiele nie mowi, bo ludzie i z kitow sa zadowoleni... ;) ale akurat w tym wypadku mozna byc, no... :)
A co do Canona można wypuszczać mk II i mk III i mk IV. Jak Samsung telefony. Zresztą 50'tek to oni nie mają. :P I faktycznie mogliby mieć linię tańszych stałek do APS-C jak Nikon.
a Nikon taka ma? to ciekawostka...
linie tanich i/lub dobrych stalek do malej matrycy ma Olympus. i one sa faktycznie pod mala matryce.
linie dobrych ale zdecydowanie nie tanich stalek ma Fuji. one juz nie sa takie male, ale ten system ogolnie nie jest pomyslany jako tani i maly.
Canon i Nikon... maja wielkie obiektywy, glownie pod FF. pod cropa jest mizeria, jesli kogos nie interesuja tylko telerurki...
Fotopstryczek
11-05-2014, 00:39
Patrząc na ekran nexusa 5 zastanawiam się, czemu Canon czegoś takiego nie wsadzi do puszki. Podgląd na żywo na nexusie 5 po kablu USD z aplikacją dslr dashboard wygląda dużo lepiej niż na ekraniku puszki.
Temperatura barwowa na pierwszy rzut oka zbliżona do kalibrowanego eiza.
Popatrzmy na takiego 6D, który nie ma przycisków po lewej stronie. Można by tam wsadzić ekran 3.6" - 3.8" z rozdzielczością 1280x720px (oczywiście pamiętając o temperaturze barwowej i braku większych zafarbów...).
Pomijając sprawę ekranu. Marzy mi się aparat z wizjerem, w którym zobaczę cały kadr i parametry jednocześnie. :p
tak, ale mnie chodzilo o dobre optycznie szklo o takim zakresie. 15-85 jest fantastyczny. ma porzadna budowe mechaniczna, szybki AF i skuteczna stabilizacje.
a z tych wymienionych to...
Sony 16-105 - optycznie OK, ale kolo 15-85 to on nie lezal
Sony 16-50 - na to, to laskawie spuszcze zaslone milczenia. na nic wiecej ten szmelc nie zasluguje
Nie pisałem nic o 16-50 2.8 SSM (który zresztą moim zdaniem też jest bardzo dobrym szkłem i nie rozumiem określenia go jako szmelc), tylko o Zeissie 16-80 3.5-4.5 DT. Bardzo fajny obiektyw z wadą w postaci braku silnika SSM.
Zuiko 12-50 (domyslam sie, ze o to chodzilo) - optycznie nie jest to odpowiednik 15-85 (zwlaszcza dystorsje morduja), ale zly nie jest. mechanicznie to inna historia. fakt, ze tani.
Miałem na myśli "duże" Zuiko 12-60 2.8-4.0. Szkiełko optycznie rewelacyjne, uszczelnione, z szybkim silnikiem SWD. Szkoda że do dużego systemu
Nie pisałem nic o 16-50 2.8 SSM (który zresztą moim zdaniem też jest bardzo dobrym szkłem i nie rozumiem określenia go jako szmelc), tylko o Zeissie 16-80 3.5-4.5 DT. Bardzo fajny obiektyw z wadą w postaci braku silnika SSM.
Miałem na myśli "duże" Zuiko 12-60 2.8-4.0. Szkiełko optycznie rewelacyjne, uszczelnione, z szybkim silnikiem SWD. Szkoda że do dużego systemu
w obu przypadkach nie jest to poziom cenowy 15-85
jeslu chodzi o 16-50, to mialem na mysli ta malizne do Neksa. I to optycznie lezy i kwiczy...
w obu przypadkach nie jest to poziom cenowy 15-85
jeslu chodzi o 16-50, to mialem na mysli ta malizne do Neksa. I to optycznie lezy i kwiczy...
Za cyfrowe.pl:
- Sony 16-80 mm f/3.5-f/4.5 DT ZA Carl Zeiss Vario Sonnar T*: 2 898 zł
- Canon 15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM: 2 779 zł
Różnica jakaś jest, ale niepowalająca.
ZUIKO DIGITAL 12-60 mm f/2.8-f/4.0 ED SWD: 3 968zł, to już faktycznie drogo i raczej dla "entuzjasty".
Za cyfrowe.pl:
- Sony 16-80 mm f/3.5-f/4.5 DT ZA Carl Zeiss Vario Sonnar T*: 2 898 zł
- Canon 15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM: 2 779 zł
Różnica jakaś jest, ale niepowalająca.
15-85 mozesz latwo kupic dobra sztuke z drugiej reki. nie wiem jak w PL, ale w NL jest to 400~450 EUR i nie trzeba sie wiele naszukac, za 500 EUR
nawet mozna z jakas gwarancja sklepowa...
chrislab
12-05-2014, 23:32
Kolejny falstart canona - obiektyw dla nikogo ;) ciekawe, czy to prawda....
Images of the New EF 16-35 f/4L IS & EF-S 10-18 f/4.5-5.6 IS STM Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/05/images-of-the-new-ef-16-35-f4l-is-ef-s-10-18-f4-5-5-6-is-stm/)
to moze poczekajmy na premiere. przenosze do plotek
nawiasem mowiac, jesli 16-35 bedzie mial dobre rogi (cudow nie wymagam) i nie zamorduje na starcie cena - to ja z checia bede tym nikim...
pan.kolega
13-05-2014, 04:00
Ja się poświęcę dla sprawy i nabędę kiedy się pojawi.
No ale jednak musi być tańszy niż f/2.8
Ernest_DLRS
13-05-2014, 06:37
Z tego obrazka wynika, że 10-18mm to plastik (nawet bagnet), więc to będzie jakościowo coś pokroju 18-55mm is stm (nawet design ten sam)... Czyli pewnie koło 400-500zł ze względu na ciekawszą / trudniejszą ogniskową.
4,5-5,6! Ciemniej już się nie dało? Widać, że crop nie ma niczego nowego do zaoferowania świadomym fotografom i to się raczej już nie zmieni. Większość firm oferuje w tym segmencie puszkę z obiektywem "osiemnaście-tysionc pińcet", bo to fajnie wygląda w gazetce reklamowej i ciesz się frajerze - na komunię* będzie super!
Kolekcjoner
13-05-2014, 08:07
to moze poczekajmy na premiere. przenosze do plotek
nawiasem mowiac, jesli 16-35 bedzie mial dobre rogi (cudow nie wymagam) i nie zamorduje na starcie cena - to ja z checia bede tym nikim...
No ja chyba też.
Kolejny falstart canona - obiektyw dla nikogo ;) ciekawe, czy to prawda....
Images of the New EF 16-35 f/4L IS & EF-S 10-18 f/4.5-5.6 IS STM Ť Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/05/images-of-the-new-ef-16-35-f4l-is-ef-s-10-18-f4-5-5-6-is-stm/)
Rozumiem, że masz na myśli 10-18..., bo na ten pierwszy jest ze czterech chętnych w samym tym wątku ;)
to moze dyskusje o 16-35 czy 10-18 przeniesmy do watku na ich temat:
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/16-35mm-f4l-i-10-18mm-f4-5-5-6-juz-oficjalnie-95801/
a tu mozemy dalej dywagowac o nieistniejacych szklach czy innych wishlistach ;)
Kolekcjoner
14-05-2014, 19:27
A następcy 100-400 jak nie było tak nie ma :(.
bo będzie 70-400 za jedyne 8000PLN
A czy Canon EF 200-400 mm nie jest tym następcą ?
Kolekcjoner
21-05-2014, 02:51
A czy Canon EF 200-400 mm nie jest tym następcą ?
Nie. I ploty mówią że są szanse niedługo na następcę 8-).
Mnie tak chodzi po głowie, jak długa Canon każe czekać na bezlustro FF :) i czy się pojawi?
Mnie tak chodzi po głowie, jak długa Canon każe czekać na bezlustro FF :) i czy się pojawi?
ale po co?
co mialby wniesc bezlusterkowiec FF poza zmniejszeniem korpusu? jaka jest korzysc z malej mydelniczki, jesli szkla do niej sa wielkie? wez sobie wyobraz korpus wielkosci 100D z zapietym
nawet 24-70/4. przeciez to nadal jest wielkie, a i tanie wcale nie bedzie... a w Canonie nawet "male lekkie" stalki do EF-a sa male i lekkie... inaczej ;) za cene takiego bezlusterkowca FF
z dobrym szkielkiem kupisz duzo mniejszy i lzejszy bezlusterkowiec cropowy z niezlym obiektywem. z matryca, ktora moze i do poziomu 6D nie siega, ale do ISO 1600 co najmniej wystarczy...
Sony ma chwilowo maly FF, bo to jest firma ktora sie miota i probuje z kazdej strony cos udziergac. ze skutkiem takim, ze "z kazdej strony" to owszem jest (bodajze 4 mocowania obiektywow
:D :D :D ), ale "udziergac" to niekoniecznie. jeszcze korpusy to jako tako im wyjda, ale optyka do nich albo morduje cena (Zeiss) albo smiechem (Sony i jego "jakos" optyczna)...
He, he...
Żeby sprawa była jasna ;). Bezlusterkowiec FF jest jak najbardziej po co i dla kogo. Sam pewnie bym się skusił. Szkła mogą być malutkie, 2-3 naleśniki (wiadomo, że ani UWA ani tele).
Po co? Pierwszy przykład z brzegu: chcę robić 100 klatek na sekundę. Albo tylko 10 ale zupełnie bezgłośnie. Dla luster to nieosiągalne.
Jest jednak kilka przeszkód:
1. przede wszystkim Canonowi nie po drodze, zbyt wiele zainwestował w tradycyjne rozwiązania i teraz odcina od tego kupony na wielką skalę,
2. sprzedaż aparatów spada, więc nie ma klimatu do inwestycji w nowe rozwiązania,
3. to raczej rozwiązanie adresowane na razie do entuzjastów/amatorów, więc niezbyt duży rynek,
4. niedostatki technologii (wizjer, baterie itp), pewnie odejdą w niepamięć w ciągu kilku lat.
Podsumowując: bezlusterkowca FF od Canona nie będzie ani za rok ani za pięć. Choć być może pojawi się jakaś hybryda (są już pewne przecieki w kontekście np. 7d II).
P.S. Gdyby Canon przewidywał bezlusterkowca FF w najbliższej przyszłości, bagnet EF-M pewnie wyglądałby inaczej.
3. to raczej rozwiązanie adresowane na razie do entuzjastów/amatorów, więc niezbyt duży rynek,
no, nie wiem czy ślubni by się nie rzucili na taki wynalazek ;) a i przy sprawnym AF i w sporcie by znalazł amatorów :)
P.S. Gdyby Canon przewidywał bezlusterkowca FF w najbliższej przyszłości, bagnet EF-M pewnie wyglądałby inaczej.
już raz była nagła zmiana bagnetu i to bez zapowiedzi ;) tak pojawił się EF
O fotografii ślubnej nie mam specjalnego pojęcia. Niemniej wśród kilku znanych mi osób parających się tym zajęciem zauważyłem przejście z FF Canona na bezlusterkowce Fuji.
O fotografii ślubnej nie mam specjalnego pojęcia. Niemniej wśród kilku znanych mi osób parających się tym zajęciem zauważyłem przejście z FF Canona na bezlusterkowce Fuji.
nie wiem jak przejscie, ale osobiscie wyciepalem dla Fuji canonowskiego cropa, zostawilem sobie FF.
6D z zestawem 3 czerwonych paskow jest znakomity do landszaftow i pracy ze statywu i jako takiemu zdecydowanie nie grozi mu zamiana
na inny system. ale jako aparat na miasto czy inne okolicznosci, gdzie ze wzgledu na rodzine nie da sie porzadnie pofocic (statyw i wolny czas)
juz mi nie pasuje. rowniez dlatego, ze nie lubie rozdrapywac zapakowanego plecaka, a zasuwanie z rodzina "na zakupki" z takim duzym tornistrem ( http://photographylife.com/wp-content/uploads/2012/09/Lowerpro400AWTrekker-On-Back.jpg ) nie wydaje sie optymalnym rozwiazaniem :) :)
Canonowski crop w porownaniu z Fuji wyglada srednio atrakcyjnie dla mnie. Fuji ma tej samej klasy optyke mniejsza gabarytowo, a korpus X-E1
jest do moich potrzeb nie gorszy niz np. 60D. a jednak duzo mniejszy i lzejszy.
Ostatnio pojawiła się plota o współpracy Canon + Fuji w bezlusterkowcach. Najbardziej w niej zaciekawiło mnie... tempo w jakim usunięto ją z canonrumors. Możliwe, że źródło okazało się niewiarygodne. A może nie?
W zasadzie trudno sobie wyobrazić jak takie partnerstwo miałoby wyglądać. Niemniej jeśli już, to moim zdaniem dotyczyłoby właśnie bezlusterkowca FF.
Kolekcjoner
26-05-2014, 16:56
Moim zdaniem to bzdura.
Życie pisze najdziwniejsze scenariusze, więc kto wie?
Takie plotki biora sie z wet dreams internetowych onanistow ;)
Fuji jest w tej chwili jedynym graczem, ktory robi bezlusterkowce na serio (a nie jakies zabawki). Paru onanistow sprzetowych chcialoby miec takie X-T1 z napisem Canon, tylko jeszcze nie kuma jakim dysonansem jest bagnet EOS a system X ;) Wiec rozpylaja swoje marzenia w sieci, jako pogloski...
Teraz czekam na "plotke", ze Mamiya robi bezlusterkowy sredni format. Kieszonkowy, bo wielkosci Pena. Jak znam zycie, to znajda sie tacy, co w to uwierza i zaczna powtarzac... ;)
Ale czemu tak negujecie sensownosc powstania bezlusterkowca FF??
Korpus profi wcale nie musi byc mniejszy. Jedyny sensowny powod "odraczania" takowego przejscia jest kasa. Wymiana migawek/serwis, to dla nich niemaly zysk, wiec tylko to wg mnie powoduje, ze przeciagaja to, co predzej czy pozniej i tak jest nieuniknione.
...Fuji jest w tej chwili jedynym graczem, ktory robi bezlusterkowce na serio (a nie jakies zabawki)...
Jest jeszcze drugi, albo pierwszy :mrgreen:. W Solms.
Kolekcjoner
30-05-2014, 00:09
Wymiana migawek/serwis, to dla nich niemaly zysk....
No szczególnie tych darmowych, że nie wspomnę już o zwiększonych kosztach produkcji ;).
Wiesz - jesli by to im nie przynosilo zyskow a tylko straty, to moge zalozyc sie o MILION, ze juz dawno migawek by nie bylo w calym Canonie ;)
A tak z ciekawosci - uwazacie, ze Canon po premierze nowego 16-35L f/4 IS wypusci jeszcze w tym roku nowe 16-35L f/2.8?
Kolekcjoner
30-05-2014, 12:07
Wiesz - jesli by to im nie przynosilo zyskow a tylko straty, to moge zalozyc sie o MILION, ze juz dawno migawek by nie bylo w calym Canonie ;)
Tylko czym by je zastąpili? 8-)
Co do 16-35 to raczej nie. Prędzej coś szerszego.
Oj dawno tutaj takiej posuchy nie było...
Pewnie to w dużym stopniu zasługa słabej kondycji branży. Najlepszy dowód, że Canon spóźnia się nawet z 750d.
Szczerze powiedziawszy, to rzadko tu zaglądam bo właściwie niczego specjalnie już nie potrzebuję. Kupiłbym może 7dII, gdyby miał kosmiczną jakość obrazu, a to raczej nie jest możliwe. Przełom technologiczny się nie zapowiada. Spodziewam się, że będzie to korpus napakowany możliwościami w zakresie video, co mnie mało interesuje. Właśnie pojawił się patent na 100-400 z napędem STM, co by pasowało do 7d II jako korpusu video dla entuzjastów-amatorów. Z drugiej strony byłby to dość ciekawy precedens, bo nie było jeszcze L-ki z takim napędem.
--- Kolejny post ---
Oj dawno tutaj takiej posuchy nie było...
Pewnie to w dużym stopniu zasługa słabej kondycji branży. Najlepszy dowód, że Canon spóźnia się nawet z 750d.
Szczerze powiedziawszy, to rzadko tu zaglądam bo właściwie niczego specjalnie już nie potrzebuję. Kupiłbym może 7dII, gdyby miał kosmiczną jakość obrazu, a to raczej nie jest możliwe. Przełom technologiczny się nie zapowiada. Spodziewam się, że będzie to korpus napakowany możliwościami w zakresie video, co mnie mało interesuje. Właśnie pojawił się patent na 100-400 z napędem STM, co by pasowało do 7d II jako korpusu video dla entuzjastów-amatorów. Z drugiej strony byłby to dość ciekawy precedens, bo nie było jeszcze L-ki z takim napędem.
Panowie, jakieś typy co to będzie?
Canon India teases 'something big' coming soon: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/articles/7499434826/canon-india-teases-something-big-coming-soon)
Panowie, jakieś typy co to będzie?
Canon India teases 'something big' coming soon: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/articles/7499434826/canon-india-teases-something-big-coming-soon)
hehe... no:
Canon's 'something BIG' is... a photography competition. Oh well.: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/articles/5505614787/canons-something-big-is-a-photography-competition-oh-well)
hehe... no:
Canon's 'something BIG' is... a photography competition. Oh well.: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/articles/5505614787/canons-something-big-is-a-photography-competition-oh-well)
Ale wstyd.. ;) No nic, ale zapowiadało się ciekawie.
Ale wstyd.. ;) No nic, ale zapowiadało się ciekawie.
To akurat dobrze. Taki konkurs jest na miarę możliwości Canon India.
Jak Canon Bangladesz zapowie niespodziankę to lepiej żeby to były szorty z napisem Canon.
To akurat dobrze. Taki konkurs jest na miarę możliwości Canon India.
Jak Canon Bangladesz zapowie niespodziankę to lepiej żeby to były szorty z napisem Canon.
Oczywistość, tylko okres premierowy się zbliża. Canon zawsze coś pokazywał końcem sierpnia początkiem września więc prawdopodobieństwo było duże a na razie cisza. Tym bardziej że jest kogo gonić w kwestii technologii(sensory - sony, nikon, red - dragon), trochę szkieł dawno nie odświeżanych, 4k na horyzoncie itp a tu na razie cisza. Nawet 1-nki wysoko rozdzielczej brak.
Canon zawsze coś pokazywał końcem sierpnia początkiem września więc prawdopodobieństwo było duże a na razie cisza.
Dwa udane nowe UWA to był strzał bez ostrzeżenia. I to w dziesiątkę.
7DII jest pewny ale nie wydaje mi się, żeby ten nowy sensor był jakiś nieziemski.
100-400LII jest już tak wymęczony, że chyba go wreszcie pokażą.
Martwi mnie, że kompletnie przycichła sprawa 135L IS. Wprawdzie wykrwawiłem się na C16-35L IS ale tracę motywację do pracy...
Sam nie wiem co myśleć o obecnej sytuacji Canona. Dawno nie było tak, żeby nie było nowego Rebela :D Powodem na pewno nie jest doskonała sprzedaż 700d. Więc albo Canon tnie koszty R&D jak może albo przygotowuje rzeczywiście coś nowego. Tyle, że z rynkowego punktu widzenia trudno sobie wyobrazić by zaoferował hipernową technologię sensora w 7d II i za chwilę w 750d. Z drugiej strony nowy sensor mógłby ożywić sprzedaż. Bo obecni użytkownicy 7d na pewno nie kupią nowego wcielenia dlatego, że będzie mieć hybrydowy wizjer do kręcenia filmów czy robić jedną klatkę na sekundę więcej.
Co do 100-400, to nie jestem przekonany, że zobaczymy takie szkło. Kupują je głównie amatorzy, a jeśli Canon zapakuje do niego hiperoptykę, to kosztować będzie dwa razy tyle. I kto to wtedy kupi? Natomiast na pewno na wyobraźnię amatorów podziałałoby np. zwiększenie zakresu do 500mm. Ze względów technicznych i ekonomicznych jednak mało prawdopodobne.
Co do 100-400, to nie jestem przekonany, że zobaczymy takie szkło. Kupują je głównie amatorzy, a jeśli Canon zapakuje do niego hiperoptykę, to kosztować będzie dwa razy tyle. I kto to wtedy kupi? Natomiast na pewno na wyobraźnię amatorów podziałałoby np. zwiększenie zakresu do 500mm. Ze względów technicznych i ekonomicznych jednak mało prawdopodobne.
canon nie tworzy planów na podstawie rynku w Polsce-pewnie nawet nie wiedza gdzie to jest( a nie, wiedza przecież kochają szopena)
na rynku zachodnim kupno 100-400 nie jest wyrzeczeniem,w Azji jest 20% tańszy, wiec tez tragedii nie ma
Nie pisałem na podstawie obserwacji rynku w Polsce. Raczej w USA i Azji właśnie. Tu nie chodzi o zasobność społeczeństwa. Nawet jeśli nowy "100-400" będzie hiperostry, to dla amatora niewiele z tego wynika. Telekonwertera do tego sobie i tak nie podepnie, bo amatorska puszka nie będzie ostrzyć przy f/8.
Czemu Tamron 150-600 cieszy się takim powodzeniem? Bo działa na wyobraźnię amatora 600mm i niską ceną.
a o co? jak robiłem zdjęcia kangurom w Australii to na 10 luster 9 miało białe elki....
to może poszukaj danych sprzedaży z USA czy Azji?
jeśli zakup obiektywu nie stanowi lwiej części wynagrodzenia to jaki problem go kupić? amator tym bardziej lubi nowości i jest podatny na sugestie sprzedawcy
... amator tym bardziej lubi nowości i jest podatny na sugestie sprzedawcy
Dla sprzedawcy najważniejszy jest zysk. A niekiedy na temat obiektywu wie mniej niż jego klient.
Nie wiem jak amator, ale początkujący pstrykacz ślepo wierzy sprzedawcy, bo nie ma zielonego pojęcia o sprzęcie. Obiektyw ma być uniwersalny i tani (prawie za darmo).
Nie pisałem na podstawie obserwacji rynku w Polsce. Raczej w USA i Azji właśnie. Tu nie chodzi o zasobność społeczeństwa. Nawet jeśli nowy "100-400" będzie hiperostry, to dla amatora niewiele z tego wynika. Telekonwertera do tego sobie i tak nie podepnie, bo amatorska puszka nie będzie ostrzyć przy f/8.
Czemu Tamron 150-600 cieszy się takim powodzeniem? Bo działa na wyobraźnię amatora 600mm i niską ceną.
Z wrożb i wieszczenia nowości canona zwykle on i tak wybiera tą trzecią ścieżkę i odnosi sukces. Przy 5dII liczono na super usprawnienia a canon dał wideo robiąc rewolucję. W 70d dał AF na matrycy. Przy 6d -3EV w AF i WIFI i GPS wbudowane + dobrze skalkulowana cena i zestaw adobe. Canon ciągle nie daje w mainstream tego co wszyscy by chcieli a i tak wychodzi na swoje. Jeśli już daje to każe sobie za to słono płacić (5dIII, 1dX). Ciekaw jestem co tym razem wymyśli.
Nowy sensor byłby ok, bo upiekliby 2 pieczenie przy jednym ogniu. W foto i w wideo nikt nie pogardzi wysokim DR. Być może dadzą pełną elektroniczną migawkę - też 2 pieczenie bo w wideo brak efektu rolling shutter a w foto wysokie czasy w synchro. X-sync rzędu 1/2000 i możliwość błyskania lampą systemową w słońcu na przysłonach F1.4/2.0 - to byłby jak to mówią amerykanie "game changer".
Zgadzam się, że elektroniczna migawka doskonale pasowałaby do hipotetycznego 7d II. Sam chętnie bym ją widział pod postacią zdjęć seryjnych RAW 60 klatek/sekundę.
Natomiast nie będzie to taki wyróżnik jak nowa technologia matrycy. Konkurencja ma już elektroniczną migawkę gotową lub będzie mieć ją w swoich produktach za moment.
Zgadzam się, że elektroniczna migawka doskonale pasowałaby do hipotetycznego 7d II. Sam chętnie bym ją widział pod postacią zdjęć seryjnych RAW 60 klatek/sekundę. (...)
Obawiam się o AF i bufor w takich warunkach. No chyba że po N klatek w czasie jednego podniesienia lustra. Na AF na matrycy raczej bym nie liczył ..
Obawiam się o AF i bufor w takich warunkach. No chyba że po N klatek w czasie jednego podniesienia lustra. Na AF na matrycy raczej bym nie liczył ..
Jestem realistą. Nie wymagam AF przy serii 60 klatek/sekundę, a bufor wystarczy, powiedzmy, na sekundę. I nie muszą to być RAWy o pełnej rozdzielczości. Dużo nie wymagam, takie rozwiązanie było już dostępne szmat czasu temu (będzie ze trzy lata) w Nikonie V1...
Google Translate (http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http://egami.blog.so-net.ne.jp/2014-08-12)
Na razie nie miałem czasu dokładniej tego przejrzeć, ale wydaje się ciekawe.
Google Translate (http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=http://egami.blog.so-net.ne.jp/2014-08-12)
Na razie nie miałem czasu dokładniej tego przejrzeć, ale wydaje się ciekawe.
Niestety nie za wiele z tego zrozumiałem. Prośba zamieszczenie info jak ktoś by rozkminił o co chodzi.
Jedyne co zrozumiałem że to jakiś patent że AF działa nawet jak lustro nie jest ustabilizowane.
Fotopstryczek
12-08-2014, 19:06
Gdy lustro będzie w górze (będzie wykonywane zdjęcie) dual pixel zmierzy również AF.
Zmniejszy to opóźnienia pomiaru po między klatkami.
Czy to tak działa, nie mam pewności w 100%. Takie coś mi przyszło do głowy po premierze 70D ;)
Nie, tutaj raczej chodzi o wspomaganie śledzenia obiektu przez zwykły AF podczas zdjęć seryjnych za pomocą dual-pixel AF na matrycy w momentach gdy lustro jest uniesione.
P.S. chodzilo mi o post Waina, Fotopstryczek ma rację.
tutaj raczej chodzi o wspomaganie śledzenia obiektu przez zwykły AF podczas zdjęć seryjnych za pomocą dual-pixel AF na matrycy w momentach gdy lustro jest uniesione
Ileż to się człowiek nauczy na hobbystycznym forum :shock: .
Nie, tutaj raczej chodzi o wspomaganie śledzenia obiektu przez zwykły AF podczas zdjęć seryjnych za pomocą dual-pixel AF na matrycy w momentach gdy lustro jest uniesione.
P.S. chodzilo mi o post Waina, Fotopstryczek ma rację.
W takim razie jakiejś rewolucji dużej nie widze. W gorszych warunkach to raczej dzialac nie bedzie. Raczej taki patent dla patentu.
Kolekcjoner
13-08-2014, 12:14
Słowo klucz "raczej". ;)
Póki co to "raczej" nie wiemy nic, a w każdym razie zbyt mało żeby wyrokować.
Słowo klucz "raczej". ;)
Póki co to "raczej" nie wiemy nic, a w każdym razie zbyt mało żeby wyrokować.
Ale to chyba taki wątek o tym "raczej"... ?
Kolekcjoner
13-08-2014, 13:24
Raczej tak....:lol:
Fotopstryczek
13-08-2014, 13:46
Na optycznych nie było plotek Canona, musieli rzucić jakiś patent ;)
xxkomarxx
13-08-2014, 21:00
Tia specyfikację 5dmk4
Fotopstryczek
14-08-2014, 03:11
Tia specyfikację 5dmk4
5D2 do dziś nie ma następcy, 5D4 ma sens
xxkomarxx
14-08-2014, 07:12
W sumie czas najwyzszy.
W mk3 poprawili af to teraz dorzuca nowa matryce z wyzszym iso i rozpietoscia tonalna, kto wie moze tez wiecej Mpx i video 4k.
Albo jak konkurencja usuną filtr dolnoprzepustowy żeby dorównać odwzorowaniem szczegółów D810 - choć Canon z reguły idzie swoją drogą, kierując się tylko sobie znaną logiką. :-D
W każdym razie jestem niezmiernie ciekawy, w którym segmencie i czym chcą powalczyć.
xxkomarxx
14-08-2014, 11:16
Wpadki nikona dzialaja na korzysc canona. Moze spokojnie dopracowac puche i rzucic cos z podobnymi parametrami jak 810. Chyba ze pojda w inna sciezka.
Wpadki nikona dzialaja na korzysc canona.
w jaki dokladnie sposob? ze nie musza sie martwic uzytkownikami uciekajacymi z systemu, a wiec i bardziej wysilac?
to chyba odwrotnie. dla niewolnikow jednej z tych firm kluczowy jest wlasnie sukces drugiej.
xxkomarxx
14-08-2014, 12:27
w jaki dokladnie sposob? ze nie musza sie martwic uzytkownikami uciekajacymi z systemu, a wiec i bardziej wysilac?
to chyba odwrotnie. dla niewolnikow jednej z tych firm kluczowy jest wlasnie sukces drugiej.
Dla producenta działają na korzyść dla nas użytkowników już niekoniecznie, bo nie ma parcia na duże zmiany, po prostu niech działa i nie odstaje.
5D2 do dziś nie ma następcy, 5D4 ma sens
Dla mnie następcą 5D MkII jest 6D.
Fotopstryczek
14-08-2014, 14:17
Dla mnie następcą 5D MkII jest 6D.
A następcą 60D jest 650D? ;)
A następcą 60D jest 650D? ;)
Właściwe pytanie to: A następcą 50D jest 60D?
To jest analogiczna sytuacja przecież. 7D - pozycjonowane trochę wyżej niż linia xxD (ale to wciąż crop), a 60D dostaje trochę obniżoną jakość wykonania. 70D kontynuuje ten pomysł.
A 5dmk3 widział?
Jak wyżej - 5D Mk III wskakuje pół półki wyżej (pewnie zamiast 1D z cropem x1,3), ale rzeczywistym następcą 5D MkII jest właśnie 6D.
Naprawdę trudno tego nie zauważyć.
Raczej 6d to jakby pol polki nizej i nowa linia entry level ff
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Raczej 6d to jakby pol polki nizej i nowa linia entry level ff
no ale organoleptycznie to 6D ma sie do 5D mkII mniej wiecej tak, jak 20D mial sie do 10D - mniejsze i wiecej plastiku tam, gdzie wczesniej byla ceglowka. de facto dosc podobne odczucie jest przy zmianie 5D mkI na 5D mkII...
na canonrumors sugerują że 7 będzie miał nową matrycę, czyżby rewolucja po latach zastoju w cropie? może skończy się na zapowiedziach? i będzie jak zwykle.
xxkomarxx
15-08-2014, 22:21
na canonrumors sugerują że 7 będzie miał nową matrycę, czyżby rewolucja po latach zastoju w cropie? może skończy się na zapowiedziach? i będzie jak zwykle.
Na bank cos pokażą, ale czy bedzie to rewolucja. Raczej ewolucja.
Na bank cos pokażą, ale czy bedzie to rewolucja. Raczej ewolucja.
ewolucja to była przez ostatnie kilka lat, z pięć lat albo więcej jeśli dobrze policzyć może czas już coś zrobić konkretnego, mnie osobiście to nie rusza kupiłem już nowy korpus w tym roku i zwykle przepuszczam dwie kolejne nic nie wnoszące ewolucje zanim zacznę myśleć o zakupach, tak z niezdrowej ciekawości się zastanawiam.
xxkomarxx
16-08-2014, 02:58
Mam nadzieje ze cos nowego zrobia, ale canon przezwyczail do czegos innego. Popatrz po 5d mk2 jest mark 3. Roznic duzo nie ma poza tym co powinno byc od zawsze w tej klasie sprzetu (sprawny af). Ludzie poszli i kupili to dzielo sztuki (bo teraz jest to sprzet prawie idealny). Nikon dzialajacy system rozpoznajacy i namierzajacy cel ma od daaawna i to w duzo tanszych puszkach.
Mam nadzieje ze cos nowego zrobia, ale canon przezwyczail do czegos innego. Popatrz po 5d mk2 jest mark 3. Roznic duzo nie ma poza tym co powinno byc od zawsze w tej klasie sprzetu (sprawny af). Ludzie poszli i kupili to dzielo sztuki (bo teraz jest to sprzet prawie idealny). Nikon dzialajacy system rozpoznajacy i namierzajacy cel ma od daaawna i to w duzo tanszych puszkach.
to oczywista oczywistość, ale na rumors piszą o matrycy
"new sensor technology, multi layer"
cokolwiek to znaczy, może jakaś jakiś mały ewolucyjny kroczek w kierunku konkurencji, bo ta odjechała daaaaaleko jeśli chodzi o matrycę.
xxkomarxx
16-08-2014, 10:00
Multilayer Sensor Ť NEW CAMERA (http://thenewcamera.com/tag/multilayer-sensor/)
Multilayer Sensor Ť NEW CAMERA (http://thenewcamera.com/tag/multilayer-sensor/)
ciekawe, ale to by była rewolucja, nie w stylu naszej ukochanej firmy, stawiam jednak na dual pixel i tak tip-topkami przez kolejne pięć lat.
xxkomarxx
16-08-2014, 11:15
Może nowa rewolucja pojawi się w flagówce a reszta dostanie jakieś ochłapy z góry.
Może nowa rewolucja pojawi się w flagówce a reszta dostanie jakieś ochłapy z góry.
jeśli przetestowane to pojawi się w 7D a potem w rebelu, jeśli trzeba testować to pojawi się w rebelu, a potem w mniej amatorskich konstrukcjach. ale przy takiej rewolucji to pewnie będą się starać napędzić sprzedaż 7D w końcu to crop i powinien mieć coś co sprawiłoby żeby był bardziej marketingowy - żeby ludzie znowu uwierzyli że to nie jest ślepa gałąź ewolucji.
xxkomarxx
16-08-2014, 12:44
jeśli przetestowane to pojawi się w 7D a potem w rebelu, jeśli trzeba testować to pojawi się w rebelu, a potem w mniej amatorskich konstrukcjach. ale przy takiej rewolucji to pewnie będą się starać napędzić sprzedaż 7D w końcu to crop i powinien mieć coś co sprawiłoby żeby był bardziej marketingowy - żeby ludzie znowu uwierzyli że to nie jest ślepa gałąź ewolucji.
No tak a w FF znowu nic bo przecież jest legendarna plastyka i to wystarczy. No może ciut Mpx.
Fotopstryczek
23-08-2014, 00:53
Are These The EOS 7D Mark II Specifications? (http://www.canonrumors.com/2014/08/are-these-the-eos-7d-mark-ii-specifications/)
Ciekawe czy wpakują tą matryce od 70D i będą liczyć na wysokie wyniki sprzedaży :lol:
A jeszcze pod koniec ubiegłego roku spekulowało się o puszcze z jakąś wielką matrycą typu 46MP.
Co do 7DII to może mieć tę poprawioną matrycę dual pixel.
Mulit-layer bym się na razie nie spodziewał. Zostawią sobie na jakąś spektakularną puszkę :-D
Na razie będą pewnie odcinać kupony od ostatnio opracowanej technologii.
chyba jednak rewolucji nie będzie, przynajmniej jeśli chodzi o matrycę w 7D 20mpix dual pixel, rewolucja może w innych aspektach np. af. kolejny aparat w którym af ma działać od f8 (w 5DIII zrobili upgrade firmware, a w 6d @#$%^ pożałowali bo przypadkiem mogłoby by być za dobrze).
xxkomarxx
25-08-2014, 18:20
Moze nowa matryca pokawi sie w 1dx2 a moze technologia jest przeznaczona pod sredni format nad ktorym ponoc canon pracuje
średni to raczej daleka i wysoce niepewna przyszłość, teraz pora na odcięcie kuponu od dual pixela, pewnie jakiś potencjał w tym może być ale czy zostanie uruchomiony? pożyjemy zobaczymy do września już niedaleko - ja tylko kibicuję bo kupić tego (7D) nie zmierzam :), ale oczywiście do sportu czy ptaszków może być dobre.
xxkomarxx
26-08-2014, 02:05
Mnie najbardziej ciekawi co w nowej piatce?? I dlaczego tak drogo...
Mnie najbardziej ciekawi co w nowej piatce?? I dlaczego tak drogo...
nowa piątka powinna wyznaczyć jakiś kierunek na najblizszy czas, a tanio już było
xxkomarxx
26-08-2014, 08:24
Oby nie skonczylo sie wpakowaniem 4k do 5dmk3
nowa piątka powinna wyznaczyć jakiś kierunek na najblizszy czas, a tanio już było
Kierunek jest oczywisty i nie Canon go wyznacza. Na razie pozostaje mu gonić z wywieszonym językiem matryce Sony. 7d II da częściową odpowiedź czy ta pogoń w ogóle się zacznie.
Kierunek jest oczywisty i nie Canon go wyznacza. Na razie pozostaje mu gonić z wywieszonym językiem matryce Sony. 7d II da częściową odpowiedź czy ta pogoń w ogóle się zacznie.
moim zdaniem nie zacznie się, canon uważa że jest dobrze i nie musi niczego gonić, a DR jest parametrem którego nie rozumieją konsumenci, matrycę dual pixel znamy i ta będzie podobna, :) ale chciałbym się się mylić w tych przewidywaniach
moim zdaniem nie zacznie się, canon uważa że jest dobrze i nie musi niczego gonić, a DR jest parametrem którego nie rozumieją konsumenci, matrycę dual pixel znamy i ta będzie podobna
ja rozumiem DR. i osobiscie uwazam, ze bardziej mi odpowiada matryca, ktora da mi mniej DR i mniej megapikseli (1), skoro w zamian za to dostaje dokladniejsze przejscia tonalne (2). a przy zalozeniu takiego samego 14-bitowego probkowania roznych matryc, to z zalozen (1) w prostej linii wynika (2).
przykladem matrycy o kompromisie dla mnie jest 6D. niech ona sobie ma mniej megapikseli niz Sony i mniejszy DR, ale kolory z niej wychodza cudne i w Lightroomie mozna kontrasty wrecz nieludzko katowac, a kolory i przejscia tonalne pozostaja miodzio.
przykladem matrycy o innym kompromisie technologicznym sa te 18Mpix, co Canon ladowal do 60D, 600D, 7D itd. itp. ta matryca daje fantastyczny poziom detalu na niskich ISO i niezly na wyzszych. do tego przyzwoity DR i gorsze kolory. przy landszaftach jest zgrzyt, ale do amatorskiego sportu czy eventow to jest idealny kompromis.
z matrycami Sony nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia, ale z tego co widze, maja duzo megapikseli i duzy DR. ale z tego wcale nie wynika szczegolowosc obrazu z jednej strony. a tonale z tych matryc mi sie kompletnie nie widza. mocno i zdecydowanie nie zamienilbym 6D na aparat z taka matryca...
"każda pliszka swój ogonek chwali" jak to mawiają u mnie na wsi, też mam 6D - jest fajne, na DR nie narzekam (albo narzekam znacznie mniej niż przy cropie) ale moim zdaniem może być lepiej co pokazuje konkurencja.
ja rozumiem DR. i osobiscie uwazam, ze bardziej mi odpowiada matryca, ktora da mi mniej DR i mniej megapikseli (1), skoro w zamian za to dostaje dokladniejsze przejscia tonalne (2). a przy zalozeniu takiego samego 14-bitowego probkowania roznych matryc, to z zalozen (1) w prostej linii wynika (2).
przykladem matrycy o kompromisie dla mnie jest 6D. niech ona sobie ma mniej megapikseli niz Sony i mniejszy DR, ale kolory z niej wychodza cudne i w Lightroomie mozna kontrasty wrecz nieludzko katowac, a kolory i przejscia tonalne pozostaja miodzio.
(...)
z matrycami Sony nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia, ale z tego co widze, maja duzo megapikseli i duzy DR. ale z tego wcale nie wynika szczegolowosc obrazu z jednej strony. a tonale z tych matryc mi sie kompletnie nie widza. mocno i zdecydowanie nie zamienilbym 6D na aparat z taka matryca...
Skok o 3EV (z obecnych ~12EV do 15EV) spowodowałby spadek dokładności przetworników A/D o ok 25%. Nie wiem czy ktoś jest w stanie zauważyć taki spadek w tonalności matrycy. W DR na pewno. Dodatkowo DR jest ficzerem mocno eksponowanym w reklamowych folderach video, który ładnie by wyglądał np przy okazji promocji systemu EOS Cinema. Tak czy tak, obawiam się że Canon na to nie pójdzie.
Skok o 3EV (z obecnych ~12EV do 15EV) spowodowałby spadek dokładności przetworników A/D o ok 25%. Nie wiem czy ktoś jest w stanie zauważyć taki spadek w tonalności matrycy.
nie wiem jak liczysz 25%. mnie wychodzi ze przy DR wyskalowanym do 12EV na interesujace mnie okolo 8 EV rozpietosci mam prawie 10-bitow precyzyjnej informacji. przy 15 EV tych bitow robi sie nieco ponad 7. kazde zwiekszenie kontrastu (globalnego, lokalnego), nasycenia czy balansu bieli jeszcze bardziej uwypukla ta roznice.
czy to mozna zauwazyc? IMHO jak najbardziej. nawet fotograf rozumiejacy pomiar swiatla (za takiego sie uwazam) i starannie sie nim poslugujacy (rowniez) to zauwazy. no a przecietny Kowalski zwlaszcza.
Dodatkowo DR jest ficzerem mocno eksponowanym w reklamowych folderach video, który ładnie by wyglądał np przy okazji promocji systemu EOS Cinema.
osobiscie mam w czterech literach foldery reklamowe ;) jako zaawansowany pasjonat (tzw. polka prosumer) kieruje sie przy zakupach testami uzytkowymi i realnymi zdjeciami. jak zapewne wiekszosc nabywcow z tej polki, do ktorej adresowane sa takie korpusy jak chocby 6D czy 7D, ale rowniez 5D mkIII... na pewno dla wielu z nich bicie piany pod katem DR ma znaczenie, ale nie przecenialbym az tak roli marketingowego bicia piany w podejmowaniu decyzji. zwlaszcza teraz, kiedy DSLR w ogole przestaly byc "hot" i produktem dla klienta masowego...
natomiast w przypadku filmowania potrafie uwierzyc w znaczenie DR. bo tez biorac pod uwage standardy jakosci obrazu do video, to VDSLR Canona juz dawno sa wystarczajace (z punktu widzenia fotografa to g* nie standardy) :) i DR jest chyba jedynym co tu mozna poprawic. a ze video jest chwilowo jedynym co Canon jakos goni marketingowo i co mu robi sprzedaz - no to jest jakas poszlaka, ze beda w ten desen walczyc - przynajmniej w przypadku tych body, ktore sa adresowane do filmujacych...
Tak czy tak, obawiam się mam nadzieje, że Canon na to nie pójdzie.
poprawilem ;)
nie wiem jak liczysz 25%. mnie wychodzi ze przy DR wyskalowanym do 12EV na interesujace mnie okolo 8 EV rozpietosci mam prawie 10-bitow precyzyjnej informacji. przy 15 EV tych bitow robi sie nieco ponad 7.
Na ile zrozumiałem(Canon DLC: Article: 14-bit A/D Conversion in DIGIC 4 Cameras (http://learn.usa.canon.com/resources/articles/2011/14-bit_ad_conversion_digic4_article.shtml).) to A/D konwertuje możliwy zakres ze stałą rozdzielczością czyli 12 EV/14bit(2^14). Rozciągając to do 15EV/14bit(2^14) wyszlo mi 25% straty rozdzielczości.
Edit:
Oczywiście per kanał.
Fotopstryczek
26-08-2014, 18:30
Co wam po tych bitach jak w cieniu przechowujemy szumy.
słowiczek
30-08-2014, 09:22
7D MK II:
Canon 7D Mark II Ť NEW CAMERA (http://thenewcamera.com/tag/canon-7d-mark-ii/)
Hehe, mam nadzieję, że ta specyfikacja 7dII jest zupełnie nietrafiona. Dlaczego? Hojność w punktach AF sugeruje, że sensor będzie odgrzewany z 70d. Czyli technologia ca. 5 lat w tył. Wiem, wiem, jest przecież Dual Pixel :D Taka rewelacja, że od wypuszczenia 70d nie ma na razie innego korpusu z tym rozwiązaniem. Przy okazji (z praktyki użytkownika 70d) pozwolę sobie zauważyć, że Dual Pixel w 7dII będzie miał średni sens bez gibanego ekranika dotykowego. Chyba, że dadzą wizjer hybrydowy i eye control, ale to już byłby koniec świata pewniejszy niż u Nostradamusa i Majów razem wziętych... ;)
--- Kolejny post ---
I jeszcze taki obrazeczek, gdyby ktoś czekał na jakiś nowy korpus :D
https://canon-board.info/imgimported/2014/09/10599407_938812849468290_701191275870339-2.png
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/canonstuff/cw3/10599407_938812849468290_7011912758703394646_n_zps 959f6ab9.png)
(...)
I jeszcze taki obrazeczek, gdyby ktoś czekał na jakiś nowy korpus :D
http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/canonstuff/cw3/10599407_938812849468290_7011912758703394646_n_zps 959f6ab9.png
"Normalnie... Patrzę, patrzę na to... No i aż mi się chce wyjść..."
Kamillos
03-09-2014, 13:44
A wiecie może czy w końcu pojawi się za kilka dni planowany już od daaaawna C100-400 II??
Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM nadchodzi (znowu) | Polfoto (http://polfoto.wordpress.com/2014/07/15/canon-ef-100-400mm-f4-5-5-6l-is-ii-usm-nadchodzi-znowu/)
A wiecie może czy w końcu pojawi się za kilka dni planowany już od daaaawna C100-400 II??
Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM nadchodzi (znowu) | Polfoto (http://polfoto.wordpress.com/2014/07/15/canon-ef-100-400mm-f4-5-5-6l-is-ii-usm-nadchodzi-znowu/)
ale planowany przez "Internety" czy przez Canona? bo o tym drugim niezbyt mi wiadomo. o ile wiem to 70-300 L robi za nastepce 100-400
Nie wiem. Patrząc na obfitość szkieł 70-200 czy 70-300 w ofercie Canona, to myślę, że jest w końcu szansa także na nowe 100-400. Osobiście chętniej widziałbym jednak coś w rodzaju 200-500 ze światłem ca. f/5.6 na długim końcu.
W patentach jednak szkło 100-400 pojawia się zdecydowanie częściej niż moja propozycja ;)
W patentach pojawiła się np. konstrukcja 300-600/5.6 z wbudowanym TC 1.4x. Wydaje mi się jednak, że takie szkło byłoby już mimo wszystko w nieco innej kategorii cenowej...
Kamillos
03-09-2014, 15:26
Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM nadchodzi (znowu) | Polfoto
no kurcze.... ma niby być :) napisałem do Canona, zobaczy czy odpiszą :P
Bieżący rok miał niby być "rokiem obiektywów" u Canona. Zatem albo za parę dni zobaczymy wysyp nowości albo na zapowiedziach się skończyło... Albo należy to czytać "nowych korpusów nie będzie" :lol:
Na "dzień dobry" nowa 100-400 i tak kosztowałaby ca. 10 tys. więc nie ma się co podpalać (wg. mnie cena bez sensu choćby nie wiem jak dobre to szkło było).
A póki co przecieki nowości obiektywowych na Photokinę 2014 są następujące:
EF-S 24mm f/2.8 STM (naleśnik)
EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
EF 400mm f/4 DO IS II
Oj, chyba nie wzbudzą tutaj entuzjazmu...
Kamillos
03-09-2014, 17:24
Jotes25 masz racje. Kicha z premierami w tym roku...a z tym c100-400 zgadza sie, ze II wersja ma kosztowac cos kolo 10k. Ogolnie napalilem sie na to szklo i zakres ogniskowej mi bardzo pasuje. Tylko "martwia" mnie troche historie z zasysajaca kurz pompka. W wer II mialo podobno tego nie byc, tylko normalny pierscien zoomujacy. Pojawienia sie II wersji moze spowodowaloby obnizenie ceny pierwszej wersji.
Raczej watpliwe by 100-400 mk1 spadl cenowo skoro nowa wersja ma byc prawie dwa razy drozsza...
Zwłaszcza, jeśli okaże się, że stara wersja nie będzie wtedy już produkowana (co jest całkiem prawdopodobne)...
Kolekcjoner
03-09-2014, 17:45
no kurcze.... ma niby być :) napisałem do Canona, zobaczy czy odpiszą :P
I sądzisz, że o czymś co jest tajemnicą handlową producenta napiszą Ci w przypływie dobrego samopoczucia :lol:.
Zwłaszcza, jeśli okaże się, że stara wersja nie będzie wtedy już produkowana (co jest całkiem prawdopodobne)...
Co jest pewne 8-).
Kamillos
03-09-2014, 18:05
I sądzisz, że o czymś co jest tajemnicą handlową producenta napiszą Ci w przypływie dobrego samopoczucia .
Kolekcjoner... Jestem człowiekiem, który wierzy w drugiego człowieka i jestem trochę naiwny :P Spróbować zawsze można :)
Ale w tamtym roku jak do drugiego body z gripem potrzebowałem hand strap e1 to (za przeproszeniem) dziady mi potwierdzili, że już nie jest on produkowany ;)
Kolekcjoner
03-09-2014, 20:00
Kolekcjoner... Jestem człowiekiem, który wierzy w drugiego człowieka i jestem trochę naiwny :P Spróbować zawsze można :)
Bez jaj, to z wiarą w człowieka nie ma nic wspólnego 8-). Firma ma przynosić dochody akcjonariuszom, to nie jest czyjś prywatny folwark, a ujawnianie informacji które te dochody mogą obniżyć jest po prostu działaniem na ich szkodę.
Kamillos
03-09-2014, 21:30
Wiem wiem Kolekcjoner, zartowalem ;) ale fajnie by bylo, jakby Canon dotrzymywal swoich slow, a nie robil z nich plotki. Pamietam, ze przed Soczi mala byc premiera szkla, niestety, to byl kolejny termin, ktory nie zostal dotrzymany...
Kolekcjoner
03-09-2014, 22:41
Ale ktoś z Canona obiecywał że to szkło wejdzie przed Soczi, kiedy?
Kamillos
04-09-2014, 07:44
Ale ktoś z Canona obiecywał że to szkło wejdzie przed Soczi, kiedy?
Canon EF 100-400 mm f/4-5,6L IS II USM na Olimpiadzie | Polfoto (http://polfoto.wordpress.com/2013/11/24/canon-ef-100-400-mm-f4-56l-is-ii-usm-na-olimpiadzie/)
Ale ogólnie czytałem o tym w styczniu na jakieś stronie .com. Nie pamiętam dokładnie której.
Może nie obiecanki, ale prognoza... a obiecanki macanki, a głupiemu staje ;)
Kolekcjoner
04-09-2014, 12:56
Pisałeś wyżej jak to Cię strasznie Canon zawiódł, że coś obiecali i nie dotrzymali, no to pytam co i kiedy, a Ty wklejasz jakieś ploty. W internecie można przeczytać różne głupoty ale to z oficjalnym stanowiskiem firmy nie ma nic wspólnego.
słowiczek
04-09-2014, 13:01
Jotes25 masz racje. Kicha z premierami w tym roku...a z tym c100-400 zgadza sie, ze II wersja ma kosztowac cos kolo 10k. Ogolnie napalilem sie na to szklo i zakres ogniskowej mi bardzo pasuje. Tylko "martwia" mnie troche historie z zasysajaca kurz pompka. W wer II mialo podobno tego nie byc, tylko normalny pierscien zoomujacy. Pojawienia sie II wersji moze spowodowaloby obnizenie ceny pierwszej wersji.
Znalazłem takie "cóś":
Canon Patent For 70-400 f/4.5-5.6 Lens - CanonWatch (http://www.canonwatch.com/canon-patent-70-400-f4-5-5-6-lens/)
i to chyba nie jest pompka.
Kamillos
04-09-2014, 15:53
Pisałeś wyżej jak to Cię strasznie Canon zawiódł, że coś obiecali i nie dotrzymali, no to pytam co i kiedy, a Ty wklejasz jakieś ploty.
Kolekcjoner... spokojnie... nie pisałem, że mnie Canon strasznie zawiódł, nie wkładaj mi dziecka w brzuch :)
Jedynie co mnie wqrwiło, to to, że Canon wycofał ze sprzedaży oryginalny hand strap E1.
Relax Kolekcjoner... pożyjemy zobaczymy ;)
Kolekcjoner
04-09-2014, 16:02
Kolekcjoner... spokojnie... nie pisałem, że mnie Canon strasznie zawiódł, nie wkładaj mi dziecka w brzuch :)
Jedynie co mnie wqrwiło, to to, że Canon wycofał ze sprzedaży oryginalny hand strap E1.
Relax Kolekcjoner... pożyjemy zobaczymy ;)
Ale ja jestem spokojny i zrelaksowany 8-) tylko czytam co było napisane:
....... ale fajnie by bylo, jakby Canon dotrzymywal swoich slow, a nie robil z nich plotki. Pamietam, ze przed Soczi mala byc premiera szkla.....
I do tego się odnoszę ;).
Znacie takie określenie: "bida z nędzą"? Nie? No to poznacie w poniedziałek lub wtorek :lol:
A już jutro premiera dwu obiektywów do Canona niezależnych producentów :) Stay tuned !
Tamron 18-300 i 28-300 ? :D
Tamron 18-300 i 28-300 ? :D
Takie szkła to już są, coś bardziej ciekawego będzie :) I już nic się nie odzywam :)
Takie szkła to już są,
ale to jakos nigdy nie stanowilo przeszkody dla Japonczykow :) :) :)
Eberloth
11-09-2014, 11:01
Jest pole manewru. Niby są takie szkła, ale bez stałego światła 1,4 w całym zakresie... :D
Jest pole manewru. Niby są takie szkła, ale bez stałego światła 1,4 w całym zakresie... :D
jednakowoz...
https://canon-board.info/imgimported/2014/09/carskaarmatamoskwarosja-1.jpg
źródło (http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/001/565/1565116_800.0.jpg/carska-armata-moskwa-rosja.jpg)
... nie jestem przekonany, ze to bylby dobry pomysl. z praktycznego punktu widzenia:)
Eberloth
11-09-2014, 11:23
... nie jestem przekonany, ze to bylby dobry pomysl. z praktycznego punktu widzenia:)
To zależy - z IF byłby jeszcze akceptowalny. Gorzej, jakby zmieniał rozmiar... :D
jednakowoz...
http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/001/565/1565116_800.0.jpg/carska-armata-moskwa-rosja.jpg
W obecnej sytuacji ekonomiczno geopolitycznej ... jednakowoż miałby wzięcie..
The New Canon EF-S 24mm f/2.8 STM Pancake ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/09/the-new-canon-ef-s-24mm-f2-8-stm-pancake/)
The New EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/09/the-new-ef-24-105mm-f3-5-5-6-is-stm/)
The New Canon EF 400mm f/4 DO IS II ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/09/the-new-canon-ef-400mm-f4-do-is-ii/)
Canon EOS 7D Mark II Specifications Confirmed ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/09/canon-eos-7d-mark-ii-specifications-confirmed/)
Kolekcjoner
12-09-2014, 01:16
24 nie powiem fajne, nawet bardzo ale niedosyt, bo wolałbym żeby było przynajmniej ze dwa mm krótsze.
24-105 do filmu może być bardzo przydatny jako budżetowe szkło ale pytanie czy nie przesadzą z ceną.
400DO to dla mnie największe zaskoczenie, nie spodziewałem się że wskrzeszą tego trupa. Być może mają jakąś nową technologię, która ruszy z miejsca ten koncept, bo sam pomysł krótszych i mniejszych szkieł jest kusząca ale efekty w dotychczasowych realizacjach były średnie.
7DmkII - mam mieszane uczucia, jako tania alternatywa dla jedynki może - dużo będzie zależało od ceny i rzeczywistych możliwości.
pan.kolega
12-09-2014, 04:40
The New Canon EF-S 24mm f/2.8 STM Pancake ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/09/the-new-canon-ef-s-24mm-f2-8-stm-pancake/)
No to szybko poszło, jedenaście lat bagnetu EF-S minęło jak jeden dzień i już szykuje się druga stałka dedykowana do formatu APS-C! :shock:
The New EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/09/the-new-ef-24-105mm-f3-5-5-6-is-stm/)
The New Canon EF 400mm f/4 DO IS II ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/09/the-new-canon-ef-400mm-f4-do-is-ii/)
Canon EOS 7D Mark II Specifications Confirmed ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/09/canon-eos-7d-mark-ii-specifications-confirmed/)
Faktycznie Canon zapowiadał rok 2014r. - rokiem obiektywów, że aż ciężko zliczyć tyle nowości.
Napaliłem się na tą 24, ale dopiero teraz doczytałem, że top efs, szkoda byłby fany zestaw naleśniki 24, 40 i 6d
Po cichu liczylem na odswieżenie 50mm cos jak 35is i 28is.. :/
Niestety obawiam się że jakakolwiek poprawa 50 kanibalizowała by sprzedaż 50L
xxkomarxx
12-09-2014, 16:29
Chyba ze bedzie to naprawa 50L
Też miałem cichą nadzieję, że coś zrobią z 50mm. Jakby wypuscili 50/1.8 albo 50/2.0 to na 50L i tak byliby chętni. 50/1.4USM jest bardzo OK, ale poprawiliby budowę tego szkła na wzór 28/1.8 albo 85/1.8. W takiej formie jak teraz jest to bardzo delikatny obiektyw.
50tka to jeden z najbardziej popularnych obiektywów. Wypuszczenie tego w jakiejkolwiek formie skutkowałoby dobrą sprzedażą.
Kolekcjoner
17-09-2014, 21:27
Tzw. dobrze poinformowane źródła donoszą, że to nie koniec szklarniowych nowości Canona w tym roku 8-).
xxkomarxx
17-09-2014, 21:46
Tzw. dobrze poinformowane źródła donoszą, że to nie koniec szklarniowych nowości Canona w tym roku 8-).
Mial to byc rok szkiel, wiec nadal czekamy. A czy jakas FF sie kroi??
Tzw. dobrze poinformowane źródła donoszą, że to nie koniec szklarniowych nowości Canona w tym roku 8-).Podziel się linkiem jak coś masz :)
Eberloth
17-09-2014, 22:58
Ja chce dobre i tanie 50/1.8 ew 2. :)
no masz takie. zdaniem Canona przynajmniej :)
też chciałem :) ale dobre już było (ten obiektyw miał pierwsza wersję) - no może prawie dobre, a tanie jest - czyli wszystko się zgadza.
Fotopstryczek
17-09-2014, 23:23
Mial to byc rok szkiel
Chyba dla Sigmy i Tamrona :lol:
Kolekcjoner
18-09-2014, 01:20
Podziel się linkiem jak coś masz :)
To nie jest wiadomość z internetu. Z dość pewnego źródła ale należy traktować z należytym dystansem ;).
Raczej mowa była o wymianie dotychczasowych słoików niż o jakichś szczególnych nowościach. Być może też będzie to zapowiedź tego co mają na warsztacie - zdarzało się to już u Canona.
Pożiwiom uwidim 8-).
xxkomarxx
18-09-2014, 08:39
Na rumorsach pojawila sie plota coby w pazdzierniku canon mial wypuscic nowa napakowana w pixele (46mln) puche. Sadzac po cenie(8-9k $) cos klasy 1dx
Na rumorsach pojawila sie plota coby w pazdzierniku canon mial wypuscic nowa napakowana w pixele (46mln) puche. Sadzac po cenie(8-9k $) cos klasy 1dx
Ploty o takiej matrycy krążą od dawna. Byłby to ciekawy ruch Canona.
Swoją drogą to jestem też ciekaw, czy faktycznie pracują nad tą matrycą 3 warstwową coś typu Foevon.
xxkomarxx
18-09-2014, 09:19
Ploty o takiej matrycy krążą od dawna. Byłby to ciekawy ruch Canona.
Swoją drogą to jestem też ciekaw, czy faktycznie pracują nad tą matrycą 3 warstwową coś typu Foevon.
Bylaby to rewelacja. Zobaczymy
Szkoda, że na Photokinie nic właściwie ciekawego nie pokazali...
Dla mnie najciekawszy był 400/4 jako przełom (wreszcie!) w zastosowaniu optyki dyfrakcyjnej i przede wszystkim jako zapowiedź kolejnych obiektywów DO.
Kolekcjoner
18-09-2014, 11:42
Dla mnie całkiem ciekawe to "nic", na tyle że się zastanawiam czy go nie kupić 8-).
Pokażą potem, bo w tak dużym przypływie nowości trochę się zaginie. Te nowe wersje II L-ek i kilka nowych krótkich telestałek z IS będzie jak Photokina wycichnie.
Fotopstryczek
18-09-2014, 19:45
Mogli zrobić 5D4 na bazie 7D2, pełna klatka 54MPx. Tryb kadrowania dawałby identyczny obrazek jak 7D2 (dla ptasiarzy). Dla kotleciarzy (i innych marudzących na zbyt dużą rozdzielczość) uśrednianie pikseli na poziomie sprzętowym dostaliby 13,5 MPx.
Aparat ten nadawałby się do każdego typu fotografii.
Rozwiązanie o tyle wygodne, kupuję 2 sztuki 5D4 i mam identyczny backup do każdego zastosowania.
Każdy zadowolony, marudzenia tylko na cenę ;)
xxkomarxx
18-09-2014, 21:44
Mogli zrobić 5D4 na bazie 7D2, pełna klatka 54MPx. Tryb kadrowania dawałby identyczny obrazek jak 7D2 (dla ptasiarzy). Dla kotleciarzy (i innych marudzących na zbyt dużą rozdzielczość) uśrednianie pikseli na poziomie sprzętowym dostaliby 13,5 MPx.
Aparat ten nadawałby się do każdego typu fotografii.
Rozwiązanie o tyle wygodne, kupuję 2 sztuki 5D4 i mam identyczny backup do każdego zastosowania.
Każdy zadowolony, marudzenia tylko na cenę ;)
To co by dali do 1dx mk2. Zlote przyciski, szafirowe szklo na ekran, osobistego asystenta pod tel na specjalnym klawiszu help ktory mowi w jezyku ktory wybierzemy w menu :-)
no to ze swiezosci: bedzie nastepca 100-400. z DO:
Canon reveals details for future telephoto lens line - CNET (http://www.cnet.com/news/canon-reveals-details-for-future-telephoto-lens-line/)
xxkomarxx
18-09-2014, 23:31
Ciekawe czy 35LII tez sie pojawi, bo co jakis czas chodza o niej ploty
Kolekcjoner
19-09-2014, 00:03
Canon reveals details for future telephoto lens line - CNET (http://www.cnet.com/news/canon-reveals-details-for-future-telephoto-lens-line/)
Ciekawe, wygląda na to że opanowali tę technologię też od strony obniżenia kosztów produkcji. Z tego co mówi CW to wynika że to dotąd było największym hamulcem w rozpowszechnieniu DO.
Nie przeczytałeś dokładnie. Przy całym moim entuzjazmie dla DO, tam nie ma najmniejszej sugestii, że będzie taki obiektyw! Z drugiej strony, owszem był patent na 100-400 DO i pewnie tym się ludzie zasugerowali.
Z innych nowości, w tym roku będzie nowy obiektyw EF-M, obstawiam zooma naleśnikowego.
Z innych nowości, w tym roku będzie nowy obiektyw EF-M, obstawiam zooma naleśnikowego.
A ja równie prawdopodobną zmiennoogniskową stałkę :-)
Nie przeczytałeś dokładnie. Przy całym moim entuzjazmie dla DO, tam nie ma najmniejszej sugestii, że będzie taki obiektyw! Z drugiej strony, owszem był patent na 100-400 DO i pewnie tym się ludzie zasugerowali.
"It's definitely on the boards for replacement," he said, though declining to say when.
In addition, Canon is working to spread a technology called diffractive optics, or DO, into more lenses, he added -- maybe even cheaper lenses.
No jakis tam cien nadziei mozna miec ze DO trafi do wspomnianego obiektywu, ale pewnie dopiero do wersji III :mrgreen:
Dla mnie całkiem ciekawe to "nic", na tyle że się zastanawiam czy go nie kupić 8-).
No tylko o 7d2 było wiadomo już dużo wcześniej a poza tym puszka nie jest żadnym zaskoczeniem. Po cichu liczyłem na następcę 5d z dwoma procesorami i odświeżenie obiektywów. Nikon już to zrobił, a Canon śpi. A przydała by się jakaś fajna 50-tka, bo do trzeciej Sigmy w zestawie chyba już nie podejdę.
Pokażą potem, bo w tak dużym przypływie nowości trochę się zaginie.
Też tak sobie myślę. Pewnie też z tego powodu Nikon zaprezentował D750 tuż przed Photokiną.
Z ogólnych bajań można jeszcze zacytować ostatnią wypowiedź Maedy, że Canon rozważa kolejny, mniejszy bagnet w celu dalszej miniaturyzacji korpusów z wymiennymi obiektywami. Ciekawe czy Nikon 1 sprzedaje się aż tak rewelacyjnie w Japonii?
I tak mi się przypomniało jeszcze, że Maeda jakieś 1,5 roku temu mówił, że na rynku nie ma miejsca na kompakty z 1" matrycą. I oto mamy Canona GX 7 :lol: (matryca pewnie od Sony...) Ach, ta niewidzialna ręka rynku... :lol:
No tylko o 7d2 było wiadomo już dużo wcześniej a poza tym puszka nie jest żadnym zaskoczeniem. Po cichu liczyłem na następcę 5d z dwoma procesorami i odświeżenie obiektywów. Nikon już to zrobił, a Canon śpi. A przydała by się jakaś fajna 50-tka, bo do trzeciej Sigmy w zestawie chyba już nie podejdę.
Do nowego 5d jeszcze rok został - licząc 3.5 letni cykl premier. Jedyną dziurę u canona widzę w hiMpixFF ale tu od 2-3 lat canon też sie nie kwapi. Na nowa 50 czekam juz od 2 lat. Dalej nic.
A 750d coś się mocno spóźnia... Pewnie dostanie digica 6 i może nawet full HD w 60fps? Bo czy dual pixa, to już nie jestem pewny. Czyli szykuje się być może zgrabna puszka do filmowania?
A może projektują do niego filtry - oleju i przeciwpyłkowy :twisted:
Nie wiem skąd ten olej ;), ale w kwestii pyłków to rzeczywiście jest dużo do zrobienia. Może jakaś przesłona zamykana na czas wymiany obiektywów. Często wymieniam obiektywy albo dołączam extendery w warunkach polowych i niestety na matówce mam po prostu chlew... (czasami i owad się znajdzie...).
Fotopstryczek
23-09-2014, 20:21
A 750d coś się mocno spóźnia
Jak liczyć od 650D to sporo czasu :lol:
Wyszli, z założenia, że szkoda projektować nowe logo na puszce, nowe instrukcje oraz pudełka ;)
A może projektują do niego filtry - oleju i przeciwpyłkowy :twisted:
i cząstek stałych :mrgreen:
Fotopstryczek
24-09-2014, 00:11
i cząstek stałych
Do 750D trzeba będzie lać diesla? :shock:
Jeszcze tego brakuje żeby aparat kopcił.
RobertON
24-09-2014, 06:38
kwestii pyłków to rzeczywiście jest dużo do zrobienia. Może jakaś przesłona zamykana na czas wymiany obiektywów. Często wymieniam obiektywy albo dołączam extendery w warunkach polowych i niestety na matówce mam po prostu chlew... (czasami i owad się znajdzie...).
Mam podobnie - niestety, choć staram się chronić "wnętrze" podczas zmiany ale i tak znajdą się jakieś farfocle...bleee :)
--- Kolejny post ---
Do 750D trzeba będzie lać diesla?
Jeszcze tego brakuje żeby aparat kopcił.
Musisz dozować Adblue...:)
Maeda: "In the very near future you can expect us to show something in terms of mirrorless and also a higher resolution sensor."
Niektórzy na tej podstawie już wieszczą bezlusterkowca FF od Canona. Osobiście raczej spodziewałbym się kolejnego EOS M (a nawet może tylko obiektywu EF-M) i oprócz tego lustrzanki FF z dużą liczną MPx. No ale jeśli traktować tę wypowiedź dosłownie, to u Canona mamy już odpowiednik RX100, za chwilę będzie RX10 no i właśnie zanosi się na A7? :lol: Czyli Sony robi świetną robotę :)
Maeda: "In the very near future you can expect us to show something in terms of mirrorless and also a higher resolution sensor."
Niektórzy na tej podstawie już wieszczą bezlusterkowca FF od Canona. Osobiście raczej spodziewałbym się kolejnego EOS M (a nawet może tylko obiektywu EF-M) i oprócz tego lustrzanki FF z dużą liczną MPx. No ale jeśli traktować tę wypowiedź dosłownie, to u Canona mamy już odpowiednik RX100, za chwilę będzie RX10 no i właśnie zanosi się na A7? :lol: Czyli Sony robi świetną robotę :)
Eeee.... rx10 - tak, na pewno zrobia cos podobnego ale na zadne FF mirrorless bym nie liczyl. Tym bardziej ze zadne plusy z tego nie wynikaja. Szkla mialy byc mniejsze a sa kolosalne, cena tak samo(sony a7 lineup). Body evil FF ma mocne ograniczenia (brak fazowego af).
Canon ma jednak znacznie większe doświadczenie w konstruowaniu udanych obiektywów. Bezlusterkowiec FF mógłby mieć np. serię jasnych (ca. f/2) naleśników. Co do AF, to pytanie jaki potencjał naprawdę kryje Dual Pixel.
Pokazano,
Canon EF 11-24mm f/4L Lens Leaked? (http://www.photographybay.com//09/28/canon-ef-11-24mm-f4l-lens-leaked/?awt_l=AenQw&awt_m=JYb1rFed8f62xu)
Lipa, nie z plastiku, bez is no i soczewki ze szkła :P
We wtorek będzie premiera? Nie mam pojęcia czego. See impossible...
xxkomarxx
05-10-2014, 19:54
Z tego co mowia ploty cos duzo megapixelowego albo kolejny xxd
Kolekcjoner
05-10-2014, 20:10
7,5D - czyli to samo co 7D mkII tylko FF i za połowę ceny 8-)
xxkomarxx
05-10-2014, 22:12
7,5D - czyli to samo co 7D mkII tylko FF i za połowę ceny 8-)
Biere pińć :-)
Fotopstryczek
05-10-2014, 22:39
Z tego co mowia ploty cos duzo megapixelowego albo kolejny xxd
60D nadal w sprzedaży, 70D trzyma cenę. Zbyt wcześnie na 80D ;)
Może 750Ds bez dual pixela 40MPx :mrgreen:
xxkomarxx
05-10-2014, 23:14
60D nadal w sprzedaży, 70D trzyma cenę. Zbyt wcześnie na 80D ;)
Może 750Ds bez dual pixela 40MPx :mrgreen:
Jesli bedzie cos napakowanego pixelami to raczej FF. W cropie nie mialoby to sensu. A jest to pozycja ktorej canonowi brakuje. Taki canon 5ds na wzor d810 z okrojonym af :-)
Kolekcjoner
05-10-2014, 23:41
Jesli bedzie cos napakowanego pixelami to raczej FF. W cropie nie mialoby to sensu.
Obyś tego nie wyrzekł w złą godzinę. Nie dalej jak pięć lat temu mówiło się, że 15 mpx w cropie to już za dużo i że dalsze pchanie większej ilości nie ma najmniejszego sensu i co? I niemal zaraz pojawił się 7D z osiemnastoma mpx.
Pamiętać należy że tym wszystkim rządzi marketing, a nie kwestie tej czy innej jakości, sensu dla użytkowników czy innego DRa ;).
A w kwestii tego ostatniego to podobno jakiemuś przedstawicielowi Canona nie tak dawno temu wyrwało się, że oni wiedzą że ich matryce pod względem DR dają ciała ale jak to ujął "DR się nie sprzedaje". To jawnie pokazuje kto trzyma kierownicę w takich firmach.
Zresztą "radosne" stwierdzenie guru Canona podczas Photokiny, że oni "rozważają matryce pod względem całościowego obrazowania i z tego punktu widzenia są najlepsze" (cytat z pamięci) /szkoda że nie dodał, że w całej galaktyce/, dopełnia wizerunku.
Dlatego ja bym się wcale nie zdziwił gdyby następny crop miał gęściej upakowaną matrycę. W jpg-ach szumy wygładzą - co za problem przy obecnych prockach?
xxkomarxx
05-10-2014, 23:48
My tu gadu gadu a za kilka dni okaze sie ze mamy premiere 5dmk4 :-) mimo ze zadne znaki na ziemi i niebie na to nie wskazywaly
Kolekcjoner
06-10-2014, 00:12
Jeśli w ogóle coś będzie to raczej spodziewałbym się szkieł, ewentualnie jakiegoś body dla amatorów.
5dmk4 chyba dopiero za rok.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Canon See Impossible (http://www.seeimpossible.usa.canon.com/)
Drukarka? lustrzanka? kalkulator? :P
Canon See Impossible (http://www.seeimpossible.usa.canon.com/)
Drukarka? lustrzanka? kalkulator? :P
Pewnie drukarka:
Canon Stokes Rumor Mill with “We See Impossible” Teaser [Updated] (http://www.photographybay.com/2014/10/05/canon-stokes-rumor-mill-with-we-see-impossible-teaser/)
Witam serdecznie
Biję się w pierś - zaglądam na forum rzadko :p
Jestem w przededniu wymiany aparatu - dla uzależnionych :p wiemy o czy mówię i jak to jest ważne lub nawet bardzo ważne :p
Przez wiele lat posługiwałem się Canonem 5D Mark I - amatorsko - niestety aktualnie aparacik zmienił właściciela.
Oczywiście na zasadzie "prawa serii" jedynym słusznym kierunkiem była dla mnie wymiana na Canona 5D Mark III.
Zacząłem trochę przeglądać internet i wygląda na to, że na początku 2015 roku może się pojawić 5D Mark IV (?).
Dla mnie w tej chwili okres jesieni/częściowo zimy jest w zasadzie martwy fotograficznie (chyba że wyjeżdżam na narty?) więc spokojnie mogę zaczekać na jakiś styczeń czy luty 2015.
Z tego co wyczytałem na zagranicznych forach wygląda na to, że nowa MkIV miałaby już możliwość nagrywania w 4K (?). Dla mnie jakiś tam argument (mam już tv 4k) ale nie najbardziej istotny.
Nic się nie mówi o jakiś innych zmianach w stosunku do MkIII.
Wywołując ten temat zastanawiam się bardzo poważnie czy nie zaczekać jakiś 2-3 miesiące żeby ten temat sam się wyjaśnił? Jak do tej pory Canon bardzo strzegł swoich premier i nowinek więc pewnie usłyszymy o nowych "zabawkach" :p dokładnie wtedy kiedy Canon będzie chciał żeby poszło to w świat oficjalnie.
Nie udało mi się znaleźć żadnego wątku na forum poświęconego temu tematowi - chyba że Vitez mnie zaraz skoryguje albo przypnie do innego żyjącego wątku (?) :p
pozdrawiam
xxkomarxx
07-10-2014, 21:32
Wg plot mk4 ma sie pojawic za 12-18 miesiecy. A co bedzie miec tego nie wie nikt. Wszyscy mozemy tylko spekulować, ale od tego watek juz jest.
jeżeli cena nie gra roli kup teraz 5d3 a później zmień na 5d4
spodziewaj się że po premierze 5d4 będzie kosztować te 13-14kzł
minimalnie używane 5d3 kupisz bez problemu za 8kzł
ja bym na twoim miejscu poczekal na mk V bo juz chodzą słuchy ze 4 to będzie niewypał
Fotopstryczek
07-10-2014, 21:56
Weź nikona D610/D750/D810. Za zimę prawie ogarniesz guziczki ;)
jeżeli cena nie gra roli kup teraz 5d3 a później zmień na 5d4
spodziewaj się że po premierze 5d4 będzie kosztować te 13-14kzł
minimalnie używane 5d3 kupisz bez problemu za 8kzł
Nie jest to takie oczywiste - w moim przypadku (nieco większe łapki od statystycznego Kowalskiego :p) niestety zawsze wiąże się to z dopłatą do gripa i dodatkowego akumulatora. W tym momencie mamy "na dzień dobry" w okolicach co najmniej 10,5 -11,0 tys. zł.
Chciałbym żeby ta kaska była wydana w sposób sensowny :p - trochę głupio byłoby gdyby nagle pokazałaby się Mk4 w zbliżonej cenie :p
fhumargo
07-10-2014, 22:57
Ludzie to mają problemy lub sami je stwarzają. Costus szacunek ode mnie.
Ja bym czekał również na MK5. Na pewno 4 będzie miała wady :mrgreen: Zdjęcia poczekają te kilka lat. Co im zależy
sprawdz ile kosztował 5d3 w chwili premiery a ile kosztuje dzisiaj...
możesz kupić 5d3 "na chwilę" czyli do czasu premiery 5d4 - stracisz na takim zakupie mniej niż kupując nowe
bez problemu softem dostępnym w sieci można sprawdzić przebieg 5d3 - załóż sobie przebieg i cenę, znajdź i kup, wg mnie za 8kzł masz puszkę z małym przebiegiem
grip - od 20 lat używam tylko puszek z gripem choć nie jestem wielkim gosciem (176cm/85kg)
grip do 5d3 kosztował mnie całe 200zł - zamiennik Newell, gdyby się popsuł to mogę go wyrzucić i kupić kolejny i nadal wydam ułamek ceny nowego
do poprzedniej puszki też miałem zamiennik - i jakoś wytrzymał tyle ile wytrzymało ze mną 5d2 do czasu zmiany na nowszy model
cena 5d4 w dniu premiery na pewno nie będzie niższa niż 5d3 w dniu premiery - a realnie będzie jednak wyższa...
decyzję musisz podjąć sam
Ja bym kupił coś tańszego i resztę przepił z przyjaciółmi. Poza tym ludzie...nie kupujcie gripów, bo one prowokują do robienia zdjęć pionowych, które są bez sensu.
Kup sobie Panaśka GH4 i zamiast czekać na jakiegoś tam Canona, rób 4K wideo już teraz.
Ja bym kupił coś tańszego i resztę przepił z przyjaciółmi. Poza tym ludzie...nie kupujcie gripów, bo one prowokują do robienia zdjęć pionowych, które są bez sensu.
zapnij do 5d3 np 85LII to zmienisz zdanie :mrgreen:
w tym co robię pionów nie da się uniknąć
kolejna zaleta gripa - jak zmieniam body w chwili sprzedaży spód jest jak nowy/nie podrapany
to prawda, ludzie dostają orgazmu jak widza aparat z przebiegiem 100k a spód jak u dziewicy
kolejna zaleta gripa - jak zmieniam body w chwili sprzedaży spód jest jak nowy/nie podrapany
wy takie rzeczy wypisujecie tak na serio?????:shock:
bajker83
08-10-2014, 10:39
jeśli sprzęt w zimę leży i łapie kurz to osobiście bym poczekał, może akurat Canon nas zaskoczy
xxkomarxx
08-10-2014, 10:52
jeśli sprzęt w zimę leży i łapie kurz to osobiście bym poczekał, może akurat Canon nas zaskoczy
A jak wyjdzie za 18 miesięcy? Do wiosny można czekać jak się nic nie robi a aparat to tylko zachcianka. A na wiosnę znowu nie będzie marka 4 i co poczekać teraz na jakieś targi bo kurcze może wyjść na dniach...
trochę to bez sensu. Nie ma co się wzorować na plotach bo to też gdybania ludzi. Póki co aparat który nagrywa w 4k to 1dc, tylko trochę inna cena.
bajker83
08-10-2014, 11:05
wiem ze tak można czekać i czekać, ale jeśli i tak nie korzysta to co mu szkodzi poczekać
--- Kolejny post ---
tylko musi wziąć pod uwagę że zostanie testerem XD
wiadomo jak jest z nowymi puszkami :D
xxkomarxx
08-10-2014, 11:12
wiem ze tak można czekać i czekać, ale jeśli i tak nie korzysta to co mu szkodzi poczekać
--- Kolejny post ---
tylko musi wziąć pod uwagę że zostanie testerem XD
wiadomo jak jest z nowymi puszkami :D
Tia. Problemy wieku dziecięcego :)
Fotografowałem kiedyś Zenitem 11, ale dopiero zmiana na Zenita 12XP otworzyła mi oczy na prawdziwą fotografię. Od tamtego czasu jestem ahtystą :D
A jak mkIV wyjdzie akurat na zimę, to co wtedy?
Nie.. Canon nam tego nie może zrobić!
Canon nie, ale księgowy z Canona jest wyjątkowo złośliwy. Nieraz na forach czytałem...
to prawda, ludzie dostają orgazmu jak widza aparat z przebiegiem 100k a spód jak u dziewicy
W przypadku 5D3 i jego "pancernej" farby może być to bardzo serio..., problem tylko co z tego jak spód będzie nówka jak reszta w sznytach ;)
nie wiem jak "wy" ale ja tak, zawsze kiedy odsprzedaję sprzęt przy zmianie na nowszy po pierwsze uzyskuję
wyższą niż średnia rynkowa cenę, po drugie trwa to bardzo krótko a po trzecie sam lubię mieć zadbany i nie podrapany
sprzęt - widzisz w tym coś dziwnego ?
nie jestem biedny ale nie lubię też tracić wtedy kiedy nie muszę, wolę sprzedać drożej niż taniej
nie wiem jak "wy" ale ja tak, zawsze kiedy odsprzedaję sprzęt przy zmianie na nowszy po pierwsze uzyskuję
wyższą niż średnia rynkowa cenę, po drugie trwa to bardzo krótko a po trzecie sam lubię mieć zadbany i nie podrapany
sprzęt - widzisz w tym coś dziwnego ?
nie jestem biedny ale nie lubię też tracić wtedy kiedy nie muszę, wolę sprzedać drożej niż taniej
Każdy by tak wolał, ale nie zawsze się tak da :) Sprzęt jest po to, aby nim robić zdjęcia, a nie wbijać gwoździe ( niektóre tak wyglądają ). Ogólnie wiadomo, że sprzęt nie skatowany i zadbany znajduje nabywcę praktycznie w locie.
Ernest_DLRS
09-10-2014, 02:38
Jak potrzebujesz 4K to masz tam GH4 czy coś.
Kolekcjoner
09-10-2014, 11:54
Kup sobie Panaśka GH4 i zamiast czekać na jakiegoś tam Canona, rób 4K wideo już teraz.
Może i tak ale po początkowych zachwytach wcale nie okazauje się to takie cudo.
Nie jesteś odosobniony w tym pytaniu.
Witam ponownie
Dylematy (aktualna wymiana na Canon 5D Mark III czy czekanie na Canon 5D Mark IV) nie trwały długo 8-) Po małej rozmowie z samym sobą - dzisiaj w moje rączki wpadł pachnący absolutną nowością Canon 5D Mark III z oryginalnym gripem :D Nie robię może zbyt dużo zdjęć ale perspektywa czekania kilku miesięcy na potencjalnie nowego Mark IV była dla mnie nie do zaakceptowania :D Po bardzo pobieżnym przejrzeniu możliwości aparatu starego do aktualnego (5D Mark I vs. 5D Mark III) jestem pod dużym wrażeniem. To jest po prostu przepaść !!!
pozdrawiam
Jak sądzicie, czym zaskoczy nas Canon wypuszczając następcę 100-400:
a. niczym, nie będzie następcy, bo jest już doskonały 70-300,
b. doskonałą optyką, stabilizacją i jakością wykonania i, niestety, wysoką ceną...
c. napędem STM, niedługo wszystkie korpusy będą mieć doskonały AF w trybie filmowania (dual pixel)
d. miniaturowymi rozmiarami dzięki wykorzystaniu optyki dyfrakcyjnej (DO)
e. własną, lepszą wersją obiektywu 150-600 ze światłem 6.3 na długim końcu
f. obiektywem xxx-500 ze światłem 5.6 na długim końcu,
g. obiektywem z wbudowanym TC 1.4x, bo 7d II ostrzy również dla f/8
h. zaproponuje jeszcze inne rozwiązanie, podaj jakie
Gdybym to ja decydował :lol:, wybrałbym wariant f. Obiektyw byłby nadal bardzo przyzwoitych rozmiarów, jaśniejszy niż konkurencja na długim końcu, a po zastosowaniu TC dawałby 700mm/8.0 napędzając sprzedaż 7d II.
To oczywiście tylko zabawa (albo ćwiczenie myślowe), kto miał rację dowiemy się pewnie za jakiś czas.
Kolekcjoner
18-10-2014, 22:45
Pewnie b), najbliższe.
Jeśli zrobią coś na kształt 150-600 to nie sądzę żeby to było w zastępstwie 100-400 ale może być właśnie z DO.
BTW: Gdyby 70-300 był następcą to by 100-400 już nie robili więc to odpada.
Jak sądzicie, czym zaskoczy nas Canon wypuszczając następcę 100-400
Ja się trochę obawiam, że już następca tego obiektywu już jest.
EF 200-400mm f/4L IS USM.
IMHO 200-400 nie jest następcą 100-400 bo to nie ta półka cenowa i nie ten target. Oczywiście, że nowy work horse się pojawi tylko wydrenuje nam nieco bardziej kieszenie niż poprzednik.
Power of the Lens
100-400 w rzeczywistości wygląda lepiej niż na papierze więc nie ma się co ekscytować zapowiedziami będzie lepszy o włos i droższy dwa razy.
Dwóch rzeczy jestem pewien odnośnie dotychczasowego 100-400:
a. to najlepiej sprzedająca się biała L-ka (tak, lepiej nawet niż jakiekolwiek 70-200, a od fantastycznego 400/5.6 to już ca. 10x lepiej),
b. szkło kupowane głównie przez amatorów.
I dotychczas nie miało konkurencji. Ale teraz jest i Tamron 150-600 i nowe Sigmy. Oba szkła oferują więcej od Canona za mniej, a to jest bardzo przemawiające do amatorów (nie tylko w naszym kraju). Sytuacja więc o tyle ciekawa, że jeśli Canon po prostu odnowi 100-400 zwiększając przy tym cenę, to moim zdaniem będzie mało ciekawa oferta. Nawet jeśli optyka będzie wyraźnie przewyższać konkurencję po podłączeniu TC 1,4x (a to akurat jest mało prawdopodobne).
--- Kolejny post ---
100-400 w rzeczywistości wygląda lepiej niż na papierze więc nie ma się co ekscytować zapowiedziami będzie lepszy o włos i droższy dwa razy.
To będzie odpowiedź w znanym stylu Canona ;) Dlatego bardziej ekscytujące wydaje się zupełnie inne rozwiązanie, z powodów, o których napisałem wyżej.
Kolekcjoner
19-10-2014, 13:51
Co do a) - masz jakieś źródło??
Co do b) - widziałem u wielu Repo to szkło więc nie byłbym taki pewien czy to "głównie" amatorski sprzęt.
a) przynajmniej kilka, żadne oficjalne; po pierwsze, numery seryjne; po drugie prywatne rozmowy w sieci tradycyjnych sklepów foto w USA (nie ze sprzedawcami!) oraz w firmie związanej z fotografią w inny sposób (tzn. nie sprzedaż).
b) owszem, profesjonaliści też używają czasami tego szkła, ale rzadko; powód jest prosty - ciemnica, więc do reporterki słabo się nadaje; do tego stopnia, że już parę lat temu amatorzy fotografujący różne ligi w Polsce przestali go używać ; ostatnim profi u którego widziałem to szkło był absolutnie czołowy polski fotograf lotniczy (ale też już chyba nie używa i było to ładnych parę lat temu); ale wiadomo, akurat w fotografii lotniczej często światła jest sporo a i czasy długie; no i większej L-ki często na pokład już nie weźmiesz; co do popularności wśród amatorów to wystarczy pojechać na dowolny punkt widokowy czy inny rezerwat w USA, tam 90% obiektywów to właśnie nasz bohater, z tego przynajmniej połowa jedzie na zielonym prostokącie ;)
Kolekcjoner
19-10-2014, 20:52
Wiesz, problem z tego typu dywagacjami polega na tym że nie posiadamy twardych danych na temat sprzedaży tych szkieł więc może się okazać że wnioski wyciągane na podstawie "widziałem", "znam" itp. mogą być obarczone tak daleko idącym błędem że nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny. Co za tym idzie, wróżby na temat posunięć firmy na tej podstawie są jedynie zabawą erystyczną bez większego związku z rzeczywistością.
Ja zresztą od dawna mam wrażenie, że ogromna większość posunięć Canona mijająca się z oczekiwaniami czy wydająca się jako działanie prowadzącę wręcz do upadku firmy bierze się właśnie stąd. Ich kalkulacje są oparte na podstawie szczegółowej znajomości rynku w przeciwieństwie do użytkowników którzy tej wiedzy nie posiadają.
Wiesz, problem z tego typu dywagacjami polega na tym że nie posiadamy twardych danych na temat sprzedaży tych szkieł więc może się okazać że wnioski wyciągane na podstawie "widziałem", "znam" itp. mogą być obarczone tak daleko idącym błędem że nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny.
Myślę, że w grupie sprzętu na podobnym poziomie optycznym, cenowym (z gruba biorąc np.: "białe zoomy") liczba opinii użytkowników zamieszczonych w poważniejszych sklepach daje jakąś próbkę statystyczną co do popularności, a w jakiejś tam relacji i do sprzedaży np. na B&H:
C70-200/2.8L IS II 2453 opinie
C100-400L IS 1086 opinii
C40-200/4L IS 751 opinii.
Tak, obecnie C70-200/2.8L IS II jest prawdopodobnie najlepiej sprzedającą się białą L-ką. Ale w sprzedaży jest od 4 lat, podczas gdy 100-400 od 16.
ciekawe, co z zapowiadanym 24-105/3.5/5,6
gdzieś czytałem, że ma kosztować 600$
może będzie lepszy optycznie od starego modelu ze światłem 4 (bo mechanicznie na pewno nie)
Wiesz, problem z tego typu dywagacjami polega na tym że nie posiadamy twardych danych na temat sprzedaży tych szkieł więc może się okazać że wnioski wyciągane na podstawie "widziałem", "znam" itp. mogą być obarczone tak daleko idącym błędem że nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny. Co za tym idzie, wróżby na temat posunięć firmy na tej podstawie są jedynie zabawą erystyczną bez większego związku z rzeczywistością.
Pisałem przecież, że to zabawa. Dodatkowo w wątku "spekulacje i plotki". A związek z rzeczywistością będzie miała dość mocny w momencie gdy objawi nam się oczekiwany następca.
Ja zresztą od dawna mam wrażenie, że ogromna większość posunięć Canona mijająca się z oczekiwaniami czy wydająca się jako działanie prowadzącę wręcz do upadku firmy bierze się właśnie stąd. Ich kalkulacje są oparte na podstawie szczegółowej znajomości rynku w przeciwieństwie do użytkowników którzy tej wiedzy nie posiadają.
Dokładnie tak, z akcentem na "większość". Canon też nie jest nieomylny i popełnia błędy.
Kolekcjoner
20-10-2014, 20:13
Pisałem przecież, że to zabawa. Dodatkowo w wątku "spekulacje i plotki". A związek z rzeczywistością będzie miała dość mocny w momencie gdy objawi nam się oczekiwany następca.
Dokładnie tak, z akcentem na "większość". Canon też nie jest nieomylny i popełnia błędy.
Nikt nie jest nieomylny ale tu nie o tym mowa. Mowa raczej o wróżbach z fusów ;).
Co do nazwy wątku. Owszem zobowiązuje ale nie wyklucza też pisania o sensie i zakresie takich dywagacji 8-).
pan.kolega
21-10-2014, 01:13
; co do popularności wśród amatorów to wystarczy pojechać na dowolny punkt widokowy czy inny rezerwat w USA, tam 90% obiektywów to właśnie nasz bohater, z tego przynajmniej połowa jedzie na zielonym prostokącie ;)
Widocznie odwiedzam inne punkty widokowe i rezerwaty w USA ale moje obserwacje sa inne. 100-400 to jest najtańsze i najbardziej uniwersalne poważniejsze tele. A niby czego innego maja amatorzy używać do ptaków czy samolotów? EF 1200 mm? Jakiejś innej stałki za ponad 10 k$? :roll: Jednak to nigdy nie będzie 90%. Może 90% białych zoomów....i to tylko w miejscach gdzie się jedzie specjalnie żeby obserwować ptaki, samoloty czy wieloryby czy inne misie. I tak zawsze będzie więcej tanich czarnych zoomów. Poza zawodowcami na meczach, białe rury turysta może zobaczyć w USA bardzo rzadko a takich typu 500-800mm praktycznie nigdy.
W miejscach turystycznych w USA białe elki można zobaczyć bardzo rzadko, a jeżeli już, to nosicielem takiego sprzętu najczęściej okazuje się być jak w dowcipach, Polak, Rusek , albo Niemiec. Jeżeli trafi się Amerykanin, to nie jest to prawie nigdy osoba młodsza, tylko zwykle zgred w conajmniej średnim wieku. Natomiast każdy zawodowy bez wyjatku czy to do kotleta, portretu, czy koncertu/eventu bez względu na wiek i płeć używa 70-200/2.8.
a nie wiedziałem ze średni wiek to zgred :)
a nie wiedziałem ze średni wiek to zgred :)
Jest jeszcze gorzej. Zaraz sie dowiemy ze "sredni wiek" to 30-35 lat. :p
No nie wiem... Mnie ostatnio pewna nastoletnia modelka powiedziala, ze jestem w kategorii "dojrzalych mezczyzn" (mam 33 lata). Pomyslalem sobie: "o k..., to juz?".
No nie wiem... Mnie ostatnio pewna nastoletnia modelka powiedziala, ze jestem w kategorii "dojrzalych mezczyzn" (mam 33 lata). Pomyslalem sobie: "o k..., to juz?".
g* wie smarkula, nie sluchaj! ledwie z piaskownicy wyszla to juz jej sie wydaje, ze czlowiek, ktory zapiernicza na podatki i hipoteki jest starym kapciem... :)
Widocznie odwiedzam inne punkty widokowe i rezerwaty w USA ale moje obserwacje sa inne. 100-400 to jest najtańsze i najbardziej uniwersalne poważniejsze tele. A niby czego innego maja amatorzy używać do ptaków czy samolotów? EF 1200 mm? Jakiejś innej stałki za ponad 10 k$? :roll: Jednak to nigdy nie będzie 90%. Może 90% białych zoomów....i to tylko w miejscach gdzie się jedzie specjalnie żeby obserwować ptaki, samoloty czy wieloryby czy inne misie. I tak zawsze będzie więcej tanich czarnych zoomów. Poza zawodowcami na meczach, białe rury turysta może zobaczyć w USA bardzo rzadko a takich typu 500-800mm praktycznie nigdy.
W miejscach turystycznych w USA białe elki można zobaczyć bardzo rzadko, a jeżeli już, to nosicielem takiego sprzętu najczęściej okazuje się być jak w dowcipach, Polak, Rusek , albo Niemiec. Jeżeli trafi się Amerykanin, to nie jest to prawie nigdy osoba młodsza, tylko zwykle zgred w conajmniej średnim wieku. Natomiast każdy zawodowy bez wyjatku czy to do kotleta, portretu, czy koncertu/eventu bez względu na wiek i płeć używa 70-200/2.8.
Zgadzam się z powyższą opinią ;) Oczywiście chodziło mi o popularność pomiędzy "białymi" obiektywami. Amatorzy do ptaków czy innych celów mogą używać również 300/4 czy 400/5.6. Akurat ten ostatni jest niezwykle popularny w Polsce. Zresztą różnic między USA i Polską jeśli chodzi zwłaszcza o fotografię przyrodniczą zaobserwowałem więcej, ale to już raczej temat na inny wątek.
To jaki będzie w końcu ten następca 100-400?
Kolekcjoner
22-10-2014, 12:10
g* wie smarkula, nie sluchaj! ledwie z piaskownicy wyszla to juz jej sie wydaje, ze czlowiek, ktory zapiernicza na podatki i hipoteki jest starym kapciem... :)
Nie ma się co obrażać, z punktu widzenia nastolatki facet po trzydziestce to stary piernik :lol:.
Kluczyki, np od BMW sporo odmładzają.
Kluczyki, np od BMW sporo odmładzają.
ale w oczach tych siks* czy posiadaczy tych kluczykow?
bo ja mam mocne podejrzenie, ze w przypadku niemieckich aut w 90% zachodzi wlasnie ten drugi przypadek. chociaz mentalnie ciezko tam mowic o odmlodzeniu, jesli mimo 30-tki a nierzadko 40-tki zero odpowiedzialnosci i rozumu, a tylko parcie testosteronu na dekiel jak u smarkacza z ogolniaka :/
* - siks, bo im blizej wiekiem do mojej corki niz mnie :D :D :D
Rozmowa była o siksach, więc.. Ale nie rozwijajmy bo jak słusznie zauwazyłes podloże zjawiska może byc bardzo smutne.
A taka sytuacja sprzed tygodnia, na targi przyszła grupa licealistów z klas maturalnych. Stoję i rozmawiam sobie z dwiema hostessami, gdy zauważają zwiedzająca młodziez, jedna pyta: -Ojej, a co tutaj robią te dzieci?
A daje słowo, od tych "dzieci" różniły sie jedynie strojami, więc mogły byc jedynie ze dwa, trzy lata starsze :mrgreen:
Kolekcjoner
22-10-2014, 13:09
A co do 100-400...... że odbiegnę trochę od tematu ;)
.... to ja sądzę że będzie bardzo podobny do obecnego tylko odmłodzony optycznie, odmłodzony IS, powłoki itd. Rewolucji się nie spodziewam. Ciekawe jest że tak długo nie pojawił się następca. Albo dotychczasowy tak dobrze się sprzedaje, że szkoda inwestować w nowy albo tak źle że nie ma sobie co zawracać głowy następcą ;).
Kolekcjoner
25-10-2014, 00:55
EF 100-400 f/4.5-5.6L IS Replacement Coming in November [CR2] ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2014/10/ef-100-400-f4-5-5-6l-is-replacement-coming-in-november-cr2/)
EF 100-400 Version 2 Coming [CR2] ÂŤ Canon Rumors (http://www.canonrumors.com/2010/10/ef-100-400-version-2-coming-cr2/) ;) :lol:
Kolekcjoner
26-10-2014, 02:04
To szkło ma chyba ze dwadzieścia lat więc może kiedyś trafią z rumorsami 8-).