PDA

Zobacz pełną wersję : Apple iPhone 4S

Strony : [1] 2

jeff.lebowski
06-10-2011, 07:01
Apple oglosilo niedawno, ze od 14 pazdziernika 2011 wprowadza do sprzedazy (w wybranych krajach) nowy iPhone 4S. Jedna z istotnych zmian w porownaniu do poprzedniego modelu jest ulepszony aparat.

Za strona myapple.pl:

Teraz trochę faktów na temat wbudowanego aparatu fotograficznego - podświetlana matryca CMOS o rozdzielczości 8 megapikseli odbierać ma aż 73 procent więcej światła, co będzie miało kolosalny wpływ na jakość zdjęć. Poza tym, aparat posiada wbudowany filtr podczerwieni („lepsze” kolory), a ulepszona optyka zapewnia znacznie lepszą ostrość (zwiększono również światłosiłę do f/2.4). Nowy układ Image Signal Processor umożliwi detekcję twarzy (funkcja ta ułatwi robienie portretów), ulepszony automatyczny balans bieli oraz przyspieszy robienie zdjęć. iPhone 4S może pochwalić się możliwością kręcenia filmów w rozdzielczości 1080p. Ponadto funkcja kamery otrzymała stabilizację obrazu oraz „czasową” redukcję szumów.

Wiecej szczegolow na stronie apple:
http://www.apple.com/iphone/built-in-apps/camera.html

Kocham swojego Canona i oczywiscie nie bede go porownywal do telefonu komorkowego czy innych "malpek" ale przyznam sie, ze sam czesto korzystam z aparatu w iPhonie 4 oraz z aplikacji do edycji zdjec.

Co myslicie o tym nowym, ulepszonym aparacie w iPhonie 4S?

Oczywiscie na razie to moga byc tylko dywagacje biorac pod uwage zaprezentowane dane techniczne ale sample umieszczone na dole strony apple nie wygladaja chyba zle jak na zdjecia zrobione komorka?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/515/camerahero.jpg/)

koniecpolska
06-10-2011, 09:08
Ciekaw jestem jak się potoczą sprawy (ogólnie) po śmierci Steve'a Jobs'a?

zanussi
06-10-2011, 10:05
Nic się nie zmieni. Ten pociąg zapieprza tak szybko że nic go nie zatrzyma chyba..

Cichy
06-10-2011, 10:08
Od kiedy to jest to forum aparatów w komórkach ? :/

zanussi
06-10-2011, 10:10
:) może Canon robił im spust migawki? ;)

akustyk
06-10-2011, 10:34
Od kiedy to jest to forum aparatów w komórkach ? :/

rozleje sol na twoje rany...

http://www.flickr.com/cameras/

jak zwykle w przypadku Apple'a - tu nie chodzi o logike. nigdy. to zawsze bylo i jest placebo, ale jak widac w XXI wieku ludzie nadal preferuja metafizyke nad zdrowy rozsadek...

konradl
06-10-2011, 19:55
Ale zwroccie uwage na GO. Ja jestem w szoku przy takim malym sensorze.

WaldekA
06-10-2011, 21:36
Ale zwroccie uwage na GO. Ja jestem w szoku przy takim malym sensorze.

Jeżeli mówisz o zdjęciach reklamujących ip4S na stronie apple, to podejrzewam niestety, że nie są to zdjęcia wykonane ajfonem, tylko zręcznie wmontowane z jakiegoś stocka. Taki "chłyt matetingowy":-)

konradl
07-10-2011, 00:19
Chwyt chwytem... ale w tym przypadku mysle ze nie pozwolili by sobie na takie matactwo, to jednak Apple, a nie nonamowy chinczyk. Poza tym ta GO jest bardzo eksponowana na tych samplach.

zanussi
07-10-2011, 00:34
Za przeproszeniem ale iPhone to nic innego jak name'owy chińczyk :)

Las3k
07-10-2011, 01:23
W takich warunkach to i mój "Szajsung" Wave całkiem ładne obrazki produkuje, na macro bokeh też niczego sobie. Schody zaczynają się jak jest trochę ciemniej [normalnie oświetlone mieszkanie wieczorem], a takich sampli nie pokazali. Btw naprawdę sądzicie, że mogli dać zdjęcia nie z 4S jako pokazówki?

Sergiusz
07-10-2011, 01:51
rozleje sol na twoje rany...

http://www.flickr.com/cameras/

jak zwykle w przypadku Apple'a - tu nie chodzi o logike. nigdy. to zawsze bylo i jest placebo, ale jak widac w XXI wieku ludzie nadal preferuja metafizyke nad zdrowy rozsadek...

Dziwne, że nie dołączyli wykresu samochodów z kamerą cofania. Taki wykres nie ma większego sensu ponieważ moim zdaniem nikt nie wciska nikonów i tym podobnych za złotówkę aby sobie odbić cenę było nie było drutu w abonamencie niby bezpłatnych minut. I te nikony i inne mają taką zaletę, że działają bez karty SIM. A bez tej karty ajfon chyba nie działa.

BuRton
07-10-2011, 07:14
"Obrona Częstochowy" ;) :D co by nie mówić i jak nie "bronić" swoich drogich foto-zabawek iP4 jest URZĄDZENIEM, którym obecnie wykonuje się najwięcej zdjęć. Tyle :)

Selena
07-10-2011, 07:54
iP4 jest URZĄDZENIEM, którym obecnie wykonuje się najwięcej zdjęć. Tyle :)

Pozwoliłam sobie wytłuścić...
Tylko, czy ilość przechodzi w jakość, czy... hmm.... jakoś odwrotnie ? :wink:

BuRton
07-10-2011, 08:20
Absolutnie o jakości tu nikt nie mówi. To zupełnie inny temat. Zresztą czy z takiego d90 też są same "dobre fotki" ? :) Sucha statystyka i tyle. Jak ktoś się czuje zagrożony wynikami to jego problem :)

akustyk
07-10-2011, 08:26
"Obrona Częstochowy" ;) :D co by nie mówić i jak nie "bronić" swoich drogich foto-zabawek iP4 jest URZĄDZENIEM, którym obecnie wykonuje się najwięcej zdjęć. Tyle :)

dokladnie o to mi chodzilo. abstrahujac od oceny faktu, jak komorka nie nadaje sie funkcjonalnie do robienia zdjec.

jak widac 99% ludzkosci wystarcza, ze cos pstryka i ze jakosc obleci na ekraniku badz druku 10x15cm. chociaz z tym drugim kryterium bym nie przesadzal, bo ono moze jednak byc zbyt restrykcyjne...

Selena
07-10-2011, 08:36
Pocieszające jest to, że coraz częściej, po etapie zachwytu pstrykaniem czymkolwiek, młodzi ludzie potrzebują czegoś lepszego (właśnie szukam taniego zestawu "startowego" dla znajomej 15-latki :D ).

koniecpolska
07-10-2011, 09:31
jak widac 99% ludzkosci wystarcza, ze cos pstryka i ze jakosc obleci na ekraniku badz druku 10x15cm. chociaz z tym drugim kryterium bym nie przesadzal, bo ono moze jednak byc zbyt restrykcyjne...I o to chodzi. Po co mam zawsze ze sobą nosić lustro, bezlustrowca czy kompakt, skoro !zawsze! mam ze sobą telefon komórkowy. 99% ludzkości (albo i zdecydowanie więcej) nie jest zawodowymi fotografami, im wystarczy że na ekranie LCD swojego telefonu pokażą fotkę, czy filmik z jakiegoś zdarzenia. Co więcej, gdyby zrobili to jakimś fotoaparatem, to mieli by wiele problemów aby takie fotki wgrać do telefonu :wink: - więc lepiej od razu pstrykać telefonem.

Nie mówię tego z pozycji użytkownika jakiegokolwiek iXXX. Użytkownikiem takiego gadżetu (iPod touch) jest mój niespełna pięcioletni syn - gra, słucha, ogląda, robi zdjęcia i filmuje. Jest bardzo zadowolony :wink:

akustyk
07-10-2011, 09:38
I o to chodzi. Po co mam zawsze ze sobą nosić lustro, bezlustrowca czy kompakt, skoro !zawsze! mam ze sobą telefon komórkowy. 99% ludzkości (albo i zdecydowanie więcej) nie jest zawodowymi fotografami, im wystarczy że na ekranie LCD swojego telefonu pokażą fotkę, czy filmik z jakiegoś zdarzenia.

no dokladnie tak jest.

Co więcej, gdyby zrobili to jakimś fotoaparatem, to mieli by wiele problemów aby takie fotki wgrać do telefonu :wink: - więc lepiej od razu pstrykać telefonem.

wrocmy do poczatku i zacznijmy od nazwy: przenosne urzadzenie elektroniczne z funkcja telefonu ;) bo to ze dzwoni to jest poboczna funkcja tego urzadzenia, w przypadku plci brzydkiej na dodatek jedna z najbardziej znienawidzonych :D

a ze producenci DSLR i kompaktow maja totalny brak wizji na temat jakiegos polaczenia aparatu z workflow (innego niz: wyjmij karte, skopiuj sobie na kompa) to osobna kwestia. to jest cos co w ogole o pomste do nieba wola...

Nie mówię tego z pozycji użytkownika jakiegokolwiek iXXX. Użytkownikiem takiego gadżetu (iPod touch) jest mój niespełna pięcioletni syn - gra, słucha, ogląda, robi zdjęcia i filmuje. Jest bardzo zadowolony :wink:
tez mam taka konsole do gier/przegladarke www, ta z duzym ekranem (sie od razu wytlumacze - dostalem od firmy, sam w zyciu nie wydalbym tyle kasy na takie urzadzenie, a juz na pewno w wydaniu Apple'a). mlocimy z corka w rozne gierki a zona sobie gazety doczytuje.

natomiast... nieodmiennie w moim swiecie Apple to jest cos do zabawy, ale do powaznej pracy to sie nie nadaje. nie jest tylko przypadlosc Apple'a, bo inne firmy tez sobie takie jaja robia z hermetyczna, droga i zamordystyczna architektura...

klasyk
07-10-2011, 09:58
no dokladnie tak jest.
a ze producenci DSLR i kompaktow maja totalny brak wizji na temat jakiegos polaczenia aparatu z workflow (innego niz: wyjmij karte, skopiuj sobie na kompa) to osobna kwestia. to jest cos co w ogole o pomste do nieba wola...
architektura...

Co do kompaktów i przesyłu zdjec skompresowanych w niskiej rozdzielczości to się zgodzę. Nie bardzo widzę natomiast jakąś bardziej użyteczną technologie obecnie niż wyjmij/włóż kartę, albo wyjmij/włóż kabel to transmisji np. 300 rawów każdy np. po 20MB. Trwałoby to dłuzej i często trzeba by ładować baterie.

koniecpolska
07-10-2011, 10:03
sam w zyciu nie wydalbym tyle kasy na takie urzadzenie, a juz na pewno w wydaniu Apple'a.Jestem na etapie wyboru tableta dla żony. Ma odbierać/wysyłać maile, ma dać możliwość biegania po stronach www (tu nie ma problemu - mają to wszystkie tablety) oraz czytać i edytować pliki MS Office jak i pdf (tu już gorzej). W przypadku Apla poszedłem do iSpota (czy innego dystrybutora) i sam sprawdziłem, ze działa - z innymi producentami problem jest już na tym etapie - mają kiepski kontakt z potencjalnym klientem (przynajmniej w Polsce).

Co do kompaktów i przesyłu zdjec skompresowanych w niskiej rozdzielczości to się zgodzę. Nie bardzo widzę natomiast jakąś bardziej użyteczną technologie obecnie niż wyjmij/włóż kartę, albo wyjmij/włóż kabel to transmisji np. 300 rawów każdy np. po 20MB. Trwałoby to dłuzej i często trzeba by ładować baterie.Nie czujesz bluesa, fotka z urządzenia typu iXXX w zasadzie zaraz po zrobieniu ląduje we wszechogarniającym nas "internecie" i oto chodzi, a Ty tu mówisz o kablach, drutach, plikach, itp ... człowieku to są technologie z ubiegłej epoki :wink:

Kolaj
07-10-2011, 10:08
Jestem na etapie wyboru tableta dla żony. Ma odbierać/wysyłać maile, ma dać możliwość biegania po stronach www (tu nie ma problemu - mają to wszystkie tablety) oraz czytać i edytować pliki MS Office jak i pdf [...]Proszę nie iść w tym kierunku. To nie ten dział. Tutaj skupiamy się na sprzęcie FOTOGRAFICZNYM, Możemy pogadać nawet i o tabletach od biedy ale w zakresie dotyczącym fotografowania. Do dyskusji na inne tematy zapraszam do HYDEPARKU.

Dziękuję!

klasyk
07-10-2011, 10:22
Nie czujesz bluesa, fotka z urządzenia typu iXXX w zasadzie zaraz po zrobieniu ląduje we wszechogarniającym nas "internecie" i oto chodzi, a Ty tu mówisz o kablach, drutach, plikach, itp ... człowieku to są technologie z ubiegłej epoki :wink:

Czuję blusa, wiem jaka jest uzyteczność urządzenia iXXX, wiem jaką radochę ma z tego w szczególnośc pokolenie nastolatków, wiem jak, i w jakich sytuacjach jest to wykorzystywane. Dla jasnści - potrfię korzystać z tej kosmicznej technologii :-)
I jakaś nowsza analogiczna funkcjonalność w kompaktach, a może nawet w lustrzankach by się przydała dla przesyłu np. pojedynczych zdjęć lub serii mniej ważących. Co do sytemowego przekazu grubej serii plików podtrzymuje co napisałem, to najlepsze rozwiazanie jak nie trzeba robic transferu tu i teraz np. w lesie, a mozna spokojnie w biurze, w domu,... człowieku czytaj ze zrozumieniem i staraj się nie czytać między wieszami bo nadmiernie uruchomiona wyobraźnia często sprowadza na manowce.

Piotr_0602
07-10-2011, 10:33

Olek coś nieśmiało próbuje, bo popełnił takie ustrojstwo które przesyła zdjęcia z aparatu do smartofna przez bluetooth - PENPAL PP-1. Trudno mówić o jakieś rewolucji, taczej takie nieśmiałe próby.

akustyk
07-10-2011, 10:45
Olek coś nieśmiało próbuje, bo popełnił takie ustrojstwo które przesyła zdjęcia z aparatu do smartofna przez bluetooth - PENPAL PP-1. Trudno mówić o jakieś rewolucji, taczej takie nieśmiałe próby.

Canon ma wifi w pieronsko drogich gripach, a 1D jesli mnie pamiec nie myli obsluguja SD Eye-Fi wiec to tez nie jest tak, ze sie totalnie nie da. ale to nie jest to o co chodzi. w aparatach dla profesjonalistow i entuzjastow to cale "connectivity" nie gra wiekszej roli - kopiowanie z karty wciaz w zupelnosci spelnia swoja role.

problemem jest sprzet amatorski i DSLR/mirrorless z dolnej polki. tam nadal klient jest gleboko w nosie w momencie wykonania zdjecia - ani tego nie moze sobie z miejsca obrobic (Nikon cos tam ma, ale...) na blogaska sobie nie wrzuci, ... jesli o to chodzi, to Japonczycy generalnie nie kumaja czaczy i jada 10km za peletonem, mimo ze powinni byc na rowni (naprzod nie musza, to nie ta branza)...

Oly... blutacz? bez jaj, blutaczem to sobie mozna zdalnie aparat kontrolowac i ew. miniaturki zdjec skopiowac. bo nawet na przyzwoity mikrofon nie ma dostatecznego pasma... :(

Piotr_0602
07-10-2011, 10:55
Oly... blutacz? bez jaj, blutaczem to sobie mozna zdalnie aparat kontrolowac i ew. miniaturki zdjec skopiowac. bo nawet na przyzwoity mikrofon nie ma dostatecznego pasma... :(

To nieśmiała i nieudolna próba. Przesyła do smartofna fotki w rozdzielczoci FullHD, czyli coś koło 2-megabajtowe jotpegi. A kosztuje dodatkowo (wpinane w gorącą stopkę i port pod gorącą stopką).

Ogólnie się dziwię, bo skoro w małym smartofnie mieści się i GPS, i Wi-Fi, i karta pamięci, i karta SIM, i stosowne anetny, i mapy do nawigacji, i przeglądarka internetu, i aprat fotograficzny (kiepski ale jest), i jeszcze kupę innych rzeczy, to tym bardziej powinny się one zmieścić w większym od komórki aparacie. A nie ma tego. W niekórych kompaktach co prawda dodają GPS i jakieś tam inne rzeczy, ale to wyjątki i mało.

Wi-Fi, GPS i sterowanie radiowe (!!!) lampami to każdy mógłby chyba od ręki wsadzić do swoich aparatów. A tymczasem za każde takie ustrojstwo dołączane do aparatu każą sobie dodatkowo płacić jak za zboże.

bajej
07-10-2011, 10:58
w sieci można znaleźc sporo świetnych fotografii zrobionych iphonem 4. Pamietajcie ze 4 i 4S mają matrycę "back illuminated", która znacznie lepiej się sprawuje w gorszych warunkach oświetleniowych.
Iphone 4/4S swoją jakością zdjęć z powodzeniem może zastąpić małpkę :)

Demonos
07-10-2011, 12:00
w sieci można znaleźc sporo świetnych fotografii zrobionych iphonem 4. Pamietajcie ze 4 i 4S mają matrycę "back illuminated", która znacznie lepiej się sprawuje w gorszych warunkach oświetleniowych.

To fakt, iP4 robi nad podziw dobre zdjęcia i jako małpa jest świetny.

A co do tabletów - to rozwala mnie widok ludzi z takim ustrojstwem, kiedy stoją trzymając przed sobą w wyciągniętych rękach taki ekran i kadrują - bezcenne :-D (a jescze nieraz mają skórzane etui do tego, to już wogóle masakra)

luc_october
07-10-2011, 12:51
Ja poczekam na iphone'a 8 gdzie będzie 35mm f/1.4 a nie f/2.4 heheh
Mogliby dodać jeszcze sterowanie przysłoną i byłoby git.

Merde
07-10-2011, 13:39
Ja poczekam na iphone'a 8 gdzie będzie 35mm f/1.4 a nie f/2.4 heheh
Mogliby dodać jeszcze sterowanie przysłoną i byłoby git.

No pewnie, jeszcze gwint statywowy i sanki na lampę zewnętrzną może? :mrgreen:

akustyk
07-10-2011, 13:43
No pewnie, jeszcze gwint statywowy i sanki na lampę zewnętrzną może? :mrgreen:

statyw?

ale po co? to jest tak passe...

Kolekcjoner
07-10-2011, 13:51
I o to chodzi. Po co mam zawsze ze sobą nosić lustro, bezlustrowca czy kompakt, skoro !zawsze! mam ze sobą telefon komórkowy. 99% ludzkości (albo i zdecydowanie więcej) nie jest zawodowymi fotografami, im wystarczy że na ekranie LCD swojego telefonu pokażą fotkę, czy filmik z jakiegoś zdarzenia. Co więcej, gdyby zrobili to jakimś fotoaparatem, to mieli by wiele problemów aby takie fotki wgrać do telefonu :wink: - więc lepiej od razu pstrykać telefonem.

Jest dokładnie jak mówisz. Najciekawsze jest jednak to że ja w mojej pracy do dokumentacji używam właśnie telefonu więc można by powiedzieć, że telefonu używam zawodowo ;). Największa zaleta - zawsze jest pod ręką. Przy czym ten mój Sony robi nadspodziewanie dobre fotki.

koniecpolska
07-10-2011, 14:08
A co do tabletów - to rozwala mnie widok ludzi z takim ustrojstwem, kiedy stoją trzymając przed sobą w wyciągniętych rękach taki ekran i kadrują - bezcenne :-D Wielkoformatowa matówka XXI wieku.

Przynajmniej nie muszą zarzuczać czarnej szmaty na głowę :wink:

jeff.lebowski
07-10-2011, 16:32
Ja rowniez prosilbym wrocic do rozmowy na temat aparatu w iPhonie 4S. Mysle, ze tu rowniez sa osoby robiace zdjecia iPhonem 4. Czego mozna sie spodziewac po wprowadzonych zmianach? Dodatkowa soczewka, przyslona f/2.4, poprawiony balans bieli itd. Czy to sprawi, ze zdjecia beda wyraznie lepsze niz z iPhone'a 4? Szczegolnie ciekawy jestem jak bedzie sobie radzil ze zdjeciami w slabym swietle przy f/2.4. Jak myslicie?

Sent from my iPhone using Tapatalk

BuRton
07-10-2011, 16:33
Oczywiście :smile: . Zdarza się, że chodzę z m9 a zdjęcia robię wyłącznie iP4 z programem Hipstamatic :D Ot, życie :p

jeff.lebowski
07-10-2011, 16:45
Oczywiście :smile: . Zdarza się, że chodzę z m9 a zdjęcia robię wyłącznie iP4 z programem Hipstamatic :D Ot, życie :p

Właśnie o to mi chodzi! :D iPhone to nie tylko sam aparat ale jeszcze wiele dodatkowych aplikacji. Dzięki nim w parę sekund można dodać do zdjęcia filtr czy inny efekt aby od razu wysłać je emailem, mms'em czy dodac do portali społecznościowych.

koniecpolska
07-10-2011, 19:03
Czy to sprawi, ze zdjecia beda wyraznie lepsze niz z iPhone'a 4? Szczegolnie ciekawy jestem jak bedzie sobie radzil ze zdjeciami w slabym swietle przy f/2.4. Jak myslicie?
Ja myślę, że nowe wprowadzone zmiany sprawią, że dotychczasowi użytkownicy iPhone 4 będą się zastanawiać nad iPhone 4S. Niektórzy z nich nawet wymienią 4 na 4S, czym potwierdzą słuszność zmian wprowadzonych przez Aple :wink:

jeff.lebowski
07-10-2011, 19:12
Hehe :) Dokladnie! Tak samo bedzie gdy swiatlo dzienne ujrzy Canon 5D mk 3. Wielu uzytkownikow mk 2 bedzie sie zastanawialo nad zakupem mk 3 i sporo pewnie kupi nowe body co potwierdzi slusznosc zmian wprowadzonych przez Canona. Jesli kogos stac to czemu nie? Przewaznie nowsze jest lepsze.

Sent from my iPhone using Tapatalk

koniecpolska
07-10-2011, 19:23
Przewaznie nowsze jest lepsze.
Ale tylko o tyle, aby kolejne nowe też było lepsze od tego poprzedniego ...

mario
13-10-2011, 16:44

No to jest nas dwoch

jeff.lebowski
13-10-2011, 16:52
No to jest nas dwoch

Nie kusi Cię ulepszony aparat z nową optyką w iPhonie 4S?

mario
13-10-2011, 17:06
Nie kusi Cię ulepszony aparat z nową optyką w iPhonie 4S?

Jakby dobry nie byl to tylko zabawka dla mnie
Do prawdziwych zdjec zawsze bede uzywal czegos ze stopki

BuRton
14-10-2011, 08:32
Jakby dobry nie byl to tylko zabawka dla mnie
Do prawdziwych zdjec zawsze bede uzywal czegos ze stopki
Dokładnie.
Zdaje się, że to na tym forum ktoś pisał, że jak HCB żyłby w tych czasach to fotografował by iPhonem :) . Jak dla mnie to zbytnia nadinterpretacja bo jednak to tylko smartfon.

pan.kolega
17-10-2011, 06:27
Tak to tylko smartfon, ale np. algorytm AWB w kamerze tego telefonu deklasuje AWB w SLR Canona łącznie z modelami 1D. No bo to przecież sieriozno "profesjonalny" sprzęt, a wiadomo, że każdy profesjonał ma święty czas na dopieszczanie WB na komputerze, a nawet zaszczytny obowiązek.

ABW w Canonach produkuje ohydną kaszanę w sztucznym świetle od zawsze, czyli kiedy jeszcze D było na początku a cena była kilka milionów Y.

Co dziwniejsze, kolory na ekranie iPhona są lepsze nawet niż w droższych kompaktach różnych innych marek, w tym Sony, co już jest zupełnie niewytłumaczalne inaczej niż nadprzyrodzonym geniuszem i perfekcją firmy Apple.

luc_october
17-10-2011, 15:21
Sony chyba wychodzi na prowadzenie jeśli chodzi o matryce, którą też zaaplikowano w iPhonie 4s.

http://www.engadget.com/2011/10/16/chipworks-throws-an-iphone-4s-under-its-infrared-microscope-fin/

Merde
17-10-2011, 15:53
Co dziwniejsze, kolory na ekranie iPhona są lepsze nawet niż w droższych kompaktach różnych innych marek, w tym Sony, co już jest zupełnie niewytłumaczalne inaczej niż nadprzyrodzonym geniuszem i perfekcją firmy Apple.

A co to znaczy "lepsze kolory"?

luc_october
17-10-2011, 16:17

chyba więcej = lepiej...? :D

Kolekcjoner
17-10-2011, 23:55

Może są bardziej kolorowe ;).

pan.kolega
18-10-2011, 08:41
Lepsze kolory na ekranie to moze znaczyc tylko jedno, mianowicie takie jak w rzeczywistosci. Czyli nie sraczka z zafarbem albo przesycona albo mdla jak we wszystkich kompaktach. I magiczna AWB. Dziecko zrozumie kiedy uda sie do sklepu i nastawi galy na ekran.

Cichy
18-10-2011, 18:46
Zadam takie lamerskie pytanie :

- Czy iPhone ma oprogramowanie do PC ? (jak np. Nokia Ovi Suite, które synchronizuje telefon z kompem lub umożliwia wykorzystanie telefonu jako 'modemu' internetowego)

Czasemjak jestem na zadupiu podpinam Nokie po kablu do laptopa i mam normalnie sieć... Z iPhonem też tak się da ?

KrzysiekT
18-10-2011, 18:55
Zadam takie lamerskie pytanie :

- Czy iPhone ma oprogramowanie do PC ? (jak np. Nokia Ovi Suite, które synchronizuje telefon z kompem lub umożliwia wykorzystanie telefonu jako 'modemu' internetowego)

Czasemjak jestem na zadupiu podpinam Nokie po kablu do laptopa i mam normalnie sieć... Z iPhonem też tak się da ?

Tak, da się. Do zarządzania telefonem jest iTunes, a do modemu ZTCP to od Win7 nie potrzeba żadnych sterów.

Cichy
18-10-2011, 18:59
To fajnie. Nabędę chyba to cudo, ale raczej nie ze względu na aparat :)

Tylko pytanie, czy jeśli nie, to czy nie warto kupić po prostu starego 4G ?

bajej
18-10-2011, 19:41
iphone może Ci służyć jako punkt dostępu do sieci (robi za hot spot)
może robić za modem przez bluetooth i przez kabel :)

Cała obsługa na komputerze opiera się o itunes, które na początku może się nie podobać, ale ja aktualnie nie moge bez niego żyć.
Zdjęcia, mp3ki itp wgrasz tylko przez itunes

taka ciekawostka 5dmkII vs 4S w trybie filmowania
http://gizmodo.pl/gadgets/30560/iphone_4s_kreci_filmy_w_jakosci_lustrzanki_za_pona d_7000_zlotych.html

Cichy
18-10-2011, 20:09
A jak się sprawdza toto jako nawigacja GPS w Polsce ? Są dokładne mapy ?

luc_october
18-10-2011, 20:38
Aplikacji do gps masz do wyboru- do koloru. geotagowanie zdjęć oczywiście też.

Natomiast wkurzają niektóre ograniczenia telefonu. Brak swobodnego przesyłu danych przez bluetooth. Brak normalnego kopiowania z/na komputer plików.
wejście w menu aparatu, czy w odczyt sms-ów trwa dłużej niż w nokii 3310 :D
Jest tego masa.

BuRton
18-10-2011, 21:25

Natomiast wkurzają niektóre ograniczenia telefonu. Brak swobodnego przesyłu danych przez bluetooth. Brak normalnego kopiowania z/na komputer plików.
Jest tego masa.
Przy iOS 5 już nie ma problemu. "Centrum Powiadomień" dobrze rozwiązało te wady.

arra
18-10-2011, 22:36

Jest tego masa.

Tak z ciekawości, jako posiadacz iP zastanawiam się co i kto (za wyjątkiem pryszczatych młokosów wymieniających się namiętnie beznadziejnymi dzwonkami) potrzebuje przesyłu danych po bluetooth do np. nokii? To samo tyczy się kopiowania plików do telefonu, co za pliki potrzebujesz kopiować? Ja bez problemu kopiuje sobie wszystkie potrzebne mi do pracy dokumenty (docx, xlsx, pdf) do telefonu i z powrotem bez problemu (oczywiście przy pomocy itunes)
PS. Nie wiedziałem, że Nokia 3310 miała aparat. Moja nie miała. SMS-y też IP4 szybciej otwiera.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A jak się sprawdza toto jako nawigacja GPS w Polsce ? Są dokładne mapy ?

Używam od ponad roku Navigon Europe z 3D landmarksami i traffikiem. Bardzo fajna i robiąca wrażenie navi (w Europie miodzio, w Polsce Mapamap czy Automapa radzi sobie podobno lepiej).

bajej
18-10-2011, 23:13
Nawigację grywasz taką jaka Ci pasuje
Garminy, tom tomy, automapa, navigon i wiele wiele innych.

iOS jest specyficzny w zarządzaniu telefonem i plikami na nim, ale po przyzwyczajeniu okazuje sie po prostu wygodny. A największym plusem okazuje się stabilność systemu i aplikacje do WSZYSTKIEGO. Mam teraz Samsunga galaxy S na androidzie i po miesiącu już mnie irytuje (czasami sie zawiesza, aplikacje sa znacznie mniej dopracowane, bajzel w android markecie)

pan.kolega
19-10-2011, 05:50
W ogóle pogłoski o zamkniętości tego "sprzętu fotograficznego innej firmy" o którym mówimy są przesadzone. Np. ja w ogóle nie używam iTunes do kupowania muzyki po $1 od sztuki, tylko używam bardzo dobrego appsa Rhapsody i ściągam/słucham czego chcę " for a small monthly fee".

A appsy takie jak Quickoffice otwierają network drive na komputerze i można sobie transferować pliki (pdf, doc, xls, txt, ppt) do woli przez wifi do isprzętu fotograficznego jak do każdego innego dysku.

Merde
19-10-2011, 07:57
Mam teraz Samsunga galaxy S na androidzie i po miesiącu już mnie irytuje (czasami sie zawiesza, aplikacje sa znacznie mniej dopracowane, bajzel w android markecie)

Zainstaluj sobie soft DarkCore - oprócz lepszej stabilności/szybkości działania systemu dostaniesz w bonusie (odczuwalnie) dłuższy czas pracy na baterii.

bajej
19-10-2011, 09:29
@Merde, uwierz mi, SGSa rozpracowalem totalnie, wgrywanie romów, kerneli itp nie jest dla mnie niczym nowym. Problem w tym, ze trzeba grzebać, ustawiać a i tak nie zawsze chodzi to jak trzeba, a w iphonie to wszystko po prostu jest i działa.
Przypomne, ze SGS ma bebechy jak iphone 4, 1GHZ i 512MB ramu. Problemem nie jest sprzęt tylko oprogramowanie. Telefonów z androidem sa setki, optymalizacja pod kazdy jest niemozliwa.

Ciekawie do tematu podszedł microsoft narzucając sztywne minimalne wymagania co do sprzętu. Dlatego każdy telefon z windows phone 7 działa mega płynnie :)

Cichy
19-10-2011, 09:38
Nawigację grywasz taką jaka Ci pasuje
Garminy, tom tomy, automapa, navigon i wiele wiele innych.

A jest jakaś dobra darmowa, jak Ovi Maps w Nokii ?

Demonos
19-10-2011, 09:38
Tak z ciekawości, jako posiadacz iP zastanawiam się co i kto (za wyjątkiem pryszczatych młokosów wymieniających się namiętnie beznadziejnymi dzwonkami) potrzebuje przesyłu danych po bluetooth do np. nokii? To samo tyczy się kopiowania plików do telefonu, co za pliki potrzebujesz kopiować? Ja bez problemu kopiuje sobie wszystkie potrzebne mi do pracy dokumenty (docx, xlsx, pdf) do telefonu i z powrotem bez problemu (oczywiście przy pomocy itunes)

Wiesz, np. zrobisz zdjęcie i chcesz komuś przekazać a on chce to mieć w telefonie. Wtedy bluetooth jest jak złoto.
A co do kopiowania plików - pod GNU/Linux nie ma problemu - przynajmniej Debian widzi go jako normalną pamięć masową i można kopiować do woli w obie storny :-D

bajej
19-10-2011, 10:15
tylko, ze w dobie dostepu do internetu 24/7 mozesz mu to wyslac e-mailem ;).

@Cichy darmowe jest google maps, ktor pokaze linie do celu i kropkę jako miejsce w ktorym jestes. Do podstawowej nawigacji ok. Do samochodu słabo.
Możliwe ze wyszlo na iphone google maps navi, ale nie mam pewnosci.
Pamiętaj, że aplikacje do GPS w AppStorze nie są takie drogie, a otrzymujesz dożywotnie darmowe aktualizacje :). Od siebie polecam navigon

Jest jeszcze jedna opcja - crackowane aplikacje. Ale szczerze, lepiej zapłacić te 30-50euro i mieć każda aktualizację za free :)

Zielony
19-10-2011, 15:56
Dla zainteresowanych: http://www.petapixel.com/2011/10/17/iphone-4s-vs-canon-5d-mark-ii-a-side-by-side-comparison-of-1080p-hd-video/

luc_october
19-10-2011, 16:16
PS. Nie wiedziałem, że Nokia 3310 miała aparat. Moja nie miała. SMS-y też IP4 szybciej otwiera.

A Ciekawe po co bluetooth w wifi transmiterze do nowego Canona 1DX?
Pewnie dla pryszczatych młokosów :D
Nie wszyscy mają neta/maila w telefonie żeby np. przesłać zdjęcie.
Jako telefon typu smartfon powinien mieć więcej swobody jak np. tworzenie i edycja katalogów ze zdjęciami. podstawowe rzeczy jak kopiuj/wklej.

Właśnie zastanawiam się nad nowszym telefonem i nie wiem czy zostanę przy Apple właśnie przez te ograniczenia, których jest tyle, że można w nieskończoność wymieniać.

Cichy
19-10-2011, 20:19
Dzięki. To jak, jest sens czekać na 4s w normalniejszej cenie, czy brać 4 ?

arra
19-10-2011, 20:27
Nie wszyscy mają neta/maila w telefonie żeby np. przesłać zdjęcie.

W takim razie nie widzę sensu posiadania smartfona, zdecydowanie taniej i lepiej wyjdzie po prostu zwykły telefon.

W Stanach z iPhone inet jest obowiązkowy u wszystkich operatorów, stąd głęboka olewka bluetooth.

WaldekA
19-10-2011, 20:47
No to teraz nie pozostaje nic innego jak opchnąć swoje C5DII i zakupowywać ip4s http://www.youtube.com/watch?v=dj576OUF8YQ

Krzychu
19-10-2011, 21:25

Ja bym brał 4, 4s się niewiele od niego różni a cenę ma 2x (przynajmniej w AT&T). Generalnie jako przysięgły wróg Apple'a muszę przyznać że słaby ten telefon to nie jest, ale do ideału jakim go widzą fanboje Apple'a to mu sporo brakuje...

Bartek_902
22-10-2011, 10:00
Ja bym brał SGS II ... zresztą tak zrobiłem 2 miesiące temu a przesiadłem się z IP3gs a wszesniej jeszcze 3g.
W planach oczywiście był przeskok na 4g , ale po zapoznaniu sie z sgsII wiedziałem że to będzie lepszy wybór , nie chciałem po prostu już w trzecim telefonie patrzeć na takie samo menu ...znudziło mi się

Cichy
24-10-2011, 11:03
Ja bym brał SGS II ...

To zapewne jest odpowiedź na moje pytanie czy 4 czy 4S :)

luc_october
24-10-2011, 12:07

http://www.inspiredgeek.com/2011/10/19/experts-conclude-iphone-4s-camera-unable-to-match-samsung-galaxy-s2-sii-camera-despite-all-the-hype/

Też myślę nad galaxy. W cenie iphone'a 4 sprzęt jak iphone 4s.

Cichy
24-10-2011, 12:15
W cenie Golfa golasa można mieć Punto z bajerami i klimą, to żadna arguentacja.

luc_october
24-10-2011, 12:54
W cenie Golfa golasa można mieć Punto z bajerami i klimą, to żadna arguentacja.

W sumie jedyne czego się obawiam to oprogramowanie na galaxy. Skoro w testach video/foto wypadł lepiej...

Bartek_902
24-10-2011, 12:55
To zapewne jest odpowiedź na moje pytanie czy 4 czy 4S
Raczej podpowiedź ... no ale widocznie koniecznie musi byc Iphone w takim razie nic już nie podpowiadam:)

4s ma kilka ciekawych nowych rozwiązań ale funboye apple ubolewają że 4s wygląda tak samo jak 4g :) no coż nie będzie się z czym lansować i jak pokazać że to 4S a nie 4G ! :)

Krzychu
24-10-2011, 13:23
Raczej podpowiedź ... no ale widocznie koniecznie musi byc Iphone w takim razie nic już nie podpowiadam:)

4s ma kilka ciekawych nowych rozwiązań ale funboye apple ubolewają że 4s wygląda tak samo jak 4g :) no coż nie będzie się z czym lansować i jak pokazać że to 4S a nie 4G ! :)

Dla ścisłości - nie ma iphone'a 4G, ten poprzedni to jest po prostu 4, bez G.

Bartek_902
24-10-2011, 13:36
Dla ścisłości - nie ma iphone'a 4G, ten poprzedni to jest po prostu 4, bez G.
Fakt , ale to błąd z przyzwyczajenia jako były posiadacz 3g i 3gs

algha
24-10-2011, 13:38

Miałem taki sam dylemat. Wziąłem SGS2 i nie był to dobry wybór. Ip4 nie jest może ideałem, ale ios jest na pewno bardziej dopracowany od Androida. Jeżeli miałeś któregokolwiek iphona to pierwsze dni na andku niestety bolą.
Dla mnie iphone składa się z ekranu i reszty. Skoro i4 i i4s mają display taki sam to przepłacanie za ten drugi nie ma sensu.
BTW. Miałem 3gs'a. Po tygodniu na sgs2 wróciłem na jeden dzień do ipka i "małość" ekranu jest tragiczna.

Bartek_902
24-10-2011, 13:55
Fakt android nie jest tak dopracowany i zoptymalizowany ale z czasem da się go ogarnąć i skonfigurować tak aby działał płynnie i stabilnie , kwestia czasu i wiedzy .
Na początku też byłem trochę przerażony ale po tygodniu obcowania z androidem i małej lekturze na forach wszystko było jasne a teraz tylko cieszę się z użytkowania , dobrego i dużego ekranu oraz ogólnych możliwości tego telefonu ...

Odkąd mam ten telefon przestałem ze sobą zabierać laptopa nawet na dłuższe wyjazdy bo wszystko czego potrzebuje (no prawie ) jest w stanie zapewnić mi ten telefon

Cichy
24-10-2011, 16:02
Nie wiem, czy mnie coś ominęło, ale ekran to jest lepszy w iPhonie (rozdzielczość, kalibracja kolorów - idealny do pokazywania zdjęć).

Kolaj
24-10-2011, 16:14
Nie wiem, czy mnie coś ominęło, ale ekran to jest lepszy w iPhonie (rozdzielczość, kalibracja kolorów - idealny do pokazywania zdjęć).
Telefon, jako urządzenie idealne do prezentacji zdjęć ... ;) A już miałem przenieść temat do hydeparku.

allxages
24-10-2011, 16:15

Poważnie można kalibrować ekran w iphonie?

luc_october
24-10-2011, 16:46
Poważnie można kalibrować ekran w iphonie?

Trzeba mieć chyba spydera i aplikację na iphona. Kalibracja oczywiście software'owa. Działa tylko w aplikacji.

Cichy
24-10-2011, 17:25
Telefon, jako urządzenie idealne do prezentacji zdjęć ... ;) A już miałem przenieść temat do hydeparku.

Serio, chyba mniejszym obciachem jest pokazywanie zdjęć na dobrym wyświetlaczu w telefonie, niż robienie ich nim właśnie... ;)

arra
24-10-2011, 19:47

Mam ip4 miałem samsungi i mam HTC, i niestety przed Androidem daleka jeszcze droga, której końca szczerze mówiąc nie widać (wady systemu otwartego)., więc można spokojnie włączyć ignore na tego typu propozycje.

Co do tematu, to w Twoim przypadku brałbym ip4 32GB, do oglądania fotek i zabawy będzie w sam raz. Ja osobiście będę łykał niedługo 4s-a, bo jednak zdarza mi się czasem coś pstryknąć, czy nakręcić, a tu widzę zauważalny postęp.

PS. Do pokazywania to brałbym generalnie ipada, tap madel nie oglądał?

Cichy
24-10-2011, 20:35
PS. Do pokazywania to brałbym generalnie ipada, tap madel nie oglądał?

No jest to jakaś myśl :) A nie można mieć jedno i drugie ?

nowart
24-10-2011, 22:32
Fakt android nie jest tak dopracowany i zoptymalizowany ale z czasem da się go ogarnąć i skonfigurować tak aby działał płynnie i stabilnie , kwestia czasu i wiedzy .
Na początku też byłem trochę przerażony ale po tygodniu obcowania z androidem i małej lekturze na forach wszystko było jasne a teraz tylko cieszę się z użytkowania

Tak czytam te ciekawostki o wiedzy tajemnej, sekretnych trikach i zastanawiam się jakim cudem przejście na SGSII ze starego WM zajęło mi kilkadziesiąt minut na wgranie nowego launchera, przewertowanie menu i skonfigurowanie pod siebie. A jakim cudem wszystko mi hula jak burza , nic się nie zawiesza, gps łapie fixa w 5 sekund a aku trzyma 4 dni to już zielonego pojęcia nie mam :)
Ale ok, nie wtrącam się bo pewnie i tak mam jakiegoś farta a applowcom rzadko co można przetłumaczyć :-P

Slay33
25-10-2011, 00:24
A co będzie jak taki ajfon zrobi bęc na beton?
Oj, będzie bolało, bo 4k to nie to samo co 2k.
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=elKxgsrJFhw

arra
25-10-2011, 02:48
A co będzie jak taki ajfon zrobi bęc na beton?
Oj, będzie bolało, bo 4k to nie to samo co 2k.
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=elKxgsrJFhw

To chyba jest wątek o wykorzystaniu iPhone do fotografii (oglądania, robienia), a nie o upadaniu? Fakt, że koreańska podróba jest trwalsza coś wnosi do tego wątku?

Merde
25-10-2011, 08:10
Fakt, że koreańska podróba jest trwalsza coś wnosi do tego wątku?

To jest taka sama podróba, jak aparaty Canon są podróbą aparatów Nikon.
Jednak propaganda Apple sięga głęboko w ludzkie mózgi... :mrgreen:

Bartek_902
25-10-2011, 08:18
Co do wytrzymałości IP w moim przypadku 3gs to chyba miałem szczęście i to mega bo spadł mi z wysokości 1 piętra na beton , efekt telefon sprawny pomijając zbitą szybkę i lekko wygiętą srebrną ramkę na rogu , naprawa kosztowała nie mało no ale działał :) a niektórym wypadał z kieszeni i było po telefonie ...

Co do filmiku , sgsII jest z tworzywa więc trochę inaczej zachowuje się w czasie upadku , jest bardziej sprężysty więc siły na niego działające rozkładają się inaczej

Jednak propaganda Apple sięga głęboko w ludzkie mózgi...
Zgadzam się , jak się do przedmiotu użytkowe dopisuje jakieś dziwne ideologie tak jak robi to ta firma to niestety to oddziałuje i robi sieczkę ... wszystko inne poza produktami tej firmy jest beznadziejne ...

Kolekcjoner
25-10-2011, 13:57
Panowie - proszę..... ;):D.

HuleLam
25-10-2011, 17:53
To jest taka sama podróba, jak aparaty Canon są podróbą aparatów Nikon.
Jednak propaganda Apple sięga głęboko w ludzkie mózgi... :mrgreen:

Aparaty Canon i Nikon i Pentax i... są podróbą aparatów Leitza/Barnacka, n'est ce pas?
zdRAWki

Merde
25-10-2011, 18:00
Aparaty Canon i Nikon i Pentax i... są podróbą aparatów Leitza/Barnacka, n'est ce pas?

Wszystko się zgadza. Apple też nie zrobiło pierwszego smartfona ani pierwszego na świecie systemu operacyjnego z GUI, chociaż prawie o tym przekonało opinię publiczną ;)
Dla mnie to taka sama bezwzględna korporacja jak Microsoft, praktyki biznesowe zresztą mają toczka w toczkę...

pan.kolega
26-10-2011, 07:57
Wszystko się zgadza. Apple też nie zrobiło pierwszego smartfona ani pierwszego na świecie systemu operacyjnego z GUI, chociaż prawie o tym przekonało opinię publiczną ;)
Dla mnie to taka sama bezwzględna korporacja jak Microsoft, praktyki biznesowe zresztą mają toczka w toczkę...

Racja. Daguerre też nie zrobił pierwszej fotografii, a Edison nie zrobił pierwszej żarówki. I ten Japończyk co zapomniałem jak się zwał też nie sklecił pierwszego silnika ultradźwiękowego. Oni tylko wynaleźli fotografię, żarówkę, czy silnik ultradżwiękowy które działają.

A idee i niedopieczone pomysły można nabyć po złotemu za kopę.

Merde
26-10-2011, 09:07
Racja. Daguerre też nie zrobił pierwszej fotografii, a Edison nie zrobił pierwszej żarówki.

Hmm, Edison to akurat świetny przykład... na poparcie mojej tezy. Dziękuję :mrgreen:

bajej
26-10-2011, 11:47
prawo rynku, kupujesz co chcesz i juz.
Miałem iphony, mam teraz Samsunga Galaxy S i chętnie wróciłbym do iphona. Dlaczego? Ano dla systemu ios. Tam po prostu wlaczasz i wszystko działa. Ewentualnie masz dostęp do znakomitego sklepu z aplikacjami. Stabilny, wydajny, zero problemow.
A android? Trzeba przy nim grzebac, ustawiać pod siebie, cos tam dograc, może zmienić rom i kernel i działa lepiej. Android market zasyfiony strasznie, ciężko tam odnaleźć coś ciekawego.
Poza tym wykonanie iphonów jest znacznie lepsze (miałem w rękach 4, htc sensation i galaxy s), obudowa zwarta, solidna.
Tyle ode mnie ;). Kto chce samusnga kupuje samsunga, kto chce apple kupuje apple, ot cała filozofia.

Las3k
26-10-2011, 12:25
Co do wykoniania to akurat film był na poprzedniej stronie, wydmuszka ;] Sam mam S8500, zdarzało mu się np wypaść z kieszeni na rowerze, wolę nie myśleć co by zostało z iPhone'a.

nowart
26-10-2011, 12:29
A android? Trzeba przy nim grzebac, ustawiać pod siebie, cos tam dograc, może zmienić rom i kernel i działa lepiej. Android market zasyfiony strasznie, ciężko tam odnaleźć coś ciekawego. .

Kolejne cuda-wianki... jakbym słyszał filozofię naczelnego funboya Appla - Toma01, który zresztą jak zobaczy o czym temat to pewnikiem przybiegnie ogniem i mieczem nawracać niewiernych :)
Rozumiem, że IOS jest już domyślnie skonfigurowany pod każdego użytkownika, posiada programy jakie akurat danemu użytkownikowi się podobają i te akurat uważa za optymalne pod swoje potrzeby. Pewnikiem jakaś nowa funkcja czytania w myślach :D

Merde
26-10-2011, 12:30
Poza tym wykonanie iphonów jest znacznie lepsze (miałem w rękach 4, htc sensation i galaxy s), obudowa zwarta, solidna.

O tej solidności było parę postów wyżej. Do pierwszego kontaktu z glebą faktycznie tak może to wyglądać. Ja osobiście walnąłem Galaxy S dwa razy na beton z wysokości około 1 metra, a dwuletni syn nałogowo grający w Angry Birds, Cut the rope i oglądający Elmo na Youtube już tyle razy prasnął nim o podłogę że nie zliczę. Jednym zdaniem - Szajsung ma parę obtłuczeń na ramce, ale działa dalej. iPhone już bym nie miał...

System operacyjny telefonu akurat mi lata i powiewa. Kupiłem Szajsunga ze względów ekonomicznych - przy abonamencie 99 zł kosztował kilkadziesiąt złotych, najtańszy iPhone to była kwota blisko tysiąc.
Jeszcze mi tak nie odbiło, żeby kupować telefon za tysiaka - wolałbym sobie kupić za tą kwotę np. 85/1.8 albo lampę do projektora.

Cichy
26-10-2011, 15:17
No nic, póki co kupiłem... SGSII :) Nie powiem, że jestem szczęśliwy, bo chętniej bym kupił Apple, ale żeby miał ekran większy. Za to najładniej świecił HTC i miał najfajniejszą rozdzielczość, ale jakoś mi nie podszedł.

nowart
26-10-2011, 17:28
Ja bym brał SGS II

No nic, póki co kupiłem... SGSII :)

:mrgreen:

Cichy
26-10-2011, 17:39
No widzisz, tak mnie sprzedawca w sklepie zmanipulował :)

MC_
26-10-2011, 17:40
Zupełnie jak w FJ jeśli chodzi o Sony ;-)

Cichy
26-10-2011, 17:48
Człowiek poszedł po prestiż, a wrócił do domu z plastikową masówą :D

MC_
26-10-2011, 17:52
No nie, telefon to wyznacznik prestiżu w gimnazjum ;-)

Cichy
26-10-2011, 18:01
Tak czy inaczej, wracając już do możliwości przydatnych fotografowi - do tej pory uważałem wyświetlacz w iP jako wzór. I chyba tak zostanie, aczkolwiek ten w HTC jest naprawdę bardzo dobry. AMOLEDY zarówno w Nokii jak i w tym Samsungu troche zbytnio przekontrastowują i przekolorowują, a niestety ustawień żadnych nie ma...

Póki co ogranąłem już Androida z grubsza i jak przegram trochę prezentacji i zdjęć to napiszę, jak to wygląda.

Slay33
26-10-2011, 18:41
O tej solidności było parę postów wyżej. Do pierwszego kontaktu z glebą faktycznie tak może to wyglądać. Ja osobiście walnąłem Galaxy S dwa razy na beton z wysokości około 1 metra, a dwuletni syn nałogowo grający w Angry Birds, Cut the rope i oglądający Elmo na Youtube już tyle razy prasnął nim o podłogę że nie zliczę. Jednym zdaniem - Szajsung ma parę obtłuczeń na ramce, ale działa dalej. iPhone już bym nie miał...

System operacyjny telefonu akurat mi lata i powiewa. Kupiłem Szajsunga ze względów ekonomicznych - przy abonamencie 99 zł kosztował kilkadziesiąt złotych, najtańszy iPhone to była kwota blisko tysiąc.
Jeszcze mi tak nie odbiło, żeby kupować telefon za tysiaka - wolałbym sobie kupić za tą kwotę np. 85/1.8 albo lampę do projektora.

IP4 nie miałem w dłoniach, ale mam Wava S8500.
Solidna alu obudowa, świetnie spasowany, nic nie trzeszczy czy skrzypi, rewelacyjne szkło Gorilla Glass. Po pół roku i zero rysek.
I to co jest jego największa zaletą jest jego największą wadą.
Telefon jest po prostu śliski, bardzo łatwo może wypaść z dłoni czy pokrowca.
Szczególnie gdy ma się suche dłonie.
Przy kolejnym upadku i to na podłogę z wykładziną i płaską stroną fona słynne Gorilla Glass zrobiło pięknego banana w postaci pęknięcia.
Na szczęście dotyk działa.
Może jest tak samo w tym rewelacyjnie zrobionym IP4?

Las3k
26-10-2011, 19:28
Nie, nie jest :P Co masz na myśli pisząc "banan"?

Slay33
26-10-2011, 19:43
To znaczy, że pękniecie biegnie od lewej górnej krawędzi do połowy prawej krawędzi ekranu. Szczególnie to widać przy wygaszonym ekranie i da się wyczuć przesuwając paznokciem.
Jak chcesz, mogę zrobić foty.

Las3k
27-10-2011, 00:05
Nie trzeba, zrozumiałem już, ok.

pan.kolega
27-10-2011, 03:48
Tak czy inaczej, wracając już do możliwości przydatnych fotografowi - do tej pory uważałem wyświetlacz w iP jako wzór. I chyba tak zostanie, aczkolwiek ten w HTC jest naprawdę bardzo dobry. AMOLEDY zarówno w Nokii jak i w tym Samsungu troche zbytnio przekontrastowują i przekolorowują, a niestety ustawień żadnych nie ma...

Póki co ogranąłem już Androida z grubsza i jak przegram trochę prezentacji i zdjęć to napiszę, jak to wygląda.

Ile razy dziennie trzeba to urzadzenie ladowac?

Bartek_902
27-10-2011, 08:14
Jakie urządzenie , galaxy s II ?

Zależy jak użytkujesz , bo można i ładować co 6h jak sie gra w jakąś wymagającą gre , ale przy normalnym użytkowaniu ja ładuje co 2 dni , no może nie całe 2 dni

Cichy
27-10-2011, 09:56

Nokię C7 ładowałem co 3 dni. Jak będzie z Samsungiem - nie mam pojęcia, od północy do teraz zeżarł 4 % :)

Bartek_902
27-10-2011, 15:32
Jak będzie z Samsungiem - nie mam pojęcia, od północy do teraz zeżarł 4 %
Wszystko zależy od tego co masz zainstalowanego w telefonie , czesto coś pracuje w tle i mocno ciągnie energię , warto zerknąć w zakładkę Użycie baterii i co jakiś czas sprawdzić , bo takie rzeczy jak np udostępnianie połączenia potrafią zjechać nam mocno baterię w ciągu kilku godzin.

Ale jak przez noc zjadło Ci aby 4% to jest dobrze :)

Cichy
28-10-2011, 07:43
Całą doba zabawy i bateria padła, równo 24h. Ale wiadomo, jak to pierwszego dnia, zabawa i jeszcze raz zabawa.

pan.kolega
28-10-2011, 09:39
To raczej nieźle. Ciekawi mnie jak długo przeżywa bateria kiedy telefon jest nieużywany, np. w stanie lotniczym, z wifi.

Moje doświadczenie z Samsungiem Intercept było takie, że trzeba go było ładować codziennie nawet kiedy był kompletnie wyłączony, a przy jakimkolwiek używaniu nie wystarczało na cały dzień.

MC_
28-10-2011, 09:43
Czegoś takiego nie próbowałem (mam SGS, jedynkę).

Wynik Cichego jest dobry. W chwili obecnej, przy niewielkim użyciu internetu (ok. 1h, wyświetlacz prawie 3h, 1h rozmów) stan baterii wykazuje 6%, odłączony od ładowarki o 20:43. To chyba całkiem niezły wynik...

strideer
28-10-2011, 09:46
Całą doba zabawy i bateria padła, równo 24h. Ale wiadomo, jak to pierwszego dnia, zabawa i jeszcze raz zabawa.

Po zainstalowaniu Juice Defendera, przy normalnym użyciu, ładuję go co drugi dzień.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

mxw
28-10-2011, 15:12
No nic, póki co kupiłem... SGSII :)

No widzisz, tak mnie sprzedawca w sklepie zmanipulował :)
o żesz, Cichy, ale Cię zmanipulowali! :wink:

(swoją drogą trzebaby zrobić jakis zlocik/plenerek - najlepiej w ciepłym pubie)

a na temat powiem tak: pół roku walczyłem z Androidem na SE. było ciężko. ładowanie, zawieszanie. po pół roku smartfon wywaliłem, wróciłem do poprzedniego zwykłego telefonu z guziczkami (!) - naduszę guzik i rozmawiam - normalnie jestem w szoku - w Androidzie (czy innym aplu) to jest nie do pomyślenia. :mrgreen:

ale oczywiście powrót do smartfona jest nieunikniony, dlatego mam bardzo podobny problem: czy wybrać znowu prawie darmowego SGS II lub R lub SCL, czy dorzucić do iPhone? eee, chyba zostanę przy C902 :roll:

Całą doba zabawy i bateria padła, równo 24h.

To raczej nieźle.
nieźle?? OMG!

najbardziej denerwujące w Androidzie były dwie rzeczy:

1. co chwilę ładowanie, które oznaczało szarpanie się z chorym wtykiem micro-USB i piszczącą ładowarką. (tu iPhone wygrywa - odkładasz na podstawkę i już)

2. ciągłe krasze systemu - max czas pracy: 280h, w porywach do 350h - i to takie zwiechy, że żaden reset czy restart nie pomagał - po prostu klapka-bateryjka-policzyć do 10-znów bateryjka-klapka. :evil:

powiedzcie mi, czy już jest trochę lepiej z Androidem?? :-|

skoku
28-10-2011, 15:18
obecnie jak sie nie grzebie to sie z androidem nic nie dzieje :)
wiele konfiguracji i romow juz przerabialem w moim telefonie i najlepsza wg mnie to oryginalny rom + jakis dobry kernel. wszystko dziala jak nalezy, nic sie nie wiesza.

MC_
28-10-2011, 15:20
To może ja...

Jeśli chodzi o ładowanie, to na szczęście port już powoli zostaje ujednolicony i tak, jest to właśnie ten typ USB. A moja ładowarka nie piszczy ;-)

Jeśli chodzi o system - mam od końca grudnia SGSa. Początkowo z softem 2.1 i tutaj czasami potrafił na parę sekund złapać zawiechę. Ale sam z siebie to może się zresetował dwa razy. Nie więcej.
Nie umiałem wgrać nowego systemu (coś z KIESem nie tak), więc oddałem do serwisu. Od prawie 2 miesięcy cieszę się z 2.2.1 i nie dość, ze chodzi baaardzo płynnie, to od tego czasu jak telefon włączyłem tak chodzi o tej chwili. Ładuję kiedy jest potrzeba i nie narzekam.

Oczywiście, iOS jest bardziej dopracowany, bo i mniej urządzeń obsługuje i producent jeden. ALE iP4 jest nieporównywalnie droższy, nawet od SGS II.

mxw
28-10-2011, 15:27
obecnie jak sie nie grzebie to sie z androidem nic nie dzieje :)
wiele konfiguracji i romow juz przerabialem w moim telefonie i najlepsza wg mnie to oryginalny rom + jakis dobry kernel. wszystko dziala jak nalezy, nic sie nie wiesza.
no ale właśnie nic poważniej nie grzebałem - żadnego flaszowania czy zmian romu czy kernela - telefon jest od działania, nie od zabawy - dlatego miałem tylko to, co było, plus kilka aplikacji z Android Market (za niektóre nawet zapłaciłem) - i wszystko poszło do kosza - to był Android 2.1 OIDP. :roll:

dlatego pytam użytkowników SGS i iPhone: jak długo Wam stabilnie działają telefony?
(nie pytam o baterię i ładowanie - tylko jak często sam się robi albo trzeba zrobić reset?)

strideer
28-10-2011, 15:29
SGS2 - ani razu od czerwca. Wgrywałem po drodze raz aktualizację całego stockowego romu przez Odina i dwa razy kernela z rootem (raz dla oryginalnej instalacji, drugi raz po aktualizacji).

Merde
28-10-2011, 15:48
dlatego pytam użytkowników SGS i iPhone: jak długo Wam stabilnie działają telefony?

SGS jedynka - jak się dorwie do telefonu mój dwuletni monster, to daje radę zamulić lub nawet powiesić telefon ("wychodzi" z aplikacji przyciskiem Home).
Działające równocześnie dwie wersje Angry Birds, Cut the rope, nawigacja i cała masa aplikacji to standard... :)

Normalnie prawie się nie zdarza, tj. najczęstszą przyczyną kiedy miewam problemy jest Sygic + nagrzanie telefonu przez szybę samochodu.

nowart
28-10-2011, 16:50
SGSII - tryb samego gsm , bez danych pakietowych, wyświetlacz 4.5h, rozmów ok 20 minut, ok 10 sms, ok godziny Angry Birds na kibelku ;). W ten sposób wytrzymał na wakacjach 6 dni.
Na codzień, wyświetlacz ok 2h, rozmów ok 30 min dziennie, kilka sms, trochę netu, tapatalk, przeglądarka, aktualizacje, kilka minut Naviexperta, 45min dziennie PowerAmp z muzyką na treningu. Przy takimi użytkowaniu codziennym - trzyma 2-3 dni.
Wszystko otwiera się w takim tempie, że są to dla mnie wartości niemierzalne, nic się nie zawiesza, nic się nie resetuje. Soft 2.3.5 najnowszy oficjalny.
Na chwilę obecną mogę śmiało stwierdzić, że dla mnie to tel idealny po doświadczeniach z paroma innymi.

mxw
28-10-2011, 17:15
A moja ładowarka nie piszczy ;-)
ona piszczy gdy telefon jest odpięty - przez co trzeba ją za każdym razem wyciągać z gniazdka.

na razie głosy dość optymistyczne, ale.... trochę ich mało. :roll:

Oczywiście, iOS jest bardziej dopracowany, bo i mniej urządzeń obsługuje i producent jeden.
dlatego - jeżeli już Android - to teraz tylko od szajsunga, bo ten jest najbliżej gugli. jak pisałem, Android na SE to IMHO była porażka.

W ten sposób wytrzymał na wakacjach 6 dni. (...)
Przy takimi użytkowaniu codziennym - trzyma 2-3 dni.
mówimy o baterii czy resetach?

Cichy
28-10-2011, 18:38
(nie pytam o baterię i ładowanie - tylko jak często sam się robi albo trzeba zrobić reset?)

Nokia C7 na Symbianie Anna - stabilność dramatyczna. Co chwila jakaś zawiecha itp itd. Na temat Samsunga sie nie wypowiadam, dopiero 2 dni, ale 0 zawieszki.

marcin_s18
28-10-2011, 20:25

Raz na miesiąc restartuje 3GS, ale nie widzę różnicy w działaniu. Na iOS5 po restarcie szybciej wyczerpuje się bateria, potem jakby się stabilizuje, więc go nie restartuje w ogóle :)

Bartek_902
28-10-2011, 21:23
Ja używam sgsII od połowy lipca , do tej pory miał jedną zawieszkę która wymagała ponownego uruchomienia telefonu , ogólnie oceniam że chodzi stabilnie i nie mam z nim problemów

Cichy
28-10-2011, 22:14
Po zainstalowaniu Juice Defendera, przy normalnym użyciu, ładuję go co drugi dzień.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Dzięki za cynk, właśnie zainstalowałem ;-)

pan.kolega
29-10-2011, 22:01
Dla mnie najlepszy smartphone jest modularny i tani:
1. smart- ipod touch
2. phone- zwykły telefon; baterie ładuję co 2 tygodnie i jest to ta sama bateria od 5 lat
3. kamera - Sony tx
4. zapasowa(e) baterie(e) do Sony

To wszystko da sie zastąpić jednym ajfonem za spory abonament za który można kupić mały samochód.

Samsung androjd którego dałem młodej i tak jest dwuczęściowy, bo trzeba nosić zapasową(e) baterię(e) żeby czuc się bezpiecznie. Może najnowsze działają lepiej ale ten Intercept z wersja chyba 2.2.2 to dosyć surowy produkt i nawet angrybirds w ogóle nie działają.

nowart
30-10-2011, 12:27
1. smart- ipod touch
2. phone- zwykły telefon; baterie ładuję co 2 tygodnie i jest to ta sama bateria od 5 lat
3. kamera - Sony tx

To wszystko da sie zastąpić jednym ajfonem.

czekaj, czekaj bo chyba nie nadążam... niby którym iPhonem?:roll:

Zielony
30-10-2011, 12:38
Dla iP wystarczy nabyć drogą kupna jakiś sensowny case, aby wykluczyć ryzyko potłuczenia przy pierwszej glebie. Każdy, ale to każdy telefon nam wypadnie z ręki. Nie dziś, to jutro, nie jutro to za miesiąc. Wiem, nie wszyscy lubią case'y bo telefon prezentuje się najlepiej bez niego, ale jest sporo case'ów dosyć przyzwoitych.
Sam używam http://www.switcheasy.com/products/CapsuleRebel_iPhone4/CapsuleRebel_iPhone4.php
i polecam każdemu. Idealnie przylega, nie naciąga się z biegiem czasu, słuchawka lepiej leży w dłoni. Testy upadków znajdziecie na YT. Używam od roku i gleby mu nie straszne. Chroni idealnie.
Tutaj fajna baza dla rozeznania: http://www.ilounge.com/index.php/accessories/iphone/

Bardzo dobre są też z OtterBox'a. Dla żony kupowałem pod WAVE'a ten: http://www.otterbox.com/Samsung-Wave-S8500-Commuter-Series-Case/SAM4-S8500,default,pd.html?dwvar_SAM4-S8500_color=20&start=1&cgid=samsung-wave-cases
Swoją drogą... nigdy więcej Samsunga ;-)

Oprócz tego polecam jeszcze www.case-mate.com pod Galaxy.
Od bidy, zwykły applowy bumper przy upadku ponoć też daje radę.

pan.kolega
31-10-2011, 07:13
czekaj, czekaj bo chyba nie nadążam... niby którym iPhonem?:roll:

Dla mnie jest tylko jeden iPhone. Na pewno modelem 4S(teve). Kiedy się płaci $65-100+ miesięcznie przez 2 lata nie ma sensu kupować staroci żeby zaoszczędzic $200.

nowart
31-10-2011, 14:55
...no i chcesz powiedzieć, że te cztery, wymagane od idealnego aparatu spełnia iPhone 4s ?

Cichy
31-10-2011, 16:26
Dla mnie 4s ma po prostu za mały ekran. Rozdziałka jest super ale trzeba iść w szeregu z konkurencją, a w przypadku Apple'a nawet wypadałoby być o krok przed nią.

jezyor
31-10-2011, 18:41
3GS - miesiącami nierestartowany. zero zwiech i kłopotów.

Zielony
01-11-2011, 01:00
Dla mnie 4s ma po prostu za mały ekran. [...]

Cichy: http://myapple.pl/content/2160-oto-dlaczego-iphone-nie-zostal-wyposazony-w-wiekszy-wyswietlacz-comments12.html ;-)

A tak w ogóle jakiś tam test się już pojawił: http://myapple.pl/content/2269-iphone-4s-recenzja-na-myapple.html

pan.kolega
01-11-2011, 03:28
...no i chcesz powiedzieć, że te cztery, wymagane od idealnego aparatu spełnia iPhone 4s ?

Spełnia lepiej niż jakikolwiek inny telefon. Bateria wystarczy na dosyc długo, kamera jest przyjemna, filmy też, i działa gładko i przyjemnie.

Oczywiście jest trochę za ciężki w porównaniu z iPodem touch. Ipoda w kieszeni koszuli (gdzie go noszę) nie czuć, a Iphone już jednak trochę ciąży.

Wg. mnie rozmiar ekranu jest optymalny. Nie chciałbym ani milimetra więcej. Przecież jest iPad.

nowart
01-11-2011, 13:29
1. smart- ipod touch
3. kamera - Sony tx

To wszystko da sie zastąpić jednym ajfonem za spory abonament za który można kupić mały samochód.

Spełnia lepiej niż jakikolwiek inny telefon. Bateria wystarczy na dosyc długo, kamera jest przyjemna, filmy też, i działa gładko i przyjemnie.
Wg. mnie rozmiar ekranu jest optymalny. Nie chciałbym ani milimetra więcej. Przecież jest iPad.

Czekaj, czekaj. Albo "da się to wszystko zastąpić tym ajfonem" albo nie.
Poza tym punkty te to dla mnie jakaś abstrakcja, dlatego się ich uczepiłem.
1. smart? każdy inny, dobry smartphone jest równie "smart". na sgsII uruchomię bez problemu znacznie więcej rzeczy, których Ty albo nie ruszysz wcale albo musisz je przerzucać mozolnie przez jakieś iTunesy.Zatem nie rozumiem jaki on niby smart?
2. Bateria w iPhonie trzymająca 2 tygodnie? :lol:
Trzymająca wydajność przez 5 lat?? :lol::lol:
3. Nie wiem jaka kamera tam siedzi ale porównywałem nie raz iP4 z moim sgsII i różnicy na korzyść któregokolwiek nie widziałem. Oczywiście bez wnikliwych testów mając w domyśle, iż to tylko kamerka w telefonie...
4. Jakie niby zapasowe baterie od Sony? Ja do Szajsunga mam aku w każdym MM czy innym Saturnie po ok stówkę za zwiększoną 2000mAh. Zmieniam w podróży w dowolnej chwili, dokupuję w dowolnej chwili, zmiany dokonuję w jakieś 15sekund.
Jakie to wielkie argumenty stoją za Twoimi "zapasowymi bateriami od Sony"?

Z jednym się zgodzę - lubię operować aparatem jedną ręką. Od 4" w górę to nierealne i niewygodne chyba, że ktoś ma palce jak ET ;) Tutaj iP4 operuje mi się wygodniej i sprawniej. Jest to jednak kwestia przyzwyczajenia i ta jedna niedogodność nie jest w stanie przyćmić wielu innych plusów korzystania z większych wyświetlaczy. Jestem do tego przekonany do tego stopnia, że jak tylko stanieje 5" Samsung Note to bez wahania go zakupię:)

mxw
28-01-2012, 16:53
odkopuję.

ku uciesze ajfonowców. :roll:

oto, co znalazłem - i wreszcie wiem, dlaczego wywaliłem swojego smartfona (z androidem): :roll:
http://www.phonearena.com/news/Here-is-why-Android-is-laggy-and-why-its-going-to-remain-like-that-in-the-near-future_id24434

Cichy, jak tam SGSII? :wink:

akustyk
28-01-2012, 21:01
oto, co znalazłem - i wreszcie wiem, dlaczego wywaliłem swojego smartfona (z androidem): :roll:
http://www.phonearena.com/news/Here-is-why-Android-is-laggy-and-why-its-going-to-remain-like-that-in-the-near-future_id24434

zawsze mam wrazenie, ze najwiecej problemow z Androidem maja ajfoniarze, ktorzy go najmniej uzywaja...

u mnie 2.2 w HTC Desire dziala od poltora roku bez najmniejszych zastrzezen. szybko sprawnie, prawidlowo. w zadnym momencie nie powiedzielbym, ze jest laggy. no, ale to tylko ja. mam, uzywam, nie rozwazam teorii...

z Apple'a mam sluzbowego ipada. iOS na tym zle nie chodzi, ale na pewno nie nazwalbym tego idealnie. ani tym bardziej nie jest to demon predkosci, mimo pokastrowania tego systemu z sensownego multitaskingu.

a propos multitaskingu... moj regularny towarzysz plenerow dal sie zarazic fanboizmem apple'a. dlatego musze czasem dyskretnie tlumic rechot, kiedy wylacza ksiazke adresowa, zeby przeskoczyc do notatnika, albo zapisuje cos na kartce, bo w czasie rozmowy nie moze otworzyc zadnej aplikacji :mrgreen:

pan.kolega
28-01-2012, 22:47
odkopuję.

ku uciesze ajfonowców. :roll:

Cichy, jak tam SGSII? :wink:

Ja myślałem, że to każdy wie a tu proszę - odkrycie sensacja rewelacja.

To samo zrobił HP z kalkulatorami gdzie obsługa klawiatury czeka w kolejce jak kazdy inny proces. Niestety lagi w kalkulatorze albo telefonie (a występują nawt kiedy się wybiera numer!) dyskwalifikują takie urządzenie, nawet kiedy ma fontannę. Dlatego mój Android telefon też znalazł swoje miejsce w koszu na śmieci. (a jeszcze potrafił pożreć beterię w kilka godzin)

Lagi w obsłudze klawiatury i GUI to nieomylny trademark elektroniki śmieciowej.

Bazyss
28-01-2012, 23:12
jak w ip 4/s z trzymaniem baterii? Chciałbym znać opinie użytkowników jak ta prawa wygląda, bo co do SGS+ jak na razie jestem niezbyt zadowolony ;/

MaD77
28-01-2012, 23:49
jak w ip 4/s z trzymaniem baterii? Chciałbym znać opinie użytkowników jak ta prawa wygląda, bo co do SGS+ jak na razie jestem niezbyt zadowolony ;/
Cudów nie ma. Mam 4S i wiadomo, na początek orka, by się pobawić... wówczas trzeba ładować nawet 2 razy dziennie.

strideer
28-01-2012, 23:52
Cudów nie ma. Mam 4S i wiadomo, na początek orka, by się pobawić... wówczas trzeba ładować nawet 2 razy dziennie.

Mi w SGS2 bateria starcza w zupełności na jeden dzień przy normalnym użytkowaniu i na dwa dni jak mało używam z internetu. Wgrałem JuiceDefendera Ultimate, ten program pozwala poustawiać sporo opcji ograniczających zużycie akumulatora. U mnie się bardzo dobrze sprawdza.

dinderi
29-01-2012, 00:35
moj regularny towarzysz plenerow dal sie zarazic fanboizmem apple'a. dlatego musze czasem dyskretnie tlumic rechot
Niech kolega lepiej uważa. Straciłem dwóch znajomych za obiektywne, choć negatywne, opinie nt. produktów Apple. To jest jak z polityką i religią. Albo jesteś z nami, albo przeciw nam.

raado
29-01-2012, 01:20

Do dwóch dni bateria wytrzyma przy normalnym użytkowaniu czyli rozmowy, smsy, internet, skype, voip, aparat.

Bazyss
29-01-2012, 11:44
Do dwóch dni bateria wytrzyma przy normalnym użytkowaniu czyli rozmowy, smsy, internet, skype, voip, aparat.

czyli mniej więcej wychodzi tak samo jak Andek.
Nie rozumiem polityki producentów z instalowaniem tak mało pojemnych baterii w tak zaawansowanych technicznie smartfonach...

akustyk
29-01-2012, 12:39
czyli mniej więcej wychodzi tak samo jak Andek.
Nie rozumiem polityki producentów z instalowaniem tak mało pojemnych baterii w tak zaawansowanych technicznie smartfonach...

to nie jest polityka, tylko niemoznosc fizyczna. te telefony zra baterie, tym bardziej im wiekszy jest ekran i im wiecej korzysta sie z interfejsow radiowych (wifi, 3g, gps).

problemem jest to, ze wiekszosc uzytkownikow jeszcze wciaz akceptuje praktycznie codzienne doladowywanie, jako koszt wszystkich ficzerow. nawet uzytkownikow biznesowych, ktorzy poniekad zawsze musza byc po komorka. i na zmiane sie nie zapowiada poki co. w NL w 2011 roku smartfonow sprzedalo sie wiecej niz zwyklych telefonow a 2012 nie zapowiada sie na tendencje znizkowa :(

co do czasu na baterii... bez Juice Defendera 1,5 roczny HTC Desire oszacowalbym na jakies 42 godziny na jednej baterii - czyli ladowanie co druga noc. to jest bez lupania w gierki, ale z codziennym przegladaniem sieci w aucie (korki) czy na posiedzeniu. po instalacji JuiceDefendera wychodzi realistycznie okolo 60 godzin.

to oczywiscie w kraju, bo poza granicami telefon za duzo "polemizuje" z BTS-ami w tle i lepiej ladowac codziennie, bo do wieczoru drugiego dnia fon nie dozyje.

krotko podsumowujac: jak sie chce bajerow, no to niestety bateria nie bedzie nie wiadomo ile trzymala. albo 5 dni bez ladowania albo smartfon...

arra
29-01-2012, 15:43
krotko podsumowujac: jak sie chce bajerow, no to niestety bateria nie bedzie nie wiadomo ile trzymala. albo 5 dni bez ladowania albo smartfon...

Moja 4Ska, podsumowanie użycia:

źródło (http://img805.imageshack.us/img805/5236/img0026h.png)

Nie pytajcie jak to zrobiłem (oczywiście jest to oryginalny niemodyfikowany screenshot z mojego fona), bo nie powiem :)
Normalnie z włączonymi nonstop danymi 3G, 2 skrzynki push i cloud itp. up to 3 dni :)

Tornvald
29-01-2012, 16:15
Przecież widac jak to zrobiłeś... Użycie telefonu trochę powyżej 1h dziennie...
Mialem kiedys Ip 3g i to z juz nie nowka. Z wylaczonym netem i kilkoma min rozmow dziennie, jakies sms wytrzymywal +/- tydzień. Pozniej ten sam ip z wlaczonym gg potrafil nie wytrzymac dnia...cudow nie ma. Wszystko zależy od uzucia.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Cichy
30-01-2012, 16:37
Ja SGS2 ładuję równo co 3 dni. Ale żeby było w temacie - zdjecia robi równie piękne co ajfon :P

olek.tbg
30-01-2012, 20:34
Taki lekki OT, wgrywał ktoś do swojej 4s nowy soft? czytałem o problemach z wyskakiwaniem komunikatu "brak karty sim" i mniejszym zasięgiem wifi, to prawda?
Mi się taki komunikat w 3gs pojawił:sad:

qwert
30-01-2012, 21:38
idz na forum myapple ;-)

olek.tbg
30-01-2012, 22:13
Właśnie "paczyłem" tam też, ale ciekawy jestem czy dotknęło to kogoś z CB też ;)
ok,kończe OT :)

kwscore
02-02-2012, 14:10
jedyny plus to że cena baterii do 4 nie jest droga,mi po JB szybciej pada,przed bateria trzymała dłużej

arra
23-02-2012, 08:30
Właśnie "paczyłem" tam też, ale ciekawy jestem czy dotknęło to kogoś z CB też ;)
ok,kończe OT :)

Żona miała fabrycznie wersje ios'a 5.0.0, ją dotknął problem niespodziewanej utraty zasiegu, bez resetu zasięg sieci był niedostępny. Po sugerowanym przez support restore do 5.0.1 (4A406) wszystko działa cacy. Ja mojego dostałem od razu z 5.0.1 (ale 4A405) i nie mam żadnych problemów :). Oczywiście obie 4S-ki.

Krzychu
23-02-2012, 13:39
A tak przy okazji to jest w nich Siri po polsku ?

raado
23-02-2012, 15:57
NIe ma- 5.0.1 (9A405) - i imho dłuugo nie będzie

grzeSiuu
23-02-2012, 21:03
nokia e72:
bateria: max ok 4-4,5 dni
użycie: gierka na klapie, sms'y, @, rozmów na ok 20-30 min dziennie
internet sporadycznie, ponieważ cięzko się przegląda i generalnie nic nie widać :(
zawiecha/zwiecha: jedna w życiu i nie wiem dlaczego
okres użytkowania: mam go ok 14 miesięcy

gorąco polecam i przymierzam się do N8, wyłącznie dla aparatu.

zdjęcie dla przykładu wstawiłbym ale nie mam gdzie na serwer wrzucić.

Krzychu
23-02-2012, 23:29
NIe ma- 5.0.1 (9A405) - i imho dłuugo nie będzie

To lipa... Mialem okazje przestewowac Siri u kolegi i w sumie dziala to niesamowicie (sam mam 4-ke bez S). To jaki sens w takim razie kupowac 4S zamiast 4 ?

raado
24-02-2012, 00:00
Ciężko stwierdzić czy warto bądź nie. To zależy czy skorzystasz na ficzerach 4s ale dla mnie siri to cholernie przydatna aplikacja.

zerknij tu:
http://mashable.com/2011/10/20/apple-iphone-4s-upgrade/

arra
24-02-2012, 07:51
To jaki sens w takim razie kupowac 4S zamiast 4 ?

Nie wiem jaki, ale Siri zupełnie mnie nie kręci, natomiast jakość filmów i aparatu to zupełnie inna liga, szybkość działania też jest zdecydowanie lepsza, zwłaszcza wczytywania stron i uruchamiania większych aplikacji. Tak więc kupować 4S zamiast 4-ki jest bardzo duży sens zwłaszcza, że jest niewielka różnica (po uwzględnieniu rozmiaru pamięci prawie tej różnicy brak) w cenie:
4-ka 8GB = 2200
4S-ka 16GB = 2700

Nie wiem natomiast, czy jest sens wymieniać 4 na 4S, zwłaszcza za dużą dopłatą.

Pozdrawiam

daviddark
24-02-2012, 11:33
Różnica jest bardzo duża... jak kolega wspomnial powyżej jakość zdjęć i filmów i szybkość dzialania aparatu oraz ogólna prędkosć działania telefonu. Mam 4S a żona 4 (32Gb) i widac różnice spore :)
Pozdr

Perass
24-02-2012, 11:48
Nie ma Siri po polsku

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

Perass
24-02-2012, 11:50
Mialem kupic 4s ale wybralem Galaxy Note i nie zaluje :)

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

daviddark
24-02-2012, 11:51

mój 4s z
1. włączonym Wifi 2-3 dni ( zawsze gdy w domu)
2. z włączonym 3G 5-7 dni (jakieś15-20% na dzień) - zależy też od użycia
3. bez Wifi i 3G .. jeszcze tak długo nie wytrzymałem żeby sprawdzic :)

raz zostawiłem mojego iPada2 (32Gb) na tydzień… po kliknięciu przycisku "Home" pojawiło się 87% :):):)

raado
24-02-2012, 12:13
To lipa... Mialem okazje przestewowac Siri u kolegi i w sumie dziala to niesamowicie (sam mam 4-ke bez S). To jaki sens w takim razie kupowac 4S zamiast 4 ?

Moja kobitka ma ten sam dylemat czy wymienić 4 na 4s. Zdecydowała poczekać na kolejną odsłonę iphona, a ponoć ma pojawić sie jeszcze w tym roku.
I to chyba najrozsądniejsze wyjście. Gdybyś miał niższy model np 3 to nawet bym się nie wachał
Pozdr.

MC_
24-02-2012, 12:17
Gdybym miał coś innego niż iP4, to bym się nie wahał tylko wymieniał przy założeniu posiadanych środków finansowych.
Znam kilka osób, ktore mają iP4 i nawet nie myslą o zmianie czekając na iP5.

Merde
24-02-2012, 12:40
Mialem kupic 4s ale wybralem Galaxy Note i nie zaluje :)

Do grania w Angry Birds na pewno lepszy :razz:

MC_
24-02-2012, 12:42
To trochę na zasadzie - miałem kupić samochód, ale wybrałem motor i nie żałuje ;p

Merde
24-02-2012, 13:11
To trochę na zasadzie - miałem kupić samochód, ale wybrałem motor i nie żałuje ;p

Biorąc pod uwagę gabaryty, to raczej miałem kupić osobówkę, ale wybrałem dostawczaka.

Mój syn miałby radochę, gra w to na komputerze stacjonarnym, laptopie i Galaxy S już od ponad roku (ma niecałe 2,5). Często równocześnie na wszystkich trzech urządzeniach :mrgreen:

daviddark
26-02-2012, 20:31
Biorąc pod uwagę gabaryty, to raczej miałem kupić osobówkę, ale wybrałem dostawczaka.

… i to bez wspomagania … bo tego się raczej jedną ręką "prowadzić" nie da:)

m_o_b_y
27-02-2012, 20:22
Gdybym miał coś innego niż iP4, to bym się nie wahał tylko wymieniał przy założeniu posiadanych środków finansowych.
Znam kilka osób, ktore mają iP4 i nawet nie myslą o zmianie czekając na iP5.

Znalazłem takie wyniki badania opinii posiadaczy iP4S (reevoo):

Average score based on 1714 user reviews
Score: 8.7/10

Ease of use 9.1
Features 9.2
Battery life 6.3
Design 9.0
Value for money 8.0
Overall rating 8.7

Nie najgorzej. :-P
Pozdrówka

grzeSiuu
27-02-2012, 21:00
idzie nokia 808...
... to będzie rywal w fotografii :D

PeterMac
03-03-2012, 13:40
rywal 4S to moze być Nokia N8 która i tak robi trochę lepsze zdjęcia.

Polecam przeanalizować sobie zdjęcia testowe z obu tych telefonów tu
http://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=2&idPhone1=4212&idPhone2=3252&idPhone3=2683
Warto tez porównać z listy na dole do kompaktów

808 to juz bedzie sporo ponad te modele jesli chodzi o jakosc.

MC_
03-03-2012, 14:23
No jeśli dla kogoś najważniejsze jest robienie zdjęć to może i tak... :roll:

m_o_b_y
03-03-2012, 15:10

Opiniodawcy iP4S dzielą się IMHO z grubsza na dwie kategorie: na zadowolonych posiadaczy tego cacka i na nieprzejednanych, zagorzałych jego przeciwników i krytyków, którzy ze względów budżetowych byli zmuszeni nabyć inny telefon. :smile:

Na Flickr można oglądać niesamowite zdjęcia wykonane tym telefonem, który do codziennego użytku z powodzeniem może zastąpić kompakt, przy znacznie bardziej kieszonkowych od niego rozmiarach.
Zastanawiałem się nad zakupem jakiegoś kompakta, ale iP4S z powodzeniem może go zastąpić, a oprócz tego może dzwonić i zastępować wiele funkcji małego komputera.
Pozdrówka

PeterMac
03-03-2012, 15:43
4S fajna sprawa, dopracowany system duzo fajnego softu, jednak to dobry sprzęt dla młodzieży do lansowania sie :-P chyba jestem za stary na takie świecidełka

Nokia N8 oferuje jeszcze lepszy aparat, trwalsze solidniejsze wykonanie, darmową niezawodną nawigację, gorszy jest tylko sam system i mniejsza ilość aplikacji na niego, jednak z najnowszą wersją Belle naprawdę jest to bardzo przyjemny juz sprzęt w codziennym użytkowaniu.

Do tego jest sporo tańsza, osobiście w każdej chwili moge sie przesiąść na 4S ale uważam ze nie ma sensu bo juz wyrosłem z zabaw typu instalowanie ciągłe to nowych aplikacji, granie w gry itd.

Na miasto uważam liczy sie najbardziej możliwie najlepszy aparat, nawigacja, poczta email, jakość połączeń, wytrzymała konstrukcja telefonu, inne pierdoły są mało istotne, w domu wole polatać po necie na tablecie z androidem.
I nie żeby nie było mnie stać na 4S ale nie warto nawet w przypadku zgubienia, upadku itp.

m_o_b_y
04-03-2012, 18:46
4S fajna sprawa, dopracowany system duzo fajnego softu, jednak to dobry sprzęt dla młodzieży do lansowania sie :-P chyba jestem za stary na takie świecidełka

Nokia N8 oferuje jeszcze lepszy aparat, trwalsze solidniejsze wykonanie, darmową niezawodną nawigację, gorszy jest tylko sam system i mniejsza ilość aplikacji na niego, jednak z najnowszą wersją Belle naprawdę jest to bardzo przyjemny juz sprzęt w codziennym użytkowaniu.

Do tego jest sporo tańsza, osobiście w każdej chwili moge sie przesiąść na 4S ale uważam ze nie ma sensu bo juz wyrosłem z zabaw typu instalowanie ciągłe to nowych aplikacji, granie w gry itd.

Na miasto uważam liczy sie najbardziej możliwie najlepszy aparat, nawigacja, poczta email, jakość połączeń, wytrzymała konstrukcja telefonu, inne pierdoły są mało istotne, w domu wole polatać po necie na tablecie z androidem.
I nie żeby nie było mnie stać na 4S ale nie warto nawet w przypadku zgubienia, upadku itp.

A nie mówiłem ?
Pozdrówka

daviddark
04-03-2012, 19:10

aaaah szkoda że takie krótkie :):):)
Za każdym razem ocieram łzy ze śmiechu.
Mogę wrzucić na demotywatory.pl ?

dobre dobre
Przemek

p.s. Zmień czym prędzej samochód (jeśli posiadasz) na fiata 165p .. wiesz… w razie stłuczki albo zadrapania lub wgniecenia itp… :)

namoamo
04-03-2012, 19:35
Iphone ma hdmi? Można go użyc jako odtwarzacz hd? Lub jako dysk przenośny? A jak sobie radzi z podpiętym pendrivem?

WaldekA
04-03-2012, 20:31
Iphone ma hdmi? Można go użyc jako odtwarzacz hd? Lub jako dysk przenośny? A jak sobie radzi z podpiętym pendrivem?

Z żadną z tych rzeczy sobie nie radzi:-)

PeterMac
04-03-2012, 20:43
daviddark - oj co ten Apple robi z ludzi ze są az tak zaślepieni w te lusterka :lol: żałosne, widzisz ja w przeciwieństwie to ciebie nie mam klapek na oczach i wybieram ten sprzęt który oferuje to co mi jest potrzebne (głównie aparat i nawigacja) a nie kieruje sie tylko jabłkiem na obudowie.

namoamo - w N8 masz HDMI i USB, może służyć jako dysk przenośny.

daviddark
04-03-2012, 21:02
Z żadną z tych rzeczy sobie nie radzi:-)

a niby po co ma sobie radzić ?
Jeszcze nigdy nie miałem potrzeby czegoś takiego robić :)

daviddark - oj co ten Apple robi z ludzi ze są az tak zaślepieni w te lusterka :lol: żal, widzisz ja w przeciwieństwie to ciebie nie mam klapek na oczach i wybieram ten sprzęt który oferuje to co mi jest potrzebne a nie kieruje sie tylko jabłkiem na obudowie.

namoamo - w N8 masz HDMI i USB, może służyć jako dysk przenośny.

Jesteś coraz zabawniejszy :):)
Skąd Ty możesz wiedzieć czego ja oczekuje od sprzętu ?? :):)
Twój tablet na Androidzie ma cechy nadprzyrodzone ?:)

qwert
04-03-2012, 21:11
Jak robiłem dzisiaj zdjęcia na allegro, to mi się nie chciało iść po 5dmk2 do drugiego pokoju, fotki poszły z 4S, a item się sprzedał po...minucie :D więc coś tam widać

zostawiłem exifa: http://img703.imageshack.us/img703/187/img0248copy.jpg

A tak na serio, to polecam 4S do foteczek. A wojny Apple vs Hejters mnie nie interesuja ;)

PeterMac
04-03-2012, 21:18
Tu jakby ktos chciał porównać sobie jakość zdjęć miedzy aparatami

http://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=2&idPhone1=3275&idPhone2=4212&idPhone3=3252

Krótko i na temat, 4S ma sporo lepszy aparat od 4, raz ze nie szumi tak strasznie jak 4 i nie przegina tak kolorów (czerwień w Iphone 4 jest nienaturalnie bardzo podbita)

http://img831.imageshack.us/img831/9764/22651501.png

Nadal jednak w zdjęciach Nokia N8 jest lepsza od 4S, a od 4 o całe niebo, podkreślam zdjęciach, bo juz filmiki 4S kreci odrobinkę lepsze. Warto tez wspomnieć ze N8 ma lampe ksenonową co w ciemnych warunkach robi ogromna różnice na plus w porównaniu do diody led.

daviddark - weź już chłopie skończ bo jesteś delikatnie mówiąc niepoważny i sie tylko błaźnisz tutaj, nie chce mi sie z tobą zupełnie gadać.

qwert - wcale nie jestem hejtersem Apple'a :) uważam ze 4S to na prawde kawał świetnego dopracowanego urządzenia, ale stawiam sprawę obiektywnie i nie trawie ludzi którzy są aż tak bardzo zaślepieni i nie widzą innego sprzętu poza Apple.

WaldekA
04-03-2012, 21:57
a niby po co ma sobie radzić ?
Jeszcze nigdy nie miałem potrzeby czegoś takiego robić

A ja właśnie miałem taką potrzebę. Miałem potrzebę żeby fotki zrobione ip4s wyświetlić na telewizorze w HD. Na kolegi SGS-a II przerzucić nie mogłem bo BT nie działa jak trzeba. HDMI brak, no i karty nie ma to przełożyć nie można. Także IP4s poszedł do ludzi, którym jest to niepotrzebne a u mnie zagościł jakże znienawidzony, droższy "klon" w postaci SGS-a II:-) I robi to czego potrzebuję. No i w gratisie dostałem większy ekran superamoled.

PeterMac
04-03-2012, 22:03
Ja uzywam DLNA na N8 do tego bo nie chce mi sie kabla hdmi podpinać
http://www.youtube.com/watch?v=omX1wbQiQ2c
dziala to znakomicie zarówno z TV jak i komputerem np. z programem XBMC.

daviddark
04-03-2012, 23:19
A ja właśnie miałem taką potrzebę.

No i dlatego nie masz Iphone 4s.. i to się nazywa wolność wyboru prawda ?
SGS II miałem fajny ale raczej mało poręczny do obsługi jedną dłonią i przekłamuje bardzo fotografie i filmy - świetnie wyglądają .. ale tylko na tym wyświetlaczu - po zgraniu już tak ładnie nie jest. Mimo to mój ulubiony telefon poza 4S (który ma świetną stabilizacje obrazu w aparacie więc filmy wyglądają niesamowicie :). W SGSII ceniłem szybkość działania.
Każdy znajdzie coś co mu odpowiada na dzisiejszym rynku… i nie rozumiem równania z błotem jednego z najlepszych urządzeń na rynku jakim jest 4s i tego onanizmu Nokią N8…

pozdr DD

allxages
05-03-2012, 12:01
SGS II miałem fajny ale raczej mało poręczny do obsługi jedną dłonią

a wlasnie ip4s mozna obslugiwac jedną ręką?

uzywam dwoch sluchawek blackberry ale zastanawiam sie nad zmiana jednej na ajfona. nie lubie dotykowych ekranow, ale pewnie za jakis czas nie bedzie wyboru juz wiec trzeba zaczac sie przestawiac.

a upadek to wazna sprawa. mi np. co chwile telefon z reki wylatuje po pijaku ;-)

namoamo
05-03-2012, 12:20
i4 ma idealne wymiary, da się obsługiwać jedną dłonią.

Co do upadku, z dwóch stron pokryty jest szkłem. Gdy znajomy chciał wymienić popękany tylny panel dostał jedynie mozliwość wymiany telefonu na nowy. Za doplatą 1099pln jeśli dobrze pamiętam.

mc_iek
05-03-2012, 12:25
Potrzebuję pomocy. W tym roku muszę wykopać rowek pod fundament i podmurówkę ogrodzenia, bo mi psy od sąsiadów przełażą pod siatką, jak moja sunia ma cieczkę. Który smartfon nada się do tego najlepiej?

Żartowałem! Żartowałem!!

dinderi
05-03-2012, 12:43
na nieprzejednanych, zagorzałych jego przeciwników i krytyków, którzy ze względów budżetowych byli zmuszeni nabyć inny telefon.
Jest jeszcze kategoria takich co ich ze względów budżetowych interesują urządzenia lepsze, w tej samej cenie, tudzież nawet droższe ;)

BTW.
Jak przypomnę sobie niedawne porównanie jakości zdjęć z mojej Nokii, a kolegi Ajfona, to w odniesieniu do tych "ochów i achów nad N8", coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że chyba mam bardzo uszkodzony aparat...
...albo ktoś tu grubo ściemnia.

namoamo
05-03-2012, 12:52
Dinderi próbowałeś http://spokogadzet.komputerswiat.pl/nokia-podkreca-foto-mozliwosci-smartfonu-n8/ ?

dinderi
05-03-2012, 12:57
Dinderi próbowałeś http://spokogadzet.komputerswiat.pl/nokia-podkreca-foto-mozliwosci-smartfonu-n8/ ?
Wykosztowałem się dychę na CamerPro i niewiele pomogło :) Ale spróbuję. Dzięki.

Merde
05-03-2012, 13:04
a upadek to wazna sprawa. mi np. co chwile telefon z reki wylatuje po pijaku ;-)

iPhony w tym temacie leżą i kwiczą.
Mój badziewny szajsung Galaxy S zaliczył kilka razy glebę (czy raczej beton) w podobnych okolicznościach jak opisujesz :mrgreen:. Ile razy zaliczył parkiet/dywan z rąk mojego wszędobylskiego 2,5-latka to już nawet nie wspomnę... I jedyne ślady to odpryski lakieru na ramce.

m_o_b_y
05-03-2012, 13:14
Jest jeszcze kategoria takich co ich ze względów budżetowych interesują urządzenia lepsze, w tej samej cenie, tudzież nawet droższe ;)

BTW.
Jak przypomnę sobie niedawne porównanie jakości zdjęć z mojej Nokii, a kolegi Ajfona, to w odniesieniu do tych "ochów i achów nad N8", coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że chyba mam bardzo uszkodzony aparat...
...albo ktoś tu grubo ściemnia.

A nie mówiłem ??? :-P:mrgreen::-D
Pozdrówka

dinderi
05-03-2012, 13:19
A nie mówiłem ??? :-P:mrgreen::-D
Pozdrówka
Ale co mówiłes, bo nie kleję?

m_o_b_y
05-03-2012, 13:20
Ale co mówiłes, bo nie kleję?

Nie szkodzi.
Take it easy. :mrgreen:
Pozdrówka

PeterMac
05-03-2012, 13:33
Wykosztowałem się dychę na CamerPro i niewiele pomogło :) Ale spróbuję. Dzięki.

CameraPro dodaje o wiele lepsze możliwości macro niz soft oryginalny, daje tez możliwość zapisywania zdjęć w o wiele mniejszej kompresji Jpeg'a, jak i tez wiecej opcji ustawień manualnych.

http://www.youtube.com/watch?v=KYAArLeB1n4
http://www.youtube.com/watch?v=ue2gkv51etc

nie zapomnijcie wybrać 720p ;)

Porównanie video 4S i N8
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qPlvrVAa7Wg

Porównanie video 4 i N8
http://www.youtube.com/watch?v=g5uaYAg5TMc

Widac tu fajnie przepaść miedzy Iphone 4 a 4S, trzeba przyznać ze Apple ładnie poprawiło aparat.

Trzeba dodać ze N8 ma o 77% większy sensor niz 4S + ksenon takze w ciemnych warunkach spisze sie lepiej .

Jak ktoś ma zamiar używać telefonu nie tylko do zdjęć filmów, nawigacji a np. do częstego przeglądania internetu, grania to 4S bedzie znacznie lepszym wyborem.

Trzeba tez sie zaopatrzyć w dobry pokrowiec typu CaseMate itp bo w razie upadku 4S bije sie jak lusterko.

PeterMac
05-03-2012, 15:52
http://www.youtube.com/watch?v=ElGlWqOk2J8

fajna recka 4S'a, polecam posłuchać od 4:55 mowa jest o aparacie.

jerrywielo
05-03-2012, 23:29
Zamieniłem 3GS na 4S i dla mnie trochę gorsza ergonomia! Stary świetnie leżał w dłoni bo jest wyokrąglony i taki obły, nowy jest trochę jak cegła...
Zdjęcia dość dobrej jakości ale tylko na zewnątrz i to przy dobrym oświetleniu...
:)
Lampa jest beznadziejnej jakości, a tak na marginesie w najlepiej prosperującej firmie w Stanach zajęło tym geniuszom aż trzy generacje iPhona żeby wpaść na pomysł, że lampa w apracie foto to nie taka idiotyczna sprawa...
do tego ta siri, spróbuj włączyć/wyłączyć bluetooth'a przy jej pomocy albo zamówić jakieś szkockie danie - http://www.youtube.com/watch?v=SGxKhUuZ0Rc&sns=fb

mxw
06-03-2012, 01:42
hehe, jak widzę dyskusja w wątku rozwija się w jedynie słusznym kierunku - fanboje kontra reszta świata. ;-)
no ale cóż, chyba tak musi być. :roll:

natomiast...
sam ostatnio musiałem zdecydować, jakiego nowego smartfona wybrać.
jak się tak głębiej zastanowić, to wybór nie jest wielki:

1) iOS z Applem
2) Android z np. Galaxy lub Xperią
3) Windows Phone z np. Nokią Lumią 800

i tak: iOS za ogólne niedostosowanie do czegokolwiek nie był brany pod uwagę. Android - miałem przez pół roku ponad rok temu i wyrzuciłem (lagi, błędy). Windows Phone - chmmm, no tu była pewna niewiadoma - system jeszcze stosunkowo mało popularny, więc ma jeszcze mało negatywnych ocen (hehe), do tego (podobno) bardzo dobra integracja z laptopem z Win7 (skydrive, windows live itp., z których korzystam).

poczytałem, pobawiłem się Lumią 800 trochę - wygląda fajnie, ale znowu bez rewelacji. system extra - tzn. .... działa extra! zdjęcia - całkiem dobre, ale już program galerii taki sobie (oglądanie zdjęć full-screen = problem). do tego wrzucić własnej tapety się nie da. można jedynie ustawić kolor tła (biały albo czarny). rewelacja. jakoś nie chciałem się cofać 15 lat wstecz.

do tego WP7 tak trochę idzie z ograniczeniami w kierunku apla: brak bluetooth, brak usb (w sensie pamięci masowej), brak karty, brak flasha. w nokii brak wymiennej baterii - trochę za dużo było tych "brak".

czyli ostatecznie wybór sprowadził się do braku wyboru.

do tego jako stary fan SE wybrałem ostatni produkt tej już nieistniejącej firmy - z sentymentu - a za rok może będzie WP8 - nie mówię "nie", ale jeszcze przed nim spora droga.

natomiast odnośnie Xperii Arc S - nie jest źle, pomimo procesorka 1.4 GHz oczywiście lagi w Androidzie są, przycinki są, ale jest też postęp - w stosunku do androida sprzed roku - jest całkiem nieźle. do tego wszystko to, co wiadomo: personalizacja wszystkiego do bólu, nawet systemowa galeria tym razem daje radę (zobaczymy w wersji 4.0), ma bardzo ładny i szybki pokaz w trybie full-screen, do tego - co IMHO najważniejsze - ekran w prawdziwych proporcjach 16:9! - dzięki temu wreszcie (!) mogę mieć tylko jeden zestaw obrobionych fotek, a nie jak wcześniej - inaczej na fona (4:3, 3:2), inaczej na lapka (16:10), inaczej na TV (16:9). teraz na wszystko idzie to samo (fullHD). dodatkowo dzięki bardziej podłużnemu ekranowi tel można obsługiwać w miarę wygodnie jedną ręką, pomimo że ekran ma 4.2 cala.

tak więc na kolejny rok dyskusji smartfonowych mam już dosyć, od tygodnia wykorzystuję znów Andka i mam nadzieję, że tym razem on jednak da radę.

i żeby być w temacie wątku o ajfonach:
w ciągu tego tygodnia miałem już jedno starcie z kolegą od apla 4S (chyba). no ale tu akurat poszła krótka piłka przy siatce: wymiana wizytówki :lol:
wyślę przez BT?
nie da się.
wyślę przez SMS?
nie da się.
i koleś klepał kontakt. :mrgreen:

przy okazji: Cichy, jak idzie ładowanie SGS'a? ;-)

Krzychu
06-03-2012, 07:01
To ja pozwole sobie zabrac glos - fanboje apple zawsze mnie rozbawiali, ipomysly wydawaly kuriozalne - ale dostalem w prezencie ip4 i sie okazalo se nie taking diabel straszny a telefonowi trudno cokolwiek zarzucic... Ale - wpadlem Na tydzien do Polski - kazdy sms ktory poszedl jak bylem wpiety w wifi poszedl Jako imessage bez zadnych kosztow roamingowych. Niby bzdura a cieszy... i takich bzdur ten telefon ma wiele.

Merde
06-03-2012, 08:53
Ale - wpadlem Na tydzien do Polski - kazdy sms ktory poszedl jak bylem wpiety w wifi poszedl Jako imessage bez zadnych kosztow roamingowych. Niby bzdura a cieszy... i takich bzdur ten telefon ma wiele.

A to działa gdy odbiorca nie ma iOS?

MC_
06-03-2012, 09:13
Bez sensu pytanie. W USA każdy ma iPhona... ;-)

qwert
06-03-2012, 10:00
Co do upadku, z dwóch stron pokryty jest szkłem. Gdy znajomy chciał wymienić popękany tylny panel dostał jedynie mozliwość wymiany telefonu na nowy. Za doplatą 1099pln jeśli dobrze pamiętam.

600 zł szkło przód + tył z wymianą

do tego ta siri, spróbuj włączyć/wyłączyć bluetooth'a przy jej pomocy albo zamówić jakieś szkockie danie - http://www.youtube.com/watch?v=SGxKhUuZ0Rc&sns=fb

biedni kaszubi będą, albo górale w mówiący po POLSKU, gdzie człowiek ich nie rozumie, a co dopiero asystent głosowy

w ciągu tego tygodnia miałem już jedno starcie z kolegą od apla 4S (chyba). no ale tu akurat poszła krótka piłka przy siatce: wymiana wizytówki :lol:
wyślę przez BT?
nie da się.
wyślę przez SMS?
nie da się.

kolega niech sobie kupi 3310 lepiej ;)

wizytówki działają z ios na androidy, army i inne wynalazki, w drugą stronę również

Najbardziej mnie irytuje gdy ludzie powielają niesprawdzone informacje, cokolwiek to by nie było z dziedzin naszego życia...

mxw
06-03-2012, 13:00
kolega niech sobie kupi 3310 lepiej ;)
ale to niby dlaczego?? :-|

kolega chyba nie doczytał, albo zapomniał - to jest forum foto - robimy zdjęcia, dużo zdjęć, więc lubimy mieć je też w naszej komórce: na tapecie, w widgetach, w prezentacji fullscreen FHD 16:9 bez żadnych pasków po bokach. 8-)

wizytówki działają z ios na androidy, army i inne wynalazki, w drugą stronę również
no to sory - musicie popracować nad edukacją swoich współbraci, bo tutaj wasz kolega z iP4s jednak poległ. wizytówka wysłana z androida oraz druga z nokii (symbian) OIDP jedna nie docierała w ogóle a druga powodowała jakiś problem z otwarciem/zapisem.

natomiast myślę, że nikt nie neguje samych ajfonów - to są naprawdę świetne i przełomowe urządzenia (wszak od nich zaczęła się era smartfonów). tyle tylko, że u nas ich stosowanie ma sens podobny, jak stosowanie mac'booków.

allxages
06-03-2012, 14:38
tyle tylko, że u nas ich stosowanie ma sens podobny, jak stosowanie mac'booków.

mozesz cos wiecej?

mxw
06-03-2012, 15:12
mozesz cos wiecej?
ale co więcej mam napisać? :|

jest jak jest:
służbowo - jeżeli 99.9% (a może nawet 100.0%) moich klientów i ich pracowników ma zainstalowane w firmach ms windows, a ja z nimi i dla nich robię dokumenty, prezentacje, kalkulacje, systemy i oprogramowanie - to musiałbym mieć naprawdę na****, żeby sobie kupić mac'booka, na którym nawet internet explorer działa inaczej, niż ten sam ie na pc.

a prywatnie - jeżeli po robocie chcę ja albo jakieś dziecko odmóżdżyć się przy jakimś CoD, Battlefield czy innym Minecraft - to co? muszę kupować PS3?

tak samo nie skorzystam z iCloud, a prędzej ze skyDrive.
w ostateczności z dropbox.

w każdym razie tyle w temacie sensowności i-produktów.
no ale każdy wie, że ich - u nas (i nie tylko u nas) - nie kupuje się ze względu na wielki sens. ;-)
co oczywiście nie neguje, że i tak są to fajne urządzenia.

jerrywielo
06-03-2012, 15:23
ale to niby dlaczego?? :-|

no to sory - musicie popracować nad edukacją swoich współbraci, bo tutaj wasz kolega z iP4s jednak poległ. wizytówka wysłana z androida oraz druga z nokii (symbian) OIDP jedna nie docierała w ogóle a druga powodowała jakiś problem z otwarciem/zapisem.

natomiast myślę, że nikt nie neguje samych ajfonów - to są naprawdę świetne i przełomowe urządzenia (wszak od nich zaczęła się era smartfonów). tyle tylko, że u nas ich stosowanie ma sens podobny, jak stosowanie mac'booków.

Tja, edukacja to ważny element życia, oby tylko nie państwowa...
Wszak chyba jesteś w błedzie bo smartphone istniały już od 1996r. zanim Apple zaczął produkować swoje cuda tj. 2007r. Znacznie wcześniej była Nokia Communicator, Palm czy RIM BlackBerry - wtedy to sie nazywało PDA - Personal digital assistant - jak zwał tak zwał

allxages
06-03-2012, 16:41
służbowo - jeżeli 99.9% (a może nawet 100.0%) moich klientów i ich pracowników ma zainstalowane w firmach ms windows, a ja z nimi i dla nich robię dokumenty, prezentacje, kalkulacje, systemy i oprogramowanie - to musiałbym mieć naprawdę na****, żeby sobie kupić mac'booka, na którym nawet internet explorer działa inaczej, niż ten sam ie na pc.

Ale to mów, że robisz w branży która zatrzymała się 20 lat temu, bo jednak w Polsce to inaczej wygląda :) dokumenty itd..przecież to wszystko jest na dowolny system, ale kto na boga używa internet explorer? tzn. teraz już wiem, że poznałem chociaż jedną osobę :) W większości firm w regulaminie jest ZAKAZ używania IE.

A jak sobie przejdę po biurze to u większości widzę Linuxy, ew. Maci. Tak więc nie przesadzajmy, bo każdy ma swoje doświadczenia i nie wiem dlaczego akurat Twoje ma być rozpatrywane w skali kraju :)

a prywatnie - jeżeli po robocie chcę ja albo jakieś dziecko odmóżdżyć się przy jakimś CoD, Battlefield czy innym Minecraft - to co? muszę kupować PS3?

Osobiście nie wiem jak można grać bez pada w ręce. To już wolałbym sobie jakiś film oglądnąć :)

no ale każdy wie, że ich - u nas (i nie tylko u nas) - nie kupuje się ze względu na wielki sens. ;-)

Znam tysiąc powodów dlaczego rozwiązania Apple są do ****. Znam też milion powodów dlaczego są genialne. Kwestia potrzeb :)

mxw
06-03-2012, 17:12
Tja, edukacja to ważny element życia, oby tylko nie państwowa...
Wszak chyba jesteś w błedzie bo smartphone istniały już od 1996r. zanim Apple zaczął produkować swoje cuda tj. 2007r. Znacznie wcześniej była Nokia Communicator, Palm czy RIM BlackBerry - wtedy to sie nazywało PDA - Personal digital assistant - jak zwał tak zwał
no tak, tak, formalnie masz rację.
choć to zdaje się dopiero apple połączył w jednym urządzeniu z ekranem dotykowym telefon, email, mp3, komputer i aparat foto.

jednak w Polsce to inaczej wygląda :)
no a o jakim kraju my tu rozmawiamy??

dokumenty itd..przecież to wszystko jest na dowolny system, ale kto na boga używa internet explorer? tzn. teraz już wiem, że poznałem chociaż jedną osobę :) W większości firm w regulaminie jest ZAKAZ używania IE.
wiesz co, jak ktoś używa 10% funkcji takiego word'a, to ok, może to być dowolny system, ale przy zadaniach ciut bardziej złożonych uniwersalność kończy się bardzo szybko. Podobnie jest z przegladarkami i nie o przegladaniu internetu tu mówimy.

Znam tysiąc powodów dlaczego rozwiązania Apple są do ****. Znam też milion powodów dlaczego są genialne. Kwestia potrzeb :)
Dokładnie. Kwestia potrzeb.

Trochę to zaczyna przypominać dyskusję o LPG na jakimś auto-kąciku. ;-)

jerrywielo
06-03-2012, 17:31
no tak, tak, formalnie masz rację.
choć to zdaje się dopiero apple połączył w jednym urządzeniu z ekranem dotykowym telefon, email, mp3, komputer i aparat foto.

czyli Ty "formalnie" klepiesz tu bzdury i jeszcze sam się do tego przyznajesz - Palm już miał ekran dotykowy i odbierał maile, wszystkie telefony grały mp3 że nie wspomne o aparatach foto... komputer - co ty nazywasz komputerem? Pierwszy raz ten termin był użyty w 1613 roku - chłopcze świat istaniał przed rokiem 2007 i ziemia wcale nie jest płaska!
[QUOTE=MC_;1053175]Bez sensu pytanie. W USA każdy ma iPhona... ;-)

nie no przesadzasz, w Stanach każdy za to ma facebook'a! i tak szczerze to naprawde niezły serwis do prezentacji fotek...

mxw
06-03-2012, 18:08
czyli Ty "formalnie" klepiesz tu bzdury i jeszcze sam się do tego przyznajesz - Palm już miał ekran dotykowy i odbierał maile, wszystkie telefony grały mp3 że nie wspomne o aparatach foto... komputer - co ty nazywasz komputerem? Pierwszy raz ten termin był użyty w 1613 roku - chłopcze świat istaniał przed rokiem 2007 i ziemia wcale nie jest płaska!
słuchaj chłopcze, bzdury to sobie pisz do swojego kolegi z ławki.

sam przeczytaj jeszcze raz choćby to co napisałeś: Palm już miał ekran dotykowy i odbierał maile, wszystkie telefony grały mp3... - i teraz zrozum, dlaczego iPhone był inny i bardziej nowatorski.

i naucz się cytować posty.

dla mnie [/OT].

Kolekcjoner
06-03-2012, 18:58
Panowie proszę.... spokojnie 8-).

Piotr_0602
06-03-2012, 19:37
ale co więcej mam napisać? :|

jest jak jest:

.

To może najsensowniej jest kupić też smartofna na Windows?

U mnie w firmie podobnie - Windows standard (w całym koncernie, we wszystkich krajach i na wszystkich kontynentach), więc po co miałbym mieć jakieś odmienny system?

Janusz Body
06-03-2012, 19:48
Ja się co prawda zupełnie na tym nie znam ale...

1. Konieczność posiadanie memory sticków, USB i innych kabli zostało wmówione userom Windowsów. Niektórzy widać nawet w to uwierzyli :mrgreen:
2. iPhone (mam 4S i jest to mój trzeci iPhone) używa zawodowo wielu znanych mi fotografów, głównie tych co nie mieszkają w Polsce.
3. Synchronizacja iPhone, iPad, Mac, dowolny aparat foto przez Eye-Fi odbywa się bez żadnej konfiguracji. Niczego nie trzeba ustawiac, kombinować przez tydzień i kląć, że nie chce działać. To samo z synchronizacją pomiędzy tymi ustrojstwami.
4. Oprogramowanie kosztuje ogromne pieniądze. na iPhone oczywiście. Tak średnio ok 0.99 euro. Photoshop Express jest darmowy a PS Touch to całe 9 euro.

Aha iPhonów jest mniej niż 1% - generują ponad 30% ruchu w sieci internetu bezprzewodowego. (EDIT: W Polsce!)

jerrywielo
06-03-2012, 19:51
słuchaj chłopcze, bzdury to sobie pisz do swojego kolegi z ławki.

sam przeczytaj jeszcze raz choćby to co napisałeś: Palm już miał ekran dotykowy i odbierał maile, wszystkie telefony grały mp3... - i teraz zrozum, dlaczego iPhone był inny i bardziej nowatorski.

i naucz się cytować posty.

dla mnie [/OT].

problem polega na tym, że to ty tu piszesz bzdury - co sam formalnie przyznałeś - ja napisałem pare faktów a to, że one ci nie pasują do twojej opowieści to nie mój problem...

jerrywielo
06-03-2012, 21:07

1. Konieczność posiadanie memory sticków, USB i innych kabli zostało wmówione userom Windowsów. Niektórzy widać nawet w to uwierzyli :mrgreen:
2. iPhone (mam 4S i jest to mój trzeci iPhone) używa zawodowo wielu znanych mi fotografów, głównie tych co nie mieszkają w Polsce.
3. Synchronizacja iPhone, iPad, Mac, dowolny aparat foto przez Eye-Fi odbywa się bez żadnej konfiguracji. Niczego nie trzeba ustawiac, kombinować przez tydzień i kląć, że nie chce działać. To samo z synchronizacją pomiędzy tymi ustrojstwami.
4. Oprogramowanie kosztuje ogromne pieniądze. na iPhone oczywiście. Tak średnio ok 0.99 euro. Photoshop Express jest darmowy a PS Touch to całe 9 euro.

Aha iPhonów jest mniej niż 1% - generują ponad 30% ruchu w sieci internetu bezprzewodowego. (EDIT: W Polsce!)

I tu jest sedno sukcesu - ja tez sie nie znam i wcale nie chce sie znac na technicznych niuansach, ludzie jak Ty i ja co sie kompletnie nie znają na tym użytkują te urządzenia bo działają sprawnie i w miare wygodnie. Apple po raz pierwszy zaprzeczył tezie, ze jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Wszyscy użytkownicy przymykają oczy na niedoskonałości licząc, ze zostaną one poprawiona w przyszłości ...
Mnie denerwuje, ze fotki przesyłane na photostream nie dają sie edytować w albumie, tak samo mnie bolało, ze nie było lampki błyskowej do aparatu foto przez trzy generacje telefonów, że Siri nie umie włączyć bluetooth'a... też mnie bolała zamiana metalowej osłony na tańszą plastikową ...
... Nada wciąż jednak kupuje Apple no bo wszystko to działa ze sobą i tyle.
A z tym użytkowaniem danych to właśnie ATT wykreca sie od bezlimitowych planów - jest tu sporo szumu o to więc tylko patrzeć jak rozniesie sie to dalej...

Janusz Body
06-03-2012, 21:53
.... też mnie bolała zamiana metalowej osłony na tańszą plastikową .......

Mnie "dwójka" spadła ze strychu blisko dwa piętra niżej turlając się po drodze po schodach. Myślałem, że nie będzie co zbierać. Działa do dzisiaj. 4s walnęło o glebę na metalową płytę o grubości 25mm (pokład statku) z ok. 2 m - nawet nie ma śladu. :-) To naprawdę nie jest łatwo rozwalić.

dinderi
06-03-2012, 22:38
4s walnęło o glebę na metalową płytę o grubości 25mm (pokład statku) z ok. 2 m - nawet nie ma śladu. :-) Nie został po nim nawet ślad!? Aż się wierzyć nie chce ;)

Przepraszam, musiałem :D:D:D:D:D:D

Janusz Body
06-03-2012, 22:47
Nie został po nim nawet ślad!? Aż się wierzyć nie chce ;)

No na pokladzie nawet farba sie nie obtłukła. :mrgreen: ;)

Krzychu
06-03-2012, 23:07
Mnie "dwójka" spadła ze strychu blisko dwa piętra niżej turlając się po drodze po schodach. Myślałem, że nie będzie co zbierać. Działa do dzisiaj. 4s walnęło o glebę na metalową płytę o grubości 25mm (pokład statku) z ok. 2 m - nawet nie ma śladu. :-) To naprawdę nie jest łatwo rozwalić.

Mi 4-ka wyleciała nie raz - w tym z siedzenia pick-up trucka na beton. Sladu nie ma...

daviddark
06-03-2012, 23:43

Gem….Set…..Mecz..:)

_igi
06-03-2012, 23:45
tak więc na kolejny rok dyskusji smartfonowych mam już dosyć, od tygodnia wykorzystuję znów Andka i mam nadzieję, że tym razem on jednak da radę.

wyślę przez BT?
nie da się.
wyślę przez SMS?
nie da się.

Ajfonik z makiem robią całkiem fajny zestaw dla fotografa. Jak dla mnie to jedyną naprawdę dużą przeszkodą jest cena, ale dobry komputer swoje kosztuje, komórka tak samo, tablet podobnie.

Na iPhone podoba mi się iCloud, przekonało mnie to o tyle, że w prosty sposób mam na każdym urządzeniu z jabłkiem te same kontakty, kalendarze, notatki, zdjęcia (jeśli ustawię sobie w iPhoto), zakładki Safari, i masę innych pierdół, z dokumentami włącznie. Do tego sporo ciekawych aplikacji do obrabiania zdjęć, płatnych co prawda, ale jakością bijących na mordę te androidowe (miałem styczność, żeby nie było). Mogłoby być lepiej, wiadomo, ale android moim zdaniem jest paskudny w obsłudze, a WM dopiero startuje, chociaż widzę w tym drugim naprawdę spory potencjał.

Wizytówki da się wysyłać, MMS'em, czy mailem, numery telefonów podczas rozmowy się da zapisywać, a przy okazji mamy zwykłe rzeczy rozwiązane w bardzo fajny sposób - chociażby obsługa kontaktów i kalendarzy, można docenić, jeśli ma się zestaw laptop + stacjonarka + smartfon + tablet, i lekką szajbę na punkcie archiwizowania danych. :-)

akustyk
06-03-2012, 23:54
iPoona nie mam, ale regularnie rechocze jak moj regularny wspolplenerowicz wyszczerza slepia, kiedy na zwyklym Androidzie podczas rozmowy sprawdzam sobie kalendarz, dodaje notatki albo w necie szukam. Apple zdaje sie juz dotarlo do poziomu multitaskingu w nowych telefonach w 2011 roku, ale nie wiem czy smiac sie z tego powodu czy plakac...

mam natomiast iPada i to definitywnie przekonalo mnie, ze moja znajomosc z Apple'a na tym sie zakonczy. jesli komus pasuje formatowanie mozgu na wylacznie ficzery przewidziane przez jedyna sluszna firme i zaakceptowane do wlasnego ekosystemu... voila. ja jednak lubie miec swobode. np. dolozenia pamieci za pomoca karty (micro)SD, podpiecia urzadzen przez USB (zeby tabletu moc uzyc jako image tanka), czy chocby tak durna rzecz jak mozliwosc wykorzystania tego tabletu jako pendrive'a, z braku innej pamieci przenosnej pod reka. a w Apple-rezerwacie istnieja tylko jedyne sluszne rozwiazania i posiadacz iBadziewia jest w tym ekosystemie raptem tolerowanym gosciem, a nie uzytkownikiem z prawdziwego zdarzenia.

roznica miedzy swoboda uzytkowania a swoboda uzytkowania wg. Apple'a to jak roznica miedzy wolnym handlem a wolnym handlem wedlug ZSRR. w tym pierwszym wybiera sie samemu mozliwosci, w tym drugim ZSRR mowi co wolno wziac i co wolno dac...

kinimodgdynia
07-03-2012, 01:58
nie rozumiem problemu, przecież w iphonie podczas rozmowy można korzystać ze wszystkich funkcji. a co do samego telefonu, ja swojego m.in używam w połączeniu z eye-fi do zrzutu, opisu i wysyłki zdjęć do gazety i naprawdę jestem zadowolony. jako sprzęt dla fotoreportera- daje rade.

MaciejDlugosz
07-03-2012, 04:35
a co do samego telefonu, ja swojego m.in używam w połączeniu z eye-fi do zrzutu, opisu i wysyłki zdjęć do gazety i naprawdę jestem zadowolony. jako sprzęt dla fotoreportera- daje rade.

Ale jak ktoś nie używa kart Eye-Fi to nie zna rozwiązania na zwinny przesył danych. Ja np. mam aparat fotograficzny w którym siedzi tylko karta Compact Flash! I cały czas do zgrywania zdjęć z aparatu muszę wyjmować tę kartę lub podpinać się kablem FireWire. To niby błahostka ale z czasem staje się to upierdliwe. Może pojawi się Eye-Fi na kartach CF? Do tej pory Eye-Fi jest dostępne tylko na kartach SD. A co robi w tej sprawie wielki Canon? Do przesyłania danych po Wi-Fi... Canon oferuje dodatkową "przystawkę" o nazwie kodowej "WFT-E1 " za jedyne 4700 zł:

źródło (http://www.emarket.pl/pic/partspics/C0502346.jpg)

No ale chwalmy Canona. Gańmy iPhone: co za paskudny wynalazek ten cały WiFi!

...

Wybaczcie - ale nie mogę się powstrzymać... Najnowszy 1Dx otrzyma fabrycznie złącze RJ45! Czyli zamiast kupować (drogi) transmiter bezprzewodowy WFT-E1 od premiery 1Dx będziemy mogli dokupić router żeby być "bardziej mobilni":

http://content.reviewed.com/products/13480/specs/2873/CANON-1DX-FI-PORTS2.jpg
źródło (http://content.reviewed.com/products/13480/specs/2873/CANON-1DX-FI-PORTS2.jpg)

I podobnie (jak Akustyk) nie wiem czy się śmiać czy płakać? Dodam że sprytne rozwiązanie Eye-Fi nie jest wynalazkiem Canona. Ciekawe czy technologia Eye-Fi zostanie zaoferowana w kartach CF. To by dużo zmieniło, bo np. 1Ds Mark I ma tylko slot CF.

Merde
07-03-2012, 08:55
Może pojawi się Eye-Fi na kartach CF? Do tej pory Eye-Fi jest dostępne tylko na kartach SD.

Są adaptery CF-SD, więc raczej odrębnej wersji na CF nie będzie.

dinderi
07-03-2012, 08:57
Może pojawi się Eye-Fi na kartach CF? Do tej pory Eye-Fi jest dostępne tylko na kartach SD.Nie musi: http://www.eye-fi.pl/pl/c/Adaptery-SD-do-CF/2

A co robi w tej sprawie wielki Canon?Tak po prawdzie, wielki Canon nic nie musi w tej sprawie.

Merde
07-03-2012, 09:07

Tak z ciekawości - iPhone czy iOS?
Może te 30% ruchu w sieci to nasi panowie z Wiejskiej przeglądający pornole na nowych zabawkach podczas obrad? :mrgreen:

_igi
07-03-2012, 11:06
Nie musi: http://www.eye-fi.pl/pl/c/Adaptery-SD-do-CF/2

Pytanie tylko, czy pchanie jakiejś "chińszczyzny" do aparatu jest dobrym pomysłem. Szkoda, że w 5DII nie ma slotu na SD, to dobre, pojemne i przede wszystkim tanie karty. :-)

Ciekawi mnie w sumie funkcja "geotagging" w tej eye-fi, na stronie jest napisane, że to działa tylko w największych miastach, a raczej w dużych miastach nie jest to aż tak przydatne, może można to wspomagać gps-em z ajfona, ajpada czy ajdroida :-)

Ps. Coraz bardziej mi się podoba aplikacja Snapseed na iPhone/iPad/Mac, prościutkie, a daje fajne efekty, na iPadzie do tego bardzo poręczna, dorwałem się ostatnio do pada znajomego i obrobiłem parę fot, efekt bardzo fajny, a zestaw np. Fuji X100 + eye-fi + iPad jest genialny do jakiś małych podróży, problemem na dłuższe może być miejsce do przechowywania danych - największy iPad ma 64gb, a możliwości rozbudowy nikłe - w tym momencie pojawiają się złe strony jabłek :-) Ale widzę spory potencjał, bo np. Lightroom, Aperture czy sp. Silver Efex Pro (używam nałogowo) na tablecie byłby ekstra dla wszelkiej maści reporterów, leniów i niecierpliwych ;) A już iPad 2 może wypluwać zdjęcia w 16 mpix, więc starcza do większości publikacji.

Misiek87
07-03-2012, 13:20
Jak? Na iPhone nie mozna podczas rozmowy wrocic do menu i cos wpisac w kalendarz albo w internecie sprawdzic?
W GalaxyS2 to zaden problem.

Planuje przesiasc sie na iPhone 4s dlatego pytam ;)

MaciejDlugosz
07-03-2012, 13:32
Są adaptery CF-SD, więc raczej odrębnej wersji na CF nie będzie.

http://www.eye-fi.pl/pl/c/Adaptery-SD-do-CF/2

Panowie - dziękuję za cenne informacje! Jest to dużo tańsza alternatywa w stosunku do transmitera WFT-E1!

akustyk
07-03-2012, 13:36
Lightroom, Aperture czy sp. Silver Efex Pro (używam nałogowo) na tablecie byłby ekstra

tja...

ale wziales pod uwage jaki tam jest w srodku procesor?

o wygodzie pracy w LR bez myszki a zwlaszcza klawiatury nie wspominam...

nowart
07-03-2012, 13:43
ja jednak lubie miec swobode. np. dolozenia pamieci za pomoca karty (micro)SD, podpiecia urzadzen przez USB (zeby tabletu moc uzyc jako image tanka), czy chocby tak durna rzecz jak mozliwosc wykorzystania tego tabletu jako pendrive'a, z braku innej pamieci przenosnej pod reka.

I nie masz nieodpartego wrażenia, że wyprano Ci mózg i siłą zmuszono do używania tych bezużytecznych fiuczerów?

1. Konieczność posiadanie memory sticków, USB i innych kabli zostało wmówione userom Windowsów. Niektórzy widać nawet w to uwierzyli

akustyk
07-03-2012, 14:17
I nie masz nieodpartego wrażenia, że wyprano Ci mózg i siłą zmuszono do używania tych bezużytecznych fiuczerów?

nie mam takiego wrazenia jak uzywam Androida czy w zasadzie wiekszosci rzeczy bez logo Apple'a.

natomiast niewatpliwie wpieniaja mnie skanseny Apple'a czy np. Creative'a (a Samsung tez gdzieniegdzie podobnie probuje) gdzie do zgrania np. muzyczki na odtwarzacz trzeba skorzystac z dedykowanego oprogramowania, badz zaplacic w necie. przywyklem do robienia tego samodzielnie, w sposob w jaki sam chce to zrobic.

ale ja jestem codziennym uzytkownikiem Uniksow i dla mnie "niemozliwe" oznacza "niewykonalne sprzetowo" a nie "bo ktos mi zablokowal albo uznal, ze nie bede potrzebowal"...

nowart
07-03-2012, 14:47
Samsung? Często zgrywam muzykę do swojego SGSII używając go na codzień jako odtwarzacz. Nie kojarzę o jakim specjalnym, dodatkowym oprogramowaniu piszesz ale ja podpinam kabel i mam do dyspozycji wiele Gb w tel i na karcie. Ale mi to też chyba wmówiono więc od dziś życie nie będzie już tak przyjemne jak dotychczas :)

Piotr_0602
07-03-2012, 15:04
zestaw np. Fuji X100 + eye-fi + iPad

X100 plus SD wi-fi plus iPhone? Są inne opcje.

Podobno te karty SD wi-fi kiepsko przesyłają te zdjęcia.
JPG idzie bardzo długo, a RAW jeszcze dłużej.
Teoretycznie to dobrze wygląda na papierze, a w użytkowaniu już niekoniecznie.
Ktoś ma jakieś doświadczenia?
Zastanawiam się nad taką kartą, a znalazłem właśnie takie opinie.

Jakie są inne mobilne alternatywy alternatywy?
Do micro43 jest takie ustrojstwo jak PEN PAL PP-1, wpinane w gorącą stopkę i port pod nią. Ale działa tylko z Olympusami, kompatybilne z Panasonicami w tym samym micro43 już zdaje się nie jest.
Za to działa jeszcze z kompaktem Olympusa XZ-1.

Przesyła toto zdjęcia do komórki przez bluetooth, podobno prozaicznie proste w użytkowaniu.
Największa wada - nie przerzuci wielkiego JPGa czy RAW,a bo kompresuje zdjęcia do JPGa o rozdzielczości 1920x1440. Do netu się nadaje, ale ja bym chciał zdjęcia bez kompresji.

Wygląda toto tak:
http://fourthirds-user.com/2011/04/pen_pal_pp1_review_bluetooth_for_your_olympus_pen. php

I nie współpracuje z iPhonem, ale współpracuje z innymi telefonami - Samsugnami, Nokiami, Motorollami...

Czy inni producenci też mają coś podobnego?

akustyk
07-03-2012, 17:09
Samsung? Często zgrywam muzykę do swojego SGSII używając go na codzień jako odtwarzacz. Nie kojarzę o jakim specjalnym, dodatkowym oprogramowaniu piszesz ale ja podpinam kabel i mam do dyspozycji wiele Gb w tel i na karcie. Ale mi to też chyba wmówiono więc od dziś życie nie będzie już tak przyjemne jak dotychczas :)

w przypadku Samsumga mam na mysli np. takie kwiatki, jak reklamowany jako super alternatywa dla Ipada Galaxy Tab, ktory jednakowoz jak swoj konkurent nie ma gniazda pamieci:
http://www.samsung.com/global/microsite/galaxytab/10.1/spec.html

co jak dla mnie osobiscie w ogole rozpoczyna rozmowe o specyfikacji tabletu.

cyrki z oprogramowaniem to w przypadku Apple'a i Creative'a.

Janusz Body
07-03-2012, 18:07
....
Podobno te karty SD wi-fi kiepsko przesyłają te zdjęcia.
JPG idzie bardzo długo, a RAW jeszcze dłużej.
Teoretycznie to dobrze wygląda na papierze, a w użytkowaniu już niekoniecznie.
Ktoś ma jakieś doświadczenia?....

Tak. Ma. Problemów zero. Jpegi i RAWy zgrywają się na bieżąco po każdym pstryknięciu. Nie wiem jak długo to trwa. Zanim odłożyłem aparat wszystko było już w kompie.

minusy - musi chodzić program Eye-Fi center pod windowsem lub Eye-Fi na iPhone/iPad.
Minusem jest zasięg - "pokojowy" czyli router musi być w jednym pokoju albo laptop/iPad/iPhone w odległości nie większej niż 10 m. Karta daje się skonfigurować jako "router" więc komunikuje się z lapkiem/iPadem bezpośrednio (tylko karty X2).

Do transmisji RAWów potzrebna jest karta "Pro" - wszystkie inne transmitują tylko jpegi i filmy. Nie udało mi się ustawić "live view" co nie oznacza, że jest to niemożliwe. :-)

Można ustawić "endless memory" czyli np. po przekroczeniu 50% zapełnienie karty najstarsze zdjęcia są usuwane z karty w automacie - po przesłaniu ich na urządzenie zewnętrzne.

_igi
07-03-2012, 19:50
tja...

ale wziales pod uwage jaki tam jest w srodku procesor?

o wygodzie pracy w LR bez myszki a zwlaszcza klawiatury nie wspominam...

Nie znam się na tym, mówię tylko, że fajnie by było. Obecne iPady przy kopiowaniu skalują pliki do 6mpix (iPad 1) i 16 mpix (iPad 2). Problemów pracy z suwaczkami również nie widzę, jak już to znając jabłko będzie problem z odpowiednim katalogowaniem plików (bo muszą to mieć w rolce), ale to wszystko. Kwestia odpowiedniego napisania oprogramowania i dostosowania go do interfejsu dotykowego.

Zresztą nie oszukujmy się, pecetowe wołarki plików to nie jest szczyt wygody, ACR, Lightroom, Aperture, Phase One, czy wynalazki typu DPP, czy co gorsza, Samsung/Fuji RAW Converter.

dinderi
07-03-2012, 20:24
Pytanie tylko, czy pchanie jakiejś "chińszczyzny" do aparatu jest dobrym pomysłem. Szkoda, że w 5DII nie ma slotu na SD, to dobre, pojemne i przede wszystkim tanie karty. :-)Eye-Fi to sprawdzone urzadzenie. Uzywa go z powodzeniem, od dłuższego czasu kilku z moich znajomych. Sam o nim myślę od conajmniej roku, z tym że ciagle nie znalazłem dostatecznego powodu wśród moich potrzeb, żeby to kupić i miec czyste sumienie, i nie myslec o sobie per "gadżeciarz" :)
Adapter CF jest rekomendowany przez firmę. Nie wszystkie adaptery działają z kartą, a nawet wiekszośc dostepnych na rynku nie działa. Podejrzewam więc, że jest to dopracowane urzadzenie i równie niebezpieczne dla aparatu, co potencjalnie karty Made in China takich firm jak Lexar czy Sandisk. :)

jerrywielo
07-03-2012, 21:22
Nie został po nim nawet ślad!? Aż się wierzyć nie chce ;)

Ja w takim razie nie wiem, co moja żona nosi w torebce :|
jej iPhone jest cały porysowany - i ona twierdzi, że to kluczyki ale jej nie wierzę, musi być coś większego od statku...
... Statki jak wiemy nie zostawiają nawet śladu ...

MaciejDlugosz
07-03-2012, 21:34
Czy inni producenci też mają coś podobnego?

Oczywiście! Canon zrobił się postępowy i zmniejszył rozmiary transmitera. Za "jedyne" $600 możemy sobie wysyłać bezprzewodowo pliki. "Problem" jest tylko z kompatybilnością. Transmiter WFT-E6 działa tylko z 1Dx oraz 7D (ciekawe czy zadziała z 5D Mark III). Dzięki tej "kostce" można też zdalnie robić zdjęcia (np. za pośrednictwem komputera).

źródło (http://www.robgalbraith.com/data/1/rec_imgs/5207_wfte6_thumb.jpg)

źródło (http://www.robgalbraith.com/data/1/rec_imgs/5215_eos_1dx_wft.jpg)