PDA

Zobacz pełną wersję : Apple iPhone 4S

Strony : 1 [2]

kinimodgdynia
07-03-2012, 22:42
w iphone czasie rozmowy można normalnie korzystać ze wszystkich innych funkcji, nie wiem w czym jest problem.

z eye-fi korzystam w 5DmkII i nie ma wiekszych problemow, czasem się zwiesza i trzeba zresetować aparat (np. podczas przeglądania karty kiedy jeszcze buferują się inne zdjęcia, albo przy filmowaniu), ale do pracy reporterskiej generalnie spoko, parę razy uratowało mi tyłek. a jest bardziej praktyczne od transmittera, bo nie muszę wysyłać wcześniej opisu na serwer, mogę*zrobić później na telefonie, więc nie trzeba nosić laptopa.

_igi
07-03-2012, 23:20
Nie znam się na tym, mówię tylko, że fajnie by było. Obecne iPady przy kopiowaniu skalują pliki do 6mpix (iPad 1) i 16 mpix (iPad 2). Problemów pracy z suwaczkami również nie widzę, jak już to znając jabłko będzie problem z odpowiednim katalogowaniem plików (bo muszą to mieć w rolce), ale to wszystko. Kwestia odpowiedniego napisania oprogramowania i dostosowania go do interfejsu dotykowego.

No i "stało się", z nowym iPadem wypuścili iPhoto, czyli prościutkie jak drut narzędzie do wołania raw-ów. Generalnie ten program ma potencjał, parę fajnych ficzerów, na maku używanie tego boli, ale z tego co widziałem na iPadzie może być fajnie. Do tego pełna synchronizacja zdjęć i opisów między iOS a OS X, możliwość wypluwania plików do 19mpix, no i sam iPad z ekranem retina, 10" 2000x1500px i łączność LTE. Jest dobrze, chociaż swoje to kosztuje :)

To, plus wymieniane wcześniej eye-fi, snapseed i mobilny photoshop, i mamy całkiem przyjemne narzędzie do obrabiania, i zarządzania zdjęciami w locie. Amatorzy będą mieli fun, bo świeżo obrobione zdjęcia będą automatycznie zgrywane na komputer (przy podłączeniu do wi-fi), a pro - coraz bardziej zaawansowane narzędzia do obróbki zdjęć i szybkiej wysyłki na serwery ftp chociażby ;)

Żeby nie było tak słodko, nie wiem jak jest z ignorowaniem stylów aparatu przy zgrywaniu RAW, z możliwością robienia folderów na zdjęcia z osobnych aplikacji i formą archiwizowania plików z niego (jest jakiś dysk Kingstona z wifi i odpowiednią aplikacją, ale czort wie, jak to działa).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Oczywiście! Canon zrobił się postępowy i zmniejszył rozmiary transmitera. Za "jedyne" $600 możemy sobie wysyłać bezprzewodowo pliki. "Problem" jest tylko z kompatybilnością. Transmiter WFT-E6 działa tylko z 1Dx oraz 7D (ciekawe czy zadziała z 5D Mark III). Dzięki tej "kostce" można też zdalnie robić zdjęcia (np. za pośrednictwem komputera).

Zdalne sterowanie aparatem to chyba główny, jak nie jedyny plus rozwiązania Canona. Cenę 600$ jakoś można przełknąć, bo takie akcesorium jest naprawdę przydatne w niektórych sytuacjach, ale jego uniwersalność to smutny żart, do 5DII jest dedykowany grip wi-fi za 3000 zł i pasuje tylko i wyłącznie do jednego modelu. Z modułami do serii 1D jest nieco lepiej, bo taki moduł można podpiąć do 3 aparatów, to samo jak widać jest z tym. Lekka porażka, i chyba mało kto zapłaci 6x więcej (porównując do eye-fi) za samą możliwość sterowania aparatem przez peceta.

akustyk
08-03-2012, 02:00
Zresztą nie oszukujmy się, pecetowe wołarki plików to nie jest szczyt wygody, ACR, Lightroom, Aperture, Phase One, czy wynalazki typu DPP, czy co gorsza, Samsung/Fuji RAW Converter.

jestem jednak zdania, ze software Adobe, po dobrym opanowaniu skrotow klawiszowych (ktorych jest koszmarne zatrzesienie) jest znakomity do szybkiej pracy. a pod wzgledem funkcjonalnosci LR nie moge nic zarzucic, mnie osobiscie brakuje wylacznie opcji hurtowego zaznaczania punktow odplamkowania.

szybka praca + funkcjonalnosc = wygoda

inna kwestia... repo 0,5 TB i praca w chmurze (no bo przeciez nie na nosniku zewnetrznym, toz to jest Apple!)... nie kupuje... a w LR mi to dziala wzorowo...

pan.kolega
08-03-2012, 06:06
iPoona nie mam, ...

To chyba kluczowa informacja...

ale regularnie rechocze jak moj regularny wspolplenerowicz wyszczerza slepia, kiedy na zwyklym Androidzie podczas rozmowy sprawdzam sobie kalendarz, dodaje notatki albo w necie szukam. Apple zdaje sie juz dotarlo do poziomu multitaskingu w nowych telefonach w 2011 roku, ale nie wiem czy smiac sie z tego powodu czy plakac...

a tutaj iPhone Tip #41: Surfing Internet while Talking ze stycznia 2009.....

http://www.reelsmart.com/2009/01/27/iphone-tip-41-surfing-internet-while-talking/

Przekaż regularnemu współplenerowiczowi....samo posiadanie iPhona jeszcze nie robi posiadacza geniuszem...

Piotr_0602
08-03-2012, 09:10
Do transmisji RAWów potzrebna jest karta "Pro" - wszystkie inne transmitują tylko jpegi i filmy. Nie udało mi się ustawić "live view" co nie oznacza, że jest to niemożliwe. :-)

Jakieś konkretne modele/firmy?
Wrzuciłem w Google "karta SD wifi pro" i wyrzuca mnóstwo śmieci a nie konkretnych informacji.

dinderi
08-03-2012, 09:18
Wrzuciłem w Google "karta SD wifi pro" i wyrzuca mnóstwo śmieci a nie konkretnych informacji.
Eye-Fi guglij

Merde
08-03-2012, 09:20

Sandisk Eye-Fi.

kinimodgdynia
09-03-2012, 20:44
http://www.eye-fi.pl/pl/p/Eye-Fi-Pro-X2-SDHC-8gb/6