Zobacz pełną wersję : Apple iPhone 4S
kinimodgdynia
07-03-2012, 22:42
w iphone czasie rozmowy można normalnie korzystać ze wszystkich innych funkcji, nie wiem w czym jest problem.
z eye-fi korzystam w 5DmkII i nie ma wiekszych problemow, czasem się zwiesza i trzeba zresetować aparat (np. podczas przeglądania karty kiedy jeszcze buferują się inne zdjęcia, albo przy filmowaniu), ale do pracy reporterskiej generalnie spoko, parę razy uratowało mi tyłek. a jest bardziej praktyczne od transmittera, bo nie muszę wysyłać wcześniej opisu na serwer, mogę*zrobić później na telefonie, więc nie trzeba nosić laptopa.
Nie znam się na tym, mówię tylko, że fajnie by było. Obecne iPady przy kopiowaniu skalują pliki do 6mpix (iPad 1) i 16 mpix (iPad 2). Problemów pracy z suwaczkami również nie widzę, jak już to znając jabłko będzie problem z odpowiednim katalogowaniem plików (bo muszą to mieć w rolce), ale to wszystko. Kwestia odpowiedniego napisania oprogramowania i dostosowania go do interfejsu dotykowego.
No i "stało się", z nowym iPadem wypuścili iPhoto, czyli prościutkie jak drut narzędzie do wołania raw-ów. Generalnie ten program ma potencjał, parę fajnych ficzerów, na maku używanie tego boli, ale z tego co widziałem na iPadzie może być fajnie. Do tego pełna synchronizacja zdjęć i opisów między iOS a OS X, możliwość wypluwania plików do 19mpix, no i sam iPad z ekranem retina, 10" 2000x1500px i łączność LTE. Jest dobrze, chociaż swoje to kosztuje :)
To, plus wymieniane wcześniej eye-fi, snapseed i mobilny photoshop, i mamy całkiem przyjemne narzędzie do obrabiania, i zarządzania zdjęciami w locie. Amatorzy będą mieli fun, bo świeżo obrobione zdjęcia będą automatycznie zgrywane na komputer (przy podłączeniu do wi-fi), a pro - coraz bardziej zaawansowane narzędzia do obróbki zdjęć i szybkiej wysyłki na serwery ftp chociażby ;)
Żeby nie było tak słodko, nie wiem jak jest z ignorowaniem stylów aparatu przy zgrywaniu RAW, z możliwością robienia folderów na zdjęcia z osobnych aplikacji i formą archiwizowania plików z niego (jest jakiś dysk Kingstona z wifi i odpowiednią aplikacją, ale czort wie, jak to działa).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście! Canon zrobił się postępowy i zmniejszył rozmiary transmitera. Za "jedyne" $600 możemy sobie wysyłać bezprzewodowo pliki. "Problem" jest tylko z kompatybilnością. Transmiter WFT-E6 działa tylko z 1Dx oraz 7D (ciekawe czy zadziała z 5D Mark III). Dzięki tej "kostce" można też zdalnie robić zdjęcia (np. za pośrednictwem komputera).
Zdalne sterowanie aparatem to chyba główny, jak nie jedyny plus rozwiązania Canona. Cenę 600$ jakoś można przełknąć, bo takie akcesorium jest naprawdę przydatne w niektórych sytuacjach, ale jego uniwersalność to smutny żart, do 5DII jest dedykowany grip wi-fi za 3000 zł i pasuje tylko i wyłącznie do jednego modelu. Z modułami do serii 1D jest nieco lepiej, bo taki moduł można podpiąć do 3 aparatów, to samo jak widać jest z tym. Lekka porażka, i chyba mało kto zapłaci 6x więcej (porównując do eye-fi) za samą możliwość sterowania aparatem przez peceta.
Zresztą nie oszukujmy się, pecetowe wołarki plików to nie jest szczyt wygody, ACR, Lightroom, Aperture, Phase One, czy wynalazki typu DPP, czy co gorsza, Samsung/Fuji RAW Converter.
jestem jednak zdania, ze software Adobe, po dobrym opanowaniu skrotow klawiszowych (ktorych jest koszmarne zatrzesienie) jest znakomity do szybkiej pracy. a pod wzgledem funkcjonalnosci LR nie moge nic zarzucic, mnie osobiscie brakuje wylacznie opcji hurtowego zaznaczania punktow odplamkowania.
szybka praca + funkcjonalnosc = wygoda
inna kwestia... repo 0,5 TB i praca w chmurze (no bo przeciez nie na nosniku zewnetrznym, toz to jest Apple!)... nie kupuje... a w LR mi to dziala wzorowo...
pan.kolega
08-03-2012, 06:06
iPoona nie mam, ...
To chyba kluczowa informacja...
ale regularnie rechocze jak moj regularny wspolplenerowicz wyszczerza slepia, kiedy na zwyklym Androidzie podczas rozmowy sprawdzam sobie kalendarz, dodaje notatki albo w necie szukam. Apple zdaje sie juz dotarlo do poziomu multitaskingu w nowych telefonach w 2011 roku, ale nie wiem czy smiac sie z tego powodu czy plakac...
a tutaj iPhone Tip #41: Surfing Internet while Talking ze stycznia 2009.....
http://www.reelsmart.com/2009/01/27/iphone-tip-41-surfing-internet-while-talking/
Przekaż regularnemu współplenerowiczowi....samo posiadanie iPhona jeszcze nie robi posiadacza geniuszem...
Piotr_0602
08-03-2012, 09:10
Do transmisji RAWów potzrebna jest karta "Pro" - wszystkie inne transmitują tylko jpegi i filmy. Nie udało mi się ustawić "live view" co nie oznacza, że jest to niemożliwe. :-)
Jakieś konkretne modele/firmy?
Wrzuciłem w Google "karta SD wifi pro" i wyrzuca mnóstwo śmieci a nie konkretnych informacji.
Wrzuciłem w Google "karta SD wifi pro" i wyrzuca mnóstwo śmieci a nie konkretnych informacji.
Eye-Fi guglij
Sandisk Eye-Fi.
kinimodgdynia
09-03-2012, 20:44
http://www.eye-fi.pl/pl/p/Eye-Fi-Pro-X2-SDHC-8gb/6