PDA

Zobacz pełną wersję : Padł 24-105/4L IS

tgrzyska
16-07-2010, 15:45
Witam,
Opiszę po krótce mój przypadek z 24-105.
Szkło niezbyt stare bo 2 lata, używane amatorsko jako główny obiektyw. Zrobiłem nim może z 10 tys. zdjęć.
Zaczął się pojawiać błąd Err99, najpierw sporadycznie, potem coraz częściej, aż właściwie za każdym razem. Objawy - migotanie w wizjerze - później doszedłem do tego że przesłona świruje. Wymiana body ileś zdjęć ok, i znowu - wtedy wiedziałem, że to nie migawka, aż padł całkowicie - tzn. zepsuł się stabilnie.
Wysyłka do serwisu, diagnoza - układ przesłony (jest zintegrowany z 3 grupą soczewek) - naprawa 700,- zł. Bardzo szybko i sprawnie - jestem bardzo zadowolony.
Oczywiście próbowałem pisać do Canona, ale to nic nie dało - że to wada fabryczna itp.
Uszkodzoną część otrzymałem z powrotem i wziąłem ją na "warsztat", pod mikroskopem do inspekcji obwodów drukowanych okazało się, że pękła taśma. Wnioskuję, że to musiała być wada fabryczna, no ale cóż.
To tyle z mojego przypadku.

MaciekH
16-07-2010, 17:12
Pękła w takim stopniu, że niemożliwa byłaby samodzielna wymiana?
Pytam tak prewencyjnie...

tgrzyska
16-07-2010, 21:25
Mogę podesłać - powodzenia! Nie ma szans, a mam sztab dobrych elektroników w robocie:) Na zgięciu pękło kilka ścieżek.

conecho
21-07-2010, 20:21
Jestem na wypadzie w Ameryce Poludniowej i ten sam obiektyw mi padl. Na poczatku sam, bez nieczego slychac bylo pracujacy silniczek bzzzzyk bzzzzyk do tego blad 01. Pare dni potem przyslona przy 28 sie zamknela i tak zostalo teraz juz nic nie dziala. Bylem w servisie w Bogocie i gosc kazal czekac 3 tygodnie i 300 $ US. Zrezygnowalem, bo brak czasu. pokazal mi na swoim kompie co padlo. Jakis plasticzzek ze szkielkiem chyba, i od tego szla tasma. Czy ktos wie jak ta czesc sie nazywa dokladnie i jak to wyglada, moze jakies fotki, albo pomysly jak taki obiektyw rozkrecic i zobaczyc czy padla tasma. bo jesli tak to nie wart jest 300 dolcow. Prosze o pomoc, z gory dziekuje.

gietrzy
22-07-2010, 06:47
Prosze o pomoc, z gory dziekuje.
Spróbuj pogadać z szefem Canon'a. Zacznij delikatnie i poproś o wypożyczenie szkła na czas twojej wizyty.
Raczej spróbowałbym innego serwisu by potwierdzić czy rzeczywiście padła część za $300.
Jeśli nie Canon to spróbuj znaleźć jakiś lens rental, jeśli nie ma to kup Sigmę/Tamrona (najtańszy lens), Tamron 28-300VC - $600, Sigma 28-300 - $300.

PawelB
22-07-2010, 10:10
tgrzyska, możesz mi podać adres serwisu? Mam to samo i podaną cenę 900 zł.

conecho
26-07-2010, 08:01
tgrzyska, możesz mi podać adres serwisu? Mam to samo i podaną cenę 900 zł.

http://www.cla.canon.com/Colombia/Spanish/service_result/227/