Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7

micles
14-11-2011, 18:56
Dlaczego korekcja +2,5EV w zakładce Basic działa inaczej niż Graduated Filter +2,5EV nałożony na całe zdjęcie (obszar przejścia ustawiony poza zdjęciem)? (wygląda na to, że kolejność działania na obraz to : Graduated Filter > Blacks > Exposure, bo to właśnie głównie w obcięciach czerni jest duża różnica)Kontynuując pytanie, w formie trochę rozszerzonej : czy ktoś wie jaka jest kolejność nakładanych na RAWa opcji?

7four
14-11-2011, 22:11
Wracając do tematu:
Chyba mnie szlag trafi, zaksięgowało mi drugą transakcję:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/8086/adobetransakcja.jpg)

Rozpatrzenie reklamacji pewnie będzie teraz trwało z miesiąc...
Do pierwszego mi wprawdzie nie braknie, ale to pierwsza transakcja kartą w nowym banku i od razu taka wtopa... Grrr!

Ciekawe że są to dwie różne kwoty.

micles
14-11-2011, 22:28
W euro dość podobne ;)

niubie
15-11-2011, 11:29
Darmową wysyłkę dostałem przy ponownym zamówieniu także finalnie 674,59 PLN
Teraz czekam na paczkę.

Kolejność nie ma znaczenia - efekt ten sam będzie w LR3 na pewno.
http://lightroomkillertips.com/2011/why-lightroom-workflow-doesnt-matter/

micles
15-11-2011, 11:59
Wiem, że kolejność moich działań nie ma znaczenia, ale chcę poznać kolejność nakładania działań zaimplementowaną przez lightrooma :)

niubie
15-11-2011, 22:39
Wiem, że kolejność moich działań nie ma znaczenia, ale chcę poznać kolejność nakładania działań zaimplementowaną przez lightrooma :)
Tego to raczej nikt nie wie poza pracownikami adobe i raczej tą wiedzą się nie dzielą z nikim

akustyk
15-11-2011, 22:42
Tego to raczej nikt nie wie poza pracownikami adobe i raczej tą wiedzą się nie dzielą z nikim
a co takiego tajemnego i niewiarygodnego mialoby byc w tej wiedzy?

micles
15-11-2011, 22:48
Możnaby to ogarnąć metodą doświadczalną, ale jakoś nie mam zapału. Wiem tylko, że jak w grę wchodzą korekcje większe niż +1EV, to lepiej robić je z poziomu Graduated Filters (gradient poza obrazem, więc na całym obrazie mamy "100% efektu"), żeby mieć większą możliwość regulowania czerni.

filharmoniusz
20-11-2011, 15:24
Mam pytania odnośnie importu rawów, picture styles i profilów kolorystycznych LR2.

1. LR2 zawsze domyślnie ustawia mi profil kolorystyczny Adobe Standard, a ja bym chciał przy imporcie zawsze domyślnie Camera Standard. Da się to zmienić gdzieś w ustawieniach LR2?

2. zanim pierwszy raz zobaczymy podgląd rawa w LR, trochę to trwa, ale przez te pierwsze kilka sekund naszym oczom ukazuje się wstępny obrazek o nieco innej kolorystyce. Czy to jest:
a) kolorystyka domyślnego profilu aparatu Camera Standard? (takie mam wrażenie)
b) podgląd tego obrazka, który widzieliśmy na ekraniku LCD uwzględniający Picture Styles?
c) jeszcze coś innego?

3. Jeżeli LR przez chwile wyświetla podgląd taki jak z LCD aparatu, a później ładuje swój podgląd, to można wrócic do tego wcześniejszego obrazka? Czy w takim celu nie pozostaje nam nic innego, jak korzystac z DPP (bo domyślam się, że DPP potrafi wyświetlić dokładnie ten podgląd, co na LCD aparatu?)

strideer
20-11-2011, 15:27
1. Tak. Po zaimportowaniu zdjęcia przechodzisz do modułu Develop, nie ruszasz żadnych suwaków tylko zjeżdżasz na ostatni panel Camera Calibration, wybierasz profil który chcesz, następnie przytrzymując Alt wciskasz przycisk Set Default na samym dole prawego panelu i wybierasz Update to Current Settings.

2. Podgląd JPEG zaszyty w pliku RAW.

3. DPP lub JPEG prosto z aparatu.

niubie
21-11-2011, 14:45
a co takiego tajemnego i niewiarygodnego mialoby byc w tej wiedzy?
Raczej firma, która poświęciła czas i pieniądze, żeby coś wymyślić, nie rozdaje tego na prawo i lewo za darmo.

http://www.amazon.co.uk/Black-Friday-Deals/b/ref=amb_link_161613127_2?ie=UTF8&node=161428031&pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=right-top&pf_rd_r=0732N31ZMVEQJ38WBJ2E&pf_rd_t=101&pf_rd_p=262893727&pf_rd_i=350613011
LR3 za 120GBP
limitowana ilość i czas promocji

Merde
26-11-2011, 15:33
No i doczekałem się zwrotu kasy:

źródło (http://img853.imageshack.us/img853/6499/adobezwrot.jpg)

Jak widać, ze względu na różnice kursów jeszcze na tym zamieszaniu zarobiłem ;-)

Ostatecznie Lr kosztował mnie 711,67 zł.

luka080
28-11-2011, 19:45
Witam!

Przejrzałem trochę tematów tutaj na forum, trochę poczytałem różnych artykułów z tego co znalazły google, ale nic nie dało mi jednoznacznej odpowiedzi.

Na ogół robię zdjęcia w RAWach, następnie przeprowadzam selekcję i obróbkę w lightroomie i wywołuje w JPG (jakość 90%), w rozmiarze 1920 na dłuższym boku i rozdzielczości 300. O ile z rozmiarem raczej nie mam większych problemów, taka rozdzielczość pozwala nawet nieco powiększyć zdjęcie, jeśli to konieczne, bez znacznych strat.
Wszak mam problem z tym, że zmiana czegokolwiek w RAW-ie przy pomocy Lightrooma jest bajecznie prosta. Grzebanie w JPG przy pomocy Ligtrooma, a nawet PS, nie dość, że jest bardziej pracochłonne, do tego zazwyczaj ciężko wyciągnąć porównywalną jakość do zdjęć wołanych z RAW-ów.
Kilka dni temu musiałem odgrzebać stare zdjęcia określonego typu (akurat panoramy). O ile ponowne złożenie panoram po innej obróbce z RAW-ów było proste, o tyle z JPG-ów był większy kłopot. A niestety, pewnie nie tylko ja tak mam, gdy wywoływałem dane zdjęcia, bardziej podchodził mi pewien typ obróbki, teraz jak patrze na te zdjęcia, sporo bym chciał zmienić.

Problem w tym, że RAW-y sporo ważą, JPG są bardzo przystępne rozmiarowo, ale nie są przyjazne ponownej obróbce. Przewinął mi się przez myśl format DNG. Rzekomo łączący zalety obydwu typów plików - mniejszy niż RAW, łatwy w obróbce jak RAW.

Zrobiłem sobie takie małe porównanie rozmiarowe wśród plików w jakich zapisuje Lightroom.

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/593/porownaniey.png/)

Dla jednego zdjęcia są dwa pliki DNG. Jedno z podglądem, drugie bez (wiadomo - większe z podglądem).

No i teraz sam się zastanawiam czy dobrze dobieram parametry zapisu zdjęcia, tj.: rozmiar, rozdzielczość, rozszerzenie. Co byście poradzili, aby wilk był syty i owca cała? Moje "porównanie" nie odpowiedziało mi jednoznacznie na to pytanie.

Przeszukałem forum pod frazami archiwizacji zdjęć, DNG, itp. Nie znalazłem wypowiedzi, która by mi pomogła w moim problemie, co wcale nie znaczy, że takiej nie ma.

Pozdrawiam.

micles
28-11-2011, 23:03
Tutaj nie ma "wilk syty i owca cała". Jedyne z czego mógłbyś obrzezać RAWa to metadane, które ważą pewnie 0,1% całego RAWa. Na potwierdzenie możesz np skompresować RAWy i zobaczyć jaki współczynnik kompresji uda ci się uzyskać - strzelam że coś koło 97%, czyli bardzo niewiele.

Jak za dużo ci ważą, to rób w sRAWach, albo lepiej selekcjonuj. W dzisiejszych czasach (no, może we "wczorajszych" - przed zalaniem fabryk dysków twardych :D) archiwizacja pojedynczego zdjęcia kosztuje bardzo mało w porównaniu do np analoga :)

P.S. Co to jest rozdzielczość 300?

luka080
28-11-2011, 23:05
Akurat przez tymi kłopotami "dyskowymi" wyposażyłem się w dość ładną sztukę, ale oszczędności nigdy dość.
Mówisz, żeby próbować sRaw? A DNG? Jakieś doświadczenia?

strideer
28-11-2011, 23:35
Nie bardzo rozumiem, czego byś chciał się tutaj dowiedzieć - w jakim formacie trzymać zdjęcia? Ja pliki CR2 konwertuję do DNG, bo z plikami DNG szybciej pracuje się w Lightroomie (z włączonym zapisem XMP w plikach źródłowych). DNG są mniejsze od CR2 o podgląd obrazu, który lustrzanki zapisują razem z surowymi danymi (zdaje się w EOS-ach jest to rozmiar Large z mocniejszą kompresją). Można zapisywać duże podglądy do DNG, ale moim zdaniem jest to bezsensowne - komputer wygeneruje co potrzebuje w sekundę, a oszczędza się przy tym kilka MB na zdjęciu. Co do rozmiarów - DNG domyślnie są zapisywane z kompresją LZW (bezstratną), podobnie do CR2 (chociaż tutaj nie jestem pewny stosowanego algorytmu kompresji, poza tym że jest on bezstratny). Oba formaty pozbawione podglądów dają pliki o bardzo zbliżonym rozmiarze dla danego zdjęcia. Zaletą CR2 jest to, że można taki plik edytować w oprogramowaniu Canona. W przypadku mojego workflow ten jeden punkt wyczerpuje listę walorów CR2 nad DNG.

Merde
28-11-2011, 23:56
Ja pliki CR2 konwertuję do DNG, bo z plikami DNG szybciej pracuje się w Lightroomie

I niestety wcale w DPP, dlatego też konwersję całej kolekcji CR2 do DNG sugeruję mocno przemyśleć.

strideer
29-11-2011, 00:00
Jak dla mnie jedyna przewaga DPP nad Lightroomem tkwi w pokręconym algorytmie interpolacji obrazu w oprogramowaniu Adobe, powodującym, że czasem pojawia się sztuczny szum potrafiący przejść w (nie)sławne "mazing artifacts". Na szczęście jest to zjawisko niezbyt częste i do ogarnięcia na poziomie plików DNG przy pomocy CornerFixa. DNG są obsługiwane przez inne czołowe oprogramowanie do RAW-ów typu C1 i DxO, więc między bajki włożyłbym ewentualny argument, że nie będzie czym wywołać kiedy Adobe już padnie. No ale jak ktoś lubi DPP to oczywiście DNG nie jest dobrą opcją.

luka080
29-11-2011, 09:46
P.S. Co to jest rozdzielczość 300?
300 PPI

Nie bardzo rozumiem, czego byś chciał się tutaj dowiedzieć - w jakim formacie trzymać zdjęcia?
Mniej więcej. Do tej pory trzymałem w JPG i nie jestem zadowolony, zaś CR2 jest po prostu duży. Dlatego pytam czy jest jakaś alternatywa, łącząca zalety obydwu formatów?
Polecałbyś DNG bez podglądu?

strideer
29-11-2011, 10:09
Taką alternatywą jest 8-bitowy TIFF z kompresją ZIP lub LZW - bezstratny i zazwyczaj trochę mniejszy od formatu RAW. Do tego zdjęcie masz wywołane, wyedytowane i gotowe do zmniejszenia do pokazania w sieci (w JPEG) lub do wydruku.

W Twoim pytaniu jest zawarta pewna nieścisłość logiczna - RAW nie jest alternatywą dla JPEG i vice versa. Pierwszy format (niezależnie czy będzie to CR2 z zaszytym 2-3 MB JPEG-iem, czy DNG bez tego) zawiera trochę więcej danych o obrazie od TIFF-a czy JPEG-a, dlatego jest (na ogół) większy od obu wymienionych sposobów zapisu. Dzięki temu masz możliwość poprawienia balansu bieli, korekty ekspozycji i odszumiania w o wiele większym zakresie niż po przekształceniu danych surowych w bitmapę JPEG i TIFF. Z drugiej strony w RAW-ie nie zapiszesz różnych poprawek edycyjnych i retuszerskich. Z tych powodów dane surowe i bitmapy są formatami się uzupełniającymi, a nie zastępującymi. Ja korzystam z obu - RAW (DNG) z osadzonymi metadanymi XMP (opisującymi obróbkę w Lightroomie) w celach archiwalnych oraz wyedytowany TIFF w celach użytkowych. Nie wiem ile zdjęć robisz, ale w moim przypadku całe archiwum RAW + TIFF z ostatnich dziesięciu lat zabiera około 200 GB, czyli dziesięć razy mniej niż mają obecnie dyski twarde (czyli wielkość plików nie ma już znaczenia dla sposobu przechowywania).

Merde
29-11-2011, 12:13
Jak dla mnie jedyna przewaga DPP nad Lightroomem tkwi w pokręconym algorytmie interpolacji obrazu w oprogramowaniu Adobe

A jak dla mnie - w kolorach. Niestety, czasami jest to przewaga miażdżąca i po prostu lepiej jedno czy dwa zdjęcia wywołać w DPP zamiast rzeźbić pół godziny w Lightroomie. Poza tym "drobiazgiem" Lr rozkłada oprogramowanie firmowe Canona na łopatki.

micles
29-11-2011, 13:39
300 PPIA wiesz, że to nie ma żadnego wpływu na jakość zdjęcia wyświetlanego na monitorze?

luka080
29-11-2011, 17:38
Taką alternatywą jest 8-bitowy TIFF z kompresją ZIP lub LZW - bezstratny i zazwyczaj trochę mniejszy od formatu RAW. Do tego zdjęcie masz wywołane, wyedytowane i gotowe do zmniejszenia do pokazania w sieci (w JPEG) lub do wydruku.

W Twoim pytaniu jest zawarta pewna nieścisłość logiczna - RAW nie jest alternatywą dla JPEG i vice versa. Pierwszy format (niezależnie czy będzie to CR2 z zaszytym 2-3 MB JPEG-iem, czy DNG bez tego) zawiera trochę więcej danych o obrazie od TIFF-a czy JPEG-a, dlatego jest (na ogół) większy od obu wymienionych sposobów zapisu. Dzięki temu masz możliwość poprawienia balansu bieli, korekty ekspozycji i odszumiania w o wiele większym zakresie niż po przekształceniu danych surowych w bitmapę JPEG i TIFF. Z drugiej strony w RAW-ie nie zapiszesz różnych poprawek edycyjnych i retuszerskich. Z tych powodów dane surowe i bitmapy są formatami się uzupełniającymi, a nie zastępującymi. Ja korzystam z obu - RAW (DNG) z osadzonymi metadanymi XMP (opisującymi obróbkę w Lightroomie) w celach archiwalnych oraz wyedytowany TIFF w celach użytkowych. Nie wiem ile zdjęć robisz, ale w moim przypadku całe archiwum RAW + TIFF z ostatnich dziesięciu lat zabiera około 200 GB, czyli dziesięć razy mniej niż mają obecnie dyski twarde (czyli wielkość plików nie ma już znaczenia dla sposobu przechowywania).
Zdjęć robię niewiele, bo tylko amatorsko. Ten rok jest w ogóle "kryzysowy". Ale to nieistotne.

W moim przypadku, nie mam właściwie potrzeby trzymania zdjęć gotowych do publikacji, np. w JPG. Używam i jako przeglądarki i jako "wywoływarki" LR, więc eksportowanie wybranych zdjęć, w celu np. udostępnienia komuś nie jest problemem. Co więcej, sam do przeglądania zdjęć używam LR, więc nie mam potrzeby mieć JPG. Tym bardziej, że z RAWa mogę mieć JPG praktycznie w każdej chwili.

W związku z tym, przejdę chyba na format DNG, bez podglądu i zobaczę jak się będzie sprawdzał.

A wiesz, że to nie ma żadnego wpływu na jakość zdjęcia wyświetlanego na monitorze?
Jeśli się nie mylę to przy druku ma znaczenie. Rzadko drukuje, ale zdarza się.
Chyba, że się mylę.

micles
29-11-2011, 18:25
eksportowanie wybranych zdjęć, w celu np. udostępnienia komuś (...) Tym bardziej, że z RAWa mogę mieć JPG praktycznie w każdej chwili.Tak, ale całej obróbki w Lightroomie czasami zrobić nie idzie - im więcej na RAWie, tym lepiej, ale sam retusz to już raczej w Photoshopie.
Jeśli się nie mylę to przy druku ma znaczenie. Rzadko drukuje, ale zdarza się.
Chyba, że się mylę.Dla fotografów tylko "sucha wartość", która rzutuje (achh, ta informatyka) wymiary w pixelach na wymiary w calach, czyli po ludzku : mówi jakie wymiary będzie miała nasza odbitka, jeżeli użyjemy do druku oprogramowania, które bezmyślnie z tej wartości skorzysta. Najczęściej jednak to inne parametry są "na sztywno" - jak oddajemy zdjęcia do labu, to nie mówimy, że "moja fota ma tyle i tyle pix i poproszę ją w tyle i tyle dpi" tylko "moja fota ma tyle i tyle pix i poproszę ją w tyle i tyle cm", i przy tym rozwiązaniu dpi wyznacza się dynamicznie, że tak to brzydko ujmę.

molsar
30-11-2011, 00:16
czy nie brakuje wam opcji "wylacz kompa po eksporcie" w LR?
czlowiek slenczy i czeka zeby zrobil JPG...i tak naprawde nie wiedz ile to zajmie.
szczegolnie wieczorami...
:P

micles
30-11-2011, 04:07
Są programy do wyłączania kompa z bardzo wyrafinowanymi triggerami, jednym z przydatnych w tej sytuacji byłby warunek coś na kształt "wyłącz po 5min pracy CPU poniżej 50%". Poszukaj, a znajdziesz. Keywordy do google : shutdown computer cpu load.

luka080
30-11-2011, 19:50
Tak, ale całej obróbki w Lightroomie czasami zrobić nie idzie - im więcej na RAWie, tym lepiej, ale sam retusz to już raczej w Photoshopie.Dla fotografów tylko "sucha wartość", która rzutuje (achh, ta informatyka) wymiary w pixelach na wymiary w calach, czyli po ludzku : mówi jakie wymiary będzie miała nasza odbitka, jeżeli użyjemy do druku oprogramowania, które bezmyślnie z tej wartości skorzysta. Najczęściej jednak to inne parametry są "na sztywno" - jak oddajemy zdjęcia do labu, to nie mówimy, że "moja fota ma tyle i tyle pix i poproszę ją w tyle i tyle dpi" tylko "moja fota ma tyle i tyle pix i poproszę ją w tyle i tyle cm", i przy tym rozwiązaniu dpi wyznacza się dynamicznie, że tak to brzydko ujmę.

Prawdę mówiąc nigdy nie lubiłem tego typu zagadnień w fotografii i zawsze traktowałem je po macoszemu. Konkludując Twoją wypowiedź, lepiej zostawić w większym rozmiarze JPG-i czy ustawić większą rozdzielczość PPI?

strideer
30-11-2011, 19:54
Rozdzielczość w przeliczeniu na cal (dpi, ppi) ma znaczenie w momencie kiedy zamieniasz obraz w pamięci komputera na obraz na papierze lub wówczas, kiedy określasz rozmiar obrazu w centymetrach lub calach (w momencie tworzenia lub zapisywania pliku). Rozdzielczość na cal nie ma absolutnie znaczenia, kiedy posługujemy się miarą w (mega)pikselach.

bajej
05-12-2011, 13:30
hej

ostatnio zauwazylem, ze obrazu w LR wygladają ciut inaczej niż te, które później zapisuje w jpg, co mi trochę przeszkadza. Pliki w LR mają jakby ciut inny kotrast, moze nawet lekko cieplejsza barwę. O co chodzi? Wszedzie mam ustawiony profil sRGB

http://i41.tinypic.com/b88pc1.jpg - screenshot z LR
http://i42.tinypic.com/16bc5fo.jpg - to samo zdjęcie wyeksportowane do jpg

Jakieś pomysły?

Lukas87
13-12-2011, 21:43
Miałem podobnie gdy komp był podłączony do TV. W ustawieniach TV zmieniłem profil wyświetlania i było ok. Popróbuj w ustawieniach monitora.

G11
13-12-2011, 22:34
Importuję za pomocą LR zdjęcia z karty na dysk w komputerze. Zapisuję w katalogach po dacie wykonania np. W katalogu 2011 są katalogi z miesiącami a w nich dni.
Na dysku zewnętrznym zapisują się jednak w katalogch z datą w dniu ściągnięcia a nie datą wykonania. Co trzeba zmienić w ustawieniach aby zdjęcia katalogowały się tak samo?

Giraff
17-12-2011, 14:59
Bajej,
a możesz napisać, jakich aplikacji używasz do podglądu finalnej fotografii? Jeżeli używana przez Ciebie aplikacja nie obsługująca profili kolorów, to należy się spodziewać, że będziesz widział różnice.

Jeżeli natomiast używasz czegoś, co poprawnie posługuje się profilami kolorów proponuję przyjrzeć się - podobnie jak kolega Lukas87 napisał - Twoim ustawieniom wyświetlania profili kolorów w monitorze. Domyślnie np. Windows 8 - profil kolorów RGB nie jest ustawiony.

Daj znać, czy sugestie na coś Cię naprowadziły...

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

G11,
jeżeli podczas importu używasz opcji "Makea second copy to:" z menu "Import" Lightoom to muszę Cię zmartwić...

http://tinypic.com/r/10x5we1/5

Opcja ta służy do wykonywania tylko TYMCZASOWEJ kopii fotografi i póki co Adobe nie przewidziało opcji duplikowania układu folderów, nazwenictwa plików, meta-danych czy też ustawień z modułu "Develop". Stąd też brak oczekiwanych przez Ciebie dat, czyli pliki zapisaywane są z datą dnia importu.

My Nick
26-12-2011, 16:28
Czy jak kupię teraz to będę miał aktualizacje do końca ulepszania wersji 3 ?

allxages
26-12-2011, 17:00
Tak..

G11
26-12-2011, 17:26
Dzięki za odpowiedź Giraff. To co piszesz jest dziwne bo przed przeinstalowaniem systemu właśnie tak przez ponad rok zapisywało mi kopie na dysku zewnętrznym a teraz tylko po dacie zgrywania z karty.

Boobsoon
27-12-2011, 15:59
Witajcie dawno nie było mnie na forum. Ale jak to się mowi - ' gdy trwoga to do Boga '
Przejżalem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moj problem i co prawda zetknęlem sie z takim pytaniem , lecz nikt nie udzielił na nie odpowiedzi.
Rzecz w tym , że nie widzę podglądu obrazów w Lr sprawdzałem wszelkie wersje zaczynające sie na 3.x. Jeśli chodzi o ten problem dzieje się to samo z siebie. Miałem już niegdyś ten problem , a rowiązaniem byl format. Teraz mam nowszy komputer , Lr do tej pory działał jak powinien. Przez jakiś czas nie odpalem programu aż wczoraj chciałem doszlifowac zdjęcia z wigilii a tu ZONK ! Kiedy wybieram zdjecia do importu widze ich podglad , miniaturki itd. Natomiast kiedy juz sie zaimportują widze tylko prostokąty z nazwami zdjęć, kiedy kliknę w miniaturke ładuje się podglad z tym ze szarego prostokąta.
Jesli chodzi o inne programy to cs Bridge , photoshop , camera Raw działa prawidłowo przy tych samych plikach..

prosze niech znajdzie się ktoś mądry i powiem mi co mam z tym fantem zrobić .

micles
27-12-2011, 16:09
Ja bym spróbował nie trzymać całego archiwum w jednym katalogu Lightrooma (w sensie w jednym .lrcat), i starał się nie przenosić plików źródłowych w inne miejsca niż te, z których zostały zaimportowane do Lightrooma.

Boobsoon
27-12-2011, 16:18
Okej no można probować , ale co jeśli przed chwilą usunęlem Lr wyczyscilem wszystkiego jego foldery i zainstalowalem od nowa. Swieżo dodanych zdjęc także nie widzę ! ;(

Giraff
27-12-2011, 16:23
Boobsoon,
* czy ta przypadłość dotyczy zarówno plików RAW jaki i JPEG?
* kojarzysz, czy w między czasie - od odstatniego uruchomiania Lr - instalowałeś jakieś łatki np.: dla Camera RAW?

Swieżo dodanych zdjęc także nie widzę ! ;(
...to zdjęć czy miniatur (thumbails) nie widzisz?

Boobsoon
27-12-2011, 16:40
Tak tak , przypadłość tyczy sie zarówno jpgów jak i CR2 .
Sprostuję koledze - widzę podglad zdjęć do momentu kliknięcia ' importuj' , następnie program mieli tam sobie i widze tylko miejsca w ktorych powinny być zdjecia oraz ich nazwe. Z tą łatką to bardzo dobre pytanie . Mozliwe jest ze aktualizowalem system, ale czy czy Camera Raw.. nie pamietam.
Masz jakąs teorię ?
Dokladnie tak to wygląda.....

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/856/54895836.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

strideer
27-12-2011, 16:43
Wejdź sobie do folderu, gdzie masz plik katalogu Lightrooma z rozszerzeniem .lrcat. Tam będzie odpowiadający podfolder z nazwą katalogu i dopiskiem "Previews". Skasuj go. Otwórz z powrotem Lightrooma i zobacz czy pomogło.

Boobsoon
27-12-2011, 16:50
gdzie domyślnie znajduje się ten katalog ?

strideer
27-12-2011, 16:51
W "Moich obrazach"? Serio, nie wiem.

Boobsoon
27-12-2011, 16:54
Tak tez myślalem , ze o tym mowisz , ale to niestety nie to...
Czy może ktoś coś jeszcze moze zasugerować?

Merde
27-12-2011, 17:18
Czy może ktoś coś jeszcze moze zasugerować?

Tak, przeszukanie zawartości dysku pod kątem występowania *.lrcat.

Giraff
27-12-2011, 17:23
To jeszcze 2 dodatkowe pytania:
* sposób importowania zdjęć : czy importujesz przez czytnik kart, z dysku czy też moze bezpośrednio z aparatu? możesz spróbować czy np.: z dysku import jest bezproblemowy, a z karty nie. Kiedyś Lr miał problemy z czytaniem zdjęć bezpośrednio z aparatu i generowaniem miniatur ... ale zanim ckolwiek zrobisz to wcześniej zacznij od
* sprawdzenia, czy czasem nie masz problemów ze sterownikiem do karty graficznej: polecam artykuł http://kb2.adobe.com/cps/402/kb402376.html

Daj znać co Ci z tej lektury wyszło dobrego.

Merde,
można szybciej - polecam użycie opcji : CTRL + ALT + , w Lightroom.

Później GENERAL > LOCATION (klikamy SHOW) i Explorer pokaże nam katalog gdzie trzymany jest plik LRCAT

Boobsoon
27-12-2011, 17:42
A wiec tak , zdjęcia prznoszę poprzez czytnik kart wbudowany w kompa, no i wiadomo starsze zdjęcia mam na dysku twardym komputera. Z aparatu nigdy. Genarlanie ze wsząd import jest problemowy, nic nie pomaga kasowanie lub tworzenie nowgo katalgou lrcat.

Co do lekturki - poczytalem pozmienialem te profile jak sugerowali , lecz niestety nic mi to nie pomoglo. Nie sądze , żebym miał problem z karta grafiki bo jak pisałem wczesniej uzywalem na tym kompie Lr wczesniej od ponad roku bez problemow.
Heeeeeeeeeeeeeeeej ! Giraff ma rację! uszkodzony byl jeden z profili kolorow , co było przyczyną tego całego zmiaszania . odpowiedz znajduje siętu , gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem :

"If the profile you were using was damaged, and it was supplied by the monitor manufacturer, try replacing the file with a new copy. The color profile could have been provided on a CD that came with the monitor. It's also possible that you can download it from the manufacturer's website. Open the C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color directory, delete the old profile, and copy the new profile into the same directory. Then open the display color management settings through the Control Panel (as in Solution 3 above) and add the profile to the monitor."

całość na http://kb2.adobe.com/cps/402/kb402376.html

Dzięki wielkie kolego :)

Giraff
28-12-2011, 15:29
Bardzo się cieszę, że mogłem pomóc.

kamgre
07-01-2012, 13:40
Witam! Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć w jaki sposób presety camery raw przekonwertować na presety do lightrooma?

blackninja
07-01-2012, 16:45
Witam! Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć w jaki sposób presety camery raw przekonwertować na presety do lightrooma?

W drugą stronę to łatwo. Wystarczy użyć programu LR2ACR. Z Twoim przypadkiem można poradzić sobie trochę dookoła, ale się sprawdza.
1. otwierasz rawa w acr
2. stosujesz odpowiedni preset
3. z zakładki "Ustawienia domyślne" wybierasz "Eksportuj ustawienia do xmp"
4. otwierasz następnie tego samego rawa w LR, zostanie wczytany z ustawieniami z pliku xmp.
5. na podstawie tego pliku tworzysz preset w LR.

Może jest szybszy i łatwiejszy sposób. Ten na pewno działa i dość szybko można przenieść ustawienia do presetów w LR.

kamgre
08-01-2012, 09:31
Dzięki bardzo.:)

maki1000
08-01-2012, 10:48
Czy jest możliwość wywołania zdjęć z automatu? Jak domtej pory sobie z tym nie poradziłem. Powiedzmy pierwszą fotkę ustawiam expozycję na auto i wb tez. Teraz kopiuję ustawienia do reszty zdjęć i kupa. Kolejne fotki nie ustawia na auto tone tylko daje im wartości z pierwszej fotki.

Giraff
08-01-2012, 15:59
Trochę zbyt lakonicznie opisałeś swój workflow, stąd moje pytanie - powiedz mi, proszę, czy do opisanej procedury używasz funkcji Copy Settings (CTRL+SHIFT+C oraz CTRL+SHIFT+V) ? Czy może jakoś inaczej podchodzisz do tego zagadnienia?

Jeżeli używasz Copy Settings, to w oknie dialogowym nie zaznaczasz opcji przy White Balance oraz Exposure - wszystkie inne parametry, które zostaną zaznaczone Lightroom zastosuje do kolejnych zdjęć.

allxages
08-01-2012, 16:13
Pytanie do prosów :D
Czy da się w jakiś sposób (bezpośrednio chyba nie) modyfikować krzywą na poszczególnych kanałach RGB?

blackninja
08-01-2012, 17:10
Czy jest możliwość wywołania zdjęć z automatu? Jak domtej pory sobie z tym nie poradziłem. Powiedzmy pierwszą fotkę ustawiam expozycję na auto i wb tez. Teraz kopiuję ustawienia do reszty zdjęć i kupa. Kolejne fotki nie ustawia na auto tone tylko daje im wartości z pierwszej fotki.

Zrób sobie kolego w module Develop preseta. Na jednym z rawów ustaw WB Auto i Auto Tone. Potem utwórz preseta, w którym tylko te ustawienia będą kopiowane. Możesz potem z tymi ustawieniami wczytywać rawy do LR albo ustawić na jednym i synchronizować. U mnie działa.

Pozdrawiam.

Giraff
08-01-2012, 17:52
Czy da się w jakiś sposób (bezpośrednio chyba nie) modyfikować krzywą na poszczególnych kanałach RGB?

Lightroom operuje ciut inaczej na krzywych niż Photoshop, stąd brak wsparcia dla tego typu opracji.

Gdzieś czytałem, że w wersji 4 Adobe ma umożliwić pracę na osobnych kanałach, tylko jakoś nie bardzo w to wierzę... Lightroom nie ma na celu zastąpienia PS, więc pewnie to tylko plotka.

strideer
08-01-2012, 19:02
Lightroom operuje ciut inaczej na krzywych niż Photoshop, stąd brak wsparcia dla tego typu opracji.

Gdzieś czytałem, że w wersji 4 Adobe ma umożliwić pracę na osobnych kanałach, tylko jakoś nie bardzo w to wierzę... Lightroom nie ma na celu zastąpienia PS, więc pewnie to tylko plotka.

I raczej nigdy nie zastąpi, bo wątpię, by dodane zostały jakieś funkcje do retuszu. A korekcja koloru na krzywych to jedno z najbardziej podstawowych narzędzi, zresztą już chyba oferowane przez większość aplikacji u konkurencji.

allxages
08-01-2012, 19:37
A co ma korekcja na krzywych do retuszu, bo na retuszu to się nie znam wcale, a korekcja na kanałach kojarzy mi się z ustawieniem kolorów jednak?

strideer
08-01-2012, 19:38
A co ma korekcja na krzywych do retuszu, bo na retuszu to się nie znam wcale, a korekcja na kanałach kojarzy mi się z ustawieniem kolorów jednak?

No właśnie nie ma nic, dlatego wprowadzenia operacji na krzywych do Lightrooma można się spodziewać i oczekiwać :-)

allxages
08-01-2012, 19:43
A OK. Prawie nie spałem od 2 dni i źle przeczytałem Twój post.

Swoją drogą, wiadomo coś kiedy LR4 można się spodziewać?

strideer
08-01-2012, 19:44
Pakiet CS6 to chyba czerwiec, więc zapewne w podobnym czasie.

allxages
08-01-2012, 19:54
Tak sobie czytam to: http://www.computer-darkroom.com/lightroom_b4/lightroom_b4_1.htm

I w sumie raczej pierdoły niż jakieś nowe funkcje. A lokalne zmiany WB/czegokolwiek + korekcja poszczególnych kanałów byłaby przydatna.

W przyszłym tygodniu chyba usiądę do Aperture i Capture One. Chociaż przyzwyczaiłem się i lubię LR, to może warto sprawdzić konkurencję :)

maki1000
08-01-2012, 20:56
Zrób sobie kolego w module Develop preseta. Na jednym z rawów ustaw WB Auto i Auto Tone. Potem utwórz preseta, w którym tylko te ustawienia będą kopiowane. Możesz potem z tymi ustawieniami wczytywać rawy do LR albo ustawić na jednym i synchronizować. U mnie działa.

Pozdrawiam.

Dzięki o to mi chodziło teraz działa jak trzeba.
Macie może jakieś swoje magiczne :) presety do ustawień auto? PM oddaję 300 obrobionych zdjęć, jednak niektórzy strasznie chcą resztę bez obróbki. Więc przydało by się przynajmniej automatem liznąć te fotki. Co poza auto tone i auto wb ustawiacie w takim presecie?

Swoją drogą, też Wam tak auto WB w Lightroom 3 ucieka w niebieski? Pipetką jak kliknę na naturalnej szarości jest ok.

blackninja
08-01-2012, 22:58
Dzięki o to mi chodziło teraz działa jak trzeba.
Macie może jakieś swoje magiczne :) presety do ustawień auto? PM oddaję 300 obrobionych zdjęć, jednak niektórzy strasznie chcą resztę bez obróbki. Więc przydało by się przynajmniej automatem liznąć te fotki. Co poza auto tone i auto wb ustawiacie w takim presecie?

Swoją drogą, też Wam tak auto WB w Lightroom 3 ucieka w niebieski? Pipetką jak kliknę na naturalnej szarości jest ok.

Ja nie używam żadnych ustawień Auto. Nie po to robię w rawach, żeby zamiast softu aparatu soft komputerowy za mnie decydował jak ma zdjęcie wyglądać. Jeżeli "odrawiam" zdjęcia, które nie muszą być dopieszczone to pracuję partiami podobnych pod względem naświetlenia i WB. Obrabiam pierwsze, resztę synchronizuję itd. Aż tak dużo czasu to nie zajmuje a efekty duuużo lepsze niż na jakiś tam Auto. Chyba, że robisz zdjęcia zawsze na tej samej sali, w tym samym kościele i w identycznych warunkach oświetleniowych.

niechcemisie
09-01-2012, 08:02
Panowie gdzie w LR ustawić jako profil wyjściowy kolorów ten, który mam ustawiony w puszcze? Będę wdzięczny za informację.

Giraff
09-01-2012, 08:49
allxages

W przyszłym tygodniu chyba usiądę do Aperture i Capture One. Chociaż przyzwyczaiłem się i lubię LR, to może warto sprawdzić konkurencję :)

Z tego co się orientuję to w przypadku Aperture 3 praca na osobnych kanałach jest jak najbardziej możliwa.

Panowie gdzie w LR ustawić jako profil wyjściowy kolorów ten, który mam ustawiony w puszcze? Będę wdzięczny za informację.

Niechcemisie,
dla plików TIFF, JPEG, PSD Lightroom używa profilu kolorów który jest ustawiony w aparacie użytkownika do wyświetlania zdjęcia, histogramu, itp. Do pracy w module "Develop" Lightroom przyjmuje szerszą przestrzeń kolorów - ProPhoto RGB.

I tu ważna uwaga : jeżeli zdjęcie pozbawione jest informacji o użytym profilu Lightroom przyjmuje, że użyty został profil sRGB - dlatego też można się spodziewać różnic w wyświetlanych kolorach na monitorze w tym przypadku.

niechcemisie
09-01-2012, 16:59
Ok dzięki. Generalnie korzystam tylko z RAWa a import kolorów z puszki ułatwiłby mi późniejszą obróbkę.

allxages
10-01-2012, 05:01
Z tego co się orientuję to w przypadku Aperture 3 praca na osobnych kanałach jest jak najbardziej możliwa.

Tak. To akurat jest możliwe. Dodatkowo, z tego co czytam to mój główny aparat najlepiej radzi sobie z kolorami w Aperture.

Ale...

1 - używam aktualnie 4 aparatów cyfrowych i, mimo że główny akurat lepiej spisałby się w Aperture, to pozostałe niekoniecznie. A osobno obrabiać tu i tu to nie ma sensu

2 - czytając np. to porównanie (http://www.twin-pixels.com/raw-processors-review-aperture-bibble-capture-one-dxo-lightroom/) wychodzi z mojego, że Lr ogólnie jest dużo lepszy jednak (szumy, ogólnie kolorystyka, ostrość)

No nic, w wolnej chwilii zainstaluje Aperture i coś popatrzę.

strideer
10-01-2012, 09:15
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2012/01/lr4betanowavailable.html

Giraff
10-01-2012, 11:44
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2012/01/lr4betanowavailable.html

W/g ich informacji póki co brak wsparcia dla Microsoft Windows XP. tylko vista lub Siódemka :) To się niektórzy zdenerwują...

I jeszcze jedna uwaga - nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale nie ma możliwości importu/ konwersji katalogów z wersji 1,2 lub 3. Póki co beta obsługuje tylko swój własny format.

allxages
10-01-2012, 12:19
W/g ich informacji póki co brak wsparcia dla Microsoft Windows XP. tylko vista lub Siódemka :) To się niektórzy zdenerwują...

Kurde. Kości pamięci do mojego ZX Spectrum też "już" Kingston nie produkuje. To się wkurzyłem!

I jeszcze jedna uwaga - nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale nie ma możliwości importu/ konwersji katalogów z wersji 1,2 lub 3. Póki co beta obsługuje tylko swój własny format.

To nie ma najmniejszego znaczenia. Umyślnie ta funkcja jest wyłączona, aby Adobe nie dostał miliarda maili że im katalog się zepsuł. To przecież beta. W finalnej będzie jak nic, zresztą napisali o tym.

akustyk
10-01-2012, 12:22
ja jednak poczekam na pelna wersje.

lista zmian mi sie podoba, szczegolnie funkcja geotagowania i mozliwosc robienia ksiazek. kilkadziesiat Euro za update od biedy dam, jesli to bedzie dobrze dzialac. ale jesli nie bedzie bezposredniej konwersji katalogu LR3 do LR4 to niech sie w * caluja. nie bede importowal od zera 50 tysiecy fot...

Merde
10-01-2012, 12:27
To nie ma najmniejszego znaczenia. Umyślnie ta funkcja jest wyłączona, aby Adobe nie dostał miliarda maili że im katalog się zepsuł. To przecież beta. W finalnej będzie jak nic, zresztą napisali o tym.

Ogólnie katalog w Lr to lipa, nie używałem go zbyt intensywnie, a już ze dwa-trzy razy miałem z tym problem.
Odkąd włączyłem robienie xmp - jak ręką odjął. Tracę w ten sposób coś istotnego?

Giraff
10-01-2012, 12:31
ale jesli nie bedzie bezposredniej konwersji katalogu LR3 do LR4 to niech sie w * caluja. nie bede importowal od zera 50 tysiecy fot...

tak jak pisał allxages, będzie import/ konwersja ale zapewne dopiero w w Release Candidate.

Adobe nie ryzykuje, na tym etapie za duże są szanse, że coś się jeszcze zmieni w między czasie w formacie katalogu albo że jakiś nie-super-świadomy-zagrożenia-beta-tester użyje Bety, która mu zniszczy pracowicie zbudowany katalog ze zdjęciami z imienin u cioci ;)

micles
10-01-2012, 13:11
Video Support! Jest fajny!

Giraff
10-01-2012, 13:12
Kurde. Kości pamięci do mojego ZX Spectrum też "już" Kingston nie produkuje. To się wkurzyłem!

źródło (http://sekretylightroom.pl/wp-content/uploads/2012/01/Lightroom-4-beta-XP-nie-wspierane.jpg)

:lol:

Ogólnie katalog w Lr to lipa, nie używałem go zbyt intensywnie, a już ze dwa-trzy razy miałem z tym problem.
Odkąd włączyłem robienie xmp - jak ręką odjął. Tracę w ten sposób coś istotnego?

hmmm... a ja zawsze żyłem w przeświadczeniu, że katalog i XMP to symbioza :) A tak serio: włączona obsługa XMP nie powoduje, że informacje (meta-data) przestają być przechowywane w katalogu.

Merde
10-01-2012, 13:19
hmmm... a ja zawsze żyłem w przeświadczeniu, że katalog i XMP to symbioza :) A tak serio: włączona obsługa XMP nie powoduje, że informacje (meta-data) przestają być przechowywane w katalogu.

Możliwe, w detale techniczne nie wnikałem.
Przy włączonym generowaniu XMP przynajmniej nie stracę informacji o obróbce przy padzie katalogu i dodatkowo mogę otwierać z zachowaniem tych informacji rawy bezpośrednio w ACR (który AFAIK lrcatalog olewa).

micles
10-01-2012, 13:34
No ale nie masz historii modyfikacji parametrów, dla którego to zapomniałem już w 100% o ACR i nawet pojedynczego RAWa, którego mam komuś obrobić "na odwal" też importuję do LR :)

Giraff
10-01-2012, 13:55
Przy włączonym generowaniu XMP przynajmniej nie stracę informacji o obróbce przy padzie katalogu (...)

Nie wiem jak inni koledzy, moze mają inne doświadczenia, ale ja ostatnim razem straciłem katalog Lightroom wersji 1. Od wersji 2 włącznie wzwyż katalogi zostały znacznie poprawione przez Adobe, i od tamtego czasu nie przypominam sobie, abym miał z tym problem. Dlatego też kopie zapasowe katalogów trzymam tylko do 3 kopii wstecz...

maki1000
10-01-2012, 14:59
Jak wam działa wersja 4 beta? U mnie strasznie muli. Ale miejscowe WB to coś na co czekałem od dawana :)

allxages
10-01-2012, 15:25
Dokładnie. XMP mam włączone (jako backup), ale trzymam wszystko w jednym dużym katalogu. Dzięki temu mam historie zmian itd. Poza tym nigdy nie miałem problemu z katalogiem!

Ostatnio jednak głównie aparaty produkują mi DNG, a LR nie tworzy dla niego XMP z wiadomych przyczyn...

iREM
10-01-2012, 17:31
Kurde, gdzie jest brightness i recovery w czwórce????

Giraff
10-01-2012, 19:04
Tam gdzie Highlights & Shadows ;)

iREM
10-01-2012, 21:10
Tyle czasu Adobe wbijało do głowy że Brightness jest skuteczniejsze niż Exposure, produkowali filmy, szkolenia, i jak już człowiek się do tego przyzwyczaił to okazuje się że w nowej wersji tego nie ma?
hmmm

strideer
10-01-2012, 21:12
Tyle czasu Adobe wbijało do głowy że Brightness jest skuteczniejsze niż Exposure, produkowali filmy, szkolenia, i jak już człowiek się do tego przyzwyczaił to okazuje się że w nowej wersji tego nie ma?
hmmm

Serio? Korzystam z Lightrooma jeszcze od czasów bet zupełnie najpierwszej wersji i suwak do jasności był _najrzadziej_ przeze mnie wykorzystywanym narzędziem do edycji obrazu.

iREM
10-01-2012, 21:19
Serio? Korzystam z Lightrooma jeszcze od czasów bet zupełnie najpierwszej wersji i suwak do jasności był _najrzadziej_ przeze mnie wykorzystywanym narzędziem do edycji obrazu.

Serio, serio, tam gdzie histogram pozwalał jechałem najpierw ekspozycją, ale suwak brhtns mam najbardziej wytarty od używania.

micles
10-01-2012, 21:21
trzymam wszystko w jednym dużym katalogu. Dzięki temu mam historie zmian itd.A ja każdy osobny materiał robię Export as Catalog, bo nieczęsto wracam do już obrobionego materiału, a wydajność Lightrooma z małą liczbą zdjęć w katalogu cieszy.

Serio? Korzystam z Lightrooma jeszcze od czasów bet zupełnie najpierwszej wersji i suwak do jasności był _najrzadziej_ przeze mnie wykorzystywanym narzędziem do edycji obrazu.Też.

strideer
10-01-2012, 21:22
Serio, serio, tam gdzie histogram pozwalał jechałem najpierw ekspozycją, ale suwak brhtns mam najbardziej wytarty od używania.

Ale wymyśliłeś to sam czy faktycznie Adobe podawał taką metodę? Nie chce mi się w to trochę wierzyć, ponieważ narzędzie do jasności jest odziedziczone po Photoshopie, gdzie w starszych wersjach nieodpowiednio użyte dość szybko prowadziło do utraty szczegółów w światłach i cieniach. Dopiero później (gdzieś koło CS2/CS3) zmienili to w taki sposób, że nawet zbyt silna korekcja nie powodowała utraty detali i w takiej wersji to trafiło do Lightrooma. Tak czy siak - mnie osobiście nie będzie go brakowało w nowym wydaniu LR4. Tę funkcjonalność łatwiej i lepiej zapewniają krzywe - szczególnie, że od LR3 można nimi sterować nie tylko parametrycznie, ale również za pomocą punktów kontrolnych.

iREM
10-01-2012, 21:38
Serio, oglądałem filmy, czytałem w książkach. Były pokazy którą (jedynie) część histogramu przesuwał BRGS. Nie chodzi o metody bo tych jest zawsze kilka, ale sami to forsowali (łącznie z Mattem i Kelbym, którzy są w stałym związku z braćmi Knoll).

strideer
10-01-2012, 21:40
Serio, oglądałem filmy, czytałem w książkach. Były pokazy którą (jedynie) część histogramu przesuwał BRGS. Nie chodzi o metody bo tych jest zawsze kilka, ale sami to forsowali (łącznie z Mattem i Kelbym, którzy są w stałym związku z braćmi Knoll).

Ja Kelby'emu z założenia nie wierzę :-) Zachowanie nieufności do jego tez sugerowałbym wszystkim czytającym jego poradniki.

sebol1204
10-01-2012, 21:41
Kurde, gdzie jest brightness i recovery w czwórce????

Zamiast brightness jest teraz whites a recovery to highlights. Podobno zostały zamienione jakieś algorytmy na niby lepsze. Może ktoś zauważył jakąś większą różnicę? :-P

Ogolnie jakoś muli ten lightroom ;/

akustyk
10-01-2012, 21:47

a to nieslusznie. brigthess jest duzo bardziej przydatne niz recovery i fill. uzywam tego bardzo czesto w kolejnosci:
1. ustawienie ekspozycji jako ogolnej jasnosci foty
2. wlasna krzywa tonalna do ustawienia docelowego kontrastu (lepiej mi to funkcjonuje niz sam suwak kontrastu)
3. korekta brightness celem skorygowania nadmiaru swiatel badz cieni

brigthness mi sie jak najbardziej sprawdza i jest bardzo przydatny, szczegolnie jak sie naswietla "do prawej". wtedy przez korekte Brightness do 40 albo 30 robie na zdjeciu wyrazne przejscia tonalne w swiatlach, bez wplywania na cienie...

strideer
10-01-2012, 21:51
a to nieslusznie. brigthess jest duzo bardziej przydatne niz recovery i fill. uzywam tego bardzo czesto w kolejnosci:
2. wlasna krzywa tonalna do ustawienia docelowego kontrastu (lepiej mi to funkcjonuje niz sam suwak kontrastu)

brigthness mi sie jak najbardziej sprawdza i jest bardzo przydatny, szczegolnie jak sie naswietla "do prawej". wtedy przez korekte Brightness do 40 albo 30 robie na zdjeciu wyrazne przejscia tonalne w swiatlach, bez wplywania na cienie...

Każdy ma oczywiście swoją metodę działania - na tym właśnie polega urok Lightrooma. :-) Ja jestem przyzwyczajony do korygowania przede wszystkim ekspozycją, ponieważ jest to pierwszy i najbardziej naturalny (w sensie fotograficznym) suwak do ustawiania czy zdjęcie ma być jaśniejsze, czy ciemniejsze. Przyznam, że tej bety jeszcze nie zdążyłem nawet ściągnąć (z okazji CES-u jest tyyyyle nowości do opisania), natomiast widziałem film na Luminous Landscape. Z niego wynikało dla mnie tyle, że te nowe kontrolki do tonalności dają jeszcze bardziej naturalną kontrolę nad obrazem. Ale jak to działa w praktyce to pewnie sprawdzę - ale nie wcześniej niż w weekend.

Film Reichmanna jest tutaj: http://vimeo.com/34742069

iREM
10-01-2012, 21:53

Dzięki, bo już myślałem że jakiś dziwny jestem ;-)
Po obejrzeniu kilku filmów o czwórce wygląda na to, że Exposure z czwórki to taki moocno ulepszony Brightness z trójki. Potestowałem chwilę i histogram zachowuje się zupełnie inaczej na przykład na +1 exposure w 3 niż w 4. Wygląda też na to, że LR4 skuteczniej radzi sobie z przepaleniami. Zobaczymy też co zmieni się w final vers. O ile mnie pamięć nie myli final 3 też się różnił nieco od bety?

strideer
10-01-2012, 21:55
O ile mnie pamięć nie myli final 3 też się różnił nieco od bety?

Było parę zmian, ale istota działania procesu 2010 pozostała nienaruszona. Myślę, że tu będzie podobnie, po fundamenty pod procesem 2012 wydają się bardzo solidne.

iREM
10-01-2012, 22:00
Było parę zmian, ale istota działania procesu 2010 pozostała nienaruszona. Myślę, że tu będzie podobnie, po fundamenty pod procesem 2012 wydają się bardzo solidne.

Tak, ale jeśli chociażby ten nowy algorytm Exposure jeszcze przez kilka miesięcy dopracują, może rzeczywiście powstanie coś extra.
Tu (http://youtu.be/3v4XKYBuqZo) są też fajne filmiki

strideer
10-01-2012, 22:01
Tak, ale jeśli chociażby ten nowy algorytm Exposure jeszcze przez kilka miesięcy dopracują, może rzeczywiście powstanie coś extra.

Ja liczę po cichu na to, że poprawią interpolację obrazu, która w obecnym (i chyba również wcześniejszym) procesie niekiedy prowadziła do powstawania "mazing artifacts".

dinderi
10-01-2012, 22:16
A u mnie beta wykrzaczyła się już przy pierwszej próbie korekty ekspozycji.
Jestem tak zszokowany, że chyba nie odważę się jej odpalić ponownie. Szkoda czasu ;)

allxages
10-01-2012, 22:20
ja też Brightness (i Contrast) super rzadko używałem. Aczkolwiek ostatnio do kilku zastosowań (zwłaszcza przy BW) to wręcz namiętnie...

Nie chce mi się ściągać LR4, ale czekam na pełną wersję już.

Aha - czy ja dobrze rozumiem, że nadal nie ma lokalnej zmiany DOWOLNEGO suwaka? Dodali tylko NR i WB?

I jeszcze pytanie co do upgrade. Mam oryginał zainstalowany. Kupuję upgrade i co dostaję? Ściągam pełną instalke z adobe.com i instaluje na starą wersje czy jak to się robi w świetle legalności?

strideer
10-01-2012, 22:22
Aha - czy ja dobrze rozumiem, że nadal nie ma lokalnej zmiany DOWOLNEGO suwaka? Dodali tylko NR i WB?

Z tego co widziałem na filmiku, to lista suwaków pod pędzlem korekcyjnym urosła tak ze dwa razy - dodano między innymi suwak do usuwania mory. Pewnie nie ma tam wszystkich opcji dla korekcji całościowych, ale jest ich na pewno więcej niż było.

Na pełną wersję poczekasz pewnie jeszcze z pół roku :-)

akustyk
10-01-2012, 22:33
Na pełną wersję poczekasz pewnie jeszcze z pół roku :-)

na pewno? bo istniejaca beta uplywa 31 marca bodajze. wiec albo musi wyjsc jeszcze jedna w miedzyczasie, albo przed ta data wyjdzie pudelkowa wersja...

strideer
10-01-2012, 22:35
na pewno? bo istniejaca beta uplywa 31 marca bodajze. wiec albo musi wyjsc jeszcze jedna w miedzyczasie, albo przed ta data wyjdzie pudelkowa wersja...

Do LR3 były dwie bety, do wcześniejszych chyba nawet więcej. Do tego mamy jeszcze tradycyjnie wydanie Release Candidate. Nie spodziewałbym się, żeby pełna, skończona wersja miała być szybciej, jak w wakacje.

akustyk
10-01-2012, 22:44
OK, no to trzeba czekac. Lightrooma lubie, ale nie jestem jakims fanboyem, zeby bezplatnie testy Adobe'owi robic ;)

Giraff
10-01-2012, 22:48
Wywiad z Tomem Hogarty-Product Manager Lightroom w Adobe:

"We also aren’t supporting the ten-year old Windows XP operating system with this release. We’ve made changes in favor of committing resources to enhancing new features and capabilities. However, previous versions of Lightroom will continue to run on Windows XP." :lol:

jaś
10-01-2012, 22:50
A beta LR4 wyświetla przypadkiem pliki psb czy nadal się to nie mieści w filozofii "jak wyświetla to ma edytować" bo jak rozumiem to ta filozofia blokuje wyświetlanie psb?
doczytałem psd działa psb nie.

ArekLodzPl
11-01-2012, 16:31
Do pobrania na stronie Adobe - 400mb, ciągnie się szybko, jest tylko małe "ale"
Działa od Windowsa Vista w górę.

Daniell
11-01-2012, 17:49
Co, Ty nie powiesz? :lol:

iREM
12-01-2012, 11:53
Niestety, przy eksporcie prezentacji do PDFa dalej nie można osadzić muzyki :-(, a już się łudziłem...

iREM
12-01-2012, 13:48
Niestety, przy eksporcie prezentacji do PDFa dalej nie można osadzić muzyki :-(, a już się łudziłem...

Najlepsze jest to, że forum Adobe Labs gdzie można dyskutować nt. LR4 B leży od kilku godzin. Czyżby tylu zainteresowanych? ;-)

iREM
13-01-2012, 12:43
Psiakrewka, ten nowy dewelop jest jednak niezły, tylko trzeba się przestawić. Genialnie radzi sobie z przepaleniami.

strideer
13-01-2012, 12:44
Psiakrewka, ten nowy dewelop jest jednak niezły, tylko trzeba się przestawić. Genialnie radzi sobie z przepaleniami.

Ale dalej koncertowo wywala się na "labiryncikach" :-)

Giraff
17-01-2012, 21:07
Dziś na twitter.com/#!/lyndadotcom pojawiła się informacja o udostępnieniu za darmo dwugodzinnego materiału wideo dotyczącego Photoshop Lightroom 4 Beta...

RodArt
17-01-2012, 21:35
Polecam materiały video z linku, który podał Girraf. Bardzo fajnie i przejrzyście przedstawione informacje o nowym LR4

sniper88
19-01-2012, 00:14
Muli ta beta, w porównaniu do poprzedniej wersji jest zdecydowanie wolniej. Ale zmiany w procesie obróbki wyglądają ciekawie, zwłaszcza że w razie potrzeby można wrócić do wersji 2010.

conti
25-01-2012, 21:26
Na filmiku Reichmanna podlinkowanego przez strideer'a jest wyraźnie pokazany RGB point curves, jest to chyba zagadnienie o które wnosił allxages tyle tylko, że porównałem ze swoją wersją bety i tej korekcji poszczególnych kanałów nie widzę :/
Masz rację RodArt, to wskazanie filmików przez Giraff'a jest super, tym bardziej że przedstawia Orwig ;)

allxages
25-01-2012, 22:02
Oglądnąłem tak na szybko ten filmik i rewelacja. W sumie to powoli LR robi się kompletny. Zostało jeszcze dodanie masek, bez których w sumie spokojnie się obędę i mogliby USM dodać albo akcje JanuszaBody ;-)

Ale ogólnie LR4 to rewelka!

gadget_zary
26-01-2012, 00:40
Jak tak dalej będzie się to rozwijać to LR całkowicie zastąpi mi niedługo PS'a :D Patrząc ze tego 2 prawie nie używam

dinderi
26-01-2012, 00:57
Zainstalowałem LR4Beta na zupełnie nowiutkim Win7x64 i wykrzaczało się znowu, po kazdym wciśnięciu pędzla korekty. Przestało, kiedy Winda uruchomiła go w trybie zgodności. Ale w zamian znikneła korekta WB pod pędzlem :)
Ciekawe.
Wyrzuciłem. Szkoda czasu na betę. Poczekam na Triala.

allxages
26-01-2012, 01:00
Ja właściwie już przestałem używać PS. Jeszcze kontrola ostrzenia po resize w LR by sie przydała i byłoby git :)

Giraff
26-01-2012, 16:20
Jak tak dalej będzie się to rozwijać to LR całkowicie zastąpi mi niedługo PS'a :D Patrząc ze tego 2 prawie nie używam

Myślę, że PS jeszcze długo się obroni. Tak dla przykładu, biorąc pod uwagę kogoś, kto profesjonalnie pracuje w CMYK albo jakimś innym profilu i drukuje wszystko co "wyprodukuje" - to Lr nie jest dla niego. Niby jest ten soft proofing, ale jakoś nie wyobrażam sobie by przełączać się z RGB na CMYK przy każdym zdjęciu... i być może jeszcze raz wracać do Lr i coś poprawiać.

Wciąż uważam, że oba programy, jakkolwiek dzielnie się uzupełniają, to są dedykowane innym osobom i trafiają w inne nisze.

vaas
28-01-2012, 13:36
Wciąż uważam, że oba programy, jakkolwiek dzielnie się uzupełniają, to są dedykowane innym osobom i trafiają w inne nisze.

no i jestem dwiema różnymi osobami ;)
...ale prawdą jest, że używam w innych zastosowaniach Lr (wołanie) i PS (PSucie)

Giraff
28-01-2012, 15:33
...ale prawdą jest, że używam w innych zastosowaniach Lr (wołanie) i PS (PSucie)

Dokładnie to miałem na myśli, tylko kiepsko napisałem :/

gadget_zary
28-01-2012, 18:06
Giraff masz racje i tu nie ma wątpliwości. Ja pisałem akurat o swoim konkretnym przypadku gdzie PS'a używam głównie od wyostrzania i ew. drobnych poprawek na maskach których nie da się zrobić w Lightroomie :)

ely13
31-01-2012, 12:09
Znalazłem taką oto informację, dotyczącą Adobe Photoshop Lightroom 4 beta :

"Nowy mechanizm korygowania tonów wydobywać ma cały zakres dynamiczny aparatu, odzyskując szczegóły w cieniach i rozjaśnieniach, a dodatkowe funkcje regulacji lokalnej pozwalać mają na efektywną redukcję szumów, usuwanie mory i dostosowywanie balansu bieli. Dodana w module Develop funkcja podglądu pozwala fotografowi dopasowywać obrazy do docelowej przestrzeni kolorów."

W zawiązku z tym pytanie do użytkowników: czy w wersji LR4 można lokalnie (np. narzędziem Adjustment Brush) korygować balans bieli na wskazanym ręcznie obszarze fotografii?

marszull
31-01-2012, 14:30
tak, mozna

ely13
31-01-2012, 14:43
super.
dzisiaj potestuję triala.

Kolejne pytanie:
Nie wiem czy dobrze wytłumaczę: czy można w LR wymusić rodzielczość (ilość punktów na jednostkę powierzchni) podczas kadrowania?
Do tej pory kadrując w LR 3 jedynie ustalałem proporcje boków oraz wielkość obszaru wyciętego z całego kadru, nie mając wpływu na rozdzielczość uzyskanego w ten sposób wyciętego obrazka.
Nie wiem, czy się to jakąś funkcją włącza gdzieś w opcjach (której to fukcji w wersji 3 jak narazie nie znalazłem), więc za każdym razem musiałem jeszcze raz kadrować w PS, gdzie mam określone np. 300dpi, aby wszystkie skadrowane obrazki miały tą samą rozdzielczość.
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo.

Merde
31-01-2012, 14:49
Kolejne pytanie:
Nie wiem czy dobrze wytłumaczę: czy można w LR wymusić rodzielczość (ilość punktów na jednostkę powierzchni) podczas kadrowania?

Doczytaj o co chodzi z DPI i dlaczego ta informacja nie ma żadnego praktycznego znaczenia (do momentu drukowania).

ely13
31-01-2012, 15:39
Właśnie chodzi mi o proces przygotowania do drukowania (np do Labu), żeby gotowe kadry miały 240dpi.

Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem, może to ujmę tak:
Chcę, aby zdjęcie wykadrowane w LR miało Ycm x Zcm i 240dpi, tak jak to ma miejsce, gdy kadruję w PS. Teraz gdy kadruję w LR ma Ycm x Zcm, ale każda fotka jest innej wielkości.
Można to zmienić, czy mnie czeka kadrowanie w PS?

Merde
31-01-2012, 15:54
Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem, może to ujmę tak:
Chcę, aby zdjęcie wykadrowane w LR miało Ycm x Zcm i 240dpi, tak jak to ma miejsce, gdy kadruję w PS. Teraz gdy kadruję w LR ma Ycm x Zcm, ale każda fotka jest innej wielkości.
Można to zmienić, czy mnie czeka kadrowanie w PS?

No właśnie źle to tłumaczysz, bo chyba źle to rozumiesz. Przy kadrowaniu w Lr nie dostajesz zdjęcia "w centymetrach", tylko "w pikselach", bo obrabiasz materiał który z definicji tak ma.

Informację o DPI "podpinasz" dopiero przy zapisywaniu pliku wyjściowego.
Brakuje informacji w jaki sposób to robisz - czy eksportujesz pliki do PS, czy też może przez menu File/Export.

marszull
31-01-2012, 21:16
jak chcesz zeby kazde zdjecie (z kadrowaniem czy bez) mialo ZcmxYcm i 240 dpi
to ustawiasz to w image sizing przy eksporcie

ely13
31-01-2012, 21:54
Ok, rozumuję dobrze, źle tłumaczyłem, bo "bazowałem" na tym, co zawsze robiłem w PS, a LR chyba nie ma takiej możliwości, ale wytłumaczę step by step:

Wejściowo fotka 3861x2574 pix:

Odpalam PS, ładuję zdjęcie, Crop Tool, ustawiam sobie 21,6cm x 15,2 cm Resolution 240 pix/inch - i mam to co chcę, bez względu czy wyciąłem 10% czy 90% kadru, to na końcu mam np. 2551 x 1795 pix.

To samo zdjęcie ładuję do LR, Crop Overlay ustawiam sobie 21 x 15 i nie mam możliwości ustawić sobie, żeby to było 21cm x 15cm i 240 pix/inch (lub jakiekolwiek inne jednostki).

Zauważyłem, że można wielkość wyjściową ustawić podczas eksportu do jpg (Image Sizing) - i wydaje mi się, że to jest to co potrzebuję.

Ale wracam do pytania, czy można ustawić "coś" w LR, żeby podczas kadrowania otrzymać obrazek Ycm x Zcm, AAA pix/inch (pix/cm, cokolwiek), tak jak to jest podczas kadrowania w PS?

Chyba teraz opisałem dokładnie, o co mi chodzi.

strideer
31-01-2012, 21:59
To samo zdjęcie ładuję do LR, Crop Overlay ustawiam sobie 21 x 15 i nie mam możliwości ustawić sobie, żeby to było 21cm x 15cm i 240 pix/inch (lub jakiekolwiek inne jednostki).

Takie rzeczy to się robi podczas eksportu zdjęć. Ewentualnie w module Print, gdzie można wybrać precyzyjnie rozmiar papieru i dopasować do niego zdjęcie. W module Develop kadrowanie jest tylko na podstawie proporcji, bez zadanej jednostki miary - czy to pikselowej, czy metrowej.

ely13
31-01-2012, 22:32
ok, tak się domyślałem - dzięki.

akustyk
06-03-2012, 09:41
dla chetnych: jest nowa wersja LR do kupienia/pobrania. cena nizsza, sporo zmian w sposobie dzialania wywolywarki i calkiem sporo nowych ficzerow.

co jest fajne, to to ze nowa wersja jest tansza niz poprzednie, a upgrade to kwota rzedu raptem 75 EUR (przy 19% VAT) tudziez kolo 300 PLN.

Adobe: http://www.adobe.com/products/photoshop-lightroom.html
recenzja na dpreview: http://www.dpreview.com/articles/7481161037/lightroom-4-review

Merde
06-03-2012, 09:52
Trochę mi popsuli szyki olaniem XP, na jednej maszynie wciąż mam stary system...
No nic, trzeba przetestować w domu, czy warto. Wersja beta nie do końca mnie przekonała.

savage67
06-03-2012, 10:46
Ta wersja jeszcze nie obsługuje nowego CR2 z 5D MK III. Odpaliłem i pierwsze co rzuca się w oczy to zmieniona grafika początkowa :)
No i plik instalacyjny to już 720 MB.

Smile
06-03-2012, 11:45
Cenę ładnie obniżyli - może czują oddech tych nowych funkcji w DPP ;)

Teraz pytanie: mam LR3, kupuję upgrade do LR4 - czy mogę zainstalować LR3 na 2 komputerach i LR4 na następnych dwóch? (1 user, niejednoczesne używanie)

Merde
06-03-2012, 11:49
Cenę ładnie obniżyli - może czują oddech tych nowych funkcji w DPP ;)

Teraz pytanie: mam LR3, kupuję upgrade do LR4 - czy mogę zainstalować LR3 na 2 komputerach i LR4 na następnych dwóch? (1 user, niejednoczesne używanie)

IMHO zgodnie z licencją - nie. Nie posiadasz dwóch odrębnych kopii Lr w wersji 3 i 4, tylko 3 plus upgrade. Jednakże nie miałbym oporów natury moralnej przed użytkowaniem na większej ilości komputerów, jeśli faktycznie są użytkowane przez jednego usera i nie jest to próba "zaoszczędzenia".

dulak
06-03-2012, 12:01
A ja dziś zakupiłem upgrade Lightroom 4, świetna cena :)

mathom
06-03-2012, 12:16
kupiłeś na stronie adobe ? ja właśnie byłem temu bliski (upgrade z 3), ale nie ma możliwości otrzymania faktury (chyba, że jesteś europejskim vatowcem). A dystrybutorzy na razie nie mają...

akustyk
06-03-2012, 12:26
kupiłeś na stronie adobe ? ja właśnie byłem temu bliski (upgrade z 3), ale nie ma możliwości otrzymania faktury (chyba, że jesteś europejskim vatowcem). A dystrybutorzy na razie nie mają...

ja dostalem fakture w pudelku, jak zamawialem LR3.

dulak
06-03-2012, 12:27
Ja kupuję zawsze ze strony sdobe.co.uk, tam jestem zarejestrowany od lat już, ale chyba dopiero za czwartym razem mi przeszło, ciągle błędy wywalało, a z polskiej strony nie możesz nabyć? otworzyli już sklep przecież.

Smile
06-03-2012, 12:49
Na angielskim i niemieckim cena niższa o pare % VATu (w stosunku do sklepu polskiego).

mathom
06-03-2012, 13:10
ja dostalem fakture w pudelku, jak zamawialem LR3.

z nipem ?
o pojawił się na allegro, ale cena 30% wyższa niż w sklepie Adobe to jakaś kpina.

akustyk
06-03-2012, 13:27
z nipem ?
o pojawił się na allegro, ale cena 30% wyższa niż w sklepie Adobe to jakaś kpina.
w NL nie ma czegos takiego jak NIP ;)

nie no, takiej faktury nie dostalem. zwykla, taka normalna, ktora sensowny US (nie taki zamordystyczny jak w PL) bez problemu akceptuje...

mor_feusz
06-03-2012, 13:39
co jest fajne, to to ze nowa wersja jest tansza niz poprzednie, a upgrade to kwota rzedu raptem 75 EUR (przy 19% VAT) tudziez kolo 300 PLN.

Tez mi sie podoba nowa polityka cenowa w UK
- FULL BOX £103.88 , DOWNLOAD 1.1.GB 106.48 - tak wiec Box tanszy
- UPGRADE (v3 to v4) £59.09 , Download £60.57
Cenowo - super. Upgrade :)

vaas
06-03-2012, 15:02
w RCS2 w Krakowie Lr4 jest w cenie 435 netto/535 brutto (licencja, na pudełka trzeba poczekać).

dj_zibi
06-03-2012, 15:51
Cena mile zaskakuje, tylko na allegro jakos drogo:/

ygd
06-03-2012, 19:16
Polska lokalizacja jest nawet, jakby ktoś potrzebował http://www.wimal.com.pl/polski_interfejs_dla_adobe_photoshop_lightroom_3.x ml

tomdz
07-03-2012, 10:47
Na wszelki wypadek uważajcie przy upgrade katalogu z LR3 do LR4:

http://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lr4_deleted_all_my_tone_curve_adjustments

airhead
07-03-2012, 10:53
Na wszelki wypadek uważajcie przy upgrade katalogu z LR3 do LR4:

http://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lr4_deleted_all_my_tone_curve_adjustments
Lr 4 robi kopię katalogu i na niej działa

czy można upgradeować wersję dla studentów i nauczycieli?

tomdz
07-03-2012, 11:02
Lr 4 robi kopię katalogu i na niej działa

Jasne, chodziło mi raczej o to, by w przypływie radości nie pozbyć się starego ;-)

vaas
07-03-2012, 13:50
Czy próbowaliście wgrać spolszczenie od Wimal'a do Lr4 (finalnej wersji)? (Windows).
Po pobraniu ze strony wimal.pl spolszczenia dla wersji Lr4 RC i zainstalowaniu na Lr4 wersji finalnej nie uruchamia się Lr4.
Sztuczki z podmianą pliku tłumaczenia w katalogu innego języka (np. de) nie działają.
Z wersją Lr4 RC spolszczenie z wersji 3.x działało (brakowało wielu tłumaczeń ale Lr4 RC działał, podobnie jak Lr3.2-6 działał).

gadget_zary
07-03-2012, 14:14
A po co spolszczac lightrooma, zbyt trudny w obsludze to on nie jest.

Co do upgade s/t edition to poruszany byl ten temat przy photoahopie. Niestety ale trzeba zakupic pelna wersje

Wysłano z GT-S5570 z użyciem Tapatalk PL.

vaas
07-03-2012, 15:08

po prostu lubie spolszczonego - tak jak inne spolszczone.

Hom_er
07-03-2012, 17:22

czyli, jak ktoś we własnym kraju chce używać swego ojczystego języka to fanaberia? I nie ma znaczenia, czy program jest łatwy, czy nie.

Niestety niektórzy producenci programów tak uważają :(

Eknana
07-03-2012, 17:54
...czy można upgradeować wersję dla studentów i nauczycieli?

Lightrooma 3 - Student Edition można upgradeować!

W tej sprawie wysłałem zapytanie do Adobe i otrzymałem taką odpowiedź:
W odniesieniu do Panskiego zapytania informujemy, iz istnieje mozliwosc upgradowania z wersji studenckiej na Lightroom 4 ale wtedy wylacznie na normalna wersje a nie ze znizka.

To, zdaje się, dobra wiadomość. Przynajmniej dla mnie.

gadget_zary
07-03-2012, 17:56
No to jest to mega dobra wiadomość :D bo cena upgrade'u jest przystępna

mathom
07-03-2012, 21:15
hmm... zamówiłem update na adobe.pl, podałem numer karty, mijaja 2 dni i nic. zamowienie ciagle jest oczekujace ... tez tak macie ?

strideer
07-03-2012, 21:16
hmm... zamówiłem update na adobe.pl, podałem numer karty, mijaja 2 dni i nic. zamowienie ciagle jest oczekujace ... tez tak macie ?

Mi póki co ściągnęło kasę, a w informacji jest podane, że mam dostać w weekend. Zobaczymy.

tomdz
07-03-2012, 21:59
Ja chyba jestem jakiś inny, bo kupiłem wersje do pobrania - przynajmniej żona kolejnego podejrzanego pudełka oglądać nie musi :D

A teraz pytanie. W LR4 doszedł soft-proofing. Testuję sobie to właśnie i zastanawiam się nad jednym. Przy podglądzie mamy do wyboru rendering intent (perceptual vs relative). Podobnie jest w module Print. Natomiast gdzie to można ustawić podczas exportu z konwersją do profilu labu?

Robert Dy
07-03-2012, 23:31
Nie jesteś inny :), też kupiłem wersję do pobrania, a fakturę wydrukowałem. Nie mam potrzeby posiadania pudełka.

File Settings->Color Space->Other

strideer
07-03-2012, 23:48
Nie jesteś inny :), też kupiłem wersję do pobrania, a fakturę wydrukowałem. Nie mam potrzeby posiadania pudełka.

A ja chcę pudełko - bo jest bardzo ładne. Cena ta sama, a wersja trial działa 30 dni, więc spokojnie mogę zaczekać :-)

tomdz
08-03-2012, 00:06
File Settings->Color Space->Other

No, to wiem, że profil tam wybrać można, ale metody konwersji (intent) już nie ma, a przy soft-proofie i drukowaniu jest.

gadget_zary
08-03-2012, 10:58
Póki co dla mnie jedyną wadą jest fakt, że muszę "presety" które miałem dostosować do nowego standardu. U mnie chodzi jakby trochę lepiej niż wersja 3.

allxages
08-03-2012, 13:04
Ja chyba poczekam na pierwszy bugfix update.

A tak w ogóle LR3 dostałem wraz z aparatem. Czy da się zrobić w ogóle płatny upgrade do LR4 w takim wypadu?

saiqard
08-03-2012, 13:11
Ja kupiłem wersję studencką w http://www.cortland.pl/ . Cena bardzo fajna - 322zł brutto:) czyli dużo taniej niż na allegro:)

strideer
08-03-2012, 13:14
A tak w ogóle LR3 dostałem wraz z aparatem. Czy da się zrobić w ogóle płatny upgrade do LR4 w takim wypadu?

Przypuszczam, że tak - mam ten sam problem z LR3 dodanym do Wacoma. Na swoich stronach Adobe pisze, że aktualizacja jest dla każdej wersji Lightrooma, ale dla pewności puściłem jeszcze do nich maila i czekam na odpowiedź.

PS. W końcu zrobiłeś porządek ze stopką :-)

allxages
08-03-2012, 13:31
Przypuszczam, że tak - mam ten sam problem z LR3 dodanym do Wacoma. Na swoich stronach Adobe pisze, że aktualizacja jest dla każdej wersji Lightrooma, ale dla pewności puściłem jeszcze do nich maila i czekam na odpowiedź.

Daj znać co Ci powiedzieli. A o fakturę nie pytałeś pewnie, ale jeżeli można robić upgrade to i fakturę pewnie wystawią.

PS. W końcu zrobiłeś porządek ze stopką :-)

Ano. Miałem już dość pytań o ISO w 1Ds2 vs 1Ds3 ;-)

strideer
08-03-2012, 13:32
Daj znać co Ci powiedzieli. A o fakturę nie pytałeś pewnie, ale jeżeli można robić upgrade to i fakturę pewnie wystawią.

Pójdziesz do Cortlandu, to dostaniesz fakturę - to raczej nie problem.

Smile
08-03-2012, 16:20
Zauważyliście, że Lr4 chodzi jakby wolniej od Lr3? :/

Testuję obecnie triala Lr4 i zmiana procesu z 2010 na 2012 powoduje zmianę w histogramie - można temu zapobiec?

strideer
08-03-2012, 17:08
Testuję obecnie triala Lr4 i zmiana procesu z 2010 na 2012 powoduje zmianę w histogramie - można temu zapobiec?

Nie. W nowym procesie program w inny sposób operuje tonalnością, przy pomocy nieco zmienionego zestawu narzędzi. Wg mnie stare zdjęcia lepiej pozostawić w poprzednim procesie, właśnie po to, aby nie musieć zmieniać ustawień. Nowe prace obowiązkowo w procesie 2012 , który w bardziej naturalny sposób pozwala kontrolować jasność poszczególnych obszarów.

Tapatalk

mor_feusz
08-03-2012, 18:13
Póki co dla mnie jedyną wadą jest fakt, że muszę "presety" które miałem dostosować do nowego standardu.

To samo. Wszedzie gdzie mialem "Fill Light" i takie tam musialem pozmieniac

U mnie innaczej - jak u kolegi

U mnie chodzi jakby trochę lepiej niż wersja 3.

Moze dlatego ze mam 40D i jakos laptop to "zjada".

airhead
08-03-2012, 19:04
tak, i zużywa 3x więcej RAM

gadget_zary
08-03-2012, 20:06
mor_feusz ja mam 7d i lapka aktualnie (dość wyeksploatowanego). Póki co udało mi się utworzyć nowe presety prawie identyczne jak te z procesu 2010. Zdjęć z LR3 nie przerabiam na nowy proces bo nie widzę ku temu sensu, pewnie niedługo i tak się ich pozbędę zostawiając tylko jpeg/tiff.

Michu (Pentax)
09-03-2012, 00:04

http://chrismarquardt.com/blog.php?id=1620266956854377999

Smile
09-03-2012, 11:20
http://chrismarquardt.com/blog.php?id=1620266956854377999

Dzięki, też to znalazłem. Zostaje więc zastosować się do porady strideer-a.

strideer
10-03-2012, 11:18
Jeżeli kogoś interesuje, czy można aktualizować LR3, otrzymane w pakiecie z jakimś sprzętem (w moim przypadku jest to tablet Wacom, ale sprawa dotyczy również użytkowników Lejków, Haselków i innych urządzeń), to odpowiedź brzmi - można. Adobe przysłało mi właśnie odpowiedź, że do aktualizacji wystarczy ważny numer seryjny z wcześniejszej wersji oprogramowania (poza kartą kredytową do zapłacenia za LR4 oczywiście :-) ). Do mnie właśnie dotarła pudełkowa wersja i faktycznie tak jest - podczas rejestracji wpisuje się oba numery - numer upgrade z najnowszej wersji oraz numer z wersji aktualizowanej. Działa :-)

allxages
12-03-2012, 02:28
Z LR4 współpracuje już NIK Software?

Giraff
12-03-2012, 09:17
Z tego co się orientuję użytkownicy Lightroom 4 miewaja problemy z uruchomieniem okien dialogowych (zwłaszcza wtedy kiedy oprogramowanie, tak jak większość softu NIK, działa jako zewnętrzny plug-in). Ale podobno można sobie z tym poradzić...

flankerp
13-03-2012, 12:01
Mam nadzieję, że nie było jeszcze zadane.
Za każdym razem jak za-importuje zdjęcia do LR, ostrość jest standardowo na 25. Myślałem, że zależy to od tego jak mam ustawione PictureStyle w aparacie, więc zmieniłem na Faithful ale nadal w LR zdjęcia mają nadawane ostrzenie na 25 i musze zmieniać ręcznie.

Czy ktoś pomoże mnie oświecić co owininem zmienić w aparacie albo w LR aby mieć zawsze na zero? Wolę ostrzyć nie na RAWie tylko przy wywoływaniu a potem dostrzyć TIFFa bo czasem jak zdjęcie jest już ostre samo w sobie, ostrzenie na RAWie robi sieczkę, ktorej już nie wyciągne na TIFFie

Dzięki z góry za oświecenie

akustyk
13-03-2012, 12:17
Za każdym razem jak za-importuje zdjęcia do LR, ostrość jest standardowo na 25. Myślałem, że zależy to od tego jak mam ustawione PictureStyle w aparacie, więc zmieniłem na Faithful ale nadal w LR zdjęcia mają nadawane ostrzenie na 25 i musze zmieniać ręcznie.

info: dokleilem Twoj watek do tego tasiemca...

co do pytania - ustawienia Picture Style w aparacie nie maja wplywu na to jak LR fotki importuje. tylko preset, ktory wybierasz podczas importu.

flankerp
13-03-2012, 12:40
Ok dziekie, czy wiesz może jeszcze jak za jednym zamachem teraz usunąć ostrzenie we wszystkich zdjęciach, bez ponownego importowania do biblioteki?
Czy moge zastosować preset do wszystkich na raz np? Kombinowałem, ale nawet jak zaznacze wszystkie, to i tak ustawia się dla aktywnego nie dla zaznaczonego :(

akustyk
13-03-2012, 12:52
Ok dziekie, czy wiesz może jeszcze jak za jednym zamachem teraz usunąć ostrzenie we wszystkich zdjęciach, bez ponownego importowania do biblioteki?
Czy moge zastosować preset do wszystkich na raz np?

ja bym zrobil przez skopiowanie ustawien:
1. zaznaczyc jedno zdjecie z docelowym ustawieniem ostrzenia.
2. Ctrl+Shift+C, Check None, Sharpening, Copy.
3. zaznaczyc wszystkie zdjecia, na ktore trzeba skopiowac ustawienie
4. Ctrl+Shift+V

flankerp
13-03-2012, 13:03
No tak robie, ale nie kopiuje do wszystkich nawet jak sa zaznaczone tylko do aktywnego :(

nawet jak zrobie 'jabłko + a' to i tak wkleja ustawienia do aktywnego a nie do wszystkich zaznaczonych :(

Robert Dy
13-03-2012, 16:23
A masz włączoną synchronizację?

flankerp
13-03-2012, 19:35
Jaką synchronizację?

Robert Dy
13-03-2012, 20:21
Auto Sync (obok Reset)

flankerp
13-03-2012, 20:25
Jesteś wielki :)

Dzięki hehe przy ponad stu fotkach bym się naklikał a tu się naumiałem czegoś nowego ;)

Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz ;)

blackninja
15-03-2012, 00:39
Kurczę mam problem. Podczas próby eksportu rawów (5dmk2) jako warstwy do PS, LR 4 krzyczy, że chce acr 7.0! Eksportuje kompletnie wyzerowane rawy do PS. Muszę eksportować pojedynczo. Najpierw tworzy tiffy, które następnie poprawnie obrobione otwiera w PS.
Ki diabeł??

Merde
15-03-2012, 08:09
Ki diabeł??

Normalka przy niezgodności wersji ACR pomiędzy Lr a PS. Nie ma jeszcze ACR 7.0 do Photoshopa, tylko 6.7RC.

blackninja
15-03-2012, 14:22
Normalka przy niezgodności wersji ACR pomiędzy Lr a PS. Nie ma jeszcze ACR 7.0 do Photoshopa, tylko 6.7RC.

Dzięki, ale to akurat wiem. Dziwi mnie takie śmieszne podejście firmy do problemu, które sama tworzy.

wedluk
30-03-2012, 16:50
A korzystał ktoś z LR4 do zabawy z filmami z 5d?

TomiCan
04-04-2012, 08:45
Czy ze względu że LR4 w inny sposób operuje tonalnością, presety z LR3 nadadzą się czy kosz?

brzoza
04-04-2012, 10:14
Czy ze względu że LR4 w inny sposób operuje tonalnością, presety z LR3 nadadzą się czy kosz?

IMHO się nadadzą - w Camera Calibration Wybierasz "Process 2010" i powinno grać. Zobacz lekcję:
http://fotowarsztaty.com/index.php/Adobe-Photoshop-Lightroom/Podstawowe-operacje-nad-zdjeciem-w-panelu-Basic-histogram.html

Zresztą wszystkie zdjęcia znajdujące się w bibliotece Lr, przed upgrade do wersji czwartej, mają process 2010, czyli trzeciej wersji Lr - ikonka z wykrzyknikiem w prawym dolnym narożniku zdjęcia.

iREM
04-04-2012, 14:04
Czy wie może ktoś jak w LR4 wyeksportować fotę do jpga bez metadanych (autor itd...)?
W trójce była minimalka a w czwórce ni cholery...

strideer
04-04-2012, 14:15
Czy wie może ktoś jak w LR4 wyeksportować fotę do jpga bez metadanych (autor itd...)?
W trójce była minimalka a w czwórce ni cholery...

Export > Metadata > Copyright Only. Jeśli nie chcesz nic w tym polu, to usuń to w opcjach metadanych w Library przed eksportem.

iREM
04-04-2012, 14:36
Export > Metadata > Copyright Only. Jeśli nie chcesz nic w tym polu, to usuń to w opcjach metadanych w Library przed eksportem.

Dzięki

motoko
07-04-2012, 20:25
Jak wyglada u Was szybkość działania LR4? Już myślałem że mam coś uwalone w kompie tak się ślimaczył, ale Google potwierdziło, że problem leży po stronie produktu Adobe. Wyszła juz aktualizacja 4.1, ale jest to wersja Release Candidate, czyli jesteśmy królikami doświadczalnymi. Mimo to zainstalowałem i widzę znaczną poprawę, czyli Adobe dało wiadomej części ciała i wypchnęło na rynek bubla z numerkiem 4.0.
Mój system to Core i7 860, 4gb RAM, Win7 64 Pro, dwa monitory, RAW-y z 5d mkI

strideer
07-04-2012, 20:27
Jak wyglada u Was szybkość działania LR4? Już myślałem że mam coś uwalone w kompie tak się ślimaczył, ale Google potwierdziło, że problem leży po stronie produktu Adobe. Wyszła juz aktualizacja 4.1, ale jest to wersja Release Candidate, czyli jesteśmy królikami doświadczalnymi. Mimo to zainstalowałem i widzę znaczną poprawę, czyli Adobe dało wiadomej części ciała i wypchnęło na rynek bubla z numerkiem 4.0.
Mój system to Core i7 860, 4gb RAM, Win7 64 Pro, dwa monitory, RAW-y z 5d mkI

Jest jak piszesz. LR 4.0 ma potworne lagi w module Develop i przy pracy z dwoma monitorami. Po zainstalowaniu LR 4.1 większość problemów mija. Warto byś pomyślał dołożyć przynajmniej drugie 4 GB pamięci - to powinno dodatkowo poprawić wydajność programu.

motoko
08-04-2012, 10:00
Jest jak piszesz. LR 4.0 ma potworne lagi w module Develop i przy pracy z dwoma monitorami. Po zainstalowaniu LR 4.1 większość problemów mija. Warto byś pomyślał dołożyć przynajmniej drugie 4 GB pamięci - to powinno dodatkowo poprawić wydajność programu.

Potworne to dobre określenie. Zastanawia mnie dlaczego Adobe wypuszcza coś takiego na rynek? Może mi się wydaje, ale wersja 4.0 RC taka ślamazarna nie była, co poszło źle?

strideer
08-04-2012, 10:04
Sądzę, że to taki przypadek jak - zachowując wszelkie należne proporcje - katastrofa lotnicza. Tu ktoś coś przeoczył, tam ktoś coś innego, zebrało się do kupy i tak trafiło na rynek. Ja bym się tak bardzo nie przejmował, ważne że mocno pracują żeby szybko wydać wersję sprawnie działającą.

Tapatalk

blackninja
08-04-2012, 21:33
No właśnie, sam przewidywałeś jeszcze jedna betę a tu klops. Dostaliśmy betę jako produkt finalny. Ciekawe skąd ten pospiech i cena? Dziwne to bardzo.

strideer
08-04-2012, 22:16
Brak drugiej bety mnie zdziwił, premierę też przyjąłem z zaskoczeniem. Niemniej nie rzucałbym oskarżeniami w Adobe - takie sytuacje się zdarzają, a oni przygotowują już wydanie bez tych dwóch głównych mankamentów. Nie żałuję wydanych 320 zł za aktualizację :-)

oszołom
08-04-2012, 23:12
Mi na L4.0 kompletnie nie działa korekta CA. W L3 były suwaki i można było fajnie usunąć w większości CA. W L4.0 jest tylko opcja zaznaczenia "ptaszka" i nic się nie dzieje.:-(

Papier
09-04-2012, 11:34
siema,

mam mały problem z Lightroomem 3. Chodzi o to, że jak chcę otworzyć jednego RAWaw programie, on wpierw otwiera mi 'Library' i pokazuje wszystkie zdjęcia z foldera z tym RAWem którego chciałem otworzyć. To co mi przeszkadza, to fakt że muszę go znowu szukać w tym Library i go tam znowu zaznaczać > później import.
Trochę to uciążliwe jak mam w folderze np. 1000 zdjęć...

Czy nie ma takiej opcji, żeby RAW otwierał się od razu w Lightroomie, bez tej 'biblioteki?'

strideer
09-04-2012, 11:37
Czy nie ma takiej opcji, żeby RAW otwierał się od razu w Lightroomie, bez tej 'biblioteki?'

Jest. Nazywa się Adobe Camera Raw i wymaga Photoshopa :-) "Architektura" Lightrooma jest natomiast taka, że najpierw importujesz pliki nad którymi chcesz pracować do katalogu, a dopiero później możesz je klikać w lightroomowej wywoływarce. Oczywiście nie ma obowiązku importować wszystkich plików, ale to się trochę mija z możliwościami zarządzania całą kolekcją w tym programie.

blackninja
09-04-2012, 23:00
siema,

mam mały problem z Lightroomem 3. Chodzi o to, że jak chcę otworzyć jednego RAWaw programie, on wpierw otwiera mi 'Library' i pokazuje wszystkie zdjęcia z foldera z tym RAWem którego chciałem otworzyć. To co mi przeszkadza, to fakt że muszę go znowu szukać w tym Library i go tam znowu zaznaczać > później import.
Trochę to uciążliwe jak mam w folderze np. 1000 zdjęć...

Ja robię w takim przypadku inaczej. Uruchamiam LR w module Library i z dowolnej przeglądarki (Bridge albo - najczęściej - FastStone) po prostu przeciągam danego rawa na okno LR. Otwiera się faktycznie cały katalog z możliwością wyboru, ale zaznaczony jest jedynie ten raw jaki został przeze mnie przeciągnięty z przeglądarki. Klikam tylko Import i wybrany raw się otwiera do edycji.

Papier
10-04-2012, 00:01
Ja robię w takim przypadku inaczej. Uruchamiam LR w module Library i z dowolnej przeglądarki (Bridge albo - najczęściej - FastStone) po prostu przeciągam danego rawa na okno LR. Otwiera się faktycznie cały katalog z możliwością wyboru, ale zaznaczony jest jedynie ten raw jaki został przeze mnie przeciągnięty z przeglądarki. Klikam tylko Import i wybrany raw się otwiera do edycji.

spoko, jako tako to nie jest takie złe rozwiązanie. Dobrze, że chociaż zaznacza mi od razu tego RAWa po przeciągnięciu do biblioteki.
Dzięki blackninja .

blackninja
10-04-2012, 23:36
spoko, jako tako to nie jest takie złe rozwiązanie. Dobrze, że chociaż zaznacza mi od razu tego RAWa po przeciągnięciu do biblioteki.
Dzięki blackninja .

Proszę bardzo :)

Stafford
12-04-2012, 20:37
Bawię się od kilku dni LR 4 (trial) i mam taki problem, że edycja jakiegokolwiek parametru w funkcji graduated filter wpływa na całe zdjęcie a nie tylko na obszar działania filtra. Kto wie dlaczego?
Dodam, że w adjusment brush jest ok.

jaś
12-04-2012, 23:28
Mi na L4.0 kompletnie nie działa korekta CA. W L3 były suwaki i można było fajnie usunąć w większości CA. W L4.0 jest tylko opcja zaznaczenia "ptaszka" i nic się nie dzieje.:-(

Na moje oko to u mnie ta korekcja działa świetnie - znaczy się adobe doszło do konkurencji bo miałem wrażenie ze konkurencja czyli c1 i dxo z automatu robiła lepiej niż lr recznymi suwaczkami. w tej chwili automat działa świetnie porownywałem z autoamtem w c1 i wyniki są lepsze w LR nawet zaryzykuję stwierdzenie że nie ma powodu ..... się z DLO i DPP z jego wspaniałym user interface, bo to co robi LR w ramach korekty jest wystarczająco dobre.

Stafford
15-04-2012, 15:17
Bawię się od kilku dni LR 4 (trial) i mam taki problem, że edycja jakiegokolwiek parametru w funkcji graduated filter wpływa na całe zdjęcie a nie tylko na obszar działania filtra. Kto wie dlaczego?
Dodam, że w adjusment brush jest ok.

Ok. Sam sobie odpowiem skoro chętnych nie ma - może komuś się przyda.
Zainstalowałem wersję kupną i jest w porządku - wygląda na to, że jest to ograniczenie triala.

Merde
15-04-2012, 15:55
Zainstalowałem wersję kupną i jest w porządku - wygląda na to, że jest to ograniczenie triala.

Nieprawda, ja mam pełne 3.6 i triala 4.1 i ten drugi nie ma takich problemów.
Za to czasem się wyburacza przy korekcie lokalnej.

ely13
16-04-2012, 06:58
Za to czasem się wyburacza przy korekcie lokalnej.

Mój trial padał, gdy kadrowałem i ustawiałem sobie customowe proporcje boków. Te standardowe działały.

Stafford
16-04-2012, 21:19

Może dlatego, że mój trial był 4.0:?:

gadget_zary
18-04-2012, 00:15
Ja mam pytanie. Udało się komuś dojść do ładu z presetami z v3 w v4 ? Ja poza prestem do BW za cholere nie mogę dojść do takich samych efektów.. ehh

SoA
18-04-2012, 15:44
Nie tylko Ty ;)
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/
Dlatego wypuścili już 4.1

lukasz5DmkI
18-04-2012, 18:30
Czy LR 3.4.1 otwiera Rawy z Fuji x100?

allxages
18-04-2012, 21:56
Nawet jeśli nie to ogólnie LR3 otwiera, a upgrade do ostatniej wersji jest darmowy.

lukasz5DmkI
19-04-2012, 07:31
Wyslale sobie raw a pracy do domu i moj LR otwiera bez problemu:)

gadget_zary
19-04-2012, 19:04
SoA tą instrukcję już widziałem ale ona po prostu cofa zdjęcia do proces 2010. Trochę bezsensownie kupować LR4 skoro zdjęcia dalej obrabiać się będzie bez wykorzystania jego możliwości..

wagteil
23-04-2012, 20:09
A ja każdy osobny materiał robię Export as Catalog, bo nieczęsto wracam do już obrobionego materiału, a wydajność Lightrooma z małą liczbą zdjęć w katalogu cieszy.

Też.
Przez to zdjecia sie eksportuja razem z katolgiem do nowego miejsca, powstaje nowy katalog poza glownym? Jak dziala export as catalog?

airhead
23-04-2012, 21:50
mam problem z Lr 4 (nie trial)
mam 3 letni komputer i 6gb RAMu - nowy Lr często zajmuje prawie całą pamięć i spowalnia system, a Lr 3 działał bardzo szybko
rozwiązaniem jest uruchomienie Lr ponownie

macie jakieś rozwiązanie?

strideer
23-04-2012, 21:51
mam problem z Lr 4 (nie trial)
mam 3 letni komputer i 6gb RAMu - nowy Lr często zajmuje prawie całą pamięć i spowalnia system, a Lr 3 działał bardzo szybko
rozwiązaniem jest uruchomienie Lr ponownie

macie jakieś rozwiązanie?

Dołożyć RAM-u? :-) U mnie pod maską 12 GB i ogólnie rzecz biorąc działa sprawnie, chyba że wprowadzę do obrazków zbyt dużo korekt lokalnych, wówczas potrafi się przyciąć.

airhead
23-04-2012, 22:26
Dołożyć RAM-u? :-) U mnie pod maską 12 GB i ogólnie rzecz biorąc działa sprawnie, chyba że wprowadzę do obrazków zbyt dużo korekt lokalnych, wówczas potrafi się przyciąć.
uważasz, że nowy Lightroom nie będzie działał sprawnie na komputerze, na którym 3 wersja działała bez problemów? jest aż taka różnica wymagań sprzętowych?

strideer
23-04-2012, 22:28
uważasz, że nowy Lightroom nie będzie działał sprawnie na komputerze, na którym 3 wersja działała bez problemów? jest aż taka różnica wymagań sprzętowych?

A czekaj - masz 4.0 czy 4.1 RC? Lightroom 4.0 jest niestety zabugowany i ma obniżoną wydajność. Zaktualizuj do 4.1 RC (z Adobe Labs) i będzie śmigać.

airhead
23-04-2012, 23:12
A czekaj - masz 4.0 czy 4.1 RC? Lightroom 4.0 jest niestety zabugowany i ma obniżoną wydajność. Zaktualizuj do 4.1 RC (z Adobe Labs) i będzie śmigać.
4.0, ten z płyty
trochę dziwne, że Lighrtoom nie znajduje uaktualnień, jeżeli jest zbugowany, ale spróbuję się rozejrzeć
dzięki

strideer
23-04-2012, 23:13
4.0, ten z płyty
trochę dziwne, że Lighrtoom nie znajduje uaktualnień, jeżeli jest zbugowany, ale spróbuję się rozejrzeć
dzięki

Bo jeszcze nie ma oficjalnego uaktualnienia. Wersję RC ściągniesz stąd: http://labs.adobe.com/technologies/lightroom4-1/

akustyk
24-04-2012, 11:57
pytanko: czy spotkaliscie sie w sieci z jakims darmowym przykladem PDF-a wygenerowanego z LR4? chcialbym obejrzec jak takie cos w ogole wyglada, a wszystko co znajduje jest platne...

Jerzy
27-04-2012, 08:48
Jest już wersja 4.1 RC 2.

tomdz
27-04-2012, 11:33
Chłopaki z Adobe szaleją - nowy Defringe jest zarąbisty!

strideer
27-04-2012, 11:34

Mogli faktycznie dorobić tego Lightrooma i wypuścić go tak jak przewidywałem - w maju lub czerwcu. W każdym razie zmiany są naprawdę smakowite (jakkolwiek ten defringe nie poradził sobie do końca ze zdjęciami z 50/1,2, ale tam te aberracje to są specyficzne :-) )

tomdz
27-04-2012, 11:39
Ja na szybko sprawdziłem na jakiś starych fotach z moto show (głównie 24L) - fiolety z chromowanych powierzchni wycina rewelacyjnie. Należy tylko uważać, by nie przesadzić z suwakiem i nie tłumić fioletów globalnie, ale z tego co widzę to już na niskich wartościach jest znacząca poprawa.

Merde
27-04-2012, 11:46

Lepiej sobie radzi niż DLO w DPP?

tomdz
28-04-2012, 22:17
Lepiej sobie radzi niż DLO w DPP?

Z usuwaniem fioletów - tak.

Kolekcjoner
04-05-2012, 08:11
Z usuwaniem fioletów - tak.

Wrzucisz jakieś porównanie?

darecky
04-05-2012, 15:42
mam pytanie z innej strony beczki czyli LR, czy można tam odpalić nik silver lub color? Zainstalowałem i nie wiem jak to znaleźć. Za to mogę te filtry znaleźć moim PSE, choć nie zamierzałem dla tam instalować.
pozdrawiam

gadget_zary
04-05-2012, 17:13
darecky Ja przy instalacji Colora mialem do wyboru czy chce zainstalowac go do PS CS5 czy LR4 (albo jeszcze 3 nie pamietam)

MusicMan
04-05-2012, 22:18
Używanie do LR4 programów od NIK-a? Wszystko działa poprawnie?

darecky
04-05-2012, 22:53
gadget_zary ja też tak miałem (opcja instalacji z menu i wyborem do LR/PSE/PS, wybrałem LR) i jakoś wyczaić nie mogę gdzie to się ukryło. Zadziałało natomiast to to w PSE.

tomik23
06-05-2012, 12:10
Jest już wersja 4.1 RC 2.

No jest ale co z tego, nadal eksport do jpg jest strasznie wolny, nie mówiąc o tworzeniu galerii flashowej :(

1982wojtek
06-05-2012, 17:05
Po wywołaniu z rawa ok (10mb) w lr jpg waży ok 3 mb wszystkie funkcje przy eksporcie są na na 100%? Gdzie mogę szukać przyczyny?

gadget_zary
06-05-2012, 18:49
1982wojtek a co w tym nie tak widzisz ?? Jpg w stosunku do rawa będzie mniejszy przeciez.

motoko
07-05-2012, 01:50
A mnie się coś popsuło po RC2. Pracuje na dwa monitory, i na tym do podglądu (Eizo S1921) wszystko szare, wyprane i nijakie, po eksporcie przy oglądaniu fotki w ACDSee, Windows Viewer, www wszystko jak należy, WB ok, kolory i kontrasty są. Ki diabeł? Nic nie zmieniałem a tu taka kiszka...

akustyk
07-05-2012, 09:22
A mnie się coś popsuło po RC2. Pracuje na dwa monitory, i na tym do podglądu (Eizo S1921) wszystko szare, wyprane i nijakie, po eksporcie przy oglądaniu fotki w ACDSee, Windows Viewer, www wszystko jak należy, WB ok, kolory i kontrasty są. Ki diabeł? Nic nie zmieniałem a tu taka kiszka...

a nie miales ostatnio automatycznej aktualizacji Catalystow (sterow do Radeona)?

na oko rzecz jest w ustawieniach profilu tego monitora. niestety, tej kuwety nie ogarniam i nie powiem jak to zrobic - profilaktycznie sam odmawiam update'u Catalystow, po tym jak raz stracilem ze 2 godziny na przywrocenie LR do normalnosci...

vaas
07-05-2012, 12:58

aktualizowałem Lr4 do RC2 i obyło się bez jakichkolwiek niespodzianek.
Pracuję na 2 monitory (laptop + Nec) - MS Vista 32 bit. Kolory wyświetla prawidłowo. Zmiany w stosunku do Lr4 i Lr4 RC1 tylko pozytywne.

motoko
08-05-2012, 09:02
a nie miales ostatnio automatycznej aktualizacji Catalystow (sterow do Radeona)?

na oko rzecz jest w ustawieniach profilu tego monitora. niestety, tej kuwety nie ogarniam i nie powiem jak to zrobic - profilaktycznie sam odmawiam update'u Catalystow, po tym jak raz stracilem ze 2 godziny na przywrocenie LR do normalnosci...

Z ostatnich aktualizacji to tylko ACR do mojego PS Elements. Ale za cholerę nie mogę odpalic Catalyst Center! Przyjdzie pożegnać się z Radkiem... Przełączę się później na zintegrowana i sprawdzę czy to coś da.

tomdz
13-05-2012, 13:39
Wrzucisz jakieś porównanie?

Sorki, że dopiero teraz - rodzina mi się powiększyła i nie mam na nic czasu :)

Przykładowy crop z szuflady:

1. LR bez korekcji:
http://img189.imageshack.us/img189/906/originalqa.jpg

2. LR z korekcją CA + defringing (amount 5 na 20 możliwych)http://img94.imageshack.us/img94/8964/defringedlr.jpg

3. DPP z DLO na 100% (oczywiście jest inna kolorystyka, bo obrabiane było tylko w LR):
http://img155.imageshack.us/img155/5682/dloa.jpg

Oczywiście w LR można zwiększyć siłę korekcji usuwając praktycznie 100% obwódek. Przy dużych wartościach jednak korektor wnika coraz głębiej w okolice krawędzi i może powodować lokalnie drobne zmiany w kolorystyce. Jak zwykle, wszystko jest sprawą odpowiednio ustalonego kompromisu :) Tym niejmniej wyniki są bardzo zadowalające, zwłaszcza biorąc pod uwagę łatwość obsługi narzędzia.

regulamin pkt 9.

Kolekcjoner
13-05-2012, 16:29
Jest inna kolorystyka i na dpp tego fioletu nie ma prawie w ogóle więc trudno coś wyrokować.