Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7

tomik23
02-08-2011, 13:53
Panowie oczywiscie ,ze jest fajnie miec oba te programy. Zastanawia mnie tylko czy LR "da rade" i poradzi sobie z portretem jak i z reportazem nie wspominajac o weselach.

Powiem tak mój ulubiony fotograf ślubny Jeff Newsom http://voltronofawesomeness.com/
W 99% używa lightrooma
Poniżej kilka tekstów o jego pracy.
http://www.professionalphotographer.co.uk/Magazine/Latest-Issue/A-voltron-of-awesomeness
http://www.kern-photo.com/index.php/2010/01/ultramabrated/

czerwiniak
05-08-2011, 21:06
To ja z innym problemem.
Nie wiem jakim cudem znikł mi " DELETE "
Za cholerę nie mogę usunąć zdjęcia.
Wcześniej znajdował się jak przycisnołem prawy przycisk myszy, a teraz to nawet z klawiatury nie działa.
W Library, Develop, nic nie działa.

czerwiniak
06-08-2011, 00:52
Już jest OK.

yarson
06-08-2011, 13:04
Już jest OK.
To może rozwiń w jaki sposób ?

blackninja
07-08-2011, 00:05
Powiem tak mój ulubiony fotograf ślubny Jeff Newsom http://voltronofawesomeness.com/
W 99% używa lightrooma
http://www.professionalphotographer.co.uk/Magazine/Latest-Issue/A-voltron-of-awesomeness

Dwaj Panowie Bittner i Badzioch zdaje się też tylko LR korzystają (z lenistwa ;) ) z bardzo dobrym skutkiem.

_igi
07-08-2011, 10:40
Lightroom to nic innego niż aktualny Bridge+ACR, które sa w pakiecie Photoshopa.
Z poziomu Bridge można bez otwierania ACR skopiowac ustawienia wyeksportowane wczesniej z innego zdjęcia. Miesiąc temu starałem sie znaleźć przewagę LR (30-dniowa wersja demo) nad CS5 w kwestii wołania rawów, ale nie znalazłem. Jedyna różnica, to że z LR dostajemy kilka fajnych presetów, które w ACR trzeba sobie samemu wypracować, ew/ przekonwertowac. Jest konwerter presetów na sieci więc to nie problem.

Wg mnie tylko CS.

Bo to jest inaczej opracowany Bridge i ACR, tylko działa o wiele sprawniej i szybciej, zwłaszcza przy dużej ilości materiału. Do większości obróbek wystarczy Lightroom, do grzebania na wielu warstwach potrzebny jest Photoshop.

levybike
07-08-2011, 19:11
Witam serdecznie

Mam jeden spory problem z programem lightroom. Otóż po zainstalowaniu wersji 3.4.1. (instalacja przechodzi prawidłowo), mam ogromny problem. Po włączeniu programu i wybraniu opcji importowania zdjęć, program przywiesza się i bardzo długo myśli. Żadne zaimportowanie zdjęć nie jest możliwe, ponieważ wyświetlenie zakładki library trwa kilka minut! Nawet przesuwanie suwakiem zdjęć działa na tyle długo, że mogę iść śmiało zrobić sobie herbatę lub kawę :)

Mam nadzieję, iż drodzy użytkownicy pomożecie mi z tym problemem.

Sprzęt na jakim pracuje to laptop Zepto, 2@2,2 Ghz, GeForce 130 GT, 4 GB Ram, Windows 7. Komputer ostatnio czyszczony, Photoshop CS 2 i CS 5 chodzą bez problemu.

Pozdrawiam,

dinderi
07-08-2011, 21:23
:-)

Lightroom jest szybszy i wygodniejszy jeżeli idzie na przykład o synchronizację metadanych i parametrów wywoływania w dużych grupach zdjęć.
Metadanych nie edytuję wiec nie wypowiem się, ale chyba będę musiał w jakiś sposób spróbowac jeszcze raz tego Lightroom'a, bo wspomnianej szybkości i łatwiejszości nie odnalazłem :) Czy mógłbyś mnie proszę naprowadzić, gdzie jest przepaść między ergonomią Bridge, a Lightroom? Oczywiście w odniesieniu do LR3 i CS5.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Witam serdecznie

Mam jeden spory problem z programem lightroom. Otóż po zainstalowaniu wersji 3.4.1. (instalacja przechodzi prawidłowo), mam ogromny problem. Po włączeniu programu i wybraniu opcji importowania zdjęć, program przywiesza się i bardzo długo myśli. Żadne zaimportowanie zdjęć nie jest możliwe, ponieważ wyświetlenie zakładki library trwa kilka minut! Nawet przesuwanie suwakiem zdjęć działa na tyle długo, że mogę iść śmiało zrobić sobie herbatę lub kawę :)

Mam nadzieję, iż drodzy użytkownicy pomożecie mi z tym problemem.

Sprzęt na jakim pracuje to laptop Zepto, 2@2,2 Ghz, GeForce 130 GT, 4 GB Ram, Windows 7. Komputer ostatnio czyszczony, Photoshop CS 2 i CS 5 chodzą bez problemu.

Pozdrawiam,
Podejrzewam, bo miałem podobny problem z nowym komputerem, WIN7 i CS, że możesz mieć problem ze zbyt małym plikiem wymiany. Powiększ go i zobacz co wtedy.

strideer
07-08-2011, 21:27
Ergonomia to sprawa raczej indywidualna. Jeden woli Canony, drugi Nikony, jeden Apple, drugi PC, jeden stałki, drugi zoomy. Moje doświadczenia z Bridge są negatywne do neutralnych, natomiast Lightroom jest jak rękawiczka idealnie dopasowana do dłoni. Nie musisz oczywiście podzielać tego poglądu, niemniej jest on całkowicie prawdziwy jeśli chodzi o mnie :-)

dreamstorm
08-08-2011, 13:36
Strideer - małą uwaga ode mnie. Ergonomia to nie jest rzecz indywidualna. Zajmuję się użytecznością rozwiązań webowych na co dzień, więc to nie jest moja subiektywna opinia :), ale whatever. Lightroom to genialne narzędzie. Nie wyobrażam sobie pracy z repo ślubnym bez lightrooma. Zajmowałoby mi to przynajmniej 3x dłużej. Niestety wymaga lepszego kompa niż sam PS czy Bridge. Swojego 5letniego kompa (c2d E6300@2,8GHz z 4GB RAM) pozbyłem się bo szlak mnie trafiał jak to wolno działa :/. Jak się zarabia na zdjęciach to warto zainwestować w lightrooma, jeśli ma się na czym go odpalić.

strideer
08-08-2011, 13:41
Strideer - małą uwaga ode mnie. Ergonomia to nie jest rzecz indywidualna. Zajmuję się użytecznością rozwiązań webowych na co dzień, więc to nie jest moja subiektywna opinia :), ale whatever. Lightroom to genialne narzędzie. Nie wyobrażam sobie pracy z repo ślubnym bez lightrooma. Zajmowałoby mi to przynajmniej 3x dłużej. Niestety wymaga lepszego kompa niż sam PS czy Bridge. Swojego 5letniego kompa (c2d E6300@2,8GHz z 4GB RAM) pozbyłem się bo szlak mnie trafiał jak to wolno działa :/. Jak się zarabia na zdjęciach to warto zainwestować w lightrooma, jeśli ma się na czym go odpalić.

Samo słowo ergonomia to oczywiście dość szerokie pojęcie, niemniej w ogólnym sensie dotyczy ono zasad dopasowania jakiejś pracy do wykonania do możliwości człowieka. Każdy z nas jest inny, ma inne doświadczenia i nawyki, stąd mój wtręt o pewnej dopuszczalnej indywidualności. Według mnie Lightroom jest narzędziem niezwykle intuicyjnym i ergonomicznym właśnie, ale ponieważ na pierwszy rzut oka wyda się specyficzny dla osób przez wiele lat przyzwyczajonych do pracy z aplikacjami o innej "architekturze", stąd może brać się odczucie dyskomfortu czy dezorientacji w pierwszym kontakcie.

Najprostszy sposób na przyśpieszenie Lightrooma to wsadzenie bazy danych i plików podglądów (nie koniecznie zdjęć źródłowych) na dysk SSD. Tak to jest zrobione w mojej konfiguracji, w której program po prostu zasuwa.

dreamstorm
08-08-2011, 13:48
Spoko, wiem co masz na myśli. Nie będę mąciwodą i ciągnął tematu ergonomii :)
Faktycznie jest różnica w pracy lightrooma na dysku SSD. Szczególnie jak jeszcze dodatkowo na SSDku są zdjęcia :)

akustyk
08-08-2011, 13:56
Najprostszy sposób na przyśpieszenie Lightrooma to wsadzenie bazy danych i plików podglądów (nie koniecznie zdjęć źródłowych) na dysk SSD. Tak to jest zrobione w mojej konfiguracji, w której program po prostu zasuwa.
czesciowo zgadzam sie, ale to nie jest takie proste.

SSD przyspiesza prace, na pewno, ale procesor tez ma spore znaczenie w momencie, kiedy wchodzisz w Develop.

otoz, nie wiem czym to jest spowodowane, a na pewno jest to sprzeczne z tym co wyczytalem o LR (ze przechowuje wstepnie wywolane RAW-y w cache'u), ale na moim domowym desktopie (DualCore E7300) przeskoczenie do kolejnej fotki w Develop jest lekko liczac 2 krotnie wolniejsze niz na sluzbowym lapsie (i5-2500k) - mam na mysli czas, ktory mija do zgasniecia tego zegareczka "Loading" i uwolnienia fotki do dalszej obrobki. i to bardzo wyraznie odbija sie na predkosci pracy.
kompy, jesli chodzi o konfiguracje, sa nieporownywalne, poza procem, tzn. dekstop jest zoptymalizowany, ma szybkie dyski w tym SSD na wlasnie katalog i cache LR. ale wlasnie ten proc ma w jednym malym momencie spore znaczenie i niestety, przynajmniej w moim przypadku, mocno sie to odbija na wydajnosci pracy w programie.

skutek jest taki, ze po wakacjach klepie nowego desktopa juz z i5... :(

dj_zibi
08-08-2011, 14:13
Mam wydawac sie moze głupie pytanie. W PSie jest w opcjach mozliwośc zadeklarowania ilości max pamieci uzywanej dla programu, w LR nie znalazłem takiego czegoś czy źle szukam??

miszaqq
08-08-2011, 14:48
Nie pytanie ale moze komus sie przyda info ze bezposrednio od adobe mozna kupic LR3 z 30% znizka do 29 sierpnia 2011. Tak jak najbardziej komercyjna wersje, mi bezposrednio w sklepie adobe na adobe.com pokazuje 210EUR z VAT, co jest nadal sporo taniej niz najtansze oferty znalezione np na ceneo
Z ciekawostek to na rynek UK kosztuje tylko £165.60, a wiec ciut taniej niz 210EUR, przynajmniej liczac po dzisiejszych kursach walut
Mam nadzieje ze komus sie przyda i zaoszczedzi pare groszy

strideer
08-08-2011, 15:03
otoz, nie wiem czym to jest spowodowane, a na pewno jest to sprzeczne z tym co wyczytalem o LR (ze przechowuje wstepnie wywolane RAW-y w cache'u), ale na moim domowym desktopie (DualCore E7300) przeskoczenie do kolejnej fotki w Develop jest lekko liczac 2 krotnie wolniejsze niz na sluzbowym lapsie (i5-2500k) - mam na mysli czas, ktory mija do zgasniecia tego zegareczka "Loading" i uwolnienia fotki do dalszej obrobki. i to bardzo wyraznie odbija sie na predkosci pracy.
kompy, jesli chodzi o konfiguracje, sa nieporownywalne, poza procem, tzn. dekstop jest zoptymalizowany, ma szybkie dyski w tym SSD na wlasnie katalog i cache LR. ale wlasnie ten proc ma w jednym malym momencie spore znaczenie i niestety, przynajmniej w moim przypadku, mocno sie to odbija na wydajnosci pracy w programie.

skutek jest taki, ze po wakacjach klepie nowego desktopa juz z i5... :(

To brzmi raczej jak problem z dyskiem, z systemem lub z ustawieniami, niż z procesorem. Lightroom faktycznie przechowuje podglądy plików RAW (dokładnie w tym samym podfolderze w systemowym folderze użytkownika co Camera Raw - czyli nie jest to folder z katalogiem Lightrooma i podglądami do tego katalogu!), a wielkość i położenie tego bufora można regulować w opcjach wtyczki ACR. Być może zwiększenie cache pomoże, ale z drugiej strony jak masz np. na jednym dysku system, pliki wymiany i oryginały zdjęć, no to poprawa może nie nastąpić.

Ja mam pod maską i7 z 4 GB RAM-u i do tej pory nie udało mi się go obciążyć w takim stopniu żeby jęczał. A próbowałem już wszystkiego - łącznie z jednoczesnym odpaleniem wywoływania RAWów z 5D i włączonymi dwoma filmami w HD, tak dla hecy :-)

akustyk
08-08-2011, 16:26
Lightroom faktycznie przechowuje podglądy plików RAW (dokładnie w tym samym podfolderze w systemowym folderze użytkownika co Camera Raw

no wlasnie zdaje sie, ze nie w tym folderze (przynajmniej niekoniecznie) a tam, gdzie uzytkownik wybierze, zeby mial cache. i ten cache jest u mnie na SSD. wiec z punktu widzenia wydajnosci nie powinno to absolutnie byc waskim gardlem. no a przynajmniej nie moze byc w wiekszym stopniu niz to ma miejsce na lapsie, gdzie jeden dysk twardy przechowuje i repozytorium plikow i katalog LR i cache i jeszcze do kompletu system operacyjny...

strideer
08-08-2011, 18:35
no wlasnie zdaje sie, ze nie w tym folderze (przynajmniej niekoniecznie) a tam, gdzie uzytkownik wybierze, zeby mial cache. i ten cache jest u mnie na SSD. wiec z punktu widzenia wydajnosci nie powinno to absolutnie byc waskim gardlem. no a przynajmniej nie moze byc w wiekszym stopniu niz to ma miejsce na lapsie, gdzie jeden dysk twardy przechowuje i repozytorium plikow i katalog LR i cache i jeszcze do kompletu system operacyjny...

To tym bardziej sugeruje problem systemowy, jako że procki laptopowe nie są tak wydajne, jak ich stacjonarne odpowiedniki (jakkolwiek nie znam parametrów Core z Twojego peceta i i5 z laptopa).

Bodzius
08-08-2011, 19:23
Polecam co jakiś czas wykonać:
File > Optimize Catalog

Pomaga :-)

Swojego 5letniego kompa (c2d E6300@2,8GHz z 4GB RAM) pozbyłem się bo szlak mnie trafiał jak to wolno działa :/. Jak się zarabia na zdjęciach to warto zainwestować w lightrooma, jeśli ma się na czym go odpalić.

Hmm może jestem odosobnionym przypadkiem, ale...
Moja stara poczciwa Toshiba ma pod maską:
Intel Core2 Duo T5450 2x 1.66 GHZ,
3.00 GB RAM
ATI Mobility RADEON HD 2600 512 MB,
Win XP

i...

LR 3 działa tak jak powinien, bez przywieszek.

Warte podkreślenie, że "3", gdyż faktycznie z "2" bywało różnie.

dreamstorm
08-08-2011, 20:15
A odpalałeś może Silver Efex Pro 2 x64 ? Ja mam straszną przymułę nawet na obecnym kompie. Szkoda kasy na wersję 2 :/ 1ka działała świetnie na starym kompie.

Bodzius
08-08-2011, 20:19
Nie, nie odpalałem. Polecasz?

heniek
08-08-2011, 20:21
odbitki robię głównie 21x15 i takie kadrowanie chciałbym ustawić na stałe zamiast oryginału, pytanie jak to zrobić aby nie klikać kilka razy...?

Bodzius
08-08-2011, 20:35
Hmm może to pół środek, ale w zakładce Print możesz ustawić na stałe takie kadrowanie. Drukujesz wtedy tak skadrowane zdjęcie do jpg

heniek
08-08-2011, 20:41
to wiem, ale chcę kliknąć kadrowanie w zakładce develop i mieć moje ustawienia czyli 21x15...

dreamstorm
08-08-2011, 21:21
Nie, nie odpalałem. Polecasz?

Tak. Warto spróbować :)

pawciolbn
09-08-2011, 09:35
to wiem, ale chcę kliknąć kadrowanie w zakładce develop i mieć moje ustawienia czyli 21x15...

W narzędziu do kadrowania Crop Overlay panelu Develope kliknij na wartość parametru Aspect, gdzie masz np. Oryginal lub 2x3. Tam wybierz Enter Custom... i podaj własny parametr - 5x7 czy 15x21. "Zapnij" kłódkę obok i gotowe. Po zamknięciu LR i dopaleniu od nowa, wybraniu narzędzia CO powinieneś mieć już na stałe 5x7 (15x21). Chyba, że chodzi Tobie o coś zupełnie innego :)

teo5ooD
09-08-2011, 09:39
Witajcie

Kiedyś przypadkiem w LR 3 znalazłem takie gotowe propozycje przeróbki zdjęć. Teraz tego nie mogę znaleźć. może ktoś powie mi gdzie to znajdę?

gadget_zary
09-08-2011, 09:59
Zapewne chodzi o "Presents". Zakładka Develop i po lewej stronie pod "nawigatorem"

Merde
09-08-2011, 10:24
W narzędziu do kadrowania Crop Overlay panelu Develope kliknij na wartość parametru Aspect, gdzie masz np. Oryginal lub 2x3. Tam wybierz Enter Custom... i podaj własny parametr - 5x7 czy 15x21. "Zapnij" kłódkę obok i gotowe. Po zamknięciu LR i dopaleniu od nowa, wybraniu narzędzia CO powinieneś mieć już na stałe 5x7 (15x21). Chyba, że chodzi Tobie o coś zupełnie innego :)

To narzędzie akurat ustala tylko proporcje boków crop toola, koledze chodzi o to, żeby mieć wymiary końcowe pliku właściwe dla wydruku 15x21 cm.

Tutaj IMHO oprócz tego co piszesz należy zrobić sobie preset w menu File/Export:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img707.imageshack.us/img707/9527/presetf.jpg)

czerwiniak
09-08-2011, 10:43

Dobrze napisałeś 15*21 to 5x7 ?

Mi się wydaje że:

6x8 - 15*21
6x4 - 10*15
5x7 - 13*18

http://miary.hoga.pl/default.asp

strideer
09-08-2011, 10:49
Moim zdaniem lepiej obrabiać (kadrować w module Develop) zdjęcia w jednym ze standardowych formatów, czyli 3×2, 4×3, etc, a przycinać jest do formatu druku w module Print - gdzie można sobie zrobić preset z dokładną wielkością papieru, podaną przez drukarza/lab. Działa to tak, że w Print, po załadowaniu zdjęcia i wybraniu formatu druku, można sobie dowolnie poprzesuwać obrazek decydując co ma zostać przycięte (w przypadku niezgodności proporcji) - ale bez zmiany kadrowania oryginalnego zdjęcia. Z Print robi się później eksport do JPEG-ów odpowiednim przyciskiem - i już!

heniek
09-08-2011, 12:31
chciałbym widzieć po wciśnieciu skrótu "R" od razu mój format a nie oryginał,
21 x 15 mam zrobione tak jak piszesz, ale przy kolejnym zdjęciu muszę za każdym razem rozwinąć zakładkę aby tak wykadrować, nie mogę tego kłódką zablokować na stałe,
czyli krótko mówiąc:
wciskam R i widzę moje ustawienie 21x15 bez dodatkowego klikania, da się?

MaciekR
09-08-2011, 21:59
Witam, jestem na etapie kupowania owego oprogramowania i zastanawiam się co zrobić, bo mogę kupić owego Lightrooma z tabletem Wacom za bodajże 899 w wersji oem lub wersję box za 1100zl bez tabletu. Czy oprogramowanie oem może ograniczyć mi możliwość upgrade-u do wyższej wersji gdyby się pojawiła? lub nawet upgrade-u płatnego.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

akustyk
09-08-2011, 22:23
Witam, jestem na etapie kupowania owego oprogramowania i zastanawiam się co zrobić, bo mogę kupić owego Lightrooma z tabletem Wacom za bodajże 899 w wersji oem lub wersję box za 1100zl bez tabletu. Czy oprogramowanie oem może ograniczyć mi możliwość upgrade-u do wyższej wersji gdyby się pojawiła? lub nawet upgrade-u płatnego.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

tak naprawde, to to co kupujesz to licencja na wykorzystanie programu, bo binarke sobie mozesz nawet z sieci sciagnac (www.adobe.com). wiec upewnilbym sie sprawdzajac licencje dla tej wersji sprzedawanej z tabletem (czy nie ma tam jakiegos ekstra zapisu). normalna licencje do LR mozna w sieci znalezc.

na moj nos nie powinno byc tu jakichs roznic, ale dla pewnosci sprawdz. nie mam niestety dostepu do tabletu Wacoma.

jesli chodzi o roznice samej edycji - wersjs Box rozni sie tym, ze ma pudelko, jewel-box i w srodku plyte z jakas tam, nie zawsze najnowsza, wersja Lightrooma. kluczowa jest tak naprawde kartka z numerem seryjnym do zarejestrowania.

MaciekR
10-08-2011, 09:26
Dzięki, właśnie otrzymałem info od sprzedawcy że w wersji oem dla tego produktu nie ma możliwości upgrade-u.

Merde
10-08-2011, 09:53
Dzięki, właśnie otrzymałem info od sprzedawcy że w wersji oem dla tego produktu nie ma możliwości upgrade-u.

To jakaś bzdura jest, zapytaj w Adobe lepiej, bo sprzedawca chyba jest niedoinformowany.

adino
13-08-2011, 22:17
mam problem i pewnie Wy mi pomożecie :)

mam LR3 64bitowa, która pożera mi sporo pamięci mimo ze mam 4gb.. da się gdzieś ustawić ile pamięci ma pożerać tak jak jest to w Photoshopie??

eclipse
13-08-2011, 23:38
nie da sie... ja mam 8gb i czasem zapchane mam ponad 7gb w czasie pracy LR

adino
13-08-2011, 23:55
o nie :(((( godzinę temu wyświetlił mi się komunikat że mam wyłączyć LR bo brakuje pamięci :(((( myślałem ze można tym manipulować.... no nic trzeba to wytrzymać najgorzej jest jak się jedzie LR i PS jednocześnie wtedy jest masakra.... dzięki za info

eclipse
14-08-2011, 00:53
da sie z tym zyc ;) ewentualnie podwoic ram i bedzie wiecej spokoju :)

dreamstorm
16-08-2011, 12:57
... i nie słuchać takich, co mówią żeby wyłączyć plik wymiany :)

micles
16-08-2011, 22:26
chciałbym widzieć po wciśnieciu skrótu "R" od razu mój format a nie oryginał,
21 x 15 mam zrobione tak jak piszesz, ale przy kolejnym zdjęciu muszę za każdym razem rozwinąć zakładkę aby tak wykadrować, nie mogę tego kłódką zablokować na stałe,
czyli krótko mówiąc:
wciskam R i widzę moje ustawienie 21x15 bez dodatkowego klikania, da się?Preset z cropem 21x15 i podpięcie preseta w okienku Import, albo jak już zaimportowane, to na jednym zdjęciu zrobić w/w cropa i zrobić Synchronize Settings?

teo5ooD
17-08-2011, 16:14
Zapewne chodzi o "Presents". Zakładka Develop i po lewej stronie pod "nawigatorem"
A można to jakoś rozszerzyć o więcej przykładów niż jest w podstawie LR3?

heniek
17-08-2011, 16:46
Preset z cropem 21x15 i podpięcie preseta w okienku Import, albo jak już zaimportowane, to na jednym zdjęciu zrobić w/w cropa i zrobić Synchronize Settings?
właśnie o to mi chodziło!
dzięki micles!
takie to proste....:-)

micles
17-08-2011, 20:49
takie to proste....:-)A przecież Lightroom to nie jest aż taki rozbudowany program, by tuż po instalacji nie być w stanie przejrzeć wszystkich jego możliwości...

Spoko ;)

spr
21-08-2011, 12:13
Wczoraj dokonałem zdumiewającego odkrycia - główną przyczyną niestabilności systemów windows jest pasjans.

Gram sobie w pasjansa a tu nagle... niebieski ekran i win sie posypał.

Oczywiście to co napisałem wyżej to żart ale miałem wczoraj poważne sypnięcie się wina i fartem uratowałem wszystko - nawet w trybie awaryjnym win zamykał się po 4min pracy.

Ale nie w tym rzecz, przeinstalowałem system, wszystko jest juz stabilne i ok.
Wgrywam moją główną aplikację - Lr 3, aktualizuję do 3,4
Dzisiaj zabieram się do zdjeć i co? I Lr chodzi jak bym miał 166MHz i 256mb ram.
Lr jest oryginalny, zarejestrowany ni nie miałem z nim problemów, fakt jak miałem zapchany komputer działał rzeczywiście wolniej ale nie było aż tak tragicznie.

Podejrzewam że w ustawieniach samego programu coś trzeba zmienić ale wydaje mi się że wszystko ustawiłem tak jak było uprzednio.Komp po formacie więc też nie jest zapełniony ani przeciążony,programy w tle też wyłączone - preferuję minimalistyczny styl:brak dodatków do win,gadżetów itd.

Parametry komputera:
AMD athlon dual core ql-60 1,9GHz
ram: 2GB
System: windows vista basic 32 bit
karta graficzna: nVidia GeForce 8200M G

Proszę o pomoc w uwydatnieniu pracy Lr

Bodzius
21-08-2011, 22:07
Na mój gust problemem jest zbyt mała ilość pamięci RAM. U mnie po wymianie na 3GB jest już całkiem spoko (świadomie tylko na 3, bo XP nie obsługuje więcej)

spr
21-08-2011, 22:08
Na mój gust problemem jest zbyt mała ilość pamięci RAM. U mnie po wymianie na 3GB jest już całkiem spoko (świadomie tylko na 3, bo XP nie obsługuje więcej)

wlasnie tylko jakim cudem wczesniej na 2GB ramu smigało ok?

Tezet-gdynia
23-08-2011, 19:29
Panowie, Panie. Oto mam Pytanie. Co gdzie ustawic w LR zeby zdjecia w LR wygladaly tak samo jak po exporcie ? Teraz mam straszna roznice. Wszystko w sRGB. W LR widze np zaszumione szczegoly, ktore odszumiam do pewnego stopnia. Po exporcie mam ciemno-czarna papke w tym miejscu :\ LR laduje sobie jakis uproszczony podglad zdjec i na tym trzeba pracowac czy o co chodzi, bo nie mam juz pomyslu :(

micles
23-08-2011, 20:07
Przy pracy w nie 1:1 pracujesz na "uproszczonym podglądzie zdjęć". Jak klikniesz LPM na zdjęciu to przechodzisz w widok 1:1 i tam powinieneś ujrzeć dokładnie to co po eksporcie.

Tezet-gdynia
23-08-2011, 20:18
Damn, gorzej bo exportuje odrazu do 800px na long edge'u i 1:1 troche nijak sie ma do exportu :\

micles
23-08-2011, 20:20
To proponuję stawiać takie wyroki porównując najpierw podgląd 1:1 z eksportem bez pomniejszania, a później dociekać czemu pomniejszanie w LR jest do kitu.

Tezet-gdynia
23-08-2011, 20:24
Ono nie jest do kitu, po prostu brakuje opcji pracy na nieuproszczonej wersji nie w 1:1 z tego co widze. Ale skoro nie ma opcji by to sensownie dzialalo w tym kierunku (po cos zrobili taki export zeby z niego korzystac przeciez) to pomecze sie troche i zapamietam ile % trzeba zdejmowac wszystkiego od sensownego wygladu zeby wygladalo dobrze. Dzieki Ci

micles
23-08-2011, 20:26
W Photoshopie w 25% powiększeniu też nie widzisz dokładnie tego co zobaczysz w 100% i pomniejszeniu obrazu 4x. A komfortowe (bliskie real-time'owemu) ustawianie suwaków bezpośrednio na fullsize'owym RAWie (21mpix) to chyba na kompach za 10kzł+.

Tezet-gdynia
23-08-2011, 20:33
Ale w shopie przy 25, 50 i 75% widze efekty bardzo bliskie temu co pozniej zapisuje. W LR roznice sa kolosalne, dlatego pytalem czy nie ma jakiejs opcji wyswietlania plikow w lepszej jakosci. Poszedl bym na to kosztem predkosci, pomimo ze i tak za szybki to program nie jest :P

micles
23-08-2011, 21:50
Wrzuć sample, aż jestem ciekaw tych kolosalnych różnic :)

_igi
23-08-2011, 22:32
Ale w shopie przy 25, 50 i 75% widze efekty bardzo bliskie temu co pozniej zapisuje. W LR roznice sa kolosalne, dlatego pytalem czy nie ma jakiejs opcji wyswietlania plikow w lepszej jakosci. Poszedl bym na to kosztem predkosci, pomimo ze i tak za szybki to program nie jest :P

W sumie faktycznie miniatury w ligtroomie wydawały mi się jakieś miękkie, ale zwaliłem to na małą rozdzielczość ekranu w laptopie (1280x800). Na dużym komputerze różnic nie widzę.

Tezet-gdynia
24-08-2011, 04:15
Pierwszy lepszy sample z pod reki.

źródło (http://www.galeria.tomasz-lis.pl/lr.jpg)

Lewa strona screenshot LR w opcji FIT. Prawa strona po exporcie.

To i tak juz sa efekty po sciagnieciu odszumiania w dol. Wczesniej mialem w lr ziarno, a po exporcie mydlo z budyniem :smile: Powodem takiego wyswietlania jest chyba opcja FIT. W ustawieniu FILL, pomimo ze zdjecie tez jest pomniejszone, to wyglada o wiele bardziej podobnie do plikow po exporcie :smile: Sprawdzcie sami. Podobne akcje dzialy sie kiedys w "neat image". W oknie edycji/ustawien bylo ziarno, a po exporcie za gladko chwilami :smile: Sprawa w kazdym badz razie rozwiazana innym powiekszeniem niz FIT :smile:

micles
24-08-2011, 09:30
No przecież w zakładce "odszumianie" wyskakuje ostrzeżenie, że efekty widać dopiero przy 1:1 (100%). Echh, chcieliby wszystkiego...

Reszta ustawień poza wyostrzaniem i odszumianiem "działa" w pomniejszeniach.

Tezet-gdynia
24-08-2011, 16:11
U mnie zadne ostrzezenie nie wyskakuje i chyba nigdy nie wyskoczylo. Byc moze zamknalem je w pospiechu i teraz sie ono nie pojawia. Jednak w tym przypadku, jesli efekty odszumiania widac tylko w 1:1 to jak odszumiac wlasnie takie np. 21mpix rawy ? Na 52" telewizorze ? Czy raczej na wycinku 2% zdjecia (1:1) ? Pod tym wzgledem chyba nawet DPP ma wiecej ustawien wyswietlania i robi to lepiej :\

eclipse
24-08-2011, 16:21
moze to ci pomoze:

źródło (http://www.eclipse.com.pl/ftp/canon/1.jpg)

źródło (http://www.eclipse.com.pl/ftp/canon/2.jpg)

Tezet-gdynia
24-08-2011, 16:41
Uzywam tego podgladu dosc czesto, jednak jest to dalej bardzo malutki wycinek zdjecia, na ktorym miesci sie bardzo malo. Efekt taki ze jesli w tym okienku bedzie wygladac calkiem dobrze i w porzadku, to po exporcie do 800px na dluzszym boku, robi sie juz nienaturalnie gladkie zdjecie.

Na powiekszeniu FIT jest za duzy szum w stosunku do exportu.
Na powiekszeniu FILL jest wszystko rozmydlone w stosunku do exportu.

Sprobuje nastepnym razem obrobic zdjecia na fill by wygladaly dobrze, i zobaczyc co wyjdzie po exporcie. Powinny byc efekty slabsze niz na podgladzie. Jednak bede szukal jeszcze innego rozwiazania i dam znac czy sie udalo pojsc na kompromis ze swietlnym pokojem ;)

micles
24-08-2011, 17:02
Jeszcze nigdy nie widziałem osoby która tak dużą wagę poświęca szumowi na 800pix :) To może odszumiaj tyle, żeby nie tracić zbyt wiele szczegółów w 1:1, pomniejszaj i nakładaj twój ulubiony szum, dokładnie taki jak chcesz, akcją w PSie? :D

BTW : obrabiasz docelowo tylko pod 800pix?

Tezet-gdynia
24-08-2011, 17:41
Jesli chodzi o zdjecia z imprez na portal, to tak, docelowo tylko 800px (transfer, waga, wielkosc). Duzo osoba ma nadal rozdzielczosc z 768px na wysokosci. Nie potrzebuje wiekszych wersji, bo wiem ze i tak nikt tego nigdy nie bedzie drukowal. Jesli ktos kiedys sobie spojrzy i napisze ze potrzebuja wieksza wersje tego i tego zdjecia, to moge smialo poswiecic swoje 5 minut i obrobic pod full resa.

Jak obrabialem zdjecie na okladke ksiazki, to przez 100% czasu trzymalem sie tylko ps'a na full resie. Wieksza kontrola wszystkiego, z gory zalozone potrzeby i efekty. Kazdy szczegol musial byc dopracowany do konca by wydruk poszedl jak najlepiej. Takze zaleznie od tego co robie, mam dwa workflow ;-)

Co do szumu na 800px. Uwazam ze to tak male wersje zdjec, ze szkoda by bylo tam szum zostawiac, a jednoczesnie szkoda robic papke ;) No wlasnie jakbym chcial uzyc ps'a to bym wszystko tam obrobil. A na zdjeciach z takich imprez caly workflow leci tylko na LR bez przelaczania sie miedzy kilkoma programami. Ostatecznie poszedlem na kompromis, kilka razy przestawilem opcje Detail i zrobilem export patrzac na efekty, pozniej zapisalem Preset z zaznaczonymi tylko opcjami Detail, i pojechalem zdjecia hurtem tym presetem (iso, warunski, blysk lampy, prawie caly czas takie same) :)

micles
24-08-2011, 18:12
Do 800pix fot ani nie odszumiam specjalnie, ani nie wyostrzam w LR w zakładce Sharpening w Develop. (jedynie odszumianie w kolorze na 10). No chyba że niedoświetlone iso6400...

Tezet-gdynia
24-08-2011, 20:35
Dobra dobra, w 300D albo d80 na iso1600 naswietlane czesto na swiatla i wyciagane lekko (1/3EV) cienie ?? ;)

k-9
26-08-2011, 18:04
Hej,
Mam do was pytanie... a właściwie dwa.
1. Po imporcie fotek w Lr 3 zapisują się one na dysku C w obrazach. Jak zmienić lokalizację aby zapisywały się na D??
2. Pytanie nawiązuje do 1 trochę. Kilka tyg temu. wywaliłem niechcący fotki z C z Obrazów... Później zorientowałem się, że to są zdjęcia z programu Lr. W ten genialny sposób wywaliłem klika tyś zdjęć z kompa :/ W Lr fotki te są, ale pisze że są offline... i nie można ich edytować... To są fotki duchy... Czy można je może za pomocą Lr jakoś przywrócić? aby były one "fizycznie" na komputerze?

wiktor2323
26-08-2011, 22:37
jak klikniesz import to w tym okienku zaraz na samej górze masz gdzie zapisać . Jest to chyba pierwsza " strzałka" i tam znajdziesz wszystko odnośnie miejsca zapisu ;)

micles
26-08-2011, 23:17
A magicznym sposobem przywrócić nie idzie, możesz co najwyżej wskazać inną lokalizację tych plików, ale musiałyby one faktycznie gdzieś jeszcze na kompie być. Także jedynie odzyskiwanie danych, albo po swojemu, software'owo, albo drogo i bardziej specjalistycznie - u jakiejś firmy, jak ci bardzo zależy.

_igi
27-08-2011, 17:46
Jak obrabialem zdjecie na okladke ksiazki, to przez 100% czasu trzymalem sie tylko ps'a na full resie. Wieksza kontrola wszystkiego, z gory zalozone potrzeby i efekty. Kazdy szczegol musial byc dopracowany do konca by wydruk poszedl jak najlepiej. Takze zaleznie od tego co robie, mam dwa workflow ;-)

Do takich zabaw bardzo przydaje się podgląd "print size", tylko wcześniej trzeba ustawić poprawnie rozdzielczość monitora.

Tezet-gdynia
28-08-2011, 01:32
Cos więcej na ten temat ? Jakis artykul, poradnik ? Moze byc na PW zeby nie zasmiecac tematu o LR PS'em ;)

Fotofil
28-08-2011, 14:25
Czy ktoś z koleżanek, kolegów mógłby mi podpowiedzieć czy da się w opcjach programu ustawić na stałe inne wartości parametrów które zaznaczyłem na screenie?
Tak aby były na stałe wprowadzone przy całej wywoływanej sesji, do czasu wprowadzenia nowych ustawień.

Padam do nóżek.

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/594/82044588.jpg/)

punky
28-08-2011, 14:39
prawdę mówiąc nie wiem, ale możesz zrobić tak:
korygujesz pierwszą fotę z ww ustawieniami, zaznaczasz resztę zdjęć i robisz sych

Fotofil
28-08-2011, 14:41
"synch"?
Chciałbym mieć wtedy możliwość dalszej korekcji innych parametrów. Czy to będzie możliwe?

punky
28-08-2011, 14:43
oczywiście
Ustawienia z pierwszej zaznaczonej foty skopiują się do pozostałych, możesz je oczywiście dalej korygować wg upodobań.

synch = synchronizacja :D mam angielską wersję

Fotofil
28-08-2011, 14:47
synch = synchronizacja :D mam angielską wersję

Tak myślałem, bo napisałeś sych.

No dobra, już środek zastępczy jest.
Ale chodzi mi o to czy te parametry można ustawić żeby były jako defaultowe przy włączaniu programu?

yarson
28-08-2011, 14:50
przy imporcie zdjęć możesz sobie ustawić jaki preset/ustawienia mają być wgrane przy imporcie do wszystkich zdjęć...

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/690/edycjalr.jpg/)

Jeśli oczywiście o to chodzi...

Merde
28-08-2011, 14:50
Ale chodzi mi o to czy te parametry można ustawić żeby były jako defaultowe przy włączaniu programu?

Oprócz korekty ekspozycji o 0,5 EV wszystko tam jest zgodne z domyślnymi ustawieniami Lr. Może lepiej w korpusie ustawić korektę ekspozycji?

Fotofil
28-08-2011, 14:55
yarson, zaraz sprawdzę bo teraz wołam ślub.

Merde, nie chodzi tylko o ekspozycję. Barwa, wypełnienie światłem I.T.P

Tezet-gdynia
28-08-2011, 15:24
Ustawiasz sobie wszystkie parametry tak zeby byly Twoja podstawa. Zapisujesz preset zaznaczajac co chcesz w nim uwzglednic. I pozniej tak jak yarson podpowiada ;)

Fotofil
28-08-2011, 15:26
Ustawiasz sobie wszystkie parametry tak zeby byly Twoja podstawa. Zapisujesz preset zaznaczajac co chcesz w nim uwzglednic. I pozniej tak jak yarson podpowiada ;)

Czyli podczas wołania, jeśli chciałbym zmienić na stałe jeden z parametrów, to nie da się?

Tezet-gdynia
29-08-2011, 04:22
Tzn w jaki sposob na stale ? I jak podczas wolania ? Co masz dokladnie na mysli ?

1) Importujesz sobie jedno zdjecie
2) Robisz korekty (jeden z parametrow) jakie tam lubisz
3) zapisujesz preset uwzgledniajac ten jeden parametr

Teraz przy importowaniu reszty zdjec mozesz zaznaczyc preset zeby odrazu go zastosowac do importowanych zdjec.

ALBO

Mozesz tez zaimportowac zdjecia, indywidualnie cos pozmieniac, pozniej wszystkie zaznaczyc w oknie develop (klik pierwsze, scroll do ostatniego, shift + PPM, nie wiem czy jest edit -> select all), kliknac prawym na preset i zastosowac do wszystkich na raz. Ja tak ostatnio robilem z samym wyostrzeniem i odszumieniem na koniec obrobki.

Fotofil
29-08-2011, 08:40
Tzn w jaki sposob na stale ? I jak podczas wolania ? Co masz dokladnie na mysli ?

Mam do wywołania kilkaset zdjęć. Ładuję je wszystkie.
Pierwsza część w pomieszczeniu - za żółta i z szumem.
ustawiam WB, odszumianie i jadę, na każdym kolejnym zdjęciu wprowadzam inne drobne korekty: prostowanie, kontrast i.t.p.
Kończą się te w pomieszczeniu i następne nie potrzebują już odszumienia i inny WB.

Są programy na których przy parametrach jest "ptaszek" i zaznacza się go jeśli parametr ma być zapamiętany, jeśli go nie ma to zadana korekta będzie tylko na jednym zdjęciu.
Byłoby to bardzo wygodne, gdyby w LR dało się zrobić podobny manewr.

Na szybko chciałem jeszcze spróbować propozycji yarsona.
Mam wersję LR 3.0 i nie mam (chyba) takiego okna jak pokazał yarson.

Za dużo chciałbym na raz. mam jeszcze kupę zdjęć do wywołania z sobotniego ślubu. Muszę odespać i może ze świeżym umysłem znajdę przy Waszej pomocy rozwiązanie.

Może coś źle tłumaczę. Zdecydowanie szybciej wytłumaczyłbym "osohoźi" live przy zimnym Lechu :)

punky
29-08-2011, 08:44
Mam do wywołania kilkaset zdjęć. Ładuję je wszystkie.
Pierwsza część w pomieszczeniu - za żółta i z szumem.
ustawiam WB, odszumianie i jadę, na każdym kolejnym zdjęciu wprowadzam inne drobne korekty: prostowanie, kontrast i.t.p.
Kończą się te w pomieszczeniu i następne nie potrzebują już odszumienia i inny WB.

Więc zrób jak ci napisałem, pierwsza fota z serii ustawiasz co i jak zaznaczasz resztę serii i synchro, następnie kolejna seria na pierwszej zaznaczasz co i jak i kolejne synchro.
Mi się ten sposób sprawdza bardzo dobrze.

Poza tym przy kliknięciu synchro możesz przecież w oknie które się pojawia zaznaczyć wszystkie parametry które mają się przenieść na kolejne foty lub nie.

micles
29-08-2011, 12:20
Może coś źle tłumaczę. Zdecydowanie szybciej wytłumaczyłbym "osohoźi" live przy zimnym Lechu :)Wszyscy zrozumieli o co ci chodzi, ale ty nie spróbowałeś żadnej z rad, którą ci proponowali, tylko teoretyzujesz. Usiądź na spokojnie, nie "wołaj ślubu" i zrozum, że w LR można dokładnie to, czego chcesz.

Na wszelki wypadek, jeszcze raz.

1) Chcę mieć przy importowaniu WSZYSTKICH zdjęć NA POCZĄTKU te same ustawienia domyślne. (zastosowanie : stosujemy zawsze takie same parametry sharpening/camera calibration/inne, które nie zależą od zawartości zdjęcia, i nie chcemy musieć zawsze pamiętać o tym, że istnieje konieczność ich zmiany wg naszych upodobań)

Rozwiązanie :
Obrabiam jedną dowolną fotę ustawiając dane ustawienia, zapisuję je jako Preset, a później w okienku importowania wybieram go i od teraz wszystkie foty ładowane do LR będą miały NA POCZĄTKU nadane te ustawienia.

2) Obrabiam 1500100900 zdjęć ze ślubu, wiele z nich jest wykonane przy tych samych warunkach, dzięki czemu korekty wprowadzone do pierwszego zdjęcia w większości pokrywają się z potrzebami następnych zdjęć.

Rozwiązanie :
Obrabiam pierwszą fotę z danego otoczenia, zaznaczam resztę (ja zazwyczaj zaznaczam nawet i więcej fot, aż do samego końca, żeby nie szukać miejsca w którym kończą się dane warunki, bo i tak jak zobaczę że dane ustawienia nie pasują, to je poprawię ręcznie) i klikam Synchronize Settings (nie wiem jak po polsku, ale pewnie się domyślisz. Jak ci się nie uda, to daj znać, to specjalnie dla ciebie poszukam jak to w polskiej wersji brzmi) i lecę do kolejnego zdjęcia patrząc, czy jest coś do poprawy w stosunku do ustawień skopiowanych z pierwszego zdjęcia z danych warunków.

Warto nadmienić, że w momencie korekcji aktualnego zdjęcia nie zmieniają się parametry poprzednich zdjęć, czego się tak bardzo chyba obawiasz. Tu nie ma nic "na sztywno".

AMMarshall
29-08-2011, 13:10
Pytanie odnośnie synchronizacji ustawień na zaznaczonych zdjęciach:

Jak dodać np.: Exposure +0,20, Recovery +20, Black +5 na kilku zaznaczonych zdjęciach.

Dodać, czyli na przykładowych czterech zdjęciach ekspozycję mamy na +0,10, +0,40, +0,30, +035, po dodaniu mamy +0,30, +0,60, +0,50, +0,55

Nie mogę nigdzie znaleźć jak to zrobić, a przydatne byłoby to...

micles
29-08-2011, 13:24
Nie da rady, też kminiłem.

AMMarshall
29-08-2011, 13:40
Nie da rady, też kminiłem.

Micles, jesteś w 100% pewien, bo mi się wierzyć nie chce, że takiego ficzera w LR niet? Przecież to nawet najgłupszy kalkulator by dał radę...

Kurcze, ratowałoby to sporo czasu.

micles
29-08-2011, 13:43
Jak ja coś piszę, to już piszę. :)

Na 100% nie jestem pewien, ale kiedyś kombinowałem większość metod, które jako developer przewidziałbym do takiego zabiegu, i żadna nie dała w/w efektu.

AMMarshall
29-08-2011, 13:56
Czyli również o presecie, który np. dodałby do ekspozycji +0,35 i światła wypełniającego +20 trzeba zapomnieć??

:(

Merde
29-08-2011, 14:24
Czyli również o presecie, który np. dodałby do ekspozycji +0,35 i światła wypełniającego +20 trzeba zapomnieć??

Z tego jak ja to rozumiem - można zrobić preset tylko z korektą bezwzględną.

micles
29-08-2011, 14:35
Możesz sobie ściągnąć program do nagrywania myszy i klawiatury i tam zapętlić daną korektę :)

Fotofil
29-08-2011, 15:56
Wszyscy zrozumieli o co ci chodzi, ale ty nie spróbowałeś żadnej z rad, którą ci proponowali, tylko teoretyzujesz.

Tak źle nie jest. Próbowałem. Nadal twierdzę że łatwiej byłoby zmienić parametr narzędzia i go zaznaczyć "ptaszkiem".

Jak dodać np.: Exposure +0,20, Recovery +20, Black +5 na kilku zaznaczonych zdjęciach.

Dodać, czyli na przykładowych czterech zdjęciach ekspozycję mamy na +0,10, +0,40, +0,30, +035, po dodaniu mamy +0,30, +0,60, +0,50, +0,55

Możesz po ustawieniu parametrów kliknąć na kolejnych zdjęciach klawisz POPRZEDNIE

micles
29-08-2011, 16:08
Możesz po ustawieniu parametrów kliknąć na kolejnych zdjęciach klawisz POPRZEDNIE Nie. .

Fotofil
29-08-2011, 16:12
Nie. .

Nie, bo...?

micles
29-08-2011, 16:13
Bo w Lightroomie nie istnieje możliwość wprowadzenia korekty względnej. Idzie tylko skopiować parametry bezwzględnie, co już cztery razy zdążyłem powyżej napisać.

strideer
29-08-2011, 16:17
Żeby być dokładnym, Lightroom ma możliwość wyrównania ekspozycji we wszystkich zaznaczonych zdjęciach względem jednego wybranego, uwzględniająca ewentualną wprowadzoną w programie korektę ekspozycji dla tej fotografii. Ale ta funkcja zakłada, że zdjęcia przedstawiają tę samą scenę, tyle że sfotografowaną z różną przysłoną/czasem/czułością. Jak można się domyśleć korekta ekspozycji w pozostałych zdjęciach (poza wybranym) wprowadzana jest dzięki przeliczeniu istniejących parametrów ekspozycji i skorygowaniu obrazu ile potrzeba suwakiem Exposure. Nie jest to w każdym razie taka korekta "względna" o jaką chodzi w tym wątku.

Fumar
30-08-2011, 16:40
Odbiegnę na chwilę od prowadzonej rozmowy, ponieważ mam pytanie i chciałbym, żebyście pomogli.

Otóż. Zakładam, że zdjęcia które już 'wywołałem' w LR są wystarczające, jednak cały materiał zaczyna zawadzać mi na dysku. W takim wypadku, chciałbym zgrać zdjęcia na dysk zewnętrzny, jednak z zachowaniem wszystkich parametrów. Chodzi mi oczywiście o zapisanie zdjęć w formacie .cr2. Z tego co wiem, to Bridge po każdej zmianie w pliku tworzył inny (dodatkowy plik o innym skrócie, który zawierał dane do suwaków w ACR).

Jest możliwość, żeby takie coś zrobić? Pytam, bo po wyeksportowaniu zdjęć na dysk, pojawia się tam sam goły RAW.

Drugie pytanie. Chyba coś popaprałem w ustawieniach ostatnio, bo, za każdym razem gdy importuje fotki do LR'a prosto z karty - ten samodzielnie ustawia mi (po kolei robi to ze wszystkimi zdjęciami) parametry ekspozycji, balansu bieli itp. Coś jakby wywoływał preset (żaden preset który mam na dysku nie robi czegoś takiego). Co ciekawe - to samo dzieje się po odpaleniu w Bridge'u i ACR. Nie wiem czy akurat to pytanie skierowane jest w odpowiednie miejsce, ale liczę, że pomożecie.

Wersja LR 3.4 ENG.

strideer
30-08-2011, 17:15
Odbiegnę na chwilę od prowadzonej rozmowy, ponieważ mam pytanie i chciałbym, żebyście pomogli.

Otóż. Zakładam, że zdjęcia które już 'wywołałem' w LR są wystarczające, jednak cały materiał zaczyna zawadzać mi na dysku. W takim wypadku, chciałbym zgrać zdjęcia na dysk zewnętrzny, jednak z zachowaniem wszystkich parametrów. Chodzi mi oczywiście o zapisanie zdjęć w formacie .cr2. Z tego co wiem, to Bridge po każdej zmianie w pliku tworzył inny (dodatkowy plik o innym skrócie, który zawierał dane do suwaków w ACR).

Jest możliwość, żeby takie coś zrobić? Pytam, bo po wyeksportowaniu zdjęć na dysk, pojawia się tam sam goły RAW.

W oknie eksportu zdjęć (tym samym, którym generujesz JPEG-i i TIFF-y z plików RAW) wybierasz sobie format zapisu jako DNG (wówczas masz dane RAW skonwertowane do tego formatu plus receptę wywołania w jednym pliku) lub Original (wówczas masz oryginalne pliki CR2 plus receptę w pliku XMP).

Drugie pytanie. Chyba coś popaprałem w ustawieniach ostatnio, bo, za każdym razem gdy importuje fotki do LR'a prosto z karty - ten samodzielnie ustawia mi (po kolei robi to ze wszystkimi zdjęciami) parametry ekspozycji, balansu bieli itp. Coś jakby wywoływał preset (żaden preset który mam na dysku nie robi czegoś takiego). Co ciekawe - to samo dzieje się po odpaleniu w Bridge'u i ACR. Nie wiem czy akurat to pytanie skierowane jest w odpowiednie miejsce, ale liczę, że pomożecie.
Wersja LR 3.4 ENG.

Mogłeś zapisać w module Develop jakieś ustawienia wywoływania jako domyślne dla zdjęć z danego korpusu. Ewentualnie - w oknie importu zdjęć masz jednak ustawiony jakiś preset (chociaż zachowanie ACR wskazuje na pierwszą opcję, jako że i Camera Raw, i Lightroom korzystają z tych samych ustawień domyślnych przypisanych do danego aparatu). Rozwiązanie problemu w Lightroomie polega na otwarciu okna preferencji programu, wybraniu zakładki Presets i wciśnięciu przyciski Reset All Default Develop Settings.

Fumar
30-08-2011, 18:04
W oknie eksportu zdjęć (tym samym, którym generujesz JPEG-i i TIFF-y z plików RAW) wybierasz sobie format zapisu jako DNG (wówczas masz dane RAW skonwertowane do tego formatu plus receptę wywołania w jednym pliku) lub Original (wówczas masz oryginalne pliki CR2 plus receptę w pliku XMP).

Dzięki wielkie. Plik DNG faktycznie zapisuje wewnątrz wszystkie potrzebne informacje. Jednak "Original" dalej jest... zupełnie goły (próbowałem robić to wcześniej i było to samo). Także problem raczej został rozwiązany, ale tylko połowicznie. Będę zapisywał teraz pliki jako .dng, nie będzie to dla mnie jakaś tragedia :-)

Mogłeś zapisać w module Develop jakieś ustawienia wywoływania jako domyślne dla zdjęć z danego korpusu. Ewentualnie - w oknie importu zdjęć masz jednak ustawiony jakiś preset (chociaż zachowanie ACR wskazuje na pierwszą opcję, jako że i Camera Raw, i Lightroom korzystają z tych samych ustawień domyślnych przypisanych do danego aparatu). Rozwiązanie problemu w Lightroomie polega na otwarciu okna preferencji programu, wybraniu zakładki Presets i wciśnięciu przyciski Reset All Default Develop Settings.

Kliknąłem. Po wciśnięciu "Reset" wraca do "zerowych" ustawień, czyli rzekomo tych prosto z puszki. Jednak mimo wszystko nie wiem jak to działa, bo zdjęcia które zostały zaimportowane wcześniej (część z nich program przetworzył według własnego uznania), dzielą się na przerobione i nie przerobione* (te z jednego body). Po kliknięciu w miniaturkę - zdjęcie zostaje przetworzone. Następnie klikam jak już napisałem "reset" i jest ok.

*Mam na myśli zdjęcia z jednego body (fotki z drugiego które są w tym samym folderze, nie są traktowane przez LR'a w taki sposób)

strideer
30-08-2011, 18:13
Dzięki wielkie. Plik DNG faktycznie zapisuje wewnątrz wszystkie potrzebne informacje. Jednak "Original" dalej jest... zupełnie goły (próbowałem robić to wcześniej i było to samo). Także problem raczej został rozwiązany, ale tylko połowicznie. Będę zapisywał teraz pliki jako .dng, nie będzie to dla mnie jakaś tragedia :-)

Serio CR2 wychodzi bez XMP? Napisałem trochę z głowy, bo sam pracuję niemal wyłącznie na DNG, jako że w moim środowisku pracy jest to wygodniejsza opcja. Jeśli zależy Ci na CR2, to możesz albo wybrać opcję osadzania oryginalnego pliku CR2 w DNG (co powiększa rozmiar pliku DNG, ale daje możliwość obróbki CR2 w oryginalnym sofcie Canona w przyszłości), albo w opcjach programu wybrać zapis ustawień do XMP. W tej drugiej sytuacji wybierasz potem w oknie Grid obrazki CR2 i wciskasz Ctrl+S, aby mieć pewność, że ustawienia zostaną zapisane na dysku. Później kopiujesz cały folder z oryginalnymi plikami CR2 i XMP na dysk zapasowy i po sprawie.

Kliknąłem. Po wciśnięciu "Reset" wraca do "zerowych" ustawień, czyli rzekomo tych prosto z puszki. Jednak mimo wszystko nie wiem jak to działa, bo zdjęcia które zostały zaimportowane wcześniej (część z nich program przetworzył według własnego uznania), dzielą się na przerobione i nie przerobione* (te z jednego body). Po kliknięciu w miniaturkę - zdjęcie zostaje przetworzone. Następnie klikam jak już napisałem "reset" i jest ok.

Tak, bo taki reset ustawień domyślnych działa na zdjęcia, które dopiero zostaną zaimportowane do katalogu Lightrooma, a nie dla zdjęć już obecnych w katalogu, którym podczas importu lub w trakcie późniejszej edycji przypisano jakieś własne ustawienia. Jak chcesz zresetować ustawienia wywoływania dla zdjęć już obecnych w katalogu, to wybierasz te zdjęcia i wybierasz właśnie opcję resetu ustawień w menu pod prawym przyciskiem albo z menu z góry. Minusem jest to, że w tej sytuacji "zjada" Ci ewentualne ustawienia kadrowania (można to oczywiście obejść, ale taka zabawa jest bardziej pracochłonna).

Fumar
30-08-2011, 18:20
Serio CR2 wychodzi bez XMP?

Dokładnie. Uważam, jednak, że podałeś mi lepsze rozwiązanie i od teraz będę zapisywał wszystko w .dng.

Co do drugiego problemu. Chyba faktycznie przywrócenie ustawień pomogło. Zrobiłem testowe zdjęcie z tego body i wgrałem. Tym razem nie przerobiło mi go. Dziwne, bo nic wcześniej tam nie mieszałem, ale problem mam nadzieje został zażegnany ;-).

Dzięki wielkie, bez Twojej pomocy pewnie bym dalej się męczył.
Masz u mnie piwo :D

strideer
30-08-2011, 18:30
Dokładnie. Uważam, jednak, że podałeś mi lepsze rozwiązanie i od teraz będę zapisywał wszystko w .dng.

Co do drugiego problemu. Chyba faktycznie przywrócenie ustawień pomogło. Zrobiłem testowe zdjęcie z tego body i wgrałem. Tym razem nie przerobiło mi go. Dziwne, bo nic wcześniej tam nie mieszałem, ale problem mam nadzieje został zażegnany ;-).

Dzięki wielkie, bez Twojej pomocy pewnie bym dalej się męczył.
Masz u mnie piwo :D

:-) Przypuszczam, że jest jakieś combo klawiszowe, które otwiera okno zmiany ustawień domyślnych dla korpusu. Pewnie je otworzyłeś i nieopatrznie coś kliknąłeś. Grunt że działa.
Nawiasem mówiąc - pomimo zalet DNG, pliki CR2 czasem się przydają, żeby je wywołać w Digital Photo Professional. Zdarza mi się na zdjęciach robionych pod światło, że w niektórych obszarach wykłada się algorytm demozaikujący w ACR/LR. Skutkuje to powstaniem widocznych prostokątnych wzorkach. Widać je wprawdzie w powiększeniu 1:1 lub większym, więc tak naprawdę nie są wielkim problemem - niemniej zwracam na nie uwagę. Przepuszczenie pliku CR2 przez DPP pozwala ograniczyć tę przypadłość. Przypuszczam, że znajdą się inne szczególne przypadki, kiedy warto mieć CR2 pod ręką. Niemniej zazwyczaj DNG jest wygodniejszym formatem w środowisku LR/PS.

micles
31-08-2011, 00:37
Można też "Export folder as Catalog" i wtedy mamy .lrcat z danym folderem, który kliknęliśmy (są tam nie tylko parametry wywołania, ale także i historia zmian owych parametrów). No i jest to jeden plik, a nie tyle co rawów. No i szybko się ładuje do LR (2xlpm i już jest)

3sp
31-08-2011, 17:05
Panowie ja mam takie pytanie. Nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć. Ale chodzi o to, że jak wrzucam rawy do LR i develop'ie jak przewijam zdjęcia to na początku zdjęcie ma ładne kolory a potem nagle się zmienia (wg mnie na brzydsze, bardziej czerwone-skóra wygląda brzydko). Czy da się je jakoś przewrócić? Czy są jakieś wtyczki na to?
Pytałem się wśród znajomych to powiedzieli mi, że te oryginalne kolory (niby takie same jak na wyświetlaczu) są w canonowskim programie Digital Photo Professional. Sprawdziłem i okazało się, że mają rację. No i chciałbym mieć taki sam efekt w LR, bo wiadomo w nim o WIELE szybciej idzie obróbka.

cr2 z 50D <- jakby to miało znaczenie.
Pozdrawiam

punky
31-08-2011, 17:22
Panowie ja mam takie pytanie. Nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć. Ale chodzi o to, że jak wrzucam rawy do LR i develop'ie jak przewijam zdjęcia to na początku zdjęcie ma ładne kolory a potem nagle się zmienia (wg mnie na brzydsze, bardziej czerwone-skóra wygląda brzydko). Czy da się je jakoś przewrócić? Czy są jakieś wtyczki na to?
Pytałem się wśród znajomych to powiedzieli mi, że te oryginalne kolory (niby takie same jak na wyświetlaczu) są w canonowskim programie Digital Photo Professional. Sprawdziłem i okazało się, że mają rację. No i chciałbym mieć taki sam efekt w LR, bo wiadomo w nim o WIELE szybciej idzie obróbka.

cr2 z 50D <- jakby to miało znaczenie.
Pozdrawiam

Miliardy razy poruszane na forum.
Dzieję się tak ze każdy RAW ma w sobie zaszytego jpg'a i podczas tej pierwszej fazy wczytywania widzisz przez moment tego właśnie jpg'a potem LR pokazuje ci interpretację RAW'a ze swoimi ustawieniami Camera Calibration, które sam możesz sobie pozmieniać w jednej z ostatnich zakładek.

Identycznych kolorów jak w DPP nie uzyskasz, co najwyżej zbliżone.
Nie ma na to wtyczek, pluginów, można sobie stworzyć własny profil z użyciem tablicy kolorów. (Kolega ma nikona d300 i też płacze nad tym problemem.)

Twoi koledzy mają rację, ja dlatego do portretu np wole DPP od LR ze względu na kolor. Jeśli już w LR portret to ustawienie adobe standard 2010, w moim przypadku (5dmkII) wygląda najlepiej.

3sp
31-08-2011, 17:28
Mądrego dobrze posłuchać. Dzięki ;)
Szkoda, że nie ma żadnej wtyczki która by trzymałaby ustawiania zaszytego jpg :P

micles
31-08-2011, 19:28
Mądrego dobrze posłuchać. Dzięki ;)
Szkoda, że nie ma żadnej wtyczki która by trzymałaby ustawiania zaszytego jpg :PRób JPG+RAW i obrabiaj JPGi jak ci się "raw w pierwszym wczytaniu" bardziej podoba ;)

wymarzonyzawod
01-09-2011, 00:01
Czyli podczas wołania, jeśli chciałbym zmienić na stałe jeden z parametrów, to nie da się?

Oczywiście, że się da, nawet ciebie pyta.

blackninja
01-09-2011, 00:18
Chciałbym zrobić nieco porządków na dysku. Czy można przenieść w jakiś sposób bazę LR w inne miejsce niż standardowo jest umieszczona czyli C:\Users\User\Pictures\Lightroom ?
Wiem, że można przenieść katalog "Dokumenty" w inne miejsce i razem z nim katalog LR, ale nie do końca mi się to podoba, chciałbym mieć bazę w innym miejscu niż dokumenty (choćby na szybszym dysku).

akustyk
01-09-2011, 00:38
Chciałbym zrobić nieco porządków na dysku. Czy można przenieść w jakiś sposób bazę LR w inne miejsce niż standardowo jest umieszczona czyli C:\Users\User\Pictures\Lightroom ?

chodzi o folder z katalogiem LR i podfoldery Lightroom Settings i Previews.lrdata?

to mozna skopiowac w dowolne miejsce i otworzyc. byle w calosci (czyli caly folder nadrzedny) nie sam jeden plik katalogu bez podfolderow.

blackninja
01-09-2011, 16:21
Ok, otworzyć owszem, ale czy LR nie będzie przy następnych importowanych zdjęciach do bazy znowu jej tworzył w poprzednim miejscu?
Nawiasem mówiąc napisano tu wiele pożytecznych rzeczy.
Parę osób ma sporą wiedzę. Choćby strideer. Może by tak zebrać wszystko pod kątem maks wydajności LR?

strideer
01-09-2011, 16:24
Można kopiować bazę bez podglądów - program sobie je sam odtworzy z oryginalnych zdjęć. A co do mojej wiedzy :-) - na DFV jest kilkanaście odcinków poradnika do LR mojego autorstwa. Można poczytać, jestem też tu do dyspozycji w razie potrzeby :-)

micles
01-09-2011, 16:39
Zaznaczasz w programie folder ze zdjęciami których bazę chcesz "przenieść" i robisz prawym>export as catalog.

das
01-09-2011, 22:05

Spokojnie da się to zrobić, ale nie tak precyzyjnie, bo np.:
Exposure o minimum 1/3, Recovery i Fill Light o 5, ale Blacks już o 1.

Jednak w znakomitej większości przypadków wystarcza.

Moduł Library / Quick Develop.

Dodatkowo Clarity i Vibrance po naciśnięciu ALT zamienia nam się odpowiednio w Sharpening i Saturation ;)

blackninja
01-09-2011, 22:25
Można kopiować bazę bez podglądów - program sobie je sam odtworzy z oryginalnych zdjęć. A co do mojej wiedzy :-) - na DFV jest kilkanaście odcinków poradnika do LR mojego autorstwa. Można poczytać, jestem też tu do dyspozycji w razie potrzeby :-)

Wiem, czytałem. Mam też książkę nielubianego w DFV Kelby'ego. Praca w programie to jedna rzecz a znalezienie informacji na temat optymalizacji programu to druga. Tych ostatnich jest tyle co kot napłakał.

micles
01-09-2011, 22:29
Dodatkowo Clarity i Vibrance po naciśnięciu ALT zamienia nam się odpowiednio w Sharpening i Saturation ;)A White Ballance też idzie? Ctrl+Alt+De... Nie, to nie to :)

strideer
01-09-2011, 22:40
Wiem, czytałem. Mam też książkę nielubianego w DFV Kelby'ego. Praca w programie to jedna rzecz a znalezienie informacji na temat optymalizacji programu to druga. Tych ostatnich jest tyle co kot napłakał.

Od Kelby'ego lepszy Evening - właśnie dostałem jego LR3 do recenzji, ale przyznam, że nie zdążyłem zajrzeć. Poprzednia była dobra, tu się nie spodziewam wpadki.

A co do optymalizacji. Podam kilka moich pomysłów, proszę je potraktować jako sugestię, a nie gotową receptę na cokolwiek.

1) Pamięć RAM: w moim przypadku 4 GB wystarcza - nawet jak selekcjonuję 1000 fotek ze ślubu, jednocześnie mam odpalonego Chrome'a, który zabiera sporo miejsca w pamięci, etc.

2) Procesor: bez dwóch zdań - im więcej rdzeni, tym lepiej.

3) Dyski twarde: u mnie system, aplikacje, pliki wymiany, bazy lightroomowe i cache dla RAW-ów (ten tworzony przez Camera Raw) siedzą na SSD. Polecam napędy przynajmniej 80-90 GB, tak, żeby mieć ze 30 GB zapasu na wszelki wypadek. Oryginały zdjęć zgrywam na normalny choć szybki napęd WD z serii Black (dobrą opcją jest też seria bodaj RE4). Nie korzystam z macierzy RAID w komputerze.

4) System: Windows 7 64-bitowy - ze względu na obsługę więcej niż 3,2 GB RAM-u i funkcję TRIM przydatną przy SSD.

5) Format DNG - gorąco zachęcam do konwersji RAW-ów do tego formatu. Operacja importowania trwa trochę dłużej, ale w porównaniu do plików CR2 program działa szybciej (generowanie podglądów, równoczesny zapis XMP u mnie standardowo włączony, etc.)

6) Działanie mogą opóźniać programy od bezpieczeństwa. Warto dodać do wyjątków foldery, w których siedzą bazy Lightrooma, podglądy, cache RAW-ów i oryginały zdjęć. U mnie działa Agnitum Outpost Firewall Pro jako firewall i ESET NOD32 jako antywirus. Je mogę polecić z czystym sercem. Dla kontrastu - jak korzystałem kiedyś z darmowego Avasta, to zdarzało się, że potrafił on zamulić całego kompa.

7) Cache RAW-ów: Lightroom, Photoshop i Bridge współdzielą ustawienia dla wtyczki Camera Raw. Nawet jak nie mamy posadzonego PS, a tylko samego Lightrooma, to ACR generuje sobie podglądy dla RAW-ów w wyznaczonym podfolderze w domyślnym folderze użytkownika. Ten zasób jest zupełnie niezależny od bazy LR i wygenerowanych przez program podglądów. Warto zwiększyć rozmiar cache z domyślnego 1-4 GB (jeśli dobrze pamiętam) tak do przynajmniej 10 GB. Problem w tym, że bez zainstalowanego przynajmniej Bridge'a nie ma jak wejść w ustawienia ACR.

To tak na szybko co mi przyszło do głowy :-)

blackninja
01-09-2011, 23:32
Całkiem tego sporo i pewnie warte wykorzystania. Lubię konkretną wiedzę :)

das
01-09-2011, 23:35
Od Kelby'ego lepszy Evening - właśnie dostałem jego LR3 do recenzji, ale przyznam, że nie zdążyłem zajrzeć. Poprzednia była dobra, tu się nie spodziewam wpadki.

Jaki tytuł jeśli można wiedzieć?

7) Cache RAW-ów: Lightroom, Photoshop i Bridge współdzielą ustawienia dla wtyczki Camera Raw. Nawet jak nie mamy posadzonego PS, a tylko samego Lightrooma, to ACR generuje sobie podglądy dla RAW-ów w wyznaczonym podfolderze w domyślnym folderze użytkownika. Ten zasób jest zupełnie niezależny od bazy LR i wygenerowanych przez program podglądów.

Jeśli na myśli masz parametr dostępny w Bridge pod Edit / Camera Raw Preferences / Camera Raw Cache, to możesz go edytować z poziomu Lightrooma -> Edit / Preferences / File Handling / Camera Raw Cache Settings.

Jest jeszcze Cache samego Bridge -> Edit / Preferences / Cache, ale tam siedzą podglądy tylko z Bridge.

strideer
01-09-2011, 23:38
Jaki tytuł jeśli można wiedzieć?

O ta: http://helion.pl/ksiazki/adobe-photoshop-lightroom-3-podrecznik-dla-fotografow-martin-evening,phlr3f.htm

Jeśli na myśli masz parametr dostępny w Bridge pod Edit / Camera Raw Preferences / Camera Raw Cache, to możesz go edytować z poziomu Lightrooma -> Edit / Preferences / File Handling / Camera Raw Cache Settings.

Dokładnie o to mi chodziło - aż dziwne, że przeoczyłem.

das
01-09-2011, 23:40
A White Ballance też idzie? Ctrl+Alt+De... Nie, to nie to :)

Owszem, Temperature i Tint też idzie (naciśnij ten szary trójkącik po prawej) ;)

O ta: http://helion.pl/ksiazki/adobe-photoshop-lightroom-3-podrecznik-dla-fotografow-martin-evening,phlr3f.htm

Wdzięczny byłbym za jakąś mini reckę dającą możliwość wyrobienia sobie zdania.

strideer
01-09-2011, 23:48
Wdzięczny byłbym za jakąś mini reckę dającą możliwość wyrobienia sobie zdania.

Krótka recenzja będzie w październikowym DFV :->

Tu jest recenzja wcześniejszego Eveninga http://www.dfv.pl/ksiazki.html?id=1130

das
01-09-2011, 23:53
Dzięki.

blackninja
01-09-2011, 23:54
Tu (http://www.ksiegarniafotograficzna.pl/Adobe_Photoshop_Lightroom_3_Podrecznik_dla_fotogra foacutew-525.html) jak zwykle sporo taniej ta książka.

iREM
02-09-2011, 11:21
Jak w wyżej wymienionym zdifoltować (przepraszam za słowo) swój ulubiony styl? Zawsze używam tylko jednego, zdefiniowanego, a IS zawsze na siłę ładuje mi paskudnego greja.
Jest jakiś patent na obejście?

goran
02-09-2011, 11:57
Tu (http://www.ksiegarniafotograficzna.pl/Adobe_Photoshop_Lightroom_3_Podrecznik_dla_fotogra foacutew-525.html) jak zwykle sporo taniej ta książka.

w zasadzie to róznica jest 10pln (helion ma przesyłkę za friko) ;) a jak wyłapiesz promocję dnia -30% na helionie to wtedy nie ma nawet porównania.
poczekam na recenzję kolegi streeder

blackninja
02-09-2011, 23:28
w zasadzie to róznica jest 10pln (helion ma przesyłkę za friko) ;) a jak wyłapiesz promocję dnia -30% na helionie to wtedy nie ma nawet porównania.

Tyle, że ja mam w tej księgarni zniżki na stałe, bez czekania na okazje, które może będą ;). Jak dorzucę jeszcze jakąś pozycję to mam również przesyłkę za darmo :)

conti
02-09-2011, 23:37

Tak, tylko ta pozycja jest całkiem świeża więc nie liczyłbym jeszcze przez pół roku na na taki 30% opust. Ale jak będzie już, to cena 90,3 już jest do przyjęcia. Zresztą posiadam poprzednie wydanie tego autora i z jednej strony wydaje mi się, że niewiele wniesie te nowe wydanie, a z drugiej strony to ceny poszły tak drastycznie do góry pomijając nawet ten nieszczęsny podatek VAT.
Pozdrawiam

Kirka
04-09-2011, 23:11
Witam,
Mój Lightroom ma następujący problem ;)
Nie otwiera CR2 z canona 7d :/
Mam LR 2.3. Z aparatu 450d otwiera CR2 bez problemu. Gdy chcę zaimportować te z 7d otrzymuję komunikat:
"The files appear to be unsupported or damaged".
Że pliki prawdopodobnie uszkodzone?

Ale mogę je oglądać przez FastStone Imager. Wyświetlają się normalnie.
Myślałam, że to może kwestia wielkości plików (?) więc w FastStone zmniejszyłam jeden z nich, zapisałam i odkryłam, że zamienił mi zdjęcie na jpg.
Jpg. w LR już się oczywiście otworzył.

O co chodzi? Dlaczego LR nie otwiera tych zdjęć? Czy rzeczywiście mogą być uszkodzone mimo, że mogę je oglądać w FastStone?

strideer
04-09-2011, 23:12
Przypuszczalnie tak stara wersja nie obsługuje plików CR2 z 7D. Rada: zrób aktualizację lub skonwertuj najpierw obrazki CR2 do formatu DNG darmowym konwerterem od Adobe (można pobrać z ich strony).

Merde
05-09-2011, 07:45
Gdy chcę zaimportować te z 7d otrzymuję komunikat:
"The files appear to be unsupported or damaged".
Że pliki prawdopodobnie uszkodzone?

/ciach/

O co chodzi? Dlaczego LR nie otwiera tych zdjęć? Czy rzeczywiście mogą być uszkodzone mimo, że mogę je oglądać w FastStone?

Czytasz komunikaty bardzo wybiórczo, istotne było to przed "or damaged".

My Nick
07-09-2011, 07:04
Czy da się odwrócić zaznaczenie maską? Tzn aby program nie ruszał tego co pod maską.

Merde
07-09-2011, 08:19
Czy da się odwrócić zaznaczenie maską? Tzn aby program nie ruszał tego co pod maską.

Niestety, nie da się tak.
Generalnie proponują myślenie odwrotne, tj. jeśli chcesz przykładowo zwiększyć clarity na całym zdjęciu z wyjątkiem małego fragmentu, to najpierw robisz maskę obejmującą całe zdjęcie z clarity np. +15, a na ten mały fragment zdjęcia którego ruszać nie chciałeś nakładasz maskę z clarity -15.

blackninja
07-09-2011, 23:13
Nie wiem czy Merde miałeś na myśli namalowanie maski na całym obrazie a potem z wciśniętym Alt (i ustawioną przeciwną do maski wartością narzędzia) usunięcie jej z wybranego elementu. Jeżeli tak, to trochę inaczej to opisałem, jeżeli nie to jest to podałem inny sposób :)

wagteil
09-09-2011, 19:02
Rozumiem ze do wszystkich zdjec nalezy podchodzic idywiualnie, w pelni sie z tym zgadzam. Sa jednak sytuacje kiedy fajnie jest zrobic 'sync' takich samych ustawien, do powiedzmy calego wesela, a pozniej traktowac je jako wyjsciowa do dalszej pracy. (Wspomne ze sprawa sie miala podobnie w DPP, tam program zachowywal ustawienia puszki, i w pracy nad RAW-em nalezalo wprowadzic jedynie korekty)
Pytanie kieruje do tych ktorzy stosuja ta metode.
Jakie sa Wasze usrednione ustawienia w LR przed synchronizacja? Mam glownie na mysli kontrast czy nasycenie. Czy synchronizujecie masowo jeszcze jakies inne wartosci?

oskarkowy
09-09-2011, 19:37
Jakie sa Wasze usrednione ustawienia w LR przed synchronizacja? Mam glownie na mysli kontrast czy nasycenie. Czy synchronizujecie masowo jeszcze jakies inne wartosci?

Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni.. Jeszcze inni potrafią naświetlać w punkt.. W każdym z tych wypadków masz inne ustawienia zarówno kontrastu jak i saturacji.
Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nigdy nie zmieniaj hurtowo wartości WB, zostaw je "as shot".

wagteil
09-09-2011, 19:50
Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni..
Ludzie maja rozne podejscie do takiej hurtowej obrobki, i wlasnie dlatego pytalem.

Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nigdy nie zmieniaj hurtowo wartości WB, zostaw je "as shot".
No to jest oczywiscie pozbawione sensu, nigdy tak nie robie.

Sa jednak nazwijmy je 'wartosci uniwersalne', to co mozemy ustatwic juz w puszce: kontrast, nasycenie czy ostrosc, ale LR tego nie odczyta.
Gdybys mial w powyzszy sposob pracowac, jak bys ustawil te wartosci w LR ?

wagteil
09-09-2011, 21:14
I jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu, a dotyczace innego problemu. Jak 'wydlubac' pojedynczy plik, odpowiadajacy za zmiany dokonane na zdjeciu w module develop? Nastepnie jak go wkleic do zdjecia na innym komputerze?

Merde
09-09-2011, 21:32
I jeszcze jedno pytanie do znawcow tematu, a dotyczace innego problemu. Jak 'wydlubac' pojedynczy plik, odpowiadajacy za zmiany dokonane na zdjeciu w module develop? Nastepnie jak go wkleic do zdjecia na innym komputerze?

Najpierw w Lr musisz w ustawieniach katalogu (menu Edit / Catalog Settings / zakładka Metadata) zaznaczyć opcję "Automatically write changes to XMP", a potem po prostu przenosząc rawy na inny komputer kopiujesz je razem z towarzyszącym mu plikiem z rozszerzeniem *.xmp.

wagteil
09-09-2011, 21:44
Najpierw w Lr musisz w ustawieniach katalogu (menu Edit / Catalog Settings / zakładka Metadata) zaznaczyć opcję "Automatically write changes to XMP", a potem po prostu przenosząc rawy na inny komputer kopiujesz je razem z towarzyszącym mu plikiem z rozszerzeniem *.xmp.
Ale ja chcialbym wyciagnac tylko ten maly plik XMP, wyslac go emailem do osoby ktora go przypisze do kopi tego samego RAW-a, na innym dysku czy komputerze.

Merde
09-09-2011, 22:10
Ale ja chcialbym wyciagnac tylko ten maly plik XMP, wyslac go emailem do osoby ktora go przypisze do kopi tego samego RAW-a, na innym dysku czy komputerze.

Jeśli ta druga osoba ma tego samego rawa, to nie ma problemu przecież. Wystarczy skopiować sam plik *.xmp.

wagteil
09-09-2011, 23:06
Gdzie go szukac, wyciac i jak go pozniej wkleic..?

olek.tbg
09-09-2011, 23:52
*.xmp zapisuję się w tym folderze,w jakim jest obrabiany RAW. Nazwa pliku to nazwa zdjęcia tylko z innym rozszerzeniem(.xmp)

micles
09-09-2011, 23:54
W folderze z RAWami, Ctrl + X, Ctrl + V :)

Tak jak każdy inny plik - np wysłać mailem.

wagteil
10-09-2011, 00:21
Ok, znalazlem! A jak otworzyc ten folder w systemie Mac, tak aby bylo widac .xmp? Kolega ktory ma mi wyslac ten plik nie ma 'prawego myszy', gdzie ja znalazlem 'show in explorer'. Gdzie znalezc show in explorer w Mac?

Merde
10-09-2011, 06:41
W folderze z RAWami, Ctrl + X, Ctrl + V :)

Tak jak każdy inny plik - np wysłać mailem.

Ctrl + C, Ctrl + V, informatyku od siedmiu boleści :mrgreen:

yarson
10-09-2011, 09:52
Ctrl + C, Ctrl + V, informatyku od siedmiu boleści :mrgreen:

Gdzie go szukac, wyciac i jak go pozniej wkleic..?

micles dobrze napisał wycina sie ctrl+x

Merde
10-09-2011, 10:47
micles dobrze napisał wycina sie ctrl+x

A, racja. Nie doczytałem pytania, założyłem "z automatu" że wycinanie nie jest dobrym rozwiązaniem (bo znika z dysku źródłowego).

micles
10-09-2011, 13:11
micles dobrze napisałJeszcze coś w temacie? :mrgreen::twisted:

wagteil
10-09-2011, 15:52
Jeszcze coś w temacie? :mrgreen::twisted:

Tsk, jak otworzyc ten folder w Mac-u.

micles
10-09-2011, 17:52
Jaki folder? Folder tam gdzie trzymasz RAWy? Klikasz myszą? Nie wiem jak działa Mac i wiem, że niektórzy jego posiadacze lekceważą znajomość swojego sprzętu, ale wejść do katalogu w którym mają zdjęcia chyba powinni potrafić.

AgaP
14-09-2011, 23:06
Nie znalazłam na pierwszej 50 odpowiedzi na moje pytanie, a nie mem siły przez pozostałe posty przechodzić...

Mam taką dziwna sytuację: po eksporcie z Lightrooma z RAW do jpg, miniatura zdjęcia w folderze w przeglądarce Win 7 jest szara do połowy lub więcej. Po otworzeniu zdjęcia jest ok. Po kilku-kilkunastu próbach zdjęcie eksportuje się ok. Nie pomaga odświeżani podglądu, przenoszenie do innych folderów, itp. Ki czort?

micles
14-09-2011, 23:43
Pokombinuj (usuń :D) z thumbs.db w którym to Windows trzyma sobie miniaturki zdjęć. Możesz spróbować zrobić nowy folder i tam wrzucić zdjęcia i miniaturki powinny się wygenerować w Win7 na nowo.

droog
16-09-2011, 02:33
WItam

Proste pytanie: czy mozna podlaczyc Canon 5d mkII do Lightroom w takiej opcji, aby po zrobieniu zdjecia - wyswietlalo sie ono od razu na ekranie laptopa? Czy mozliwe jest to tylko przy uzyciu Canon Utilites?
Jezeli jest opcja w LR to gdzie moge znalezc jakas krotka instrukcje?

Jezeli pytanie to padlo wczesniej, to przepraszam za dubel, ale jakos wyszukiwarka forumowa mi zamuliła ;)

miszaqq
16-09-2011, 09:15
http://help.adobe.com/en_US/Lightroom/3.0/Using/WS67a9e0c3a11b14966badab91285ff688ee-8000.html

http://tv.adobe.com/watch/learn-lightroom-3/import-photos-from-a-tethered-camera/

http://www.peachpit.com/articles/article.aspx?p=1664579

latant
16-09-2011, 09:38
po polskiemu to będzie:
plik / przechwytywanie obrazu / zacznij przechwytywanie obrazu

Kabu
16-09-2011, 17:54
Mam ja takie zapytanie, być może było ale nie rozumiem więc nadal drążę temat. Importuję zdjęcia, biorę pierwsze zdjęcie i ma ono w Develop/ camera calibration/ profil: Adobe Standard. Czy jest jakaś opcja aby wszystkie były np. z camera neutral?

Pisaliście coś o presetach podczas importu ale ja nie widzę żadnych możliwości dodania tam takiego presetu podczas importu.

Już znalazłem, czy tylko w taki sposób można to zrobić?

I jeszcze jedno czy ja powinienem poszukać profil mojego aparatu czy w LR3 jest już wszystko?

micles
16-09-2011, 18:01
Pisaliście coś o presetach podczas importu ale ja nie widzę żadnych możliwości dodania tam takiego presetu podczas importu.Poszukaj jeszcze raz. Małe okienko importu można przeistoczyć w duże okienko importu klikając w coś (nie pamiętam w co, ale jest dosyć jednoznaczne, chyba jakaś taka ukośna strzałka)

Kabu
16-09-2011, 18:14
Dzięki Micles, rozumiem że chodzi o to tak?

źródło (http://tapatalk.com/mu/5964a156-7540-78ce.jpg)

A jak z profilami apartów jak ma się np 5D Mark II to trzeba poszukać i wgrać profil czy też ten dostępny typu Camera Natural jest z mojego aparatu?

micles
16-09-2011, 18:30
Tak.

Z tego co wiem, to wszystkie wyświetlane profile w dropdown liście "Camera Calibration" są przygotowane pod dany model aparatu.

Na szybko znalezione w google, fraza camera calibration lightroom acr 4.6 :

Even the older profiles (e.g., ACR 3.3, ACR 4.4) are camera-specific.

Zatem nie ma się co zajmować tą zakładką w celu osiągnięcia "rewelacyjnej, nadzwyczajnej, super ogromnej" poprawy.

A jak jesteś onanistą kolorystycznym, to możesz też zrobić swój profil dokładnie pod twój egzemplarz (sztukę) aparatu, tutoriale znajdziesz w necie.

EDIT : Aha, i jeszcze jedno - profile w aparacie mają wpływ wyłącznie na JPGa który wychodzi z puszki. RAW jest zawsze taki sam!

Kabu
16-09-2011, 18:57
Tak, wiem tylko że zawsze jak importuję zdjęcia do LR i zawsze mam profil Adobe Standard, okazuje sie ze czasem kolor skóry robi się dziwny ale jak przełącze na Camera Natural to jest lepiej.

Pytanie do wszystkich, na jakim Wy profilu pracujecie, Adobe Standard?

micles
16-09-2011, 19:21
A może faktycznie był "dziwny" :)

Ja dokonałem świadomego wyboru Camera Standard na podstawie wieloletnich badań :mrgreen: i od 2 lat już nie przejmuję się tą kartą.

akustyk
16-09-2011, 21:02

to zalezy. do zdjec ludzi lubie Neutral, bo jest bardzo naturalny.
do widoczkow mam albo canonowski Landscape (poludnie Europy) albo swoj wlasny profil krajobrazowy, a wlasciwie to nawet dwa ;)

airhead
19-09-2011, 11:11
Pytanie do wszystkich, na jakim Wy profilu pracujecie, Adobe Standard?Camera Standard, a Nikon - Adobe Standard
możesz to jeszcze ustawić poprzez "make default for specific camera" czyli ALT+synchronize w widoku Develop

Janusz Body
19-09-2011, 11:18
....

We własnym ukręconym Passport Color Checkerem.

airhead
21-09-2011, 13:27
mam pytanie
czy flagi lub gwiazdki zapisują się w *.xmp? albo inna forma wybrania zdjęć lepszych i gorszych?
chcę jakoś obejść potrzebę archiwizowania katalogu Lr

strideer
21-09-2011, 13:28
Gwiazdki i kolorowe etykietki - tak. Flagi - nie.

Shadow
21-09-2011, 15:04
Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni.. Jeszcze inni potrafią naświetlać w punkt.. W każdym z tych wypadków masz inne ustawienia zarówno kontrastu jak i saturacji.

Ja robię tak że dla danej serii zdjęć robionych w tych samych warunkach oświetleniowych ustawiam sobie preset z jednym WB i resztą ustawień. Później żeby nie bawić się ciągle suwakami wrzucam na zdjęcie ten przygotowany preset. WB już nie ruszam, ani kolorów tylko ekspozycję koryguję gdy trzeba. W nielicznych przypadkach lekko modyfikuję kolor jeśli uznam że jest zbyt intensywny w porównaniu do reszty ujęć.

rlat
21-09-2011, 17:54
Gwiazdki i kolorowe etykietki - tak. Flagi - nie.
Ciekawe, dedykowany soft Nikona Nikon View widzi również * a nie korzysta z plików xmf. LR widzi gwiazdki nadane w NV nawet gdy nie ma plików xmp. Więc chyba te informacje są zapisywane w znacznikach meta pliku ze zdjęciem.

airhead
21-09-2011, 18:06
Gwiazdki i kolorowe etykietki - tak. Flagi - nie.hurra! nie muszę już pilnować pliku katalogu :D

AgaP
28-09-2011, 16:11
Nie linczujcie, bo na prawdę nie wiem, jak to ugryźć a przekopać się przez wątek Lightroomowy cały. Po wyeksportowaniu zdjęcia z Lightrooma do CS5 mam różnicę w kolorach zdjęć jak na zdjęciu poniżej. Nic takiego wcześniej mi się nie działo, nie wiem, czy podczas aktualizacji programów w tle coś się pozmieniało? Jak (gdzie?) przestawiać ustawienia (eksportuję do sRGB, w Photoshopie mam ustawienia kolorów na Europe General Purpose 3), żebym miała takie same kolory w Lightoomie i w CS5???? Z góry dziękuję za konkretne wskazówki i pozdrawiam.

źródło (http://img690.imageshack.us/img690/6596/unled1lw.jpg)

allxages
28-09-2011, 16:18
Ustaw w PS odpowiedni color space.

AgaP
28-09-2011, 16:31
Ustaw w PS odpowiedni color space.

Tzn? Obydwa programy mam w wersji angielskiej ale z licencją europejską, więc co jest nie tak? Mam ustawione jak poniżej:

źródło (http://img820.imageshack.us/img820/190/unled1ggb.jpg)
Zmieniam po kolei ustawienia z zakładki Settings i jest tylko gorzej...

allxages
28-09-2011, 16:46
Ja mam ustawione dla Profile Mismatches i dla Missing Profiles wszystkie aski i wtedy masz pewnosc co sie dzieje

AgaP
28-09-2011, 16:51
Ja mam ustawione dla Profile Mismatches i dla Missing Profiles wszystkie aski i wtedy masz pewnosc co sie dzieje

Nie załapałam :oops:

Merde
28-09-2011, 17:17
Nie załapałam :oops:

No to przeczytaj co masz we wklejonym przez siebie screenshocie w sekcji "color management policies"...

AgaP
28-09-2011, 17:33
No to przeczytaj co masz we wklejonym przez siebie screenshocie w sekcji "color management policies"...

Ok. Pierdoła ze mnie.

Odhaczyłam te wszystkie aski. O nic nie woła przy eksportowaniu do edycji w CS5, a kolory jak były inne tak są :twisted:

Próbowałam namierzyć pomoc adobe, tak, żeby pytanie online zadać, ale nici z tego... :evil:

Merde
28-09-2011, 17:45
Jaki masz profil monitora w Windowsie?

AgaP
28-09-2011, 17:56
Skalibrowany od Kroolika ;-D

Merde
28-09-2011, 17:58
To usuń profil i zobacz czy dalej masz różnice.

AgaP
28-09-2011, 18:39
Różnica jest dalej. Zauważyłam jeszcze coś- kolory z Bridga i ACR tez się różnią (szczególnie nasyceniem). Szlag mnie zaraz trafi!!!!!

allxages
28-09-2011, 20:37
Co to za monitor?

blackninja
28-09-2011, 22:24
We własnym ukręconym Passport Color Checkerem.

Januszu czy profile utworzone w jednym kompie da się przenieść do innego, gdzie też jest zainstalowany LR? Mam oczywiście na myśli profile utworzone przy pomocy oprogramowania Passport Color Checkera.

dinderi
28-09-2011, 22:58
Januszu czy profile utworzone w jednym kompie da się przenieść do innego, gdzie też jest zainstalowany LR? Mam oczywiście na myśli profile utworzone przy pomocy oprogramowania Passport Color Checkera.Pozwolę sobie odpowiedzieć za Janusza, bo możesz inaczej czekac kilka miesięcy.

Tak. Profil ColorChecker'a można dowolnie przenosić między komputerami, ponieważ jest on przypisany do aparatu.

blackninja
28-09-2011, 23:13
Pozwolę sobie odpowiedzieć za Janusza, bo możesz inaczej czekac kilka miesięcy.

Tak. Profil ColorChecker'a można dowolnie przenosić między komputerami, ponieważ jest on przypisany do aparatu.

Dzięki dinderi, ale gdzie znajdę te profile? Używam win 7. Trochę już grzebałem i za chiny znaleźć nie mogę.

dinderi
28-09-2011, 23:22
Nie używam LR, ale szukałbym profili w C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

blackninja
28-09-2011, 23:51
Nie używam LR, ale szukałbym profili w C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

Znalazłem. Ścieżka jaką podałeś nie jest prawidłowa w Win7, ale nieco mnie naprowadziłeś. Dzięki.
Prawidłowa ścieżka to:

C:\Users\User\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\Came raProfiles

Może się komuś przyda :)

AgaP
29-09-2011, 08:31
Co to za monitor?

Eizo FlexScan S2231W.

Różnica w kolorach nadal jest mimo wszystkich "myków", które podpowiedzieliście, a ja nie mam teraz czasu, żeby przeinstalowywać system :evil:. Nie mem pojęcia, co jeszcze mogłabym zrobić... :twisted:

Merde
29-09-2011, 10:32
Różnica w kolorach nadal jest mimo wszystkich "myków", które podpowiedzieliście, a ja nie mam teraz czasu, żeby przeinstalowywać system :evil:. Nie mem pojęcia, co jeszcze mogłabym zrobić... :twisted:

Jeszcze raz sprawdzić profil monitora. W tym wątku (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78457) też ponoć niczego szczególnego nie było, a jednak...
Bez kalibracji przez fachowca najlepiej jest wywalić całkowicie profil icc monitora z Windowsa, w ustawieniach zjechać z saturacją o 20% (to jest monitor szerokogamutowy, więc "defaultowo" mocno przesycony.
Jasność ustaw tak, by biel nie świeciła (porównuj z kartką papieru).
Nic lepszego "na oko" nie zrobisz, a przynajmniej będziesz mieć zgodne kolory pomiędzy aplikacjami.

strideer
29-09-2011, 10:34
Nawet jak profil monitora jest dobrze wykonany, a sam monitor prawidłowo skalibrowany, to ze względu na to jak działają podglądy obrazu w Lightroomie obraz może się czasem delikatnie różnić od tego jak wygląda to samo zdjęcie w PS czy innym programie z zarządzaniem barwą (o tych bez zarządzania nawet nie wspomnę).

allxages
29-09-2011, 11:23
No, ale tutaj nie ma minimalnie, tylko różnica jest sporawa.

Bodzius
03-10-2011, 14:51
Jak działa wam nowa wersja 3.5? Mi zadziwiająco często się zawiesza.

strideer
03-10-2011, 14:58
U mnie jak złoto.

oskarkowy
03-10-2011, 15:00
Jak działa wam nowa wersja 3.5? Mi zadziwiająco często się zawiesza.

Chodzi bez zastrzeżeń.

allxages
03-10-2011, 15:44
A coś w niej jest poza nowymi aparatami? Bo nie doszukałem się...

strideer
03-10-2011, 15:46
Polikwidowano trochę błędów, pełna lista jest tu: http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2011/09/lightroom-3-5-and-camera-raw-6-5-now-available.html. Aktualizacje w ramach jednej dużej wersji (np. 3.x) raczej nie wprowadzają nowych funkcji.

akustyk
03-10-2011, 21:03
Polikwidowano trochę błędów, pełna lista jest tu: http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2011/09/lightroom-3-5-and-camera-raw-6-5-now-available.html. Aktualizacje w ramach jednej dużej wersji (np. 3.x) raczej nie wprowadzają nowych funkcji.

no wlasnie w tym wypadku jest pewien punkt, ktory do mnie jakos przemawia...

* Lightroom 3.2 introduced preview cache inefficiencies

jeszcze nie update'owalem (3.4 poki co dziala, a ja nie jestem Java developerem czy innym tego typu fanatykiem, zeby jak leci instalowac latki D: ) ale moze sie w wolnej chwili skusze...

allxages
03-10-2011, 21:21
Dokładnie po przeczytaniu tego punktu, kliknąłem 'upgrade' ;-)

wymarzonyzawod
09-10-2011, 17:04
Przepraszam jeżeli padło już takie pytanie a mam teraz problem. Zawalony mam dysk na który importuje mi bibliotekę ;/, do tej pory mam na dysku C/moje obrazy i zajmuje mi to 10GB ;(

Jak zmienić/ przenieść w Polskiej wersji Lightroom 2 - zapis katalogu?

Czy ktoś mi wyjaśni łopatologicznie krok po kroku jak kobiecie he he? ;)

Pozdrawiam
Agnieszka

das
09-10-2011, 22:56
Przenieś katalog, w którym masz plik o nazwie *.lrcat wraz z podkatalogami na nowy dysk.
Uruchom Lightroom, powinien pojawić się monit o nieznalezieniu katalogu, tam możesz wskazać miejsce nowego katalogu (Choose s Different Catalog) (w twoim przypadku stary w nowej lokalizacji).
Działa w Lightroom 3, powinno zadziałać w 2.

ps
Miałem L1 i L2 i nie pamiętam by była polska wersja...

blackninja
10-10-2011, 00:19
Funkcjonowały mniej lub bardziej udane "spolszczenia". W przypadku tego programu kompletnie nie wiem po co?

wymarzonyzawod
10-10-2011, 01:14
Przenieś katalog, w którym masz plik o nazwie *.lrcat wraz z podkatalogami na nowy dysk.
Uruchom Lightroom, powinien pojawić się monit o nieznalezieniu katalogu, tam możesz wskazać miejsce nowego katalogu (Choose s Different Catalog) (w twoim przypadku stary w nowej lokalizacji).
Działa w Lightroom 3, powinno zadziałać w 2.

ps
Miałem L1 i L2 i nie pamiętam by była polska wersja...

Dziękuję bardzo ;), od razu widzę różnicę.

Lulu1988
10-10-2011, 21:26
Znów mam problem z ACR i znów nie chciałem tworzyć nowego tematu.
Otóż wyskakuje mi komunikat: "Nie można utworzyć lokalnej korekty. Wszystkie funkcje lokalnej korekty zostały wyłączone dla tego obrazu".
Dzieje się tak przy próbie użycia pędzla korekty oraz filtra stopniowego.

Jeśli ktokolwiek zna rozwiązanie problemu to please, niech pomoże.

EDIT:
Po cały dniu przed kompem człowiek już nie myśli....Wystarczyło przesunąć jakikolwiek suwacze....ehh...jestem wnerwiony sam na siebie bo instalowałem PSa na nowo :/

wagteil
10-10-2011, 23:53
Co sie moglo stac z LR jesli sie zawiesza przy eksporcie? Probowalem zainstalowac raz jeszcze program ale to nie pomoglo! Problem w tym ze mam wyedytowane cale wesele ale nie moge go przekonwertowac do jpg... Jak uratowac ta sytuacje nie tracac edycji? Dodam ze pliki xmp nie sa niestety zapisywane automatycznie:/
Co ciekawe 'export for email' dziala bez problemu!!

Merde
11-10-2011, 06:55
Dodam ze pliki xmp nie sa niestety zapisywane automatycznie:/

Sam sobie podsunąłeś wędkę, więc może z niej skorzystaj? Włącz zapisywanie xmp i dokończ robotę w PS/ACR.
Prawdopodobnie będziesz musiał dokonać jakiejkolwiek zmiany (i potem cofnąć) na tych zdjęciach żeby Lr zapisał plik xmp.

wagteil
11-10-2011, 17:05
Sam sobie podsunąłeś wędkę, więc może z niej skorzystaj? Włącz zapisywanie xmp i dokończ robotę w PS/ACR.
Prawdopodobnie będziesz musiał dokonać jakiejkolwiek zmiany (i potem cofnąć) na tych zdjęciach żeby Lr zapisał plik xmp.

Wlaczylem zsywanie XMP i program dopisal je do plikow, a moze je po prostu zrobil widzialne, nie wiem. LR juz nic nie uratowalo, po kilku instalacjach zalozylem na nowo system, teraz wszystko smiga. Co moglo byc powodem? Na nowo zalozonym katalogu tez nie szlo.

eclipse
12-10-2011, 09:37
Co moglo byc powodem? Na nowo zalozonym katalogu tez nie szlo.

Napisz do oficjalnego supportu adobe, powinni pomoc.

wagteil
12-10-2011, 13:52
Napisz do oficjalnego supportu adobe, powinni pomoc.

Dobra mysl!! Dzieki!

blackninja
12-10-2011, 14:54
Już dawno dałem sobie spokój z xmp. Podczas importu do LR rawy konwertuję do DNG i mam z głowy wiele kłopotów. Polecam.

airhead
18-10-2011, 20:09
tym razem ja muszę zadać pytanie:
czy jest możliwość skopiowania wirtualnych kopii zdjęcia do innego katalogu?
zdjęcie oryginalne jest w obu

micles
25-10-2011, 16:06
Dlaczego korekcja +2,5EV w zakładce Basic działa inaczej niż Graduated Filter +2,5EV nałożony na całe zdjęcie (obszar przejścia ustawiony poza zdjęciem)? (wygląda na to, że kolejność działania na obraz to : Graduated Filter > Blacks > Exposure, bo to właśnie głównie w obcięciach czerni jest duża różnica)

diplo
26-10-2011, 09:26
Już dawno dałem sobie spokój z xmp. Podczas importu do LR rawy konwertuję do DNG i mam z głowy wiele kłopotów. Polecam.

A o ile mniejsze ho, ho, ho

wagteil
26-10-2011, 20:00
Przy selekcji zdjec przez zaznaczanie flaga podswietla sie kolejne zdjecie, jak to wylaczyc??

vaas
27-10-2011, 09:25
dzisiaj (27.10.2011) 50% taniej Lightroom 3 (w sklepie Adobe)
https://store2.adobe.com/cfusion/store/html/index.cfm?store=OLS-PL&trackingid=JHUPY&event=displayProduct&categoryPath=/Applications/PhotoshopLightroom&distributionMethod=FULL
może ktoś będzie zainteresowany

kashpir_pl
27-10-2011, 10:48
Dostałem dzisiaj mail'a od Adobe z informacją o jednodniowej promocją na pełną wersję Lightroom 3. W dniu 27 października 2011 r. sklep internetowy Adobe sprzedaje ten program w cenie 153,14 euro, wysłanie wersji pudełkowej to dodatkowe 8 euro.

niubie
27-10-2011, 14:05
na stronie klik (http://www.adobe.com/cfusion/store/index.cfm?store=OLS-PL&view=ols_prod&category=/Applications/PhotoshopLightroom&distributionMethod=FULL)
można zakupić LR3 po cenie niższej niż najniższa w PL(ceneo/allegro itp)
poniżej 700 jeśli wersja elektroniczna i ok 720 pudełkowa z wysyłką.

Pozdrawiam

simarik
27-10-2011, 14:09
To już 3 post dzisiaj o tym fakcie. Kolejne są tutaj:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79144
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1012213&postcount=465

niubie
27-10-2011, 14:21
w takim razie proszę o usunięcie mojego ;)

akustyk
27-10-2011, 21:55
poki co zostawiam duplikaty w tym watku, bo moze ktos w ten sposob latwiej trafi i troche pieniazkow zaoszczedzi. jutro, jesli pamiec nie zawiedzie, posprzatam...

MusicMan
30-10-2011, 22:07
MAm taki problem:
Mam katalog główny AAA, w nim podkatalog BBB. Podczas dodawania katalogu BBB do LR dodałem normlanie zdjęcia i widziałem w drzewku BBB z dodanymi zdjęciami.
Niestety po wyłączeniu i ponownym włączaeniu LR nie widzę w drzewku katalogu BBB. Widzę natomiat kat. nadrzędny AAA i w nim zdjęcia z kat. BBB.
Probowałem zmieniać nazwy, zrobiłem update LR itp i nadal po podłączeniu katalogu BBB i po ponownym włączeniu LR znika mi. Teraz nawet w kat. nadrzędnym nie widzę zdjęć z kat. BBB. Możecie coś doradzić?

utopia27wawa
31-10-2011, 00:42
W 99% używa lightrooma

Faktycznie jego zdjęcia są magiczne, ale nie podobają mi się kadry i cięcia (kikuty), ale wiadomo nie o tym mowa o tym wątku ;)

Merde
01-11-2011, 10:43
na stronie klik (http://www.adobe.com/cfusion/store/index.cfm?store=OLS-PL&view=ols_prod&category=/Applications/PhotoshopLightroom&distributionMethod=FULL)
można zakupić LR3 po cenie niższej niż najniższa w PL(ceneo/allegro itp)
poniżej 700 jeśli wersja elektroniczna i ok 720 pudełkowa z wysyłką.

Taka ciekawostka:

źródło (http://img196.imageshack.us/img196/3523/getin.jpg)

Na razie interesu życia to raczej nie zrobiłem... ;-)

niubie
03-11-2011, 10:14
Na razie interesu życia to raczej nie zrobiłem... ;-)

Najtańsze boxy jakie widziałem to minimum 1100PLN do tej pory. Ew. z USA, ale tych w EU nie powinieneś instalować czy coś w ten deseń(nie pamietam już dobrze).
IMHO tanio - na pewno nie jest to LR3 za 300PLN, ale 300-400PLN w kieszeni to też coś ;).

800PLN kosztuje kastrat OEM:
- brak możliwości update'ow
- związany ze sprzętem
- support = producent sprzętu nie adobe
+ w cenie jakiś tam tablet
Wystarczy na stronie adobe poczytać o licencji OEM ;)
Coś czym sprzedawcy na allegro się nie chwalą 8-)

G11
03-11-2011, 10:28
Dlaczego LR zajupiony w USA nie może być instalowany w UE?
Ja mam PS5 wersja edukacyjna zakupiona w USA i bez problemów otrzymałem numer i mogłem zarejestrować program w Polsce.

akustyk
03-11-2011, 12:39
Najtańsze boxy jakie widziałem to minimum 1100PLN do tej pory. Ew. z USA, ale tych w EU nie powinieneś instalować czy coś w ten deseń(nie pamietam już dobrze).
IMHO tanio - na pewno nie jest to LR3 za 300PLN, ale 300-400PLN w kieszeni to też coś ;).

przy okazji promocji w zeszloroczny black friday zakupilem LR3 w europejskim sklepie Adobe'a i przyszedl, jak najbardziej, w pudeleczku z pelna licencja. kosztowal 200 EUR wiec koniec koncow lepiej niz regularna cena.

Merde
03-11-2011, 13:07

Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło - bank zablokował mi blisko 1500 zł na poczet tej transakcji kartą.
Do tej pory sprawa nie jest jeszcze wyjaśniona, zaakceptowało mi jedną transakcję ostatecznie na 727,53 zł, ale dalej "wiszą" dwie na kwotę 4,38 zł i 713,40 zł.
Do jutra ma się wyjaśnić, zobaczymy :-)

niubie
03-11-2011, 14:38
27-10-2011 10-11-2011 1,00 PLN ADOBE SYSTEMS LONDON Standard
27-10-2011 10-11-2011 712,38 PLN ADOBE SYSTEMS LONDON Standard
Takie same blokowanie środków mam jak wypłacam w bankomacie
To jest informacja dla banku, że takie środki użyłeś, ale faktyczne księgowanie nastąpi pewnie w momencie kiedy bank odbiorcy potwierdzenie wyśle, że te środki z konta do nich dotarły. U mnie tylko jedna transakcja jest. Ta za 1pln to pewnie autoryzacja karty.

Zobacz na stronie adobe czy przypadkiem dwóch pudełek nie zamówiłeś. Kod zamówienia masz w mailu konto pewnie składając zakładałeś lub już miałeś. Jak się zalogujesz to będziesz miał info o statusie moje nadal jest pending ;). Pewnie na kasę czekają.

Powodzenia

Merde
03-11-2011, 15:19
Zobacz na stronie adobe czy przypadkiem dwóch pudełek nie zamówiłeś. Kod zamówienia masz w mailu konto pewnie składając zakładałeś lub już miałeś. Jak się zalogujesz to będziesz miał info o statusie moje nadal jest pending ;). Pewnie na kasę czekają.

4,38 to pewnie równowartość 1 Euro, dziwna jest tylko ta druga kwota >700 zł, tym bardziej, że trochę się różni od pierwszej.

Sama transakcja została już zaakceptowana, co więcej - przesyłka już do mnie dotarła. Jakiś błąd w banku, nie ma innego wytłumaczenia.

niubie
03-11-2011, 15:47
ja przesyłki nie dostałem żadnej za to jeszcze

majszter
04-11-2011, 20:59
Też kupiłem Lightrooma w tej "promocji" i też mi zablokowali dwa razy środki na koncie. Mam konto w innym banku, więc to raczej nie jest błąd po stronie banku, tylko po stronie sklepu Adobe.

W banku powiedzieli, że niepotwierdzone transakcje są automatycznie usuwane z karty po upłynięciu 8 dni. Więc jutro już blokady środków nie powinno być. A ta jedna prawidłowa transakcja jest już potwierdzona.
A paczkę dostałem w sobotę.
Zobaczymy jutro.

niubie
08-11-2011, 10:15
To teraz śmieszna sprawa okazuje się że w systemie adobe jest błąd jakiś.
Płacę kartą prepaidową (przelewam ile potrzebuje przed płatnością.
Na karcie w momencie płatności miałem 800. Twoja karta pewnie podpięta była do konta jakiegoś na którym masz więcej środków. Pewnie strzela system dwa razy raz blokuje środki a za drugim je pobiera. U mnie nie udało się pobrać, bo je zablokowali i więcej nie było.
Teraz najlepsza część:
Napisałem na pomoc@adobe.pl maila z pytaniem co z moim zamówieniem. Po tygodniu dostałem maila że do mnie oddzwonią. Wczoraj rozmawiałem z nimi. Zdejmą mi blokadę środków normalnie nic tylko dziękować.
Najlepsze jednak na koniec. Pani z infolinii poinformowała mnie że moje zamówienie cofną i środki odblokują. Zamówienie mogę złożyć telefonicznie, taka sama cena, jak im napiszę, że blokadę mi zdjęło. Na pytanie o sposób płatności Pani powiedziała, że im podam dane osobowe numer karty i kod CVV. Czy ich po%$#%? Ktoś kiedykolwiek tak za cokolwiek płacił? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem i szczerze mówiąc kopara opada.
Kartę zastrzegam po tym jak otrzymam lr3 i proszę o nową w banku,ta i tak w następnym roku się kończy. Chyba do giodo zadzwonię i się dowiem co z takim felerem mogę zrobić. Innych opcji ponoć nie ma i nikt tych danych widzieć nie będzie - detale karty w jakiejś notatce. Takie tłumaczenie dla idiotów.

AMMarshall
08-11-2011, 11:26
(...)Na pytanie o sposób płatności Pani powiedziała, że im podam dane osobowe numer karty i kod CVV. Czy ich po%$#%? Ktoś kiedykolwiek tak za cokolwiek płacił? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem i szczerze mówiąc kopara opada.(...)
Normalna procedura zakupów przez telefon.

niubie
08-11-2011, 12:59
Kolega dostał mailem zwrotnym z jednego sklepu informacje o zamówieniu a w nim wszystkie dane karty kredytowej(cvv tez). Dwa dni później w jakimś online casino 1000pln w dwóch transakcjach poszło.

Może za granicą to norma, ale u nas każdy bank przestrzega przed tym, żeby nikomu cvv nigdy nie podawać, a nawet samego numeru karty. Numer Karty/imie nazwisko i adres mogą sobie mieć i tak zapisują jak coś kupujesz.
Kodów cvv natomiast nie powinni zbierać ani tym bardziej nigdzie zapisywać.
Myślę że w dobie wycieków danych jakie zanotowało sony i inne wielkie firmy ostrożność jest wskazana, bo jak widać duże koncerny nie zawsze o to dbają należycie.

Merde
08-11-2011, 15:11
Też kupiłem Lightrooma w tej "promocji" i też mi zablokowali dwa razy środki na koncie. Mam konto w innym banku, więc to raczej nie jest błąd po stronie banku, tylko po stronie sklepu Adobe.

Wracając do tematu:
Chyba mnie szlag trafi, zaksięgowało mi drugą transakcję:

źródło (http://img269.imageshack.us/img269/8086/adobetransakcja.jpg)

Rozpatrzenie reklamacji pewnie będzie teraz trwało z miesiąc...
Do pierwszego mi wprawdzie nie braknie, ale to pierwsza transakcja kartą w nowym banku i od razu taka wtopa... Grrr!

janmar
08-11-2011, 15:16
Pierwsze dwie wkurzają najbardziej. :idea:
Przy trzeciej to spoko :twisted: ,a potem przywykniesz :confused:

majszter
08-11-2011, 16:50
Niestety mi też zaksięgowali już obie transakcje za LR z promocji.
Rozmawiałem z centrum obsługi klienta Adobe i powiedzieli, że trzeba wysłać do nich mailem numer klienta Adobe, numer zamówienia i screen z banku pokazujący, że transakcja została zaksięgowana podwójnie. Na tej podstawie mają zwrócić środki.

Merde
08-11-2011, 21:27
Niestety mi też zaksięgowali już obie transakcje za LR z promocji.
Rozmawiałem z centrum obsługi klienta Adobe i powiedzieli, że trzeba wysłać do nich mailem numer klienta Adobe, numer zamówienia i screen z banku pokazujący, że transakcja została zaksięgowana podwójnie. Na tej podstawie mają zwrócić środki.

No popatrz, ja po rozmowie z infolinią banku wysłałem zgłoszenie reklamacji właśnie do banku. Zobaczymy jak się to potoczy, na razie nie mam specjalnego ciśnienia na zwrot kasy.
Jeśli błąd jest po stronie Adobe, to mogli by np. zamiast zwrotu zaproponować jakiś bonus... (PS CS5, hmm?) :mrgreen:

diplo
14-11-2011, 08:40
Hey a ja mam pytanie czy wiecie jak zmienić, w Lr aby przy wybierania profilu tam gdzie wybiera się obiektyw do kalibracji, wybierał mi jakikolwiek inny aparat niz canon 1d?

Merde
14-11-2011, 09:11
Hey a ja mam pytanie czy wiecie jak zmienić, w Lr aby przy wybierania profilu tam gdzie wybiera się obiektyw do kalibracji, wybierał mi jakikolwiek inny aparat niz canon 1d?

Hmm, przecież tam nie da się wybrać konkretnego modelu, jest tylko marka.
To jest korekta wad (powtarzalnych) obiektywu, korpus nie ma znaczenia.

diplo
14-11-2011, 11:25
aha to teraz juz wiem :), myslałem iż będzie taka mozliwość skoro jest to lista rozwijalna

eclipse
14-11-2011, 17:47
a ja mam pytanie dotyczace temperatury barwowej... zauwazylem, ze ustawiajac w 5d mark2 na sztywno 5500 stopni i otwierajac rawa w LR dostaje WB (as shot) 5100 stopni... czy to normalne?

strideer
14-11-2011, 17:48
a ja mam pytanie dotyczace temperatury barwowej... zauwazylem, ze ustawiajac w 5d mark2 na sztywno 5500 stopni i otwierajac rawa w LR dostaje WB (as shot) 5100 stopni... czy to normalne?

Tak, mam to samo. Dodatkowo tinta nie jest na zero tylko bodaj na +2. Po zaprogramowaniu 50D na sztywno na temperaturę 5500K, po załadowaniu plików do LR uzyskuje się bodajże 5300 i +20.

eclipse
14-11-2011, 17:51
tak, tint na +2... no i powstaje pytanie, ktora temperatura jest wlasciwa? z LR czy z Canona?

strideer
14-11-2011, 17:58
Odpowiem trochę wymijająco: najwłaściwsza będzie temperatura barwowa dobrana do gotowego pliku RAW w sposób wizualny - czyli tak, żeby obraz był zgodny z Twoimi oczekiwaniami. Drugi w kolejności sposób to użycie DPP do wywołania obrazu, bo dzięki temu będziesz miał zachowaną skalę parametrów producenta. DPP i ACR korzystają z różnych silników do przetwarzania danych, które najpewniej są nieco inaczej wyskalowane - stąd różnice w samych wartościach WB. Zwróć też uwagę na to, że w ACR balans bieli określasz dwoma parametrami, a w DPP - trzema.

eclipse
14-11-2011, 18:03
tak tez robie :) na szczescie na necu pa241w mozna to spokojnie ustawic zeby bylo zadowalajaco ;) ale troszke to irytujace, ze az taka roznice w danych dostaje sie miedzy aparatem a softem :/

strideer
14-11-2011, 18:06
Dane są raczej takie same: RAW na karcie i RAW w pamięci komputera to raczej ten sam plik :-)

eclipse
14-11-2011, 18:08
zle sie wyrazilem, jasne ze dane sa te same, ale dlaczego az taka roznica we wskazaniach softu w stosunku do korpusu?

strideer
14-11-2011, 18:08
Prawdopodobne wyjaśnienie podałem powyżej.

eclipse
14-11-2011, 18:11
no to prawdopodobnie wszystko w tym temacie ;) dziekowac :)