Zobacz pełną wersję : Opakowanie do wysyłki zdjęć
Mam do wysłania kilka sztuk dużych (40x60 cm) odbitek podklejonych na piance - ktoś ma pomysł gdzie można kupić jakieś sensowne opakowanie kartonowe w którym można by to wysłać ? Np. coś takiego w czym duże odbitki oddaje Profilab...
Odbitki to prezent, nie chcę wysyłać w kartonie po makaronie (zrymowało się ;-) )
overseer
04-03-2010, 01:48
troche weny tworczej ;) ja bym to wyslal firma kurierska z zastrzezeniem o "delikatnej zawartosci".
Opakoawanie - docieta tektura, twarda z dwoch stron oraz dociety rowniez na wymiar cienki lekki styropian.
Pracowalem kilka lat w fotolabie na duzych odbitkach wiec wiem jak wysylac :) pozdrawiam :)
Myslales o sklejce w odpowiednych rozmiarach? Zrobilbym nalesnika i obwiazal/okleil na maksa. Skoro na piance to chyba najlepsze rozwiazanie. Zwyczejne zdjecia poslalbym tuba.
No ale to zalezy jeszcze czym posylasz.
sklejka z dwóch stron i "kołki rozporowe" pomiędzy, aby przy zgnieceniu przesyłki sklejki nie zmiażdżyły zdjęcia.
Mam do wysłania kilka sztuk dużych (40x60 cm) odbitek podklejonych na piance - ktoś ma pomysł gdzie można kupić jakieś sensowne opakowanie kartonowe w którym można by to wysłać ? Np. coś takiego w czym duże odbitki oddaje Profilab...
Odbitki to prezent, nie chcę wysyłać w kartonie po makaronie (zrymowało się ;-) )
Drugim razem zamów fotki w internetowym labie a adres wskaż do znajomych- i po problemie :)
Drugim razem zamów fotki w internetowym labie a adres wskaż do znajomych- i po problemie :)
Dzięki, ale pewne rzeczy wolę robić sam (jak na przykład podklejenie) i naocznie sprawdzić jak zostały zrobione odbitki....
Tomasz1972
04-03-2010, 10:53
Poszukaj w http://www.gama-pack.pl/
Zawsze brałem kartony z pobliskiego sklepu, oni to wyrzucają a przy odrobinie szczęścia możesz dobrać rozmiar. Mają również styropian (taki w kulkach) albo folie bąbelkową, a na opakowaniu pisałem "Szkło" - jakoś dochodziło a były to zdjęcia w szklanej antyramie.
Mam do wysłania kilka sztuk dużych (40x60 cm) odbitek podklejonych na piance - ktoś ma pomysł gdzie można kupić jakieś sensowne opakowanie kartonowe w którym można by to wysłać ?
A może "tuba rysunkowa" ? Allegro, google.
A może "tuba rysunkowa" ? Allegro, google.
Podklejone na piance więc nie da się zwinąć. Dzięki wszystkim, posklejałem karton z kawałków, owinąłem w taką piankę co się pod panele kładzie i w poniedziałek jadą do adresata.
Podklejone na piance więc nie da się zwinąć. Dzięki wszystkim, posklejałem karton z kawałków, owinąłem w taką piankę co się pod panele kładzie i w poniedziałek jadą do adresata.
Wiem, że post factum, ale...
Przyszło mi do głowy, że czasami widuję studentów ASP i architektury z teczkami przewieszonymi przez ramię, w zasadzie o dowolnym formacie, nawet A0. Sądzę, że np. na Mazowieckiej coś takiego w sklepie dla artystów byś bez problemów mógł dostać.
Takie teczki nie są bardzo sztywne, w każdym razie nie dużo bardziej niż porządne kartony. Do noszenia "ręczego" są dobre, ale dla naszej poczty mogą być za słabe, chyba żeby zastosować pomysły tekturowo-sklejkowo-styropianowe z wcześniejszych wiadomości.
Może dwa arkusze płyty HDF dociętej na wymiar (jakieś Castoramy, Obi, Leroy Merlin) większy o kilka cm od oryginałów i zrobiona z tego kanapka? Zaletą cena rzędu kilkunastu zł za m2 z docięciem. Po obwodzie przykleić pasek ze styropianu tak, żeby zrobić miejsce na włożenie przesyłki.
Takie teczki nie są bardzo sztywne, w każdym razie nie dużo bardziej niż porządne kartony. Do noszenia "ręczego" są dobre, ale dla naszej poczty mogą być za słabe, chyba żeby zastosować pomysły tekturowo-sklejkowo-styropianowe z wcześniejszych wiadomości.
A dodatkowo sporo droższe od zwykłych, posklejanych kartonów.
pe.en.de
06-03-2010, 23:16
3 lub 4 mm pcv spienione. Cena 1m kw. ok 25zł. Jedna przekładka do koperty wystarczy. Ugnie się, ale nie złamie.
Kiedyś dostałem zdjęcia właśnie zabezpieczone przyciętą na format płytą hdf. To dużo tańsze od sklejki, proponowanej na początku. Wystarczy jedna taka płyta wypełniająca kopertę, w taką kopertę wsunięte też zdjęcia.