Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1D Mark IV - już oficjalnie

Strony : [1] 2 3

kmleon
20-10-2009, 06:52
http://www.optyczne.pl/2323-nowość-Canon_EOS-1_Mark_IV.html

gietrzy
20-10-2009, 07:43
Mam nadzieję, że nie zwalą roboty z AF. Możliwości układu AF są niewiarygodne. Minimum 3 miesiące czytania manuala i testowania poszczególnych ustawień w terenie.

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=33421422

http://blog.vincentlaforet.com/

http://tinyurl.com/ylsadon

http://tinyurl.com/yzz3u3f

Jpg sample mają niezłą glacę - zaraz po włączeniu aparatu trzeba zbudować swojego jotpega od zera albo przełączyć się na s-m-raw.

Motylek - pierwszy aparat do kościoła/jaskini czy do kopalni ;) ?

amroz
20-10-2009, 08:07
no to się zacznie:)

gietrzy
20-10-2009, 08:17
Basic performance specifications, such as 55ms shutter lag and 80ms mirror blackout time - these also carry over to the EOS-1D Mark IV from the 2.5-year-old camera it replaces.

Jak dla mnie dramat, na szczęście prawdopodobnie nigdy nie będę musiał używać tego aparatu.
Bravo Nikon D3/s z 39-41 ms lagiem - kto miał w ręku D3 wie o czym piszę.

All of this technical mumbo-jumbo, says Canon USA's Westfall, means that high ISO image quality from the EOS-1D Mark IV is promised to handily surpass the EOS-1D Mark III, despite the older model's pixel size advantage. This is true both in the JPEGs rolling out of the camera, as well its RAW CR2 files, he says. In other words, Westfall is emphasizing that the camera's better high ISO image quality doesn't stem from the EOS-1D Mark IV's twin DIGIC 4 processors massaging the heck out of noisy RAW data and turning it into clean camera JPEGs. Rather, it's the fact the RAW data emerging from the sensor is noticeably less noisy in the first place.

Dostępność: late dec09 czyli na prima aprilis at best :mrgreen:

zuczek
20-10-2009, 08:46
no i jest :D http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS-1D_Mark_IV/index.asp

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.canon.pl/Images/EOS-1D_Mark_IV_w200_tcm125-686042.jpg)

* 16,1-megapikselowa matryca CMOS APS-H
* Zapis serii zdjęć z szybkością 10 kl./s (maks. 121 obrazów JPEG)
* 45-polowy system AF z 39 czujnikami typu krzyżowego
* Ręczne sterowanie nagrywaniem filmów Full HD (1080p)
* Zakres czułości do ISO 102400
* 3-calowy ekran LCD Clear View II oraz tryb Live View
* Podwójny procesor DIGIC 4
* Zintegrowany system czyszczący EOS

lux
20-10-2009, 08:46
Jakiś kiepski. ISO to powinien mieć że 200000 i odchylany ekran a tak to nie zdobędzie uznania u forowiczów. . .

panczo
20-10-2009, 08:50
ojjj, jakoś specjalnei chyba nie wysilili się....musze przeczytać dokładniej specyfikacje ale na chwilę obecną nie rzucił mnie na kolana......zapewne przez wielkość matrycy...

Oby AF był lepszy tak jak pisze gietrzy od poprzednika ;)

dzik
20-10-2009, 08:51
Czytam specyfikacje i nie znalazlem nic o wizjerze. Ma LCD'ka na calym obszarze jak 7D?

Gregolius
20-10-2009, 08:54
Chyba jest dokładnie to czego się wszyscy spodziewali :)

zuczek
20-10-2009, 08:56
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos1dm4/ - sample

magix
20-10-2009, 09:04
Mam nadzieję, że nie zwalą roboty z AF. Możliwości układu AF są niewiarygodne. Minimum 3 miesiące czytania manuala i testowania poszczególnych ustawień w terenie.

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=33421422

http://blog.vincentlaforet.com/

http://tinyurl.com/ylsadon

http://tinyurl.com/yzz3u3f

Jpg sample mają niezłą glacę - zaraz po włączeniu aparatu trzeba zbudować swojego jotpega od zera albo przełączyć się na s-m-raw.

Motylek - pierwszy aparat do kościoła/jaskini czy do kopalni ;) ?

Chyba też nie dali nowego pomiaru światła jak w 7d jesli dobrze zrozumiałem informację z powyższych linków

Bahrd
20-10-2009, 09:11
Czytam specyfikacje i nie znalazlem nic o wizjerze. Ma LCD'ka na calym obszarze jak 7D?
Wymienna matówka może sugerować, że nie będzie jak w 7D.

akustyk
20-10-2009, 09:13
sensownie to wyglada. bez rewolucji, ale wyglada na przemyslana ewolucje. zdjecie przykladowe z ISO 3200 wyglada bardzo dobrze, a biorac pod uwage zwyczajowa dodupnosc sampli Canona, to w realu pewnie jest nawet lepiej.

niestety, ma ISO pierdylion, wiec nie mozna mu dowalic, ze gorszy od D3s. na szczescie nie ma pelnej klatki, bez ktorej nie da sie robic zdjec reportazowych, wiec w zoltym namiocie moze trwac fiesta :D :D :D

gietrzy
20-10-2009, 09:20
Jakiś kiepski. ISO to powinien mieć że 200000 i odchylany ekran a tak to nie zdobędzie uznania u forowiczów. . .

Shutter lag przekłada się u mnie bezpośrednio na zadowolenie z użytkowania takiego czy innego sprzętu. Np. wolał-em/bym sto razy bardziej w reporterce 350D niż 5D właśnie z powodu tego opóźnienia a od niedawna również ze względu na ef-s 15-85 :mrgreen:
Moje 20D, 40D artursa czy moje 50D już są znośnie, jednak nijak ma się to do mojego D3, które jest boskie pod tym względem. Pamiętajmy, że rozmawiamy o aparatach klasy flegszip zbudowanych do sportu! I mając to na uwadze oraz fakt, że Nikon ma FF nie 1.3 crop (mechanika) i mniejszy lag to jest imho dramat.
Za iso 200k nie tęsknię - nie potrzebuję 1/1000 w ciemnej hali przy f/2.0, natomiast z uśmiechem na twarzy przywitam czyste 6400 (prawie 7D, na pewno w 1D4).
Odchylany LCD? Tak, w 7D/5D. 1Dynki niech zostaną monolityczne.

Please be more sssssss... pecific.

dzik
20-10-2009, 09:34
Shutter lag przekłada się u mnie bezpośrednio na zadowolenie z użytkowania takiego czy innego sprzętu.

Tylko czy 15ms jest wyczuwalne?

panczo
20-10-2009, 09:40
Wymienna matówka może sugerować, że nie będzie jak w 7D.

Ok, 7D nie był aparatem, który mam zgłębiony dokładnie więc muszę się zapytać:
7D nie ma normalnego wizjera? Wsadzili tam ekran LCD?

Poczytałem o Af i jestem cholernie ciekaw jak będzie sprawował się w boju. Ma szanse być więcej niż ok i jednocześnie zakopać legendę o gorszym AF w Canonach. ojjj,

Swoją drogą.....na cholerę dali 16MPx do reporterki...no ale...marketing matką wynalazku ;)

dpreview.com nic nie piszą o canoniku. Oni chyba faktycznie są opłacani przez nikosia dyzmę ;)

kichu
20-10-2009, 09:53

jesli nie miales nigdy w rece to prawdopodobnie nie

jesli miales i uzywales przez jakis czas to bedziesz czul roznice

mnie w tej premierze zaskakuje brak konwekwencji jesli chodzi o konstruowanie linii produktowej

do 7D wciskaja filmy 60fps, tu we flagszipie nie, do 7D wciskaja nowy system pomiaru swiatla i sie nim chwala na prawo na lewo, tu jednak tego nie ma etc.

gietrzy
20-10-2009, 09:55

PW, żeby Gospodarz Domu miał mniej pracy.

5y12u3k
20-10-2009, 10:12
do 7D wciskaja filmy 60fps, tu we flagszipie nie

z tego co widzę to 1mk4 w kwestii filmów w niczym nie ustępuje 7d, 60fps w 720p jest obecne

a co do reszty to zgoda

rauf
20-10-2009, 10:40
Niezły sprzęt, nie ma co grymasić.
Jak będzie wersja z FF, to może pomyślę, żeby go kupić do filmów :mrgreen:

Tymczasem ciekawe czy udało się zaimplementować AutoISO we wszystkich trybach, w piątce jak widać mieli z tym problem:evil:

wain
20-10-2009, 10:43
sensownie to wyglada. bez rewolucji, ale wyglada na przemyslana ewolucje. zdjecie przykladowe z ISO 3200 wyglada bardzo dobrze, a biorac pod uwage zwyczajowa dodupnosc sampli Canona, to w realu pewnie jest nawet lepiej.

niestety, ma ISO pierdylion, wiec nie mozna mu dowalic, ze gorszy od D3s. na szczescie nie ma pelnej klatki, bez ktorej nie da sie robic zdjec reportazowych, wiec w zoltym namiocie moze trwac fiesta :D :D :D

Heh .. Ja nie mam nic przeciwko istnieniu nawet 20(nie interesujacych mnie) puszek z wszystkimi mozliwymi kombinacjami kropow i innych dupereli pod warunkiem ze dadza mi 1 taka ktora spelnia moje oczekiwania. Na 1d liczylem FF niestety nie ma czyli dalej nie ma tego co bym chcial. Co do specyfikacji to dla mnie nuda, praktycznie kazdy mogl ja przewidziec... Ciekawe czy konfigurowalne autoiso dali .. stawiam ze nie.

Thomason2005
20-10-2009, 10:43
Niezły sprzęt, nie ma co grymasić.
Jak będzie wersja z FF, to może pomyślę, żeby go kupić do filmów :mrgreen:

Tymczasem ciekawe czy udało się zaimplementować AutoISO we wszystkich trybach, w piątce jak widać mieli z tym problem:evil:

z FF to będzie 1Ds IV z matrycą koło 24mpix.
Zresztą dla reporterów (zwłaszcza sportowych i przyrodniczych) FF mniej się przyda. Najważniejsze to szybkość działania, sprawny AF i możliwość pracy w niesprzyjających warunkach. Jeśli spełni - a na pewno tak będzie - to będzie to udana puszka.

sebcio80
20-10-2009, 10:57
http://aux1.jp.canon.com/eosd/samples/eos1dm4/downloads/005.jpg
- te ISO3200 to wygląda baaardzo słabo, nawet gorzej niz ISO3200 z Marka III (mimo ze robione softowo)

gietrzy
20-10-2009, 11:02
http://aux1.jp.canon.com/eosd/samples/eos1dm4/downloads/005.jpg
- te ISO3200 to wygląda baaardzo słabo, nawet gorzej niz ISO3200 z Marka III (mimo ze robione softowo)

Polecam pierwszą część postu nr 13 w tym wątku oraz bezpośrednie porównanie (jeśli cytat Westfalla z postu nr 4 również w tym wątku nie wystarcza).

lub inaczej: jak na oficjalnego jotpega to to 3200 jest boskie.

Bahrd
20-10-2009, 11:03
7D nie ma normalnego wizjera? Wsadzili tam ekran LCD?
Ma normalny wizjer i wsadzili ekran LCD.
http://cpn.canon-europe.com/content/product/cameras/eos7d.do
Dzikowi - jak sądzę - chodziło o to:
100% viewfinder with 1.0x magnification and Transmissive LCD screen

dpreview.com nic nie piszą o canoniku.
http://www.dpreview.com/news/0910/09102001canon1d4.asp :-D

pawulon
20-10-2009, 11:03
Nie wiem czy tak powinno być w reporterskich canonach, ale wydaje mi się, że w żadnych aparatach DSLR nie powinno tak być: te sample sportowe z 1D Mk4 są kompletnie pozbawione szczegułów. Niby ostre, ale nieostre. O co kaman?

Piast
20-10-2009, 11:19
Nie wiem czy tak powinno być w reporterskich canonach, ale wydaje mi się, że w żadnych aparatach DSLR nie powinno tak być: te sample sportowe z 1D Mk4 są kompletnie pozbawione szczegułów. Niby ostre, ale nieostre. O co kaman?

widocznie canon idzie w kierunku nikona (zdjęcia z nikona są niby ostre ale nieostre)

himi
20-10-2009, 11:23
Nie chcę wyjść na malkontenta, ale (jak na te skąpe na razie informacje) ....lipa:( Ktoś chyba nie ma pomysłu na segment repo. Skok między 1d1 a 1d2 był duży, później ewolucja z 1d2 na 1d3 także (lcd, zarządzenia energią, firmłer, fps i mikroadjust), a teraz? Raczy słabo, ale zastrzegam - to tylko na poziomie medialnych doniesień.

gietrzy
20-10-2009, 11:25

Poniekąd o to

widocznie canon idzie w kierunku nikona (zdjęcia z nikona są niby ostre ale nieostre)

A mówiąc (po raz kolejny) wprost: na domyślnych ustawieniach jotpega włączony jest i Ch-NR i L-NR. Do tego jeszcze można dodać w ciemno (w końcu to Canon) mniejsze lub większe rozkalibrowanie duetu szkło/body.

Nie chcę wyjść na malkontenta, ale (jak na te skąpe na razie informacje) ....lipa:( Ktoś chyba nie ma pomysłu na segment repo. Skok między 1d1 a 1d2 był duży, później ewolucja z 1d2 na 1d3 także (lcd, zarządzenia energią, firmłer, fps i mikroadjust), a teraz? Raczy słabo.

Odpowiedź na tego typu pytania (jak zawsze/od lat) jest taka sama: brak konkurencji!
Zauważ, że na sąsiednim forum dostali tylko D3s a nie D4.

Jeśli na papierze ty, użytkownik 1Dynek nie widzisz różnicy to albo jest ona w "cmos'ie" albo znowu dali ciała. Obstawiam to pierwsze ;)

huh
20-10-2009, 11:30
"ostre - nieostre" - to jest właśnie jpg, zdjęcie 4800x3200, 2.7MB chyba jest po mocnej kompresji, jak wam sie wydaje ? LOL
ogólnie jest ok, tylko dlaczego nie FF ???
ktos tu pisal ze FF nie przyda sie do przyrody.. większa powierzchnia matrycy,
większe punkty - mniejsze szumy przy tym samym "digicowaniu", czyli cietrzewie
o brzasku wyjdą lepiej w iso 3200 i czasach rzędu 1/1000 - 2000, kimkolwiek jesteś nie pisz głupot. thx.

himi
20-10-2009, 11:32
Ja też dołożę swoją cegłę: jakby to był FF.....:)To inna rozmowa.

simon83
20-10-2009, 11:43
Jak juz ktos wspomnial, FF bedzie w 1ds. Po co maja zblizac do siebie obie linie tracac w takim wypadku jedna z nich? Poczekamy na sample w RAW, na pierwsze testy i okaze sie ze to calkiem fajna puszka.

Thomason2005
20-10-2009, 11:49
"ostre - nieostre" - to jest właśnie jpg, zdjęcie 4800x3200, 2.7MB chyba jest po mocnej kompresji, jak wam sie wydaje ? LOL
o brzasku wyjdą lepiej w iso 3200 i czasach rzędu 1/1000 - 2000, kimkolwiek jesteś nie pisz głupot. thx.

Sorry, ale nie zgadzam się z Tobą...Swego czasu czytałem artykuł jednego z najlepszych polskich przyrodników i co on tam napisał...
że do swych zdjęć używa 40D, bo ma dobrą szybkostrzelność i dla niego ważny jest mnożnik, jaki posiadają cropy. 1,6 i tu w jedynkach 1,3. A wierz mi - ma to w wielu wypadkach znaczenie. Już wystarczy spojrzeć na ogniskową 200mm... Normalnie w FF masz 200mm, w cropie 1,6 już 320mm...Format w jedynkach jest wyśrodkowany...coś pomiędzy zachowaniem jakości z FF, a dodatkowym mnożnikiem w ogniskowych.
Nie będę wspominał już o dłuższych lufach...bo tam różnica jest jeszcze większa, a co za tym idzie za mniejszą kasę można mieć większy zoom.
Zdjęcia z FF są delikatniejsze (czyt. magię). Ma to swój urok, ale nie w każdej tematyce. Czasem liczy się ostre jak brzytwa zdjęcie, zarówno w środku kadru, jak i na brzegach i tu lepiej wypadają cropy, przy obecnych szkłach.
Co do punktów, to też nie zgodziłbym się...Czasem rozłożenie punktów w FF'ach jest dla mnie mało zrozumiałe...Przykład 5D, gdzie większość AF'ów jest w centrum kadru...Co wtedy zrobisz? Musisz kadrować...

himi
20-10-2009, 11:50
Jak juz ktos wspomnial, FF bedzie w 1ds. Po co maja zblizac do siebie obie linie tracac w takim wypadku jedna z nich? Poczekamy na sample w RAW, na pierwsze testy i okaze sie ze to calkiem fajna puszka.

Czekać można. Znam nielicznych reporterów prasowych na co dzień walących RAW. Pracują głównie na jpg - szybkość tego wymaga. Szybkość transferu plików do redakcji. A to jest puszka typowo reporterska, już w założeniu.

1Digital
20-10-2009, 11:50

Kimkolwiek jesteś nie zadawaj bezsensownych pytań typu ''tylko dlaczego nie FF ???'' Czy to tak naprawdę ciężko zrozumieć, że od FF jest Ds? Czy jesteś w systemie od wczoraj?

himi
20-10-2009, 11:53
Dla mnie nie jest żadną oczywistością pakowanie takiej sobie apsh do jednej z flagowych puszek. Nie można ignorować konkurencji, a nikon d3 wciąż jest po prostu lepszą opcją. I ma ten ,,zbędny'' FF, a też widziałem chyba kilku profesjonalistów z tą puszką.

gietrzy
20-10-2009, 11:53
Kimkolwiek jesteś nie zadawaj bezsensownych pytań typu ''tylko dlaczego nie FF ???'' Czy to tak naprawdę ciężko zrozumieć, że od FF jest Ds? Czy jesteś w systemie od wczoraj?

Chłopaki po prostu nie rozumieją innego podejścia do sprawy Nikona i Canona (a gdzie jeszcze Sony...).
Tak samo (poważnie) ja nie rozumiem dlaczego w Nikkorach pierścień zooma działa w drugą stronę.

KMV10
20-10-2009, 12:00
Chłopaki po prostu nie rozumieją innego podejścia do sprawy Nikona i Canona (a gdzie jeszcze Sony...).
Tak samo (poważnie) ja nie rozumiem dlaczego w Nikkorach pierścień zooma działa w drugą stronę.
To jest dobrze przemyślana pokrętna strategia - po prostu tak się uczy ludzi nawyków, które później są traktowane jako te jedynie właściwe, a inne - konkurencyjne - są deprecjonowane. Jak ktoś sobie z tego nie zdaje sprawy to potem narzeka, że mu nie odpowiada "guzikologia" Canona czy Nikona. I wtedy już go capnął producent.

zuczek
20-10-2009, 12:00
http://www.youtube.com/watch?v=UfGXeAQsSf0 - oficjalny filmik
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.youtube.com/watch?v=otv7dLeNZIA - drugi

wain
20-10-2009, 12:04

Zadam proste pytanie.. Czy "wysoko rozdzielcza" puszka z kiepskim iso z low FPS jest stricte reporterska i ile znajdzie nabywcow za ok 30k.
Wprawdzie prawdopodobnie bedzie mozna uzyc srawa (32mpix -> 8mpix) ale to jest drapanie sie po jajach przez lewe ramie...

W temacie. Jedynie wrazenie robi uklad i ilosc krzyzowych punktow AF.
http://a.img-dpreview.com/news/0910/Canon/1dmkiv-tech09.gif

Web
20-10-2009, 12:09
Czekać można. Znam nielicznych reporterów prasowych na co dzień walących RAW. Pracują głównie na jpg - szybkość tego wymaga. Szybkość transferu plików do redakcji. A to jest puszka typowo reporterska, już w założeniu.
Osobiście nie znam żadnego który by robił w RAW.

SAM
20-10-2009, 12:13
"Zdając sobie sprawę z wagi trybu AI Servo w dzisiejszych szybkich aparatach, ulepszono system automatycznego ustawiania ostrości AF, który dokładnie śledzi obiekty poruszające się z różną prędkością i na różnych odległościach. Szybsze przetwarzanie danych umożliwia śledzenie i nastawianie ostrości także na obiekty makro. "
To mi się najbardziej podoba, a jak jeszcze ktoś zrobi szybką 180-tkę, to już będzie miód-malina. :wink:

huh
20-10-2009, 12:15
Sorry, ale nie zgadzam się z Tobą...Swego czasu czytałem artykuł jednego z najlepszych polskich przyrodników i co on tam napisał...
że do swych zdjęć używa 40D, bo ma dobrą szybkostrzelność i dla niego ważny jest mnożnik, jaki posiadają cropy. 1,6 i tu w jedynkach 1,3. A wierz mi - ma to w wielu wypadkach znaczenie. Już wystarczy spojrzeć na ogniskową 200mm... Normalnie w FF masz 200mm, w cropie 1,6 już 320mm...Format w jedynkach jest wyśrodkowany...coś pomiędzy zachowaniem jakości z FF, a dodatkowym mnożnikiem w ogniskowych.
Nie będę wspominał już o dłuższych lufach...bo tam różnica jest jeszcze większa, a co za tym idzie za mniejszą kasę można mieć większy zoom.
Zdjęcia z FF są delikatniejsze (czyt. magię). Ma to swój urok, ale nie w każdej tematyce. Czasem liczy się ostre jak brzytwa zdjęcie, zarówno w środku kadru, jak i na brzegach i tu lepiej wypadają cropy, przy obecnych szkłach.
Co do punktów, to też nie zgodziłbym się...Czasem rozłożenie punktów w FF'ach jest dla mnie mało zrozumiałe...Przykład 5D, gdzie większość AF'ów jest w centrum kadru...Co wtedy zrobisz? Musisz kadrować...

nie miałem na myśli punktów AF tylko punkty jako pixele matrycy.
Nie jestem handlowcem Canona zeby sie zastanawiac nad tym jaki sens ma FF w 1d mIV.

Thomason2005
20-10-2009, 12:16
Wystarczy, spojrzeć na galerię Marcina Nawrockiego, żeby się przekonać, że nie zawsze FF jest konieczne, a w szczególności w przyrodzie.

kichu
20-10-2009, 12:32
Tylko z drugiej strony majac matryce 16mpix, mozna bylo spokojnie te kwestie pogodzic i zrobic FF z opcja cropa APS-H w puszce. Zadowolenie z takiego rozwiazania byloby chyba zdecydowanie wieksze.

Chetni na FF mieliby swojego FF, natomiast cropowcy mieliby cropa z rozdzielczoscia w okolicach poprzedniego modelu.

Thomason2005
20-10-2009, 12:40
Tylko z drugiej strony majac matryce 16mpix, mozna bylo spokojnie te kwestie pogodzic i zrobic FF z opcja cropa APS-H w puszce. Zadowolenie z takiego rozwiazania byloby zdecydowanie wieksze.

z tym się zgodzę...w końcu Nikon od jakiegoś czasu to stosuje...
No ale Canon źle chyba na początku obrał drogę - a przynajmniej dla klienta.
Bo dla Canona rozdzielenie segmentów = więcej kasy.
Nikon ma inną politykę - idzie w wyższe ceny

karakan
20-10-2009, 12:42
Tylko z drugiej strony majac matryce 16mpix, mozna bylo spokojnie te kwestie pogodzic i zrobic FF z opcja cropa APS-H w puszce. Zadowolenie z takiego rozwiazania byloby chyba zdecydowanie wieksze.
Chetni na FF mieliby swojego FF, natomiast cropowcy mieliby cropa z rozdzielczoscia w okolicach poprzedniego modelu.
A teraz postaw sie na miejscu Canona - czy aby na pewno ON bylby z tego bardziej zadowolony ? ;) I odpowiedz co musialby posiadac Ds zeby potencjalny klient wybral jego a nie takiego fulfrejmowego D ?

1Digital
20-10-2009, 12:45
A teraz postaw sie na miejscu Canona - czy aby na pewno ON bylby z tego bardziej zadowolony ? ;) I odpowiedz co musialby posiadac Ds zeby potencjalny klient wybral jego a nie takiego fulfrejmowego D ?
Musiałby posiadać 10kl/s :mrgreen: co dałoby nam dwie takie same puchy :mrgreen: O! a może średni format? ::lol:

HUBERTUS
20-10-2009, 12:52
Jeśli o mnie chodzi to pucha zapowiada się dobrze...
czekam tylko na jakieś rzeczowe testy jak wyglądają detale i jak sprawuje się wysokie iso
z kilku sampli nic nie wywnioskuje ale ze specyfikacji mi odpowiada
ciekawe jak będzie z dostępnością i jak będzie kształtowała się cena w PLN

himi
20-10-2009, 12:53
Osobiście nie znam żadnego który by robił w RAW.

Robi się czasem, gdy temat z założenia okładkowy np. Aktywne śledzenie pkt AF mnie się podoba bardzo:)

oskarkowy
20-10-2009, 12:59
Wystarczy, spojrzeć na galerię Marcina Nawrockiego, żeby się przekonać, że nie zawsze FF jest konieczne, a w szczególności w przyrodzie.

Ale Marcin to przypadek szczególny. On i z byle czego przyniesie fajne zdjęcia.
Zresztą chyba już się cieszy z nowej 7ki. Mimo, że pracuje 500mm, to crop z 1ek wydaje się dla niego za mały.

gietrzy
20-10-2009, 13:02
A teraz postaw sie na miejscu Canona - czy aby na pewno ON bylby z tego bardziej zadowolony ? ;)

A imho o ironio to Canon gra more than fair w tej materii. Przy tych wszystkich zachwytach nad D3 i jego FF do sportu nikt/mało kto wspomina o konieczności kosztownego przegrupowania telasów by miały odpowiedni zasięg.
Wybierając 1.3 imho Canon postawił na ochronę portfela juzerów. Więcej osób (z targetu!) go kupi bo docelowe szkła już posiada i nie będzie zmuszona do inwestycji w dłuższe (FF) szkła . Niby trochę wbrew logice korporacji, ale RPA za rogiem ;)

Przy D3 był drenaż i płacz żółtych portfeli kiedy dotychczasowe szkła zaczęły dawać jednak za szerokie kadry. Niestety nie było tego słychać z powodu FX histerii (Boziu, to jednak się da?) i błagalnych płaczy o chociaż 24/1.4.

I odpowiedz co musialby posiadac Ds zeby potencjalny klient wybral jego a nie takiego fulfrejmowego D ?

32-5 MPx z boskim iso 100-400.

Thomason2005
20-10-2009, 13:04
Ale Marcin to przypadek szczególny. On i z byle czego przyniesie fajne zdjęcia.
Zresztą chyba już się cieszy z nowej 7ki. Mimo, że pracuje 500mm, to crop z 1ek wydaje się dla niego za mały.

to jest potwierdzenie mojej tezy, że czasem crop daje dużo więcej niż wielkość samej matrycy.
Z tego co pamiętam był jeszcze jeden fotograf, wielokrotny zwycięzca konkursów (chociażby National Geographic)...jednocześnie leśniczym. Podobne zdjęcia i chyba sprzęt.

gietrzy
20-10-2009, 13:14
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=33422796

Ja myślę, że nic szybko nie pobije 17-40 sampla w galerii 5D :mrgreen:

Kolekcjoner
20-10-2009, 13:27
W sumie taki 1D mkIIIn ;). Poprawili to co musieli. Sądzę że ci do których jest kierowany ten sprzęt będą usatysfakcjonowani.

dazz
20-10-2009, 13:30
W sumie taki 1D mkIIIn ;). Poprawili to co musieli. Sądzę że ci do których jest kierowany ten sprzęt będą usatysfakcjonowani.

Z pierwszym zdaniem zgadzam się w 100%. Nie wiem czy mogę czuć się odbiorcą tego aparatu, ale absolutnie nie czuję się usatysfakcjonowany.

Kolekcjoner
20-10-2009, 13:38
Nie wiem czy mogę czuć się odbiorcą tego aparatu, ale absolutnie nie czuję się usatysfakcjonowany.

No to widocznie nim nie jesteś 8-).

Laforet - http://blog.vincentlaforet.com/2009/10/19/lights-out-camera-action/.

dazz
20-10-2009, 13:39
No to widocznie nim nie jesteś 8-).

Laforet - http://blog.vincentlaforet.com/2009/10/19/lights-out-camera-action/.

może i nie...tylko czy Tobie to oceniać?

gietrzy
20-10-2009, 13:40
Z pierwszym zdaniem zgadzam się w 100%. Nie wiem czy mogę czuć się odbiorcą tego aparatu, ale absolutnie nie czuję się usatysfakcjonowany.

Tak tylko FYI: na forum nikon ktoś napisał o D3s: ci co mają D3 go nie kupią, ci, którzy mają D3 i potrzebują drugiej puszki kupią D3s, ci co byli na kupnie kupią D3s.
Imho o to chodziło Kolekcjonerowi.

Dzięki, forum mi się będzie szybciej otwierać.

huh
20-10-2009, 13:45

jak to co ?

crop 0.8 :)

pucha i tak jest wielka, co do obiektywów to po prostu je troszkę dalej od matrycy ;)

akustyk
20-10-2009, 13:48
dobra, a kto zauwazyl czego brakuje na tylnej sciance mkIV?

foto (http://a.img-dpreview.com/news/0910/Canon/1dmkiv-02.jpg)

no kto?

Kolekcjoner
20-10-2009, 13:50

Gdzieżbym śmiał 8-) ale ze strony producenta tak to dokładnie wygląda :).

huh
20-10-2009, 13:52

no kto?

ramka wokół wyświetlacza jest mniejsza i to wszystko.
jest wszystko jak było :}

Thomason2005
20-10-2009, 13:55
ramka wokół wyświetlacza jest mniejsza i to wszystko.
jest wszystko jak było :}

cosik mało przycisków ;)

Piast
20-10-2009, 13:56

no kto?

jest tylko głośnik dodatkowo ,a reszta to samo co w mkIII
przydałby się przycisk do filmowania :)

gietrzy
20-10-2009, 13:58

no kto?

Selphies poszły w odstawkę? :)

wain
20-10-2009, 14:00

Ale poszly juz od mkIII ;) albo wczesniej

http://a.img-dpreview.com/news/0702/Canon/eos1dmkiii-back.jpg

huh
20-10-2009, 14:01
porównywałem z mkIII

akustyk
20-10-2009, 14:01

wygrales trzyzakresowa maszynke do golenia z fleszem, kompletem opon zimowych i laserowym celownikiem :mrgreen:

gietrzy
20-10-2009, 14:02
wygrales trzyzakresowa maszynke do golenia z fleszem, kompletem opon zimowych i laserowym celownikiem :mrgreen:

Ale ja nie chcę Sony, mam Wilkinsona ;)

Jacek_Z
20-10-2009, 14:08

ale przy FF jest chyba większe lustro i nie wiadomo, czy wtedy 1mk4 dałby radę kłapać 10 fps. Chyba nie chcieli zwalniac body i pozostali przy cropie 1.3
Cropy programowe w nikonie to ich plus, natomiast canon daje sRAWy. Ja bym chciał mieć jedną i drugą opcję do wyboru.

gietrzy
20-10-2009, 14:10
http://tinyurl.com/yfmt4vz

I pomyśleć, że to optycznym kazali zdjąć darki z 1D3...

milcze
20-10-2009, 14:49

no kto?

direct printa :lol:

Thomason2005
20-10-2009, 14:57
http://tinyurl.com/yfmt4vz

I pomyśleć, że to optycznym kazali zdjąć darki z 1D3...

tiaaa...tam na dole są sample w różnych ISO...

Świetnie wyglądają sample (cropy) przy iso 102400....Pewnie taka jakość będzie również w Nikonie D3s ;D

jagular
20-10-2009, 15:13
Widzę że dyskusja jest...ciekawa.

Ktoś parę stron wyżej pisał o shutter lagu jedynki w porównaniu do D3.
Podobno jest tak:
1Dm3: 40-55ms
D3: 41ms
Nie mam pojęcia, kiedy C ma "bliżej" do 40ms, a kiedy do 55ms - ale tak wyglądają te dane. I na ich podstawie nie do końca wiadomo, jaki kiedy ten shutter lag w 1D jest...
Jedyna wskazówka, rzucająca trochę "światła" (heh) na sprawę: C.Fn, w których można 'podkręcić' 1D3 przy obiektywach z f2.8 - więc być może chodzi o to, że 40ms mamy na szkiełkach z f2.8...

W każdym razie to wszystko, co chciałem napisać.
(Przypomniałem sobie właśnie, że daawno temu, ktoś, kto lubi pisać o tych parametrach, próbował mi udowadniać, że jego 350D ma lepszy AF, niż "jedynka" i widzi wyraźnie w wizjerze różnicę 6ms pomiędzy czasami blackout vf 1D i D3. Czyli dyskusja o tym już była.)

EDIT:
Rob G. pisze, że z niektórymi obiektywami o maks. f4, 1D Mark IV będzie pracował tak, jakby one były f2.8. Czyli prawdopodobnie (jeżeli powyższa zależność shutter laga od jasności szkła jest taka, jak to opisałem i dalej w C.Fn występuje odpowiedni 'przełącznik') shutter lag z tymi szkłami będzie krótszy.
Lista szkiełek - u Roba.

Kolekcjoner
20-10-2009, 15:24
Świetnie wyglądają sample (cropy) przy iso 102400....

No można się bawić w zgadywanki - co autor miał na myśli :lol:.

jot23
20-10-2009, 15:28
No fajnie się czyta te lamenty, prawie jak przy poprzednim modelu :) Ja się wyłamię, bo nie dość, że jestem zadowolony ze swojego 1DIII, to w dodatku mam zamiar kupić IV! Dam znać, gdy będę sprzedawać niezbyt zmęczonego poprzednika.

ygd
20-10-2009, 15:29

Chyba prościej i taniej napisać samemu losowy generator szumu, niż kupować Mark IV dla tego ISO 102400 ;)

Thomason2005
20-10-2009, 15:29

odgadłeś :).
Szczególnie fajnie to wygląda, jak się nie ogląda poprzednich sampli :)

himi
20-10-2009, 16:07
himi zawstydził turbodymomana...na ściance nie ma directprint! łeeee, już inni zawstydzili....buuuuu

Kolekcjoner
20-10-2009, 16:49
himi zawstydził turbodymomana...na ściance nie ma directprint! łeeee, już inni zawstydzili....buuuuu

Ale w mkIII też nie było - jeszcze przed epoką turbodymomena ;).

nagor
20-10-2009, 16:49
nie lamentujcie jest dobrze
dali mu nowy Af nowy procesor AF serwo
nie wiem czy pomiar swiatła też ale jest ok

ciekawe czy canon zrobi chwyt marketingowy ze oddajac swoją poprzednia jedynke mkIII to dopłaci sie troche i mamy nowy mkIV :D
Nikon kiedys tak zrobił.

x-mac
20-10-2009, 17:25
Też uważam, że źle nie jest.
Niby zabieg zastosowany w D3s (z softowym cropem 1.2x) byłby ciekawszy, bo dawałby większą elastyczność tym którzy potrzebują uniwersalności takiego sprzętu - do szybkostrzelnej reporterki ok.10Mpix (na APS-H lub mniej dla APS-C!) jak i prawdziwego FF w okolicach 20Mpix. Tylko, że wówczas zacierałaby się różnica między D i Ds, a tego marketing Canona by nie przebolał;)
Zobaczymy jaka będzie cena półkowa, no i kiedy poprawią soft, bo ten oficjalny sampelek z ISO3200 to raczej słabiutki, aż bałbym się spojrzeć na 12800, nie wspominając o wyższych noktowizorach.

Bahrd
20-10-2009, 19:02
Może uda się krócej: http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=3107&productID=349&articleTypeID=5? ;)

Thomason2005
20-10-2009, 19:54
Może uda się krócej: http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=3107&productID=349&articleTypeID=5? ;)

Trochę mi to przypomina to, co jest w 7D + dodatkowe punkty AF i trochę ulepszeń w servo.

oszołom
20-10-2009, 19:58
A ja uważam, że jest rewelacyjnie. APS-H jest ok, iso 50 -12800, nowy AF-po wpadce z III nie chce mi się wierzyć, że będzie zły. Już nie mogę się doczekać kiedy go będę miał.

Bahrd
20-10-2009, 20:24
Trochę mi to przypomina to, co jest w 7D + dodatkowe punkty AF i trochę ulepszeń w servo.
Myślę, że równie ważny i pomocny będzie Spot AF.

A ja uważam, że jest rewelacyjnie. APS-H jest ok, iso 50 -12800, nowy AF-po wpadce z III nie chce mi się wierzyć, że będzie zły. Już nie mogę się doczekać kiedy go będę miał.
A ja się właśnie umocniłem w Twierdzy Mk III, ustawiłem ostrokół ze szkieł i spokojnie czekam na atak ze strony Mk V.
Bo możliwości Ds Mk IV wydają się być do bólu przewidywalne... ;)

Kolekcjoner
20-10-2009, 20:30
Póki co to ja jednak bym się mocno wstrzymał z ocenami użyteczności tych wysokich iso w tym aparacie (zarówno w kwestii zachwytów i krytyki). To jest taka trochę papierowa premiera - nie są dostępne puszki nawet z firmware beta (mają je dostać CPS w listopadzie). A dostępność może będzie przed świętami choć chodzą słuchy, że tak na prawdę dopiero w styczniu.

Piotr_0602
20-10-2009, 20:38
ale gdzie ta rewolucja w porównaniu do poprzedniego modelu i gdzie wielki postęp? albo co jest lepsze w porównaniu do D3s???

akustyk
20-10-2009, 20:48
ale gdzie ta rewolucja w porównaniu do poprzedniego modelu

skad przekonanie, ze to ma byc rewolucja?

i gdzie wielki postęp?

postep: AF, matryca (wyzej cytowany Laforet sika po majtach na temat jakosci wysokich ISO), szybkostrzelnosc, pelny garnitur opcji filmowania...

albo co jest lepsze w porównaniu do D3s???
to moze przez prosty przyklad - znajdz dwie roznice:
http://www.kamera-express.nl/index.php?page=product&product=22267
http://www.kamera-express.nl/index.php?page=product&product=741

podpowiedz dla nietomnych: stosunek ceny i wagi w obu wypadkach wynosi 2x ;)

Bahrd
20-10-2009, 20:49
ale gdzie ta rewolucja w porównaniu do poprzedniego modelu i gdzie wielki postęp? albo co jest lepsze w porównaniu do D3s???
"[...]
Cietrzew się zacietrzewił słysząc takie słowa,
Sęp się zasępił strasznie, osowiała sowa,
[...]"
(Tuwim) ;)

h4ry
20-10-2009, 21:52
http://gizmodo.com/5385446/canon-1d-mark-iv-the-5000-new-king-of-cameras
trochę o filmach w Mk4 ;]

muflon
20-10-2009, 22:13
A mi się nie podoba, że list price jest wyższa niż 1Dmk3 na starcie :( Do tej pory tendencja była raczej w dół. Poza tym może być ;)

Slider
20-10-2009, 23:28
Co jak co, Panowie, ale takiego ziewu, to ja już dawno nie widziałem..
Szczerze mowiąc wieść o tej puszce nie poruszyła mnie bardziej, niż sucha informacja o jutrzejszej pogodzie. Zupełnie jakby jej nie było..

Co ciekawe dokładnie tak samo jak niedwana premiera flagowego Nikona D3s.. w tym przypadku wydało mi się to tak mało interesujące, że nawet nie chciało mi się kliknąć na specyfikacje.. też tak mieliscie?;)

A może ja się starzeję..:mrgreen:

PS: Widzę, że Wam również nie udziela sie entuzjazm? Tylko 93 posty na CB w ciągu prawie 18 godzin w dniu premiery?! To jakiś żart?:lol:

nowart
20-10-2009, 23:52
Też mam ostatnio takie odczucia, nie jesteś sam. Może to po prostu już przesyt tymi wszystkimi nowinkami technicznymi w co chwilę to prezentowanych "nowościach"... może to świadomość, że dzisiejsze korpusy z milionami pikseli, filmami fullHD, kosmicznymi iso i AF działającym w środku nocy to naprawdę kompletne narzędzia pracy i każdą kolejną premierę odbieramy już tylko na zasadzie "ciekawostki"...
bo czymże może nas zaskoczyć producent w kolejnej puszce? Iso 200.000?
Nuuuda ;-)

akustyk
21-10-2009, 00:04
Nuuuda ;-)

no mnie akurat Canon jeszcze moze zaskoczyc. zupelnymi drobiazgami,
ale od 20 lat nie bedacymi w stanie przebic betonu.
chodzi o sensownie rozwiazany MLU, kurtynke w muszli ocznej i C.fn. do
zmianu miejscami pokretel w trybie Av (dotyczy xxD i 5D bo 1-ki ta
zaawansowana opcje konfiguracji maja) , bo na chwile obecna w 5D za
ch...iny ludowe nie da sie pracowac zamiennie w M i Av ;)
i konia z rzedem temu, kto odgadnie jaka logika Canon sie tu kierowal :mrgreen:

z drugiej strony... jestem realista, wiec spodziewam sie raczej 3-cyfrowej
liczby megapikseli zanim Canon z rozbrajajaca szczeroscia Ala Gore'a
odkryje, ze uzytkownicy moga chciec sensowny MLU :mrgreen:

Kolekcjoner
21-10-2009, 00:30
Też mam ostatnio takie odczucia, nie jesteś sam. Może to po prostu już przesyt tymi wszystkimi nowinkami technicznymi w co chwilę to prezentowanych "nowościach"... może to świadomość, że dzisiejsze korpusy z milionami pikseli, filmami fullHD, kosmicznymi iso i AF działającym w środku nocy to naprawdę kompletne narzędzia pracy i każdą kolejną premierę odbieramy już tylko na zasadzie "ciekawostki"...
Nuuuda ;-)
Faktem jest też, że dla coraz większej liczby osób obecne puszki mało, że wystarczają dla większości przekraczają możliwościami potrzeby.

z drugiej strony... jestem realista, wiec spodziewam sie raczej 3-cyfrowej
liczby megapikseli zanim Canon z rozbrajajaca szczeroscia Ala Gore'a
odkryje, ze uzytkownicy moga chciec sensowny MLU :mrgreen:

Ale po kiego grzyba MLU jak teraz w każdej już niemal puszce jest LV :wink:?

nagor
21-10-2009, 00:56
w sumie nic wiecej nie mozna chyba upakować do takiego aparatu jedynie jakieś nowe procki przetworniki itp ale i tak o tym nic nie wiadomo wiec to co działa przez te nowe procki itp to tylko nowy AF itp.. a dla was ciagle malo.

walą pełno techniki w to a placzecie ze nie ma tego nie ma tamtego.

chwyćcie starego Zenka i tam jest wszystko co do dobrej fotografi trzeba.

akustyk
21-10-2009, 00:58
Ale po kiego grzyba MLU jak teraz w każdej już niemal puszce jest LV :wink:?
a czy rozwiazanie przez LV zalatwia dwa zastosowania MLU:
1. wstepne podniesienie i strzal z 3-sekundowym opoznieniem
2. wstepne podniesienie i strzal przy kolejnym nacisnieciu spustu
?

wojkij
21-10-2009, 01:15
W nowych body jest jeszcze moje menu które sprawdza się dość nieźle;).

Kolekcjoner
21-10-2009, 01:21
Przy LV masz lustro podniesione cały czas, żeby wyzwolić migawkę musisz to jakoś zrobić (spust, wężyk, samowyzwalacz - wedle woli) resztę sobie dopowiesz sam :).
I kończmy ten offtop -> A..... w nowym marku jest LV już w pełni użyteczne z działającym AF w dwóch trybach (podobno AF "kompaktowy" działa szybciej niż dotychczas) nie jak ta proteza ;) która była w mkIII.

ewg
21-10-2009, 01:26
ISO: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800, 25600, 51200, 102400 - w sumie 11 kroków. - Wiedząc, że każde podniesienie czułości o 1EV zmniejsza o 1EV zakres tonalny, mamy tu aparat, który przy iso100 ma co najmniej 11EV użytecznej rozpiętości??? :shock::shock::shock:

Chrzanić wyższe iso - już dla samego iso100 warto kupić! :lol:

ps Nie wierzę :rolleyes:

statler
21-10-2009, 09:57
Trzeba przyznać że canon się postarał, tak żywych i nasyconych kolorów na najwyższym iso nie miał jeszcze żaden aparat:)
Może w końcu się opamiętają i skończą ten idiotyczny pościg za Mpx.

roofman
21-10-2009, 10:25
O... wielcy z Canona już zadziałali :)
Pamiętacie 'testy' wysokiego iso z tej strony:
http://asia.cnet.com/reviews/digitalcameras/0,39001468,45095238p,00.htm ?
Teraz jest już info:
"Editors' note:
The images taken with the pre-production unit of the EOS 1D Mark IV have been removed at Canon's request, as we will be getting the actual review unit. Watch out for the sample shots to come."
:D

Thomason2005
21-10-2009, 10:28
Teraz jest już info:
"Editors' note:
The images taken with the pre-production unit of the EOS 1D Mark IV have been removed at Canon's request, as we will be getting the actual review unit. Watch out for the sample shots to come."

tiaaa...pewnie cropy w iso102400 były za dobre :)

roofman
21-10-2009, 10:29
tiaaa...pewnie cropy w iso102400 były za dobre :)
O tego Ci chodzi? :D

źródło (http://img137.imageshack.us/img137/2028/eos1diviso102400.jpg)

:twisted:

Thomason2005
21-10-2009, 10:30
O tego Ci chodzi? :D

źródło (http://img137.imageshack.us/img137/2028/eos1diviso102400.jpg)

:twisted:

no co...widzę, że i Tobie tak się spodobało, że postanowiłeś sobie ściągnąć i zrobić z tego tapetę albo pattern do windowsów :)

roofman
21-10-2009, 10:33
no co...widzę, że i Tobie tak się spodobało, że postanowiłeś sobie ściągnąć i zrobić z tego tapetę albo pattern do windowsów :)
Coś Ty... nie ma łatwo... musiałem go wyrwać z keszu przeglądarki :mrgreen:

lux
21-10-2009, 10:36
Premiera nudna to fakt. W zasadzie oczekujemy tylko w kolejnych aparatach jak wypadnie wysokie ISO. Wynika to z tego że jest świadomość,że obraz najważniejszy albo za mało wymagamy. Ją czekam na takie funkcję jak: ruchoma matryca i tryby doboru ekspozycji jak w Pentaxie i z tych bardziej wyrafinowanych to pełne oficjalne sterowanie aparatem przez wifi,bluetooth z telefonu (iphone już tak steruje canonem),możliwość podłączenia pena, podłączenie gps przez blutacza i geotagowanie.

rauf
21-10-2009, 10:57
Zaraz nudna...

Laforet zrobiwszy nowy filmik został poproszony oficjalnie przez Canona...o zdjęcie go z sieci :shock::idea:

Jak ktoś sprytnie policzył, 1/3 z ponad czterech minut zajmowały napisy końcowe :mrgreen:
Zawiść korporacyjna??

W każdym razie, doskonale skwitował sprawę Chuck Westfall*:
"Truth is the fucking boneheaded Japanese are at it again. Really, how stupid do you have to be NOT to want to take advantage of this kind of free viral marketing?"

:mrgreen: :mrgreen: ;-)

P.S. a "Nocturne" to zwykła, krótka fabułka jakich wiele, ot dziejąca się w ciemnościach i poprawnie skręcona z użyciem wózków, stabilizatora itp....
*fake one

Thomason2005
21-10-2009, 11:06
Premiera nudna to fakt. W zasadzie oczekujemy tylko w kolejnych aparatach jak wypadnie wysokie ISO. Wynika to z tego że jest świadomość,że obraz najważniejszy albo za mało wymagamy. Ją czekam na takie funkcję jak: ruchoma matryca i tryby doboru ekspozycji jak w Pentaxie i z tych bardziej wyrafinowanych to pełne oficjalne sterowanie aparatem przez wifi,bluetooth z telefonu (iphone już tak steruje canonem),możliwość podłączenia pena, podłączenie gps przez blutacza i geotagowanie.

Czy możesz coś więcej napisać na temat tego:
"iphone już tak steruje canonem"
?

gietrzy
21-10-2009, 11:07
*fake one

favourite one :mrgreen:

C80
21-10-2009, 11:52
ISO 102400? Jest z czego się czepiać? Kiedyś ISO 3200 było programowe i uważano za zbędne (bo kaszka itp.). A teraz 3200 jest używalne. Dla mnie ISO 102400 to po prostu kolejna poprzeczka do przekroczenia której dąży Canon. Nie zdziwiłbym się gdyby za n-lat Marek VIII miał w pełni używalne ISO 102k, a programowe 1 mln.

lux
21-10-2009, 12:25
Jest programik na ajfona w appstore który przez wifi steruje aparatem.

Kolekcjoner
21-10-2009, 12:45
Teraz jest już info:
"Editors' note:

Ale ja się im nie dziwię - ktoś zrobił głupotę i powinny za to polecieć głowy.

Thomason2005
21-10-2009, 13:09
Jest programik na ajfona w appstore który przez wifi steruje aparatem.

zaciekawiłeś mnie tym :). Mam nadzieję, że będzie można sterować też nowymi aparatami :D

KEEK
21-10-2009, 13:20
No i znowu nie obcieli dolu. A tak by bylo cudnie, gdyby jedynkowa seria roznila sie tylko mozliwosciami puszki a nie matrycy. 1D i 1Ds, przy czym ten drugi, jako ze pozbawiony gripa, wolnostrzelny(slow), cichy (silent), maly (small) powinien byc tanszy. I byloby zupelnie jak w analogowych czasach, kiedy dzieki temu samemu negatywowi jakosc zdjec pozostawala ta sama a ludzie i tak kupowali 1ki.

roofman
21-10-2009, 14:47
Galeryjka 1D Mark IV, przeglądać szybko zanim nie zażądają jej zdjęcia znowu :D
http://dpinterface.com/review-galleries/canon-eos-1d-mark-iv-preview-gallery/

jagular
21-10-2009, 14:57
No i znowu nie obcięli dołu. I bardzo dobrze, bo wykastrowane geometrycznie jedynki byłyby mniej wygodne, zwłaszcza z ciężkimi szkłami, od wersji z 'wbudowanym gripem'.
1Ds powinien być tańszy? Jakieś chore powody...

Chcesz mieć analogowe czasy? Kupuj waćpan analoga a nie wymyślaj jakichś dziwadł.
Chcesz mieć mały aparat? Kupuj waćpan inny model.

Generalnie, jak widać, wątek się rozwija w typowym kierunku. Zaczyna się wielkie narzekanie i szukanie słabych stron nowej konstrukcji. Za 2-3 dni będą spazmy pogardy i publiczne deklaracje, że nigdy się go nie kupi. Niedługo się skończą też powodu do narzekania i trzeba będzie się dołączać do pretekstów wymyślonych wcześniej (więc spieszta się! Ilość powodów do narzekania ograniczona!).

Gdyby Canon R&D był na tyle nierozważny, że czytałby takie paplanie, to by nigdy żadnego aparatu nie wyprodukował. Bo na pewnym etapie dyskusji każda omawiana konstrukcja jest beznadziejna.

Jak dla mnie, jedyne co jest tu niepokojące, to startowa cena, która wydaje się być zauważalnie wyższa, niż u poprzednika (czyż tak nie jest?).
No i trzeba poczekać na jakieś wiarygodniejsze porównania - pokazujące czy, a jeżeli tak, to ile, ten aparat daje więcej, niż poprzednia wersja.

Thomason2005
21-10-2009, 15:03

powiem szczerze, że Japończyk/Koreańczyk na najwyższym iso chyba choruje na świnkę morską, bo coś mu wyskoczyło na twarzy...
iso 12800 (np. książki - nieźle)

comatus
21-10-2009, 15:06
No i ...
Jeden z niewielu głosów rozsądku w tym wątku.

wain
21-10-2009, 15:25

Jeśli AF poprawili tak jak ISO to moze byc ciekawie.
(wg mnie iso12800 jak najbardziej uzywalne)

darnok
21-10-2009, 15:31
Przemierze nowego 1D towarzysza mniejsze emocje niz przy 5 D mk II
moze dlatego ze wszyscy sie spodziewali takich dodatków.

roofman
21-10-2009, 15:32
Taż tak mi się widzi... tak do około 10.000 jest do przyjęcia (niekiedy z przymkniętym okiem ;) ), później już niestety nie bardzo... Ale dopracują softem albo następnym Markiem :)

sebcio80
21-10-2009, 15:44

chyba zartujesz? jak dla nie to ISO 6400 juz jest calkowiecie nie uzywalne, a ISO 3200 tylko nieznacznie lepsze od ISO3200 z marka III, ale to raczej zasluga softu i odszumiania niz matrycy (biorac pod uwage wiecej MPx moze jest zysk z 1EV, nie wiecej)

Richie
21-10-2009, 15:48
Wziąłem pliki z ISO 12800 , 25600 , 51200 (102400 olałem bo tam to już lekka masakra) zrobiłem resize do 21x15 i odszumiłem w Neat Image.

12800

http://img408.imageshack.us/img408/7905/1dmkivpoodszumieniuires.jpg

25600

http://img16.imageshack.us/img16/7905/1dmkivpoodszumieniuires.jpg

51200

http://img196.imageshack.us/img196/7905/1dmkivpoodszumieniuires.jpg

Da się to zjeść,zwłaszcza 12800.

sebcio80
21-10-2009, 16:39
Wziąłem pliki z ISO 12800 , 25600 , 51200 (102400 olałem bo tam to już lekka masakra) zrobiłem resize do 21x15 i odszumiłem w Neat Image.

dla porównania zrobiłem to samo z fotki z marka III

ISO 12800 (ISO1600 forsowane o + 3EV)

http://img10.imageshack.us/img10/223/1d39424a.jpg

jak dla mnie matryca w Marku IV to jednak najwieksza porazka, spodziewalem sie jednak ogromnego skoku w szumach, a jest niewiele lepiej, patrzac na zdjęcia wydaje mi się ze Canon zamiast skupic sie na technologii matryc to skupil sie na sofcie w body odszumajacym zdjecia

wojkij
21-10-2009, 16:54
D3s tak czy inaczej pozamiatał;)

Bahrd
21-10-2009, 18:45
jak dla mnie matryca w Marku IV to jednak najwieksza porazka, spodziewalem sie jednak ogromnego skoku w szumach, a jest niewiele lepiej, patrzac na zdjęcia wydaje mi się ze Canon zamiast skupic sie na technologii matryc to skupil sie na sofcie w body odszumajacym zdjecia
Można też patrzeć na szklankę do połowy pełną ;): w dobrych warunkach oświetleniowych i z dobrym obiektywem dostajemy poziom detali poza konkurencją. Jak zabraknie światła - pozostaną M-RAW-y (9mpx) i S-RAW-y (4mpx), w których - należy oczekiwać - szum będzie (znacznie) mniejszy.
No i jeszcze Full HD, którego przez parę lat Nikon miał nie będzie w tej klasie, a które potrzebuje zaledwie 2mpx.
Tak czy owak - dramatu nie ma, a jeśli się nawet teraz Canon w swoich rachunkach pomylił, to będziemy mieli lepszą wersję Mk V :-D

zkruk
21-10-2009, 19:45
z lewej strony 1d4 z twarzą japończyka, z prawej moja twarz strzelona 5d2 na H2
25k to ISO 25600 z 0 korektą ekspozycji
50k - 1ev i potem rozjasnione o 1ev
100k - 2 ev i potem rozjasnione o 2 ev

jak dla szumy wszędzie podobne
czyli biorąc pod uwagę, iż piksel w 1d4 jest mniejszy to jakiś tam postęp jest
ale... canon średnio się popisał...
nic - teraz trzeba poczekać na nikona - bo wcale nie dam sobie ręki uciąć iż będzie lepiej...

http://zbigniewkruk.com/5d2/5d2_1d4/25k.jpg

http://zbigniewkruk.com/5d2/5d2_1d4/50k.jpg

http://zbigniewkruk.com/5d2/5d2_1d4/100k.jpg

magix
21-10-2009, 19:49
Tak czy owak - dramatu nie ma, a jeśli się nawet teraz Canon w swoich rachunkach pomylił, to będziemy mieli lepszą wersję Mk V :-D

Tylko dla czego ciągle czekamy i czekamy na coś co wydaje się być oczywiste (jak najlepsza jakość zdjęć). Nikon za Olympusem przerwali wyścig na Mpix.

Piotr_
21-10-2009, 19:58
z lewej strony 1d4 z twarzą chińczyka, z prawej moja twarz strzelona 5d na H2
25k to ISO 25600 z 0 korektą ekspozycji
50k - 1ev i potem rozjasnione o 1ev
100k - 2 ev i potem rozjasnione o 2 ev

jak dla szumy wszędzie podobne
czyli biorąc pod uwagę, iż piksel w 1d4 jest mniejszy to jakiś tam postęp jest
ale... canon średnio się popisał...
nic - teraz trzeba poczekać na nikona - bo wcale nie dam sobie ręki uciąć iż będzie lepiej...

Twoje 100k z 1Dmk4 i 5Dmk2

źródło (http://zbigniewkruk.com/5d2/5d2_1d4/100k.jpg)

i 100k z D3s

źródło (http://img33.imageshack.us/img33/3585/d3s102400c.jpg)

zkruk
21-10-2009, 20:02
sztruks jest - ale szum sporo mniejszy....
ogólnie -wow

oczywiście - moje pliki z 5d2 - nie 5d -zrobiłem błąd

Ernest_DLRS
21-10-2009, 20:52

Fajna grafika rastrowa :lol:

A tak swoją drogą - zamiast biadolić za KAŻDYM ku...fa razem jak wychodzi nowa pucha, ale jeszcze nikt jej w ręku nie miał - zajmijcie się lepiej robieniem zdjęć. No, ewentualnie róbcie kolejne pomiary linijek i innych bateryjek, ale na miłość boską - nie marudźcie na tematy, których jeszcze własnoręcznie nie mogliście zgłębić.....

NUDNI JESTEŚCIE :] i każdy podobny temat.

Bahrd
21-10-2009, 21:13
Tylko dla czego ciągle czekamy i czekamy na coś co wydaje się być oczywiste (jak najlepsza jakość zdjęć).
Czekamy? :mrgreen:
Poza tym przypomnę, że będzie do dyspozycji 10mpx lepsze o ~1EV i 4 mpx lepsze o ~2EV. I znaczny skok rozdzielczości na niskich ISO.

sfw
21-10-2009, 21:38

źródło (http://zbigniewkruk.com/5d2/5d2_1d4/100k.jpg)

i 100k z D3s

No i co miało wnieśc to porównaine z Nikosiem? Bo rozumiem, że wybrałeś do porównania fotki ustrzelone w tych samych warunkach i podobnym szkłem? Niektórzy ludzie to po prostu są niemożliwi .... ehhh szkoda gadać. Żeby nie było oftopicznie to jako posiadacz MKIII chyba nie będę się przesiadał, wygląda jak MKIII N a nie IV pozostawia jakis niedosyt przynajmniej narazie.

pzdr

zkruk
21-10-2009, 22:15
nowa teoria - szkło wpływa na szumy
tak sama jak warunki...

a ja mówię - czy 1s czy 1/8000 nie ma znaczenia - szumy są te same
a jak porównujemy ekspozycje poprawną - to widać czy szumi czy nie

szumy pojawiają się tam gdzie są cienie - gdyż spada dokładność bitowa - im niższe wartości tym mniej bitów przenosi informacje o obrazie...
gdzie masz tutaj zależność od szkła?

oskarkowy
21-10-2009, 22:34
tak sama jak warunki...
Ale Zbyszku, Twój obiektywizm został nadwątlony już podczas czytania nicka :mrgreen: Na tej samej zasadzie, cokolwiek ja bym nie napisał na żółtym i tak będzie źle.
Poczekajmy spokojnie na egzemplarze w sprzedaży, wtedy jedni będą mogli przerzucać się na forach wielkościami kropek w szumach inni pójdą robić zdjęcia. Czyli jak zwykle.

KEEK
21-10-2009, 22:53
No i znowu nie obcięli dołu. I bardzo dobrze, bo wykastrowane geometrycznie jedynki byłyby mniej wygodne, zwłaszcza z ciężkimi szkłami, od wersji z 'wbudowanym gripem'.
1Ds powinien być tańszy? Jakieś chore powody...

Chcesz mieć analogowe czasy? Kupuj waćpan analoga a nie wymyślaj jakichś dziwadł.
Chcesz mieć mały aparat? Kupuj waćpan inny model.

Na szczescie inzynierowie z Nikona rozumieja, ze fotograf potrzebuje niekiedy aparatu, ktory nie jest wielkim klockiem i nie straszy ludzi z kilometra a jest rownie dobrze wyposazony co topowy model.
Dziekuje za rade. Analogow tez juz kilka mam.

sfw
21-10-2009, 23:14
tak sama jak warunki...

a ja mówię - czy 1s czy 1/8000 nie ma znaczenia - szumy są te same
a jak porównujemy ekspozycje poprawną - to widać czy szumi czy nie

szumy pojawiają się tam gdzie są cienie - gdyż spada dokładność bitowa - im niższe wartości tym mniej bitów przenosi informacje o obrazie...
gdzie masz tutaj zależność od szkła?

nio ... a skąd wiesz, że te fotki były poprawnie naświetlone? Widać na nikosiowym jak jest poprzepalane miejscami, o tych z czerwonego to nie wspominam. Co do szkieł to zrób sobie coś mydełkiem a dobrej klasy L-ką i porównaj cienie ... na szum matrycy to nie wpłynie, to jasne ale na to co jest na obrazku i owszem.

pzdr

Kolekcjoner
21-10-2009, 23:38
Panowie tracicie IMHO czas robiąc te porównania - powtarzam te zdjęcia są z egzemplarzy przedprodukcyjnych, a że zmienić potrafi się na prawdę dużo to sam tego doświadczyłem. Robiłem trochę zdjęć przedprodukcyjnym 7D i na wysokich iso jakość tego co mam na dysku ma się nijak do tego co widzę teraz. Nie wiem jak będzie w przypadku tego marka ale bardzo możliwe, że podobnie. Dlatego szkoda czasu na te dywagacje.

zkruk
22-10-2009, 00:05
Jarek - cytujesz tekst o szkle odnoszący się do szumów i nie wiem czy potwierdzasz czy zaprzeczasz :P

poza tym - jak dla mnie - na dziś - to niech Canon będzie najbardziej zarąbistą firmą na świecie...
tylko jakoś nie potrafię zrozumieć dlaczego z takim oporem słuchają użytkowników... oni nie mają tego problemu co Nikon 3 lata temu (technologicznego problemu) - oni po prostu z premedytacją psują puszki, by zmusić usera do kupna czegoś droższego...
przykład -af z 5d i 5d2 - ten sam układ - a pracuje inaczej...
IMHO - teoria spiskowa - spieprzyli ten układ samodzielnie by mieć asa w rękawie... skoro 10 lat temu w analogach mogli robić dobre AF to i w 5d też mogli... ale nie chcieli....

sfw - ale co ma szum do szkła - bo o tym piszemy...
poprawność naświetlenia - a co mnie obchodzi - szumy będą jednakowe - niezależnie czy poprawnie czy niepoprawnie naświetlone - ważne by były oglądane na tej samym poziomie jasności... - wtedy pomiar odchyłu od wartości uśrednionej i już mamy poziom szumu...

szum zależny od ekspozycji pojawia się po 30 s naświetlania...

oskarkowy
22-10-2009, 08:17
pytanie...

tylko jakoś nie potrafię zrozumieć dlaczego z takim oporem słuchają użytkowników...

odpowiedź...

oni po prostu z premedytacją psują puszki, by zmusić usera do kupna czegoś droższego...
I wszystko jasne.

A pamiętasz, jak pan z canona (ten od rozmnażania punktów AF) przywiózł docelowej grupie klientów z kasą topowy model aparatu z nowym szkłem (Ds3 z 24LII)? Szkoda tylko, że i puszka i szkło były walnięte..
Canon panie..

BTW, mój ulubiony nikoniarz Jurek oświadczył mi wczoraj, że AF w D3 jednak nie działa tak idealnie jak powinien, w trudnych warunkach wywala się dość często i dlatego przesiądzie się na D3s. Czemu tak? Posłużę się cytatem:

oni po prostu z premedytacją psują puszki, by zmusić usera do kupna czegoś droższego... :mrgreen:

wain
22-10-2009, 09:49
i 100k z D3s
(..łobrazki wyciołem..)

Jasne tyle zdjecie z canona wyglada na lekko niedoswietlone a z nikona jest znaczny przepał i dodatkowo pisze w exifie ze zdjete -0.7EV. Nagle w Nikonie pomiar sie zepsul czy jak? Podejrzewam ze ktos sie bawil korekta ekspozycji(nowy postproces w nikonie) ..

Z podniecaniem sie czy bluzganiem trzeba poczekac na wiecej obiektywnych testow...

roofman
22-10-2009, 10:19
Tak... tego właśnie spodziewać się było można :twisted:
"UPDATE (6:00 am GMT; Oct 22) Sorry guys, there was some miscommunication at Canon and we’re honoring their request to remove sample photo postings until we receive a final production unit of the EOS 1D Mark IV for review in the future. We’d like to apologize to our readers for any inconvenience caused."

gietrzy
22-10-2009, 10:28
Tak... tego właśnie spodziewać się było można :twisted:
"UPDATE (6:00 am GMT; Oct 22) Sorry guys, there was some miscommunication at Canon and we’re honoring their request to remove sample photo postings until we receive a final production unit of the EOS 1D Mark IV for review in the future. We’d like to apologize to our readers for any inconvenience caused."

Jeszcze rano oglądałem... - dla mnie pretty **** impressive!
Wiadomo, że i z D3s i z 1D4 nic nie pójdzie do druku chyba, że zdjęcia kalibru Elvis w NYC z datą 9/11/01 ;)
Wtedy żaden edytor nie będzie patrzył w exif :mrgreen:
Do takich celów imho to zostało stworzone, tryb super ice.

zkruk
22-10-2009, 10:47
Jarek - tniesz cytaty tak by podpasowało Tobie...

ja się pytam - dlaczego ten sam układ AF w 5d i 5d2 pracuje tak mocno inaczej...
jeśli układ ten sam to pracuje tak samo...
widocznie ktoś coś spieprzył - może w oprogramowaniu układu...

a co do narzekań Jurka - D3 daje możliwość pracy w takich warunkach, że AF przestaje się wyrabiać... a brak 24 1.4 (ale już niedługo) w Nikonie - daje się we znaki...
skoro Jurek pracuje na 2.8 to automatem cały zysk jakości AFa idzie w gwizdek gdy obok stoję ja z 5d2 i 24 1.4 ....coś za coś...

justanimage
22-10-2009, 11:22
ehhh szkoda gadać. Żeby nie było oftopicznie to jako posiadacz MKIII chyba nie będę się przesiadał, wygląda jak MKIII N a nie IV pozostawia jakis niedosyt przynajmniej narazie.

pzdr

Nóż sie w kieszeni otwiera czytajac takie teksty..
Dali nowy AF, lepsze iso, wiecej mpx, do tego dorzucili filmy.
Wiec co powinni jeszcze dac w 1D zeby "nie było niedosytu"?
Noktowizor? Płyte CD z Jose Carrerasem?? Worek Prozacu?

zuczek
22-10-2009, 11:28
przycisk direct print :-D

Agent Orange
22-10-2009, 11:41
No jak to co :) Powinien zmieść z powierzchni Nikona i jeszcze zakopać trzy metry pod ziemią, budując do tego marmurowy nagrobek. A tymczasem, to tylko kolejny model Canona :)

zuczek
22-10-2009, 12:04
Zresztą kawał porządnej japońskiej technologi...

sebcio80
22-10-2009, 12:19
No jak to co :) Powinien zmieść z powierzchni Nikona i jeszcze zakopać trzy metry pod ziemią, budując do tego marmurowy nagrobek. A tymczasem, to tylko kolejny model Canona :)

i to chyba boli najbardzej, nikt nie pisze w sumie ze 1d4 to zly aparat ale D3s wydaje sie byc lepszy od 1D4 w kazdym elemencie, a wyszedl po nim... i jezeli dodany do tego jeszcze fakt ze predzej wyjdzie nastepca D3s (pewnie D5) niz 1d5 to robi sie nieciekawie

akustyk
22-10-2009, 12:30
i to chyba boli najbardzej, nikt nie pisze w sumie ze 1d4 to zly aparat ale D3s wydaje sie byc lepszy od 1D4 w kazdym elemencie, a wyszedl po nim...

z tym, ze to chyba nie chodzi tylko o samo porownanie puszek w tym wszystkim

taki prosty przyklad: Nikkor 400/2.8 VR kosztuje i wazy 2x tyle co Canon 300/2.8 IS. czy optycznie sie roznia? a za zblizona cene co Nikkor 500/4 VR mozna kupic Canona 400/2.8 IS*

wiec jak sie to do kupy posklada w jakies uzytkowe zestawy... to nie wychodzi bynajmniej, ze Canon jest gorsza opcja. dla niektorych tak, dla innych nie. koniec koncow to jest aparat, ktory ma generowac kase, a wykanczanie Nikona byloby nieekonomiczne dla ksiegowych Canona. po prostu ;)

* - dyskusje o tym, ktory obiektyw jest lepszy itd. itp. sobie odpuscmy. przynajmniej po tych orgazmach ktore wyczytalem na temat ISO 25600 w D3s (gdzie po slowie "Detal" pozostaje chyba tylko literka "D" :D ) uwazam takie rozwazania za totalny nietakt. mozemy podyskutowac o szybkosci AF czy kontrascie, ale nie robmy teorii o rozdzielczosci, do ktorej docelowe korpusy na wyzszych czylosciach sie nawet nie zblizaja :mrgreen:

Kolekcjoner
22-10-2009, 12:43
i to chyba boli najbardzej,

Oczywiście żartujesz sobie 8-), a jeśli nie to współczuję - ale jest na to lek - zmienić system i przestać narzekać (przynajmniej tutaj :mrgreen:).

Im bardziej patrzę na tę premierę to jasno wygląda, że ma to być kolejna udoskonalona generacja sprzętu, który prawdopodobnie doskonale się "wyrabia" rynkowo w swoim segmencie. Gdyby było inaczej to przecież w Canonie idioci nie siedzą i zmieniliby wszystko całkowicie - widocznie nie ma takiego zapotrzebowania.

Kajtek_bez_Majtek
22-10-2009, 12:53
i to chyba boli najbardzej, nikt nie pisze w sumie ze 1d4 to zly aparat ale D3s wydaje sie byc lepszy od 1D4 w kazdym elemencie, a wyszedl po nim... i jezeli dodany do tego jeszcze fakt ze predzej wyjdzie nastepca D3s (pewnie D5) niz 1d5 to robi sie nieciekawie
Lepszy konkretnie w czym? Jedyną przewagą może być pełna klatka w Nikosiu, ale to słaby argument bo znajdzie się dużo ludzi, którzy chwalą sobie jedynkowego cropa. Cała reszta jest na razie dla mnie wielką niewiadomą. Prawie nikt nie miał tej puszki w łapach, a na pewno nikt nie miał wersji produkcyjnej. Zatem gdybanie o jakości obrazka na różnych ISO jest póki co wróżeniem z baaaardzo mętnych fusów. Dla mnie to taka papierowa premiera, po to żeby pokazać że canon na olimpiadę też będzie miał nową puszkę.

oskarkowy
22-10-2009, 13:18
Jarek - tniesz cytaty tak by podpasowało Tobie...
Wcale nie. Tnę tak, żeby było śmieszniej.

ja się pytam - dlaczego ten sam układ AF w 5d i 5d2 pracuje tak mocno inaczej...
jeśli układ ten sam to pracuje tak samo...
Sam sobie wcześniej odpowiedziałeś. Żebyś kupił nowy. Pewnie celowo to zrobili. I mam te podejrzenia na serio.

a co do narzekań Jurka - D3 daje możliwość pracy w takich warunkach, że AF przestaje się wyrabiać... a brak 24 1.4 (ale już niedługo) w Nikonie - daje się we znaki...
skoro Jurek pracuje na 2.8 to automatem cały zysk jakości AFa idzie w gwizdek gdy obok stoję ja z 5d2 i 24 1.4 ....coś za coś...

Porównywałem AF d3 z 1d3 w warunkach auli polibudy nocą na dużej imprezie oświetlonej estradowym światłem. Celowałem ze sceny w publikę, żeby nie było za łatwo, oba z długimi zoomami/2.8. Efekt był taki, ze oba wywalały się dokładnie w tych samych zaciemnionych miejscach. Widać taki był wtedy szczyt możliwości. Teraz wymyślili coś nowego i dali do d3s i 1d4. Pewnie zaraz do kompletu z 7d dorzucą d800, żeby się wyrównało.. 5tki chyba nie ma co porównywać, bo to inna klasa.

Mnie już kolor paska od aparatu nie rusza, co najwyżej ponabijam się z innych i tyle. Przewaga canona jest taka, że ma w systemie 5tkęII, nikona za to taka, że ma praktycznie wszystko w jednym aparacie sporo jednak tańszym niż 1Ds3.

Podobnie ze szkłami. Ja Jurkowi najchętniej porysowałbym to 14-24, żeby mnie nie drażnił, on z kolei twierdzi, że 35 czy 135mm to ogniskowe zupełnie fotograficznie zbędne i wystarczają jak są w zoomach.

Bahrd
22-10-2009, 13:45
Sam sobie wcześniej odpowiedziałeś. Żebyś kupił nowy. Pewnie celowo to zrobili. I mam te podejrzenia na serio.
To nawet nie powinny być podejrzenia, ale pewność. Bo oni to robią jak najbardziej celowo. Ale oczywiście nie złośliwie: po prostu kierują się rachunkiem ekonomicznym uwzględniającym posiadane i przewidywane zasoby know-how, posiadane i przewidywane zasoby finansowe, czy w końcu posiadane i przewidywane informacje o ruchach konkurencji. I tak od 50 lat ;)

Podobnie ze szkłami. Ja Jurkowi najchętniej porysowałbym to 14-24
TS-E 17 też się (cholera!) łatwo rysuje, jeśli to w czymś pomoże :lol:

gietrzy
22-10-2009, 14:39
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=33447890

sfw
22-10-2009, 19:04
Nóż sie w kieszeni otwiera czytajac takie teksty..
Dali nowy AF, lepsze iso, wiecej mpx, do tego dorzucili filmy.
Wiec co powinni jeszcze dac w 1D zeby "nie było niedosytu"?
Noktowizor? Płyte CD z Jose Carrerasem?? Worek Prozacu?

To ocś co spowoduje, że fotki wychodzące z tej puszki będą powodowały WOW!!! Nie osiągną tego przez kolejne megapixele czy tryliony ISO. AF niby poprawiony, w MKIII też był! I powiem Ci, że czasami z 40D w serii miałem więcej trafionych niż ze smarka, w końcu może czas na matrycę o szerszym zakresie tonalnym? Po co tyle tych megapixeli, starczyła by dycha, Rawy i tak rozwalają mi kolejne HDD, filmy? Może i Ok, nie mówię nie chociaż nie używam. I setki innych ficzerów a Prozac, skoro piszesz, to może Tobie potrzebny bo ja sie obejdę ... nie mogłem się powstrzymać.

wojkij
22-10-2009, 19:19
Może to nie wypada tu tego pisać ale D3s to według mnie (przynajmniej na papierze, bo w praktyce to różnie może być) aparat idealny. Full frame, 12mpix, 2 sloty cf, użyteczne bardzo wysokie iso(nie pisze konkretnie bo zaraz się ktoś przyczepi), dobry af.

Luka na 3d jest, matryca z 5d zrobiona w nowej technologii + 8fps + af z 7d za 4,5k usd i pozamiatane.

ygd
22-10-2009, 20:54
Podobnie ze szkłami.

To Nikon ma 50 f/1.2 i 85 f/1.2 Z AF? od kiedy? ;)

wojkij
22-10-2009, 21:01
1/3 ev robi jakąś zauważalną różnicę?;)

oskarkowy
22-10-2009, 21:35
To Nikon ma 50 f/1.2 i 85 f/1.2 Z AF? od kiedy? ;)

Ale czytasz ze zrozumieniem, czy wyrywasz zdania i próbujesz zaistnieć?

Bahrd
22-10-2009, 21:37
w końcu może czas na matrycę o szerszym zakresie tonalnym?
To - faktycznie - jest solidny argument.

mackw
23-10-2009, 02:11
udało mi się zrobić :grin: pilnowanym 1D mk IV (raz gość z obsługi próbował mi dosłownie wyrwać kartę z ręki gdy bawiłem się 7D z gripem a on myślał, ze to mk IV) parę zdjęć (ISO 6400 i 12800) na dzisiejszym Photo Expo. Oficjalna wersja to że kamery przedprodukcyjne i nie mogą zezwolić aby zdjęcia się wydostały. Niestety aparat był ustawiony na RAWy i nie wiem czym je odczytać. Lightroom przy imporcie pokazuje tylko zaszyte .jpg ale nie imporuje tych raw. Czy ktoś wie czym mogę je odczytać lub chociaż wyciągnąć zaszyte .jpg - Dpp nawet nie pokazuje podglądu tych .jpg

panczo
23-10-2009, 09:34
Wrzuć choć wyciągnięte JPGi :)

mackw
23-10-2009, 15:12
ale właśnie nie mam pojęcia jak je wyciągnąć

justanimage
23-10-2009, 15:27
ale właśnie nie mam pojęcia jak je wyciągnąć

Print screen?

:)

mackw
23-10-2009, 15:58
Takie jak mogę je zobaczyć

źródło (http://img21.imageshack.us/img21/6712/lightroomprintscreen.jpg)

justanimage
23-10-2009, 16:09
w LR widzisz tylko miniaturki tych JPGow czy mozesz je zobaczyc w wielkości 100%?

mackw
23-10-2009, 16:18
Tak tylko miniaturki i tylko jak ładuje zdjęcia z karty (po skopiowaniu rawów na HD lightroom przestaje widzieć miniaturki) a ani DPP ani Lightroom 3 beta nie widzą tych miniaturek nawet z karty

aqua
23-10-2009, 23:06
http://www.swiatobrazu.pl/vincent_laforet_quotnocturnequot__jak_sprawuje_sie _canon_1d_mark_iv_w_filmowaniu.html

VanMurder
24-10-2009, 20:35
http://www.swiatobrazu.pl/vincent_laforet_quotnocturnequot__jak_sprawuje_sie _canon_1d_mark_iv_w_filmowaniu.html

a tu w HD:

http://www.youtube.com/watch?v=48Ig59zgQkM

dla mnie rewelacja !!! obudziłem się trochę późno z tematem ;)

kilki moich znajomych zajmujących się PRO VIDEO jest w szoku, biorąc pod uwagę fakt że wszystko nakręcone przy naturalnym świetle ... przy ISO6400,
...urywa głowę ...

Thomason2005
24-10-2009, 21:14
a tu w HD:

http://www.youtube.com/watch?v=48Ig59zgQkM

dla mnie rewelacja !!! obudziłem się trochę późno z tematem ;)

kilki moich znajomych zajmujących się PRO VIDEO jest w szoku, biorąc pod uwagę fakt że wszystko nakręcone przy naturalnym świetle ... przy ISO6400,
...urywa głowę ...

Świetny film. Jeszcze trochę i w Hollywood będą korzystać z 5D mrk II, 7D i 1D mrk III ;)

_igi
24-10-2009, 21:25
Strasznie mi się podoba ten aparat, o ile 1D MK3 miał tyle ile mi potrzeba i troszkę więcej, ten to przebija dwa razy. Mam nadzieję że za jakiś czas uda mi się to cudo kupić, IMO najlepszy uniwersalny aparat na rynku. Albo przynajmniej powód do obniżenia cen smarka trzeciego ;)

Kolekcjoner
25-10-2009, 00:47
Świetny film. Jeszcze trochę i w Hollywood będą korzystać z 5D mrk II ...

Już to robią 8).

justanimage
25-10-2009, 10:57
troche fotek na wysokich ISO
http://www.flickr.com/photos/slvrscoobie/sets/72157622649772276/

huh
25-10-2009, 12:37
noo... d3 o wiele ładniej szumi na iso 800, a ja raczej wyżej nie sięgam z iso.
ale piejesz igi :D

_igi
25-10-2009, 19:06
noo... d3 o wiele ładniej szumi na iso 800, a ja raczej wyżej nie sięgam z iso.
ale piejesz igi :D

Bez przesadyzmu znowu, po nocach się z tego powodu nie moczę, po prostu fajna pucha i fajnie by było mieć ją w torbie. Może moje pianie to fakt tego że mam chrapkę na jedynkę ogólnie?

huh
25-10-2009, 20:11
też miałem chrapkę ale skończy się na 7d jak na razie.

Fumar
25-10-2009, 21:24
Ja czekam do sierpnia 2010 (przypływ dużo większej kasy). Zobacze co do tego czasu Canon będzie wypuszczał. Ktoś wspominał, że możemy doczekać się następcy 5d mk2.
Poki co nie grzeje się za bardzo, ale jeśli nic ciekawszego w "rozsądnej" cenie nie zaproponują to prawdopodobnie padnie na 1d MK IV. Sądze po samplach od justanimage, że używalne ISO jest b. wysokie - co mnie bardzo cieszy bo robie często foty na koncertach. Jak wyjdzie w praniu? Zobaczymy ;-)

Chętnie bym go przetestował ;d

MMM
25-10-2009, 21:53
kilki moich znajomych zajmujących się PRO VIDEO jest w szoku, biorąc pod uwagę fakt że wszystko nakręcone przy naturalnym świetle ... przy ISO6400, ...urywa głowę ...
No filmy fajne. Tylko za każdym razem gdy czytam takie entuzjastyczne opinie ogarnia mnie wesołość.
5D2 jest na rynku od roku i jakoś tych super filmów nie widać. I nie chodzi mi tu o komercyjne produkcje p.Laforeta sponsorowane przez Canona, z ekipą od światła, dźwięku i osprzętem wartym wielokrotnie więcej niż aparat, tylko o te amatorskie. Bo podobno funkcja filmowania jest skierowana do was, tych wszystkich, którzy się tym tak bardzo podniecają. Gdzie te wasze filmy? :-)
Czy nie widzicie że ulegacie dokładnie takiemu samemu złudzeniu jak każdy żółtodziób, który stoi przed wyborem swojej pierwszej lustrzanki i myśli że świetne zdjęcia zrobi jak kupi drogi aparat i szkła? Niektórzy tutaj w wyobraźni zapinają swoje eLki i robia "filmy". Ale rzeczywistość jest brutalna i nawet tak proste produkcje jak te Laforeta są całkowicie nieosiągalne dla każdej osoby z tego forum. Ale za to, podnieta w postaci funkcji "filmów" w aparacie z "urywającym głowę ISO6400" jest już dla każdego, byle tylko z odpowiednią ilością $$$ w portfelu :lol:

tezmarek
25-10-2009, 22:37
No filmy fajne. Tylko za każdym razem gdy czytam takie entuzjastyczne opinie ogarnia mnie wesołość.
5D2 jest na rynku od roku i jakoś tych super filmów nie widać.
...

Bo przyzwoity film jest znacznie trudniej zrobić niz przyzwoitą fotkę. Super zdjęcie można strzelić nawet przez przypadek - filmu już raczej nie. Pomimo tego niewykluczone, że jest trochę wartościowych filmów z aparatów, ale są trzymane w ukryciu, bo należą do kategorii "emocjonalnych" (np. narzeczona, żona, dziecko, umiłowane łono przyrody ;)

jagular
25-10-2009, 22:58
Widzę że MMM, w zalewie spazmów, ochów, achów, to taki 'głos rozsądku' :E
Że też jeszcze nie zaciukali za chłodny brak emocji...:P

sebcio80
26-10-2009, 00:38
Czy nie widzicie że ulegacie dokładnie takiemu samemu złudzeniu jak każdy żółtodziób, który stoi przed wyborem swojej pierwszej lustrzanki i myśli że świetne zdjęcia zrobi jak kupi drogi aparat i szkła? Niektórzy tutaj w wyobraźni zapinają swoje eLki i robia "filmy". Ale rzeczywistość jest brutalna i nawet tak proste produkcje jak te Laforeta są całkowicie nieosiągalne dla każdej osoby z tego forum. Ale za to, podnieta w postaci funkcji "filmów" w aparacie z "urywającym głowę ISO6400" jest już dla każdego, byle tylko z odpowiednią ilością $$$ w portfelu :lol:

w sumie sie z Tobą zgadzam, dodając jedną rzecz, kupujac profesjonalna kamere, nawet REDa tez nie zrobimy takich super filmow, bez profesjonalnego oswietlenia, szyn, wozkow i innych bajerow,

no i mimo wszystko uwazam ze amator jest w stanie zrobic lepsze ujecia (nie film, bo to juz inna sprawa) takim 1D4 z jakas jasna stalka niz nawet bardziej profesjonalna kamera

Kolekcjoner
26-10-2009, 00:45
Bo podobno funkcja filmowania jest skierowana do was, tych wszystkich, którzy się tym tak bardzo podniecają. Gdzie te wasze filmy? :-)

Ale kto to jest "was", bo ustalenie tego bardzo pomoże określić czy podniecają się Ci do których jest skierowana ta funkcja czy Ci co lubią cyferki?

huh
26-10-2009, 01:48
niektórzy tu piszą że kupią jakiś aparat dla filmów (!?) może niech pokażą te filmy, chociaż kawałek ;0 bo jak kupuje się aparat za kilka tys. $ do filmów to chyba coś więcej niż malująca się narzeczona etc. Napisał kiedyś tu ktoś że aparaty do zdjęć, kamery do filmów, O!

Kolekcjoner
26-10-2009, 02:56
No dokładnie :p, a jak mają zamiar kupić aparat to też powinni pokazać zdjęcia 8). Może trzeba wprowadzić jakieś legitymacje upoważniające do zakupu przecież żeby kupić taką jedynkę to trzeba robić na prawdę dobre zdjęcia inaczej "wesołośc ogarnia" po co taki zakup i po co interesować się wogóle takim sprzętem ;).

arra
26-10-2009, 08:38
5D2 jest na rynku od roku i jakoś tych super filmów nie widać.

Jak ktoś chce to widzi fajne filmy, zarówno z 7D jak i z marka. Nie znaczy to też, że każdy musi je automatycznie publikować, tylko po to żeby jakiś małolat miał szanse wyładować w komentarzu swój kompleks. Mnie ogarnia wesołość, jak słyszę: "po co filmy, aparat jest do zdjęć a kamera do filmów", ale przecież nikt nie każe Ci używać wszystkiego co jest w aparacie, zwłaszcza jak producent daje nam to praktycznie w cenie, bo chyba nie spodziewaliście się żę mark bez filmów będzie kosztował 40% mniej?
Mnie na przykład bardziej rozweselają Ci, którzy entuzjastycznie podchodza do zakupu pełnej klatki z myślą, że będą robić lepsze fotki.

justanimage
26-10-2009, 09:03
Gdzie te wasze filmy? :-)

Ja bym pokazał, ale nie mam aparatu z filmami...
;(

Natomiast na vimeo czy youtube wystarczy wpisac 5d mark ii i jest troche wyników...

arra
26-10-2009, 09:04
Napisał kiedyś tu ktoś że aparaty do zdjęć, kamery do filmów, O!

Równie dobrze można powiedzieć, że komputery są do pisania programów i liczenia, a nie do grania, oglądania filmów, czy słuchania muzyki. ;).

lux
26-10-2009, 09:55
Co do filmów, to 8 minut Slumdoga było kręconych 5D2 oraz kawałek HarryPotera.

Bahrd
26-10-2009, 10:03
zwłaszcza jak producent daje nam to praktycznie w cenie, bo chyba nie spodziewaliście się że mark bez filmów będzie kosztował 40% mniej?.
Tysiaka dołożyli ;) Domyślam, się, że pewnie dlatego, że dolar osłabł w stosunku do jena przez te kilka lat, ale - jak to było z znanym dowcipie - "niesmak pozostał" :-D

Równie dobrze można powiedzieć, że komputery są do pisania programów i liczenia, a nie do grania, oglądania filmów, czy słuchania muzyki. ;).
Bardzo celne!

MMM
26-10-2009, 10:34
Ale kto to jest "was", bo ustalenie tego bardzo pomoże określić czy podniecają się Ci do których jest skierowana ta funkcja czy Ci co lubią cyferki?
No przecież odpowiedź cytujesz. "Was" czyli "tych wszystkich, którzy się tym tak bardzo podniecają".

Może trzeba wprowadzić jakieś legitymacje upoważniające do zakupu przecież żeby kupić taką jedynkę to trzeba robić na prawdę dobre zdjęcia inaczej "wesołośc ogarnia" po co taki zakup i po co interesować się wogóle takim sprzętem ;).
Tak, tak ;-)
Tu nie chodzi o żadną legitymację tylko o to że zgraja dzieciaków i onanistów podnieca się filmami i tym że będzie też takie kręcić, jak tylko kupi sobie aparat z funkcją filmowania. I na podnieceniu się kończy. Jeśli się mylę to niech ktoś z CB pokaże jakiś "filmik" :mrgreen:

Mnie ogarnia wesołość, jak słyszę: "po co filmy, aparat jest do zdjęć a kamera do filmów", ale przecież nikt nie każe Ci używać wszystkiego co jest w aparacie
Używac nie, podniecać się funkcją, której nie będę używać tym bardziej :-)

arra
26-10-2009, 11:08
tym że będzie też takie kręcić, jak tylko kupi sobie aparat z funkcją filmowania.

No ale przyznasz, że ma zdecydowanie wieksze szanse zrobic coś ciekawego takim VDSLR-em, niz np. kupując idioten kamere w idioten sklepie lub używając zwykłego P&Sa. Pewnie dlatego też wiekszość z nas kupuje lustra, bo chodzi o to żeby narzędzie jak najmniej ograniczało Twoją kreatywność. Co z tego wyjdzie, to zarówno w przypadku fotek jak i filmów bywa różnie.

Co do jarania sie ficzerem, to tak samo można powiedzieć, że ludzie jarają się 8fps-ami, 50 punktami AF i potem biegają z pieskiem w ogrodzie, albo robia portrety swoich dziatek w trybie 8fps. Chcą to mogą, ważne żeby byli zadowoleni.

MMM
26-10-2009, 11:18
No ale przyznasz, że ma zdecydowanie wieksze szanse zrobic coś ciekawego takim VDSLR-em
Jak kupię bolid formuły 1 to mam zdecydowanie większe szanse zostać następcą Roberta Kubicy niż gdybym nie kupił :lol:

huh
26-10-2009, 11:41
Jak ktoś chce to widzi fajne filmy, zarówno z 7D jak i z marka. Nie znaczy to też, że każdy musi je automatycznie publikować, tylko po to żeby jakiś małolat miał szanse wyładować w komentarzu swój kompleks. Mnie ogarnia wesołość, jak słyszę: "po co filmy, aparat jest do zdjęć a kamera do filmów", ale przecież nikt nie każe Ci używać wszystkiego co jest w aparacie, zwłaszcza jak producent daje nam to praktycznie w cenie, bo chyba nie spodziewaliście się żę mark bez filmów będzie kosztował 40% mniej?
Mnie na przykład bardziej rozweselają Ci, którzy entuzjastycznie podchodza do zakupu pełnej klatki z myślą, że będą robić lepsze fotki.

komputer jest uniwersalną platformą sprzętową, a i tak są produkowane wyspecjalizowane, dla graczy, stacje robocze cad, stacje graficzne, nettopy..
a dlaczego ? bo kupując któregoś z nich kupujesz to co Ci jest potrzebne i nie płacisz za nic więcej, myslisz podobnie do tych wszystkich ludzi którzy sami jeżdżą do pracy vanami, bo w vanie wysoko się siedzi, mają do tego prawo, ale nie dość że przepłacili za samochód, bo do ich potrzeb wystarczy kompakt, płacą dwa albo trzy razy więcej za paliwo, zajmują miejsca na parkingach których nie ma, więc landarują się na poboczach, zasłaniają drogę tym "normalnym" itd. Tak właśnie producent sprzętu foto wykorzystuje chciejstwo użytkowników tych bardziej amatorskich i ładuje takie właśnie cudowności do poprzedniej puszki, sprzedając za więcej niż poprzedni model.

arra
26-10-2009, 12:07
sprzedając za więcej niż poprzedni model.

Bardzo ciekawe co mówisz:
The EOS 5D will be available in October priced at $3299 (US) / €3459 (EU)
The EOS 5DII Body-only prices: US: $ 2,699, EU: € 2,499

komputer jest uniwersalną platformą sprzętową, a i tak są produkowane wyspecjalizowane, dla graczy, stacje robocze cad, stacje graficzne, nettopy..

To może zacznij zakładać, że aparaty też sają się coraz bardziej uniwersalną platformą (już teraz robią fotki, filmy, odtwarzają pliki video po hdmi, pełnią funkcję projektora, okreslają położenie itp. itd.), chcesz specjalizowanych urządzeń, kup średni/duży format, lejke M, lub inne ustrojstwa. Czy na wyspecjalizowanych komputerach do grania, nie możesz programować, uruchamiać programów CAD i vice-versa? Tak samo w aparacie możesz filmować, w kamerze możesz robić zdjęcia, nie widze tu żadnych sprzeczności. A akurat tak się składa, że zarówno filmy jak i fotki z dedykowanej do filmów kamery (mówie o porównywalnej półce cenowej), niestety nie dorównują jakością i możliwościami, temu co oferują VDSLR-y z wymienną opytką i wielkimi sensorami, stąd są ochy i ahy i pianie z zachwytu.

wykorzystuje chciejstwo użytkowników

No a kto kupuje aparaty, po co firma je tworzy, po co daje w nich takie a nie inne możlwiości? Bo sa ludzie którzy tego potrzebują i którzy za to zaplacą/wybiora właśnie ten produkt.

Bahrd
26-10-2009, 12:23
Tak jak mogę zrozumieć racje obu stron (proponentów/oponentów vel. antagonistów/protagonistów rozwoju), tak nie mogę się oprzeć wrażeniu, że podobna dyskusja ma miejsce, gdy pojawia się każda "nowinka", a to programy Av/Tv/P, a to AF, a to AE, a to LV: wtedy zwykle Ci, którzy posiedli umiejętność pracy bez owych nowości stają się jakby bardziej o-/an- niż pro- ;)

arra
26-10-2009, 12:36
wtedy zwykle Ci, którzy posiedli umiejętność pracy bez owych nowości stają się jakby bardziej o-/an- niż pro- ;)

No ja właśnie tego nie pojmuje, rozumiem, że jeżeli kosztem dodania filmów jest pozbawienie aparatu jego poprzednich funkcji, można sie wtedy sprzeczać.
Sądzę, że dla niektórych nawet wyświetlacz LCD z tułu aparatu jest pewnego rodzaju obrazą, bo przecież oni doskonale wiedzą co robią, znają potrzebne ustawienia na pamięć, nie muszą tego potwierdzać oglądając zdjęcie po wykonaniu, a to cholerstwo (LCD) nie dość, że kosztuje (zdecydowanie więcej niż implementacja filmów) to jeszcze prąd żre - dawniej jakoś nie było tylnego LCD w aparatach i jakoś się żyło.
Nikt nikogo do niczego nie zmusza, ja, kupując 7D wcale nie mam zamiaru używać 8fps, a o ile przecież tańszy byłby ten aparat bez tej funkcjonalności, co nie znaczy, że nie rozumiem, że są ludzie którzy tego oczekują/potrzebują.

Patryk_mirek
26-10-2009, 12:38
My w USA na budowa zepsuc się hammer so my wysłać John do sklepu kupic new one. Niestety młotka nie ma ale john przynieść brand new eos 1d mkIV. My już zbudować 2 skyscrapper i konczyć 3 i uzywac do budowa our brand new Canon 1d - na obudowa nawet nie ma śladu!

A tak na serio -iso 102400... hm, raczej "żeby dogonić nikona" widzę, możliwość kręcenia filmików "bo musi być, przecież konkurencja ma" -gdyby się mniej śpieszyli z gonieniem nikona to myślę że i wyższego (i bardziej używalnego) ISO by się można było wkrótce spodziewać oraz kilku innych ciekawych ficzerów w aparacie.

Jednak najbardziej zastanawia mnie fakt braku we wszelkich wzmiankach, informacji o funkcji, która się już pojawiła w 7d czyli wireless ettl/zdalnym wyzwalaniu lamp błyskowych... (no chyba że jest to celowy zabieg aby się sprzedało więcej siódemek i nagle za np pół roku pojawi się "mark IV N")

milcze
26-10-2009, 12:47
Sądzę, że dla niektórych nawet wyświetlacz LCD z tułu aparatu jest pewnego rodzaju obrazą, .

dokładnie. ja np należe do tych "niektórzych"

nie psiocze na LCD ale gdyby były aparaty bez nich a tańsze np o 500 zł , wybrałbym ten bez :mrgreen:

arra
26-10-2009, 12:51
ale gdyby były aparaty bez nich a tańsze np o 500 zł , wybrałbym ten bez :mrgreen:

Myślę, że byłyby tańsze o więcej (oprócz komponentów fizycznych, brak konieczności implementacji skomplikowanego menu itp.) :)

jagular
26-10-2009, 12:57
Jednak najbardziej zastanawia mnie fakt braku we wszelkich wzmiankach, informacji o funkcji, która się już pojawiła w 7d czyli wireless ettl/zdalnym wyzwalaniu lamp błyskowych... (no chyba że jest to celowy zabieg aby się sprzedało więcej siódemek i nagle za np pół roku pojawi się "mark IV N")
To w 7D zdalne wyzwalanie jest radiowe? ;)
Bo jeżeli nie, to czym miałby Marek IV wyzwalać te lampy zewnętrzne?

wain
26-10-2009, 13:03
Myślę, że byłyby tańsze o więcej (oprócz komponentów fizycznych, brak konieczności implementacji skomplikowanego menu itp.) :)

Oczywiscie ;) ..wyprowadzenie i uszczelnienie 100 pokretel i przyciskow byloby na pewno tansze i duzo prostsze w obsludze.. no i update softu dodawal by np nowy guzik na puszcze..

Bahrd
26-10-2009, 13:09
Nie wierzę - raczej nazwano by taką wersję "profesjonalną/kolekcjonerską" i... podniesiono cenę ;) - coś jak Leica S2, w której szafirowa szybka kosztuje dodatkowe ~15kPLN ;)
http://www.rp.pl/artykul/383073_Powolne_dochodzenie_do_mgly.html - William Turner na odtrutkę ;)

Thomason2005
26-10-2009, 13:10

7D steruje lampami zewnętrznymi za pomocą wbudowanej lampy.
1D mark IV nie ma takowej wbudowanej lampy.

arra
26-10-2009, 13:12
Oczywiscie ;) ..wyprowadzenie i uszczelnienie 100 pokretel i przyciskow byloby na pewno tansze i duzo prostsze w obsludze.. no i update softu dodawal by np nowy guzik na puszcze..

Razem z brakiem LCD, nie byłoby update softu (no moża od biedy jakoś z komputera albo w serwisie, tak jak za moich pierwszych kompaktów), nie byłoby nowych pokręteł, przycisków, bo po co, skoro dawniej ich nie było? O jakich 100 pokrętłach mówisz? Wystarczyłby dodatkowy przycisk do zmiany formatu zapisu (JPG, RAW, RAW+JPG) o ile już takiego nie ma i tyle.

Patryk_mirek
26-10-2009, 13:48

Tak, dobrze przeczytałeś(a przynajmniej tak piszą na stronach Canona i wszędzie w internecie), 7d potrafi bezprzewodowo sterować lampami (bez dodatków w stylu ST-E2)

wain
26-10-2009, 14:06
Razem z brakiem LCD, nie byłoby update softu (no moża od biedy jakoś z komputera albo w serwisie, tak jak za moich pierwszych kompaktów), nie byłoby nowych pokręteł, przycisków, bo po co, skoro dawniej ich nie było? O jakich 100 pokrętłach mówisz? Wystarczyłby dodatkowy przycisk do zmiany formatu zapisu (JPG, RAW, RAW+JPG) o ile już takiego nie ma i tyle.

Przegladnij zakladki ustwien samego AF w 7d/1d nie mowiac o reszcie cfn, do tego ustawienia jakosc jpgow, formatowania kart ustawienia katalogow, w erze filmu tego nie bylo jak chcesz to wystawic do ustawienia? Menu i LCD jest najsensowniejszym rozwiazaniem wprowadzania ustawien koniecznych aczkolwiek niezbyt czestych(czy komus sie to podoba czy nie)...
Zreszta to i tak bezsensowny OT nic nie wnoszacy do tematu. Tyle z mojej strony.

Pozdrawiam :)

jagular
26-10-2009, 14:15
Tak, dobrze przeczytałeś(a przynajmniej tak piszą na stronach Canona i wszędzie w internecie), 7d potrafi bezprzewodowo sterować lampami (bez dodatków w stylu ST-E2)

Zdajemy sobie sprawę, że 'bezprzewodowo' oznacza użycie wbudowanej lampki, czy sobie nie zdajemy? ;)

arra
26-10-2009, 14:19
jak chcesz to wystawic do ustawienia?

No waśnie nie chcę! Myślisz, że ci co nie potrzebują LCD, potrzebują jakieś CFN-y, ustawienia AF, jakość jpg, nie, oni potrzebują, żeby sensor zarejestrował co co oni wymyślili/ustawili, a co ma najistotniejszy wpływ na fotografię, czyli ekspozycję, ostrość i kadr - do tego naprawdę nie trzeba zawiłego menu ;). Resztę można sobie doszlifować w "cyfrowej ciemni".

Kolekcjoner
26-10-2009, 14:27
No przecież odpowiedź cytujesz. "Was" czyli "tych wszystkich, którzy się tym tak bardzo podniecają".
Czyli których wszystkich co się podniecają?

Tak, tak ;-)
Tu nie chodzi o żadną legitymację tylko o to że zgraja dzieciaków i onanistów podnieca się filmami i tym że będzie też takie kręcić, jak tylko kupi sobie aparat z funkcją filmowania. I na podnieceniu się kończy. Jeśli się mylę to niech ktoś z CB pokaże jakiś "filmik" :mrgreen:
A to znów kogo masz na myśli?

Nie wiem co próbujesz udowodnić wciąż rzucając jakieś ogólniki i co do osób i co do tematu ale na tyle na ile ja znam zagadnienie to większość osób (nie są to dzieciaki - na ogół ludzie którzy mają już swoje 8)), która kręci filmy nie ma dsl-r, część z nich się zastanawia nad tym rozwiązaniem (i to raczej tańszym niż 1D mkIV ->7D) i nic nie pokażą na żądanie, bo to praca wielu ludzi i kosztuje na tyle dużo, że nikt Ci tego za darmo nie pokaże.

A co do "podniecania się" - nie wiem czemu nadużywasz tak często tego słowa ale niech będzie - w dslr "podnieca" filmowców głównie możliwość wymiany szkieł i DR matryc w dslr-ach, a nie jakość przy słabym świetle (w większości przypadków oświetleniowiec dba o to żeby światła było aż nadto), czy mała GO (to też rzadko jest potrzebne).

I na koniec według mojej oceny nowa jedynka wnosi stosunkowo mało nowego do świata filmu dslr - tu przełomem był IMHO 7D i dlatego nie spodziewam się żeby ktoś (kto poważnie traktuje temat filmu) się specjalnie "podniecił" premierą 1D mkIV z tego powodu.

Merde
26-10-2009, 15:19
w dslr "podnieca" filmowców głównie możliwość wymiany szkieł i DR matryc w dslr-ach

A szeroki kąt za normalne pieniądze to pies?

huh
26-10-2009, 16:07
kolekcjoner, to gdzie pokaże ?
kręciłem kamerą hd (pro) i kręciłem 5d mkII, łatwość prowadzenia kamery,
ustawiania ostrości podczas ujęcia.. tego nie da się porównać, kręcenie filmów aparatem
foto to raczej ciekawostka, to że canon zapłacił jakiemuś chałturnikowi z fajnie brzmiącym nazwiskiem za przemęczenie się z kręceniem filmu aparatem fotograficznym,
to wcale nie znaczy że aparaty fotograficzne nagle staną się kamerami!

Kolekcjoner
26-10-2009, 17:07
Panowie ja bardzo chętnie podyskutuję o filmowaniu ale proszę nie róbmy tego w tym wątku - to wątek o 1DmkIV, który IMO tutaj wiele nowego nie wnosi. Są wydzielone wątki i tam zapraszam :).

arra
26-10-2009, 22:08
łatwość prowadzenia kamery,
ustawiania ostrości podczas ujęcia..

Z czystej ciekawości znasz jakieś kamery do 5k, coby można było w nich łatwo ustawić ostrość tam gdzie Ty chcesz a nie tam gdzie kamera chce?
Albo znasz może kamerę do 5k PLN z możliwością podpięcia obiektywu o ogniskowej 16mm, albo o ogniskowej 1000mm, albo TSa. To raczej obecnie dostepne kamery typu mały sensor/wbudowany obiektyw 40-400mm/automatyka typu "ja za ciebie wszystko nakręcę", zaczynają być ciekawostką, zwłaszcza jak ktoś porówna rezultaty, to takie P&S, których pełno, a których nikt już nie chce.

huh
26-10-2009, 23:13
to 5k to jakas pulapka ? :D
to c 1d mark IV ma kosztować 5k ?
nawet jakby miał kosztować 10, to i tak lepiej kupić za używaną kamerę HD/DV za połowe tej kwoty.

z tanszych rzeczy Sony HVR-HD1000 mozna dorwac za 6k
a taka bardziej serio Sony HVR-Z7E

wiem ze Sony ale ta firma w kamerach cyfrowych jest bardzo popularna,
i nikt nie jęczy że znowu będzie kręcił na Sony.

a wiesz że w takich kamerach bywają migawki 1/16000 ;)

Bahrd
12-11-2009, 01:33
http://www.canonrumors.com/files/1d4_manual_en.pdf
http://media.the-digital-picture.com/Owners-Manuals/Canon-EOS-1D-Mark-IV-Owners-Manual.pdf

MoVeR
12-11-2009, 03:43
to 5k to jakas pulapka ? :D
nawet jakby miał kosztować 10, to i tak lepiej kupić za używaną kamerę HD/DV za połowe tej kwoty.

z tanszych rzeczy Sony HVR-HD1000 mozna dorwac za 6k
a taka bardziej serio Sony HVR-Z7E

wiem ze Sony ale ta firma w kamerach cyfrowych jest bardzo popularna,
i nikt nie jęczy że znowu będzie kręcił na Sony.

a wiesz że w takich kamerach bywają migawki 1/16000 ;)

:lol:
o czym ty w ogole piszesz ? to chyba nie jest na powaznie ?

to tak jakbys porownywal starego opancerzonego poloneza 1.3l na gaz z automatyczna skrzynia biegow, abs'em, kontrola trakcji, tempomatem, nawigacja, podgrzewanymi siedzeniami i kierownica do nowego muscle cara z 5 litrowym silnikiem, 500 koni mocy, 700 nm i napedem na tyl.

to ze ty sie w takim potworze zabijesz, nie znaczy, ze czlowiek, ktory potrafi jezdzic nie zrobi z tego samochodu dobrego uzytku.

porownujesz jakies 'gowienko' z matryca 1/3 cala ktore glebie ostrosci ma jak z warszawy do katowic, a w nocy jedynie z niktowizorem cos widzi, do w pelni profesjonalnego sprzetu przewyzszajacego twoje wszystkie kamerki razem wziete pod wzgledem mozliwosci jak i jakosci obrazu (oczywiscie dla kogos kto potrafi uzywac profesjonalnego sprzetu, a nie tylko trybu auto), dodatkowo dajacego duzo wieksze mozliwosci rozwoju - oczywiscie dla kreatywnych osob.

ale spoko, nie bede wyprowadzal cie z bledu i przekonywal do krecenia filmow 'aparatem' - twoj wybor. jedz sobie dalej wygodnie polonezem w czasy zapomnienia. kiedys przyjde cie w muzeum odwiedzic ;)

co mi po migawce 1/160000000000 ?

wain
12-11-2009, 13:54
http://www.canonrumors.com/files/1d4_manual_en.pdf
http://media.the-digital-picture.com/Owners-Manuals/Canon-EOS-1D-Mark-IV-Owners-Manual.pdf

Hurra! Jest AUTOISO! Nono .. nawet nie podejrzwalem o to canona ale o ile zrozumialem to mozna w trybach P/Av/Tv/M skonfigurowac sobie tak sprzet zeby iso,czas i przyslona plywaly w ustalonych PRZEZ SIEBIE górnych i dlonych przedzialach. BRAWO!

(zainteresowani strony 65, 208 i 211).

Kolekcjoner
12-11-2009, 17:02
Hurra! Jest AUTOISO! Nono .. nawet nie podejrzwalem o to canona ale o ile zrozumialem to mozna w trybach P/Av/Tv/M skonfigurowac sobie tak sprzet zeby iso,czas i przyslona plywaly w ustalonych PRZEZ SIEBIE górnych i dlonych przedzialach. BRAWO!

(zainteresowani strony 65, 208 i 211).

Szkoda że dopiero w puszce za 15 tyś ;-).

Bahrd
12-11-2009, 17:30
(zainteresowani strony 65, 208 i 211).Czym to się różni od "Safety shift C.Fn I -8 ) w Mk III?

hyzop
12-11-2009, 17:39
[QUOTE=huh;720673]to 5k to jakas pulapka ? :D

QUOTE]

5k ale $ i to w USA, w Europie , to będzie 5k pewnie euro

Bahrd
13-11-2009, 00:05
http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/White%20Papers/EOS-1D%20Mark%20IV%20WP1.pdf

Już jakby łagodniejszy - żadne tam "Odrodzenie EOSa", tylko zwyczajny "Nowy standard doskonałości".

Therefore, all EOS-1D Mark IV users can benefit from the camera’s image quality improvements, even those users who prefer RAW captures only. ;)

wain
13-11-2009, 01:33
Czym to się różni od "Safety shift C.Fn I -8 ) w Mk III?

Luzna interpretacja:
Zalozmy tryb Av i tryb keine grenzen(SS) ON. F 2.0 iso 100 sloneczny dzien. W cieniu da sie zyc, czasy na poziomie 1/4000 - 1/8000, ale w sloncu zaczyna pikac dioda ze z tym Av to jestesmy w jasnej, bardzo jasnej d... i wtedy SS wkracza do akcji zmieniajac nam z F2.0 na np F3.5 jednoczesnie informujac ze uratowal nam dupsko i za to kasuje 100 baksow na konto inzyniera ktory to wymyslil ;)

Analogowa sytuacja dotyczy trybu Tv tylko tam keine grenzen dotyczy czasu.
Jesli sobie zdefiniowalismy drabinke(NOWOSC!, NOWOSC!) w ktorych maja poruszac sie F, t, ISO to SS w krytycznych, podbramkowych sytuacjach ma w d.. odpowiednio drabinki F i t jesli C.Fn I-8 = 1 lub drabinke ISO jesli C.Fn I-8 = 2. W przypadku gdy C.Fn I-8 = 0, jestesmy kwardzi i nasze pomylki bierzemy na klate...

habakuk
24-11-2009, 21:21
http://jeffascough.typepad.com/jeff_ascough_blog/2009/11/canon-1dmkiv-at-a-wedding.html

muflon
24-11-2009, 21:40
http://jeffascough.typepad.com/jeff_ascough_blog/2009/11/canon-1dmkiv-at-a-wedding.html
Artykuł sponsorowany :) Sorry, ale wszystko, dosłownie wszystko to są dokładnie rzeczy które ludzie (ja też, bo najprawdopodobniej będę MarkaIV kupował) będący "targetem" chcą usłyszeć. Mając taką renomę (w domyśle: do stracenia), robić ślub przedprodukcyjną puszką, którą się received 24 hours before wedding? jassne... Obowiązkowa drobna uszczypliwość w stosunku do Nikona (other manufacturers i kolory skóry). Autofocus - Canon have spent a lot of time and energy on this aspect of the camera and it shows. (puk puk, jaka jest jedna z największych obaw w stosunku do Mk4? ;-)). A już z tym stwierdzeniem że crop 1.3 jest w sumie lepszy bo nie trzeba aż tak majtać oczami w rogi obrazu, to w ogóle przegiął :)

Nie mówię że to bujdy :) ale w takiej formie mnie nie przekonuje. Marketing Canona musi się bardziej postarać :)

Kolekcjoner
24-11-2009, 22:32
Nie mówię że to bujdy :) ale w takiej formie mnie nie przekonuje. Marketing Canona musi się bardziej postarać :)

Ale po co?
Skoro:

(ja też, bo najprawdopodobniej będę MarkaIV kupował)
Ja odnoszę wrażenie, że ten segment rynku jest z deka wygłodniały u Canona i lifting mkIII był bardzo potrzebny.
Pytanie czy ta premiera to prawda ;) - aż trudno w to uwierzyć :lol:.

krisv740
24-11-2009, 22:46
Artykuł sponsorowany :)

podobnie jak ty myślę o tym artykule.
jednak nie zgadzam się , że wyczytałem/dowiedziałem się tego co mnie najbardziej interesuje... :-D

przede wszystkim jeśli chodzi o iso /choć to akurat najmniej mnie interesuje w tej chwili/ to pokazane sample nie rzuciły mnie na kolana... (inaczej niż zaprezentowane z d4 na fotopolis)
ciekawi mnie praca af w trybie servo.......
ciekawi mnie jak sprawuje się zapis na dwie karty w serii z rozgraniczeniem na raw i jpg
ciekawi mnie jakość/rozdzielczość/dr matrycy....

na odpowiedzi na moje "ciekawi mnie" jeszcze poczekam...
mam nadzieję,że będziesz miał to body przede mną i od ciebie też dowiem się kilku ciekawych rzeczy z tego co mnie intersuje w tej puszce... :mrgreen::cool:

Bahrd
25-11-2009, 00:53
Mając taką renomę (w domyśle: do stracenia), robić ślub przedprodukcyjną puszką, którą się received 24 hours before wedding? jassne...
Dlaczego nie? Canon nie wysłał mu pewnie pierwszej z brzegu puszki do testów, tylko - biorąc pod uwagę czas potrzebny na produkcję aparatu i DPP, pakowanie, i wysyłkę statkiem produkcyjnych wersji - jedną z pierwszych z taśmy produkcyjnej. ;)

Ja odnoszę wrażenie, że ten segment rynku jest z deka wygłodniały u Canona i lifting mkIII był bardzo potrzebny.
;)

Ernest_DLRS
25-11-2009, 02:22
On napisał tam przecież że nie pojechał robić ślub tą puszką, tylko że wziął ją dodatkowo by w wolnych chwilach zrobić pare strzałów coby ją stestować...
Swoją drogą to 12800 nieprawdopodobnie czyste, a szum faktycznie bardziej ziarno przypomina niż szum cyfrowy, choć z tych sampelków niewiele można wnioskować ale wydaje mi się że jest całkiem nieźle.

Bahrd
25-11-2009, 02:49
Swoją drogą to 12800 nieprawdopodobnie czyste, a szum faktycznie bardziej ziarno przypomina niż szum cyfrowy
Bo poprzeczka wisi wysoko: http://farm3.static.flickr.com/2649/4127385824_afeb850fee_o.jpg ;)

sebcio80
25-11-2009, 05:01
Bo poprzeczka wisi wysoko: http://farm3.static.flickr.com/2649/4127385824_afeb850fee_o.jpg ;)

fizyki oszukać się nie da, wiadomo ze poziomem szumów D3s bedzie zjadac kazdego Canona na sniadanie

szumy na matrycach CMOS wlasciwie zaleza tylko od gestosci upakowania pikseli, wystarczy spojrzec na stare 350D, ktore na ISO 1600 szumi zdecydowanie mniej niż 50D czy 7D

licze, że wlasnie Canon zmobilizuje sie i wyposci 1D bez gripa z matryca FF 12 Mpix, ktory zwac sie bedzie 3D

Kolekcjoner
25-11-2009, 15:25
szumy na matrycach CMOS wlasciwie zaleza tylko od gestosci upakowania pikseli, wystarczy spojrzec na stare 350D, ktore na ISO 1600 szumi zdecydowanie mniej niż 50D czy 7D

To ja muszę mieć chyba jakiś zwalony 350d, bo mój szumi zauważalnie bardziej od 7D 8-). Do tego zdjęcia z 7D pięknie się odszumiają, a usunąć szumy z niedoświetlonych zdjęć z 350D tak żeby jeszcze jakiś detal został to katorga.

darek-dorado
25-11-2009, 16:04
Mój 400D, też szumi znacznie bardziej na ISO 1600 niż 50D.

wlodal
25-11-2009, 16:26
[QUOTE=sebcio80;733999]fizyki oszukać się nie da, wiadomo ze poziomem szumów D3s bedzie zjadac kazdego Canona na sniadanie
/QUOTE]

Miałem 300D , 350D , 20D , 40D - mam 50D oraz 7D i nie mogę potwierdzić Twoich słów . Musisz być wyjątkowym szczęściarzem , że trafił Ci się 350D z taką extra matrycą .

Co do D3s to akurat masz też inne zdanie niż nikoniarze ?!.

Vitez
25-11-2009, 17:13

Moja siostra ma 350D z któego zdjęcia porównywałem i do mojego byłego 20D i do obecnego 40D i zdecydowanie nie mogę się z Tobą zgodzić.
Podejrzewam że porównujesz tylko na bazie sampli a nie własnego doświadczenia niestety... prezentując postawę zbytnio teoretyczną albo zbytnio fanatyczną.

habakuk
25-11-2009, 17:28

:shock:

darek-dorado
25-11-2009, 17:54
:shock:
Na razie Canon chyba daleko w tyle...
Może wreszcie zrozumieją, że 100mpx na matrycy nie jest nikomu potrzebne:evil:
Od dawna mam wrażenie, że gdyby Nikon miał taki wybór szkieł, jaki ma Canon (w podobnych cenach) to Canon poszedłby z torbami...

Kolekcjoner
25-11-2009, 18:00
Na razie Canon chyba daleko w tyle...
Może wreszcie zrozumieją, że 100mpx na matrycy nie jest nikomu potrzebne:evil:
Od dawna mam wrażenie, że gdyby Nikon miał taki wybór szkieł, jaki ma Canon (w podobnych cenach) to Canon poszedłby z torbami...

Eee... tam zawracanie głowy. W nikonie wybór szkieł jest całkiem zacny, a w niektórych segmentach to Canon jest w tyle. IMO to jest indywidualna kwestia co kto wybiera, a nie jakieś aksjomaty.

darek-dorado
25-11-2009, 19:02
Może to kwestia indywidualne, ale dla mnie wybór długich tele w "ludzkich" cenach jest zdecydowanie większy w C, niż w N. Mowa o obiektywach dla zaawansowanych amatorów, którzy na zdjęciach nie zarabiają, ale nie wystarcza im klasa np. 70-300. Canon ma 400/5.6, 100-400L IS USM, a w Nikonie co? 300/4-bez stabilizacji, więc z ręki raczej odpada, 80-400- raczej przegrywa i to mocno z wymienionymi Canonami, 200-400/4 to już inna liga (zwłaszcza cenowa)...
Gdybym miał wystarczająco dużo kasy na dobre, drogie tele, wybrałbym bez wahania Nikona z jego np. D300, ale nie mam, więc z konieczności jestem w systemie Canona.
Podsumowując: dla mnie Nikon w sprzęcie do sportu, przyrody, być może reporterki, bije Canona na łeb! Niestety nie myśli o mniej zasobnych użytkownikach, zwłaszcza w przypadku długich teleobiektywów. Tu dominuje Canon ze swymi niedorobionymi puszkami. Nawet 1DmkIII miał "walnięty" AF!

Kolekcjoner
25-11-2009, 19:39
No oczywiśce, że jest to kwesita indywidualna jak choćby pominięty przez Ciebie "drobiazg" w postaci 14-24/2.8. W pozostałych kwestiach generalizujesz tak dalece, że nie ma co tego offtopa ciągnąć 8).

sebcio80
25-11-2009, 20:19
Moja siostra ma 350D z któego zdjęcia porównywałem i do mojego byłego 20D i do obecnego 40D i zdecydowanie nie mogę się z Tobą zgodzić.
Podejrzewam że porównujesz tylko na bazie sampli a nie własnego doświadczenia niestety... prezentując postawę zbytnio teoretyczną albo zbytnio fanatyczną.

ehh wiem, że dyskusja ta nie ma sesnu i że każdy nowy aparat Canona trzeba kupić bo jest lepszy od poprzedniego :mrgreen: kto tu ma postawe fanatyczna

350D mialem pare lat, czy oceniam po samplach? także, reszta to doświadczenie w obrobce plikow z 350D, 20D i 40D, ktorymi fotografowalem, zreszta wyniki testow chociazby na dpreview mowia tez to samo

stosunek szumy/ostrosc 350D i 20D jest identyczna: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos350d/page19.asp
potem wyszedl 30D, ktory szumial identycznie jak 20D: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page20.asp
nastepca 30D - 40D stosunek ostrosci do szumow juz mial troche gorszy: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page18.asp
50D każde wie ze szumi juz sporo mocniej, na wyzszych czulosciach robi sie sieczka: http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS50D/page18.asp
o 7D dyskuska juz byla,

oczywiscie biorac pod uwage ilość Mpix wszystkie te body szumią bardzo podobnie, żeby nie powiedzieć że identycznie, no i kierujac sie mysla przewodnia tego forum, "im mniejsza gestosc pikseli tym lepiej" dobrze wiemy że taki 350D bije na głowe plastyka zdjęć takiego 50D czy 7D

można sobie też poogolądać sample na imaging-resource.com, ktore potwierdza wszystko

zreszta Panowie, oprocz Waszych pustych słow licze na jakies namacalne dowody, że 350D szumi mocniej od np 50D :mrgreen:

sample z 1D marka IV na ISO 1600 i 3200 wygladaja gorzej niż 1D marka III, fizyki oszukac sie nie da

bundy
25-11-2009, 20:20
Tu dominuje Canon ze swymi niedorobionymi puszkami. Nawet 1DmkIII miał "walnięty" AF!

Litości... nie powielaj po raz kolejny tej opowieści o fatalnym MkIII, które się w zasadzie do niczego nie nadaje :-) Było o tym pisane nie raz i nie dwa, i szkoda wątku na takie wywody.

Ernest_DLRS
25-11-2009, 20:51

O cholera?! Jeśli to jest "czysty" plik, bez obróbki to czapki z głów. Nawet kolorystyka się poprawiła! W stosunku do D700 skok jak stąd za ocean.

trrr
29-11-2009, 22:40
a wy o tym 14-24
a 90% nikoniarzy wolało by 16-35.. z tym że go nie mają a bardzo leciwy 17-35 jest juz nie produkowany i bardzo drogi..

oskarkowy
29-11-2009, 23:51
a wy o tym 14-24
a 90% nikoniarzy wolało by 16-35.. z tym że go nie mają a bardzo leciwy 17-35 jest juz nie produkowany i bardzo drogi..

Albo ja znam jakichś innych nikoniarzy, albo te Twoje 90% nigdy nie miało w łapkach naszego 16-35 :mrgreen:
Bo ja widzisz jeszcze niedawno na poważnie rozpatrywałem zakup 14-24 i dokupienie do tego d3. Mimo to (a może właśnie dlatego), że mam 16-35L.

Kolekcjoner
30-11-2009, 00:22
Albo ja znam jakichś innych nikoniarzy, albo te Twoje 90% nigdy nie miało w łapkach naszego 16-35 :mrgreen:

To fakt bezpośredni kontakt z 16-35 może skutecznie wyleczyć z chęci jego posiadania :mrgreen:.

arturs
30-11-2009, 01:12
właśnie - dla niedowiarków fajnie byłoby wrzucić ten sam kadr z nikona na 14mm i potem na 16mm z nikona i canona ;) - jakby ktoś miał to niech wrzuci - zwłaszcza postaci ludzkich z bliska (ostatecznie mur z cegieł z 2-3m też ujdzie :mrgreen: )