PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Strony : 1 2 [3]

BeatX
24-01-2011, 20:49
dzieki! (i za informacje o tej gwarancji i za super tranzakcje)

Dzygit-Dublin
07-02-2011, 07:46
mi sie nadal podoba to szklo

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/8563/img0837p.jpg)

matarata
07-02-2011, 12:19
Według mnie to podepniesz do ff, podepniesz do cropa i już będziesz wiedział co akurat Tobie bardziej pasuje.
Ja uważam, że jeżeli chodzi o jakieś kwiatki, niezbyt małe robaki ot takie spacerowe makro czyli generalnie to do czego nie potrzebna jest bardzo duża skala odwzorowania to FF jeżeli chodzi natomiast o mocne closeupy to crop bo tutaj akurat im mniejszy (bez przesady :-D ) rozmiar matrycy tym lepiej. Bardzo dużo osób w ogóle do makro rezygnuje z lustrzanek i używa właśnie hybryd czy kompaktów i to nie z powodu możliwości finansowych...

Mi się wydaje, że gdy używasz obiektywu EF (pełna klatka) na kropie głębia ostrości jest taka sama - otrzymujesz tylko fragment obrazka z FF. Różnica dopiero się objawi przy użyciu EF-S np. 60 makro lub z innej odległości do motylka aby go zmieścić w kadrze. BeatX: 5d2 ma 21M a nie 24M a wycięty krop to 8M.

Pozdrawiam

KUBAwo
07-02-2011, 16:15
Mi się wydaje, że gdy używasz obiektywu EF (pełna klatka) na kropie głębia ostrości jest taka sama - otrzymujesz tylko fragment obrazka z FF. Różnica dopiero się objawi przy użyciu EF-S np. 60 makro lub z innej odległości do motylka aby go zmieścić w kadrze. BeatX: 5d2 ma 21M a nie 24M a wycięty krop to 8M.

Pozdrawiam
Źle Ci się wydaje, nie istotne czy to ef czy ef-s na cropie GO będzie inna niż na FF :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Znaczy GO będzie inna dla takiego samego kadru oczywiście :)

k4d
08-02-2011, 09:16
witam wszystkich. mam pytanie co do szkła 100mm 2,8f LIS macro. czy ktoś próbował podłączyć go do 1d km4. u mnie występuje problem z każdym egzemplarzem tego szkła więc albo wina leży po stronie nie kompatybilności tego zestawu albo moja puszka ma jakąś wadę i nie do końca lubi to szkło. jak by ktoś miał indo na ten temat bardzo proszę o kontakt. pozdrawiam

gietrzy
08-02-2011, 09:19
Ale co niby jest nie tak? Nie działa IS, AF działa standardowo :mrgreen: czy co innego?

k4d
08-02-2011, 10:05
AF ma problem. jak jest ustawiony na np. minimalną odległość a mierzymy w dal i widzimy w wizjerze mleko to nie ma zamiaru się ruszyć. dopiero jak go ręcznie prze ostrzymy tak by zaczęły rysować się jakieś kształty zaczyna działać i robi to perfekcyjnie. do czasu gdy znów zgubi ostrość wówczas znów trzeba mu dać ręczne wspomaganie.

gietrzy
08-02-2011, 10:55
AF ma problem. jak jest ustawiony na np. minimalną odległość

Rozumiem, że piszesz o limiterze z boku na obiektywie.

a mierzymy w dal i widzimy w wizjerze mleko to nie ma zamiaru się ruszyć.

I dobrze, po to jest limiter/ogranicznik.

dopiero jak go ręcznie prze ostrzymy tak by zaczęły rysować się jakieś kształty zaczyna działać i robi to perfekcyjnie.

I dobrze, po to w eLkach/droższych szkłach jest FTM.

do czasu gdy znów zgubi ostrość wówczas znów trzeba mu dać ręczne wspomaganie.

I dobrze, to obiektyw macro, nie został zaprojektowany pod AF-C/Servo, ale może działać w tych trybach, wszystko w gestii użytkownika. 100LIS to najszybszy póki co obiektyw macro.

Z tego co piszesz to wszystko OK, zobacz sobie jeszcze te specjalne funkcje/customy - 1D ma ich od cholery.

k4d
08-02-2011, 12:09
limit odległości nie ma tu nic wspólnego jest ustawiony na full. jasne chętnie sprawdzę w cf.

minimalna odległość to 30cm i na nią ustawiasz ostrość teraz bierzesz kadr na np blok w odległości 50m od ciebie po naciśnięciu spustu af ani drgnie i tak w każdym przypadku gdy w obiektywnie nie ma choć troszkę zarysu przedmiotu. nie ważne czy to z 1m do 30 czy w jakiej kolwiek innej sytuacji działa tylko jeśli jakiś kształt się zarysowuje.
jeszcze jedna sprawa 5d odraz 30d nie ma z tym obiektywem żadnych problemów.

gietrzy
08-02-2011, 12:26
spustu af ani drgnie i tak w każdym przypadku

jeszcze jedna sprawa 5d odraz 30d nie ma z tym obiektywem żadnych problemów.

AF-On? Ja obstawiam customy.

k4d
08-02-2011, 12:46
ok jak wrócę do domu to sprawdzę CF lecz każdy obiektyw poprawnie działa tylko nie ten w kombinacji z 1d. obiektyw AF-on is-on zakres-full. najlepiej było by przetestować szkło z innym 1d mk4 lecz drugiego nie posiadam.

peter77
08-02-2011, 14:14
Spróbuję nie zapomnieć i wieczorem przetestować taki zestaw... Jakbym zapomniał, to się przypominaj na prv :mrgreen:

k4d
08-02-2011, 17:43
gietrzy miał rację w jednej kwestii ustawienia CFIII.5 ma byś na 0. i dlaczego to sie nie działo z innymi długimi szkłami. kto to wie:) jak to mój kumpel z pracy mówi "człowiek uczy się całe życie" dzięki za pomoc i sory za zamieszanie.

matarata
08-02-2011, 18:47
Źle Ci się wydaje, nie istotne czy to ef czy ef-s na cropie GO będzie inna niż na FF :)
Znaczy GO będzie inna dla takiego samego kadru oczywiście :)

KUBAwo: ja to napisałem, że GO będzie inne ze względu na odległość od obiektu fotografowanego. Oczywiste jest też, że ef i ef-s będą miały inną GO bo są odmiennej konstrukcji ( odległość tylnej soczewki od matrycy). A GO z obiektywu EF na kropie i wyciętym kropie z FF będzie taka sama.

:razz:

gietrzy
08-02-2011, 19:11
gietrzy miał rację w jednej kwestii ustawienia CFIII.5 ma byś na 0. i dlaczego to sie nie działo z innymi długimi szkłami. kto to wie:) jak to mój kumpel z pracy mówi "człowiek uczy się całe życie" dzięki za pomoc i sory za zamieszanie.

A gietrzy to wiedział bo miał kiedyś 1D2N i przeczytał (jak nigdy) instrukcję do... 300L :mrgreen:
Super, teraz masz fajną portretówkę ;)

BeatX
28-02-2011, 00:28
troche odswieze watek.. moze kogos zainteresuja efekty pracy 100L w fotografii studyjnej: click (http://maciejkozlowski.blogspot.com/2011/02/jakis-czas-temu-nabylem-nowy-obiektyw.html)
niestety pogoda do bani, zeby wyjsc w plener i tam przetestowac omawiany obiektyw..

BeatX
23-04-2011, 23:20
z dzisiejszego spaceru :)
pierwsze testowe zdjecia wykonane 100L
okolo 30% crop z kadru sraw1, troche podkrecone kolory w LR
(jest exif)

źródło (http://img836.imageshack.us/i/img0878em.jpg/)

oszołom
24-04-2011, 08:58
Zdjęcie fajne, ale kolor zieleni - jak by owad siedział na sztucznym listku:(

BeatX
24-04-2011, 09:07
hehe ;) to jest w zasadzie moje pierwsze zdjecie makro jakie zrobilem ever :D
poki co to cala fotografia makro jest dla mnie niewiadoma (gdzie szukac "modeli", oswietlenie, obrobka itp)

strideer
24-04-2011, 10:54
KUBAwo: ja to napisałem, że GO będzie inne ze względu na odległość od obiektu fotografowanego. Oczywiste jest też, że ef i ef-s będą miały inną GO bo są odmiennej konstrukcji ( odległość tylnej soczewki od matrycy). A GO z obiektywu EF na kropie i wyciętym kropie z FF będzie taka sama.

:razz:

Głębia ostrości zależy wyłącznie od odległości przedmiotowej i ustawionej przysłony. Złudzenie innej głębi ostrości wynika z różnych rozmiarów matryc i różnych rozmiarów powiększeń, na których ogląda się zdjęcie.

BeatX
16-05-2011, 12:18
wczoraj ustrzelone ;)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/823/img05yw.jpg/)

stopa
19-05-2011, 14:41
AF ma problem. jak jest ustawiony na np. minimalną odległość a mierzymy w dal i widzimy w wizjerze mleko to nie ma zamiaru się ruszyć. dopiero jak go ręcznie prze ostrzymy tak by zaczęły rysować się jakieś kształty zaczyna działać i robi to perfekcyjnie. do czasu gdy znów zgubi ostrość wówczas znów trzeba mu dać ręczne wspomaganie.

Dokładnie taki sam efekt miałem na nowej Sigmie 100-300/4. Odesłałem do sprzedawcy, przysłał drugi egzemplarz obiektywu i problem już się nie pojawił.

AMB
20-05-2011, 09:07
Spowodowane jest to przez ustawienia w indywidualnych funkcjach aparatu, jest tam taka funkcja odnośnie AF (nie pamiętam która a nie chce mi się sprawdzać) że jak nie może naostrzyć od razu to nawet nie próbuje. Proponuje wyzerować wszystkie ustawienia do fabrycznych i będzie dobrze.

BeatX
03-06-2011, 14:59
kolejne :)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/689/img8772p.jpg/)

tym razem 100L podpialem do cropa

oskarkowy
03-06-2011, 19:57
kolejne :)

tym razem 100L podpialem do cropa

Szczerze? Co drugą małpą takie zrobię.. Ani technika, ani światło, robal pospolity i do tego kadr delikatnie mówiąc dyskusyjny. Chodziło więc tylko o podpis?
Zmierzam do tego, że nie trzeba tutaj wrzucać każdego zdjęcia z danego szkła, ponieważ jest założony osobny wątek. Obiektyw jest specyficzny, ma swoje maniery, ciekawy kontrast i fajne zachowanie pod światło. Jeśli umiesz, pokaż jak to działa.. Ale oszczędź nam takich przeciętnych pstryków z wypalonym pierwszym planem.

BeatX
03-06-2011, 20:23
aa fakt, jest osobna galeria na zdjecia zrobione wylacznie 100L - nie zaowazylem, w przyszlosci tam bede wrzucac, luz ;)

Szczerze? Co drugą małpą takie zrobię.. Ani technika, ani światło, robal pospolity i do tego kadr delikatnie mówiąc dyskusyjny. Chodziło więc tylko o podpis?
Zmierzam do tego, że nie trzeba tutaj wrzucać każdego zdjęcia z danego szkła, ponieważ jest założony osobny wątek. Obiektyw jest specyficzny, ma swoje maniery, ciekawy kontrast i fajne zachowanie pod światło. Jeśli umiesz, pokaż jak to działa.. Ale oszczędź nam takich przeciętnych pstryków z wypalonym pierwszym planem.
mistrzu spokojnie.. to moje drugie zdjecie makro jakie kiedykolwiek w zyciu wykonalem :]
- jak na drugi raz chyba nie jest tak zle co? :twisted:

oskarkowy
03-06-2011, 21:15
aa fakt, jest osobna galeria na zdjecia zrobione wylacznie 100L - nie zaowazylem, w przyszlosci tam bede wrzucac, luz ;)

mistrzu spokojnie.. to moje drugie zdjecie makro jakie kiedykolwiek w zyciu wykonalem :]
- jak na drugi raz chyba nie jest tak zle co? :twisted:

Widać, że drugie.. Pierwsze też widziałem, jeszcze gorsze.. Umówimy się, że oszczędzisz nam kolejnego tysiąca, co?

A na początek, pooglądaj sobie dobre makra, choćby Marka Wyszomirskiego. Tam świetna technika fotograficzna idzie w parze z doskonałym wyczuciem estetyki. Ja się od niego wiele nauczyłem, z pewnością pomoże i Tobie. Co ciekawe jego cały zestaw do fotografii kosztuje pewnie sporo mniej niż Twój 100L. To jest właśnie prawdziwe mistrzostwo.

Kolekcjoner
03-06-2011, 21:21
A ja bym prosił żeby wstrzymać się z tymi ocenami mistrzostwa, kunsztu, amatorszczyzny etc. - wątek jest na temat szkła, a nie umiejętności robiącego zdjęcia. Od tego są galerie. I tu też bezpośrednia uwaga do kolegi BeatX - chcesz się pochwalić zdjęciami zrób to w swojej galerii, a nie w wątku sprzętowym.

oskarkowy
03-06-2011, 21:24
A ja bym prosił żeby wstrzymać się z tymi ocenami mistrzostwa, kunsztu, amatorszczyzny etc. - wątek jest na temat szkła, a nie umiejętności robiącego zdjęcia. Od tego są galerie. I tu też bezpośrednia uwaga do kolegi BeatX - chcesz się pochwalić zdjęciami zrób to w swojej galerii, a nie w wątku sprzętowym.

ale ja przecież pisałem właśnie o możliwościach szkła i o tym, że te zdjęcia nie pokazują żadnych jego charakterystycznych cech.. a reszta.. sam rozumiesz :roll:

dinderi
03-06-2011, 21:43
Co ciekawe jego cały zestaw do fotografii kosztuje pewnie sporo mniej niż Twój 100L.Setkę macro też ma :)

oskarkowy
03-06-2011, 21:45
Setkę macro też ma :)

Tylko setka makro pentaxa kosztuje tyle co dekielki od 100L

BeatX
03-06-2011, 21:56
no przeciez napisalem wczesniej, ze w dedykowanej galerii obiektywu 100L bede pokazywal swoje zdjecia, spoko :)

dajcie i mi napisac ostatnie slowo w tym offtopic'u ;)

Umówimy się, że oszczędzisz nam kolejnego tysiąca, co?
nie mistrzu umowimy sie inaczej - ja bede pokazywac co chce, a to czy ci sie to spodoba czy nie.. no coz - nie moj problem - od tego masz forum, zeby dac upust swojej flustracji.

Dzygit-Dublin
08-06-2011, 04:31
witam
ja ostatnio męczyłem 100L na praktyce driftu

źródło (http://img541.imageshack.us/img541/6629/dar7166.jpg)

źródło (http://img705.imageshack.us/img705/683/dar7382.jpg)

daje rade nie powiem , choć na torze w porównaniu do rajdów af gubił się bardziej- po prostu nie nadążał.

Darek

Dzygit-Dublin
26-06-2011, 02:47
Witam
coś ucichło z chęcią popatrzę na robale bo to jest dla mnie sztuka :)

coś z niedzieli jak zwykle inne wykorzystanie szklą niż mówi tabliczka na nim.

exif on :P

https://canon-board.info/imgimported/2011/06/DAR_4880-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-PGYLj4ujQdI/Tf53ndCmRQI/AAAAAAAAEpw/VJPvwVZDU6E/DAR_4880.jpg)

Darek

BeatX
27-06-2011, 11:50
ale zeby nie urazic niczyich uczuc, to w tym watku mozna pokazywac tylko dobre zdjecia robali robione nowa setka, wiec wyglada na to ze 100L to nic specjalnego - wkoncu tyle osob ja ma.. robali cale miliardy na polach a zdjec jak na lekarstwo :D

tezet
09-10-2011, 22:17
Czy to szklo jest na tyle ostre ze mozna pokusic sie o kupno uzywki bez ogledzin? Spotkal ktos mydlany egzemplarz? :)

strideer
09-10-2011, 22:21
Egzemplarz używany mógł np. zostać upuszczony na ziemię. Po urazie mechanicznym optyka może się zawsze rozjustować i dawać różne rezultaty. Jeżeli nie bierzesz od kogoś, kogo znasz i komu ufasz, to zawsze lepiej sprawdzić przed zapłaceniem.

horak
10-10-2011, 00:07
Pewnie, że można nie popadajmy w paranoję.

AMB
10-10-2011, 10:17
Dobrze by było sprawdzić FF/BF jak nie masz puszki z regulacją tego błędu. Kiedyś miałem ta setkę i właśnie miała +2. Z tym ze ja mam jakiegoś pecha bo wszystkie szkła jakie mam są rozregulowane . :lol:

tezet
10-10-2011, 13:08
5d2 więc tu nie powinno być problemu, dzięki za wskazówki.

marcin11379
17-10-2011, 04:59
witam wszystkich.
Jestem tu kompletnie nowym uzytkownikiem. Zastanawiam sie nad tym obiektywem do robienia zdjec ryb i korali w akwarium. czy znacie kogos kto mial z tym doswiadczenie.Lub moze jest jakis obiektyw ktory by byl do tego leprzy. Moj aparat to 40D.

AMB
17-10-2011, 07:56
Robiłem rybki i korale 100 macro nie L i było ok, także tu na pewno nie będzie gorzej. Co do lepszego wyboru to raczej ciężko, za to może być o 60% taniej i prawie tak samo dobrze , mam na myśli właśnie starą 100 macro. Minus jest taki że nie ma stabilizacji ale można zastosować statyw.

marcin11379
17-10-2011, 12:19
Dzieki AMB
Sprawa wyglad tak ze jak chce zrobic z frontu to statyw. Jak bede robil z gory i przetne lustro wody, to tylko z reki.

welury
22-10-2011, 19:48
Ktoś z posiadaczy rzeczonego obiektywu mógłby powiedzieć jak zachowuje się przy ostrzeniu AF i MF w odległości powyżej 3m. Odległość między 3m a nieskończonością jest niepokojąco mała. Chciałbym wiedzieć czy można go wykorzystać jeszcze do celów innych niż makro.

oskarkowy
23-10-2011, 13:08
Ktoś z posiadaczy rzeczonego obiektywu mógłby powiedzieć jak zachowuje się przy ostrzeniu AF i MF w odległości powyżej 3m. Odległość między 3m a nieskończonością jest niepokojąco mała. Chciałbym wiedzieć czy można go wykorzystać jeszcze do celów innych niż makro.

Radzi sobie bardzo dobrze.
Później wystarczają minimalne ruchy pierścienia, żeby przestawić ostrość, to norma przy tego typu konstrukcjach.

WiatruMistrz
23-10-2011, 13:21
Radzi sobie lepiej niż eLka to jej jedyna wada

swallow77
24-10-2011, 18:15
Radzi sobie lepiej niż eLka to jej jedyna wada

A co od czego sobie lepiej radzi, i co ma tę jedyną wadę?

oskarkowy
24-10-2011, 19:48
A co od czego sobie lepiej radzi, i co ma tę jedyną wadę?

Wcześniej było nawiązanie do starej 100/2.8 USM. Ja już pisałem o 100L, ale mały skok na pierścieniu ostrości dotyczy obu wersji.

swallow77
25-10-2011, 23:41
Aj, przeoczyłem. Fakt - skok na pierścieniu jest malutki dla większych odległości. Ale af działa w tym obiektywie doskonale więc manual raczej do makro - to oczywiście ogólnik i zdarzają się sytuacje że trzeba pokręcić, wtedy faktycznie jest trudno.

7four
26-10-2011, 00:38
witam wszystkich.
Jestem tu kompletnie nowym uzytkownikiem. Zastanawiam sie nad tym obiektywem do robienia zdjec ryb i korali w akwarium. czy znacie kogos kto mial z tym doswiadczenie.Lub moze jest jakis obiektyw ktory by byl do tego leprzy. Moj aparat to 40D.

Tutaj najlepszy będzie jasny obiektyw, powyżej 100mm.
Tak jak w sporcie :) przynajmniej do ryb, aby zamrozić ich ruch w wodzie i aby nie być za blisko szyby jak trafisz na płochliwe sztuki.

seti_60d
11-11-2011, 01:42
witam wszystkich.

Co do robienia zdjęć rybkom, to musisz uważać na grubość szyby akwarium - takie domowe to ok, ale już w jakimś oceanarium szyba jest bardzo gruba i robienie zdjęć pod kątem nie ma sensu. Ja robiłem kiedyś starym Lumixem takie zdjęcia, a w tym roku Canonem ze szkiełkiem macro 100/2.8L - dobra lustrzanka ma tę przewagę, że można użyć dużego ISO, ale generalnie problemy pozostają te same - potrzebny krótki czas i duża głębia, a jak wiadomo jedno z drugim się kłóci. Z tego względu w tych warunkach przewagę mają aparaty z mniejszą matrycą, a często mimo gorszych parametrów kompakty z malutką matrycą są lepsze w tym, że mają dużo większą głębie ostrości.

Przy zdjęciach dużych ryb i żółwi z większej odległości jest lepiej, ale zawsze trzeba pamiętać, że najlepiej robić foty pod kątem prostym do płaszczyzny szyby akwarium. Tylko wtedy przeszkadzają ludzie oglądający..

Ja robiłem fotki Canonem 60D, czyli APS-C przy ISO 3200 i część wychodzi dobrze, aczkolwiek wspomniany stary Lumix potrafił lepiej czasem wypadać, bo też miał światło od 2,8, co jest niezaprzeczalnym plusem kompaktów.

W najbliższym czasie wybieram się do ZOO do akwarium, bo mam karnet, tam przetestuję pełną klatkę i może jakiś jaśniejszy obiektyw. Jeśli jesteś z Wawy, to daj znać na PW, możemy się razem wybrać na moim karnecie.

biodar
15-11-2011, 19:54
korale bez problemu bo użyjesz statyw - mało sie ruszają a twarde koralowce wogóle, a jesli juz to trzeba wyłączyc cyrkulację a co do rybek to swoją 100 IS jakoś daję radę w moim morskim akwa - błazenek prawie się nie rusza, jedynie pokolce lataja jak szalone. W morskim akwa jest zwykle duuuuużo wiecej światła niż w słodkowodnym. Trzeba przyzwyczaić ich do obiektywu/aparatu bo moje głupawki dostaja na widok czegos nowego koło akwa i natychmiast chowaja w skale ;)

a tak wogóle to stabilizacja w tej 100 bardzo głośno sie włącza i wyłącza z takim zgrzytem/piskiem jakby stara sprężyna tam siedziała - ma ktos podobnie ??

arrow
16-11-2011, 10:15
generalnie stabilizacja nie jest za cicha w tym szkle co szczególnie mi przeszkadzało przy używaniu go kręcenia scen video ale w końcu przeznaczenie tego szkła jest inne :)

AMMarshall
16-11-2011, 10:17
(...)
a tak wogóle to stabilizacja w tej 100 bardzo głośno sie włącza i wyłącza z takim zgrzytem/piskiem jakby stara sprężyna tam siedziała - ma ktos podobnie ??
U mnie tragedii nie zauważam. Jest delikatnie głośniejsza niż w 70-200 f4.

seti_60d
16-11-2011, 23:02
generalnie stabilizacja nie jest za cicha w tym szkle co szczególnie mi przeszkadzało przy używaniu go kręcenia scen video ale w końcu przeznaczenie tego szkła jest inne :)

Ja jestem świeżak w temacie, bo dopiero niecały rok mam lustrzankę cyfrową, a jeszcze krócej to szkiełko do macro, więc może dopiero zauważę za jakiś czas, że jest głośne. Jak dla mnie obiektywy z USM pierścieniowym i stabilizacją działają naprawdę cicho w porównaniu do szkieł ze zwykłym AF, że już nie wspomnę np. 50/1.8 Canona, ten to dopiero odgłosy wydaje.

colinSTi
05-01-2012, 19:35
Jutro będę kupował używaną 100 macro L, mam pytanie odnośnie tego modelu - na co zwrócić szczególną uwagę? Nie chodzi mi o uszkodzenia zewnętrzne (obudowa, szkła, przełączniki) a o specyficzne zachowania, które mogę uznać za coś niewłaściwego. IS pracuje tak jak w 100-400L delikatnie warkocząc? Z tego co czytałem AF nie jest demonem prędkości ze względu na dość pokaźny obrót przez całą skalę ostrości - odgłosy wydaje podobne jak w 85 1.8? Niestety szkło już po gwarancji a nie chciałbym się wpakować w minę...

Matt_K-K
06-01-2012, 00:26
Samo ostrzenie jest ciche, podobnie jak w 85/1.8. Nie wiem jak IS w 100-400, w 100L natomiast jest wyraźnie słyszalny, kiedy uruchamia się mechanizm stabilizacji. Jeśli nie wykonuje się gwałtownych ruchów aparatem, to stabilizacja pozostaje względnie cicha. Po mocnym poruszeniu wydaje dość wysoki dźwięk.

Co do AF - po skorzystaniu z ogranicznika nie jest źle. Nie to co w 85/1.8, ale da się żyć. Jeśli AF zabłądzi, to wyrobiłem sobie odruch lekkiego pokierowania go pierścieniem ostrości we właściwą stronę.

wiktor2323
06-01-2012, 00:54
Stabilizacje lekko słychać na początku.
Af faktycznie wolniejszy. Ale na ograniczeniu dziala całkeim sprawnie. :)

Eberloth
06-01-2012, 01:33
Co do robienia zdjęć rybkom [...] duża głębia [...]

To zależy od akwarium :mrgreen:

seti_60d
10-01-2012, 20:51
To zależy od akwarium :mrgreen:

Wiadomo, mi chodziło o takie szyby jak są w dużych oceanariach - szyba co najmniej 8 cm.

Poza tym ogólnie co do słoika omawianego, to mam już trochę doświadczenia i mówiąc szczerze nie znam lepszego szkła Canona. Setka macro L/2.8 to dla mnie debeściak jeśli chodzi o portret i macro.

arrow
12-01-2012, 15:12
Setka macro L/2.8 to dla mnie debeściak jeśli chodzi o portret i macro.

potwierdzam :) nawet w reportażach sie sprawdza :) mając je zrezygnowałem z zakupu 135 L

tombas
12-01-2012, 15:16
potwierdzam :) nawet w reportażach sie sprawdza :) mając je zrezygnowałem z zakupu 135 L
a ja odwrotnie, po zakupie 135L zrezygnowałem z (tzn. sprzedałem) 100L i 85 1.8 (i w wypadku 85 okazało się to nie do końca przemyslaną decyzją)

arrow
14-01-2012, 08:26
Czyli jak kto co woli według potrzeb :) podobnie jak ja Ty ja tez 85 f/1.8 sprzedalem czego żałuje ... ale było minęło :)

tojacc
14-01-2012, 10:55
Ja najpierw kupiłem 100L, bo myślałem że załatwię 85 i 135 jednym szkłem, a skończyło się na tym, że po 3 dniach testów odniosłem do sklepu i dopłaciłem do 135L które jest ze mną do dziś i jak na razie to najlepsze szkło jakie miałem...

arrow
16-01-2012, 09:57
Nigdy nie miałem w reku 135 mm i dlatego ciężko mi porównać. Moje założenie było proste. w jednym szkle chciałem mieć coś do macro i portretów jednocześnie.

welury
27-03-2012, 09:25
Do posiadaczy tego obiektywu, mam takie pytanie. Czy można śmiało liczyć na to, że da się ustawić precyzyjnie ostrość w granicach 3m - nieskończoność, czyli w zastosowaniu nie makro. A jeśli z autofokusem nie ma problemów, to jak wygląda ostrzenie ręczne, czy to niezwykle trudna sztuka czy nie?

wiktor2323
27-03-2012, 13:31
Wyszedłem na balkon. zrobiłem zdjęcie bloku obok który jest jakieś 20m od mojego i wszystko ostro. Raz tylko miałem sytuacje że podczas robienia sylwetki ustawił mi trochę przed, ale tak to w punkt:)

welury
27-03-2012, 18:00
Dziękuję za odpowiedź i sprawdzenie.
Liczę jeszcze na inne odpowiedzi.

Matt_K-K
27-03-2012, 19:45
Generalnie jest celny, parę razy może mi spudłował w takich sytuacjach, ale aparat pewnie też swoje do tego dołożył ( 5d mk2 ). Szybkość ustawiania ostrości jest mniejsza niż np. w 85/1.8 ale na pewno nie jest zła. Niektórzy nawet do sportu tego szkiełka używają przecież :)

piotre_k
28-03-2012, 00:06
Tym obiektywem ostrzy się ręcznie bez najmniejszego problemu. Używam go na 50D i 5DMkII. Daje tak ostry obraz na matówce, że nie masz wątpliwości, czy już jest ostro - to po prostu od razu widać. To była moja pierwsza eLka i byłem zachwycony, że bez klina i rastra można tak precyzyjnie ustawić ostrość. Nie ma też problemów z ostrzeniem poza zakresem makro - działa wzorowo. To doskonałe szkło i polecam z czystym sumieniem.
Pozdrawiam
Piotrek

welury
28-03-2012, 08:14
Dziękuję za odpowiedzi. Zbieram PLN. Miałem obawy ostrzenia ze względu na małą odległość pomiędzy 3m a nieskończonością. Podobnie ma 24L, ale w szerokokątnym 3m to właściwie nieskończoność. Optyczne.pl piszą w teście, że ustawianie ręczne można sobie wybić z głowy. Ale jeśli autofokus działa sprawnie to 1/2 biedy.

piotre_k
28-03-2012, 08:46
Optyczne.pl piszą w teście, że ustawianie ręczne można sobie wybić z głowy. Ale jeśli autofokus działa sprawnie to 1/2 biedy.

Hm... nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd moją entuzjastyczną opinią...
Z pewnością mam szersze ujęcia (sprawdziłem) robione tym obiektywem i z pewnością nie ostrzyłem wtedy ręcznie, bo nie było potrzeby. Większość zbliżeń natomiast (a takich zdjęć zrobiłem dużo) to ostrzenie manualne i tutaj mogę dać głowę pod topór, że nie tylko nie sprawia to problemu, ale wręcz robi się to szybko i przyjemnie.

Pozdrawiam
Piotrek

welury
28-03-2012, 21:53
Oczywiście w zakresie makro ostrzenie ręczne jest możliwe dzięki temu, że prawie cały zakres pierścienia przypada na odległość do 3m. Ale w zakresie 3m - nieskończoność?

seti_60d
07-05-2012, 01:05
Jak dla mnie, to szkiełko jest idealne. Nie próbowałem ręcznego ostrzenia, bo szczerze mówiąc po to wydałem ponad 3 tysie, żeby nie martwić się o MF. Zaletą tego słoika jest to, że możemy podejść naprawdę blisko przy portrecie, a AF zrobi co trzeba. Może czasem przy szybkich przejściach z dalszego planu na bliższy ten obiektyw zgubi się troszkę na chwilę, bo lubi bliskie plany, ale USM naprawdę szybko działa, poza tym mamy rękę na pierścieniu do regulacji i można bardzo szybko skorygować odległość, bo nie zajmujemy się przy tym szkle ogniskową.

To dość specyficzne szkło, ale moim zdaniem jedno z lepszych. Należy sobie tylko zadać pytanie, czy będziemy go używać. Kiedy nie mam czasu na przepinanie, to używam 70-200. Jak mam czas, albo mam dwa aparaty pod ręką, to 100 jest nie do pobicia. Lekka i szybka, plastyka i bokeh dla mnie lepsze niż dla 70-200 - no ale to pewnie każdy powie, po prostu stałka jest zawsze lepsza, o ile możemy jej użyć.

welury
18-05-2012, 13:50
Czy byłby ktoś chętny spotkać się i pokazać 100 f/2,8 w akcji. Tylko Kraków niestety.

AMMarshall
17-08-2012, 21:31
Heh... Uwielbiam to szkło ale po iluśtam sesjach stwierdzam, że moja setka ma FF. :(

Na bliskich odległościach jest bardzo OK ale np. przy portretach całej sylwetki - czyli z tak z okolic powyżej 5 metrów focus ostrzy jakieś 30 cm przed obiektem. :(

Ma/miał to ktoś z Was?

W przyszłym tygodniu > CSI Żytnia...

.

jacek_73
17-08-2012, 22:02
...
Ma/miał to ktoś z Was?

...
.

Żarty sobie stroisz?

AMMarshall
18-08-2012, 00:30
Żarty sobie stroisz?
No nie właśnie.
Dziś miałem plener i mam b. duży odsetek zdjęć z FF. Mam to na 5D mkI. Pozostałe szkła spisują się na tym body b. dobrze.
W weekend potestuję z 40D i drugim 5D.

Wysyłał już ktoś z Was to szkło do kalibracji??
Czy tylko mnie się taki shit przytrafił? :(

wiktor2323
18-08-2012, 12:42
Ja swoim zrobiłem raptem jedną sesje portretową, ale też zauważyłem że przy szerszych portretach potrafi ustawić ostrość przed.

KoArtFoto
27-08-2012, 20:32
witam, kieruje tu swe pytanie do użytkowników Canona 5d vIII
interesuje mnie połączenie 5dvIII z C 100mm macro L, jutro kupuje te puszkę i chce do niej 100-tke jako portret + macro - czyli wykorzystać uniwersalność, stabilizacje, dodam ze lubię ostrość w portrecie wiec świadomie wybieram 100L a nie 135L ( nie żeby 135-tce jej brakowało ), biorę do niej tez 35mm 2.0 ale to już inna sprawa,
w każdym razie interesuje mnie jaka 100L osiąga szybkość z 5dvIII, jak im się razem współgra w słabym świetle - czyli raczej techniczne połączenie niż optyczne ( bo tego spodziewam się na wysokim pułapie - robiłem 5d v2 + 100L i obrazek jest super lecz szybkość AF nie porywa )
pozdrawiam

AMMarshall
31-08-2012, 11:48
Mój 100L wrócił z Żytniej i po wstępnych kilkunastu testowych strzałach wygląda, że wszystko jest cacy!

Żytnia spisała się bardzo OK. Przy okazji dziękuję!
Ekspresowo, po ludzku - umówiłem się telefonicznie, zrobili w jeden dzień.

Matt_K-K
31-08-2012, 19:39
Nie mam 5d mk3, więc nie wypowiem się co do tej konkretnej puszki, natomiast na szybkich puszkach jakie miałem ( 1d mk2n i mk3 ) szkło jakiejś rewelacyjnej szybkości nie miało, ale bardzo wolne też nie było. Nie użyłbym go raczej do sportu ( choć nawet na tym forum są przykłady zdjęć z rajdów samochodowych ), ale do zdjęć ludzi w słabszych warunkach oświetleniowych dawał z tymi puszkami radę spokojnie.

BeatX
02-09-2012, 17:06
nie mam 5d mk3, więc nie wypowiem się co do tej konkretnej puszki, natomiast na szybkich puszkach jakie miałem ( 1d mk2n i mk3 ) szkło jakiejś rewelacyjnej szybkości nie miało, ale bardzo wolne też nie było. Nie użyłbym go raczej do sportu ( choć nawet na tym forum są przykłady zdjęć z rajdów samochodowych ), ale do zdjęć ludzi w słabszych warunkach oświetleniowych dawał z tymi puszkami radę spokojnie.
rotfl :lol:
stary o czym ty wogole piszesz? nie mialo rewelacyjnej szybkosci??
mialem 100L i po przelaczeniu blokady ostrosci od 0,5m do nieskonczonosci smiem twierdzic, ze to jeden z najszybszych jak i nie najszybszy teleobiektyw w systemie canona.
przebieg skali od 0,5m do nieskonczonosci trwal ulamek sekundy.
no chyba, ze ty masz jakas technike fotografowania sportu, ze musisz ostrzyc od 0.3m.. wtedy to sorry, 100L odpada w przedbiegach.. :mrgreen:

wiktor2323
02-09-2012, 17:38
rotfl :lol:
stary o czym ty wogole piszesz? nie mialo rewelacyjnej szybkosci??
mialem 100L i po przelaczeniu blokady ostrosci od 0,5m do nieskonczonosci smiem twierdzic, ze to jeden z najszybszych jak i nie najszybszy teleobiektyw w systemie canona.
przebieg skali od 0,5m do nieskonczonosci trwal ulamek sekundy.
no chyba, ze ty masz jakas technike fotografowania sportu, ze musisz ostrzyc od 0.3m.. wtedy to sorry, 100L odpada w przedbiegach.. :mrgreen:

Podobne doświadczenia. Po włączeniu ogranicznika jakoś nie zauważyłem różnicy z 28/1.8 i 85/1.8 ale ja staram sie robić zdjecia a nie siedzieć ze stoperem..:D A co do Afu z całą skalą to proste- duża skala to i szkło potrzebuje chwili żeby przejechać ;)

Matt_K-K
05-09-2012, 10:48
Chyba źle mnie zrozumieliście. Nie twierdzę, że jest powolny. Jak na obiektyw makro jest bardzo szybki, ale nawet z ogranicznikiem nie może się równać z 85/1.8 jeśli już do niego porównujecie. I zdecydowanie nie jest to jeden z szybszych teleobiektywów Canona. W podobnej cenie na łopatki kładzie go choćby dowolny 70-200L czy 300/4L. Nie jest to moim zdaniem najlepszy wybór do zdjęć "akcji", ale spokojnie można nim sobie poradzić. I nie, nie siedzę ze stoperem ani nie lamentuje "jak to sprzęt przeszkadza mojemu >artyzmowi<" :)

KoArtFoto
07-09-2012, 20:36
witam
mam juz te szkielko i przyznaje ze jest brzytewka ostre i szybkie, dzis robilem BAJA Szczecin - rajd samochodowy i AF spokojnie daje rade z ta puszka ( 5d xxx), ba very very dobrze , cykalem na 0,5-nieskoncoznosc

welury
23-12-2012, 20:57
Kupiłem ten obiektyw. Czytałem w teście tego obiektywu, wykonanego przez "Optyczne", że manualne ostrzenie tym obiektywem jest niemożliwe w zakresie nie makro, z powodu małego skoku na pierścieniu ostrości. Po kupieniu stwierdziłem, że nie ma problemu z ręcznym ostrzeniem do nieskończoności. Po raz drugi stwierdzam, że "Optyczne" mają nierzetelne testy. Pierwszy raz to stwierdziłem w teście 50L, gdzie pisali o słabej ostrości na dużym otworze przysłony. Po kupieniu 50L, okazało się, że jest ostry już od 1,2.

Kuba1
23-12-2012, 21:15
Widocznie macie całkiem różne kryteria oceny. Dla mnie oczywiście cenniejsze są uwagi praktyków. Skoro użytkownik 50L twierdzi, że 100L macro da się ostrzyć manualnie w całym zakresie, to ja się cieszę.

Wesołych Świąt!

welury
23-12-2012, 21:31
Wesołych Świąt!

tryton
06-01-2013, 14:59
Nie neguję przydatności IS w makro, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Z mojego doświadczenia w tej dziedzinie największy problem przy robieniu z ręki nie wynika z pionowego / poziomego drżenia rąk lecz minimalnych ruchów przód / tył, które przy małej GO mają największy wpływ na ostrość zdjęcia.

Ale i tak już chyba podjąłem decyzję, że go kupię, bo z instrukcji 5DmkIII wynika, że więcej wycisnę z AF zastępując starą setkę nową, a przy śledzeniu latającego owada to istotna zaleta.

welury
06-01-2013, 18:58
Bardzo słuszna uwaga trytona. Właśnie minimalne ruchy tył-przód powodują całkowitą nieostrość. I na to jak do tej pory nie widziałem lekarstwa.

tryton
06-01-2013, 19:25
Przydałby się taki IS tył / przód :)

A tak poza tym to widzę, że szkło głównie dyskutowane przez portrecistów, a "makromani" w mniejszości ;)

Mnie jeszcze ostatnio zachęciła do kupna tego szkła możliwość stosowania pierścienia statywowego (a głównie to zamienników bo oryginały drogie). No nic, zbieram kasiorkę.

welury jeśli nie będziesz miał nic przeciwko, to któregoś dnia cię poproszę o spotkanie w plenerze celem wypróbowana szkła...

airhead
06-01-2013, 23:10
Przydałby się taki IS tył / przód :)
a on nie miał mieć nowego hiper IS, który miałby kompensować gibanie się fotografa? inna sprawa, że nie wiadomo, na ile to skuteczne

oskarkowy
07-01-2013, 14:37
A tak poza tym to widzę, że szkło głównie dyskutowane przez portrecistów, a "makromani" w mniejszości ;)

Robiłem tym szkłem jakieś sesje z zegarkami. Rewelacja. I choć to żaden teren, to jednak pełne zastosowanie makro. Sprawdza się znakomicie. No i oczywiście przestrzeliłem nim przy okazji trochę portretów. Mówiąc wprost: tyle, co to szkło daje szczegółu, to mi się ani trochę nie chce retuszować.

olek.tbg
07-01-2013, 14:49
Ja mam zawsze pozytywne zaskoczenie gdy przechodzę do ostrzenia w lightroomie - ostrzyć praktycznie nie muszę ;)

tryton
07-01-2013, 19:33
a on nie miał mieć nowego hiper IS, który miałby kompensować gibanie się fotografa? inna sprawa, że nie wiadomo, na ile to skuteczne

Z tego co pamiętam, to IS miał niwelować drgania w płaszczyźnie matrycy oraz drgania "obrotowe", natomiast nie drgania prostopadłe do płaszczyzny matrycy (tył-przód). Ale mogę się mylić, więc poprawcie mnie jeśli bluźnię.

horak
07-01-2013, 20:37
IS w tym modelu ma niwelować z punktu widzenia fotografującego drgania góra-dół oraz lewo-prawo a nie przód-tył.
Ps. To szkło jest naprawdę mega fajne.

welury
15-01-2013, 20:06
welury[/B] jeśli nie będziesz miał nic przeciwko, to któregoś dnia cię poproszę o spotkanie w plenerze celem wypróbowana szkła...

Najwcześniej jak skończy się zima czyli na przedwiośniu.

tryton
15-01-2013, 20:41
Lub później nawet, bo na razie się otrząsam po zakupie piątki :D

Flores
15-01-2013, 23:35
Pomimo, że obiektyw jest wspaniały optycznie to mam mały z nim problem. W sumie to nie do końca problem bo nic nigdy poważnego się nie działo, chodzi tylko o akustykę. Wszystko działa jak należy przy pracy IS, tylko od czasu do czasu przy wyłączaniu stabilizacji coś w obiektywie potrafi chrupnąć. Czy to jest normalne przy tym układzie czy mogę się martwić, że stabilizacja zaraz wyzionie ducha?

arrow
16-01-2013, 01:46
Ta hybrydowa stabilizacja chyba juz tak ma

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

adawro
28-02-2013, 00:50
Potwierdzam...
Przy ustawieniu na manualu stałych parametrów ekspozycji, ustawieniu aparatu w stałej odległości od jasnej ściany uzyskujemy jaśniejsze zdjęcie przy ostrzeniu na nieskończoność i wyraźnie ciemniejsze przy ustawianiu odległości minimalnych.

Przy zaglądaniu do obiektywu podczas wyraźnie widać że obiektyw ma dwie przysłony. Jedna (umieszczona bardziej z przodu) jest "sterowana" pierścieniem ogniskowania (listki zaczynają się przymykać w momencie zmniejszania skali odległości, pop przekroczeniu wartości ok. 0,8m) i zaś druga (umieszczona głębiej) jest sterowana przez body jak każda "normalna" przysłona ;)

Ktoś wie do czego jest ta "dodatkowa przysłona" sterowana pierścieniem ostrości?
Podejrzewam , że do niwelowania winietowania lub zmniejszania aberracji?

arrow
28-02-2013, 00:58
Lub ma to zwiazek z fotografia macro

adawro
01-03-2013, 08:51
Lub ma to zwiazek z fotografia macro

No to na pewno bo np w EF 100 2.8 USM MACRO na diagramie też widzę dwie przysłony "main aperture" i "sub aperture"
ale nadal nie wiem na czym ten związek polega.

arrow
01-03-2013, 11:45
Nie sadze aby ktos to rozgryzl trzeba bedzie na google poszukac odpowiedzi

tryton
01-06-2013, 13:26
Moje pierwsze wrażenia po pierwszych plenerach z tym szkłem (w porównaniu do nie L):
- stabilizacja super sprawa przy zdjęciach makro z ręki (choć ruchów przód - tył nie niweluje, to i tak pomaga) :)
- rozbicie AF na 3 tryby niestety na razie bardziej mi komplikuje życie niż upraszcza :(
- poza tym to raczej standardowo jak inni: ostry, fajny, wygodny itp.

tryton
15-11-2013, 22:11
Po pierwszym sezonie jestem zadowolony. Ale ciekawostka - do portretu to on mi nie do końca pasuje (chodzi o ogólny niemierzalny efekt). Tyle, że ja go do makro kupiłem, więc wszystko jest ok.

zdebik
21-11-2013, 01:15
Pomimo, że obiektyw jest wspaniały optycznie to mam mały z nim problem. W sumie to nie do końca problem bo nic nigdy poważnego się nie działo, chodzi tylko o akustykę. Wszystko działa jak należy przy pracy IS, tylko od czasu do czasu przy wyłączaniu stabilizacji coś w obiektywie potrafi chrupnąć. Czy to jest normalne przy tym układzie czy mogę się martwić, że stabilizacja zaraz wyzionie ducha?

U mnie to wygląda tak:

http://youtu.be/fXV5y7A0Wt4

Kiedyś o tym pisałem ale zostałem wyśmiany, że niby za dobry mam słuch :). W sobotę pojadę oddać go na serwis w sumie obiektyw mam jakieś 5 miesięcy i już nie mogę słuchać tych zgrzytów przy włączeniu i wyłączeniu is'a.

ARN
21-11-2013, 01:20
Panowie
Weźcie wyluzujcie. Ten model tak ma. Miałem go przez 3 miesiące i tak się zachowywał
Chyba nie mieliście w swoim arsenale 70-200 f4 IS. ten to dopiero hałasuje

Kuba1
21-11-2013, 02:25
U mnie to wygląda tak:
[..]W sobotę pojadę oddać go na serwis w sumie obiektyw mam jakieś 5 miesięcy i już nie mogę słuchać tych zgrzytów przy włączeniu i wyłączeniu is'a.Nie ma sensu serwisować - tak ma być.

Panowie
Weźcie wyluzujcie. Ten model tak ma. Miałem go przez 3 miesiące i tak się zachowywał[...]
Dokładnie - mam drugi egzemplarz i ta stabilizacja po prostu tak pracuje. Z resztą, było już gdzieś tu pisane o tym. W anglojęzycznych wynikach wyszukiwania, to nawet nie trzeba klikać w odnośniki - wystarczą nagłówki..

A obiektyw znakomity. Co do portretów - sprawdźcie go w plenerze..

Selena
23-11-2013, 16:54
To moje pierwsze i ... jedyne szkło z IS.
Z perspektywy czterech lat:!: - nadal spisuje się świetnie, IS działa jak należy(w ogóle go nie zauważam), obrazek bardzo ładny.
Ciągle pozostały mi dwa szkła w podobnym zakresie tzn. 100L i 85/1,8. IS nie zastąpi światła i odwrotnie:D

tryton
23-11-2013, 18:38
Selena czemu nie wrzucasz zdjęć z tego makro w dziale przyrodniczym? Kiedyś pamiętam, że motyli miałaś sporo.

jmj
08-12-2013, 20:29
Witam,
mam pytanie do osób, które zauważyły dziwne odgłosy (skrzypienie, stuknięcia po wyostrzeniu - rozmowa z wątku z 2010 roku) - czy wasze obiektywy funkcjonowały/funkcjonują poprawnie pomimo wydawanych dzięków, czy może wpłynęło to jakoś na działanie obiektywów? Mój niestety z tych głośnych i mam obawy czy aby da radę ....

adawro
08-12-2013, 20:43
Mam tą 100-kę i tak właśnie w niej jest. Często IS rusza z głośnym skrzypnięciem albo stukiem.

tryton
08-12-2013, 21:15
Ja też potwierdzam, że tak ma być. Zgrzyt, stuk i wszystko ok :)

Selena
08-12-2013, 23:37
Selena czemu nie wrzucasz zdjęć z tego makro w dziale przyrodniczym? Kiedyś pamiętam, że motyli miałaś sporo.
Z różnych powodów fotografia, szczególnie macro, nieco ucierpiała w ostatnich latach. Coś tam robiłam, ale... wierzę, że najbliższy sezon wreszcie będzie udany.

jmj
09-12-2013, 11:09
Mam tą 100-kę i tak właśnie w niej jest. Często IS rusza z głośnym skrzypnięciem albo stukiem.

Ja też potwierdzam, że tak ma być. Zgrzyt, stuk i wszystko ok :)

dzięki za uspokojenie

Thomason2005
09-12-2013, 12:00
Również potwierdzam chrupanie IS w słabych warunkach oświetleniowych. Początkowo myślałem, że dostałem walnięty egzemplarz. Pojechałem nawet do sklepu, aby sprawdzić inny. Podpiąłem i bez żadnych dźwięków. Podpiąłem swój - i też wszystko ok. Wniosek...wszystko zależy od ilości światła. Jak kiepskie warunki, to i zaczyna działać na najwyższych obrotach.