PDA

Zobacz pełną wersję : eTTL + Pocket Wizard

Strony : [1] 2 3

temol
16-02-2009, 19:19
Hej

Pocket Wizard wypuscil nowe zabawki - FlexTT5 oraz MiniTT1
http://strobist.blogspot.com/2009/02/pocketwizard-flextt5-and-minitt1-full.html
http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/36/TT1-C/
Wyglada na to, ze w koncu z oblsuga ttl. Konfiguracja przez USB.

T.

przemja
17-02-2009, 03:48
no zapowiada sie nieźle, tylko na razie nie ma wersji europejskiej, brak pelnej kompatybilnosci z 5Dmk ii i nie wiadomo, czy działaja manualne ustawienia sterowane bezprzewodowo (mam nadzieje, ze tak). no i ciekaw jestem ceny w polsce...

Kacpeeeer
17-02-2009, 16:34
http://www.youtube.com/watch?v=831L0RvFd2Y
dość interesująca sprawa

maciekw
18-02-2009, 01:45
Prośba do znających angielski-czy te nowe Pocket Wizardy przenoszące TTL działają z dotychczasowymi Plus II i MultiMaxami?

wojkij
18-02-2009, 02:22
Tak, w instrukcji chwalą się że będą one kompatybilne z wszystkimi wcześniejszymi modelami.

merger
18-02-2009, 02:40
no zapowiada sie nieźle, tylko na razie nie ma wersji europejskiej, brak pelnej kompatybilnosci z 5Dmk ii i nie wiadomo, czy działaja manualne ustawienia sterowane bezprzewodowo (mam nadzieje, ze tak). no i ciekaw jestem ceny w polsce...

wydaje mi sie, ze moze nie byc juz rozgraniczenia na wersje eu i usa. czestotliwosci w koncu wybierasz na komputerze i wgrywasz na dwa programy, ktore masz pod C1 i C2 w nowych pocketach.
kompatybilnosc pewnie bedzie w dalszych upgrade'ach.
sterowanie bezprzewodowe, to pewnie tylko z poziomu body w momencie, gdy lampy i body to obsluguja, czyli od 40d wzwyz i lampy od EXII.

maciekw
18-02-2009, 02:51
Ciekaw jestem jak ceny....

wojkij
18-02-2009, 03:17
Pewnie trochę więcej niż multimaxy - nie na kieszeń człowieka zarabiającego w złotówkach :p

micles
03-03-2009, 18:23
W końcu bezprzewodowa obsługa lamp z prawdziwego zdarzenia (40d+ i exII i konfiguracja lampy z poziomu puchy - istne marzenie :D)

Jarek Sikora
09-03-2009, 13:52
Miałem okazję pobawić się tymi nowymi zabawkami przez 30 minut dosłownie. Zostałem poproszony (pod karą śmierci) nie opowiadać o tym publicznie, więc nie mogę tu nic napisać.

Ale jeśli ktoś umiera z ciekawości, to niech się zgłosi (wolałbym kontakt przez forumularz na www.StudioWPlecaku.pl (http://www.studiowplecaku.pl/kontakt/), to ten śledzę na bieżąco i mogę szybko reagować. Ale można też się ze mną w tej sprawie skontaktować na PM - z góry przepraszam za ewentualną zwłokę.

PS. Ani nie jestem profesjonalistą, ani nie miałem czasu żeby się przygotować do testów, więc siłą rzeczy moje wrażenia są niepełne, ale powiem jedno. Z tymi małymi zabawkami można zwiększyć (zmniejszyć?) czas synchronizacji nawet do 1/500, co sprawdziłem.

MMM
25-03-2009, 21:12
Podnieciłem się :cool:. Gdzie i za ile można w PL kupić MiniTT1 do Canona?

Elmarqo
25-03-2009, 21:43
Podnieciłem się :cool:. Gdzie i za ile można w PL kupić MiniTT1 do Canona?

Q: When will Canon ControlTL radios be available to buy? Where can I
purchase? What dealer will have them first?

A: In the USA, the MiniTT1 and FlexTT5 for Canon will be available to
purchase from many popular dealers by mid-March. Check with
your favorite dealer for availability. Due to the unprecedented
response of these products, we are unable to predict which dealers
will have shelf stock for any length of time. We are making every
effort to “fill the pipe.”

Canada will see the Canon product next after we resolve a testing
issue for Canadian regulatory requirements. Other US/FCC/IC
countries will follow.

CE Canon product is due out Q2/2009. CE Nikon product will be
out a few weeks after US/FCC Nikon product is launched.

trampek
25-03-2009, 22:21
to znam juz swoj kolejny wydatek:)

jacek220
25-03-2009, 22:31
Ciekawe czy będzie się zachowywał podobnie jak kabelek przenoszący wszystko?
Jeśli tak to będzie można go zastosować do jednej lampy a ta połączy się z innymi przy pomocy Canonowskiego błysku bezprzewodowego.

dark4blade
25-03-2009, 22:37
Proszę mi powiedzieć czy dobrze zrozumiałem: Mini to jest tylko nadajnik, a flextt5 jest nadajniko-odbiornikiem? Bo chyba to jest główna różnica, z tego co wyczytałem przy swoich znajomościach angielskiego :D, czy jest jeszcze coś ważnego?

Elmarqo
25-03-2009, 22:51
Proszę mi powiedzieć czy dobrze zrozumiałem: Mini to jest tylko nadajnik, a flextt5 jest nadajniko-odbiornikiem? Bo chyba to jest główna różnica, z tego co wyczytałem przy swoich znajomościach angielskiego :D, czy jest jeszcze coś ważnego?

Dokładnie tak

kucza21
25-03-2009, 23:13
No nie no ten nadajnik to podstawowy zakup jak dla mnie ! Już mnie irytuje robienie zdjęć z czasami 1/200 przy 200mm, a od lampy człowiek się uzależnił :/

jacek220
25-03-2009, 23:28
Ciekawe czy jest kompatybilny ze starymi modelami?
Oczywiście tylko w sensie podstawowego wyzwalania :)

micles
25-03-2009, 23:30
Piszą wszędzie, że jest.

Elmarqo
25-03-2009, 23:38
Mam zamiar kupić taki zestawik w Adoramie. Zastanawiam się tylko czy wyślą do Europy wersję, która na razie nie jest przeznaczona na rynek europejski. Nie chcę czekać do 2 kwartału...

jacek220
25-03-2009, 23:56
http://www.pstryk.pl/details:8826/pocketwizard+flextt5+transciever

Elmarqo
26-03-2009, 00:47
http://www.pstryk.pl/details:8826/pocketwizard+flextt5+transciever

Pewnie wywalą taką cenę, że i tak będzie opłacało się kupić w USA...

wojkij
26-03-2009, 00:59
200$ - ładnie, u nas pewnie będą zdzierać z 1000pln...

borkomar
04-04-2009, 12:26
200$ - ładnie, u nas pewnie będą zdzierać z 1000pln...
200$ to chyba za jedną sztukę a nie za komplet 2 (na body i lampę).
Ciekaw jestem jak to wypada w porównaniu Radio Popper'a.

wojkij
04-04-2009, 22:28
Najzwyklejsze pockety kosztują u nas 800zł sztuka więc tak czy inaczej cena w usa jest zachęcająca.

takedi
05-04-2009, 20:02
Witam,
mój pierwszy post na tym forum aczkolwiek czytam od hoho... i nie jestem nowy w fotografii, natomiast co do TT1 i TT5 to kontaktowałem się ze pstrykiem jakiś czas temu i szacunkowa cena na naszym rynku jaką wtedy podali za komplet, przy obecnym kursie euro wypadałaby w granicach 2.300 PLN więc troszkę drogo, ale ja już się szykuję...:)

macgyver9
14-04-2009, 14:32
Miałem okazję pobawić się tymi nowymi zabawkami przez 30 minut dosłownie. Zostałem poproszony (pod karą śmierci) nie opowiadać o tym publicznie, więc nie mogę tu nic napisać.

trochę czasu już minęło, tu i tam się pojawiają opisy, może i Ty napiszesz parę słów. Chyba teraz już można ;).

grzegorzki
22-04-2009, 07:20
trochę czasu już minęło, tu i tam się pojawiają opisy, może i Ty napiszesz parę słów. Chyba teraz już można ;).

Brak odpowiedzi.
Chyba egzekucja juz sie odbyla :shock:

jacek220
22-04-2009, 16:52
Załatwili go za samo pochwalenie się że miał w rękach ;)
Oni czyli układ - bracia by wiedzieli kto :P

Jarek Sikora
28-04-2009, 20:49
Żyję, żyję... Dzięki za troskę :)

Oto moja recenzja (choć słowo 'recenzja' użyte jest tu na wyrost).

Uwaga. Tekst pisany bardzo dawno temu, więc może się zużył. Niestety nie mam czasu go poprawić/uaktualnić, ale wiem, że nawet w takim stanie jest lepszy niż żaden.

Być może będę miał komplet (znajomi lecą do USA pod koniec maja) to coś jeszcze napiszę.

A bieżące ceny (w USA) można sprawdzić na amazon.com.

---------------

Miałem okazję założyć nowe PocketWizardy na aparat i pobawić się nimi przez kilkadziesiąt minut, więc słowo 'test' jest tu chyba nie na miejscu. I jeszcze jedna uwaga. Egzemplarze były przedprodukcyjne, więc spodziewam się, że wszystkie bugi w oprogramowaniu (o czym za chwilę) zostaną usunięte zanim produkt trafi do sprzedaży.

A więc po kolei. PocketWizardy (jeszcze raz powtórzę: egzemplarze przedprodukcyjne) wydawały mi się niestabilne i na samym początku trudno je było zmusić do odpalenia lampy. Być może była to moja wina, bo na nadajniku jest podejrzany przycisk z napisem Learn, którego nie przycisnąłem. Być może właśnie dlatego miałem początkowe kłopoty z odpaleniem lampy. Ale gdy już zaskoczyła, to nie było problemu.

Na samym początku zainteresowała mnie możliwość sterowania mocą lampy (kompensacją mocy błysku). Sterowanie mocą lampy założonej na aparat jest banalne: wszystkie przyciski i kółka są w zasięgu ręki. Jak jednak sterować mocą lampy, gdy ta jest w drugim końcu pokoju?

Pierwsza myśl: ustawienia w menu aparatu. Zadziałało, co mnie zdziwiło, bo gdy lampa jest założona na aparat, to zmiana w menu aparatu nie zmienia mocy lampy (przynajmniej na zestawie Canon 20D i EX430). Uwaga! Tu mogę się mylić, bo nie używam TTLa na codzień i nie mam przy sobie aparatu, żeby to zweryfikować, ale tak podpowiada mi pamięć.

Nie doszedłem niestety do trybu ręcznego ustawiania mocy lampy. Być może, że jest taka możliwość, ale ja jej nie odkryłem.

PocketWizard obiecuje też, że będzie można podnieść czas synchronizacji aparatu. Z moich prób wynika, że z 1/250 czas synchronizacji zmniejszył się do 1/320, a gdy skręciłem na 1/500 czy 1/1000 dół klatki był nienaświetlony. Obszar nienaświetlony był znacznie mniejszy niż przy lampie założonej bezpośrednio na aparat, co wskazuje na to, że faktycznie PocketWizard skraca czas synchronizacji. Z tego co się dowiedziałem będzie można skalibrować nawet 1/1000, ale to tylko spekulacje.

Nie jestem też pewny co do trybu wysokiej synchronizacji (znaczek H z piorunkiem). Czasem ten znaczek pojawiał sie w wizjerze aparatu (po przełączeniu na czasy krótsze niż 1/250), a czasami nie. Dziwna sprawa, ale znowu mogę winę zrzucić na przedprodukcyjne egzemplarze.

Próbowałem także nowym Pocket Wizardem wyzwalać stare modele i nie było problemu.

Nie podobało mi się, że mniejszy nadajnik działa na dziwne, płaskie bateryjki. Lubię mieć wszystko zasilane na akumulatory AA, bo wtedy nie muszę mieć przy sobie różnych zestawów baterii. A naładowane akumulatory AA i tak mam zawsze przy sobie (zasilają lampy).

Jak się dowiedziałem nowe PocketWizardy będą dostępne najpierw dla Canona i w wersji z częstotliwościami amerykańskimi (koniec marca 2009???), a dopiero później dla Nikona i jeszcze później w wersji z częstotliwościami europejskimi.

Ceny nowych PocketWizardów będą wyższe o 10% do 20% wyższe niż starych modeli, ale to tylko plotka.

Kabu
29-04-2009, 17:43
Wybaczcie moje być może banalne pytanie ale o co chodzi z tymi częstotliwościami europejskimi? Czy to oznacza że jak sprowadzę sobie wersję z US to te urządzenia nie będą tu działać albo ktoś mi zabroni ich używania?

trampek
29-04-2009, 17:50
Wybaczcie moje być może banalne pytanie ale o co chodzi z tymi częstotliwościami europejskimi? Czy to oznacza że jak sprowadzę sobie wersję z US to te urządzenia nie będą tu działać albo ktoś mi zabroni ich używania?

dostaniesz mandat za zaklocanie eteru i 6 miesiecy zakazu robienia zdjec z lampa bez mozliwosci odwolania

Elmarqo
29-04-2009, 17:57
Nowe Pockety już są dostępne. http://www.bhphotovideo.com/c/shop/8480/Slaves_Accessories_Radio_Slaves.html. Polecam przeczytanie opinii użytkowników (2); są trochę odmienne :).

Kabu
29-04-2009, 18:20
dostaniesz mandat za zaklocanie eteru i 6 miesiecy zakazu robienia zdjec z lampa bez mozliwosci odwolania

Dzięki trampek za wyjaśnienie,brzmi to na prawdę groźnie.

macgyver9
30-04-2009, 09:07
Polecam przeczytanie opinii użytkowników (2); są trochę odmienne :).

Czytałem je oraz opinię Jarka. Wiem już nie wystarczą mi te stare PW, zamówię chyba w którymś sklepie w usa, i tak wyjdzie z przesyłką taniej niż u nas. A że wersje us będą to mi nie przeszkadza, i tak działają. :)

Kabu
30-04-2009, 17:57
Ja też chętnie bym kupił w USA ale jak mam dostać mandat za zakłócanie eteru jak to napisał trampek to wolę nie ryzykować.

micles
30-04-2009, 19:00
Na serio jest coś takiego? Ilu policjantów zajmuje się tego rodzaju przestępstwami?

Kabu
30-04-2009, 19:38
Nie mam pojęcia, jak na razie mieszkam w Irlandii, w niektórych przypadkach jest zacofanie w stosunku do Polski a innych zaś Polska jest daleeeko.

blum
30-04-2009, 20:02
hehe
jesli chodzi o czestotliwosci i ich naruszanie to kiedys zajmowal sie tym PAR (Panstwowa Agencja Radiokomunikacyjna), dzis jest to chyba UKE ale szczerze watpie w jakies problemy z ich strony chyba, ze pojdzie sie do nich i oznajmi w okienku, ze sie posiada i uzywa czegos co jest niedozwolone u nas. Policja? Oni w ogole zajmuja sie czyms takim? Jak sprawdza czestotliwosc? Nawet jakby mieli skaner czestotliwosci to musialbys "wyzwolic lampe na bulb" zeby to znalezli :> Poza tym jest to IMHO zbyt mala moc i zbyt krotki impuls aby ktokolwiek sie do tego przyczepil.

jacek220
01-05-2009, 09:30

Niektórzy nie zrozumieli żartu chyba :P

trampek
01-05-2009, 10:04

eee. ludziska zartowalem... moze za malo emot......

piast9
01-05-2009, 10:12
Z UKE nie jest tak znów do śmiechu.

Po pierwsze urządzenie pracujące na nielegalnych częstotliwościach może zakłócać pracę innych urządzeń. A u nas okolice 340 MHz to jest zdaje się telewizja naziemna. Komuś tv będzie źle odbierał, zawoła fachowca od anteny, ten stwierdzi zakłócenia, da cynk UKE.

Wiem również, że przynajmniej w czasach PAR, środowisko elektromagnetyczne było regularnie skanowane w poszukiwaniu nielegalnych nadajników. Może to nadal działa?

No i jest druga strona medalu. Zabaweczka może nie działać dlatego, że w mieście na tej częstotliwości nadaje tv i zakłóca pracę pocket wizarda.

wojkij
01-05-2009, 11:47
Ale miejcie litość, mówicie o drobiazgu wielkości pudelka od papierosów zasilanym dwoma bateriami r6. Faktycznie musi to generować zakłócenia niczym rosyjski satelita szpiegowski... :mrgreen:

arturs
01-05-2009, 12:48
Z UKE nie jest tak znów do śmiechu.
Po pierwsze urządzenie pracujące na nielegalnych częstotliwościach może zakłócać pracę innych urządzeń. A u nas okolice 340 MHz to jest zdaje się telewizja naziemna. Komuś tv będzie źle odbierał, zawoła fachowca od anteny, ten stwierdzi zakłócenia, da cynk UKE.
Wiem również, że przynajmniej w czasach PAR, środowisko elektromagnetyczne było regularnie skanowane w poszukiwaniu nielegalnych nadajników. Może to nadal działa?

No i jest druga strona medalu. Zabaweczka może nie działać dlatego, że w mieście na tej częstotliwości nadaje tv i zakłóca pracę pocket wizarda.

Ale miejcie litość, mówicie o drobiazgu wielkości pudelka od papierosów zasilanym dwoma bateriami r6. Faktycznie musi to generować zakłócenia niczym rosyjski satelita szpiegowski... :mrgreen:

Miałeś z nimi do czynienia ? Ja miałem - Od czasów PIR poprzez PAR, URTiP do obecnego UKE - w poprzedniej firmie za podobną rzecz jakieś 10 lat temu sprawa skończyła się w sądzie i to bynajmniej nie uniewinnieniem czy niską szkodliwością społeczną itp. Mam tam paru znajomych krótkofalowców, kontrolują firmę w której pracuję około 3 razy do roku bo parę sieci radiowych mamy.. Pasmo jest w miarę często skanowane - ale główny nacisk właśnie położony jest na zwalczanie zakłóceń - w Kielcach (więc i i gdzie indziej też) właśnie w paśmie "amerykańskim" chodzi sporo radiopowiadomień, autoalarmów z sygnalizacją do właściciela w breloczku i czego tam jeszcze.. i pod tym kątem pasma są pilnowane.. dodatkowo część amerykańskich urządzeń działa w paśmie 450mhz gdzie u nas działają dawne Centertele..
Ogólnie wracając do tematu wątku problemu nie będzie dopóki nie wleziesz komuś "w pasmo" i nie będziesz tego robił często (typu użytkowanie w studio w konkretnym miejscu i zakłócanie jakiejś "babci" TV Trwam ;) ) - bo jak ktoś się poskarży to jestem dziwnie pewien że znajdą takiego delikwenta bo naprawdę siedzą tam "łebscy" ludzie którzy na tym zęby zjedli..
Do tego jest właśnie druga strona o której pisze Piast9 - kupisz będzie śmigać.. po czym albo nie będzie działać bo coś na tym paśmie będzie legalnie działać - a na 350 MHz może legalnie pracować jeszcze trochę urządzeń, jeszcze może być coś koło 890 MHz - u nas GSM na tym pracuje, w stanach chyba trochę wyżej - nie chciałbyś chyba żeby np. w urządzeniu w szpitalu czy karetce dzięki takiemu PW coś się spieprzyło i zaczęło np. błędnie coś pokazywać itp.

więc akurat w tych tematach to nie można mówić, że co to taki drobiazg zasilany dwoma paluszkami r6 wielkości paczki fajek może zrobić.. bo o ile pamiętam to PW ma zasięg do 500m.. a zagwarantujesz że w takim promieniu nic nie pracuje na tych kanałach?

Pozdrawiam

trampek
24-06-2009, 12:39
Ma juz ktos?
Ja bede mial za pare dni juz u siebie. Kupilem 2xflextt5.
napisze cos za dwa tygodnie.
ogladalem tez:

http://www.youtube.com/user/TriCoastPhoto

tylko na starym fw i nie dizalal z 5d2.
Propper zwyciezyl.

z najnowszym FW wystepuje nastepjacy problem:

SPECIAL NOTE:
5D Mark II Aperture. Due to special trigger timing considerations for this camera, some lenses will experience frame clipping
(hard lines or dark frames in the image caused by the shutter getting “caught” by the ) at mid to narrower aperture settings.
Larger maximum aperture lenses like f:1.4 or f:1.2 models are most affected and may start to see flash clipping as early as f:5.6.
Lenses with a widest aperture of f:3.5 to f:5.6 may not experience clipping until stopped down to f:22 or narrower. If there is
no flash on top of the ControlTL transmitter in the shoe of the 5D Mark II, results will be somewhat better (~1 f-stop narrower
will work). This aperture issue does not affect any other camera we have tested. Please test each of your lenses across the full
range of f-stops to be sure you understand the limitations.

kjoanna
25-06-2009, 21:33
Ma juz ktos?
Ja bede mial za pare dni juz u siebie. Kupilem 2xflextt5.
napisze cos za dwa tygodnie.

A gdzie kupiles?:)

Czekamy na recenzje :D

trampek
25-06-2009, 21:40
A gdzie kupiles?:)

Czekamy na recenzje :D

usa. cicho:)

kjoanna
25-06-2009, 21:44
usa. cicho:)

Czyli 344.0 MHz, tak?

W BH czy moze gdzies gdzie jest jeszcze taniej? :)

trampek
25-06-2009, 21:48
Czyli 344.0 MHz, tak?

W BH czy moze gdzies gdzie jest jeszcze taniej? :)

Nie ma za bardzo wyboru . albo bh albo amazon.

http://www.amazon.com/Pocket-Wizard-FlexTT5-Transceiver-Canon/dp/B001TANZ0W/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=photo&qid=1245837490&sr=1-1

wogole dziewne sie rzeczy z dosteopnoscia sprzetu foto do canona na ziemi dzieja...
Chcialem kupic w pstryku to sie sezon pewnie wczesniej skonczy...

kjoanna
25-06-2009, 22:09
Nie ma za bardzo wyboru . albo bh albo amazon.

http://www.amazon.com/Pocket-Wizard-FlexTT5-Transceiver-Canon/dp/B001TANZ0W/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=photo&qid=1245837490&sr=1-1

wogole dziewne sie rzeczy z dosteopnoscia sprzetu foto do canona na ziemi dzieja...
Chcialem kupic w pstryku to sie sezon pewnie wczesniej skonczy...

Dzieki za info.

Widze ze jest tam zestaw PW flexTT5 + mini TT1 + 580 II za 792 dolki, kuszaca cena.
EDIT: na BH cena podobna wiec zadna to rewelacja ;)

I tu pytanie laika: lepiej kupic dwa fexTT5 czy flexTT5 i miniTT1?
Prosze mi to wytlumaczyc jak krowie na rowie bo nie znam sie na swietle blyskowym a tym bardziej na wyzwalaniu :oops:

trampek
25-06-2009, 22:30
Dzieki za info.

Widze ze jest tam zestaw PW flexTT5 + mini TT1 + 580 II za 792 dolki, kuszaca cena.
EDIT: na BH cena podobna wiec zadna to rewelacja ;)

I tu pytanie laika: lepiej kupic dwa fexTT5 czy flexTT5 i miniTT1?
Prosze mi to wytlumaczyc jak krowie na rowie bo nie znam sie na swietle blyskowym a tym bardziej na wyzwalaniu :oops:

Przeczytalem ostatnio cala isntrukcje wiec czuje sie wywolany do tablicy.
flex ma odbiornik i nadajnik jest w zasadzie w tej samej cenie wiec nie wiem po co komu mini... flex jest na AA, mini na jakies custom ( napisamne jest w manualu ze trzyma houndred of hours ale wole miec taka bateie ktora kupie w kazdym kiosku.
Dalej: majc 4 flexy ( a po testach mam zamiar dokupic jescze dwa) mam 2 zestawy oddzielne lub 1+3. przy dwoch mini mam dwa zestawy ale nie mam 3+1..
wiem ze mozna miec jeden mini i 3 flexy ( tez beda dwa zestawy) ale roznicy cenowej prawe zadnej nie ma wiec nie do konca dla mnie mini jest uzasadniony

No chyba ze o czyms nie wiem . dlatego najpierw potestuje...

micles
25-06-2009, 23:10
Może dlatego, że jest mini?

kucza21
25-06-2009, 23:39
Czy ktos wie czy bedzie dzialala to z normalnymi pocket wizardami ?

micles
25-06-2009, 23:40
Pisali że będzie. Obcokrajowi testerzy pisali że działa.

jacek220
26-06-2009, 08:55
Może dlatego, że jest mini?
To pewnie jest sensowne uzasadnienie jak się z tym chodzi np po górach...

trampek
26-06-2009, 10:44
To pewnie jest sensowne uzasadnienie jak się z tym chodzi np po górach...

w jakim sense? wielkosciowym. dajcie spokoj flex troskze wiekszy ale mysle ze to roznica znikoma znowu

micles
26-06-2009, 11:05
"W górach każdy gram ma znaczenie" :D:D

trampek
26-06-2009, 11:11
"W górach każdy gram ma znaczenie" :D:D

Weight (with batteries) 2.3 oz (65 grams) vs 5.4 oz (153 grams)
Zamiast bokserek wez spidery na tylek i bilans wagowy bedizesz mal rowny:)

micles
26-06-2009, 11:59
Weight (with batteries) 2.3 oz (65 grams) vs 5.4 oz (153 grams)
Zamiast bokserek wez spidery na tylek i bilans wagowy bedizesz mal rowny:)A co zrobić jak już wziąłem spidery? Żartuję no, sam kupowałbym tylko flexyTT5.

trampek
26-06-2009, 12:00
A co zrobić jak już wziąłem spidery?

odpwowiedz sama sie na usta nasuwa:)

kjoanna
26-06-2009, 23:44
Przeczytalem ostatnio cala isntrukcje wiec czuje sie wywolany do tablicy.
flex ma odbiornik i nadajnik jest w zasadzie w tej samej cenie wiec nie wiem po co komu mini... flex jest na AA, mini na jakies custom ( napisamne jest w manualu ze trzyma houndred of hours ale wole miec taka bateie ktora kupie w kazdym kiosku.
Dalej: majc 4 flexy ( a po testach mam zamiar dokupic jescze dwa) mam 2 zestawy oddzielne lub 1+3. przy dwoch mini mam dwa zestawy ale nie mam 3+1..
wiem ze mozna miec jeden mini i 3 flexy ( tez beda dwa zestawy) ale roznicy cenowej prawe zadnej nie ma wiec nie do konca dla mnie mini jest uzasadniony

No chyba ze o czyms nie wiem . dlatego najpierw potestuje...

Dzieki Trampek.
Jak juz bedziesz je mial to daj znac jak to sie sprawuje.
Pozdrawiam

trampek
01-07-2009, 23:03
MAM ! !! ! <LOL> czytam instalue i updejtuje. Pierwsze strzaly najprawdopodobniej jutro.
PS. Wieksze niz myslalem:)

arturs
01-07-2009, 23:12
MAM ! !! ! <LOL> czytam instalue i updejtuje. Pierwsze strzaly najprawdopodobniej jutro.
PS. Wieksze niz myslalem:)

no nie.. jak już się pochwaliłeś to przecież nie po to żebyśmy czekali :mrgreen:

trampek
01-07-2009, 23:15
samo pojechalem opdebrac od kuriera:) nie moglem sie doczekac. facet nie mogl uwierzyc. o 22giej bylem u niego. czytam jessze "kłik gajd" i odpalam...

aardvark
02-07-2009, 00:32
Widze, ze Polamer sie spisal :) Daj znac czy oclili zli ludzie :)

trampek
02-07-2009, 00:40
no duty. kurcze siedzie nad tym i nie moge rozgrysc. trudniejsze niz myslalem.

trampek
02-07-2009, 01:40
Uwaga dla przyszlych poziadaczy: jest to jeden z niewielu sprzeow w moim zyciu ktorego bez instrukcji bym nie łyknał. Dodam iz uwazam sie za takiego co pojmuje techniczne rzeczy ( 1dmk3 zjadlem wsyzstkie funkcje w 20min bez manuala.)
Zaczynam rozgryzac zabawke. Nie jest taka trudna ale niektore zachowania bez instrukcji ciezko zrozumiec. pare probnych blyskow i widze ze dziala:)
Wiecej szczegolow jak pojde w teren otwarty.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Widze, ze Polamer sie spisal :) Daj znac czy oclili zli ludzie :)

TEraz patrze na podpis pod avatarem i jesli sie nie myle to DZIEKI STARY :)

Vitez
02-07-2009, 21:04
Prosiłbym nie robić sobie z forum bloga. Kupiłeś, poczytaj, potestuj, za dzień, dwa zamieść podsumowanie. Z góry dziękuję.

arturs
03-07-2009, 15:25
Vitez -no i co zrobiłeś - wystraszyłeś kolegę a wszyscy czekają na jakiś opis czy to działa i jak...

Vitez
03-07-2009, 23:08
Dzień, dwa jeszcze nie minęły :p .

Loram
10-07-2009, 13:33
no i się chłopak wystraszył i nie napisze jak mu to działa... ech.

Wats0n
10-07-2009, 13:50
Kumpel padł ofiarą tego ustrojstwa.
W sensie - zakup PW pociągnął za sobą konieczność nabycia EX580II, bo z Metzem 58 pan czarodziej się nie polubił :)

wojkij
10-07-2009, 14:09
Wiadomo kiedy mniej więcej będzie dostępna wersja eu nowych pocketów?

Bachman
16-07-2009, 12:59
moze zrzuta i zakup grupowy z US? nie bardzo wiem jak to zorganizować ale jak ktoś by sie podjal to ja jestem chętny na 3 flexy

trampek
16-07-2009, 13:05
Kumpel padł ofiarą tego ustrojstwa.
W sensie - zakup PW pociągnął za sobą konieczność nabycia EX580II, bo z Metzem 58 pan czarodziej się nie polubił :)

To niech kupi 430II. bo z ta lampa dziala najlepiej. nawet w instrukcji jest to napisane. sam potwieredzilem w uzytkowaniu.

wojkij
16-07-2009, 18:46
Czyli z 580ex II są jakieś problemy?!

moze zrzuta i zakup grupowy z US? nie bardzo wiem jak to zorganizować ale jak ktoś by sie podjal to ja jestem chętny na 3 flexy

Ja bym brał 4 + moduł do sekonica ale znając życie to nie wypali - za duża kasa by ktokolwiek się tego podjął.

trampek
16-07-2009, 20:05
Czyli z 580ex II są jakieś problemy?!

za manualem:

SPECIAL NOTE: Some Canon flash models emit RF interference that can reduce the effective operating
range of many radio slaves, including the FlexTT5. Those models include: 430EX, 580EX, 580EX II and others. For those model flashes, please consider the mounting suggestions in the pictures above to optimize range. If using Canon’s off shoe cord OC-E3, consider adding a ferrite clamp on the cable near the flash to further increase range.
The Canon 430EX II performs dramatically better in this regard. It does not require special mounting consideration and yields greater range.

wojkij
16-07-2009, 20:11
Tak w praktyce, bez kombinowania z oc-e3 do ilu metrów wszystko działa jak trzeba z 580tkami?

trampek
16-07-2009, 23:34
u mnie 25m ( "naoko" :). przy powtarzalnosci 50%.
z 430 jeszcze nie testowalem ale w pracy odczywalnie lepiej.
Co do recenzji to juz nie dlugo.

micles
17-07-2009, 00:41
u mnie 25m ( "naoko" ). przy powtarzalnosci 50%.O LOL! No to szykuje się następna fala modów kabli oc-e3 :D Zapraszamy do wątku "jak przedłużyć..." :P

wojkij
31-07-2009, 14:56
Nowe flexy w pstryku będą za około 2 tygodnie i będą kosztować mniej więcej 1200pln.

Bez niespodzianki raczej;).

arturs
01-08-2009, 22:32
Nowe flexy w pstryku będą za około 2 tygodnie i będą kosztować mniej więcej 1200pln.

ile?? no jak w bh kosztują 220$ to 1200 PLN uważam za duże przegięcie.. a nie wiesz czasem czy będą sprzedawać wersję EU czy US?

sebcio80
02-08-2009, 01:40
Panowie, kto już ma owe PW z ETTL to moze jakis tescik? jestem ciekaw jak to działa, moze ktoś posiada owe zabawki w okolicach Wrocławia?

trampek
02-08-2009, 01:43
u mnie 25m ( "naoko" :). przy powtarzalnosci 50%.
z 430 jeszcze nie testowalem ale w pracy odczywalnie lepiej.
Co do recenzji to juz nie dlugo.

DZisiaj sprawdzilem zasieg z 430II. na okolo 100m dzialal powtarzalnie w 100%. wiecej nie odchodzilem bo nie mialem juz miejsca:)
Opisa z dzialania juz niedlugo..

to ja dalem tyle za dwa,...

sebcio80
02-08-2009, 05:27
http://www.youtube.com/watch?v=pJbEsC27Quk (jest w sumie 8 czesci)

znalazlem pokaz mozliwości owych PW z eTTL...
wyglada to gorzej niz mizernie, wrecz katastrofalnie,
w miare skuteczny zasieg tego czegos to mniej niz 10 metrow (czyli tyle co podczerwien), ale i tak nie zawsze blyska, pomaga troche podniesienie odbiornika do gory ale i tak loteria jest wielka,

borkomar
02-08-2009, 10:38
http://www.youtube.com/watch?v=pJbEsC27Quk (jest w sumie 8 czesci)

znalazlem pokaz mozliwości owych PW z eTTL...
wyglada to gorzej niz mizernie, wrecz katastrofalnie,
w miare skuteczny zasieg tego czegos to mniej niz 10 metrow (czyli tyle co podczerwien), ale i tak nie zawsze blyska, pomaga troche podniesienie odbiornika do gory ale i tak loteria jest wielka,
Trampek pisał, że nawet w instrukcji mają ujęte, że najlepiej współpracują z ex 430 MKII a ten test co podlinkowałeś jest na 580 MK II.Stąd pewnie tyle błedów.

kmi
02-08-2009, 12:02
Faktycznie, dramatycznie to wygląda, z 580ex II skuteczność jak z chińczykami. Ja od od dłuższego czasu wyczekiwałem, kiedy w końcu Pstryk poda cenę i zacznie dystrybucję, po tym co zobaczyłem to moje PW Plus II jeszcze długo nie pójdą na sprzedaż (580ex II też się nie pozbędę :) ). Pozostaje czekać, aż Canon albo PW coś poprawią, bo w obecnym stanie rzeczy duet 580ex II + FlexTT5 MiniTT1 to tylko pustki w portfelu i zszargane nerwy.

micles
02-08-2009, 14:14
Można to poprawić kablem OC-E3 lub zamiennikiem. Nie wiadomo jak bardzo skutecznie, ale oddalenie odbiornika od lampy o 1m powinno trochę pomóc...

Rakan
02-08-2009, 15:17
Czyli nadal nie ma złotego środka. Pozostaje PW bez ettl, lub ST i wieczne latanie do lamp i przestawianie ich aby widziały korpa. Lipa zatem. A juz sem myślał o tych nowych PW, ale skoro z 580mk2 taki shit, to lepiej pozostać na dwójkach jeszcze.

sebcio80
02-08-2009, 15:18
Można to poprawić kablem OC-E3 lub zamiennikiem. Nie wiadomo jak bardzo skutecznie, ale oddalenie odbiornika od lampy o 1m powinno trochę pomóc...

nie po to sie kupuje system radiowy ale bawic sie w podlaczanie kabli i umieszczanie odbiornika jak najwyzej i najdalej

macgyver9
02-08-2009, 17:53
moje PW Plus II jeszcze długo nie pójdą na sprzedaż

wychodzi na to że są lepsze od tych nowych ;)
swoich też nie mam zamiaru wymieniać. sprawują się świetnie.

wojkij
02-08-2009, 18:19
Ale jaki jest sens porównywania zwykłych wyzwalaczy do takich przenoszących ettl? Inna bajka.

kmi
02-08-2009, 23:38
Ale jaki jest sens zwykłych wyzwalaczy do takich przenoszących ettl? Inna bajka.

Taki, czy warto przejść na te przenoszące ETTL.

trampek
03-08-2009, 15:21
Taki, czy warto przejść na te przenoszące ETTL.

Chyba nie dokonca rozumiesz co to jest e-ttl i x-sync piszac takie rzeczy.

BTW nowy FW ( 4.300- wczoraj na slubie wgralem:) poprawia prace na 5dmk2 i 580II. po pierwszych blyskach juz odczuwam roznice ( szczeglonie kiedy lampa jest na nadajniku. znowu wieksze podsumowanie sie oddali

sebcio80
03-08-2009, 23:55
troche denerwujaca jest chyba mozliwosc konfiguracji tylko przez kompa, jakby dali ze 4 wlasne ustawienia bylo by lepiej, 2 to troche malo, szczegolnie jak ktos ma 2 rozne puszki, jak ta konfiguracja wyglada w praktyce?

a foto-necie są w cenniku, 2000 zł za komplet,

interesowaly by mnie:
- screeny z ustawien na kompie
- czy zmniejsza sie czas synchronizacji body z lampa
- praca z krotkimi czasami, czy prawidlowo naswietla klatke
- skutecznosc z 580EX II do 30 metrow
- praca z dwoma odbiornikami i dwoma lampami (będzie to działac? bo nigdzie tego nie pokazuja)

trampek
04-08-2009, 10:30
troche denerwujaca jest chyba mozliwosc konfiguracji tylko przez kompa, jakby dali ze 4 wlasne ustawienia bylo by lepiej, 2 to troche malo, szczegolnie jak ktos ma 2 rozne puszki, jak ta konfiguracja wyglada w praktyce?

Problem o ktorym mowisz istnial tylko dla 5dmk2. Wraz z FW 4.30 zniknal i nadajnik sam rozpoznaje siedzisko:)

- screeny z ustawien na kompie
co konkretnie?

- czy zmniejsza sie czas synchronizacji body z
sprecyzuj o co chodzi?

- praca z krotkimi czasami, czy prawidlowo naswietla klatke
tak, najwieksazy problem jest pomiedzy 1/320- 1/640 w azaleznosci od body. wszytsko ustawisz razy w utillity i bedize dzialalo oki. dla przykladu ja musualem skorygowac ta akladke dla kombinacji 5d2 i 430II.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/333/63269914.jpg)

- skutecznosc z 580EX II do 30 metrow
FW 4.300 poprawilo dzialanie i mozna powiedizec ( nie duzo robilem) ze skuteczosc jrest na poziomi 90% ( przy 100% uderzen).

- praca z dwoma odbiornikami i dwoma lampami (będzie to działac? bo nigdzie tego nie pokazuja)
Nie mialem przyjemnosci jescze

sebcio80
07-08-2009, 04:08
nie do konca rozumiem tą cała konfiguracje, ustawiamy opoznienie do kazdego czasu migawki tak?

tryb HSS tez jest rozpoznawany automatycznie i odbiornik automatycznie przelacza lampe w tryb HSS kiedy jest taka potrzeba?

pytalem wczesniej tez czy zmniejsza sie czas synchronizacji z body

chodzi o to ze przy niektorych zestawach radiowych, przez opoznienia (nie mam pojecia jakie i z czego to wynika) czas synchronizacji sie zwieksza, np w 5Dmk2 1/250s nie wystarczylo by do naswietlenia calej klatki, dol lub gora zdjecia bylby ciemny

obywatelgc
07-08-2009, 07:50
A przy czasach 1/800 czy 1/ 1200 lub jeszcze krótszych działa dobrze ?
czy nie działa wcale ?

trampek
07-08-2009, 10:02
A przy czasach 1/800 czy 1/ 1200 lub jeszcze krótszych działa dobrze ?
czy nie działa wcale ?

lampa synchronizuje sie z kazdym czasem migawki.

sebcio80
07-08-2009, 10:17
http://www.pocketwizard.com/inspirations/technology/range/ - o zasięgu w sumie jest tu trochę

tu przetlumaczone: http://translate.google.pl/translate?prev=hp&hl=pl&js=y&u=http%3A%2F%2Fwww.pocketwizard.com%2Finspirations %2Ftechnology%2Frange%2F&sl=en&tl=pl&history_state0=

trampek
07-08-2009, 10:17
nie do konca rozumiem tą cała konfiguracje, ustawiamy opoznienie do kazdego czasu migawki tak?

dal aniektorych kombinacji lampa/body trzeba wprowadzic poprawke zeby nie lapal migawki na zdeciu.

tryb HSS tez jest rozpoznawany automatycznie i odbiornik automatycznie przelacza lampe w tryb HSS kiedy jest taka potrzeba?

no nie. nawet jak masz lampe na sankach to tez musisz wlaczac recznie przeciez..

pytalem wczesniej tez czy zmniejsza sie czas synchronizacji z body

chodzi o to ze przy niektorych zestawach radiowych, przez opoznienia (nie mam pojecia jakie i z czego to wynika) czas synchronizacji sie zwieksza, np w 5Dmk2 1/250s nie wystarczylo by do naswietlenia calej klatki, dol lub gora zdjecia bylby ciemny

zmniejsza czyli zwieksza :) ( 5d2 ma 1/200 btw). nie zauwazylem tego problemu.

sebcio80
07-08-2009, 10:20
no nie. nawet jak masz lampe na sankach to tez musisz wlaczac recznie przeciez..

no niby musze, ale tu na sankach jest nadajnik i w nim powinno sie ta opcja wlaczac :)

jak uzywasz IR nie trzeba w kazdej lampie zewnetrznej wlaczac przeciez

micles
07-08-2009, 10:36
Ja mam cały czas HSS włączony, bo on się sam wyłącza przy czasach dłuższych niż x-sync body.

sebcio80
07-08-2009, 11:38
( musialem jechac na IR- czego nie lubie).

co jest takiego ze nie lubisz?, pomijam zasieg
mi sie podoba niezawodnosc

ps. fotki ktore pokazales dopalales jedna lampa? 430EX II? softbox? parasolka przepuszczajaca? odbijajaca?

trampek
07-08-2009, 11:44
co jest takiego ze nie lubisz?, pomijam zasieg
mi sie podoba niezawodnosc

no wlasnie zasieg i to ze odbiornik musi byc skierowany na nadajnik ( musza sie widziec) no i w otwartym terenie jest kicha nawet na nieduzych odleglosciach.

ps. fotki ktore pokazales dopalales jedna lampa? 430EX II? softbox? parasolka przepuszczajaca? odbijajaca?

Sofbox 60x60 , jedna lampa 430 i chyba tez 580 na jednym zdeciu - nie pamietam.
Dlatego kupilem wlasnie PW z ettlem zebym nie potrzebowal nikogo do pomocy...

Jeszcze dwa. pojednym na < od x-sync i >

źródło (http://img37.imageshack.us/img37/5139/mg2334t.jpg)

źródło (http://img12.imageshack.us/img12/8911/mg2057.jpg)

sebcio80
07-08-2009, 11:57
no wlasnie zasieg i to ze odbiornik musi byc skierowany na nadajnik ( musza sie widziec) no i w otwartym terenie jest kicha nawet na nieduzych odleglosciach.

mi poki co zasieg nie przeszkadza, a i ustawienie lampy aby sie widzialy to tez nie problem
oczywiscie radio lepsze, ale zawodnosc mnie troche odstrasza poki co

Sofbox 60x60 , jedna lampa 430 i chyba tez 580 na jednym zdeciu - nie pamietam.
Dlatego kupilem wlasnie PW z ettlem zebym nie potrzebowal nikogo do pomocy...

a to bez PW kogos potrzeba do pomocy? :)
starczy mocy? ja do tej pory blyskalem w plenerze bardzo zachowawczo, musze to zmienic, chce za parasolka umiescic dwie lampy kolo siebie

http://www.lastolite.com/triflash.php - szkoda ze takich zabawek nie mozna w PL kupic, moj uchwyt bede musial jakimis domowymi sposobami przystosowac na dwie lampy, w ostatcznosci polacze jedna z druga gumą jakąs :)

trampek
07-08-2009, 12:04
mi poki co zasieg nie przeszkadza, a i ustawienie lampy aby sie widzialy to tez nie problem
oczywiscie radio lepsze, ale zawodnosc mnie troche odstrasza poki co

to powiem ci ze niezawodnosc jest wyzsza zdecydowanie na radiu.

a to bez PW kogos potrzeba do pomocy? :)

oczywisice ze nie ale bieganie tam i spowrotem do lam nie bawi mnie za bardzo ( mowie tu o radio manualnych)

starczy mocy? ja do tej pory blyskalem w plenerze bardzo zachowawczo, musze to zmienic, chce za parasolka umiescic dwie lampy kolo siebie

starcza to jest demencja:). a starczy to uwiąd.:)

Natomiast mocy tak w 430 jak i 580 nie brakuje nawet pod swiatlo przy 1/8000. Minus taki ze przy uderezniu bliskim pelnej mocy potrzeba troszke czasu na recycling ( nawet 15s)

http://www.lastolite.com/triflash.php - szkoda ze takich zabawek nie mozna w PL kupic, moj uchwyt bede musial jakimis domowymi sposobami przystosowac na dwie lampy, w ostatcznosci polacze jedna z druga gumą jakąs :)

na dzisiaj nie widze sensu tego urzadzenia. nie twierdze ze nie ma ale dla mine na dzisiaj wystarcza jedna lampa. mysli jescze o jednym flexie i jescze jednej lapie ale to oddzielnie

CZasem lubi emocno blysnac:)

źródło (http://img25.imageshack.us/img25/321/mg2646.jpg)

sebcio80
07-08-2009, 12:13
mnie IR szczerze mowiac nie zawodzi...

na dzisiaj nie widze sensu tego urzadzenia. nie twierdze ze nie ma ale dla mine na dzisiaj wystarcza jedna lampa. mysli jescze o jednym flexie i jescze jednej lapie ale to oddzielnie

no wlasnie... a czy lampa na odbiorniku nie moze byc ustawiona jako master? i skierowana na lampe z boku ktora byla by jako slave... zadziala?

trampek
07-08-2009, 12:18
a czy lampa na odbiorniku nie moze byc ustawiona jako master? i skierowana na lampe z boku ktora byla by jako slave... zadziala?

Lampa na odbiorniu musi byc w trybie normalnym czyli ani slave ani master. nawet jak jest inacej PW wymusza zwykly tryb.

sebcio80
07-08-2009, 12:55
Lampa na odbiorniu musi byc w trybie normalnym czyli ani slave ani master. nawet jak jest inacej PW wymusza zwykly tryb.

cfaniaki, trzeba wiec kupic drugi odbiornik...

...ale chwila, w starszych lampach z przelacznikiem OFF - MASTER - SLAVE tez zmieni tryb? :)

MTBTREK
07-08-2009, 13:32
http://www.lastolite.com/triflash.php - szkoda ze takich zabawek nie mozna w PL kupic, moj uchwyt bede musial jakimis domowymi sposobami przystosowac na dwie lampy, w ostatcznosci polacze jedna z druga gumą jakąs :)[/QUOTE]

I tu się mylisz bo można.
TriFlash 2412 -- 168.00 PLN netto w firmie DICAM Sp. z o.o.
ul. Karolkowa 28, 01-207 Warszawa ,tel. 022/ 631 48 78
fax.022/ 631 48 77, kom. 696 44 00 11, e-mail: dicam@dicam.pl
http://www.dicam.pl

Właśnie skaładają zamówienie do Lastolite i można się podczepić. Wystarczy wpłacić do nich 30% zaliczkę.

MTBTREK

trampek
07-08-2009, 14:12
cfaniaki, trzeba wiec kupic drugi odbiornik...

...ale chwila, w starszych lampach z przelacznikiem OFF - MASTER - SLAVE tez zmieni tryb? :)

oj nie wiem. mozliwe ze cos pomieszalem. juz sprawdzam w manualu

The remote Speedlites should be set to normal
mode, not <MASTER> or <SLAVE>.

i

IMPORTANT: Canon flashes set to <SLAVE> and connected to FlexTT5 radios will have
slave mode automatically turned off, but will still function as slaves correctly. Set the
Canon slave group via the FlexTT5 Zone Switch

Jeszcze raz zainteresowanych zapraszam do instrukcji. przestaniecie pisac ze "powinno dzialac" latwo.
Ostatnim czasem dzieki PW naprawde duzo o blysku sie nauczylem. i na dazisiaj podejrzewam ze blysk spidlajtow jest jedna z trudniekszych technologii do opanowania poza systemem.

Dobra wiadomosc:

http://www.pocketwizard.com/news_events/news/pw_launches_ce-433_miniflex/

znaczy sie beda niedlugo...

wojkij
07-08-2009, 20:21
Za ~1100pln sztuka - przeginają. Chyba się do Adoramy uśmiechnę po 3 sztuki, jeśli ktoś z Wrocławia lub okolic będzie chciał się podłączyć to zapraszam, nawet z cłem będzie taniej...

trampek
07-08-2009, 20:39
Za ~1100pln sztuka - przeginają. Chyba się do Adoramy uśmiechnę po 3 sztuki, jeśli ktoś z Wrocławia lub okolic będzie chciał się podłączyć to zapraszam, nawet z cłem będzie sporo taniej...

ja sie moge jescze zapisac na 1szt.

sebcio80
08-08-2009, 02:12
ja sie chyba zdecyduje na 2 sztuki tych PW, jak mi nie podpasuje to raczej dosc łatwo je będzie chyba sprzedac, mozemy zamowic razem, tylko moze poczekac pare dni na wersje EU? bedzie dostepna w Adoramie?

trampek mi pisal ze cla nie placil ale przy wiekszej paczce moga sie juz doczepic

allxages
08-08-2009, 03:02
trampek mi pisal ze cla nie placil ale przy wiekszej paczce moga sie juz doczepic

To jest całkowita loteria. Mają prawo doczepić się do każdej paczki o wartości >100EURO. Nie robią tego, bo brakuje zasobów ludzkich. Czyli, trafi, albo nie trafi.

sebcio80
08-08-2009, 14:57
jeszcze jedno pytanie.. odnosnie oszczednosci :-)

zadziala poleczenie dwoch lamp do odbiornika przez podwojny kabel?

totus
10-08-2009, 11:33
nie wiem czy jest sens kombinowac, polski dystrybutor juz ma i flex i mini

CoobaCK
10-08-2009, 13:49
Nie jestem w temacie.
Gdzie go mozna dostac??
Jakis adres, telefon??

totus
10-08-2009, 15:01
info@millroy.pl

CoobaCK
10-08-2009, 17:45
Dziekuje za szybka odpowiedz :)

sebcio80
10-08-2009, 19:51
nie wiem czy jest sens kombinowac, polski dystrybutor juz ma i flex i mini

cena detaliczna kompletu dwoch sztuk, wynosic bedzie 1800 zł (jak nie wiecej),
cena w USA z (przesyłką) po przeliczeniu na złotówki to 1400 zł,
a jak ktoś zmawia 3 sztuki to róznica jest jeszcze wieksza...

allxages
11-08-2009, 00:13
czyli jedna lampa to 200 zł róznicy? to powiem szczerze roznica minimalna. jkaby taka roznica byla na szklach to w zyciu bym w usa nie kupil tylko bym porobil onanistyczne testy na miejscu

CoobaCK
11-08-2009, 10:14
Dzwonilem sie spytac o ceny. Wersja Flex 1050zl, a mini 850zl.
Tak przynajmniej powiedziano mi przez telefon :)
Dzis beda testowac wersje europejska pod wzgledem kompatybilnosci z 5d MK II i 580EX II. Kombinowac raczej nie bede i kupie w Polsce.
W nastepnym tygodniu postaram sie zakupic o ile bedzie i podziele sie wrażeniami.
Pozdrawiam

piotrthx
11-08-2009, 12:15
czy w wypadku uzycia lamp canona 430 i 580 ,lepiej zainwestowac w Pocket Wizard czy w Transmiter ST-E2?

sebcio80
11-08-2009, 12:27
czy w wypadku uzycia lamp canona 430 i 580 ,lepiej zainwestowac w Pocket Wizard czy w Transmiter ST-E2?

ostatnie pare stron to dyskusja na ten temat,
inna sprawa ze bardziej od ST-E2 oplaca kupic sie 550EX - cena za używki taka sama a zawsze lampa więcej + możliwość kierunkowego ustawienia palnika na lampę slave.

micles
11-08-2009, 14:50
IR jest do bani. Wolałbym zawodzące w 50% przypadków radio, niż IR.

Rakan
12-08-2009, 16:25
musisz kupić to i to... inaczej sie nie da. To ma zalety i wady i to. PW do dynamicznych scen średnio sie nadaje, ale tu znów mobilny jestes z puszką, nie myslisz czy stroby widzą sie z ST, a mając ST masz spokojnie małą GO, krótki czas, zamrozisz czlowieka w locie, salcie itp, ale znów non stop badasz "widoczność" latasz i przestawiasz flesze. NIE MA ZŁOTEGO ŚRODKA... owszem pokazała sie mozliwosc owego złotego środka na tych nowych PW, ale coś nie dziala to jak powinno, nie wiadomo jak to pojdzie z dwiema, trzema lampami itp. Kup to i to, to moja rada.

schabu
12-08-2009, 19:52
musisz kupić to i to... inaczej sie nie da.

z nowymi PW się da; radio poppery też dają radę - nawet lepiej niż PW2.

sebcio80
12-08-2009, 23:53
pojawił się na allegro:
http://www.allegro.pl/item710748418_pocketwizard_flextt5_minitt1_zestaw_ do_canona.html

trampek
18-08-2009, 17:55
jescze synchro 1/1000-1/2000

źródło (http://img5.imageshack.us/img5/581/96830222.jpg)

źródło (http://img193.imageshack.us/img193/6219/mg1588.jpg)

źródło (http://img5.imageshack.us/img5/5858/mg1530t.jpg)

PS. rozwiazalem swoj najwiekszy problem czyli zawodnosc. mianowicie kiedy wlaczalem odbiornik zalozony na statyw ten wchodzil mi odrazu w tryb ttl i nie bylo mozliwe wyzwalanie za zadne skarby. okzalo sie ze statyw przeznaczony do trzymania lampy przewodzi prad i odbiornikowi sie cos mieszalo i dezinformowal lampe ktora byla na nim zalozona. Przed zalozeniem odbiornika na cokolwiek pamietajcie ze musi byc juz wlaczony. duzo nerwowo mnie to kosztowalo...

Paweł
23-08-2009, 12:15
Zachecony slowami kolegi Trampka " nie kupisz, sie nie przekonasz" :D postanowilem kupic.
Wczoraj pierwszy raz flexy mialy okazje sie wykazac i powiem ze moje oczekiwania spelnily w 100%:)
Znikomy prawie procent nieodpalonych lamp a na tym mi najbardziej zalezalo, bo przy IR czasami dostawalem szalu.
I nawet sie zastanawialem czy brak wyzwolenia lamp nie byl spowodowany przestawieniem anteny, jak troche zlozona jest komunikacja siada. Wiec trzeba na to zwracac uwage, zwlaszcza w moim przypadku majac CP-E4 przestawialem kabelek i mimowolnie skladalem troche antenke.

Kilka razy na jakies powiedzmy 200 strzalow zdarzylo mi sie ze automatyka chybila i zdjecie bylo przepalone ale taka czestotliwosc jest wiecej niz znosna:) Przy IR tego nie zauwazylem raczej.

Tyle spostrzezen po pierwszym dniu.

dzik
02-09-2009, 13:39
info@millroy.pl

Polecam omijac ta firme baardzo szerokil lukiem.
Lepiej kupic cos od dytrybutorow z poza Polski.

Nikt nic nie wie, zawsze obiecuja oddzwonic, "ktos pana sprawe juz prowadzi", tego pana dzisiaj nie ma, nie przyszedl jeszcze, bedzie jutro, dwa tygodnie urlopu. Czekam za zamowienie z lipca, zawsze slysze "za tydzien". Slysze to wtedy kiedy handlowca uda sie zlapac, na maile nie odpowiada. Jak jest na urlopie dwa tygodnie to nikt nie przejmuje jego obowiazkow.

thedoc
02-09-2009, 21:45
Zachecony slowami kolegi Trampka " nie kupisz, sie nie przekonasz" :D postanowilem kupic.
Wczoraj pierwszy raz flexy mialy okazje sie wykazac i powiem ze moje oczekiwania spelnily w 100%:)
Znikomy prawie procent nieodpalonych lamp a na tym mi najbardziej zalezalo, bo przy IR czasami dostawalem szalu.
I nawet sie zastanawialem czy brak wyzwolenia lamp nie byl spowodowany przestawieniem anteny, jak troche zlozona jest komunikacja siada. Wiec trzeba na to zwracac uwage, zwlaszcza w moim przypadku majac CP-E4 przestawialem kabelek i mimowolnie skladalem troche antenke.

Kilka razy na jakies powiedzmy 200 strzalow zdarzylo mi sie ze automatyka chybila i zdjecie bylo przepalone ale taka czestotliwosc jest wiecej niz znosna:) Przy IR tego nie zauwazylem raczej.

Tyle spostrzezen po pierwszym dniu.

można zapytać gdzie i za ile kolega nabył Mini i Flexa? i z ciekawości: ile flexów?

wojkij
04-09-2009, 00:06
Ma ktoś namiary na sklep sprzedający aktualnie te ustrojstwa?

Ile maksymalnie lamp można obsłużyć tymi pocketami i w jakich konfiguracjach(tt5/mini)?

kmi
07-09-2009, 15:07
Ma ktoś namiary na sklep sprzedający aktualnie te ustrojstwa?

Ile maksymalnie lamp można obsłużyć tymi pocketami i w jakich konfiguracjach(tt5/mini)?

Pojawiły się w cyfrowe.pl i widzę też w foto-net.pl niestety drogo.

ryszard_ochódzki
07-09-2009, 15:42
Polecam zanim zakupisz PW zajrzeć na http://radiopopper.com/ bo ostatnio sporo się zmieniło :)

adikPL
08-09-2009, 11:53
Polecam zanim zakupisz PW zajrzeć na http://radiopopper.com/ bo ostatnio sporo się zmieniło :)

Jak juz zachaczamy o radiopopper to można looknąć tutaj:

http://strobist.blogspot.com/2009/08/radiopopper-jrx-will-make-you-fat-and.html

kucza21
08-09-2009, 13:04
Ja mam pytanie czy można wyłączyć TTLa i wyzwalać błysk lampy na manualu ? Może głupie pytanie, ale nie wiem może się wyłącza, albo coś jak nie ma połączenia z TTLem, czyli jaśniej czy ma też zastosowanie co stare PW ? Zastanawiam się nad tym, żeby wymienić moje 2 PW na te nowe zabawki.

micles
08-09-2009, 13:10
A ja bym poprosił o powiedzenie mi jak to do cholery działa, bo nadal nie ogarniam :D

Nadajnik wciskamy w sanki aparatu, odbiornik przyklejamy na lampę tak żeby diodka odbiornika widziała się z odbiornikiem IR naszej lampy? I co dalej? W ogóle jakaś czarna magia dla mnie te Radiopoppery!

sebcio80
08-09-2009, 15:07
A ja bym poprosił o powiedzenie mi jak to do cholery działa, bo nadal nie ogarniam :D

Nadajnik wciskamy w sanki aparatu, odbiornik przyklejamy na lampę tak żeby diodka odbiornika widziała się z odbiornikiem IR naszej lampy? I co dalej? W ogóle jakaś czarna magia dla mnie te Radiopoppery!

w tym systemie trzeba miec lampe na body, a nadajnik przyklajamy na lampie, nadajnik "łapie" podczerwien z lampy i wysyla do odbiornika przyklejonego na rzep do drugiej lampy i przekazuje jej sygnal IR,

po prostu sygnal podczerwieni jest przesylany droga radiowa

micles
08-09-2009, 15:15
A to bez sensu :D

sebcio80
08-09-2009, 15:28
A to bez sensu :D

ma to swoje wady i zalety,
wada to upierdliwosc systemu,
zalety to obsluga grup lamp, korekacja ekspozycji dla każdej grupy,
a na sankach zamiast lampy mozna miec transmiter

micles
08-09-2009, 15:29
a na sankach zamiast lampy mozna miec transmiterIchni transmiter, czy ST-E2?

ryszard_ochódzki
08-09-2009, 15:30
w tym systemie trzeba miec lampe na body, a nadajnik przyklajamy na lampie, nadajnik "łapie" podczerwien z lampy i wysyla do odbiornika przyklejonego na rzep do drugiej lampy i przekazuje jej sygnal IR,

po prostu sygnal podczerwieni jest przesylany droga radiowa

No właśnie to się zmieniło

The JrX is available in 3 flavors:

JrX Transmitter

The JrX Transmitter is an ultra-compact trigger with amazing range/reliablity. 16 channels, 4 groups of control, 3 dials to control certain strobes’ power levels and huge battery life are a few of its many features. The JrX Transmitter connects directly to any camera with a standard hot-shoe.

JrX Receiver Basic

The JrX Receiver Basic is the ultimate in high reliability triggering at an amazing price. Connect to any strobe with a sync port to achieve perfectly repeatable triggering.

JrX Receiver Studio

The JrX Receiver Studio takes the JrX Receiver Basic and unleashes two great features:

1. EZset Studio: With EZset Studio a photographer can dial up and down the power of all current Alien Bees, White Lightning and Zeus brand strobes. Power levels are controlled directly from camera on either a JrX or PX Transmitter. Up to 3 groups can be independently controlled using EZset Studio.

2. EZset Strobe: With Patent Pending EZset Strobe, a photographer can now dial up and down the power on nearly any past or present handheld TTL capably flash directly from a JrX or PX Transmitter. It is time to dust off those old flashes that you couldn’t sell on ebay for $30! Note that EZset Strobe will need to be used with the RPcube (connects JrX Receiver Sync Port to the hot-shoe of a handheld flash) which will be available in 6-8 weeks for purchase.

Źródło: http://radiopopper.com/blog/

sebcio80
08-09-2009, 16:51
No właśnie to się zmieniło

czytam instrukcje i malo co rozumiem, to chyba ttl nie przenosi (swiadczy o tym chyba nawet cena 70$), a nawet jak tak to nie ma synchronizacji z krotkimi czasami

ryszard_ochódzki
08-09-2009, 21:16
Moim zdaniem zeszli z ceny żeby wyprzeć z rynku PW. Poza tym skoro zamiast światłowodu sygnał z odbiornika idzie przez kabel synchro to czemu ma nie być krótkich czasów? Nie wiem....zastanawiam się nad tym.

Napisz na czy opierasz przypuszczenie, że nowszy model działa gorzej.

kmi
08-09-2009, 22:26
chyba niezły OT się zrobił, może wydzielić do osobnego wątku

sebcio80
09-09-2009, 02:13
Moim zdaniem zeszli z ceny żeby wyprzeć z rynku PW. Poza tym skoro zamiast światłowodu sygnał z odbiornika idzie przez kabel synchro to czemu ma nie być krótkich czasów? Nie wiem....zastanawiam się nad tym.

Napisz na czy opierasz przypuszczenie, że nowszy model działa gorzej.

ale przez kabel synchro nie dziala E-TTL,
w instrukcji nic o trybie HS nie ma, synchro dziala do 1/250s

wracajac do tematu o PW...
czy ktoś już mial mozliwosc sprawdzic czy mozna do jednego odbiornika podlaczyc podwojnym kablem dwie lampy?

Jacek_Z
18-09-2009, 18:15
czy ktoś już mial mozliwosc sprawdzic czy mozna do jednego odbiornika podlaczyc podwojnym kablem dwie lampy?1. Jak sobie wyobrażasz taki kabel? Sygnał musi iść na wszystkie styki lampy.
2. Przecież od lamp idą przedbłyski pomiarowe. Nie mogą dwie lampy dawać ich razem i to takich samych, bo będą w różnej odległości od obiektu.
Bardzo bym się zdziwił gdyby to zadziałało.

arturs
18-09-2009, 18:20
1. Jak sobie wyobrażasz taki kabel? Sygnał musi iść na wszystkie styki lampy.
2. Przecież od lamp idą przedbłyski pomiarowe. Nie mogą dwie lampy dawać ich razem i to takich samych, bo będą w różnej odległości od obiektu.
Bardzo bym się zdziwił gdyby to zadziałało.

no jak to - przecież jest taki kabel i to w dodatku działający - ktoś z forum ma taki i mu działa: http://www.infoto.pl/pl/Products/816/przewod_synchronizacyjny_do_lamp_systemu_canon_e_t tl_e_tt/Show/

popatrz w rozpiskę oryginalnych akcesoriów do Canona - są takie kabelki i rozdzielacze z innymi wtyczkami (i drogie oczywiście) gdzie na pewno można podłączyć do takiego czegoś 3 lampy (a może i 4) do jednego złącza i wszystko działa w pełnym ettlu

Jacek_Z
18-09-2009, 18:30
sorry, widzę, że system canona się mocno różni od tego który ja znam (tzn nikonowski), jest chyba w takim razie taki jak poprzedni (analgowy) nikonowski, który dawał możliwość rozgałęziania kabli (ale co z kolei wyklucza istnienie paru fajnych funkcji, ma więc to zarówno plusy jak i minusy)

Loome
18-09-2009, 18:31
ja mam, wrzucalem test tego gdzies ze zdjeciami, smiga;) teraz musze tylko przedluzke zrobic, bo za krotkie te kable;)

arturs
18-09-2009, 18:43
sorry, widzę, że system canona się mocno różni od tego który ja znam (tzn nikonowski), jest chyba w takim razie taki jak poprzedni (analgowy) nikonowski, który dawał możliwość rozgałęziania kabli (ale co z kolei wyklucza istnienie paru fajnych funkcji, ma więc to zarówno plusy jak i minusy)

podejrzewam że Canon w ramach eTTLa ma w szufladzie jeszcze sporo na podorędziu.. i te minusy które w analogu bywały to tu w którejś tam wersji eTTL 4 czy jakiejś tam wyższej okażą się plusami za które oczywiście trzeba będzie zapłacić ;)

ArturBonoVox
19-09-2009, 21:31
Witam,

Czy jest sens brac Pocket Wizard MultiMAX czy zwykly PLUS II wystarczy?

Praca z Lampa 580 ex II.

kanarek
19-09-2009, 22:46
ArturBonoVox, mam oba. Osobiscie doradzam PLUS II. Podstawowa roznica to ilosc kanalow. W PLUS II jest ich 4, a w MultiMax (jesli sie nie myle) 32. Ma to glownie znaczenie jesli w jednym miejscu jest wielu fotografow pracujacych na tym sprzecie. Wowczas mozecie sie umowic kto na ktorym kanale robi. Jeszcze nigdy nie braklo mi kanalow w PLUS II. Jesli popatrzysz na Strobist.com tam tez wspominaja niemal tylko o PLUS II.
Oczywiscie jest jeszcze kilka zalet. W MultiMax mozesz np. blyskac na druga kurtyne, albo zsynchronizowac aparaty tak aby zwalnialy migawke z opoznieniem jedem w stosunku do drugiego. Cos jeszcze pewnie by sie jeszcze znalazlo, ale ja z tego nie kozystam, jeszcze nie mialem ku temu okazji. Reasumujac, duzo kozystam z PocketWizard i zdecydowanie rekomenduje PLUS II.
PS
Jesli sie nie myle to PocketWizard z USA dzialaja na innym zakresie niz te europejskie. W zwiazku z tym, jesli przyjdzie Ci w przyszlosci dokupowac kolejne, powinienes brac pod uwage w jakiej wersji te radyjka posiadasz.

adikPL
19-09-2009, 23:10
Witam,

Czy jest sens brac Pocket Wizard MultiMAX czy zwykly PLUS II wystarczy?

Praca z Lampa 580 ex II.

a dlaczego odrzucasz nowe flexy? glownie przez ich zasięg?
sam zastanawiam się albo nad kupnem 2xflex, albo nad zainwestowaniem w drugą lampę i kupnem chinskiej Tetry.
rozumiem, ze dla plusII czas synchro jest w okolicach 1/250, natomiast na Multi mozna dojsc do 1/1000 (na high speed) tak?

ArturBonoVox
19-09-2009, 23:44
Zadnych chinczykow. Mialem na uwadze elichrome skyport ale temat juz skonsultowany. Jak kupic to raz a porzadnie. Dlatego Pocket Wizard jest tu raczej bezkonkurencyjny.
Chinczyk mnie tyko kompromituje: albo nie odpali albo klapka odpadnie od odbiornika.

adikPL
19-09-2009, 23:50
Zadnych chinczykow. Mialem na uwadze elichrome skyport ale temat juz skonsultowany. Jak kupic to raz a porzadnie. Dlatego Pocket Wizard jest tu raczej bezkonkurencyjny.
Chinczyk mnie tyko kompromituje: albo nie odpali albo klapka odpadnie od odbiornika.

z chinczykami wiadomo - gra na chybił-trafił.
a dlaczego odrzucasz nowe PW, a skupiasz się na PlusachII? np. ttl i bardzo krótkie czasy to duze udogodnienie. co Cie do nich zniechęca?

ArturBonoVox
19-09-2009, 23:55
inaczej, nic mnie do nich nie zacheca :)

adikPL
20-09-2009, 00:13
inaczej, nic mnie do nich nie zacheca :)

fakt, ze nie mialem jeszcze okazji pracowac na radiowkach (pstrykalem do tej pory uzywajac st-e2), ale gabaryty flex'a, ttl, krotkie czasy jak najbardziej mnie przekonuja do zakupu.
moze to przyzwyczajenia ludzi do tej pory pracujacych na manualu (bo towers podobne opinie do Twoich wyglosil gdzies niedawno) wplywaja na tego typu oceny nowych PW. :)

ArturBonoVox
20-09-2009, 00:47
wiesz czasami jezdze do ludzi robic foty i odbiegajac od uzytecznosci chinczyka to conajmniej irytujace bylo odpadniecie klapki:) i tak dalej i tak dalej. poza tym nawet jesli nie jestes dobry to przynajmniej staraj sie na niego wygladac:) (mowie o sobie)

adikPL
20-09-2009, 00:58
poza tym nawet jesli nie jestes dobry to przynajmniej staraj sie na niego wygladac:) (mowie o sobie)

do mnie tez to pasuje idealnie ;-)

ale mimo wszystko nadal jestem zdania, że dla ttl'a, krotkich czasow i gabarytów warto doplacic roznice jaka jest miedzy PW PlusII, a PW Flex/Mini

ArturBonoVox
20-09-2009, 01:50
Pewnie, tylko ze ja uzywam ezyboxa i do tej pory laczylem lampe na mocowaniu ezyboxa z chinczykiem kable synch-synch bo bylo za wysoko na wsadzenie lampy do softboxu. A nie wiem czy mozna tak zrobic z TT5?

Dzygit-Dublin
20-09-2009, 01:57
ciekawostka bo mam 580 canona powodują one zakłócenia :)
PocketWizard MiniTT1 and FlexTT5

źródło (http://img223.imageshack.us/img223/3617/2983pocketwizardcanonrf.jpg)

ArturBonoVox
20-09-2009, 01:59
No i masz babo placek :)

Dzygit-Dublin
20-09-2009, 02:09
ta sam myślę mam 2x FlexTT5 w super cenie , made in USA for US hmmm

Za 2x Plus II mam 2x FlexTT5 z ttl - 31m starczy mi w zupełności jedyne co będę zakłócał w IRA to owce heheh bo i tak będę używał tego na wyjazdach :)

edit
właśnie wertuje uk Plus II kit to ok 300 fontów wow to się cenią :shock:
Europa przydzielone częstotliwości
322-328.6 MHz RADIO ASTRONOMY
406.1-410 MHz RADIO ASTRONOMY

a PW us pracuje 340 - 354 MHz wiec ok :) idę na zakupy

ArturBonoVox
20-09-2009, 02:11
ja tam sie zdecydowalem na PW Plus II. nie ma co dalej szukac.

Dzygit-Dublin
20-09-2009, 07:26
FlexTT5 mialy podobno problemy z 5dmk2 i z ex580mk2.
mam link jak to to wygląda w akcji FlexTT5 z 5dmk2 i 1dmk3 podobno zero problemów co mnie cieszy :)
pytanie co będzie jak wsadzimy 2x 580 ???
Nie robię mody i portretów ale efekty podobają mi się

link (http://www.pbase.com/jmb_56/stacey_1dmkiii&page=all)
Link2 (http://www.flickr.com/photos/weddingmoments/sets/72157619950015845/)

Cos dla Artura zasięg FlexTT5 z ex580 mi to wystarczy

źródło (http://www.robgalbraith.com/data/1/rec_imgs/3032_veilshield_map.jpg)

Canion
20-09-2009, 09:36
również stałem sie szczęśliwym posiadaczem TT1+TT5
w komplecie z 5dMKII + 580 EXII żadnych problemów nie zauważylem. działa perfekcyjnie :-D. czasy synchro jakich używałem tak do 1/600. może znaczenie ma tu wersja EU flexów a wiec inne częstotliwości i brak zakłóceń. w każdym razie możliwości niesamowite i każdemu kto potrzebuje wygody pracy w terenie bardzo polecam. Jeden z najlepszych moich zakupów w ostatnim czasie. faktem jest że odleglosci jakich potrzebowałem do max 40 metrów wiec nie wiem co i jak na 100 metrach ale że z takich dystansów zdjęc nie robię to nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.
580 była zamontowana na ezybox lastolite. mocowane pewne i bezproblemowe. calośc składa sie w minutę..
dodatkowo w wolnej chwili robiłem próby z 40d i 50 d. otóz z 40 d flexy działały bezproblemowo natomiast z 50 d zdażały sie zdjęcia przepalone /tak jakby lampa strzelała na full/. nie wiem czym to był spowodowane niestety nie miałem już czasu aby drązyć przyczynę problemów.

Pytanie czemu wybrałem miniTT1 a nie komplet 2xTT5?
otóż TT5 co całkiem spore pudełko wiec miniTT1 podpięte do aparatu jest znacznie poręczniejsze.

adikPL
20-09-2009, 10:36
Pytanie czemu wybrałem miniTT1 a nie komplet 2xTT5?
otóż TT5 co całkiem spore pudełko wiec miniTT1 podpięte do aparatu jest znacznie poręczniejsze.

wyjąłeś mi to pytanie z ust :) jedyne co zniechęca do mimiTT1 to te dziwaczne baterie, nie ma to jak podładowac aku i miec zawsze zapas ze zobą.

Max_im
20-09-2009, 10:44
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co można zrobić więcej zestawem 2xTT5
w porównaniu do miniTT1+TT5?
A co do różnych częstotliwości to są sprawy ustaw przydziału zakresu częstotliwości i homologacji.

adikPL
20-09-2009, 10:59
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co można zrobić więcej zestawem 2xTT5
w porównaniu do miniTT1+TT5?

nic, poza tym ze tt5 ma dwa wejscia wiecej - 1 do podlaczenia lamp studyjnych, 2 to chyba do zdalnego sterowania aparatem - i wieksze gabaryty niz mini (choc duzym plusem jest zasilanie go przez AA, a nie przez dziwna, mniej dostepna bateryjke).
jak sie myle, to poprawiac proszę :)

sebcio80
20-09-2009, 11:15
zasadnicza roznica jest chyba taka, ze TT1 to tylko nadajnik,
a TT5 to odbiornik i nadajnik

Canion
20-09-2009, 11:40
Dokładnie tak. TT1 to "tylko" nadajnik" .Ale rozmiarowo dużo mniejszy od TT5 wiec jako montowany na sanki aparatu to w/g mnie wygodnieszy bo tu rozmiar ma znaczenie.

z tą innością bateryjki to nie przesadzajmy. bez problemu do kupienia w większości sklepów. .Wiele miejsca nie zajmuje. mozna kupić za te 7 zł zapasową i wrzucić do plecaka na tzw "wszelki wypadek" .

Max_im
20-09-2009, 11:41
zasadnicza roznica jest chyba taka, ze TT1 to tylko nadajnik,
a TT5 to odbiornik i nadajnik

Ale i tak to co zakładasz na body to wykorzystujesz tylko jako nadajnik.
Więc czy 2xTT5 ma przewagę?

Canion
20-09-2009, 11:53
moim zdaniem na początek zdecydowanie kupować komplet TT1+TT5. nadajni TT1 Mini jak sama nazwa wskazuje jest rzeczywiście niewielki gabarytowo i założony na body nie powoduje dyskomfortu. TT5 to już spore urzadzenie i założone na body może sprawiać problemy np przy wkładaniu aparatu do torby podczas przemieszczania sie w plenerze. Być może dla wiekszości takie problemy to pikuś ale skoro kupujemy urządzenia mające miedzyinnymi zapewnić nam komfort pracy w plenerze to niech ten komfort naprawdę bedzie. w plenerze zwykle dzieje sie dużo i szybko, czasem czeste pakowanie/przemieszczanie sie. TT5 w takich wypadkach raczej każdorazowo należałoby zdejmować z sanek a TT1mini można spokojnie zostawić na sankach aparatu i pakować razem z aparatem do torby. Nie przekadza i nie ma ryzyka uszkodzenia.

sorki za może zbyt praktyczne uwagi co do flexów /wiadomo że ich siła tkwi w przenoszeniu ettl / ale może takie praktyczne spostrzeżenia też komuś sie przydadzą przed zakupem, w sumie nie taniego urządzenia.

Pamietajmy również że wkrótce na rynku pojawi sie dodatek w postaci wizard zone commander który bedzie zakładany na sanki nadajnika wiec na sankach aparatu bedzie podpięte już całkiem sporo i lepiej żeby to były mniehjsze niż większe pudełka. ;-)

Dzygit-Dublin
20-09-2009, 16:45
Więc czy 2xTT5 ma przewagę?
ceny !!
w moim przypadku gdyby nie to to bym kupił tt1 + tt53

Sklep przykładowy UK wiec wersja Eu

Pocket Wizard Flex TT5 (Canon) £218.99
Pocket Wizard Mini TT1 (Canon) £199.00
PocketWizard Flex/Mini Kit (Canon) £395.00
Wersja Us 2x tt5 300euro z dostawa + ubezp. :)

Tylko dlatego kupiłem 2x tt5 (mam 2x 580 wiec zobaczę jak to będzie działać w sporcie jak ok to tt1 może przyjdzie jak nie to sprzedam)

ArturBonoVox
20-09-2009, 19:38
Dzieki Darku za prezentacje :)

Canion, jak laczysz lampa z TT5? Wlasnie tez uzywam ezyboxa. Raczej pod sanki nie podpinasz. I jeszcze jedno? Gdzie i za ile przytuliles zestaw?

Canion
20-09-2009, 20:22
oczywiście że lampę wpinam w sanki TT5. potem całośc dokręcam śrubą do uchwytu ezyboxa. śruba oryginalna, wykręcam tylko stopkę ezyboxa /jest niepotrzebna/ i srubą która zostaje poprostu dokrecam TT5 /TT5 ma od spodu gwint statywowy więc wszystko elegancko pasuje i co wazne stabilnie sie trzyma/. komplecik kupiłem w foto-net. szybko i sprawnie. zależało mi na wersji EU i fakturze , a że foto-net i do ceny podszedł elastycznie wiec wszystko OK.

Paweł
20-09-2009, 22:17
można zapytać gdzie i za ile kolega nabył Mini i Flexa? i z ciekawości: ile flexów?
Przepraszam ze dopiero teraz...
Zanabylem za wielka woda w BH

http://www.bhphotovideo.com/c/product/605720-REG/PocketWizard_801_150_FlexTT5_Transceiver_Radio_Sla ve.html

Kupilem 3 flexy.

ArturBonoVox
21-09-2009, 16:25
To jeszcze na dobieg. 3xTT5. Jeden jako nadajnik na body. Drugi na 580exII z ezyboxem i trzeci na X. To X to pytanie: 580exII czy 430exII. Ktora wziac jako dopelnienie. Jakies wnioski i doswiadczenia?

micles
21-09-2009, 17:11
580exII. Mocy nigdy nie za wiele. Takie same lampy są też wygodne pod względem wymiany baterii (jak błyskamy tą samą mocą to w podobnym czasie się rozładują). Mają takie same C.Fn.'y i klawiszologię... Na śluby jak będziesz jechał na 2 body też się przydadzą 2 580tki...

kasprzak
21-09-2009, 17:23
Mimo, że zabawę z kilkoma lampkami zaczynam, ale w plenerze jak wystawi się z softbox'em to lepiej mocniejszą lampkę, ostatnio bawiłem się swoją 430EX i często musiała błyskać prawie na full. 540EZ daje radę, ale nie będzie TTL'a co w przypadku PocketWizardów mija się z celem - może w tym kierunku pójść i kupić na allegro 550EX? Jako dopełnienie można pobawić się używką i nie wydawać kasy. Chyba, że wolisz kupić raz a porządnie no to 2x 580EX brzmi godnie :)

ArturBonoVox
23-09-2009, 00:59
Czy ktos bawil sie tak. Dwie Lampy 580exII. Jedna z chinczykiem(odbiornkiem) w trybie Mistrz a druga 580exII w trybie Niewolnik. Dzialalo i rowno blyskaly?

schabu
06-10-2009, 21:17
a czy ktoś ma wersję europejską, albo nie wie przypadkiem czy z nią nie ma mniejszych problemów niż z amerykańską?

trampek
06-10-2009, 21:34
a czy ktoś ma wersję europejską, albo nie wie przypadkiem czy z nią nie ma mniejszych problemów niż z amerykańską?

miec nie mialem, ale znajac co nie co to urzadzenie nie wiem jaki moze miec wplyw fakt ze wersja EU nadaje 100Hz czesciej... wydaje mi sie ze zaden

to jeszcze na dobieg. 3xtt5. Jeden jako nadajnik na body. Drugi na 580exii z ezyboxem i trzeci na x. To x to pytanie: 580exii czy 430exii. Ktora wziac jako dopelnienie. Jakies wnioski i doswiadczenia?

430ii

schabu
06-10-2009, 21:51
właśnie wyczytałem, na jakimś blogu od kogoś z innego wątku, że w wersji EU z 580mkII, czyli tą najbardziej problematyczną, zasięg z TTLem to 50 metrów. czyli nie najgorzej.

MTBTREK
07-10-2009, 10:16
właśnie wyczytałem, na jakimś blogu od kogoś z innego wątku, że w wersji EU z 580mkII, czyli tą najbardziej problematyczną, zasięg z TTLem to 50 metrów. czyli nie najgorzej.

Dostałem mailem z info od dystrybutora, że pod firma przeprowadzali próby na Mini + Flex nawet na 200 m i otrzymywali 50 % trafień.

"Przy takim dystansie ok 50%. często to zalezy tez od ogniskowej, blysk
musi wypelniac pewien procent kadru, zeby aparat mogl go zmierzyc, u nas
przy 200m dawalo rade, choc to byl tylko pomiar na odleglosc, wiec pusta
droga i dalmierz. 2x flex nie przeprowadzalismy prób.
Pozdrawiam
Krystian Maj
krystian.maj@millroy.pl"

Mi w zasadzie takie odległości do tej pory nie były potrzebne, ale ostatnio na weselu fociłem mini + Flex w plenerze w odległości okolo 5-20 m i było 100% trafień ( Canon 5D MarkII +580 EXII ). Fakt, że czasami TTL lubił przesadzać i kilka ( na kilkadziesiąt) fotek miałem prześwietlonych.

Canion
07-10-2009, 10:36
potwierdzam. w zasadzie do 50 m żadnych problemów nie zauwazyłem. Wiekszych dystansów nie potrzebuję wiec nie sprawdzałem. czasem potrafi rzeczywiście walnąc pełną mocą (raz na kilkadziesiąt strzałów) ale to raczej błedy pomiaru ettl niż samych flexów. /flexy w wersji EU/

schabu
07-10-2009, 12:46
a w manualu jaki masz zasięg? i czy rzeczywiście jest tak że jak masz wyzwalacz na sankach, na to założysz lampę i wyłączysz wyzwalacz, to lampa nie działa? i czy można robić na drugą lamelkę w takiej samej konfiguracji?

Canion
07-10-2009, 12:51
nie sprawdzałem .

Zresztą pozostawienie nadajnika włączonym jakimś wielkim problemem nie jest wiec sie na siłę problemów nie doszukuję. działa tak jak ma działać i tyle.

schabu
07-10-2009, 12:52
poza tym, że będzie wyzwalał pozostałe lampy?

Canion
07-10-2009, 12:53
Zawsze można wyłączyć odbiorniki. ale jak ktoś koniecznie chce to sprawdze w wolnej chwili jak zachowuje sie lampa przypieta na nadajniku w zależności od ON/OFF nadajnika.

schabu
07-10-2009, 12:56
i sprawdź proszę tą drugą lamelkę. z góry dziękuje:)

edit: jak mam gdzieś dalej odbiorniki to mi dłużej zajmie ich wyłączenie niż zdjęcie lampy z nadajniki, schowanie go i założenia lampy na sanki.

Max_im
07-10-2009, 13:22
witam

Czy mając taki zestaw - MiniTT1 + FlexTT5 mogę sterować lampą manualnie z poziomu body?
tzn. czy mogę ustawić siłę błysku np 50% niezależnie od TTL?

MTBTREK
07-10-2009, 15:48
witam

Czy mając taki zestaw - MiniTT1 + FlexTT5 mogę sterować lampą manualnie z poziomu body?

Z tego co zdążyłem się zorientować to nie da rady ( mini + Flex mam dopiero od 2 tygodni więc jeszcze dokładnie urządzeń nie przestudiowałem). Albo zdajesz się na TTL, albo lampy przełączysz w manual i wtedy musisz biegać i każda lampę ustawiać indywidualnie. Polegając na TTL można ręcznie dla każdej lampy osobno wprowadzać korektę ( na razie pstrykałem tylko na jedna lampę i tak to działało ). Wyprodukowano już urządzenie pod nazwą PW ZoneController, które właśnie po zainstalowaniu na sterowniku na aparacie ( np. na mini ) pozwoli przypisać lampy do określonej strefy i sterować mocą oświetlenia w określonej strefie z tego sterownika. Na razie jednak w Polsce to urządzenie jest podobno niedostępne.

sal
08-10-2009, 11:20
witam

Bez wpiętej lampy na body (przez MiniTT1) - chyba nie.
Według filmów na pocketwizard.com, jeśli masz lampę na TT1, to ją przełączasz w manual i sterujesz potem grupą lamp, z ten jednej lampy i poprzez TT1/TT5.
Ale z tego co zrozumiałem na tym filmie - musisz mieć do tego lampę na body.
Ja właśnie myślę o kupnie 2x TT5 i 1x TT1, bo mi się trafiła cenowa okazja (taniej niż z hkg).

Przy okazji - do tych którzy posiadają w/w - możecie mi powiedzieć jak mocujecie lampy z TT5 do statywów?
Zerkałem wczoraj na Allegro i wszystkie uchwyty jakie widzę, są przystosowane do wsunięcia lampy poprzez gorącą stopkę, a nie śrubą, tak jak TT5.
Uchwyt potrzebny do przymocowania parasolki - chyba że TT5 można wkręcić bezpośrednio do statywu, a parasolkę samą jakimś specjalnym uchwytem?

fotocoto
08-10-2009, 18:02
... oraz odpowiadam na pytania, jak ktoś ma. Po wielu przebojach z różnymi dziwnymi wyzwalaczami "za stówę" zainwestowałem w pocketwizzard. Sporo to kosztuje ale nie żałuję. Aż byłem zdziwiony, że to kupiłem bez problemu w sopocie w sklepie foto-net, mają od ręki i jeszcze mi szybkie szkolenie zrobili choć w zasadzie to jest bardzo proste urządzenie. Swoją drogą to chyba jedyny sklep który ma to od ręki, bo widzę, że jeszcze pstryk, ale jak zadzwoniłem najpierw do nich to mówili pod zamówienie. Dziwne, bo ten produkt jest rewelacyjny i aż zaskakuje, że nie ma lepszej dostępności.

Do rzeczy, kupiłem 2 flexy i 1 mini nadajnik. Flexy to odbiorniko nadajniki, mini tylko do nich nadaje. Do flexów wpinam lampy i tu mały zgrzyt - brak podstawek w kolmplecie, trzeba zainwestować w jakieś podstawki. Za taką kasę mogli by dać w komplecie. Wpinam lampy zakładam mini na korpus, ustawiam kanał i... po prostu działa. Przydatny przycisk testowania błysku na obudowie bardzo ułatwia pracę. Zestaw rewelacyjnie współpracuje z moim 5D. Możliwości rewelacyjne, nawet przy doświetleniu punktowym cieni fotografowanej sceny efekty są świetne a co najważniejsze nie muszę się martwić o przepały i o to, że mi lampa nie wypali, to działa nadzwyczaj niezawodnie, czyli tak jak oczekiwałem. Do tego nie ma problemu ze stawianiem lampy "za winklem" - wszystko działa nawet z kilkudziesięciu metrów.

Komfort pracy +500%, wchodzę np. do domu panny młodej, szybko ustawiam lampy z dyfuzorami i jadę, zmiana pokoju, nie ma problemu, szybko przestawiam skupiam się tylko na scenie i świetle i nie martwię, że znowu nie odpaliła. Żadnych kabli, zero myślenia o lampach, raz ich nawet zapomniałem. Sesja plenerowa tez rewelacja, używam obiektywu o ogniskowej 500mm (wiem, że to niepopularne ale z pewnych względów robię nim portrety i sylwetki). Spokojnie dopalam sobie lampą z odległości ok 100 m sceny pod słońce.

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania o to urządzenie chętnie odpowiem, na razie jedyny minus jaki znalazłem przez 2 tygodnie używania to brak stopki lampy błyskowej w komplecie. Mam też pytanie do ew. użytkowników czy próbowali do jednego flexa wpinać 2-3 lampy, myślałem by umieścić taki zestaw w softboxie i jakoś na kablu je połączyć.

obywatelgc
08-10-2009, 18:27
Może głupie pytanie , ale potrzeba mi kilka konkretnych odpowiedzi,
co kupić ?
3x TT5
czy
2x TT5 i 1x TT1

który zestaw polecacie i dla czego ?
z góry dziękuje
Pozdrawiam

sal
08-10-2009, 18:39
co kupić ?
3x TT5
czy
2x TT5 i 1x TT1

z góry dziękuje
Pozdrawiam
W tym wątku padły argumenty nt. wielkości TT1 w stosunku do TT5.
Że nie trzeba zdejmować z aparatu za każdym razem i ogólnie bardziej poręczne, no i nie ma dyndającej antenki jak w TT5.
Tylko żeby jeszcze cena nie była prawie identyczna...

arturs
08-10-2009, 19:41
... oraz odpowiadam na pytania, jak ktoś ma. Po wielu przebojach z różnymi dziwnymi wyzwalaczami "za stówę" zainwestowałem w pocketwizzard. Sporo to kosztuje ale nie żałuję. Aż byłem zdziwiony, że to kupiłem bez problemu w sopocie w sklepie foto-net, mają od ręki i jeszcze mi szybkie szkolenie zrobili choć w zasadzie to jest bardzo proste urządzenie. Swoją drogą to chyba jedyny sklep który ma to od ręki, bo widzę, że jeszcze pstryk, ale jak zadzwoniłem najpierw do nich to mówili pod zamówienie. Dziwne, bo ten produkt jest rewelacyjny i aż zaskakuje, że nie ma lepszej dostępności.

Do rzeczy, kupiłem 2 flexy i 1 mini nadajnik. Flexy to odbiorniko nadajniki, mini tylko do nich nadaje. Do flexów wpinam lampy i tu mały zgrzyt - brak podstawek w kolmplecie, trzeba zainwestować w jakieś podstawki. Za taką kasę mogli by dać w komplecie. Wpinam lampy zakładam mini na korpus, ustawiam kanał i... po prostu działa. Przydatny przycisk testowania błysku na obudowie bardzo ułatwia pracę. Zestaw rewelacyjnie współpracuje z moim 5D. Możliwości rewelacyjne, nawet przy doświetleniu punktowym cieni fotografowanej sceny efekty są świetne a co najważniejsze nie muszę się martwić o przepały i o to, że mi lampa nie wypali, to działa nadzwyczaj niezawodnie, czyli tak jak oczekiwałem. Do tego nie ma problemu ze stawianiem lampy "za winklem" - wszystko działa nawet z kilkudziesięciu metrów.

dobrze wiedzieć bo jestem właśnie na etapie zakupów.. zobaczę czy w millroy.pl mają

Komfort pracy +500%, wchodzę np. do domu panny młodej, szybko ustawiam lampy z dyfuzorami i jadę, zmiana pokoju, nie ma problemu, szybko przestawiam skupiam się tylko na scenie i świetle i nie martwię, że znowu nie odpaliła. Żadnych kabli, zero myślenia o lampach, raz ich nawet zapomniałem. Sesja plenerowa tez rewelacja, używam obiektywu o ogniskowej 500mm (wiem, że to niepopularne ale z pewnych względów robię nim portrety i sylwetki). Spokojnie dopalam sobie lampą z odległości ok 100 m sceny pod słońce..

własnie tego się spodziewam.. ale tym plenerem z 500mm i 100m mnie rozwaliłeś :mrgreen:

Mam też pytanie do ew. użytkowników czy próbowali do jednego flexa wpinać 2-3 lampy, myślałem by umieścić taki zestaw w softboxie i jakoś na kablu je połączyć.

to może ci podpowiem
http://www.infoto.pl/pl/Products/816/przewod_synchronizacyjny_do_lamp_systemu_canon_e_t tl_e_tt/Show/

kolega loome taki ma i z tego co pisał to mu działa bez problemu na aparacie - więc na pw też powinien - a canon ma takie rozdzielacze chyba na 3 lub 4 lampy (koszmarnie drogie ale znaczy że się da)

fotocoto
08-10-2009, 20:15
Dzięki, ten wężyk to dobry pomysł, tylko obawiam się i siłę sygnału przy zastosowaniu 2 takich połączonych. Bede musiał przetestować w sklepie. Obiektywu 500mm (sigmy 150-500) używam w jednym celu, ponieważ mieszkam nad morzem często w sezonie robię poranne albo wieczorne sesje na plaży i zawsze wychodził ten okropny cień za parą. Jak wezmę 500mm to cień robi się króciutki i fale ładnie kompaktują się na horyzoncie i ogólnie można powycinać z tła emerytów z kijami. Wadą jest komunikacja, używam walkie talkie do komunikacji z pomocnikiem bo przy szumie fal to sobie można krzyczeć.

arturs
08-10-2009, 21:04
Dzięki, ten wężyk to dobry pomysł, tylko obawiam się i siłę sygnału przy zastosowaniu 2 takich połączonych. Bede musiał przetestować w sklepie. Obiektywu 500mm (sigmy 150-500) używam w jednym celu, ponieważ mieszkam nad morzem często w sezonie robię poranne albo wieczorne sesje na plaży i zawsze wychodził ten okropny cień za parą. Jak wezmę 500mm to cień robi się króciutki i fale ładnie kompaktują się na horyzoncie i ogólnie można powycinać z tła emerytów z kijami. Wadą jest komunikacja, używam walkie talkie do komunikacji z pomocnikiem bo przy szumie fal to sobie można krzyczeć.

aha, bo jakoś ta wizja 500mm mnie poraziła ;)..
a co do wężyka to jak pisałem - a oryginalnych akcesoriach canona są takie rozdzielacze sygnału dla czterech lamp Speedlite:
http://www.pstryk.pl/details:184/canon+ttl+distributor
kostki:
http://www.pstryk.pl/details:183/canon+off+camera+shoe+adapter+oa+2
i kable:
http://www.pstryk.pl/details:186/canon+connecting+cord+300
http://www.pstryk.pl/details:185/canon+connecting+cord+60

więc połączyć się powinno dać skoro canon rozdziela sygnał na tyle lamp kablami po 300cm

sal
09-10-2009, 18:57
... oraz odpowiadam na pytania, jak ktoś ma.
Regulamin -> http://canon-board.info/showthread.php?t=44030

Canion
09-10-2009, 21:01
fotocoto , podobnie jak Ty jestem zadowolony z zakupu kompleciku nowych wizardów. narazie kupiłem flex + mini. przymierzam sie do zakupu drugiego flexa. i tu pytanie. Rozumiem że pracujesz w ettl /po to te flexy sie kupuje/ czyli jak rozumiem obie lampki postawione na flexy jadą na tej samej mocy błysku bo poki nie ma w sprzedazy zonecontrollera to nie masz możliwości kontroli balansu mocy pomiędzy lampami?
no chyba że z trzeciej zapiętej na mini sterujesz balansem stref. czy dobrze kumam?

sebcio80
10-10-2009, 01:55
Rozumiem że pracujesz w ettl /po to te flexy sie kupuje/ czyli jak rozumiem obie lampki postawione na flexy jadą na tej samej mocy błysku bo poki nie ma w sprzedazy zonecontrollera to nie masz możliwości kontroli balansu mocy pomiędzy lampami?
no chyba że z trzeciej zapiętej na mini sterujesz balansem stref. czy dobrze kumam?

tak, chociaz zamiast lampy mozesz podpiac ST-E2

mimo wszystko dziwne ze pocketwizard idzie w takie pol srodki, chyba ze dopiero pozniej wydadza jakis wypasiony nadajnik z LCD i pelna kontrola wszystkich opcji,

ja w zasadzie jestem zddcydowany na zakup, gdzie kupic najtaniej? moze sciagnac z Hong Hongu?

Canion
10-10-2009, 10:59
no jest przeciez zonecontroller który lada chwila pojawi sie w sprzedaży. Bedzie zakładany na sanki nadajnika i ma za zadanie umozliwić własnie niezalezną regulację błysku trzech stref
http://www.pocketwizard.com/support/tech_bulletins/zonecontroller/

wiec raczej pocketwizard odrobił lekcję i ma koncepcję jak ma wyglądać nowy system radiowego wyzwalania/sterowania lampami

arturs
10-10-2009, 15:58
tak, chociaz zamiast lampy mozesz podpiac ST-E2

mimo wszystko dziwne ze pocketwizard idzie w takie pol srodki, chyba ze dopiero pozniej wydadza jakis wypasiony nadajnik z LCD i pelna kontrola wszystkich opcji,

ja w zasadzie jestem zddcydowany na zakup, gdzie kupic najtaniej? moze sciagnac z Hong Hongu?

a jak ustawi się korekcję na jednej lampie kółkiem a na drugiej nie? to będzie uwzględniona ta korekcja przy błysku?

sebcio80
10-10-2009, 16:37
nie mam zielonego pojecia, wlasnie takie drobne pytania i niejasnosci powoduja ze te pocketwizardy nie goszcza w moim plecaku jeszcze

1. czy robiac korekcje blysku w body przy podpietym tylko mimiTT1 uwzgledni to?
2. czy zonecontroler bedzie z grupa C wspolpracowal tak jak Canon w IR? czyli grupa C jest niezalezna od A i B i jest do doswietlania tla
3. czy jakiekolwiek ustawienia na lampach slave beda pomijane czy brane pod uwage?

tych pytan w sumie jest wiecej, ja wlasciwie zdecydowany jestem na dwa FlexTT5 - po to aby potem poczekac na jakis lepszy nadajnik full wypas

fotocoto
12-10-2009, 09:09
co kupić ?
3x TT5
czy
2x TT5 i 1x TT1

z góry dziękuje
Pozdrawiam

Moim zdaniem nie ma sensu kupować 3 flexsów, chyba, że ktoś planuje kupić w późniejszym czasie bardziej zaawansowany sterownik i dodatkową lampę. Flex jest większy i mniej poręczny dlatego lepiej jest kupić mini, mimo, że różnica w cenie niewielka.

fotocoto , podobnie jak Ty jestem zadowolony z zakupu kompleciku nowych wizardów. narazie kupiłem flex + mini. przymierzam sie do zakupu drugiego flexa. i tu pytanie. Rozumiem że pracujesz w ettl /po to te flexy sie kupuje/ czyli jak rozumiem obie lampki postawione na flexy jadą na tej samej mocy błysku bo poki nie ma w sprzedazy zonecontrollera to nie masz możliwości kontroli balansu mocy pomiędzy lampami?

Szczerze powiedziawszy nie wiem czy moc błysku jest ta sama, ustawienie lamp nawet daleko od siebie daje poprawna ekspozycję, musiał bym zrobić jakieś szczegółowe testy. Póki co lampy spisują się dobrze w połączeniu z tym urządzeniem, na tyle dobrze, że nie musiałem nic korygować polegając na automatyce całego zestawu. Jakoś nie czułem potrzeby by badać zachowanie lamp w sytuacji gdy dostaję od nich to czego potrzebuje. Jeszcze jedno, do palników używam takich sferycznych dyfuzorów co daje czasami świetne efekty, jedynie jak mam na jedna lampę zapięty a na drugą nie to ta z dyfuzorem wydaje się lekko niedoświetlać.

1. czy robiac korekcje blysku w body przy podpietym tylko mimiTT1 uwzgledni to?

Na to pytanie tylko jestem w stanie odpowiedzieć, tak, uwzględnia. Lampa zachowuje się tak, jak by była zapięta na body.

arturs
12-10-2009, 21:30
dotarły dzisiaj.. fajna zabawa..
ale oczywiście mam małe pytanko - czy z 5d2 i tt1 na body i tt5 na 580II działa wam sterowanie lampą z poziomu body (w sensie CFy itp a nie tylko +/-)? bo chyba powinno (przynajmniej tak mi się wydaje) a body lampy nie widzi..
aha - i przy dwóch lampach na tt5 i tt1 na aparacie korekcja kółkiem na lampie nie działa, działa +/- z body

sal
12-10-2009, 21:41
ale oczywiście mam małe pytanko - czy z 5d2 i tt1 na body i tt5 na 580II działa wam sterowanie lampą z poziomu body (w sensie CFy itp a nie tylko +/-)? bo chyba powinno (przynajmniej tak mi się wydaje) a body lampy nie widzi..

Tak na logikę - kompensację wymusza body, ale przy CF-ach, chyba lampa musi potwiedzić ustawienie...
A TT1, to przecież tylko nadajnik...

arturs
12-10-2009, 21:59
Tak na logikę - kompensację wymusza body, ale przy CF-ach, chyba lampa musi potwiedzić ustawienie...
A TT1, to przecież tylko nadajnik...

na dwóch tt5 też nie działa.. ale w zasadzie chodzi mi o takie coś że jak mam 2 lampy to żeby na 1szej mieć np 0 a na 2giej -1 żeby jedną lekko słabiej zaświecić

Canion
12-10-2009, 22:29
poki co to taką korektę mozna robić chyba tylko za pomocą dodatkowej lampy. no w każdym razie tak wywnioskowałem po przejrzeniu stronkki wizarda. zesztą chyba włąsnie po to skonstruowali ten zonecontroller żeby łatwo i szybko wprowadzać korekty dla poszczególnych grup lamp

schabu
12-10-2009, 22:39
a czy jak się wyłączy nadajnik to lampa będąca na nim też nie będzie błyskała, mimo że jest włączona?

arturs
12-10-2009, 22:55
a czy jak się wyłączy nadajnik to lampa będąca na nim też nie będzie błyskała, mimo że jest włączona?

nie, nie błyska

schabu
12-10-2009, 23:01
no i jest to wada, która przelewa czarę goryczy. no ale na pocieszenie kupię 100LIS.

arturs
12-10-2009, 23:05
no i jest to wada, która przelewa czarę goryczy. no ale na pocieszenie kupię 100LIS.

ale czemu to wada? przecież nie problem przełączyć nadajnik na C2 i wtedy lamp z C1 nie będzie odpalać.. C1 i C2 to dwie różnie konfiguracje ale w sensie różnych kanałów a nie grup lamp

schabu
12-10-2009, 23:17
chyba najlepiej będzie jak pożyczę od kogoś te PW i sobie w godzinę przetestuję to co mnie interesuje. albo zadzwonię do Ciebie arturs:)

arturs
12-10-2009, 23:32
chyba najlepiej będzie jak pożyczę od kogoś te PW i sobie w godzinę przetestuję to co mnie interesuje. albo zadzwonię do Ciebie arturs:)

no spoko, dzwoń.. a z Rzeszowa to chyba Trampek jest a on ma..
ja od dzisiaj się bawię więc jeszcze nie testowałem w boju

sebcio80
13-10-2009, 01:04
aha - i przy dwóch lampach na tt5 i tt1 na aparacie korekcja kółkiem na lampie nie działa, działa +/- z body

tzn? masz dwie lampy na dwoch TT5 i korekcja z body nie dziala?

mnie caly czas interesuje jak jeden TT5 wspolpracuje z dwoma lampami na podwojnym kablu (wiem, że teoretycznie powinno działać ale interesuje mnie praktyka, np czy działa korekcja błysku) gdyż chcę mieć dwie (a może i później trzy) 580EX na stratywie dla poprawy mocy, a kupowanie paru TT5 nie miesci sie w moim budzecie

na dwóch tt5 też nie działa.. ale w zasadzie chodzi mi o takie coś że jak mam 2 lampy to żeby na 1szej mieć np 0 a na 2giej -1 żeby jedną lekko słabiej zaświecić

albo zakladasz trzecia lampe na nadajnik i masz pelna kontrole albo odsuwasz jedna lampe z TT5 dalej od obiektu, bo obie lampy na 100% blyskaja taka sama moca i w tym samym momencie ETTL odcina blysk z obudwu, albo czekasz na zonecontroler, ktory wyglada jak urzadzenie z XIX wieku

arturs
13-10-2009, 14:53
tzn? masz dwie lampy na dwoch TT5 i korekcja z body nie dziala?

Mam tt1 na body 5d2, TT5 z 580exI i tt5 z 580exII
wiadomo że 580exI nie da się sterować więc wyłączam zestaw
ewentualnie zamieniam tt1 na body na tt5 z nieużywanej lampy -
i z body działa tylko korekcja podstawowa czyli ta z przycisku i kółka +/- 2EV
nie działa sterowanie CFami itp.

jak ustawiam 2 lampy plus body to działa też korekcja "podstawowa" +/- 2EV i nie działa też korekta wprowadzona na lampie - czyli jak na jednej ustawię kółkiem -3Ev a na drugiej +3Ev to i tak błysną tak samo

mnie caly czas interesuje jak jeden TT5 wspolpracuje z dwoma lampami na podwojnym kablu (wiem, że teoretycznie powinno działać ale interesuje mnie praktyka, np czy działa korekcja błysku) gdyż chcę mieć dwie (a może i później trzy) 580EX na stratywie dla poprawy mocy, a kupowanie paru TT5 nie miesci sie w moim budzecie

podrzuć mi kabel to sprawdzę ;)

albo zakladasz trzecia lampe na nadajnik i masz pelna kontrole albo odsuwasz jedna lampe z TT5 dalej od obiektu, bo obie lampy na 100% blyskaja taka sama moca i w tym samym momencie ETTL odcina blysk z obudwu, albo czekasz na zonecontroler, ktory wyglada jak urzadzenie z XIX wieku

czasem odsuwanie nie wchodzi w grę z wiadomych powodów (ściana, przepaść :mrgreen: itp. atrakcję), 3ciej lampy nie mam na razie więc trzeba na zoncontrolera czekać.. co do wyglądu to nie wiem czy taki najgorszy - tu akurat im prosciej tym lepiej bo tu trzeba szybko działać a nie zagłębiać się w jakieś menu..

gran2
13-10-2009, 15:51
http://www.raysfoto.pl

sal
13-10-2009, 21:51
http://www.raysfoto.pl
Ale że tak zapytam - o so chodzi?

rauf
14-10-2009, 00:21
Ale że tak zapytam - o so chodzi?

że też mają?

Już, już, już miałem sobie zamówić 2xTT5 i TT1, po czym zastanawiam się co właściwie dostaję za prawie 3 tyś zł.

Funkcjonalność odpalania 2 lamp przez radio, wow.
Ktoś mi wytłumaczy, dlaczego Canon tkwi z tym IR ciągle w XIX stuleciu i oddaje torcik jakimś "czarodziejom"? :mrgreen:

Podreptam sobie właściwie jeszcze do moich chińcyków i poustawiam toto manualnie...

sal
14-10-2009, 00:25
Nowe wieści:
http://www.pocketwizard.com/news_events/news/oct09update/

kmi
14-10-2009, 14:35

Do mnie też właśnie dotarły nowe PW, od godziny z nimi walczę, mam taki sam zestaw czyli 5d2 i tt1 na body i tt5 z 580II, co jesteś w stanie zmienić w ustawieniach lampy z poziomu body? U mnie większość opcji jest nieaktywna, (poza korektą ekspozycji dla błysku) Wiadomo, na CFy nie liczyłem, ale liczyłem na wszytko co co można było zmienić w 580II mając ją zapiętą na 5d2

sal
14-10-2009, 15:06
Panowie - na pocketwizard.com są przecież dostępne instrukcje zarówno do Flexów, jak i Mini (http://www.pocketwizard.com/support/manual/)
Nie trzeba kupować w ciemno, można sprawdzić w każdej chwili co potrafi Mini/Flex, a czego nie potrafi...

dominik777
14-10-2009, 15:34
Korzystam z 2 x TT5 + 580exII od początku września. Działa dobrze, nie mam problemów. Przeprowadziłem test zasięgu. Cały dostępny na http://www.dg.art.pl/test_pocket_wizard_tt5/

http://www.dg.art.pl/wp-content/uploads/2009/09/IMG_4892_2.jpg

Pełen test: Pocket Wizard TT5 (http://www.dg.art.pl/test_pocket_wizard_tt5/)

arturs
17-10-2009, 16:39
stosował ktoś zamiast paluszków alkalicznych akumulatorki? i napiszcie jak wam te baterie trzymają.. bo zamiast alkalicznych to chyba bardziej opłaca się coś takiego jak energizer ultimate lithum L91 (http://www.zilmaks24.pl/baterie-energizer-ultimate-lithium-l91%283+1%29-4szt-p-14831.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-10&utm_content=14831)

sebcio80
21-10-2009, 14:03
dziś przyszły do mnie nowe pocketwizardy, dzieki nim zmontowealem takie cos:

źródło (http://img8.imageshack.us/img8/8071/img6507q.jpg)

- zwykły wysoki statyw oświetleniowy (będe musiał kupić coś niższego)
- na uchwycie do parasolki dwie lampy 580EX II
- parasolka/softbox, w srodku srebrna
- uchtyw kołowrotkowy
- do uchwytu przymocowany najtanszy monopod
- na monopodzie FlexTT5
- lampy polaczone z Flexem podwojnym przewodem E-TTL

wszystko dziala bardzo fajnie, zaobserwowalem tylko malutkie problemy w komunikacji Flex - lampy, za ktory odpowiedzialny jest podwojny kabel, czasami potrafi nie wyzwolic co nie zdarza sie jak polacze lampe bezposrednoo z Flexem, oprocz tego czasami blyska lekko sam z siebie, wlasnie tak jak po wlaczeniu Flexa z lampą, cos jakby gubil i lapal kominikacje z lampa

jesli jakis ferryt nie pomoze i problemy beda zbyt dokuczliwe to na monopodzie bedzie trzeba zawiesic dwa Flexy, kazdy na jedna lampe

samo działenie nowych PW jest rewelacyjne, powtarzalnosc naswietlenia rewelacja, w konfiguracji zmienilem tylko czas synchronizacji dla 5D i nic wiecej! dziala idealnie

zauwazylem tylko jedna dosc duza wade, nie dziala blysk modelujacy, wielka szkoda, w plenerze malo przydatny ale w studio juz by sie przydalo

ArturBonoVox
25-10-2009, 00:25
Witam.

Sprzet: 5d z 24-105 50/1.8 i 70-200/4.0. Lampa 580ex II. Chinczyk odbiornik i nadajnik.

Problem?

W 90% zdjec na krawedzi kadru, dluzszy bok blisko nadajnika na body, pojawia sie smuga na zdjeciach. Wyglada to na zasadzie stemplowania w PS. Nie jest to jakis pas ale jakas forma zaklocenia. Jakos do tej pory tego nie namierzylem az do dzis. Przy czym z lampa na body jest cacy.

Ktos juz o tym pisal. Jak na moj gust to sprawa chiczyka. Czy ktos mial cos podobnnego?

I teraz jesli mam zmienic ten wynalazek to na jaki, zeby nie bylo powtorki z rozrywki?

Dzieki!

sebcio80
25-10-2009, 00:30
Witam.

Sprzet: 5d z 24-105 50/1.8 i 70-200/4.0. Lampa 580ex II. Chinczyk odbiornik i nadajnik.

nie ten wątek, tu piszemy o PW z ETTL,

zapytaj tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30095&page=18
i daj od razu jakiś przyklad zdjecia z tymi "zakłuceniami"

ArturBonoVox
25-10-2009, 01:39
Dobra moj blad ale odpowiedz juz mam i dziele sie nia:
http://www.piro.art.pl/2009/06/21/uwaga-na-chinskie-wyzwalacze-radiowe/

I teraz na temat czy ktos mial z Pocket Wizardami takie problemy?

sebcio80
26-10-2009, 23:31
dziś pierwszy plener z użyciem nowych PW... wszystkim niezdecydowanym napisze: kupować, świetna rzecz

tak na szybko jeden ze strzałów:

źródło (http://img21.imageshack.us/img21/574/img7308s.jpg)

orlen.ownlog.com
02-11-2009, 00:01
ma ktos info czy europejskie minitt1 i flexytt5 bedą działać z PW plusII zakupionymi w USA ?

sebcio80
02-11-2009, 00:15
ma ktos info czy europejskie minitt1 i flexytt5 bedą działać z PW plusII zakupionymi w USA ?

nie beda działać - inne czestotliwosci

Jacek_Z
02-11-2009, 03:13
o ile PW zakupione w USA będą na częstotliwości w USA - to nie.
Ale miejsce zakupu jest nieistotne.
ja np kupiłem w USA PW europejskie

sebcio80
02-11-2009, 05:14
o ile PW zakupione w USA będą na częstotliwości w USA - to nie.
Ale miejsce zakupu jest nieistotne.
ja np kupiłem w USA PW europejskie

oczywiscie masz racje, z tym ze kupiles te wersje europejskie nielegalnie, bo teoretycznie zaden sklep w USA nie ma prawa sprzedawac sprzetu radiowego o niedozwolonej na danym rejonie czestotliwosci a w USA takie prawa sa ostro przestrzegane i mocno karane

zreszta nie bez powodu w Adoramie i inych duzych sklepach nie kupisz wersji europejskiej

Jacek_Z
02-11-2009, 12:58
Ale ja tego nie kupiłem osobiście będąc w USA w sklepie. PW są chyba robione w USA, robione w wersjach z częstotliwościami europejskimi (chyba legalnie je robią?) i wysyłane poza granice USA. Ja kupiłem żądając wysyłki do europy, zupełnie mnie nie interesowało (nie zaznaczyłem tego sprzedawcy) jaka wersję mi przyślą i .. przysłano mi europejskie.

arturs
08-11-2009, 18:23
mam pytanie - możecie zerknąć czy jak macie założony PW to działa wam zoom lampy ustawiany z aparatu?
bo albo sobie coś przestawiłem albo lampa nie reaguje na kręcenie obiektywem tylko na stałe na 24mm ustawione.. (zaznaczam że mam na lampie zoom w trybie auto a nie M bo to sprawdziłem)

Canion
08-11-2009, 18:32
dzialał i nic sie nie zmieniło tzn działa nadal;-)

arturs
08-11-2009, 19:05
hmm..
to się jeszcze upewnię czy piszemy o tym samym, bo właśnie sprawdziłem na dwóch piątkach i dwóch różnych lampach.. efekt taki sam w dowolnej konfiguracji:
jak na aparacie kręcę przysłoną to na lampie wyświetlana przysłona się zmienia, natomiast jak zmienię ogniskową obiektywu to wyświetlany zoom nie zmienia się..
zmiana szkła też nic nie zmienia..
założyłem na puszkę bezpośrednio 16-35 i zoom od 24 przez 28 do 35mm działa..
zostawiam np. na 28mm, wyłączam lampę (zarówno 580 jak i 580II) i podpinam pod tt5, na aparat (5d lub 5d2 - tak samo) tt1 lub tt5 - zmieniam przysłonę i od razu na lampie mam zmienioną, cały czas zoom na 28mm na lampie ustawiony, pokręcę szkłem, spust do połowy itp. - nic się nie zmienia.. zmieniam szkło na 85mm - przysłona oczywiście się przenosi zoom zostaje 28 jak był.. WTF?
nie tylko ja na to wpadłem..
ale tak ma chyba być:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/828419

Canion
08-11-2009, 23:40
późna pora i nie ogarniam tej łamigłówki. napisze tak. 580exII na tt5 , na puszce 5dmkII nadajnik tt1. zmieniam ogniskowa w zakresie 24-70 i lampa na tt5 czyta te zmiany. jak to sie bedzie zachowywało przy włączaniu/wyłączaniu lamp podczas sesji nie wiem. ja lampe to tylko do zmiany aku daję na off.

arturs
08-11-2009, 23:58
późna pora i nie ogarniam tej łamigłówki. napisze tak. 580exII na tt5 , na puszce 5dmkII nadajnik tt1. zmieniam ogniskowa w zakresie 24-70 i lampa na tt5 czyta te zmiany. jak to sie bedzie zachowywało przy włączaniu/wyłączaniu lamp podczas sesji nie wiem. ja lampe to tylko do zmiany aku daję na off.

palnik na wprost?
u mnie na 16-35 i po zmianie na 85 lampa nie widzi zmian ogniskowej.. hmm.. który masz firmware w PW? ostatni? i czy w konfiguracji body masz na 5d2 czy auto? czyta te zmiany tzn. zmienia się zoom lampy na 24 mm, na 28, 35, 50 itd? na taki jak najbliższy na szkle?

kmi
09-11-2009, 00:12
mam pytanie - możecie zerknąć czy jak macie założony PW to działa wam zoom lampy ustawiany z aparatu?
bo albo sobie coś przestawiłem albo lampa nie reaguje na kręcenie obiektywem tylko na stałe na 24mm ustawione.. (zaznaczam że mam na lampie zoom w trybie auto a nie M bo to sprawdziłem)

U mnie jest niestety tak samo, zoom na lampie nie reaguje

sebcio80
09-11-2009, 01:08
panowie, ale po co Wam zoom lampy? skad pocketwizard i body maja wiedziec gdzie Wy ta lampe stawiacie? automatyczny zoom kompletnie nie mial by przeciez sesnu,

przykladowo jak zapinasz do body 85mm, oddalasz sie od modela i robisz zdjecie calej sylwetki a lampe stawiasz blizej gdzies z boku modela to aby pokryc calego modela i tak zoom musi byc w 24-35mm na lampie, i tak w zasadzie w kazdym przypadku

jesli zalozozysz na lampe softbox jakis wiekszy lub odbijasz od parasolki to zoom wlasciwie nie ma zadnego znaczenia, bo przy kazdym polozeniu zooma, moc blysku jest kaka sama, tylko kat inny

zoom ma troszke wieksze znaczenie przy parasolce dyfuzujacej

Canion
09-11-2009, 09:07
sebcio80 mądrze gada. ;-) Autor wątku pytał czy lampa widzi zmianę ogniskowej to powierdziłem. Inna sprawa ze częsciej mam zoom na manual w zależności od tego czy softbox/parasolka niż na auto bo przy mobilności pocketów auto zoom wprowadza wiecej zamieszania niż pozytku. lubie poprostu światełko odbite od srebrnej parasolki wiec zoom w sumie i tak na manual w zależności od potrzeb.

kmi
09-11-2009, 09:51
sebcio80 mądrze gada. ;-) Autor wątku pytał czy lampa widzi zmianę ogniskowej to powierdziłem. Inna sprawa ze częsciej mam zoom na manual w zależności od tego czy softbox/parasolka niż na auto bo przy mobilności pocketów auto zoom wprowadza wiecej zamieszania niż pozytku. lubie poprostu światełko odbite od srebrnej parasolki wiec zoom w sumie i tak na manual w zależności od potrzeb.

Czy w 5DmkII jesteś w stanie ten zoom zmienić z poziomu puszki (masz aktywne to w menu), czy biegasz do lampy?