Zobacz pełną wersję : eTTL + Pocket Wizard
sebcio80
24-08-2010, 23:19
zone ok ale namiary na stopkę w ludzkiej cenie by się przydały gdzieś gdzie akcepuja paypala :)
a po ile u Ciebie? w USA w oficjalnym serwisie są po 20$ więc w Europie taniej niż 20EU nie bedzie
jak dzialanie zona ???
z pierwszych pobieżnych fotek kufla na stole :mrgreen: ( bo softboxa nie chciało mi się wyciągać a kufelek owszem ;) ) wygląda że
działa tak jak powinno - i to zarówno w trybie M ale także w auto - na razie próbowałem tylko na gołych lampach i na stole ale wygląda że to był ten brakujący element tych zabawek ;)
sebcio80
24-08-2010, 23:27
działa tak jak powinno - i to zarówno w trybie M ale także w auto - na razie próbowałem tylko na gołych lampach i na stole ale wygląda że to był ten brakujący element tych zabawek ;)
szkoda tylko ze przez dolaczenie tego AC3 tracimy kompaktowac MiniTT1, wiem ze to lekka zabawka ale troche to juz wystaje i jeszcze latwiej cos uszkodzic i polamac,
sadzac jednak z rosnacej popularnosci tego systemu to przypuszczam ze PW moze sie zdecydowac na jeszcze jedno urzadzenie, taki MiniTT1 z wbudowanym od razu sterowaniem
u mnie na stole też już jest ;)
329 zł brutto więc też nieźle
arturs gdzie kupiles zone ... u nas w Polsce bo patrzylem w b&h jest po 69$ tylko gorzej z kosztami wysylki.. i jak to dziala ...czy spelnia sie w 100 % ??
sebcio80
24-08-2010, 23:33
arturs gdzie kupiles zone ... u nas w Polsce bo patrzylem w b&h jest po 69$ tylko gorzej z kosztami wysylki.. i jak to dziala ...czy spelnia sie w 100 % ??
adstudio.com.pl - kupilem ostatnie sztuki ale jeszcze w tym tygodniu ma przyjsc 10 sztuk
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt36232-PocketWizard-sterownik-AC3.html - "dostepny natychmiast"
szkoda tylko ze przez dolaczenie tego AC3 tracimy kompaktowac MiniTT1, wiem ze to lekka zabawka ale troche to juz wystaje i jeszcze latwiej cos uszkodzic i polamac,
sadzac jednak z rosnacej popularnosci tego systemu to przypuszczam ze PW moze sie zdecydowac na jeszcze jedno urzadzenie, taki MiniTT1 z wbudowanym od razu sterowaniem
a po co? to i tak niezbędne przy poważniejszej zabawie więc lepiej 2x wydać kasę niż raz..
pisałem wyżej, wygląda że ok ale jak potestuję w plenerze albo jak będzie mi się chciało statyw targać i softy pozapinać to będę mądrzejszy ale na pierwszy rzut oka to jest to co trzeba
adstudio.com.pl - kupilem ostatnie sztuki ale jeszcze w tym tygodniu ma przyjsc 10 sztuk
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt36232-PocketWizard-sterownik-AC3.html - "dostepny natychmiast"
ja też w adstudio.. w fotonecie podobno jeszcze są..
Sebcio - a ty masz 2 mini i z dwóch aparatów wyzwalasz czy jakoś inaczej (np. 2 osoby robią) że aż 2 ZC Ci potrzebne?
sebcio80
24-08-2010, 23:45
Sebcio - a ty masz 2 mini i z dwóch aparatów wyzwalasz czy jakoś inaczej (np. 2 osoby robią) że aż 2 ZC Ci potrzebne?
na weselu robie na dwa body, ciagle zmienianie to upierdliwa sprawa no i mozna stopke uszkodzic... :)
do tej pory ustawialem moc manualnie i na 5D musialem iso 3200 dawac a na 1D z jasnym szklem bylo ISO 800, jasne moglym zwiekszyc moc na lampie
no i na sesje plenerowe niektore jak robie z kumplem tez sie przyda, chociaz tu bede musial dokupic jeszcze jednego Flexa
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
coś tekst urwało:
jasne moglym zwiekszyc moc na lampie ale wtedy za malo zastanego bedzie no i lamp tez nie chce przemeczac
Żeby tylko cena tego całego systemu była normalniejsza... Echh... :P
sebcio80
25-08-2010, 00:07
Żeby tylko cena tego całego systemu była normalniejsza... Echh... :P
biorac pod uwage cene zwyklych radiowek PW bez bajerow to cena jest zaskakujaco niska,
jednak cena PW to przede wszystkim placanie za support, ciagle aktualizacje, ulepszenia,
obecne odbiorniki to wlasciwie zupelnie inny produkt niz jak je kupowalem, dodali softem tyle bajerow ze czlowiek sie gubi juz w setupie, i co istotne kazda aktualizacje robisz sam, prostu i latwo
biorac pod uwage cene zwyklych radiowek PW bez bajerow to cena jest zaskakujaco niska,
jednak cena PW to przede wszystkim placanie za support, ciagle aktualizacje, ulepszenia,
obecne odbiorniki to wlasciwie zupelnie inny produkt niz jak je kupowalem, dodali softem tyle bajerow ze czlowiek sie gubi juz w setupie, i co istotne kazda aktualizacje robisz sam, prostu i latwo
no dokładnie.. jak kupowałem to wersja oprogramowania było 3.xxx a teraz jest 5.150 - dzisiaj właśnie stwierdziłem że połowa nie wiem do czego jest ale kiedyś się wezmę i się dowiem ;)
Aczkolwiek nie ukrywam, że mogliby ten pakiet supportu i aktualizacji zrobić opcjonalny - moje podejście jest takie, że kupuję jeżeli wiem jak działa i mnie to satysfakcjonuje :D
sebcio80
25-08-2010, 00:30
Aczkolwiek nie ukrywam, że mogliby ten pakiet supportu i aktualizacji zrobić opcjonalny - moje podejście jest takie, że kupuję jeżeli wiem jak działa i mnie to satysfakcjonuje :D
powazne firmy albo sprzedaja produkt w 100% pro albo w ogole, sam robisz zdjecia slubne, dotyczy to takze ich, czy jak Para Młoda poprosi Cie o zdjecia na slubie, ktore chca na plycie bez obrobki zadnej za polowe ceny to sie zgodzisz? nie, bo sie szanujesz
no i kupujac PW masz pewnosc ze jak wyjda nowe lampy Canona i nowe body to zrobia soft i wszystko bedzie dzialac jak powinno...
i tak i nie ;)
bo na razie działa - a jak Canon wypuści np 60d czy 1ds4 i okaże się że coś nie tak do końca działa (tak było na początku z 5d2) - bo to w końcu dosyć skomplikowany system - a w każdym pazie bardziej niż prosty manualny wyzwalacz - to będziesz jęczał że system do d.. bo nie działa. Te nowe opcje to jakieś tam doświetlania i możliwości zmiany stałych czasowych itp. w podstawowej opcji oczywiście działa tak samo jak przy zakupie..
czy jak Para Młoda poprosi Cie o zdjecia na slubie, ktore chca na plycie bez obrobki zadnej za polowe ceny to sie zgodzisz? nie, bo sie szanujeszZastanawiałbym się :P
Ok, przekonaliście mnie. W takim razie muszę zarabiać tyle, by mi nie było żal wydać kasy na PW :D No ale to pewnie za dwa latka, dwa i pół.
KrzysiekT
25-08-2010, 01:11
Mi pockety udało się kupić za jakieś nie całe 1200 zł (2xFlex TT5), rzuć okiem tutaj:
http://cgi.ebay.co.uk/PocketWizard-Transceiver-Flex-TT5-x2-Kit-Canon-2272-/380181190486?pt=UK_Photography_DigitalCamAccess_RL
Ważne żeby mieć znajomego w Londynie co weźmie paczkę do siebie a potem pockety wrzuci do walizki i przetransportuje do Polski. W dzisiejszych czasach to nie problem ;)
Teraz pozostaje tylko dokupić tt1 + ac3 i pozamiatane ;) O zaletach nie ma co pisać. Koń jaki jest każdy widzi.
Mozna kupic u Dagmara w AD Studio.. dzis maja dostawe i na allegro jest wiec mozna sobie pozwolic np Place z Allgro i jak ktos ma VISA Card to platnoc do 2 miesiec y ...
pzdr..
sam jestem ciekaw i jutro potestuje :) to napisze moje wrazenia
mor_feusz
25-08-2010, 11:27
tu o zonie na razie można pomarzyć wiec w pl lepiej,tu tylko zamówiłem przez handlarza
zone ok ale namiary na stopkę w ludzkiej cenie by się przydały gdzieś gdzie akcepuja paypala :)
Niby w ParkCameras in stock
http://www.parkcameras.com/16360/Pocket-Wizard-AC3-Zone-Controller.html?referrer=Froogle&utm_source=google&utm_medium=froogle&utm_campaign=pid16360
sebcio80
25-08-2010, 13:27
dziś dostałem i stopki zapasowe i AC3,
stopki szybko i latwo wymieniłem i zaczełem testy AC3 (mam dwie sztuki),
niestety zaobserwowałem pewne problemy w ETTL, mianowicie lampy po załozeniu AC3 w pozycji 0 błyskają jakies 2/3 - 1EV mocniej niż bez controllera, mozecie to potwierdzic?
pozatym czasami po zmianie kolkiem korekcji sily blysku potrafi blysnac poprzednimi ustawieniami, i dopiero kolejny blysk jest ok, dzieje sie to rzadko ale sie zdarza, co ciekawe zaobserwowalem to tylko na MiniTT1, na FlexTT5 nie zdarzylo mi sie to.
A soft masz ktory nowy 5.150 czy 5.100 . jak to bywa zawsze na poczatku ... nie wszystko zloto co sie swieci... pewno jeszcze cos po drodze wyjdzie.. ogolnie sprzedaz ac3 miala byc na poczatku maja , przesuneli to bo w testach pewno nie smigalo ... nic tylko czekac na poprawki moj bedzie u mnie jutro tez z checia to potestuje...
a jak na manualu ?? wszystko dziala tak jak powinno bo rozumiem ze opisywales to w Auto TTL ??
sebcio80
25-08-2010, 14:57
a jak na manualu ?? wszystko dziala tak jak powinno bo rozumiem ze opisywales to w Auto TTL ??
w manualu dziala git, ne zauwazulem problemow,
u znajomych ponoc dziala wszystko ok, wiec nie wiem o co chodzi, ciezko tu o przypadek bo na 3 Flexach, jednym Mini, dwoch body i dwoch Zone controllerach jest identycznie, no na 5D bardziej przeswietla niz na 1D, wiec jak ktos ma to body to niech sprawdzi
a czy ktoś próbował w ogóle zamiast lamp canona używać np. metza?
stopki szybko i latwo wymieniłem i zaczełem testy AC3 (mam dwie sztuki),
niestety zaobserwowałem pewne problemy w ETTL, mianowicie lampy po załozeniu AC3 w pozycji 0 błyskają jakies 2/3 - 1EV mocniej niż bez controllera, mozecie to potwierdzic?
pozatym czasami po zmianie kolkiem korekcji sily blysku potrafi blysnac poprzednimi ustawieniami, i dopiero kolejny blysk jest ok, dzieje sie to rzadko ale sie zdarza, co ciekawe zaobserwowalem to tylko na MiniTT1, na FlexTT5 nie zdarzylo mi sie to.
właśnie skończyłem się bawić zwracając uwagę na to co napisałeś powyżej..
tak jak prosiłeś na PW sprawdzałem zarówno na 5d1 i 5d2..
i jeśli chodzi zarówno o pierwsze zagadnienie to i z założonym ZC jak i bez (w trybie auto) błyskają tak samo albo różnica jest niewielka (wg mnie jej nie ma)
sprawdzane konkretnie na 5d2 z 85/1.2 i na 5d1 z 135/2..
co do drugiego problemu to za dużo nie kręciłem mocą ale też raczej jest ok - nie wiem jak często się to powtarza.. na aparacie mam tt1 zawsze bo flex za duży jest imho
niestety za dużo nie pobłyskałem bo mi się żona zbuntowała że nie mam litości dla jej oczu :mrgreen:
aha, firmware 5.150
sebcio80
25-08-2010, 23:30
ok, już chyba wiem w czym tkwi problem i dlaczego mi wychodziło przeswietlanie o 1EV,
bawilem sie grupami i jak na jednej lampie jest grupa A a na drugiej B to wtedy przeswietla o 1EV! jesli uzywamy 3 lamp na grupach A, B i C to przeswietli o 1,5EV!
Sprawdziłem przy okazji jak działa oryginalny system Canona i jest inaczej, tzn niezaleznie od ilosci grup i lamp zawsze naswietla tak samo.
Jeśli zamiast AC3 podepniemy jako kontroler lampe to tez jest ok i naswietla prawidlowo. Jest to ewidenty błąd Zone Controllera w takim razie.
ktoś może skrobnąć maila do serwisu technicznego PW?
aha, ważna sprawa, mimo założonego AC3, korekcja w body cały czas działa, czyli sumując mamy regulacje +-6EV lub +-5EV zaleznie od body
bawilem sie grupami i jak na jednej lampie jest grupa A a na drugiej B to wtedy przeswietla o 1EV! jesli uzywamy 3 lamp na grupach A, B i C to przeswietli o 1,5EV!
Sprawdziłem przy okazji jak działa oryginalny system Canona i jest inaczej, tzn niezaleznie od ilosci grup i lamp zawsze naswietla tak samo.
hmm.. u mnie nie zauważyłem tego - mam co prawda tylko dwie lampy ale zarówno jak są obie w grupie A, jedna w A a druga w B, i jak nie było zone controllera klatka wyglądała na tak samo naświetloną..
a na jakich parametrach robiłeś.. tzn. czy lampami tylko dopalałeś zastane czy lampy były jako główne bo tu też może być różnica w metodzie testowania.. ja przy swoich testach lamp używałem tylko do doświetlania (światłomierz w aparacie pokazywał -1 do -2 EV)
aha, ważna sprawa, mimo założonego AC3, korekcja w body cały czas działa, czyli sumując mamy regulacje +-6EV lub +-5EV zaleznie od body
a o tym też już czytałem - to chyba metoda na ustawienie manualne siły błysku mniejszej niż 1/64
sebcio80
26-08-2010, 08:15
a na jakich parametrach robiłeś.. tzn. czy lampami tylko dopalałeś zastane czy lampy były jako główne bo tu też może być różnica w metodzie testowania.. ja przy swoich testach lamp używałem tylko do doświetlania (światłomierz w aparacie pokazywał -1 do -2 EV)
sprawdz dokładnie, zrob fotke jak obie lampy sa w grupie A i B bez AC3 a potem zaloz AC3 i tez zrob zdjecie, ja swoje testy robilem na M w domu, czas 1/125s przeslona F/4
ja przy swoich testach lamp używałem tylko do doświetlania (światłomierz w aparacie pokazywał -1 do -2 EV)To chyba niedobrze...
Dzygit-Dublin
26-08-2010, 22:12
witam
a ja mam inne pytanie czy zone ma jakieś wersje eu/us , sprzedawca się pyta o part no eu , bo mu napisałem ze mam eu.
darek
sebcio80
26-08-2010, 22:14
witam
a ja mam inne pytanie czy zone ma jakieś wersje eu/us , sprzedawca się pyta o part no eu , bo mu napisałem ze mam eu.
darek
wersje CE i US sa na pewno ale czy wersja CE bedzie dzialac z nadajnikami US trudno powiedziec, pewnie nie
sprawdz dokładnie, zrob fotke jak obie lampy sa w grupie A i B bez AC3 a potem zaloz AC3 i tez zrob zdjecie, ja swoje testy robilem na M w domu, czas 1/125s przeslona F/4
a ISO? bo to robi różnicę ;)
To chyba niedobrze...
a czemu niby niedobrze?
moje podejście do błyskania jest takie że jeśli to nie jest konieczne to maksymalnie należy wykorzystywać światło zastane..
sebcio80
26-08-2010, 23:02
a ISO? bo to robi różnicę ;)
ISO100, ale ogolnie ustawienia sa obojetne,
ustaw obie lampy w jednym kierunku i ustaw obie w grupie A a potem jedna w grupie A a druga B
więc tak.. sprawdzałem oczywiście na Auto w ZC, korekta w aparacie na 0, iso 100, 1/125 f4, na aparacie tt1 i ZC albo nie, pomiar wielosegmentowy, lampy na flexach - 1x 580 i 1x 580II. wyniki:
bez ZC nie ma znaczenia czy na flexie ustawione są na A,B czy C - błyskają jednakowo tak samo jak wtedy gdy na aparacie jest też ZC (jednakowo czyli każda błyska z identyczną mocą) - tak jak lampy byłyby w grupie A..
klatka leciutko prześwietlona - raczej mniej niż 1 EV - generalnie histogram wychodzi trochę za prawą stronę. Natomiast gdy na aparacie jest ZC i na flexach są ustawione grupy A i B (odwrotnie też ale to znaczenia nie ma, jest identycznie) to zdjęcie wychodzi ok - histogram w najjaśniejszym kanale ma około 10% "luzu" do prawej..
wg mnie to nie jest jakaś poważna wada - skoro obie lampy będąc w jednej grupie mają błysnąć tak samo to nawet minimalne różnice w ich odległości od celu będą przekładać się na to że do obiektu będą docierać różne ilości światła.. natomiast jak są dwie grupy to każda z nich jest osobno analizowana i dlatego dokładniejsze naświetlenie bez przepaleń..
powyższe testy przeprowadzone na obu piątkach, z tym że na 5d1 wyniki są bardziej do zbliżone czyli zdjęcia są tylko nieco różne czyli na 5d2 i 5d2 troszkę inaczej naświetla - różnice większe są na 5d2 i powyższy opis ich dotyczy.
W sumie nie wiem dlaczego u ciebie tak to wygląda - u mnie nie ma takiego problemu, a nawet jest lepiej bo z grupami nie ma żadnego przepału i nic nie trzeba korygować..
i tak i nie ;)
bo na razie działa - a jak Canon wypuści np 60d czy 1ds4 i okaże się że coś nie tak do końca działa (tak było na początku z 5d2) - bo to w końcu dosyć skomplikowany system - a w każdym pazie bardziej niż prosty manualny wyzwalacz - to będziesz jęczał że system do d.. bo nie działa.Pewnie, że bym jęczał, bo skoro jest w pełni zgodne z E-TTL, to dopóki ten system nie będzie zmieniony, to wszystko powinno działać. Mam kilkuletnią lampę 580EX, niektórzy używają starszych 550EX i do głowy im nie przychodzi, że mogłaby ona nie działac z nowym 7D czy nawet nie istniejącym jeszcze 1Ds4. Jeżeli PW miały na początku problemy z 5d2, to znaczy, że nie trzymały w pełni standardu.
A z jakością supportu to się okaże. Moja przygoda z PW zaczęła się dość niefortunnie w ubiegłym tygodniu. Kupiłem 2xTT5 i niestety następnego dnia musiałem wysłać do serwisu. Działały tylko w trybie manualnym. E-TTL nie działał. Mam nadzieję, że szybko będę miał je spowrotem. Zobaczymy.
Zarówno to, jak i początkowe problemy z 5d2 świadczą o tym, że gdzieś szwankuje kontrola jakości, czyli z ogólnie rozumianym supportem.
A z jakością supportu to się okaże. Moja przygoda z PW zaczęła się dość niefortunnie w ubiegłym tygodniu. Kupiłem 2xTT5 i niestety następnego dnia musiałem wysłać do serwisu. Działały tylko w trybie manualnym. E-TTL nie działał. Mam nadzieję, że szybko będę miał je spowrotem. Zobaczymy.
Zarówno to, jak i początkowe problemy z 5d2 świadczą o tym, że gdzieś szwankuje kontrola jakości, czyli z ogólnie rozumianym supportem.
ano.. a działał ci tylko manual czy też TTL (bez E-) bo zauważyłem że jak włączysz najpierw flexa a potem lampę to właśnie przełącza się w tryb ttl a jak odwrotnie albo wyłączysz i włączysz flexa z załączoną lampą to przełącza się w ettl (nie zawsze ale pare razy mi się zdarzyło)
Udawało się wyzwolić błysk wyłącznie po przełączeniu odbiornika na kanał standardowy i lampy w tryb M. Odbiornik pracujący na kanale ControlTL nie działał. Ściślej to z rzadka (bardzo rzadka) cośtam błysnęło ale moc błysku miała się absolutnie nijak do warunków oświetleniowych. Ściślej: na początku była wersja FW 5.0 i E-TTL czasem działał i nawet, jak już zadziałał, to siła błysku była poprawna.
Upgrade do 5.150 spowodował, że zaczęło to "działać" tak, jak napisałem wyżej.
sebcio80
29-08-2010, 02:18
dziwna sprawa, pierwszy raz slysze o niedzialajacym sprzecie PW, na pewno wszystko dobrze miales ustawione? glownie chodzi o lampy, ktore na odbriornikach nie moga byc w trybie slave, musza byc w normalnym trybie E-TTL
W sumie nie wiem dlaczego u ciebie tak to wygląda - u mnie nie ma takiego problemu, a nawet jest lepiej bo z grupami nie ma żadnego przepału i nic nie trzeba korygować..
opisze dokladnie jak to u mnie wyglada, bo jesli u Ciebie i innych jest inaczej to znaczy ze mam zwalone oba AC3, co wydaje sie troche niemozliwe:
1. na body TT1 bez AC3, dwie lampy ponizej kadru obie skierowane w monitor, korekcja w body i na lampach 0,
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/7127/img1573es.jpg)
2. założyłem na TT1 AC3, obie lampy są w grupie A, korekcja wszedzie w tym na AC3 to 0, jak widac błysk jest identyczny, wiec niby wszystko ok...
źródło (http://img265.imageshack.us/img265/8628/img1575b.jpg)
3. tu ustawienia identyczne jak powyzej ale jedna z lamp przelaczylem na grupe B, no i wlasnie mamy przeswietlenie... jeśli zamiast AC3 uzyjemy 580EX, ktory zalozymy na TT1 to przeswietlenia nie ma, slila blysku jest identyczna jak w punktach 1 i 2,
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/4220/img1576uk.jpg)
4. tu ustawienia sa identyczne jak w punkcie 3 z tym ze na obie grupy A i B przez AC3 zrobilem korekcje blysku -1EV
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/8930/img1579n.jpg)
jak widac przy korekcji -1EV sila blysku jest identyczna jak w punktach 1 i 2, stad wniosek ze przy dwoch grupach mamy przeswietlenie 1EV, wyglada to tak jakby kazda kolejna grupa byla ignorowana i lampy blyskaly sila taka jakby blyskala tylko jedna grupa, [rzez cp blysk sie sumuje i jest 1EV wiecej przy dwoch grupach i 1,5EV wiecej przy 3 grupach,
Artur, jesli u Ciebie jest inaczej to juz sam nie wiem...
Jak wczesniej pisalem takie ustawienie moze miec sesn i moze to byc specjalnie zrobione przez PW, tylko bylo by to troche dziwne bo przy zalozonych jako sterownik zamiast AC3, lampie 580EX lub ST-E2 bedziemy miec inna sile blysku
dziwna sprawa, pierwszy raz slysze o niedzialajacym sprzecie PW, na pewno wszystko dobrze miales ustawione? glownie chodzi o lampy, ktore na odbriornikach nie moga byc w trybie slave, musza byc w normalnym trybie E-TTLTak właśnie było ustawione. Zresztą dość długo z tym walczyłem na wszelkie możliwe sposoby. Próbowaliście wyzwalać 580EX (nie mk2)? Może jest jakiś problem ze starszymi lampami, choć znajdują się na liście wspieranego sprzętu.
Cóż, usterka. Zdarza się. Ale po tym właśnie poznamy support, jak się z nią upora. Prawdopodobnie przesyłka dotarła do nich w piątek. Jak coś się zmieni, dam znać. Dobrze wiedzieć, jak działa serwis urządzeń, które bądź, co bądź, tanie nie są.
Tak właśnie było ustawione. Zresztą dość długo z tym walczyłem na wszelkie możliwe sposoby. Próbowaliście wyzwalać 580EX (nie mk2)? Może jest jakiś problem ze starszymi lampami, choć znajdują się na liście wspieranego sprzętu.
raczej nie ma, ja mam jedną 580EX i jedną 580exII i z obydwoma działa tak samo..
Cóż, usterka. Zdarza się. Ale po tym właśnie poznamy support, jak się z nią upora. Prawdopodobnie przesyłka dotarła do nich w piątek. Jak coś się zmieni, dam znać. Dobrze wiedzieć, jak działa serwis urządzeń, które bądź, co bądź, tanie nie są.
dokładnie... sam jestem ciekaw co było powodem.. kupowałeś w polsce? i odsyłałeś do sprzedawcy czy dystrybutora polskiego (millroy.pl)?
dokładnie... sam jestem ciekaw co było powodem.. kupowałeś w polsce? i odsyłałeś do sprzedawcy czy dystrybutora polskiego (millroy.pl)?Tak, kupowałem z rodzimej dystrybucji i odesłałem do Millroya.
Podpowiedzcie mi jedną rzecz czy mając 4 TT5 mogę złożyć następujący zestaw o następującej funkcjonalności:
30d i 40d oraz 2x 580ExII.
Chciałbym najpierw cykać fotkę 30d a zaraz później 40d. Chciałbym aby oba zdjęcia były robione niemal jedno po drugim.
Jest to możliwe aby oba aparaty wyzwalały te same lampy? Można oba tak to ustawić aby oba aparaty nadawały na tym samym kanale i sobie nawzajem nie przeszkadzały?
Jak szybko 580ExII może wykonać ponowny błysk? Zakładam że będzie to tylko błysk pomocniczy więc nie będzie to waliło na 100%
Odległość między aparatami a lampami przewiduję na poziomie 5-7 metrów.
Przy okazji powiedzcie mi jak najprościej zamontować lampe z softboxem na statywie? Co byście tutaj polecili - jaki statyw, jakie mocowanie, jaki softbox.
Pozdrawiam
YacentY
Podpowiedzcie mi jedną rzecz czy mając 4 TT5 mogę złożyć następujący zestaw o następującej funkcjonalności:
30d i 40d oraz 2x 580ExII.
Chciałbym najpierw cykać fotkę 30d a zaraz później 40d. Chciałbym aby oba zdjęcia były robione niemal jedno po drugim.
Jest to możliwe aby oba aparaty wyzwalały te same lampy? Można oba tak to ustawić aby oba aparaty nadawały na tym samym kanale i sobie nawzajem nie przeszkadzały?
Mozna. A nie bedzie ci lepiej do tych zdjec 3D (jesli nie pomylilem osob) zrobic tak ze ustawiasz parametry tak zeby naswietlac klatke powiedzmy 3sek i nie lapac swiatla zastanego, i w czasie tych 3 sekund recznie odpalasz lampy?
Bedziesz mial dokladnie ten sam momet zlapany na obu aparatach.
Poza tym do takich zdjec "jedno po drugim" lepiej bylo by jednak ustawic lampy w tryb M, zeby oba zdjecia byly identycznie naswietlone, a nie zdawac sie na automatyke.
A do tego nie potrzebujesz wyzwalaczy po 1500zeta za sztuke, tylko wystarcza tanie chinczyki. Ewentualnie kabel TTL. No chyba ze chcesz takie blyski z 2 aparatow robic w plenerze.
Jak szybko 580ExII może wykonać ponowny błysk? Zakładam że będzie to tylko błysk pomocniczy więc nie będzie to waliło na 100%
To zalezy od mocy na jaka jest ustawiona. Do pelnej mocy laduje sie jakies 4 sek.
Tutaj 3d będzie robione jednym strzałem wykorzystując obiektyw 3d, a drugi aparat będzie robił tradycyjne zdjęcie, powiedzmy ze 30d będzie robił klasykę a 40d fotkę 3d
sebcio80
02-09-2010, 15:22
Tutaj 3d będzie robione jednym strzałem wykorzystując obiektyw 3d, a drugi aparat będzie robił tradycyjne zdjęcie, powiedzmy ze 30d będzie robił klasykę a 40d fotkę 3d
bez problemu, ja na co dzień na weselach używam dwoch body na raz i dwie lampy odpalane w ragach sali, wszystko smiga idealnie,
bez problemu, ja na co dzień na weselach używam dwoch body na raz i dwie lampy odpalane w ragach sali, wszystko smiga idealnie,Sebcio, jakTy to robisz?! Chodzi mi o kadrowanie :)
sebcio80
02-09-2010, 15:50
Sebcio, jakTy to robisz?! Chodzi mi o kadrowanie :)
tzn? masz na mysli ze lampy czasami (a nawet czesciej) sa w kadrze? mi to nie przeszkadza, a nawet sie czasami bardzo podoba
tzn? masz na mysli ze lampy czasami (a nawet czesciej) sa w kadrze? mi to nie przeszkadza, a nawet sie czasami bardzo podoba
Nie. Chodzi mi o celowanie oboma aparatami jednocześnie.
sebcio80
02-09-2010, 16:21
Nie. Chodzi mi o celowanie oboma aparatami jednocześnie.
nie widziales takiego osprzetu? ja fotografuje dwoma aparatami na raz i krece dwoma kamerami film od razu ;-)
czyli rozumiem że setup:
jedna lampa na tło w M i jedna kontra też w M a trzecia z prrodu w ettl to teoretycznie taki setup na pocketach powinien smigąć jak nalezy ? powstaje pytanie czy jest sens kupować wtedy aż 3 szt TT5. chyba tylko dla wygody uzycia ZC.
Cóż, usterka. Zdarza się. Ale po tym właśnie poznamy support, jak się z nią upora. Prawdopodobnie przesyłka dotarła do nich w piątek. Jak coś się zmieni, dam znać. Dobrze wiedzieć, jak działa serwis urządzeń, które bądź, co bądź, tanie nie są.Obiecałem, że dam znać, no to daję. Właśnie dotarł do mnie kurier z Millroya z 2 nowiutkimi Flexami.
Jestem w pracy, więc wykonałem tylko kilka próbnych strzałów i wydaje się, że jest ok. Przez weekend będę miał możliwość poznęcania się nad nimi trochę bardziej w terenie ale ogólnie jestem dobrej myśli.
Wydaje się, że serwis stanął na wysokości zadania. Czyż to nie dobra wróżba na zbliżający się weekend? :-D
hej chłopcy i dziewczęta, czy ktoś z was dysponuje kabelkiem do wyzwolenia aparatu z TT5?
dokładnie chodzi mi o takie ustrojstwo: CM-N3-ACC http://www.pocketwizard.com/products/cable_accessory/38/CM-N3-ACC/
potrzebowałbym pożyczyć na 2 weekendy - jeden na testy, drugi na robotę, niby mam zamowiony u dystrybutora ale czas realizacji niemal pokrywa się z czasem wyjazdu do roboty i boje się ze jak nie zagra to będzie kupaaa.
Pomożecie?
hej chłopcy i dziewczęta, czy ktoś z was dysponuje kabelkiem do wyzwolenia aparatu z TT5?
dokładnie chodzi mi o takie ustrojstwo: CM-N3-ACC http://www.pocketwizard.com/products/cable_accessory/38/CM-N3-ACC/
potrzebowałbym pożyczyć na 2 weekendy - jeden na testy, drugi na robotę, niby mam zamowiony u dystrybutora ale czas realizacji niemal pokrywa się z czasem wyjazdu do roboty i boje się ze jak nie zagra to będzie kupaaa.
Pomożecie?
szczerz mówiąc jakby ktoś to kupił to by musiał mieć w głowie nie po kolei.. z tego co widzę na amazonie to kosztuje toto 95$ czyli jakieś 300zł. Zrobienie tego pewnie kosztowałoby z 20 zł licząc dobre wtyczki (największy problem byłby z wtyczką do aparatu serii XXd i Xd) - na forum są przepisy jak zrobić wężyk spustowy - różnica tylko taka żeby pomierzyć gniazdko w PW i podłączyć to zamiast przycisku..
sebcio80
08-09-2010, 22:05
szczerz mówiąc jakby ktoś to kupił to by musiał mieć w głowie nie po kolei.. z tego co widzę na amazonie to kosztuje toto 95$ czyli jakieś 300zł. Zrobienie tego pewnie kosztowałoby z 20 zł licząc dobre wtyczki (największy problem byłby z wtyczką do aparatu serii XXd i Xd) - na forum są przepisy jak zrobić wężyk spustowy - różnica tylko taka żeby pomierzyć gniazdko w PW i podłączyć to zamiast przycisku..
ja kupiłem ;-) ale dałem sporo mniej, co i tak znaczy ze za duzo,
jak popatrzec na allegro na chinskie wyzwalacze to mozna znalesc takie, ktore maja w komplecie przewod stereo jack - C3, i kto wie, moze by podpasowaly, ktoś może zaryzykować i podpiąć :-)
uwaga - podpiecie mono jack = palenie odbiornika
zamówiłem w niemcach, ma byc za 3 dni
Panowie mam problem.
kupiłem pocketa aby w jednym czasie cyknąć 2 fotki.
mam do dyspozycji taki sprzęt: 30d i 40d, 1x TT1 Mini, 3xTT5, lampa 580ExII i 430 ExII oraz kabelek pocketowy do wyzwalania aparatu.
wszystko ustawione domyślnie. oba aparaty w trybach manual.
pykam fotkę i co - załącza się tylko jedna lampa, po czym po 3 sekundach od zrobienia zdjęcia włacza się drugi aparat i robi zdjęcie ale lampa jest tylko częsciowo naładowana i tak w kołko
po pewnych próbach udało się zejsc z czasem opóźnienia do ok 1s - co i tak jest stanowczo za długo.
Postanowiłem wrzucić najnowszy firmware 5150. wgrałem do wszystkich urządzeń - zrobiłem reset (przycisk TEST na 10s podczas właczenia Pocketów).
Po czym dzieją się totalne cuda.
Lampy błyskają jak chcą, czasem jedna, czasem dwie - bardzo żadko wogole widać je na zdjęciach, drugi aprat tez wyzwala się od święta. masakra jakas
testy robiłem w pokoju ok 20m2, nie było w nim jakoś dużo elektroniki tak więc zakłucenia pewnie pomijalnie małe.
co robić aby to zadziałało?
Dzygit-Dublin
08-10-2010, 05:58
witam
PowerST4
szukając o lampach studyjnych znalazłem taki link
zone + studyjne przez PowerST4
LINK (http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-10051-10609)
Darek
sebcio80
08-10-2010, 06:20
witam
PowerST4
Darek
rozumiem, że szukasz mobilnych rozwiazan? ten powerST4 dziala tylko z Elinchrom RX, dla mnie to za droga zabawa, ja planuje kupic:
http://paulcbuff.eu.com/cms/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=5&category_id=2&option=com_virtuemart&Itemid=1
+ http://paulcbuff.eu.com/cms/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=9&category_id=9&option=com_virtuemart&Itemid=1
+ transformator 220v na 110V
jak widzisz masz europejską dystrybucje,
lampa jest fajna i mala, jak dokupisz pierscien mocowania dodatkowo to kazdy softbox z bowensa bedziesz mogl podlaczyc pod nie: http://paulcbuff.eu.com/cms/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=39&category_id=24&option=com_virtuemart&Itemid=1
no i najwazniejsze ze masz pelna kontrole przez Pocketwizard z poziomu Zone Controllera: http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/ac9%20alienbees%20adapter/
cena tez nie odstrasza
Dzygit-Dublin
08-10-2010, 08:50
dzieki sebcio80
Masz flaszkę dobrej whiskey ,a nawet dwie do tronixa kupiłem z Belgii patrzyłem na alieny jakieś tydzień temu tylko nie znalazłem tego sklepu tylko w usa.
Widzę z nawet tronix mi się przyda
patrząc na ceny nie ma biedy.
Dzieki i pozdrawiam
Darek
sebcio80
15-10-2010, 16:32
pojawila sie nowa wersja softu beta, poki co tylko do urzadzen w wersji amerykanskiej, do europejskiej ma sie pojawic niedlugo,
z wazniejszych rzeczy to dodana obsluga lamp Nissina! - dosc niespodziewanie chyba jednak
pojawila sie nowa wersja softu beta, poki co tylko do urzadzen w wersji amerykanskiej, do europejskiej ma sie pojawic niedlugo,
z wazniejszych rzeczy to dodana obsluga lamp Nissina! - dosc niespodziewanie chyba jednak
Nowa Beta 5.188 jest już dostępna dla wersji europejskiej.
http://www.pocketwizard.com/upload/photos/677ControlTL_beta_firmware_5.188.pdf
sebcio80
05-11-2010, 06:46
http://www.pocketwizard.com/upload/photos/677ControlTL_beta_firmware_5.188.pdf
w sumie niewielkie zmiany, oprocz rzecz jasna dodania obslugi lamp Nissina,
w sumie to juz chyba niewiele mozna zmienic w sofcie,
ja czekam mimo wszystko na nowy nadajnik, czyli MiniTT1 i ZoneController w jednym + lampa wspomagania AF + LCD do ustawiania parametrow
jak skoncza robic wersje pod Nikona to powinni sie takim gadzetem zajac,
no prosze napisalem posta, sprawdzialem update i co? pojawila się oficjalna wersja nowego softu 5.200
http://www.pocketwizard.com/upload/photos/322Manual_Addendum_5.200.pdf
w zasadzie to samo co w becie poprzedniej, oprocz:
- Bulb mode operation has been improved. Rear Curtain Sync used in conjunction with Bulb Mode
is not currently supported.
witam
PowerST4
Darek
Panowie mam problem.
kupiłem pocketa aby w jednym czasie cyknąć 2 fotki.
mam do dyspozycji taki sprzęt: 30d i 40d, 1x TT1 Mini, 3xTT5, lampa 580ExII i 430 ExII oraz kabelek pocketowy do wyzwalania aparatu.
wszystko ustawione domyślnie. oba aparaty w trybach manual.
pykam fotkę i co - załącza się tylko jedna lampa, po czym po 3 sekundach od zrobienia zdjęcia włacza się drugi aparat i robi zdjęcie ale lampa jest tylko częsciowo naładowana i tak w kołko
po pewnych próbach udało się zejsc z czasem opóźnienia do ok 1s - co i tak jest stanowczo za długo.
Postanowiłem wrzucić najnowszy firmware 5150. wgrałem do wszystkich urządzeń - zrobiłem reset (przycisk TEST na 10s podczas właczenia Pocketów).
Po czym dzieją się totalne cuda.
Lampy błyskają jak chcą, czasem jedna, czasem dwie - bardzo żadko wogole widać je na zdjęciach, drugi aprat tez wyzwala się od święta. masakra jakas
testy robiłem w pokoju ok 20m2, nie było w nim jakoś dużo elektroniki tak więc zakłucenia pewnie pomijalnie małe.
co robić aby to zadziałało?
nie zakladaj pocketow na metalowe sanki. robisz zwarcie. mozesz tez dac w remotach disable flex shoe czy jakos tak to sie zwie.
Btw kupilem Pocket Wizard AC7 RF HardShield (http://www.amazon.com/Pocket-Wizard-AC7-HardShield-Black/dp/B003PTLIEU/ref=pd_cp_p_2)
na 580II bo jej dzialanie mnie troksze wkurza ( mam wersje USA PW). potesuje i dam znac.
Dzygit-Dublin
06-12-2010, 14:33
witam
Ja od tygodnia mam lampy ale nie mam kabla do wyzwalania wiedz bawie sie przez fotocele.
problem taki
1d + pw + flash wyzwala studyjne bez problemu przez fotocele nawet stary 1dsmk2 tez.
5dmk 2 + pw nie moze.
Lampy srzelaja ale 5d nie rejstruje swiatla ( sychro nie dziala idealnie ) przy tych czasach.
Mowie tu o czasach 1/ 100 do 1/250 5d + pw.
Generalnie to czekam na kabel ale takie cos zauwazylem , o taka ciekawostka soft przedostatni - 5 cost tam juz ze kontrola ac3.
Darek
w 5d dziala normalnie jak lampa siedzi na sankach bez pw
Witam
mam pytanie moze banalne i byc moze umknelo to mojej uwadze ale... czy nowe Pockety maja przycisk wyzwalania lamp tzw "test" bez klapania migawka? W studiu to dosc istotna kwestia. Przechodzac z Knightow na pockety chcialbym uzywac ich takze w manualu ze swiatlomierzem i lampami studyjnymi.
Janusz Body
08-07-2011, 18:09
Czy ktoś próbował używać TT1 i TT5 z kompaktami? G11 mi nie wyzwala lamp, również systemowych. Szukałem w necie - piszą tylko o ustawieniu w manual i na pojedyncze zdjęcia. U mnie dalej nie działa. W TT1/TT5 aparat jest ustawiony na "Auto" i niby kompaktów nie ma na liście ale to chyba powinno działać. 580EXII na sankach aparatu działa normalnie na TT5 za cholere nie chce.
Moze aparat nie rozpoznaje tego jako lampe i potrzeba cos bardziej "łopatologicznego" co tylko przekaze "zwarcie stykow"
Janusz Body
09-07-2011, 11:29
Moze aparat nie rozpoznaje tego jako lampe i potrzeba cos bardziej "łopatologicznego" co tylko przekaze "zwarcie stykow"
Tak się nie da. :-) Opóźnienie błysku w stosunku do momentu wciśnięcia spustu jest inne w każdym aparacie. W kompaktach jest spoooore :-) Aparat musi "gadać" do PW i w jakiś sposób "powiedzeć" mu, że otwiera migawkę. PW decyduje o tym kiedy odpalić lampę bo zna swoje wewnętrzne opóźnienia.
Kurcze ciekawe, że na tych samych sankach na G11 lampy kochanego C śmigają bez problemu. Musi coś z PW. Aha na aparacie pali się ikonka zewnętrznej lampy (pomarańczowa błyskawica) czyli aparat widzi że coś jest zapięte na sankach.
ano.. a działał ci tylko manual czy też TTL (bez E-) bo zauważyłem że jak włączysz najpierw flexa a potem lampę to właśnie przełącza się w tryb ttl a jak odwrotnie albo wyłączysz i włączysz flexa z załączoną lampą to przełącza się w ettl (nie zawsze ale pare razy mi się zdarzyło)
zdarza się tak, ale po pierwszej fotce pojawia się ettl
Mam pytanie czy ktos z uzytkownikow flexow mial podobny problem jak w tym watku Spalone 580 przez pocket wizard (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1096799)
Oraz druga sprawa czy nadal wystepuje duże problemy z wyzwoleniem 580ex II czy to zostało zniwelowane przez nowszy firmware?
Na forum do którego linkujesz jest link do PDFa (http://lpadesign.com/580EXII.pdf) w którym LPA Design dokładnie tłumaczy na czym polega problem.
Według LPA Design (panowie z PW) przyczyną problemu jest kiepska konstrukcja lampy i nie ma znaczenia czy będzie używana z PW czy na sankach.
Mnie się jeszcze żadna lampa nie spaliła, ale używam ich mało.
Flexów praktycznie w ogóle nie używam bo do szału mnie doprowadza problem z synchronizacją.
Canon się nie popisał za bardzo z tymi 580EXII i ponoć poprawił niedociągnięcia w 430EX II.
xxkomarxx
07-07-2012, 09:08
Zakupiłem ostatnio PW tt5 i ac3. Wszystko działa super ale pojawia się problem a kontrolerem. Nie działa regulacja mocy błysku grup. Niezależnie od tego czy lampy są ustawione w ttl czy na manualu. Kręcenie pokrętłami nie przynosi żadnego efektu, działa jedynie odłączanie grup.
Cykam 5dmk2 a lampy to 580ex2 i 430 ex2. W czym może leżeć problem. Czyżby kontroler zepsuty. tt5 raczej sprawna bo sprawdzane na 3 różnych i jest to samo, kontroler nie zmienia siły błysku z żadnym urządzeniem.
hmm.. a na pewno na AC3 wszystko ustawione prawidłowo ? - u mnie działa to bez problemu.. Lampy co pokazują (w sensie e-ttl.ttl czy M) ?
xxkomarxx
08-07-2012, 09:43
po podłączeniu lampy mają ustawienie jakie im nadałem. Nic się nie zmienia. Jeśli są w trybie M to tak mają cały czas i zmiany w kontrolerze nic nie dają. Jedynie co da się zrobić to wyłączyć lampy z danej grupy przestawiajac ac3 na zero. Przestawianie na auto czy manual nic nie daje.
xxkomarxx
08-07-2012, 11:50
Może od początku. Zakładam lampy na tt5. Lampy ustawione na M. tt5 wpinam na body a na wyzwalacz wciskam ac3. Włączam PW, lampy aparat. Zmiana mocy lamp na kontrolerze wcale nie działa, przełączanie z M na A wcale nie działa, jedyna reakcja to wyłączenie grup. To wszystko co daje kontroler. Może coś źle ustawiam ale nie wydaje mi się aby to było aż tak skomplikowane że trzeba przeprowadzać jakieś super zabiegi które to zmieniają. Powinno się podłączyć i ma działać. Tak jak to kiedyś testowałem w sklepie. A tu akurat lipa.
AMMarshall
08-07-2012, 15:22
Może od początku. Zakładam lampy na tt5. Lampy ustawione na M.(...)
Lampy zostaw na TTL, powinno wszystko działać.
Żadnych specjalnych zabiegów.
Jeśli nie działa, znaczy, że coś (AC3?) skopane.
xxkomarxx
08-07-2012, 20:42
Próbowane było na ttl i na M nic nie działało. Podpiąłem zestaw do innego aparatu i nagle zaskoczyło po iluś tam próbach. U mnie też już śmiga. Nie wiem co było nie tak i czy to znowu się nie zepsuje ale póki co będę używał :)
Witajcie, przeszukałem forum w miarę moich umiejętności, niestety nie znalazłem wystarczająco wyczerpującej informacji na męczący mnie temat...
Do tej pory używałem nikona + lampy w CLS (synchro 1/8000, wszystko pięknie poza zasięgiem), jednak zmieniłem system i chciałem zbudować sobie zaplecze plenerowe z lamp 580exii, 430exii wraz z Pocket Wizard mini + flexy.
Mam body 5D mkii i zaczyna mnie męczyć pytanie - czy gdy mam tylko systemowa lampki będę w stanie osiągnąć synchro rzędu 1/8000sek bez problemów?
z góry dziekuję za pomoc!
nie rozumiem pytania - a w zasadzie tego:
czy gdy mam tylko systemowa lampki będę w stanie osiągnąć synchro rzędu 1/8000sek bez problemów?
w trybie HSS powinno działać..
Nowy firmware do TT1 i TT5 :
PocketWizardŽ - PocketWizard Announces ControlTL Firmware Update (http://www.pocketwizard.com/news_events/news/controltl_firmware_update/)
jaroslaw.majcher
20-08-2012, 14:09
Jak często zdarza się, że wasza lampa na PW błyska z pełną mocą?
Ostatnio na weselu pobawiłem się trochę 2xTT5 (jeden na body z 5802exII ustawiona jako master, drugi zdalny z Metzem 48 odbitym od sufitu tam gdzie było ciemno) i ok 2-3% metz błyskał z pełną mocą. 2x zdarzyło się, że 580 również walnęła z całą siłą...
Potraktować to jako normalne zachowanie (ogłupienie ettl) czy szukać ewentualnej usterki PW?
W koncu jest wsparcie PW dla 5D mk III....
Canon Compatibility - PocketWizard Wiki (http://wiki.pocketwizard.com/index.php?title=Canon_Compatibility)
jaroslaw.majcher
05-10-2012, 10:21
Warto wspomnieć, że całkiem niedawno wyszedł Sekonic z możliwością kontroli bezpośrednio z poziomu światłomierza mocy lamp podpiętych pod PocketWizard. Oczywiście lampy pracujące w ControlTL. Konkretnie chodzi o model L-478DR. Cena w amazonie czy bh photo to ~1500zł (469$) + cło + vat. W PL cena prognozowana jest na 2k brutto (więc dla vatowców praktycznie bez różnicy), ale nie znalazłem sklepu który by to miał.
Wydaje się być ciekawą opcją dla osób które nie mają jeszcze światłomierza ale mają system PW. Jedyne co mnie mierzi to dotykowy wyświetlacz... Ciekawi mnie też jak taki wyświetlacz radzi sobie w słoneczny dzień.
ciekawe. kontrola mocy? Tzn sterowanie mocą lamp z poziomu światłomierza?
lampy pracujące w ControlTL - jakie to sa konkretnie lampy (jakie znasz modele?)
światłomierz tu zdaje się jest najmniejszym problemem, kłopot by mieć lampy pracujące w tym systemie. Jak sądzę, bo nie znam tematu, a chetnie się czegoś dowiem.
mam nadzieję, że mówisz o pracy z lampami studyjnymi, bo jesli z systemowymi to ... żadna specjalna atrakcja, mozna nimi sterować "od zawsze". To byłby tylko kolejny sposób.
jaroslaw.majcher
07-10-2012, 15:01
Po pierwsze kompatybilne z PW (http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/36/TT5-C/compatibility/) lampy systemowe - w linku tylko canon.
Co do lamp studyjnych to:
- wybrane modele Elinchrom podłączone przez PowerST4 (lista kompatybilnych (http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/36/PWPOWERST4/compatibility/))
- lampa Einstein 640 przez PowerMC2
- większość lamp Paul C. Buff (White Lightning, AlienBees i power packi Zeus) przez TT5 + AC9 (lista kompatybilnych (http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/36/AC9/compatibility/))
Więcej informacji tutaj: PocketWizardŽ - AC9 AlienBees Adapter & PowerST4 Receiver for Elinchrom (http://www.pocketwizard.com/inspirations/tutorials/ac9_st4/)
Lampami studyjnymi też od dawna można sterować za pomocą AC3. Nowość polega na tym, że mamy to wszystko w światłomierzu - nie trzeba biegać do aparatu czy lamp. No może nie wszystko bo ac3 ma więcej możliwości, ale trudno mierzyć światło pracujące w innym trybie niż manual :-)
.Lampami studyjnymi też od dawna można sterować za pomocą AC3..Lampami studyjnymi - piszesz tak, jakby wszystkimi. Tymczasem dotyczy to kilku modeli i to firmy której nie chcę (Paul Buff już w ogóle pomijam). Systemowymi dawało się sterować już dawniej.
Byłem ciekaw jaki producent dał zintegrować swoje lampy (studyjne) z PW tak, by dało się aż sterowac ich mocą. Teraz wiem - Elinchrom no i jeszcze z tego co kojarze to Bowens dawał się odpalić (nie sterować) gdy ma wbudowany moduł odbiornika PW.
Szkoda, że inni producenci masowo nie chca wprowadzac tej funkcjonalności (Profoto, Bowens, Bron, Hensel itd itd)
jaroslaw.majcher
07-10-2012, 15:48
Lampami studyjnymi - piszesz tak, jakby wszystkimi.
Wybacz za skrót myślowy. Oczywiście, że nie wszystkimi. Za pomocą PW tylko wymienionymi wyżej.
Dostępne jest nowe firmware dla urządzeń MiniTT1 i FlexTT5 w wersji przeznaczonej dla sprzętu firmy Canon. Dodano kompatybilność z lustrzanką EOS 5D Mark III. Do tej pory było to firmware beta. Ciekawe czy da się zauważyć zmiany?
CM-N3-ACC za 60 PLN :)
Postanowiłem zrobić sobie kabel do sterowania zdalnego moim 5d mark III przez MiniTT1/FlexTT5/
Kupiłem RS-80N3 używany obciąłem kabelek z wtyczką dzięki czemu mam b. elastyczny kabel i wtyk N3
Kupiłem wtyk mini jack dobrej jakości i polutowałem
Po odcięciu kabla i zdjęciu izolacji z przewodów można poeksperymentować z aparatem i zwierać przewody do masy w ten sposób można upewnić się który przewód do czego służy. Niczym nie ryzykujemy bo wszystkie przewody w RS-80N3 przy pełnym wciśnięciu są zwierane.
Efekt finalny wygląda tak
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/571/cmn3acc.jpg/)
obrazek
https://canon-board.info/imgimported/2013/01/6O3M2-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/6O3M2.jpg)
--- Kolejny post ---
a tutaj połączenia
https://canon-board.info/imgimported/2013/01/CXI3a-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/CXI3a.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2013/01/BsiWr-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/BsiWr.jpg)
wszystko działa wyśmienicie
shakal_ts
13-04-2013, 18:53
... oraz odpowiadam na pytania, jak ktoś ma. Po wielu przebojach z różnymi dziwnymi wyzwalaczami "za stówę" zainwestowałem w pocketwizzard. Sporo to kosztuje ale nie żałuję. Aż byłem zdziwiony, że to kupiłem bez problemu w sopocie w sklepie foto-net, mają od ręki i jeszcze mi szybkie szkolenie zrobili choć w zasadzie to jest bardzo proste urządzenie. Swoją drogą to chyba jedyny sklep który ma to od ręki, bo widzę, że jeszcze pstryk, ale jak zadzwoniłem najpierw do nich to mówili pod zamówienie. Dziwne, bo ten produkt jest rewelacyjny i aż zaskakuje, że nie ma lepszej dostępności.
Do rzeczy, kupiłem 2 flexy i 1 mini nadajnik. Flexy to odbiorniko nadajniki, mini tylko do nich nadaje. Do flexów wpinam lampy i tu mały zgrzyt - brak podstawek w kolmplecie, trzeba zainwestować w jakieś podstawki. Za taką kasę mogli by dać w komplecie. Wpinam lampy zakładam mini na korpus, ustawiam kanał i... po prostu działa. Przydatny przycisk testowania błysku na obudowie bardzo ułatwia pracę. Zestaw rewelacyjnie współpracuje z moim 5D. Możliwości rewelacyjne, nawet przy doświetleniu punktowym cieni fotografowanej sceny efekty są świetne a co najważniejsze nie muszę się martwić o przepały i o to, że mi lampa nie wypali, to działa nadzwyczaj niezawodnie, czyli tak jak oczekiwałem. Do tego nie ma problemu ze stawianiem lampy "za winklem" - wszystko działa nawet z kilkudziesięciu metrów.
Komfort pracy +500%, wchodzę np. do domu panny młodej, szybko ustawiam lampy z dyfuzorami i jadę, zmiana pokoju, nie ma problemu, szybko przestawiam skupiam się tylko na scenie i świetle i nie martwię, że znowu nie odpaliła. Żadnych kabli, zero myślenia o lampach, raz ich nawet zapomniałem. Sesja plenerowa tez rewelacja, używam obiektywu o ogniskowej 500mm (wiem, że to niepopularne ale z pewnych względów robię nim portrety i sylwetki). Spokojnie dopalam sobie lampą z odległości ok 100 m sceny pod słońce.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania o to urządzenie chętnie odpowiem, na razie jedyny minus jaki znalazłem przez 2 tygodnie używania to brak stopki lampy błyskowej w komplecie. Mam też pytanie do ew. użytkowników czy próbowali do jednego flexa wpinać 2-3 lampy, myślałem by umieścić taki zestaw w softboxie i jakoś na kablu je połączyć.
Czy moge dostac do kolegi maila? Potrzebuje więcej info na tema tt5.
Witam, mam takie pytanie, czy w trybie manualnym jest możliwość zmiany mocy lamp z poziomu menu aparatu? (5dmkiii)
Witam, mam takie pytanie, czy w trybie manualnym jest możliwość zmiany mocy lamp z poziomu menu aparatu? (5dmkiii)
W trybie TTL możesz regulować moc lamy tak jak by była na aparacie +/- 3 EV, jeżeli chcesz regulować moc lampy w trybie menualnym to tylko z AC3 przez menu aparatu nie ma takiej możliwości.
chrislab
10-08-2014, 17:15
pojawił się nowy soft do PW i wreszcie mogę używać ich ze swoim wspaniałym 1Dx-em. Tylko, że niestety suprise - nie działa sterowanie lampa z menu aparatu, gdy w komunikacji są PW (2xTT5). Czy ktoś wie jak skonfigurować te urządzenia, aby pełna komunikacja do lampy szła przez wireless (tak jakby lampa była bezpośrednio na sankach aparatu) ??? Aha, lampa to 580EXII i założona bezpośednio na aparat działa poprawnie.
Help please!
pojawił się nowy soft do PW i wreszcie mogę używać ich ze swoim wspaniałym 1Dx-em. Tylko, że niestety suprise - nie działa sterowanie lampa z menu aparatu, gdy w komunikacji są PW (2xTT5). Czy ktoś wie jak skonfigurować te urządzenia, aby pełna komunikacja do lampy szła przez wireless (tak jakby lampa była bezpośrednio na sankach aparatu) ??? Aha, lampa to 580EXII i założona bezpośednio na aparat działa poprawnie.
Help please!
Pocket Wizardy tak nie działają, więc to nie wina softu ani modelu aparatu. Checesz mieć łatwiejszą kontrole to tylko nakłada zone cotroller pomoże.
chrislab
11-08-2014, 07:37
kurcze, wydawało mi się, że jak używałem w 5dmk2 to działało, ale pewnie to skleroza. Dzięki za info.