PDA

Zobacz pełną wersję : eTTL + Pocket Wizard

Strony : 1 [2] 3

trampek
09-11-2009, 09:57
Czy w 5DmkII jesteś w stanie ten zoom zmienić z poziomu puszki (masz aktywne to w menu), czy biegasz do lampy?

w menu 5d2 jest TYLKO mozliowsc kompensacji i zmiay miedzy ttl a M ( choc nie wiem jak to dziala) wiecej opcji nie jest dostepnych

sebcio80
09-11-2009, 10:02
zoom mozesz zmienic tylko na konkretnej lampie recznie, rozumiem ze moga pojawic sie sytulacje gdzie lampa musi byc dalej od modela i robiac gola lampa wezszy kat zooma a co za tym idzie wieksza moc bedzie przydatna, ale to jednak rzadkosc

body nie widzi lampy, tzn w menu aparatu mozesz zmienic tylko kompensacje ekspozycji i rodzaj pomiaru ETTL, wszystkie inne opcja w tym C.Fn sa nie aktywne

no i co masz na mysli piszac bieganie? jak uzywasz softboxa to niewazne jaki bedziesz mial zoom efekt i tak bedzie taki sam

Canion
09-11-2009, 10:13
zoom z poziomu menu puszki? nie
zmieniając ogniskową obiektywu - tak

ale tak spytam bo rzęźbimy temat wiec może czegoś fajnego sie dowiem. ten zoom przenoszony pocketami to do czego Ci potrzebny? przenoszenie pocketami ettl /w tym korekty błysku / to super wygoda w plenerku ale zoom?

sebcio80
09-11-2009, 10:34

chwila, chwila, bo juz sie pogubilem, raz piszesz tak a raz inaczej

jak podlaczysz do puszki MiniTT1 a lampe podlaczysz do FlexaTT5 to przy zmianie zooma na obiektywie zmienia Ci sie zoom w lampie?

arturs
09-11-2009, 11:49
U mnie jest niestety tak samo, zoom na lampie nie reaguje

no to tak jak u mnie

panowie, ale po co Wam zoom lampy? skad pocketwizard i body maja wiedziec gdzie Wy ta lampe stawiacie? automatyczny zoom kompletnie nie mial by przeciez sesnu,

tu nie chodzi o szukanie sensu tylko o to czy działa ;) - skoro może coś działać w automacie a i tak mam możliwość ręcznego przestawienia to czemu ma nie działać.. zwłaszcza że to ustawienie zostaje w lampie - czyli jak np. mam 85kę przypiętą z lampą bezpośrednio na body, wyłączę lampę i ją na PW zainstaluję to mam ten zoom na 85 ustawiony - czyli porażka.. jakby automatycznie na 24mm się ustawiał to co innego.. tu właśnie jest powód dla którego pytam..

sebcio80 mądrze gada. ;-) Autor wątku pytał czy lampa widzi zmianę ogniskowej to powierdziłem.

chwila, chwila, bo juz sie pogubilem, raz piszesz tak a raz inaczej

jak podlaczysz do puszki MiniTT1 a lampe podlaczysz do FlexaTT5 to przy zmianie zooma na obiektywie zmienia Ci sie zoom w lampie?

właśnie też się pogubiłem.. Sebcio - u ciebie też zgaduję że nie zmienia się to ustawienie..

Canion
09-11-2009, 12:30
Panowie, przepraszam. MAcie rację. rzeczywiście ustawień ogniskowej nie przenosi. to chyba zmienili w nowym firmware bo jak kupiłem te wizardy to miały starsza wersje firmware i jestem przekonany że jak sie bawiłem po zakupie to ustawienia zooma były przenoszone. sorki za zamieszanie.
potwierdzam. z aktualnym firmware ustawień zomm nie przenosi a lampa "jakby zapamiętuje" ostatni zoom jaki był załączony gdy była podpięta na body

sebcio80
09-11-2009, 13:37
tu nie chodzi o szukanie sensu tylko o to czy działa ;) - skoro może coś działać w automacie a i tak mam możliwość ręcznego przestawienia to czemu ma nie działać.. zwłaszcza że to ustawienie zostaje w lampie - czyli jak np. mam 85kę przypiętą z lampą bezpośrednio na body, wyłączę lampę i ją na PW zainstaluję to mam ten zoom na 85 ustawiony - czyli porażka.. jakby automatycznie na 24mm się ustawiał to co innego.. tu właśnie jest powód dla którego pytam..

tu oczywiscie masz racje,
powinno po wpieciu lampy do Flexa ustawiac sie automatycznie 24mm,
mysle ze to jest do poprawienia w firmware - moze ktos kto zna dobrze angielski napisze do nich w tej sprawie? bo to w sumie dosc wazna opcja

zreszta te pocketwizardy maja wiecej wad, wlasnie odkrylem ze nie wylaczylem jednego Flexa po ostatniej sesji, baterie padly, przydala by sie opcja samoczynnego wylaczenia, (chyba ze jest a ja tego nie wiem)

arturs
09-11-2009, 14:20
zreszta te pocketwizardy maja wiecej wad, wlasnie odkrylem ze nie wylaczylem jednego Flexa po ostatniej sesji, baterie padly, przydala by sie opcja samoczynnego wylaczenia, (chyba ze jest a ja tego nie wiem)

to już przerabiałem ;)

tt1 usypia jak body usypia.. ale tt5 nie - w sumie to też ma sens bo pewnie akurat by usnęło jak by potrzebne było - chociaż czas typu 12 godzin lub więcej to można byłoby wprowadzić.. wg specyfikacji baterie 60 godzin wytrzymują.. i to prawda bo mnie też po około tygodniu padły ;)
ale chodzą też na akumulatorkach..

sebcio80
09-11-2009, 14:54
jak jest na flexie wlączona lampa nie powinien usypiac, ale jak lampa jest wylaczona, lub nie ma jej w ogole to po 2 minutach powinien sam sie wylaczac

tatlpz
12-11-2009, 19:54
PW Flex i MIni jest OK ale... mam Radiopopper P1 i uwazam ze jest fajniejszy. Gdyz:
1. HSS robi natywnie
2. Zasieg ma wiekszy

Z minusow oczywiscie tracisz jedna lampe serii 500

Takie cos mi wyszlo z tym

https://canon-board.info/imgimported/2009/11/4060775205_b891481104-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3504/4060775205_b891481104.jpg)

sebcio80
12-11-2009, 23:50
no interesowalem sie tym Radiopopperem P1 ale jednak PW wygraly,
komfort fotografowania bez lampy na body jest jednak duzy,

co znaczy natywne HSS?
synchronizacja z krotkimi czasami to rzecz ogolnie banalnie prosta i bez filozofii, łatwo obliczyc w pamieci ile blyskow trzeba aby naswietlic prawidlowo zdjecie i czy robi to PW czy robi to bezposrednio lampa to nie ma zadnego znaczenia, mechanizm jest taki sam

tatlpz
12-11-2009, 23:52
no PW ma jakis tam swoj system HSS. No i zasieg lepszy ma RP. A zawsze mozna ST-E2 kupic i do niego przykleic RP. Poza tym jak np zona twoja lub kumpel ma Nikona to twoj RP podejdzie a juz Flex nie

sebcio80
13-11-2009, 09:30
no PW ma jakis tam swoj system HSS. No i zasieg lepszy ma RP. A zawsze mozna ST-E2 kupic i do niego przykleic RP. Poza tym jak np zona twoja lub kumpel ma Nikona to twoj RP podejdzie a juz Flex nie

no ST-E2 w przypadku RP ma sesn... tylko ze wtedy nie mozna przejsc w manual co jest wielka wada tego transmitera

jesli chodzi o zasieg to wedlug specyfikacji PW ma sporo wiekszy,
Radioporper: 30-90 metrow
Pocketwizard: 10 - 240 metrow z ETTL i 10 - 365 metrow bez ETTL

te 10 metrow to tylko PW w wersji amerykanskiej maja, europejskie praktycznie pozbawione sa problemu interferencji

dodatkowo PW mozna wykorzystac jako pilot zdalnego wyzwalania aparatu no i mozna wyzwalac kazda niemal lampe, w tym studyjne, co chyba RP nie da sie niestety zrobic?

obywatelgc
13-11-2009, 09:40
witam
sebcio80 PW w wersji amerykańskiej maja tylko 10 m zasięgu ?
sam to sprawdziłeś czy gdzieś to usłyszałeś?
pozdrawiam

sebcio80
13-11-2009, 11:06
witam
sebcio80 PW w wersji amerykańskiej maja tylko 10 m zasięgu ?
sam to sprawdziłeś czy gdzieś to usłyszałeś?
pozdrawiam

w pewnych warunkach moga miec tak maly zasieg, szczegolnie z 580EX II, zreszta nie bez powodu producent zabezpiezcza sie i podaje w specyfikacji takie liczby

zreszta sam sie przyznaje do tego na swojej stronie:
http://www.pocketwizard.com/inspirations/technology/range/

However, some flashes we tested were noisier and in the worst-case scenarios,
without any intervening steps to improve range,
consistent working range was reduced to 30 feet (10 meters).

oraz robi rozne gadzety majace wyeliminowac problem: http://www.pocketwizard.com/news_events/news/ac5_promotion/

trampek
13-11-2009, 11:16
580ExII dziala slabo przyznaje. problem rozwiazuje uzywanie 430exII. oczywiscie wersje amerkanskie.

obywatelgc
13-11-2009, 11:20
to nie dobrze :(
a sprawdzałeś może jak to jest w praktyce ,
albo znasz kogoś kto to sprawdził ,
mówimy oczywiście o wersji amerykańskiej ,
może w praktyce jest lepiej niż te 10 metrów
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
trampek słabo to znaczy do ilu metrów jest powiedzmy 95% skuteczność ?

trampek
13-11-2009, 11:28
to nie dobrze :(
a sprawdzałeś może jak to jest w praktyce ,
albo znasz kogoś kto to sprawdził ,
mówimy oczywiście o wersji amerykańskiej ,
może w praktyce jest lepiej niż te 10 metrów
Pozdrawiam
trampek słabo to znaczy do ilu metrów jest powiedzmy 95% skuteczność ?

10 m to przesada. ale 20m przy skutecznosci 95% jest. powyzej to loteria. z 430II zasieg zwieksza sie to 70-80m
zabawa w domowe studio. IR jest tak wkurzajace ze dla mnie nie nadaje sie do niczego. nawet w zamknietych pomieszczeniach

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/2628/mg2115.jpg)

obywatelgc
13-11-2009, 11:40
jeżeli do 20 m będę miał 95% skuteczności w pomieszczeniach i na otwartej przestrzeni to mi wystarczy ,
odległości rzędu 100 i więcej metrów nie będę wykorzystywał

tatlpz
13-11-2009, 12:07
[QUOTE=sebcio80;728634]no ST-E2 w przypadku RP ma sesn... tylko ze wtedy nie mozna przejsc w manual co jest wielka wada tego transmitera

/QUOTE]

Czy sugerujesz ze ST-E2 nie pracuje w manualu??

trampek
13-11-2009, 12:19
jeżeli do 20 m będę miał 95% skuteczności w pomieszczeniach i na otwartej przestrzeni to mi wystarczy ,
odległości rzędu 100 i więcej metrów nie będę wykorzystywał

o 20m pisalem o otwartej przestrzeni. 20m pomieszczen to nie znam za bardzo:) ale mysle ze tam bedize lepiej

sebcio80
13-11-2009, 18:06
Czy sugerujesz ze ST-E2 nie pracuje w manualu??

przyznam, że tego transmitera w reku nigdy nie mialem, (w tej samej cenie mozna kupic 550EX) i zawsze mi sie wydawalo ze przy pomocy ST-E2 nie mozna wyzwalac blysku manualnie, tylko w TTL... moze sie mysle ale czytajac instrukcje i ogladajac tylni panel nie doszukalem sie takiej opcji

o 20m pisalem o otwartej przestrzeni. 20m pomieszczen to nie znam za bardzo:) ale mysle ze tam bedize lepiej

fale radiowe nie odbijaja sie od scian wiec zasieg we wnetrzach jest gorszy

Piasek1989
13-11-2009, 20:10
proszę państwa
Nowość
http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157622664286875/

arturs
14-11-2009, 01:44
fale radiowe nie odbijaja sie od scian wiec zasieg we wnetrzach jest gorszy

??? jak to się nie odbijają? właśnie że się odbijają a ściany bardzo tłumią (w zależności od długości fali) dlatego przez ściany zasięg spada zdecydowanie..
przy 433 MHz długość fali to około 70cm, przy 315MHz to trochę ponad 1m - więc dla tych częstotliwości tłumienie ścian będzie zauważalne

proszę państwa
Nowość
http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157622664286875/

tylko że to do nikona

Piasek1989
14-11-2009, 11:02
dzisiaj dla nikona za chwilę dla canona jak zasięg bedzie około 15m i w 80-90% skuteczny w postaci błysku będzie trzeba zakupić

http://www.pixelhk.com/en/proview.asp?P_ID=1575
Jednak jest do canona

Canion
14-11-2009, 11:40
Chińczyki przez tyle lat mieli problemy z opanowaniem produkcji zwykłych wyzwalaczy wiec obawiałbym sie czy te z ttl bedą działały jak należy. ale kto wie. Fajnie że w temacie coś sie dzieje. to teraz czekamy która z firm takiego wizarda z ttl wbuduje bezpośrednio do body i lamp

sebcio80
14-11-2009, 12:21
zrobienie radia z ETTL dzialajacego na zasadzie PW wymaga chyba licencji od Canona i ogolnie udostepnionej calej dokumentacji i specyfikacji ETTL II, prawda?

dzisiaj dla nikona za chwilę dla canona jak zasięg bedzie około 15m i w 80-90% skuteczny w postaci błysku będzie trzeba zakupić

co mi po takiej skuteczności, ja wymagam 100%

dancio
17-11-2009, 14:41
Witam mam do was takie pytanie.. to jak jest z tymi czestotliwosciami tych PW.. jesli bym kupil je w B&H czyli wersje USA beda dzialaly gorzej.. Poczytalem troche recenzji wlasnie na stronie B&H i ogolnie ludzie strasznie narzekaja ze przy wiekszych odleglosciach wyzwalanie to ok 50%.. No i jeszcze kwestia taka jesli aparat przejdzie do trybu sleep mode lampa gubi ustawinia. Czy poprawione zostalo to w nowym sofcie.. Bo jednak zakup w Polsce wydaje sie byc duzo drozszym .. W USA 1xMINI TT1 + 2xTT5 to koszt jakis 600 $ ...

sebcio80
17-11-2009, 14:57
No i jeszcze kwestia taka jesli aparat przejdzie do trybu sleep mode lampa gubi ustawinia. Czy poprawione zostalo to w nowym sofcie.. Bo jednak zakup w Polsce wydaje sie byc duzo drozszym .. W USA 1xMINI TT1 + 2xTT5 to koszt jakis 600 $ ...

jakie ustawienia lampa ma gubić?

wydaje sie sporo tansze ale dolicz przesylke i cło i wyjdzie juz podobnie, pozatym wersja CE czyli europejska jest naprawde sporo lepsza

dancio
17-11-2009, 15:45
Jesli chodzi o cla czy przesylki nie mam problemu mam kogos kto czesto lata do NYC tylko w czym konkretnie wersja europejska jest lepsza??

arturs
17-11-2009, 17:18
Jesli chodzi o cla czy przesylki nie mam problemu mam kogos kto czesto lata do NYC tylko w czym konkretnie wersja europejska jest lepsza??

w tym że się nie pieprzy tak komunikacja z lampą (widocznie 580ka coś na podobnej częstotliwości ma taktowane) , pomijając to że używanie w EU wersji US jest zabronione/nielegalne

kjoanna
24-11-2009, 21:24
Przy okazji - do tych którzy posiadają w/w - możecie mi powiedzieć jak mocujecie lampy z TT5 do statywów?
Zerkałem wczoraj na Allegro i wszystkie uchwyty jakie widzę, są przystosowane do wsunięcia lampy poprzez gorącą stopkę, a nie śrubą, tak jak TT5.
Uchwyt potrzebny do przymocowania parasolki - chyba że TT5 można wkręcić bezpośrednio do statywu, a parasolkę samą jakimś specjalnym uchwytem?

Czy ktos znalazl rozwiazanie?

trampek
24-11-2009, 21:38
Czy ktos znalazl rozwiazanie?

mozna wkrecic na statyw bezposrenio.

Ja uzywam czegos takiego:

źródło (http://funsports.pl/photo/product_big/c/0/5/2_c05542583acc.jpg)

tylko trzeba wuazac na metalowe uchwyty poniewaz wprowadzaja w blad soft urzadzenia poprzez zwieranie stykow. CO JA SIE NAMECZYLEM ZANIM NA TO WPADLEM !!!!!!!! Do dzisiaj sie klienci ze mnie smieja jak wyciaglaem to ustorjstwo na plenerze a po pol godziny chowalem bez jednego blysku....

kjoanna
24-11-2009, 21:43

źródło (http://funsports.pl/photo/product_big/c/0/5/2_c05542583acc.jpg)

tylko trzeba wuazac na metalowe uchwyty poniewaz wprowadzaja w blad soft urzadzenia poprzez zwieranie stykow. CO JA SIE NAMECZYLEM ZANIM NA TO WPADLEM !!!!!!!! Do dzisiaj sie klienci ze mnie smieja jak wyciaglaem to ustorjstwo na plenerze a po pol godziny chowalem bez jednego blysku....

A gdzie flextt5? a gdzie parasolka? :)
Sprecyzuje ze chodzi mi o statyw oswietleniowy.

trampek
24-11-2009, 21:52
ja uzywam softboxa. flex jest miedzy lampa a uchwytem.

kjoanna
24-11-2009, 22:02
Poki co mam parasolke i szukam zwyklego uchwyty jak np ten (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/phottix-uniwersalny-uchwyt-do-mocowania-lamp-blyskowych-oraz-parasolek.html), tylko jak uzywac go z flexem?

sebcio80
24-11-2009, 22:08
Przy okazji - do tych którzy posiadają w/w - możecie mi powiedzieć jak mocujecie lampy z TT5 do statywów?
Zerkałem wczoraj na Allegro i wszystkie uchwyty jakie widzę, są przystosowane do wsunięcia lampy poprzez gorącą stopkę, a nie śrubą, tak jak TT5.
Uchwyt potrzebny do przymocowania parasolki - chyba że TT5 można wkręcić bezpośrednio do statywu, a parasolkę samą jakimś specjalnym uchwytem?

TT5 wsadzisz i do uchwyty lampy i przykrecisz normalnie do statywu

obywatelgc
24-11-2009, 22:09
Witam
takie coś zdaje egzamin :)

http://allegro.pl/item822864174_uchwyt_uniwersalny_parasolka_lampa_s tatyw_stopka.html

Pozdrawiam

trampek
24-11-2009, 22:12
takie tez

źródło (http://funsports.pl/photo/product_big/7/5/b/1_75b8766f57cc.jpg)

kjoanna
24-11-2009, 22:17
Czyli np taki phottix lub podobny uchwyt sie sprawdzi prawda?
Na ebayu sprzedaja rozne wersje tych uchwytow. Sa takie pod lampy canonowskie sa tez pod lampy nikonowskie, itd. Czym one sie roznia? Przeciez stopka to stopka:)

sebcio80
24-11-2009, 22:32
Czyli np taki phottix lub podobny uchwyt sie sprawdzi prawda?
Na ebayu sprzedaja rozne wersje tych uchwytow. Sa takie pod lampy canonowskie sa tez pod lampy nikonowskie, itd. Czym one sie roznia? Przeciez stopka to stopka:)

nie róznia sie niczym, chyba tylko Sony ma inny stopki

TT5 wsadzisz do kazdego uchwytu pod lampe i parasolke,
warto jednak pamietac ze stopka TT5 ma styki wiec albo kupic uchwyt z plastykowa stopka, albo metalowa ale zabezpieczyc ja tasma izolacyjna (niektore metalowe moge zwierac styki)

Malin
24-11-2009, 23:08

Trampek opisz dokładniej o jakie uchwyty ci chodzi, bi mi czasem też nie zawsze dziabie lampa

sebcio80
25-11-2009, 00:03
Trampek opisz dokładniej o jakie uchwyty ci chodzi, bi mi czasem też nie zawsze dziabie lampa

każdy z metalowym mocowaniem lampy, zreszta czy zwiera styki to latwo to zobaczyc golym okiem, wystarczy nawet profilaktycznie tasma izolujaca (dwie warstwy) i po problemie

źródło (http://img257.imageshack.us/img257/9960/1d39854.jpg)

to mój drugi uchwyt, żadko używany, pierwszy mimo, że metalowy to nic w nim nie zwiera, styki wisza w powietrzu

kjoanna
26-11-2009, 19:08
nie róznia sie niczym, chyba tylko Sony ma inny stopki

TT5 wsadzisz do kazdego uchwytu pod lampe i parasolke,
warto jednak pamietac ze stopka TT5 ma styki wiec albo kupic uchwyt z plastykowa stopka, albo metalowa ale zabezpieczyc ja tasma izolacyjna (niektore metalowe moge zwierac styki)

Dzieki sebcio80, za zdjecie rowniez:)
Uchwyt juz zamowiony wiec jak dojedzie to bede obklejac ;)

trampek
26-11-2009, 19:11

każdy z metalowym mocowaniem lampy, zreszta czy zwiera styki to latwo to zobaczyc golym okiem, wystarczy nawet profilaktycznie tasma izolujaca (dwie warstwy) i po problemie

[IMG]http://img257.imageshack.us/img257/9960/1d39854.jpg[/IMG

to mój drugi uchwyt, żadko używany, pierwszy mimo, że metalowy to nic w nim nie zwiera, styki wisza w powietrzu

Zgadza sie. ja mialem taki co mi zwieral.. Do dzisiaj smiac mi sie chce jak n aplenerze pokazywalem mlodym jak mi to dziala , zakladam na statyw i .. ryk....:oops: 30min prob i do futeralu spowrotem . do domu przyjezdzam wk..ny na max wyciagam , sprawdzam i wszystko dziala....

sebcio80
26-11-2009, 22:31
dodam jeszcze dosc istotna rzecz, te nowe PW sa wykonane swietnie, materialy itd, wszystkio jest solidne i stabilne, stopka mocowania lamp na TT5 jest taka jak na body, zamocowana lampa trzyma sie pewnie,
ale... dolna stopka, ktora monujemy na body lub statywie w TT1 i TT5 jest juz dosc badziewa, szkoda ze nie zrobili jej metalowej, byla by pewnosc ze nic sie nie zniszczy, a tak przy wkreceniu i zakladaniu TT5 na metalowe uchwyty parasolki trzeba byc uwazny i robic to delikatnie bo latwo ja porysowac, nie dokrecac tez za mocno bo mozna ta stopka polamac,

trampek
26-11-2009, 22:35
dodam jeszcze dosc istotna rzecz, te nowe PW sa wykonane swietnie, materialy itd, wszystkio jest solidne i stabilne, stopka mocowania lamp na TT5 jest taka jak na body, zamocowana lampa trzyma sie pewnie,
ale... dolna stopka, ktora monujemy na body lub statywie w TT1 i TT5 jest juz dosc badziewa, szkoda ze nie zrobili jej metalowej, byla by pewnosc ze nic sie nie zniszczy, a tak przy wkreceniu i zakladaniu TT5 na metalowe uchwyty parasolki trzeba byc uwazny i robic to delikatnie bo latwo ja porysowac, nie dokrecac tez za mocno bo mozna ta stopka polamac,

nie zrozumiales intencji producenta. Dol jest plastikowy, zeby w razie czego rozlecial sie PW a nie stopka.... bylo to tlumaczone w jednym ze spotow na YT

sebcio80
26-11-2009, 22:49
nie zrozumiales intencji producenta. Dol jest plastikowy, zeby w razie czego rozlecial sie PW a nie stopka.... bylo to tlumaczone w jednym ze spotow na YT

nie ogladalem, ale jak stopka jest plastykowa to ona sie predzej polawie przeciez ;-) chyba ze Cie zle zrozumialem, wyjasnij prosze dokladnie

trampek
26-11-2009, 23:16
nie ogladalem, ale jak stopka jest plastykowa to ona sie predzej polawie przeciez ;-) chyba ze Cie zle zrozumialem, wyjasnij prosze dokladnie

no wlasnie. lepiej zeby przy uderzeniu/pociagnieciu urwala sie stopka w
PW, ktory kosztuje 200$, niz pekly sanki w aparacie za 8000$ (np ds) . nie sadzisz???

sebcio80
26-11-2009, 23:23
no wlasnie. lepiej zeby przy uderzeniu/pociagnieciu urwala sie stopka w
PW, ktory kosztuje 200$, niz pekly sanki w aparacie za 8000$ (np ds) . nie sadzisz???

oczywiscie sie zgadzam, z tym ze nie wiem jak trzeba by bylo uderzec aby polamac stopke w aparacie, wolalbym sztywne polaczenie,
a tak wystarczy lekko zachaczyc nadajnikiem na body i juz jest polamany...

zreszta 580EX II ma metalowa stopke i jakos sanki body sie nie urywaja ;-) a nim latwiej gdzies zachaczyc co zdarzylo mi sie dziesiatki razy,

metalowa stopka to jednak spory wydatek - wiec to po prostu oszczednosci a gadka panów z pocketwizard to tylko marketing

micles
27-11-2009, 00:38
metalowa stopka to jednak spory wydatekBez przesady.

sebcio80
27-11-2009, 00:44
Bez przesady.

wyslij maila do Canona i zapytaj o cene wymiany stopki z 580EX II ;-)

micles
27-11-2009, 01:02
wyslij maila do Canona i zapytaj o cene wymiany stopki z 580EX II ;-)Wyślij maila do żółtków i zapytaj o cenę wyprodukowania stopki z 580EX II :D:D

sebcio80
27-11-2009, 01:31
Wyślij maila do żółtków i zapytaj o cenę wyprodukowania stopki z 580EX II :D:D

bedzie kilkaset procent wieksza od plastykowej, ktora mozna zrobic w kazdej pewnie fabryce, metalowa wymaga jednak nieco wiecej technologii

Jacek_Z
27-11-2009, 01:56
ale kombinujecie. Co ma do rzeczy cena metalowej stopki?
Tu chodzi o cenę naprawy, a nie o cenę produkcji.
Opcja 1. stopka plastikowa. Psuje się (wyłamuje) - do wymiany mały plastikowy tani duperelek.
Opcja 2. Stopka metalowa. Psuje się obudowa lampy błyskowej lub narusza konstrukcja body - wyginają sanki, wyrywają śruby.

Koszty której z napraw wolicie ponosić?
Metalowe stopki są wbrew pozorom na rękę producentowi, nie użytkownikowi. Producent za matalową skasuje więcej i za naprawę będzie kasował tez większe pieniądze.:mrgreen:

sebcio80
27-11-2009, 02:46
Metalowe stopki są wbrew pozorom na rękę producentowi, nie użytkownikowi. Producent za matalową skasuje więcej i za naprawę będzie kasował tez większe pieniądze.:mrgreen:

nie wiem czy to ironia czy nie ;-)

idac tym tokiem myslenia, to samochody powinny byc z plastyku, najdrozszy sprzet audio tez itd

a jednak taki 1D drozszy konstrukcyjnie zdecydowanie mniej sie psuje mechanicznie niż tanie 500D itp

ja zdecydowanie wole miec cos drozszego/solidniejszego konstrukcyjnie i rzadko lub w ogole tego nie naprawiac, niz z tania rzecza latac ciegle do serwisu na tanie naprawy ;-)

Jacek_Z
27-11-2009, 10:40
Nie, to nie ironia.

W praktyce to ile razy naprawiałeś plastikową stopkę, że piszesz o ciągłych naprawach? Podejście teoretyczne rózni się od praktycznego. Ja przez 20 lat zawodowego fotografowania wyłamałem plastik w stopce 2 razy. Raz w kostce - przejściówce za kilkadziesiąt zł, raz w nadajniku radiowym (sklejone "minutką", działa do dziś). W lampie - nigdy. Nie szukajmy problemów tam, gdzie ich nie ma.

micles
27-11-2009, 19:24
No ja też jestem zadziwiony jak można takie coś połamać. Aparatem się nie rzuca :P

sebcio80
27-11-2009, 21:34
No ja też jestem zadziwiony jak można takie coś połamać. Aparatem się nie rzuca :P

no skoro sam producent zrobil plastykowa aby sie polamala w razie czego to widocznie mozna ;-)

ja sie bede upieral ze ten plastyk bedzie sie szybko scieral i rysowal, oby nie pekal, a wszystko przez czeste mocowanie wlasnie do uchwytow pod parasolke, bo z body nie powinno byc problemow

ja moje PW mocuje na wysiegniku na srube statywowa

wojkij
28-11-2009, 01:20
Połamałem stopkę na pół w sb-28, spadła mi przypadkiem z jakiś 5 cm. Więc metalowa to jednak kompletnie inna bajka.

kjoanna
29-11-2009, 18:24
Od dwoch dni probuje sparowac ze soba dwa flexy i juz mi rece opadaja:(
Czy ktos z Was mial z tymi jakies problemy czy moze problem tkwi we mnie? :)

trampek
29-11-2009, 18:27

Napisz cos wiecej. W ogole nie odpalaja???

kjoanna
29-11-2009, 18:37
W ogole.
Robilam tak jak kazali czyli trzymam jeden przez 10 sekund, po 4 pomaranczowych blyskach puszczam, wlaczam drugi, zaswieca sie na zielono. Prawidlowo, prawda?
Probowalam tez ustawic w utility ale nadal to samo. Swoja droga ten program dla osoby zaczynajacej zabawe z blyskiem jest troche niezrozumialy.

sebcio80
29-11-2009, 18:38

dokladnie, napisz co jest nie tak,
ja w zasadzie nic nie konfigurowalem w moich PW, po prostu prosto z pudelka podlaczylem i dzialaly jak trzeba, potem tylko musialem czas synchronizacji dla 5D ustawic na 1/200s bo fabrycznie jest ustawiony krotszy.

W ogole.
Robilam tak jak kazali czyli trzymam jeden przez 10 sekund, po 4 pomaranczowych blyskach puszczam, wlaczam drugi, zaswieca sie na zielono. Prawidlowo, prawda?
Probowalam tez ustawic w utility ale nadal to samo. Swoja droga ten program dla osoby zaczynajacej zabawe z blyskiem jest troche niezrozumialy.

nie odpala Ci w ogole lampy? jak je podlaczasz?
w tym programie nic nie ruszasz, tylko czas synchronizacji ustawiasz taki jakie ma Twoje body (pierwsza zakladka)

kjoanna
29-11-2009, 18:45
dokladnie, napisz co jest nie tak,
ja w zasadzie nic nie konfigurowalem w moich PW, po prostu prosto z pudelka podlaczylem i dzialaly jak trzeba, potem tylko musialem czas synchronizacji dla 5D ustawic na 1/200s bo fabrycznie jest ustawiony krotszy.

nie odpala Ci w ogole lampy? jak je podlaczasz?
w tym programie nic nie ruszasz, tylko czas synchronizacji ustawiasz taki jakie ma Twoje body (pierwsza zakladka)

Krotszy? U mnie bylo 170.
W ogole nie odpala. Moze zle ustawiona mam lampe? dziala na ettl?

sebcio80
29-11-2009, 19:03
Krotszy? U mnie bylo 170.
W ogole nie odpala. Moze zle ustawiona mam lampe? dziala na ettl?

chodzi o High Speed Sync - ustawiasz o jeden stopien wiekszy niz ma Twoj aparat, czyli jesli aparat ma czas synchronizacji z lampami 1/250 to w ustawieniach ustawiasz 1/320

Hyper sync offset nie ruszasz, chyba ze zobaczysz wlasnie zla synchronizacje z lampami (odpalania nie w tym czasie co trzeba)

oczywiscie w obu flexach masz ustawione C1? kanały tez masz takie same?

arturs
29-11-2009, 19:09
W ogole.

coś nie tak chyba robisz bo 10 sekund i błyski to o ile pamiętam reset do fabrycznych robi..
ja robilem tak że learn/test jakieś 6-8 sekund (migał na czerwono) potem puszczałem i 2 razy test na 2gim.. (piszę z pamięci ale robiłem to ze 3 razy i zawsze jakoś tak działało).. na tyle to intuicyjne było dla mnie że nie czytałem instrukcji do tego programowania, dopiero potem jak chciałem zresetować to sprawdzałem jak i te 10sek i 4 błyski zapamiętałem
oczywiście na tych samych kanałach ustawione

kjoanna
29-11-2009, 19:11
chodzi o High Speed Sync - ustawiasz o jeden stopien wiekszy niz ma Twoj aparat, czyli jesli aparat ma czas synchronizacji z lampami 1/250 to w ustawieniach ustawiasz 1/320

Hyper sync offset nie ruszasz, chyba ze zobaczysz wlasnie zla synchronizacje z lampami (odpalania nie w tym czasie co trzeba)

oczywiscie w obu flexach masz ustawione C1? kanały tez masz takie same?

Tak, tak dwa flexy ustawione sa tak samo.
Moze jednak robie cos nie tak podczas parowania?

coś nie tak chyba robisz bo 10 sekund i błyski to o ile pamiętam reset do fabrycznych robi..
ja robilem tak że learn/test jakieś 6-8 sekund (migał na czerwono) potem puszczałem i 2 razy test na 2gim.. (piszę z pamięci ale robiłem to ze 3 razy i zawsze jakoś tak działało).. na tyle to intuicyjne było dla mnie że nie czytałem instrukcji do tego programowania, dopiero potem jak chciałem zresetować to sprawdzałem jak i te 10sek i 4 błyski zapamiętałem
oczywiście na tych samych kanałach ustawione

Arturs tutaj (http://www.pocketwizard.com/inspirations/tutorials/learn_mode/) jest wyjasnione jak to robic.

arturs
29-11-2009, 19:23
Arturs tutaj (http://www.pocketwizard.com/inspirations/tutorials/learn_mode/) jest wyjasnione jak to robic.

a rzeczywiście... coś mi się pomieszało w takim razie.. ale zaraz sprawdzę na swoich - a konkretnie co "parujesz"? dwa tt5?

sebcio80
29-11-2009, 19:24
Tak, tak dwa flexy ustawione sa tak samo.
Moze jednak robie cos nie tak podczas parowania?

ale chodzi o to ze nie trzeba nic ze soba parowac, ja nigdy tego nie robilem, parowanie jest po to ze jak masz inne kanaly ustawione na Flexach to szuka tych kanalow automatycznie (czyli w plenerze jak nie masz dostepu do kompa)

napisz w punktach dokladnie co robisz i jak wszystko ustawiasz

arturs
29-11-2009, 19:31
ale chodzi o to ze nie trzeba nic ze soba parowac, ja nigdy tego nie robilem, parowanie jest po to ze jak masz inne kanaly ustawione na Flexach to szuka tych kanalow automatycznie (czyli w plenerze jak nie masz dostepu do kompa)

napisz w punktach dokladnie co robisz i jak wszystko ustawiasz

właśnie zresetowałem sobie wszystko do fabrycznych ustawień i flexy tt5 są ze sobą "sparowane" po resecie.. do nich trzeba doprogramować tt1 -
robi się to tak że faktycznie przyciskasz 10sekund test, 4 razy na pomarańczowo błyśnie i potem świeci na pomarańczowo.. wtedy na drugim test jakieś 3 sekundy trzymasz i tyle (albo kilka razy test na tt1) - jak "załapie" to dioda błyśnie

sebcio80
29-11-2009, 19:37
właśnie zresetowałem sobie wszystko do fabrycznych ustawień i flexy tt5 są ze sobą "sparowane" po resecie.. do nich trzeba doprogramować tt1 -
robi się to tak że faktycznie przyciskasz 10sekund test, 4 razy na pomarańczowo błyśnie i potem świeci na pomarańczowo.. wtedy na drugim test jakieś 3 sekundy trzymasz i tyle (albo kilka razy test na tt1) - jak "załapie" to dioda błyśnie

ja nic takiego nie robilem, TT1 od razu z pudelka poszedl na body i smigalo

arturs
29-11-2009, 19:48
przestawiłem sobie kanały i wszystko nauczyłem na nowo tak jak wcześniej - śmiga bez problemu

kjoanna
29-11-2009, 20:31
Jeju! dziala:)
Namieszalam jak to baba ;)

Niepotrzebnie parowalam. Teraz sresetowalam do fabrycznych ustawien i jest ok!

Dzieki panowie:)

Odwoluje:(
Zadzialalo raz i znowu kicha. Po wscisnieciu spustu tt5 pod lampa wesolo mruga na czerwono i nic.

arturs
29-11-2009, 21:09
Po wscisnieciu spustu tt5 pod lampa wesolo mruga na czerwono i nic.

??? a możesz rozwinąć i rozpisać po kolei?
tzn. masz 2 szt. tt5?
jeden na aparacie, na drugim lampa? jaki aparat i lampa?
czy jak naciśniesz test na jednym to na drugim czerwone się zapala? i odwrotnie?
czy jak na tt5 jest lampa a na drugiej naciśniesz test to coś się dzieje?
w jakim trybie jest lampa?

kjoanna
29-11-2009, 21:17
??? a możesz rozwinąć i rozpisać po kolei?
tzn. masz 2 szt. tt5?
jeden na aparacie, na drugim lampa? jaki aparat i lampa?
czy jak naciśniesz test na jednym to na drugim czerwone się zapala? i odwrotnie?
czy jak na tt5 jest lampa a na drugiej naciśniesz test to coś się dzieje?
w jakim trybie jest lampa?

Mam 2xtt5 (jeden na aparacie, drugi pod lampa), 5D i 580 II.

Jak wcisne test na "wysylaczu" to na "odbieracz" mruga szybko 5 razy na czerwono. To samo dzieje sie jak robie zdjecie.
Jak wciskam test na odbieraczu to wysylacz mruga dlugo 2 razy na czerwono.
Lampa jest na eTTl ale to samo dzieje sie na M.

arturs
29-11-2009, 21:25
Mam 2xtt5 (jeden na aparacie, drugi pod lampa), 5D i 580 II.

Jak wcisne test na "wysylaczu" to na "odbieracz" mruga szybko 5 razy na czerwono. To samo dzieje sie jak robie zdjecie.
Jak wciskam test na odbieraczu to wysylacz mruga dlugo 2 razy na czerwono.
Lampa jest na eTTl ale to samo dzieje sie na M.

to jest coś nie tak z ich ustawieniami - po naciśnięciu testu czerwona powinna zaświecić około 1s..

a w normalnym stanie nie migają na czerwono..?
znalazłem jeszcze takie coś w opisie:

If you are transmitting on a Standard channel, and wish to trigger a remote Speedlite, the Speedlite must
be set to manual mode. If the Speedlite in the shoe of the remote FlexTT5 is set to E-TTL, the LED on the
FlexTT5 will blink red indicating an error. Set the flash to manual.

ale to chyba nie to..
może to:

Triggering: a pulsing red LED in sync with TEST indicates normal transmission. If TEST is held for 10
seconds, LEARN mode will be activated – see LEARN mode for information. A short red blink in sync
with the camera’s trigger indicates normal transmission or reception.
Red blinking indicates an error condition. Power off the unit, reseat all connections, and power back
on. If the error persists, verify your settings. For example if you are using a Standard channel to trigger
a FlexTT5 with a Speedlite in it set to E-TTL, this is an error. The flash needs to be set to manual (See
Manual Mode for more information).

kjoanna
29-11-2009, 21:40
to jest coś nie tak z ich ustawieniami - po naciśnięciu testu czerwona powinna zaświecić około 1s..

a w normalnym stanie nie migają na czerwono..?
znalazłem jeszcze takie coś w opisie:

If you are transmitting on a Standard channel, and wish to trigger a remote Speedlite, the Speedlite must
be set to manual mode. If the Speedlite in the shoe of the remote FlexTT5 is set to E-TTL, the LED on the
FlexTT5 will blink red indicating an error. Set the flash to manual.

Tak jak pisalam wczesniej, to samo dzieje sie na maualu:(
Moze powinnam uzywac jednego flexa jako wysylacza tylko a drugiego jako odbieracza? Ale to chyba nie mialoby sensu...

sprawdź na kompie czy ustawienia są takie same.. do tego zresetuj jak piszą przez włączenie z przytrzymanym testem do czterech zielonych błysków..

Arturs juz resetowalam i wlasnie po tym resecie zadzialalo... raz.

arturs
29-11-2009, 21:42
Tak jak pisalam wczesniej, to samo dzieje sie na maualu:(
Moze powinnam uzywac jednego flexa jako wysylacza tylko a drugiego jako odbieracza? Ale to chyba nie mialoby sensu...

Arturs juz resetowalam i wlasnie po tym resecie zadzialalo... raz.

sprawdź na kompie czy ustawienia są takie same .. do tego zresetuj jak piszą przez włączenie z przytrzymanym testem do czterech zielonych błysków..
po zresetowaniu zmień w kompie kanały przy c1 na inne - jakieś wysokie - 20 czy coś (może coś zakłóca itp. ) .. potem daj set both, potem podłącz drugi i daj replicate..
potem naucz jeden drugiego.. powinno być ok
aha - i najpierw bez lampy i aparatu spróbuj - powinno na czerwono około 1s zaświecić jak ok będzie

kjoanna
29-11-2009, 21:55
sprawdź na kompie czy ustawienia są takie same .. do tego zresetuj jak piszą przez włączenie z przytrzymanym testem do czterech zielonych błysków..
po zresetowaniu zmień w kompie kanały przy c1 na inne - jakieś wysokie - 20 czy coś (może coś zakłóca itp. ) .. potem daj set both, potem podłącz drugi i daj replicate..
potem naucz jeden drugiego.. powinno być ok
aha - i najpierw bez lampy i aparatu spróbuj - powinno na czerwono około 1s zaświecić jak ok będzie

Arturs te kanaly ustawic na 20 czy moze 2? U mnie jest tylko od 1 do 3.
Kote ma pozmieniac: tx czy rx tez? Standart czy controlTL?
Przepraszam za takie lamerskie pytania ale w ogole sie na tym nie znam...

Dodam jeszcze, ze te flexy sa europejskie i maja najnowsze firmware.

Dziala.
Wyciagnelam baterie, zresetowalam po raz 3 i jest ok.

arturs
29-11-2009, 22:54
Arturs te kanaly ustawic na 20 czy moze 2? U mnie jest tylko od 1 do 3.
Kote ma pozmieniac: tx czy rx tez? Standart czy controlTL?
Przepraszam za takie lamerskie pytania ale w ogole sie na tym nie znam...

Dodam jeszcze, ze te flexy sa europejskie i maja najnowsze firmware.

Dziala.
Wyciagnelam baterie, zresetowalam po raz 3 i jest ok.

pisałem o obu kanałach - zwłaszcza tym "Standard".. w sumie to z instrukcji nie wynika które kanały są kiedy używane - z tego co wyczytałem to te controlTL to są do trybu uczenia - ale jakoś tak mętnie napisali w instrukcji że jutro przyniosę sobie z roboty miernik częstotliwości i zmierzę te pockety ;)
kanały i tak możesz poprzestawiać żeby wiedzieć co i jak i jakbyś kiedyś była gdzieś gdzie ktoś by miał taki sam zestaw to żeby nie błyskać sobie nawzajem..

ale jak chodzi to dobrze - miłej zabawy bo ta jest przednia ;)

kjoanna
29-11-2009, 23:09
pisałem o obu kanałach - zwłaszcza tym "Standard".. w sumie to z instrukcji nie wynika które kanały są kiedy używane - z tego co wyczytałem to te controlTL to są do trybu uczenia - ale jakoś tak mętnie napisali w instrukcji że jutro przyniosę sobie z roboty miernik częstotliwości i zmierzę te pockety ;)
kanały i tak możesz poprzestawiać żeby wiedzieć co i jak i jakbyś kiedyś była gdzieś gdzie ktoś by miał taki sam zestaw to żeby nie błyskać sobie nawzajem..

ale jak chodzi to dobrze - miłej zabawy bo ta jest przednia ;)

Dziekuje Tobie i innym za pomoc:)
Co do instrukcji to sie zgadzam-dla laikow to ona nie jest :-?

sebcio80
29-11-2009, 23:23
tez nie do konca rozumiem instrukcje szczerze mowiac a szczegolnie kanaly

ja widze to tak:
kanaly controlTL to sa tak naprawde 3 rozne czestotlowsci, ktore mozemy wybrac, dla kazdej z tych czestosliwosci mamy jescze wybor kanalu, kombinacja tego i tego daje nam wysciowy sygnal

nie sprawdzalem tego jeszcze nawet, latwo to przetestowac, zaraz to zrobie nawet

Edit: juz wiem dlaczego Ci nie dziala! masz pewnie lampe w trybie master lub slave!

Edit: troche slabo ze w wersji europejskiej mamy do wybory tylko 3 kanaly ETTL, w wersji amerykanskiej jest ich az 20... jak pockety sie bardziej rozpowszechnia to w sobote w dniu slubu w plenerze w popularnych miejscach moga byc problemy...

micles
30-11-2009, 11:44
Znalazłem rozwiązanie na problemy z zasięgiem Pocketów :
http://www.youtube.com/watch?v=_jACSPipPSE
:D:D

kjoanna
30-11-2009, 20:44
juz wiem dlaczego Ci nie dziala! masz pewnie lampe w trybie master lub slave!

Wiem, wiem... Chcialam to przemilczec, zeby nie denerwowac zaangazowanych w pomoc ale skoro mnie zdemaskowales :oops:

Przepraszam i dziekuje :)

arturs
30-11-2009, 20:51
Wiem, wiem... Chcialam to przemilczec, zeby nie denerwowac zaangazowanych w pomoc ale skoro mnie zdemaskowales :oops:

Przepraszam i dziekuje :)

ha.. czemu by to miało nas zdenerwować?
a ukrywać nie ma po co bo taka informacja jest bardzo przydatna dla kolejnych walczących z pocketami - sama wiesz ile czasu i krwi napsuło..

a Miclesowi napiszę że rada którą dał powinien skierować do posiadaczy phototixów bo akurat pocket Wizardy w wersji EU nie mają z zasięgiem żadnych problemów ..

kjoanna
30-11-2009, 20:58
ha.. czemu by to miało nas zdenerwować?
a ukrywać nie ma po co bo taka informacja jest bardzo przydatna dla kolejnych walczących z pocketami - sama wiesz ile czasu i krwi napsuło..

A przyjdzie taka, namiesza... ;)
Az sie boje pomyslec co sie bedzie dzialo jak bede potrzebowala trzeci dokupic :D

Kabu
01-12-2009, 00:34
No to ja się zapytam jeszcze co radzicie kupić 2x tt5 czy tt1 + tt5 i dla czego?

arturs
01-12-2009, 00:41
No to ja się zapytam jeszcze co radzicie kupić 2x tt5 czy tt1 + tt5 i dla czego?

tt5 to nadajnik i odbiornik, tt1 tylko nadajnik - za to ze 4 razy mniejszy i lżejszy - jak nie planujesz wyzwalać migawki aparatu z tt5 to tt1 będzie wystarczający.. tt5 jest na tyle duży że sporo więcej miejsca zajmuje, głupio trochę na aparacie wygląda (taki "naleśnik") i łatwo np. nie wrzucisz do torby czy plecaka (ja bałbym się o przypadkowe urwanie stopki bo powierzchnia tego jest bardzo duża/ a tt1 jest mały i poręczny.. dlatego ja kupiłem tt1 i 2x tt5 - mam 2 580ki - w sumie różnica pomiędzy jest około 100zł więc przy tej ilości pomijalna i dlatego (wygoda) wziąłem tt1

Kabu
01-12-2009, 00:51
Dzięki za sensowne uzasadnienie.

Tom Fry
07-12-2009, 12:03
Cześć wszystkim! Podłączał ktoś Flexa do lampy studyjnej i do aparatu (jako pilot)? Potrzebuję odpowiednie kabelki, pytałem kilku sprzedawców na allegro i nikt nie ma nic takiego :/ Help!

sebcio80
07-12-2009, 12:36
Cześć wszystkim! Podłączał ktoś Flexa do lampy studyjnej i do aparatu (jako pilot)? Potrzebuję odpowiednie kabelki, pytałem kilku sprzedawców na allegro i nikt nie ma nic takiego :/ Help!

ja podlaczalem do aparatu, wyzwalanie jest bardzo ograniczone, tylko pojedyncze zdjecie bez serii, kabel kupilem oryginalny... niepotrzebnie, bo strasznie drogi i lepiej bylo kupic jakies tanie wyzwalacze radiowe

Tom Fry
07-12-2009, 14:57
sebcio80: A masz namiar na kogoś, kto handluje tymi zamiennikami? Albo nawet oryginałami?
Co do tanich wyzwalaczy radiowych.. to właśnie wcześniej miałem "chińczyka", chwilę poużywałem, po paru tygodniach zaczął świrować aż w końcu padł. Dlatego stwierdziłem odwrotnie niż Ty. Lepiej droższe a porządne. Tylko, że na razie Flexem mogę odpalać tylko Speedlighta a chciałbym wyzwalać również lampy studyjne i sam aparat.

sebcio80
07-12-2009, 15:12
ja wszystko kupiłem od oficjalnego dystrubutora na Polske, czyli od RaysFoto
http://raysfoto.pl/About.aspx?pageId=6/0

zamowienie zlozylem na maila, wpacilem kase i wszystko do mnie przyszlo, na kabel czekalem dosc dlugo, za pierwszy razem wyslali mi niewlasciwy, ostatnio mieli dostawe wiec powinny byc dostepne

pamietaj, ze musi to byc dokladnie kabel CM-N3-ACC, innym mozesz uszkodzic Flexa, szukalem zamiennikow ale nigdzie nie ma,

jesli chodzi o wyzwalanie lamp studyjnych to takowego kabla nie mam, potrzebujesz takiego: http://www.pocketwizard.com/products/cable_accessory/accessories/mpcf/

jednak wydaje mi sie ze tu kazdy kabel "mini jack mono - pc" sie nada

merger
07-12-2009, 16:25
przeciez w takim kablu jest jedna linia i ekran. w momencie zwarcia nastepuje wyzwolenie blysku/migawki. przetnijcie sobie przy koncowce, kupcie inna koncowke i dolutujcie. to proste jak konstrukcja cepa..

sebcio80
07-12-2009, 16:31
przeciez w takim kablu jest jedna linia i ekran. w momencie zwarcia nastepuje wyzwolenie blysku/migawki. przetnijcie sobie przy koncowce, kupcie inna koncowke i dolutujcie. to proste jak konstrukcja cepa..

moze i proste, tylko skad wiesz jaki przewod gdzie ma isc? metoda prob i bledow?

oczywiscie ja to teraz moge sprawdzic bo takowy przewod mam,

ekranu w tym kablu nie ma, sa trzy przewody http://www.camerahacker.com/Canon/Canon%20N3%20Connector%20Pin-Out.php

aby wyzwalacz dzialal Flex musi byc w dodatku na sankach aparatu

wczesniej podlaczenie niewlasciwego przewodu skonczylo sie przegrzaniem Flexa i spalenizna wydobywajaca sie z jego wnetrza

mimo tandety wykonania polecam jako wyzwalacz aparatu kupic mimo wszystko jakies chinskie badziewie, dziala wtedy wszystko, mamy spust dwustopniowy, mamy zdjecia w serii, mamy mozliwosc robienia w servo

merger
07-12-2009, 17:51
przeciez masz na forum schemat jak zrobic taki przewod samemu. pockety chyba nie obsluguja trzech linii (tam wchodzi chyba tylko jack mono, nie stereo), wiec sa wtedy tylko dwa przewody (jeden w srodku i ekran). Ale jesli wchodzi w to gniazdo jack stereo, to tym lepiej. Wtedy robisz taki przewod wedlug schematu na forum. Najciezej jest z dostepnoscia koncowki N3, ale tez jest na forum opisane jak ja zrobic samemu. polecam poszukac, bo ideologia pocket wizardow nie lezy w kablu (tutaj jest proste zwieranie drutow), ale w antenie i sofcie tranceiverow. no chyba, ze te nowe pw sa jakos badziewnie zrobione..

sebcio80
07-12-2009, 18:32
zadje sobie sprawe ze to tylko kabel, jednak cenie sobie niezawodnosc, funkjonalnosc a przede wszystkim wyglad, nie bede przy kliencie wyjmowal sztukowanego przewodu

czy warto było wydac ta kase? napisalem ze nie, ale nie ze wzgledu na sam przewod ale na funkjonalnosc wyzwalania aparatu tymi nowymi PW

przy podlaczeniu przewodu z mono jackiem, ktory funkcjonowal w poprzednich PW, robilo sie zwarcie i Flex sie smażył

merger
07-12-2009, 23:43
nie wiem czy kiedykolwiek cokolwiek lutowales i sztukowales, ale raczej nie, bo dziwne rzeczy piszesz. Kabel zrobiony recznie w domu przewaznie jest lepszej jakosci i wygladu od normalnego kupowanego w sklepie za gruba kase, bo taniej jestes w stanie kupic dobrej jakosci materialy (w tym porzadne jacki i lepszej jakosci kabel). sztukowania nie widac, bo koncowki lutujesz tylko, a one maja dodatkowe oslonki. no chyba, ze ktos ma totalnie dwie lewe rece i wtedy moze to ciezko wygladac ;)

co do smazenia, to pewnie jest odpowiednia specyfikacja nowych pw, ktora wypadaloby przeczytac przed robieniem wlasnych czesci.

sebcio80
07-12-2009, 23:49
nie wiem czy kiedykolwiek cokolwiek lutowales i sztukowales, ale raczej nie, bo dziwne rzeczy piszesz. Kabel zrobiony recznie w domu przewaznie jest lepszej jakosci i wygladu od normalnego kupowanego w sklepie za gruba kase,

pewnie w przypadku chinszczyzny tak jest jednak oryginalne kable PW to jednak jakosc sama w sobie

lutowalem, sztukowalem setki razy, nie tylko przewody, pochwal sie zdjeciem swojego przewodu, profesjonalnie wygladajacego, bo moze faktycznie masz racje i da sie to zrobic

tak wyglada przewod PW: http://www.bhphotovideo.com/images/images345x345/576657.jpg

Tom Fry
08-12-2009, 00:09
merger: chcesz mi zrobić kabel? :D

merger
08-12-2009, 02:41
merger: chcesz mi zrobić kabel? :D

jasne ;)

dancio
14-12-2009, 11:31
Mam do was pytanie probowal ktos juz przez kabel na pocketach tt5 wyzwalac lampy studyjne etc.. elfo ?? czy dzialaja wtedy szybkie czasy synchronizacji.. u mnie normalnie wyzwalajac przez fotocele spokonie mozna kozystac z czasow rzedy 1/1000.. czy przez kabelek tez zarejestruje blysk .. czy bedzie spozniony..??

i drugie pytanie co myslicie o nowym firmwarze 4.376 jakies zmiany?/ ustawiacie cos nowego ??

sebcio80
14-12-2009, 15:31
przez kabel blysk zawsze bedzie spozniony, niezaleznie od odbiornikow, powod jest oczywiscie prosty, blysk jest wyzwalany jak pierwsza lamelka odkryje cala matryce, szkoda ze w aparatach nie robia oprocz blysku na druga kurtyne tez blysku na "zerowa kurtyne", czyli blysk w momencie kiedy pierwsza lamalke zaczyna ruch,

krotkie czasu uzyskasz z lampami studyjnymi tylko przez fotocele,

ale mozemy to zrobic tez droga radiowa w taki sposob: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=740272&postcount=245

kjoanna
14-12-2009, 21:19
Wczoraj sprawdzilam moje 3 flexy w akcji poza domem... Mysle ze kilka siwych wlosow mi przybylo:(
Czesto nie odpalaly lamp, raz jeden za chwile drugi i to tak po kilka razy z rzedu.
Wymiana baterii nie pomogla.
Zauwazylam ze gorzej bylo z postawionymi antenkami.
Za sciana byla scena muzyczna. Myslicie, ze to ma jakis wplyw na dzialanie PW?

Zapomnialam napisac ze stalam jakies 3-4 metry od PW.

sebcio80
14-12-2009, 21:25
watpie aby to mialo jakies znaczenie, mojego flexa stawiam na weselach na kolumnach, przy sprzecie muzycznym i zawsze blyska

masz wersje europejskie, prawda?

kjoanna
14-12-2009, 21:31
Europejska, ktora podobno jest bardziej niezawodna ;)

Paweł
14-12-2009, 21:47
Tez mi sie zdarza postawic na kolumnie i blyska wiec to chyba nie ma znaczenia...
Przyznaje, ze czasami tez nie wiedziec czemu jeden przestaje blyskac -kilka razy tak mi sie stalo:/
Miewaja humory niestety...

micles
14-12-2009, 22:08
A miało być tak pewnie i powtarzalnie. Odechciało mi się myśli, że kiedyś je sobie kupię... Kabel to kabel :P

sebcio80
14-12-2009, 23:13
ja mam pewnie i powtarzalnie, chce w jakis ladniejszy dzien zrobic test zasiegu

arturs
14-12-2009, 23:26
a ja mam pytanie do posiadaczy dwóch tt5 i dwóch lamp wyzwalanych z tt1/tt5..
czy macie jakiś sposób żeby np. postawić lampy na tt5 w różnych odległościach od obiektu i żeby jakoś tak zadziałało żeby obiekt był równo doświetlony - ale nie za pomocą oczywiście ręcznych ustawień tylko ttl'a i automatyki błysku.. coś takiego, że np. wieszam/stawiam 2 lampy na dwóch rogach parkietu i niezależnie od odległości od każdej z lamp tańcząca para jest tak samo doświetlona z obu lamp (tak samo czyli równomiernie) bo wydaje mi się że błyskają z tą samą mocą - czyli jak postawię jedną bliżej a drugą dalej to z jednej mam mocniejszy błysk/cień.. aha - i nie chodzi mi o sterowanie grupami bo to oczywiście można ale wtedy ręcznie "balans błysku" trzeba ustawiać..

a co do zasięgu to doszedłem do około 250m i dalej mi się nie chciało iść bo krzaki rosły i lampy nie widziałem..

sebcio80
14-12-2009, 23:35
po pierwsze po co Ci rowno oswietlenie z dwoch lamp? raczej zawsze sie robi tak aby jedne zrodlo swiatla bylo nieco mocniejsze od drugiego, zobacz moje zdjecia, widac to na nich, wyglada to lepiej, bardziej trojwymiarowo

po drugie, nie da sie uzywac ETTL w pomieszczeniach z takim rozstawieniem wlasciwie, jak lampa wejdzie w kadr zdjecie bedzie mocno niedoswietlone

po trzecie nie da sie oczywiscie zrobic aby automatycznie jedna lampa swiecila mocniej od drugiej, mozesz to zrobic tylko recznie, czy to przez inna lampa zalozona na body, albo przez oczekiwany Zone Controller od Pocketwizard

a co do zasięgu to doszedłem do około 250m i dalej mi się nie chciało iść bo krzaki rosły i lampy nie widziałem..

lampa byla zalozona bezposrednio na TT5? w sumie niezly wynik, szczegolnie ze producent podaje max 240 metrów ;-) to zasieg z ETTL? bo od pewnego momentu moze blyskac ale juz bez ETTL, trzeba to sprawdzac naswietlajac jakis obiekt

arturs
15-12-2009, 00:08
po pierwsze po co Ci rowno oswietlenie z dwoch lamp? raczej zawsze sie robi tak aby jedne zrodlo swiatla bylo nieco mocniejsze od drugiego, zobacz moje zdjecia, widac to na nich, wyglada to lepiej, bardziej trojwymiarowo

po to że lubię wiedzieć co mogę a co nie.. podałem przykład - chcę np. w miarę równo oświetlić parę na parkiecie która nie jest cały czas w jednym miejscu.. albo dzieciaki się bawiące.. zastosowań może być dużo.. co za różnica po co mi to..

po drugie, nie da sie uzywac ETTL w pomieszczeniach z takim rozstawieniem wlasciwie, jak lampa wejdzie w kadr zdjecie bedzie mocno niedoswietlone

eee... jak to się nie da?
przykład z parkietem - parkiet kwadratowy masz 2 lampy po rogach z jednej strony skierowane pod kątem w sufit.. a ty poruszasz się "po linii" pomiędzy nimi - raz bliżej jednej, raz dalej.. ale są mniej więcej równolegle lub z boku do ciebie - do tego pary tańczące przed tobą.. nie pisałem o lampie w kadrze..

po trzecie nie da sie oczywiscie zrobic aby automatycznie jedna lampa swiecila mocniej od drugiej, mozesz to zrobic tylko recznie, czy to przez inna lampa zalozona na body, albo przez oczekiwany Zone Controller od Pocketwizard

no właśnie to "oczywiście" nie było takie oczywiste.. bo może canon ttl'a zrobił na tyle kumatego żeby doświetlić TAK SAMO obiekt z kilku lamp..
hmm.. właśnie - a czy jak steruje się w podczerwieni to jedna grupa musi być w tej samej odległości od celu?

lampa byla zalozona bezposrednio na TT5? w sumie niezly wynik, szczegolnie ze producent podaje max 240 metrów ;-) to zasieg z ETTL? bo od pewnego momentu moze blyskac ale juz bez ETTL, trzeba to sprawdzac naswietlajac jakis obiekt

odległośc była "na oko" więc może to na granicy zasięgu było, 200m było na pewno - w każdym razie ze szkłem które miałem już nie było sensu dalej iść.. bo i przez krzaki się mi nie chciało przedzierać i już "za szeroko" było dla 85ki.. ale tak z 50-70m naświetlało całkiem dobrze

dancio
15-12-2009, 01:00
Z powtarzalnascia blysku jest w 100 % dobrze na nowym firmware..374... no i wiadomo trzeba wg instrukcji nauczyc ich jeszcze widzenia w siebie zeby swiecily pomiedzy jasnymi rozblyskami zielonego trzy posrednie blyski.. ja dzis sprawdzalem zasieg i sprawa wyglada tak ze bylem w piwnicy a tt5 2 sztuki byly u mnie w sypialni na drugim pietrze wiec jak by nie bylo 3 stropy .. i bez problemu lampy wyzwalaly sie..wersja europejska dziala zdecydowanie lepiej.. moze tez byc tak ze lampy sprowadzane ze stanow nie chodza do konca tak jak wersje europejskie CE..

pzdr..

ps. jak robicie wesela i plenery warto zapopatrzyc sie w ezyboxa lastolite.. uzywam go i jest super na pierwszy plan idealnie doswietlone postacie i mieciutkie swiatlo..

arturs
15-12-2009, 01:15
no i wiadomo trzeba wg instrukcji nauczyc ich jeszcze widzenia w siebie zeby swiecily pomiedzy jasnymi rozblyskami zielonego trzy posrednie blyski..

możesz to opisać jaśniej?

dancio
15-12-2009, 13:14
To znaczy tak..

w moim przypadku posiadam jeden TT1 ktorym steruje dwa nastpene TT5

.. i jak zrobimy tryb learn .. wg instrukcji na stronie www.pocketwizard.com

to to pozniej miga dioda na TT1 ... nauczone sa wtedy jak pomiedzy jasnymi rozblyskami diody na TT1 sa 3 blyski diody duzo slabsze ale widoczne .. oznacza to ze chodza one w ContolTL.. i pelnym TTL..

jak napialem u mnie nie ma problemow z oglegloscia.. przez 3 stropy dzialaja z powtarzalnosci 100%.. nie mialem jeszcze tak zeby cos sie nie wyzwolily..

przy firmwarze 4.300 bylo gorzej.. wiec mysle ze zmiana firmwaru cos dala..

pzdr..

jak cos moje gg to 10504687

arturs
15-12-2009, 23:42
To znaczy tak..

w moim przypadku posiadam jeden TT1 ktorym steruje dwa nastpene TT5

.. i jak zrobimy tryb learn .. wg instrukcji na stronie www.pocketwizard.com

to to pozniej miga dioda na TT1 ... nauczone sa wtedy jak pomiedzy jasnymi rozblyskami diody na TT1 sa 3 blyski diody duzo slabsze ale widoczne .. oznacza to ze chodza one w ContolTL.. i pelnym TTL..

chyba nie chodzi o te błyski na TT1 tylko o błyski które pojawią się na nauczonym odbiorniku TT5 po procedurze programowania, te "słabe" pojawiają się od razu po włączeniu TT1 jak nic innego nie jest włączone..
ale TTL chyba najlepiej sprawdzić sprawdzając czy przysłona na lampie się zmienia jak zmieniasz ją w aparacie - chyba jakby nie działało to by się nie zmieniała..
ale i tak mnie wkurza że lampy błyskają z równą mocą w pełnej automatyce

dancio
16-12-2009, 00:35
To na TT1 zakladasz jeszcze 580ex II i masz tam w trybie Master Ratio od A:B i wtedy po problemie jesli jedna mocniej druga slabiej przy tym samym pomiatrze i kompensacji blysku .. bo nawet jak na body uzywasz lampy to przeciez jest mozliwosc wylaczenia blysky.. wtedy tylko jest przedblysk nie widoczny na zdjeciu.. to ma tez te plusy ze lepiej dziala AF w przypadku gdy juz jest troche ciemno.. .. napewno co jest zaleta to to ze w nowym firmwarze jest synchronizacja na druga lamelke.. wiec zdjecia na dluzszych czasach sa bardziej ostre.. przydaje sie to niewatpliwie..pzdr.

arturs
16-12-2009, 00:46
To na TT1 zakladasz jeszcze 580ex II i masz tam w trybie Master Ratio od A:B i wtedy po problemie jesli jedna mocniej druga slabiej przy tym samym pomiatrze i kompensacji blysku .. bo nawet jak na body uzywasz lampy to przeciez jest mozliwosc wylaczenia blysky.. wtedy tylko jest przedblysk nie widoczny na zdjeciu.. to ma tez te plusy ze lepiej dziala AF w przypadku gdy juz jest troche ciemno.. .. napewno co jest zaleta to to ze w nowym firmwarze jest synchronizacja na druga lamelke.. wiec zdjecia na dluzszych czasach sa bardziej ostre.. przydaje sie to niewatpliwie..pzdr.

tyle że mam dwie 580ki a nie 3.. a do sterowania grupami to bym sobie transmiter st-e2 kupił.. ale jak pisałem wyżej nie chodzi mi o ratio na lampe bo to wiem, tylko o równe doświetlenie przy różnych odległościach lamp od obiektu w pełnej automatyce błysku..
ale.. zerknijcie na to:
http://www.youtube.com/watch?v=ftXxOGF-HCo&feature=related
gość ma 2 lampy na tt5 a na aparacie nie ma sterownika ani lampy.. widać że są mniej więcej tyle samo od modelki ale nie na pewno..

sebcio80
30-12-2009, 03:59
no to na nowy rok PW zrobil mala niespodzianke, wyszedl nowy firmware w wersji ... 5.0

w sumie mamy to samo co bylo w wersji beta tylko teraz jako oficjalne:
http://www.pocketwizard.com/upload/photos/322MiniTT1_FlexTT5_ManualAddendum_v5.000.pdf

dancio
30-12-2009, 11:11
Pre-Flash Boost provides enhanced E-TTL performance when using flash diffusers, doing bounce flash, or at ranges just beyond the normal E-TTL capabilities. By increasing the pre-flash power, PocketWizard has offset the loss of light in these challenging E-TTL situations. \\

o co tu chodzi.. ja uzywam do jednej lampy lastolite ezybox.. czy tu w tym przypadku cos sie zmienia.. jakis mocniejszy blysk przy pomiarze TTL??

sebcio80
30-12-2009, 12:16
Pre-Flash Boost provides enhanced E-TTL performance when using flash diffusers, doing bounce flash, or at ranges just beyond the normal E-TTL capabilities. By increasing the pre-flash power, PocketWizard has offset the loss of light in these challenging E-TTL situations. \\

o co tu chodzi.. ja uzywam do jednej lampy lastolite ezybox.. czy tu w tym przypadku cos sie zmienia.. jakis mocniejszy blysk przy pomiarze TTL??

tak, tak to ma dzialac, opcje trzeba ta wlaczyc w sofcie

przedblysk pomiarowy jest dwa razy mocniejszy niz normalnie, wiec w sloncu czy przy uzywaniu wiekszych softboxow aparat latwiej go zobaczy i obliczy latwiej potrzebna moc do wlasciwego blysku

dancio
30-12-2009, 12:35
a gdzie to ustawic...czyli rozumiem ze przykladowo jak uzywam na kontre parasolki a na doswietlenie ezyboxa to tu i tu warto to ustawic..

pzdr

sebcio80
30-12-2009, 12:59
a gdzie to ustawic...czyli rozumiem ze przykladowo jak uzywam na kontre parasolki a na doswietlenie ezyboxa to tu i tu warto to ustawic..

pzdr

jesli juz mamy tego uzywac to sens to bedzie mialo raczej tylko wtedy kiedy na wszystkich lampach bedzie to wlaczone

na ile ta opcje bedzie dzialac, to trudno powiedziec, w skrajnych sytulacjach moze sie przydac, bo jak body nie widzi przedblysku to wali lampami pelna moca

wlaczasz to w nowym sofcie w zakladce "Flash" ostatnie pozycje na dole, dajesz wszedzie "force"

Canion
30-12-2009, 16:30
ciemno teraz sie szybko robi i stad pytanie. czy da sie na flexach włączyć wspomaganie AF?

sebcio80
30-12-2009, 16:42
ciemno teraz sie szybko robi i stad pytanie. czy da sie na flexach włączyć wspomaganie AF?

nie, ale bylo by to zupelnie nieuzywalne,

dziala za to blysk modelujacy, i jak jest ciemno, mozna ostrzyc podczas tego blyskania, dziala jak wspomaganie AF wbudowanej lampy ;-)

oczywiscie zbyt czesto tego uzywac nie mozna, szkoda lampy

rediconn
30-12-2009, 23:44
ale.. zerknijcie na to:
http://www.youtube.com/watch?v=ftXxOGF-HCo&feature=related
gość ma 2 lampy na tt5 a na aparacie nie ma sterownika ani lampy.. widać że są mniej więcej tyle samo od modelki ale nie na pewno..

Na aparacie ma TT1, zresztą nawet o tym mówi na początku.

A wracając do Twojego pytania - wydaje mi się, że lampy błyskają z identyczną mocą i nie ma możliwości takiego ustawienia w ETTL, aby jedna błyskała mocniej a druga słabiej, tzn. jeśli robię korekty w aparacie to te korekty wpływają na obie lampy jednakowo ... ale mogę się mylić, ponieważ testy zacząłem niedawno i jeszcze do końca nie rozgryzłem wszystkiego:)

gbh
15-01-2010, 22:05
Czy flex TT5 mieści się na uchwycie softboxów reporterskich ? Stopka do mocowania jest dość krótka a TT5 nie jest mały. Jeśli ktoś uzytkuje taki zestaw może wstawiłby foto jak to wygląda zmontowane

dancio
19-01-2010, 13:18
Ja uzywam ezyboxa i trzeba zrobic tak zeby lampa byla przekrecona o 90 stopni wtedy tez tt5 jest odwrocony bokiem (krotsza strona od stoplki jest przysunieta wtedy jest oki..) moge wyslac zdjecie na priv jak cos ale to po pracy..pzdr...

dzie bede przerabial beauty disha na uchwyt ezyboxa to pochwale sie jak to wyglada.. ogolnie w plenerze pockety rzadza...

sebcio80
20-01-2010, 15:40
no i stało się dość szybko, trzeci raz w plenerze i już połamana stopka Flexa, tandeta straszna

coz, bede kleil zeby jakos sie trzymalo chociaz ale niedosty pozostaje, zdecydowanie wolalbym aby polamal mi sie uchwyt niz Flex

micles
20-01-2010, 19:33
Sama się połamała, co nie? :D

sebcio80
20-01-2010, 20:24
Sama się połamała, co nie? :D

mocne dokrecenie + troche sil bocznych przy noszeniu statywu i stopka polamana, tandeta za ponad 800 zł

dobrze ze tylko Flex, bo lampa spadajac zatrzymala sie w softboxie

micles
20-01-2010, 20:53
No jak się nosi za statyw a nie za najcięższe/najsłabsze elementy konstrukcji, to później tak wychodzi :D

dancio
21-01-2010, 12:09
Wgrywal juz ktos nowe firmware do pocketow w wersji beta oznaczone chyba 5.009.. .jakies widoczne zmiany ??

warto ??

Kubak82
20-02-2010, 21:40
jakie macie menu przy uzyciu pocketow w roznych aparatach?? u mnie kiedy sa zalozone na 1d3, gdy wchodze do menu to po prostu wybieram nastawy zewnetrznej lampy i od razu moge zmieniac sile blysku..

w 40d wyglada tak - wchodze do ustawien lampy zewnetrznej i najpierw aparat kaze wciasnac przycisk "info".. potem pyta sie czy skasowac nastawy lampy.. dopiero kiedy zatwierdze lub wybiore "przerwij" - mam mozliwosc zmiany sily blysku.. jak dla mnie to zdecydowanie za bardzo upierdliwe.. czemu nie jest to tak rozwiazane jak w 1d3?? jak to wyglada u was??

sebcio80
20-02-2010, 21:49
no ja nie wiem, bo ja nie wchodze do menu zeby wybierac sile blysku bo to troche bez sensu, sile blsku reguluje przez tak jak powinno sie robic, czyli skrotami

Kubak82
21-02-2010, 13:06
nie no - to jest jasne :-) .. ale chodzi mi o fakt samego menu.. tam jest tez wybor pomiaru blysku a do tego juz przycisku nie ma :neutral:

Hiv
22-02-2010, 23:42
A miało być tak pewnie i powtarzalnie. Odechciało mi się myśli, że kiedyś je sobie kupię... Kabel to kabel :P

Czym więcej czytam o nowych PW coraz bardziej zastanawiam się czy jest sens zmieniać 100% niezawodne Skyporty które kosztują 1/3 ceny PW...

tatlpz
24-02-2010, 11:15
czy ktos probowal uzywac Metz 48 z PW Flex? Wszystko dziala w TTL i HyperSync czy nie?
prosze o pilna odpowiedz

sebcio80
24-02-2010, 11:22
czy ktos probowal uzywac Metz 48 z PW Flex? Wszystko dziala w TTL i HyperSync czy nie?
prosze o pilna odpowiedz

Najnowszy oficjalny Firmware 5.0 dodał obsługę lampa Metza, czyli Metz 48 AF-1 i Metz 58 AF-1

tatlpz
24-02-2010, 11:24
o super. I to nie jest wazne czy wersja US czy EU? Bo za tydzien mam zamiar kupic 3 Flexy i Mini ale wersje US

sebcio80
24-02-2010, 11:28
o super. I to nie jest wazne czy wersja US czy EU? Bo za tydzien mam zamiar kupic 3 Flexy i Mini ale wersje US

nie, nie ma znaczenia, jednak pamietaj ze wersja US jest nielegalna w Europie (oczywiscie ze Cie ktos sprawdzi szansa jest prawie zadna)

no i druga sprawa, sprawnosc i zasieg wersji EU jest lepsza, do wersji US dostajesz teraz w komplecie miekki pokrowiec na lampe, ktory ma to poprawiac

tatlpz
24-02-2010, 11:29
no tak tak ale.... na Gulf Photo Plus w Dubaju moge kupic 3 flexy i 1 mini za 760 dolarow!! :) dla mnie sprawa prosta nawet jesli bede ciut nielegalny w EU :)
aha i sorry za pytanie - musze zrobic upgrade i flexa i mini tak? Dzieki za pomoc

Kubak82
24-02-2010, 14:21
jeszcze jedno - czy na tt1 moge zalozyc wyzwalacz lamp manualnych ?? np. chce miec 2 lampy w ttl'u a do tego jeszcze kilka manualnych wyzwalanych przez inne radiowki.. probowal ktos ??

sebcio80
24-02-2010, 15:09
jeszcze jedno - czy na tt1 moge zalozyc wyzwalacz lamp manualnych ?? np. chce miec 2 lampy w ttl'u a do tego jeszcze kilka manualnych wyzwalanych przez inne radiowki.. probowal ktos ??

w sumie ciekawe pytanie, powinno to przejsc, jednym problemem moze byc synchronizacja lamp, chociaz teoretycznie powinno smigac

Hiv
24-02-2010, 19:50
Jak tak czytam o problemach, tandetnym wykonaniu etc. to ciągle się zastanawiam czy warto za to wybulić tyle kasy?
Czy ktoś widzi jakieś bardziej konkretne zalety przewyższające PW nad innymi wyzwalaczami dobrej klasy jak choćby Elinchromami?

sebcio80
24-02-2010, 19:54
Jak tak czytam o problemach, tandetnym wykonaniu etc. to ciągle się zastanawiam czy warto za to wybulić tyle kasy?
Czy ktoś widzi jakieś bardziej konkretne zalety przewyższające PW nad innymi wyzwalaczami dobrej klasy jak choćby Elinchromami?

ja problemow nie mam zadnych a wykonanie jest bardzo dobre, oprocz stopki,

Elinchromy czy Bowensy Pulsar calkiwicie starcza jak nie potrzeba E-TTL

Kubak82
24-02-2010, 21:19

moze po prostu je zamow i przetestuj a jak Ci nie spasuja to je zwrocisz ;)

w sumie ciekawe pytanie, powinno to przejsc, jednym problemem moze byc synchronizacja lamp, chociaz teoretycznie powinno smigac

pytam bo wprawdzie mam komplet yangnuo ale sa pożyczone.. wroca do mnie za ok tydzien a nie daje mi to spokoju :-)

trampek
24-02-2010, 21:21

flex i i mini tez dzialaja na M. wiec jak cie sie ttl nie bedize widzial to wylaczysz go. Wiem ze powiesz ze lepiej zaplacic mniej ale wtedy na 100% nie wlaczysz ttl...

thedoc
25-02-2010, 12:06
pytanko mam: czy inne systemy poza flexem i mini (również inne niż pocketwizard) działają w trybie hi-speed synch? Może być nawet na M, byle było odpalanie hi-speed?

micles
25-02-2010, 12:18
Jeżeli HSS, to musi być ettl. Radiopoppery i jeszcze jakieś 2 inne firmy, w tym jedna nowa, co zrobiła do Nikona i chyba do Canona jeszcze nie ma.

sebcio80
25-02-2010, 12:38
pytanko mam: czy inne systemy poza flexem i mini (również inne niż pocketwizard) działają w trybie hi-speed synch? Może być nawet na M, byle było odpalanie hi-speed?

niestety tylko Radiopopper i Pocketwizard

trampek
25-02-2010, 14:44

Radiopropper. troszke dzialaja na innej zasadzei na hss maja

Jeżeli HSS, to musi być ettl.

A to czemu. ttl to pomiar hss to blysk wielokrotny. w sumie mozna to rozlaczyc....

sebcio80
25-02-2010, 14:49
A to czemu. ttl to pomiar hss to blysk wielokrotny. w sumie mozna to rozlaczyc....

teoretycznie tak, ale jak widac nikt tego nie robi, jak juz odbiornik wysyla jakies informacje to robia od razu TTL i HSS

micles
25-02-2010, 15:14
w sumie mozna to rozlaczyc....Można, ale robiąc platformę do HSSa wprowadzenie E-TTLu to tylko kilka dodatkowych linijek w kodzie firmware'u, więc...

Chodziło mi o to, że HSS jest aktualnie ściśle związany z komunikacją ETTLową i nie będzie działać na chińczykach/starych PW/kablach pc-pc itp...

sebcio80
25-02-2010, 16:14
czy sam HSS jest powiazany scisle z TTL? na pewno nie

te powiazanie moze wynikac z ograniczen programowych lamp, bo w sumie HSS to banalna sprawa, zeby dzialal lampa musi znac tylko czas migawki, nic wiecej

arturs
25-02-2010, 16:52
a czy ktoś wie już coś na temat zone controlera? w sensie kiedy i za ile?

sebcio80
25-02-2010, 17:03
a czy ktoś wie już coś na temat zone controlera? w sensie kiedy i za ile?

niestety, pytalem dystrybutorow, tez nie wiedza, widac maja jakies klopoty bo zapowiadany byl w sklapach na koniec grudnia, potem na luty a teraz ma byc niby w marcu - zobaczymy

zreszta podobnie jest z Mini i Flexem do systemu Nikona, tez dlugo nie ma

droog
26-02-2010, 00:24
Witam, wcześniej ktoś wspominał o niezgodności nowych Pocket Wizardów z 5D MKII, zamierzam kupić zestawik TT1/TT5 lecz nie chciałbym, aby był on bezużyteczny. Czy wszystko ze sobą współgra po updejcie firmware?

sebcio80
26-02-2010, 00:27
Witam, wcześniej ktoś wspominał o niezgodności nowych Pocket Wizardów z 5D MKII, zamierzam kupić zestawik TT1/TT5 lecz nie chciałbym, aby był on bezużyteczny. Czy wszystko ze sobą współgra po updejcie firmware?

tak, wszystko dziala jak nalezy

arturs
26-02-2010, 00:35

nie odnotowałem problemów ze współpracą.. jeśli były to miałem je z własnej winy

droog
26-02-2010, 17:11
dzięki, w takim razie zamawiam zestawik

edit: wolę dopytać, aniżeli popełnić gafę :)
lepiej wziąść 2x TT5 czy 1xTT1 + 1xTT5 ? wydaje mi się, że lepiej 2xTT5..
w szoku jestem bo znalazłem ofertę i różnica jest tylko 10$ pomiędzy tt1/tt5 więc czy może były rożne rodzaje tych TT5 ?

micles
26-02-2010, 21:02
Nie, to tak jest. Po prostu jedno jest mniejsze i niektórzy mówią, że im wygodniej z takim mniejszym.

sebcio80
26-02-2010, 21:31
dzięki, w takim razie zamawiam zestawik

edit: wolę dopytać, aniżeli popełnić gafę :)
lepiej wziąść 2x TT5 czy 1xTT1 + 1xTT5 ? wydaje mi się, że lepiej 2xTT5..
w szoku jestem bo znalazłem ofertę i różnica jest tylko 10$ pomiędzy tt1/tt5 więc czy może były rożne rodzaje tych TT5 ?

obojetne co kupisz, MiniTT1 jest po prostu mini i fajnie wyglada na body ;-)

arturs
27-02-2010, 13:15
obojetne co kupisz, MiniTT1 jest po prostu mini i fajnie wyglada na body ;-)

nie mówiąc o tym że czasem jak aparat do torby chcesz wrzucić to sie z tt1 mieści a z tt5 jest sporo bardziej niewygodnie..

trampek
27-02-2010, 14:28
flex ma wiekszy zasieg jako nadajnik ( bo mam antenke - patrz manual) i dziala na "kioskowe" baterie.

sebcio80
27-02-2010, 16:51
flex ma wiekszy zasieg jako nadajnik ( bo mam antenke - patrz manual) i dziala na "kioskowe" baterie.

antena z tego co wiem jest tylko do odbioru, zasieg jest taki sam na mini i na flex, bateria to nie problem, szczegolnie ze jedna przy czestym uzywaniu starcza na pol roku, mozna je kupic na allegro, ja kupilem 8 sztuk i mam spokuj na pare lat

trampek
27-02-2010, 17:46
antena z tego co wiem jest tylko do odbioru, zasieg jest taki sam na mini i na flex,

zapraszam do punktu 2:)

sebcio80
27-02-2010, 18:07

zapraszam do punktu 2:)

kiedys o tym czytalem, ale zapomnialem, pisalem na bazie wlasnego doswiadczenia, ostatnio kupilem trzeciego Flexa i czasami uzywam go na drugim body jako nadajnik, zrobilem test majac dwa body, na jednym Mini, na drugim Flex i zasieg byl identyczny, byc moze w jakis warunkach te 20% jest widoczne, moze w wersji US daje wiecej, bo te wszystkie wskazowki sa glownie wlasnie dla wersji US

swoja droga dzis robilem sesje z Mini na body i 3 Flexy z lampami, i 100% powtarzalnosc i skutecznosci,

Dzygit-Dublin
18-03-2010, 01:25
Witam

Ja czytałem ze z body 1d idzie wycisnąć do 1/8000 synchronizacje błysku.
Dziś z 5dmk2 tez poszło i najciekawsze stare 580 działają z ttl.

sebcio80
18-03-2010, 01:38
Witam

Ja czytałem ze z body 1d idzie wycisnąć do 1/8000 synchronizacje błysku.
Dziś z 5dmk2 tez poszło i najciekawsze stare 580 działają z ttl.

z kazdym body wycisniesz 1/8000s, z seria xxxD rzecz jasna 1/4000s

i nie wiem co jest ciekawego w tym ze stare 580EX dzialaja z ETTL, nawet 550EX dzialaja, a nawet 420EX i 220EX

Dzygit-Dublin
18-03-2010, 01:46
z kazdym body wycisniesz 1/8000s, z seria xxxD rzecz jasna 1/4000s

i nie wiem co jest ciekawego w tym ze stare 580EX dzialaja z ETTL, nawet 550EX dzialaja, a nawet 420EX i 220EX

Czytałem takie info gdzieś ze tylko z 580mk2 i innymi mk2 a wersje jeden maja problemy - wiec głupi pobiegłem kupić jak widać nadaremno mk2 serie zamiast poszukać 580 za grosze .

a co do szybkości była informacja na stronie producenta o 1dynkach

Darek

micles
18-03-2010, 09:09
wiec głupi pobiegłem kupić jak widać nadaremno mk2 serie zamiast poszukać 580 za groszeMądry. Warto dopłacić do mk2.

orlen.ownlog.com
27-03-2010, 22:15
pytanko do uzytkowników mini tt1, czy ktos ma doswiadczenia w odpalaniu starych PW plusII nowym nadajnikiem minit tt1 ?
doszły mnie słuchy od kilku znajomych, że udaje im sie z takim zestawem (mini tt1 odpala PW plusII) podniesc sync speed do 1/500 a nawet 1/1000 na manualnych lampach.
mi osobiscie udaje sie odpalac przy 1/500 na 5d ale lamelka zajmuje okolo 1/3 kadru.

Jacek_Z
27-03-2010, 22:26
hm, mi się udaje odpalać inny zestaw na 1/8000 ale wtedy lamelki zajmują 90% kadru. Tylko co z tego wynika? Przekonujemy sie jak działa migawka szczelinowa?

orlen.ownlog.com
27-03-2010, 23:04
Jacku jesli masz pisać nie na temat to prosze powstrzymaj sie.
mam informacje ze daje sie uzyskac pełne synchro przy 1/1000, ale osoby, którym sie to udało nie mają pojecia dlaczego, a nie podejrzewam ich o żartowanie sobie ze mnie, stąd moj post.

patric89
28-03-2010, 13:01
Jakie inne wyzwalacze radiowe pozwalają używać krótkich czasów naświetlania (HSS)??

schabu
28-03-2010, 13:14
radio poppery. ale i tak nie w takim stopniu jak PW.

sebcio80
28-03-2010, 17:01
Jakie inne wyzwalacze radiowe pozwalają używać krótkich czasów naświetlania (HSS)??

no i te nowe Pixele, ale nie ma jeszcze wersji do Canona, jednak niedlugo powinna byc dostepna

sebcio80
03-04-2010, 00:42
dzis z ciekawosci sprawdzilem to co producent PW wychwala - ponoc ich system HSS jest wydajnieszy niz oryginalny...

test robilem na body 1D3 i 5D i co mi wyszlo? wnioski sa dosc ciekawe

test robilem na tych samych ustawieniach:
ISO 100, F/4, 1/2000s

podlaczylem lampe bezposrednio na sanki i zrobilem zdjecie scenki w ETTL i w M (pełna moc) - tak zrobione zdjecia i w 1D3 i 5D mialy identyczna jasnosc (tu już nasuwać sie moze pytanie dlaczego? skoro 5D ma czas synchronizacji tylko 1/200s a 1D3 aż 1/300s i przy HSS i czasie 1/2000s powinna byc roznica w ekspozycji na kożyść 1D3)

druga faza testu to podlaczenie lampy do Flexa i umieszczenie Mini na body, ustawienia takie same jak wyżej, scenka ta sama, najpierw robie zdjecie na M (pełna moc) i tu bez zaskoczenia zdjecia na obu body sa naswietlone tak samo i tak samo jak lampa byla bezposrednio na body,

no i teraz przelaczamy w tryb ETTL i robimy zdjecia... i juz przy robieniu zdjecia ewidennie slychac ze palnik blyska mocniej... co sie okazuje? zdjecie zrobione 5D jest jakies ~0,5EV jasniejsze, zawsze cos... ale zdjecie 1D3 jest az ~1,5EV jasniejsze... to juz spory zysk,

jak widac optymalizacja Pocketwizarda dziala swietnie, tym lepiej im krotszy czas synchronizacji ma body, widac ze system Canona jest zle zaprojektowany i przy HSS lampa niepotrzebnie za duzo blyska,

jednak nasuwa sie pytanie dlaczego w trybie M lampy HSS nie dziala tak dobrze jak w ETTL? niedopatrzenie producenta? na to wyglada,

jednak jak ktos robi na M w plenerze i brakuje mu mocy to niech przelaczy na ETTL

Jacek_Z
03-04-2010, 20:41
... tak zrobione zdjecia i w 1D3 i 5D mialy identyczna jasnosc (tu już nasuwać sie moze pytanie dlaczego? skoro 5D ma czas synchronizacji tylko 1/200s a 1D3 aż 1/300s i przy HSS i czasie 1/2000s powinna byc roznica w ekspozycji na kożyść 1D3)

Nateżenie błysku w czasie takie samo, czas taki sam. Sądziłeś, że skoro krótszy czas synchro to będą tak cwani i przy możliwie krótszym błysku jego natężenie będzie większe? Chyba nie chce im się tak kombinować.

sebcio80
03-04-2010, 20:55
Nateżenie błysku w czasie takie samo, czas taki sam. Sądziłeś, że skoro krótszy czas synchro to będą tak cwani i przy możliwie krótszym błysku jego natężenie będzie większe? Chyba nie chce im się tak kombinować.

no tak, ale jak widac Pocketwizardowi sie chcialo kombinowac a 1,5EV to strasznie duzo, to tak jakby zamiast jednej 580EX blyskac dwoma 580EX + 430EX

droog
04-04-2010, 01:16
Witam ponownie.
Czy ktoś mógłby polecić podręczny softbox inny oprócz Lastolite Ezybox, czy tylko ten gracz liczy się na rynku ? :)

Kabu
04-04-2010, 02:39
no i te nowe Pixele, ale nie ma jeszcze wersji do Canona, jednak niedlugo powinna byc dostepna

Już są http://www.pixelhk.com/en/prolist.asp?c_id=322

sebcio80
04-04-2010, 03:08
Już są http://www.pixelhk.com/en/prolist.asp?c_id=322

na tej stronie producenta są od kliku miesiecy,

w sprzedazy jeszcze ich nie ma, ale niedlugo juz powinny sie pojawic

Kabu
04-04-2010, 03:11
Kiedyś kolega chciał kupić do Nikona i w sklepie w którym zamówił odmówili mu sprzedaży (jak się pojawił po odbiór) ze względu na masę reklamacji, że podobno te wyzwalacze nie działają jednak tak super no ale może coś się zmieniło od tego czasu (2 miesiące temu) no i może z Canonami nie będzie żadnych problemów.

sebcio80
04-04-2010, 03:16
no wlasnie mialem to napisac, na stronie oficjalnego dystrybutora foto-tip.pl nie ma juz mozliwosci kupna tych wyzwalaczy do Nikona,

można je kupic na allegro tylko ale gwarancja wtedy realizowana jest w Chinach...

czytam regularnie watek o tych wyzwalaczach na forum Nikona i rzeczywiscie sporo osob zwracalo, reklamowalo, zamienialo,

widocznie foto-tip mial dosc i wstrzymal sprzedaz

arturs
06-04-2010, 15:48
Mam pytanie do posiadaczy PW TT1 i transmitera ST-e2 - czy w założonym na ST-e2 Mini TT1 działa wspomaganie AF?
Bo zastanawiam się czy czekać na zonecontrolera czy transmiter kupić ? jak będzie działać wspomaganie to można pomyśleć nad st-e2 ale jak nie to poczekam jeszcze

Maver
06-04-2010, 16:10
pytanko do uzytkowników mini tt1, czy ktos ma doswiadczenia w odpalaniu starych PW plusII nowym nadajnikiem minit tt1 ?
doszły mnie słuchy od kilku znajomych, że udaje im sie z takim zestawem (mini tt1 odpala PW plusII) podniesc sync speed do 1/500 a nawet 1/1000 na manualnych lampach.
mi osobiscie udaje sie odpalac przy 1/500 na 5d ale lamelka zajmuje okolo 1/3 kadru.

Mozesz kupic jakis stary aparat z elektroniczna migawka (chyba Nikon d70s mial taka jesli mnie pamiec nie myli) Bedzie ci sie synchronizowal z kazda szybkoscia (ww. nikon ma chyba max 1/4000 sek)

Podejzewam ze jesli moc lampy ustawisz odpowiednio niska (tak zeby zdazyla strzelic 2x w ciagu 1/500sek) to mini tt1 posle po prostu sygnal do starego PW, zeby dwa razy blysnol. Stad ta magiczna szybsza synchronizacja. Pewnie jak ustawisz lampe na 1/128 mocy to zsynchronizuje sie i do 1/1000.
O ile producent PW faktycznie to przewidzial i zrobil taka mozliwosc.

W tym na prawde nie ma ani zadnej magi ani kosmicznej technologi. A jak pisalem wyzej. Chcesz miec dowolny czas synchronizacji, kup do tego stary aparat z elektroniczna migawka i juz.
O ile body ma wbudowana blokade i z zalozona lampa nie zrobisz foty na czasie krotszym niz 1/500, o tyle przy zalozonych PW tej blokady nie ma i mozesz synchronizowac w calym zakresie.

Canion
06-04-2010, 16:47
arturs poczekaj na zone controlera. jak już budujesz system do błyskania oparty na PW to nie warto komplikować sobie życia. Niedługo chyba powinny być. też czekam

sebcio80
06-04-2010, 19:21
Mam pytanie do posiadaczy PW TT1 i transmitera ST-e2 - czy w założonym na ST-e2 Mini TT1 działa wspomaganie AF?
Bo zastanawiam się czy czekać na zonecontrolera czy transmiter kupić ? jak będzie działać wspomaganie to można pomyśleć nad st-e2 ale jak nie to poczekam jeszcze

Inormacja z instrukcji oficjalnej (wersja firmware 4.250)

bug fixes:
ST-E2 AF-Assist now works on a 5D, 50D or 40D, and other cameras. Previously the AF-Assist light would not turn on.
This has been corrected.

więc działać musi, mnie osobiscie wspomaganie nie specjalnie jest potrzebne bo jak moglo by sie przydac to i tak robie na servo, ale ST-E2 ma wielka wade ktora skresla go na starcie, nie mozna lamp przelaczyc w manual, trzeba dzialac tylko w E-TTL

tu sprawa wyglada tak ze PW w TT1 i TT5 ma swoj system, ktory nazwali HyperSync, pozwala on podniesc tryb synchronizacji z wszystkimi body do czasu 1/500s (z 5D do 1/400s), mimo ze body na oficjalnie 1/250s, czy to zadziala z Plus II nie wiem, chyba trzeba samemu sprawdzic
ten wycinek w instukcji wyjasnia ze to powinno dzialac:

Normally, the MiniTT1 or FlexTT5 uses HyperSync from 1/250 - 1/500, then switches to HSS at 1/640. When HSS/FP is
automatically engaged in this fashion, Standard Channel triggers are disabled at 1/640 and higher shutter speeds.
When using this feature, HSS/FP is never engaged and Standard Channel triggers are used throughout the entire range of
shutter speeds by using HyperSync per this table:
1/200 and slower HyperSync not used
1/250 through 1/350 Auto-calculated HyperSync offset used
1/400 through 1/8000 Full HyperSync offset used
4
info@pocketwizard.com
This allows you to have a remote manual flash trigger at any shutter speed and control trigger timing using the HyperSync
Offset. This works with the FlexTT5 as a receiver, or any other PocketWizard receiver including the Plus, MultiMAX, and
flashes with PocketWizard radios built-in.

sebcio80
08-04-2010, 03:32
wedlug nowych informacji ZoneController bedzie dostepny pod koniec maja... wiec jeszcze troche czekania, mam nadzieje ze premiera nie bedzie juz odkladana, znana juz jest jego cena - 70$, uwazam ze jest calkiem calkiem, w Polsce to wyjdzie jakies ~350 zł

arturs
08-04-2010, 10:56
wedlug nowych informacji ZoneController bedzie dostepny pod koniec maja... wiec jeszcze troche czekania, mam nadzieje ze premiera nie bedzie juz odkladana, znana juz jest jego cena - 70$, uwazam ze jest calkiem calkiem, w Polsce to wyjdzie jakies ~350 zł

no to się chłopaki mam nadzieję postarają, a co do ceny to mam nadzieję że ten kupiony w stanach będzie działał z wersjami EU (bo w końcu nadajnika nie ma wbudowanego) - jeśli tak będzie to mam wrażenie że powinno to mieć wpływ na cenę ;)

arturs
14-04-2010, 19:48
priorytetowo jest jak lampa jest na body, np w Pocketwizardzie obie korekcje sie sumuja, to przy braku sterownika jest nieocenione

w tych pixelach też powinno sie sumować, wiec niech ktoś sprawdzi
w Pocket wizardzie się NIE SUMUJĄ - korekcja z lampy kółkiem nie działa

sebcio80
14-04-2010, 21:04
w Pocket wizardzie się NIE SUMUJĄ - korekcja z lampy kółkiem nie działa

to powiedz to moim PW bo one o tym nie wiedza :-)

arturs
14-04-2010, 21:10
to powiedz to moim PW bo one o tym nie wiedza :-)

zaraz, bo się może nie zrozumieliśmy - piszesz lampie założonej na PW na aparacie czy na samym tt5?

sebcio80
14-04-2010, 21:13
zaraz, bo się może nie zrozumieliśmy - piszesz lampie założonej na PW na aparacie czy na samym tt5?

na TT5 oczywiscie, po co mi lampa na body? chyba ze jako sterownik

arturs
14-04-2010, 21:14
na TT5 oczywiscie, po co mi lampa na body? chyba ze jako sterownik

no właśnie.. aż zaraz wyciągnę i sprawdzę, a w ogóle to Zone Controler się pojawił - przynajmniej w testach http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-10050-10369
więc jak ktoś nie musi już kupować to rozsądniej będzie się wstrzymać i porównać już cały komplet Pixeli i Pocket Wizarda

Dzygit-Dublin
21-04-2010, 19:18
Witam

Tak jak pisał sebcio80 stopki to lipa pierwsza już
poszła,
- wyzwalacze chińskie maja metalowe żeby było śmieszniej.

źródło (http://img710.imageshack.us/img710/7382/img8417.jpg)

źródło (http://img227.imageshack.us/img227/4249/img8412.jpg)

muszę znaleźć jakiś patent na to......bo lipa straszna

micles
21-04-2010, 19:26
Kabel OC-E i pocket do kieszeni :D

arturs
21-04-2010, 22:00
A zdradzisz jakieś szczegóły doprowadzenia stopki do takiego stanu?

trampek
21-04-2010, 22:05
troszke przesadzacie. ja nosze trzymajac za PW DSa i nie odczywam kruchosci. Oczywisice wszystko sie da urawac tak jak i 1/8000 poruszyc....

marekb
21-04-2010, 22:14
troszke przesadzacie. ja nosze trzymajac za PW DSa i nie odczywam kruchosci. Oczywisice wszystko sie da urawac tak jak i 1/8000 poruszyc....Trampek, lipa, lipa, nasz kolega z FFŚ Witek S. również wyłamał stopkę lub sanki na pierwszym weselu.

sebcio80
22-04-2010, 04:24
ja mojego Flexa jszcze do naprawy nie wyslalem (bo ciagle go potrzebuje) ale mam nadzieje na wymiane stopki za darmo, zreszta beda chcial informacje od serwisu czy jest mozliwosc kupic kilka stopek na wszelki wypadek, ich wymiana podejrzewam ogranicza sie do odkrecenia 4 srobek, wyciagnieciu stopki samej i odpieciu tasmy

zeby uszkodzic stopke na body to raczej ciezko - i tu uwazam ze dobrze ze jest plastykowa, bo faktycznie lepiej uszkodzic PW niz sanki body ale nie pomyslano o tym ze Flexy wkrecane sa w metalowe uchwyty, dokrecenie + lekkie sily boczne i juz po stopce

rOOmak
22-04-2010, 07:39
zeby uszkodzic stopke na body to raczej ciezko - i tu uwazam ze dobrze ze jest plastykowa, bo faktycznie lepiej uszkodzic PW niz sanki body
Tak ale jak ci pęknie stopka i zwali ci się 580II na beton to już nie będzie wesoło.
Straszną tandetę odwalili. Kupiłem bo chciałem eTTL i szybki sync i faktycznie działa ok, ale za taką kapustę to mogli zrobić solidną, bardziej spasowaną konstrukcję z twardego plastiku. Trochę żałuję że nie słyszałem o radiopoppers kiedy kupowałem PW.
Z drugiej strony trzeba by mocno przy.. łożyć lampą żeby ta stopka pękła.

po co mi lampa na body? chyba ze jako sterownik
Przydaje się ;)

Dzygit-Dublin
22-04-2010, 17:54
Artus po prostu statyw się przewrócił i poszło.

Znalazłem takie coś tylko muszę poczytać co i jak
http://cgi.ebay.ie/Hildozine-Transceiver-Caddy-V2-PocketWizard-Flex-TT5_W0QQitemZ300420266921QQcmdZViewItemQQptZCamera _Cables_Cords?hash=item45f2717ba9
[QUOTE=Dzygit-Dublin;806360]Artus po prostu statyw się przewrócił i poszło.

Napisze do Uk zobaczymy co powiedzą, wolal bym metalowa stopkę a jak nie to jakiś system mocowania który się nie podda od razu.
ten link to tylko nakładka lipa , myślałem ze obudowa możne
ale mam to

http://ancientcityphoto.com/blog/2009/11/pocket-wizard-tt5-broken-hotshoe-and-foot-fix/

sebcio80
22-04-2010, 18:07
ale mam to

http://ancientcityphoto.com/blog/2009/11/pocket-wizard-tt5-broken-hotshoe-and-foot-fix/

no na przyszlosc zakup takich stopek by sie przydal aby miec w domu i samemu wynieniac

jesli ktos uzywa jednego Flexa na statywie to najlepiej przykrecac go na srube statywowa, wystarczy wtedy kupic taki uchwyt:
http://afe.pl/catalog/uniwersalny-uchwyt-lamp-blyskowych-parasoli-p-852.html

Doktor_Zło
22-04-2010, 18:10
jesli ktos uzywa jednego Flexa na statywie to najlepiej przykrecac go na srube statywowa, wystarczy wtedy kupic taki uchwyt:
http://afe.pl/catalog/uniwersalny-uchwyt-lamp-blyskowych-parasoli-p-852.html

i jeszcze wsadzić pomiędzy jakiś kołnierz gumowy celem amortyzacji upadku ;)

sebcio80
22-04-2010, 18:14
i jeszcze wsadzić pomiędzy jakiś kołnierz gumowy celem amortyzacji upadku ;)

jesli uzywany zwyklej parasolki to na 100% taki zestaw kiedys sie przewroci

ja uzywam mniej podatnego na wiatr parasola zamknietego + dosc ciezki statyw a ostatnio w niedziele na sesji po raz pierwszy od roku owy zestaw mi sie przewrocil, pogiela sie tylko troche parasolka, ktora zamortyzowala upadek, lampy i odbiorniki ocalaly

ale juz mysle o jakims obciazeniu jednak, nie warto ryzykowac

marekb
22-04-2010, 18:48
u mnie conajmniej raz na kazdej sesji statyw z parasolką fruwa - parasolka pełni jednak funkcję ochronną lecz nie do końca. W Sb28 też się pozbyłem stopki:(

micles
22-04-2010, 21:42
Ja ludzi nie rozumiem - przecież wiadomo, że parasolka to jeden z lepszych łapaczy wiatru. A do tego dodać wysoko położoną masę (lampa z 4xAA + odbiornik) i nawet leciutki podmuch robi swoje...

Obciążyć, obciążyć, obciążyć!

borkomar
22-04-2010, 22:35
Obciążyć, obciążyć, obciążyć!
Pewnie nikomu nie chce się nosić 20-30Kg obciążenia - ciekawe dlaczego ;)

Doktor_Zło
22-04-2010, 22:36
Pewnie nikomu nie chce się nosić 20-30Kg obciążenia - ciekawe dlaczego ;)

ja nosze-moim obciążnikiem jest torba

Jacek_Z
22-04-2010, 23:58
Pewnie nikomu nie chce się nosić 20-30Kg obciążenia - ciekawe dlaczego ;)nosi się ze soba tylko worek, który na miejscu zapełnia się piaskiem, kamieniami czy co tam jest pod ręką :)

Doktor_Zło
23-04-2010, 01:00
nosi się ze soba tylko worek, który na miejscu zapełnia się piaskiem, kamieniami czy co tam jest pod ręką :)

na starówce we Wro to można psimi kupami chyba-bo nawet krasnali nie da się wyrwać ;(
Sebastian dał linka do uchwytu-ja taki zapinam do statywu Velbona-jest dużo stabilniejszy...ale jak wieje to nie wiem...przydały by się plany Dzidy Laserowej

sebcio80
25-04-2010, 02:24
no i niestety, po połamanej stopce we Flexie, pora przyszła na Mini, pękła stopka od samego dokręcania do sanek body.... jakoś się trzyma i da radę używać, ale to juz przegiecie,

dwie uszkodzone stopki i ŻADNEGO upadku i uderzenia, obie poszły przy normalnym użytkowaniu

najgorsze, że nie mam kiedy wyslac do serwisu, ciagle jakies zdjecia i sesje

Dzygit-Dublin
05-05-2010, 13:59
witam
ja ostatnio używałem na wyjeździe pocetow i działają ok

źródło (http://img714.imageshack.us/img714/4480/dar1524.jpg)

2 lampy jedna na body 2ga na statywie.

Robiąc sesje na 3 lampy zauważyłem ze nie mogę odpalić lampy za autem centralnie auto stało na drodze i nic zima( odległość ok 10metro max byla i auto na drodze wyzwalane z tt1 do 3x tt5).

http://www.pbase.com/dzygit/test
Wiec z tym zasięgiem chyba jest ok jak się widza i jakie maja zakłócenia na około.

Darek

micles
05-05-2010, 16:58
Nie gniewają się że błyskasz? Pokażesz 2 klatki : z lampami i bez lamp?

Dzygit-Dublin
05-05-2010, 18:21
Nie gniewają się że błyskasz? Pokażesz 2 klatki : z lampami i bez lamp?

Na nocnych to bardziej kłopotliwe ale nie ma narzekań za dużych tez.
poszukam gdzieś w rawach testowałem pw i przedłużacz do flasha działa znakomicie tylko ze to naprawdę oślepia i pali wsio.

Pokaże sample po pracy.
czołówka jechałem na 1/640 a później schodziłem do 1/400.
Grzali pod gore jak wariaci.....

xwilkx
06-05-2010, 13:35
Hej! Mam pytanie jak wyglada praca HSS z body canona i lampami z systemu nikona. Mam sb-28 i sb-26. Czy jest szansa zaby skrocic synchro ponizej 1/200?

sebcio80
06-05-2010, 14:36
Hej! Mam pytanie jak wyglada praca HSS z body canona i lampami z systemu nikona. Mam sb-28 i sb-26. Czy jest szansa zaby skrocic synchro ponizej 1/200?

nie ma

adameno
06-05-2010, 15:00
Jakby ktoś kiedyś potrzebował naprawić stopkę do PW samodzielnie, to nie wydaje się to trudne:

http://erikseo.com/blog/2008/how-to/how-to-fix-your-broken-pocket-wizard-shoe/comment-page-1/

;-)

Dzygit-Dublin
06-05-2010, 15:15
Jakby ktoś kiedyś potrzebował naprawić stopkę do PW samodzielnie, to nie wydaje się to trudne:

http://erikseo.com/blog/2008/how-to/how-to-fix-your-broken-pocket-wizard-shoe/comment-page-1/

;-)

to jest wymiana nie naprawa :p
jak dla mnie duza różnica .......

wymienić był wymienił z przyjemnością tylko gdzie dorwać zastępcza, ew nr części

Pozdrawiam Darek

adameno
06-05-2010, 15:35
Prawda święta, to wymiana ;-)
Mi na szczęście jeszcze się to nie przytrafiło (praktycznie nie mam czasu i okoliczności używać PW), ale tendencja psucia się tych elementów jest ewidentna. I dobrze gdyby te części się pojawiły, najlepiej gratis od producenta ;-)

sebcio80
06-05-2010, 15:42
to jest wymiana nie naprawa :p
jak dla mnie duza różnica .......

wymienić był wymienił z przyjemnością tylko gdzie dorwać zastępcza, ew nr części

Pozdrawiam Darek

nie no, czasami wymiana rownoznawcza jest z naprawa,

ja sie pytalem dwoch dystrubutorow w Polsce o same czesci, czyli w tym wypadku o te kostki i nawet nie raczyli mi odpisac

Dzygit-Dublin
06-05-2010, 23:21
ok pw + przedłużacz do lampy kupiony do 400mm +

Zasada działania jest prosta , latarnia morka ta sama soczewka

źródło (http://img188.imageshack.us/img188/4358/dar1340.jpg)

fota bez

źródło (http://img9.imageshack.us/img9/2420/dar1378.jpg)
z lampa

źródło (http://img693.imageshack.us/img693/8239/dar1385.jpg)
wiązkę światła idzie regulować , wykorzystam to kiedyś na hopie.
poniżej strzelone za wcześniej widać jak działa.
auto dopalone tylko z przodu lampa na body.

źródło (http://img100.imageshack.us/img100/8680/dar1407.jpg)

micles
06-05-2010, 23:52
Ciężki temat do strobowania żeś sobie wybrał, nie powiem :D

Dzygit-Dublin
07-05-2010, 09:42
ciężki nie może tylko szybki bardzo szybki..........

Draku
10-05-2010, 17:12
Witam,

Właśnie odebrałem paczkę z Pocketami którą wysłał mi przyjaciel z US.
(zakup w B&H, NY)
Bardzo się zdziwiłem gdyż w środku do każdego TT5 była dodatkowa stopka którą można sobie samemu wymienić oraz etui przeciwdeszczowe w którym swobodnie wchodzi 580II wraz z sterownikiem.
Mam pytanie czy u Was po połączeniu 5D2+TT1+ST-E2 pracuje wspomaganie AF z ST-E2?
U mnie po pierwszych testach niestety nie wspomaga.

rOOmak
10-05-2010, 18:53
hehe.
Lepiej nie wystawiaj tego na deszcz!! :D
To jest AC5. Sposob na odizolowanie szumu RF lampy od TT5. PW dali ciała, ale z braku konkurencji się bardzo tym nie przejeli i teraz muszisz takie wynalazki stosować jak chcesz uzywac lamp 430EX, 580EX and 580EX II.
http://www.pocketwizard.com/news_events/promotions/ac5

sebcio80
14-05-2010, 12:04
ktoś ma jakieś dojścia albo wie gdzie mozna kupić wymienne stopki do PW?

szukajac w necie znalazlem tylko jeden sklep:
http://www.lovegroveconsulting.com/pw_hot_shoe_blocks.aspx

ale cena jest chyba jakims zartem, w innym linku wyzej jest informacja ze koszt jednej to 20$, ale koles pisze ze kupowal bezposrednio u PW

pisze maile do dystrybutorow w Polsce ale jedninie wiedza nawet o co pytam o druszy w ogolnie nie odpisuja,

moze wie ktos gdzie se serwisowane nadajniki PW w Polsce? nigdzie nie moge znalesc takiej informacji

kmi
14-05-2010, 12:14
Do Millroy'a pisałeś ?

sebcio80
14-05-2010, 12:31
Do Millroy'a pisałeś ?

pisalem do nich z miesiac temu, zero odpowiedzi,

dzis napisalem jeszcze raz

KrzysiekT
15-05-2010, 08:55
Gdybyś wiedział gdzie można dorwać te stopki w uczciwej cenie napisz proszę na forum - będzie wiadomo gdzie uderzać jakby co ;)

sebcio80
15-05-2010, 09:04
Gdybyś wiedział gdzie można dorwać te stopki w uczciwej cenie napisz proszę na forum - będzie wiadomo gdzie uderzać jakby co ;)

napisalem chyba do wszystkich przedstawicieli PW na Polske, dwoch odpisalo ze takowe stopki sa sprowadzane tylko na zamowienie, ceny jeszcze nie podali, pewnie po weekendzie bede wiedzial co i jak,

napisalem tez do centrali PW, ponoc mozna od nich bezposrednio zamowic czesci w dziale technicznym, napisalem w piatek wiec jeszcze nie odpisali, ale licze na kontakt, ponoc PW ma fantastyczny support,

boje sie ze Polscy przedstawiciele podadza cene, ktora lekko odstraszy, z drugiej strony przesylka z USA tez ja podniesie, wiec chetnyw razie czego bede na jakies grupowe zamowienie,

arturs
09-06-2010, 00:40
coś się w temacie zone controllera rusza:
http://www.wyobrazsobie.pl/foto/sprzet-foto/2010/06/zapanuj-nad-oswietleniem---ac3-zone-controller.aspx

gwozdzt
09-06-2010, 08:29
coś się w temacie zone controllera rusza:
http://www.wyobrazsobie.pl/foto/sprzet-foto/2010/06/zapanuj-nad-oswietleniem---ac3-zone-controller.aspx
odkąd to zobaczyłem już poprzednio:
http://canon-board.info/showpost.php?p=802784&postcount=448

nie mogę wyjść z podziwu, jak banalnie prosto można rozwiazać sterowanie trzema grupami lamp.

Bardzo mi się takie rozwiązania podobają - proste pokrętła i przesuwane przełączniki zamiast tego co jest w lampach master (małe przyciski, LCD i ewentualnie jedno pokrętło).

Jakież to jest przejrzyste! Nic nie trzeba grzebać w żadnym menu i bez jakichkolwiek akcji wprost widać jaki tryb (0/M/A) oraz jaka moc (lub korekta) jest ustawiona dla wszystkich trzech grup. Nie wiem jaka będzie tego skuteczność działania, ale wygląda to kapitalnie.

ArturBonoVox
20-06-2010, 13:30
Hey.

Czy ktos uzytkuje pokcety w wersji usa.

Jakies uwagi?

rOOmak
20-06-2010, 21:10
Hey.

Czy ktos uzytkuje pokcety w wersji usa.

Jakies uwagi?

Chyba dziala tak samo jak w europie.
Ja używam 2 Flexy i Mini i ogólnie nie jestem zadowolony. Działają tak jak wyglądają-tandeta.

arturs
20-06-2010, 21:23
Chyba dziala tak samo jak w europie.
Ja używam 2 Flexy i Mini i ogólnie nie jestem zadowolony. Działają tak jak wyglądają-tandeta.

chyba nie..
wersja USA ma duże problemy z zakłóceniami radiowymi - lampy canona sprzęgają się z używaną w usa częstotliwością, w związku z tym PW dodaje takie "ochraniacze" (ARMOR) na lampy które to niby eliminują..
ja też używam 2 flexy i mini (tyle że w wersji EU) i wcale nie uważam że to tandeta..

rOOmak
20-06-2010, 22:07
@artus muwisz mi że europejskie nie mają problemu z zakłóceniami? U mnie to jest loteria. Mimo, że mam założone te koszulki (AC5) to raz nie wypali jedna lampa, raz druga, raz mi któraś prześwietli lub walnie pełną mocą. Zdarza się, że mam błysk, ale nie widać na zdjęciu, co znaczy, że się nie synchronizuje. Żałuje, że się nie zdecydowałem na radiopoppers.
ale orta walnąłem ;/ I nie mogę poprawić!!!!

arturs
20-06-2010, 22:48
@artus muwisz mi że europejskie nie mają problemu z zakłóceniami? U mnie to jest loteria. Mimo, że mam założone te koszulki (AC5) to raz nie wypali jedna lampa, raz druga, raz mi któraś prześwietli lub walnie pełną mocą. Zdarza się, że mam błysk, ale nie widać na zdjęciu, co znaczy, że się nie synchronizuje. Żałuje, że się nie zdecydowałem na radiopoppers.
ale orta walnąłem ;/ I nie mogę poprawić!!!!

w wersji EU nie mają żadnego problemu.. u mnie przy jakichś max. 20m (więcej pewnie też ale oprócz jednego pstrykania dla sprawdzenia na ile to działa nie mam takiej potrzeby) odpala bez problemu z pełną powtarzalnością..
do pełni szczęścia czekam tylko na zone controller..
a propos - możesz zerknąć czy u was jest już dostępny?

rOOmak
20-06-2010, 23:08
Ponoć mają być dostępne od Lipca http://www.pocketwizard.com/news_events/news/june2010_updates

sebcio80
24-08-2010, 19:27
dla wszystkich zainteresowanych, którzy mają ułamane/polamane stopki/sanki w swoich urządzeniach,

mozna nabyć je u oficjalnego dystrubutora na Polskę w firmie Millroy www.millroy.pl,

różnie może być z dostepnoscią, mi akurat udało się załapać i jednego dnia po wpłacie kasy paczka już do mnie idzie,

cena za sztuke i do Flexa i do Mini to 80 zł

KrzysiekT
24-08-2010, 19:30
Dzięki za informację. Będzie wiadomo gdzie uderzyć w razie potrzeby.

Dzygit-Dublin
24-08-2010, 22:44
w usa jest zone :)
cena z dostawa do domu ok 86 eu wiec nie ma biedy,
zobaczymy kiedy dojdzie wczoraj wpłaciłem kasę :)

Darek
http://www.amazon.com/Pocket-Wizard-AC3-ZoneController-Canon/dp/B003YFITC4

arturs
24-08-2010, 22:56

Darek

u mnie na stole też już jest ;)
329 zł brutto więc też nieźle

Dzygit-Dublin
24-08-2010, 22:58
u mnie na stole też już jest ;)
329 zł brutto więc też nieźle

to duzej roznicy nie ma ahaha

jak dzialanie zona ???

sebcio80
24-08-2010, 22:58

Darek

w niektorych w sklepach w Polsce dostepny od reki juz jest, a jak nie ma to dostawy sa pod koniec tygodnia

Dzygit-Dublin
24-08-2010, 23:08
tu o zonie na razie można pomarzyć wiec w pl lepiej,tu tylko zamówiłem przez handlarza

zone ok ale namiary na stopkę w ludzkiej cenie by się przydały gdzieś gdzie akcepuja paypala :)