Zobacz pełną wersję : Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS
krzylo! Kup "se" sx1 zrób zdjęcia budynków, zdjęcia ludzi robione z dużym zoomem i rozmytym tłem, w pomieszczeniach przy sztucznym świetle, zdjęcia z maksymalnym zoomem, spakuj, uploaduj, i obejrzyj. Wszystko to prosto z aparatu i bez obróbki. Nie zapomnij zajrzeć do Biedronki, może te zdjęcia już tam są. Koniecznie razem z tymi uszkodzonymi egzemplarzami. Z choinki się urwałeś?
Nie zapomnij zajrzeć do Biedronki, może te zdjęcia już tam są. Koniecznie razem z tymi uszkodzonymi egzemplarzami. Z choinki się urwałeś?
u ha ha ;-)
Dobre, dobre ;-)
Poszukaj w necie, moze np.: http://www.flickr.com/search/?s=int&q=SX1+urban&m=text
Tu jakies postacie z rozmytym tlem: http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=619194
Ale nie ma gwarancji, ze bez obrobki, ani ze naprawde SX1 (w przypadku flickr'a).
Hej nie gniewajcie się, nie prosiłem o fotki bo mi sie chce, tylko dla dobra forum! Aparaty służą do robienia zdjęć, więc zdjęcia są najważniejsze. I brakuje w necie tych prosto z aparatu w pełnej rozdzielczości.
Jerry_R - te zdjęcia z rozmytym tłem to z D20, jest exif.
Grzesiek_PL
10-04-2009, 11:55
http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=619194 - te zdjęcia są z 20D w Exif'ie jest tak napisane.
andriusza
10-04-2009, 14:32
I tym miłym akcentem, życzę Wszystkim forumowiczom wszystkiego najlepszego na te Święta Wielkanocne!!!
Oby tylko ten caly SX1 nie okazal sie produkowany z wada fabryczna::(
Jak do tej pory jeden forumowicz zglosil ze przy wlaczaniu czesto blokuje sie obiektyw i trzeba kilka razy wlaczyc i wylaczyc zanim sie wlaczy aparat poprawnie:(
Ja zglaszam ze mam to samo jako drugi.........dzieje sie tak samo:(.......a dzis jeszcze kumpel potwierdzil to u siebie w SX1, ma dokladanie to samo, blad obiektywu przy wlaczniu.
A czy ktos z Was ma taki problem ze swoim SX1 lub SX10?
Pozdrawiam
ps. u mnie niby tak sie stalo po update firmware , ale pozostali z tego co wiem nic nie updatowali.
ps. u mnie niby tak sie stalo po update firmware , ale pozostali z tego co wiem nic nie updatowali.
Ten forumowicz o którym pisałeś, też wgrał nowy firmware..
No to co zrobic zeby odzyskac poprzednie:)?
szkoda bo ten RAW na nowym naprawde niezle wyglada.......
U mnie, szczęśliwie, takiej wady nie ma.
Włączam, wyłączam często i bez wyżej opisanych problemów.
Jedyna wada to sporadycznie odwrócony obraz we wizjerze, to zapewne błąd na złączu obracanego ekranu.
Jedyna wada to sporadycznie odwrócony obraz we wizjerze, to zapewne błąd na złączu obracanego ekranu.
Ale co ma wizjer do obracanego ekranu..?:roll:
Jeśli chodzi Ci o to, że obraz na wyświetlaczu się obraca (przy zmianie jego położenia) to może być włączona funkcja "odwróc obraz" (czy jakos tak) w menu..:wink:
znajomi mają SX1 i zero problemu z obiektywem, ja mam SX10 i też nie narzekam - wszystkie wymienione przeze mnie aparaty mają fabryczny firmware
z obrazem odwrotnie wyświetlanym to => menu > druga zakładka > auto-obracanie
w niektórych pozycjach źle wyświetla, ale te niektóre to takie gdzie normalnie się nie korzysta z nich ;-)
Mam sx1. Żadne opisywane wady w moim egzemplarzu nie występują, nawet po wgranym firmware. Za to autofokus "pod zdechłym azorkiem" Z każdej serii zdjęć ponad 20 % jest do wyrzucenia ze względu na brak ostrości. Wesołych Świąt.
Ale co ma wizjer do obracanego ekranu..?:roll:
Jeśli chodzi Ci o to, że obraz na wyświetlaczu się obraca (przy zmianie jego położenia) to może być włączona funkcja "odwróć obraz" (czy jakos tak) w menu..:wink:
Niestety coś tam ma obracany ekran do wizjera.
I nie chodzi mi tutaj o autorotację.
Np.
Jak otwierasz ekran (zakładając, że jest on zamknięty ekranem do obudowy) to patrząc od tyłu na aparat masz obraz wyświetlany odpowiednio.
Przechodzisz przed aparat.
Teraz wystarczy przekręcić ekran o 180st do autoportretu (widzisz siebie stojącego przed aparatem), jeśli by się obraz nie przekręcił to będziesz widzieć siebie "do góry nogami".
Właśnie coś takiego sporadycznie dzieje się w moim aparacie i przechodzi to też na wizjer. Delikatne przyciśnięcie od dołu na otwierany wyświetlacz powoduje powrót do normy. Pewnie jakiś "styk" ma delikatny luz.
Na szczęście dawno już tego nie miałem, może się dotarło.
:)
Przechodzisz przed aparat.
Teraz wystarczy przekręcić ekran o 180st do autoportretu (widzisz siebie stojącego przed aparatem), jeśli by się obraz nie przekręcił to będziesz widzieć siebie "do góry nogami".
No tak, to u siebie też zauważyłem..:-)
Niemniej, bez względu na położenie ekranu, czy aparatu, obraz w wizjerze się nie zmieniał, stąd tez moje zdziwienie..
Ale to może dlatego, że ja SX'ów nie miałem.. i znowu się wypowiadam..:p
Pozdrawiam
ja trochę żałuję że sprzedałem SX10 IS był bardzo, bardzo uniwersalny i moje upieranie się że w trochę większej cenie można zastąpić go lustrem było bez sensu, brakuje trochę tego 500mm i ostrzenia w SM o 0cm :/
ja trochę żałuję że sprzedałem SX10 IS był bardzo, bardzo uniwersalny i moje upieranie się że w trochę większej cenie można zastąpić go lustrem było bez sensu, brakuje trochę tego 500mm i ostrzenia w SM o 0cm :/
poniewaz mialem okazje wymiany swojego SX1 na cokolwiek innego, zastanawialem sie nad 450D (z niewielka doplata). Polatalem z 450D i obiektywem (do 200)....i spasowalem. SX1 jest ciezki, ale lustrzanka z jednym albo lepiej dwoma obiektywami - dziekuje, postoje :mrgreen:
Wrocilem do SX1 i jakos wszystko mi w nim pasuje :lol:
stdanielo
28-04-2009, 11:01
nie znalazłem więc zapytam, czy da się w SX1 włączyć wspomaganie lampy AF na 580EX, bo cały czas działa tylko zielone światełko na aparacie.
w SX10 nie da się użyć wspomagania AF z 430EX, więc z SX1 i 580EX jest to samo. Na forum znalazłem info, że seria G też nie podświetla żarówki w lampie.
Apropo wspomagania AF z aparatu - jak są naprawdę ciężkie warunki oświetleniowe to ta lampka pomaga, ale w pozostałych sytuacjach powoduję złe ustawienie ostrości. Na weselu kilka razy źle ustawiła ostrość, a w mini studio co druga fotka była nieostra. Wyłączyłem wspomaganie i teraz ponad 90% fotek z ministudia jest dobrze "wyostrzone".
a czy da się w jakiś inny sposób wspomagać AF w SX1 ?? często robię zdjęcia w clubach i niestety częst światło jest bardzo słabe, nawet wspomaganie z aparatu nie pomaga,... :/ bo jak nie to trochę się wrobiłem, bo wszędzie piszą że te aparaty współpracują z lampami EX a jak widać nie do końca :/
a czy da się w jakiś inny sposób wspomagać AF w SX1 ?? często robię zdjęcia w clubach i niestety częst światło jest bardzo słabe, nawet wspomaganie z aparatu nie pomaga,... :/ bo jak nie to trochę się wrobiłem, bo wszędzie piszą że te aparaty współpracują z lampami EX a jak widać nie do końca :/
Wymienic to cos na aparat fotograficzny.
Czator spróbuj robić na hiperfokalnej. Nie będziesz musiał w ogóle ostrzyć. Półśrodek, ale uważam, że to niezły sposób. Tu jest stronka (http://www.dofmaster.com/dofjs.html) gdzie możesz sobie to poprzeliczać. Jest nawet SX1 na liście.
Wymienic to cos na aparat fotograficzny.Genialne, że też wcześniej na to nie wpadłem...
Mam pytanie do posiadaczy SX 10. Czy macie problem z łapaniem ostrości przy fotografowaniu obiektów w ruchu (w moim przypadku - dziecko na huśtawce) w piękny słoneczny dzień.
no to w takim razie zostanie mi tylko to wyliczanie, chyba ze jakaś lampa będzie miała funkcję doświetlania przed zrobieniem zdjęcia bo ta 580ex tego chyba nie miała, a widziałem ostatnio coś takiego w nikonie znajomego... ogólnie zdjęcia nie są robione z dużych odległości, ale niestety w bardzo złym świetle...
Generalnie A80 robi mniejsze szumy ( jasne, mniejsza matryca) ale w takim razie po co robić takie matryce, które robią większe szumy... ta kwestia czśto się pojawia na tym forum w innych wątkach i jakby nie ma na to pytanie odpowiedzi ( nie znalazłem).
To mnie wartwi - nie rozumiem dlaczego na zdjęciach z A80 z przed pięciu lat z DIGIC I nie ma takiego noiza jak na tych z SX10...Może mi wyjasnisz, bo ja naprawde nie do końca rozumiem przyczynę?
pozdro
sprobuje odpowiedziec (to takie moje gdybanie a nie pewniki).
1) "Po co robić takie matryce, które robią większe szumy?". Zapytaj specy od marketingu. Bezkrytyczny wyscig na megapixele trwa, wezmy np. Canona G10 14mega i jego problemy z szumami. O 'camerach obscura' w komorkach nie wspominajac ;-) Dla czesci klientow megapixele sa wyznacznikiem jakosci sprzetu, o tym chyba wszyscy wiedza na tym forum :-) Wiecej znaczy lepiej, pare procent sie pochyli nad testami zanim kupi sprzet... Reszta poslucha "rad" sprzedawcy w sklepie lub "profesjonalnej" recenzji w 'Chipie'. Nie mowiac o tych dla ktorych niska/wysoka cena jest najwazniejsza (pewnie dlatego wlasnie Canon wypuscil SX1 i SX10)... Poza tym musi byc (wedlug specy od marketingu rzecz jasna) roznica pomiedzy zaawansowanym kompaktem SX10 a najprostszym lustrem 1000d w jakosci wychodzacych fotek...
2) Po czesci sam sobie odpowiedziales na pytanie o ilosc szumow (mniejsza/wieksza wielkosc matrycy). Jeszcze lepsza odpowiedz dostarcza dpreview.com. W twoim starym A80 jest matryca o gestosc upakowania pikseli 10MP/cm2, w topowym w owym czasie G3 tez bylo 10MP/cm2, w SX10 35MP/cm2 a w 1000d 3,1MP/cm2 a praw fizyki podobno nie da sie oszukac ;-) (tu i teraz dysponujac takimi a nie innymi matrycami i technologiami, moze sie to zmieni, moze juz sa nowe technologie w sejfach i laboratoriach ale na razie marketing na tym trzyma lapska).
3) Jeszcze taki przyklad, jak sie wygeneruje RAW-a z G7 to obrobka takiego RAW-a jest koszmarem (zaslyszane, sam tez probowalem i sie poddalem z RAW-ami z G6 lepiej mi szlo) po prostu nowe szybkie procki wewnatrz G7 dokonuja "cudow" na takim RAW-ie zeby powstal z niego znosny jpg. Widocznie w A80 cudow nie trzeba bylo dokonywac i wystarczal DIGIC I...
4) Dla mnie osobiscie G3 i G6 to byly najbardziej udane konstrukcje w linii Powershot jezeli chodzi o jakosc generowanych fotek. Oba mialem i G6 zaluje do dzis ze sie z nia rozstalem :-( G3 pozostal w rodzinie i czasami mam okazje nim cos jeszcze cyknac i nadal momentami mnie zachwyca...
pozdrawiam!
Pawelzqx
02-05-2009, 22:55
Witam!
Mam pytanie dotyczące SX10 i SX1: Jak różni się wizjer w SX1 od tego w SX10. Bardzo lubię kadrować przez wizjer. Wymiary (0,4 cala) są podobne ale SX10 ma większą rozdzielczość. Nie musicie mi pisać żebym sobie kupił lustro;-). Według cameralabs wizjer jest dużo gorszy.
Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc.
Ja proszę wszystkich posiadaczy SX1/SX10 o upload zdjęć np. na imageshack, prosto z aparatu i bez obróbki, i wklejanie tutaj linków. Bardzo mało jest tych zdjęć, a większość to w słoneczny dzień, na małych ogniskowych, piękne jak z każdego paratu z Biedronki.
Prosze, oto fotki z SX10 (paczka rar 33MB):
http://rapidshare.com/files/229174205/SampleSX10.rar
zmienilem tylko nazwy plikow od 01 do 10. Specjalnie wybralem fotki robione w gorszym swietle. Niektore sa lekko ruszone (bo cykane z reki i z dlugim zoomem). No i klika jest z max zoomem.
wszelkie prawa zastrzezone! :-)
pozdrawiam!
gr
p.s. Jezeli potrzeba wiecej to jak znajde chwile czasu moge cos wrzucic na rapidshare, rowniez RAW-y.
Gomaniak
08-05-2009, 11:05
Witam mam pytanko ostatnio nagrałem film ale nie ma sciezki dzwiękowej jak ja przy kolejnym filmowaniu włączyć ?
instrukcja obsługi s.88 bądź w programie do odczytu pdf s.90 ewentualnie są to ustawienia w menu aparatu (żółta zakładka), Dźwięk... => Wzm. mikrofonu (ustaw opcję na AUTO). "Baw" się aparatem, wtedy poznajesz jego cechy, pozdrawiam.
Gomaniak
11-05-2009, 15:39
dzięki juz patrze
gresiek moglbys jeszcze rzucic jakies sample? moze ze slonecznych dni itd;) tak zeby w roznych warunkach byly zdjecia. Pozdrawiam
Witam Wszystkich, przypadkowo trafiłem na forum i postanowiłem się zarejestrować aby podzielić się opiniami z korzystania z SX10 is i troche Was popytac.
Na początek zdjęcia wykonane przeze mnie:
http://picasaweb.google.com/TMsagan
Myślę, że troche rozwieją wątpliwości tych ` niepewnych, co zastanawiają się nad zakupem.
Obejrzałem Twoje zdjęcia i większość jest mało ostra. Mydło przy większych zbliżeniach. Oddaj aparat do serwisu bo coś chyba jest nie tak.
krzylo. Do serwisu oddaj się sam. Namydlony. I poproś żeby zrobili z Ciebie lustrzankę!
Kolejny swietny post krzylo :mrgreen::mrgreen: Najpierw,ze sx10 nie nadaje sie do zblizen, pozniej ze powyzej iso 400 nic nie widac, teraz ze mydlo widzi - niedlugo czlowieku z twoich wypowiedzi bedzie wynikac,ze sx10 robi jedyne czarne plamy a nie zdjecia. Zalosny jestes ty i twoje super opinie:lol::lol:
Większość zbliżen z ZOO jest mało ostra.
Dark_Fox
15-05-2009, 07:48
Faktycznie zdjecia sa OK, a krzylo naprawde przemysl co piszesz.
PS. A to w ZOO macie dostep do neta??
witam, ja też widzę brak ostrości ... szczególnie w zbliżeniach na drugim planie
pozdrawiam
razz:
Trudno aby zachować ostrość drugiego planu, gdy się zoomuje x20 a drugi plan jest blisko, dla mnie zdjęcia są bardzo OK i gratuluję odwagi podzielenia się nimi. Pozdrawiam.
witam, ja też widzę brak ostrości ... szczególnie w zbliżeniach na drugim planie
pozdrawiam
razz:
Poleglem:lol::lol: To jest tzw mala glebia ostrosci i niektorzy to sie zabijaja,zeby im cos takiego wyszlo ze zwyklego kompakta a ty tu widzisz wade:lol: Ty a tam jedno zdjecie jest czarno biale - ladna lipa aparat za tyle pieniedzy i czarno biale zdjecia robi? Ja bym go reklamowal:lol::lol::lol:
Opanowałem troche efekt małej głębi ostrości w tym aparacie, to nie jest wcale takie trudne jakby się wydawało. Spotkałem się z opiniami, ze to niemożliwe, aby kompaktem tak wyciągnąć małą głębie. No a jednak proszę.
Poleglem:lol::lol: To jest tzw mala glebia ostrosci i niektorzy to sie zabijaja,zeby im cos takiego wyszlo ze zwyklego kompakta a ty tu widzisz wade:lol: Ty a tam jedno zdjecie jest czarno biale - ladna lipa aparat za tyle pieniedzy i czarno biale zdjecia robi? Ja bym go reklamowal:lol::lol::lol:
Witam, gratuluję wyczucia humoru... oczywiście żartowałem z tym brakiem ostrości w drugim tle. Pomyslałem sobie żeby zastostosować zasadę "odpowiedz głupiemu wg jego głupoty". Wiele opini jest po prostu nie na temat - a ta z brakiem ostrości w ZOO jest jedną z gatunków czepialskich
Pozdrawiam
Spoko moja odpowiedz o czarno bialych zdjeciach tez jest skierowana do pana co widzi wszystko zamydlone i aparat do serwisu chce zawiezc:lol: Na prawde rozbawiaja mnie takie komentarze - jesli ktos (nie wazne z jakiej polki cenowej) porownuje jakosc zdjec do lustrzanek z obiektywem za 10tys zl
Jako, że jestem początkująca i zaczynam zabawę z fotografią. Chciałabym Cię prosić TMSagan abyś podał dokładne parametry w jakich udało ci się uzyskać głębie ostrości np. przy gołębiach i w jakiej odległości byłeś od nich.
Z góry dziękuje,
Niestety dokładnie nie pamiętam, jednak gdy chcę osiągnąć taki efekt ustawiam się daleko od fotografowanego przedmiotu, długa ogniskowa, najmniejsza przysłona i migawka ustawiona tak aby zdjęcie było odpowiednio naświetlone. ; ) W razie problemów GG: 5461769
malutki_21
01-06-2009, 16:48
czy sx10 można cykać fajne zdjęcia w słabo oświetlonych pomieszczeniach??? jeśli tak to jakie ustawienia?? bo mi nie bardzo wychodzi :-(
czy sx10 można cykać fajne zdjęcia w słabo oświetlonych pomieszczeniach??? jeśli tak to jakie ustawienia?? bo mi nie bardzo wychodzi :-(
Widzę, że masz niebagatelny problem z tym swoim SX'em;) Najpierw imprezy rodzinne, potem śluby, teraz ogólnie problemy w pomieszczeniach.. Może się nie zgodzisz (pewnie nie tylko Ty) ale uważam, że źle dobrałeś aparat do swoich potrzeb. Inni Ci pewnie powiedzieli, że jak chcesz focić imprezy rodzinne, to lustro jest przerostem formy nad treścią. Ty z kolei jesteś najlepszym przykładem na to, że KŁAMALI!:-)
Ale teraz bardziej do rzeczy. Masz już tego SX'a, trudno, zdarza się(;)) trzeba zrobic coś, żeby fotki były dobre. Zanim jednak zacznę się rozpisywać, co powinno a czego nie powinno się robić, dobrze by było wiedzieć w jakich okolicznościach mają być robione te zdjęcia. Bo np. jeśli mamy dużo miejsca, czasu nikt nas nie pogania, a fotografowane osoby nie są istotne, to najłatwiejszą i dającą najlepsze efekty drogą jest statyw (ktoś w poprzednim wątku Ci to polecał btw.), Jesli to imprezy rodzinne, w niewielkich pomieszczeniach, gdzie 2,5m nad sobą mamy sufit (najlepiej żeby był biały), to najlepiej kupić lampę, żeby od owego sufitu odbić światło. wbrew pozorom może to dać czasem zadowalające efekty, i nie razi tak jak walenie lampą na wprost. Jesli jednak to są duże pomieszczenia, a co gorsza koncerty, gdzie błyskanie jest wogóle niewskazane, to jesteś ugotowany.. Wtedy tylko podnoszenie czulości, które jak sam pewnie zauważyłeś nie daje zadowalających efektów.
Jeśli chodzi o nastawy (to też ktoś Ci to już mówił) wybierasz najszerszy kąt (najkrótsza ogniskową) ze względu na najlepsze światło, minimalną przysłonę, włączasz IS i jedziesz.. Na tyle, na ile ręki Ci starczy..
Pozdrawiam
malutki_21
01-06-2009, 21:47
hehe no bo próbuje sie dowiedzieć co zrobić żeby ten aparaty nie był taki zły, bo wkońcu canony to nie takie złe sprzety, wiem że lustrzanka była by lepsza no ale, może za pare lat zmieni sie na coś bardziej profesjonalnego:)
jak narazie mam to co mam i muszę trochę z tego wycisnąć:) hehe, tak jak pewnie zauważyłeś w poprzednich moich postach, statyw nie wchodzi w grę a lampa, tylko jaka?? żeby była dobra i nie droga:)
zdjęcia na wysokim ISO, tak zuważyłem takie szumy ze ledwo co widać, więc może coś z tą lampą wiem że nie wiele to może pomóc no ale jednak cos pomoże zeby te zdjecia w pomieszczeniach nie były takie ciemne, nie mówi tu już o jakiś kościołach, muzeach czy jeszcze jakiś innych wielkich gmachach gdzie do sufitu jest uuuu i jeszcze ciut ciut, chodzi i o pomieszczenia tak mniej wiecej 3m wysokości mam nadzieje ze lampa pomoże, tylko jaka ??? :/
chodzi i o pomieszczenia tak mniej wiecej 3m wysokości mam nadzieje ze lampa pomoże, tylko jaka ??? :/
No cóż.. Widzę, że skłaniasz się w strone tej lampy, więc chcesz wiedzieć jaką? NAJMOCNIEJSZĄ!:-)
Oczywiscie to nie jest żart, gdybyś miał lustro, mógłbyś kupić słabszą (bo możesz podnieść czułość). Niestety w Twoim przypadku trzeba będzie chyba jednak bazować na podstawowej , więc musisz to jakoś zrekompensować siłą błysku.
Cóż.. tyle ode mnie. Testy w jak dużych pomieszczeniach przy jakich parametrach można poprawnie naswietlić scenę i jaką lampą niech podadzą Ci inni.. Będzie to dla Ciebie pomocne i powinno duzo zobrazować, ja niestety nie mam możliwości tego sprawdzić:wink:
Pozdrawiam
malutki_21
01-06-2009, 23:42
Slider dzięki za pomoc :) również pozdrawiam
czekam na kogoś kto zna się na lampach i mógłby mi poradzić jakiś sprzet do sx10:-) nie chodzi tu o coś co kosztuje jak drugi aparat, tylko o coś co jest dobre i niedrogie ;)
czy np. ten sprzęt byłby dobry Tumax 386AFZ????
Czy w canonie SX10 są mniejsze szumy na wyższych czułościach ISO niż w canonie s5 is ??
a jeśli tak to na jakich czułościach jest znośne iso (mam S5 i więcej niż 200 nie ustawię bo na 400 już szumy straszne)
SX10 ma matryce 1/2,3 cala i 10 mnl pix
S5 ma matryce 1/2.5 cala i 8 mnl pix
Ps. A jak jest z mocowanie filtrów w sx10 ?? słyszałem że nie da się tulejki doczepić ??
malutki_21 np. niedrogie masz sam w aparacie, polecam przeczytać instrukcję. W trybach m.in. Tv Av jest funkcja po naciśnięciu "FUNC. SET" w trybie foto na pasku po lewej, "sekwencja naświetlania", spróbuj wpierw tym się pobawić, maksymalnie ISO 400 do tego ustaw. Ogólnie poczytaj o tej funkcji, bo może Ci pomóc i okaże się że jednak lampy nie potrzebujesz.
axel3D 52 mm średnica gwintu, i takiego filtru szukaj. W SX10 ISO 400 jeszcze spokojnie przejdzie.
http://www.allegro.pl/item645279471_rewolucja_adapter_na_filtr_do_canon_ sx10_sx_1_is.html[/url]
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Wczoraj kupiłem aparat Canon SX10 IS i w związku z aparatem mam jedno jak na razie pytanko, czy podczas załączania aparacika powinien lekko wysunąć się obiektyw bo u mnie tak jest.Pytanko może troszkę śmieszne ale jak jest coś nie tak to mam możliwość zwrotu. Proszę o odpowiedz.
http://www.allegro.pl/item645279471_rewolucja_adapter_na_filtr_do_canon_ sx10_sx_1_is.html[/url]Bezpośrednio od producenta ze Stanów wychodzi ok. 70 zł. Może teraz trochę inaczej, bo sprawdzałem ze 2-3 miesiące tamu, a kurs się pewnie zmienił.
(...)czy podczas załączania aparacika powinien lekko wysunąć się obiektyw bo u mnie tak jest(...) Tak powinien się wysunąć, a podczas "zoomowania" powinien się wsuwać i wysuwać jeszcze bardziej.
Całe allegro, kity wciskają aby tylko ludzie kupili. I już nie pisze o tym w aukcji, że później nie założysz "tulipana" na obiektyw, bo ten "bajer" co sprzedaje wykorzystuje to właśnie mocowanie. Jednak sprzedawca śmie twierdzić, że: "Aparat zachowuje swoją pełną funkcjonalność." :shock:
malutki_21
04-06-2009, 22:54
sx10 bardzo ładne zdjęcia w dzień i w słoneczne dni, bardzo brzydkie, zaszumione zdjęcia w nocy i przy słabym świetle (bez lampy oczywiście) :( to tylko tak u mnie czy u wszystkich tak jest???
Całe allegro, kity wciskają aby tylko ludzie kupili. I już nie pisze o tym w aukcji, że później nie założysz "tulipana" na obiektyw, bo ten "bajer" co sprzedaje wykorzystuje to właśnie mocowanie. Jednak sprzedawca śmie twierdzić, że: "Aparat zachowuje swoją pełną funkcjonalność." :shock:
Przy zakupach zwłaszcza przez internet niewątpliwie należy zachować rozwagę, ale także z rozwagą trzeba przyjmować podpowiedzi na forach. Ja zakupiłem adapter do filtrów i uważam, że jest to dobre rozwiązanie. Chyba obecnie nie ma rozwiązania alternatywnego, bo za takowe nie uważam wkręcania na siłę w sx10 czy sx1 filtrów 52mm. Jeżeli chce się bardzo łączyć filtry z osłoną przeciwsłoneczną to można użyć tulipana wkręcanego. Nie wiem jak coś takiego funkcjonuje i raczej nie będę sprawdzał.
Cena adaptera jest zdecydowanie przesadzona, no cóż, ale takie są :twisted: prawa rynku. Nie sprawdzałem jaki jest udział w cenie dokładanego dekielka i UV, ale nie warto za to coś dopłacać nawet złotówki. Niestety moja kolekcja ozdób choinkowych się powiększyła.
Na aukcji jest napisane ,że istnieje możliwość zakupu samego adaptera...
Może istnieje możliwość ,żeby zamiast filtru UV był od razu polaryzacyjny.
Wczoraj sprzedałem mojego SX'a. Oceniam bardzo pozytywnie jak na kompakt ;) Idealny do rozpoczęcia przygody z fotografią. Za 2 dni zostanę posiadaczem Sony A300 + 70-210 F4 (tzw. flinta dziadka). ;)) A co do zdjęć przy słabym oświetleniu to niestety prawda, jednak w dzień wychodzą bardzo ładnie.;)pzdr.
Witam po raz pierwszy!
Mam sx1 wersję na Japonię z menu angielskim i Japońskim (starzy przywieźli) ale już z RAW. Czy jest możliwość wgrania menu pl, jeśli tak to proszę o wskazówki co, jak, i gdzie.
Z góry wielkie dzięki.
Naprawdę to kupujecie?
Mam a720 is i szukając czegoś nowego zainteresowałem się sx1/sx10 ale szybko przypomniałem sobie czemu mam a720 is zamiast s5 is. Już s5 robił słabsze zdjęcia niż a720 a w sx10 patrząc na zdjęcia testowe na różnych portalach jest tragicznie.
Tak więc stanęło na lustrze, które już niedługo kupię. ISO 200 w sx10 porównywalne z ISO 1600 w lustrzance. Tym razem sprzęt nie będzie od Canona, ale a720 is pozostanie jako podręczny aparacik :)
Nie wiem jaka droga podąża Canon ale sx10 to chyba zły kierunek.
dziobolek
20-06-2009, 14:15
Naprawdę to kupujecie?
Mam a720 is i szukając czegoś nowego zainteresowałem się sx1/sx10 ale szybko przypomniałem sobie czemu mam a720 is zamiast s5 is. Już s5 robił słabsze zdjęcia niż a720 a w sx10 patrząc na zdjęcia testowe na różnych portalach jest tragicznie.
Tak więc stanęło na lustrze, które już niedługo kupię. ISO 200 w sx10 porównywalne z ISO 1600 w lustrzance. Tym razem sprzęt nie będzie od Canona, ale a720 is pozostanie jako podręczny aparacik :)
Nie wiem jaka droga podąża Canon ale sx10 to chyba zły kierunek.
Jak to dobrze że nie jesteś marketingowcem w Canon corp.,
bo wtedy tylko lustrzanki miały by "świetlaną przyszłość" ;) i to nie firmowe.
Wiesz, nie każdemu pasi lustro z różnych powodów.
Jaki sens porównywać 720-kę z SX10???
Czy masz taki sam zakres ogniskowych, zoom znaczy się x20???
Możesz korzystać z formatu RAW???
Masz gorącą stopkę dla dodatkowej lampy??? itd., itp.
Tak, ludzie to kupują i robią zdjęcia nie bawiąc się w "testosochizm" :wink:
Pozdrówka!
Jak to dobrze że nie jesteś marketingowcem w Canon corp.,
bo wtedy tylko lustrzanki miały by "świetlaną przyszłość" ;) i to nie firmowe.
mam nadzieję, że ty nie jesteś marketingowcem? :)
marketingowcy to największe zło, bo wciskają byle bubel nieświadomym kupującym
ale sorry post dałem na złym forum i nawet nie usprawiedliwia mnie, ze też używam Canona,
a napisałem go bo denerwuje mnie, że firma wypuszczając swój flagowy produkt nie dba o jakość zdjęć, bo chyba to się liczy bardziej od tego jakiego ma "zooma"
a w a720 dzięki CHDK mam RAW i czasami z niego korzystam
a rozglądam się za nowym właśnie ze względu na brak gorącej stopki na lampę,
wbrew pozorom 720 tez ma przewagę, choćby w postaci tulejki na której montuję filtry bez kombinowania
i czemu uważasz, ze wszystko co nie ma loga Canon jest niefirmowe? :)
zresztą w twoim podpisie widzę sprzęt niefirmowej firmy :)
dziobolek
21-06-2009, 01:43
Drogi Kolego,
jak najbardziej masz prawo do własnego zdania,
ja tylko zwróciłem ci uwagę na bezsens porównywania modeli zupełnie różnych.
mam nadzieję, że ty nie jesteś marketingowcem? :)
marketingowcy to największe zło, bo wciskają byle bubel nieświadomym kupującym
Za WIKI cyt.:
"Marketing to handel aktywny, wychodzący naprzeciw potrzeb klienta, próbujący odgadnąć skryte potrzeby klienta, usiłujący te potrzeby uświadamiać i pobudzać a nawet kreować – i zaspokajać je.
Marketing posiada wiele definicji naukowych. Jednak najprościej mówiąc marketing to działalność mająca na celu wynajdowanie, pobudzanie i zaspokajanie potrzeb podmiotów gospodarczych. Określeniem "marketing" nazywa się też dziedzinę wiedzy analizującą wspomnianą działalność.
Nie, nie jestem.
Chyba mylisz marketingowców (marketerów bo różnie się to zowie) ze sprzedawcami,
którzy to czasami tak zwykli siebie nazywać.
ale sorry post dałem na złym forum i nawet nie usprawiedliwia mnie, ze też używam Canona,
a napisałem go bo denerwuje mnie, że firma wypuszczając swój flagowy produkt nie dba o jakość zdjęć, bo chyba to się liczy bardziej od tego jakiego ma "zooma"
Dlaczego uważasz że to flagowy model. A może to seria G jest tym flagowym???
Wbrew pozorom wiele osób kupuje taki sprzęt właśnie ze względu na spory zakres ogniskowych.
Inaczej jaki jest sens istnienia takiego sprzętu???
Nie od dziś wiadomo o problemach AWB w sprzęcie Canona.
Mnie osobiście nie zadowala jakość gotowych jpg-ów "wypluwanych" przez te puszki,
nie mam ochoty zdawać się na loterię "AWB" i potem pluć sobie że niewiele z tego jpg-a można uratować,
stąd też preferuję format RAW, finalnie mam z głowy stresy związane z AWB m.in.
i wieloma innymi parametrami nad którymi finalnie mam sporą władzę w cyfrowej ciemni.
A tak na marginesie w Olympusie nie mam w/w problemów.
AWB jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
a w a720 dzięki CHDK mam RAW i czasami z niego korzystam
CHDK nie jest firmowym softem w tym aparacie, notabene -używając go, "piracisz" ;)
a rozglądam się za nowym właśnie ze względu na brak gorącej stopki na lampę,
wbrew pozorom 720 tez ma przewagę, choćby w postaci tulejki na której montuję filtry bez kombinowania
:roll: przewaga...
i czemu uważasz, ze wszystko co nie ma loga Canon jest niefirmowe? :)
Bo nie jest.
Znów mylisz pojęcia sprzętu firmowego - produkowanego w ramach jednej firmy,
ze sprzętem markowym i niemarkowym.
zresztą w twoim podpisie widzę sprzęt niefirmowej firmy :)
Ja takowego tam nie widzę, Canon, Olympus, Konica-Minolta (Sony - teraz) czy Sigma to wszystko są firmy które wyrobiły sobie na rynku dobrą pozycję - czyli dobrą markę.
No i bez urazy oczywiście, nie odbieraj tego personalnie jako ataku na twoją osobę ;)
(patrz 1-sza część mojej sygnaturki).
Pozdrówka!
Ja rowniez jestes posiadaczem tego aparatu, nie mniej jednak jako foto-amator, ktory dopiero rozpoczal przygode z fotografia, jestem bardzo zadowolony i nie uwazam, aby zdjecia robione w nocy byly kiepskie.
Dlatego tez wszystkie ciekawe osoby odsylam na moj digart, gdzie sa zdjecia z tego oto aparatu: www.lukism.digart.pl
Zdjecia jedynie wyostrzam, poprawiam kontrast, czasami nasycam, to wszystko.
Podobno przy najnowszym oprogramowaniu aparat daje mozliwosc robienia zdjec RAW - orientuje sie ktos jak to ustawic? Pare dni temu odebralem aparat z serwisu (zabrudzona matryca) i widzialem, ze wgrano najnowsze oprogramowanie, ale opcji RAW nie widze.
ewelinka
06-07-2009, 16:34
witam,
postanowiłam jeszcze tu napisać, bo jak widzę, wiele tu jest speców i właścicieli sx10 . ;-)
otóż od kilku miesięcy sama jestem właścicielką tego sprzęciku, generalnie pierwsze wrażenia jak najbardziej na plus!
aczkolwiek mam pewien problem, w sobotę robiłam trochę zdjęć, po dłuższym czasie zaczął wołać,że baterie na wykończeniu, nie zdziwiłam się bo od miesiąca prawie jechałam na tych samych. wyłączyłam i po przyjsciu do domu baterie wrzuciłam na ładowarkę, baterie załadowane są na fulla, ale mimo to aparat nie chce się w ogóle włączyć :(
czy ktoś miał podobny problem albo wie co może być tego powodem? :cry:
z góry dziękuje za jakiekolwiek wskazówki
lesiutek
06-07-2009, 18:17
Na początek sprawdziłbym
- czy aku działają w innych urządzeniach
- czy aparat działa na nowych bateriach - nie na akumulatorkach
ewelinka
07-07-2009, 13:58
Na początek sprawdziłbym
- czy aku działają w innych urządzeniach
- czy aparat działa na nowych - nie na akumulatorkach
hej ,
co do pierwszego już sprawdzałam w innych sprzętach baterię działają,
co do drugiego też nad tym myślałam, dziś polecę kupic jakieś inne baterie więc zobaczymy...
dzieki ;-)
ewelinka
07-07-2009, 18:02
kupiłam nowe zwykłe baterie energizery...nie działa :evil:
jadę jutro do serwisu, zobaczymy co powiedzą.
Wbrew pozorom wiele osób kupuje taki właśnie ze względu na spory zakres ogniskowych.
Inaczej jaki jest sens istnienia takiego ???
Pewnie masz rację, zakres ogniskowych jest imponujący
A tak na marginesie w Olympusie nie mam w/w problemów.
AWB jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
W świetle żarówkowym też? Mnie w moim e-510 AWB zawodzi i wszystko jest pomarańczowe
CHDK nie jest firmowym softem w tym aparacie, notabene -używając go, "piracisz" ;)
Tylko nie "piracisz". Nie cierpię piracenia, a CHDK nie został wykradziony i crackowany, raczej jest to wolne alternatywne, dodatkowe oprogramowanie, dające więcej ustawień i możliwości niż dają lustra (oprócz jakości zdjęć :) ) ale na pewno nie pirackie.
Witam. Potrzebuje do mojego sx1 dobrego statywu.Niestety z gąszczu samych super ofert nie potrafię sam wybrać. Posiadacze w/w aparatu ! Pomożecie?
Zalezy ile masz zamiar max przeznaczyc. Do SX1 jak ma byc w dobrej cenie, lekki i trwały to zdecydowanie Sherpa.
Slipknot
22-07-2009, 13:20
Nie rozumiem tak marnych opinii o tych aparatach. Ja aktualnie używam SX 10, ale mam zamiar wymienić go na SX 1 z powodu HD ;P. I też dziwią mnie tak marne zdjęcia które tu dajecie :shock:. Według mnie aparat zdjęcia robi dobre jak na kompakt. Tutaj wkleje zdjęcia z koncertu, wcale nie były robione blisko sceny. Zdjęcia nie były przerabiane (ponieważ nie jestem w tym dobry) zostały tylko zmniejszone i zapisane w formacie png. Zoom podczas koncertu po prostu mnie zadziwił :mrgreen:.
Oto one ;-) :
http://img36.imageshack.us/img36/2899/13037224.png
http://img36.imageshack.us/img36/2188/26787825.png
http://img146.imageshack.us/img146/8913/94420791.png
http://img148.imageshack.us/img148/8506/92423369.png
http://img269.imageshack.us/img269/7291/24341000.png
http://img521.imageshack.us/img521/7826/54073518.png
http://img257.imageshack.us/img257/3865/97135787.png
http://img16.imageshack.us/img16/8563/56294085.png
http://img16.imageshack.us/img16/9430/33134876.png
http://img199.imageshack.us/img199/4827/43951044.png
http://img140.imageshack.us/img140/4871/68847268.png
Myślę, że w SX 1 jakość zdjęć by była lepsza ;-).
Witam
Mam pytanie do posiadaczy sx1 czy wy też macie taką kaszę na zdjęciach w gorszych warunkach oświetleniowych ?
Jedyne sensowne zdjęcia wychodzą przy słonecznej pogodzie, reszta to masakra.
Zdjęcia całe są w takich czarnych kropkach, które nawet po odszumianiu neatimage nie znikają.
Aparat nie mój tylko firmowy, i czasem muszę coś nim sfotografować, ale jak widzę tą jakość to ręce opadają...
Zastanawiam się czy to nie wada matrycy - wtedy wiadomo serwis.
Wrzucam zdjęcie na próbę, zobaczcie na powiększeniu 1:1.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img156.imageshack.us/i/img7034.jpg/)
Witam. Po danych zdjęcia widzę, że jest zrobione ISO400, 1/400, f3.5
Może warto było zastosować ISO200, 1/50 (może i nawet dłuższe), f2.8
Witam
jak widzę tą jakość to ręce opadają...
Zastanawiam się czy to nie wada - wtedy wiadomo serwis.
[/IMG][/URL]
Wtedy i cala reszta firm produkujacaych kompakty musieli by zaczac serwisowac kazdy egzemplarz :)
Co do zdjecia - niestety tak jest i nic nie zmienisz. Ostatecznie staraj sie uzywac ISO 100.. Lub zmiejszaj zdjecia i uzywaj jakiegos odszumiacza.
ISO200 jest również funkcjonalne, ISO400 można z bólem przełknąć ;) wcześniej pisałem o tym, że można skorzystać z "sekwencji naświetlania", która może pomóc w ciemniejszych miejscach/plenerach, jeżeli ostrość też nie gra to jest opcja "sekwencja ostrości", i są one dostępne jak pamiętam w trybach półautomatycznych (menu "func. set"). Pozdr.
Ok więc tu zdjęcie iso 100 - czy to jest normalne ? Patrzcie na fotel w tle i ścianę pod parapetem w powiększeniu 1:1 :).
Nie wiem jak z kompaktami - ostatni jaki miałem to s5 is, ale tam takiej kaszy nie było przy iso 100. W domu siedzi jeszcze stary dobry s1 is i daje miodne zdjęcia w porównaniu do tej padaki ;)
źródło (http://img23.imageshack.us/i/img7085g.jpg/)
Ok więc tu zdjęcie iso 100 - czy to jest normalne ?
Zdecydowanie to nie jest normalne. Jednak w swoim Sx1 rówież to miałem i po 3 miesiącach zabawy poszedł na allegro:-D Z ulgą.
Wytłumacz mi dlaczego zdjęcie które dodałeś ma rozdzielczość 3840x2160 :?: gdzie z danych do których dotarłem SX1/SX10 robią zdjęcia w rozdzielczości (L) 3648x2736 lub (W) 3648x2048.
Nie mam pojęcia :). W ustawieniach jest wybrane szeroki 8mp i podaje właśnie taką rozdzielczość. Zresztą masz exifa w zdjęciu jak by były wątpliwości że to nie ten aparat.
To podaj dokładne parametry w których wykonałeś zdjęcie, poprosimy innych właścicieli/ki o możliwość zrobienia podobnego zdjęcia i dodania jego tutaj, porównamy i zobaczymy czy "ten typ tak ma" czy przydałaby się wizyta w serwisie.
dane z exifa:
[Camera]
Image description :
Camera Manufacturer : Canon
Camera Model : Canon PowerShot SX1 IS
Orientation : top-left (1)
X Resolution : 180
Y Resolution : 180
Resolution unit : Inch
Date modified : 2009:07:29 06:47:06
YCbCr Positioning : co-sited (2)
[Image]
Exposure time [s] : 1/30
F-Number : 2.8
ISO speed ratings : 100
EXIF version : 02.21
Date taken : 2009:07:29 06:47:06
Date digitized : 2009:07:29 06:47:06
Components configuration : YCbCr
Compressed bits per pixel : 5
Shutter speed [s] : 1/30
Aperture : F2.8
Exposure bias value : 0
Max aperture : F2.8
Metering mode : Multi-segment (5)
Flash : No flash
Focal length [mm] : 5
FlashPix Version : 01.00
Colour space : sRGB
EXIF image width : 3840
EXIF image length : 2160
Interoperability offset : 3244
Focal plane X-Resolution : 3840000/241
Focal plane Y-Resolution : 2160000/181
Focal plane res. unit : Inch (2)
Sensing method : One-chip color area sensor (2)
File source : DSC
Custom rendered : Normal process (0)
Exposure mode : Manual (1)
White balance : Auto (0)
Digital zoom : 1/1
Scene capture type : Standard (0)
[IOP]
IOP index : R98
IOP version : 0100
IOP width : 3840
IOP height : 2160
[Makernotes]
Macro : Normal
Selftimer : Off
Compression setting : Super fine
Flash mode : Not fired
Drive mode : Single or timer
Focus Mode : Single
Image size : Unknown
Easy shooting : Manual
Contrast : Normal
Saturation : Normal
Sharpness : 0
ISO value : 100
Metering mode : Evaluative
Focus type : Auto
AF point : Unknown
Exposure mode : Manual
Lens Type : 65535
Long focal : 10000
Short focal : 500
Focal units / mm : 100
Max aperture : 95
Min aperture : 192
White balance : Auto
Sequence number : 0
Image number : 100-7085
Owner name :
LensID : 500 10000
Sam się złapałem na błędzie, nie wszędzie podają, że SX1 ma jeszcze taka rozdzielczość (3840 x 2160, 8.3MP, 16:9) a w SX10 jej nie ma i stąd moje zaskoczenie.
Problem z Canonem SX 10 IS. Na początku jak go miałem wszystko było ok podczas nagrywania filmu robiłem zdjęcia i nie nagrywał mi się dźwięk z robienia zdjęć, tylko zgodnie z instrukcją wyciszał się na chwilę dźwięk po czym nagrywał się dalej. Teraz nagrywa mi się dźwięk robienia zdjęcia i mam nagrywane przez 2 sekundy zdjęcie które zrobiłem, po czym nagrywa mi się dalej obraz. Nie wie ktoś jak zrobić żeby było tak jak poprzednio i czy serwis jest tylko jeden w Warszawie no i ile czasu trwa cały proces od wysłania do odbioru aparatu. Oczywiście sprzęt jest na gwarancji.
Mam SX1 i problem z ostrościa zdjęć. Około 30% zdjęć ma złą ostrość:-(
Ramka ostrości w aparacie w 90% ma kolor niebieski a tylko sporadycznie łapie zielony. Czy moge to jakoś poprawić zmieniajac ustawienia. Próbowałem na auto i na manual efekty podobne. :confused:
Proszę o sugestie
Darkovski
06-09-2009, 08:28
Wyłącz serwo AF wtedy będzie ci się paliła tylko lampka zielona albo żadna. Serwo włącz jak będziesz fotografował coś w ruchu i musisz cały czas śledzić cel i w danym momencie pstryknąć fotkę. Jak nie możesz złapać ostrości to może spróbuj zmniejszyć zoom do takiego aby aparat spokojnie mógł wyostrzyć.
Ok więc tu zdjęcie iso 100 - czy to jest normalne ? Patrzcie na fotel w tle i ścianę pod parapetem w powiększeniu 1:1 :).
Nie wiem jak z kompaktami - ostatni jaki miałem to s5 is, ale tam takiej kaszy nie było przy iso 100. W domu siedzi jeszcze stary dobry s1 is i daje miodne zdjęcia w porównaniu do tej padaki ;)
źródło (http://img23.imageshack.us/i/img7085g.jpg/)
Fatalnie jak na ISO 100 (czy to nie jakiś błąd w Exifie, bo wygląda raczej na ISO 800 albo zdjęcie z przeciętnej komórki)?
miniek41
08-09-2009, 12:30
Witam wszystkich. Mam sx1 i jestem nie zadowolony ze zdjęć. Dzisiaj zrobiłem doświadczenie. Nakręciłem kilku sekundowy film i zrobiłem zdjęcie tego samego miejsca z tą samą rozdzielczością. Przy pomocy zoom browser ex zrzuciłem jeden kadr i porównałem ze zdjęciem. Stwierdzam , że szumy na kadrze są o wiele mniejsze.
Drugie doświadczenie to zrobione dwa zdjęcia tego samego miejsca na statywie o tych samych ustawieniach i stwierdziłem , że szumy pojawiają się tam gdzie chcą. Mam pytanie do was fachowców - dlaczego tak się dzieje ?
Fatalnie jak na ISO 100 (czy to nie jakiś błąd w Exifie, bo wygląda raczej na ISO 800 albo zdjęcie z przeciętnej komórki)?
Wogole nic dziwnego. 10mpix przy takiej matrycy i w slabo oswietlonym miejscu? NORMA. Niech zrobia SX2 z 20mpix to takie cos juz w ISO 50 sie zobaczy.
ISO 100 z S2 IS, majacy 5mpix - Widac duze szumy, a swiatlo mialem lepsze na zdjeciu. Foto z SX1 od razu widac bardzo zacienione = zdecydowanie wieksze szumy.
http://img2.imageshack.us/img2/2246/img9319d.jpg
szuler76
04-03-2010, 16:29
Wogole nic dziwnego. 10mpix przy takiej matrycy i w slabo oswietlonym miejscu? NORMA. Niech zrobia SX2 z 20mpix to takie cos juz w ISO 50 sie zobaczy.
ISO 100 z S2 IS, majacy 5mpix - Widac duze szumy, a swiatlo mialem lepsze na zdjeciu. Foto z SX1 od razu widac bardzo zacienione = zdecydowanie wieksze szumy.
http://img2.imageshack.us/img2/2246/img9319d.jpg
BTW - "SX2 IS" czy coś wiadomo komuś na ten temat ?
czy wzorem 550 wybiorą sobie co-nieco z 7d ?